Archív anyagaink
2003. április

(ápr. 30.)

Marad-e valami a státustörvényből?   Új!, Új!

Németh Zsolt ezt a kérdést tette fel hétfőn a parlamentben, s Kovács megnyugtatta, hogy nem szűkül, hanem bővül a kedvezmények köre. Kicsit később Kelemen András azonnali kérdésében tételesen felsorolta, hogy hol gyengül a törvény, Kovács annyit mondott, ezt itt nem lehet megvitatni.  A lényegét a vitának azok olvashatják, akik az IE újabb változatait használják :-( és a kurzort az egérrel a jegyzőkönyvi részleteket tartalmazó oldalon mozgatják.

Avianói Márk  

Tudod-e, honnan származik a Kapuziner vagy a Kapucsinó elnevezés? Tudod-e ki misézett először a Budavári Nagyboldogasszony templomban a török kiűzése után? Ha nem tudod, kattints a háromszögre!

A franciák növelik a családtámogatásokat    

Ha az elképzelések megvalósulnak, az első gyermekét nevelő francia anya. 340 eurós támogatást kap majd havonta (mintegy 80 ezer forint).

Miért nem vetett be Szaddam tömegpusztító fegyvereket? 

A háború gyorsabb és kevésbé pusztító volt, mint amitől ellenzői féltek. Ám ha nem lesz meg az a tömegpusztító fegyverzet, amelyről az elnök beszél, nehéz lesz szembenéznie az áldozatok családjával.

Kell-e még az ENSZ  

Az International Herald Tribune cikkírója szerint okvetlenül az ENSZ keretei között kellene tartani az iraki békefenntartó tevékenységet.

Most lehet segíteni!  

Jótékonysági koncert a Dévai Ferences Árvaház javára.

Röviden

László Csaba derűlátóan nyilatkozott a Reutersnek keddi interjújában arról, hogy az idén elérhető a 4 százalékos gazdasági növekedési ütem, de elismerte, hogy "növekedési kockázatok felerősödtek".

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 29.)

Az Európai Unió a lelkipásztor szemével  

"Az elmúlt hónapokban az Európai Unióhoz való csatlakozással kapcsolatban a legkülönfélébb véleményeket, érveket és ellenérveket ismerhettünk meg. Ezeknek döntő többsége az anyagi érdekek szempontjából vizsgálta a kérdést. Tény, hogy ezek a kérdések sok ember számára valóban fontos kérdések, nekünk keresztény embereknek azonban mégsem lehet az anyagi előnyök és hátrányok vizsgálata a legfontosabb téma egy ilyen eszmecserében."

Fidesz-közlemény - foglalkoztatáspolitika    

Már-már örvendetesnek mondható a Medgyessy-kormány azon kitartó próbálkozása, amellyel megpróbálja elhitetni, hogy a foglalkoztatáspolitika terén minden rendben van. Az ima-malomszerű ráolvasás azonban nem segít, mint ahogyan azt a KSH ma nyilvánosságra hozott, a munkanélküliséggel kapcsolatos adatai is mutatják.

"Kollégiumfejlesztési" elképzelések

A Fidesz - Magyar Polgári Párt továbbra is aggályosnak tartja az Oktatási Minisztérium "kollégiumfejlesztési" elképzeléseit. Sajnálatosnak ítéli azt, hogy a minisztérium vezetője Magyar Bálint nem a valóságnak megfelelően tájékoztatja a közvéleményt ebben a sok tízezer családot érintő kérdésben.

Meghívó  

Az "Asszonyok a nemzeti egységért" mozgalom és polgári kör konferenciát szervez "Erkölcs és család" címmel.

Röviden

"Last minute" jegyárusítás a Katonában. - Az újfajta jegyértékesítést a május 1-4. közötti hosszú hétvégén próbálja ki a színház. Az előadás napján még kapható belépőket féláron értékesíti a Katona pénztára, a csökkentett árajánlat az internetes jegyértékesítésre is vonatkozik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 28.)

Fidesz Polgári Majális  

A Fidesz hagyományteremtő szándékkal május 1-3. között az óbudai Hajógyári-szigeten nagyszabású polgári majálist rendez. Ezt Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke jelentette be vasárnap, amikor a párt fővárosi szervezetének képviselői a Hajógyári-sziget egyik játszóterét újították fel.

NOE közlemény   

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete erélyes tiltakozását fejezi ki a Kendermag Egyesület által tervezett, "Engedd szabadon a kendert!" c. rendezvénnyel szemben. Különösen sérelmesnek tartják, hogy mindez Anyák napján történik, arcul ütve mindazokat, akik akár kábítószert fogyasztó gyermekükért harcolva, akár a gyermekeinkért és fiataljainkért felelősséget érezve küzdenek a kábítószerfogyasztás ellen.  

Meghívó 

A HOLNAPÉRT címmel a Budai Nemzeti Kör és a Fidesz XII. Kerületi Szervezete 2003. május 7-én, szerdán 18 órai kezdettel tartja a Hegyvidéki Polgári Estek rendezvénysorozat következő találkozóját.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536 .

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

„A magyar kormány igyekszik minden lehető támogatást megadni a temesvári magyar színház épületének felújításához’” - jelentette ki Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára Temesváron, Csiky Gergely Színház fennállásának fél évszázados jubileuma alkalmából rendezett fesztivál nyitóünnepségén.

Bronzkori urnatemetőre bukkantak Pázmándon. - Egy kertben a gazda oszlopoknak ásott gödröt, amikor a leletre bukkant. A régészek hétfőn megkezdik a terület feltárását. A halotti hamvakat őrző edény mintegy 3.600 éves lehet, amelynek érdekessége, hogy fejjel lefelé helyezték el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 27.)

A kormány kiszorítaná a szegényebbeket a felsőoktatásból  

A Medgyessy-kormány által meghirdetett kollégiumépítési program közvetett hatásait tekintve rokonságot mutat a tandíjjal, mivel a magas kollégiumi díjak miatt kiszorulhatnak a szegényebb családok gyermekei a felsőoktatásból – jelentette ki Pokorni Zoltán a Fidesz – Magyar Polgári Párt Oktatási Kabinetjének vezetője szombati sajtótájékoztatóján.

Kányádi Sándor dedikál   

A csütörtökön megkezdődött X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 300 magyar író munkáival és mintegy 30 külföldi kiadó köteteivel találkozhatnak vasárnapig a Budapest Kongresszusi Központban az érdeklődők.

Négypárti egyeztetés a választójogi törvényről 

Négypárti egyeztetést tartottak szombaton Budapesten a választójogi törvény módosításáról, amely a magyarországi európai parlamenti választás szabályait tartalmazza. Egyelőre nincs megállapodás.

Röviden

Ausztriában ismét Wolfgang Schüsselt választotta elnökévé a kormányzó Osztrák Néppárt. A jobboldali kormányfőt elsöprő többséggel szavazták pártja élére, miután a vitatott nyugdíj-reform elképzelésekről kirobbant vitákat sikerült elsimítania. - GRATULÁLUNK!

Május 4-én, vasárnap - a Múzeumok Tavaszán - a Magyar Nemzeti Múzeumba és az itt tartandó programokra a belépés díjtalan. A felnőtteknek szóló nem hagyományos tárlatvezetések és a gyerekfoglalkozások a rejtélyek és felfedezések jegyében nyújtanak kikapcsolódást az egész családnak.

Orosz-amerikai űrpárossal a fedélzetén startolt szombat reggel, közép-európai idő szerint hét perccel hat óra előtt a Szojuz TM-2 jelzésű űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 26.)

Orbán Viktor Zsámbékon   

A polgári körök megalakulásával létrejött egész Kelet-Európa legnagyobb, legkiterjedtebb, legjobban szervezett társadalmi közéleti mozgalma - jelentette ki Orbán Viktor pénteken Zsámbékon.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció közleménye    

"A városvezetésnek nem a Fidesz elől kell takarítania, hanem Budapest polgárainak érdekeit kell szolgálnia minden nap..." áll a nyilatkozatban, ugyanis a Fidesz-MKDSZ képviselők bejelentették: szombaton eltakarítják a Városháza hátsó udvarán 10 éve felgyülemlett törmeléket, szemetet. Csodák csodája, erre pénteken rendbe tették az udvart.

Végre valami jóra is használhatod a mobilod! 

A "hasznot" mindig jótékony célra, jelenleg egy kárpátaljai lícuem építésére fordítják.

Munkanélküliség Magyarországon  

Az Orbán- illetve a Medgyessy kormány foglalkoztatáspolitikájának hatásai a munkanélküliség alakulására.

Röviden

Május 3-án kerül sor a Mindszenty-zarándoklatra és emlékmisére Esztergomban. Az immár hagyományos eseményre több ezer hívőt várnak az idén is. Az egyház és a hívők a néhai bíboros, hercegprímás mielőbbi boldoggá avatásáért és a magyar családokért imádkoznak. A szentmisét Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek mutatja be. Az idei zarándoklat mottója: "Családjainkban maradjon mindenki hű hitéhez és hazájához".

Jancsó Miklós filmrendező a fővédnöke annak a demonstrációnak, amit a Kendermag Egyesület május 4-én, a budapesti Vörösmarty téren szeretne megrendezni a kenderszármazékok fogyasztásának liberalizásáért. A szervezők elmondása szerint a magyar marihuánanap egy nemzetközi rendezvénysorozat része, ahol nem a fogyasztás népszerűsítéséért, hanem annak a tiltása ellen kívánnak felszólalni. A tervezett eseményen beszédet mond Konrád György író is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 25.)

Miért lenne Húsvét nemzeti ünnep?  

"Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az az állítás, hogy a Húsvét nemzeti ünnep is, a Húsvét fogalmának teljes félreértéséről tanúskodik. Ráadásul tökéletesen hibás az érvrendszer is, amelyre támaszkodik..." - Surján László nyílt levele Medgyessy Péternek.

IDF közlemény  

Az Ifjúsági Demokrata Fórum szomorúan tapasztalja, hogy Demszky Gábor - ahogy az várható volt - a főpolgármesteri tisztségét felhasználva megkezdte kampányát a jövőre esedékes európai parlamenti választásokra.

Németh Zsolt: a magyar békefenntartókról  

Magyarország érdeke, hogy Irakban mielőbb meginduljon a konszolidáció, az állam visszanyerje önrendelkezését és megindulhasson a demokratizálódási folyamat, de a magyar békefenntartók kiküldésével kapcsolatos döntés előtt a Fidesz több kérdésre választ vár. ...

Röviden

A Pest Megyei Közgyűlés elnöke egymillió forintos jutalmat ajánlott fel annak, aki segít megtalálni a szentendrei Czóbel Múzeumból ellopott képeket.

Washingtoni kormányzati források szerint az ázsiai ország a Kínában tartott háromoldalú tárgyalásokon elismerte, hogy nukleáris fegyverekkel rendelkezik. Amerika nem lepődött meg a kijelentésen, hiszen régóta gyanították az észak-koreai atomfegyverkezést. Az észak-koreai - amerikai - kínai tárgyalások szerdán kezdődtek Pekingben, s a tervezettnél egy nappal hamarabb, csütörtökön véget ért.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 24.)

Szent György

Munkanélküliség az EU országaiban   

2003 januárjában az EU országaiban az átlagos munkanélküliség 7.9% volt, az eurozónában pedig 8.6%, Magyaroszágon 5,8%

Politikai humor    

Egy repülőgép zuhanni kezd. Öten vannak a fedélzeten, de sajnos csak 4 ejtőernyő van! ...

Olimpiáról - népszavazást 

Demszky Gábor főpolgármester Jánosi Györgynek írt levelében arról biztosította a sportminisztert, a főváros akkor is támogatja a kormány álláspontját az olimpiarendezés ügyében, hogy ha az pozitív, és akkor is, ha negatív.

A tv2 a japán követség kérésének nem hajlandó eleget tenni  

A japán nagykövetség nem fogadta el a diplomáciai képviseleten kedden tartott egyeztetésen Poich Lóránd, a tv2 programigazgatójának azt a felajánlását, miszerint a kereskedelmi csatorna minden adás végén feliratban tudatná nézőivel, kitalált személyről szól a Micuko - a világ ferde szemmel című műsor.

Röviden

Ismét taroltak a magyarok. Gázzal hajtott bicikli, focibírókat segítő lesgép, daruk eldőlését megakadályozó érzékelő, fénnyel gyógyító sebtapasz - ilyen és ehhez hasonló magyar találmányok arattak sikert Genfben, a feltalálók kiállításán. A magyar újítók 23 kategóriában összesen 21 díjat hoztak el a világ legnagyobb feltaláló versenyéről.

Az atlanti partvidéki őserdők ritka, kihalástól veszélyeztetett karmosmajom fajainak alakítottak ki őserdő házat a Szegedi Vadasparkban. A házban helyet kapott egy terrárium is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 23.)

Gondolkodjunk az etikáról! 5. rész   

A Veszprémi Érseki Hittudományi Egyetem etika továbbképző előadásokat tart pedagógusok számára. A sorozat Surján Lászlónak ezen a tanfolyamon elhangzott előadásai alapján készültek.

Spóraként sem sodródhatunk sokáig    

Dr. Varga László írása egy liberális napilap felkérésére íródott; ám a napilap, minden magyarázat nélkül, megtagadta a cikk közlését. Talán valamit magukra vettek belőle...

Milyen gazdasági erővel megyünk az Európai Unióba? 

Meghívó a Széchenyi Kör következő előadására a MOM-ba. Előadó dr. Latorcai János.

Program ajánló   

KAMARAEST a Magyar Kultúra Alapítvány Corvin termében. A belépés ingyenes.

Röviden

Kofi Annan ENSZ főtitkár bízik abban, hogy a Biztonsági Tanácsban sikerül megállapodni Irak újjáépítésének kérdéseiről. Bécsi tárgyalásin megismételte: fontos szerephez kell jutnia a világszervezetnek. Úgy vélte, az ENSZ tagállamainak azt kellene megvitatniuk, hogy mit tegyenek az iraki népért, és hogyan lehet az országot újra beilleszteni a nemzetközi közösségbe.

Az év első két hónapjában csökkent a házasságkötések és az élveszületések száma, emelkedett a halálozásoké; a népességcsökkenés mértéke meghaladta az elmúlt év január-februári értéket.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 22.)

Hírünk a világban    Új!

A CNN honlapján van egy Google működtetésű kereső gép, amelyen lehet a világhálón, de lehet csak a CNN oldalain keresni. Ez utóbbi lehetőséggel élve megnéztük, hányszor is mit közöltek rólunk.

Gondolkodjunk az etikáról! 4. rész   

A Veszprémi Érseki Hittudományi Egyetem etika továbbképző előadásokat tart pedagógusok számára. A sorozat Surján Lászlónak ezen a tanfolyamon elhangzott előadásai alapján készültek.

Európai Parlament - a magyar delegáció tagjai    

Az első plenáris ülés, amelyen már a magyarok is jelen lehetnek, május 12-15. között lesz Strasbourgban.

Az ellenségeskedést pusztítsuk, ne az ellenséget  

A Szent Péter bazilikában nagypénteken Raniero Cantalamessa atya mondott beszédet. Az Efezusi levélre hivatkozva kitért a világban jelenleg zajló konfliktusokra. A fegyverekkel kikényszerített béke és Jézus békéje között az a nagy különbség, hogy az utóbbi a bennünk lévő ellenségeskedést pusztítja el, az előbbi magát az ellenséget.

Kora tavaszi töprengések  

Tamási Orosz János reflexiói az elmúlt időszak egy-egy eseményével, mozzanatával kapcsolatban.

Röviden

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elfogadta Orbán Viktor felkérését a Fidesz alelnökjelöltségére. Mai sajtótájékoztatóján kijelentette: eddig távol tartotta magát a politikától, de elérkezett az idő, hogy ezt felülvizsgálja és függetlenségét felajánlja a Fidesznek.

A Szövetség Zsámbékért Egyesület április 25-én, pénteken este 6 órakor kampányzáró nagygyűlést rendez a zsámbéki romtemplomnál. Az időközi polgármester-választási kampányt lezáró rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor volt miniszterelnök.

Könyvbemutató - Papp Lajos szívsebészprofesszor Jöjjön el a Te országod című új könyvét április 28-án 17 órakor mutatják be a Libri Könyvpalotában (Budapest, Rákóczi út 12.). A kötetet Makovecz Imre ajánlja az olvasók figyelmébe.

Shakespeare születésnapján, április 23-án avatják fel Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Shakespeare-szobrát a Duna-korzón. A mű az ausztrál Ballarát városában található szobor másolata. Bronzból készült, két méter magas és négy mázsát nyom a Finta József készítette talapzaton. Az alkotás, amelyet Huszti Péter avat fel, Shakespeare-t színészként ábrázolja, amint meghajol a publikum előtt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

AZT KÍVÁNOM MINDENKINEK, HOGY A HÚSVÉTOT 
A LEGMÉLYEBBEN ÉLJE ÁT
II JÁNOS PÁL

FOLYTATÁS    

(ápr. 21.) Húsvéthétfő

Húsvét - 2003

Feltámadtam, és újból veled vagyok, alleluja
Ezt a napot az Úristen adta, alleluja
Örvendezzünk és vigadjuk, alleluja

Április   

Az április üde zöldje...

Gondolkodjunk az etikáról! 3. rész   

A Veszprémi Érseki Hittudományi Egyetem etika továbbképző előadásokat tart pedagógusok számára. A sorozat Surján Lászlónak ezen a tanfolyamon elhangzott előadásai alapján készültek.

Bizonyságtétel - Jávor Pál végrendelete    

Budapesten a Krisztina templomban 1959. szeptember 1-én, Jávor Pál színművész requiemjén, a lelkiatya által a szószékről elmondott beszéd részletei.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536 .

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A fővárosi állatkert az idén is befogadja a húsvétra vásárolt, időközben megunt nyulakat.

II. János Pál hagyományos húsvéti üzenetében (Urbi et Orbi) vasárnap óva intett a vallások és a kultúrák közötti összeütközés veszélyétől, kifejezve óhaját, hogy valósuljon meg a béke az egész világon.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 20.) Húsvét

Húsvéti köszöntő     

A szerkesztők nevében ezúton is kívánunk áldott ünnepeket

A párt-honlapok Húsvétkor    

Nem jeleskedtek a parlamenti pártok az ünnepen: még jókívánságra sem futotta. Húsvéti témával egyedül a Fidesz honlapján találkoztunk.

Húsvéti Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 19.) Nagyszombat


Botticelli: Krisztus sírbatétele

A keresztény ember nem ismeri a szenvedés megkerülésének útját, de ismeri a szenvedésen át vezető utat!
A hitet és bizalmat abban, aki a szenvedésben is, sőt éppen a szenvedésben, rejtetten is mellette áll, és azon átsegíti.

H. Küng

Gondolkodjunk az etikáról! 2. rész   

A Veszprémi Érseki Hittudományi Egyetem etika továbbképző előadásokat tart pedagógusok számára. A sorozat Surján Lászlónak ezen a tanfolyamon elhangzott előadásai alapján készültek.

Új enciklikát bocsátott ki II. János Pál    

A pápa új enciklikát bocsátott ki, amely nemcsak egyházi, hanem világi dolgokkal is foglalkozik. Címe: Az egyház az eucharisztiáról.

Levelet hozott az éter    

"... miért is van az, hogy egy ilyen nagy emléknapon, amikor gyászol az egész világ, mégis küldözgetjük egymásnak a jobbnál jobb, vidámabbnál vidámabb jókívánságainkat?!"

Verseny felhívás   

Az Anyanyelvápolók Szövetsége versenyt hirdetett folyóiratában ötletes üzlet- és cégelnevezések terén

II. János Pál pápa  üzenete a fiatalokhoz  

"Kedves fiatalok, tudjátok: a kereszténység nem egy a vélemények között, és nem üres szavakból áll. A kereszténység maga Krisztus! Egy Személy, ő az Élő! Találkozni Jézussal, szeretni és megszerettetni másokkal Őt: íme, ez a keresztény hivatás."

Röviden

A használt lakás vásárlására felvehető támogatott lakáshitelek kamatát 4,25 százalékról 4 százalékra csökkenti május 1-jén az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt.

Magas rangú kitüntetéssel ismerte el Kosáry Domokos professzor munkásságát a német államfő. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjének nagy érdemkeresztjét kapta.

"A budapesti Millenáris parkban ezen a napon (tegnap, Nagycsütörtök óta) liberális szellemű diákösszejövetelt tartanak. Késő estig dübörög a rock- és alternatív zene, és többek közt a legális és illegális drogokról lehet előadásokat hallgatni. Ausztriában ezen a napon még az önkormányzati, így inkább SPÖ-színezetű közintézmények is zárva tartanak." - egy osztrák levelező-listán érkezett információ.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.18.)  Nagypéntek

 

Munkácsy Mihály

Jézus befejezte művét, s a halállal lerótta az emberiség  adóját! Az emberek eltemették Krisztust... Néhányan sírtak, sokan örültek.

De Istent nem lehet eltemetni! Sem kővel, sem pecséttel, sem katonával  nem lehet Krisztust holttá nyilváníttatni!

Ezért követjük Őt keresztünk alatt görnyedve, s mégis bizakodva.

Mayer Miklós gondolatai
a tihanyi kálvária képeihez

Gondolkodjunk az etikáról! 1. rész   

A Veszprémi Érseki Hittudományi Egyetem etika továbbképző előadásokat tart pedagógusok számára. A sorozat Surján Lászlónak ezen a tanfolyamon elhangzott előadásai alapján készültek.

Levél Déváról    

" Isten kegyelméből, mi itt Déván nem elmélkedjük a nagy hét eseményeit, hanem a különféle állami hatóságok aktív közreműködésével járjuk a magunk keresztútját"

Rádió műsor-ajánló    

A Debreceni Református Kollégium Kántusának hangversenye  2003. április 26. szombaton, Bartók: 16.05- 17.00 órakor.

II. Infopolitikai Találkozó   

Az idei infopolitikai találkozó helyszíne Érd.

Athénról vajdasági szemmel  

Áder János a rendelkezésére álló athéni meghívót egy határon túli magyarnak ajánlotta fel. Miként is éreznek, a most kimaradók?

Röviden

Évente ötmillió gyermek hal meg olyan betegségek vagy más tényezők következtében, amelyeket egészségtelen környezetük idéz elő - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Átadták a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Európai Uniós Vállalkozói Ház információs és képzési központját csütörtökön a kamara Krisztina körúti székházában.

Az UNESCO főigazgatója az iraki kulturális örökséget szolgáló különleges alap létrehozását jelentette be Párizsban, s egyúttal felkérte a világszervezetet, rendeljen el időszakos embargót az iraki múzeumi fosztogatások során eltűnt páratlan kulturális kincsek nemzetközi kereskedelmének megakadályozására.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 17.) Nagycsütörtök

Közös művünk (?)   

Az MSZMP régi vezetői megpróbálják az Európai Unióhoz való közeledést saját régi kezdeményezésükként kisajátítani. A műsort vezető riporter is hozzájárult ehhez a mítoszteremtéshez.

Fidesz-nyilatkozat    

A Fidesz - Magyar Polgári Párt nyilatkozata a csatlakozási szerződés aláírása alkalmából

Színházi levél    

Ha él a művészet, a társadalom a maga baját azon keresztül ismerheti fel. Kár, hogy nálunk a drámaírók inkább politizálnak, minthogy írnának...

Rádió-műsor ajánló   

Április 22-én, kedden este 20 óra 35 perckor a Kossuth Rádióban riport lesz hallható Simon András grafikus művésszel,

Röviden

Arany Remi-díjat nyert Bereményi Géza A Hídember című filmje a történelmi alkotások kategóriájában a Houstoni Worldfest Filmfesztiválon, az Egyesült Államokban.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök szerdán Athénban bejelentette, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői csütörtökön közös nyilatkozatot fogadnak el Irakról, hangsúlyozva az ENSZ központi szerepét az ország újjáépítésében.

Orbán Viktor Pokorni Zoltánt és Schmitt Pált kérte fel a Fidesz alelnökjelöltségére

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 16.) Nagyszerda

Aláírócska   

Óriási felhajtás, díszkíséret, iparművész által tervezett toll: ma látják el kézjegyükkel a miniszterelnökök a csatlakozási szerződést. Túlzás lenne azt mondani, hogy nincs jelentősége ennek a napnak. Mégsem árt idézni a csatlakozási szerződés első oldalát.

Pártok születése   

Bonifert Donát összeállítása a német nyelvterület három sikeres jobbközép pártájának történetén keresztül mutatja meg, hogy kisebb és heterogén erők összefogásából miként lesz nagy és befolyásos párt.

Népszavazás után  

A kormánypártok minden jel szerint saját megerősödésüket várták a népszavazástól. Csalódniuk kellett.

Merre mennek a kereszténydemokraták?  

A jogi csaták után az építkezés és a politikai munka következik a lassan magára találó Kereszténydemokrata Néppártban.

Röviden

Repedezik az amerikaiakat támogató eseti koalíció: José Maria Aznar spanyol kormányfő, akit George Bush amerikai elnök arra kért, hogy gyakoroljon nyomást Damaszkuszra Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök közeli munkatársai esetleges menedékkérelmének elutasítása érdekében, kijelentette, hogy Szíria Spanyolország barátja, "és az is marad". Aznar szerint a Szíriával kapcsolatos felhajtásnak semmi valóságalapja nincs.  

Hende Csaba: már két tucat olyan esetet rögzítettek, amikor véleményük szerint a jogállam alapértékei sérülhettek. Törökszentmiklóson 63 polgár aláírt egy, a helyi média baloldali elfogultsága elleni tiltakozó felhívást. Később a rendőrség mind a 63 embert beidézte, hogy megfélemlítsék őket.

"Ha körültekintünk a világban, szembeötlők a veszélyek. Az Egyesült Államok, a NATO újabb és újabb fegyverkezési programjai, a kiszélesedéssel fenyegető helyi fegyveres konfliktusok, a nemzeti függetlenség, a társadalmi haladás, a szocializmus erői elleni politikai, gazdasági és katonai lépések, a különböző társadalmi rendszerű országok kapcsolataiban mindennek következtében mutatkozó feszültségek nem ígérnek kedvező nemzetközi feltételrendszert építőmunkánkhoz. A fellendülés bizonyos jelei ellenére a világgazdaság állapota sem túlságosan bíztató." Így Kovács László 1985-ben. A teljes szöveg a MNO oldalain.
.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 15.)

 

 

Köszöntjük Anneli Jäätteenmäkit, Finnország első miniszterelnök asszonyát!

Mire jó a társadalombiztosítás?   

Például a munkanélküliség csökkentésére. Régebben azt hittük, hogy ilyesmi csak "keleten" fordul elő. Hiába, itt van Európa egysége a nyakunkon.

Elek István műsort indít az MTV-ben   

Kéthetente jelentkező műsor indításáról tárgyal a Magyar Televízió vezetésével Elek István, a Heti Válasz című lap főszerkesztője.

Mindentudás Egyeteme: Schweitzer József és Erdő Péter előadása   

Mádl Ferenc köztársasági elnök is megjelent a Mindentudás Egyeteme "A Húsvét: a Szabadság ünnepe - a Feltámadás ünnepe" című hétfő esti programján, amelynek előadója Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek.

Az iraki újjáépítés   

A Bush-kormányzat ellenzi, hogy az ENSZ-nek olyan nagy szerepet adjanak a háború utáni Irakban, amint azt az európai nemzetek kívánnák.

Röviden

A szlovén kormány megszűntette a magyar sertéshús kedvezményes vámját - jelenti a Magyar Rádió. A magyar külügyminisztérium tiltakozik. Úgy látszik a szlovén hatóságok még ki akarják használni a vámunió előtti időszakot.

A nagyobb harcászati műveletek lényegében véget értek - jelentette ki hétfőn a Pentagonban Stanly Mcchrystal tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti aligazgatója.

 Csődöt jelentett hétfőn a súlyosan eladósodott német Grundig szórakoztatóelektronikai gyártó - erősítette meg a vállalat illetékese.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 14.)

Sikeres kudarc 

Az alacsony részvétel komoly kudarc, az egyértelmű IGEN komoly siker. A népszavazás eredménye mutatja: jogosak voltak a felkészülésre és az un. kampányra vonatkozó kritikák.

Hová kerültem?   

A kérdést egy amerikai magyar teszi fel. Érzései, megfigyelései el kell gondolkodtassák azokat, akik itthon feltétel nélkül "imádják" az amerikai életformát. Amelynek kritikája még nem azonos Szaddam Husszein támogatásával. 

Magyar osztályokat...   

Ősztől száz csángó gyerek tanulhat anyanyelvén

PAX TV jövő heti műsora     

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536 .

Heti filmajánló   

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A Fidesz elnöksége azt javasolja, hogy a párt megújításával egy időben a szervezet neve Fidesz Magyar Polgári Szövetséggé változzon.

Panem et circenses (Kenyeret és cirkuszt!) "Mákosguba-parti" - a budapesti "Felvonulási" téri rendezvényen, ahol Medgyessy miniszterelnök felesége ünnepélyesen felvágta azt az óriás mákos gubát, amelyet egy 134 méter hosszú asztalon osztottak szét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 13.)

A máltai parlamenti választások előzetes eredménye: ABSZOLÚT TÖBBSÉGGEL GYŐZÖTT AZ ADAMI VEZETTE NEMZETI PÁRT (51 %).

A MUNKÁSPÁRT ELISMERTE VERESÉGÉT.

A kampány egyik fő eleme a csatlakozás volt, mert a szocialisták nem léptek volna be az Unióba. A márciusi népszavazás csak irányadó, de nem kötelező erejű volt. Ha az előzetes adatok nem változnak, négy évre ismét a máltai kereszténydemokraták vezetik az országot. A részvétel országosan 96 %-os volt!

 

 

100%-os feldolgozás után a magyar népszavazás végeredménye:

  százalék
Választópolgárok száma 8 042 272  
Megjelent választó 3 669 252 45,62 %
Érvényesen szavazó 3 648 725 99,44 %
Érvénytelen szavazat 17 990 0,49 %
IGEN 3 056 031 83,76 %
NEM 592 694 16,24 %
IGEN az összes választópolgár %-ban   38,00 %
Európai Unió   

1957. március 25-én  a Római Szerződésben a 6 alapító ország lefekteti az Európai Unió alapjait. Ezt követően fokozatosan bővült ki az Unió 15 országra, majd 2004-ben 25 országra.

A FINÁLÉ ELŐTT   

Jegyzetírónk a végeredmény ismerete előtt vetette papírra gondolatait. A tények ismeretében sem sokkal többet lehet mondani. A népszavazás sikeres kudarc, s e kudarctól a kormány a hatalmat nem, csak nyugati tekintélyét vesztheti el.

Bartos Aranka   

Egérszívű hegyek nem szülnek mahatmákat (Nem volt 50 százalék résztvevője a népszavazásnak).

Rádiós program-ajánlat  

A költészet és Istenhit címmel rádióműsor lesz Jelenits István piarista szerzetestanárral és Görömbei András irodalomtörténésszel.

Manréza-szervezésű lelki napok 2003. IV-VII.   

A hit hallásból ered - kaptuk az üzenetet és a kérést, hogy "ha van módja kinyomtatni és továbbadni a mellékletet annak, akit érinthet, esetleg valamilyen faliújságra kitenni, tegye meg. Ha csak szóban teszi, azt is köszönöm. Sajgó Szabolcs"

A népszavazásról

Mádl Ferenc: a szombati szavazás történelmi fordulat

Orbán Viktor: Európa a jövőnk, de Magyarország marad a hazánk

A katolikus egyház reméli, hogy a csatlakozás a nemzet jövőjét szolgálja

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 12.)

 

Népszavazás

Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?

Igen

A fenti kérdést olvashatták a szavazófülkében ma az ügyben voksolni kívánó magyar választópolgárok, akik bizony meglehetősen kevesen voltak. Lamperth  Mónika  szerint az  eddigi  részvételi arány azt mutatja, hogy az embereknek fontos ez a szavazás. A tények nem zavarják a szocialista belügyért.

 

Több mint 3 000 000 ember IGENT mondott.

Ez jogilag elég, de jobb lett volna nagyobb arányban dönteni.

 

A pártok honlapjai közül csak a Fidesz foglalkozik az eredménnyel.

Mi, itt a Magyar-Hon-Lap szerkesztői úgy látjuk, az elhibázott, alapítványi keretekbe és négypárti kötöttségekbe kényszerített kampány nem érte el a célját, nem mozgósított. Sok volt a túl magabiztos nyilatkozat is. A polgári oldal párbeszéde a választókkal nagymértékben csökkentette a NEM szavazatok számát.

 

Az IGEN aránya megyénként

Lehullott a második fej 

Az MSZP-SZDSZ korrupciós vetélkedő ma 1:1-re áll. Rácz Zsoltnak távoznia kell.

Vírus-e a Windows? 

Az atípusos tüdőgyulladás vírusa sokakat foglalkoztat. De ez ne térítsen el minket címben jelzett fő kérdéstől!

Gazdasági jelentések 

Az MNB és a KSH legfrissebb jelentései a folyó fizetési mérleg februári hiányáról, valamint a fogyasztói árakról és az inflációról.

A budapesti amerikai nagykövetség közleménye   

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének konzuli osztálya bejelentette, hogy módosított DS-156 vízumkérőlapot és új méretű fényképet kér a vízumigénylőktől.

Röviden

A nyomdászok szerint összesen pár forintba kerülne az M1-es, M3-as, és az M7-es fizetős autópályákhoz az egynapos matrica előállítása. A gazdasági és közlekedési miniszter tegnap egy fórumon azt mondta, hogy azért nem lesz napi matrica az autópályákon, mert sokba kerülne az elkészítése.

Gyűjtők ezrei álltak sorba csütörtökön a Vatikán kapuja előtt, hogy hozzájuthassanak a pápa arcmásával díszített euróérmék különleges sorozatához. A jubileumi vatikáni érmesorozatot II. János Pál pápaságának 25. évfordulója alkalmából hozzák forgalomba. A jubileumi érmesorozat 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes darabokból, valamint 1 és 2 eurós érmékből áll.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 11.)

Magyar  Költészet Napja 

A XX. századi magyar irodalom két kiemelkedő alkotójának együttes születésnapja közös ünneplésre kínál alkalmat: Márai Sándor 1900. április 11-én, Kassán; József Attila 1905. április 11-én, Budapesten látta meg a napvilágot.

Vörösmarty Mihály: Előszó

A kórháztörvény ellentétes a kormány ígéretével   

Tiltakoznak az úgynevezett kórháztörvény tervezete ellen az egészségügy ágazati szakszervezetei, kijelentették, hogy a javaslat nem biztosítja a megfelelő szintű betegellátást, veszélyezteti a munkavállalók jogait és az önkormányzati tulajdont. Az ágazati szakszervezetek tiltakozásával egyetért a Magyar Orvosi Kamara és az I. Magyar Szociális Fórum is.

HÖOK közlemény   

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közleménye az április 12-i európai uniós csatlakozásról szóló népszavazáson való részvételre.

Röviden

Október végén szállnak fel utoljára a British Airways és az Air France hangnál sebesebb Concorde repülőgépei - jelentette be csütörtök reggel a brit és a francia légitársaság. Más cégnél nem áll szolgálatban ez a típus.

A szlovák parlament csütörtökön ratifikálta a NATO-csatlakozásról szóló szerződést.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 10.)

Új szentszéki nuncius Mayarországon 

A Szentatya, II. János Pál pápa 2003. április 9-én Juliusz Janusz caorle-i címzetes érseket nevezte ki magyarországi Apostoli Nunciusának

Nyugati tükör 

Két érzelmekkel teli és a hazai belpolitika egyik kényes kérdését érintő ügyről szóló levelet hozott a drótposta. A két levelet változtatás nélkül adjuk közre, csak a gépelési hibákat javítottuk.

Mire használjuk régi laptopunkat?   

A fejlődés határtalan, s gyors. Néhány éves laptopunk már múzeumi példány, s ráadásul be sem gyűjtik, mint a használt elemet.

Európai Parlament szavazása   

Az Európai Parlament szerdán strasbourgi plenáris ülésén óriási többséggel megszavazta a tíz új tagország jövő évre tervezett csatlakozását támogató határozatot.

Röviden

A Fidesz – Magyar Polgári Párt Mezőgazdasági Kabinetje szerint nevetségesen cinikus, hogy Szanyi Tibor a sertéstenyésztőket hibáztatja saját nyomorúságos helyzetükért. Felháborító, hogy a tenyésztőket vádolja felelőtlen piaci magatartással. Ezek a gazdák semmilyen hibát nem követtek el azon kívül, hogy hittek Medgyessy Péternek, aki a választási kampányban 350 forintos sertésfelvásárlási árat ígért.

"In memoriam Columbia 2003. február 1." elnevezéssel a Magyar Posta Rt. a NASA-val egyeztetve bélyeget adott ki az űrsikló katasztrófájában életüket vesztett asztronauták tiszteletére.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 09.)

Katolikusok részvétele és magatartása a politikai életben 

Elkészült a "Katolikusok részvétele és magatartása a politikai életben", a Hittani Kongregáció 2003. január 16-án kiadott dokumentumának magyar fordítása, amely teljes terjedelmében megtalálható a katolikus.hu oldalon

XII. PIUS UTCÁJÁBAN 

Nem elég valakinek a nevét utcanévként (fel/el) használni. Emléke akkor lesz élő, ha példáját és az általa jelképezett értékeket beépítjük az életünkbe.

Szentmise a magyar nemzetért!   

Közeledik 2002. április 13. első évfordulója! Ez volt az a nap, amikor nemcsak Orbán Viktor hívó szava, hanem a mindannyiunkban megszólaló, felerősödő belső hang, lelki kényszer vitt bennünket a Kossuth térre. Ezt közel másfél millióan éreztük így. - szól a szentmisére hívó üzenet.

A tagjelölt országok közvéleménye a mezőgazdaságról   

A Gallup 2002 novemberében kutatást végzett 13 országban "A tagjelölt országok Eurobarométere" kutatássorozat keretében arról, hogy milyen prioritásokat kellene követnie az EU-nak az agrárpolitikában.

A Nemzeti Kör nyilatkozata   

Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról.

Fidesz: "Kössünk szövetséget" konferencia   

Ha szövetséggé alakul a Fidesz - Magyar Polgári Párt, és talán úgy fogják hívni, hogy Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, akkor sokunknak a lelki membránja azt fogja jelezni, hogy ott a helyünk - jelentette ki Schmitt Pál..

Röviden

Nem alkotmányellenes az Orbán-kormány egészségügyi csomagja. Ezt az  Alkotmánybíróság mondta ki. Az MSZP 2001-ben fordult a testülethez alkotmányellenesség vádjával. A 2001 májusában elfogadott egészségügyi törvénycsomag rendelkezései - a döntés szerint - nem ellentétesek az alaptörvénynek az önkormányzatok autonómiáját védő szabályaival, nem sértik a jogbiztonság követelményét és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alapvető jogot sem.

Debrecen a Millenáris Parkban tavaly bezárt Álmok álmodói című kiállításhoz hasonlót nyitna a városi repülőrét hangárjaiban. Az önkormányzat több tízmillió forintot különített el erre a célra. Debrecennek segítséget ígért a Millenáris Kht. is, miután az önkormányzat levélben fordult a miniszterelnökhöz és a kulturális miniszterhez a kiállítás érdekében.

A Memantine nevű gyógyszer első kísérletei azt bizonyítják, hogy lassítja az Alzheimer-kór okozta folyamatot a betegség előrehaladott stádiumaiban. Hatásmechanizmusa az eddigi gyógyszerektől eltérő, és alkalmas a betegség késői szakaszaiban jelentkező tünetek mérséklésére.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 08.)

Irányelvek a KDNP ügyvezető elnökségétől 

A Gondola ismerteti a Kereszténydemokrata Néppárt által most már nyomtatásban is kiadott 21 pontos „miniprogramot", melyet honlapunkon mi már januárban megjelentettünk.

Hogyan csökkenthető az üzemanyag ára?   

Levelet hozott a posta! A levélben ajánlott módszer ismerős, és általában sehova sem vezet. Kizárólag a lánc elindítói szoktak keresni az ötleten. Ez azonban más. Itt senki nem keres vagy nyer a láncon, de ha beválik - vagyis nem akad meg a lánc - akkor a két kőolajipari óriás árcsökkentésre kényszerül.

A közvélemény a kormányzati korrupcióról   

A Gallup 2003 márciusában országos reprezentatív mintán vizsgálta a kormányzati korrupcióval és a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos véleményeket.

A Fidesz közleménye   

A szocialista kormány mulasztása miatt a Fidesz - Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselőcsoportja országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi a magyar vállalkozások tőketámogatását, az adórendszer korszerűsítését és az uniós csatlakozásból eredő esetleges hátrányok kiküszöbölését.

Röviden

Kofi Annan ENSZ-főtitkár összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a háború utáni iraki újjáépítés kérdéseinek megvitatására.

Elmarasztalta Juszt László újságírót Orbán Viktor volt miniszterelnök jó hírnévhez, becsülethez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogának megsértése miatt első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) hétfőn.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 07.)

A Fidesz - Magyar Polgári Párt mai ülésén titkos szavazással az alábbi képviselőket választotta meg az Európai Parlamentbe delegálandó megfigyelői státuszra:
 Bagó Zoltán, Balla Mihály, Gruber Attila, Gyürk András, Manninger Jenő, Németh Zsolt, Őry Csaba, Surján László, Szájer József.

 

Egészségügyi Világnap
Dohányzásmentes nap, Füstmentes Világnap
1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amelynek célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

A nemzeti összefogás különböző értelmezései

Gondolatok a kormánykoalíció EU-kommunikációja ürügyén.

Hazánk az Európai Unió kapujában

A zugligeti Keresztény Közéleti Klub vendége Szájer József, az országgyűlés alelnöke, az EU Konvent tagja április 9-én.

Meghívó - könyvbemutatóra   

"Olyan korszakot élünk ugyanis, amikor teljes szépségében felragyog a közösség, amikor Isten országát nemcsak az egyes lelkekben keressük, hanem Isten országát keressük az emberek között is." (részlet Chiara Lubich: Új úton című könyvéből)

PAX TV jövő heti műsora     

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536 .

Heti filmajánló   

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Bár a kormány már a jövő héten tárgyal a metróberuházásról, a főváros és a pénzügyminisztérium még mindig nem egyezett meg a költségek megosztásáról. A '98-as metrószerződés szerint, amelyet Medgyessy Péter pénzügyminiszter és Demszky Gábor írt alá, a 200 milliárd forintos beruházásból 40 százalékot állna a főváros. Újabban a főpolgármester már csak 20 százaléknyi részt vállalna, de azt is csak akkor, ha a BKV mintegy 23 milliárdos pluszpénzhez jut.

Az időjárás áprilisi tréfája következtében az ausztriai Salzburg tartományt és a már kibújt tavaszi virágokat vasárnapra virradó éjszaka 20-50 centiméteres hó takarta be, de másutt is esett hó Ausztriában, Bécsben pedig vasárnap délelőtt havazott.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 06.) Vasárnap

EU-alkotmány fideszes indítvány szerint

Az EU készülő alkotmányos szerződésének tervezetébe csaknem szó szerint bekerült az - az egyházakkal és vallási felekezetekkel kapcsolatos - javaslat is, amelyet Szájer József, az Országgyűlés alelnöke a közelmúltban módosító indítványként nyújtott be az Európa jövőjével foglalkozó konventben.

Meghívó - Képmás estre   

A Képmás Családmagazin mindenkit szeretettel vár április 23.-án 17 órakor a Szent Margit Gimnáziumban először megrendezésre kerülő Képmás-estre. Az est műsorvezetője: Rákay Philip.

Megemlékezés Antall Józsefről   

A Magyar Demokrata Fórum hajdani elnöke, egykori miniszterelnök április 8-án lenne hetvenegy éves.

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör közleménye   

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör nem érti, hogyan viszonyul a mai Magyarország ... alapvető értékeihez a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, amely 1945. április 4-ét még ma is felszabadulásként ünnepli.

Röviden

Észak-Korea szerint atomprogramját az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem illetékes megvitatni, s ezért érvénytelennek tekintene minden olyan határozatot, amelyet a világszervezet hozna e kérdéskörben.

Újra kitört szombaton reggel a Szicíliától északra lévő Stromboli tűzhányó. Egy robbanás során a vulkán lávakőzetet lövellt ki, amely a Ginostra nevű településre hullott, több házat megrongálva. Az olasz televízió emberi sérülésekről nem számolt be.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 05.)

Botrány a 168 óránál II. 

A Francia Köztársaság nagykövetségének közleményére válaszolt a 168 óra. A válasz azonban minősíthetetlen: folytatja a megtévesztő hazudozást.

Botrány a 168 óránál I. Kiderült: Hazudnak rendületlenül

A Francia Köztársaság nagykövetségének közleménye: A francia nagykövet cáfolja, hogy a Francia Köztársaság elnöke bármilyen exkluzív interjút adott volna a 168 óra tudósítójának, ellentétben azzal, ami a hetilap jelenleg kapható 14. számának címlapján szerepel.

Húsvéti körlevél - Gyulafehérvár   

"Korunk emberének az a benyomása, hogy már nem is tud versenyezni a rohanó idővel, a változó világgal. És mégis, a harmadik keresztény évezred hajnalán sem változott a helyzet: a hit szempontjából ugyanott vagyunk, mint 1973 évvel ezelőtt az első Húsvét hajnalán. "

Bonifert Donát: Demszky és a régiók   

Szereplési lehetőség nélkül azonban nem élhet meg a főpolgármester úr, nyilván ezért kellett most – ha kicsit amatőr módon is – újra fellépnie a régióügyben, talán arra is gondolva, hogy ezzel feledteti korábbi, végső soron ugyancsak kissé amatőr, s ezért eredménytelen akcióját.

Az IKSz közleménye   

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) aggasztónak tartja azt a tendenciát, hogy az utóbbi időkben egyre több olyan hatósági intézkedésre kerül sor, melyek hasonló eseteket gyökeresen másként minősítenek. Ezen kettős mérce mögött nem alaptalan politikai okot gyanítani.

Röviden

Az Európa Tanács környezetvédelmi, mezőgazdasági és önkormányzati bizottságának magyar tagja, Ékes József nagy sikernek értékelte, hogy az Európa Díj albizottságban ezidén is több magyar siker született: ellenszavazat nélkül Európa Érmet kapott - Segesvár és Ankara és más városok társaságában - Jászberény, Európa Zászlót Szolnok megye, Kaposvár és Makó. A díjazottaknak gratulálunk.

Megfelelően működött a szavazatösszesítő számítógépes rendszer az április 12-i európai uniós referendum pénteki országos informatikai főpróbáján Budapesten.

Csütörtökön reggel kisebb földmozgás volt a Bükkben, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkzsérc közelében. A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tudományos munkatársa szerint a földmozgást 6.59 órakor regisztrálták, magnitúdója a Richter-skálán mérve 1,9 erősségű volt.

Ragadásmentes rágógumi kifejlesztését szorgalmazzák a közterület-fenntartó társaságok világszerte, mert a nyúlós ragacs eltávolítása egyre nagyobb gondot okoz, és mérhetetlen összegeket emészt fel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 04.)

Az ET Parlamenti Közgyűlése elítélte az iraki inváziót

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése csütörtökön határozottan elítélte az Irak ellen indított katonai inváziót, és annak befejezésére szólította fel az akcióban részt vevő kormányokat. A közgyűlés vitája során a magyar országgyűlési delegáció több tagja is kifejtette az iraki háborút elítélő véleményét.

Csáky Pál magyarországi tárgyalásai   

Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Orbán Viktor volt kormányfővel és a kormány több tagjával is találkozott Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettes csütörtöki, budapesti látogatása során.

Zavar a Csecsen referendum körül  

A harcok csendesedvén – ami túlzás nélkül a temetők csendjét borította Csecsniára – egyre sürgetőbb lett a politikai megoldás. Ennek normális módja az lett volna, ha a felek: oroszok és csecsenek leülnek és kidolgoznak egy közösen elfogadható megoldást. Ehelyett néhány „labanc lelkű” csecsen díszeltetésével az oroszok írtak egy „alkotmányt”, amit a március 23-án tartott népszavazás megerősített.

Röviden

Az amerikai erők péntek hajnalban hatalmukba kerítették a bagdadi nemzetközi repülőteret - jelentette a Reuters térségben tartózkodó tudósítója a támadó csapatok vezetésének a tájékoztatására hivatkozva.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 03.)

Üres szólamok, sületlenségek – kongresszust tartott az MSZP

A lezajlott kongresszustól nem lettek sem okosabbak, sem nyugodtabbak a párttól sokat váró – és részben tőle függő – értelmiségiek. Stratégiai célok nem kerültek nyilvánosságra (ehelyett bizottságok születtek ilyenek kidolgozására), s a párt belső egysége sem lett meggyőzőbb, ennek megfelelően a két napról szóló tudósítások általában elfértek egy fél újságoldalon.

Meghívók az IGEN hírlevél alapján 

április 3. - Jézus pere jogászszemmel

április 4. - Szentmise informatikusoknak

április 5-6. - I. Keresztény Könyvhétvége

A szocialisták menesztenék az orvos-szakembert  

Csiba Gábort, Szövetségünk egyik vezető politikusát, a megyei kórház vezetőjét pénteken szólította fel lemondásra a város szocialista vezetése. A kereszténydemokrata színekben politizáló Csiba Gábort 2000-ben határozatlan időre, egyhangú szavazással nevezték ki.

Nyolc fős delegáció utazik a csatlakozási ceremóniára  

A küldöttség tagja lesz a szerződést aláíró Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter, valamint Juhász Endre főtárgyaló, illetve Mádl Ferenc köztársasági elnök, Göncz Árpád volt államfő, Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt miniszterelnök.

Röviden

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése az orosz küldöttség tiltakozása ellenére eseti nemzetközi bíróság felállítását javasolta a Csecsenföldön történt emberjogi sértések és háborús bűnök kivizsgálására.

Egy a kanadai Alberta Egyetemen működő vegyészeti kutatócsoport bejelentette, hogy olyan természetes antitestekből álló koktélt - vagy ahogy ők nevezik, "fűszert" - sikerült kifejleszteniük, amely képes megakadályozni, hogy a legelterjedtebb, élelmiszerekben szaporodó baktériumok például coli- és szalmonellás megbetegedést okozzanak. A tervek szerint egy éven belül megkezdődhet a humán kísérleti szakasz.

Cetmentés az Adrián - Hálójukba akadt, 7.10 méter hosszú, mintegy 2 tonnás sziláscetet engedtek vissza a tengerbe horvátországi halászok. Mikor partra vonszolták, a bálna még élt, s miután "kicsomagolták" a hálóból, egy könnyűbúvár segítségével visszavontatták a tengerbe. A hengeres vagy orsó alakú, erősen megnyúlt testű, hatalmas sziláscetek emberekre nézve veszélytelenek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 02.)

EU tagság támogatottsága    

A biztos szavazóknak 78 százaléka mondta, hogy a tagság mellett szavazna.

Békejobb II. veheti át a Centrum helyét?    

A Magyar Demokrata Fórum elnöke szerint ma pártja alkalmas egy mérsékelt jobbközép együttműködés megteremtésére. Ezek a törekvések bizton számíthatnak a baloldali sajtó támogatására, ami persze a dolog természetét is jelzi.

Klézsei gyerekek levelező partnert keresnek  

A Yahoogroups levelező szolgáltatónál listát nyitottak a klézsei magyar gyerekek. Kérik és várják, hogy a lista olyan tagokkal bővüljön, akikkel rendszeres levelezési kapcsolatot tudnak fenntartani.

Programajánló  

Az Újvidéki Színház áprilisi műsora

Röviden

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) derűlátó a SARS rövidítéssel ismertté vált súlyos légúti járvány megfékezését illetően, s úgy ítéli meg, hogy Vietnamban, Szingapúrban és a kanadai Torontóban ez sikerült is, a terjedés veszélye már csak Kínában és Hongkongban áll fenn.

Nem csitul a vihar a tv2-n vasárnap este sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsor körül: az Irigy Hónaljmirigy együttes produkciója heves tiltakozást váltott ki roma szervezetek körében, kedden már megszólalásra késztetett politikusokat, míg a kisebbségi ombudsman Kaltenbach Jenő eljárást kezdeményezett az ORTT-nél a tv2 ellen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr. 01.)

A kormánynak nincs egyházpolitikai programja    

Semjén Zsolt előadásáról a Szent István Társulat Haza a magasban című előadássorozatának rendezvényén

És még csak elnézést sem kértek a szocialisták   

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Áder János és Deutsch Tamás a napirend előtti felszólalások kapcsán a Parlamentben történt példátlan eset miatt. Áder János rámutatott: a szocialisták – és különösen Kovács László – előszeretettel rágalmazzák a Fideszt és tagjait, de az igazsággal nem szeretnek szembesülni.

Hírek Szerbiából   

Oroszország ki fogja szolgáltatni Mira Markovicsot (Szlobodan Milosevics egykori államfő felesége) a belgrádi hatóságoknak, hogy kihallgathassák a Sztambolics-ügyben.

Jótékonysági kiállítás az árva iraki gyerekekért  

Jótékonysági kiállítás nyílik ma az árván maradt iraki gyermekek megsegítésére "A világ művészei a békéért" elnevezésű nemzetközi mozgalom szervezésében Budapesten, az Olof Palme Házban.

Röviden

Szomorú statisztika: Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) osztályvezető főorvosa elmondta, hogy Magyarország felnőtt lakosságának több mint 15 százaléka legalább egyszer volt már depressziós, s az esetek többségében ez 6-8 hónapig tartott; a betegségen átesők 80 százalékánál újra kialakul a kór.

Boros Imre egyelőre nem jelezte csatlakozási szándékát a Fidesz-frakciónál - közölte Áder János, a Fidesz frakcióvezetője.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére