Archív anyagaink
2002. augusztus
(aug.31.)
 
Tüntetés a sajtószabadságért 
A megvalósulni készülő új szocializmusról Orbán Viktor azt mondta: nem az hiányzik majd az új szocializmusból, ami megvehető, hanem az, ami nem vehető meg: mert annak nem ára, hanem értéke van.
 
Még mindig munkál a félelem 
Szomorú és fájdalmas, hogy az emberekben még mindig ott van a szorongás - nyilatkozta a Heti Válasznak Mayer Mihály pécsi megyés püspök. A katolikus főpap augusztus 20-án, a Szent István-bazilika előtt tartott beszédében az átvilágításról azt mondta: nem az áldozatokat kellene pellengérre állítani, hanem az áldozatgyártókat.
 
Európai Unió - bővítés menetrend szerint 
Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei pénteken egyértelműen hitet tettek az unió keleti bővítésének korábban elfogadott menetrendje mellett.
 
A  Mécs-bizottság politikai megrendelést hajt végre 
A Fidesz álláspontja szerint az Országgyűlés elnökének rendet kellene tennie a volt és jelenlegi kormánytagok múltját vizsgáló parlamenti bizottság háza táján, mert a Mécs Imre (SZDSZ) vezette testület manipulatív módon szivárogtat ki információkat, ezzel "tisztességes, becsületes emberek méltóságát tiporja sárba".
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.30.)
 
Áder János nyílt levele Medgyessy Péternek 
Ön ez év márciusában levélben fordult a magyar polgárokhoz, amelyben így fogalmazott: "A Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjeként személyes felelősséget vállalok azért, hogy kormányunk: (...) ingyenessé teszi (...) a tankönyvet az általános iskola első nyolc évében." Ön azt is írta: "Üres beszéd helyett cselekvésre van szükség."
 
Nyílt levél a balliberális lapok főszerkesztőihez 
A Magyar Televízió Közalapítvány társadalmi kurátorának közleménye zerint: em először fordul elő, hogy a balliberális lapok az MTV Kuratóriumának, tulajdonosi testületének közleményeit elhallgatják, miközben óriás terjedelemben, valótlanságokat tartalmazó írásokat közölnek a Magyar Televízióról és a közalapítványról.
 
A Fidesz elnökségének közleménye 
"Tiltakozunk a Nógrádi László személyét ért rágalmak és alaptalan gyanúsítgatások ellen, és követeljük Mécs Imrének és a sajtó képviselőinek nyilvános bocsánatkérését."
 
Állambiztonsági múlt: Kádár Béla, Sárossy László 
Kádár Bélát, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős miniszterét annak idején megpróbálták beszervezni, de nem működött együtt az egykori III/II-es csoportfőnökséggel.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.29.)
 
Ügydöntő népszavazást javasonak az EU-csatlakozásról 
Magyarország európai uniós csatlakozásáról ügydöntő népszavazást kell tartani, és ennek érdekében még az idén ősszel módosítani kell az alkotmányt - erre a következtetésre jutott az uniós csatlakozás alkotmányjogi és egyéb közjogi feltételeinek kidolgozásával foglalkozó szakértői munkabizottság.
 
Mi is történt az Erzsébet hídon? 
Úgy néz-e ki az Erzsébet hídon a néhány motoros rendőr, mint aki éppen menekülési útvonalat vág el? Ez utóbbi kérdés megválaszolására mellékeljük a Magyar Nemzet on line kiadásában közölt egyik felvételt, érdemes megtekinteni a többit is.
 
Fidesz-MDF javaslat a Balatoni turizmus fejlesztésére 
Többféle intézkedést javasol a Fidesz, valamint az MDF a kormánynak a turizmusban tapasztalható gondok mérséklésére - elvárásaikról Bóka István, a Fidesz és Herényi Károly, az MDF országgyűlési képviselője számolt be szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
 
A polgári körök nyílt levele a rendőri erőszak ellen 
A rendőri erőszak ellen tiltakoznak azok a polgári körök, amelyek szerdán Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének címzett nyílt levelet adtak át a házelnök munkatársának.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.28.)
 
A finn köztársasági elnök szerint Magyarország az elsők között fog csatlakozni az EU-hoz 
Finnország mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió bővítésének folyamata a meghatározott menetrend szerint haladjon - jelentette ki Tarja Halonen finn államfő kedden Budapesten, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően.
 
A Magyar Rádió Elnöki Hivatalának közleménye 
Agárdi Péter MSZP-s rádiókuratóriumi elnökhelyettes hivatalba lépése után közvetlenül azt nyilatkozta: az MSZP és az SZDSZ által delegált kurátorok az MR vezetésének beszámolóit - előre eldöntött szándéktól vezérelve - nem fogják elfogadni.
 
Fidesz:  bizonytalan tanévkezdés előtt áll a közoktatás 
Sió László, az ellenzéki párt oktatási kabinetjének vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján a bizonytalansági tényezők közé sorolta azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyet az oktatási tárca dolgoz ki és  ősszel terjesztik a parlament elé, de amelyről a pedagógus szakma és a minisztériumi apparátus is csak nagyon keveset tud.
 
Az MKDSZ és az IKSZ közleménye 
Elfogadhatatlan, hogy politikai pártok nyomására műsorok szűnnek meg televíziókban, szerkesztőségeket cserélnek le a közszolgálati szférában, kiadókat tiltanak el a konzervatív értékrendnek helyet adó újságok kiadásától.Elfogadhatatlan számunkra, hogy politikai pártok nyomására műsorok szűnnek meg televíziókban, szerkesztőségeket cserélnek le a közszolgálati szférában, kiadókat tiltanak el a konzervatív értékrendnek helyet adó újságok kiadásától.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.27.)
 
Az internetes mobiltelefónia a vírusokat is házhoz szállítja 
A mobiltelefonos internetezés legnagyobb kíséleti területén, Japánban, új veszélyre lettek figyelmesek a szolgáltatók.
 
Martonyi János közleménye
"Ismételten leszögezem, hogy beszervezési nyilatkozatot nem írtam alá, jelentést nem adtam, ellenszolgáltatásban nem részesültem."
 
Jobboldali Ifjúsági Közösség közleménye 
"A Medgyessy Péter vezette koalíció, amely magát a nemzeti közép kormányának hazudja, ismét bebizonyította, hogy a demokráciát nem volt képes elsajátítani az elmúlt tizenkét évben. Sajnálattal kell tudomásul vennünk, hogy a vérükbe ivódott diktatúrát nem képesek elfelejteni, annak módszereitől, eszközeitől és céljaitól megszabadulni képtelenek."
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.26.)
Telefonon kaptuk a fájdalmas hírt,
Elhunyt ESZTERHÁS GYÖRGY (1916-2002), a Barankovics István vezette Demokratikus Néppárt volt képviselője.
Nyugodjék békében!
 
Két tételben a Sajtóklubról 

A Lovas-Tasnádi un. vitával kezdődött. És a MOM-ban folytatódott. Az ott elhangzottakat az érdeklődők összeállításunkból letölthetik hang-anyag vagy video formájában.

 
Nincs új a nap alatt... 

Arany János sorait a Mécs bizottság figyelmébe ajánljuk.


Kommunista ügynökök a rendszerváltó pártokban 
Végvári József egykori elhárítótiszt a Reform 1990. június 2-i
számában kijelentette: a kommunista titkosszolgálat a demokratikus szervezetekbe ügynököket telepített, életre kelt a besúgókkal átszőtt pártok mítosza. Azóta a kutatók írásos nyomát is felfedezték az MSZMP minden új szervezetet kontrollálni óhajtó törekvéseinek.
 
Nógrádi László: "soha nem voltam ügynök" 
"Soha nem voltam ügynök, jelentést soha senkiről nem írtam, ennélfogva ellenszolgáltatásban sem részesülhettem" - írja Nógrádi László, az Orbán-kormány közlekedési és vízügyi minisztere az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
 
Önkormányzati választás - a XII. kerület polgári jelöltjei 
A Budapest  XII. kerületi helyhatósági választás mind a 16 egyéni kerületében a Fidesz- Magyar Polgári Párt, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, a Magyar Demokrata Fórum tagjai, a Fidelitas és a civil szervezetek közösen indítják jelöltjeiket.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
(aug.25.)
 
Fiatal magyar tanár kerestetik a 2002-2003-as tanévre moldvai csángómagyar közösségekbe az iskolán kívüli magyar nyelv oktatására.
Feltételek: tanári diploma, elkötelezettség, stb.
Az érdeklődők vegyék fel a kapcsolatot Hegyeli Attila programfelelőssel; ő elmondja a többi feltételt is.
 
Mádl Ferenc közleménye Mécs Imre felé 
Mádl Ferenc arra kéri Mécs Imrét, és rajta keresztül az általa vezetett parlamenti vizsgálóbizottság tagjait, hogy ismételten fontolják meg a testület tevékenysége kapcsán felmerült alkotmányossági aggályokat, amelyeket az adatvédelmi biztos is megfogalmazott ajánlásában.
 
Párttalan liberalizmus 
Szárnyaszegett szabad demokraták az MSZP-holdingban.
 
Könyvajánló -  Koréh Ferenc: Hagyaték 
Koréh Ferenc (1909-1997) a székelyföldi Sepsimagyaroson született, kijárta a Székely Mikó Kollégiumot, lapszerkesztô volt Sepsiszentgyörgyön, majd a budapesti Andrássy út 60. és a Markó utcai börtön után Ausztriába menekült.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.24.)
 
HONLAP AJÁNLÓ: TV MONITOR 

Napjaink éles politikai vitái között különösen hangos az az állítás, hogy a kormányzó szocialisták rendre megsértik az egyébként általuk hozott un. média törvényt. Ám a most tisztelt olvasóink figyelmébe ajánlott honlap arról győz meg, hogy nem a balos politikusok az egyetlenek, maguk a tv társaságok is rendszeresen semmibe veszik az előírásokat. Ezt a honlapot nemcsak azért ajánljuk, mert a benne lévő információk révén megalapozottabban segíthetjük gyermekeinket abban, hogy mit nézzenek és mit ne, hanem azért is, mert szeretnénk, ha a TV monitor munkatársaihoz hasonlóan - akár az ott közölt dokumentumok nyomán - olvasóink is vennék a fáradságot és panaszaikat megküldenék az ORTT Panaszbizottságának. Biztatásul ide írjuk a megfelelő címzést:

Országos Rádió és Televízió
Testület Panaszbizottsága

1088 Budapest, Reviczky utca 8.
1461 Budapest, Pf. 59.

Örülnénk, ha olvasóinknak az ORTT-hez beadott gyermekvédelmi vagy politikai tárgyú panaszairól mi is értesülnénk.
 
Nem mese ez gyermek... Két történet a tücsökről és a hangyáról

Vajon mit tenne ma a tücsök, és milyen vége lenne az örökzöld történetnek a mi világunkban?
 

Nem az árvíz teszi, de mossák az agyunkat 

Az árvíznek vége, s szerencsére nem lett nagyobb baj. Gátrobbantás lesz ugyan, de csak azért, hogy a víz hamarabb térhessen vissza a medrébe. A rakpartokat fertőtlenítik, még azt is megéljük, hogy a Szent István napi tűzijáték - áthelyezve ugyan - de megtartható lesz. A bértollnokok meg közben teszik a dolgukat. Figyeljünk rájuk. Óvakodjunk hatásaiktól.

 
Orbán Viktor Zalalövőn,  polgári körök találkozóján 
Az önkormányzati választásokra való felkészülést nevezte a polgári körök jelenlegi legfontosabb feladatának Orbán Viktor pénteken Zalalövőn, a vasi és zalai polgári körök találkozóján.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.23.)
 
Pro Partium Díj Orbán Viktornak 
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Elnöksége közli: „Egyházkerületi közgyűlésünk évenként azokat tiszteli meg a Pro Partium Díjjal, akik tevékenységükkel a partiumi magyarság felemelkedéséhez hozzájárulva az egész nemzet ügyét szolgálják..."
 
Mádl Ferenc a visegrádi együttműködés intézményesítéséről 
Mádl Ferenc szerint hasznos lenne, ha sikerülne intézményesíteni a visegrádi négyek és az Európai Unió együttműködését a természeti katasztrófák megelőzésében, illetve a károk helyreállításában. A magyar köztársasági elnök erről csütörtök délben a visegrádi államfők csúcstalálkozója utáni sajtóértekezleten beszélt a kelet-csehországi Castolovicében.
 
Végveszélyben a sajtószabadság 
Szalai Annamária fideszes parlamenti képviselő szerint Magyarországon végveszélyben van a közszolgálatiság és a sajtószabadság. A csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján az MSZP székházára utalva kijelentette: a Köztársaság téren írt médiapolitikai forgatókönyv címe feltehetően az, hogy "Haverok közt"..
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.22.)
 
Önkormányzati választások- Fidesz MDF 
A Fidesz - Magyar Polgári Párt 11 megyében, valamint a fővárosban állít közös listát a Magyar Demokrata Fórummal - hangzott el a Fidesz országos választmányának szerdai, budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.
 
A Fidesz a tankönyvek ingyenességéért 
A Fidesz módosítaná a közoktatásról szóló törvényt, hogy az általános és középiskolás diákok ingyenesen juthassanak tankönyveikhez; a törvénymódosítási javaslat részleteit Sió László, a párt oktatási kabinetjének vezetője ismertette szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
 
Az IKSZ felhívása 
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség felhívja a Budapest Parádé szervezőit és résztvevőit, hogy az árvízre tekintettel az idei fesztivált - hasonlóan több augusztus 20-i rendezvényhez - ne tartsák meg, energiáikat az árvízi védekezésre és helyreállításra fordítsák.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.21.)
 
Orbán Viktor Budaörsön mondott ünnepi beszéde 
"...Ezért történelmi vétek, hogy a magyar vállalkozók ma ismét nem lehetnek fővállalkozók a saját hazájukban. Még az ünnepi asztal mellett ülve is nyugodtan ki kell mondanunk: ezért hiba megfojtani a Széchenyi Tervet, ezért történelmi vétek a magyar termőföldet külföldiek kezére juttatni, ezért hiba a megmaradt állami vagyonról
lemondani..."
 
Szent István-szobrot avattak Gyöngyösön 
A magyar államalapítás ünnepe alkalmából Szent István király szobrát - Kő Pál Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását -  Gyöngyösön, a Szent Bertalan templom előtti téren avatták fel.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.20.) Szent István király ünnepe
Arany János:
ISTVÁN ÖRÖKJE
 Az időket zengem én, és az idők apját,
 Teliteljes fényiben a dicsőség napját.
 Vajha késő énekem egy Józsua lenne!
 Megállítná e napot, mielőtt lemenne.

 Üle István szent király fejedelmi székén,
 A soknyelvű nemzetet birja vala békén;...

 
Mádl Ferenc Turán - Augusztus 20-i ünnepség 
Szent István hitt benne, hogy ebben a világban érdemes az igazságért, a jóért küzdeni, hogy a nemzet felemelkedésének csak ez lehet az erkölcsi alapja. Ha az egész Kárpát-medence magyarságára tekintünk, ugyanezt mondhatjuk. Megmaradásunk, életesélyeink növekedésének, a sikernek és a felemelkedésnek fontos tényezője a jó, kedvező politikai, sőt világpolitikai helyzet, de végső soron a legfontosabb a szilárd erkölcsi meggyőződést.
 
EU-bővítés: történelmi döntések az idén? 
Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök hétfőn kijelentette: még az év vége előtt történelmi döntések várhatók az Európai Unió és a NATO bővítéssel kapcsolatban.
 
Befejeződött az Ady akadémia Debrecenben 
A határon túli magyar értelmiség nyári továbbképzését 1990 óta minden évben megrendezik a cívis városban; a mostani 13. kurzuson több mint 250 erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és délvidéki magyar pedagógus, közgazdász, jogász és orvos vett részt. .
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.19.)
Á r v í z képekben

 
Árvízi körképt 
A dunai árhullám várhatóan hétfő hajnali 3 és 6 óra között tetőzik a fővárosi folyószakaszon. Budapesten 21 órakor 849 centiméter volt a Duna vízszintje, ami négy centiméterrel meghaladja az 1965-ben mért eddigi legnagyobb vízállást.
 
Kárpát-medencei magyar írótalálkozó Zetelakán 
Augusztus 20. és 25. közt rendezi meg a Fiatal Írók Szövetsége és az Erdélyi Magyar Írók Ligája az I. Kárpát-medencei Írótábort. A szervezők szerint délelőttönként irodalomról szóló beszéd, délután az írás műhelytitkai, majd szerzői estek, filmvetítések, kirándulások, fürdés, őszinte beszédre biztató szilvapálinka, asztalitenisz, foci és extrém sportok tárgyában mutatkozhatnak be a résztvevők.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.18.)
 
Orbán Viktor segítségre kéri a polgári köröket 
"a...kormányzás eszközei most nem állnak rendelkezésünkre, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan azonnal, a legkisebb késlekedés nélkül a bajba jutottak segítségére siessünk, megvédjük javainkat. Most csak magunkra számíthatunk".
 
Nőtt a háztartások életszínvonala 
A reáljövedelem emelkedése 2000-es 3 százalékos növekedését követte a fogyasztás bővülése is - derül ki a háztartási költségvetési felvételből származó adatokból. Ez elsősorban a tartós fogyasztási cikkekkel való ellátottságban, s a lakásfelszereltségi mutatók jelentős javulásában mutatkozott meg - vélik a statisztikusok.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.17.)
Mécs-bizottság
 
Mádl Ferenc:  alkotmánysértő a Mécs-bizottság működése 
Az államfő álláspontja szerint az alkotmány értelmében az Országgyűlés határozattal csak önmagát kötelezheti, állampolgárokra kötelező normát azonban csak törvényben állapíthat meg. - Az átvilágításról van hatályos törvény, amelyet nem lehet parlamenti határozattal pótolni.
 
Orbán Viktor nem nyilatkozik 
Orbán Viktor addig nem foglalkozik kormánya tagjainak múltjával, amíg vissza nem áll a Mécs Imre SZDSZ-es képviselő vezette parlamenti bizottság törvényes működése - közölte  Doncsev András, a volt miniszterelnök sajtótitkára.
 
Az Antall- és az Orbán-kormány tagjainak nyilatkozata 
"A legkülönösebb pedig az, hogy az egypárti uralom államvédelmi szerveivel való kényszerű vagy önkéntes együttműködés vizsgálata során éppen azok a pártállami vezető személyek maradnak a látókörön kívül, akik irányították az államvédelmi szerveket, azok szolgálatait igényelték és a rendszerváltozás pillanatáig fel is használták."
 
Járai Zsigmond levele Mécs Imrének 
"Felháborítónak tartom, hogy alkotmány- és törvényellenes módon, személyes adatokkal - s így az én adataimmal - történő visszaélésre a parlament bizottságot hozott létre."
 
Medgyessy-bizottság: ellenzéki összegzés 
Balogh László szerint Medgyessy Péter alkotmánysértést követett el, mert a bizottság újbóli megidézésére nem jelent meg a testület előtt, s ezzel akadályozta annak munkáját.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.16.)
 
Hátra arc ösztöndíjügyben 
A Professzorok Batthyány Köre nyilatkozatban tiltakozik a kormány újabb döntése ellen, amellyel  megszüntette az Eötvös Közalapítványt és megváltoztatta a pályázatok elbírálásának rendjét.
 
Mesterségek ünnepe a budai Várban 
Immár tizenhatodik alkalommal ajánlanak színes programokat az érdeklődők figyelmébe a Mesterségek ünnepének augusztus 17-től 20-ig tartó forgatagában a hagyományos budavári helyszíneken; az eseményeknek a játék lesz a központi témája.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (aug.15.)Nagyboldogasszony ünnepe
 
Fohász
Surján László írása Nagyboldogasszony napjára.
 
Mécs Imre vallomása - 1957. július 4-én 
Várjuk Mécs Imre nyilatkozatát, hogy a közölt vallomás eredeti-e, vagy hamisítvány?
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)