Archív anyagaink
2005. január

 

(jan.31.)

„De kitartás kell és nem csüggedő lélek a dolgok kiviteléhez,... mert embernek a sors ingyen nem oszt díjakat. Vagyont, tudományt, szabadságot vagy jólétet fáradsággal kell szerezni, s maga a dicsőség izzadásnak bére”

 


Bajza József

lapszerkesztő, költő, kritikus, színház igazgató
201 éve, 1804. január 31-én született Szücsiben

Időközi polgármester választások 

A Zala megyei Bánokszentgyörgyön a KDNP színeiben induló Bedenek József lett a polgármester, alaposan maga mögé utasítva a többi jelöltet.

Az ifjúság nevelése és hazánk jövője 

Szemkeő Judit előadása a Széchenyi Kör rendezvényén.

II. János Pál pápa 160 rabbit fogadott  

Az elmúlt kedden délelőtt történelmi eseményre került sor a Vatikánban. II. János Pál pápa a világ számos részéről érkezett 160 rabbit fogadott magánkihallgatáson az Apostoli Palota Szent Kelemen termében.

Versnyi hazám - Bajza József: Ébresztő    

201 évvel Bajza József születése után sajnos még mindig időszerű Bajza riadója: "Ébredj nagy álmaidból, / Ébredj, Árpád fia! / Fölkelt a nap: hazádnak / Föl kell virúlnia!"

Röviden

A gépjármű-kereskedők beperelték az államot  - A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete  beadta keresetét a magyar állam ellen, mert a regisztrációs adó befolyásolja az új és használtautó kereskedők közötti versenyt, az utóbbiakat hátrányosan érinti.

Sikeresen lezajlott az iraki választás - Irakban hivatalosan véget ért az országos választás, a vártnál jóval nagyobb arányú részvétel mellett. Másfél órával az urnák lezárása előtt becslések szerint a 14 millió jogosult 72 százaléka adta le a szavazatát.

Síparkot avattak Mátraszentistvánon - Hat, összesen 3,5 km hosszú pálya várja a síelőket Mátraszentlászló és Mátraszentistván közötti, kilenc hektáros területen Üzembe helyeztek három modern, úgynevezett csákányos, illetve tányéros sífelvonót, a megfelelő hóminőséget pedig korszerű hótaposó traktorok, úgynevezett ratrakok biztosítják.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.30.) Vasárnapi gondolat

 

Ma a Nyolc Boldogságról szólt az evangélium a katolikus templomokban.
A boldogság fogalmával a modern ember nem tud mit kezdeni. Kergeti a kék madarat, s nem leli, amire vágyik.
Öt lépéssel közeledünk a megoldáshoz

Kiszámított boldogság 

A bulvár butugya boldogsága sem teljesen elvetendő. Játszhatunk is boldogság mérőnkkel, s rájöhetünk, vannak, akiknél csak ez a csatorna van bekapcsolva.

Boldogság és politika 

Ma már szinte magyarázkodni kell a gondolat miatt, de ne feledjük, a politika valódi célja az emberek boldogsága kellene legyen

Bölcsesség ABC 

Talán túlzás is falvédő bölcsességnek mondani ezt az összeállítást. Minél többet megfogadnának belőle, annál jobb lenne mindenkinek.

Boldogok 

Ez az összeállítás még nem az evangéliumi boldogságmondást tartalmazza, de abból fakad. Gyökössy Endre mély kereszténysége sokak számára sugározta ki a boldogságot. Talán még így, Interneten át is megérint.

 

A nyolc boldogság 

Költészet? Filozófia? Az egyetlen valóság? A szentendrei ferencesek megtanítanak a Biblia értő olvasására.

 


Mahatma Gandhi

a békés ellenállás jelképe az egész világon
57 éve, 1948. január 30-án gyilkolták meg

Kell-e, szabad-e vasárnap nyitva tartani? 

Új törvény készül. Ez nem tiltaná a vasárnapi nyitva tartást, de több beleszólást engedne az önkormányzatnak. A még korántsem végleges dokumentum egyik kulcspontja éppen a nyitvatartást akarja szabályozni.

Feszültségek az állami televízióban 

Elbocsátások májusban. Csatornára van pénz, dolgozóra nincs?

Hitelfelvételre szorítaná az egyházakat egy kormányzati terv    

Egy kormányzati elképzelés szerint úgy kaphatnák meg korábban elvett, de még vissza nem szolgáltatott ingatlanjaikat a történelmi egyházak, ha ennek érdekében hajlandók lennének államilag garantált bankhiteleket felvenni – tudta meg a Magyar Nemzet. Az elgondolás feltehetőleg a költségvetés kozmetikázását szolgálná.

Farsang    

Igaza van egy papnak, aki azt mondta, hogy e földi élet egy megkezdett mennyország. Álarcok nélkül, teljesen nyitottan, tiszta szívvel, a Megváltó nyomában járva, élve az igazi énemet.

Röviden

Megjelent a II. Keresztény Ifjúsági Szálláshelyek Katalógusa- A gyűjtemény 250 magyarországi és 54 határon túli (felvidéki, erdélyi és délvidéki) szálláslehetőséget tartalmaz, melyek katolikus, református, evangélikus, baptista, unitárius szállásokat tartalmaznak, amelyek csendesnapok tartására, táboroztatásra alkalmasak. A kiadvány beszerezhető az Ökumenikus Ifjúsági Irodában (1118 Bp,. Himfy utca 9.) személyesen, vagy megrendelhető postai úton (oki@kereszteny.hu).

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.29.)

Agrárdemonstráció lesz februárban a budapesti körgyűrűn 

Agrárdemonstrációt tartanak a gazdák a budapesti körgyűrű több pontján február 23-24-25-én, mert nem kapták meg az ígért mezőgazdasági juttatásokat.

Ismét szétnyílt a két vezető párt közötti olló  

A Gallup felmérés is az MSZP gyengülését és a Fidesz erősödését jelzi, a miniszterelnök tevékenységével már a relatív többség elégedetlen.

Pihentető képek    

Folytatjuk Pihentető Képek címmel indított sorozatunkat, melyekkel szeretnénk időről-időre egy kis jó kedvre deríteni olvasóinkat. Továbbra is várunk szerkesztőségünk címére hasonló meghökkentő, vagy humoros felvételeket.

Röviden

Mintegy 3500 dolgozóját meneszti a honvédelmi tárca - A Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára elmondta: létszámcsökkentés és szervezeti átalakítás kezdődik a tárcánál és a háttérintézményeknél.

Bírósági döntés - A Székesfehérvári Városi Bíróság pénteken ötéves börtönbüntetésre ítélte, s
hét évre eltiltotta a közügyektől a 2000-ben Strasbourgba távozott, a zámolyi romák szószólójaként ismertté vált Krasznai Józsefet, valamint elrendelte a korábban más bűncselekmény miatt kiszabott, egyéves
felfüggesztett szabadságvesztésének letöltését is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.28.)


Benczúr Gyula

 festőművész
161 éve, 1844. január 28-án születet Nyíregyházán

S.O.S KiáltáS a kistelepülésekért hírlevél 

Újra hallatja hangját Salföld polgármestere a mostani szoclib kormány által halálra ítélt kistelepülések érdekében.

Választási kilátások - Irakban 

A jelenlegi feszült helyzetben a választások megfelelő kivitelezhetősége bizonytalan, sikeressége kétséges. A polgárháborús veszély realitás, hiszen a szövetséges csapatok jelenléte a vesztes számára mindenképpen hiteltelenné teheti az eredményt. Az a kérdés, hogy lehetséges-e és ha igen, milyen módon társadalmi konszenzus kialakítása Irakban.

Legnépszerűbb írásaink  

Hosszú szünet után újra működik a honlapunk látogatottságát mérő statisztika. Ez alapján ismertetjük a januári legnépszerűbb írásainkat.

A történelem szénből van    

Tegnap emlékeztek meg az auschwitzi koncentrációs tábor hatvan évvel ezelőtti felszabadítására. Az MHL Tamási Orosz János írásával hajt fejet az áldozatok emléke előtt.

Röviden

Döntött a Fővárosi Bíróság: Keller László megsértette Szász Károly jó hírnevét, amikor arról nyilatkozott, hogy alkalmatlan a PSZÁF vezetésére.

Dupla fizetést kap Harsányi László egymást átfedő pozíciókért - Miközben a közszférában történt létszám-leépítéseket az állami bürokrácia működésének „takarékosabbá” tételével indokolja a kormány, a kulturális tárcánál egyes esetekben indokolatlannak tűnő munkakörökért fizetnek ki jelentős összegeket. Harsányi László, az NKA elnöke és egyben a stratégiai tanácsadó testület vezetője összesen nyolcszázezer forintot kap havonta a sok esetben egymást átfedő két pozícióért.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.27.)


Ady Endre

költő, újságíró
86 éve, 1919. január 27-én halt meg Budapesten

Balettáncos vagy hosszútávfutó? 

A napokban több cikkben is foglalkoztunk Hiller pártelnök úrral. Az arányosság is megkívánja, hogy Gyurcsányról is legyen mondanivalónk.

Hatnapnyi hazátlanság  

"Egyre nehezebb hazatalálni… Öregszem. Nem bírnám a gyűrődést? Másról van szó. Egyszerre dühít és unom. Dühít – mert minden itthon töltött pillanatban (márpedig azért még mindig ezekből áll életem több mint kilencvenöt százaléka…) olyan mérvű testi és szellemi lopás sértettje, alanya, célszemélye vagyok, amely már-már elviselhetetlen." - írja Tamási Orosz János.

Versnyi Hazám - Ady Endre: Hajó a ködben    

Versgyűjteményünket Ady halálának évfordulójához kötve bővítettük.

Röviden

 

Az Európa Tanács Parlamenti közgyűlésének új elnöke van: René van der Linden úr személyében. Ő eddig a kereszténydemokrata frakció vezetője volt. Az Európai Néppárthoz tartozó kereszténydemokraták Luc van den Brande belga szenátort választották meg frakcióvezetőnek.

Toller Gyurcsány személyes megbízottja - A miniszterelnök személyes megbízottjának nevezte ki Toller László szocialista képviselőt, akinek feladata a kormány és a megyei jogú városok közötti kapcsolattartás lesz.

A pápa újabb kongregáció tagjává nevezte ki Erdő Pétert -  
Ezzel a magyar prímás az Apostoli Szentszék immár négy központi hatóságának lett szavazati joggal rendelkező tagja (a négy hatóság: az alkotmánybírósági funkciókat betöltő Pápai Törvénymagyarázó Tanács, a legfelsőbb bíróság feladatát ellátó Apostoli Szignatúra, a Katolikus Nevelés Kongregációja és az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció).

Harmincegyen meghaltak Irakban, amikor lezuhant egy amerikai katonai helikopter. Egyelőre nem közölték, hogy a szállítóhelikoptert baleset vagy támadás érte. Irak más részein összesen öt amerikai katona vesztette életét a harcokban. Szerdán volt az iraki háború kitörése óta legmagasabb az USA egy napon belüli vesztesége.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.26.)


Tamkó Sirató Károly

költő, műfordító
100 éve, 1905. január 26-án született Újvidéken

Gyurcsány Ferenc nem ért hozzá, vagy nem érdekli 

Alulértékelt forinttal lehet rontani az életszínvonalat és emelni az inflációt. Erre a kormányok egy része, hogy rövid távon előnyhöz jusson, nagy késztetést érez. Ez ellen találták ki a jegybank függetlenségét.

"Nagyajólét": már a kisvárosoknak is gond a bérek kifizetése 

Már nem csak a kistelepüléseknek, a kisvárásoknak is gondot okoz a közalkalmazotti bérek idei kifizetése, az önkormányzatok jó része csak kölcsönökből tudja fedezni a hiányt - közölte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

A következő tíz év   

"A következő tíz évről szólni bátor dolog. Néha a következő évet sem lehet előre látni, hát még a következő tíz évet. Mivel a múlt folyamatosan változik, miként a jelen is, az egyetlen biztos pont a jövő." Orbán Viktor az Euromoney 10. Kelet-közép-európai Fórumán elhangzott előadásának szerkesztett változata.

Röviden

Békesi László a minap a 2005. évi költségvetést a maszatolás költségvetésének nevezte. (Magyar Hírlap)

Gyurcsányiáda: Mintegy 170 milliárd forintra rúg az az összeg, amelyet "megspórolt" a kormány az áfa-visszaigénylések visszatartásával, illetve azzal, hogy bizonyos számlákat egyes költségvetési szervek nem adtak be az elmúlt évben a kincstárnak. Ez egyben azt jelenti: ennyi mínusszal indulunk 2005-nek. Lehet-e ezt szómágiával rendezni?

Helyi védettség alá helyeztetné a Fidesz a Margitszigetet - A Fidesz sürgős jogi intézkedéseket szorgalmaz a Margitsziget természeti környezetének védelmében

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.25.)


Fekete István

író
105 éve, 1900. január 25-én született a Somogy megyei Göllén

Mi lesz veled Hiller Adolf? 

Talán túl durva, talán meg sem érdemli, de Hiller nevének első „el” betűje kínálva kínálja magát arra, hogy keresztben áthúzzák. Párttársainak némelyike Hitler Pistinek becézi, mások a szelídebb Adolf keresztnevet emlegetik.

Micsoda bagázs 

A X. Magyar Drámaíró Verseny eredményhirdetésével Hiller István egy e pillanatban beláthatatlan távolságokig gyűrűző szakmai vitát generált a kortárs drámairodalom berkein belül. Ám, ezen túl, a közpénzekért felelős miniszteri alkalmasságát is megkérdőjelezte. (Nem először…)

Az államháztartás hiányáról   

Az államháztartás hiánya még a jegybank által vártnál is rosszabbul alakult tavaly.

Jégszobor kiállítás Budán   

Az érdeklődők összesen nyolc jégszobor, megszületésének lehetnek tanúi, az előkészítéstől a végkifejletig.

Röviden

Nincs napirenden és belátható időn belül nem is lesz az adóigazgatás és a vámszervek összevonása - mondta Gyurcsány Ferenc, miközben az "adóreformról" való véleményalkotásra kérte a pénzügyőröket, akiknek ez alkalomból Kovács Lászó európai finánc adott eligazítást (az MTI nyomán).

Február 1-jétől átlagosan 4,15 százalékkal emelkednek a hatósági áras postai szolgáltatások, amit a költségek növekedésével indokolt a Magyar Posta. A lakosságot leginkább érintő díjak közül a szabványlevél és a képeslap ára  48-ról 50 forintra emelkedik.

Az azonnali beszedést meg kellene szüntetni - Járai Zsigmond a jegybank elnöke egyetért az állampolgári jogok általános helyettesének azon véleményével, hogy törvényellenes az adótartozások behajtására a bankok által alkalmazott azonnali inkasszó intézménye.

Kodály Psalmusának ősbemutatója Finnországban - az  ősbemutatóval folytatódik a Turkui Szimfonikusok magyar zene sorozata Turku városában. A zenekart Bogányi Tibor vezényli, a szólót Molnár András, drámai tenor adja elő.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.24.)


Mátyás király

547 éve, 1458. január 24-én 
a Duna jegén összegyűlt 40,000 főnyi nemesség eget verő lelkesedéssel kiáltotta ki Mátyást Magyarország királyává

Kövessük a jó példát 

Az Európai Parlamentben hazugság kommandót állítanak fel, amely mint „gyors reagálású hadtest” tisztázza majd az igazságot. Arra számítanak ugyanis, hogy az emberek hiszékenységével visszaélő hazugságok sora terjed majd el az európai alkotmány ratifikálásával kapcsolatban.

Új utak a keresztény közéletben 

A Keresztény Közéleti Akadémia célja, hogy korunk kérdésire szakmailag és világnézetileg megalapozott, ám megközelítésében mégis új, fiatalosan lendületes, helytálló választ adjanak, és ez a hazai és az európai közéletben minél jobban hallhatók legyenek és érvényre jussanak.

Közös kulturális stratégiára van szükség   

A Magyar Kultúra Napját megelőzően indította útjára a kulturális párbeszéd kialakítását szorgalmazó beszélgetéssorozatát Pálinkás József, a Szövetség Kulturális Tagozatának elnöke.

Röviden

Beiktatták hivatalába Viktor Juscsenko új ukrán elnököt - Letette a hivatali esküt Viktor Juscsenko ukrán elnök. A kijevi parlamentben tartott ünnepélyes beiktatáson a törvényhozás tagjain kívül 64 külföldi küldöttség vett részt. Magyarországot Mádl Ferenc köztársasági elnök és Somogyi Ferenc külügyminiszter képviseli a beiktatási ünnepségeken.

Az utolsó magyar katona is elhagyta Irakot - Megérkeztek vasárnap Szolnokra azok a magyar katonák, akik Irakban egy szállítóhajóra pakolták a tavaly év végén hazatért magyar kontingens felszerelését

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.23.) Vasárnapi gondolat

Rekordok dőlnek 

A Rákosi magyar narancsa után megismerkedhetünk a Gyurcsány féle (adó) paradicsommal.

MDF-MDNP frigy közelg

Régi magyar versek címe után olvashatjuk: ad notam... Ami arra utal, hogy énekelt versekről volt szó, s a szerző csak a szöveget írta le, a dallamot egy más ismert nóta hangjai adták.

Költözik a Hivatal    

Hiller meg akar válni a Köztársaság tértől.

Polgármesterek Brüsszelben   

Egy kedves kép: Magyar polgármestereknek sikerült megállítani Belgium vörös rémét.

Röviden

Jövő héten indul a Vajdaságba a tényfeltáró csoport - Egy hét múlva indul a Vajdaságba az Európai Parlament, magyarokat ért atrocitásokat vizsgáló tényfeltáró bizottsága .  Az europarlamenti missziónak két magyar tagja van.

Felfüggesztették a Volán-sztrájkot - A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) rendkívüli elnökségi ülése úgy döntött, hogy felfüggeszti a hétfőre meghirdetett Volán-sztrájkot.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.22.)

A Himnusz születésnapja - a Magyar Kultúra Napja

Tizenhat esztendeje ünnepe a magyar kultúrának január 22., tisztelgésül az előtt, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 182 éve e napon fejezte be Hymnus című költeményét. Sok helyszínen sokféle ünnepséggel tisztelgünk Kölcsey és Himnuszunk előtt.
(Érdekesség: a Himnusz japán fordítása: 1.rész, 2.rész)

Kábult pókok 

Még a kávé is árt, legalábbis erre utalnak azok a furcsaságok, amelyeket a pókok szőnek koffein hatására. A koffeines háló tulajdonságainak megvizsgálása alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a Gyurcsány kormány... a többit megtudod, ha a mocorgó háromszögre kattintasz!

Az egyházi oktatásban dolgozó pedagógusok kitüntetése

A 2005. évi Magyar Kultúra Napja alkalmából egyházi iskolákban oktató pedagógusok is kaptak kitüntetést.

Versnyi Hazám - Babits Mihály: Alkalmi vers    

Versgyűjteményünket most Babits Mihály I. Világháború alatt írt versével bővítjük.

Röviden

Egy újabb megszegett ígéret. "Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek" - mondta  Mécs Imre. Elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot. "Ez nem más, mint a meglevő törvény kisebb mértékű korrekciója" - jelentette ki csalódottan. Azokból a célokból, amelyeket a miniszterelnök jelentett be egy hónappal ezelőtt - az állambiztonsági levéltár anyagainak nyilvánosságra hozatala -, szinte semmi sem valósult meg. Az MSZP-nek nem a titkosszolgálatokhoz közeli emberekkel (Boross Péterrel és Gálszécsy Andrással) kellett volna konzultálnia, hanem történészekkel, szakértőkkel és a koalíciós partnerével - véli Mécs Imre, aki nehezményezte, hogy velük még csak nem is egyeztettek erről.

A turisztikai főszezonra megvalósul az Esztergomi Bazilika díszkivilágítása -  Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke és Meggyes Tamás, Esztergom város polgármestere közös sajtótájékoztatón bejelentették: többéves előkészítő munka után megállapodás született az Esztergomi Bazilika díszkivilágításának elkészítéséről.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.21.)


Madách Imre

költő, író
182 éve, 1823. január 21-én született Alsósztregován

Európai Parlament - hétéves pénzügyi keret

Magyar európai parlamenti képviselők biztató jelnek tekintik Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő eltökéltségét a hétéves pénzügyi keret gyors véglegesítésére.

Magyarország kénytelen csatlakozni az adóforradalomhoz   

Orbán Viktor szerint Magyarország kénytelen lesz csatlakozni a Kelet-Európán végigsöprő "egységesadó-forradalomhoz", ha továbbra is méltányos részt akar a térségbe áramló külföldi beruházásokból.

Az elektronikus levelezés aranyszabályai  

Az Európai Parlament ajánlásai nyomán, - nem csupán kezdőknek.

Hírek megyei szervezeteink életéből 

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség megyei, helyi szervezeteinek életéről örömmel adunk tájékoztatást.

Meghívó  

A Fidesz Kulturális Tagozat Budapesti Tanácsa és a Rendületlenül Polgári kör “RENDÜLETLENÜL” címmel megemlékezést tart a Magyar Kultúra Napján.

Pihentető Képek 

Új sorozatot indítunk útra Pihentető Képek címmel. Meghökkentő, különös vagy fanyar humorú képekkel szeretnénk időről-időre egy kis jó kedvre deríteni olvasóinkat. Kérünk és várunk szerkesztőségünk címére további képeket is!

Röviden

Letette a hivatali esküt Washingtonban George W. Bush. A Capitolium lépcsőin tartott beiktatási ünnepség az ország alkotmányára Dick Cheney alelnök is felesküdött.

 

Indonéz köszönet a magyaroknak - Indonézia budapesti nagykövete Sapartini Singgih Kuntjoro-Jakti  megköszönte a magyar nép együttérzését és az adományokat, amivel segített a természeti katasztrófa után, és külön köszönetet mondott a Baptista Szeretetszolgálat és a KARISZ szövetség 13 tagú csapatának, amely a cunami után elsőként utazott Délkelet-Ázsiába.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.20.)


Boldog Özséb

az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálos rend alapítója
735 éve, 1270. január 20-án halt meg Pilisszentkereszten

Gyurcsány hatása a pártok népszerűségére 

Elbizakodottságra épp annyi okunk-jogunk van, mint a pánikra. Mindkettő felesleges, sőt káros. Ne törődjünk e közvéleménykutatásokkal sokat, csak végezzük a dolgunkat.

Beszél a múlt 

A falnak is füle van, szoktuk mondani. Most nemcsak mondjuk, hanem be is mutatjuk.

Ködösítők 

Ha hitelesen akarunk szólni, nagyon fontos, hogy olyan kijelentéseket idéznünk, amelyek mögött nem kampányfogásnak tekinthető állításokat sejt a tisztelt olvasó.

A Fidesz kérdései Gyurcsány Ferenchez   

Igaz-e, hogy az APEH a 2004-es költségvetési hiány kozmetikázása miatt tartott vissza 150 milliárd forint forgalmi adót az uniós adószámmal rendelkező vállalkozások adóellenőrzése kapcsán - kérdezte a kormányfőtől szerdán Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Fidesz:  "dilettáns húzás" lenne az úthasználati díj bevezetése 

A Fidesz szerint "dilettáns húzás" lenne, ha a kormány bevezetné az úthasználati díjat, amelynek az idegenforgalom teljesítményének csökkenése és sok kis- és középvállalkozás csődje lenne a következménye.

A zsinat döntésére várnak a csángók 

A moldvai csángó magyarok legnagyobb harcukat vívták meg a múlt év végén. Elérték, ugyanis hogy a pusztinai Szent István Egyesület képviselője is felszólalhasson az egyházmegyei zsinat záró ülésén, és a jasi püspökség papsága előtt nyilvánosan is elmondhatták: magyar nyelvű szentmisét szeretnének.

Röviden

Tovább csökkentek a reálbérek. - A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint tavaly novemberig fél százalékkal csökkent a keresetek reálértéke.

 

Azonnali hatállyal felmentették az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét, Mersich Ivánt. A környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkára azzal indokolta a döntést, hogy szakmailag vitatható döntéseket hozott az elnök. A szolgálatot mostantól miniszteri biztos irányítja.

 

Lemondott a Malév elnök-vezérigazgatója - Sándor László személyes okok miatt kérte felmentését a légitársaság igazgatótanácsi ülésén. Utódjáról február 11-én dönt a Malév rendkívüli közgyűlése.

 

A francia közvéleményben erősödött az európai alkotmányra igent mondók tábora. Ha most lenne a népszavazás, 59 százalék IGEN győzne a 41 százalékos NEM felett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.19.)


Szigligeti Ede (eredeti nevén Szathmáry József)

drámaíró, fordító, szakíró, a magyar népszínmű műfajának megteremtője, színész, színházi rendező
127 éve, 1878. január 19-én halt meg

Fogy a bizalmi tőkénk 

Az MTI tudósítása szerint az EU-s pénzügyminiszterek "üdvözölték a magyar kormány eltökéltségét, hogy 2008-ra korrigálja a deficit mértékét". Tudatosítsuk: a magyar kormány megbízatása 2006 közepéig tart. Nem elég, hogy ... mérhetetlen mohóságukban kezelhetetlen adósságcsapdába kergetik a következő nemzedékek Magyarországát, a tetemesre duzzasztott költségvetési hiány rendezését is - utánunk a vízözön - utódaik nyakába varrják.

Sztrájkra készülnek a volánosok  

Január 24-én országos sztrájkot tartanak a Volán dolgozói, ha a társaság nem emeli meg bérüket. A Közúti Közlekedési Szakszervezet január 21-ig hajlandó tárgyalni a cég vezetőivel.

’A puha diktatúra kemény árát most kell megfizetnünk’ 

A BBC interjúja Kenedi János történésszel, az '56-os intézet munkatársával.

Röviden

Orbán elfogadta Gyurcsány meghívását  a Nemzeti Fejlesztési Tervvel kapcsolatos négypárti megbeszélésre. A Fidesz elnöke a miniszterelnöknek küldött válaszlevelében február 3-i időpontot javasolt a találkozóra. Révész Máriusz szóvivő reményét fejezte ki, hogy érdemi tárgyalás zajlik majd a pártelnökök között az ország valós problémáiról.

 

Zenthe Ferenc a Nemzet Színésze lett - A 2004. december 27-én elhunyt Bessenyei Ferenc helyét Zenthe Ferenc veszi át a Nemzet Színészei között.

 

Úthasználati díjat vetne ki a Pénzügyminisztérium minden hazánkba belépő külföldi rendszámú gépjárműre – derül ki a szaktárca idei terveit összefoglaló dokumentumból. Az április elsejével hatályba lépő intézkedéstől még az idén húszmilliárd forintos bevételt remélnek a tervezet kidolgozói

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.18.)


Sinkovits Imre

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész,  a nemzet színésze
4 éve, 2001. január 18-án halt meg

Az Európai Parlament e heti programja 

E hét legfőbb eseménye a pénzügyminiszterek ülése, amelynek fő témája a stabilitási paktum reformja.

Kihallgatták Szász Károlyt  

Kétszázkilenc rendbeli magánokirat-hamisítás felbujtóként gyanúsítja a rendőrség Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt elnökét - mondta az egykori PSZÁF-elnök jogi képviselője.

Újabb jelentős gázáremelésre készül a kormány 

Azzal, hogy a Mol gázüzletága a német E.on többségi tulajdonába kerül, további jelentős gázáremelésre lehet számítani, s ez maga után vonja a villany és távhő árának növekedését is - mondta Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke.

Röviden

Brüsszel folytatja Magyarország ellen a deficiteljárást - Az Európai Unió pénzügyminiszterei jóváhagyták keddi brüsszeli ülésükön azt az európai bizottsági ajánlást, hogy folytassák a túlzott államháztartási hiány miatt tavaly megkezdett eljárást Magyarország és Görögország ellen. Magyarország esetében azonban ez szankció nélküli, mivel Magyarország nem tagja az euróövezetnek.

 

 Hiller nem akarta visszaadni a lopott Volkswagent - Hiller István éveken keresztül - bár tudta nélkül - egy lopott Volkswagen Ventóval közlekedett. A kocsi tulajdonosa hiába kérte vissza autóját, a politikus nem akart megválni tőle. A férfi a bírósághoz fordult és az ő javára ítéltek.

 

Irakban elrabolták Moszul szír katolikus érsekét - Bagdadi értesülések szerint az iraki szír katolikus egyház fejét temploma előtt fegyveresek kényszerítették arra, hogy beszálljon egy autóba. Az emberrablók céljai egyelőre ismeretlenek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 17.)

Gyorshírek: (16.00 óra)

 • SZEMBESÍTŐ: "TÖBB SZÁZEZER ÚJ MUNKAHELYET LÉTESÍTÜNK"
  A Flextronics International 900 fős leépítést tervez Zalaegerszegen a szándékot bejelentette a megyei munkaügyi központnál.

 • Kétszázkilenc rendbeli magánokirat hamisításra való felbujtással gyanúsítja a rendőrség Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét .

 • EZ AZ ÉV IS JÓL KEZDŐDIK
  A PM januárra 199,2 milliárd forint költségvetési és 210 milliárd forint áht hiányt prognosztizál.

 • JOBB KÉSŐN, MINT SOHA
  A pénzügyminiszter konzultációt kezdett a vállalkozói és adótanácsadói érdekképviseletekkel az adórendszer rövid- és hosszú távú átalakításáról. - Az új adójogszabályok meghozatala előtt jobb lett volna ezt megtenni.

 


Szenci Molnár Albert
 zsoltárköltő, bibliafordító, író, szótárszerkesztő

 371 éve 1634. január 17-én halt meg Kolozsvárott

Gyurcsány a Fidesz utcájában 

Gyurcsány elismerte, hogy az ország jövőjéről csak a Fidesznek van mondanivalója, s aki e témához hozzá akar szólni, csak Orbán Viktor nyomába léphet.

Ez a kor elvesztette érzékét a szent iránt  

A IGEN című, katolikus ifjúsági lap januári száma interjút készített Bíró László püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi bizottságának elnökével, a Központi Papnevelő Intézet rektorával.

Nemzeti imanap 

A Szeretet Földje Közhasznú Alapítvány szervezésében kerül megrendezésre január 18-án kedden az első Nemzeti Imanapra. Kiadott közleményük szerint megérlelődött bennük az a gondolat, hogy – más országok hagyományát is követve – szükség lenne arra, hogy hazánkban is legyen egy Nemzeti Imanap, amikor az ország egész területén imádkoznak Magyarország megújulásáért és konkrétan olyan imaszándékokért, amelyet az Egyház kijelöl. 

M. Szabó Imre Teller dossziéja (2)  

"HIDROGÉNBOMBA" címmel interjút közölt a  Duna TV 2002.04.17., reggel 6:25-kor Teller Ede atomfizikussa.

Röviden

OKOS VÁLASZ - Várjuk Gyurcsány Ferenc miniszterelnök konkrét meghívóját, amelyben a konkrét témaköröket jelöli meg" - mondta a Fidesz szóvivője, Révész Máriusz. Valóban szükség van a négypárti egyeztetésekre, mert Magyarország "sereghajtóvá vált" a csatlakozott országok között. A Fidesz álláspontja, hogy a miniszterelnök belátta, hogy érdemi kormányzásra, érdemi lépésekre lenne szükség. "Ha ehhez kéri az ellenzék támogatását, akkor a Fidesz ebben részt fog venni" - hangsúlyozta.

 

Miskolc része marad Tapolca -
közölte a helyi választási iroda vezetője. A nem hivatalos végeredmény szerint a választásra jogosult 2329 szavazópolgár közül 1327-en adták le voksukat, közülük 548-an a városrész önállóságára, 774-en a Miskolchoz való tartozásra szavaztak. Öt szavazat érvénytelen volt.

 

Hiller lemond miniszteri posztjáról - Hiller István hivatalosan is bejelentette, hogy február 14-én lemond kulturális miniszteri posztjáról. A tárcavezető kizárólag pártelnökként folytatja munkáját.

 

I. Papi labdarúgó Európa-bajnokság - Január 17-18-án, Eisenstadtban (Kismarton) rendezik meg első alkalommal az európai katolikus papi labdarúgó-válogatottak tornáját, nyolc csapat részvételével. A mérkőzésekre teremben kerül sor. A tornán részt vesz a magyar papi válogatott is. A Napsugár SC keretében működő csapat edzője Haász Sándor, kapitánya Lipp László.

 

Országos sztrájkot tervez a hónap végén a Volán-dolgozók szakszervezete, ha péntekig nem tudnak megállapodni az idei bérekről. A munkabeszüntetés január 24-én üzemkezdettől reggel 9 óráig tartana. A 12 százalékos béremelési követeléssel szemben a munkaadó csak hatot ajánl, ami sérti az érvényes keret-megállapodást.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 16.) Vasárnapi gondolat


Mikszáth Kálmán
 író, akadémikus

 158 éve 1847. január 16-án született

Erőszakos MSZP 

Nem Zuschlág külföldi telelése-nyaralása a probléma, hanem a gátlástalanság, ahogy az MSZP-sek egymással is bánnak. Mit várhatnak a többiek?

Éjszakai mozizás a Magyar Kultúra Napján  

Az idén is lesz ingyenes mozizás nappal és éjjel a Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 22-én déltől másnap reggelig!

Közös egységként dolgozunk 

Schmitt Pál szombati sajtótájékoztatóján a néppárti frakció 2004-ben az Európai Parlamentben végzett munkájáról, az Unió bővítéséről és magyar vonatkozású ügyeiről számolt be.

M. Szabó Imre Teller dossziéja (1)  

Gonoszak-e az élők? -  Dokumentumok Teller Ede professzor utolsó napjainak történéseiről,  a Népszabadság kegyeletsértéséről.

Ady Endre: A muszáj Herkules  

Teller Ede és Ady kapcsolatára utalva vettük fel ezt a verset a Versnyi Hazám gyűjteménybe.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 15.)


Teller Ede
fizikus

 97 éve 1908. január 15-én született

A gazdaságpolitikához nem elég blöffölni 

Ha megnézzük magunkat az elmúlt hónap eseményeinek a tükrében, nem sok szépet látunk. Ám, ez nem a tükör hibája. A kormányt két dologra kérjük: a kedvezőtlen kép miatt ne a tükröt hibáztassa és szerezzen két jó lovat...

Nincs partneri viszony az állam és az egyházak között  

Január 12-én délután a Kereszténydemokrata Fórum vitadélutánt rendezett a Rákóczi úti Wass Albert könyvesboltban. A fórumon részt vett Szászfalvi László volt MDF-es, jelenlegi független képviselő, a vallásügyi bizottság elnöke, Kránitz Mihály teológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorhelyettese, Balog Zoltán református lelkész, az Orbán-kormány volt egyházügyi tanácsadója, a Polgári Magyarország Alapítvány főigazgatója és Bóna Zoltán, a Magyarországi Ökumenikus Tanács főtitkára.

Meghívó   

Az idén is megrendezésre kerül a budai egyházközségek farsangi bálja.

Röviden

 

Landolt a Huygens a Titánon - az Európai Űrhivatal igazgatója Jacques Dordain a németországi Dramstadtban péntek délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Huygens, a Szaturnusz holdjára, a Titánra küldött leszállóegység mérőműszerei működésbe léptek, és nagy mennyiségű adatot továbbított a Cassini űrszonda felé.

Az első kép a Titán-felszínről

Ékköveket loptak a Kalocsai Érseki Kincstárból - Ismeretlen tettes az érseki kincstár tetőterébe bejutva, a főpapi díszruhákat bemutató helyiség mennyezetét megbontva a tetőtérbe vitt egy XIX. századi főpapi díszsüveget. A süveg ékköveit eltulajdonított és a süveget a helyszínen hagyta. A lopással mintegy 1,5-2 millió forint kárt okozott.

 

McDonald angol érsek látogatása Pannonhalmán - Msgr Kevin McDonald, az angliai Southwark új érseke, valamint Msgr Séan Healy, a northamptoni egyházmegye adminisztrátora bécsi tartózkodásukat megszakítva Peter Hocken atya vezetésével január 13-án csütörtökön néhány órára Pannonhalmára látogattak. Az angol egyházi vezetőket fogadta Várszegi Asztrik püspök, főapát.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 14.)


Albert Schweitzer
 Nobel-békedíjas orvos, teológus, zenetudós, humanista filozófus

 130 éve 1875. január 14-én született

Szabad Európa Gyakornoki Program 

Szakmai gyakorlat az Európai Parlamentben - A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Európai Parlamenti Delegációja pályázatot hirdet szakmai gyakorlat végzésére az Európai Parlamentben.

A sorstalanság boldogsága  

Új formában a Sorstalanság. Megjelenik a filmvásznon. A film körül sok zavar volt, korrupció gyanús eseményekről is szóltak a hírek, de azután rendeződtek a viszonyok. Most itt a mű, amely megint megosztja a magyar közvéleményt. Sokan a Nobel díjon is fennakadtak. Ha azt kérdezzük, hogy Kertész-e a legnagyobb alakja a magyar irodalomnak, akkor 'nem' a válasz. De ettől eltekintve miért ne lehetne értékes, amit most írt? A film változatnak is lesznek ellenzői, hiszen a Fiú a film végén hazajön. Haza. Egy szó, amely sokak előtt ismeretlenné lett napjainkra. Nekünk fontos e szó. S mindenki belefér, aki vállalja.

Juhász Gyula: Idézzük őt  

Versnyi Hazám gyűjteményünket egy Juhász Gyula verssel bővítettük.

Röviden

Megszűnik februártól Budapesten a szombati fizetőparkolás. - Az idei első polgármesteri értekezleten a szombati fizetőparkolás megszüntetését egyhangúlag támogatták a jelenlévők.

 

Templom épül Verbőcön - Mintegy száz főre rúg a kárpátaljai Verbőcön és Feketepatakon élő római és görög katolikus hívek száma, akik az elmúlt esztendőben a két település közös központjában templomépítésbe kezdtek, s szeretnék az idén befejezni.

 

A négy parlamenti párt képviselői eltérően értékelték a nemzetpolitikáról tartott egyeztetést - A találkozót kezdeményező MDF, magasabb szinten folytatná és az MSZP is kész lenne további tárgyalásra. A fideszes Kövér László viszont azt mondta, hogy a négypárti fórum alkalmatlan nemzetpolitikai kérdések tárgyalására, és az szdsz-es Eörsi Mátyás sem látja értelmét a folytatásnak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 13.)


Kandó Kálmán
 az indukciós motor feltalálója, a villamosvasút egyik megteremtője

 74 éve 1931. január 13-án halt meg

Az EP megszavazta az EU-alkotmányt 

Elsöprő többséggel, 500 szavazattal 137 ellenében, 40 tartózkodás mellett az Európai Parlament szerdán elfogadta az Európai Unió alkotmányos szerződését.

Ki látta?  

Nem körözött személyre vonatkozik a címbeli kérdés. Néhány olyan állítás mögét keresem, amelyet tényként kezel manapság minden baloldali tudatformáló, de amelyet nekem nem sikerült megtapasztalnom. Tételezzük fel, nekik van igazuk. Segítsen a Tisztelt Olvasó, s jelezze, ha van valami igaz az állításokban. Szóljon, aki látta, tapasztalta, amiket állítanak. Keressünk igazságnyomokat a baloldali publicisztikákban!

A Margitsziget védettség alá helyezését kezdeményezik 

A Margitsziget helyi védettség alá helyezését indítványozza a Fővárosi Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke. Endrédy István elmondta, a testület tudomásul vette ezt a szándékát, amiről két hét múlva tárgyalnak.

Szavakból nem lesznek új munkahelyek 

A KSH adatai szerint egy év alatt, 2004 végére 29 ezer fővel növekedett a munkanélküliek, és 54 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta eléri a 6,3 százalékot, és 10 ezerrel nőtt a fiatal munkanélküliek száma. A Fidesz a kormánytól őszinteséget, a parlamenti pártoktól összefogást vár a munkanélküliség kérdésében, és az Országgyűlés tavaszi ülésszakára foglalkoztatáspolitikai javaslatcsomagot készít - jelentette be Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerdán.

Röviden

Visszaminősített forintadósság:  egy osztállyal lejjebb kerültünk - A költségvetés tartós egyensúlyhiánya miatt visszaminősítette Magyarország forintadósságát a legnagyobb európai hitelminősítő. A londoni Fitch Ratings közleménye szerint az éven túli forintadósság besorolása ,,A,,-ra csökken az eddigi ,,A plusz,,-ról.

 

Újabb magyar orvos csoport indul Délkelet-Ázsiába - A Baptista Szeretetszolgálat öt, a KARISZ Szövetség tíz főt delegált, akik a jelenleg kint dolgozó orvos csoportot váltják.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 12.)


Weöres Sándor
 író, költő

 16 éve 1989. január 12-én halt meg

Számoljunk el a múlt évvel! (4) 

Az MHL elszámolása a 2004-es esztendőről IV. negyedév. A négy részből álló elemzés majd egybefüggően is olvasható lesz az "Olvasnivaló" rovatunkban.

Program-ajánló  

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház január 22-én Budapesten a MOM művelődési házban (XII. kerület Csörsz utca 18.) 19-órai kezdettel mutatja be Siposhegyi Péter: "Halottak Napjától Virágvasárnapig" című, megtörtént eseményeken alapuló nagysikerű színdarabját. Érdemes megnézni!

Csalódtam Gyurcsányban 

"...Ha jól meggondoljuk: mintegy három-négy hónapig volt ellenfél. De azóta szinte folyamatosan képtelenségeket beszél és cselekszik; olyan butaságokat, amelyek azt sugallják: messze nincs kialakult stratégiája. És akkor is mosolyogni fogok, ha ezzel a képtelenséggel végül megőrzi magát miniszterelnöknek – mert az, akkor, az országot fogja minősíteni...."

Viccek, Képes képtelenségek 

A csatlakozás előtt modernizált változatban kerül le a futószalagról a népszerű Dacia. Képünk a gyár újdonságát, az utólag is könnyen felszerelhető központi zárat mutatja.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 11.)

Számoljunk el a múlt évvel! (3) 

Az MHL elszámolása a 2004-es esztendőről III. negyedév. A négy részből álló elemzés majd egybefüggően is olvasható lesz az "Olvasnivaló" rovatunkban.

2005 az élet és a család védelmének éve lesz

II. János Pál pápa négy kihívásról (élet, kenyér, béke és szabadság ) beszélt diplomaták előtt.

Újságírás Népszava módra 

A Népszava hétfő számának címlapja arról tudósít, hogy "Versenyképességben a negyedik". A szövegből kiderül persze, hogy csak az új tagállamok között. De aki veszi a fáradságot és hátralapoz a tulajdonképpeni cikkhez, még több érdekességet tudhat meg.

Kistelepülések posta-bezárása ellen aláírásgyűjtés kezdődött 

A Zempléni Településszövettség megkezdte a kistelepülések postáinak megmentéséért az aláírások gyűjtését népi kezdeményezés útján. Az aláíróívet is közreadjuk, word formátumban letölthetően.

Pincepörkölt vagy atomtároló? 

Szilveszter óta alig telt el egy hét, és a kormányfő összehozta az idei év első politikai baklövését.

Röviden

Kékestetőn megszűnik a meteorológiai állomás Megszűnik az ország egyetlen hegyvidéki meteorológiai állomása, mert nincs rá pénz. Tavasztól már csak személyzet nélküli automata műszerek gyűjtik az adatokat. A hálózat szűkítését a csökkenő költségvetési támogatás és az emelkedő bérköltségek teszik szükségessé. A pénzhiány miatt a balatoni viharjelzést is Siófokról Budapestre telepítik.

 

Viktor Juscsenkó Ukrajna elnöke -  az ellenzék jelöltje nyerte meg az ukrajnai elnökválasztást a szavazatok 51,99 százalékával - jelentette be a hivatalos végeredményt Kijevben az ukrán Központi Választási Bizottság.

Röviden

Megállítják Budapest terjeszkedését - Zöldövezet lenne a budapesti agglomeráció még beépítetlen területeinek nagy része az agglomerációs törvényjavaslat szerint, ahol lényegében nem lehetne építkezni. A tervezet, amely a főváros és környéke hosszú távú fejlődését határozza meg, megtiltja, hogy a kisebb települések egymással és Budapesttel összenőjenek.

 

Nyilvánosságra hozzák a Securitate-aktákat - Az új román államfő elrendelte a kommunista korszak titkosrendőrségi aktáinak nyilvánosságra hozatalát. Traian Basescu  azt mondta: a titkosszolgálati aktákat teljes körűen hozzáférhetővé teszik, kivéve ha ez nemzetbiztonsági érdekeket sértene.

 

Már működik Srí Lankán a magyar árvaház - Áttörésként értékelte a magyar segítségnyújtást a Baptista Szeretetszolgálat Srí Lankán tartózkodó nemzetközi igazgatója. Tisch Ferenc  elmondta, hogy már működik az első magyarok által létrehozott árvaház. Jelenleg 326 gyermekről gondoskodnak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 10.)

Boldog születésnapot!

dr. Erdélyi Zsuzsanna
 folklorista, néprajzkutató
84 éve 1921. január 10-én született Komáromban
(Nem szoktunk még élő nagyjainkról ilyen formán megemlékezni, de talán ezt a kivételt megbocsátjátok nekünk)

Számoljunk el a múlt évvel! (2) 

Az MHL elszámolása a 2004-es esztendőről II. negyedév. A négy részből álló elemzés majd egybefüggően is olvasható lesz az "Olvasnivaló" rovatunkban.

Avató a Millenniumi Városközpontban: most már Gyurcsány is dicséri

Mikor az alapkőletétel volt, hideget-meleget kaptunk, de leginkább hideget (...), és most itt ül mindenki, mindenki a magáénak érzi. Hirtelen mindenki dicséri, hirtelen mindenki elégedett és ez így van jól - mondta Orbán Viktor, aki a Művészetek Palotájának Nemzeti Hangversenytermében tartott első koncert alkalmával nyilatkozott a Magyar Rádiónak szombat este.

Kérjük együtt Szent Margit közbenjárását nemzetünkért! 

Erdő Péter bíboros, prímás mutat be szentmisét január 16-án a Margitszigeti kolostor romoknál.

Meghívó 

A Képmás Családmagazin tovább folytatja sikeres rendezvényeit. Január  hónapban Hol vannak a magyarok? címmel rendezik az estet, melyen  a Határon túli magyarok jeles képviselői lesznek jelen, többek közt Duray Miklós (MKP) és Böjte Csaba ferences szerzetes.

Röviden

A Polgáriak a Városért Egyesület jelöltjeként induló, a Fidesz által is támogatott KDNP-s Oláh József korábbi polgármestert választották meg a Hajdú-Bihar megyei Polgár első számú vezetőjévé a szombati időközi önkormányzati választáson .

Pécsett szombaton megnyitották a látogatók előtt a világörökség részét képező rekonstruált ókeresztény keresztelőkápolna kapuit.  Az ókeresztény keresztelőkápolna 1913-ban került elő, teljes feltárása és restaurálása azonban csak 1999-ben kezdődhetett meg, Bachman Zoltán és Bachman Gábor építészek tervei szerint, Gábor Olivér és Kárpáti Gábor régészek irányításával.

 

Véget ért a palesztin elnökválasztás: Az  exit pol   felmérések szerint Mahmúd Abbász a Fatah mozgalom jelöltje kapta a szavazatok 65-70 százalékáta és így ő nyert.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 9.) Vasárnapi gondolat

Rudnay Gyula
festő, grafikus
127 éve 1878. január 9-án született Pelsőcön

Számoljunk el a múlt évvel! (1) 

A következő napokban negyedévenkénti részletekben közreadjuk az MHL elszámolását a 2004-es esztendőről. A négy részből álló elemzés majd egybefüggően is olvasható lesz az "Olvasnivaló" rovatunkban.

Flopy 

A szilveszteri rádiókabaréban ismét leporolták Szilágyi György örökbecsűjét. Nem igazán a lényeget fogva meg; nem igazán úgy látva a történéseket – ahogyan, például, Tamási Orosz János…

Wass Albert fiát is ünnepelték 

A Várban található Litea Könyv- és Teaszalon, Bakó Annamária boltja, már nagyon sok kiemelkedő rendezvénnyel szolgálta a kortárs kultúrát. Itt ünnepelték meg először nyilvánosan is Wass Albert születésnapját; s tették ezt most is, pénteken délután. Az ünnepségen a család is képviseltette magát; természetesen kihasználtuk az alkalmat, és megkérdeztük őt; sietősen bár, hiszen idejük szűkre volt szabva; néhány aktualitásról.

Röviden

Juhász csődöt mondott - Megdöbbentő, hiszen a második vezérkari főnök távozik egy kormányzati ciklus alatt, ezt megelőzően erre nem volt példa. Szenes távozása azt jelzi, hogy Juhász Ferenc politikája csődöt mondott, a második vezérkari főnök is rádöbbent arra, hogy a honvédelmi miniszter Magyarország biztonságával szemben tevékenykedik és ez tarthatatlan helyzetet eredményezett - jelentette ki Simicskó István, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken

 

Nem talált Szita Károlyra vonatkozó adatot a levéltár - Nem talált Kaposvár polgármesterére vonatkozó adatot az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Szita Károly bemutatta a hivatal erről szóló levelét is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 8.)

Czegei Wass Albert
költő, író, diplomata
97 éve 1908. január 8-án született a Kolozsvár melletti "Válaszúton"

Wass Albert szoboravató Bonyhádon 

2005. január 8-án, szombaton Dr. Kolozsy Sándor szobrászművész Wass Albert mellszobrának ünnepélyes avatására kerül sor. A Meghívóhoz csatolták Wass Albert: Magyar karácsony az égben című kis írását is.

Emlékezés Wass Albert születésnapján - halálára 

Az MHL Tamási Orosz János írásával hajt fejet az író emléke előtt, amelyet még Wass Albert 1998-as halála után vetett papírra.

Wass Albert: Üzenet haza 

Versnyi Hazám gyűjteményünket stílszerűen egy Wass Albert verssel bővítjük.

Wass Albert: Szentek zendülése 

"Ott állottak a palotásházban, magyari szentek. László király páncélos lépte csörrent a padlón, ahogy indulatosan járkált föl és alá. Margit, a szigeti apácák fehér köntösében, egyenesen állott és keményen, s úgy nézett Erzsébetre. - Márpedig énelőttem előbbre való az a magyar, aki a nyomorúságban is kitart hazája mellett - mondotta szigorú, csengő hangon -, mint az, aki svábok kegyét keresi idegenben!".

Röviden

Szobrot állítanak Márton Áron püspöknek Kolozsváron - Bocskay Vince szovátai szobrászművész  egész alakos szobrát Kolozsvár főterén minden valószínűség szerint az ősz folyamán leplezik majd le.  A kolozsvári városrendészeti bizottság egyhangúlag elfogadta a Szent Mihály-plébánia előterjesztését a szoborállításról.

 

Letiltotta a Vodafone számok hívását a Belügyminisztérium A főosztályvezetők, illetve a náluk magasabb pozícióban dolgozó munkatársak kivételével valamennyi minisztériumi vezetékes telefonról diszkriminatív módon letiltotta a Vodafone-os mobil telefonok 70-es körzetszámát a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 7.)

Siculicidium - Madéfalvi veszedelem
Az emlékmű az 1764. január 7-én a császári katonaság  által lekaszabolt 200 székely vértanúnak állít emléket.

Demokrácia-cenzúra 2004 

"...volt úgy, hogy kirúgtak egy kéziratommal a Kortárstól, de tíz perc múlva, és az ÉS szerkesztőségében, elfogadták azt. Egyszer, szigorú józansággal, össze kellene gyűjteni az ilyen történeteket is… Persze, az a Kortárs nem a mostani, és a mostani ÉS sem a régi… Csupán a cenzúra arca öltötte fel ismét a régi arcát. A jéghegy alig, vagy már egyáltalán nem látható részében is. Például a Zuglói Lapoknál – a kerületben élők már régóta tapasztalhatják ezt, de most megtoldom egy adalékkal…"

Gyurcsány és a jótékonyság 

Olvasói levélben hívják fel a figyelmünket arra, hogy a jótékonyságnál nem a tényleges adatokat kell értékelni, hanem a lehetőségek függvényében.

A József Attila emlékév elé 

Áprilisban fogjuk ünnepelni József Attila születésének centenáriumát. Az ünnephez kapcsolódóan január 7-ével hivatalosan is elkezdődik a József Attila emlékév.

100 éves munkácsi Szent Márton-székesegyház

Csütörtök délelőtt Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutatott be a munkácsi Szent Márton-székesegyházban a templom felszentelésének 100. évfordulója alkalmából. Homíliájában a főpásztor hangsúlyozta: egyik ember megfeledkezhet a másikról, de Isten nem hagyja el a népét. Hűségesebben ragaszkodik hozzá, mint gyermekéhez a szerető édesanya. „És az igazán hívő keresztény emberek sohasem feledkezhetnek meg a testvéreikről. Nem tehetik meg ezt nálunk Magyarországon, de nem tehetik meg ezt sehol másutt a világon. Mert a keresztény hit kötelez bennünket.

Röviden

Csillagösvényen - Dokumentumfilm Böjte Csaba alapítványáról és a befogadott gyerekekről. A dokumentumfilm bemutatja, azt a gyermekmentő munkát, amely több mint 500 árva vagy családból kihullt erdélyi gyermeknek adott otthont, iskolát és hitet. És ahogy az lenni szokott, amikor a jóság rést üt a közöny és a nyomor falán, egyre többen jöttek - és maradtak. A film a Duna tévén, hétfőn 20 órától látható.

 

Megemlékezés Madéfalván
Pénteken délelőtt a Siculicidium 241. évfordulójára emlékeznek Madéfalván. Az 1764. január 7-én lemészárolt több mint 200 csíki (és részben háromszéki) székely emlékére délelőtt 9 órakor a madéfalvi templomban szentmisét tartanak, levonulnak az emlékműhöz. Itt 10.30 órakor Tamás József polgármester köszönti az egybegyűlteket és megemlékező beszédek hangzanak el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 6.)


Fazekas Mihály
 író, költő
239 éve, 1766. január 6-án született  Debrecenben

Mi történik az Európai Unióban 2005-ben 

2005-ben az EU politikai vitái a bővítés, az Alkotmányszerződés és a költségvetés körül folynak majd. De nem hiányozhat a napirendről a lisszaboni folyamat, a fenntartható fejlődés, a szomszédságpolitika, a transz-atlanti kapcsolatok és a klímaváltozás sem.

Babits Mihály: A jobbak elmaradnak 

Versgyűjteményünk egy újabb darabja.

Százezrek hallgatják a Fesztiválzenekart

Fischer Ivánnal egyebek mellett Beethovenről és a belga sültkrumpliról is beszélgetett Tamási Orosz János.

Nyári Magyar Iskola 

A Külföldi Magyar Cserkész Szövetségtől érkezett a programajánlat.

Röviden

Az EU támogatja három magyar szennyvíztisztító építését – az unió a kohéziós alapból a budapesti, a zalaegerszegi és a veszprémi szennyvíztisztító megépítését segíti.

 

Házi őrizetbe helyezték Augusto Pinochet volt chilei diktátort szerdán, miután a chilei legfelsőbb bíróság megerősítette vád alá helyezését a Cóndor hadművelet idején elkövetett bűntettek miatt.

 

A Magyar Nemzet szóvá tette, hogy Vándor János thaiföldi nagykövetünk itthon szilveszterezett, s csak most, tíz nappal a szökőár után foglalja el ismét hivatalát. A cikk nyomán a mai hírek szerint Vándort visszahívják.

 

Újabb kormányzati "siker": A Tchibo megszünteti magyarországi üzemét, és a termelést Bécsbe és Hamburgba helyezi át - tudta meg a Napi Gazdaság. A szlovák határ mentén sok magyar kisvállakozás készül áttelepülni északi szomszédunkhoz. Ott kisebb az adó és nincs politikai indítású adóellenőrzés sem.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 5.)


Pollack Mihály
építőművész, a magyar klasszicista építészet  jelentős alakja, a Nemzeti Múzeum építője
150 éve, 1855. január 5-én halt meg Pesten

A látszat csal 

2005 már a választások jegyében telik. Vajon milyen eszközöket vetnek majd be a Fidesz elleni „keresztes hadjáratban”?

Demokrácia-theender, 2004 

"Bár volt, aki helyesen cselekedett, mégis üzennem kell a többségnek: és ne kössenek magasabb szempontból születő alkukat soha; egy országnyi demokrácia legalább ránk eső részét óvják meg…" -írja Tamási Orosz János 2004 demokráciájának halotti megemlékezésében.

Szilveszter ünneplésének hordaléka 

"Az a tapasztalatom, hogy az ünneplés kultúráját elvesztettük sokan. Egy-egy ünnep csak arról szól, hogy bulizzunk, hogy jókat igyunk, hogy én magam jól érezzem magam, és senki más nem érdekel eközben. " - írja olvasónk. Rajtunk is múlik, hogy fiataljainkat (gyermekeinket, unokáinkat) megtanítsuk a valódi ünneplésre.

Utcanév változások Lentiben 

Lentiben a jövő évtől eltűnik többek között a Kun Béla, Mező Imre, Ságvári Endre és a Néphadsereg utca névtáblája.

Meghívó 

A Százak Tanácsa 2005 január 5.-én, szerdán, du. 5 órakor a Kossuth Klubban nyilvános ülésen vitatja meg a hazai MÉDIA helyzetet.

Röviden

Szétesett a Kupa Mihály nevével fémjelzett Centrum: ugyanis a Harmadik Oldal  Magyarországért (HOM), a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) és a Zöld Demokraták 2004. december 31-vel kiléptek a pártszövetségből.

 

Az ORTT Panaszbizottsága helyt adott a Katolikus Egyház panaszának, amelyben a Magyar Televízió szerkesztési gyakorlatát kifogásolta. A köztévé november végén az egyházi adás ismétléséből kivágta az iskolafenntartó egyházak nyílt levelét. Ezzel az MTV megsértette a tényszerű és kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényben előírt követelményét. Az ORTT döntése ellen a televízió fellebbezett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 4.)

Kittenberger Kálmán  (Katona)
Afrika-kutató, vadász, gyűjtő

47 éve, 1958. január 4-én halt meg Nagymaroson

MKPK felhívás 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívással fordult a hívekhez, melyben január 9-ére országos gyűjtést szerveznek minden templomban a katasztrófa áldozatainak megsegítésére.

IKSZ nyilatkozat: Jog az önvédelemhez az egyházaknak is 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) reményét fejezi ki, hogy az elmúlt évek aggasztó tendenciáival ellentétben nem folytatódik tovább a történelmi egyházak elleni hangulatkeltés. Még inkább remélik, hogy 2005-ben senki sem vonja kétségbe az egyházak és a hívők jogát a jogos önvédelemhez.

BKV közlemény - új jegyárak 

Budapest Főváros Közgyűlése 2004. december- 16-ai ülésén állapította meg a BKV Rt. által lebonyolított helyi és környéki közösségi közlekedés hatósági árait. A viteldíjak 2005. január 1-jétől átlagosan 10 százalékkal, 2005. július 5-étől további 5 százalékkal emelkedtek. A táblázatban az első oszlop a 2005. január 1-jétől érvényes árakat, a második oszlop pedig a 2005. július 1-jétől érvényes árakat tartalmazza.

Röviden

Magyarország ismét a hárommillió koldus országa? A Szociális Fórum adatai szerint tavaly 3 millió magyarnak kellett megélnie a minimálbér felénél kisebb, egy főre eső jövedelemből. A szervezet adatai szerint egymillió embernek a rezsi kifizetése után mindössze 3 ezer 4oo forintja marad.

 

Bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének megalapozott gyanújával hallgatja ki a rendőrség Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselőt és a Tóth Csabát, az MSZP Vas megyei elnökét a fantom Fibisz-szervezetek ügyében. (Index)

 

Egész napos magyar adás román állami költségvetésből? Az anyanyelvi oktatás kiterjesztését, az egyházak vagyonának garantálását, kulturális programok finanszírozását írja elő a Tăriceanu-kormány programja. A 2005-2008-as kormányprogram kisebbségekre vonatkozó fejezetének szerintünk legérdekesebb pontja célként tűzi ki a közszolgálati televízió- és rádióadók magyar nyelvű műsorainak meghoszabbítását. A dokumentum egész napos magyar adást említ.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 3.)

 

Mádl Ferenc újévi köszöntője
Mádl Ferenc köztársasági elnök úr megbízatásának utolsó újévi üzenetét küldte. A tanítás, amit kaptunk nemcsak az ünnepnapokra való: meg is kell fogadnunk, meg kell valósítanunk.

 


Nemes Nagy Ágnes
 költő, műfordító, esszéíró
83 éve, 1922. január 3-én született Budapesten

Miért nem „csináltunk történelmet” december 5-én? 

"Egyesek és családok, osztályok és pártok, nemzetek és államok szemérmetlenül csak a magukét keresik, sokszor a legelemibb köztisztesség és lelkiismeret sutbavetésével."- írta 1931-ben Schütz Antal. Hát ezért nem győzött az IGEN megfelelő mértékben 2004-ben sem.

János és a mesebeli sárkány 

János nekiindul és legyőzi a hétfejű sárkányt. A Jánossá levéshez hőssé vagy szentté kell válnunk. Nosza.

Ady Endre: A perc-emberkék után 

Egy újabb vers, amely olyan, mintha most írták volna.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan. 2.) Vízkereszt

Sík Sándor: A napkeleti bölcsek

  Ama csillag után.

  A holdsugaras hideg éjszakában,
  Mint egy fehérlő, csendes álom,
  Úgy vonult el a komoly karaván.
  És elől ment a három.

  A sziklás föld mogorván és kopáron
  Feküdt el lábaik alatt.
  Méltóságos sora a száz tevének
  A harmaton halkan haladt.
  És mintha fehér árnyak lengenének,
  Úgy vonult végig a fehér sereg
  A völgyön, ahol nem nőttek virágok,
  S a városon, ahol az emberek
  Nem virrasztottak és nem énekeltek.
  S ahol nem látta őket senkisem.

  És így suhant el csendesen
  Életre éledt vágya Napkeletnek
  Az ezredéves éjszakán.

  Ama csillag után.

A vén kontinens betegségei

Antonio Maria Rouco Varela bíboros, Madrid érseke az Alfa és Omega című spanyol hetilapnak adott interjújában kifejtette, hogy a Berlini Fal leomlása után, a marxizmus krízisét követően nem tudtunk megfelelő tájékozódási pontokat találni, és ennek következtében az európai kultúra nem jutott tovább a liberális humanizmus határainál, amelyek tanbeli és erkölcsi relativizmusban fogalmazódnak meg.

Bessenyei Ferenc Fejedelem 

Tamási Orosz János írása a december 27-én elhunyt Bessenyei Ferenc emlékére.

Az igazi szeretet  

Egy levelezőlistán érkezett hozzánk a Szeretethimnusz (1. Kor 13) karácsonyi változata, melyet örömmel osztunk meg olvasóinkkal.

Szembesítve Szabó Istvánnal  

„Ma már egyre kevésbé vagyok naiv. Nagyon gyanakvóvá váltam a politikai akaratokkal szemben. Különösen akkor él ez bennem, amikor látom: hogyan élnek vissza a politikában az emberek a helyzetükkel; s hogy milyen elkeseredett harc folyik közöttük a politikai hatalom megszerzéséért, a hatalomban lévők eltaposásáért. Igen: gyanakvóvá tett az, hogy láttam, milyen elképesztően romlott a politikai hatalom megszerzéséért folyó küzdelem, itt, nálunk, Magyarországon” – nyilatkozta Szabó István 1998 januárjában. Amikor a jelenlegi állapotokhoz képest még minden sokkal tisztábbnak, egyszerűbbnek tűnt…

Fények és árnyak Hágában  

Hírünk a világban olykor nem olyan „csupa fény és ragyogás”, ahogyan arról a hazai híradások beszámolnak. Millió látogató itt, tomboló tapsvihar ott, szűnni nem akaró éljenzés amott. Tudni kell: ha valami ennyire elsöprő sikerű, akkor élnünk kell a gyanúperrel. Talán csak udvariasak…

Fáy Ferenc: Betlehem; Ökörnyál 

Két vers a magyar emigráció egyik legfontosabb költőjétől.

 

Boldog Új Évet

 

Jókívánságok SMS-en

Az ünnepek idén is bővelkedtek sms-ben küldött jókívánságokban. Gyarapodó gyűjteményünket szeretettel ajánljuk kedves figyelmébe minden sms-ezőnek.

Röviden

Újabb földrengés volt Újév délelőttjén Szumátra szigetén. A 7-es erősségű rengés középpontja 400 kilométerre volt attól a területtől, ahol karácsony másnapján pusztított a szökőár a 9-es erősségű földrengés után. Húsz magyart még mindig keresnek.

 

MAGYARVERÉS DÉLVIDÉKEN - M.Szabó Imre dokumentumfilmje látható az interneten: http://tdyweb.wbteam.com

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére