Archív anyagaink
2003. február

(feb.28.)

ORBÁN VIKTOR VÁLLALJA A FIDESZ ELNÖKJELÖLTSÉGÉT   

Vége a találgatásoknak: a Fidesz elnöksége Orbán Viktor távollétében egyetértett a párt alapvető átalakításának elveiben. Ezt követően Orbán bejelentette: vállalja az elnökjelöltséget. Visszatérése a gyakorlati pártpolitikához megkönnyebbülés a Fidesz vezetők számára. Az új párt azonban sokban eltér majd a régitől. A polgári körök azon tagjait, akik nem idegenkednek a párttagságtól, szívesen látják a Fidesz szervezetében.

A TITKOLNI VALÓ TANULMÁNY   

Gondjai lesznek a MEH hivatalnokainak, ha hasznosítani akarják a tízezer dolláros Weber tanulmányt, a kormány ugyanis állítólag 30 évre titkosította, hogy az ellenzék ne ismerhesse meg. A titkosítás hírére kitört felháborodás miatt február 28-án Szekeres Imre államtitkár közölte: nem titkos, csak bizalmas az anyag.

IGEN az Unió kapujában   

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület volt elnökének gondolatai emailen jutottak el hozzánk. Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe. 

Röviden

Ősbemutatóra készül a Nemzeti Színház: holnap este láthatja először a közönség Bartis Attila Anyám, Kleopátra című darabját. A fiatal szerző megrázó drámai erővel tárja fel egy asszony és fia különös, szinte bizarr kapcsolatát, és viszonyulásukat a külvilághoz. A Nemzeti Színházban Udvaros Dorottya játssza a főszerepet. 

Madagaszkáron mostantól szobor és tábla hirdeti a magyar gróf emlékét. Maroantsetra  falu főterén felállították a Benyovszky Móric emlékét hirdető három nyelvű emléktáblát és szobrot, amelynek eredetije a budapesti Benyovszky Móric utcai emlékkertben van. Antananarivóban, Madagaszkár fővárosának Benyovszky utcájában is elhelyeztek egy emléktáblát.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.27.)

Mikor kezdődik a háború?   

A harmincas években született Máray sorok nem véletlenül jutnak most sokak eszébe.

Hol jár az ember?   

Az ember meghódította a sarkokat, megmászta a legmagasabb hegyeket, bejárta a legtávolabbi szigeteket, birtokba vette a földkerekséget. De nem mindenütt jár egyforma gyakorisággal.

Röviden

Öt nap alatt 11 ezer hívás. Nagy az érdeklődés a 181-es kék szám után. Ezen a helyi tarifáért hívható telefonon lehet az európai kérdések iránt érdeklődni. Az eddig beérkezett kérdések és az induló adatbázis alapján automata válaszol, de szakemberek is rendelkezésre állnak. 

A világ vesztésre áll az éhség elleni küzdelemben - jelentette ki James Morris, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezetője. A segélyek ellenére a földkerekségen 800 millió ember éhezik rendszeresen, és minden nap 24 ezer ember éhen hal, illetve hal meg az éhezés következményeként fellépett betegségektől.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.26.)

Egy országgyűlési határozat viharos születése   

A sajtóból nem derült ki világosan, hogy miért ragaszkodott a Fidesz a Törökországot megsegítő NATO szállítmányok átengedésével kapcsolatosan a határozat szövegének módosításához. Elemzésünkből - a kétféle határozat-tervezet szövegének összehasonlításából . világosan kiderül, hogy felelősen gondolkodó politikusok a jobboldalon találhatóak.

Vannak akik nosztalgiával gondolnak a Rákosi diktatúrára    

Orbán Viktor szóvivője reagált arra a szocialista reakcióra, amely szerint a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját a Fidesz kampányrendezvényének minősítik.

Döntsünk felelősen!    

Az Áprilisi Ifjak Egyesület az uniós csatlakozással kapcsolatban beszélgetés-sorozatot indít, melyre első alkalommal február 27-én, csütörtökön kerül sor. Meghívott előadók: Bogárdi Szabó István, Duray Miklós, Hámori József, Martonyi János, Matolcsy György, Németh Zsolt, Semjén Zsolt, Szarka Gábor, Varga Mihály, és Vörös Tibor. 

Röviden

Budapesti Tavaszi Fesztivál: Párizstól Pekingig érkeznek vendégművészek a március 14-én kezdődő 23. Budapesti Tavaszi Fesztiválra.

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.25.)

Orbán Viktor a Terror Háza előtt   

A 2003. február 23-án elhangzott beszéd Sajtóvisszhangja.

Új miniszterek    

Kiss Péter az új kancelláriaminiszter, Burány Sándor a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Juhász Endre tárcanélküli miniszter .

Mégis kizárólag védelmi eszközök mehetnek Törökországba    

Egy héten keresztül mindent megtett a kormány annak érdekében, hogy kibúvót keressen: tetszőleges katonai eszközök legyenek átszállíthatók Magyarországon. Ma a parlament megszavazta a Németh-Keleti módosító javaslatot, s ezt követően a Határozatot is.

Honlap-ajánló: Dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása   

Batthyány-Strattmann László boldoggá avatás alkalmából, amely március 23-án lesz Rómában, weboldal készült, melyen a zarándoklatra utazók hasznos információkat is találhatnak.  

Röviden

Grammy-díjat nyert a magyar-angol Takács kvartett Beethoven felvétele. A New York-i Madison Square Gardenben hétfőre virradóra 45. alkalommal adták át a zenei világ Oscar-díját.

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.24.) TALÁL-E MÁTYÁS JEGET, TÖR-E ELEGET?

A kommunizmus áldozatainak emléknapja   

"Éjszaka azt álmodtam, hogy kimentek a németek, és nem jött be helyettük senki." - kezdte Orbán Viktor beszédét a Terror Háza Múzeum fennállásának első évfordulóján.

A szentatya fogadta Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettest   

Az elmúlt pénteken rendkívüli biztonsági intézkedések közepette II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta Tarik Azizt, Irak miniszterelnök-helyettesét. 

Kiss Elemér emlékére  

Kiss Elemér, mint politikus elhunyt. Nagy szomorúságot nem érzünk és koszorút sem küldünk sehová. Távozásának körülményeit azonban érdemes áttekinteni. Összeállításunk legfontosabb eleme Horváth Jenőnek, az ügyvédi kamara elnökének véleménye, aki szerint a jelenlegi törvények és etikai normák megfelelő eligazítást adnak. Ezek szerint bizonyított, hogy Kiss volt miniszter úr korábbi ötlete, hogy az ilyen üzleteket tiltsák meg, csak porhintés.

Ki mit nem tud?  

A körkérdés megbukott, mert... - a többit el kell olvasni. De vigyázz, a humorban nem ismerjük a tréfát!

Röviden

A MIÉP elnöke a várakozásnak megfelelően Csurka István maradt. Ám az ellene tusakodók - ezúttal a korábbi "lázadóknál" fajsúlyosabb emberek - szabálytalanságot emlegetnek és ügyészhez, bíróhoz fordulnak. A MIÉP ellenfelei örülhetnek.

Varga Bélának, a Nemzetgyűlés egykori elnökének 100. születésnapján szülőfalujában, Börcsön emléktáblát avattak föl, majd Győrben emlékülést tartottak..

 

 

Két hír Szerbiából: Megszépül a múlt a volt Jugoszláviában, hiszen Tito emlékét ápoló egyesület kezdte meg működését, s éppen Szabadkán. Seselj vajda viszont Hágába készül, s mint sejtik, nem turista útra: őt is háborús bűnökkel vádolják.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Prodi szomorú
  Bár a nyolcak levelének tartalmát nehéz kifogásolni, emléke csakúgy mint a hasonló tartalmú tizeké fájdalommal és aggódással tölti el az Európai Unió híveit. Érdekes, hogy nyugaton Medgyessy bevallotta, a nyolcak levele csapda volt.
 • Levelezőlap 84 évig úton
  Kereken 84 esztendővel feladása után ért célba egy levelezőlap a napokban Bécsben, s ez alatt 50 kilométernyi távolságot tett meg, ugyanis az Eckartsauban lévő császári kastélyban írták.

(feb.23.)

Krisztus-kereszt az erdőn


MHL Foto

Wittner Mária írása a kommunizmus emléknapjára   

A szókimondásáról ismert és épp ezért a kormány oldal által állandóan támadott forradalmár véleménye a mai napi politikai történések után is változatlan: erkölcsi hullák élnek túl ma is közöttünk.

Szabó István az új dunamelléki református püspök   

A püspökszentelő ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor volt miniszterelnök, valamint Tőkés László királyhágómelléki püspök. A püspök úrra mi is Isten áldását kérjük.

Tony Blair a pápánál    

A Tony Blair brit miniszterelnököt szombaton a Vatikánban fogadó II. János Pál pápa szerint az iraki válságban mindent meg kell tenni azért, hogy "ne következzenek be újabb szakadások a világban", és minden érintett félnek ki kell használnia a nemzetközi jog adta minden lehetőséget a háború tragédiájának elkerülésére.

Tervezgető ember   

Ne nézz, ne nézz hát vágyid távolába - figyelmeztet a költő, de ha megfogadnánk szavát, aligha menne előrébb a világ. Egy szép tervről számolunk be, amely remélhetőleg valósággá érik, de arra is alkalmas, hogy egy szép képet is megmutassunk.   

Heti filmajánló   

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.  

Röviden

Az Egyesült Államok olyan határozati javaslatot terjeszt a jövő hét elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely kimondja, hogy Irak nem teljesíti az ENSZ leszerelésre vonatkozó követeléseit - mondta szombaton George W. Bush amerikai elnök.

Az internet végnapjait éli, legalábbis azon orosz kutatók megállapítása szerint, akik a vírusok gyors terjedését olyan veszélynek látják, amely hamarosan nemcsak az egyes felhasználók életét keserítik, hanem a hálózat egész működését fogják lehetetlenné tenni. Bővebben: Napi online

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.22.)

Látatlanul is második helyen   

"A nézettségi index szentsége – dönt. Bár… decemberben, egy bizonyos napon, nyolcszázkétezer nézővel a második legnézettebb sorozat-epizód a Vészhelyzet volt. Mit mondjak – jó sokan látták. S talán még többen nézik meg, s talán az első is lehetne e listán – ha aznap valóban sugározta volna a televízió. Csakhogy van egy apró bibi – az a vészhelyzet elmaradt. Kaptunk helyette egy másikat…"

Segítsetek! Könyvet Máramarosszigetnek!  

Könyvgyűjtést szervezek a máramarosszigeti magyar gimnáziumnak. 40 év után most ősszel indult újra az oktatás, kell a támogatás, hiszen a szórványban élő erdélyi magyarságnak a semmiből kell építkeznie- gazdagodnia. - írja Kuthi Áron segélykérő levelében.

Márton Áron püspököt bemutató időszaki kiállítás  

A budapesti Terror Háza Múzeumban február 21-én ünnepélyesen megnyitották a Márton Áron erdélyi püspök életművét bemutató időszaki kiállítást, amelynek mottója a boldogemlékű püspök szavait idézi: "Az igazság védelmében és a szeretet szolgálatában az üldöztetés és a börtön nem szégyen, hanem dicsőség."  

Röviden

Azonos feltételekkel kötelesek a műsorszolgáltatók az európai uniós csatlakozásról szóló április 12-i népszavazást megelőző kampányidőszakban közzétenni a Magyarországon bejegyzett és nyilvántartott pártok és társadalmi szervezetek hirdetéseit – áll az Országos Választási Bizottság határozatában.

Magyar Nemzeti Televízió néven új, internetalapú televízióadó kezdi meg működését augusztus 20-án - jelentette be Usztics Mátyás színművész. A kulturális műsorokkal jelentkező új televízióról Usztics Mátyás elmondta, hogy célközönségük magában foglal olyan "elhanyagolt nézői rétegeket" is, mint például az óvodások vagy a középiskolás korosztály.

A Hír TV másfél hónap alatt már több mint 1,1 millió háztartásba jutott és jut el, tematikus csatorna ilyen gyorsan még nem terjeszkedett Magyarországon – mondta Borókai Gábor egy szekszárdi sajtóbeszélgetésen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Új paternalista szocializmus
  "Itt tartunk hát 2003 februárjában, az uniós tagság előtt alig 430 nappal: Kapolcs, Vác, Batthyány-mécses, Andrássy út, Loppert Dániel, Kossuth tér, Tibet, Kempinski, "a nagy adatrablás éjszakája," Berkecz Mária, Civilek a Békéért, Voltaire. Ízlelgetjük a régi-új világ szavait. Demokraták! Ne hagyjuk, hogy így legyen!" - írja Szájer József a Heti Válaszban.
 • Orbán Viktor mutatta be Matolcsy György új könyvét
  Orbán Viktor volt miniszterelnök bevezetőjével mutatták be Matolcsy György volt gazdasági miniszter könyvét "Élő emlékeink" címmel. A számadatokkal gazdagon alátámasztott könyv az Orbán-kormány társadalomfilozófiáját elemzi közérthetően.
 • Tovább csökkent az MSZP előnye
  Az MSZP előnye tovább csökkent a Fidesszel szemben – derül ki a Tárki februárban végzett felméréséből. Egyre kevesebb olyan szavazó van, aki az MSZP győzelmére tippelne egy esetleges választáson, és tovább romlott a kormány megítélése is.
 • A magyar lakosság a tavalyinál rosszabb évre számít
  Januárban az üzleti szféra és a lakosság gazdasági várakozásai egyaránt jelentősen romlottak. Így a GKI Gazdaságkutató Rt. által (www.gki.hu) az EU támogatásával végzett kérdőíves felmérés alapján számított GKI konjunktúra index a 2001. végi mélypontra zuhant.

(feb.21.)

Gyorshír
Tévedtünk: Medgyessy elfogadta Kiss Elemér lemondását

Kovács a Rádióban   

Csúsztatásoktól sem mentes interjút adott a pártelnök-külügyminiszter ma reggel a Krónika műsorában. A cikkben a legkirívóbb hibákat tesszük szóvá.

Kiss Elemér visszavonulóban   

A hír azonban nem tökéletes: nem az állásról, hanem a pénzről mond le. Pedig Medgyessy is kritizálta.

Juhász Ferenc támadna   

A honvédelmi miniszter hadügyminiszternek képzeli magát. Miközben a polgároknak csak hét százaléka helyesli Irak megtámadását, a hadügyek mestere veszélyesebb feladatokra vágyik.

A léggömbök pukkanása hangzik  

Lassan már senki sem emlékszik a miniszterelnök beszédére, de az Európa Terv körül még zörög a haraszt. Nem biztos, hogy a kormányférfiak nagy örömére. Most a negyedével ólcsított internet elnevezésű léggömb pukkanása hangzik.

Röviden

AUSZTRIA: MARAD AZ EDDIGI KOALÍCIÓ, A SZOCIALISTÁK ELLENZÉKBE SZORULNAK.

A horvátok is az Európai Unióba tartanak. Az államelnök és a kormányfő aláírta a felvételi kérelmet.

A Legfelsőbb Bíróság megszüntette az eljárást az 1956-os, több halálos áldozatot követelő nyugati pályaudvari sortűz ügyében. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság még három év hat hónap szabadságvesztésre ítélte Mátai Ottó nyugállományú rendőr ezredest, az ügy egyetlen vádlottját háborús bűntett kísérlete miatt. Mi meg elmélkedhetünk a bíróság objektivitásáról.

Elfogyott a diósgyőri munkások türelme. Péntek reggel munkásgyűlést tartanak és tudni szeretnék, hogy kapnak-e fizetést februárban. Talán érthető kíváncsiság.

Újabb három évig Vásáry Tamás áll a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén. A régi-új főzeneigazgató idén három nagyobb turnéra is megy a zenekarral. A rádió vezetése aligha dönthetett volna jobban.

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Tőkés változtatna a határon túli támogatásokon
  Rossz politikai üzenet, mely szerint a státustörvényre az európai uniós csatlakozás után nincs szükség. Az Európába integrálódó országnak még nagyobb figyelmet kell fordítania a határon túl élőkre.
 • Varga Mihály konkrét gazdaságpolitikai lépéseket javasolt
  A miniszterelnök előszeretettel beszél arról, hagy a mai gazdasági nehézségeket az előző kormány okozta. Saját terveiről nem sokat árul el, a bajok meg egyre nőnek. Varga Mihály tehát konkrét javaslatokat tett: hazai vállalatok árelőnyét 10-ről 20 százalékra, illetve a hazai vállalkozások beszállítói arányát 50-ről 80 százalékra kellene emelni.
 • GYÖNYÖRKÖDJETEK: BALASSAGYARMAT
  A MAGYAR RÁDIÓ interneten is bemutatja a déli harangszó sorozatot. "Kötelező olvasmány" - pontosabban szegényebb leszel, ha nem böngészed.
 • Kis- és középvállalkozások támogatása
  Emlékezzünk: ez feltétele volt annak, hogy a polgári oldal megszavazza az EU felvétel kapcsán elengedhetetlen alkotmánymódosítást. Az eredmény van is, meg nincs is. Ezzel foglalkozott a HÁTTÉR c. rádióműsor, persze ellenzéki képviselet nélkül. 
    

(feb.20.)

A szürkébe, majd feketébe váltott hó bizonyítja: ilyen koszban élünk.

Az uvula   

Az uvula érdekes része testünknek, olykor arra is alkalmas, hogy valaki nyilvánosan hirdesse magáról, hogy hülye. Erre a célra Medgyessy inkább a levélaláírást választja.

Elszámolni tizenkettőig   

"Amikor az országnyi bálozók négyötöde mond nemet a közvélemény-kutatóknak háborúra, taszári kérdésre, akkor senki hivatalos és félhivatalos közszereplő ne mondjon olyasmit: az ilyen akciókat nem lehet népszavazási kérdéseknek tekintenünk. "

Terror Háza: fennmaradási engedély a pengefalnak  

Három évre szóló fennmaradási engedélyt adott a Terror Háza Múzeum homlokzatához hozzáépített pengefalnak a Fővárosi Közgyűlés várostervezési bizottsága.

A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakció közleménye  

"Míg a főváros vezetése - Demszky Gáborral az élen - a jég hátán keresztül is igyekszik az Európai Unióba, addig Budapest jégtorlaszokkal várja fizető parkolóhelyein az autósokat." 

Röviden

Demszky Gábor "megvétózta" a Terror Háza pengefalának fennmaradási engedélyét.

Kirill moszkvai metropolita is szeretné, ha az Európai Unió alkotmánya megemlítené a keresztény örökséget.

Videokamerákat szerelnek fel Bagdad központjában az utcákon, hogy éjjel-nappal információkat közvetítsenek az interneten az iraki főváros lakosságának mindennapos életéről. Az első kamerákat szerdán állították üzembe Bagdadban. Az ITAR-TASS értesülése szerint a videokamerák kihelyezését független külföldi újságírók csoportja szervezi.

Egyelőre nem született megállapodás a Törökországnak nyújtandó NATO-támogatás ügyében, pénteken újabb négypári megbeszélés várható - derült ki szerdán, miután a parlamenti pártok és a kormány képviselői megbeszélést folytattak a kérdésről a Parlamentben.

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet előrejelzése szerint az idén az éves fogyasztói árindex 5,2 százalék lesz, a decemberi 5,1 százalék körül várható.
 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.19.)

Kopernikusz
530 éve, 1473. február 19-én született

Méltóak legyünk lehetőségeinkhez   

„Az iskola állandó vidám küzdelem a magasságért; olvasmány, zene, színdarab: egyszeri heves ölelkezés vele. De szerpentinen vagy hágcsón mindenik üdvösségügy is; az ember küzdelme, hogy lehetőségeihez méltó legyen.”

Ki az igazi szociáldemokrata?   

A választ egy állítólag 1917 novemberében Szentpéterváron megtörtént esetből kaphatjuk meg.

Meghívók - programok az IGEN hírleveléből  

A különféle előadásokra, konferenciákra szóló meghívók mellett egyházi iskolák pályázati lehetőségéről, közéleti szereplésre vállalkozók továbbképzéséről is olvashatunk.

Honlap-ajánló: Dunakanyar  

Ígéret szerint naponta frissülő folyamatosan bővülő kínálattal várják a látogatókat a Dunakanyar Internetes kapujában! 

Röviden

Márciusban 0,25 százalékponttal csökkenti az ötéves, változó kamatozású, használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére felvehető támogatott lakáshitelek kamatát az FHB Földhitel és Jelzálogbank Rt.
 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Szent Bernadett

(feb.18.)

Kinek higgyek?   

Az ellentétes vélemények özönében nem könnyű az eligazodás. Talán egy régi családi bölcsesség segít.

Zűrzavar az otthonteremtésben   

A Fidesz veszélyben látja azokat az eredményeket, vívmányokat, amelyeket az előző kormány elért az otthonteremtés területén.

Meghívó: Kereszténydemokrata esték  

„A magyarországi kereszténydemokrácia helyzete, a kereszténydemokraták feladatai” címen előadást tart: dr. Varga László és Harrach Péter.

Ösztöndíj-pályázat határon túli magyar hallgatóknak  

Az Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Főosztálya az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően februárban meghirdette a következő tanévre vonatkozó ösztöndíj pályázati kiírását, amellyel - többek között - a magyarországi felsőoktatási intézményben teljes nappali alapképzésen tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatókat kívánja támogatni. 

Röviden

A Fidesz frakció mai ülésén egyértelműen úgy határozott, hogy Törökország veszélyeztetése miatti lépéseket támogatja. Ez azonban nem azonos azzal, hogy Magyarország területét ENSZ felhatalmazás nélküli USA erők felvonulási területként vagy akár csak átvonulásra használhatnák, ahogy erre az Origo cikke tévesen utal. A frakció arról is döntött, hogy nem támogat semmilyen Irakkal kapcsolatos akciót, amely mögött nem áll az ENSZ, a NATO vagy az EU döntése.

A tegnapi szavazás nagy meglepetése az MDF. A kormány azt kérte, hogy a Törökország fokozott védelmével kapcsolatos határozatot a parlament a házszabálytól eltérve még a tegnap napon hozza meg. Ketten igazoltan távol voltak, hatan tartózkodtak, hét képviselő nem volt a helyén, egy pedig bent volt, de nem szavazott. A szocialistákkal együtt az igen mellett szavaztak: Csáky, Dávid, Fülöp, Gémesi, Herényi, Karsai, Szászfalvi. Ezen szavazás után nem sokkal a hét távollevő is részt vett a szavazásban.

Jacques Chirac éles szavakkal ítélte el azokat, akik "gyerekes és felelőtlen módon" kockáztatták az európai egységet. A tagjelöltekről annyit mondott: "kihagyták a nagy alkalmat, hogy befogják a szájukat." Kérdés, hogy a franciák nagy barátja, Medgyessy úr hogyan fogadja mindezt? (Financial Times)

Betört a tél Amerika keleti partvidékére is. Számunkra is ismerős képek jönnek a tengeren túlról, s a szokatlanul heves havazás mintha ott is "váratlanul" érte volna a hatóságot. Ez azonban mintha nem okozna valamiféle válságot: télen tél van. A CNN honlapján viszont okos tanácsok olvashatók, hogyan lehet a tél okozta károkat enyhíteni, megelőzni. Talán valami ilyesmi a közszolgálatiság??

Gripen 210 milliárd forintra felemelt vételára új, bővebb keretet szab az ellentételezési ügyletnek is. Ekkora értékben kell svéd cégeknek az Orbán kormánnyal kötött megállapodás alapján  Magyarországon beruházni, magyar beszállítókat foglalkozni, vagy hazai termékeket, szolgáltatásokat a svéd-, vagy a világpiacra segíteni...

Közös álláspont az EU csúcson: Az Irak körüli csapatösszevonások továbbra is lényegesek ahhoz, hogy Irak teljes mértékben együttműködjön a fegyverzetellenőrzésben és leszerelésben. A szöveg csak utolsó eszközként hivatkozik a katonai erő használatának lehetőségére. A közös állásfoglalásból kimaradt az az eredetileg javasolt formula, hogy "gyorsan fogy az idő".
 

Franciaország elutasít minden olyan kísérletet, ami egy háborúpárti ENSZ-határozat megszövegezésére irányul - reagált Jacques Chirac francia államfő Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó felvetésére. "Nincs szükség második határozatra, amit Franciaország amúgy is elutasítana" - nyilatkozta az Európai Unió állam- és kormányfőinek vésztanácskozására érkező Chirac.
 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Nyelvvizsgák az unióban
  Az európai uniós csatlakozás után a diákoknak az adott felsőoktatási intézményben kell érdeklődniük, milyen nyelvi előképzettség szükséges tanulmányaikhoz - közölte Barabás László, a Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület (NYAT) elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
 • Ezeregyszáz dolgozó veheti a kabátját – megszűnik a ZAKO Rt.
  A Dunántúl legnagyobb, felszámolás alatt álló konfekcióipari cége, a ZAKO Rt. 1100 dolgozójának munkaviszonya március 20-tól - legkésőbb április 4-ig - megszűnik; az erről szóló értesítéseket hétfőn kezdték kézbesíteni - közölte a vállalat szakszervezeti titkára.
 • Brit filmnapok a budapesti Toldi moziban
  Több különleges, Magyarországon eddig be nem mutatott alkotás is látható lesz a Brit filmnapokon, amely pénteken kezdődik Budapesten, a Toldi moziban. A február 26-ig tartó vetítéssorozat a British Council "Showcase" című programjának része..

(feb.17.)

Átvonulhatnak-e Magyarországon az USA katonái?  

A nyolc muskétás levele óta Magyarországot mint az Egyesült Államok biztos támogatóját tartják számon, hiába beszél mást a közvéleménytől megijedt kormány. Most színt kell vallani: javasolják-e ENSZ vagy NATO egyetértés nélkül is a kérés teljesítését. Olvasóink véleményét a szavazógép gyűjti. 

Otthontalan musical  

Van aki szereti, és van aki nem. Ez rendjén is van, meg ettől még sikeres is a magyarországi musical. Csak otthona nincs. Vándorszínészet lett.

Meghívó: "Küszöbön az Irak elleni háború?"  

A PRO PATRIA Egyesület és a Barankovics Akadémia Alapítvány közös rendezéssel előadássorozatot szervez.

A szentatya fogadta a római zsidó főrabbit  

II.János Pál pápa és Riccardo di Segni római főrabbi együtt imádkozott a békéért a Vatikánban. 

Röviden

A készülő új európai alkotmánynak ki kellene térnie Európa keresztény gyökereire - mondta II. János Pál a vasárnapi Úrangyala előtt. Ez  segítene elkerülni a két szélsőséget: az ideológia alapú laicizmust és a szektás fundamentalizmust.

Felszállt a füst Brüsszelben: megegyeztek a NATO katonai szárnyának tagjai Törökország védelméről. A törökök ugyan még nem döntöttek, beengedik-e az amerikaiakat és hányat. Elfogadták viszont (a NATO-n kívül) a hollandok rakéta-védelmi ajánlatát. Még nem tudni, hogy Belgium győzött vagy engedett.

Oszama bin Laden folytatni akarja Amerika-ellenes harcát, mivel szerinte Irak után további arab országok is az Egyesült Államok célpontjai lesznek.

Ez a hatrai hölgy már elvesztette a fejét. Vajon mije fog hiányozni még, ha megindul a háború? Hatra városa Bagdadhoz viszonylag közel fekszik, Irak egyetlen világörökséghez tartozó nevezetessége.
 

Condoleezza Rice az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a washingtoni kormányt nem hozta zavarba  a hétvégi európai és New York-i háborúellenes tüntetések. Lehet, hogy csak a budapestire figyeltek?

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.16.)
Nagyszülő, unoka: receptre kellene írni  

Ez a cikk annyira fontos, hogy ha lehetne mindenkinek kötelezővé kellene tenni az elolvasását. Ám, mint tudjuk, a kötelezőnek kisebb a sikere. Ezért inkább azt mondjuk: csak az olvassa el, aki meg akarja érteni, mi történik velünk. 

Mikor lesz érvényes a népszavazás?  

Várjuk, hogy a kormány közre adja a csatlakozási szerződés szövegét. Addig sem unatkozunk: megismerjük, mi kell egy érvényes népszavazáshoz.

Holnap se menjünk iskolába  

A svéd iskolás gyermekek mindegyike kézbe kapta a Sorstalanságot. Magyarországon csak az iskolák kaptak egy-egy példányt. 

 

Röviden

A hét elejére oldódhat a NATO krízis. A belgák szombaton tárgyaltak a francia és a német kormánnyal. A hír a Financial Timesban olvasható (angol). A füst azonban vasárnap délutánig sem szállt fel. Hétfőn EU csúcs lesz az ügyben.

Vigyázz az egészségedre! A túlsúlyos negyven év feletti emberek legalább három évvel korábban halnak meg, mint karcsú embertársaik. Kutatók szerint középkorú embereknél a kövérség legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás.

Európai Unió: Közös piac, de nemzeti védelem. Olaszország (Berlusconi) megvédte a Fiatot, Franciaország a France Teleocom-nak adott 9 milliárd dollárt, Schröder pedig újraválasztása estéjén megmentette a MobilCom-ot.

Kilenc európai ország támogatja ugyan Bush elnök Irak elleni háborúját, de Európában túlságosan agresszívnek tartják az amerikai politikát. Az  Egyesült Államok ott is fegyverekkel akar harcolni, ahol a diplomácia is eredményre vezetne. A háború közeledtével a véleménykülönbség egyre jobban befolyásolja a kétoldalú együttműködést.

A szombati MDF tisztújítást vasárnap az FKGP legújabb fordulata követte. Míg az előbbi egységet sugárzott, az utóbbiról még nem tudni milyen hullámokat vet, bár aktiválta magát Szabó János volt Antall miniszter is. Az elnök Deák József lett. Réti Miklós pedig szervezi a márciusi tisztújítást.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(feb.15.)

Szinten tartott infláció  

A KSH tegnap közreadott adatai szerint a nyugdíjasok kisebb inflációt éltek meg, mint a többi ember. A maginfláció sajnos már öt százalék felett van.

Magyarként az Unióban   

Európa a jövőnk, Magyarország a hazánk. Sőt: a Hazánk. Ha ezt nem érted, bajt hoz rád az Unió, hisz szívet cseréljen, ki hazát cserél. Azt remélem, hogy kevesen lesznek, akik könnyedén beállnak "norvég színésznek, magyar akcentussal". De nekik is meg kell tanulni: Norvégia (még) nem EU tagállam.

Ébredező, éledő KDNP   

Óbudán megtalálták a megoldást. Eredményesnek látszik a szétvert és megtaposott KDNP élesztése. Lehet követni a példát. Fontos elem, hogy úgy építik az önálló szervezetet, hogy közben a közös értékekre is figyelnek. Készek az összefogásra és nem kötelezik el magukat az összefogás egyik formája mellett sem.

Vizsgálja a magánszemélyek vagyonosodását az adóhivatal   
Az APEH először csak annyit ismert be, hogy valós a Világgazdaság értesülése, ténylegesen adatokat kértek az utazási irodáktól a nagyobb összegű nyaralásokra befizető utasokról. A revizorok azt nézik meg, hogy az utazóknak volt-e annyi bevallott, legális jövedelmük, amelyből utazásra is futotta.
  Olvasásra ajánljuk: A legendás plébános    
Múltidéző - Száz éve született Varga Béla.Február 18-án ünnepeljük XX. századi történelmünk legendás személyének, Varga Bélának a 100. születésnapját. Személyében egy olyan embert tisztelünk, aki sokat törődött nemzete sorsával, és sokszor élete kockáztatásával tett hitet a keresztény humanizmus nagy eszméi mellett - írja a Heti Válasz.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Közúthasználatot kért az Egyesült Államok - négypárti egyeztetés
  A magyar kormány jelenleg tanulmányozza azt az amerikai kérést, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői személy- és teherszállításra igénybe vehessék az ország közútjait és vasútvonalait - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő péntek este az MTI érdeklődésére. A honvédelmi miniszter négypárti egyeztetést kezdeményez az amerikai kérés ügyében.
 • Javaslat a közlekedési pontrendszer szigorítására
  A közlekedési pontrendszer szigorítására irányul az a tervezet, amelyet a Belügyminisztériumban (BM) ismertettek pénteken.
 • Közlekedési forradalom Londonban: hétfőtől jön a dugódíj
  Péntek az utolsó olyan hétköznap, amikor ingyen lehet behajtani London tágabb értelemben vett belvárosába: hétfőtől Ken Livingstone főpolgármester rendelete értelmében kezdetét veszi a világ eddig legnagyobb városi forgalomkorlátozási kísérlete, amely a belső kerületek útjait továbbra is naponta használó autósok mindegyikét évente több mint ezer fontjától fogja megfosztani.

(feb.14.)

    Nem érdekel a politika!  

Olyan sokan mondják. Pedig ha az okosak a szamarakra hagyják a közügyek intézését, csak magukat okolhatják, ha rosszul mennek a dolgok.

   Szellemi terrorizmus  

Sok szó esik mostanában a terroristákról. Félünk tőlük, veszélyesek. Aki elolvassa dr. Varga László írását, az rájön, a szellemi terroristák veszedelmesebbek.

    Mit tettek velünk?  

Kósza Júliának ez a mély írása mindenkit lelkiismeretvizsgálatra késztet, majd remélhetően cselekvésre is. A magyar társadalom lélektani okokból felkészületlen egy tiszta, morális demokráciára. Készüljünk, készítsünk.

    Lesz-e háború  

A szocialisták is rájöttek, - levél ide. levél oda - Irak ügyében a béke hangján kell megszólalni. Ám közben senki nem tud semmi biztosat és komoly sebeket ad magának a NATO és az EU is. Sebek már vannak, háború (még) nincs.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Mi a helyzet Doszpot úrral? 
  Megy vagy marad Medgyessy meghívottja az MSZP frakcióban? Lehet, hogy másodszor botlott bele a C betűbe?
 • (Mű)jégre vitt távszolgáltatás 
  A cégek egymással vívott csatáiba általában nem célszerű beavatkozni. Ám az mindenkinek saját érdeke, hogy Magyarországon valódi versenyjog legyen és a monopólium ellenes törvények érvényesüljenek.
 • A csatlakozás egészségügyi vonatkozásai
  Az egészségügy kérdése alapvetően "nemzeti" kézben van az EU országaiban. A felvétel során azonban sok komoly érvet kap a hazai egészségpolitika, amely segítheti pozíciójavulását. Ezenkívül több érdekességet lehet megismerni ebből cikkből.
 • Pénzügyminiszteri meghallgatás APEH adatmásolás ügyben
  Varga Mihály bizottsági elnök tisztázni szeretné, miért másolták le az APEH teljes adatállományát? És hová kerültek el az adatok?

(feb.13.)

        Isten, az igazság, az igazságosság, a jó és a szép forrása  

Olyan módosítást ad be Szájer József a készülő EU alkotmányhoz, amely  bevezetőjében megemlíti Istent ám közben nem sérti azokat sem, akik nem hisznek benne.

      RÖVIDEN: Nem ajánlott a Közel-Kelet    

A külügyminisztérium azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy ne utazzak a Közel-Kelet több országába. (Szaúd-Arábia, Kuvait, Szíria, Jordánia, Libanon, Izrael, a Palesztin Nemzeti Hatóság területe, illetve Törökország iraki határvidéke)  A térségben található magyar nagykövetségek működnek, de a hivatalos kiküldöttek családtagjai saját döntésük alapján ideiglenesen hazatérhetnek. Jobb félni, mint megijedni.

Alkotmánybírósághoz fordul a Püspöki Kar   
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az Alkotmánybírósághoz fordul a szociális törvény módosítása miatt. A közeljövőben körlevelet bocsát ki az egyház az uniós csatlakozás mellett.
   Seregély érsek úr felhívása az adó 1%-áról 
Újra itt a személyi jövedelemadó bevallásának és vele együtt a kétszer 1%-ról való döntésünknek az ideje. Honlapunkról a Hasznos rovat legalján letölthető a gépi adóbevallás programja, és egy lista azon szervezetekről, akik kérték tőlünk - és céljaikkal mi is egyetértünk - hogy adószámukat szélesebb körben is ismertessük.
   Új szavazást indítottunk! 
Kinek a beszéde volt meggyőzőbb? Orbán Viktoré, vagy Medgyessy Péteré? Ne hamarkodd el a választ, - olvasd el a beszédeket és a bőséges háttéranyagot mielőtt döntenél!
  Angliában bevált a magyar diákhitel-rendszer   
Pokorni Zoltán határozott véleménye szerint a diákhitel visszafizetése azért akadozik, mert a Medgyessy kormány tavaly nyáron változtatott a törlesztési rendszeren. A Fidesz képviselőcsoportjának helyettes vezetője sajtótájékoztatóján leszögezte: a stabil visszafizetést az garantálja, ha a törlesztés jövedelemarányos, és a törlesztő részletet a munkáltató vonja le és fizeti be.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Irakról tárgyalt a külügyi bizottság
  A zárt ülések rendje szerint csak a bizottság elnöke nyilatkozik. A szocialisták azért szükségesnek tartották békevágyukat hangoztatni.
 • K-vonalas politikusok
  Egy 1986-ban a Budapesti Távbeszélő Igazgatóság által kiadott "K.távbeszélő névsor" című kötet annak ellenére, hogy már 17 év múlott el a megjelenés óta, mégis időszerű. Mai kormánytagok K-vonalas telefonszámát is föllelhetik benne az érdeklődők.
 • Elbocsátanak 270 dolgozót a székesfehérvári Ikarus gyárból
  Az Ikarusbus Rt. a rendelésállományának folyamatos visszaesése miatt megújítja termékskáláját, és 270 fővel csökkenti a székesfehérvári gyárának létszámát - jelentette be szerdán a társaság.
 • Kiemelik az egyik szovjet repülőgép roncsait a Balatonból
  A tervek szerint a hét második felében kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amelyet 1945. március 23-án lőtt le a német légvédelem.
 • Európai-orosz űregyüttműködési egyezmény
  A világűr békés célú hasznosításáról kötött szerződést kedden Párizsban Oroszország és az Európai Űrügynökség (ESA).

(feb.12.)

Sajtóreflexiók   

A politikusok véleménye pártállásukból fakad, a politológus tudományos hangot használ, de ritka kivételtől eltekintve ugyancsak valamelyik csapat embere. Ezért érdemes figyelni azokra az újságírókra, akik elkerülik az akolbűzt és saját fejükkel gondolkodnak. Vannak ilyenek - kérdezheted fejcsóválva. Olvasd el ezt az írást, mielőtt megadnád magadnak a feleletet.

Reagálások Medgyessy Péter országértékelő beszédére   
Áder János (Fidesz) úgy ítélte meg, hogy jövőkép helyett a miniszterelnök csak "jövőpépet" vázolt. Mint mondta, a Medgyessy- kormány új fizetőeszközének ígéret a neve, amely egyre inkább inflálódik.
   Kérdés Csehák Judit miniszterasszonyhoz 
Szabó Sándorné helyettes államtitkár egy kijelentésével kapcsolatosan kérdezi Surján László, hogy a következő mondat a minisztérium hivatalos álláspontja-e: "Igaz, a szülőknek a gyermekvállalásra is oda kellene figyelniük, Magyarországon a gyerekek több mint felét nem tervezik a párok, csak "véletlenül” jönnek a világra".
   Akadémikusok felhívása az uniós csatlakozás támogatására 
"Magyarország április 12-én jövőfordító, történelmi népszavazás előtt áll. A rendszerváltás kezdete óta remélt csatlakozásunk az Európai Unióhoz mostanra karnyújtásnyi közelségbe került. A csatlakozás azt az esélyt kínálja nemzetünk közösségeinek, polgárainak; mindannyiunknak, hogy végleg túljuthatunk történelmünk zsákutcáin, a "nekünk Mohács kell" önpusztító jövőképén."
  Mint a Bourbonok   
Mint a Bourbonok - akikről tudjuk, hogy semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek -, úgy viselkednek az oktatási tárcánál a magukat liberális-demokratának hirdető, de a gyakorlatban ezen elveket semmibevevő modernizátorok.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Jövő hétfőn rendkívüli EU-csúcs lesz
  Az Európai Unió (EU) soros görög elnöksége kedden bejelentette, hogy jövő hétfőn Brüsszelben rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a tizenötök az iraki válsággal kapcsolatos ellentéteik áthidalása érdekében.
 • Irak elutasítja az ENSZ-békeerőket
  Irak elutasítja azt a német-francia elképzelést, hogy az ENSZ "kéksisakosokat", békefenntartó erőket küldjön az ország területére - jelentette kedden az arab sajtó.
 • Az amerikai nagykövet látogatása a Terror Házában
  A Terror Házához hasonló múzeumokra szükség van az emlékezés és a múlt megismerése érdekében - foglalta össze benyomásait Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, miután kedden látogatást tett az Andrássy út 60. szám alatti intézményben.

(feb.11.)

Irakba érkezett Etchegaray bíboros, aki szerint a háború nem a  legutolsó, hanem a legrosszabb eszköz. Róma az ENSZ-szel való jobb együttműködésre buzdítja az iraki hatóságokat. Eközben az USA bin Laden hangjával bizonygatja igazát.

FONÁKJA ÉS SZÍNE: MONDHATTA VOLNA SZEBBEN, KIS LOVAG...   

Medgyessy Péter beszéde, s kommentár bekezdésről bekezdésre.

Megemlékezés a Terror Házánál   
Megemlékezésre hívja a Fidesz a nemzetet a Terror Háza Múzeum elé február 23-án, vasárnap délután, öt órára. Tavaly, a polgári kormány működése idején döntött a Parlament arról, hogy e napot a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánítják, s ekkor nyílt meg a múzeum is.
   Kétélű kard 
George Pell Sydney érseke elvi jelentőségű cikket jelentetett meg február 4-én a háborúról. A kiindulópont az evangélium ismert üzenete: adjátok meg a császárnak, ami a császáré és az Istennek, ami Istené.
   EU - az Európa Parlament munkarendje 
Májustól a magyar képviselők is részt vesznek az EU parlamentjének a munkájában. A munkarendből jól látható, hogy igen komoly elfoglaltsággal jár ez a megbízatás.
  A Magyar Bioetikai Társaság elnökségének állásfoglalása   
A Magyar Bioetikai Társaság elnökségének állásfoglalása az eutanáziáról, a terápiás túlbuzgóságról, és a haldokló beteg ellátásáráról.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Orbán Viktor interjúk
        Reggeli krónika - febr.10.
        Info Rádió - febr.10.
 • Közös integrációs nyilatkozat – A kormány adós a tájékoztatással
  Közös nyilatkozatot fogadtak el az Országgyűlés európai integrációs nagybizottsága hétfői ülésén; a dokumentum azt célozza, hogy a lehető legtöbben vegyenek részt az április 12-i népszavazáson, illetve támogassák Magyarország uniós csatlakozását. Áder János a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után arra figyelmeztetett: az integrációval kapcsolatos felvilágosítással a kormány még több ponton is adós.
 • Kemény IMF-kritika
  A kiszivárogtatott információknál összességében elmarasztalóbb az IMF Magyarországról készített összegzése. A jelentés szerint a túlzott bérkiáramlás és a költségvetési expanzió egyaránt erőteljes korrekcióra szorul. A közszférában bérbefagyasztást sürget, jövőre pedig a folyó költségvetési kiadások jelentős csökkenését javasolja a szervezet. Az idei inflációs cél valószínűleg nem teljesül, és a jövő évihez is kormányzati együttműködés szükséges.
 • Járai: az MNB felfelé módosította inflációs prognózisát
  A jelentés szerint az éves átlagos infláció az idén 5,2 százalék lesz a jegybank várakozásai szerint, jövőre pedig 4,6 százalékra csökken. Korábban az MNB a 2004. évi éves átlagos inflációt 4,3 százalékra prognosztizálta

(feb.10.)

A KORMÁNY ORBÁNRA SZORUL?   

Az ezerszer meggyalázott, minden elképzelhető bűnnel minden elképzelhető és épeszű embernek el nem is képzelhető módon megvádolt Orbán Viktor szavára vár a baloldal. Igaz, náluk ez is a vád egy formája: Nyilatkozzon Európa vagy nem Európa. Azt nem vették észre a Köztársaság tériek, hogy ezzel a felszólítással elismerték: Orbán nélkül nem megy.

  FORINT VAGY EURÓ? 

Ha van valami megtakarított pénzed, miben tartod? A nemzetközi spekulánsok forintot vásárolnak, mert további erősödést várnak tőle. Mégis van magyar politikus, aki euróban takarékoskodik. Lehet találgatni: Vajh ki ő, és merre van hazája.

"Az európai együttműködés igazi alapja a kereszténység!"   
Beszélgetés Seregély István érsekkel unióról, magyarságról, közép-európai katolikus programokról.
   Ökumenikus istentisztelet a világ békéjéért 
A világ békéjéért imádkoztak több százan szombat délután Budapesten, a Szent István-bazilikában rendezett ökumenikus istentiszteleten. Az istentiszteleten jelen volt Orbán Viktor is.
   Honlap-ajánló: Linkgyűjtemény a magyarságról 
Természetesen nem teljes körű a linkgyűjtemény, de nagyon sok információt megtalálhatunk rajta. Különösen figyelemreméltó a világban szétszóródott magyarok interneten fellelhető oldalai, országonkénti bontásban..
  Heti filmajánló   
A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Osztrák építészeti kiállítás a Történeti Múzeumban
  Fellner és Helmer - Közép Európa színházépítészei (1870-1920) címmel a grazi Városi Múzeum vándorkiállítása látható szerdától a Budapesti Történeti Múzeumban.
 • Az újvidéki Magyar Szó élesen bírálja a nyolcak levelének aláírását
  Simonyi Zoltán írásában a II. Rákóczi Ferencet eláruló Károlyi Sándor gróf "kései reinkarnációjának" nevezi Medgyessyt, aki "immár sokadszor nem gondolta eléggé át, mit cselekszik, vagy nagyon is jól átgondolta, s úgy döntött, ismét mutat népének egy fricskát".
 • Brit értesülés: Arafatot száműzik
  Az izraeli vezetés eldöntötte, hogy az iraki háború első szakaszához időzítve száműzi Jasszer Arafat palesztin elnököt és szélesebb körű gárdáját - áll az egyik vezető brit katona- és biztonságpolitikai kutatóintézet hírszerzési információkra szakosodott kiadványában.

(feb.9.)

   Niyazov tévézni szeretne. Mi is. 

Rosszkedvű S. Niyazov, minden türkmének atyja. Unja, hogy a televízióban csak ő meg a családja látható. Ez sajátos áthallásokra adott alkalmat cikkírónknak, sőt az érdeklődők megnézhetik Türkmenisztán térképét is.

   Demszky túlköltekezéssel vádolta a magyar kormányt New Yorkban 

Igaz, talán félve az itthoni visszhangoktól, az előző kormány által hátrahagyott üres kasszát is felemlegette. De sokallotta az 50 százalékos béremeléseket.

A gyógyszerpiac liberalizálása   
A készítmények árának emelkedéséhez, fogyasztásuk növekedéséhez és a kisebb patikák tönkremeneteléhez vezetne a Gazdasági Versenyhivatal által javasolt gyógyszerpiaci liberalizáció. (A gyógyszer nem krumpli, más szabályok szerint kell árusítani is.)
   "A béke veszélyben van"  
A pápa felhívta a figyelmet arra: a béke nem is annyira a struktúrákon, mint inkább a személyeken múlik. Természetesen rendkívül fontosak a jogi, politikai és gazdasági struktúrák és procedúrák, amelyek szerencsére jelen vannak és érvényesülnek is a nemzetközi porondon.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • A NASA bemutatta a Columbia sérülését bizonyító felvételt
  Arról azonban még mindig nincs elképzelés, hogy  mi okozta a sérülést.
 • A WWF és a Greenpeace felhívása az EU-hoz
  A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet pénteken azzal a felhívással fordult az Európai Unió állam- és kormányfőihez, hogy fokozzák a nyomást Oroszországra a kiotói megállapodás sürgős ratifikálása érdekében.
 • Az el nem kötelezett országok nyílt BT-ülést akarnak
  A BT soros elnökségét ellátó Németország egyik ENSZ-szóvivője az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy az országcsoport nevében Dumisani Kumato, Dél-Afrika ENSZ-nagykövete benyújtotta a javaslatot.
 • Költségvetési magyarázat - milliós példányszámban?
  Elődjéhez hasonlóan milliós példányszámú költségvetési füzetet, és a kormányprogram ígéreteinek teljesítését népszerűsítő kiadványokat készíttetett volna a Medgyessy-kabinet. A munkát nyílt eljárás mellőzésével adta volna ki a Miniszterelnökség, ám a felkért cégek egyike sem adott be ajánlatot. Így azután valószínűleg ebből a propaganda anyagból készül az országértékelés.
 • Titokzatos miniszteri utazások
  A legtöbb tárcánál nem képesek vagy nem hajlandóak a nyilvánosság elé tárni, hogy a miniszterek beiktatásuk óta hova, hányszor, mennyi ideig és mennyi pénzért utaztak.

(feb.8.)

   FONÁKJA ÉS SZÍNE:  Kormányzati reagálások az Orbán beszédre 

Nehezen találják a fogást a kormányférfiak, ezért eléggé ügyetlen, ámde nem korrekt állításokat fogalmaztak meg. Írásunk ezekből cáfol néhányat.

   AZ UNIÓ KAPUJÁBAN  Kontrák és prók: az érem harmadik oldala 

Egy emilen terjedő EU ellenes írás és cáfolata. Ha meggyőzött, terjeszd.

   Vajon mire használják adatainkat?   
A Medgyessy-kormány hatalomra kerülését követően az APEH teljes adatbázisa illetéktelen kezekbe került.
   A civilekről is a kormány akar dönteni  
A civil szervezeteket támogató tizenkét éves hagyományt számolt fel a kormány. Az Országgyűlés Társadalmi szervezetek bizottságának tagja, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Halász János pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: eddig az Országgyűlés minden januárban kiírta a pályázatokat, ám a kormány saját hatáskörébe vonta a pénzek elosztását, és ígéretével szemben nem írta ki a pályázatot az év elején.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Májusban Fidesz kongresszus
  A Fidesz mai választmányi ülése összehívta a párt kongresszusát. Áder János sajtótájékoztatóján munkára ösztönözte a kormányt, főleg az Európai Unióba való belépés kapcsán.
 • Plágium a brit dosszié?
  Az amerikai külügyminiszter szerdán még elismerően beszélt a Biztonsági Tanács előtt a brit kormány által összeállított titkosszolgálati anyagról, mely azt bizonyította, hogy Irak elrejti a tömegpusztító fegyvereit és félrevezeti az ENSZ fegyverzetellenőröket... mára viszont kiderült, hogy a dossziét három másik cikkből ollózták össze, és egy része szóról-szóra megegyezik egy cambridge-i diák tavaly publikált munkájával.
 • Választókerülete ellen szavazott az MSZP-s polgármester
  A Fidesz salgótarjáni szervezete szerint a város szocialista polgármestere megszegte a választóknak tett ígéretét, amikor országgyűlési képviselőként nemmel szavazott a város fejlesztését célzó módosító javaslatokra.
 • A felélesztett legenda
  "Hívő ember vagyok, a baleset után biztos voltam benne, hogy egy felsőbb hatalom óvta meg az életemet – mondja Takó Gábor. – Ezért a betegágyamon megfogadtam, hogy véghezviszem egy régi tervemet: újra felépíttetem a falum határában lévő Miród-forrást, a mára már csaknem teljesen elfeledett egykori búcsújáróhelyet."

(feb.7.) Miért lesz, ha lesz, háború Irakban? Kattints ide!

A hó éles vonalakat rajzol az épületekre, Budapest télen is szép.
Az ország szíve, - ezt nem ronthatja el a politika!

   Orbán Viktor hagyományos országértékelő beszéde 

A beszéd szövege innen is elérhető. A videófelvétel letölthető a GONDOLA oldaláról

Politológusok elemzései a MNO-ról 17:40

   Az Orbán  beszéd a televíziókban és a rádiókban 
Már a beszéd alatt megkezdődött a híradás róla. Mennyire volt objektív, ítélje meg mindenki maga. FRISSÍTVE! 18:10
   A Fidesz Egészségügyi Kabinetjének közleménye   
A Fidesz-Magyar Polgári Párt Egészségügyi Kabinetje a háziorvosokkal együtt döbbenten tapasztalja, hogy a szocialista kormány a finanszírozási rendszer manipulációjával visszavonta a már megítélt béremelés fedezetét.
   Fidesz: az eva szakmailag és politikailag is bukás  
Tállai András szerint egyáltalán nem véletlen, hogy az eváról december 20., a bejelentkezési határidő letelte óta egyetlen kormánypárti politikus sem beszél.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Magyar Jelen
  Közéleti hetilap, határon innen és túl
 • A szocialisták szeretik az autósokat
  Jelentősen emelkedtek a gépjárműfenntartás költségei.  Európa élvonalába tornászta az autósok terheit a szocialista kabinet. A környezetvédők nem bánják a drága benzint, ha az adót a környezeti károk mérséklésére fordítja a kormány. Az útdíjak emelését azonban a zöldek is aggályosnak tartják.
 • Lapszél: Lopakodó diktatúra
  Úgy látszik, ha szabályszerűen bejelentett egy tüntetés, ha nem, egyre megy. A rendőrség nem járult hozzá sem a Vér és Becsület nevű szervezet Hősök terei gyűléséhez, sem a február 15-re tervezett, Andrássy úti békemenethez.

(febr.06.)

Vissza bújt a medve

Legyetek szentté  

Ma a mikor az amerikai katolikusoknak csak egy harmada gyakorolja vallását, a nem hívő gyakrabban találkozik olyanokkal akik megbotránkoztatják, mint olyanokkal, akikre felnéz, és akik ezáltal hitelesen közvetíthetnék az evangéliumot. Ezért aki evangelizálni szeretne, annak szentté kell lennie. Foley érsek tanított így Dallasban február 1-én.

Kommunikáció  

A sikeres kommunikáció gátja leggyakrabban a túl sok beszéd. Ám a jó kommunikáció tanulható. Nem szükséges mindenkinek, csak azoknak, akik találkoznak másokkal...

   Erőszakmentes képernyőt  

A téma régi, de a megoldás még várat magára. A kis tanulmányt érdemes elolvasni, mert világos az okfejtése és segít, hogy okosan vitázzunk, ha ez a kérdés szóba kerül.

   A történelmi egyházak nyilatkozata 
"A magunk részéről kérjük a kedvezménytörvény eredeti célkitűzéseinek megőrzését, és kifejezzük azon véleményünket, hogy – a szomszédos országok nemzeti szuverenitása tiszteletben tartása mellett – kötelességünk magyar honfitársaink segítése."
   A Hemingway Alapítvány közleménye  
Felhívás a Hemingway Alapítvány 2003. évi "Dr. Szabó György-díj" jelölésére.
   Gyógyír súlyos mellékhatásokkal  
Pokorni Zoltánnal készült riport a Heti Válaszban a napi politikai kihívásokról, az oktatási törvény módosításáról és a távlati tervekről.

Tallózó (a linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(febr.05.)

Febr. 6-án 20 órakor Orbán beszéd a Hír TV-ben. Febr. 11-én Medgyessy utánozza Orbánt.

 

Nincs többé Jugoszlávia

A szövetségi parlament kikiáltotta Szerbia és Montenegró új államközösségét

A jugoszláv parlament mindkét tanácsa tegnap este  elfogadta Szerbia és Montenegró alkotmányos alapokmányát és a végrehajtásáról szóló törvényt.

A Köztársaságok Tanácsában 26 képviselő szavazott az alapokmányra, 7 ellene szavazott, egy tartózkodott. A törvényre 22 képviselő szavazott, 11 ellene, egy tartózkodott. A Polgárok Tanácsában 84 képviselő szavazott az alapokmányra, 31 ellene, míg a törvényre 72 képviselő szavazott s 39 ellene.

Tekintettel arra, hogy az alapokmány a megszavazása után azonnal hatályba lép, ez azt jelenti, hogy megszűnt az az ország, amelyet eddig Jugoszláviának hívtak. Amit mi az I. világháború rosszul sikerült melléktermékének tartottunk.

 

Háborús hangulat  

Hiába alliterál szépen Niemetz Ágnes írásának címe: a hangulatunk háborús, tehát nyugtalan. Ma már azt sem mondhatjuk, hogy messze van, hiszen semmi nincs messze. Amerika sincs közel, s ott talán csak minden negyedik ember van a háború ellen. Ám közelről az ottani támogatás sem olyan erős, mint ahogy azt innen látjuk. Olvassátok el Niemetz Ágnes levelét.

KDNP nyilatkozat  

A február elsején elfogadott nyilatkozat a rendszerváltásból kiábrándult, kedvét és reményét vesztett embereket szólítja meg. A jelenleg súlytalan párt elveire és hagyományaira épp azért van szükség, hogy ezekben az emberekben is újraéledjen a remény. A párt országos elnöksége hitet tett a rokon erőkkel való összefogás és az Európai Unióba való belépés mellett.

   A Fidesz elnökségének közleménye 

Tegnap Kovács László szocialista pártelnök, ma reggel pedig Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tett arcpirító és minden valóságalapot nélkülöző kijelentéseket, azt állítva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 1999. októberében, kanadai látogatása során "felajánlotta Magyarország területét atomfegyverek telepítésére".

   Latorcai János: Bebocsátásra várva  

A népszavazási kampány egyre zavarosabb és egyre tévesebb irányba megy. Valószínűleg többek tetszését megnyeri ez a higgadt érvelés.

   GKM: a gázár alapja a világpiaci ár lesz  
A közüzemi belföldi földgáz ára 2004. január 1-jétől a világpiaci árakhoz fog igazodni, a benzin jelenlegi árképzéséhez hasonlóan - mondta Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) energetikai helyettes államtitkára az Institute for International Research konferenciáján.
   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata XV. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka XV. befejező része.

Tallózó (a linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Lop-Stop
  Áttekintés a nagy lenyúlásokról - ahogy a déli határon túlról látják.

 • A bomlás virágai
  Megáll az ész és virágot árul, mondhatjuk ennek a hírnek a hallatán. Egy egy százalék alatti párt, sok adóssággal és még több csalódott volt szavazóval most egymást zárja ki. Na, ugye tudod, hogy az FKGP-ről van szó!

 • Diplomák elfogadása az Európai Unióban
  A tandíj és a beiratkozás költségeit tekintve az unió más állampolgáraival azonos elbírálásra számíthatnak a magyar hallgatók a csatlakozást követően. A szociális juttatások odaítéléséről az egyes országok saját hatáskörben döntenek.

 • Németország átvette a Biztonsági Tanács elnökségét
  Németország vette át hétfőn február hónapra az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztét, olyan kritikus időszakban, amikor az Egyesült Államok várhatóan fokozza nyomását a testületre az Irak lefegyverzését célzó katonai akció támogatása érdekében.

 • Mennyiből gazdálkodhatnak a kerületek?
  A fővárosi kerületek többsége számára elfogadhatatlan az az újabb forrásmegosztási javaslat, amelyet Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettes ismertetett kedden több városrész, köztük a külső kerületek szövetségének képviselőjével. Ezt Hajdu László, a XV. kerület szocialista polgármestere nyilatkozta.

 • Magyar képművészeti kiállítás nyílt Athénban
  Mesterecsetek címmel kortárs magyar képzőművészeti kiállítás nyílt kedden Athénban.

(febr.04.)

Ma parlament   

Az országgyűlés ma plenáris ülést tart, annak érdekében, hogy mihamarabb hatályba léptesse a szociális törvénycsomagot. Minden eddigi vita meddő volt, reményeink most sincsenek.

   Média és hirdetés 2.  

A 168 óra olvasója a tv2 és a Napkelte állandó nézője, luxusjármű tulajdonosa, kedvenc márkája a Renault, a Molnál tankol, küldeményeit a DHL és a UPS szállítja, számítástechnikai igényeit csak a Compaq, a Canon és  a 3Com elégíti ki, pénzét az ABN-Amro Bankban tartja, de elhelyez komolyabb összegeket az OTP-ben, a Postabankban és a Hypo Banknál is, értékeire a Hungária Biztosító vigyáz, kezében Motorola, zsebében Alcatel telefon van, Stella sörrel zárja napját, amire végül Heinekent kortyol.  

   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata XIV. 

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka XIV. része.

   Dévai Szent Ferenc Alapítvány 

Ugye tudod, hogy van? Ugye megérintett? Ugye segítesz? Holnap is!

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • 32 milliárddal többet a Grippenekre


 • A kormány jóváhagyta a drágább Grippeneket. 2006 után már a levegőben is tankolhatnak, bár a repülőtér és az országhatár között erre talán elég hely sincs. Jó viszont, hogy megmarad az Orbán kormány által kialakított ellentételezés: a vételár összegével megegyező befektetést hoznak Magyarországra.
 • Nyilvánosságra hozták, amit mindenki tud: Medgyessy érintett


 • Az átvilágító átvilágít, az átvilágított nevet a markába. Következmények nélküli ország. Más kérdés, hogy mit ért az átvilágítás, ha a D-209 ügy Medgyessy első átvilágításakor nem került elő.
 • Nagy sikert aratott a Bánk bán a filmszemlén is
  Egyértelmű sikert aratott a Bánk bán című operafilm a 34. Magyar Filmszemlén. Káel Csaba rendező versenyen kívül levetített munkáját a fesztivál közönsége és a kritikusok egyaránt nagy elismeréssel fogadták. Az előző kormányzati ciklusban méltatlan politikai támadásoknak kitett, ám számos külföldi elismerést begyűjtő alkotást március 13-tól láthatja a nagyközönség a mozikban.

 • Martonyi üzenete azoknak, akinek nem jutott jegy az Orbán beszédre
  "... Ezúton kérek mindenkit, akinek nincs a kezében a jegy, NE jöjjön el csütörtökön este a Vigadóhoz. Ne nehezítsék önkénteseink munkáját, ne csoportosuljanak az épület előtt. Nincs közterületi bejelentésünk; kerüljünk el minden kellemetlenséget, ami akár Egyesületünket, akár bárki mást érhetne..."

 • Egészségügy: csehákul áll

  A gyógyszerek mellé adott „Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” utasítást célszerű lenne a „kérdezze meg a kútkezelőt” szövegre cserélni.

 • A Columbia utolsó útja képekben


 • Már elszoktunk attól, hogy a felfedezések áldozatokat követelnek. A világ gyászol, az űrkutatási program leáll.

(febr.03.)

Hessenben és Alsó-Szászországban nagy kereszténydemokrata győzelem.

Média és hirdetés 1.   

A sajtóban megjelent hirdetések eloszlását és politikai töltetét vizsgáló írás első részét azzal a céllal közöljük, hogy olvasóink sajtópiaci magatartásukat tudatosabbá tehessék. Már korábban is szerepeltettük azt a gondolatot, hogy tartózkodjunk a baloldali lapokban hirdető cégek szolgáltatásaitól. Ez az elemzés mélyebbre visz. Holnap folytatjuk.

   Az IKSZ közleménye  
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye
a csökkenő EU támogatottságról: "Az IKSZ a Medgyessy-kormányt teszi felelőssé az egyre növekvő EU ellenes hangulat miatt. Az elmúlt idők arrogáns fellépései sorozatosan fordították a különböző társadalmi csoportokat az integráció ellen..."
   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata XIII. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka XIII. része.

Tallózó (a linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Erő, ami összetart
  Hende Csaba a polgári körökről.
 • Bizalom - Barátság - Szeretet
  Orbán Viktor beszéde Nyíregyházán
 • Rólunk, de nélkülünk
  Megváltozik a tulajdonosi szerkezet az európai energia szektorban. A változások a magyar áramszolgáltatást is érintik, de alig van befolyásunk az eseményekre. Most érthető tetten a Horn féle privatizáció káros hatása.

(febr.02.) Gyertyaszentelő

A NYOLCAK LEVELE   

A Népszabadságból a magyar olvasó is megismerhette a nyolc muskétás levelét. De milyen érdekes, az angol olvasó ismeretei eltérnek a magyarétól, a nyolcak személyét és a levél tartalmát illetően egyaránt. A Magyar-Hon-Lap által feltárt fordítási hiba aligha véletlen, legalább freudi elszólásnak számít. 

Pekingen át az Unióba?   

Csattan Pálék Pekingi kacsa mellett vették észre, mennyire rossz a hivatalos EU kampány. Amikor a kínaiban jártak, még nem is tudták, mit ír alá MP.

Kiknek fáj a Terror Háza?   

Csattan Pálék forralt bor mellett is érdekes összefüggésekre bukkantak.

Ravasz

Ha mindig a nap felé nézek, nem látom az árnyékomat és kint maradhatok...

Ha fénylik Gyertyaszentelő, az íziket is vedd elő...
Mi az az ízik? Ha tudod, írd meg: mkdsz@elender.hu

Tallózó (A hivatkozások gyakran csak a tárgynapon érvényesek)

Miért csökken az Európai Unióba való belépés támogatottsága?
Tubi megtudta:

(febr.01.)

  Fidesz: Igen az Unióra   

Tegyük hozzá: és nem az MSZP-re. Az MSZP provokatív módon tudni akarta a Fidesz álláspontját az uniós csatlakozásról, mintha nem ez a párt lett volna az egyetlen, amely kongresszusi szinten kötelezte el magát a csatlakozás mellett.

  Február 1: kibonthatjuk a Medgyessy csomagot   

Miért is mondana valaki igent a kormányra, ha megnézi, mi  mindennek ment fel és mennyivel az ára a mai napon? Nem sok indokot lehetne erre találni.

Félárbócon az amerikai lobogó
Gyorshír Washingtonból (16:10)

Röviddel a tervezett leszállás előtt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA elvesztette a kapcsolatot a Columbia űrsiklóval- jelentik a hírügynökségek, köztük az MTI. A hivatal szóvivőjének közlése szerint az űrsikló személyzete utoljára közép-európai idő szerint szombaton 15 órakor jelentkezett be, néhány perccel később azonban megszakadt minden rádiókapcsolat. A CNN által közölt videofelvételen fehér füstnyomok voltak láthatók, szemtanúk lángokat láttak, robbanást hallottak, ezekből  arra következtetnek, hogy a Columbia több darabra esett szét. A Columbia január 16-án indult útnak, fedélzetén hét űrhajóssal, köztük az első izraelivel. Az amerikai kormány szakértői kizárják a terrortámadás lehetőségét.

Tallózó (a linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A nyolc miniszterelnök levelének hatása
  Amint az várható volt, a Bush elnököt támogató levél aláírása sok feszültséget hozott magával, s minden aláírónak szembe kell néznie saját belső ellenfeleivel. Kellő egyeztetés és alapos elemzés nélkül ilyen dokumentumot nem szabad aláírni. Akkor talán megspórolhatták volna maguknak a nyolc muskétás vagy a nyolcak bandája - nem épp hízelgő minősítéseket.
 • A Szentszék továbbra is ellenzi a megelőző háború gondolatát
  Megfigyelők nem tartják kizárnak, hogy Róma megbízottat küld Bagdadba. Az utolsó pillanatban az Öböl háború idején is volt levél, mind Szaddam Husszeinnek, mind az id. Bush elnöknek. (A hivatkozás angol nyelvű)
 • Aránytalanságra hivatkozva tiltanak egy béke melletti tüntetést
  A bíróság dönt majd, jogos volt-e a közlekedés aránytalan zavarára hivatkozni. Érdemes viszont tanulmányozni, kik írta alá tiltakozást a rendőrség eljárása ellen.
Vissza a kezdőlapraVissza az előző oldalraVissza az elejére