Archív anyagaink
2004. február

(feb.29.) Vasárnapi gondolat

 

"Jézus a Szentlélektől eltelve elment a Jordántól, s a Lélek ösztönzésére a pusztába vonult negyven napra."

 

Eötvösből  lett az új MUOSZ elnök 

Máig nem tudjuk, miért ment el Eötvös a Népszabadságtól, az viszont már most egyértelmű, hogy a MUOSZ elnökévé történő megválasztásával a magyar újságírók többségét tömörítő szervezet pártolja a hamisítást, a halottak emlékének meggyalázását, a pártpropagandát. Ez a tanult mesterségük. Szegény hazám!

"Mi ez?" rejtvényünk megfejtése 

Ezúttal sok megfejtés érkezett, bár kevesen tudtak pontos meghatározást adni. Itt hívjuk fel a figyelmet új "Mi ez?" rejtvényünkre.

Az Európai Unió rövid története (3)

Azt mondják, az egységes Európáról való álmodozás Európával egyidős. A kilencedik század elején Charlemagne, vagyis Nagy Károly birodalma Nyugat-Európa nagy részére kiterjedt.

Orbán Viktor az agrármegállapodásról   

A kormány és a demonstráló termelők közötti megállapodás nem oldotta meg a mezőgazdaság problémáit, nem oszlatta el azt a bizonytalanságot, ami az ágazatban fellelhető - mondta Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen.

A jogállamiság és a demokrácia elkötelezettje  

Mádl Ferenc elnök úr írása Antall Józsefről a Magyar Szemle februári számában.

Röviden

A felmerült Medgyessy-féle népszavazásról mi is szavaztatunk: új szavazógépünkkel arról kérdezzük olvasóinkat, hogy erről a közjogilag végig nem gondolt ötletről mi a véleménye, vagyis elmenne-e, és ha igen hogyan szavazna?

Az egykori szovjet szocialista mozgalom hírhedt alakjának arcképével ezentúl Svájcban kávét kívánnak eladni. Az időzítés apropóját a proletárdiktatúra eszmei kiötlője halálának nyolcvanadik évfordulója szolgáltatta. Lenin emigrációs éveit Svájcban töltötte, most pedig egy új márkájú kávé névadójaként ismét a burzsoá svájci társadalom fogadja be. Tíz deka 3,40 euró.

Pascal Lamy kereskedelmi biztosA EU öt százalékos vámmal sújtja az otthon adókedvezményben részesült amerikai cégeket. E témakörben szópárbaj már régen zajlik, tényleges lépések még nem történtek. Most az intézkedés érinti többek között a Microsoft termékeit. Az amerikaiak által adott támogatást a WTO is elítélte. Európa öntudatra ébred.

Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő kijelentette: itt lenne az ideje annak, hogy a miniszterelnök felhagyjon a közjogi barkácsolással és visszatérjen a kormányzás fontosabb feladataihoz.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.28.)

 

Az Európai Unió rövid története (2)

Azt mondják, az egységes Európáról való álmodozás Európával egyidős. A kilencedik század elején Charlemagne, vagyis Nagy Károly birodalma Nyugat-Európa nagy részére kiterjedt.

"Van alapja a Kádár-rendszer iránti pozitív érzésnek" 

"Ha igazából megkérdezzük őket (az embereket), kiderül, hogy nem is úgy értik, hogy jobban éltek, magasabb lett volna az életszínvonal, hanem hogy biztosabban éltek, mondjuk úgy, hogy simábban, egyszerűbben, biztosabban éltek" - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Háttér című műsorában.

Nyilvános bocsánatkérést várnak Gyurcsánytól   

Gyurcsány Ferenc sportminiszternek bocsánatot kell kérnie a vallásos emberektől a közelmúltban tett nyilatkozata miatt – mondta Rátkai Balázs, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének titkára. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerint néhány kormánytag részéről olyan megnyilvánulás tapasztalható, amely az egyházellenes erőket bátorítja.

Kontúr Pál 

Orbán Viktor bemutatta a sajtónak Kontúr Pált a Szövetség munkástagozatának vezetőjét. Kontúr Pál autószerelő 1990 óta a Kereszténydemokrata Néppártban politizál, a polgári egység elkötelezett híve. Megbízatása jelzi a megújuló Fidesz szövetségi politikáját.

Egymilliárd forinttal kevesebb a támogatás 

A határon túliakra is kihatnak a Draskovics-csomag megszorító intézkedései.

Röviden

Európa érettség román módra: Szemtanúk jelentése szerint, ma, szombaton hajnalban 3.30 -kor a borsi átkelőnél a román határőrök visszafordították Magyarországra Bayer Zsolt közírót, a Magyar Nemzet újságíróját. Az intézkedést azzal magyarázták, hogy Bayer nem kívánatos személy Romániában, azaz ki van utasítva. A kiutasítás okára nem adtak semmilyen indoklást. (Forrás: erdely.ma)
 

Első fokon helyreigazításra kötelezte a bíróság a Népszava című lapot Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnökével szembeni perben.  Az újság és internetes kiadása szeptember végén többször is azt írta, hogy az elnök-asszony a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szervezet III per II-es alosztályának dolgozott. A bíróság nem jogerős döntése szerint a Népszava abban a hamis színben tűntette fel Kondor Katalint, hogy Vári fedőnéven titkos megbízott lett volna.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.27.)

Az Európai Unió rövid története (1)

Azt mondják, az egységes Európáról való álmodozás Európával egyidős. A kilencedik század elején Charlemagne, vagyis Nagy Károly birodalma Nyugat-Európa nagy részére kiterjedt.

Tárgyalják újra a költségvetést!  

A Fidesz elnöksége azt javasolja, hogy az Országgyűlés már hétfőn ismét tűzze napirendjére az idei költségvetést - mondta a testület csütörtöki ülését követően Pokorni Zoltán alelnök.

Melyik egészségügyet látja Kökény? 

Kökény Mihály Draskovics Tiborral karöltve az intenzív osztályra küldte a magyar egészségügyet. Megdöbbentő volt a miniszter mai bejelentése arról, hogy újabb 16,7 milliárd Ft-ot vonnak el az egészségügyi és a szociális ágazattól. Ebből közel 15 milliárd Ft az egészségügyet, tehát a betegeket, az egészségügyben dolgozókat és az egészségügyi ellátást érinti - szögezi le közleményében Selmeczi Gabriella.

Röviden

Megszűnik az Amerika hangja magyar adása -február 27-én megszűnik a magyar, bolgár, észt, cseh, lett, litván, lengyel, román, szlovák és szlovén program. A lépést az amerikai kongresszus január végén született döntése váltja ki. A törvényhozás elfogadta a Fehér Ház és a kormány tavalyi javaslatát, amely az említett nyelvi osztályok megszüntetésére vonatkozik.

A román parlament két háza - a képviselőház és a szenátus - együttes ülésén egyhangúlag, 454 vokssal szentesítette az észak-atlanti szövetséghez (NATO) való csatlakozásról szóló törvényt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Eltűnhettek K&H Equities-iratok
  Nem erősítette meg, de nem is cáfolta a rendőrség az egyik napilap csütörtöki értesülését, miszerint még a nyomozás előtt iratok tűntek el a K&H Equitiesnél, és már a feltételezett elkövetőket is azonosították.

 • Kibontottuk a Draskovics-csomagot
  Medgyessy Péter miniszterelnök napi 315 ezer forinttal költhet kevesebbet protokollra. Az Index "Górcső és Büdzsé" Gyorsolvasó Szakbizottsága nagyítóval végigböngészte a megszorítócsomagot. Kiderült, hogy az idén nem építenek alsóbbrendű utakat, elúszhat a Balaton melletti repülőtér fejlesztése, és a polgári szolgálatnak is kevesebb jut. De nem kap pénzt a leégett zsámbéki főiskola sem.

 • "Egy Illyésnyi" pénzt von el a határon túliaktól a Draskovics-megszorítás
  1,2 milliárd forinttal kevesebb pénz jut az anyaországon kívül élő magyarságnak 2003-hoz képest – nagyrészt a Draskovics-csomag hatására. Pomogáts Béla szerint ez elfogadhatatlan.

 • Párttársát perli be a volt zalai MSZP-alelnök
  Polgári pert kezdeményezett párttársa ellen Horváth István, a zalai szocialisták nemrég lemondott alelnöke, mert amikor kezdeményezte a megyei frakcióvezető leváltását, Varga László becsületsértő kijelentésekkel illette. Horváth korábban becsületsértésért indított eljárást Varga ellen, de végül pártnyomásra visszavonta feljelentését.

(feb.26.)

 

Mádl Ferenc köztársasági elnök kitüntette Isépy Tamás képviselő urat, az MKDSZ alapító tagját. A Magyar Köztársaság Érdemérvével kitüntetett Isépy Tamás dr. az Antall kormány igazságügyi államtitkára volt, később a KDNP frakcióvezetője. Kellően higgadt, kellően határozott, értékelvű kereszténydemokrata. Négy évig a mentelmi bizottság élén állt, s e kényes poszton is megmaradt köztiszteletben álló képviselőnek. A fenti felvételt az Index épp egy kényes összeférhetetlenségi ügy tárgyalása kapcsán közölte. Szeretettel gratulálunk.

 

Győztek a gazdák!

Elérkezett az idő, hogy azok a kormánypárti képviselők, akik a mezőgazdaságban személyes érdekeltséggel rendelkeznek, nyilvánosságra hozzák, milyen mértékben részesedtek  azokból a forrásokból, amelyeket annyit dicsérnek, de amelyekből az utakon demonstrálók egy fillérrel sem részesültek. A kormánypártiak  szembe próbálták állítani a  vidéket a fővárosi, városi lakossággal.

Ez a próbálkozásuk azonban eredménytelen maradt. A kormány viszont nem merte megkockáztatni, hogy a gazdademonstráció elérje a fővárost. Tegnap végül engedett.

De mindennek van színe és fonákja.
Nézzétek meg a másik oldalt is.

 Elolvasható a megállapodás szövege is.

Szívtájék   

Orbán Viktor írása a kommunizmus áldozatainak emléknapjára..

Teleki-szobor - a kulturális bizottság döntése   

A főpolgármester javaslatát elutasítva nem vonta vissza a Teleki-szobor felállítását engedélyező januári határozatát szerda délutáni ülésén a fővárosi kulturális bizottsága, így a Fővárosi Közgyűlésnek kell végleges döntést hozni.

A párt autója 

Berki Imre vélemény-nyilvánítási ötlete megéri az emelt díjas telefonálást.

Egy püspök sorsa a diktatúra alatt  I.rész II.rész

Shvoy Lajos székesfehérvári megyés püspök naplójának kivonatos ismertetésére azért vállalkozott az Új Ember, hogy olvasóik képet kapjanak arról, mit élt át egy "szabadon maradt" püspök a kommunizmus éveiben 1948-tól 1968-ig.

Röviden

Ma benyújtották Románia képviselőházába Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét – adja hírül sajtóközleményében a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága. Részletesebben beszámol az Erdély.ma

A szerb parlament szerdán módosította a választójogi törvényt, lehetővé téve a kisebbségi pártok számára, hogy akkor is bejussanak a törvényhozásba, ha nagyon kevesen szavaznak rájuk.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A Die Presse az agrárválságról: ami az MTI-összefoglalóból kimaradt
  Stefan Bognar részletesen bemutatja a Die Presse olvasói számára a magyar agrárválságot. A cikket a Magyar Távirati Iroda összefoglalta, ám minden olyan bekezdést kihagyott, ami a Medgyessy-kormányra nézvést hátrányos. Az alábbiakban ezeket szó szerinti fordításban közöljük.

 • Draskovics kicsomagolt
  A kormány célja a növekedés és egyensúly érvényesítése, és ennek fényében kell átalakítani a gazdaságot - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a kormány szerdai ülését követően. A kormány döntött a kiadáscsökentés részleteiről, a múlt héten meghatározott keretszámok nem változtak.

 • Megszünteti a kormány az EUKK-t
  Kiss Péter három hetes hezitálás után döntött arról, hogy a Draskovics-csomag megszorításainak keretében kezdeményezi az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványt (EUKK) megszüntetését, amelyet szerdai ülésén a kormány elfogadott.

 • Fidesz: rossz helyen spórol a kormány
  A Fidesz szerint "féloldalasra sikerült a Draskovics-csomag", a kormány rossz helyen spórol - jelentette ki Varga Mihály szerdán sajtótájékoztatón, Debrecenben. "Rövid távon a bizalom, a hitelesség helyreállítására, közép- és hosszú távon a vállalkozások ösztönzésére, a beruházások indukálására van szükség" - mondta az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva.

 • Vevőre vár huszonhét kastélyépület
  A közelmúltban véglegessé vált az eladásra szánt kastélyépületek listája. A nyilvántartott 789 hazai műemlék kastély, vár és kúria közül jelenleg 90 ingatlan található állami tulajdonban. Ebből most a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 27-et emelt ki, melyek felújítással egybekötött hasznosítására befektetőket várnak.

(feb.25.) Hamvazószerda

Megsemmisített vásárlás 

Első fokon elmarasztalták az úttörőket: törvénytelenül vették meg 1989-ben a Csillebérci úttörő tábort.

Elutasították a Fidesz javaslatát    

Felesleges belpolitikai elemet visz az európai választásokba, ha pártelnökök szerepelnek a listán, s a választók becsapása, ha olyanok állnak a lista élén, akik nem vállalják a feladatot. Mindezek ellenére nem volt fogadókészség a Fidesz javaslatára sem az MSZP, sem az MDF részéről.

Lássunk tisztán    

Strukturális és regionális politika területén csak lemaradásokat könyvelhetünk el, pedig ez évtől az uniós költségvetési befizetéseket a Strukturális Alapokból lehetne a legjobban ellentételezni. Kulcskérdés tehát a megfelelő rendszerek felállításának gyorsasága.

Chirac-Orbán találkozó   

Horvátország mielőbbi uniós csatlakozását sürgette a Jacques Chirac francia államfővel folytatott keddi budapesti megbeszélésén Orbán Viktor. A Fidesz elnöke, volt kormányfő erről a találkozó után nyilatkozott újságíróknak.

Röviden

A földművelésügyi minisztériumban a tárgyalások, az utcákon a gazdatüntetések folytatódtak ma. Az országos akció ma is incidensek nélkül zárult, és a gazdák közöltek: ha nem születik megfelelő megállapodás a jövő héten is folytatják. A tárgyalásokról egyelőre nem tudni részleteket.

Magyarország elveszítheti viszonylagos versenyelőnyét, ha nem helyez nagyobb hangsúlyt oktatási rendszere továbbfejlesztésére - figyelmeztetett a Magyarországon működő cégeket tömörítő Amerikai Kereskedelmi Kamara. Némethy László igazgatótanácsi tag az AmCham megrendelésére készült felmérés tapasztalatait összegezte. A tanulmány szerint Magyarország az uniós átlagnál kevesebbet költ oktatásra.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Több száz fiatal kutató szerződése hiúsult meg
  Az Esti Krónika Háttér műsorának vendége volt Vizi E.Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Makara B.Gábor, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese. A pénzügyi megszorítások következményeiről beszélgettek.

 • Tanulságos ol-wass-mány
  Feljelentették a Maros Megyei Ügyészségen a Wass Albert felolvasási rekordkísérlet szervezőit és résztvevőit. A megyei művelődési bizottság feljelentése szerint a szervezők megsértették a háborús bűnös személyek kultuszának tiltását előíró rendeletet, hisz a kolozsvári népbíróságnak közvetlenül a világháború után Wass Albert ellen hozott ítélete változatlanul érvényben van.

 • Elszabotálták a szocialisták a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját
  A Tolna Megyei Közgyűlés szocialista elnöke nem kezdeményezett semmiféle megemlékezést a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára. Ezért a közgyűlésben a Fidesz-frakció vezetője, Koltai Tamás indítványozta: legalább egy perces néma főhajtással emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól. A közgyűlés szocialista elnöke és a szocialista frakció ezt megakadályozta.

 • Valóban megszűnt a Köztársasági Etikai Tanács
  A sorozatos lemondások miatt pénteken valóban megszűnt a Köztársasági Etikai Tanács – erősítette meg a Magyar Rádiónak Solt Pál. A testület elnöke az utolsó ülésen köszönt le posztjáról. Döntését személyi okokkal indokolta, amelyről nem kívánt részleteket mondani. Közölte, a tanács megszűnéséről hétfőn levélben értesítette a miniszterelnököt.

 • Sokkolták a távhőszámlák a miskolciakat
  Miskolcon rendkívüli közgyűlést hívott össze az önkormányzat, mert a távhőszámlák 5-10 ezer forinttal emelkedtek. Meneszteni akarják a távhőszolgáltató cég menedzsmentjét.

 • Kiss, Gyurcsány, Hiller? - Medgyessy után szabadon
  A miniszterelnökségre három, a szocialista párton belüli csoportosulás emblematikus figurájának lehet esélye. Egyre többen elégedetlenek a kormányfő teljesítményével a szocilaista pártban. Sokan elfordultak Medgyessy Pétertől, a nyilvánosság előtt azonban még kevesen merik bírálni.

(febr.24.)

Putyin menesztette az orosz kormányt. A hírt élő televíziós adásban maga Vlagyimir Putyin jelentette be. A lépés jogszerű, oka ismeretlen. A távozó miniszterelnök Mihail Kaszjanov a Jelcin korszak utolsó embere, eltávolítását március 14-e utánra várták. A hírre a részvények estek ugyan, de Putyin támogatása a jelenlegi 80 százalékról még tovább nőhet. Kaszjanov nem volt népszerű. 

 

Közbiztonság  

Erről mindig halljuk, hogy javul.

Megváltó halál   

A kormánypártok és ellenzék csatázik az egészségügy problémái miatt. Ám senki nem szólal meg azon a hangon, amely a valós problémát láttatja, senki nem néz szembe a tényekkel. Nem a vízköves csatorna a baj (az is), hanem az anyagi és lelki leromlás, amely mérgezi a kórházak mindennapjait, betegét és orvosét, nővérét egyaránt. Egészségpolitikusok figyelem: érezzétek meg, milyen a világotok alulnézetben.

Lássunk tisztán  

A magyar kormány 2003 május 1. óta megfigyelői minőségében részt vesz az Unió munkájában. Míg a megfigyelői munkát végző képviselők több eredményt fel tudnak mutatni, a kormánynak a Tanácsban végzett munkája tökéletesen eredménytelen.

A polgár független, mégis tartozik valahová    

Balatonfüreden a Polgári bált szombaton Korzenszky Richárd atya, tihanyi bencés perjel védnökségével tartották meg. A tudós szerzetes beszédében azokat a gondolatait osztotta meg a közönségével, hogy mit is ért ő a "polgár" szó alatt.

Négy szervezet nyilatkozata a költségvetésről     

"Az Erdélyi Szövetség, a Hunyadi Szövetség, a Kárpátaljai Szövetség és a Rákóczi Szövetség aggodalommal értesült arról, hogy az állami költségvetés hiányának mérséklését célzó tervezett intézkedések sorában az illetékesek fontolgatják a határon túli magyarság költségvetési támogatásának csökkentését."

Röviden

A múlt heti német-francia-brit csúcstalálkozó célja nem egy kétsebességes Európa létrehozása volt, éppen ellenkezőleg: javaslatokat fogalmaztunk meg az EU jövője vonatkozásában, és szó sincs arról, hogy bármit elő akarnánk írni bárkinek - mondta Jacques Chirac francia elnök hétfőn Budapesten újságírók előtt, miután Mádl Ferenc államfővel tárgyalt.

 

Nem jogilag képtelenség. "Az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló törvény ötödik szakasza szabályozza azt a kérdést, hogy két vagy több párt közös listát állíthat" - mondta Ficzere Lajos annak kapcsán, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök indítványozta: a parlamenti pártok közös listát állítsanak a júniusi EP-választásra.

 

Orbán Viktor nem vesz részt az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos négypárti egyeztetésen. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "együttműködni nem a magyarországi pártelnököknek kell Magyarország érdekében, hanem azoknak az európai parlamenti képviselőknek, akik majd Brüsszelben együtt fognak dolgozni."

Tavaly a születések 2,2 százalékos csökkenése és a halálozások 2,3 százalékos emelkedése miatt nőtt a természetes népességfogyás mértéke, és 14 százalékkal haladta meg az előző évit; a népesség lélekszáma 2003-ban 10,117 millió fő volt, szemben az előző évi 10,142 millióval - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Hiller István szombaton a Klubrádió műsorában - a Népszabadság tudósítása szerint - úgy vélte, a baloldalnak is szüksége volna önálló televízió- és rádiócsatornára, miután a közszolgálati adók nem látják el megfelelően feladatukat, és a másik oldal elkezdte saját médiumai kiépítését.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.23.)

 

Február 23-án, hétfőn este magyar idő szerint 23:55 perckor sugározza a Duna TV EGY KÉMFŐNÖK BECSÜLETE... című dokumentumfilmjét, amit Mihail Pacepa tábornok exkluzív interjúja alapján M. Szabó Imre készített. Pacepa 10 évig nem adott interjút, háromszor cserélték az arcát, még most is meg akarják ölni a románok. A film egy részlete az 56-os események eddig ismeretlen részleteire is választ ad.

 Add tovább, érdemes megnézni!!! 

Draskovics áldozata lehet a Mátyás-templom    

Nehéz elképzelni, hogy a párizsi Notre-Dame-ot éveken keresztül állványrengeteggel körülbástyázva tekinthetik csak meg a turisták, mert a francia kormány költségvetési megszorításokra hivatkozva nem ad pénzt felújításra. A turisztikai látványosságok - nemzeti szimbólumok, amelyek állapota meghatározza egy ország arculatát - áll a fővárosi Fidesz - MKDSZ frakció vasárnapi közleményében.

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara    

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mert az egészségügyi megszorító intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet alkotmányos szempontból aggályosnak tartják - mondta Éger István, a MOK elnöke.

Hétfőn folytatódnak az agrárdemonstrációk  

Újabb útszakaszra terjed ki az eddig bejelentettek mellett a Budapest környéki agrártiltakozások helyszíne - mondta Bagi Béla, az Országos Demonstrációs Bizottság tagja. A már ismert öt főváros környéki helyszín a 6-os út Százhalombatta közeli szakaszán történő gazdademonstrációval bővül hétfőn. A gazdák eddig a 4-es, az 5-ös, a 31-es, valamint az 51-es főutak fővároshoz közeli szakaszán, valamint a régi Fóti úton kívántak demonstrálni.

Kisebbségi vezetők nyílt levele Medgyessyhez és Draskovicshoz    

"A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek tiltakoznak a kisebbségi kulturális autonómia letéteményeseinek számító kisebbségi lapok támogatásának radikális lefaragása ellen. "

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A szemerkélő eső ellenére is sok vendéget vonzott farsangvasárnap a busójárás Mohácsra, ahol egy napra megháromszorozódott a lakosság. A télbúcsúztató, tavaszköszöntő és termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozó busójárás eredetét a törökűzés legendájával is összekötik. A szokást a Balkánról származó sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(febr.22.) Vasárnapi gondolat

Gazdatüntetés  

Holnap egy hete, hogy tüntetnek a gazdák. Egy olvasónk figyelmességéből most egy képsorozat illusztrálja, hogyan is zajlik az egész.

Tamási Orosz János: Szobordöntögetők  

Konszenzus kellene tehát, végső, és visszavonhatatlan kiegyezés. Amely kezdődhetne például azzal: mai kormányfőnk nem az utópia szintjén megfogalmazott, a közéleti káoszra oda sem figyelő javaslatokkal állna elő a „közös nemzeti akarat képviseletének megteremtése” érdekében. Hanem, mondjuk, állást foglalna Teleki Pál szobrának kérdésében.

Lássunk tisztán  

A magyar diplomácia enyhén szólva leszerepelt az elmúlt két évben. Még az integráció területén is hibát hibára halmoztak.

 

Mondd, ki ő, és merre van hazája?

 

Megjelentek a Regionális Operatív Program első pályázatai   

Az első körben meghirdetett pályázatok a következők: 1. a turisztikai vonzerők fejlesztése; 2. a turisztikai fogadókészség javítása; 3. a hátrányos helyzetű régiók és kistérségek elérhetőségének javítása; 4. az óvodai és az alapfokú oktatásai- nevelési intézmények infrastruktúrájának fejlesztése; 5. a helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatása

 

Röviden

Az MSZP bajban van, miután támogatóinak egynegyede elpártolt tőle, a pártszervezetekben pedig érezhető a feszültség - mondta Hiller István, a párt alelnöke egy a  szociáldemokrácia jövőjéről rendezett konferencián.
 

Az egészségügyben tervezett idei megszorítások miatt az Alkotmánybírósághoz fordul az orvosi kamara. Azt kérik, hogy vizsgálja meg a testület: nem sérülnek-e az intézkedések révén az állampolgárok alapvető egészségügyi ellátáshoz fűződő jogai - mondta Éger István elnök a szervezett küldöttgyűlését követő tájékoztatón.

 

Románia - Magyarország 3:0 A magyar válogatott a második lett a ciprusi tornán, miután a döntőben Románia három góllal legyőzte. A mieink a hajrában két gyors kontrából két gólt kaptak, ellenfelünk így biztosította be sikerét. Tököli sok helyzetet hagyott ki, és tizenegyest hibázott. '81 óta nem sikerült legyőznünk szomszédunkat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.21.)

Orbán Viktor a közös listáról   

Orbán Viktor kijelentette, hogy a mögöttünk hagyott négy nap eredménytelenül telt el, és javaslatnak nem ismerhettük meg olyan értelmezését, amely elfogadhatóvá tette volna azt a magyar közvélemény számára; sőt a javaslat az összefogás helyett az ország közvéleményének megosztását eredményezte.

Nyílt levél Persányi Miklós miniszterhez  

A Balaton-parti országgyűlési képviselők ezzel a levéllel is kérik a Balaton vízszint további csökkenésének megakadályozására szolgáló lehetőségek részletes kidolgozását a minisztertől.

A Fidesz Gazda Tagozatának közleménye    

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Gazda Tagozatának Országos Tanácsa felháborítónak és mérhetetlenül cinikusnak tartja a kormányzat azon szándékát, hogy a Draskovics-csomag értelmében a tavalyi aszálykár enyhítésére fordított összeg 40 százalékát, 4 milliárd forintot kíván elvonni. "

Röviden

A felállítás nehézségei miatt a Teleki Pál Emlékbizottságban felmerült, más lehetőségek mellett, az a gondolat is, hogy esetleg Lengyelországban helyezik el Teleki Pál néhai miniszterelnök szobrát.

Decemberben helyi roma vezetők egy sajtótájékoztatón azt állították, "pénzért toboroztak új tagokat az MSZP-be". Vélhetően ezzel az üggyel kapcsolatban kizárták az MSZP-ből a párt több Vas megyei vezető politikusát: Tóth Csaba megyei elnökhelyettest, Szabó Bálintot, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) megyei elnökét, a csepregi MSZP-szervezet vezetőjét és Táncsics Péter megyei elnökségi tagot, kőszegi városi elnököt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.20.)

Pengeváltás 

A képviselőként olykor támadást, olykor kritikát kap az ember. Ha ez nyilvánosan történik, és a megtámadott szava is eljut az emberekhez, akkor érvényesül a demokrácia és a polgárok a megfelelő ismeretek birtokában szabadon formálhatnak véleményt.

Az Európai Unió nem cél, hanem eszköz a biztonságra 

Az EU nem cél, hanem olyan eszköz, amely a legtöbbet nyújthatja az országnak, a teljes értelemben vett biztonságot - mondta Surján László, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Szabad Európa-listájának 3. helyén álló képviselőjelölt, jelenlegi európai parlamenti megfigyelő Egerben csütörtökön

Nőtt a költségvetésből fizetett állások száma  

Továbbra is hiányzik az egyenes beszéd a foglalkoztatottsági mutatók tekintetében.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció közleménye   

Politikai védelem a Jahn Ferenc Kórház igazgatójának

Röviden

Gál J. Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján minden eddigi szereplését felülmúlta. Az arcizma sem rándult, amikor tökéletesen az ellenkezőjét állította mindannak, amit előző nap mondott. A kormányszóvivő szerint ugyanis a gazdatüntetőknek eddig még a magyar adófizetőkkel volt vitájuk, most pedig már a multikkal. Az a törekvése, hogy szembeállítsa az utak mellet fagyoskodó, a létükért küzdő gazdákat a magyar társadalommal, híven mutatja a Medgyessy-kormány cinikus hozzáállását a magyar agráriumhoz.

A miniszterelnök szerint az emberek elsöprő többsége támogatja a hétfői országértékelő beszédében elhangzott három közjogi kezdeményezését.

Ahogy azt Péterke elképzeli

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.19.)

A szocialista-liberális kormány és az Európai Unió   

Újabb sorozatot indítunk "Lássunk tisztán" címmel. A  szocialista-liberális kormány első két éves működését tesszük mérlegre. Nyugodt elmélyedést kívánó elemzés az elmúlt két év európai integrációs folyamatairól.

Itt a Medgyessy-Draskovics csomag   

"Legalábbis itt a mérete. Kívülről 150, belülről 120 milliárd. Az előzetes csomagocskával együtt mérlegelve kívülről 185 milliárd - értsd: ennyit vesznek el; és belülről 155 milliárd forint - értsd ennyi haszna lesz a költségvetésnek."

Miért is? Miért is? Miért is? 

Nem először fordul elő, hogy az ember egyáltalán nem érti, hogy a kormány jeles egyéniségei és a szocialista-liberális koalíció pártvezérei miért is teszik, amit tesznek. Medgyessy békecsomagja is ilyen talány. (Surján László írását a témával kapcsolatos linkgyűjtemény egészíti ki.)

A Fidesz gazdasági kabinetjének közleménye  

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakciója felháborítónak tartja, hogy az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ülésén a szocialista képviselők megakadályozták a jelenlévő APEH-elnök meghallgatását, Király László György, az APEH elnöke személyesen jelent meg a bizottság ülésén, ám a meghallgatása előtt a szocialista képviselők hazaküldték."

A Fidesz frakció közleménye   

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja felszólítja a kormányt, hozza nyilvánosságra az AKA Rt. tulajdonosaival megkötendő szerződés tervezetét."

Röviden

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága ülésén visszavonták a Teleki Pál, néhai miniszterelnök szobrának felállítási engedélyét.

Akár már jövőre megkezdődhet a szombathelyi repülőtér kiépítése a két partnerváros, Szombathely és a burgenlandi Oberwart (Felsőőr) együttműködésében. A Savaria Airport elsősorban teherszállító repülőgépeket vár, de használhatják személyszállítók is. Az engedélyezési eljárást az idén elkezdik, s jövőre indulhat az építkezés. 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.18.)

Az első vér

Együttérzésünket fejezzük ki a megsérült magyar katonáknak. Megrendítő a hír: Tíz magyar katona megsérült, amikor terrortámadás érte az iraki többnemzetiségű hadosztály Hillában található táborát szerdán hajnalban. Két magyar katona sebesülése súlyos, szerencsére nem életveszélyes. - közölte Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója az MTI-vel.

 Nehezményezzük, hogy nem a honvédelmi miniszter állt ki a nyilvánosság elé.

Medgyessy jelszó: nem kormányozni, hanem szolgálni. - Az első fele már megvalósult.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség közleménye   

Az EU-tisztségviselők közös jelöléséről.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség közleménye   

"Javasoljuk Németh Imre agrárminiszternek, hogy amikor az egyre növekvő állami agrártámogatásról beszél, nézzen ki az utakra, ahol jelenleg is több ezren tüntetnek kormánya agrárpolitikája ellen."

A hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát 

Medgyessy és a fiatal tehetséges gazda esete.

Hol a határ?  

"Nem mi mondjuk" sorozatunkban a szerbiai Képes Ifjúság levelezőlistáján is terjedő cikket adjuk közre, melyben Bencsik elítélését szedik ízekre.

Alkotmánybírósági döntés után  

Az alkotmánybíróság döntése értelmében értelmezhetetlen az az interpellációs sorozat, amelyet a kormánypárti képviselők intéznek a Legfőbb Ügyészhez.

Röviden

Jogerősen személyiségi jogi pert nyert Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke Juszt László újságíróval szemben kedden a Fővárosi Bíróságon. A bíróság döntésével helyben hagyta az ügyben tavaly márciusban első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) ítéletét, amely elmarasztalta Juszt Lászlót a politikus jó hírnévhez, becsülethez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogának megsértése miatt.

Az európai integrációs bizottság keddi ülésén részt vett az ír nagykövet és Jürgen Köppen. Az EU magyaror-szági nagykövete megoldatlannak nevezte azokat a problémákat, amelyeket az Európai Bizottság tavaly novemberi jelentésében kifogásolt. Elsősorban az agrártámogatások kifizetéséhez szükséges intézményrendszer, illetve az élelmiszeregészségügyi normák hiányosságaira utalt. Megnyugtatásul hozzátette, hogy a kormányzat által kitűzött határidők igen ambiciózusak, de ha semmi nem jön közbe, tarthatóak lesznek. Amennyiben ezeket a határidőket nem tartjuk, figyelmeztetett, különböző piaci korlátozásokkal, illetve az EU-támogatások egy részének elvesztésével számolhatunk.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.17.)

Még a 24 órát sem élte meg Medgyessy közös lista ötlete.
Nem lesz!
Medgyessy szerint a szimbólum a lényeg.

Levél a miniszterelnökhöz   

"Sokan a Hazafias Népfront feltámadását látták az ön beszédében, amely ekképp önmaga cáfolatává lett. Ha a Magyar Köztársaság miniszterelnöke ilyen ötlettel áll elő, akkor ő még a Magyar Népköztársaságban él, s ekképp a rendszerváltás még nem  fejeződött be. Valójában azonban Magyarországon ezt az egységes listát nem a Népfront találta ki, hanem még Vorosilov úr, aki ezzel akarta megakadályozni a kommunisták előrelátható 1945-ös vereségét."

Az egyházak finanszírozása   

Az egyházak szerint az SZDSZ javaslata komolytalan, ad hoc jellegű, megalapozatlan, és tévedésen alapul

A Halotti Beszéddel kapcsolatos rejtvényünk megfejtése 

Kevés megfejtés érkezett, de azok pontosak voltak. A Halotti Beszédben csak pont szerepel, mint írásjel, de egyben teljes biztonsággal ellátja a vessző feladatait is: ha pont szerepben van, utána nagy betű következik, ha ma vesszőt tennénk, akkor a pont után kis betűvel kezdődik a szöveg.

Újabb Mi ez? rejtvény  

Egy kedves Olvasónk jóvoltából egy újabb rejtvényt adunk közre.

A KDNP elnökének nyilatkozata   

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöksége megalapozatlannak, végiggondolatlannak és következetlennek tartja az SZDSZ javaslatát az egyház-finanszírozás megváltoztatására.

Röviden

A fogyasztói árak januárban 6,6 százalékkal emelkedtek 2003 januárjához viszonyítva és 2,1 százalékkal decemberhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az elemzők januárra 6,3 százalékos éves és 1,76 százalékos havi árszínvonal változást vártak

Minden eddig ismertnél távolabbi galaxist azonosított egy nemzetközi csillagászcsoport. A szenzációt vasárnap egy seattle-i tudományos tanácskozáson jelentették be. A Hubble űrteleszkóp által közvetített felvételek hitelességét a hawaii Keck obszervatórium is megerősítette. A galaxisról észlelt fényt a távoli csillagrendszer még "ifjúkorában", alig 750 millió évesen bocsátotta ki, és több mint 13 milliárd fényévnyi távolságot tett meg a Földig.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(febr.16.)

Medgyessy országértékelő beszédéről  

Vorosilov 1945-ös ötletét elevenítette fel Medgyessy országértékelő beszéde: Legyen közös lista, ne versenyezzenek a pártok. Éljen a Hazafias Népfront! 

Baljós jelek  

Alighanem csalódnak majd, akik a problémák megoldásának világos ütemtervét várják a miniszterelnök mai parlamenti felszólalásától. Az előjelek inkább baljósak. Pótcselekvés sorozat előtt állunk. Sőt az is lehet, hogy MP bejelenti: a gyermekek védelmében a villanykapcsolókat alacsonyra, de a konnektorokat magasra kell helyezni.

Agrárdemonstrációt tartanak hétfőtől a gazdaszervezetek    

Agrárdemonstrációt tart hétfőtől több gazdaszervezet a fővárost kivéve az ország minden megyéjében, hogy felhívják a figyelmet az agrárágazat általános válságára. A szervezetek a termelők érdekeit kívánják képviselni, a megmozdulással az egyes ágazatok - tej, sertés, baromfi - ellehetetlenülését, az EU-támogatások kifizetésének bizonytalan voltát és a vidéki lakosság helyzetének romlását is demonstrálják.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Második alkalommal tart országértékelő beszédet Medgyessy Péter miniszterelnök az Országgyűlésben, hétfőn napirend előtt. A miniszterelnöki beszéd két alkalommal kormányülésen is szóba került. Medgyessy Péter közgazdászokkal, kutatókkal konzultált, közvélemény-kutatási adatokat tanulmányozott és elemzett a beszéd elkészítése folyamán.

Reneszánsz várak és erődítmények címmel grafikai kiállítás nyílt Gyulán, a Várszínház kamaratermében az első alkalommal megrendezett Reneszánsz Karnevál alkalmából.

A Nobel-békedíjra jelöltek száma idén rekordot döntött: 173 személyt, illetve szervezetet javasoltak a kitüntetésre.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Medgyessy kudarcos Európa-terve és a magyar mezőgazdaság
  Az egy évvel ezelőtt meghirdetett és azóta csendben el is halt Európa-terv eredményeivel szembesítjük az ország-értékelő miniszterelnököt. Egyben emlékeztetünk: június 13-án miniszterelnök értékelő is lesz.

 • Az SZDSZ az állam és az egyház szétválasztásáról
  Az SZDSZ szerint kényszerpályára tereli az egyéni meggyőződést, ha az egyház egy közhatalommal összefüggő intézményként jelenik meg - mondta Fodor Gábor a párt szabad tanácskozásán vasárnap a fővárosban.
 • A Legfőbb Ügyészség perli Szabó Zoltánt (MSZP)
  Pert indított a Legfőbb Ügyészség Szabó Zoltán szocialista képviselő ellen a testület jó hírnevének megsértése miatt.

 • Szijjártó Péter nyílt levele Keller közpénzügyi államtitkárhoz
  A szocialista - szabad demokrata kormánykoalíció elmúlt másfél éves működését figyelve a magyar emberekben jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon a tettek miért nincsenek még csak köszönőviszonyban sem a szavakkal. Így van ez a nagy hírveréssel beharangozott üvegzseb-programmal kapcsolatban is - írja Keller László közpénzügyi államtitkárhoz vasárnap eljuttatott nyílt levelében Szijjártó Péter országgyűlési képviselő.

 • Teleki-szobor: Demszky a döntés felülvizsgálatát kéri
  A főváros kulturális bizottsága január 28-i ülésén egyhangúlag támogatta Teleki Pál szobrának felállítását a budai Várban, egy héttel korábban a városképvédelmi bizottság is egyhangúlag engedélyezte a szobor elhelyezését közterületen.

(febr.15.) Vasárnapi gondolat

A délibáb piacosítása  

Szabad-e a családi önellátást és a családi gazdaságok létét csak a gazdaságos termelés szemüvegén át nézni? Van-e kizárólagos létjogosultsága a vidék gazdasága esetében a gazdaságos üzemméret kifejezésnek? Szabad-e emberek szülőföldjét, lakóhelyét, személyes és családi boldogulásának színterét Medgyessyék szavával életképtelen településnek címkézni?  Szandai József levele Szanyi Tiborhoz.

Becstelen vér  

Nem sikerült a szocialisták trükkje: nem lehetett a Vér és Becsület rendezvényén résztvevő gyér számú emberrel riogatni a polgári oldal szavazóit.

Ne a pártokról, hanem az emberekről  

Szájer József szerint az európai választásoknak az emberekről kell szólnia, nem a pártokról. Az Unió a Szövetség szemében a magyar emberek jövendő biztonságának eszköze.

Röviden

Máris változott a szocialista lista. Az élen ugyan a helyzet változatlan, továbbra is díszpintyek vannak a lista elején, harmadikként a bukott miniszter asszony díszeleg. Őket követi Harangozó Gábor, Kósáné Kovács Magda, Tabajdi Csaba, Gurmai Zita, Fazakas Szabolcs, Herczog Edit, Dobolyi Alexandra, Hegyi Gyula és Czinege Imre, Tukacs István, Németh Balázs, György Gábor, Bazsa Tamás, Veress József. A 18. helyre a párt cigánytagozata tesz javaslatot a visszalépett Kóczé Angéla helyére. A 19. helyen szerepel Vári Gyula, utána Bakonyi Tibor, Stanitz Károly, Szabó Gyula, Szabó Zoltán és Vastagh Pál.

Az MTI az MSZP vezetéséhez közel álló forrásból úgy értesült, Ron Werber folytatásra buzdította a kampányaktivistákat. A Köztársaság téri MSZP-székházban tartottak egy rendezvényt, amelyen az izraeli kampánytanácsadó  mintegy 250 fiatal aktivistától búcsúzott el. Mint mondta, az ösvényt már kitaposták, most már végig kell menni rajta. Ron Werber állítólagos távozásával nem ér véget a szocialista párt tavaly ősszel indított Csapatjáték elnevezésű kampánya, az aktivisták az európai parlamenti választási kampányban is részt vesznek. Ron Werber januárban hagyta el Magyarországot, de azóta is többen látni vélték. Az általa felfokozott gyűlölködő és törvényeket nem tisztelő szellem itt maradt, a kabai választás megsemmisítése is ebbe a körbe tartozik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Szocialista lejtmenet
  Az osztrák Die Presse meglehetősen éles kritikával illeti a szocialista kormányzás első két évét. Állításait nem tudjuk cáfolni...

 • Bezárják az iskolákat
  Mintegy 1500 iskolát fenyeget a bezárás. Gazdasági érveket lehet felhozni a bezárások mellett, de ki veszi számba a rossz közlekedési lehetőségek miatt hóban fagyban az út szélén álldogáló kisiskolások kínlódását? A szülők aggodalmát? A falvak további elnéptelenedése már a buldózeres falurombolásnál is kártékonyabb lehet.

(febr.14.)

Megújult a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség vezetése  

A mai tisztújítás ment volt minden rosszízű vitától. Nem a posztokért való harc, hanem a sikeres választási szereplés mozgatta az embereket.

A legszebb feladat  

Barankovics István 1955-ben már meglátta a világ egységesülésének keresztény távlatait. Kár volt, hogy eddig a keresztények inkább elbújtak a feladat elől és másoknak engedték át a terepet.

Adj már békességet!   

Az Európai Unió kapujában álló magyar ember legmélyebb vágya ugyanaz, amit Balassi is megfogalmazott: Békességre, csendességre vágyunk. Jogos kívánságainkat viszont csak munkával, közéleti feladatvállalással érhetjük el, de csak akkor, ha legelőször az Úristennel rendezzük "közös dolgainkat".

 

Röviden


A Zengő védelmében

 

Putyin elnök a Szovjetunió szétesését nemzeti tragédiának nevezete. Elmondása szerint a Szovjetunió nagymértékben hozzá járult a világ stabilizálásához. Szavai az oroszok körében valószínűleg sokaknak tetszenek, de külföldön a hidegháború kiújulásának veszélyét is felvetik - hangzott el a BBC tudósításában. Ez a hír teljes mértékben alátámasztja az Európai Néppártnak a kommunizmus elítéléséről szóló határozatát.

Kovács László a gyűlölet ellen: "Nem léphetjük át nyugodt lelkiismerettel az Európai Unió küszöbét a neonáci ideológiai és történelemszemlélet képviselőit, a szélsőséges, kirekesztő eszmék hirdetőit bátorító, velük cinkosságot vállaló politikusokkal." Tegyük hozzá, és nem tehetjük ezt a kommunistákkal sem. Nem kérünk továbbá azokból sem, akik a gyűlöletkeltés ellen a következőket mondják: "akik ma még csak egy zászlót égetnek el, holnap már könyveket és utána előfordulhat, hogy még embereket is.” 

Országos agrárdemonstráció kezdődik hétfőn valamennyi megyében, kivéve a fővárost. A szervezők szerint a rendőrségre eddig 60-70 demonstrációs helyszínt jelentettek be. Helyszínenként 25-500 munkagépre lehet számítani. A tiltakozó akciókra elsősorban a határátkelőhelyek, a fontosabb fő- és összekötő utak kereszteződéseinek környékén, továbbá hidak le- és feljáróinál lehet számítani.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Az M5 tragikomédiája
  A Gondola cikke kicsit hosszú, de különösen alacsony vérnyomásúaknak kötelező olvasmány. A szegedi autópálya soha nem volt sikertörténet, de amit most művelt a Csillag-Medgyessy duó, az több mint nevetséges, az maga a tragédia.

 • Egyre harcosabbak az ifjú szocialisták
  Túl sok jelöltet nem juttattak pártjuk európai listájára, akiket sikerült azok nem feltétlenül nyerő emberek - hát tanultak az öregebbektől és egyre gyakrabban kötik a gőzt a dudára. Jól van fiam, röff, röff, röff, mondja odaátról Kádár Jani, apád is így csinálta.

(feb.13.)

Fidesz - európai integrációs kabinet közleménye   

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoport európai integrációs kabinetje üdvözli Günter Verheugennek, az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosának a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete törvénymódosításával összefüggő nyilatkozatát, és azt a kormány figyelmébe ajánlja.

Orbán Viktor pert nyert Juhász Ferenccel szemben 

Jogerősen pert nyert Orbán Viktor Juhász Ferenccel szemben. A Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön kimondta, hogy személyiségi jogot sértett a honvédelmi miniszter, amikor egy kijelentésével azt a hamis látszatot keltette, hogy a volt miniszterelnök antiszemita politikus.

Magyarország a 26. a demokráciák listáján    

Magyarország a 26. azon a listán, amelyet a demokrácia minősége alapján állított össze egy Ausztriában alapított egyesület, a rangsort Norvégia vezeti, és a lista  száz államot sorol fel.

Lengyel Zoltán (Fidesz) közleménye    

A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis egy mezőgazdasági termelő a kapott beruházási támogatás után nem igényelheti vissza az általános forgalmi adót. Az uniós pénzek megadóztatása nemcsak a gazdálkodók egyébként is tragikus anyagi helyzetét nehezíti tovább, hanem a brüsszeli elképzelésekkel is ellentétes.

Röviden

A kaposvári Kométa 99 kft. a dolgozóinak csaknem felétől kényszerül megválni, ha belátható időn belül nem kapja vissza a exportjogot; a napokban 400 dolgozó elbocsátását jelentették be a megyei munkaügyi központnak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Európai Unió: lehetőség a jobb életre
  Az elmúlt hét végén tartotta az Európa parlamenti választás kampányindítóját a Fidesz-MPSZ, amelynek listáján vezető szerepet tölt be dr. Surján László, a szécsényi választókerület országgyűlési képviselője. A képviselő Sóshartyánban tartott közmeghallgatást, amely után az Európa parlamenti választások esélyeiről beszélt.
 • Városházi vita Budapest felszabadulásáról
  A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció arra kéri a város vezetését, Demszky Gábor főpolgármestert és Schiffer János főpolgármester-helyettest, hogy ne ünnepelje Magyarország német és szovjet megszállását, ugyanis a főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának eseménynaptárából értesültek arról, hogy február 13-án Schiffer János "beszédet mond Budapest felszabadulásának 60. évfordulóján".

 • A Mazsihisz tiltakozik a Teleki szobor felállítása ellen
  A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) - más zsidó szervezetekkel együtt - tiltakozik Teleki Pál egykori miniszterelnök szobrának felállítása ellen: "Teleki életművének kultuszát a Magyar Köztársaság alkotmányos elvei arculcsapásának tekintjük" - írta a Mazsihisz.

 • Ifjú Szocialisták: törvényességi felügyeleti vizsgálat a polgári körökkel szemben
  A Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták csütörtökön kezdeményezte, hogy a Legfőbb Ügyészség (LB) indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot a polgári körökkel szemben. Zuschlag János, a szervezet elnökhelyettese az LB-nek címzett levelében, amelyet az MTI-nek is elküldött, leszögezi: "a polgári körök rendezvényt szerveznek, székház megvásárlása céljából adakozást hirdetnek, vagyis bevétellel rendelkeznek. Tagnyilvántartást vezetnek, ilyen tevékenységet pedig csak nyilvántartásba vett szervezet folytathat".

(feb.12.)

Kiszámítható gazdasági pályára van szükség   

A Fidesz szerint a gazdaság szereplőinek reális képet kell kapniuk arról, hogy mi várható a következő években, ehhez pedig egy új gazdasági makropálya tervezése szükséges - mondta Varga Mihály szerdán azon a gazdasági konferencián, amelyet a munkaadói, a kamarai, a pénzügyi és a nemzetközi befektetői oldal részvételével szerveztek.

A Fidesz oktatási kabinetjének közleménye 

A diákhitel-kalkulátor nem tartalmaz megtévesztő információt.

Kövér László az ország közös dolgainak rendezéséről     

Orbán Viktor keddi évértékelő beszédéből az az óhaj, szándék csendült ki, hogy az európai uniós csatlakozás előtt néhány hónappal valóban rendezni kellene az ország dolgait - mondta Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke szerdán Székesfehérváron.

Röviden

Lemondott főszerkesztői tisztségéről Eötvös Pál a Népszabadság  főszerkesztője. Megbízott főszerkesztőként Vörös T. Károly szerkeszti a lapot.

A szomorúan tapsoló kollégák

A brit kormány illetékesei megerősítették, hogy az unióba belépő országok számára a csatlakozás első pillanatától megnyitják a brit munkaerőpiacot

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Medgyessy évértékelõ beszédének napján demonstrálnak  a gazdák
  A magyaroroszági termelők közel felét tömörítő MAGOSZ úgy döntött: országos demonstrációt hirdet. Az agrárkerekasztal különbizottságának ülésétől megoldást várt a képviselet, ehelyett azonban azt tapasztalták: a Németh Imre vezette tárcának nincsenek javaslatai a sertés-, a baromfi, és a tejágazat válságainak kezelésére.
 • A jövőben fizetni kell a választott orvosért?
  A Fidesz szerint katasztrofális következményekkel járhat az új ötlet. Frajna Imre fideszes képviselő szerint nem a takarékoskodást, hanem a betegek megsarcolását jelentené, ha bizonyos esetekben fizetni kellene az orvosi ellátásért. Az egészségügyi minisztérium elképzelései szerint ugyanis térítési díjat kérnének a pácienstől, ha az nem a területileg illetékes szakrendelőbe megy, vagy ha a kórházban maga választja meg kezelőorvosát.

 • "Bomba" üzlet: Az állam 40 százalékos részesedést vásárol M5-ös autópályát üzemeltető AKA Rt-ben (Kérdés, kinek jó ez?)
  Miután az Állami Autópályakezelő Rt. (ÁAK) megvásárolta az AKA Rt. részvényeinek 40 százalékát, a költségvetésnek éves szinten mintegy 15-20 milliárd forintnyi rendelkezésre állási díjat kell fizetnie az AKA Rt.-nek, amivel az állam szolgáltatást vásárol a társaságtól és részben megtéríti a kieső autópályadíj-bevételt is.

(feb.11.)

Orbán Viktor: az emberek sokasága csalódott  

Hangfelvétel
Videó

A beszéd nyomtatható formában

Az Európai Unió 2004. évi költségvetésének tanulságai  

A magyar emberek számára nem mindegy, milyen lesz a nemzeti érdekek képviselete az Európai Unióban. Támogatást leginkább a parlamenttől remélhet, s ott a legerősebb csoportra, az Európai Néppártra számíthat, ha a Szövetség jelöltjei, - akik értelemszerűen a Néppárt frakciójában fognak dolgozni - nagy számban jutnak be az Európai Parlamentbe. Hogy ez így lesz-e, azt csak a tisztelt választók dönthetik el.

Görgey Gábor  az Írószövetséghez intézett levelet      

Görgey Gábor csaknem 50 évi tagság után kilép a Magyar Írószövetségből, ha az nem határolódik el Döbrentei Kornél költőnek a Tilos Rádió előtti tömeggyűlésen mondott, szerinte uszító beszédétől.

EP-választás javasolt időpontja június 13.    

A parlamenti pártok vezetői június 13-át javasolták a köztársasági elnöknek az európai parlamenti választások időpontjául keddi budapesti megbeszélésükön - közölte Schmitt Pál a találkozót követően újságírókkal. Arra is javaslatot tettek az államfőnek, hogy a választásokat március 15-e után írja ki, hogy a kampány ne zavarja meg az 1848-as megemlékezéseket.

IKSZ  közlemény    

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleményben  javasolja, hogy a Baumgartner-teammel felbontott szerződés maradványösszegét az athéni olimpikonok felkészülésére csoportosítsák át.

Röviden

Magyar tagja is van Keresztúri Ákos geológus személyében az egyesült államokbeli sivatagi Mars-bázisnak, amelyen azt vizsgálják, miként végezhető kutatómunka a marsbéli zord körülmények között.

Kivonult a Fidesz a Gazdasági Bizottság mai üléséről, miután a kormánypárti képviselők most sem akartak tárgyalni az M5-ös kivásárlásáról. A bizottság szocialista elnöke, Puch László azt mondta: a testület nincs abban a helyzetben, hogy a kormány érdemi döntése előtt egyeztessen a részletekről.

Úgy tűnik, újabb alakzatok jelennek meg a hazai politikai geometriában: befolyásos, gazdag üzletemberekből álló "baloldali körök" szerveződnek az MSZP körül. Az Index információi szerint még februárban nyilvánosság elé lépnek az új szocialista tőkések, akik "unják a kormány gazdaságpolitikai dilettantizmusát", és változást sürgetnek. (HírTV)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.10.)

Balázs Péter nyilatkozata az EU hivatalos nyelveiről  

Az MTI közreadta Balázs Péter nagykövet úrnak, a Magyar Köztársaság első biztos-jelöltjének nyilatkozatát. Ebben annak adott hangot, hogy "nyitottak vagyunk a nemzeti nyelvek korlátozása iránt".

A szentatya beszéde a Hittani Kongregáció plenáris ülésének résztvevőihez  

Február 6-án pénteken délelőtt II. János Pál pápa a Kelemen-teremben kihallgatáson fogadta a Hittani Kongregáció napokban tartott plenáris ülésének résztvevőit. A kétévente esedékes ülések lehetőséget adnak arra, hogy a dikasztérium munkatársai újra tudatosítsák magukban feladatuk pasztorális jellegét, hiszen a pápát legfőbb pásztori szolgálatában támogatják – mondotta a szentatya.

A Fidesz gazda tagozatának közleménye  

Tiltakozás az Állategészségügyi Szolgálatban meglévő összeférhetetlenségek ellen.

Érseki szentmise Móra Ferenc emlékére    

Érseki szentmisét celebrált hétfőn Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye érseke Móra Ferenc halálának 70. évfordulója alkalmából a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony Templomban.

Röviden

Ma Orbán Viktor országértékelő beszéde a ELTE Kongresszusi Központjában. Immár hatodszor értékeli az ország helyzetét Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke kedd este. A tervek szerint Orbán Viktor negyven percben beszél az ország helyzetéről. A rendezvényre a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület tagjain kívül meghívót kapott az Országgyűlés elnöke és a parlamenti pártok frakcióvezetői. A beszédet este 6 órától élőben közvetíti a HírTV, az InfoRádió és a Kossuth Rádió.

Juhász Gábor (MSZP) frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Medgyessy Péter szerint a kormány stílusán, magatartásán és következetességén kell változtatni. "A miniszterelnök úr megerősítette azt a szándékát, hogy lesznek kormánystruktúrát érintő döntések" - tette hozzá, részleteket azonban nem árult el.

 

Székesfehérvárt eladósítja a szocialista vezetés - Székesfehérvár mintegy 26 milliárd forintos költségvetési tervezetének bevételi oldala csak hitelfelvétellel lesz teljesíthető; a bevételeket felül-, a kiadásokat alultervezte a város - mondta Gógl Árpád a közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője. A közgyűlés elé február 12-én kerülő költségvetési tervezetből hiányzik a rendezettség, a koncepció, s nem tükrözi a jelenlegi és várható gazdasági nehézségeket.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Orbán-Schmitt: "ha tudsz, kérünk, gyere, segíts..."
  A fenti mondatot Gyarmati Dezsőhöz intézték a Fidesz Szövetséggé alakulását követően. Ahhoz a Gyarmati Dezsőhöz, aki négyszeres olimpiai bajnokként és volt mdf-es országgyűlési képviselőként ajánlotta fel segítségét a Szövetség vezető politikusainak.

 • Gyurcsány, az Árnyékterminátor: "Le kell verni a jobboldalt"
  A szocialista Árnyékterminátor eddig sem kulturált megszólalásairól volt híres. Emlékezetes, korábban polgárháborús felhívását tette közzé a Népszabadságban, most pedig ugyanennek az újságnak kijelentette: "Le kell verni a jobboldalt."

 • Támogatáscsökkenés az agrártárcánál - Bajban a haszonállat-tartók
  Ahhoz képest, hogy kiemelt támogatásról biztosította a földművelésügyi minisztérium többek között a csirketermelőket is, várhatóan éppen az ellenkezője történik. Sajtóinformációk szerint ugyanis a felére csökkentené a tárca az egyedenkénti haszonállat-tartási támogatást. Egy ilyen mértékű visszaesés 1,5 milliárd forintos veszteséget jelentene az ágazatnak.

(feb.09.)

A Fidesz-frakció önkormányzati kabinetjének közleménye    

"Lamperth Mónika belügyminiszter és Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter ígéretei és fogadkozásai ellenére egyre több hír jelenik meg a sajtóban arról, hogy a magyar önkormányzatok katasztrofális anyagi helyzetét súlyosbítandó a bankárkormány újabb tízmilliárd forintot készül elvonni a településektől. "

A Társadalmi Konföderáció közleménye  

A Társadalmi Konföderáció tiltakozik amiatt, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a jövőben családi jövedelem igazolásához köti az allergiás betegek immunterápiás kezelését.

A kormány saját tárgyalási pozícióját rontja az M5-ös ügyében

A Fidesz szerint a kormány saját tárgyalási pozícióját rontja, és "az adófizetők százmillió forintjait veszélyezteti" azzal, hogy az MSZP kongresszusának időpontjához köti az M5-ös autópálya matricássá tételét.

Heti filmajánló    

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Dán filmhét lesz Budapesten; a világ filmpiacán egyre jelentősebb szerepet betöltő dán alkotások csütörtöktől egy héten át láthatók a Művész moziban. A vetítéssorozat Christoffer Boe Cannes-ban Arany Kamera-díjjal jutalmazott filmjével, a Rekonstrukcióval indul. A film a romantikus dráma műfaját újítja meg.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Horn Gyula bírálta az SZDSZ-es gazdasági tárcát
  Horn Gyula vasárnap bírálta az SZDSZ által irányított gazdasági tárcát az M5-ös autópályáról folyó tárgyalások nyomán kialakult helyzet miatt. "Az illetékes tárca (...) kialakított egy olyan helyzetet, ami minden, csak nem jó" - jelentette ki a volt kormányfő a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.

 • Lendvai: a Fidesz sötét dolgokat cselekszik
  Az MSZP azt várja Orbán Viktor Fidesz-elnöktől, hogy ismerje be tévedését a polgári körökkel kapcsolatban, mivel a mozgalom kontrollálhatatlan lett, az erőszakos utcai rendezvények mindennapossá váltak - mondta Lendvai Ildikó, a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes

 • Fokozott munkajogi ellenőrzésére készül az APEH
  Az adóhivatal fokozottan ellenőrizni fogja június 30-át követően a vállalkozói szerződések minősítését munkajogi és társadalombiztosítási szempontból - áll az adóhivatal 2004-re elkészített ellenőrzési irányelvében. Az idén kiemelt figyelemre számíthatnak a telekáfások, a sulinetesek, a kedvezményes lakáshitelt igénylők, a multicégek és az ügyvédek is.

 • OECD-intelmek – szabad szellem
  OECD étlap szerinti három fő feladat: fenntartani a nemzetközi versenyképességet, teljesíteni az euró bevezetésének feltételeit és kihasználni a munkaerő eddig rejtett forrásait.

(feb.08.) Vasárnapi gondolat

Elhasználódott-e már a társadalompolitikai kereted?  

Gyurcsány Orbán nyomában

Szabad Európa, biztonságos Magyarország  

Pénteken Salgótarjánban sajtótájékoztatót tartottak az Európai Uniós csatlakozásunkkal kapcsolatban. Az alábbi összeállítás a sajtótájékoztató főbb gondolatit foglalja össze:

A számítógép már tudja a megoldást...   

Gazdasági és morális helyzetünk megjavulásának lehetőségét a számítógépes hibaüzenet megsúgja.

Röviden

Sebestyén Júlia aranyérmes lett a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon. GRATULÁLUNK!

 

A szlovákiai Rozsnyón újra áll Kossuth Lajos először 1907-ben felállított, majd a trianoni szerződést követő évtizedek során keserves hányattatást megért köztéri szobra. A szombaton tartott szoboravató ünnepségen másfélezer ember volt jelen. Róna József alkotása, a közel három méter magas Kossuth-szobor nem eredeti helyén, a város főterén, hanem a bányászmúzeum szomszédságában kapott helyet.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Lezárják a Happy End dossziéját - Megszüntették a nyomozást
  Bűncselekmény és bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség az Országimázs Központ tevékenységével kapcsolatos, még le nem zárt ügyekben is – tudta meg a Magyar Nemzet. A döntés értelmében megalapozatlanok voltak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, illetve Keller László közpénzügyi államtitkár kezdeményezésére indított eljárások.

 • László Csaba kevés lehetőséget lát a manőverezésre
  A Reutersnek pénteken adott nyilatkozatában László Csaba kifejtette: félő, hogy Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszternek kevés lesz a mozgástere, mert a megbolygatott pénzpiacok kevésbé fogják tolerálni a költségvetési és politikai melléfogásokat.

 • Elégtelen az üvegzseb-program végrehajtása
  "Elégtelen" a Medgyessy-kormány által másfél évvel ezelőtt meghirdetett úgynevezett üvegzseb-program végrehajtása - mondta Répássy Róbert fideszes képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Medgyessy Péter kormányfőnek országértékelő beszédében magyarázatot kell adni arra, hogy miért nem lett átláthatóbb a közpénzek felhasználása, miért nem lett hatékonyabb a köztulajdon használatának ellenőrzése, vagyis miért nem lett tisztább a közélet kormányzásának eddigi időszaka alatt.

 

 

(feb.07.)

A Nemzeti Agrár Kerekasztal szervezeteinek nyilatkozata  

"Tekintettel a fentiekre, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a pénzügyi kormányzat bármilyen megszorító intézkedéssel sújtsa az ágazatot. Ezért kérjük a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza azt a tervezet, amellyel 20 milliárd forintot kíván elvonni az agrárköltségvetéstől. "

Ágh Péter (Fidelitas) és Marton Zsolt (IDF) nyilatkozata  

"100 napja nem tudjuk, hogy fizettek-e a voksért az ifjú szocialisták!"

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció közleménye   

Cselekvés helyett csak fals szólamok

Röviden

Gerhard Schröder német kancellár bejelentette pénteken: lemond a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztéről, hogy véget vessen a kormány reformjaival kapcsolatos párton belüli perlekedésnek, és javítson a párt makacsul kedvezőtlen népszerűségi mutatóin.

 

Január elsejétől nincs érvényes bérleti szerződése a Szabadság téri székházára a Magyar Televízió Rt.-nek - erősítette meg a köztévé ügyvezetője. Pinke György hozzátette, az MTV elnöke több alkalommal beterjesztette a kuratórium elnökségének a bérleti szerződést jóváhagyásra, ám ott megoszlottak az álláspontok.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Die Presse: "Lejtmenetben a magyarországi szocialisták "
  A tudósító megfigyelőkre hivatkozva kiemelte, hogy a lesújtó eredmény az utóbbi két év "sodródó és koncepciótlan" kormánypolitikájának a következménye. A cikk szerint gazdasági téren a legláthatóbb a Medgyessy-kormány koncepció- és orientációnélkülisége.

 • Romlik a helyzet, drágulnak a tanácsadók
  "Én azt gondolom, hogy az állammal szemben az adófizető polgárok elvárják a takarékosságot. Ez nem valamifajta borzasztó dolog. Tessék takarékoskodni!" - mondta Medgyessy Péter, majd 30 millió forintot az államkasszából kiadott az importwerberekre.

 • Mi az oka a külföldi kampánystratégák alkalmazásának?
  Szijjártó Péter fideszes képviselő "Mi indokolja a drasztikus költségvetési megszorítások, az otthonteremtési program csorbítása és a diákhitel kamatainak emelése idején újabb több tízmillió forint kifizetését külföldi kampánystratégák számára?" címmel írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz.

 • Megkezdődött a Nemzeti Agrárkerekasztal plenáris ülése
  A tanácskozás zárt ajtók mögött folyik. A fórumon a négy parlamenti párt, a legnagyobb agrár-érdekképviseleti szervezetek és tudományos műhelyek képviselői vesznek részt. Valamennyi résztvevő úgy fogalmazott, hogy konstruktív tárgyalásokat vár a megbeszéléstől.

 

(feb.06.)

A jóléti rendszerváltás új fejezete:

Orbán Viktor az Európai Néppárt brüsszeli kongresszusán  

Magyarországnak akcióképes kormányra van szüksége, akármilyen az összetétele. S e pillanatban elég nagy a baj a gazdaságban ahhoz, hogy ne arról vitatkozzunk, kell-e korlátozni az egykori kommunista vezetők részvételét az Európai Unió munkájában

A köztársasági elnök beadványa az Alkotmánybíróság előtt  

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén megkezdi a köztársasági elnök előzetes normakontrollra irányuló beadványának tárgyalását az úgynevezett PSZÁF-törvény ügyében.

Államháztartási hiány   

Kicsit nehéz lenne ismét az Orbán kormányra mutogatni, amikor az államháztartás mai állapotáról van szó.

Újabb Tilos Rádió botrány   

Az MKDSZ és az IKSZ közleménye

Semjén Zsolt (KNDP) nyilatkozata

A KDNP budapesti alelnökének közleménye

Röviden

Meggyalázták a pesthidegkúti Sarlós Boldogasszony-templommal szemben álló Piéta-szobrot és kidöntöttek egy ottani keresztet csütörtökre virradóra.

 

Mindszenty József bíboros emlékének ápolására jogtudósokból és egyházi személyiségekből "Mindszenty Társaság" szerveződik. A tagok a bíboros boldoggá avatását is szeretnék elérni. Az alakuló ülést március 4-én tartják, Mindszenty püspökké való kinevezésének 60. évfordulóján.

 

Badacsony városi rangra aspirál - A badacsonytomaji önkormányzat kezdeményezte a település 2004-es évben történő várossá nyilvánítását és a szükséges dokumentációt már eljuttatta a Belügyminisztérium illetékes szerveihez.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Újabb taxisblokád a láthatáron?
  Nem kizárt hogy újabb taxisblokádot szerveznek a fővárosi személyszállítók, ha úgy lép hatályba a drosztrendelet, ahogyan azt a Fővárosi Közgyűlés elfogadta - jelentette ki Horváth Pál. A Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetségének elnöke szerint a Fővárosi Önkormányzat olyan döntést hozott, amelyet nem előzött meg kellő szakmai egyeztetés, és sok ezer taxist és annak családját hozza nehéz helyzetbe.

 • M5-ös Autópálya Alapítvány: az első konkrét ígéret teljesítetlen
  Világos, gyors döntést, valamint a közvéleményt nem félnótások gyülekezetének tekintő és nem az orránál fogva vezető magatartást követel az M5-ös autópálya ügyének összes szereplőjétől a szegedi központú M5-ös Autópálya Alapítvány kuratóriuma

 • IMF jelentés Magyarországról
  "Az IMF régen adott ki ilyen rossz jelentést Magyarországról" - Interjú Varga Mihállyal.

 • Csaknem 1500 dolgozótól válik meg a Hajdú-Bét Rt.
  Közel 1500 dolgozó elbocsátását jelentette be a baromfifeldolgozással foglalkozó Hajdú-Bét Rt. a Hajdú-Bihar megyei Munkaügyi Központnál. A dolgozók kifizetése a legfontosabb - jelentette ki Burány Sándor, munkaügyi miniszter. Ezért a tárca a bérgarancia alapból biztosítja azt, hogy valamennyi elbocsátott megkaphassa járandóságát.

(feb.05.)

A Fidesz a gazdasági bizottság összehívását kezdeményezi  

A Fidesz kezdeményezi az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága rendkívüli ülésének összehívását és Csillag István meghallgatását - közölte a párt gazdasági kabinetje. A rendkívüli ülést különösen indokolja az is, hogy a kormány mai ülésén sem hozott döntést az M5-ös ügyében - olvasható a Fidesz közleményében.

Lesz-e Európai Alkotmány az ír elnökség alatt?  

Valamennyi tagállam kész a Kormányközi Konferencia folytatására és lehető leghamarabbi lezárására. Az ír elnökség célja az, hogy teljes képet kapjon a Kormányközi Konferencia állásáról, és valamennyi fél álláspontjának ismeretében tesz jelentést a márciusi Európai Tanács ülésére.

Újabb botrányos kijelentés a Tilos Rádióban   

A Fidesz ismét az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) fordul a Tilos Rádióval kapcsolatban, mert az adóban szerdán felolvastak egy SMS-üzenetet, amely "súlyosan sértő kifejezésekkel illette" Orbán Viktor volt kormányfőt és az egyházakat.

A dolgok lényege   

Igen élesen reagált az MSZP arra a gondolatra, hogy az Európai Néppárt a kommunizmus elítélésével foglalkozik.

Röviden

"Dzsentri módon" viselkedik a kormány, amikor egymilliárd forintot akar elkölteni május elsején, az uniós csatlakozás napján, miközben az ország nehéz gazdasági helyzetben van - közölte Dobó László, a Fidelitas alelnöke egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A jelenlegi gazdasági helyzetben túlzás ennyi pénzt elkölteni egy nap alatt - mondta a politikus.

 

Rudolf Schuster szlovák államfő a szakszervezetek által összegyűjtött aláírások alapján szerdán kiírta az előre hozott választások időszerűségét felmérni hivatott népszavazást, amelyre április 3-án, az új államfő megválasztásának napján kerül majd sor.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Pat Cox összefogásra buzdít az EP-választások előtt
  Közös erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az európai parlamenti (EP) választások valóban az európai kérdéseket állítsák a középpontba - szerepel abban a közös nyilatkozatban, amelyet Pat Cox, az EP elnöke és a csatlakozó államok parlamenti elnökei fogalmaztak meg szerdai budapesti találkozójukat követően.

 • Kiállítás a tagállamok közötti kulturális kapcsolatokról Budapesten
  Jelen és jövő - kulturális kapcsolatok az EU-tagállamok között címmel nyílt kiállítás szerdán Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A mostani kiállítás az utóbbi négy évben az Európa kulturális fővárosa rendezvényeknek helyszínt adó városok történelmébe, irodalmi, zenei, képzőművészeti életébe ad betekintést.

 • Hatalomváltás a Győr megyei MSZP-ben?
  Már régen hallani, Gyurcsány megyei elnökként be akar kerülni az MSZP vezetésébe. Az előjáték végéhez ér a folyamat.

(feb.04.)

Az MSZP elnökségének EP-listája   

A hírek komoly belharcokról szólnak. A végül megszületett lista természetét a bemutatott plakát tárja fel.

Hozzák nyilvánosságra az M5-ös kivásárlásának részleteit!   

A Fidesz azt szeretné, ha az átláthatóság érdekében mihamarabb nyilvánosságra hoznák az M5-ös autópálya kivásárlásával és esetleges továbbépítésével kapcsolatos szerződéseket - mondta Fónagy János.

Négypárti egyeztetés az önkéntes haderő létrehozásáról   

A tavaszi ülésszak elején tárgyalja az Országgyűlés a honvédség átalakításáról szóló határozatot; egyetértés volt abban, hogy hivatásos, önkéntes haderőt kell létrehozni - közölte a Honvédelmi Minisztériumban kedden lezárult négypárti egyeztetés után a tárca politikai államtitkára. Nem szerepel a kormány elképzelései között a nemzetőrség felállítása, mert "az erőforrások nem elegendőek arra, hogy (...) egy teljesen új fegyveres erő kialakítását is napirendre tűzzük. Nem tartjuk ezt megvalósíthatónak és időszerűnek - mondta újságíróknak Iváncsik Imre."

Filmplakát  

Rövidesen vetítik az Utolsó Mohikán című film paródiáját. Olvasóink már most megtekinthetik a minden bizonnyal nagyhatású plakát-tervezetet.

Kormánypárti győzelem, szocialista magyarázat 

A baloldal megint sikereket tudott elérni, ha a jobboldal nem indult el. És a baloldali siker mértéke így is csak 1.27 százalék.

Röviden

Menetrendet tűztek ki Európa űrtudósai annak érdekében, hogy 30 éven belül embert küldjenek a Marsra.

 

Vladimír Meciar is indul az áprilisban esedékes szlovákiai elnökválasztáson: a jelöltek sorában ő a kilencedik. Az ellenzéki Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke az utolsó lehetséges napra hagyta a jelöltetését, amelynek határideje kedden éjfélkor járt le.

 

Az utóbbi néhány hétben olyan jelentősen megnövekedett az influenzaszerű megbetegedések száma az országban, hogy az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve ez a járvány kezdetének előjele lehet - mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.03.)

A kormánynak még a fejére dőlhet az ország   

A kijelölt pénzügyminiszter állítólag azt ígérte minisztertársainak: a mostani megszorítást nem követi egy újabb, mert a beinduló gazdasági növekedésből többletre számítanak. 2002 óta ezt teszik. Egyszer csak bejön nekik, mint a lottó ötös.

Orbán Viktor: nincsenek "irányjelző táblák"   

Az előző négyéves kormányzati ciklusban voltak olyan irányjelző táblák, amelyek egyértelműen megmutatták, hogy az ország merre akar haladni, most ennek nyoma sem látszik - hangoztatta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn Karcagon, a Nagykun Polgári Egyesület fórumán. Hozzátette: ezek a Magyarország jövőjét meghatározó egyszerű irányjelzők 1998 és 2002 között a család, a munka, a tanulás és a rend voltak. Orbán Viktor úgy látja, hogy 2004-ben Magyarországon nagy a bizonytalanság, mert nem lehet tudni, mi lesz a munkahelyekkel, a beruházásokkal, az önkormányzatokkal, vagy a hazai vállalkozókkal.

Röviden

A Fidesz szerint a költségvetési megszorítások keretében felül kellene vizsgálni a több mint kétszáz állami tulajdonú gazdasági társaság működését, azok egy részét összevonni, vagy megszüntetni. Varga Mihály arra is kitért, hogy a kormány helyében hasonló módon járna el a közalapítványok esetében is.

 

Nyomtatási hiba csúszott a 2003. évi személyi jövedelemadó bevallására szolgáló nyomtatvány 18-adik és 19-edik sorába, a hiba ugyanakkor várhatóan csak keveseket érint. A bevallási nyomtatvány 18 és 19. sorában a b és c oszlop technikai hiba miatt kék színű lett, annak ellenére, hogy oda adat kerülhet.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Részmegoldás a regisztrációs adó ügyében
  A Pénzügyminisztérium (PM) törvényértelmezése szerint a készleten lévő használt autók után csak a gépjármű értékesítésekor kell megfizetni a regisztrációs adót, és ezt a vámhatóság belső utasítás kiadásával szabályozza .

 • Balázs Pétert jelölte a kormány EU-biztosnak
  A Fidesz kifogásolja, hogy a kormány nem egyeztetett az ellenzékkel az európai uniós posztokra jelöltek személyéről - közölte Szájer József fideszes honatya hétfőn újságírókkal Budapesten.

 • EU-támogatás a magyar vidékfejlesztési programhoz
  Létrejött a megállapodás Magyarország és az Európai Unió között a 2004-2006 közötti időszakra vonatkozó magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési operatív programról. A program - amely többek között a versenyképesség javítására, a tartós fejlődésre, a munkahelyek megőrzésére és a vidéki övezetek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt - e három év alatt 317,2 millió eurós támogatást kap, s ezt magyar részről a költségvetés 105,6 millió eurós összeggel egészíti ki.

 • Thaiföld igen, Davos nem
  Félek, hogy a mi olvasóink nem látják rendszeresen a Népszabadságot. Mi sem vagyunk ebben éltanulók, ezt a cikket azonban utólag is érdemes átfutni. Sajnos aktuális.

(feb.02.) Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

II. János Pál pápa az abortusz ellen   

A művi vetélések ellen emelte fel újólag szavát vasárnapi úrangyala imádságában II. János Pál pápa a vatikáni Szent Péter téren összesereglett több ezernyi hívő és kíváncsiskodó előtt, emlékeztetve az emberi élet védelmében az olasz katolikusok által tartott napra.

Félnek a szocialisták a polgári köröktől  

Kampánykodni kezdtek az ifjú szocialisták. Egyik üdvöskéjűk, Zuschlag János kijelentette:  "Azt gondoljuk, az elmúlt két év eseményei bizonyították, a polgári körök működése veszélyezteti az ország demokratikus berendezkedését".

Bajza Józsefre emlékeztek szülőfalujában  

A kétszáz évvel ezelőtt született Bajza Józsefre, a Nemzeti Színház első igazgatójára emlékeztek szombaton szülőfalujában, a Heves megyei Szűcsiben. A reformkor kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia tagja tiszteletére rendezett emlékünnepségen Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke mondott szentmisét

Meghívó   

Február 5-én az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége dr. Kupper András, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakció vezetője.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Az SZDSZ azt szeretné, ha a csekély mennyiséggel elkövetett kábítószer-fogyasztói magatartások kikerülnének a büntetőjog hatálya alól – közölte Gusztos Péter szabad demokrata parlamenti képviselő, a párt ügyvivője .

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Legyen nemzeti kincs az őshonos magyar állat
  A több mint ezer éves céltudatos magyar állattenyésztés eredményeként kialakult régi magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánítását szorgalmazta Simicskó István fideszes országgyűlési képviselő vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Emberkísérletek tömegpusztító fegyverekkel Észak-Koreában
  Tömegpusztító fegyverek hatóanyagaival végeznek emberkísérleteket észak-koreai koncentrációs táborok foglyain, köztük gyerekeken - ez derül ki a BBC televízió vasárnap este műsorra tűzött feltáró riportjából.

 • ÁSZ: megtakarítási javaslatok az államháztartáson kívüli körben
  Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint jelentős megtakarításokat lehet elérni a központi költekezés területén akkor is, ha a központi büdzsé bizonyos területeken visszafogja az államháztartáson kívüli körre jutó költségvetési kiutalásokat. Az ÁSZ a miniszterelnöknek tett hosszú távra szóló javaslataiban az egyik ilyen területként nevezi meg a közalapítványoknak nyújtott költségvetési juttatásokat.

 • Aki tud, írjon jobbat!
  Interjú Rédly Elemérrel, a „Hitünk és Életünk” hittankönyvvel kapcsolatban, amelynek sikerét az is bizonyítja, hogy még mindig felvételi anyagnak számít a teológián.

(feb.01.) Vasárnapi gondolat

Ron Weber elment...   

El bizony, mégpedig felemelt fejjel, kicsit durcásan: ha nem hallgattok rám, akár el is mehetek. Megtette. Mehetett volna szerényebben. A gyűlöletkampány nagymesterét Demecser talán igazolja, de egyetlen közvéleménykutatás sem. A Köztársaság téren viszont ma sem látnak hazai szakembert, akire hallgatnának.

Szijjártó Péter lett a Fidelitas választmányi elnöke   

Szijjártó Pétert választotta elnökévé a Fidelitas országos választmánya szombati budapesti alakuló ülésén.

Schmitt Pál nem politikai szervezetek vezetője volt  

Schmitt Pál nem politikai, hanem sportszakmai szervezetek vezetője volt, és 1987-ben mint osztályidegent mentették fel az Országos Testnevelési és Sporthivatal alelnöki tisztségéből - tudatta a Fidesz szóvivője pénteken az MTI-vel közleményében. Révész Máriusz emlékeztetett rá: nemrég Horn Gyula, az MSZP európai parlamenti választási kampányának irányítója és Schmitt Pál, a Fidesz listavezetője abban állapodott meg, ügyelnek arra, hogy rágalmaktól mentesen, tisztán folyjanak le az európai parlamenti választások.

Vargyas Lajos 90.  éves    

Mádl Ferenc köszöntője Vargyas Lajos irodalomtörténész-néprajztudós 90. születésnapjára.

Röviden

Legördült a Mars felszínére szombaton az Opportunity amerikai marsjáró, hogy megkezdhesse misszióját a vörös bolygó geológiai felfedezésének feltárására. A kaliforniai Pasedénában lévő földi irányítóközpont bejelentette, a marsjáró maga jelezte, hogy a leszálló egység platformjáról legördült a Mars felszínére. Az irányítóközpont munkatársai közép-európai idő szerint 9 óra 26 perckor küldték el a szükséges utasítást az Opportunitynek. 90 perccel később az irányítóközpont munkatársai örömkiáltásba törtek ki, amikor a terepjáróról egy jelzés érkezett, hogy vette az utasítást, és megkezdte a legördülést.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére