Archív anyagaink
2003. május

(máj. 31.)

Szeretettel köszöntjük
Orbán Viktort 40. születésnapján
az MHL olvasói és szerkesztői nevében

Dr. Varga László temetése képekben 

Varga Laci bátyánktól való búcsúzásunkat a temetésén készült MHL-fotókkal zárjuk. Az elmúlt két hétben szinte naponta friss megemlékezést közöltünk, s ezeket nyitó oldalunkra is kitettük.

Áder János beszéde Dr. Varga László temetésén 

"... érzékeny iránytűje arra is figyelmeztette mindig, hogy aki soha, semmiben sem tud kompromisszumot kötni, az ne lépjen a politika színpadára, aki viszont föladja elveit az azzal teszi a legnagyobb szolgálatot, ha mielőbb távozik onnan. Laci bátyánk hitvallása szerint e kettő között van a politika művészete és etikája."

Keller szakított eddigi gyakorlatával  

A feljelentésügyi államtitkár levélben sérelmezte, hogy Áder János a Fidesz Szövetség Születik címmel megrendezett kongresszusán „»vitéz üvegszemű Keller László« jelzővel” illette, immár sokadszor. Áder János válaszlevelében kiáll a politikai diskurzus évődőn csipkelődő mikszáthi hagyományai mellett. A Fidesz honlapján mindkét levél szó szerint olvasható.

Röviden

Részleges napfogyatkozás szombaton, hajnalban. Csupán egy vékony sarló lesz látható a kelő Napból, majd több mint egy órán át lehet csodálni, amint a holdkorong elvonul a Nap elől. Magyarország teljes területéről megszemlélhető a részleges napfogyatkozás szombaton hajnalban 4.52 órától 6.16 óráig.

A Ferihegy 2/A utasforgalmi terminál induló oldalát - öt hónapig tartó felújítás után - ismét megnyitották. Az előzetes költségvetés 1,3-1,5 milliárd forint ráfordítással számolt.  A felújítás során a nemzetközi előírásoknak megfelelő, 100 százalékos biztonságú poggyászellenőrzést alakítottak ki és korszerűsítették a check-in pultokat is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 30.)

Eltemették dr. Varga Lászlót 

Jelenlegi és volt közjogi méltóságok, ellenzéki és kormánypárti politikusok jelenlétében kísérték utolsó útjára pénteken a Kerepesi temetőben Varga László fideszes parlamenti képviselőt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökét. A nemzeti panteonban a Demokrata Néppárt két nagy egyéniségének: Barankovics Istvánnak és Varga Lászlónak hamvai egymás mellett nyugszanak. A sírnál Varga Lászlót Orbán Viktor búcsúztatta, és a Köztársasági elnök úr nevében, felesége, Dalma asszony helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Tömegmanipuláló fegyverek 

Ellentmondó, hamis és zavaros nyilatkozatok tömkelegéből a polgár csak arra következtethet, nem bízhat senkiben. Keresztény gyökereink elsorvasztása demokráciánk pusztulását is magával vonja. Varga László, csakúgy mint Antal József - Robert Schumanhoz hasonlóan - ezt a felismerést hagyta ránk örökül, s az iraki események mintegy tételesen bizonyítják igazukat.

Az Eötvös Károly Intézet az igazságügyi tájékoztatásról  

"Törvény helyett még mindig miniszteri rendelet rendelkezik az igazságügyi tájékoztatás néhány alapvető szabályáról, bírák jogairól és kötelezettségeikről, sőt e jogszabály végén - igaz, még 1986-ból - a belügyminiszter neve is olvasható."

ABOSZ-közlemény A kórháztörvény társadalmi vitájáról  

"A kórházakban csend van...A diktatúrákban is szokásos állapot a csend. Ott is rólunk döntenek, de teljesen nélkülünk, mert a célokkal sem értünk egyet. Ott is csend van, csaknem síri csend."

Röviden

A brit Financial Times című gazdasági napilap vállalati toplistáján az idén megint az első helyre került a Microsoft. Az elmúlt két évben a General Electric állt az élen, és bár a Microsoft piaci részesedése 19,2 százalékkal csökkent, az amerikai számítógép programokat gyártó óriáscég újból az 500 legnagyobb vállalat listavezetője lett. A Microsoft és a GE 1996 óta osztozkodik az első helyezésen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 29.)

Parlamenti napló - Interpelláció 

Répássy Róbert, a Fidesz képviselője, interpellációt nyújtott be a miniszterelnökhöz, "A gyanú árnyéka: Magyar Bálint és a Sulinet-üzlet" címmel.

Támadás a legfőbb ügyész ellen 

Wiener .György szocialista képviselő a vitában kimondta a legfőbb gondot a főügyésszel: "politikailag semmiképpen sem tekinthető helyesnek, helyénvalónak", vagyis jogilag minden rendben, csak a szocialista vezetésnek nem tetszik, amit a legfőbb ügyész tesz. Az idézet után Áder János beszéde is olvasható az ügyben.

Közös "gyékényen" az MDF az MSZP-SZDSZ-el   

Értetlenül fogadja a hazai polgári ellenzék az MDF által delegált kurátorok döntését. Az MDF feltűnő kompromisszumkészsége azonban kétélű fegyver, felgyorsítja a jobb sorsra érdemes párt már látható szétesését.

II. János Pál pápa: ECCLESIA DE EUCHARISTIA   

Elkészült a Szentatya legutóbbi, Ecclesia de Eucharistia kezdetű enciklika magyar fordításának internetes változata is. Nem sokkal ezelőtt jelent meg az enciklika magyar fordítása nyomtatásban, s mostantól elérhető internetes változatban is. A fordítást Diós István készítette.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 28.)

Kovács K. Zoltán: Ki volt Varga László 

"Laci bátyánk, egykori képviselőtársaid és kortársaid nevében köszönöm, amit közös ügyünkért nagy hivatástudattal végeztél. Nevükben is kérem, hogy a Gondviselő irgalma és végtelen szeretete életművedért jutalmazzon meg az igazságosság és szeretet örök birodalmának örömével."

Meghívó - Széchenyi Kör 

A Széchenyi Kör következő összejövetele május 30-án, 18 órakor lesz.

A MOK képviselőtestületének határozata 

Több órás vitát követően született meg a Magyar Orvosi Kamara  képviselőtestületének határozata a kórház-privatizációval kapcsolatban.

Dr. Beer Miklósa  váci egyházmegye új megyéspüspöke 

II. János Pál pápa 2003. május 27-én kinevezte Dr. Beer Miklóst, az Esztergom-budapesti főegyházmegye eddigi segédpüspökét a váci egyházmegye megyéspüspökévé.

Akkreditálták a Cambridge-nyelvvizsgákat  

Államilag elismertté váltak a Cambridge-i Egyetem nemzetközi angol nyelvvizsgái Magyarországon, miután az oktatási tárca elfogadta akkreditációs pályázatukat.

Sarló-kalapács a menő a divatüzletekben  

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul, mivel az utóbbi hetekben kereskedelmi forgalomba kerültek ruházati termékek, elsősorban pólók és pulóverek, melyeken díszítő elemként olyan önkényuralmi jelképek találhatók, melyeknek terjesztését és használatát a Büntetőtörvénykönyv tiltja.

Röviden

A munkanélküliségi ráta az idén február és április között 6,2 százalék volt, 0,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 27.)

Időközi önkormányzati képviselőválasztások 

Szalay Ferenc, a Fidesz-MDF közös jelöltje győzött a szolnoki időközi önkormányzati képviselőválasztáson annak ellenére, hogy Kovács László is kampányolt a vesztes szolnoki szocialista jelölt mellett.

Már lehet pályázni az EU-s állásokra 

Az unió honlapján található űrlapokon kell jelentkezni - 600 magyarnak van hely.

A Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Szövetség közleménye  

"A Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Szövetség üdvözli a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium azon törekvését, hogy egységes érdekképviselet jöjjön létre a szektorban. Mégis meglepődve vettük tudomásul a sajtóban május 26-án megjelent információt, miszerint a tárca a pártok ifjúsági szervezeteit hívja össze a képviselet megalakítása ügyében. "

Röviden

Július elsejétől bevezetik Magyarországon az óvadék intézményét - erről rendelkezik az új büntetőeljárási törvény. Az óvadék az előzetes letartoztatást helyettesítő megoldás lesz, amely optimális esetben figyelembe veszi majd a vádlottak anyagi helyzetét is. Ám hogy milyen „bűn”-ért mennyit kellene majd fizetni az a jövő titka még.

Ismét megnyitja kapuit az Industria kedden a Budapesti Vásárközpontban. A régió egyik legjelentősebb nemzetközi ipari szakkiállításán négy napon át több mint 600 cég mutatja be újdonságait az érdeklődőknek.

A CBA élelmiszeráruház lánc - amelynek Horvátországban és Romániában már két éve vannak üzletei - a héten nyit Bulgáriában. Küszöbön áll a cég megtelepedése Litvániában is. Dienes Zoltán, a cég tulajdonosa bejelentette, hogy jövő május elsejéig az egész térségben jelen szeretne lenni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 26.)

Kedvezménytörvény

Szombat késő estére született meg a megállapodás a határon túli szervezetek, a kormányzat és az ellenzék egy része között.

Bosznia  

Az Európa Tanács Parlamenti közgyűlése ellenőrző bizottságának háromtagú küldöttsége 2003. május 18-24 között Boszniában járt. A küldöttség vezetője Surján László volt.

"Két iskola lakik most a szívemben"

Ismét lehetőség nyílik arra, hogy adakozzunk, jót tegyünk a székelyföldi gyerekek érdekében.

Az MDF és az SZDSZ is a nyugodt párbeszéd híve a drogkérdésben

A társadalmi légkör nem kedvez a nyugodt párbeszédnek, lásd az alábbi, Vörösmarty téren készült felvételt, viszont alkalmas arra, hogy az SZDSZ tisztára mossa magát a kábítószer ügyben ellene felhozott vádak alól.

Marstávlatból  

Az ember egyik legszebb képessége a csodálkozás. Észrevenni valami soha-nem-látottat, rádöbbeni valami csudaszépre, megérezni szóval nehezen kifejezhetőket. A csodálkozó ember túl tud nézni a mai kocsmán, az értelemig s ami még fontosabb még tovább...

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536 .

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A cseh parlament nem ratifikálta a Cseh Köztársaság és a Vatikán közötti egyezményt. Ritka jelenség, hogy a parlament megállítson egy ilyen megegyezést. Daniel Herman, a katolikus püspöki kar szóvivője, kijelentette, hogy ez a lépés feltárta a szociáldemokrata kormány és az ország izolálásában érdekelt erők közti véleményeltérést. A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a Cseh Köztársaságon kívül a régi keleti blokk minden országa megoldotta már az egyház és az állam közti kapcsolatok fő kérdéseit. A ratifikációt a kommunizmus óta létező előítéletek akadályozták meg. Az elutasított szerződés elismerte volna a szerződő felek nemzetközi jogi személyiségét, a vallás szabadságát és az Egyház apostoli küldetésének szabad gyakorlásához való jogot. Rendezte volna a hitoktatás kérdését, a kulturális javak kezelésében való együttműködést és a tulajdonjogot is.

Négy magyar arany és két ezüst a szegedi  kajak-kenu Világkupán

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 25.)

Ki is az a Kovács László?  

Kovács László külügyminiszter-pártelnök múltjából mutatunk be egy szeletet.

Itt a III. évezred! A számítógép a vesénkbe lát  

Kötelező kipróbálni!

Pünkösdi éjszakai filmfesztivál  

A pünkösdi virrasztás ősi keresztény hagyomány. A Duna Televízió és az Uránia Nemzeti Filmszínház pünkösd előestéjén, június 6-án rendezi meg a több mint hetven filmet felvonultató filmfesztiválját.

Röviden

A reálbérek 2001-ben több mint kétszer, 2002-ben több mint három és félszer olyan gyorsan nőttek, mint a GDP, illetve a termelékenység. Ez annyit jelent, hogy 2001-ben a 3,8 százalékos GDP és termelékenység-növekedéshez képest 8 százalékos, 2002-ben a 3,3 százalékhoz képest 12,3 százalékos volt a reálbérek növekedése. Nehezen magyarázható, hogy miért vállalkoztak a cégek a nemzetközi dekonjunktúra, a forint erősödéséből adódó veszteségek ellenére, ilyen - kiemelkedően magas reálbér-emelést megalapozó - keresetnövelésre.

Átfogó kommunikációs együttműködési megállapodást írt alá a Westel és a Hír TV. Ennek keretében 2003. május 23-tól mobiltelefonon is fogható lesz az erre alkalmas készülékekkel rendelkező Westel előfizetők számára a Hír TV élő adása. A hírszolgáltatás terén a legújabb mobilkommunikációs eszközök és megoldások alkalmazása révén a Hír TV és internetes portálja az eddigieknél gyorsabb és bővebb információkkal szolgál majd.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 24.)

Kialudt egy fényes csillag 

A Heti Válasz Haas György írásával emlékezik meg Varga Lászlóról.

Ahogy a Szövetséghez csatlakozni lehet  

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetséghez két módon lehet csatlakozni: vagy a területi helyi szervezeteknél, vagy valamelyik tagozatnál kell a felvételi kérelmet beadni.

Meghívó Képmás Estre  

Beszélgetés a gulágról visszatért Oloffson Placid atyával.

Röviden

Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke és Matolcsy György volt gazdasági miniszter péntek este megbeszéléseket folytatott a Suzuki Corporation elnök-vezérigazgatójával, Oszamu Szuzukival.

Az Európai Bizottság elnöke, az Európai Unió "miniszterelnöke", Romano Prodi a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Európa keresztény gyökerei nemcsak a múlt szempontjából, de jövője szempontjából is lényegesek. Ennek a készülő uniós alkotmányban is ki kell fejeződnie.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 23.)

 A KDNP és MKDSZ XII. kerületének közleménye 

"... megértjük azt, hogy nem a hidak kötnek össze bennünket embereket. Hanem az emberség, az emberiesség. Csak így tudunk gyökeret verni Európában, ha gyökeret eresztünk saját hazánkban. .... A hűség, a szeretet, az erkölcs szilárd talaja nélkül még spóraként sem sodródhatunk tovább... " - írta Varga László.

Közép-európai államfők találkozója Ausztriában  

Mádl Ferenc sajtóértekezlete  - Munkamegbeszélésel kezdődött Salzburgban 16 közép-európai ország 10. államfői találkozója. A kétnapos találkozón a közép-európai államfők, Thomas Klestil osztrák államfő meghívására, elsősorban a regionális együttműködés kérdéseit vitatják meg, valamint a térség szerepét az egyesülő Európában.

Honlap-ajánló: Einstein-honlap 

Első ízben áll minden érdeklődő rendelkezésére az interneten Albert Einstein több mint 900 tudományos és más tárgyú dokumentuma.

Röviden

Több mint 2,1 millió fontért (közel hárommillió eurós áron) talált új gazdára csütörtökön Beethoven IX. szimfóniájának 1826-os kiadásra előkészített kéziratos partitúrája a Sotheby's aukciós ház londoni árverésén.

Nem vagyoni kár címén egymillió forint megfizetésére kötelezte Keller László szocialista országgyűlési képviselőt a Pest Megyei Bíróság csütörtöki jogerős ítéletével abban a személyiségi jogi perben, amelyet a Béhm Ügyvédi Iroda indított a politikus ellen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 22.)

 Következetes keresztény és demokrata, egy évszázad tanúja 

Dr. Magyar Attila István szubjektív megemlékezése dr. Varga László képviselő úrról.

A közös európai külpolitika kezdete: Irak 

A tagállamok azokban a dolgokban lépnek közösen, amelyekben tényleg egyetértenek. Ez nem ránk erőltetett politika. Ha az alapleveket közösen elfogadtuk, képesnek kell lennünk arra, hogy egy-egy helyzetben gyorsan és egységesen lépjünk. Ezért kell az Uniónak egy közös, a brüsszeli Bizottságtól és a tagállamoktól egyaránt függő és az Európai Parlamentnek felelős külügyminiszter. Ha ez sikerül, az iraki krízis javunkra szolgált.

Üdülési javaslat kormánytagok számára 

Azt reméljük, hogy Medgyessy Péter és baráti köre a következő szabadságát Cipruson tölti. Ciprus is sziget, mint Kuba és lapunk információi szerint itt is jók a koktélok. Miniszterelnökünk szerint ugyanis ez az egyik fontos, a politikai megfontolásoknál jelentősebb szempont a pihenés helyének kiválasztásakor.

Röviden

Az ENSZ BT megszavazta az Irak elleni szankciók feloldását és az amerikaiak vezette koalíció ideiglenes legitimitását.

Az már bizonyos, hogy Taszárról hamarosan elmennek az amerikai katonák, s helyettük várhatóan egyelőre nem ismert logisztikai háttérfeladatok ellátására amerikai civil kormányalkalmazottak érkeznek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 21.)

Tamási Orosz János: Általa majd megmérettetünk 

Szubjektív megemlékezés dr. Varga László képviselő úrról.

Segédcsapatok és jelentőségük  

Aligha lehet jobban megsérteni egy politikai erőt, mint segédcsapatnak minősíteni egy szövetségest.

Programajánló: Gyermekkönyvnapok  

A nagyszabású rendezvényen igényes gyermek- és ifjúsági könyveket ajánlanak a kiadók az olvasók figyelmébe. A seregszemlén a könyvek mellett gazdag program is várja az érdeklődőket. A könyvnapokon fellépő írók és költők a beszélgetések után dedikálják is műveiket.

Röviden

Várhatóan szerdán döntenek az állami támogatású lakáshitelezésről, amelyről a kormány azt állítja, hogy a készülő rendelet nem szigorítja hanem igazságossá teszi a lakáshitelezés rendszerét. A javaslat azt tartalmazza, hogy változatlan futamidő mellett megfelezik az igényelhető hitel összegét így az 30 millióról 15 millió forintra változik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 20.)

M. Szabó Imre: Mégsincs remény Drága Laci-bátyám?   

Szubjektív megemlékezés dr. Varga László képviselő úrról.

Orbán Viktor interjú a Vasárnapi Újságban  

"Amit tegnap létrehoztunk, az nem szervezeteknek a szövetsége, hanem az emberek egymással kötött szövetsége."

A Szegedi Szabadtéri Játékok műsorajánlata  

A Szegedi Szabadtéri Játékok immár 72. rendezvénysorozata Román Sándor Revans című koreográfiájával veszi kezdetét, július 11-én.

Röviden

Nemzetközi konferencia kezdődött Londonban a kávé-válság megoldására. A kávé piaci ára a valaha volt legalacsonyabb értékhez közelít, a termelők így komoly bajba kerültek. Az ügy fontosságát jelzi, hogy a konferencia szervezője a Nemzetközi Kávé Szövetség mellett maga a Világbank.

A spanyol EL PAIS lap szerint a legutóbbi terrortámadások azt húzzák alá, hogy az Irak elleni háború ugyan megdöntött egy rendkívül ellenszenves rezsimet, de semmit nem tett a globális terrorizmus elleni harc sikeréért. Az EL PAIS ezért tartja aggasztónak, hogy az USA újabban Iránt vádolja azzal, hogy menedéket nyújt az al-Kaida vezetőinek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 19.)

Szövetség a nemzet érdekében - Orbán Viktor beszéde   

"Arra kötünk szövetséget, hogy a társadalom, amelyben élünk, az általunk fontosnak tartott értékek szerint szerveződjön és működjön" - húzta alá kongresszusi beszédében Orbán Viktor.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536 .

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Szlovákia EU-tagságáról tartott népszavazás hivatalos eredménye: 52,15 százalékos részvétel mellett a szavazók 92,46 százaléka mondott igent.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 18.)

Varga László parlamenti felszólalásai  

Mindannyiunk számára emlékezetesek maradnak a jelenlegi parlamenti ciklusban elmondott felszólalásai.

(máj. 17.)

Szövetség születik  

A Fidesz - Magyar Polgári Párt XVII. Kongresszusa 2003. május 17-én 10.00 órakor veszi kezdetét a Budapesti Kongresszusi Központban

Az ellenség a pályán van  

"...Az utóbbi időben azonban e-mailban és sms-ben egyre több megtévesztő információ, felhívás látott napvilágot, aminek nincs más célja, csak a zavarkeltés. A Kongresszusról hiteles információt a www.fidesz.hu honlapon és a Demokrácia Központ telefonszámain kaphatnak..."

Honlap-ajánló: Mindentudás Egyeteme 

A méltán népszerű televíziós sorozat anyaga teljes terjedelmében olvasható a műsor honlapján.

Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében  

Múzeumi Világnap - május 18., ezt a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában megtartott XI. konferenciáján határozták el. Ennek jegyében május 17-18-án rendezik meg a múzeumi majálist szerte az országban.

Tizenkét kérdés Medgyessy Péterhez  

Önfényezés és öntömjénezés helyett szükség lenne arra, hogy a hét végi, a kormány egyéves tevékenységét értékelő informális kormányülés után valódi kérdésekről is beszélne Medgyessy Péter. Ehhez Áder János pénteki sajtótájékoztatóján - az híradások terjedelmi korlátaira hivatkozva - csak 12 kérdéssel járult hozzá, melyeket az alábbiakban közlünk.

Ellopták Szent-Györgyi Albert mellszobrát  

Kis falu, kis ügy, kis szobor. Már szerdán történt, de csak pénteken lett róla nyilatkozat és még mára sem igazán hír. Pedig mindenki arról beszél, hogy mennyire fontosak a kis falvak. Terény és élni, szépülni akar. De az érzéktelenség és a haszonlesés ellenük fordul. Terény büszke Szent-Györgyire. Mi viszont nem lehetünk azok a történtekre.

Röviden

Az Európa Parlament vezetése elfogadta a Néppárt azon javaslatát, hogy a Parlament nyilvános vitára hívja Giscard d'Estaing urat az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésekről.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 16.)

Roosevelt elnök archívuma 

"A könyvtáralapítás önmagában is hithű cselekedet. Egy nemzetnek három dologban kell hinnie ahhoz, hogy a múlt dokumentumait összegyűjtse és a jövő nemzedékeinek a számára épületekben rendszerezze; hinnie kell a múltjában. Hinnie kell a jövőjében. És mindenekelőtt hinnie kell népének azon képességében , hogy helyes ítélethozatallal tanul a múltjából a jövőkép kialakításához."

Magyarország szerepvállalásáról az iraki rendezésben 

Nemcsak a magyar ellenzéki pártok vélik úgy, hogy az iraki stabilizációban való katonai szerepvállaláshoz nemzetközi felhatalmazásra volna szükség: ez az Európában kialakult álláspontok egyike - mondta Surján László az  Európai Parlament (EP) munkájába megfigyelőként bekapcsolódott magyar csoport egyik tagjaként.

Rákóczi-kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban  

II. Rákóczi Ferenc személyes tárgyait is meg lehet tekinteni azon a kiállításon, ami kedden nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat augusztus 31-ig várja az érdeklődőket. A Rákóczi-emlékév kapcsán a nemzeti bank ötezer forint értékű ezüst érmét bocsátott ki.

Magyarországi Unitárius Egyház Nyilatkozata  

Az unitárius egyház nehezményezi, hogy a kormány "kihagyta" a korrekciós alapból részesülő egyházak közül; vezetői az okok tisztázását mielőbb remélik.

Röviden

Jauernik István és Farkas Imre MSZP-s képviselők kérdést intéztek Bárándy Péter igazságügyi miniszterhez, amelynek lényege, hogy az uniós csatlakozás után is tiltott marad-e a vörös csillag? Ugyanis - véleményük szerint - gondot okozhat, ha egy szabadon mozgó uniós polgár Magyarországra jön és ruháján vörös csillagot visel, ami saját országában nem tilos, itthon viszont megbüntethetik érte.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 15.)

IKSZ közlemény 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányzat az előző év nagyméretű költekezéseinek fedezésére a lakástámogatási lehetőségek szűkítését tervezi.

Szakértő kormány szakfordítása  

Tömegesen előforduló pontatlan mondatszerkesztés és pongyola fogalmazás tarkítja a kormányfő tolmácsa cégének 100 milliós fordítói munkáját.

Magyar NATO-feladatok szabályozása  

Elvi szinten mind a négy parlamenti párt támogatja azt az alkotmány módosítására irányuló szándékot, amely újraszabályozná a NATO-tagságból adódó kötelezettségekkel kapcsolatos döntési mechanizmust

Röviden

Gondban van a lengyel vezetés, mert kérdéses, nem vállalta-e túl magát az egyik iraki szektor parancsnokságával. A német sajtóban megjelent híradás szerint szakértők a nyelvtudás és a megfelelő képzettség hiányát róják fel, valamint azt, hogy a lengyel felhívásnak csak kevés ország hajlandó eleget tenni. Németország például határozottan visszautasít minden ENSZ felhatalmazás nélküli akciót.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 14.)

Pokorni Zoltán a Fidesz jövőjéről  

A Fidesznek és az abból kialakuló "több mint pártnak", szövetségnek esélye van arra, hogy egybegyűjtse azokat, akik a Fidesz négyéves kormányzása alatt megrajzolt jövőképet és az elért eredményeket magukénak érzik - mondta Pokorni Zoltán kedden Körmenden, egy lakossági fórumon.

Ülésezett az adatmentési ügyet vizsgáló bizottság  

Kiss Elemér volt kancelláriaminiszternek és Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének meghallgatását kezdeményezi a kormányzati szerveknél elrendelt adatmásolás körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság.

Változtatni kellene az európai nyugdíjrendszereken!   

A régóta fennálló rendszer szerint a dolgozók adóiból finanszírozzák a nyugdíjakat. A rendszer azonban akadozik, azon egyszerű ok miatt, hogy Európa öregszik.

Röviden

Az OTP Bank veheti meg a bolgár DSK Bank 100 százalékát a bolgár Bank Konszolidációs Társaság döntése alapján

Minden valószínűség szerint telt ház előtt játszik Paul McCartney csütörtökön a Budapest Sportarénában. A koncert előtt már két órával korábban, este hat órakor kinyitják a kapukat a közönség előtt

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 13.)

A Nemzeti Kör megbeszélése Orbán Viktorral 

A Nemzeti Kör hétfőn Orbán Viktorral folytatott megbeszélést a volt miniszterelnöknek írt állásfoglalásáról, de a dokumentum sajtónak történt kiszivárogtatása nem volt témája a tanácskozásnak.

Iraki béke-misszió   

Humanitárius szerepvállalásról szóló kapcsolódó módosító indítványt nyújt be a Fidesz az iraki magyar részvételről szóló határozati javaslathoz. A javaslata célja, hogy "a humanitárius segítségnyújtásban részt tudjon venni Magyarország, a katonaiban ne".

Szülni és születni - Svédországban a legjobb  

Bár a cikk nem saját anyagunk, fontosságára tekintettel itt és nem a Tallózóban szerepeltetjük a FigyelőNet cikkét: A Save the Children nemzetközi szervezet ismét rangsorolta a világ országait: hol milyen a nők és gyermekeik helyzete. Továbbra is a skandinávok állnak az élen.

Röviden

Ünnepi istentiszteletekkel, majd Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrának leleplezésével kezdődött meg vasárnap a 12. Festum Varadinum. Kós András kolozsvári szobrászművész alkotásának felavatására mintegy kétezer-ötszázan jöttek el a nagyváradi Petőfi parkba. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök és felesége, Lévay Anikó is, továbbá a Kárpát medence több magyar egyházi és világi személyisége.

Egy érdekes hír: Milos Forman cseh származású amerikai rendező filmet készül forgatni Márai "A gyertyák csonkig égnek" c. műve alapján, többek között Klaus Maria Brandauer és Sean Connery főszereplésével. A filmet Csehországban és Szlovákiában forgatják majd.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 12.)

A Megbékélés napja 

Rövid hír a magyar Rádióban: A csatlakozással javulnak az életkörülmények. A hír a címmel együtt hat sor. Megannyi hamis állítás. Elemzésünk sorba vette a hamis állításokat.

Korrupció vagy rágalom   

A közéleti embereket korrupcióval vádolni "kifizetődő üzlet", abban az  érelemben, hogy a sajtó mindig vevő rá, meg abban is, hogy ha igaz, ha  hamis a vád, mindig hat.

A csángó gyermekek vakációjáról érdeklődik a rendőrség 

A húsvéti vakációban tett székelyföldi kirándulásról kért nyilatkozatot pénteken a rendőrség két magyarfalui gyermekektől. Az egyenruhások 250 ezer lejes bírságot róttak ki az egyik gyermeknek, mert április 15-én a beidézés ellenére nem jelent meg szüleivel a rendőrségen.

Bátran nézzünk szembe a jövő kihívásaival  

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2003 május 3-án megtartotta részleges tisztújító közgyűlését a New Jersey állambeli New Brunswickon.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536 .

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Sok izgalom, bizonytalanság után vasárnap estére biztossá vált, hogy érvényes a Litvánia európai uniós tagságáról rendezett népszavazás, amelynek pozitív kimenetelében senki sem kételkedik. Helyi idő szerint 18 órára meglett a szükséges küszöb: addigra a részvételi arány 51,76 százalékosra emelkedett.

Vasárnap ismét több ezer szlovákiai magyar katolikus hívő zarándokolt el Révkomáromba, hogy immár tizennegyedszer - a minden év májusában - megrendezett imanapon az önálló szlovákiai magyar püspök kinevezéséért és a magyar papi hivatásokért fohászkodjanak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 11.)

Új párttagok a Fideszben  

A Fidesz Országos Választmánya szombaton felvette a párt tagjai közé Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Martonyi Jánost, az Orbán-kormány külügyminiszterét, Matolcsy Györgyöt, az előző kabinet gazdasági miniszterét, Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgót és Mikola István volt egészségügyi minisztert.

Programajánló: Heti Válasz sajtófotó kiállítás Angyalföldön   

2003. május 9-én, pénteken 16 órakor nyílt meg a Heti Válasz fotósainak mintegy 100 művéből rendezett kiállítás Budapesten, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség XIII. kerület Gömb utca 7. szám alatti helyiségében.

Görögkeleti rítusú keresztények a GULAG-on 

"Miután 1945 februárjában elítélt rabként szovjet börtönökbe, majd kényszermunka- táborokba vetett balsorsom, hamarosan szembesültem azzal a valósággal, amiről addig csak kósza hírek útján értesültem."

Röviden

A fővárosi Jókai tér fáinak kivágása és a területre tervezett mélygarázs építése ellen tiltakozott a madarak és fák napja alkalmából a Stop Alapítvány és a Védegylet Egyesület szombaton, Budapesten.

Németországban vádat emeltek egy marokkói férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy közvetlen segítője volt a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás egyik résztvevőjének.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 10.)

Felhívás az MTV Vallási Stúdiójának érdekében  

Nem szokásuk, hogy ilyen kéréseket továbbítsunk, de most az ügy fontossága miatt rákényszerülünk.

A Fidesz-frakció a Sulinet II. programról  

A Fidesz-frakció országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a parlament elé annak érdekében, hogy az Országgyűlés biztosítsa a Sulinet II. program működését. Ezt Pokorni Zoltán, a Fidesz képviselőcsoportjának oktatási kabinetvezetője jelentette be.

Szent István Könyvhét hétfőtől Budapesten  

Tizenhét sátorban összesen 24 kiadó kínálja köteteit a Budapesten hétfőn megnyíló Szent István Könyvhéten, a Ferenciek terén.

Háromszáz éves herbárium  

Ritka kincs került vissza a marosvásárhelyi Teleki Téka gyűjteményébe.

Röviden

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) Országos Elnökség határozata alapján Szűrös Mátyás a történelmi Szociáldemokrata Párt elveinek megfelelően tiltakozik a kórházak privatizálása, évszázados vívmányok újabb rombolása ellen. A közlemény szerint  "mi ismét csak szélsőséges, újkapitalista kísérlet terepe vagyunk."

Készül a Trabant elveire épülő "minimálautó". Az egykori keletnémet autólegendát, a Trabantot megvalósító filozófiát kívánja alkalmazni egy német vállalkozó egy, a fejlődő országok számára szánt autó létrehozásában, melyhez igénybe venné a Trabant fejlesztőinek know-howját is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 09.)

Orbán-Stoiber találkozó Münchenben 

Orbán Viktor csütörtök délután találkozott Edmund Stoiber bajor miniszterelnökkel. A munkalátogatás keretében európai kérdéseket, köztük az unió jövőjét vitatták meg.

Meglepő eredmény az adakozó államok rangsorában  

21 államra kiterjedő vizsgálat meglepő eredményt hozott: az Egyesült Államok és Japán - az abszolút értékben legtöbbet adakozó két ország - az utolsók között végzett az összesített rangsorban.

Meghívó Képmás Estre  

Beszélgetés Papp Lajos szívsebész professzorral

Röviden

Újabb magyar tagja van az Amerikai Tudományos Akadémiának: Szalay Sándor, 55 éves fizikus – aki a John Hopkins Egyetemen dolgozik – jelenleg elsősorban kozmológiával, asztrofizikai adatbázisok készítésével, illetve egy 12 országban működő virtuális obszervatórium szervezésével foglalkozik.

Átkerékpározta a téli Szibériát egy japán - A 33 éves Ando Hiromasza szerdán az Ohotszki-tengernél található Magadanban fejezte be 14 900 kilométeres útját, amelyet a nyugat-oroszországi Murmanszkban kezdett szeptember elsején. A nyolc hónapos út egy részét mínusz 42 fokos hidegben tette meg.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 08.)

A spanyol televizíó EU-bővítési műsora 

A spanyol televízió fél órás beszélgetést rögzített Brüsszelben a magyar csatlakozás aktuális kérdéseiről.

Szent Gellért-díj Dr. Rédly Elemér atyának 

"Feladatunk: a ránk bízottakat elvezetni a Jézussal való személyes találkozásra."

Kormányátlakítás: Csináld magad!   

Medgyessy Péter megkezdte, s szavai szerint be is fejezte a kormány átalakítást. Az internet lehetőséget ad a folytatásra. Az egér finom mozgása új arcot adhat a Medgyessy csapatnak és a kormányt támogató pártoknak. Rajta.

Ülésezett a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága  

Kapjon korhű, az 1910-es éveket felidéző díszvilágítást a Hősök tere - erről szerdai ülésén határozott a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága.

Röviden

Érettségi 2003.: A két tanítási nyelvű iskolák vizsgáival pénteken megkezdődnek az idei érettségik, a mostani tanévben már a szakközépiskolába járó diákoknak is kötelező vizsgatárgy lesz az idegen nyelv. Idén összesen 92 ezer 715 diák ad számot tudásáról.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 07.)

Megfigyelünk 

A megfigyelés első napja: mindenki mosolyog és éljenez, amúgy lassan megy a "bevonulás" Fénykép, belépő, kulcsok, iroda, kódok, egymásnak ellentmondó holtbiztzos információk. De a végén kitisztul a kép, a számítógép magyarul is tud, még a helyesírás ellenőrző is működik.

Orbán Viktor köszöntője Brüsszelben 

"Mára eldőlt, hogy közös jövőnk lesz Európa többi népével" - mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében azon a nagyszabású brüsszeli gálán, amelyen az európai kereszténydemokrata pártvezetők - beleértve a miniszterelnököket is - köszöntötték az EU bővítését.

Az oktatási miniszter a kábítószerezés terjedése mellett?   

Május első vasárnapján, az Anyaszomorítók (Fűszívók) és a magyarországi kábítószerezés terjedését ellenzők parázs hangulatú Vörösmarty téri gyűléséről az mtv1 élőben beszámolt. Meglepő volt, hogy a stúdióban 3:1 volt a meghívottak aránya a cannabis pártiak javára. Még meglepőbb volt, hogy a támogatók egyike, Magyar Bálint SzDSz-es "honatya" volt, aki egyben az oktatási miniszteri széken ül.

Gyermekek mentik át a csángó kultúrát  

Az öregek lassan kihalnak, a középkorúak vegyes, román—magyar kultúrán nevelkedtek, gyakran vegyes házasságban élnek, a román tannyelvű iskolán felnövő gyermekek tekintetében pedig nem kérdés, mit tartanak sajátjuknak. Amit ellenben az állam ezeknek a gyermekeknek nem ad meg, azt civil csángószervezetek igyekeznek pótolni.

Röviden

Ritka égi jelenségnek lehetnek tanúi a csillagászat iránt érdeklődők szerdán: a Merkúr bolygója a Nap korongja előtt vonul át, az esemény az egész ország területéről jól megfigyelhető lesz. Az esemény szerdán reggel 7 óra 11 perckor kezdődik és 12 óra 32 perckor fejeződik be.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 06.)

Nyári népművészeti táborok, fesztiválok II. 

A 2003-as év nyarán Erdélyben megszervezésre kerülő népművészeti táborok, fesztiválok jegyzéke. A felsorolás nem a teljesség igényével készült.

A leköszönő miniszterek a kormányátalakításról   

A bizalomvesztett Jánosi, a megviselt Kóródi és a megkönnyebbült Görgey - a távozók sajátos reagálásai.

Közvélemény: a gazdasági helyzet rossz, a kormány mégis jó 

"Noha az ország gazdasági helyzete jelenleg a lakosság abszolút többsége (54 százaléka) szerint rossz, és azt illetően, hogy miként változik a gazdaság, ugyanannyian vélik úgy, hogy inkább javul, mint ahányan azt mondják, hogy inkább romlik (44-44 százalék), a dolgok általános menetével összességében a lakosság több, mint fele (51 százaléka) elégedett" - Gallup felmérés.

Röviden

Két héttel a parlamenti választások előtt kilépett a belga kormányból az ECOLO francia ajkú környezetvédő párt mindkét minisztere. Ez a hatpárti koalíció felbomlását jelenti.

Demszky Gábor döntésével a parkolási díjak általános forgalmiadó-tartamának 12-ről 25 százalékra való növelése miatt emelkedtek a várakozási tarifák. Budapesten hétfőtől emelkedtek a parkolási díjak, várakozási övezetenként legfeljebb 40 forinttal kell többet fizetniük az autósoknak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 05.)

Átalakul a kormány  Új!, Új!

Négy új miniszter: az esélyegyenlőség javítása érdekében létrehozott új tárca nélküli miniszteri posztot Lévai Katalin tölti be, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója váltja Kóródi Máriát a környezetvédelmi, Gyurcsány Ferenc, a miniszterelnök főtanácsadója Jánosi Györgyöt a sport- és Hiller István, az Oktatási Minisztérium eddigi politikai államtitkára Görgey Gábort a kulturális tárca élén váltja.

A halál pártján 

Az SZDSZ - Új Generáció MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint a Kendermag Egyesület kulturáltan és civilizált módon irányítja rá a közvélemény figyelmét arra a világméretű szándékra, amely egy elavult, s túlhaladott gyakorlatot igyekszik felülvizsgálni a fiatalok érdekében.

Nyári népművészeti táborok, fesztiválok I. 

A 2003-as év nyarán Magyarországon megszervezésre kerülő népművészeti táborok, fesztiválok jegyzéke. A felsorolás nem a teljesség igényével készült.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536 .

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Lembergből Kijevbe érkezett a hét végén a torinói lepel minszki másolata. A leplet körmenetben vitték az ukrán főváros utcáin át a Szent Vlagyimir székesegyházba, ahol május 11-ig lesz látható.

A szlovák közszolgálati médiában hétfőn kezdődik az EU-csatlakozással kapcsolatos kampány, amely a május 16-17-i népszavazásra készít fel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 04.) Májusi köszöntő édesanyáknak

Mária a Fokoláre Mozgalomban és a rózsafüzér

Castelgandolfoban, 2003. április 28-30. között rendezett Nemzetközi Mária Kongresszuson hangzott el Chiara Lubich beszéde.

Zarándoklat és Mindszenty-emlékmise Esztergomban

A keresztény hit tele van olyan fogalmakkal, amelyek a családi életből erednek, s ugyanakkor a család a hit és a hazaszeret forrása is - erről Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt szombaton az esztergomi bazilikában tartott, immár hagyományos Mindszenty-emlékmisén.

Polgári majális

Véget ért az óbudai Hajógyári szigeten rendezett polgári majális. A polgári egységet nem szabad megbontani, a népszavazáson leadott igennel, nemmel vagy épp távollétükkel kifejezett vélemények együtt és külön-külön is értékesek- hangzott el a péntek délutáni fórumon.

Röviden

Rövid látogatásra Spanyolországba érkezett II. János Pál pápa. A katolikus egyházfőnek ez az ötödik spanyolországi látogatása, s egyben pápaságának 99. külföldi útja. II. János Pál keresztény ifjúsági találkozón vesz részt, vasárnap pedig szabadtéri mise keretében szentté avat öt spanyol egyházi személyiséget.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 03.)

Hollókő, világörökség

"A világörökséghez tartozni - amely 1987 óta megtisztelő rangja ennek a kis nógrádi településnek - nemcsak dicsőség, hanem feladat is, méghozzá olyan feladat, amely sok szempontból korlátozza egy falu jövedelemszerző készségét is. "

KÉSZ  közlemény   

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége közleményben tiltakozik a vasárnapi drog-tüntetéssel kapcsolatban.

Tavaszi hangversenyek

A Budai Ciszterci Szent Imre templomban vasárnap esténként neves művészek közreműködésével hangverseny-sorozat indul. A belépés ingyenes, adományt köszönettel fogadnak.

Új szatmári katolikus püspököt nevezett ki a pápa

II. János Pál pápa 2003. április 30-án Schönberger Jenő máramarosszigeti plébánost, máramarosszigeti kerületi esperest nevezte ki a már egy éve üres szatmári püspöki székbe.

Röviden

Érzékeny politikai vereséget szenvedett Tony Blair brit miniszterelnök. A kormányzó Munkáspárt 769 helyet veszített el a csütörtöki angliai és skóciai önkormányzati választásokon. Erre a hetvenes évek óta nem volt példa.

A katolikus főegyházmegye papságának zarándoklatával, valamint a dunántúli egyetemek és főiskolák művészeti fesztiváljával kezdődött meg szombaton a hagyományos Gizella-napok ötnapos rendezvénysorozata Veszprémben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 02.)

Javaslat  

Javasoljuk, hogy a nemzeti jelképek használatáról szóló törvény a Szent Koronára is terjedjen ki. A nemzeti jelkép ne legyen reklámozásra használható.

Orbán Viktor a szellemi-lelki szövetségről   

Az eddigi haladásközpontú társadalom és közgondolkodás helyett egy értékközpontú társadalom és közgondolkodás, s ehhez egy szellemi-lelki, tájékozódást segítő nemzeti iránytű létrehozásához kért segítséget Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz - Magyar Polgári Párt kulturális tagozatának megalakulását előkészítő tanácskozáson csütörtökön a budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

Fidesz-MKDSZ: hamarosan együttműködési dokumentum

Az együttműködési dokumentumot az MKDSZ elsőként fogja aláírni a Fidesszel a jobboldali szervezetek közül, s erre várhatóan azt követően kerül sor, hogy a Fidesz kongresszusán elnökké választják Orbán Viktort - jelentette ki Harrach Péter szerdán Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján.

A "történelmi" Szociáldemokrata Párt nyilatkozata

"...akik e politikát évtizedek óta folytatják, úgy nyilatkoznak, mintha ők lennének a szociáldemokrácia folytatói, sőt egyedüli képviselői. Legalább május elsején szerényebbnek és belátóbbnak kellene lenniük."

Röviden

A közlekedési tárca azt tervezi, hogy bevezeti a négynapos, ezer forintos matricát, ugyanis amióta az M7-es autópályán fizetni kell, a hetes úton többszörösére nőtt a forgalom. Az út melletti települések ezért már többször tiltakoztak. A matricát azonban csak a tanítási szünet idején lehetne használni és a tervek szerint már az idei nyáron forgalomba kerül.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj. 01.)

Gyáva népnek nincs hazája    

Ez az idézet jutott eszünkbe, amikor híre jött a kormány várható döntésének: nem garantálja a olimpia költségeit. Góg és Magóg fiainak helyét az ellenzéket lenéző Gőg, és a polgárokat megtévesztő Demagóg népe vette át. 

Mától megfigyelők az Európa Parlamentben    

Nem változik meg az erő-sorrend, de a megfigyelők tovább növelik a kereszténydemokrata csoport (Európai Néppárt) súlyát az Európai Parlamentben. A megfigyelés hivatalosan mától kezdődig, ténylegesen május 5-én. Az új -  még egy évig megfigyelő - néppárti képviselőket 5-én este Orbán Viktor, az Európai Néppárt alelnöke köszönti. 

Vers mindenkinek: József Attila Ars Poetikája    

Nem véletlenül vettük elő ezt a szép verset. A Kovács-Medgyessy kurzus "tanulj meg kicsinek lenni!" programjával állítjuk szembe a költő üzenetét: "A mindenséggel mérd magad". 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére