Archív anyagaink
2004. április

(ápr.30.)

A Fidesz elkötelezetten etikus kampányt kíván folytatni 

Csak együtt sikerülhet - hirdeti a Fidesz új választási plakátja, amelyet Schmitt Pál mutatott be csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. "A bizalom szimbóluma, hogy csak együtt sikerülhet" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti listájának vezetője. A legfontosabb üzenet, hogy ugyan a június 13-i választás alapján 24 magyar képviselő megy Brüsszelbe dolgozni, de tízmillió ember itthon marad, és az erőfeszítés a tízmillió ember boldogulásáról kell, hogy szóljon.

Ingyen utazási lehetőséget a kismamáknak!    

A jövő felélése zajlik Magyarországon - így jellemzi a kormány családpolitikáját a fideszes Szabó Erika, ezért mindent meg kellene tenni a gyermeket vállaló nők életének megkönnyítéséért. Ezért kezdeményezik, hogy a gyesen, gyeden és terhességi- gyermekágyi segélyen lévők ingyen utazhassanak a helyi- és helyközi járatokon.

Fővárosi panamák napja  

Milliárdos bevételt jelentő utcabútorok reklámfelületeit közbeszerzés nélkül pályáztatja, két értékes ingatlant kótyavetyél el az MSZP-SZDSZ-es közgyűlési többség Budapesten: a Budakeszi úti árvaházat és azt a telket, amelyen a Paszkál-forrás fakad. Ez utóbbi helyén lakópark épül, fürdő és társasházak helyett - hívja fel a közvélemény figyelmét Sasvári Szilárd közleményében.

Röviden

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke arra kérte a földrész lakóit: minden európai ünnepeljen elsején. - Történelminek nevezte a tíz új tagország felvételét, hangoztatva, hogy ezzel egyszer s mindenkorra megszűnt a hidegháború okozta európai megosztottság.

 

Tiltakoznak a gazdakörök a módosított földtörvény ellen - A MAGOSZ arra kéri a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a jogszabályt. Szerintük az uniós csatlakozási szerződés ennél erősebb nemzeti földvédelmet is lehetővé tesz.

 

Nem szavazták meg Budapest tavalyi zárszámadását - A Fővárosi Közgyűlés egymás után kétszer is elutasította az önkormányzat múlt évi zárszámadásának elfogadását. A testület érdemi vita nélkül szavazott a beszámolóról és az ahhoz benyújtott MSZP-s módosító csomagról. A szocialisták több ponton, összességében félmilliárd forint értékben kívántak változtatni a tavalyi büdzsén. Atkári János pénzügyi főpolgármester-helyettes, aki végül nem szavazta meg a saját maga által benyújtott tervezetet, azt mondta, hogy az elutasítás után egyelőre intézmények sokasága marad forrás nélkül Budapesten.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.29.)

A vörös csillag önkényuralmi jelkép 

A minap Gyurcsány Ferenc és néhány társa bejelentette: törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy Magyarországon a vörös csillagot töröljék az önkényuralmi jelképek közül. Azzal érvelnek, hogy az Európai Unió - ahová néhány nap múlva jogilag is tartozunk - számos országában ez így van. Azt elfelejtették hozzátenni, hogy azokban az országokban nem gyilkolták meg emberek millióit a vörös csillag szimbolizálta rémuralom gyakorlói és kiszolgálói - olvasható a Kulturális Tagozat Közleményében.

Politikai tartalmú kérdőív a felvételizőknek  

Politikai, közéleti jellegű kérdéseket is feltesznek a felvételizőknek és az érettségizőknek. Azon kívül, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán akarnak továbbtanulni, arra is választ várnak egy kérdőíven, hogy a politilkai pártok, politikusok ismerik-e problémáikat. A kutatást végző Felvételi Információs Szolgálat szerint szó sincs politikai manipulációról, csak annyit vizsgálnak, hogy mekkora a bizalom a diákokban a különböző szervezetek iránt.

Megszűnő közbeszerzés előtt lezsírozott tender  

Dacára annak, hogy csaknem 3 milliárd forinttal a legdrágább ajánlatot adta, 2003. tavaszán 33 milliós tendert nyert a Siemens. Ezt akkor a műszaki tartalommal indokolták - ismertette a BKV villamos beszerzésének előzményeit Deák András, a főváros közbeszerzési bizottságának elnöke.

Röviden

A MÁV Rt. és a szakszervezetek között megállapodás jött létre a mintegy 40 ezer vasutas dolgozó foglalkoztatásának és bérezésének 2006. december 31-ig szóló feltételeiről. A kormány kormány korábbi döntése szerint a következő két évben a dolgozói létszámot húsz százalékkal csökkentik. 11 ezer embert elbocsátanak.

 

Nem tanácsolja a varsói utazást a külügy - A Varsóban 2004. április 28-30. között megrendezendő Európai Gazdasági Fórum kapcsán, többek között terrorakciók veszélye és a tervezett antiglobalista tüntetések miatt bevezetett rendkívüli biztonsági intézkedésekre való tekintettel, a Külügyminisztérium azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy az április 28-a és a május 3-a közötti időszakban – a kellemetlenségek elkerülése érdekében – lehetőség szerint csak a legszükségesebb esetben, kellő mérlegelés után döntsenek a Lengyelországba, s különösen a Varsóba való kiutazásukról.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.28.)

Megkezdte munkáját a vatikáni vegyesbizottság 

2004. április 26-án megtartotta első ülését az 1119/2003. (XII.10.). kormányhatározat alapján felállított vatikáni vegyesbizottság. Az ülésen elfogadták működési rendjüket, meghatározták a Vatikáni Megállapodásban szabályozott kérdéskörök áttekintésének időbeli ütemezését.

Az ET parlamenti közgyűlése előtt a választási törvény 

Javaslatot nyújtott be az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség két képviselője, Németh Zsolt és Braun Márton. Azt bírálják, hogy a helyhatósági választásokra vonatkozó román törvény hátrányosan megkülönbözteti a nemzeti kisebbségi pártokat.

Áder János ezúttal a Népszabadság ellen nyert pert  

A Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerős ítéletben marasztalta el a Népszabadság című napilapot, mert megsértette Áder János jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát.

Forgalomkorlátozás az EU csatlakozási ünnepségek miatt  

Az Európai Uniós csatlakozás alkalmából rendezett ünnepségsorozat kapcsán a főváros területén ideiglenes forgalomkorlátozás lép életbe az elkövetkező napokban.

Röviden

Kórházszövetség: nem az ellátásszervezésre - Elutasítja az egészségügyi ellátásszervezőkről szóló törvényjavaslatot a Magyar Kórházszövetség – közölte Ajkay Zoltán a szövetség vezetőségi ülését követően. A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy fogalmazott: ez a struktúraváltás nem a helyes út, hanem a kényszer útja. A törvényjavaslat több ponton hátrányosan érinti a betegeket és a szolgáltatókat, emellett alkotmányossági kérdéseket is felvet

 

Sztrájk várható a húsosoknál? - A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöksége összehívta az országos sztrájkbizottságot, mert több nagy húsipari cégnél nem sikerült megkötni az idei bérmegállapodást. Kapuvári József elnök különösen kritikusnak nevezte a helyzetet a Pick Szeged Rt.-nél, a Gyulai Húskombinátnál és a Délhús Rt.-nél. A szakszervezeti elnök a sztrájkot sem tartja kizártnak, hogy a munkáltatókat érdemi tárgyalásokra kényszerítse.

 

Telefonon ad tájékoztatást az adóhivatal a csatlakozás után változó adójogszabályokról. A módosulások elsősorban a Magyarországon működő több mint 1 millió vállalkozást érintik. Az uniós piacon kereskedő társaságoknak például havonta lesz adatszolgáltatási kötelezettségük, emellett az áfabevallás szabályai is megváltoznak. Az Apeh uniós információs vonalat indított. A változásokról 06-40-63-00-73-as kék számon lehet érdeklődni május 12-ig.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.27.)

Politikai nyilatkozat  

Rosszul látja, aki úgy gondolja, hogy Magyarország célt ért. Magyarország lehetőséghez jutott - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke hétfőn újságíróknak, az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló szerződés kihirdetésére vonatkozó törvényjavaslat, valamint a csatlakozással kapcsolatos négypárti politikai nyilatkozat elfogadását követően a Parlamentben.

A közvélemény a  nemzeti petícióról  

A "Munka, otthon, biztonság" szlogent csak minden harmadik megkérdezett köti a Fideszhez.

Röviden

A csatlakozó országok készen állnak a belépésre, a még fennmaradt problémák megoldhatók - jelentette ki az Európai Bizottság bővítési főbiztosa az uniós külügyminiszterek luxemburgi ülésén. Günter Verheugen úgy nyilatkozott, hogy az új tagországok mostani felvétele lesz az Európai Unió legjobban előkészített bővítése.

 

Csökken hazánk népessége. Az előzetes adatok szerint a házasságkötések száma 1,7 százalékkal, a születéseké pedig 0,4 százalékkal maradt el 2004 első két hónapjában az egy évvel korábbitól. A KSH közleményéből kitűnik, hogy a népességcsökkenés mértéke közel 14 százalékkal haladta meg a tavalyit. Az előzetes adatok szerint 2004 első két hónapjában mintegy 15 200 gyermek született, és több mint 24 500 lakos hunyt el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

  • Európa sétány az Andrássy úton
    Európa sétánnyá alakul Magyarország uniós csatlakozásának napjára a budapesti Andrássy út. Szombaton egész nap kulturális program várja az érdeklődőket.

  • A ferihegyi sztrájk miatt húsz járatát törli a Malév
    Összesen húsz európai járatát törli kedden a Malév földi kiszolgálók és takarítók egész napos sztrájkja miatt. A légitársaság dolgozói nem először sztrájkolnak, de az utasokat az eddigi munkabeszüntetések nem, vagy csak alig érintették. A légitársaság vezérigazgatója szerint a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete nem volt hajlandó kompromisszumot kötni a bértárgyalások során.

  • Ismét romákat fizettek le a szocialisták a szavazatokért?
    Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke közleményben szólította fel a cigányságot: minden törvényes eszközzel adjon hangot a kormány romapolitikájával való elégedetlenségének. Az alföldi regionális kampánygyűlésen elhangzottak szerint az áram visszakapcsolásával igyekeznek voksokat gyűjteni az MSZP nevében.

(ápr.26.)

Az aradi Szabadság szobor egy régi képen

Új hullámokon a Duna TV  

Európa-hajó indul Bécsből Budapestre, élőben, s az új arculat bemutatója is ezen a Balaton 1 nevű hajón lesz.

A magyar közvéleményt 40 éve foglalkoztatja az integráció  

Mádl Ferenc szerint Magyarországon már a 60-as években megjelent az európai integrálódás gondolata.

Meghívó   

Március 18-án az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Kormos Valéria újságírónő, a Magyar Nemzet főmunkatársa

Röviden

Orbán Viktor volt kormányfő átvette a Nemzeti Társaskör által adományozott Hűség-díjat.  A Fidesz elnöke a díjátadás alkalmából Kisorosziban arról beszélt, hogy a nemzet elgyengülőben van, kisebbségbe szorult az országlakosok között. A református templomban rendezett ünnepségen elhangzott, hogy az öt éve, kulturális egyesületként alakult Nemzeti Társaskör eddig 22 Hűség-díjat adományozott azoknak a közéleti személyiségeknek, akik tevékenységükkel kiemelkedő módon járultak hozzá a magyar nemzet felemelkedéséhez.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.25.) Vasárnapi gondolat

 

(Még a minorita rendház udvarán)

Mától újra áll a Szabadság szobor Aradon a Tűzoltó téren

Orbán Viktor és Helmut Kohl Győrött  

A polgári keresztény politikai erők egységes fellépése mellett érvelt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton Győrött azon a fórumon, amelynek Helmut Kohl volt német kancellár is a vendége volt. "Amíg Magyarországon a baloldal politikai egységként lép föl, addig a polgári, nemzeti, keresztény érzelmű politikai közösségnek is egységben kell föllépnie, mert másként nem bírja a versenyt" - hangoztatta Orbán Viktor.

A Fidesz tartja előnyét  

Az európai parlamenti választások előtt két hónappal a Szonda Ipsosnál a Fidesz tartja előnyét a pártok népszerűségi listájának élén - 16 százalékkal vezet.

Értékek Európája   

Fenti címmel tart konferenciát a hétvégén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Justitia et Pax Bizottsága, az OCIPE Magyarország, a Faludi Ferenc Akadémia és az UCESM Budapesten.

Röviden

Az APEH telefonon ad tájékoztatást arról, hogy az Európai Uniós csatlakozás után milyen adójogszabály-változások lépnek érvénybe. Az érdeklődők április 26-tól május 14-ig a 06-40-630-073-as kék számon kaphatnak információkat, amely hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között üzemel. A telefonvonalak végén szakemberek várják az adózók - EU-val kapcsolatos adózást érintő - kérdéseit. A kék szám helyi tarifával hívható, a költség a hívó felet terheli.

 

A világ legnagyobb élő térképét formálta meg többszáz iskolás Mogyoródon. A fiatalok a magyar és az európai unió zászlóinak színeiből készült pólókat vettek föl, és saját magukból formálták meg Magyarország térképét, és főbb folyóit. Ezzel az akcióval folytatták a héten kezdődött Guiness- rekord-kísérletek sorát, amelyek emlékezetessé akarják tenni Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.24.)

A György a görög Geórgiosz névből, illetve ennek a latin Georgius formájából származik. Jelentése földműves, gazdálkodó, de mi mégis a sárkányölőre gondolunk.

Összeomlás előtt

Ki lehet az a jótét lélek, aki az összeomlás előtt álló, sorozatban fizetésképtelen egészségügyi intézmények működtetésébe sajátjából bele tesz vagy 50 milliárdot? Ha van erre vállalkozó, bizonyára tudja: hozzá jut majd a kívánt haszonhoz. Azt a hasznot viszont mi fogjuk összeadni, adófizetők. Ráadásul nem is jószántunkból.

Miért érdemes a Szabad Európa listára szavazni

A Szövetség listája olyan szakemberekből áll, akik akarnak és tudnak is dolgozni, nem belpolitikai ambícióik vezetik őket. A jelöltek képesek a magyar nemzeti érdekek képviseletére és védelmére az Európai Néppárton belül is, amely – ne felejtsük el – az Európai Parlament legnagyobb politikai közössége. A másik fontos momentum: itt a lehetőség, hogy most, „félidőben" jelzést adjunk a kormánynak. Jelezhetjük, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, hogy bizonytalan a helyzete a családoknak, a vállalkozóknak, a gazdáknak, a diákoknak.

Röviden

Békés MSZP kampány

Nincs új a Nap alatt, avagy: kibújt a szög a zsákból

Nem kívánok élni a Vörös Csilla állítólagos polgári kör nyelvi viccelődésével, azaz nem szeretnék én ragadványneveket ragasztani a jeles szocialista politikusra, Gurmai Zitára, aki végre megmondta az őszintét: vissza akarja a vörös csillagot nőtagozatilag is, munkásemberként is, csak most éppen nem aktuális. (Hír TV)

Formai hibákra hivatkozva a román választási iroda nem engedélyezte a Magyar Polgári Szövetség indulását a júniusi helyhatósági választásokon. A párt azt állítja: eleget tett minden választási kritériumnak. Az MPSZ több mint 54 ezer aláírást nyújtott be tegnap az induláshoz szükséges 25 ezer helyett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

(ápr.23.)

William Shakespeare  

440 évvel ezelőtt született William Shakespeare, s 52 évvel később ugyanezen a napon halt meg.

„Magyarok Nagyasszonyával az Európai Unióba”  

Az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt két nappal, 2004. április 29-én a Székesfehérvári Püspökség közös imádságra hívja a Katolikus Egyház vezetőit, a papságot és a híveket.

Kármelita Nővérek Magyarszéken   

A volt lovaspanzióhoz tartozó családi házat és a domb tetején álló kis vendégházakat mostantól mindazon katolikusok rendelkezésére bocsátják, akik néhány napra Isten jelenlétét, az ima gyógyító csendjét keresik.

FIGYELEM! - Meghívó könyvbemutatóra  

A pécsi Pro Pannonia Kiadó ismételten kiadja Robert Schumann könyvét Mádl Ferenc elnök úr bevezetőjével. A Budapesti Könyvvásáron, vasárnap lesz a bemutató.

Röviden

Várhatóan népszavazás lesz kórházprivatizációról - a Munkáspárt a szükségesnél 30-40 ezerrel több aláírást gyűjtött össze a kórházak magánosítása ellen indítandó ügydöntő népszavazás kiírása érdekében. A jogszabály értelmében az Országgyűlésnek döntenie kell arról, hogy 90 napon belül mikorra írja ki a referendumot. Az aláírásokat a Belügyminisztérium központi hivatala ellenőrizte. Az Alkotmánybíróság még decemberben megsemmisítette a kórháztörvényt, de a Munkáspárt folytatta az aláírásgyűjtést az ügyben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.22.)

Mit ér a közvéleménykutatás, ha Medián?   

Valószínűleg semmit, hiszen azonos időszakról két egymástól jelentősen eltérő kutatási eredményt adott közre.

Könyv-ajánló - Csoma Gergely: Elveszett szavak  

"Kidöntött, elégetett, megsemmisített magyarvésetű fejfák, kálvária keresztek véletlenül megmaradt darabjait láthatjuk itt, talán utoljára. Templomok nehezen megközelíthető tornyában lapuló, magyar feliratú harangok tanúskodnak a moldvai katolikusság magyar származása mellett."

Meghívó  

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség II. Kerületi Szervezete által szervezett következő Szabad Európa Estre 2004. április 28-án kerül sor.

Röviden

Megnyílt a Szabad Európa Klub - A Szabad Európa Klub a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség kampányközpontja Budapest, VII. kerület, Klauzál tér 16. Nyitvatartás: hétköznapokon 8.30- 20 óráig szombaton: 9- 18 óráig. Az ajánlószelvények itt leadhatók!

 

Bírósághoz fordul az Európai Parlament - Az Európai Parlament keresetet nyújt be, hogy megakadályozza az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodását a légi utasok adatainak átadásáról. A terrorizmus fenyegetettsége miatt az amerikai hatóságok megkövetelik az európai légitársaságoktól, hogy adják át az Államokba utazók személyes adatait, köztük a hitelkártyák számát is. Az uniós képviselőtestület eközben felszólította a tagállamokat, hogy a bírósági döntésig semmilyen megállapodást ne kössenek az Egyesült Államokkal.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.21.)

A magyar reformkor kiemelkedő személyisége,
báró Wesselényi Miklós, az "árvízi hajós"
1850. április 21-én halt meg

Szolgai szerepvállalás Irakban   

Simicskó István szerint Magyarország a globális főhatalom oldalán passzív, szolgai módon van jelen Irakban, és a kormánypárti politikusok, illetve a honvédség vezetői csak abban reménykednek, hogy "hátha nem történik baj, hátha nem lőnek le katonáinkat" az arab országban.

Ajánlott olvasmány  

A rockerek nem nyughatnak. Szeretnék kideríteni, kik jelentettek róluk az államvédelmi hatóságnak. Miután úgy vélik, a Dalos fedőnevű titkos megbízottat sikerült Vikidál Gyulával azonosítaniuk, most Dejkó után nyomoznak. A kötetnyi ügynökjelentésben Dejkó több nyomot is hagyott maga után. A korabeli dokumentumok által hírbe hozott Arató András műsorvezető a Heti Válasznak annyit mondott: 22 év után nem kíván a dologgal foglalkozni.

Meghívó  

2004. április 22-23-án NYELV ÉS NYELVHASZNÁLAT A MOLDVAI CSÁNGÓKNÁL címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek. A rendezvény nyilvános, minden érdeklődőt szívesen látnak.

Röviden

Magyar zászló az Északi sarkon  - Magyar zászlót lenget a szél az Északi sarkon, amire még nem volt példa. A lobogót két magyar hegymászó, Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán tűzte ki tegnap délután.  Az alpinisták egy 19 tagú horvát és amerikai expedícióval indultak a sarkkör meghódítására. A Spitzbergáktól helikopteren utaztak a 87. szélességi fokig, ahonnan több száz kilométert gyalogoltak az Északi-sarkig.

 

Megnyílt Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb építési szakkiállítása és vására Budapesten. A 23-dik Construma és a 9-dik Decorstone Kiállításon 22 ország csaknem 1200 kiállítója mutatkozik be. A hazai cégek mellett 21 ország kiállítói mutatkoznak be két szakkiállításon. A fokozott érdeklődés bizonyítja, hogy Magyarország felértékelődött a befektetési és vásárlói piacon is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.20.)

Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg?   

Kovács László pályafutása egyik legnagyobb baklövését követte el, amikor sajtóetikai alapon támadta az index újságíróját. Az álmoskönyv szerint nem tesz jót, ha a politikus kioktatja a média urait.

Meciar a kapuk mögött   

Immár negyedszer verték meg a korábbi nagy visszatérőt. Az Európai Unió és a NATO illetékesei fellélegeznek, nem kell sehol egy asztalhoz ülni Meciarral.

Képrejtvényünk megfejtése  

Hosszú, néma csend után ma felfedeztek bennünket a Bánságból. 4 megfejtés is érkezett, és természetesen mind a négy helyes. Külön köszönjük a "hivatalos" leveleket az Esperesi Hivataltól és msgr. Tietze Jenő pápai prelátus, általános helynök úrtól, Nagybecskerek plébánosától.

Röviden

Irakban aknavető-támadás érte azt a Hillában lévő tábort, ahol a többnemzetiségű hadosztály tagjaként a magyar kontingens katonái is állomásoznak, senki nem sérült meg. Erről a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese tájékoztatott.

 

A jobboldal is vizsgázni fog szervezettségből és szolidaritásból az EP-választásokon - jelentette ki Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke, a Fidesz EP-listájának vezetője egy fővárosi fórumon. Schmitt Pál kijelentette: a Fidesz etikus választást szeretne és etikus választási kampányt folytat majd.

 

Három arany a portugáliai Mafrában zajló ifjúsági öttusa Európa-bajnokságon - A lányok versenyében Prill Katalin győzött és aranyérmet szerzett a Prill, Hídvégi, Bartalis összeállítású csapat is, míg a fiúknál Kasza Róbert nyert.

 

Újabb támadás érte a Fidesz XVI. kerületi székházát - Ezúttal egy Molotov-koktélt dobtak be az intézmény ablakán. Komoly kár nem keletkezett, mivel a palackban gázolaj volt. A párt kerületi vezetése anarchista fiatalokra gyanakszik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.19.)

Várakozás és aggodalom   

Az emberek várakozással, ugyanakkor aggodalommal tekintenek Magyarország uniós csatlakozása elé - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök Az EU-bővítés kihatásai az új tagállamokban - az egyházak szerepe című konferencián.

A keleti és nyugati kereszténység közötti megbékélés  

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka hivatalosan elfogadta II. János Pál pápa bocsánatkérését amiért a IV. keresztes hadjárat csapatai 1204. április 13-án  elfoglalták Konstantinápolyt.

Röviden

Vladimír Meciar korábbi miniszterelnök elvesztette a szombati szlovákiai elnökválasztást. A hivatalos eredmények szerint Szlovákia új államfője Ivan Gasparovic, Meciar egykori szövetségese lesz. A 4 202 597 választójoggal rendelkezó szlovák polgár közül 1 801 960 ember ment el szavazni, ami 43,5 százalékos részvételt jelent. Az összesen 1 801 960 érvényes szavazat közül Gasparovic 1 079 592, míg Meciar 722 368 voksot kapott.

 

A lehető legrövidebb időn belül kivonják a spanyol csapatokat Irakból - jelentette be vasárnap José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő. A Moncloa palotából közvetített esti televíziós nyilatkozatában Zapatero utalt arra, hogy személyesen rendelte el a katonák kivonását. A szombaton beiktatott kormányfő hagsúlyozta, hogy a csapatkivonást - mint fogalmazott - a lehető legrövidebb időn belül, maximális biztonsággal kívánják végrehajtani.

 

Új termékkel bővült a hungaricumok listája: a szódát mint garantáltan hagyományos, különleges terméket visszük be az Európai Unióba. A szóda ugyanis echte magyar, Jedlik Ányos találta fel 1829-ben. Noha Magyarországon is egyre több ásványvíz fogy, a szódának sem áldozott le. Van ugyanis egy ital, ami ásványvízzel el sem képzelhető; a keresztségben Vörösmartytól a fröccs nevet kapta.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.18.) Vasárnapi gondolat

Professzorok Batthyányi Köre a felsőoktatás helyzetéről   

"A felsőoktatás nem értelmezhető pusztán klasszikus piaci adásvételként, oktatási szolgáltatásként" - szögezte le Pálinkás József a Fidesz kulturális tagozatának vezetője a szaktárca Magyar Universitas Programját véleményezve.

Emlékezés Albert Einsteinre   

1955. április 18-án 49 éve halt meg Albert Einstein német Nobel-díjas fizikus

Röviden

Megszüntetné postahivatalait a kétezer főnél kisebb lélekszámú településeken a Magyar Posta Rt. – értesült a TV2. Ezeken a településeken a vállalat magánvállalkozásoknak adná ki a szolgáltatásokat, így elképzelhető, hogy élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, vagy orvosi rendelőkben működne a posta.

 

A szlovákiai elnökválasztáson a két héttel ezelőtti első fordulóhoz képest is sokkal kevesebb szavazó járult az urnák elé.

 

A román államfő továbbra is támogatja a törvénytelenül szerzett vagyonok elkobzását - közölte a a román közszolgálati televízió esti műsorában. Ion Iliescu "előírná" a politikai pártoknak, hogy a jelöltállításkor a jelenlegi előírásoknál szigorúbb vagyonnyilatkozatokat kérjenek a jelöltektől, akiknek részletezniük kellene: mekkora vagyonuk volt 1990-ben, mekkora van most és milyen forrásokból.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.17.)

Kiugróan magas az államháztartás hiánya   

Többet költöttek a költségvetési szervek az előirányzottnál, a vártnál kisebb lett a személyi jövedelemadóból származó bevétel, majdnem 200 milliárd forintot pedig államadósság-szolgálatra kellett kifizetni: többek között emiatt az államháztartás hiánya március végére elérte a 434 milliárd forintot.

Az EP választáson indulni akaró pártok   

Az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek délutáni ülésén újabb négy pártot vett nyilvántartásba az európai parlamenti választásra, így tízre emelkedett a kampánytevékenységre jogosult politikai szervezetek száma.

A Duna Televíziónak nincs pénze a tengerentúli sugárzásra   

Csak az év első felére van elegendő pénze a Duna Televíziónak arra, hogy finanszírozza ausztráliai és észak-amerikai műsorszolgáltatását, erősítette meg Szekeres László gazdasági alelnök pénteken.

Röviden

Francia napok lesznek a hét végén Budapesten, a Liszt Ferenc téren. A párizsias hangulatú belvárosi téren szombaton és vasárnap francia gasztronómiai ritkaságokat és ínyencségeket kínálnak az kávéházakban és éttermekben, de lesz fotó- és grafikai kiállítás, tárlat a Citroen Kacsa tiszteletére, bajnokságot szerveznek a népszerű francia labdajáték, a pétangue rajongóinak, és természetesen lesz kánkán is.

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke kijelentette, hogy a határon túl élő magyarok kulturális és gazdasági felemelkedése szempontjából az autonómia jelenthet tartós megoldást, így Magyarország nemzetpolitikájának ezt az irányvonalat kellene követnie az Európai Unióban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.16.)

Isépy Tamásra emlékezve    

Ma délben 12:45-kor búcsúztatjuk Isépy Tamást a Farkasréti temetőben. A Magyar-Hon-Lap a Gondola internetes újság egyik cikkével búcsúzik el tőle.

Európa történelmi újraegyesítése az egyetlen út   

Nincs más út, mint az európai út, Európa történelmi újraegyesítése, a Szent István-i út - mondta Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti választási listájának vezetője azon a nagygyűlésen amelyet Őry Csabával, a lista tizedik helyezettjével közösen tartottak csütörtökön, az újpesti Ady Endre Művelődési Központban.

Nehéz idők következnek   

Orbán Viktor szerint a szocialisták provokálni fognak és "háborút akarnak indítani. Ha a jobboldal hívei nem akarnak hasonló eszközöket alkalmazni, akkor legyen elég lelki erejük saját erkölcsi normáik követéséhez.

Röviden

A katolikus egyház legfelsőbb törvényszékének tagja lett Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek. II. János Pál pápa három másik, külföldi bíboros mellett nevezte ki őt. Az Apostoli Szignatúra peres ügyekben hoz határozatot, ezenkívül közigazgatási bíráskodást is végez, illetve ellátja az egyházi bíróságokkal kapcsolatos igazgatási teendőket.

 

Közép-Európa legnagyobb filmstúdiója épül Pomázon. A beruházás 500 millió forintba kerül. A leendő műtermek egy magántulajdonban lévő, három és fél hektáros területen, összesen hétezer négyzetméteren épülnek fel. A beruházás költségeit Szabados Róbert külföldön élő vállalkozó fedezi.
 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.15.)

Kit bűvöl Werber?    

Surján László írása két oldalról közelíti a kérdést. Egyrészt bemutatja, miként jelent meg a werberi gyűlölet kampány a húsvéti ünnepek multával a hazai országos lapokban. Másodjára pedig megpróbáljuk végiggondolni az index által nyilvánosságra hozott cikk következményeit.

Kopogtató-cédula kitöltése   

Az előző választások tapasztalata alapján az ajánlásgyűjtés folyamán gyakran felmerülő kérdésekkel kapcsolatban néhány dologra szeretnénk a figyelmet felhívni.

Humor apróban   

Néhány humoros apróhirdetés.

Röviden

Ízléstelen akciónak minősítette Pápai Lajos győri megyéspüspök, hogy az MSZP az állam-egyház, valamint az abortusz témájában akarja megosztani a társadalmat. Pápai Lajos szerint a baloldal a legsötétebb diktatúrában sem ragadtatta magát olyan egyházellenes kinyilatkoztatásokra, mint amilyeneket mostanában hangoztat. Szerinte a kormánypárt az uniós csatlakozás küszöbén olyan stílusra ragadtatja magát, amely nem előre, hanem a múltba mutat.

 

A sokezer kátyúról, amely Budapest közlekedésében állandóan visszatérő probléma, Demszky Gábor úgy nyilatkozott, hogy nem lehet kátyúzással megoldani a problémát, csak szőnyegezéssel, amelyhez még 5 milliárd forint hiányzik. Mint mondta, ezen a héten erről a kérdésről is egyeztet a miniszterelnökkel. "Ha miniszterelnök úr maradni akar, akkor szőnyegezünk, hogyha nem akar maradni, akkor lehet kátyúzni."

 

Szoros küzdelem várható az április 25-én tartandó osztrák államfőválasztáson, miután a legfrissebb felmérés szerint csaknem azonos a két jelölt támogatottsága.  A Gallup közvélemény-kutató intézet szerdán hozta nyilvánosságra Bécsben a legfrissebb adatait. Ezek szerint Heinz Fischer, a parlament alelnöke, az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) jelöltje 42 százalékos, míg Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter, a kormánykoalíció gerincét alkotó Osztrák Néppárt (ÖVP) jelöltje 40 százalékos támogatottságot élvez.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.14.)

Egymillió imádkozó magyar    

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány magáévá tette Mindszenty bíboros gondolatát: "Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől!" .

Újabb előzetes normakontroll   

Mádl Ferenc államfő előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól egy agrártörvényről.

A baloldal zsigereiben egyházellenes   

A hírTV - Kérdések órája című műsorának vendége volt Semjén Zsolt a KDNP elnöke. A beszélgetés leírt változata olvasható honlapunkon.

Meghívó - kamaraestre   

Kamarazenei-irodalmi estet tartanak 2004. április 17-én 18 órakor a Karinthy Szalonban. Műsoron Mozart, Dvořák, Weöres Sándor és  Kosztolányi Dezső művei.

Röviden

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint májusban mindenképpen a pedagógusbérek „korrekciójára” lesz szükség, a legtöbb önkormányzat ugyanis nem biztosította a 6 százalékos emelést a közoktatási dolgozók számára. Az érdekvédelmi szervezet 215 településre kiterjedő reprezentatív felmérésének előzetes adatai szerint a legtöbb helyen egyáltalán nem volt bérfejlesztés – mondta Árok Antal alelnök.
 

Több mint két év után újra kezdődtek a tárgyalások Pozsonyban Magyarország és Szlovákia között a Duna ügyéről és a Bős-nagymarosi vízlépcsőről. A szlovák fél elsősorban technikai kérdésekről kíván tárgyalni, így a vízgazdálkodásról, az árvízvédelemről és a hajózásról, a legtöbb vitát kiváltó vízmegosztás kérdéséről azonban nem. A Duna 1992-es elterelése óta Magyarország számára a legnagyobb probléma, hogy a Szigetközbe csak árvíz idején jut elegendő víz. A Hágai Nemzetközi Bíróság 1997-ben hozott döntést a vízlépcsőről, ám az ítéletet a mai napig másként értelmezi a két ország.

 

Orosz cégek megkezdték Irakban dolgozó munkatársaik evakuálását - jelentették be Moszkvában. Az energiaszektorban érdekelt vállalatok vezetői jelezték, hogy a döntés állami szinten született. Mindeközben a gerillák szabadon engedték azt az öt ukrán és három orosz túszt, akiket még hajnalban raboltak el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.13.)

Tégy a gyűlölet ellen   

Mielőtt a húsvéti örömet végleg elmosná a politikai gyűlölködés, álljunk meg, változtassuk meg magunkat és alkalmazzuk a gyűlölet egyetlen hatásos ellenszerét, a szeretetet.

Olyan Európára gondolok...  

II. János Pál pápa a Nagy Károly-díj átvételénél beszédet mondott. Hálát adott az Isteni Gondviselésnek, aki az európai népeket eltöltötte a megbékélés, a béke és az egység szellemével. Feltette a kérdést: milyen az az Európa, amelyet ma megálmodunk?

Röviden

Medve mart meg egy kutyáját sétáltató embert az Alacsony Tátrában húsvéthétfőn. A 42 éves garamszécsi férfi a magaslati erdők mélyén futtatta a kutyáját, amikor egy váratlanul eléje toppant termetes medve rátámadt, combján és a karján a fogaival és a karmaival mély sebeket ejtett. A kutya heves csaholással magára haragította a medvét, amely aztán a nála gyorsabban futó kutya után eredt, otthagyván közben a sérült, de mobiltelefonon segítséget kérő áldozatát. A sebesült férfit a magaslati helyről a poprádi légi mentőszolgálat helikopteren szállította a liptószentmiklósi kórházba.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.12.) Húsvéthétfő

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Röviden

Az angol Strategy Analytics  nevű cég arra a következtetésre jutott, hogy a széles sáv ellopja a tévénézőket. A megkérdezettek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy amióta otthon szélessávú hozzáférése van, azóta kevesebb időt tölt tévézéssel. A cég számításai szerint ez a következő években sok millió tévé előfizetőt érint, és maga után vonhatja a klasszikus műsorszolgáltatók reklámbevétel-vesztését, bár még nagyon sokáig a tévé marad a legnagyobb reklámhordozó.

 

2004. április 13-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben megkezdődik az Európai Bizottság kijelölt tagjainak meghallgatása.   Az EU biztosok tagjainak kinevezési eljárásáról, a meghallgatások előzetes kérdéseiről és az azokra adott válaszokról részletes információk találhatók az alábbi helyen (a hu betűkre kattintva magyarul is): http://www.europarl.eu.int/hearings/commission/2004_enlarg/default_en.htm . Magyarország kijelölt biztosa, Balázs Péter nagykövet április 13-án kedden 15.30-kor a Parlament PHS 3C50-es termében járul a Parlamenti Bizottsági Elnökök Értekezlete (a 17 Parlamenti Bizottság elnökei) elé, mely ez alkalommal nyitott lesz minden képviselő és megfigyelő számára.

(ápr.11.) Húsvét

A megváltáshoz ember kell (Tamási Orosz János írása)   

Leljünk hát békességet. Egy olyan napon, amely nem a ki-, a le-, a be-, vagy a megtámadásra ösztönöz. Leljünk hát békességet, mindannyian, egy olyan napon, amelyen Arany János sorai kiáltanak igaz követők után: „Reménye a remény nélkül valónak: / Önérzet, öntudat, feltámadás.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

(ápr.10.) Nagyszombat

NE ZAVARJUK AZ ÜNNEP MÉLTÓSÁGÁT, SEM A CSALÁDOK NYUGALMÁT  

Nagypéntek csendje, Nagyszombat öröme, húsvéti vigasságok. Tegyük félre a politikát.

Röviden

A fiatalok érdeklődését ne csak az értelem kíváncsisága vezérelje, hanem mindenekelőtt az a belső igény, hogy választ találjanak életük értelmének kérdésére - hangsúlyozza a Szentatya.

 

Közúti ellenőrzés, igazoltatás, szonda és trafipax - erre számíthatnak az autósok húsvét idején az ország fő közlekedési útvonalain, a forgalmas kereszteződésekben, a balesetveszélyes helyeken. Az akció célja elsősorban az ittas vezetők kiszűrése.

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

(ápr.9.) Nagypéntek

Generali Providencia - mindenre kiterjedő Gondviselés    

Nagypénteken, a mindnyájunkat érintő Gondviselés a legtöbbet adta számunkra: a feltámadást. Ne féljünk szembenézni a Passió gondolatával. Nem modern horrorról van szó, hanem a bűn legyőzéséről.

Sütő András:  Az Ember-Isten földi éjszakái    

'Júdás árulása után Pétert is félelem tölti el. “Nem ismerem őt.” Hajnali kakasszóig három ízben kapja torkon a rettegés. Megrendült volna Krisztus iránti szeretetében? Nem, nem hihető! Ellenkezőleg! A megkínzott ártatlanság láttán a szívét szaggató szánalom is szeretetének része lett. Későbben hosszan tartó zokogása hallatszott. Minden Kínok sötét óráiban. Mesterét és saját bukását siratta Péter. Mások iránti hűségünk aranypróbája: önmagunk erkölcsi teljességének megőrzése.

Röviden

dr. Isépy Tamás gyászjelentése

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.8.) Nagycsütörtök

 

Az MKDSZ ügyvezető elnöksége nevében Harrach Péter megerősítette, miszerint Deák András, a szövetség budapesti elnöke tölti be a Fidesz-frakcióban az Isépy Tamás halála miatt megüresedett képviselői helyet.

Utolsó Vacsora    

Surján László az Internet hatalmas anyagából az Utolsó Vacsora gondolatának jegyében válogatott.

A falfirkák ellen    

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és a budavári kerület országgyűlési képviselője parlamenti indítványában a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezi. A javaslat szerint akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható lenne a súlyos kárt okozó, visszaeső falfirkáló

Érvek a győzelemhez    

Az Európa Parlament képviselőinek megválasztásához a Szövetség kampányanyagot készített, amely tájékoztató jellegű és az érveléshez ad segítséget.

Akinek van, azért, akinek nincs, azért is! II. rész  

Autótulajdonosok figyelem: Döbbenetes interjú egy autó-tolvajjal. - Drótpostán terjedő írás, tekintsétek ismeretlen szerző irodalmi munkássága részének. De talán annál több....

Postaládánkból    

Minden parlamenti képviselő megkapta a közölt leveleket.

Parlamenti munka     

Horváth János beszéde az Országgyűlésben Teleki Pál szobrának balatonboglári felállításával kapcsolatosan.

Röviden

Érdekes nap az április 8-a. Ezen a napon született például Antall József, Jókainé Laborfalvi Róza, François Villon. És ezen a napon halt meg többek között II. Rákóczi Ferenc, gróf Széchenyi István, Eötvös Loránd, Pablo Picasso.

Kolozsvár most épülő negyedeiben híres magyarokról nevezik el az utcákat. A városi tanács döntése értelmében a most épülő villanegyedekben utcát neveznek el Kós Károlyról, Dsida Jenőről, II. Rákóczi Ferencről, Móricz Zsigmondról, Bethlen Gáborról és gróf Mikó Imréről.

Kiadáscsökkentés miatt hatvan dolgozójától kénytelen megválni a tatabányai Szent Borbála Kórház. A főigazgató hangsúlyozta: évek óta még az infláció mértékét sem érte el a kórházak finanszírozási növekedése. A létszámleépítés elsősorban a nyugdíjas dolgozókat érinti.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.7.)

Egészségügyi világnap

Az ENSZ ezen a napon alapította meg a WHO-t (World Health Organization) az egészségügyi világszervezetet.

A polgári oldal 1948 óta nem volt olyan erős, mint ma    

A polgári, nemzeti, keresztény értékeket valló tábor 1948 óta soha sem volt még olyan szervezett, összetartó és erős, mint éppen ma - jelentette ki Orbán Viktor kedden, Szegeden. "Azért éppen most indítottuk a petíciót, mert úgy érezzük, elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne csak elindítsuk, hanem sikerre is vigyük" - mondta a Fidesz elnöke a nemzeti petíciót népszerűsítő körút első állomásán.

Eladó a Zsolnay - Az irányár 2 milliárd forint    

Magyarország egyik leghíresebb porcelángyárát, a Zsolnayt valószínûleg még ebben a hónapban eladja az ÁPV Rt. A cégcsoport irányára kétmilliárd forint körül lehet.

Akinek van, azért, akinek nincs, azért is! I. rész  

Autótulajdonosok figyelem: Döbbenetes interjú egy autó-tolvajjal. - Drótpostán terjedő írás, tekintsétek ismeretlen szerző irodalmi munkássága részének. De talán annál több....

Ősztől nem osztályoznak az alsó tagozaton    

Ősztől nem osztályzatot, hanem szöveges értékelést kapnak az alsó tagozatos kisdiákok - jegyet csak negyedik osztály második félévében kapnak. A PDSZ szerint a szöveges értékelést és az osztályzatot együttesen kellene alkalmazni.

Röviden

Két órán át néma lesz az RTL Klub adása csütörtökön, az ORTT döntése értelmében - jelenti a HavariaPress. Az Országos Rádió és Televízió Testület több tavalyi műsora miatt ítélte 120 perces szilenciumra a tévétársaságot.

Koalíciós válság fenyeget Szlovákiában - Kibékíthetetlen nézeteltérések látszanak kialakulni a szlovák kormánykoalícióban, amelynek pártjai között a koalíciós tanács kedd esti, félbeszakadt ülésén két órán át hangos szócsata zajlott. Az érintettek egyelőre nem nyilatkoznak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.6.)

Interjú Orbán Viktorral     

A hírTV-ben Kóczián Péter vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök úr, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke, aki a nézők kérdéseire is válaszolt. (teljes szöveg + videó)

Felhívása az egyetemes egyházhoz a Szentföldön élő keresztényekért   

Ignace Moussa Daoud bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa a Vatikáni Rádiónak adott április 3-ai interjújában felhívást intézett az egyetemes egyházhoz: nagypéntek alkalmából imádkozzanak a Szentföldön élő keresztény testvéreikért és anyagilag is támogassák őket.

Kell-e utazási biztosítás a csatlakozás után?    

Külföldi utazás előtt általában felmerül a kérdés: kössünk-e biztosítást, és ha igen, milyet és melyik biztosítónál. Az EU-csatlakozás küszöbén pedig már úgy hangzik a kérdés: uniós polgárként kell-e továbbra is biztosítás, vagy a hazai társadalombiztosítás révén jogosultak leszünk orvosi ellátásra a többi tagállamban is?

Röviden

A Pápa kitünteti Orbán Viktort - A Fidesz elnöke a Nagy Szent Gergely lovagrend polgári tagozatának legmagasabb fokozatát, a nagykeresztet veheti át a vatikáni nagykövettől, Budapesten. A kitüntetést 1834-ben alapította XVI-ik Gergely pápa, hogy a katolicizmus érdekében kifejtett tevékenységeket elismerje. A pápai lovagrend kitüntetettjei közé már bekerült az egykori Orbán-kormány két tagja, Semjén Zsolt és Nemeskürty István is.

Felajánlotta lemondását ma a lengyel külügyminiszter - A miniszterelnök a felajánlást nem fogadta el. A PAP lengyel hírügynökség úgy értesült, hogy a lemondás egy újságbeszámolóval függ össze, amely szerint bizalmas információkat tartalmazó számítógépes merevlemezek tűntek el a minisztériumból.

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudósról nevezte el a Malév egyik tengerentúlra közlekedő Boeing 767-es repülőgépét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.5.)

NEMZETI PETÍCIÓ - Az öt kérés „ára”    

A kormánykoalíció és a Szövetség között a Nemzeti Petícióba foglalt öt javaslat megvalósításának ára körül vita alakult ki. A szocialisták/liberálisok szerint ennek súlyos adóemelés lenne az ára. Az írás ebben a kérdésben ad eligazítást. "Kötelező olvasmány"!

Meciar a kertek alatt    

Feladták a leckét maguknak a szlovákiai polgárok. Az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját a hivatalos eredmények szerint 32,74 százaléknyi szavazattal Vladimír Mečiar nyerte. A második helyen Ivan Gašparovič végzett ám csak 22,28 százaléknyi szavazattal, így április 17-én ők ketten küzdenek majd meg az államfői posztért. Eduard Kukan a miniszterelnök pártjának jelöltje, csak 3600 szavazattal maradt le a második helyről, 22,09 százalékot ért el.

Kósáné pártja "lenyúlta" a Mátyás-templom pénzét?    

A kormány többször ígéretet tett arra, hogy még idén elkezdődik a Mátyás-templom rekonstrukciója. Ezzel szemben az egyház vezetése még mindig nem kapott választ arra, hogy a kormány milyen formában támogatja a Mátyás-templom rekonstrukcióját.

Röviden

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök vasárnap felszentelte az 1879-ben állított, most felújított vértesacsai kálváriát. A helyi német kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta: négy helyi agrárvállalkozás és a német kisebbségi önkormányzat összefogása tette lehetővé az elmúlt évtizedekben megsemmisült két stációkő és két kereszt pótlását, valamint a tizennégy keresztútállomás képeinek cseréjét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.4.) Virágvasárnap

Passió

Szoborláz csillapító   

Terény kis falu Nógrádban. Kicsiny, de nevezetes: határában gyerekeskedett Szent-Györgyi Albert Nobel díja tudósunk. A falut most bántja valami. Őt dicsérték, de akit szeret, azt gyalázták.

Honlap-ajánló:  szabad-europa.hu    

Szombaton délután megkezdte működését a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség új internetes portálja, amely a szabad-europa.hu webcímen érhető el. "Ez több mint egy honlap" - hangsúlyozta Schmitt Pál, a Szövetség alelnöke, aki Esztergályos Cecília művésznővel mutatta be az új portált.

Röviden

Tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt a rendőrség előállította a Munkáspárt alelnökét szombaton. Vajnai Attilát a fővárosi Szabadság téren, a szovjet emlékműnél tartott április 4-ei megemlékezésről állították elő az V. kerületi rendőrök, mert ötágú vörös csillagot viselt.

 

1883-ban április 4-én született Juhász Gyula A nemzet határmódosítás nélküli újraegyesítése jegyében Pozsony című versével emlékezünk rá.

 

A Magyar Szocialista Párt és testületei elhatárolódnak Kósáné Kovács Magda képviselő Vatikánnal kapcsolatos kijelentéseitől. Ezt Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese mondta Mezőkövesden. Az Országgyűlés elnöke látogatást tett a Szent László Templomban, ahol Jéger Károly apát kalauzolta őt. Kósáné viszont még mindig előkelő helyen van a szocialisták európai listáján.

 

Gyurcsány még csak nem is szagolja a kölnivizet. Öntudatosan és bizakodva néz a jövőbe: "Azért fogunk győzni, mert úgy látom, hogy a rendszerváltást követő másfél évtizedben a baloldal volt az, amely soha egy percig nem tette kétségessé, hogy Magyarország jövőjét Európában képzeli el" - közölte Gyurcsány Ferenc. A politikus azt mondta, hogy megítélése szerint az MSZP 13, a Fidesz 11 képviselőt juttat az Európai Parlamentbe. "Van a vágyaknak egy sajátos programja, ez a legnagyobb ellenzéki párté, de a vágyakból még soha nem épült fel egy ország" - mondta Gyurcsány Ferenc. Közölte: az MSZP-é a lehetőségek szerinti legjobb, legátfogóbb program.

Százegy éves korában szombaton elhunyt József Etelka, József Attila nővére. Makai Ödönné József Etelka gondozta a költő hagyatékát. Tavaly a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.3.)

Írások Isépyről     

Isépy Tamás neve számtalanszor előfordul az Internet oldalain Válogatásunk főhajtás a most távozott politikus emléke előtt. Idézünk tőle egy hitvallásnak is felérő mondatot: "minden embertelenség az emberben bűntudatot kell hogy eredményezzen, a mások bűnét nem átvállalva, de az áldozattal mindig együttérezve kell a dolgokhoz hozzáállni.

Kölni víz a Galluptól     

Alighanem Isépy Tamás ízlésének is megfelelt Orbán Viktor találó mondása: a közvéleménykutatás olyan mint a kölnivíz, szagolni lehet, meginni nem. Az illatok az MSZP további mélyrepüléséről árulkodnak. Ez a szavazni hajlandók számának a csökkenésével járt, s így az MDF kis emelkedése nagy eredményt is hozhat. Hasonló meglepetés - fordított előjellel, - hogy az SZDSZ mandátum nélkül maradhat.

Röviden

Hibának mondta a NATO kibővítését a Szovjetunió három egykori köztársaságával Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Brüsszelben. A hét új tag teljes jogú részvétele mellett megtartották a NATO-Oroszország Tanács ülését. Mint Larov leszögezte, országa ellenezte a bővítést, s továbbra is fenntartja ezt a véleményét. Ugyanakkor  Oroszország továbbra is jó kapcsolatokat akar fenntartani a NATO-val, tehát jobb híján belenyugszik ebbe a lépésbe.

 

Balsai István és Horváth Balázs, az MDF országgyűlési képviselői, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a párt ne szerepeljen sikeresen az európai parlamenti választásokon - mondta a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciójának vezetője pénteki egri sajtótájékoztatóján.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.2.)

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség

az Úristen akaratában megnyugodva jelenti, hogy alapító tagja,
Dr. Isépy Tamás
az Antall kormány igazságügyi államtitkára,
a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője
ma este befejezte földi pályafutását.
Nehéz és hősiesen viselt betegségében is erőt adó példa volt.
Műveltsége, politikai éleslátása, mélységes kereszténydemokrata szemlélete, elvhűsége és igazságérzete sokáig világít majd
politikai barátai és ellenfelei számára egyaránt.
Életének nyolcvan esztendeje megpróbáltatások sorozatát hozta számára.
Megtiszteltetés számunkra, hogy ismerhettük és szerethettük.

Orbán Viktor beszéde a Polgári Magyarországért Alapítvány konferenciáján   

A Fidesz elnöke szerint nem megszorító csomagokkal kell belépni az Európai Unióba. Orbán Viktor nyitotta meg a Polgári Magyarországért Alapítvány konferenciáját, melyen Ausztria uniós tapasztalatait vitatták meg. Wilhelm Molterer, az Osztrák Néppárt frakcióvezetője közölte: Magyarország csatlakozásával egy történelmi igazságtalanságot tesz jóvá az Unió.

Nem szedhet parkolási díjat a fővárosi önkormányzat cége   

Érvényes szerződés hiányában április 1-től nincs jogcíme arra a Fővárosi Önkormányzat Parkolási Kft.-nek, hogy parkolási díjat szedjen a fővárosi fenntartású főútvonalakon - jelentette ki a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezető-helyettese csütörtökön.

A köztársasági elnökhöz fordult a Gyógyszerészek Országos Gyűlése     

A gyógyszerárak befagyasztásának visszavonására szólít fel és a várható ellátási problémákra hívja fel a figyelmet az a kiáltvány, amelyet a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke adott át csütörtökön Szentgyörgyi Andrásnak, a Köztársasági Elnöki Hivatal (Keh) titkárságvezetőjének.

Röviden

Belépett a Fideszbe Tatabánya polgármestere. Bencsik János 1998-ban még szabaddemokrataként bejutott a parlamentbe, a komárom-esztergomi megyeszékhelyt 1990 óta irányította. Legutóbb független jelöltként, a Fidesz támogatásával a szavazatok 61,37 százalékát megszerezve nyert.

Lemondott a brit bevándorlásügyi miniszter, Beverley Hughes, miután kiderült, hogy a szigetországi hatóságok és magas kormányhivatalnokok korrupt módon állítottak ki vízumokat nyolc közép-kelet európai ország – köztük Románia – állampolgárainak az utóbbi két évben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.1.)

Kér a nép…     

Surján László tájékoztató írása a Nemzeti Petíció aláírásával kapcsolatban.

Mindszenty-dombormű készül   

Kamarás József, a város díszpolgára fejében fogalmazódott meg az elképzelés, hogy a hercegprímás emléktáblát kaphasson Balassagyarmaton.

Meghívó: Képmás Est     

A Képmás Családmagazin tovább folytatja sikeres rendezvényeit. Április hónapban a BOLYKI BROTHERS lesz a vendégük.

A vadász ül hosszú, méla lesben...      

Ebben a már szinte tragikomikus magyar világban egy kis valódi humor...

Röviden

Külföldiek is vehetnének termőföldet Magyarországon - Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága vitára alkalmasnak találta a termőföldről szóló törvény módosítását. A jelenlegi törvény szerint külföldiek nem szerezhetnek hazánkban termőföld-tulajdont.

Az elmúlt negyedszázad legnagyobb hatású európai közemberét kereste a Financial Times című brit üzleti napilap. A minél átfogóbb vizsgálat érdekében a lap összeurópai közvélemény-kutatásba kezdett. A kérdést egész pontosan úgy tették fel: Ki szerepeljen a történelem-tankönyvekben, mint az elmúlt 25 év legbefolyásosabb, Európa sorsának alakulását is formálni képes közszereplője? Az internetes közvéleménykutatás eredménye:
   1. II. János Pál pápa
   2.
Mihail Gorbacsov
   3.
Margaret Thatcher, a Vaslady

Diákkocsik bevezetését tervezi a MÁV. A vasúti társaság azokon a forgalmas vonalakon szeretné beindítani újítását, amelyeken nagyon sok tanuló utazik. A kocsikat a tervek szerint hagyományos és félkör alakú ülésekkel, internet elérhetőséggel, újságokkal, könyvekkel és filmek megtekintésére is alkalmas műszaki eszközökkel szerelik majd fel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére