Archív anyagaink
2005. február

 

(feb.28.)


Rácz Aladár
cimbalomművész
119 éve 1886. február 28-án született Jászapátiban

 

Segítség a gazdáknak 

"...nagy szükség lenne segítő kezekre. Kapacitásaink szűkösek, ezért önkénteseket keresünk a gazdák demonstrációján különböző feladatok ellátására..."

 

Fussál Gyurcsány, jönnek a gazdák!!

A megújulás reménye 

Minden tavasszal, hóolvadáskor, természetes erőből szökik fel a tiszta karsztvíz a Bükk-hegység erdeiben. Ez a megújulást jelző természeti ritkaság adjon erőt emberségünk megújítására is.

Demonstrációk és követelések  

A gazdák nagyon erős uniós érdekképviseletet, gazdabankot, adóskonszolidációt követelnek – egyebek mellett. És azt, hogy a számukra elismerten visszatartott kifizetések ügyében tartott demonstrációjuk miatt ne szélsőjobboldalizzák le őket. Mi pedig, a fentiek alapján, úgy gondoljuk: ennél sokkal többet érdemelnénk – velük együtt. Például: elfogadható választ a legfrissebb hírre: a bakonyi őzek és szarvasok eszik meg azokat az első osztályú káposztákat, amelyeket a Zirc környéki termelők a földeken hagytak.

Könnyedén 

Aktuális politikai humor.

Kossuth (téri) nóta 2005 

Magyar gazda azt üzente,/elfogyott a nép türelme...

Röviden

30 napos áfa-visszatérítést javasol a Fidesz - A vállalkozók áfájának kifizetésének rendjéről nyújt be törvényjavaslatot Tállai András, a Fidesz országgyűlési képviselője. Ez olyan javaslat lenne, amely rákényszerítené a kormányt arra, hogy maximum harminc nap elteltével fizesse ki a vállalkozóknak jogosan járó áfa-visszatérítést.

Csatlakozik Orbán felhívásához az MSZP -Az MSZP országos választmányának elnöke támogatja Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének azon kezdeményezését, hogy 2005 legyen a párbeszéd éve.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.27.) Vasárnapi gondolat

 

Szeretettel köszöntjük Szijjártó Pétert, a Fidelitas új elnökét

 

 II. János Pál

Világszerte aggódnak és imádkoznak II. János Pál pápáért.

Állapota folyamatosan javul. Ma délben megjelent az Úrangyala imádkozásakor, de beszélni érthető okokból, nem beszélt.

 


Jósika Miklós báró
író
140 éve 1865. február 27-én halt meg

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének petíciója 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének 2005. február 2-i Rendkívüli Kongresszusa határozott az Országos Demonstrációs Bizottság megalakításáról. A demonstráló gazdaszervezetek nevében a Bizottság 14 pontos követelést fogalmazott meg.

Magyar vidék - 2005 

"... a szociálliberális kormányzás gáncsot vetett a magyar vidék és a családi gazdaságok fejlődésének, sőt az életben maradásukat veszélyezteti. Csak életképes agráriummal lehet életképes a magyar vidék. Csak egy biztonságos megélhetést jelentő és emberi mértékkel élhetőnek minősített magyar vidékkel lehet elképzelni egy boldoguló Magyarországot. A sorsunk egy! "

Egy keserű pamflet – nem minden aktualitás nélkül…  

"És loptuk a fát négyen,/ Bár nem volt tanácsos,/ Egy törvényszéki bíró,/ Két titkos tanácsos/ Közben óvatosan kúszva,/ előre hatolva,/ A kétkerekű kocsit/ A vezérkar tolta,/ Mialatt a sarokban vidáman tördelte a követ/ A volt prágai rendkívüli követ."

Már rendőrök őrzik a minisztériumot 

Vasárnap is tüntetnek a gazdák, ha reggel kilenc órakor nem folytatódnak a szakértői tárgyalások. A termelők azt mondják, addig nem mennek haza, amíg nem születik megállapodás. A gazdák szerint kizárólag Németh Imre szakminiszter miatt szakadtak meg az egyeztetések. A szombati nagygyűlésen több ezren követelték, hogy Gyurcsány Ferenc és Németh Imre mondjon le.

Versnyi Hazám - Karig Sára: Hatvanegy napja 

Egy újabb vers, amely szorosan köthető a megszállva "felszabadító" szovjetek vitához és a Kommunizmus áldozatainak emléknapjához egyaránt..

Röviden

Már tíz napja tudtak a mérgezett paprikáról az élelmiszer-biztonsági szakemberek, hogy mérgezett zöldpaprika érkezett az országba, mégsem intézkedtek tegnapig. A forgalmazó MÓ-TA Kft. ellen államigazgatási eljárás indult. A rovarirtó szerrel mérgezett zöldségből 22 tonna érkezett az országba, annak tizedét el is adták. Azóta már mindenhonnan begyűjtötték a mérgezett tv-paprikát. A visszagyűjtött zöldséget megsemmisítik.

Ellenjelölt nélkül továbbra is Csurka a MIÉP elnöke -  Az ellenjelölt nélkül induló Csurkát a szavazatok mintegy kilencven százalékával választották újabb két évre a párt élére.

Visszavonták Leonyid Kucsma előjogait - Az új ukrán kormány visszavonta azt a rendeletet, amellyel még az előző kabinet nagyvonalú kiváltságokat biztosított a hivatalából távozó Leonyid Kucsma elnöknek. A régi összetételű kormány döntése értelmében Kucsma haláláig ugyanolyan előjogokat élvezne, mint a jelenlegi államfő. Illetménye megegyezne a hivatalban lévő elnök fizetésével.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.26.)

 

Kedves Barátaim!

Az immár napok óta a Felvonulási téren mindnyájunkért kitartó magyar gazdák azt kérik tőlünk, hogy kizárólag magyar gyártmányú

  • -kis kiszerelésű ásványvizet

  • -szalámit

  • -kolbászt

  • -felvágottat

  • -zsemlét, kiflit, kenyeret

  • -kenhető vajat és margarint

  • -tepertőt

  • -édességet (pl. nápolyit, csokoládét)

  • -ropit és hasonló rágcsálni valót

  • -tisztálkodó- és tisztítószereket (szappan, sampon, háztartási mosogatószer, szivacs, törlőkendő, stb.)

juttassunk el minél hamarabb közvetlenül a Felvonulási téren álló sátrakhoz; dr. Péter Mihály a gazdák átvételre jogosult megbízottja.

Kérem továbbá, hogy ugyanott jelentkezzenek önkéntesek, akik segíteni tudnának az ennivaló elkészítésében, a gazdák ellátásában.

Budapest, 2005. február 25. 14 óra

Köszönettel: Hende Csaba

Országos gyűjtés a katolikus iskolák javára 

Immár hagyomány, hogy február utolsó vasárnapján – idén február 27-én - Magyarország összes katolikus templomában a katolikus iskolák javára gyűjtenek. Az elmúlt év utolsó hónapjainak eseményei, a költségvetési törvény diszkriminatív intézkedései, a katolikus iskoláknak a médiában folytatott lejáratása különös hangsúlyt ad az idei gyűjtésnek.

MIÉRT VAGYUNK ITT??? 

A gazdák felhívása - "A 2003-ban elvetett búza aratása tavaly júliusban, a kukoricáé októberben volt. A termény nagy része azóta a raktárakban - pénz sehol.
Az állattartóknak a feldolgozóüzemek nem fizetik meg a leadott hús és tej árát. Mert állítólag túltermelés van. Közben pedig kétes biztonságú baromfit importálunk Thaiföldről, marhahúst olyan országokból, ahol már találtak "kerge marhát", és gát nélkül ömlik az országba a holland tejpor, és a "tejet nem látott" német sajt..."

Politikai kommunikáció, vagy politikai pofátlanság? 

"És eljátsszák rajtunk az Internacionálét, a szovjet himnuszt, de a székely himnuszt és a Boldogasszony anyánkat is. Az utóbbi kettőt persze hamisan – de nem baj. Restelkedő, zavart, kisfiús mosollyal majd elnézést kérnek miatta az anyukáktól és a nagyiktól. Az a lényeg, hogy együtt vagyunk, egész jó az osztálybuli, nem igaz, gyerekek. Most pedig énekeljük el együtt az őrsindulót, hogyaszondja, figyelem, egy, két, há:"

Pihentető képek 

Folytatjuk Pihentető Képek címmel indított sorozatunkat, melyekkel szeretnénk időről-időre egy kis jó kedvre deríteni olvasóinkat. Továbbra is várunk szerkesztőségünk címére hasonló meghökkentő, vagy humoros felvételeket. (Ennek a képnek a megtekintéséhez RealPlayer ajánlott!)

Értékteremtők és értékőrzők lapja 

Folyóirat ajánlónkban egy lapot, a Periculum Ignis első példányszámát mutatjuk be, amely már kapható az újságárusoknál, és az értékteremtők, értékőrzők lapjának szánják. Bemutatja azokat a történelmi és ma élő személyiségeket, akik meghatározó kulturális, gazdasági vagy építészeti értékeket hoztak létre, akik sokat tettek hazájukért, a társadalomért, akik munkájukkal, életükkel elősegítették a fejlődést.

Röviden

Március 1-hatállyal Mádl Ferenc, köztársasági elnök kinevezte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának új tagjait, Neményi Juditot, Bánfi Tamást, Bihari Pétert és Csáki Csabát.

Régi személyivel is mehetünk Horvátországba - Pénteken délutántól régi típusú személyigazolvánnyal is beléphetnek a magyar állampolgárok Horvátországba, a horvát fél garantálja, hogy a magyarok valamennyi érvényes személyi igazolvánnyal átléphetik az országhatárt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.25.)

Dési Huber István
festő, grafikus.-
61 éve 1944. február 25-én halt meg Budakeszin

Legyen mihamarabb magyar euró 

Minél hamarabb be kellene vezetni az eurót hazánkban, ebben talán egyetértés van a politikai pártok között. Az elmúlt három évben viszont nem erre felé tartottunk: a gazdaság gyors ütemben távolodott ettől a céltól - fejtette ki február 24-én Járai Zsigmond a jegybank elnöke.

Az évértékelő-értékelők értékelése 

Már megint manipulálnak.

Eljött a Vajdaság történelmi ideje 

Jelkó Kacin, az Európai Parlament liberális frakciójától. aki a Külügyi Bizottság tagja az EP 2005. januári Vajdasági tényfeltáró missziója során szerzett tapasztalatait megosztja az érdeklődőkkel. Mondanivalóját nem csonkítva, de rövidítve közöljük.

Háromszáz ezer sérült érdekében 

Az Európai Parlament elfogadta a munkahelyi balesetek számának visszaszorítására irányuló javaslatot. Bár a munkahelyi balesetek és a munkavégzéssel kapcsolatba hozható megbetegedések száma az egészségügyi és biztonsági intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken, az EU-ban még mindig évente közel 300 ezer dolgozó szenved maradandó károsodást.

Egységes jogosítvány az Unión belül 

Szerdán az Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, amellyel most az Unió területén használatban lévő, mintegy 110 fajta vezetői engedély helyébe egy egységes uniós jogosítványt vezetnének be.

A megengedhetetlen megengedés 

"Hol a határ az elfogadható és az elfogadhatatlan gyilkosság között? Nem tudom, Paul Spiegel látott-e már fogóval ki- és szétszaggatott két-három hetes embert… Nem tudom, el tudja-e képzelni azt: hogyan is zajlik egy abortuszklinikán a napi harminc-negyven terhesség-megszakítás. Bizony – iparszerűen…"

Röviden

Búcsú a Sárvári Cukorgyártól - Megkezdték a több, mint 100 éves cukorgyár bontását. A gyár hét hektáros területén lakópark épül.

Huszonöt napra ismét elhallgat a Tilos - Az ítélőtábla kollégiumvezetője elmondta, kirívóan súlyosnak minősítették a rádió magatartását, ezért megalapozott volt a az adás 30 napos felfüggesztése és a fél éves kizárás a műsorszolgáltatási alap támogatásaiból. A rádió tavaly csak öt napig szüneteltette adását, mert a Fővárosi Bíróság felfüggesztette a határozat végrehajtását. Az ítélőtábla mostani döntése arra kötelezi Tilost, hogy még 25 napra szüntesse be adását a 2003 decemberében elhangzott kereszténysértő kijelentések miatt.

Atkári nemmel szavazott a főváros költségvetésére - Atkári szabad demokrata főpolgármester-helyettes nemrég még a főváros pénzügyeiért felelt, most nem szavazta meg a költségvetést. Idén is 400 milliárd forintból gazdálkodhat a főváros.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.24.) Jégtörő Mátyás

Ferenczy István
szobrász, az MTA levelező tagja
213 éve 1792. február 24-én született Rimaszombaton

Gyurcsány, a hun 

A paprika, Gábor Zsazsa és a Magyar Köztársaság pillanatnyi kormánya az Ausztráliáéhoz hasonlatos hírnevet szerzett Magyarországnak az arab világban.

Hans-Gert Pöttering elnök úr sajtótájékoztatója 

Hans-Gert Pöttering az Európai Néppárt Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának frakcióvezetője üdvözölte a vasárnapi spanyolországi népszavazás eredményét, ugyanakkor hozzátette, hogy egy kicsivel nagyobb részvételi arányt várt. Az hogy az Alkotmányról tartott népszavazáson az igen szavazatok győztek, nem kis részben a Spanyol Néppárt (Partido Popular) kitartó munkájának köszönhető - hangsúlyozta.

A sajtó inkább a gazdák mellett... 

Azt gondolhatnánk, hogy a politikai élet árkai mentén felsorakozó média egyértelműen foglal állást mindenben. Tehát a gazdatüntetés dolgában is. Ám a sajtó munkásai bizonyos értelemben reklám szakemberek is. Tudják: az ő hatalmuknak is vannak korlátai. Mindent nem lehet. Például a mezőgazdaságban kialakult helyzet nem védhető. Nem is védik, illetve nagyon nyakatekerten teszik, ha teszik.

Ukrajna 2007-től tárgyalna az EU-csatlakozásról 

Viktor Juscsenkó Ukrajna ambiciózus, a mihamarabbi EU csatlakozásra törő terveiről beszélt február 23-án az Európai Parlament strasbourgi ülésén.

Több mint szolidaritás 

Született egy felhívás, amelyről különösen nekünk nem szabad hallgatni. Pedig, első olvasatra, talán sokan nem is tudják: milyen sok személyes közünk van hozzá. Csak egy szolidaritási felhívás, mondják, persze, hogy aláírom, így a jobb érzésűek, pedig – lehetséges sorsunkról van benne szó. Annak metaforájáról…

EVA - túl a veszélyen 

A veszély egyébként sem volt reális: Magyarország hozzájárulása nem csökken a közös uniós kasszához, ha csökkenne az ÁFA bevétel. Ráadásul az EVA inkább növelte, mint csökkentette a bevételeket. Aki félt, hogy az Unió megszigorítja az EVA rendelkezéseket, fellélegezhet.

Röviden

Szobrot állítanak József Attilának Nagyváradon - a költő születésének centenáriuma alkalmából. A nemzetközi hírű nagyváradi szobrász, Wagner Nándor alkotását a művész halála után a felesége által létrehozott alapítvány ajándékozta a városnak. A két méter tíz centiméter magas műalkotást valószínűleg Budapesten öntik bronzba, két-három hétig Budapesten állítják ki, és csak azután szállítják Nagyváradra.

EU: Ki kell cserélni a jogosítványokat - Az Európai Unió országaiban a jogosítványokat néhány éven belül a hagyományosról kártya-formátumúra cserélik. Az Európa Parlament Strasbourgban nagy többséggel elfogadta az indítványt, így a változtatást tíz éven belül végre kell hajtani.

Újabb eredeti Petőfi-kézirat az Irodalmi Múzeumban - Huszonkét év után ismét eredeti Petőfi-kézirat került a Petőfi Irodalmi Múzeum birtokába. A fővárosi múzeum a közelmúltban vásárolta meg a költő 1847. november 17-i keltezésű levelét, amit másod-unokatestvérének, Orlay Petrics Soma festőnek küldött.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.23.)

Mátyás király
"az igazságos"
562 éve 1443. február 23-án született Kolozsvárott

Azért sem leszek fasiszta… 

"Nem leszek fasiszta – bár úgy gondolom, hogy a fasiszta csapatok legyőzése és Budapest bevétele (lásd az ezért osztogatott szovjet kitüntetéseket) volt a Vörös Hadsereg célja – és nem a felszabadítás. Avagy érthetjük-e úgy Gyurcsány Ferenc moszkvai kijelentését, hogy tervbe vette: április negyedike ismét munkaszüneti nap, nemzeti ünnep lesz?"

Megvezetve vezették be a traktorosokat Budapestre 

M. Szabó Imre éjszakai riportja, írása a gazdatüntetésre érkező traktorosokról.

Egy mondat az abortuszról 

"azért nem ipari méretű népirtás az évente (világszerte) több tízmillióra becsült abortuszok száma, mert ez az adat „csupán” összeadódik a különböző népességek soha meg nem születő képviselőiből? És mindig ott van a döntés mögött valaki, egy nő, aki rendelkezik a saját testével, és eldöntheti, hogy előbb ölel, s aztán öl?"

Röviden

Budapesti Tavaszi Fesztivál huszonötödször - Március 18-án kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mintegy hatvan helyszínen, egyre bővülő kínálat várja a látogatókat. A fesztivál szenzációnak ígérkező nyitóeseménye A fáraók után - Az ismeretlen Egyiptom című kiállítás, mely a kopt művészet kincseiből válogat.

Újabb frekvencián a Kossuth Rádió - 2005. február 23., szerda 0.00 órától a Kossuth CCIR hálózat újabb telephelyen: Nyugat-Magyarországon, Rábaszentandrás körzetében indul meg a műsorszórás a 105,2 MHz frekvencián.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.22.)

(arckép helyett)
Bornemissza Péter
költő, egyházi és drámaíró, evangélikus prédikátor, Balassi Bálint nevelője
470 éve 1535. február 22-én született

Nemzetközi vélemények a magyar gazdaságról  

Nemzetközi vélemények 1998-2002 között valamint 2002 után megmutatják a kétféle gazdaságpolitika következményeit. Amíg Orbán kormányzott, hírünk-nevünk emelkedőben volt és gazdasági mutatóink javultak. Azóta, hogy ismét a baloldal irányít, megyünk lefelé.  Aki érvekkel akarja alátámasztani, hogy a mai kormány a töpörödés kormánya, tanulmányozza a közölt táblázatot.

Gyurcsány és a magyar-bolgár   

"Ne vesszünk el a részletekben, de emeljük ki a sok-sok részlet összeálló képét: mintha senki sem bánná a „nagyok” közül azt, hogy a magyar miniszterelnök – kicsi. Nem termetben, hanem személyiségben… Tanulgatja a diplomáciát, de mindenek előtt azt sajátította el: én helyből olyan kicsi vagyok, amire más nekifutásból is képtelen lenne.".

A Fidesz új, munkabarát adópolitikai elképzelései 

Az elmúlt két esztendő az adóterhek növekedésének éve volt. 2003-ról 2004-re 550 milliárd forintos újabb elvonással sújtották a szocialisták és szabad demokraták az embereket. A helyzet nem változott a miniszterelnökváltással sem: a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek is a vállalkozások és a bérből/fizetésből élők isszák meg a levét. Az adóemelések 2005-ben is folytatódnak.

Növekvő érdeklődés mellett stabil Fidesz előny 

Gallup felmérés 2005. februárjában.

Egy mondat az adóemelésekről 

Tamási Orosz János ötletbörzéje a még várható adóemelésekre: "...tűnődjünk mi csak el azon: minő sarc várható még az ötletes kamatkufároktól, minő percenteket rónak reánk a legváratlanabbul; útadót például, ez oly nyilvánvaló; kilép lakásából a polgár, reá a járdára, s rögvest áthalad egy fotocellás érzékelőn (a megtett útegységet az erre a célra átalakított elektronikus adókártya mikrochipje tárolja el), hisz a közterület létrehozása, tisztítása, őrzése, fejlesztése nem olcsó mulatság, így fizessen az, ki használni akarja..."

Röviden

Egységes címkék: tudja, mit eszik? - Brüsszel egységesíteni kívánja az élelmiszerek címkézését, összetételének feltüntetését.

Nagyobb kamatvágás, kisebb infláció - A vártnál nagyobb mértékben, 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a jegybank, miközben jócskán javított inflációs előrejelzésén és a gazdaság kilátásainak megítélésén is.

Átadták a volt állambiztonsági szolgálatok iratanyagait - A Nemzetbiztonsági Szolgálatok és a Belügyminisztérium befejezték a volt állambiztonsági szolgálatok iratanyagainak átadását. A Történeti Levéltárba reggel mintegy 40 iratfolyóméternyi anyagot szállítottak.

Mészárszék, két kút és egy Árpád-kori kőboltozatú kemence romjait találták meg régészek az egykori miskolci Béke mozi nézőtere alatt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.21.)


Márai Sándor
író, költő, újságíró
16 éve 1989. február 21-én San Diegoban (USA) halt meg

A keresztény értelmiségiek közéleti felelőssége  

A Zugligeti Szent Család egyházközség házas-közössége előtt 2005. február 20-án tartott előadás szerkesztett változata

Ismét Szaúd-Arábia   

Beigazolódni látszik az a felvetésünk, hogy a szaúdi nagykövetet jelentéstételre hazarendelték. Ilyen értelmű cikk jelent meg az Arab News internetes kiadásában február 20-án. A kérdésben persze még messze nem látunk tisztán. Vasárnap már gond nélkül sikerült letölteni a magyar országgyűlés hétfői programját, s továbbra sem látszik, hogy mi okozza ezt a rendkívüli szigorú összetartást. Ezek fényében közöljük Majoros I. véleményét és az általa fordított szaúdi "életképet".

Magyar siker Európa kulturális fővárosában 

Állami látogatásra érkezett vasárnap Írországba Mádl Ferenc köztársasági elnök, akinek utazása egybeesik a dél-írországi Corkban, Európa kulturális fővárosában zajló Magyar hónap zárásával. Bár még néhány program hátra van, de az már most látszik, hogy nagy sikere volt a magyar kulturális rendezvényeknek a városkában.

Röviden

Megerősítették: a szaúdi követet Gyurcsány "vicce" miatt rendelték haza - Szaúdi illetékesek megerősítették: konzultációra hazarendelték Szaúd-Arábia budapesti nagykövetét, miután Gyurcsány Ferenc arab terroristáknak nevezte a szaúdi futballválogatott tagjait. A Rijadban nyilatkozó külügyi tisztviselő arról nem beszélt, hogy milyen további lépéseket fontolgat a sivatagi királyság.

Igen az EU-alkotmányra Spanyolországban - A spanyol szavazók túlnyomó többsége, 76,5 százaléka szavazott igennel az Európai Unió alkotmányára a spanyolországi népszavazáson - tudatta a madridi belügyminisztérium hivatalos közleménye a szavazatok 88 százalékának összeszámlálása után.

Várhatóan kétezer traktorral jönnek Budapestre a gazdák a hétfői gazda-demonstrációra, amelyen hivatalosan 15 szervezet vesz részt.

Bocskaira emlékeztek Berekböszörményben - Bocskai István Erdély és Magyarország fejedelmévé választásának 400. évfordulójára emlékeztek ünnepi istentiszteleten a Hajdú-Bihar megyei Berekböszörményben. Az ünnepség keretében felavatták a szabad vallásgyakorlatot védelmező négy erdélyi fejedelem, Bocskai István, Bethlen Gábor, I. Rákóczi György és II. Rákóczi Ferenc domborművét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.20.) Vasárnapi gondolat


Istók János alkotása
Munkácsy Mihály (Lieb Mihály)
festő
161 éve 1844. február 20-án született a kárpátaljai Munkácson

Kuncze Gábor és a hantapalinta  

"Hintáznak az ígéretek játszóterén, mindegy, mit mondjunk, csak hangzatos legyen. Orbán Viktor mértékegységét tovább fejlesztve: a szabaddemokraták évértékelője nem volt más, mint hantapalinta…"

Kovács László, a demagóg jobboldali   

A magyar Országgyűlés elnöke nem utazik Szaud-Arábiába, a szaúdi nagykövet meg hazautazott. Mindketten a bolhából elefántot erőlködő jobboldaliak lennének? A kérdés ismét csak az? Ki hazudik? Természetesen Kovács László."

Az SZDSZ mélyíti a szakadékot 

"...a liberális gazdaságpolitika tovább mélyíti a szakadékot a fejlett és az elmaradott országok, szegény nemzetek között. A szakszervezetek és a baloldali mozgalom célja az elviselhető életmód megteremtése..."

Röviden

A magyar kormány ne döntsön a határon túliak nélkül - A Magyar Koalíció Párt Pozsonyban ülésező Országos Tanácsa aggasztónak találja, hogy Magyarország kormánya nem folytat következetes egyeztetéseket a Magyar Állandó Értekezlet tagjaival. Bugár Béla pártelnök azt kifogásolta, hogy a Szülőföld-alapról a magyar kormány a határon túliak nélkül döntött, elvárják, hogy Budapest a határon túli magyarsággal kapcsolatos kérdésekben ne hozzon döntéseket az érintettek véleményének ismerete nélkül.

Orlando Barbaro pátriárkai helynök Szent Gellért ereklyét adományoz a temesvári Székesegyháznak - Közel ezer évvel ezelőtt, 1030-ban, István király megalapította országa nyolcadik egyházmegyéjét, a csanádit, amelynek irányításával fia, Imre herceg nevelőjét, Gellért muranói bencés szerzetest bízta meg. Az ősi egyházmegyét a második világháborút követő trianoni békeszerződés három részre szakította. A legnagyobb rész a mai temesvári egyházmegyét képezi. A régmúlt események a 2005-ös esztendő folyamán külön hangsúlyt kapnak: idén 975 éve, hogy szétszakítva ugyan, de létezik az ősi csanádi egyházmegye.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.19.)


Nikolaus Kopernikusz
csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója
532 éve 1473. február 19-én született a lengyelországi Torunban

 

Megtartotta éves küldöttgyűlését az MKDSZ  

Az MKDSZ kifogásolta, hogy Gyurcsány anélkül tekinti felszabadításnak 1945-öt, hogy fejet hajtana a kényszermunkára hurcoltak, megalázottak és meggyalázottak előtt. Kiemelt fontosságot tulajdonított a családnak és a házasságnak. Megállapította, hogy ma a külpolitika már nem az a sikerágazat, ami ciklusokon át volt, hanem kudarcok halmaza. A küldöttgyűlést köszöntötte többek között Orbán Viktor, aki szerint nincs polgári kormányzás kereszténydemokrácia nélkül.

Szili Katalin esete a szaúdi utazással  

Szili Katalin nem utazhat Szaúdi-Arábiába. Hétfőn jelen kell legyen a magyar országgyűlésben, különben össze dől a gyurcsányi köztársaság. Cikkünk megpróbál belesni az ügy kulisszái mögé.

Lehet-e, s kivel összefogni?  

Fontos levelet kapunk: Iván László professzor úgy látszik rábukkant tegnapi cikkünkre, s gondolatait meg is osztotta a Nemzeti Hírhálóval. Levelét örömmel adjuk közre itt is, és nem annyira vitázva, hanem továbbvíve a gondolatot, kommentáljuk is.

Bocsánatkérésre szólítja fel a KDNP elnöke Kuncze Gábort   

Kuncze Gábor sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szerdai beszéde után nemcsak a választási évben szokásos ígéretspirál, hanem ígéretcunami fenyeget.

Dilemma  

Nem is tudjuk mire, kire gondoljunk! 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.18.)


Jókai Mór
író, mesemondó, újságíró, szerkesztő
180 éve 1825. február 18-án született

Összefogásra lenne szükség  

Sajnos a kormány és a média egy része továbbra is a figyelmeztetés élének tompítására törekszik. A brüsszeli kritika eldöntötte azt a vitát, hogy jó úton jár-e a magyar gazdaságpolitika vagy sem: intőt kaptunk és házi feladatot, amit akár úgy is felfoghatunk, hogy gondnokság alá helyeztek. Ilyenkor félre kellene tenni a pártok önzését, a hatalom gőgjét, s minden szellemi erőnket összeszedve közösen kellene megtalálnunk a legjobb megoldásokat.

Körcsarnoki beszámoló  

Orbán Viktor üzenete polgárokhoz s minden magyarnak - M.Szabó Imre írása.

Kísért a múlt  

"Ha nem likvidáltunk volna urat-papot,
Szocit és kulákot, találnánk bűnbakot;
elővennénk most az osztályellenséget,
s hagynánk a fenébe az őszinteséget." 

Röviden

Cselényi László a Duna TV új elnöke - Cselényi Lászlót, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatóját választotta a Duna Televízió elnökévé csütörtökön a közszolgálati médiumot felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma. A 31 tagú testület 25 tagja szavazott bizalmat a jelöltnek, öten megválasztása ellen voksoltak, egy kurátor nem jelent meg.

Magyarország megint utolsó - Az Európai Bizottság felmérése szerint az új tagok közül Magyarország van leginkább lemaradva az internet használata terén. Míg a magyarok alig negyede csatlakozik rendszeresen a világhálóra, az európai átlag 41 százalék. Az új tagállamok polgárai közül legtöbbet az észtek (44%) és a szlovénok (42%), a régi lakók között pedig a svédek (72%), dánok (71%) és a hollandok (65%) használják a netet.

Nem lép hatályba a közszolgálati jogviszonyt 65 éves korban megszüntető törvény. Gyurcsány Ferenc visszakozott tehát. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) pénteki szövetségi tanács ülése után tette a fenti bejelentést.

Lévai Katalin önjelölése után még ott a mosoly a szocialista képviselők szája szélén, de mára már komolyabbra fordult a jelölési folyamat: a szocialisták pécsi szervezete hivatalosan jelölte Szili Katalint, a köztársaság elnöki posztra. Április már nincs messze.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.17.)


Konkoly-Thege Miklós
csillagász, az első térképes időjárásjelentés megszerkesztője
89 éve 1916. február 17-én halt meg Budapesten

Orbán: 2004 a ráfizetés és a nagyotmondás éve volt  

Új mértékegysége van az új, modern, nyitott Magyarországnak, a hantaméter. Egyebek mellett ezt mondta az elmúlt egy évről Orbán Viktor országértékelő beszédében. A Fidesz elnöke szerint 2004 a ráfizetés és a nagyotmondás éve volt. Orbán Viktor új gazdaságpolitikát, adócsökkentést és az eladósodás megállítását sürgette. (letölthető videókkal)

Országvesztők és országépítők  

"Másfél évtizedük volt arra, hogy bukott szocialisták helyett utat kereső szociáldemokratákként viselkedjenek. Nem ezt tették. Kivették az „osztalékot” az állami javak újrafelosztása során, hatalmas adagokat kikanyarítva, de az osztalékadót most velünk fizetetnék meg. Ennyi. S el ne feledjem: immáron naprakészek a gyurcsányi bocsánat-kérések. És hatódjunk meg „őszinteségi rohamaiktól”, és bízzuk rájuk továbbra is a jövőt. Miután a múltunkat már elherdálták. Hát nem. Ez a két országértékelés közötti lényeges különbség. Kell-e, kellhet-e ennél több…?"

Megkaptuk a leckét  

Az Európai Bizottság a mai napon két anyagot tett közzé: Egyet Spanyolország, Cyprus, Lettország, Litvánia, Szlovénia, az Egyesült Királyság helyzetéről és egyet külön Magyarországról.

 Látványpékség  

Gyurcsány Ferenc pillanatnyilag a baloldal lassan rozsdásodó csodafegyvere: egy tehetséges, gátlástalan, küldetéstudattól vezérelt machiavellista törtető.

 Programajánlatunk, a teljesség igénye nélkül 

"Beregszásziak Egerben, miskolciak a Művészetek Palotájában, aranysarkantyú a Hagyományok Házában..."

 Egy életmű legszebb darabjai 

"Ilosvai Varga István igazi szentendrei festő, aki először érzett rá, hogy a város milyen festői transzpozíciókhoz kínál lehetőséget"

Röviden

Gyurcsány Ferenc Moszkvában leszögezte: "a történelem sok részlete vitatható, de van egy dolog, amit Magyarországon nem szeretnénk vitatni. Magyarország a Szovjetunió és a vörös hadsereg segítségével szabadult meg a fasizmustól 60 évvel ezelőtt. Ezért köszönettel és hálával fog tartozni mindig. Sohasem fogjuk megengedni, hogy ez a kérdés kisstílű viták tárgya legyen."

Három gazdaszervezet már csütörtökön megkezdi az agrárdemonstrációt Budapesten, a Kossuth téren.

Lemondott az APEH elnöke - Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke a pénzügyminiszterrel folytatott egyeztető megbeszélést követően szerdán benyújtotta lemondását Draskovics Tibornak, aki azt elfogadta. A pénzügyminiszter szerint határozottabb, "a változó körülményekre gyorsan reagáló ellenőrzési tevékenységre van szükség".

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.16.)


Lajtha László
zeneszerzõ, népzenekutató
42 éve 1963. február 16-án halt meg Budapesten

Majd visszaköhögitek a közterhekben  

"Beszéljünk egyenesen. Arról beszéltek-e a szocialisták 2002-ben, hogy emeljük a fizetéseket ötven százalékkal, mert erre vannak megszerzett gazdasági tartalékaink, vagy arról, hogy emeljük a fizetéseket ötven százalékkal, mert erre a célra komoly hitelösszeget ajánlottak fel számunkra? Szavazzatok ránk, mert mi emeljük a fizetéseteket, legfeljebb később visszaköhögitek a közterhekben…"

Mi lesz szerdán Brüsszelben?  

Az Európai Bizottság február 16-i ülése elé.

Gyurcsány tud olvasni  

Elmaradt a jópofa pápai gyerek, a beszédírók megóvták a szónokot minden újabb terroristázásról, s a 15 éves érett asszonyok szépségével sem találkozhattunk. Nem is hiányzott, de mégis. Biztonsági kűrt futtattak a miniszterelnökkel. A tét mindössze az volt, hogy oly sok évvel az iskola elvégzése után fel tud-e olvasni egy hosszú szöveget.

 Elbűvölve és elhagyatva  

"Mivel manapság kevesebb szó esik a számítógépes és videojátékok káros hatásáról, mint a televízióban nap mint nap megjelenő erőszakról, éppen ezért fontos, hogy a gyerekekért felelős szülők és pedagógusok figyelmét felhívják arra, milyen veszélyeket hordoznak ezek a játékok, ha egyedül hagyják a gyermekeket játék közben."

Röviden

A kormány rontja a magyar vállaltok esélyét - Nemzetközi kutatók Magyarország gyenge pontjai közt említik a magas államháztartási hiányt, az államadósság emelkedését és az ikerdeficit problémáját. A magyar hatóságok nem rendelkeznek elég nemzetközi tartalékkal, a laza költségvetési politika és a jelentős pénzügyi bizonytalanság miatt Magyarország Kelet-Közép-Európa leggyengébb láncszeme -- derült ki a Coface kutatóintézet Párizsban tartott, Kelet-Közép-Európának szentelt konferenciáján, írja a Napi Gazdaság.

A PM elvonta a tavaly központilag zárolt pénzeket - Noha Gyurcsány Ferenc szeptemberben még ijesztgetésnek nevezte azt, hogy a költségvetési pénzek zárolása megszorítás lenne, mostanra kiderült: a Pénzügyminisztérium a tavaly zárolt pénzek legnagyobb részét végleg elvonta az intézményektől.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.15.)

Vasárnap 97 éves korában meghalt
Lúcia nővér,
 a harmadik fatimai látnok

Adj, Uram, áldott nyugodalmat neki, és legyen közbenjárónk a Békéért!

 


Puskás Tivadar
 találmányának köszönhetően Budapesten beindult a vezetékes rádió őse, a Telefonhírmondó-szolgálat
112 éve 1893. február 15-én a világon először Budapesten szólalt meg a telefonhírmondó

Véget ért a budapesti püspök-találkozó  

Február 14-én hétfőn sajtótájékoztatót tartottak az MKPK Székházában az elmúlt hétvégén rendezett találkozóról, amelyen kilenc, az Európai Unióba nemrég belépett, illetve a jövőben csatlakozni szándékozó ország egyházi vezetői vettek részt. A kilenc ország össznépessége 100 millió főre tehető, a katolikusok aránya mintegy 56 %. A tájékoztatón a szerb Stanislav Hočevar, belgrádi, a litván Audrys Juozas Bačkis bíboros, vilnius-i, a román Ioan Robu, bukaresti érsek, és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szólt a konferencia témájáról, és jelentőségéről.

A nagyotmondó legény  

Olvasói levél a gyurcsányi igérgetésekről. A levél végéről elérhetővé tettük a beszéd sajtóvisszhangját.

Versnyi hazám – Ferenczes István 2 verse 

A Balassi-kard kitüntetettje, Ferenczes István (1945) a kortárs romániai magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója. Versei a sajátos erdélyi költészeti hagyományokat ötvözik az ezredvég egyetemes lírai megnyilatkozásait megújító formanyelv elemeivel. Szociográfiái a józan közösségi tudat megerősítésének igényével születtek. Alapítója és főszerkesztője a Székelyföld című kulturális folyóiratnak.

Röviden

Orbán Viktor országértékelő beszéde a Hír Televízióban - Február 16-án, szerdán 18 órakor a Körcsarnokban tartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor, melyet a Hír Televízió élőben közvetít.

Továbbra is jelentős az egyházak szerepe a társadalom erkölcsi megerősítésében, az oktatásban és a szociális munkában is. - Ezt Mádl Ferenc köztársasági elnök mondta, amikor a Sándor palotában fogadta a kelet- és közép-európai bíborosok és konferencia-elnökök első találkozójának résztvevőit. A főpapok arról tájékoztatták az államfőt, hogy a rendszerváltás óta az egyházak az emberi értékek visszaállítását tekintik legfontosabb céljuknak.

Az Ab-hoz fordult a közalkalmazottak szakszervezete -  a szférában bevezetett 65 éves nyugdíjkorhatár miatt. Az érdekképviselet szerint a rendelkezés sérti az alkotmány egyenlő bánásmódra, illetve munkához való jogra vonatkozó rendelkezéseit, ezért azt kéri a testülettől, hogy semmisítse meg azt.

Emelkedik a tulajdoni lap másolat díja - A hiteles tulajdoni lap másolatok kikérése keddtől 4000 forintra emelkedik. A fővárosi ingatlannyilvántartás ügymenetének gyorsítására a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kettéosztotta a budapesti földhivatalt.

A "plusz egyedik" légi utas - Csütörtöktől 250-600 eurós kártérítés jár az unióban azoknak a légi utasoknak, akik a légitársaság hibájából nem jutnak el úti céljukhoz a lefoglalt járaton és időben. A fix kártérítéssel a fapadosok utasai járhatnak a legjobban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.14.)


Batthyány Lajos  gróf
Magyarország első miniszterelnöke
198 éve 1807. február 14-én született Pozsonyban
(a születési dátum ellentmondásos, néhol 10-e, máshol pedig 11-e szerepel)

Nem hisznek a magyar kormánynak  

Brüsszelből nézve feketébb a magyar helyzet, mint ahogy a mai gyurcsányi kampánybeszéd érzékeltette. A magyar konvergencia-program nem képes az államháztartási hiány olyan mértékű csökkentésére, hogy Magyarország 2010-ben bevezethesse az eurót.

A foglalkoztatás növelése európai gondolat  

Fontos számunkra, hogy az Európai Bizottság ugyanoda helyezi a hangsúlyt, ahová mi, magyar kereszténydemokraták. A Szövetség meri vállalni, hogy a cél a teljes foglalkoztatottság. Ennek szószerinti megvalósíthatóságában ugyan kevesen hisznek, de mivel az Unió is kiemelten kezeli a kérdést, nem lehet minket megmosolyogni sem, nemhogy kigúnyolni.

Agitpropul tudni kell  

"...miért ne lehetne bárki által hozzáférhető listát készíteni az antiszemitákról és cionistákról, a drogfogyasztókról, a homoszexuálisokról, a különböző vallási közösségekhez tartozókról, sőt, a tíznél több pert elveszített ügyvédekről, a munkájukat többször is figyelmetlenül végző osztályos orvosokról, a bármikor bármilyen antiszociális magatartást tanúsító egyedekről? Avagy nem közérdekű információ-e számomra az, hogy jó ügyvédet, lelkiismeretes orvost választhassak; s hogy még véletlenül se költözzek olyasvalaki szomszédságába, aki talán a légynek sem ártó, jámbor ember benyomását kelti, ám alapjában véve tőlem teljesen idegen világnézetet vall."

Bíborosok és püspökök találkozója Budapesten 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia meghívására az Európai Unióba most belépett, illetve az unióba készülő kilenc közép- és kelet-európai ország helyi Katolikus Egyházának vezetői találkoznak Budapesten február 12-14. között. A találkozó mottója: „Keresztény emberkép a mai Európában”.

Röviden

Nem sztrájkol a BKV. Amint az várható volt, megegyeztek a szakszervezetek. Kevesen hitték, hogy lesz sztrájk, hiszen ez a kormányra is visszahatott volna. Majd 2006 után... Az azonban kétségtelen,. hogy a megegyezés a dolgozóknak kedvező: a kért 19 ezer és az ajánlott 11 ezer helyett 16 ezer forint/hó/fő lett az emelés. Érdekes az is, hogy a szakszervezetek nem százalékos emelést kértek, hanem mindenkinek azonos forintnyi növekedést.

70 éves a Vigilia - Szombat este a Sapientia Főiskola aulájában bensőséges ünnepség keretében köszöntötték a megjelentek a katolikus értelmiség folyóiratának kerek évfordulóját. A rendezvényen költők, írók, egyházi személyek olvastak fel műveikből.

Irak: a síiták nyertek - Nem szerzett abszolút többséget, de nagy fölénnyel nyerte a január 30-ai iraki választásokat a vallásos síita pártokból álló tömörülés a szavazatok 47,6 százalékát szerezve meg - adta hírül ma az iraki választási hivatal.

Forró 2005: a legmelegebb év vár ránk - a NASA közlése szerint 2005 lehet az eddigi mérések történetében a legmelegebb év. Az 1800-as évek végétől állnak rendelkezésre  meteorológiai feljegyzések és ezek alapján a legmelegebb év bolygónk történetében 1998 volt, ezt követi sorrendben 2002 és 2003.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.13.) Vasárnapi gondolat


Csók István
festő
140 éve 1865. február 13-án született Pusztaegresen

Szeretet nélkül nincs üdvösség  

Századunkban sem ismeretlen a farizeusi lelkület. Keresztre feszítenénk mindenkit, aki szemünkbe meri mondani az igazat, aki rámutat üres, tartalom nélküli életstílusunkra. Magunk alkotta isten kell nekünk, mert az igaz Isten, Jézus Krisztus életformája nem a mi elképzelésünket tükrözi.

Takarmány van, állat nincs  

 Hihetetlen gabonahegyek várják a megváltó uniós intervenciót, de a rendszer igencsak akadozik. Nem lenne ekkora a baj, s az Uniónak sem kerülnénk ily sokba, ha az állattenyésztés nem szorult volna olyannyira vissza.

MAGOR Márkaboltok 

A Magor-mozgalom nem valami ellen, hanem valamiért jött létre. A legfontosabb cél a magyar termékek, a magyar kis- és középvállalkozók és kereskedők védelme, egységes fellépésük megszervezése. Ha teheted vásárolj Magor-boltban, Magor-terméket!

Versnyi hazám - Petőfi Sándor: A magyar nemzet 

Ismét jelentkezünk a Versnyi hazám gyűjteményünkkel. Petőfivel együtt reméljük: lesz még nemzetünk olyan, hogy halált ne érdemeljen!

Röviden

Orbán Viktor Várpalotán - Magyarország egyetlen lehetősége a felemelkedésre csak a munka lehet,  ezért meg kell becsülni a munkát, tisztességesen meg kell fizetni, és segíteni kell azokat, akik dolgoznak - mondta a Fidesz elnöke.

Gazdaságkutatók véleménye: nem az a baj, hogy a tervezettnél később, hanem, ha utolsóként, a környező országoktól lemaradva csatlakozunk az eurózónához - vélik az Index által
megkérdezett gazdaságkutatók. A szakértők szerint még elképzelhető lenne a 2010-es céldátum tartása, nagyobb baj, hogy az elmúlt két évben elveszett a külföldi intézmények és elemzők bizalma a kitűzött célok megvalósítását illetően.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.12.)


Kisfaludi Strobl Zsigmond márványszobra
Bajor Gizi
színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja
54 éve 1951. február 12-én halt meg

A költségvetés hiányától az adóreformig  

A magyar pénzügyi vezetés brüsszeli vesszőfutása

Sorsunk a sorstalanság  

"Ha a kortárs filmművészetben még maradt valami az önbecsülésből, valami vágy a valóban művészi megközelítések elismeréséből, a legnagyobb fokú művészi alázat előtt restelkedő alázatból, a filmesztétika legmagasabb követelményeinek megvalósítását felismerő szándékból, akkor a Sorstalanság Oscar-díja kétségbevonhatatlan tény."

Már eddig két milliárdba került a költségvetés kozmetikázása 

Nem mi mondtuk sorozatunkban most a  Népszabadságból idézünk: az ÁFA visszaigénylések visszatartása a  kicsiknek végveszély, a nagyoknak nyereség.

Röviden

A berlini rendőrség február 12-én őrizetbe vette Robert Hoyzer játékvezetőt, a német labdarúgás elmúlt évtizedeinek legnagyobb botrányát okozó vesztegetési ügy egyik főszereplőjét. 

Romániában mindenesetre nem vált be a fiatalítás: a veterán Iliescu által megszerzett kormányzati hatalmat a gyurcsányszerű Nastase elvesztette. Most megindult a hatalmi harc az ellenzékbe szorult román szocialisták között. Iliescu ismét szeretne pártelnök lenni, ám erről még Nastase sem mondott le.  

Felmondott a Kékfény felelős szerkesztőjének az MTV - Rendkívüli felmondással megszüntette Csákány Tibor, a Kékfény című bűnügyi magazin felelős szerkesztőjének munkaviszonyát Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke, mert egy többszörösen büntetett előéletű emberrel ment a móri gyilkosság egyik elítéltjéhez forgatni.

A szerb kormány intézkedéseket ígér a magyarverések megelőzésére - A szerb kormány a jövőben szankciókat alkalmaz, ha nemzeti vagy vallási kisebbségek elleni erőszakos fellépést tapasztal. Ezt közölte a belgrádi kormány kisebbségi ügyekben illetékes minisztere a Vajdaságban. (Tehát eddig nem tette.)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.11.)


gróf
Teleki László
politikus, drámaíró, az MTA tagja 
194 éve 1811. február 11-én született Pesten

Betegek világnapja  

1993-tól II. János Pál kezdeményezésére február 11. a Betegek Világnapja, annak emlékére, hogy Lourdesban 1858. február 11-én jelent meg először a Szűzanya Bernadettnek. Száznegyvenhét év telt el a jelenések óta, de Lourdesba egyre többen zarándokolnak el és kérik a Boldogságos Szűz közbenjárását. Az évek során több millió zarándok járt ott, és számos csodás gyógyulás is történt, aminek orvosi magyarázata nincs. Olyan emberek gyógyultak meg, akikről az orvosok már lemondtak és betegségüket gyógyíthatatlannak tartották.

Mobil nyugdíjrendszer az EU-n beül  

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió országainak munkavállalói nyugdíjaikat és egyéb juttatásaikat az unió bármely államában felvehessék.

Gyurcsányék a Benes-dekrétumok mellett? 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség értetlenül áll azon sajtóhírek előtt, amelyek szerint a magyar kormányzat meg kívánja akadályozni a Benes-dekrétumok kérdésének napirendre tűzését az ENSZ emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó bizottságában.

Röviden

Elhunyt Arthur Miller világhírű amerikai drámaíró, Az ügynök halála, a Pillantás a hídról és sok más sikeres mű szerzője, 89 éves volt. Nyugodjék békében!

Észak-Korea bejelentette, hogy atomfegyvere van és bejelentette: meghatározatlan időre felfüggeszti részvételét az atomprogramjával kapcsolatos válság megoldásáról kezdett hatoldalú tárgyalásokon.

Ketyeg és a kampányban robban a K&H-bomba? - Kormánypárti politikusok szerint az exbróker a kormányfőtől az MSZP-székház portásáig mindenkit besározhat.

Megtört a jég: ciprusi görög politikus ment Törökországba - Utoljára III. Makariosz érsek, néhai ciprusi elnök járt hivatalos úton Törökországban, 1963-ban. Most hivatalos látogatást tett Nikosz Anasztasziadész - a Demokratikus Tömörülés elnevezésű ciprusi görög konzervatív ellenzéki párt elnöke Törökországban. Az elnök a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártja meghívásának eleget téve utazott Ankarába, ahol tárgyalt az AKP több magas beosztású tisztségviselőjével, köztük Abdullah Gül külügyminiszterrel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.10.)


Barabás Miklós
festő, grafikus a magyar biedermeier festészet legjelentősebb művésze
195 éve 1810. február 10-én született az erdélyi Kézdimárkosfalván

Hírek, vélemények  

Néhány érdekes esemény: Hiller kultúrája, a szocialisták spórolása...

Hóhordó  

Lecsillapodtak az arab nagykövetek, s nem azt nézik, hogy mit mondtak, hanem, hogy ki. Bakik? Elszólások? Valamely ördögi terv látványos része?   Gyurcsány. elefánt a porcelánboltban.

Röviden

Befagyott a Balaton. Már mindenütt több mint tíz cm vastag a jég. Korcsolyázni mégsem könnyű, mert hó borítja és egyenetlen, göröngyös a jég.

Nem közeledtek az álláspontok: a BKV dolgozói 10 százalékot akarnak emelni, a cég 6-ot tud adni. A szakszervezetek egyébként nem százalékban, hanem egységes összegű emelésben gondolkodnak: szerintük a rendszeres százalékos emelkedés miatt az olló nagyon kinyílt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.09.)


Bolyai Farkas
 matematikus, az MTA levelező tagja
230 éve 1775. február 9-én született Bolyán

De legalább a focit szereti  

De kit is tisztelhetünk az új kulturális miniszter személyében? A kérdésre nem könnyű válaszolni – amennyiben a kortárs magyar kultúra meghatározó személyeiben, vagy akár csak annak holdudvarában kutakodunk.

Hírek, vélemények  

Ismét jelentkezik a napi híreket kommentáló rovatunk, amelynek napi rendszerességét nem ígérjük, de rajta leszünk a gyakoribb megjelenésen. Most a február 8-i hírek egy részéről mondunk néhány továbbvihető gondolatot.

Bocelli a Sportarénában 

 Alig egy évtizedes pályafutása alatt Andrea Bocelli máris biztosította megkülönböztetett, maradandó helyét a klasszikus és pop előadók világában. Szerény emberként viszi tovább az olasz tenor hagyományokat, tudva, hogy néhány óriási elődjének művészete felülmúlhatatlan. Bár hangfelvételei hatalmas sikert aratnak, Andrea mégis arra a legbüszkébb, hogy a zene iránti rajongást új közönségével, a fiatalokkal oszthatja meg, aki talán először érzik azt, amit valaha egy toszkán kisfiú…

Rákbetegek kápolnája a gyógyulás szolgálatában  

2005. február 6-án, vasárnap Erdő Péter bíboros prímás érsek ünnepi Szentmise keretében fölszentelte az Országos Onkológiai Intézet területén fekvő kápolnát.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Röviden

Kolozsvárott eltüntetik a gödröket - Kolozsvár fõtere az elmúlt évtizedben riasztó képet öltött. Funar polgármestersége idején Erdély fõvárosának központját nagymértékben elcsúfították az ásatások miatt kialakított gödrök. Itt az ideje visszaadni a fõtérnek azt az arculatot, amelyet dicsõ múltját figyelembe véve megérdemel - hangzott el az Emil Boc polgármester által összehívott kolozsvári lakossági fórumom.

Gyurcsány elnézést kér a szaúd-arábiai focistákról tett kijelentéseiért - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden elnézést kért azoktól, akiket sértett a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatottat sértő szombati kijelentése.

 

(feb.08.)


Móra Ferenc
író, újságíró, muzeológus, könyvtáros
71 éve 1934. február 8-án halt meg

Két rendtartás Közép-Európában  

Nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is visszafelé járnak az idő kerekei: a rákosista-kádári idők módszerei itt is, ott is visszatérőben vannak.

Süllyesztőben a jóléti rendszerváltás programja  

A demokrácia szempontjából egy soha nem volt, furcsa helyzetben van Magyarország, mert jelenleg nem az ül a miniszterelnöki székben, és nem azt a kormányprogramot valósítja meg, amire az emberek 2002-ben szavaztak. Orbán Viktor erről hétfőn, a közszolgálati rádiónak adott interjújában beszélt.

Csángó farsang Budapesten

 A Gondola képriport: Idén újra megrendezték a Petőfi Csarnokban az immár hagyományos Csángó Bált. A Moldvából és Gyimesből érkezett hagyományőrzők mellett a háromórás műsorban helyet kaptak a csángó kultúra határokon belüli művelői is.

Röviden

Bozóki András lesz az új kulturális miniszter - Bozóki András politológus-szociológust javasolja a kulturális minisztérium élére Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök az MSZP-frakció hétfői ülésén jelentette be döntését.

Megszületett az izraeli-palesztin tűzszünet - Izraeli-palesztin megállapodás született hétfőn arról, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök keddi sarm-es-sejki találkozóján "teljes és kölcsönös" tűzszünetet jelentenek be a szemben álló felek között.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.07.)


gróf Apponyi Albert
politikus, miniszter, nagybirtokos, az MTA tagja
72 éve 1933. február 7-én Genfben halt meg

A párizsi béketárgyalásokon ő képviselte Magyarországot. A tárgyalások során a legkiemelkedőbb beszéd az ő nevéhez fűződik - sajnálatos módon legdöntőbb érvei és ékesszólása sem hatották meg a nyugati politika vezetőit.

A világ magyar szervezeteinek címtáral  

Az MTI felhívása a világ bármely pontján működő magyar szervezetek számára.

Hollywood a magyar-oroszról  

Akár örülhetnénk is az újabb nagyszabású vállalkozás hírének: Andrew G. Vajna bejelentette, hogy 2006. december 6-ára, mához két évre tűzte ki új, magyar tárgyú, Magyarországon készülő filmje premierjét. Az időpont kiválasztása nem véletlen: 1956-ban ezen a napon játszott elődöntőt a melbourne-i olimpián a magyar vízilabda-válogatott a szovjetek ellen.

Törvény, vagy törvényesdi?  

"Amennyiben a társadalom számára kárt okozó cselekedetekről van szó, azokban minimum társtettesek az egykori beszervezők, illetve tartótisztek (s akkor még nem beszéltünk az ő főnökeikről). E pillanatban azonban azt látjuk, e történetben konkrétan: a sikeres polgármesternek, aki valamikor vagy lejegyzett néhány külföldi rendszámot, vagy nem, takarodnia kell a közéletből, de az őt egykor beszervező rendőrtiszt magas állami kitüntetést vehet át a kormánytól. Történetesen Lamperth Mónikától, Szita kaposvári politikai ellenfelétől…" - írja Tamási Orosz János még mindig a Szita-ügyről.

Operabál  

"...hosszú percek múltán komolyan sajnálni kezdtem. Állkapcsa folyamatosan rángatódzott, szájszéle is – mint akit arczsába kínoz. Szegény, gondoltam, vizslatva őt alig néhány méterről. Majd rájöttem, hogy rágózik. S abban a pillanatban a kép átalakult: mintha a fiatalos tanár-nénit látnám, aki túlöltözte magát a Kilián-telepi KISZ-vezetőképző tábor nyáresti jelmezbáljára…"

Röviden

A katolikusok nem vonják ki magukat a politikából - Gyulai Endre püspök az MDF-ből kivált és kizárt politikusokból alakult Nemzeti Fórum Egyesület első összejövetelén kijelentette, hogy az egyházat  a megkeresztelt emberek alkotják, ezért megvalósíthatatlan az az elképzelés, hogy a hatmillió magyar katolikus kivonja magát a politikából.

Visszaállamosítással kezdi az új ukrán kormány: érvényteleníti az egyik legnagyobb ukrán acélmű, a Krivorizssztal tavalyi eladását és új pályázatot írnak ki rá – jelentette be Julija Timosenko miniszterelnök.

Szanyi Tibor pokla - "Közösen tesszük pokollá annak az életét, aki nem tud igazodni a piaci rendhez" - mondta Szanyi Tibor a húsipari beszállítók panaszaira reagálva az új bicskei húsfeldolgozó avatási ünnepségén.

Párbeszéd?

Gyurcsány: ..Orbán Viktor fogja be a száját, ha a költségvetés világáról beszél.
Orbán: Ezt a hangütést 1988/89-ben tapasztalhattuk, amikor gyülekeztünk - félig törvényesen - március 15-én. Ott mondták a rendőrök, hogy "fogja be a száját". Nem helyes - folytatta Orbán Viktor, - ha úgy beszélnek az ország polgáraival, ahogy a pokróc stílusú munkaadók beszélnek a beosztottaikkal.

Gyurcsány a korrupció ellen: Szavak: Ha a környezetében visszaélésről értesül, ez elkövetőt nyakon csípi, mint a huzat.
Tettek: Az aligai villavásárlás na ná, hogy tisztességes volt. Wekler meg jó lesz kormánymegbízottnak, ha már gyanús ügyei miatt nem jó házelnöknek.

 

Fodor Gábor cáfolja Burányt: Az SZDSZ szerint a szocialisták "technikai pontosítása"  érdemi módosítás azaz visszalépés az ígéretekből, ezért az SZDSZ-nek elfogadhatatlan.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

(feb.06.) Vasárnapi gondolat


A nap szentjei:
vértanú Miki szent Pál és társai - szent Dorottya

Magyar emlékhely születik Franciaország szívében  

Szinte Gábor festőművész falkép-sorozata II. Szilveszter pápáról, a Szent Koronáról és Szent István királyról.

Élet az európai varázshegyen  

A Fidesz képviselői a jövőben is készek bármikor, bármilyen fontos nemzeti ügyben egyeztetni a kormánnyal illetve a többi európai parlamenti képviselővel - üzeni Szájer József válaszában egy felesleges presztizsvitát kezdeményező szocialista Európai Parlamenti képviselőnek .

Elnökök és elnökasszonyok a rostán  

Vajon mennyi önjelölt jelentkezik még be köztársasági elnöknek?

Versnyi hazám – Csokits János: Ha elmondom, mi történt velünk…  

Évtizedekig Andorrában élt. Néhány éve hazatért, de nem vált irodalmunk közszereplőjévé. Csönd van körülötte, ahogyan a kényszerű csönd vette körül, évtizedekig. Néha, amikor Pilinszky Jánost „összehozta” a legnagyobb angol költő-műfordítók egyikével, vagy amikor megjelent egy-egy emigrációban élő költőket bemutató antológia, olvashattuk Csokits János nevét. De többnyire a csönd vette körül. De, a versek esetében különösen, így van ez jól. Mert a vers maga a teremtő csönd.

Meghívó   

A Képmás Családmagazin tovább folytatja sikeres rendezvényeit. Február  hónapban "Az elfelejtett szépségről" beszélget Wieber Orsolya újságíró, Gyurkovics Tibor író és Döbrentei Kornél költő. Műsorvezető: Kondor Katalin.

A Szita Károly ügy margójára     

 A Szita-ügy kapcsán egy olvasónk azt a kérdést teszi fel, hogy van-e erkölcsi alapja az MSZP-nek a múltat feszegetni?

Pihentető képek     

Folytatjuk Pihentető Képek címmel indított sorozatunkat, melyekkel szeretnénk időről-időre egy kis jó kedvre deríteni olvasóinkat. Továbbra is várunk szerkesztőségünk címére hasonló meghökkentő, vagy humoros felvételeket.

Röviden

Március 14-én avatják fel hivatalosan a Művészetek Palotáját - A nemzeti Színház mellett lévő épületegyüttes az eredetileg tervezettnél 17 ezer négyzetméterrel lett nagyobb. A zenekarok már hanglemez felvételhez próbálnak az új hangversenyteremben.  A beruházásról még 2002-ben az előző parlament döntött.

Nyilvánosak az amerikai Watergate-botrány iratai - A dokumentumok titkosságát 33 év után feloldották, így azokba bárki belenézhet. Az amerikai történelem egyik legnagyobb politikai botránya Richard Nixon elnöksége alatt robbant ki.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.05.)

 

1788-ban ezen a napon született Kisfaludy Károly, a magyar romantika jelese, festő, dráma- és elbeszélésíró.

Mellesleg ugyancsak február 5-én történt, hogy Rákosi Mátyás 1971-ben meghalt a Szovjetunióban.

Ám kit érdekel ez manapság? Kisfaludyra azonban most is érdemes tisztelettel gondolnunk, s festményei is megérnek egy kis nézelődést.

 

Gyurcsányiáda feketékről és szürkékről, biztonságról és balosokról 

Gyurcsány megmondta a tutit.  Rájött, hogy a magyar GDP 30 százaléka szürke- és feketegazdaságból jön. Az ebből származó adó- és járulékkiesést mintegy 3.000 milliárd forintra becsülte Gyurcsány (Gedeon) a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága pénteki (február 4.) rendezvényén.

Nagy Imre sorsfelmutatása 

"Nagy Imre és családjának tagjain kívül a film szereplői kitalált személyek, olvasom a stáblista vége felé, és zavarom egy része megszűnik, hogy annak másik fele tovább növekedhessen… Mészáros Márta filmje (Temetetlen halott) – nem jó film. A „rossz” kifejezéssel csínján bánnék, hiszen sem az élet, sem az alkotói szándékok és azok eredményessége nem fekete, vagy fehér – de ha már e megközelítésnek kell teret engednünk a történelmünkről szóló film kapcsán, akkor baj van… "

A tőzsdézőknek már jól megy  

Most már csak egyet kell eldönteni: vagy mindenki tőzsdézik, vagy találunk valami más módot, hogy ne csak a tőzsdéseknek menjen jól.

Új adó az útadó 

A pénzügyi tárca megerősítette a kósza híreket. Valóban tervezik az úthasználati díj bevezetését, de csak a külföldi autósok számára. Részleteket nem árultak el, hiszen még semmi nem biztos.

Röviden

Tizenkilencen adták le pályázatukat a határidőig a Duna Televízió elnöki posztjára. A testület a korábbi elképzelések szerint február 17-én ül össze, hogy eldöntse, kit javasol a posztra. Ha valamelyik pályázó az elnökségben kétharmados támogatást kap, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium ugyanaznap szavazhat a személyi javaslatról.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.04.)

(Dörre Tivadar rajza)
 Káldi György
jezsuita bibliafordító, aki a Vulgata alapján elkészítette az első teljes, magyar nyelvű római katolikus bibliafordítást
432 éve 1573. február 4-én született Nagyszombatban

Lassú döcögős talicskára és négypártira 

...hogyan lehet unalmas egy olyan beszélgetés, amelyen az ország jövője a tét? És semmiképp sem szorítható szakmai szintre – megfelelő előkészítés hiányában, és a szakértői részvétel nélkül. Márpedig ez történt… .

Program-ajánló  

Két különleges kiállítás nyitja a Magyarországi Volksbank Galériák 2005-ös programsorozatát.

Film-ajánló 

Az Erdélyben betiltott "Trianon" film kétórás mozi változata, és Koltai 14-részes sorozatának eddig sugárzott 12 része letölthető az Internetről!

Röviden

Az OVB kiírta a soproni időközi választás időpontját - Az Országos Választási Bizottság április 24-ére írta ki Sopronban és környékén az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulóját. A második fordulót május 8-án tartják. A tavaly novemberben tartottak választás mindkét fordulója - Fidesz győzelem mellett - érvénytelen volt az alacsony részvétel miatt.

Nobel-békedíjra jelölték Viktor Juscsenkót - Nobel-békedíjra jelölték Viktor Juscsenko ukrán elnököt, egykori ellenzéki vezért - jelentette a BNS balti hírügynökség az egyik kezdeményezőre, Toomas Hendrik Ilves észt európai parlamenti képviselőre hivatkozva.

Adóreformról beszélni is értelmetlen, ha nem párosul a közszféra átalakításával – hangoztatta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Bokros szerint a gazdaság kifehérítését elsősorban az szja-kulcsok mérséklése, a sávok további felfelé tolása, valamint újabb adófajták, például az ingatlanadó bevezetése szolgálná. Bokros hat százalékra teszi az államháztartás múlt évi hiányát. Lándzsát tör a forint stabilitása mellett.

Tiltakozik az ipari áramáremelés mértéke ellen az Ipari energiafogyasztók fóruma és a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége. - A két szervezet a 15-22 százalékos emelést túl magasnak tartja. Véleményük szerint ez indokolatlanul rontja a vállalkozások versenyképességét, elsősorban az exportpiacon. A két szervezet közleményében rámutat: az áremeléssel kapcsolatban a kormány nem tartotta be a fogyasztóvédelmi törvényt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.03.)


Kitaibel Pál

természettudós, egyetemi tanár, a Kárpát-medence "tudományos felfedezője"
248 éve, 1757. február 3-án született

Tiszta, tisztességes, toleráns 

Tamási Orosz János az átkosban volt „tiltom, tűröm, támogatom” rendszerét vezénylő kulturális vezető helyett szívesen látna már végre egy „tiszta, tisztességes, toleráns” törődést tanúsító kultuszminisztert. Akiben ez egy életre szóló hivatás, de minimum négy esztendeig valóban rá is szánja az idejét.

Mégis, kinek az érdeke? 

"Utoljára írok ügynöktörvény-ügyben. Vagy nem. Ki tudja. De most úgy érzem, nem árt összegezni néhány idézetet, és feltenni, általuk, néhány kérdést. Az első: kell-e nekünk új ügynöktörvény? Minek, kérdem én, ha a régit sem tartjuk be? "

Farkas Árpád nem fogadja el a Magyar Köztársaság kitüntetését  

A háromszéki költő levelet írt Mádl Ferenc államfőnek - Farkas Árpád költőt, műfordítót a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjében részesítette Mádl Ferenc államelnök. Farkas Árpád nem veszi át a magas rangú kitüntetést.

Nagyszónok    

Micsoda véletlen hasonlóság!

Sulla summája   

…Nem tudom, miről, de mostanában gyakran eszembe jut az itáliai Sulla, Krisztus előtt nyolcvankettőből. Aki leverte a néppárti Mariust, és a szenátus beleegyezésével diktátorrá kiáltatta ki magát. Szegény sorsú fiatalember volt. Bizonyos leírások szerint „ellenségei a korrupció és a romlottság bizonyítékát látták abban, ahogy ilyen körülmények között hatalomra tudott jutni, és meg tudott tollasodni. …

Versnyi hazám – Faludy György: Óda a magyar nyelvhez     

Elválhat-e egymástól vers és költője? Az igazán nagyoknál – nem. A vers, amikor megszületik, önálló útra indul. Írója később talán tesz és mond olyasmit, ami bántást okozhat. De a tévedések mögött mindig emberek állnak – a versek mögött viszont szív és érzelem...

Röviden

A Fidesz azt szeretné, ha a második Nemzeti Fejlesztési Tervről (NFT) tartott négypárti megbeszélés találkozósorozattá válna - mondta Navracsics Tibor.

Adóreformról beszélni is értelmetlen, ha nem párosul a közszféra átalakításával – hangoztatta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Bokros szerint a gazdaság kifehérítését elsősorban az szja-kulcsok mérséklése, a sávok további felfelé tolása, valamint újabb adófajták, például az ingatlanadó bevezetése szolgálná. Bokros hat százalékra teszi az államháztartás múlt évi hiányát. Lándzsát tör a forint stabilitása mellett.

Ismét van Kossuth utca Csíkszeredában - Hivatalosan is Kossuth Lajos utcának hívják Csíkszeredában a városközponton átvezető korábbi Virág utcát, amelynek nagy része egykor Kossuth utca volt. Helyükre kerültek az utcanévtáblák, így véglegessé vált az átnevezés.

Demszky átvágta a horvát adóhatóságot? - A Nacional horvát hetilap szerdai száma szerint a főpolgármester gyanúsan olcsón vette adriai nyaralóját, az újságírók ezért azt feltételezik, hogy a szerződés fiktív volt. Azt is állítják, hogy a villát részben feketén újíttatták fel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.02.) Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

 


szinyei Szinyei Merse Pál
festő
85 éve, 1920. február 2-án Jernyén halt meg

Merjünk nagyok lenni!  

Jótékonyság - Böjte Csaba atyával határozták el, hogy Csángóföldön iskolát építenek. Alig telt el két hónap és már meg is vásárolták a szükséges telkeket. Egy-egy CD megvásárlásával mindannyian hozzájárulhatunk az építkezés megvalósításához.

Adóelvonási statisztika 

Kevésbé mohó az állam az Európai Unió új tagállamaiban, mint a régiekben, legalábbis ami az átlagos adóterhelés GDP-hez viszonyított nagyságát illeti - derül ki az Eurostat legújabb összesítéséből.

Versnyi Hazám - Fáy Ferenc: Külváros   

A költőről már szóltunk rovatunkban. Most csak annyit teszünk hozzá: kíváncsian várjuk, hogy a József Attila Év során ez a neki ajánlott vers vajon felbukkan-e a tisztelet és emlékezés antológiáiban...?

Pihentető képek     

Folytatjuk Pihentető Képek címmel indított sorozatunkat, melyekkel szeretnénk időről-időre egy kis jó kedvre deríteni olvasóinkat. Továbbra is várunk szerkesztőségünk címére hasonló meghökkentő, vagy humoros felvételeket.

Röviden

A Fitch szerint késhet a magyar euró - 2010-ig csak Szlovákia képes csatlakozni a visegrádi országok közül az euróövezethez - állítja a hitelminősítő intézet, mely azzal számol, hogy hazánk a céldátumhoz képest egy-két évet csúszhat.

Kettétörött a világ legnagyobb jéghegye - A hatalmas jégóriás az Antraktisz összefüggő jégmezőjétől 2000-ben szakadt el. A most kettévált hegy alaposan megváltoztatta a helyi ökoszisztémát is.

Nevet vált a Pannon is? - Idén nevet vált a Pannon GSM is - állítják nevük elhallgatását kérő források. A BBJ írása szerint a France Telecom tulajdonában lévő Orange márkanév válthatja fel a Pannon nevet.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.01.)

Járai nem ért egyet a MT új tagjainak jelölésével 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nem ért egyet a Monetáris Tanács (MT) új tagjainak jelölésével - jelenti ki a jegybank közleménye.

Februári árváltozások 

Átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik a támogatott gyógyszerek térítési díja, a kormány ugyanis nem tudja tovább finanszírozni a tavalyi 15 százalékos árbefagyasztást, így annak felét a lakosság téríti meg februártól.

Titkos manőver autópálya-ügyben?  

Manninger Jenő fideszes parlamenti képviselő azt mondta hétfőn, hogy a kormány trükközik az autópályák építésével kapcsolatban: szerinte titkos manőver zajlik annak érdekében, hogyan tudnák az EU-előírások megkerülésével piaci bevételnek feltüntetni az állami juttatásokat.

A határon túli magyar szervezetek önállósodása Magyarországtól    

A határon túli magyar szervezetek január 6-án a szerbiai Szabadkán megalakították saját, rendszeresen ülésező konzultatív fórumukat. Az a tény, hogy az ülésre nem kaptak meghívót sem a magyar kormány képviselői, sem a magyarországi politikai pártok, előrevetíti: a határon túli magyar szervezetek a jövőben várhatóan egyre gyakrabban fognak Budapesttől függetlenül fellépni politikai kérdésekben.

Kulcsár és Társa Kft   

"Eldobnám az agyam, ha még lenne. Komolyan mondom – ilyen nincs. De hogy én miért lepődöm még meg bármin is ebben az országban, azt magam sem értem… " - írja Tamási Orosz János a TV Kékfény bűnöző-asszisztensének ügyével kapcsolatban.

Versnyi Hazám - Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus     

Versnyi Hazám gyűjteményünket Dsida Jenő versével bővítettük.

Röviden

Kinevezték a révkomáromi magyar egyetem rektorát - Átvette rektori kinevezését Ivan Gasparovic szlovák államfőtől Pozsonyban Albert Sándor, a tavaly ősszel megnyílt első önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény, a révkomáromi székhelyű Selye János Egyetem rektora.

Filmművészet - A zsűri nagydíját nyerte el Schilling Árpád rövidfilmje, a Határontúl Franciaországban, az Angers-i filmfesztiválon A menekültek problémáiról szóló, 2003-ban készült Határontúl három rövid történetet foglal magában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

 

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére