Archív anyagaink
2004. augusztus

(aug.31.)

A Chaba tájfun Japánban pusztít
Hatalmas pusztítást okozva megérkezett Japán déli szigetére Kyushu-ra a Chaba tájfun. Eddig hatezer embert kellett ideiglenes menedékszállásokon elhelyezni.

Magyarnak megmaradni szegényen és árván is   

Emilben érkezett hozzánk egy írás az erdélyi árvaházakban nevelkedő magyar gyermekek sorsáról: állami árvaházban "janicsárrá", azaz román nyelvűvé, ortodoxa, Böjte Csaba házaiban magyarrá, katolikussá nevelik őket.

Emlékezzünk!   

Tíz évvel ezelőtt 1994. augusztus 31-én végleg távoztak Kelet-Németorszából az NDK-t csaknem ötven esztendeig megszállva tartó szovjet-orosz csapatok

A Fidesz az APEH-hez fordul Demszky Gábor ügyében 

A Fidesz azt kéri az APEH elnökétől, hogy azonnali hatállyal indítson vizsgálatot Demszky Gábor SZDSZ-es politikus adóbevallása ügyében - közölte Szijjártó Péter parlamenti képviselő hétfőn Budapesten. A főpolgármester adóbevallása, vagyoni helyzete és vagyonbevallása között "égbekiáltó" ellentmondások lelhetők fel - mondta a fideszes politikus az SZDSZ székháza előtt tartott sajtótájékoztatón.

Röviden

Megkezdődött az Európai Parlament őszi ülésszaka - Ezen a héten a bizottsági ülések zajlanak Brüsszelben. A képviselők előkészítik a novemberben munkába álló új Európai Bizottság tagjainak meghallgatását, illetve megvitatják az EU holland elnökségének munka-programját. A biztos-jelöltek meghallgatása szeptember végén kezdődik, elemzők szerint a parlament jóváhagyja az új testület névsorát.

 

Borókai Gábor lemondott - Borókai Gábor a Hír Televízió Rt. igazgatóságának elnöke benyújtotta lemondását a részvénytársaság közgyűlésének. A részvénytársaság közgyűlése Borókai Gábor lemondását, eddigi munkájának megköszönése mellett a mai napon elfogadta. Fazekas Csaba vezérigazgató a mai nappal a műsorokért felelős vezérigazgató-helyettessé nevezte ki Gajdics Ottót, a Magyar Nemzet lapszerkesztőjét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.30.)

Szenczi Molnár Albert

zsoltárfordító, filológus, nyelvtudós
 430 éve 1574. augusztus 30-án Szencen született.

II. János Pál pápa levele II. Alekszij pátriárkához   

„Az Orosz Ortodox Egyház és az orosz nép által a múlt században átélt szenvedések után a történelem Urának akaratából a mai napon közös örömben és reménységben részesülünk azáltal, hogy a kazáni Istenanya ikonja visszatér szülőföldjére.”

Népek Barátsága találkozó a család értékeiről 

A Comunione e Liberazione – Közösség és Felszabadulás egyházi mozgalom által évenként megrendezett, meeting néven ismertté vált nagy összejövetel augusztus 28-án szombaton ért véget Riminiben. Julian Carron spanyol teológus előadása a Népek Barátsága találkozón a család értékeiről.

Röviden

Befejeződött az Olimpia - Hazánk az éremtáblázatban a 13. helyen áll: 8 aranyéremmel, 6 ezüstéremmel és  3 bronzéremmel. Gratulálunk érmeseinknek:

Aranyérmesek:

 • Nagy Tímea - Párbajtőr - egyéni

 • Igaly Diána - Sportlövészet

 • Majoros István - Birkózás

 • Vörös Zsuzsanna - Öttusa

 • Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos és Horváth Gábor - Férfi K-4 1000 m

 • Janics Natasa -  Női K-1 500 m

 • Janics Natasa, Kovács Katalin - Női K-2 500 m

 • Férfi vízilabda csapat

Ezüstérmesek:

 • Nemcsik Zsolt - Kard egyéni

 • Gyurta Dániel - 200 m. mellúszás

 • Krutzler Eszter - Súlyemelés, 69 kg

 • Boczko Gábor, Kovacs Iván, Imre Géza, Kulcsár Krisztián - férfi párbajtőr, csapat

 • Kővágó Zoltán - Atlétika - diszkoszvetés

 • Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga - Női K-4 500 m

Bronzérmesek:

Csaknem hatvanezer nézője volt a 93. Bayreuth-i Ünnepi Játékoknak. A Wagner-operák sorozata július 25-én a Parsifallal kezdődött, színre került a Nibelung gyűrűje tetralógia, Fischer Ádám karmesteri pálcája alatt, valamint a Lohengrin és a Bolygó hollandi. A szombati záróelőadás a Tannha:user volt, amelyet a francia Philippe Arlaud rendezett és a német Christian Thielemann dirigált.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.29.) Vasárnapi gondolat

Janus Pannonius

humanista, latin nyelven alkotó költő, a magyar világi líra első jelentős képviselője
 570 éve 1434. augusztus 29-én született.
Eredeti neve: Csezmiczei János 

ÁLHÍRADÓ   

Sírva vigad a magyar, szokták mondani. Most siralmas dolgokat látunk, de inkább a mondás fordítottja él: vigadva érzékeljük az eseményeket.

Program ajánló: Parafadombormű kiállítás

A tárlat 2004. szeptember 6-án 18 órakor nyílik.

Adóbomba-riadó   

Szeszélyesen változnak a Pénzügyminisztérium (PM) adóelképzelései - derül ki a folyamatosan kiszivárgó munkaanyagokból. A legújabb mumus a kamatadó, de szó van illetékemelésről és a különféle kedvezmények megnyirbálásáról is. Csak éppen a sokat emlegetett igazságosabb adórendszer nem akar körvonalazódni.

Röviden

Odessza bérbe adta partvonalának harmadát a görögöknek - Az Odesszai Városi Tanács képviselői augusztus 26-án úgy döntöttek, hogy egy több mint 10 kilométer hosszúságú partvonalat bérbe adnak a “Mehaniki Ukrajini” görög építkezési vállalatnak – 50 évre.

 

Szobrot kaptak Örményországban a magyar hadifoglyok - A II. világháborúban elesett, illetve hadifogságban elhunyt magyar és örmény katonák emlékművét avatták fel szombaton az örmény fővárosban. A Jereván központjában, az agrártudományi egyetem előtti téren felállított emlékművet Wapplerné Balogh Ágnes honvédelmi államtitkár-helyettes avatta fel, Szerge Szargszján örmény védelmi miniszter jelenlétében.

 

A Magyar Atlétikai Szövetség szeptember 1-jén, szerdán rendkívüli elnökségi ülést tart az athéni olimpián történt, doppingszabályokba ütköző esetekről - nyilatkozta Mérei László szakmai igazgató.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.28.)

SZENT ÁGOSTON PÜSPÖK
430. augusztus 28-án halt meg Hippoban

Szécsény: Surján László helyett Nagy Andor  

Nagy Andor a Fidesz szécsényi jelöltje - A Fidesz Nagy Andort indítja novemberben a szécsényi időközi választásokon - az európai parlamenti tagsága miatt lemondott Surján László helyett. A 42 éves képviselőjelölt, aki az előző ciklusban Orbán Viktor kormányfő kabinetfőnöke és a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt. A jelöltet Surján László mutatta be Szécsényben.

Európa. E, mint erkölcs  

Surján László beszéde 2004. augusztus 26-án a győri Barankovics emlékülésen.

Hatalmi harc dúl Magyarországon?

Medgyessy lemondásának és Gyurcsány kijelölésének visszhangja.

Leszavazta a gazdasági bizottság a Fidesz privatizációs javaslatát  

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága pénteki ülésén 13 nem és 12 igen szavazattal nem tartotta általános vitára alkalmasnak az állami tulajdonban lévő társaságok privatizációjáról, a tulajdonrészek gyors, átgondolatlan és felelőtlen értékesítésének leállításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Röviden

Mádl Ferenc államfő, korábbi terveitől eltérően, a kormányváltás miatt nem utazik Athénba. - A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint, miután az új miniszterelnök személyére az Alkotmány alapján az államfő tesz javaslatot, ezért Mádl Ferenc megkezdi az egyeztetést a parlamenti pártok vezetőivel.

Az M6-os autópálya koncesszió egyik nyertese mintegy fél millió német márka összeggel illegálisan "támogatta" a kölni szociáldemokrata szervezetet. A 2002-ben kirobbant botrány nyomán több pártember lemondani kényszerült. A cégnek tehát, ha az autópálya építésben nem is, de legalább párt-korrupcióban volt tapasztalata. 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.27.)

1910. augusztus 27-én, 94 éve született

Boldog Calcuttai Teréz anya

 

Teréz anya imája a kereszt alatt:

Szabadíts meg, ó, Jézus,

a vágytól, hogy szeressenek,
a vágytól, hogy magasztaljanak,
a vágytól, hogy tiszteljenek,
a vágytól, hogy dicsőítsenek,
a vágytól, hogy előnyben részesítsenek,
a vágytól, hogy kérjék véleményemet,
a vágytól, hogy helyeslésre leljek,
a vágytól, hogy népszerű legyek;

a félelemtől, hogy megaláznak,
a félelemtől, hogy megvetnek,
a félelemtől, hogy megütnek,
a félelemtől, hogy megrágalmaznak,
a félelemtől, hogy elfelejtenek
a félelemtől, hogy bántanak,
a félelemtől, hogy kigúnyolnak,
a félelemtől, hogy meggyanúsítanak!

A kocka el van vetve – mikorra lehet új miniszterelnöke az országnak?

A miniszterelnök lemondásával mindenesetre az ügy a köztársasági elnökhöz került, akinek a kezét azonban a jogszabályok – és a politikai realitások – erősen megkötik, alig hagyva számára mozgásteret döntéseihez.

Orbán Viktor: Rossz irányban haladunk  

Orbán Viktor véleménye szerint az elmúlt napok történései nyomán Magyarországon végképp nem lehet baloldalról beszélni a politikai színtéren. "Ami most történik, az nem más, mint a bankárszemlélet teljes győzelme a baloldal felett, azt is mondhatnám, hogy a pénz győzött" - mondta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke a Barankovics-emlékülésen csütörtök este Győrött.

Röviden

Huszonhét hónapnyi kormányzás után, keserű szájízzel és megsértve távozik hivatalából Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormányfő tegnap benyújtotta lemondását. Eltávolítóit puccsistáknak nevezte, támogatóinak megköszönte a bizalmat a kormányfő. - írja a Magyar Hírlap

 

Gyurcsány felesége távozik posztjáról -Dobrev Klára közös megegyezéssel távozik a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettesi székéből. A lépést a köztisztviselői törvény összeférhetetlenségi szabályával indokolta a hivatal, ugyanis férjét, Gyurcsány Ferencet az MSZP szerdai, rendkívüli kongresszusa miniszterelnök-jelöltnek javasolta. Távozásával köztisztviselői jogviszonya is megszűnik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.26.)

.
Történt valami?.

Csupán két sok újdonságot nem jelentő dolog. (1) Mindössze kiderült, hogy 2002-ben kormányt alakító MSZP nem tudott olyan megoldást találni, hogy a bizalmát élvező miniszterelnök elődeihez hasonlóan kitöltse mandátumát. (2) Ez az egyre inkább talajt vesztett párt augusztus 25-én zárt ülésen nagy többséggel politikai értelemben halálra ítélte Gyurcsány Ferencet. A KISZ-DEMISZ vezetőből a rendszerváltás során milliárdossá vált üzletember talán megfelel a liberális gazdaságpolitikai elvárásoknak és készséges kiszolgálója lesz a kisebbik koalíciós partnernek, de nem fog tudni megfelelni sem a párt baloldali szárnyának, sem azoknak az elvárásoknak, amelyekkel a lakosság hiszékenységre még fogékony része fogadja kinevezését. Az előtte álló dilemmákból csak kettőt említünk:
(a) tartsa meg a régi minisztereket, hogy folyamatosan menjen a munka a szűkre szabott időben - avagy hívjon új embereket a kormányba, hogy feledtesse a saját meghatározó szerepét Medgyessy elmúlt két évi ámokfutásában. Nagy az esélye annak, hogy sem új arcot nem ad majd a szocialista-liberális kormánynak, sem a munka nem lesz gördülékeny.
(b) Egyszerre  kell megfelelnie a költségvetési szigornak és kielégítenie a szabaddemokraták adócsökkentési vágyait valamint valamit nyújtania kell a szavazók elvárásainak. Az ehhez szükséges pénzt az oktatás és az egészségügy reformnak nevezett megnyirbálásától várja majd, s ebbe szinte biztosan állíthatjuk, bele törik a bicskája.
Béke poraira.
 

Surján László

 

Vele csak süllyedtek 

A népszerűtlen MSZP mai kongresszusi döntése szerint a legnépszerűtlenebb politikusával próbál új politikát kezdeni. Az elmúlt másfél évben, Gyurcsány Ferenc párton belüli előretörésének idejében a Gallup adatai szerint a 26-39-es Fidesz-MSZP népszerűségi arány 2004. augusztusára 37-20-ra fordult meg, azaz 19 pontot csökkent az MSZP népszerűsége.

Hazugságok, rágalmak (16)  

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Népek barátsága találkozó Riminiben - Pápai üzenet a találkozó résztvevőinek. Augusztus 22-én vasárnap az Úrangyala elimádkozása után II. János Pál pápa köszöntötte az augusztus 22-28. között Riminiben megrendezett „Népek barátsága” találkozó résztvevõit, akik video-összeköttetés révén hallgatták a szentatya szavait.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.25.)

1977. augusztus 25-én, 27 éve halt meg
Kós Károly (Kosch)
 építész, író, politikus, könyvkiadó, grafikus

Mádl Ferenc az autonómiáról és kettős állampolgárságról

Az autonómiáról és a határon túli magyaroknak nyújtható kettős vagy könnyített állampolgárságról beszélt Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában.

Medgyessy lemond, vagy leváltják?  

"Az ő számára az egyik rosszabb, mint a másik, de ez legyen az ő gondja. Az MSZP-SZDSZ koalíció számára viszont korántsem mindegy, hogy melyik változat következik be, hiszen ha a kormányfő lemond, a köztársasági elnök kezébe kerül az ügy és elhúzódhat, míg konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásával egyetlen szavazással megoldhatóvá válik."

Röviden

Kerékpáros zarándoklat az autonómiáért - Az autonómiát szavatoló Európáért szervez kerékpáros zarándoklatot a Székely Nemzeti Tanács Székelyföldön augusztus 26. és 29. között. A résztvevők két irányból: Hétfaluból és Gyergyócsomafalváról indulnak, Csíksomlyón egyesülnek, átmennek a Hargitán, végül Udvarhelyszéken, majd Marosszéken áthaladva hagyják el Székelyföldet. A csoport minden helységben betér a helyi templomba és imádkozik a cél megvalósulásáért, a keresztény és autonóm Székelyföldért.

 

Lendván megnyílt a szlovéniai magyarok új közösségi háza - A Bánffy Központ legfontosabb célja, hogy közvetítsen a többségi nemzet, valamint a kisebbség és annak anyaországa között. A kulturális központban könyvesbolton kívül klub, irodalmi és internet-kávéház lesz. A 60 millió forintos beruházás nagy részét az Illyés Közalapítvány biztosította, de hozzájárult a szlovén kormány és Lendva önkormányzata is.

 

Medgyessy Péter nem megy el az MSZP-kongresszusra - A miniszterelnök a következő napokban dönti el, hogy lemond, vagy megvárja, hogy menesszék. A miniszterelnök kedden tárgyalt Kovács László szocialista pártelnökkel és Lendvai Ildikó frakcióvezetővel, majd pedig alkotmányjogászokkal egyeztetett.

 

Kritikus a Margit híd állapota - Akár hat milliárd forintba is kerülhet a Margit híd felújítása, de ez már nem halogatható sokáig – mondta Csordás Mihály a Fővárosi Önkormányzat közlekedési ügyosztályának vezetője.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.24.)

1838. augusztus 24-én, 166 éve halt meg
Kölcsey Ferenc a Himnusz költője,
 aki egyben kritikus, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége volt

Meghívó   

1997 óta minden év augusztusában megrendezi a győri KÉSZ az országos Barankovics-emlékülést idézve Barankovics István gazdag eszmei örökségét. A rendezvény hagyományos előadói Pápai Lajos megyés-püspök és Orbán Viktor, a polgári kormány miniszterelnöke mellett az idén felszólal még Surján László és Semjén Zsolt.

Hazugságok, rágalmak (15)  

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Mádl Ferenc köztársasági elnök nem írja alá a Nap TV egyes munkatársainak állami kitüntetését - hangzott el a TV2 híradójában. Mint a kereskedelmi televízió beszámolt róla, Mádl Ferlenc utalt arra: a Nap-kelte több alkalommal megsértette a médiatörvényt; az ORTT határozatai is rámutattak a műsor törvénysértő magatartására, az elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatási kötelezettség megsértésére.

 

Lamperth vállalja az elnöki jelölést - Lamperth Mónika vállalja, hogy az MSZP elnöki tisztségére jelöljék, így Hiller István után ő a második elnökjelölt, aki a jelölést előkészítő bizottság felkérésére hivatalosan is nyilatkozott szándékáról. A hónap elejéig 14 jelölés érkezett az MSZP elnöki posztjára, a megmérettetésen indulóknak augusztus 25-éig kell bejelenteniük, hogy versenybe szállnak-e az elnökségért. (radio.hu)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.23.)

A szocialista Stan és Pan

Felavatták a Polgárok Házát    

A VIII. kerületi épület a Polgári Körök otthona és találkozóhelye, amelyet adományokból vásároltak meg és újítottak fel. Az 1600 négyzetméteres épületet Makovecz Imre tervei alapján hozták rendbe. Az ünnepélyes megnyitón Hende Csaba, a Polgári Körök koordinátora elmondta: a ház a szeretet és az összefogás erejéből, hittel és szeretettel jött létre. Makovecz Imre hangsúlyozta, a polgárok és a közélet háza kell hogy legyen az épület. A rendezvény vendége volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki köszönetet mondott és további építő munkára ösztönözte a polgári köröket.

A bankárkormány végnapjai   

"Lehetséges, hogy Medgyessy tényleg csak a képregények nyelvét érti, mert nem tanult a korábbi figyelmeztetésekből. Nyilván azt hitte, hogy egy-két vezetőjének – Weklernek, Demszkynek – a lejáratása után (amiben egyesek szerint magának Medgyessynek is szerepe volt) az SZDSZ-t könnyű lesz sarokba szorítani, és nem számolt azzal, hogy e párt fellépései mögött nagy befolyású erők húzódnak meg."

Röviden

Új kormány alakílás menetrendje - Az MSZP kongresszusa szerdán dönt az új miniszterelnök személyéről. A javaslatot néhány nappal később benyújtják az Országgyűlésnek. A tervek szerint szeptember 6-án, a hivatalos ülésszak első napján tárgyalja a parlament az indítványt. A teljes kormány megbízatása megszűnik, ügyvezető kabinetként működik tovább. Közben az új miniszterelnök vezetésével folyik a kormányalakítás. Az új kormánynévsort a parlamentnek kell megszavaznia, abszolút többséggel.

 

Medgyessy elfogadta, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.22.) Vasárnapi gondolat

A helyzet súlyos és aggasztó   

Orbán Viktor Nyergesújfalun tartott beszédében leszögezte, hogy ma "nincs feje, nincs kormánya, nincs vezetése Magyarországnak. Ehelyett van egy bukott miniszterelnök, egy bukott kormány és egy elbukott kormányprogram, valamint zűrzavar, kapkodás, posztok közötti huzakodás és bizonytalanság."

Hazugságok, rágalmak (14)  

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Wass monográfia - Wass Albert írói pályaképe címmel mutatták be az erdélyi író és költő első monográfiáját Dunaújvárosban. A kötet eddig ki nem adott dokumentumokat is tartalmaz.

 

Hídivásár - A korábbi évekhez hasonlóan idén is több tízezren látogattak ki a hortobágyi hídivásárba. A három napos rendezvényen a hazai és külföldi érdeklődők számos népi mesterség termékeiből válogathattak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.21.)

Hírdarabkák 

Írásunk a hírügynökségek anyagából helyhiány miatt kimarad, de fontosnak látszó információkat kötötte csokorba.

Mi is történt valójában és mi sülhet ki belőle? 

A sok szép reményt felcsillantó 1989 után tizenöt évvel mindössze az a választás áll a jelenleg kormányzó erő előtt, hogy az akkor megsemmisülni látszó KISZ illetve DEMISZ vezetők közül válasszon miniszterelnököt. Ez az írásunk nélkülözi a humor minden elemét.

Fordított Fodor 

Mielőtt a mostani hatalmi harc kitört, Fodor Gábor azt mondta: a kormány átalakítását a miniszterelnök menesztésével kell kezdeni. Összeállításunk arra figyelmeztet, hogy azzal viszont nem szabad befejezni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.20.)

Azután jött a Bankár
S a Bankár lett az úr.
Azután jött a Sátán
S most a Sátán az úr...

(aug.19.)

 

SMS üzenetek: (1) A BMST felhívása: Elvtárs! Segítsd a lebukottakatat! (Bukott Miniszterelnököket Segítő Társaság)  (2) Kém Over!

 

A mai nap sok érdekes (?) híre számunkra csak a békáról és az ökörről szóló mesét juttatja eszünkbe. Álljon hát itt minden bölcskedő kommentár helyett:

Egy igen szép és kevér öker morál vala a szép zöld pázsiton. Ezt látván a béka, magában kezde mondani: "Bizony szép és nagy állat ez! De mindezáltal én is lehetnék olyan nagy és temérdek, mert ráncos és rettes a bőrem. Ha ez okaért megtartom lélegzetemet, és felfúvom magamat, én is oly nagy lehetek, mint ez öker." És ottan kiterjeszté lábait, és fel kezdé fúni magát, és naggyá mutatni. Monda kedig az ő fiainak: "No, mint tetszik, fiaim? Vajon vagyok-é oly nagy, mint az öker?" Felelének a fiai: "Kezel sem." Ismeg nagyobban fel kezdé fúni magát, és ráncos bőrét nyújtani, és mondá: "No, mint tetszik, fiaim, oly nagy vagyok-é, mint az öker? Felelének azok: "Még sok héja." Tehát minden erőt reá vette a béka, és midőn igen igyeköznék felfuvalkodni, meg kezde a bőre harsogni és szakadni, és ottan kiomla a béli, és meghala.


E fabula ezt jelenti, hogy minden ember Istenre nézzen, és mint az Isten hivatalját elrendelte, és az ő hivataljának módját az ő szent bölcsességének általa elintézte, abban megmaradjon, és abban eljárjon, és amit az Isten parancsolt neki, avval megelégödjék. Mert valaki az Istennek akaratját és rendelését megutálja, és feljebb kezd hágni az ő testi kévánságából, és azt magának kezdi tulajdonítani, amit az Úristen néki nem szánt, sem adott, szinte úgy kezd járni, mint a felfuvalkodott béka. Szent Pál azt mondja: Quid habes, quod non accepisti? Mi vagyon nálad, melyet mástól nem vettél volna? Ha ez okaért más adja tenéked: vedd el azt hálaadással; és ne légy kövély! Mert aki adta, nyilván való dolog, hogy ismeg elveheti tőled. Megmaradj ez okaért bőredbe.

Bizony M.P. budapesti lakosnak is okosabb lett volna megmaradnia jövedelmező a bankszakmában. Mindannyiunknak jobb lett volna, beleértve őt magát. M.P. valami nehezen érthető okból miniszterelnökké akarta magát felfújni, s lám, "kiomola béli..."

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.16.)

Nagy Tímea megvédte olimpiai címét!
Övé az első aranyérmünk, ami egyben a magyar sport 150. olimpiai aranya

Eörsi István író kilépett az SZDSZ-ből   

Oka: "először a szabad demokraták történetében az ügyvivői testület arra az álláspontra helyezkedett, hogy a legalitás és a moralitás szférája egybeesik, vagyis ami törvényes, az egyben erkölcsös is".

Hazugságok, rágalmak (13)  

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Magyarország két városi rangra emelt településsel gazdagodott: vasárnap avatták várossá Horthy Miklós egykori lakhelyét, Kenderest, és városi rangot kapott Bélapátfalva is.

 

Háromnapos látogatásra érkezett Tallinnba Mádl Ferenc - A köztársasági elnök részt vesz "A fiatalok - a finnugor népek reménye és jövője" mottóval az észt fővárosban megkezdődött Finnugor Népek IV. Világkongresszusán. Észtországi útjára az államfőt elkísérte felesége, Dalma asszony. Mádl Ferenc Arnold Rüütel észt és Tarja Halonen finn államfővel együtt szólal fel a finnugor világkongresszus hivatalos megnyitó ünnepségén.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.15.) Vasárnapi gondolat - Nagyboldogasszony ünnepe

 

1914. augusztus 15-én nyitották meg a forgalom előtt a Panama-csatornát, amelyen egy amerikai hajó haladt át az Atlanti-óceánról a Csendes-óceánra.

"Az egész világ velünk ünnepel"   

Orbán Viktor pénteken Kecskeméten a Református Általános Iskola és Gimnázium tanuszodájának és tornacsarnokának avatásán vett részt, amelynek megépítését a polgári kormány 37 millió forinttal támogatta.

Hazugságok, rágalmak (12)  

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Mádl Ferenc köztársasági elnök Budapesten emlékművet avatott a 15 éve, az NDK-s menekültek számára megnyitott befogadó tábor helyén. Másfél évtizede mintegy 50 ezer keletnémet menekült töltött három hónapot Zugligetben, arra várva, hogy nyugatra juthasson. A Befogadás nevű szobrot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat készíttette. Rieger Tibor mészkőből készült alkotása két egymást átkaroló alakot ábrázol – jelentette a Magyar Rádió.
 

Megérkezett Lourdes-ba II. János Pál pápa - A katolikus egyházfőt Jacques Chirac francia köztársasági elnök üdvözölte a repülőtéren. A szentatya kétnapos zarándoklatot tesz a Lourdes-i zarándokhelyen, ahol a betegek gyógyulásáért imádkozik. A 84 éves egyházfő vasárnap mintegy 300 ezer hívő előtt szabadtéri misét mutat be.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.14.)

Megkezdődött

Athén 2004

                                                foto: Reuters

A zászlóvivők

Magyar nyelvű olimpiai oldal
Angol-görög-francia nyelvű oldal

Pápai távirat a görög államfőhöz  

A 28. Nyári Olimpiai Játékok péntek esti megnyitása alkalmából II. János Pál pápa táviratot intézett Konsztantinosz Sztefanopulosz görög államfőhöz.

A magyar nép dönthet a magyar állampolgárságról    

Az Országos Választási Bizottság augusztus 12-én, csütörtökön közölte, hogy legalább 274 ezer hiteles aláírás gyűlt össze a határon túli magyarok kedvezményes honosítása, a kettős állampolgárság - érdekében indított népszavazási kezdeményezés támogatására.

Hazugságok, rágalmak (11)  

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Hazaviszik Fekete Istvánt - A Somogy megyei Göllén, szülőfalujában szombaton temetik újra Fekete István írót és feleségét. Az író fia elmondta, az újratemetés gondolatát először édesanyja vetette fel, mert Fekete István egyedül Göllén érezte jól magát. A szertartás reggel a művész szülői házánál, a házaspár ravatalánál kezdődik. A búcsúbeszédet Jókai Anna író, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elnöke és a Chicagóban élő ifjabb Fekete István tartja.

 

Kosztolányi mottó a lyoni operában - Kosztolányi Dezső egy karcolatát választotta új évadjának mottójául a lyoni operaház. A művészeti intézmény vezetése szerint a magyar író sorai közel állnak az ősszel színpadra kerülő művek tartalmához, de azt is szeretnék, ha a francia közönség felfedezné a magyar költőt és olvasná műveit. (radio.hu)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.13.)

Az új Európai Bizottság  

Az új Bizottság, amennyiben az Európai Parlament szavazatával jóváhagyja, november 1-jén lép hivatalba.

Kovács az EU energiáért felelős biztos-jelöltje   

Maga sem tudja, örüljön vagy szomorkodjék.

Hazugságok, rágalmak (10)  

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Időközi parlamenti választást írt ki az OVB - Az Országos Választási Bizottság időközi országgyűlési választást írt ki november 14-re és 28-ra az európai parlamenti választás után megüresedett képviselői helyekre. Szájer József és Surján László képviselők helye azután üresedett meg, hogy mandátumot szereztek az Európai Parlamentben. 

 

A Fidesz országgyűlési frakciójában Németh Szilárd és Wintermantel Zsolt veszi át az Európai Parlamentbe jutott Őry Csaba és Glattfelder Béla helyét. Az új országgyűlési képviselők eddig a fővárosi közgyűlésben dolgoztak. Németh Szilárd elsősorban munkaügyi kérdésekkel, míg Wintermantel Zsolt a fővárosi és önkormányzati ügyekkel szeretne foglalkozni - hangzott el kettőjük bemutatkozó tájékoztatóján.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.12.)

1687 augusztus 12-én a "nagyharsányi csatában" aratott győzelmet Lotharingiai Károly császári serege a törökök felett. Ez a győzelem pecsételte meg a Dunántúl déli részének felszabadulását a 150 éves oszmán uralom alól.

Kolozsvárból európai várost   

Kolozsvár valamikor régen európai város volt. A történelmi körülmények, a hozzá nem értő városvezetés eredményezte azt, hogy ez a valamikor virágzó, Erdély fővárosának tartott város teljesen lesüllyedt. Oly mély ez a hanyatlás, hogy ma már az új lakók ajkán is megfogalmazódik az, hogy Kolozsvárt európai várossá kell újfent tenni.

Hazugságok, rágalmak (9)  

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

A kormány döntésének értelmében 2006-tól Magyarországon is meghonosítják az angolszász iskolarendszert - Magyar Bálint szerint a tömegképzés és az elitképzés erényeit egy időben megjelenítő iskolarendszerre való áttérés a magyar felsőoktatás legnagyobb átszervezését jelenti. Lényege, hogy három év tanulás után a munkaerőpiacon már jól használható diplomával lehet megjelenni, de folytatható a tanulás az egyetemi szintig.

 

Először szólt a magyar himnusz Athénban - Néhány perccel a litván után, és a szaúdi, a szlovén és a tunéziait megelőzően elhangzott a magyar Himnusz is, mert ennek az öt nemzetnek vonták föl gyors egymásutánban a lobogóját az athéni olimpiai faluban. Magyar részről az eseményen jelen volt Magyarország athéni nagykövete, Kőrösi Csaba, aki a zászlófelvonást követően elmondta, hogy megerősítették a konzuli szolgálatot Athénba, mivel nagyon sok magyarra számítanak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.11.)

Ezt értük el eddig  

Helsinki után a legtöbb pontot 1980-ban szereztük, de Moszkvában nem volt ott mindenki, ahogy mi sem jelentünk meg Los Angelesben. Bárcsak soha többé ne szólna bele a politika ennyire a játékokba.

Ismerős szöveg  

Vádat emelt Bukarest főpolgármestere ellen a román ügyészség. Az ellenzéki Traian Basescu állítólag még kereskedelmi minisztersége idején áron alul értékesítette a román tengerhajózási vállalat tizenhat hajóját.

Ágoston András: A tusnádi malomkő   

Orbán Viktor Tusnádon, amolyan célzott malomkövet dobott a szomszédságpolitika múlt században érvényes modelljét védelmező, különböző színezetű vitézei közé. Telitalálat volt.

Készül a román státustörvény   

A Mangálián bemutatott tervezet értelmében a határon túli románok bármilyen szinten tanulhatnak Romániában, és oktatási ösztöndíjakban részesülhetnek; emellett továbbképzésen vehetnek részt, és megkaphatják a pedagógusoknak járó kedvezményeket; ingyenesen férhetnek hozzá az állami kulturális intézmények szolgáltatásaihoz; szintén térítésmentesen juthatnak vízumhoz, ha „nyelvi, etnikai, vallási és kulturális önazonosságuk” megőrzése érdekében szervezett rendezvényen szeretnének részt venni Romániában.

Kormányátalakítási ötletek   

Az origo nem kifejezetten jobboldali sajtóorgánum, s ennek alapján feltételezhetjük, hogy olvasótábora sem kizárólag jobboldaliakból tevődik össze. Éppen ezért figyelemreméltó a közvéleménykutatás első két kérdésére adott válaszok aránya.

Röviden

Augusztus 20-ától újra jár a kettes metró. A Blaha Lujza téri és a Kossuth téri megállókat azonban csak 29-én, következő vasárnap adják át a forgalomnak, így addig a metrószerelvények megállás nélkül haladnak át a két állomáson.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.10.)

 

Kimagyarázkodnak vagy csak magyarázkodnak?

Az SZDSZ-es Demszky Gábor főpolgármester és Wekler Ferenc parlamenti alelnök  ma este a párt vezető testületének ülésén magyarázza a magyarázhatatlant. Demszky nyaralója, sofőrje és autóbérlése, és Wekler (politikai befolyással elnyert?) állami támogatásai lesznek terítéken. Béki Gabriella az [origo]-nak azt mondta, mindkét politikusnak tudnia kellene, hogy az ilyen ügyek akkor is kárt okoznak a pártnak,
ha az érintettek minden jogszabályt betartanak.

Fordulat a Szász Károly ügyben 

Ma fog a rendőrség sajtótájékoztatón beszámolni arról, hogy megtalálták azt a férfit, aki kerékpárjával megállásra késztette Szász Károlyt. A Népszabadság úgy tudja, hogy az illető kapcsolatai Kulcsárhoz vezetnek.

Tiltakozó levél Kovács jelölése miatt 

Követendő példa! Augusztus 4-én "Nyugdíjba küldjék, ne Brüsszelbe" cím alatt megjelent írásunkban közöltük a miniszterelnök emil-címét, hogy tiltakozó levelet lehessen küldeni Kovács László biztosi jelölése miatt. Olvasónk meg is tette, s választ is kapott. Egy levél persze semmi, több száz már komoly üzenet.

Bárándy miniszter úr és a kormányválság 

A Medgyessy-kormány – nem létezőnek minősített – válságát nehéz átlátni, hiszen még az a miniszter is, akitől a leginkább várhatnánk a tiszta, világos megfogalmazásokat, meglehetősen homályos megnyilatkozásokat tesz.

Hazugságok, rágalmak (8) 

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

 

Kovács László, az MSZP elnöke a kormányfővel folytatott megbeszélés után közölte: nem bánnák, ha néhány minisztérium megszűnne. A leköszönő pártelnök konkrétumokat ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni. Kuncze Gábor azt mondta: a kormányátalakításról volt szó, de nem állapodtak meg semmiben. Kuncze nem kívánja egyetlen miniszterét sem beáldozni, illetve nem ért egyet a tárcák megszüntetésének jelenlegi tervével.

Olimpiai előzetes - Magyarország nyolc aranyérmet szerez a pénteken kezdődő athéni olimpián - legalábbis a világ egyik legtekintélyesebb szaklapja, az amerikai Sports Illustrated szerint. A sportújság tippjei alapján összesen 22 érem jut a magyaroknak, a nyolc első hely mellett hét-hét második és harmadik.

Az Európai Unió átutalta a Strukturális Alapokból származó támogatási összegek első részletét. - A Pénzügyminisztérium közleménye szerint július végéig több részletben közel 28 milliárd forint érkezett a Magyar Államkincstár számlájára, és közel ekkora összeg várható ebben a hónapban is.

Bezár a pincehelyi kórház sebészete, mert az osztály orvos nélkül maradt. - Ketten felmondtak, az utolsó doktor pedig nyugdíjba ment. A kórház vezetése és fenntartója, a megyei közgyűlés, azt fontolgatja, hogy vendégorvost kérnek fel. Így legalább heti 1-2 napon műthetnének. A kórház 30 ezer beteget lát el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.9.)

Program-ajánló: 18. Mesterségek ünnepe 

Szerkesztőségünk levelet kapott, melyben a 18. Mesterségek Ünnepére invitálják olvasóinkat is.

Hazugságok, rágalmak (7) 

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben.  A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

II. János Pál pápa üdvözletét küldte az athéni olimpia minden résztvevőjének, és egyben kifejezte reményét, hogy Athén a béke, nem pedig az erőszak otthona lesz.

Orvoshiány vidéken - Kevés az orvos vidéken. Az országban mintegy 120 körzetben nincs állandó háziorvos, és persze éppen a legszegényebb településeken hiányzik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.8.) Vasárnapi gondolat

A magyar szolidaritás tüze 

Az ünnep mindig közösségi. Összetartozunk. A magyar cserkészek világszerte tűzgyújtással köszöntik Szent István napján.

Röviden

Hiába ismételtették meg a népszavazást Bükkösdön.  72 százalékos részvétel mellett a szavazók 53 százaléka a cementgyár ellen foglalt állást. Vajon most ki és mit fog kitalálni a népakarat ellen?

 

Fantasztikus magyar sikerrel ért véget a Kecskeméten rendezett négyesfogathajtó-világbajnokság: a Dobrovitz József, Kecskeméti László, Lázár Zoltán összeállítású csapat arany-, Lázár pedig egyéniben ezüstérmet nyert. Itt az első, a korábbi világbajnok, német Michael Freund lett. Gratulálunk!

 

 

Egyre több gyimesbükki csángó kezdte el visszamagyarosítani a hatóságok által 1920 után elrománosított nevét az utóbbi időben. A módszer egyszerű, és nem is költséges. A 2003/41-es kormányrendelet 20-as cikkelye értelmében az illetékes polgármesteri hivatal adminisztratív úton eljárva írhatja át a kérvényező anyanyelvére az eredetileg más nyelven anyakönyvezett nevet. Némelyek szerint ennek oka, hogy a fiatalok Magyarországon szeretnének érvényesülni. (erdély.ma)

Tallózó

(aug.7.)

 

Röviden

Két igaz és egy hamis:

Beküldendő a kakukktojás!!!

(aug.6.)


Robbanás Törökbálinton

(http://langlovagok.hu)

 

Röviden

Nem volt átütő sikere a tavaly októberben startolt midihitelnek: a 12 banknál és 147 takarékszövetkezetnél elérhető konstrukcióra június végéig csak 71 hitelkérelem érkezett, összesen 450 millió forint értékben – mondta Vadász Márton, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Az első fél év végéig megkötött hitelszerződések száma 53, értékük 350 millió forint.

(aug.5.)

 


A mutogatós bácsi

 

Nemcsak mutogat, hanem beszél is.

Röviden

A betegek közül csak 2-3 százalék nem elégedett a kórházi ellátással, állítja egy az Egészségügyi Minisztérium által készített felmérés. Vajon kiket kérdezhettek meg?

A gazdaságpolitika területén évtizedeken át kifejtett tudományos munkássága elismeréséül dr. Horváth János országgyűlési képviselőt a jog- és államtudományok tiszteletbeli doktora címmel tűntette ki az Egyesült Államokbeli Butler University (Indianapolis). Szeretettel gratulálunk.

Van két hírem. A jó: A G17 Intézet szakemberei szerint az idei infláció nagyobb lesz a tervezettnél, vagyis évi szinten eléri a 9 százalékot. A jó hír az, hogy ez Szerbiára vonatkozik. Az termelés évi szinten várhatólag 3,9 százalékkal fog növekedni, de reálisan elérheti a 4,5 százalékot is, A rossz, hogy ez az utóbbi is Szerbiáról szól.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.4.)

Nyugdíjba küldjék, ne Brüsszelbe 

Nem meglepetés, de mégis felháborodás tárgya, hogy a kormány az ellenzék véleményét figyelmen kívül hagyva a bukott szocialista pártelnök számára a biztosi megbízatást szánja végkielégítésül. A biztosi poszt ennél fontosabb és komolyabb döntést igényelt volna. Ám a szocialistáknál ez is a politikai zsákmány része.

Csángóföldi utazás 

A szerző szerint a csángók és magyarok épp úgy testvérek, mint a töltött káposzta és a csángó galuska.

Megosztott magyar világ Erdélyben 

Megnyert és elvesztett önkormányzati helyek. Helyzetkép egy politikai Nyilatkozat tükrében.

(aug.3.)

Légy készen 

Az író figyelmeztet, nagy döntéseidre váratlanul jön az alkalom.

Porhintés a porhintő távozása 

Távozik a kis Gál. Marad a porhintés. Gyurcsány is marad, legalább az olimpia végéig. Így legalább nem saját költségén kell kimennie.

Röviden

Július 22 óta nem tudjuk, miért távozik Salgó ügynök, jelenlegi országos rendőrfőkapitány. A miniszterelnök - miután az egyik koalíciós párt vezető személyiségeivel tárgyalt - Gergényi Péter budapesti főkapitányt helyezi erre a posztra. Gergényi ily módon az MSZP főkapitánya lesz

Bárándy szerint a kormány nem silányulhat odáig, hogy csak a költségvetés szempontjait veszi figyelembe. Bárándy nevét ma reggel is szóbahozták a televízióban, mint köztársasági elnökjelöltet. Aligha lesz konszenzusos jelölt.

Eddig huszonötezer aláírást gyűjtöttek a verespataki bányanyitás ellen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.2.)

Gyurcsány megindult  

A megszokásból baloldalinak nevezett  érdekszövetség egyik sajátos figurája, a KISZ vezetőből megmilliomosodott Gyurcsány úr pályamódosításra készül.

Fizessenek a gazdagok 

Olvasói levél a fővárosi tömegközlekedésről.

Böjte Csaba atya levele marosszéki missziós vándorlásáról  

Böjte Csaba ferences atya 30 fiatallal Jézus Krisztus nevében elindult egyszerűen, szegényen, az Isteni gondviselésben bízva.

Hazugságok, rágalmak (6) 

Új sorozatot indítottunk, amelyben a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben. A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Mégis kitelepítenek a Hernád mentén - 4 településről 28 embert kellett ideiglenesen elhelyezni önkormányzati épületekben vagy elköltöztetni rokonokhoz.

Elbúcsúztatták az olimpiára utazó magyar csapatot Tatán - Olimpiai bajnokok, érmesek és az athéni csapat tagjai adtak egymásnak randevút vasárnap a tatai edzőtáborban, ahol ünnepélyes csapatgyűlésen bocsátották útra a 216 versenyzőből álló olimpiai küldöttségünket.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug.1.) Vasárnapi gondolat

In memoriam Illés Kinga előadóművésznő 

Az erdélyi magyar előadóművészek egyik legkiválóbbika, Illyés Kinga hosszan tartó betegség után, marosvásárhelyi otthonában elhunyt.

Verespatak: Már a temetők költöztetése is megkezdődött 

A Verespatakon tervezett aranybányánál még csak a próbafúrások zajlanak, de már több lakost elköltöztettek, sőt a napokban megkezdték a sírok áttelepítését is.

Hazugságok, rágalmak (5) 

Új sorozatot indítottunk, amelyben a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben. A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tettük.

Röviden

Wass Albert hivatalosan is ártatlan, nem tekinthető háborús bűnösnek – mondta ki a romániai legfelsőbb bíróság, hosszas pereskedés után, a Nagy-Románia Párt Maros megyei képviselőjének, Adrian Moisoiunak a beadványára válaszolva. 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére