Archív anyagaink
2004. október

 

(okt.31.) Vasárnapi gondolat

A reformáció emléknapja

 

Óra-visszaállítás szombatról vasárnapra virradó éjjel

A szakértelem csupán szorgalom kérdése   

"Talán mégis kezdek hinni az Unióban… Mert bevallom: szkeptikusan néztem és nézem ezt az integrációt. Tudván, persze, hogy perspektivikusan szemlélve ma ez lehet a lehetséges világok legjobbika; de számomra akkor sem ígéri a legtökéletesebb világok legtökéletesebbjét. " - filozofál Tamási Orosz János.

 

Surján László a Dávid levélről   

Változatlanul hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Még akkor is, ha szomorúan látom Giczy György furcsa és káros reinkarnációját napjaink pártcsatározásaiban.

Nem riogatott a Fidesz: Tóth István már egy éve kérdezett a paprikáról   

Önöknek tiszta a lelkiismeretük? - tette fel a kérdést a Blikk - egyebek közt Németh Imre agrár- és Kóka János gazdasági miniszternek az össznépi felháborodást kiváltó paprikabotrány ügyében. Németh Imre a lapnak adott válaszában azt állítja, számára "csak a napokban lett világos, hogy a kereskedelmi forgalomba is kikerült a méreg". Tóth István fideszes képviselő viszont már egy évvel ezelőtt írásbeli kérdéssel fordult a miniszterhez.

A szocialisták ne késleltessék a privatizációs népszavazást!   

A Fidesz levélben kéri a kormányfőt és az MSZP elnökét: saját környezetükben próbálják elérni, hogy ne forduljanak az Alkotmánybírósághoz a privatizáció leállításáról szóló népszavazás miatt.

Röviden

Vitray helyett Schulek - Váltás történt a Telesport élén: november 2-ától Schulek Csaba, a Duna TV sportosztályának eddigi főszerkesztője vezeti a sportfőszerkesztőségét. Elődje, Vitray Tamás az MTV elnökének főtanácsadója lett.

 

Meghosszabbított nyitva tartás a temetőkben - Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja alkalmából péntektől meghosszabbított nyitva tartással, kibővített ügyelettel, megerősített biztonsági szolgálattal várják a látogatókat a főváros 14 temetőjében. A BKV pedig sűríti a temetőkhöz közlekedő járatait. A temetők reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva. November 3-tól áll vissza a szokásos nyitvatartási rend. A nagy gyalogosforgalom miatt korlátozzák a gépkocsik behajtását is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.30.)

Thököly Imre
gróf, Felső-Magyarország és Erdély fejedelmének
 Törökországból hazahozott hamvait 1906. október 30-án helyezték végső nyughelyére Késmárkon

A Szentatya imája Európáért   

Október 29-én Rómában, Kapitólium dombján aláírták az Európai Unió alkotmányos szerződését. Az ünnepi alkalomból idézünk abból az imádságból, amelyet II. János Pál pápa 1991. május 13-án a portugáliai Fatima szentélyében mondott és amelyben Mária anyai oltalmába ajánlotta Európa nemzeteit.

Béke és igazságosság az evangélium szellemében    

Október 27-e és 30-a között tartják Rómában az igazságosság és a béke megvalósulásáért működő egyházi szervezetek első világkonferenciáját Rómában. 92 ország, 15 ország püspöki kara és számos nemzetközi szervezet képviseletében mintegy 300 küldött vesz részt a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke által megnyitott értekezleten.

Klónozás és emberi méltóság 

Celestino Migliore érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője csütörtökön felszólalt a Világszervezet általános közgyűlésén, a reprodukciós célú emberi klónozás kapcsán megrendezett nemzetközi konferencián.

Röviden

Vége a Magyar Hírlapnak - A Magyar Hírlap a jövő héten már nem jelenik meg a kiadó szándékai szerint, de a tulajdonos Ringier felkínált egy opciós lehetőséget - tudta meg a NAPI Online. Ennek értelmében - egyelőre nem ismert feltételek mellett - ha a szerkesztőség is úgy akarja, egy hétig még megjelenik a lap, s ez idő alatt remélnek új befektetőt találni. A szerkesztőség úgy döntött, vállalja a megjelentetést. Az ügyben várhatóan 16.30-kor lesz hivatalos bejelentés.

 

Aláírták az EU alkotmányát - Rómában a 25 tagállam képviselői aláírták az Európai Unió alkotmányos szerződését. A dokumentum akkor lép hatályba, ha minden tagállam ratifikálta azt. Szimbolikus ünnepség szimbolikus helyen: Rómában, a Capitoliumon ugyanabban a Julius Caesar teremben írták alá az alkotmányt, ahol 1957-ben megalakult az Európai Gazdasági Közösség, vagyis az Európai Unió elődje.

 

Oroszország eltörli november 7-ét? - Az úgynevezett „nagy október” utolsó nyomait is eltüntetné az a törvényjavaslat, amely most került az orosz parlament elé, s amely törölné november 7-ét az állami ünnepek sorából – tudósít a Guardian.

 

Kegyeleti járandóság a nyugdíjasoknak - Kegyeleti járandóság bevezetését kérte a Tisztelet Társasága a törvényalkotóktól. A szociális juttatás valamennyi nyugdíjas állampolgár számára alanyi jogon járna egy átlagnyugdíj összegével, amennyiben házastársát vagy élettársát elveszíti. A kezdeményezést mind a négy parlamenti párt támogatja. A javaslatot november 15-ig a Tisztelt Ház elé terjesztik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.29.)

Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc
 Törökországból hazahozott hamvait - országos ünnepség keretében - 1906. október 29-én helyezték végső nyughelyükre a kassai dómban

December 5-én lesz népszavazás a kettős állampolgárságról is   

Mádl Ferenc köztársasági elnök december 5-re kitűzte a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazást - tudatta az államfő hivatala. A köztársasági elnök korábban szintén december 5-re tűzte ki az egészségügyi privatizációról szóló, ugyancsak ügydöntő népszavazást. A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által kezdeményezett referendumon arra a kérdésre kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják.

"A főváros megosztásra törekszik"    

Budapest vezetése idén már négyszer módosította a kerületekkel kialkudott forrásmegosztást. A főváros titkolózik, ígérget és a megosztásra törekszik - állítja kerületi polgármesterek egy csoportja, akik Óbudán tanácskoztak.

Röviden

Anyagi okok miatt újabb premiert halaszt el az Operaház - A Xerxes bemutatójának elhalasztásáról már az évad programjának összeállításakor döntöttek, de mostanra derült ki, hogy egyeztetési és anyagi problémák miatt az Erkel Színházba tervezett Puccini-opera, A nyugat lánya premierje is elmarad. Helyette új betanításban, Verdi Álarcosbál című művét mutatják be.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.28.)

A rendszerváltó pártok tönkremenetelének anatómiája   

Gondola-interjú Dr. Surján Lászlóval.

Eladhatóvá tennék a BKV-t   

Lakos Imre, a Városháza Városüzemeltetési Bizottságának elnöke mai nyilatkozatával a köztulajdon elprivatizálásának újabb lehetőségét vetette fel. A szabad demokrata városatya felvetésre reagálva elismerte, amennyiben a holnapi Közgyűlés elfogadja a BKV Rt. alapító okiratának módosítását, lehetőség nyílik akár a társaság eladására is.

Röviden

 

Kizárták Lezsákot és Baloghot az MDF-ből - Az MDF-frakció szerdai rendkívüli ülésén kizárta a képviselőcsoportból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót. A megbeszélésen nem vettek részt a Lakitelek munkacsoporthoz tartozó képviselők, mivel tájékoztatásuk szerint későn értesítették őket.

 

Csütörtöktől azonnali hatállyal betiltották minden fajta fűszerpaprika forgalmazását. Azért döntöttek így, mert a megengedettnél nyolcvanszor több, májrákot okozó aflatoxin méreget találtak a hazai kereskedésekben kapható fűszerpaprikában. A tilalom egyaránt vonatkozik a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeire. Mindhárom cég Dél-Amerikából importál paprikát. Az egészségügyi miniszter azt javasolja: senki ne fogyasszon az otthonában tartott fűszerpaprikából. A paprika egyébként csak akkor fejti ki káros hatásait, ha valaki fél kilót eszik meg belőle egy hét alatt. Ekkora mennyiséget egy átlagos család azonban csak egy év alatt használ fel. MHL kérdés: miért kell Magyarországnak paprikát Dél-Amerikából importálni?

 

A Hír Televízió Rt. Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjét választotta elnökévé, egyúttal Kerényi Imre szerződését felmondta, egyidejűleg a Szerintem című műsort megszüntette.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.27.)

Késhet az Európai Bizottság szerdára tervezett megalakulása, s ez feltehetően néhány biztos lecserélését jelentheti.

 

Kazinczy Ferenc
író, költő, nyelvújító, irodalomszervező, akadémikus
1759. október 27-én  a Bihar megyei Érsemjénben született

Oktatáspolitika szabaddemokrata módra  

Megtiltaná az Oktatási Minisztérium, hogy írásbeli házi feladatot adjanak az első és második osztályos diákoknak a hétvégére. A tanárok nem örülnek.

Bajban van az oktatás  

A magyar oktatás elég nagy bajban van, és a jövő évi költségvetési törvényjavaslat a bajt csak tetézi - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus álságosnak nevezte, hogy a költségvetési vita kezdetén az oktatási miniszternek nincs más dolga, mint hogy a testnevelési osztályzatokról értekezzen. Magyar Bálint múlt szerdán jelentette be, hogy jövő szeptembertől várhatóan megszűnik a testnevelés jegyekkel történő osztályzása a közoktatásban. Pokorni hangsúlyozta, hogy a jövő évre két lépcsőben tervezett normatívacsökkentés több mint 1.700 kistelepülési oktatási intézményt hoz nagyon nehéz helyzetbe.

Meddig fut Gyurcsány, a maratoni futó?   

Gyurcsány lehet jó a maratoni futásban, de a politikai mezőnyben hosszabb távon nem sok siker kínálkozik számára. Mostani előretörése figyelmeztetés a polgári oldalnak, elbizakodottságra semmi ok.

Röviden

Fidel Castro betiltatta az amerikai dollár kubai használatát - Az intézkedés értelmében november 8-tól az amerikai dollárt konvertibilis pesóra kell váltani. A pesó értékét egy dollárban szabták meg, a pénzváltásáért azonban tíz százalék költséget számítanak fel a bankok. A Kubai Nemzeti Bank közleményében arra figyelmeztette a külföldön élő kubaiakat, hogy ne amerikai dollárban, hanem euróban, fontban, svájci frankban, vagy kanadai dollárban küldjék haza pénzt otthon maradt rokonaiknak.

 

Járai Zsigmond: Az indítvány megbukott - Az Országházban kísérte figyelemmel a jegybanktörvény módosításáról szóló vitát a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A vita után a Magyar Rádió kérdésére Járai Zsigmond annak a véleményének adott hangot, hogy a módosító indítvány megbukott. Kijelentette: reméli, hogy ezek után a módosítás kezdeményezői visszavonják javaslatukat, mert az súlyosan sérti a jegybank függetlenségét. Járai Zsigmond hangsúlyozta: a Nemzeti Bank nem fogadhat el utasításokat a kormánytól, függetlenül attól, ki a miniszterelnök.

 

A szcientológia fellegvára lesz Nagykanizsa? - A szcientológia egyházhoz kapcsolódó cégek rohamos nagykanizsai terjeszkedésére figyelmeztetett a helyi ellenzék - írja a Magyar Nemzet. Ötszáz lakásos lakópark épül az egykori kanizsai téglagyár területén, amelyet az a Balusztrád Kft. irányít, amely szerepel a szcientológus cégeket tömörítö WISE nevû nemzetközi szervezet listáján.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.26.)

Az egészségügyi dolgozók újabb munkabeszüntetésre készülnek  

A rendszerváltás negyedik, ötödik kormánya, (Medgyessy Gyurcsány) nem tartja be a sztrájktörvényt, ami szerint a munkabeszüntetést követően nyolc napon belül egy tárgyalódelegáció kijelölése kötelező - mondta Cser Ágnes az EDDSZ elnöke.

A Parlamentből jelentjük   

Bagó Zoltán interpellációja a belügyminiszterhez: "Miért rontják tovább Magyarország imázsát Európában, avagy tudatosan küldik a volt ügynököket az EU-ba?"

Röviden

Schmitt Pál, a magyar néppárti delegáció vezetője hétfőn napirend előtt az 1956-os forradalomról emlékezett meg az Európai Parlamenben. A mintegy harminc felszólaló közül az övét kísérte talán a legnagyobb taps. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a 48 éve kiontott vér nem volt hiábavaló: Európa mai egyesítése 56 nélkül aligha történhetett volna meg.

 

A HVG honlapján szavazást indított arról, hogy jogos-e a jegybanktörvény módosítása. Ahhoz képest hogy a HVG nem kimondottan jobboldali lap, a válaszadók több mint fele (jelenleg 57%-a) gondolja úgy hogy nem, mert csökkentené a jegybank függetlenségét. Rajta! Szavazzunk!

 

A Magyar Gépjármű-kereskedők tiltakoznak a magas regisztrációs adó ellen. A szervezet úgy véli: a kormány tervezete átlagosan 34 százalékkal emeli meg a személygépkocsik adóterheit. Tiltakoznak az ellen is, hogy a kormány 2007-ig fenntartaná az Unió alapelveivel nyíltan szembenálló rendszert. Az egyesület egy tervezetet nyújtott be a Pénzügyminisztériumnak. Ez 15-16 milliárd forint többletbevételt eredményezne a költségvetésnek, biztosítaná a független használtautó-kereskedések fennmaradását, és a szektorban dolgozó 50-60 ezer fő foglalkoztatását.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.25.)

Rippl-Rónai József

festőművész és iparművész, a magyar szecesszió kiemelkedő alakja
1861. október 25-én Kaposvárott született

A fiatalok forradalma  

avagy Gyurcsány és Hiller esete a számtannal és 56 emlékével.

Megvonja a pénzt az egyházi iskoláktól a kormány   

A kormány csökkentené az egyházi iskolák normatív állami támogatását. Ez az intézkedés rendkívül hátrányosan érintené az intézményeket. A pécsi ciszterci gimnáziumban azt mondják, ha jövőre ezt a pénzt elveszítik, akkor a fizetéseken kívül még maximum krétára futja majd. Nem értik, miért különböztetik meg az egyházi iskolákba járó gyerekeket azoktól a diákoktól, akik állami intézményekben tanulnak.

Röviden

Izrael: jóvágyták a telepfelszámolási tervet - Az izraeli kormány jóváhagyta a palesztin területeken létesített zsidó települések egy részének megszüntetését célzó törvény-tervezetet. Saron kormányfő terve értelmében a megszállt Gázai övezetben felszámolják mind a 21 telepet, Ciszjordániában pedig a 120-ból 4-et szüntetnek meg. A felszámolandó telepek lakói kártérítést kapnak majd, de azokat megbüntetik, akik nem fogadják el a döntést.

 

7 ezres létszámcsökkentés várható a honvédségnél - A haderőreform végére akár 25 ezer főre csökkenhet a magyar katonák száma. Jelenleg 33 ezer hivatásos és szerződéses katona szolgál Magyarországon. A létszámcsökkentést - bár a tárca a Magyar Televízió információját nem erősítette meg - a szűkös jövő évi költségvetés miatt tervezik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.24.) Vasárnapi gondolat

Az operett-világ nagyjai

Kálmán Imre

1882. október 24-én (25-én) született

Lehár Ferenc

1948. október 24-én halt meg
 

 

Hol a jólét?  

Sánta kutya sorozatunk  egybeveti a KSH hivatalos adatait Gyurcsány Ferenc parlamentben elhangzott melldöngető, magabiztos és lendületes mondataival, amelyekkel bizonygatta: Magyarországon nagy a jólét.

Fidesz-közlemény a romániai magyar parlamenti képviseletért  

Öröm, hogy az erdélyi Magyar Polgári Szövetségnek az anti-demokratikus és diszkriminatív előírások ellenére, sikerült összegyűjtenie a parlamenti választásokon való induláshoz szükséges több mint 25 ezer aláírást. Ám a viharfelhők még ott sötétlenek.

Amikor a szeretet üllője keresztté lesz, szentek sokasága formálódik 

Október 22-én pénteken ért véget a papok ötnapos világtalálkozója, amelyre 1300 pap, bíboros, püspök érkezett Málta szigetére a világ 90 országából. Az értekezlet résztvevőit videoüzenetben köszöntötte a szentatya. A találkozó  jelszava: „A szent papok másokat is megszentelnek, szentek kovácsaivá, formálóivá válnak a harmadik évezred számára.” 

Röviden

Az '56-os forradalom és a Kádár-korszak digitalizált formában - Az 56-os Intézet a forradalom és a Kádár-korszak személyes történeteinek digitalizálásával új internetes tartalomszolgáltatást indított. A korszakot személyes sorsával felidéző negyven emlékező adatbázisában megtalálhatók Kende Péter, Karátson Gábor, Ujlaki Dénes, Ungváry Rudolf, Vásárhelyi Miklós és Wittner Mária személyes történetei is.

 

Jezsuiták tanácskozása Indiában - Újdelhi: Délkelet-Ázsia és Óceánia országaiból 81 jezsuita szerzetes Újdelhiben tanulmányi értekezleten vett részt, amely arra szolgált, hogy ragaszkodva a helyi gondolkodásmód és hagyományok gyökereihez, jobban fejlesszék a lelkiségi és teológiai inkulturációt. A műhelymunka során megvizsgálták a helyi kultúrák, a hagyományok, szertartások formáit és az imák sajátságos jellemzőit, hogy megtalálják azoknak a Szent Ignác-i lelkiséghez kapcsolódó közös pontjait. A résztvevők egyetértettek abban: az egyszerűség, a vendégszeretet, a családra irányultság és a türelem mellett fontos a más vallásokkal való párbeszéd is, valamint az inkulturált teológia fejlesztése, amely felfedi Jézus ázsiai arcát, figyelmet fordít a földrész társadalmi nehézségeire, kezdve a szegényeken. (VR/MK)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.23.)

 

1956. október 23.
 

1956 – Emlékszilánkok  

Szigethy Gábor írása a Kortárs folyóiratból.

Főhajtás a mártírok emlékére Székesfehérvárott  

"Alázattal és tisztelettel hajtunk fejet egy nemzedék előtt, amely tudta, mit jelent magyarnak lenni" - mondta Spányi Antal megyéspüspök az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak emlékére készített tábla felszentelésén Székesfehérvárott pénteken.

Emléktáblát avattak a Magyar Rádió falán 

A Magyar Rádió bejáratánál emléktáblát avattak az ötvenhatos harcok katonaáldozatainak tiszteletére.

Ünnepi meghívó 

Lenti város ünnepségén Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök mondja az ünnepi beszédet..

Röviden

A Fidesz tájékoztató kampányt kezd a privatizáció ügyében - A Fidesz a napokban tájékoztató kampányt kezd a privatizáció leállítása kapcsán - jelentette be Nyitrai Zsolt képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A kampány keretében a Fidesz aktivistái a köztereken párbeszédet kezdeményeznek a magánosítás leállításáról az emberekkel - közölte. Ezen kívül a Fidesz honlapot indít a privatizáció eddigi tapasztalatairól a www.privatizacio.info címen.

 

Katolikus rádió indul a Gyergyói medencében - Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) október 20-i ülésén, egy, az egész Gyergyói-medencét lefedő, katolikus rádió létrehozását hagyta jóvá. A 24 órás, magyar nyelven sugárzó rádiócsatorna, az idén tavasszal licenszet kapott nagyváradi Mária Rádió része. Ugyanehhez a csatornához kapcsolódik a napokban műsorszórási jogot kapott zilahi rádió is. A gyergyói, illetve a szilágysági frekvenciák nagy teljesítményűek, és az Audiovizuális Tanács azt reméli, hogy így egész Erdély területén fogható lesz a világon már ismert Mária Rádió magyarnyelvű adása. (rmdsz tájékoztató)

 

Megint Tőkés Lászlót választották a Királyhágói Református Egyházkerület élére - Újabb hatéves időszakra választották meg Tőkés Lászlót Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élére. Az 1990-től püspöki teendőket ellátó egyházi vezető kihívója ugyanaz a Csernák Béla volt, akivel a püspök hat évvel ezelőtt is versenybe szállt. A mostani választáson eleve Tőkés László volt az esélyes, mivel a gyülekezetek részéről 168 jelölést kapott, míg Csernák Béla csak 51 jelölést. Az egyházmegyék delegáltjaiból és az egyházi intézmények képviselőiből álló közgyűlés 62-32 arányban végül Tőkést választotta püspöknek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.22.)

Liszt Ferenc
zeneszerző

1811. október 22-én született Doborjánban (ma Raidingben)

Emlékezzünk vagy tüntessünk?  

A nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján történtek jól mutatják a mélyreható megosztottságot (árkot?) a jelenlegi hazai politikai erők között. A magukat baloldalinak és liberálisnak nevezők tüntettek, a nemzeti, polgári, keresztény politikai közösségek pedig megemlékeztek ezen a napon.

Összehangolt támadás éri az egyházat  

A Magyar Katolikus Egyház az Alkotmánybírósághoz fordul, ha az Országgyűlés a jövő évi költségvetési törvény jelenlegi tervezetét fogadja el - közölte Veres András püspök csütörtökön, rendkívüli budapesti sajtótájékoztatóján. Gulyás Kálmán egyházi ügyekért felelős címzetes államtitkár "túl keménynek" ítélte a püspök megnyilatkozását. Az államtitkár azt mondta, hogy a költségvetési törvényről az egyeztetések elkezdődtek.

Az Európai Bizottság összetétele nem változik

Buttiglione igazságügyi biztos a helyén marad, csak úgy, mint a korábban fegyvercégnek lobbizó Kroes biztosjelölt, aki a trösztellenes szabályok betartását fogja felügyelni, s ez nyilván Kovács László elfogadását is jelenti.

Program-ajánló 

Újabb - a hazai képzőművészetet reprezentáló - tárlat nyílik a Magyarországi Volksbank budapesti Galériájában.

Röviden

Az MSZP képviselőjelöltjét mégis nyilvántartásba veszik - Kránitz László, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjének nyilvántartásba vételét rendelte el a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. A testület ezzel megváltoztatta a területi választási bizottság határozatát. 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.21.)

Krudy Gyula
 regény- és hírlapíró, elbeszélő

1878. október 21-én született Nyíregyházán

Szűkmarkúan adnak, de két kézzel vissza is veszik  

Az eddigi ígéretek és a valóság: Adócsökkentés helyett adóemelés. Már 2002-ben is adócsökkentést ígért az MSZP-SZDSZ – kormány, ennek ellenére 2003-ban és 2004-ben összesen 22 alkalommal szavaztak meg adóemelést a Parlamentben.

Veszélyben a jegybank függetlensége  

Nem is olyan régen felröppent a hír a sajtóban, miszerint egy olyan törvénymódosítást készít elő az MSZP, amely lehetővé tenné Járai Zsigmondnak, az MNB elnökének leváltását. Akkor ezt a szocialista párt tagadta, s fennen hangoztatta, hogy nem terveznek ilyen módosítást.

Meghívó 

A Képmás Családmagazin tovább folytatja sikeres rendezvényeit. Október  hónapban családos olimpikonjainkkal beszélgetnek az athéni olimpiáról, a család motivációjáról.

Röviden

Robbanás a Magyar Koalíció Pártjának székházánál - Ismeretlen eredetű robbanás történt szerda este a Magyar Koalíció Pártja (MKP) pozsonyi székházának udvarán. A keletkezett gáz, illetve füst miatt az épületben tartózkodó pártpolitikusoknak halladéktalanul el kellett hagyniuk az épületet. Bugár Béla, az MKP elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a történteket azonnal jelezte a belügyminiszternek, a rendőrség és a tűzoltóság ennek nyomán perceken belül a helyszínre érkezett, körülzárta az épületet és megkezdte a vizsgálatot. Nem megerősített értesülések szerint a robbanás előtt két gyanús alakot észleltek a közelben. Bugár Béla emlékeztetett: az épületet kamerák is őrzik, s valószínű, hogy azok valamelyike rögzítette az incidenst.

 

Három hét múlva tartják a Magyar Állandó Értekezletet - Három hét múlva, november 12-én tartják meg a Magyar Állandó Értekezletet. A magyar-magyar találkozót szeptember elejére tervezték, de a kormányátalakítás miatt elhalasztották. Az akkori nyilatkozatok szerint az értekezlet fő témája az immár uniós tagállam Magyarország és a határon túli magyarság kapcsolatának alakulása lesz, és tárgyalnak a kettős állampolgárság kérdéséről is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.20.)

Balassi Bálint
 költő,
1554. október 20-án született

In memoriam Babóthy Ferenc  

A Demokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője erős lélekkel viselt hosszú betegség után 2004. október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén, életének 89. évében, a Szent János kórházban visszatért teremtőjéhez.

"A szeretet soha el nem fogy…"  

OLASZ FERENC fotográfus kiállítása a SZENT ISTVÁN BAZILIKÁBAN. A kiállított képek megvásárolhatók, a bevételt a művész a daganatos beteg gyermekek gyógyítására ajánlotta fel.

...és Isten azt mondta: Nem 

Az elmúlt hétvége - bár honlapunk nem frissült - bőven adott a Szerkesztőknek gondolkodni, elmélyülni valót. Az egyiket szeretettel osztjuk meg Olvasóinkkal.

Röviden

Rákóczi-megemlékezés Nagyváradon - A Rákóczi szabadságharc kitörésének 300., a Bocskai István által vezetett szabadságharc kezdetének 400. és Balassi Bálint születésének 450. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezésében. A megnyitón Tőkés László püspök hangsúlyozta: a mai globalizálódó világban sokat jelent a fejedelem hagyománya, nemzeti és keresztényi küzdelmünk hitelét adja. A püspök szerint Erdély modernkori, vértelen romlásának idejét éljük és a következő évtizedek sorsdöntőek lesznek az erdélyi magyarság megmaradása szempontjából. Az esélyt a három szintű autonómia kiépítése jelenti.

 

Magyar tankönyveket használhatnak a vajdasági diákok - A szerb oktatási minisztérium engedélyezte a magyarországi szakközépiskolai tankönyvek szabad használatát a vajdasági iskolákban - írja kedden a Magyar Szó című újvidéki napilap.

 

Már 800 polgármester tiltakozik a mobilposták ellen - Már 800 polgármester csatlakozott a komlóskai kezdeményezéshez: szülessen döntés, amely megszünteti a mobilposták nemrég bevezetett gyakorlatát. Komlóska polgármestere tavaly május óta tiltakozik a kisposták bezárása ellen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.19.)

Podmaniczki Frigyes báró. író, akadémikus,
"Budapest vőlegénye"
1907. október 19-én halt meg.

Hírek az MDF-ról  

Olvasói levél az MDF-ben történtekről.

Több van benned  

a bíztatás egy bruggei palota bejáratáról érkezik...

Program-ajánló, meghívó 

Kóka Rozália: „Moldvai mesék felnőtteknek” című előadóestje.

Röviden

Kamatot csökkentett a jegybank - A Monetáris Tanács hétfői ülésén ötven bázisponttal 10,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A csökkentés mértéke megegyezik az előzetes elemzői várakozásokkal. A testület szerint a 2005-ös büdzsé "teljesíthetősége kockázatokkal terhelt".

 

2003-as statisztikai évkönyv -  Magyarország lakossága 2003-ban ugyanannyi volt, mint 1965-ben, és tavaly kettővel több gyermek jött a világra, mint 1999-ben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most elkészült 2003-as statisztikai évkönyvéből. A Magyar statisztikai évkönyv 2003 című kiadvány szerint 2003-ban tízmillió 142 ezer volt Magyarország lakosságának száma, és 94 ezer 647 gyermek jött a világra. A 2003-ban született fiúk valamivel több mint 68, a lányok pedig csaknem 77 életévre számíthatnak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.18.)

Hatalmazzuk-e fel Gyurcsányt az alkotmány aláírására?  

Az magyar parlament mára tűzte napirendre "Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés aláírásáról" szóló országgyűlési határozati javaslatot. Az egész határozatot szükségtelennek tartják a parlament MKDSZ-es és KDNP-s képviselői, ezért a határozatról nemmel fognak szavazni.

Meghívó ma estére  

Sajnos késve érkezett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány ma estére szóló meghívó levele az Alapítvány Támogatói Estjére, melynek keretében bemutatják az Alapítványról szóló "Csillagösvény" c. filmet. A belépés díjtalan támogatást köszönettel fogadnak.

Tüntetések hónapja  

Prof. Dr. Bokor Imre beszéde a Szabadság tér helyreállításáról. A beszéd elhangzott a Szabadság téren, 2004. október 15-én, 18.00-kor, a kétsoros szögvaskerítéssel és rendőrkordonnal védett szovjet emlékműnél összegyűlt tűntetők előtt.

Látványos szocialista hétvége  

Ez a szocialista hétvége látványos jelenetekben bővelkedik, de ne vakítson el egyikünket se a tűzijáték. Annak melegénél ugyanis nem lehet felmelegedni...

A bomlás virágai  

Szomorújáték MDF módra - az elmúlt két hónap krónikája a sajtó tükrében.

Politikai "humor" - helycsere 

Ez gyöngyszem talán nem is a humor, hanem az akasztófa-humor körébe tartozik.

Röviden

Mádl Ferenc a frakcióvezetőkkel egyeztet - A köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotába várja a parlamenti pártok frakcióvezetőit. A megbeszélésen a novemberi időközi országgyűlési választások és a december 5-ei népszavazás előtt az Alkotmánybíróság határozatai miatt szükséges, a választással kapcsolatos törvények módosításáról egyeztetnek majd.

 

Leesett az első hó Európában és a Mátrában - Németország és Svájc hegyi üdülőhelyein több centiméteres hó hullott. A gyerekek már összegyúrták az idei év első hóembereit, a családok elővették a téli ruhákat. A svájci Alpokban néhány kisebb utat lezártak a közlekedés elől. Románia dél-nyugati részén is hó borítja az utakat. Közlekedési káosz alakult ki a hóban rekedt autók miatt. Kékestetőn, az ország legmagasabb pontján az elmúlt órákban öt centis hó hullott. A hegyre vezető út téli gumival járható.

 

A Bocskai szabadságharcra emlékeztek Álmosd határában - Zuhogó esőben emlékeztek a Bocskai szabadságharc első ütközetére a Hajdú-Bihar megyei Álmosd határában. 400 évvel ezelőtt, október 15-ére virradó éjjel ugyanis Álmosd, és ma már a határ romániai oldalán lévő Diószeg között Bocskai hajdúi legyőzték a háromszoros túlerőben lévő császári csapatokat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.15.)

Kovács bizonytalan helyzetben  

Kovács László nem érdemli meg, hogy sokat foglalkozzunk vele. A napokban megválik pártelnöki posztjától, amelyben nem volt nagyon sikeres. Utódáról még mit sem tudunk, talán a nevét kivéve. A leköszönt elnöknek azonban méltó díjat kell a távozásért fizetni. Ha ezt a díjat az MSZP fizetné, vagy a „haszonélvező” Hiller, akkor rendben is van a dolog. A díjat azonban mi fizetjük.

Az ápolóknak beígért hűségpénz kifizetése elmarad  

Megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte Selmeczi Gabriella, hogy az egészségügyi miniszter az ápolóknak ígért hűségpénz elmaradását a kórházprivatizációról szóló népszavazás megtartásával magyarázza. A Fidesz egészségügyi kabinetjének vezetője emlékeztetett: Rácz Jenő már korábban kijelentette: irreális volt Medgyessy Péter ígérete a hűségpénz kifizetéséről.

Meghívó Sopronba 

Szájer József az Európai Parlamenti képviselősége miatt lemondott parlamenti mandátumáról, ezért Sopronban időközi választást tartanak. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség jelöltjeként Firtl Mátyás - az MKDSZ tagja - fórumot tart a hétvégén.

A "kiugrási kísérlet"  

Október 15-e azt igazolja, hogy nem azonosultunk a nyilas uralommal. Sajnos azonban azt is igazolja, hogy nem volt elég összefogás a közös nemzeti érdek mentén. Ne ismételjük meg ezt a régi hibát napjainkban is.

Röviden

World Press Photo 2004 - A világ legjobb 2003-as sajtófotóiból nyílt kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A 200 alkotás tükrözi az év legfontosabb eseményeit, ugyanakkor természeti szépségeket, mindennapi élethelyzeteket is bemutat. A tárlat november 14-ig látogatható.

 

Hatvan embert bocsát el Pénzügyminisztérium - Hatvan dolgozó távozik a Pénzügyminisztériumtól (PM) a szervezeti átalakulás miatt. Draskovics Tibor tárcavezető szerint azért van szükség a változásra, mert a feladatok is folyamatosan változnak az uniós csatlakozást követően. Az átalakítás célja, hogy a tárca apparátusa a jelenleginél kisebb létszámmal, a korábbinál hatékonyabb módon és kisebb költséggel lássa el feladatait.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.14.)

Jövőre újabb százmilliárdokkal rövidítik meg a polgárokat  

Az idei több mint húsz adóemelés után, jövőre negyven újabb adó- és járulékemelést kíván életbe léptetni a kormány - mutat rá közleményében a Fidesz gazdasági kabinetje.

A Gallup pártpreferencia adatai   

A felnőtt lakosság körében szeptember 30. és október 6. között 30% mondta, hogy a Fidesz-re szavazna egy most vasárnapi választáson. Az MSZP-re 18% adná a voksát.

Figyelemre méltó felhívás 

Egy olvasói levél arra buzdít mindenkit, hogy október 15-én a háborúból való sikertelen kiugrási kísérlet napján fekete zászlóval emlékezzünk a további hősökre, áldozatokra.

Röviden

Romlott Magyarország növekedési versenyképessége - A Kopint-Datorg legfrissebb jelentése szerint hazánk a növekedési versenyképességi rangsorban a tavalyi 33. helyről idén a 36. helyre csúszott hátra. Ezzel Magyarország a negyedik az új uniós tagállamok, Észtország, Szlovénia és Litvánia mögött. Nagy Ágnes kutató szerint a lefelé csúszást kizárólag a makrogazdasági index romlása okozta.

 

Felmentették Vitrayt - Információink szerint Vitray Tamást felmentették a Magyar Televízió sportszerkesztőségének főszerkesztői tisztségéből. Vitray 2002 nyara óta állt a sportosztály élén. A döntés hátterében minden bizonnyal a sportosztály átláthatatlan gazdálkodása, illetve az athéni olimpiai közvetítésekkel kapcsolatban elhangzott éles kritikák állnak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.13.)

A gyermekeken spórol a Gyurcsány-kormány  

Bátorság tekintetében a jövő évi költségvetés oktatással foglalkozó fejezetei megfelelnek a gyurcsányi követelményeknek. A rendszerváltozás óta nem fordult elő ugyanis, hogy a közoktatási normatívák egy főre eső összege csökkent volna. 2005-ben a gyermekeken is spórol a kormány - hangzott el Pokorni Zoltán keddi sajtótájékoztatóján.

Filmajánló: Új Eldorádó (Verespatakról)   

"Segítséget kérek Tőletek. Elkészült a Verespatak filmem, de félek tőle, hogy napokon belül a mozik leveszik a műsorukról, ha nem lesz nézője a filmnek. Nem voltak illúzióim, de reméltem, hogy sokan lesznek kíváncsiak erre a számunkra is fontos történetre."

Gallup közvéleménykutatás Gyurcsány megítéléséről 

A többség egyelőre bizonytalan Gyurcsaány megítélésében és szeptember eleje óta csökkent az elutasítottsága.

Röviden

Ismét rendre utasították a Népszava hazugsággyárát - A Fővárosi Bíróság a Sutka-levél kapcsán megjelent cikkek miatt , keddi elsőfokú, nem jogerős ítéletében helyreigazításra kötelezte a Népszavát abban a sajtóperben, amelyet Kósa Lajos, Debrecen polgármestere indított a napilap ellen. Az ítélet szerint a Népszava olyan hamis látszatot is keltett Kósa Lajos televíziós interjújának kommentálása során, mintha ő is érintett lenne egy Szabolcs megyei rendőri vizsgálatban, pedig sem tanúként, sem gyanúsítottként nem hallgatták ki.

 

Szocialista fából-vaskarika-javaslat a jegybanki törvény módosítására A terv szerint a monetáris tanács tagjainak kiválasztásában lenne változás. A tagokra jelenleg a jegybank elnöke tehet javaslatot, a módosítás alapján viszont a miniszterelnöknek is lenne joga jelölni. Göndör István szerint a változtatás erősítené a jegybank függetlenségét. Csak az a kérdés, hogy kitől, vagy mitől szeretnék a szocik erősíteni a jegybank függetlenségét. Ugyanis a jegybanki függetlenség alatt a kormányzattól való függetlenséget értjük. Ezek után igen csak mókás, ha, valaki azt nyilatkozza. hogy ha a kormányfő (is) jelölheti a monetáris tanács tagjait, az erősíti a kormányzattól való függetlenséget!

 

Az otthoni parkolásért is fizetni kell majd - A parkolásról hozott mostani tervezet fontos eleme, hogy ahol az szükséges, öt-hat év múlva a lakóhelyükön parkolóktól a költségtérítés mellett mérsékelt parkolási díjat is szednének. (A fizetős zónákban élő autótulajdonosok ma még csak költségtérítést kötelesek fizetni a parkolási engedély ellenében).

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.12.)

Columbus Kristóf
genovai tengerész
512 éve 1492. október 12-én  fedezte fel Amerikát

Gondolatok a keresztény családról   

A "NE-felejcs" Polgári Egyesület és a gyõrszabadhegyi polgári körök MAGYAROK NAGYASSZONYA ünnepének tiszteletére családi hétvégét rendezetek. Az ünnep alkalmából a gyõr-szabadhegyi Szent Anna plébániatemplomban Dr. Rédly Elemér mondott ünnepi beszédet.

Kalász István elemző lapszemléje   

Blikk versus Napi Ász - Az elemzés két országosan ismert és terjesztett magyarországi bulvárlapra terjed ki. A választás szempontjai: hasonló árfekvés, terjedelem, országos ismertség, terjesztés.

M. Szabó Imre esete a demokrácia halála  

Rokonszenvtüntetés M.Szabó Imre újságíró védelmében.

Röviden

Feketelistán a Magyar Nemzet - A Magyar Nemzet információi szerint a hét végi kormányülésen az a döntés született, hogy a polgári napilapnak a miniszterek nem nyilatkozhatnak. Ezt az értesülést támasztja alá az is, hogy a Rácz Jenõ egészségügyi miniszterrel készített interjújuk megjelenését állításuk szerint tegnap megpróbálták letiltani.

 

Leállított agrártámogatások - Agrártámogatásokat állított le a Földművelésügyi Minisztérium október 15-ei hatállyal. Németh Imre a nemzeti hatáskörben nyújtott, az állatjóléti és haszonállat-tartási szabályok okozta többletköltségek, valamint a tb-járulék megfizetésének jogcímeire beadható pályázatok és támogatási kérelmek befogadásának visszautasítását rendelte el. Az október 12-ig lejelentett állatok után október 15-én postára adott vagy személyesen benyújtott pályázatokat még befogadják.

 

"Elő-népszavazás" van a Figyelőnet oldalán - http://www.fn.hu/index.php?id=4 a privatizációval kapcsolatban. Az érdemleges választ adók többsége egyenlőre a leállítás mellett van. Érdekes, hogy sok azok száma is, akik ebben a kérdésben képtelenek dönteni. Tessék szavazni!

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.11.)

Fidesz: az adótörvény igazságtalan és célt tévesztett   

A Fidesz szerint a 2005. évi adótörvény-tervezet igazságtalan és célt tévesztett, mert százmilliárd forinttal növeli meg a vállalkozások adóterheit - mondta Varga Mihály volt pénzügyminiszter, frakcióvezető-helyettes vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten. "Az adótörvény igazságtalan és célt tévesztett, mert megdrágítja a vállalkozások működését, csökkenti az ország versenyképességét" - jelentette ki az ellenzéki politikus. Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc kormányprogramjában azt ígérte, könnyítenek a vállalkozók terhein, ezzel szemben "a Gyurcsány-kormány az egyik kezével ad, a másikkal elvesz, szomorú, hogy kevesebbet ad, mint amennyit elvesz".

Hangverseny-ajánló  

Goldmark Károly emlékkoncert lesz 2004. október 14-én, csütörtökön 18 órakor a Budavári Palota, F épületében, az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti előadótermében. A belépés díjtalan.

Röviden

Bolyai-díj: Bor Zsolt fizikus az idei kitüntetett - Bor Zsoltot jutalmazta a kétévente kiosztott Bolyai-díjjal az idén az elismerést odaítélő alapítványi kuratórium; Mádl Ferenc államfő, a testület vezetője vasárnap, Budapesten az Operaházban adta át az elismerést a fizikusnak. A díjazottat kiválasztó bizottság "áttekintve a listát, biztos lehetett abban, hogy jól dönt" - mondta a köztársasági elnök a több száz résztvevő előtt.  A Bolyai-díjat kétévente adják át egy olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyiségnek, aki nemzetközileg is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, az utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek hasznosítása terén.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.10.) Vasárnapi gondolat

Vajdaság   

A Vajdasági etnikai zavargások pillanatnyi feszültségre utalnak. Ám a térség nemzetiségi összetételének változásai tudatos - és hatékony - politikát sejtet.

Miért épp tizenkettő egy tucat?  

Fontos kérdés. Nehéz a megfejtés. A REFORM mégis talált egy képet, amely eligazít. Nézd meg te is.    

Röviden

Fricskát kapott Demszky Gábor a saját honlapjának olvasóitól. A Demszky.hu oldal szerkesztői azzal a kérdéssel fordultak az olvasókhoz: Támogatják-e, hogy a városok az eddigieknél több támogatást kapjanak az Uniótól. Az eredmény: igen 20 százalék, nem nyolcvan százalék. Azt nem merték közzé tenni, hányan szavaztak.

 

Érdektelenség övezte Dávid Ibolya szécsényi látogatottságát. Az ottani időszakai választásokon (november 14.) a maroknyi MDF tagság a már 1990-ben, 1994-ben és 1998-ban is súlyos vereséget szenvedett Frisch Oszkárt indítja. Az elnöki látogatás nem vállalkozott arra, hogy fórumon ajánlják a jelöltet az érdeklődők figyelmébe. A két-három fő által kísért elnök-asszony arra használta fel a látogatást, hogy ismételten óvjon az egypárt rendszertől.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.09.)

Befejeződött a vizsgálat: lop-stop táblát az M5-ös re   

Fónagy János csütörtöki sajtótájékoztatóján beszámolt az M5-ös autópálya kivásárlásával és továbbépítésével kapcsolatos körülményeket vizsgáló bizottság munkájáról. A vizsgálat felemás eredménnyel zárult, hiszen a kormánypárti képviselők jóvoltából továbbra is több milliárd forintnyi közpénz sorsa maradt homályban, ráadásul a Gyurcsány-kormány a magyar gyorsforgalmi úthálózat privatizációjára készül.

Krakkó: magyar Communio Sanctorum kápolna  

Országos zarándoklat indult a kápolna felszentelésére.

Röviden

Mennyi lesz a minimálbér jövőre? - Nem született egyetértés az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén. A szakszervezetek ugyanis 60 ezer, míg a munkáltatók 55 ezer 400 forintos minimálbért javasolnak jövőre. Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Krónikának elmondta: nem fogadják el a kormány 4 és fél százalékos bruttó béremelési javaslatát, az érdekképviseletek 4 százalékos reálbérnövekedést tartanának elfogadhatónak.

 

Jövőre nem teljesítjük a NATO-vállalásokat - A NATO-vállalások pénzügyi részét 2005-ben nem tudja teljesíteni a magyar kormány - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Magyar Rádió Krónika című műsorában. A honvédség inkább a NATO-ban vállalt egyéb kötelezettségekre koncentrál. Véleménye szerint a honvédelmi költségvetés szűkítése érintheti a miniszter személyét. Juhász Ferenc a honvédelmi tárca vezetője korábban azt mondta, hazánk NATO-partnerei megértették, hogy az eurózóna tagság feltételei nem engednek költekezést.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.08.)

Magyarok Nagyasszonya

(Vatikán, Varga Imre szobra)

Szent István király felajánlása óta nagyasszonyunknak tiszteljük a Szűzanyát. Vaszary Kolos bíboros, prímás kérésére a Szentszék is elismerte a Mária-tiszteletnek ezt a nemzeti jellegét, és XIII. Leó pápa 1896-ban külön ünnepet engedélyezett, Szent X. Piusz pápa az ünnepet október 8-ára tette át. 1980-ban II. János Pál pápa ezen a napon szentelte fel a Szent Péter - bazilika altemplomában az új magyar kápolnát, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére.

A kormány lemond a határon túli magyarok jogainak képviseletéről?   

A Fidesz felszólítja a magyar Kormányt, hogy tegyen eleget történelmi feladatának és támogassa a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak elismerése érdekében tett erőfeszítéseinket. Ennek megfelelően, híven korábbi álláspontjához, csatoljon egyoldalú nyilatkozatot az Európai Unió Alkotmányos Szerződését jóváhagyó Kormányközi Konferencia záróokmányához a kisebbségi jogok magyar értelmezéséről - áll a Fidesz Magyar Polgári Szövetség nyilatkozatában.

Új kolostor Budakeszin  

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szentelte fel október 6-án délután a domonkos nővérek új kolostorát Budakeszin.

Röviden

MDF: hét képviselő visszahívási eljárást kezdeményez Herényi ellen - Hét MDF-es képviselő, többek között Balogh László, Ékes József, Lezsák Sándor, Püski András és Csampa Zsolt visszahívási eljárást kezdeményez Herényi Károly frakcióvezetői tisztsége ellen. A politikusok szerint Herényi több alkalommal megsértette a Házszabályt, valamint a döntéshozatali szabályokat. A képviselők október 11-én, a legközelebbi frakcióülésen terjesztik elő bizalmatlansági indítványukat.

 

Demszky Gábor lemond EP-képviselői posztjáról - Demszky Gábor lemond európai parlamenti képviselői posztjáról - közölte a főpolgármesteri hivatal csütörtökön közleményben az MTI-vel. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője szerdán tájékoztatott arról, hogy álláspontja szerint a főpolgármesteri tevékenység nem egyeztethető össze az európai parlamenti képviselői megbízatással. Demszky Gábor akkor nem kívánta kommentálni Forgács Imre álláspontját.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.07.)

A Gyurcsány-kormány külpolitikai programja   

A parlament által 2004. szeptember 28-án minimális szavazattöbbséggel jóváhagyott kormányprogram csupán néhány bekezdést tartalmaz a külpolitikáról, beleértve a biztonságpolitikát. A középpontban a „nemzeti érdek” áll, a bevezető fejezetben pedig történik egy utalás a „magyar érdekekre”, s ennek részeként a magyar kisebbségek érdekérvényesítésének támogatására. Az adott politikai kontextusban ez a terminológia néhány tartalmi és koherencia kérdést vet fel.

Orbán Viktor: a kormányprogram nem Magyarország programja 

A múlt héten a magyar Országgyűlés által elfogadott program nem Magyarország és nem a magyar emberek programja; azt senki nem hagyta jóvá, annak végrehajtására senki nem kérte föl a mostani országvezetést - erről Orbán Viktor beszélt választási fórumon a Nógrád megyei Bercelen szerdán.

Mi a véleményed? 

"Akár szégyen, akár dicsőség, be kell vallanom, hogy a Csillagok háborúja főcímzenéje sokkal inkább megindít, sokkal inkább előhozza belőlem az egyenes gerincű pátoszt, mint mondjuk a Himnusz." - írta Tóta W. Árpád az index.hu-n. Véleményedre kiváncsian új szavazást indítottunk!

Röviden

Fidesz: a büdzsé köszönőviszonyban sincs a kormányprogrammal - A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés és az adótörvények köszönőviszonyban sincsenek a kormányprogrammal – hangzott el az InfoRádióban. A kormányprogram szerint a prioritások között szerepel a legrosszabbul keresők helyzetének javítása. Ennek ellenére nem kerülnek jövőre jobb helyzetbe sem a legrosszabbul, sem az átlagosan keresők – mondta Halász János a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva. Az ellenzéki politikus úgy véli, mindkét réteget súlyosan érinti majd az adókedvezmények szigorítása, az illetékek emelése.

 

Tovább működik a Lakitelek munkacsoport - Nem hagy fel működésével a Lakitelek munkacsoport, a jövőben az MDF platformjaként kíván működni. A munkacsoport célja a törvényesség helyreállítása a pártban és az, hogy MDF újra demokratikus és nemzeti elkötelezettségű pártként működjön, különösen mivel úgy látják, hogy Dávid Ibolya egyre nyíltabban sodorja az MDF-et a balliberális oldal felé - olvasható közleményükben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.06.)

Október 6. - NEMZETI EMLÉKNAP

"A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot. "

SCHWEIDEL JÓZSEF utolsó szavai a kivégzése előtt

Az MHL október 6-i archívuma 

Százötvenöt évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki a magyar szabadságharc tizenhárom tábornokát Aradon és Pesten Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?   

Ezen a héten folytatódik a biztosjelöltek parlamenti meghallgatása, az Európai Bizottság közzéteszi Törökországról szóló jelentését, összeülnek a szociális- és foglalkoztatási miniszterek, és megbeszélést tartanak a közlekedési- és energia tanács tagjai is.

Röviden

A vártnál magasabb gázáremelésre számíthatunk - A vártnál jóval magasabb, 14-16 százalékos gáz- és villany-áremelésre számíthatunk januárban. A szakértők korábban 10 százalékos drágulást jósoltak, ám akkor még csak 40 dollár körüli olajár-szinttel számoltak, ami azóta emelkedett. (hirTV)

 

"Magyar Nobel-díj" harmadszor - Harmadik alkalommal ítélik oda a magyar tudományos élet legrangosabb civil alapítású elismerését, a Bolyai-díjat. A díjbizottság döntését a köztársasági elnök vasárnap jelenti be Budapesten, az Operaházban. A "magyar Nobel-díjnak" is nevezett elismerést kétévente adják át egy olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személynek, aki nemzetközileg is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, illetve az utánpótlás-nevelés terén. Az 1998-ban létrehozott Bolyai-díjat 2000-ben Freund Tamás agykutatónak, 2002-ben Roska Tamás informatikai kutatónak ítélték oda.

 

Betörtek a Fidesz irodájába - Ismeretlenek betörtek a FIDESZ 17. kerületi irodájába. A választókerületi elnök, Ríz Levente a HírTv-nek elmondta: nem értik a pusztítás okát. A behatolók csupán egy telefonkészüléket vittek magukkal, ellenben szétverték az irodát. Letépték a tapétát, és egy negyven centiméter átmérőjű lyukat fúrtak a falba.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.05.)

A Fidesz népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására   

A Fidesz népszavazást kezdeményez a privatizáció ügyében, az ezzel kapcsolatos dokumentumot már el is juttatták az OVB-hez - jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Fidesz képviselőcsoportjának hétfői tanácskozásán. "A Fidesz ügyvezető elnöksége úgy döntött, hogy meg kell kérdezni az embereket, adnak-e felhatalmazást az ország vagyonának kiárusítására" - mondta a politikus. Az MDF elnöke nem támogatja a Fidesz privatizációellenes kezdeményezését, mert "a Fidesz ezzel a kezdeményezésével balról előzi az MSZP-t, és ismét egy platformra kerül a Munkáspárttal, most a privatizáció leállítását akarják, legközelebb a magántulajdon eltörlését fogják követelni" - jelentette ki Dávid Ibolya.

Az Európa Tanács aggódik a vajdasági helyzet miatt 

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése aggódik a szerbiai, s nevezetesen a vajdasági népcsoportok közötti kapcsolatok romlásának veszélye miatt, s felszólítja a hatóságokat, hogy teljes mértékben vizsgálják ki az etnikai indítékú incidenseket, hozzák meg a szükséges szankciókat, s fokozzák a párbeszédet a kisebbségek képviselőivel. Egyebek között ezt tartalmazza az a határozattervezet, amelyet most hétfőn kezdődött őszi ülésszakán vitat meg a strasbourgi testület.

Röviden

Fodor Gábor csalódott - Az új kabinet Gyurcsány Ferenc "egyszemélyes vállalkozása"? - Csalódást okozott a kihirdetett kormánynévsor Fodor Gábornak - adta hírül a Magyar Hírlap. Az SZDSZ-es politikus fél attól, hogy a kabinet - összetétele miatt - Gyurcsány Ferenc "egyszemélyes vállalkozása" lesz. Fodor felháborítónak és katasztrófának tartja, hogy a kormányfõ felmentette a budapesti közigazgatási hivatal vezetõjét, miután az nyilvánosságra hozta álláspontját Demszky Gábor fõpolgármester összeférhetetlenségéi ügyével kapcsolatban.

 

Horvátországban terjeszkedhet az OTP - A NAPI Gazdaság horvát forrásokból úgy értesült, hogy a zárai székhelyű, különösen az adriai régióban aktív, 99 fiókkal rendelkező középbank, a Nova Banka lehet az OTP legújabb célpontja. A magyar bankárok állítólag már vasárnap este meg is érkeztek az Adria partjára, banknézőbe.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.04.)

Assisi Szent Ferenc ünnepe
Olaszország védőszentje, a kereskedők, a szegények, a szociális munkások, a környezetvédők és az állatok patrónusa

A Gyurcsány jelenség a médiában    

Gyurcsány nem kapta meg azt a média támogatást, amelyet a baloldali kormányfők eddig élveztek.

Habsburg Ottó nyilatkozata IV. Károly boldoggá avatásáról 

„Édesapám számára rendkívül sokat jelentett a Szent Korona, döntő volt tisztelete e nagy nemzeti ereklye iránt. A királynak – illetve korunkban az államfőnek – egyetlen dolga az, hogy szolgálják azokat az elveket, amelyeket a Szent Korona megtestesít. Apám a Szent Korona szolgája volt, arra esküdött fel, és minden cselekedetében az vezette, hogy megfeleljen esküjének”– nyilatkozta az MTV Rt. egyes csatornájának a ma 92 éves Habsburg Ottó, IV. Károly fia.

Röviden

Jövőre rosszabb helyzetbe kerül a középosztály? - A Fidesz szerint érdekes, hogy a költségvetésben jelentős adóbevétel-növekedést tervez a kormány, miközben az adótörvények vitájában a terhek csökkentéséről beszélnek. Tállay András, az Orbán-kormány pénzügyi államtitkára az adó-kedvezmények megvonását a középosztály, és nem a Gyurcsány Ferenc által állandóan emlegetett tehetősek megsarcolásának nevezte. Ahogyan fogalmazott azonban, a vállalkozók, a közalkalmazottak és a minimálbéren élők is rosszabbul járnak jövőre, mint az idén. (hírTV)

 

Egyetemi kampusz épülne Sepsiszentgyörgyön - Egyetemi kampusz felépítését tervezi a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal, ugyanis a Babes-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett közigazgatási szakán tanulóknak nincs megoldva a szállásuk, és tanteremgondokkal is küszködnek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.03.) Vasárnapi gondolat

 

Esküvői Kereszt
Ozsvári Csaba munkája

Gyurcsány és a törvényesség     

A miniszterelnök a törvények felett, avagy a jogállamiság végnapjai Magyarországon.

Az európai törvényhozók elégedetlenek a biztosjelöltek "homályos" válaszaival     

Kötélhúzás kezdődött az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság kijelölt elnöke, José Manuel Durao Barroso között a bizottság leendő tagjainak meghallgatása nyomán, mert a törvényhozók elégedetlenek a leendő biztosok gyakran "homályos" válaszaival.

Politikai Bátorság-díj a Szentatyának     

Október 2-án, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Kelem-termében átnyújtották II. János Pál pápának a Politikai Bátorság-díjat, amelyet a „Politique Internationale” folyóirat és a KTO francia katolikus televízió közösen szavazott meg a Szentatya részére.

Giovanni Lajolo érsek beszéde az ENSZ közgyűlésen  

A Vatikáni Államtitkárság államokkal való kapcsolatok részlegének titkára, Giovanni Lajolo érsek szeptember 29-én felszólalt az ENSZ 59. közgyűlésének a New York-i üvegpalotában folyó általános ügyekkel foglalkozó ülésén.

Röviden

Bartók-szobrot avattak Londonban - Varga Imre Bartók-szobrát avatták fel szombat délután Londonban, nem messze attól a helytől, ahol a magyar zeneszerző londoni tartózkodásai idején lakott. A kétméteres bronzszobrot a brit főváros elegáns Kensington és Chelsea kerületében, a South Kensington földalatti-állomás melletti kis téren állították fel, a londoni Magyar Kulturális Központ és a Peter Warlock Society támogatásával és anyagi hozzájárulásával.

 

Bárándy Péter a pénz miatt távozott a kormányból - Bárándy Péter azért mondott le, mert úgy látta, hogy a Gyurcsány-kormánytól nem kapja meg tárcája azt a pénzt, amelyről Medgyessy Péterrel korábban megállapodott. A volt igazságügyi miniszter Tizenhat óra című műsorunknak úgy nyilatkozott, hogy azért vált meg a miniszteri bársonyszéktől, mert véleménye szerint a pénzhiány miatt nem tudta volna folytatni az igazságügyi reformot. (MR)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.02.)

Mikes Kelemen
memoáríró, műfordító, a XVIII. századi magyar prózairodalom legnagyobb alakja
243 éve 1761. október 2-án halt meg

Orbán: ezzel nem nyert volna az MSZP     

A volt miniszterelnök közölte: a 2002-es kormányprogramhoz képest 185 konkrét ígéret hiányzik a jelenlegiből. Orbán Viktor szerint a kormányprogram nem más, mint Magyarország eladásáról szóló üzleti terv. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két esztendőben 430 milliárd forint értékben privatizálták az állami vagyon egy részét, és háromezer milliárd forint új hitelt vettek fel. Mint mondta, ez az összesen 3.430 milliárd forintos többletbevétel nem látszik az országon.

A Vatikáni Rádió élőben közvetíti IV. Károly boldoggá avatását   

A Vatikáni Rádió (VR) október 3-án, vasárnap délelőtt 9.45 órai kezdettel élő adásban – magyar kommentárral – közvetíti azt az ünnepélyes szentmisét, amelyet II. János Pál Pápa a Szent Péter-téren mutat be, s amely során a boldogok sorába iktatja Isten szolgáját IV. Károly, apostoli magyar királyt, és még négy másik szentéletű személyt.

Röviden

Eladják a Herz és a Szegedi Paprika Rt.-t - Értékesítésre kerül a Herz és a Szegedi Paprika Rt - erről döntött a Pick Szeged részvénytársaság rendkívüli közgyűlése. A legfőbb döntéshozó szerv felhatalmazta a Pick igazgatóságát arra, hogy kezdje meg és folytassa le a tárgyalásokat a társaságokat finanszírozó bankokkal egy kétéves reorganizációs terv elkészítése és finanszírozási hátterének megteremtése érdekében.
 

Magyar színházi siker Londonban - Telt ház előtt, nagy sikerrel zárult Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli (Spinach & Chips) című színdarabjának bemutatója hétfőn Londonban. A próbafolyamat végeztével angolul, londoni színészekkel került bemutatásra a darab. Az eredeti művet több magyar színházban is láthatja a közönség. (MNO)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.01.)

október 1.
ZENEI VILÁGNAP
az UNESCO Nemzetközi Tanácsának határozata alapján 1975 óta ünnepeljük

Az Európai Alkotmány aláírásának jóváhagyása    

Az Országgyűlés 5-én tárgyalja "Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés aláírásáról" című határozati javaslatot. A vezérszónoklatok délelőtt zajlanak, a Néppárt- Fidesz részről Szájer József szólal fel. Az általános vitában, melyre várhatóan a délután-este folyamán kerül majd sor, részt vehetnek és felszólalhatnak az Európai Parlament képviselői is. (a határozati javaslat és az indoklás szövegével).

Magyarok Nagyasszonya 6. Művészeti Fesztivál   

Több fővárosi templomban, 3 vidéki városban pénteken kezdődik és október 10-ig tart a nemzetközi egyházzenei találkozó, melynek eseményei nagy részt ingyenesek.

Röviden

Keller lemond államtitkári posztjáról - Keller László nem akarja folytatni közpénzügyi államtitkári munkáját. A politikus közölte: bejelentette Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, hogy október 3-a után kizárólag egyéni országgyűlési képviselőként, a választókörzetében kíván tovább dolgozni.

 

Lemondott Nagy Sándor is, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára csütörtökön. Nagy Sándor megerősítette a Magyar Rádió értesülését lemondásáról, amelyet a szocialista frakció ülésén jelentett be. "Az indokaimat, amelyeket a frakció ülésén ismertettem nem kívánom kommentálni" - mondta. Nagy Sándor, a MeH Nemzeti Területfejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkári posztot töltötte be.

 

Nem lesz Magyar Hírlap - Bár a szerkesztőség nem erősítette meg, a stop.hu úgy tudja, a Ringier csoport a Magyar Hírlap kiadását október végén megszűnteti. A Magyar Hírlap valószínűleg annak a törekvésnek esik áldozatul, hogy a Ringier a Népszabadságban többségi tulajdont kíván szerezni. A kiadó befektetőt keresett a lapra, de nem talált így- információink szerint - október végén megszűntetik a kiadását.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére