Archív anyagaink
2004. május

(máj.31.) Pünkösdhétfő

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 9.   

Sorozatunk következő témája a mezőgazdaság. Mivel gazdálkodóink a jövőnk egyik alapját képezik, ezért cél a  vidék megerősítése.

Október 3-án boldoggá avatják IV. Károlyt  

Ez év október 3-án a pápa a boldogok sorába iktatja Habsburg Károlyt, az utolsó osztrák császárt és magyar királyt. I. Károly, aki 1916-ban lett osztrák császár és IV. Károly néven magyar király.

Röviden

Gyarmati Dezső lett a pólószövetség örökös elnöke - A válogatott kapitányaként is sikeres, háromszoros olimpiai bajnok pólóst, a közelmúltban a Nemzet Sportolója címet is kiérdemelt Gyarmati Dezsőt örökös tiszteletbeli elnökévé választotta a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ). A döntést az MVLSZ vasárnapi évi rendes közgyűlésén hozták. A szövetség korábbi tiszteletbeli elnöki tisztét a szintén olimpiai bajnok Lemhényi Dezső látta el egészen a múlt év decemberében bekövetkezett haláláig.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.30.) PÜNKÖSD

Pünkösd a Magyar-Hon-Lapon   

Archívumunkból csokorba gyűjtöttük az elmúlt évek pünkösdi anyagait. Ahol a külső linkek már nem élnek, ott csak jelzésként hagytuk meg, hogy mire is hívtuk fel olvasóink figyelmét. Érdemes az évek távlatából is bele-bele olvasni a korábbi anyagokba.

Erdő Péter szentbeszéde Csíksomlyón  

"Boldogságos Szűz Anya, örömünknek oka, Magyarok Nagyasszonya, Európa Népeinek Édesanyja és pártfogója, kérd Szent Fiadat, adjon nekünk reménységet, kiengesztelődést, felekezeti és nyelvi határokon túlra is kiáradó testvéri szeretetet, hogy tudjunk emelt fővel és nyitott szívvel katolikusok lenni, itt, a Kissomlyó hegy körül és szerte a világban. "

Röviden

Pünkösdi gondolat a héten megtartott Képmás Estről: Hogy mivel gazdagíthatjuk keresztény magyarként az Európai Uniót? Beer Miklós szerint mi legyünk a reménység hordozói. Nem nekünk van szükségünk Európára, hanem Európának van szüksége erkölcsi, tiszta életpéldára. A jóléthez hozzászokott Nyugat elkényelmesedett, mi viszont, felszabadulva a megnyomoríttatás évtizedei alól, olyan kincseket hordozunk magunkban, amelyek érvényre juttatásával hatékonyan hozzájárulhatunk Európa erkölcsi megújulásához – hangoztatta a váci püspök. Gáncs Péter csodálatos költeménynek nevezte nemzeti imádságunkat, Kölcsey Ferenc Himnuszát. Mint mondta, jó lenne, ha Európa is megtanulná tőlünk, hogy az áldást mindig felülről kell kérnünk, s csak ezután jöhet az Örömóda.

 

Június a papszentelések hónapja. Az idei esztendőben előre láthatólag 65 pappal gyarapodik a Magyar Katolikus Egyház, akik közül 50 egyházmegyés és 15 szerzetes. A szombathelyi kivételével valamennyi egyházmegyében lesz az idén szentelés, legtöbb az egriben (8), a veszprémiben (7), a hajdúdorogiban és a kaposváriban (6-6). A szerzetesi szenteléseken tíz szerzetesi közösség osztozik. A bencés rendnek 3, a cisztercieknek és a jezsuitáknak 2-2 újmisésük lesz ebben az évben.
Hazánkban 2300 katolikus pap működik, köztük 1800 egyházmegyés és 500 szerzetes. A világi papságra készülő hittudományi főiskolások, egyetemisták száma az idei tanévben 333, a szerzetes kispapoké pedig 129 fő. (Püspökkari Sajtóiroda/MK)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.29.)

 

Az "Ó, én édes Jóistenem" és himnikus énektársai, a "Megbűnhődte már e nép", a "Porlik, mint a szikla" a Kis- és Nagy-Somlyó-hegy nyergéből együtt röppent ma az egek magasa felé. Ima és könyörgés, hogy Mária patrónánk segéljen bennünket, hogy a búcsú után se válhassunk több százezer szirmú vágott virággá, hanem hitben, erőben és bizakodásban gyarapodva, csokrokra-csoportokra kötődve, otthon a nemzeti egység igénye és gyakorlása eresszen gyökeret és hajtson új hajtásokat.

 

Gondolatok döntés előtt   

Olvasóink nagy része számára az nem különösebb megfontolás tárgya, hogy hová szavazzon. Az azonban, hogy szavaz-e, talán nem ennyire világos. Hat pontba foglalt írásunk érvanyag, amely egyaránt szorgalmazza a szavazáson való részvételt és a Szövetség listájának támogatását. Olvasd és terjeszd!!!

Nyílt levél Medgyessy Péter miniszterelnökhöz   

"Mi, a Professzorok Batthyány Köre, meg vagyunk győződve arról, hogy az állampolgárok jelentős csoportja felvetéseire és kérdéseire joggal várhat az Országgyűléstől mérlegelt és indokolt választ. Felkérjük Miniszterelnök Urat, hogy mint a Kormány feje, hasson oda, hogy az Országgyűlés minél előbb pótolja e mulasztását" - írják a professzorok.

A Kerepesi Temető női szobrai  

A fotóművész életében mérföldkőnek számít minden egyes kiállítása, mert a közönségével találkozik. Aich Clara Amerikában élő fotóművész a „Grounds for Sculpture” művészi non-profit szervezet rendezésében New Jersey egy kis városkájában állította ki műveit; műalkotásokat műalkotásokról.

Röviden

Keddtől tíz napra lezárják az M7-es autópálya Budapestre vezető oldalát az érdi csomópontnál a burkolat felújítása miatt. Komoly torlódások várhatók, az arra közlekedőket kérik, hogy vegyék figyelembe a jelzéseket, és ha lehet, idejében térjenek át más útvonalra.

 

Csak ENSZ-támogatással vállalna szerepet a NATO Irakban mondta Pozsonyban a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.28.)

Összefogás a Nemzeti Petícióért   

A Fidesz kibővített elnökségi ülésén döntés született a petíciós aláírásgyűjtés folytatásáról és Orbán Viktor, mindenkit, aki egyetért a Nemzeti Petícióval, a budapesti Műegyetem rakpartra invitált június 6-án 15 órára.

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 8.

Sorozatunk következő témája az EU költségvetése. Az alapelv az átláthatóság és helyes igazgatás, amely biztosítja az EU-költségvetés hatékony és felelős felhasználását a polgárok érdekében.

Közép-európai államfők találkozója 

Mádl Ferenc elnök úr a tizenhét államelnök mostani tanácskozását azért tekintette rendkívül nagy jelentőségűnek, mert - mint fogalmazott - május elsejétől új helyzet jött létre a térségben, tíz ország az EU tagjává lett.

Még mindig a 60 éves KDNP ünnepről - Orbán Viktor beszéde

"60 éve, a nyilas terror idején alakult meg a Kereszténydemokrata Néppárt, hogy összegyűjtse mindazon keresztény értékrendű bátor embereket, akik fel merték emelni szavukat a hazánkat fenyegető nácizmussal szemben. A nyilasok eltűnésével azonban nem lélegezhettek fel az alapítók, mert a barna terrort a "felszabadulás" névvel reklámozott vörös terror váltotta fel. "

Röviden

Átvenné az Erste Bank a Magyar Posta pénzforgalmi tevékenységét - Sajtóhírek szerint ezt már a Postabank eladásakor lefektették egy háttéralku keretében. Kalmár István, a Posta korábbi elnöke aggályosnak találja, hogy az egyetlen nyereséges üzletágat ilyen megállapodásokkal próbálják "kiprivatizálni". A Magyar Posta árbevételének egyharmada származik a pénzforgalmi szolgáltatásokból. (hirTV)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.27.)

Jótékonyság  

Példátlan papi rendezvény a dévai árva gyerekek megsegítésére: a magyar papi futballválogatott kihívta a szlovák papi tizenegyet egy nemzetközi mérkőzésre. A mérkőzés teljes bevételét a dévai ferences kolostorba befogadott árvák javára ajánlják fel. A mérkőzésre 2004. június 8-án, kedden, 18 órától kerül sor Budapesten a Fradi pályán. Belépő: 1000 forint. A stadionban 40.000 (negyvenezer) ember fér el. Imádkozzunk és terjesszük a hírt, hogy megteljenek a lelátók! Komoly segítség lehetne a dévai árvák számára.

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 7.

Sorozatunk következő témája az európai kül- és védelmi politika.

A tücsök és a hangya 

Politikai humor.

Program-ajánló: Református Zenei Fesztivál 

Ezen a pünkösdi hét végén rendezik meg a Református Zenei Fesztivált "RÁDAY UTCAI SOKADALOM" névvel, 2004. május 28-29-30-án. Ingyen koncertek és vásár naponta 11-18 óráig.

Röviden

A 800 kilométer autópálya csak ígéret volt - Braun Róbert, a Miniszterelnöki Hivatal távozó helyettes államtitkára a Média Hungary című konferencián a Politikai kommunikáció című előadásában beismerte, a 800 kilométernyi autópálya megépítése a kampány során csupán a politikusok közötti licitálásban alakult ki. Braun elmondása szerint a közlekedési tárca úgy tájékoztatta őt, hogy Magyarországon ha minden munkagép az autópálya-építésen dolgozik, évente akkor is csak 110 kilométernyi autópálya épülhet.

 

Akár 100 ezer munkahely is megszűnhet a magyar mezőgazdaságban egy, a Fidesz birtokába jutott kormányzati előrejelzés szerint - jelentette ki Glattfelder Béla. A politikus hozzátette: a megszűnő munkahelyeknek csak a 30 százalékát tudja kezelni a kormányzat. Magyarország abban érdekelt, hogy az európai unió agrárrendszere ne változzon, és továbbra is nettó haszonélvezői lehessünk az agrártámogatásoknak. (hírTV)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.26.)

Még egyszer a 60 éves KDNP ünnepségről  

Latorcai Jánosnak, a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmányának elnökének kongresszusi megnyitó beszéde.

Mariazelli üzenet  

"Röviddel az Európai Unió legutóbbi kibővítése után tanúságot teszünk szándékunkról, hogy keresztényekként együtt építsük a közös Európa-házat. Az evangélium ehhez a mércénk. Ismerjük a mai Európa problémáit és veszélyeit. De ismerjük egy növekvő és békés együtt élés lehetőségeit is a népek között a mi kontinensünkön."

Felavatták a Magyar Katolikus Rádió épületét Budapesten

A Magyar Katolikus Rádió pünkösdi műsorkezdése előtt, kedden ünnepélyes keretek között felavatták a médium budapesti székházát. II. János Pál pápa jókívánságait és apostoli áldását Angelo Sodano bíboros, államtitkár levélben tolmácsolta.

A képviselő postájából 

"Szeretném, megkérni, hogy munkája során legyen tekintettel az alábbi, mindennapjainkat befolyásoló folyamatokra. Kérem jelentőségüknek megfelelően kezelje, és tegyen meg minden Öntől telhetőt ezen kérdések rendezése céljából."

Mátrai Márta nyílt levele Medgyessy Péterhez 

Mátrai Márta: "Nem csak gorombaságra ragadtatta magát ekkor, hanem a már beismert tényeket is eltagadni igyekezett: a százmilliós szerződés tényét is cáfolta."

Röviden

Egy géppuskalőszert küldtek Kaposvár polgármesterének levélben, amit kedden a hivatalába kézbesítettek; erről maga Szita Károly számolt be miután ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

 

Május 25-én, kedden délelőtt ünnepség keretében szentelte illetve avatta fel a Magyar Katolikus Rádió Délibáb utcai kápolnáját és egész épületét Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása és Seregély István érsek, a MKPK elnöke. II. János Pál pápa államtitkárán Angelo Sodano bíboroson keresztül küldte el üzenetét és apostoli áldását az új intézménynek. Az adás Pünkösdkor indul, interneten is hallható lesz.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.25.)

Ötölés-hatolás

Szomorújáték a magyar parlamentben Medgyessy Péter miniszterelnök és Baráth Etele fiai, valamint a MATÁV illetve az OTP közötti szerződés kapcsán.

Nemzeti Petíció: a kormány az Alkotmánnyal is szembemegy

A kormány tárgyalni sem hajlandó több mint egymillió ember akaratáról; a kérések, javaslatok megfontolásától, mérlegelésétől is mereven elzárkózik.

A képviselő postájából 

Dél-Koreában 1986-ban kevesebb találmány volt mint nálunk, azóta 9 db törvényt alkottak a találmányok ösztönzéséről, ennek köszönhetően ma 1 millió lakosra egy év alatt 1800 találmány jut. Hazánk vészesen lemaradt, 1 millió lakosra egy év alatt 80 találmány jut.

A kistérségi társulási törvény 

"A jelenlegi vidékfejlesztési szemlélet (melyet kizárólag pénzügyi szempontok vezérelnek) továbbra is a városi agglomerációkba kényszeríti a települési lakosokat. Súlyosan és közvetlenül vét a nemzeti kultúra és hagyomány megtartása ellen, közvetve a környezetvédelem ellen, akadályozza az esélyegyenlőséget, a felzárkózást, kb. 800 ezer ember életkörülményeinek javulását." - írja Salföld polgármestere cikkében.

Röviden

Újabb alkotmányellenes törvények - Alkotmányellenesnek nyilvánította a gyűlöletbeszédről szóló törvényt az Alkotmánybíróság. A testület gyakorlatilag a köztársasági elnök kifogásával értett egyet. Mádl Ferenc azért fordult a bírósághoz, mert úgy ítélte meg, hogy a decemberben megszavazott törvénymódosítás túlzott mértékben korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. Alkotmányellenes rendelkezéseket tartalmaz a mezőgazdasági termékek kereskedelmi többletkészletezésével kapcsolatos intézkedésekről szóló törvény is - mondta ki a bíróság. Az áprilisban megszavazott jogszabály előzetes normakontrollját ugyancsak Mádl Ferenc kérte.

 

Több mint egy évig tartó helyreállítási munkák és szakértők heves vitái után ismét régi fényében csillog a Michelangelo készítette világhírű Dávid-szobor. A több mint négy méter magas, carrarai márványból készült alkotás, amely évente százezernél is több látogatót vonz, desztillált vízzel végrehajtott aprólékos tisztítás után keddtől látható ismét a firenzei Accademia galériában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.24.)

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 6. 

Sorozatunk következő témája az európai régiók kérdése. Cél, hogy valamennyi európai régió kiegyensúlyozottan kerüljön  fejlesztésre a szolidaritás, szubszidiaritás és sokszínűség elve alapján.

A romániai demokráciát vizsgáló európai bizottság  

Az Európai Néppárt elnöksége a romániai demokráciát vizsgáló európai bizottság élére Orbán Viktort kérte fel.

75. jubileumi Ünnepi Könyvhét 

A jubileumi, 75. ünnepi könyvhét új központi budapesti helyszínén, a bazilika előtti Szent István téren 124 pavilonban 191 kiadó ajánl majd olvasnivalót június 3-7. között.

Röviden

Kajak-kenu Európa-bajnokság, Poznan: a magyar versenyzők 10 arany-, 5 ezüst-, és 3 bronzéremmel fejezték be a kontinensviadalt.  GRATULÁLUNK!

 

Horst Köhlert választották a Németországi Szövetségi Köztársaság kilencedik államfőjének vasárnap Berlinben. A feladattal megbízott testület, a 12. szövetségi közgyűlés már az első fordulóban abszolút többséggel megválasztotta a 61 éves Horst Köhlert, az ellenzéki pártok (kereszténypártok, liberálisok) közös jelöltjét, a Nemzetközi Valutalap volt igazgatóját.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.23.) Vasárnapi gondolat

 

60 éves a KDNP

Az Antall-kormány megalakulásának 14. évfordulója 

1990. május 23-án a kormány-program vitáját követően Antall József letette az esküt és megalakult a kormánya. Az eseményre Antall József miniszterelnök beszédével emlékezünk.

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 5.  

Sorozatunk következő témája az egészség, a környezetvédelem. Az alapelv: "Világunk a természeti örökségünk. Csak kölcsönvettük a gyermekeinktől."

„Történelem Fő utca" rendezvény Csíkszeredában 

Az Európai Unió eszköz, a nemzetpolitika eszköze – hangsúlyozta a Történelem Fő utca pénteki csíkszeredai rendezvényén mondott beszédében Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke

Röviden

Lemondott az Oroszországi Szociáldemokrata Párt éléről Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió volt elnöke. A hírt az orosz NTV televízió jelentette. Gorbacsov és pártja nem élvez túl nagy támogatást Oroszországban, mivel a volt elnököt hibáztatják a Szovjetunió összeomlásáért.

 

Indiában beiktatták hivatalába az új miniszterelnököt Manmohan Szinghet, és letette az esküt a kormány 67 minisztere is az elnöki palotában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.22.)

Választási tanácsadó 

Voltak, akik közös listáról álmodtak, voltak akik szerint vagy az MSZP vagy a fasiszták győznek. Mi a fasisztázást visszautasítjuk, a közös listát elutasítjuk, de közös kampányt el tudunk képzelni.

Elvhűség és együttműködés 

A Fidesz uniós politikája rugalmas lesz, de az elvi alapvető kérdésekben határozottságot mutat, és nem hajlandó engedményekre - jelentette ki Martonyi János, a Fidesz Szabad Európa Központjának vezetője pénteken a Csak együtt sikerülhet címet viselő Európa-program bemutatásakor.

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 4.  

Sorozatunk következő témája a kutatás és az oktatás, mely a sikeres jövő alapját képezi.

Kincses Kolozsvár kincsei Wass Albertért

Egy tizenöt fős csapat lelkes és odaszánt munkába kezdett. Alapos és megbízható kutatást vállaltak – irodalomtörténeti és történelmi forrásokból – Magyarországon, Erdélyben, Nyugat-Európában és Amerikában: Wass Albert rehabilitálása a cél.

Röviden

Új elnök lesz a Duna TV-ben - Pekár István megbízatásának meghosszabbítását nem szavazta meg a kuratóriumi elnökség.

 

Húszezer aláírással hitelesített petíciót adtak át a Vasutasok Szakszervezetének képviselői a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviselőinek. A vasutasok európai színvonalú szolgáltatásokat tartanak szükségesnek, és követelik az idei évre tervezett létszámcsökkentés leállítását.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.21.)

Az OVB kisorsolta a pártok sorrendjét 

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén kisorsolta, hogy a június 13-i EP-választáson induló 8 pártlista milyen sorrendben kövesse egymást az országosan egységes szavazólapon. A 6. lista a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségé.

Az ORTT hamis beadvány alapján ítélt  

Hamisítványnak bizonyult az a beadvány, amely alapján az Országos Rádió és Televízió Testület elmarasztalta a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorát, Lovas István egyik jegyzete miatt. Egyébként a Magyar Rádió az ORTT döntése ellen felebezett, és a fővárosi bíróság megállapította, hogy a Lovas- jegyzet nem sértette meg a médiatörvény rendelkezéseit.

Meghívó 

"Magyarország lehetőségei az Európai Unióban című kerekasztal-beszélgetés sorozatának következő estjére 2004. június 4-én kerül sor.

Röviden

Több ország közösen indítványozza a kereszténységre való utalást az európai alkotmányban. A lengyel külügyi szóvivő bejelentette, hogy az Unió soros elnökségét ellátó Írországnak írtak levelet ez ügyben. A 25 tagállam közül Olaszország, Írország, Málta, Lengyelország, Portugália, Csehország és Szlovákia követeli, hogy az alkotmány bevezetőjébe egyértelmű utalás kerüljön be a kereszténységről. Franciaország, Belgium és az észak-európai tagállamok ellenzik ezt. Várhatóan további országok csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

 

A XI. kerületi szakrendelő előtt demonstrált 212 ott dolgozó egészségügyi munkatárs. Aláírásukkal tiltakoztak a Fehérvári úti járóbeteg-ellátás egyeztetés nélkül tervezett kht.-be vonása ellen. Kupper András kerületi képviselő elmondta: a kht. vezetője kilátásba helyezte a munkavállalók 25-30 százalékos leépítését, a szakembereket pedig "túlképzettnek" tartja. Kupper András szerint az ügyvezető igazgató kijelentette: olcsóbban is el lehetne látni ezeket a feladatokat ukrán és romániai ápolókkal.

 

Demszky nagyon szeretne az Európai Parlament képviselője lenni. Ennek érdekében a koalíciós partnert sem kíméli: "Öngólt lő a magyar költségvetés minden évben, amikor kifosztja az önkormányzatokat. Ha ez így marad, ez a kormány meg fog bukni." - mondta.

 

Olasz tiszteletbeli konzulátust avattak az éppen három éve megnyílt Olasz Kulturális Központ épületében csütörtökön, Szegeden. Az olasz konzulátus már a negyedik külképviseleti intézmény a Tisza-parti városban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.20.)

Balassagyarmat: Együtt a polgári oldal 

Amíg az MDF országosan a két nagy párt ellen vádaskodik, a polgári oldal hívei tudják, hogy csak együtt boldogulnak. Balassagyarmaton legalábbis meg vannak erről győződve.

Irak  

Ne legyen kampánytéma, mondogatják az MSZP köreiben. Mintha valami szégyenteljes dolog volna egy kampány alkalmával olyan kérdéseket megtárgyalni, amelyek iránt az emberek érdeklődnek. Ráadásul a kérdésnek van európai vonatkozása.

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 3. 

Sorozatunk következő témája a gazdaság: Munkahelyteremtő, versenyképes gazdaságot kívánnak létrehozni, mellyel Európát világelsővé lehet tenni.

Búcsúlevél a PSZÁF vezetésétől  

Hatályba lépett a PSZÁF átalakításáról is rendelkező törvény. A felügyelet távozó vezetése búcsúlevelet tett közzé a Magyar Tőkepiacban, amelyet változtatás nélkül közlünk.

 Röviden

Demonstrációt tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete május 28-án Budapesten az oktatásban dolgozók bérének megőrzéséért. A Pénzügyminisztérium elől induló megmozdulás célja, hogy a kormány azonnal intézkedjen az oktatási szférában dolgozók bére vásárlóértékének megőrzéséért - mondta Kerpen Gábor szakszervezeti vezető. Azt várják, hogy a kormány biztosítsa éves szinten az átlagosan 6-7 százalékos béremelés jogi és finanszírozási garanciáit.

 

Utcabútortender - újabb szocialista rokoni szál - A fővárosi utcabútortender egyik potenciális indulójának számító cégnél könyvvizsgálóként dolgozik Bakonyi Tibor szocialista főpolgármester-helyettes felesége. Bakonyiné Juhász Ildikó okleveles könyvvizsgáló a cégbírósági adatok szerint képviselője annak az Adószerviz nevű adó- és pénzügyi tanácsadó kft.-nek, amely a Wall Magyarország Városbútorfejlesztő és Hirdető Kft. könyvvizsgálatát végzi.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.19.)

Újabb kormányzati jogtiprás 

Az Alkotmánybíróság határozata és az indoklása egyértelművé teszi, hogy minden egyházi közfeladatot ellátó intézményre érvényes legutóbbi állásfoglalása - jelentették ki az úgynevezett szociális igazgatásról szóló törvényt az Alkotmánybíróságon megtámadó ellenzéki politikusok hétfői sajtótájékoztatójukon,

Üdvözlet II. János Pál pápának 

Mádl Ferenc köztársasági elnök az idézett üdvözletet küldte II. János Pál pápának, 84. születésnapja alkalmából.

Program-ajánló: Természetvédelmi nap az Állatkertben 

Közös természetvédelmi napot tart a Fővárosi Állat- és Növénykert és a WWF Magyarország a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napján május 22-én, szombaton az Állatkertben.

Meghívó” 

Május 20-án az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Németh Erzsébet szakértő, a téma pedig "A valóságshow szociológiai hatásai, az erőszak terjedése a médiában".

Röviden

A gazdasági tárca forráshiány miatt átmenetileg felfüggeszti hét energiatakarékossági pályázatát - írja a WestelPress. A május15-én postázottakat még befogadják.

 

Az SZDSZ nemet mond Medgyessyre - Az SZDSZ szerint jövőre olyan köztársasági elnököt kell választani akinek személyét illetően széleskörű a politikai és a társadalmi konszenzus. Fodor Gábor kizártnak tartja, hogy az SZDSZ a jövőben támogatná Medgyessy Péter esetleges köztársasági elnökké választását.

 

A Barcelona jelképeként ismert Sagrada Familia kicsinyített mása is látható az ausztriai Minimundusban, a Wörthi-tó partján lévő modellparkban. Az Antonio Gaudi által tervezett és a mai napig befejezetlen templom kicsinyített mását villachi diákok és tanárok négy év alatt 40 ezer óra munkával készítették el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.18.)

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 2. 

Sorozatunk következő témája a biztonságunk: a határok biztosítása, az illegális bevándorlás és terrorizmus elleni harc.

„Tizenöt éve elkötelezett híve vagyok a csatlakozásnak” 

Deme Tímea, a BBC munkatársa Szájer Józseffel, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség politikusával, az Európai Parlament képviselőjelöltjével készített interjút.

Röviden

"Nehezen" küldte el a parlament Szász Károlyt - A PSZÁF felügyeleti tanácsának elnökét egy héttel ezelőtt határozatképtelenség miatt nem tudta megválasztani az Országgyűlés. Hétfőn többszöri kísérlet után sikerült csak a parlamentnek megválasztania Farkas Istvánt, a PSZÁF élén a jelenlegi elnököt felváltó felügyeleti tanács elnökének. Először a szocialisták kértek szünetet a szavazást megelőzően, majd Áder János (Fidesz) kért 30 perces tárgyalási szünetet, ennek letelte után Herényi Károly (MDF) élt hasonló javaslattal. Az "időhúzást" Kuncze Gábor (SZDSZ), folytatta, aki 30 másodperces tárgyalási szünetet kért az általa bonyolultnak nevezett kérdés megvitatásához. Végül Farkas Istvánt 193 igen, ellenszavazat nélkül és két tartózkodás mellett választották meg a felügyeti tanács elnökének. Az ellenzék nem vett részt a szavazásban.

 

A parlament 290 igen szavazat, ellenszavazat nélkül és három tartózkodással elfogadta a kórháztörvény elleni népszavazás kiírásáról szóló parlamenti határozatot. Noha az Alkotmánybíróság egyszer már megsemmisítette a törvényt, most népszavazás dönt a már nem létező jogszabályról.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.17.)

Listák 

Befejeződött a kampány egyik fontos szakasza: vége a kopogtató gyűjtésnek. A tizenhat próbálkozó közül hat már elvérzett. A jobbra illetve balra sorolható szervezetek száma kiegyenlítettebb, mint máskor.

Érvelési segédanyag az EP-választásokhoz 

Egy új sorozatot indítunk az Európai Parlament képviselőinek megválasztásáig: érvelési segédanyagként használható az összeállítás. Elsőként az "Európa a polgárokért - átláthatóság, demokrácia és szubszidiaritás" témakört választottuk.

Bugár Béla a kisebbségek védelmében 

Alkotmányos erejű kisebbségi törvény elfogadását sürgette Szlovákiában Bugár Béla vasárnap a szlovák sajtónak adott nyilatkozatában. Bugár kifejtette: amíg a szlovák törvényhozás nem alkotja meg a nemzeti kisebbségek jogállását rendező alkotmányos erejű törvényt, addig a kisebbségek sorsa a mindenkori kormány akaratának lesz alárendelve.

Az unió lehetőség a magyar nemzet újraegyesítésére 

Az európai parlamenti választáson lehetőség nyílik arra, hogy figyelmeztessék a kormányt: rossz irányba halad - jelentette ki Szájer József szombaton Sümegen.

Röviden

Gödöllő és környéke ingyenes M3-ast akar - Gödöllő és a környező települések polgármesterei arra kérik a közlekedési minisztert, hogy az M3-as környékbeli szakaszát tegye ingyenessé, ugyanis rengetegen használják az autópálya helyett a hármas főutat, emiatt hétköznap a forgalom már szinte elviselhetetlen a lakosok számára.

 

Kányádi Sándor költő 75. születésnapját ünnepelte Kolozsváron május 14-én, pénteken, a Magyar Színházban, a magyarországi Kaláka együttes koncertjeivel. A zenekar kapcsolata a költővel nem új keletű, hiszen számtalan versét megzenésítették, népszerűsítve ezzel a legszélesebb körökben. A du. 4 órai előadáson főleg ismert gyerekdalok csendültek fel az apróságokból és szülőkből álló közönség nagy örömére, este 7 órától pedig igazi díszelőadás keretében köszöntötték Kányádi Sándort.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.16.) Vasárnapi gondolat

A csodacsatár 

Már minden párt megtartotta a "kampánynyitót". A hirdetőtáblákon Schmitt Pál és a fiatalok épp együtt építik a jövőt, Dávid Ibolya simogatja a MÉH-be vivendő gyűrött papírjait, s az SZDSZ is hirdeti: több pénzt a városoknak. Csak az MSZP vár ki. De ne hidd, hogy tétlenkedik.

Több mint egymillióan írták alá a Nemzeti Petíciót 

Ahogy már tegnap este jeleztük elérte az aláírás-gyűjtés a kitűzött 1 milliót. A hírt bejelentő sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a legtöbb aláírást számszerint huszonegyezer-kettőszázhetvenegy aláírást a budapesti V. kerületet gyűjtötte. "ezüstérmes" lett tizenháromezer-nyolcszáz aláírással a XII. kerület, "bronzérmes" pedig Eger tizenegyezer aláírással, de közel tízezer aláírás gyűlt össze Szegeden, Szekszárdon és Kaposváron is.

Honlap-ajánló: Feszty-körkép 

110 éve festette Feszty Árpád a magyarok bejövetelét ábrázoló világhírű, monumentális körképét, amely ma az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban áll többszöri felújítás után, teljes szépségében. Az évfordulóról csütörtökön emlékeztek meg Ópusztaszeren.

Röviden

Hétfőn, Budapesten sorsolják ki az európai parlamenti választásra a külképviseletek szavazat-számláló bizottsági tagjait. A választási eljárásról szóló törvény szerint a pártok, listaállításukkal egy időben jelenthetik be azokat a személyeket, akiket az egyes nagykövetségekre javasolnak szavazatszámláló bizottsági tagnak. Az OVB ezek közül sorsol ki négyet.

 

Megtalálták a világ legrégebbi egyetemét - Egy lengyel-egyiptomi régészcsoport Alexandriában, a Földközi-tenger partján fekvő egyiptomi városban megtalálta azt az ókori egyetemet, ahol többek között Arkhimédész és Eukleidész is tanult egykor. Az Alexandriai Egyetem az ókor vége felé az egész Mediterráneum, a Földközi-tenger vidékének leghíresebb iskolája, tudományos központja volt.

 

Megállapodott a távirati iroda létszámcsökkentéséről az MTI vezetése az érdekképviseletekkel. - A hírügynökség a múlt hónapban jelentette be, hogy a médiapiaci változások nyomán 18 százalékos leépítésre kényszerül. Az átfogó takarékossági program keretében az év közepéig 80 dolgozó munkaviszonyát tervezi megszüntetni a cég, sok megbízási és vállalkozói szerződést felbontanak.

 

Vidámabban: Száguldozik egy motoros az országúton. Egyszer csak nekicsapódik a bukósisakjának egy veréb. A veréb eszméletét vesztve lezuhan a betonra. A motoros megsajnálja, hazaviszi. Otthon beteszi egy kalitkába, ad neki egy kis kenyeret, vizet, és elmegy. Kis idő múlva a veréb magához tér, körbepillant:
- Rács, kenyér, víz... A fenébe! Kinyírtam a motorost!                
(A kolozsvári Krónika nyomán)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.15.)

 

Túl az egymillión!
A kormánypártok riogatása és okvetetlenkedése ellenére
már most több mint egymillió magyar írta alá a Nemzeti Petíciót.
Az aláírások gyűjtése tovább folyik, mert még midig nagy az érdeklődés.

 

Szeretettel köszöntjük a kis Orbán Flórát, s kívánunk neki, szüleinek és testvéreinek erőt, egészséget és sok boldogságot.
Isten áldása kísérje a most már 7 tagura bővült család minden tagjának az életét!

Draskovics munkában 

Három hónap alatt duplájára nőtt az államháztartás hiánya. Draskovics Tibor, közvetlenül hivatalba lépését követően tett ígéretet arra, hogy haladéktalanul lépéseket tesz az államháztartási hiány csökkentése érdekében. Három hónapos tevékenységének köszönhetően azonban nem hogy csökkent volna, de több mint a duplájára nőtt az államháztartás hiánya, 218 milliárdról 547 milliárdra.

Csak az olaszok ilyenek? 

Politikai humor

Röviden

Az Egri Útépítő építheti az M3-as autópálya Nyíregyházát elkerülő szakaszát, míg a Debrecenbe vezető M35-öst egy portugál cég kezdheti építeni. A portugál Mota-Engil 21 milliárd 900 millió forintért vállalta a több mint 12 kilométernyi út elkészítését 2006 márciusáig. Az Egri Útépítő szintén 2006 márciusáig építi meg a Nyíregyházára vezető autópálya-szakaszt, összesen közel 25 kilométert. Az ár 33 milliárd forint. Az építkezések nyáron kezdődnek.

 

A prágai parlament felsőháza a héten arról tanácskozott, hogy ideje lenne országuknak a Cseh Köztársaságnál rövidebb, frappánsabb, gördülékenyebb nevet adni. A honatyák javaslata: legyen az ország neve Cseszkó.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.14.)

Megjelenik a Polgári Körök 2003-as évkönyve 

Húszezer példányban megjelenő könyv bevételének nagyobb részét a Polgári Körök Házának befejezésére fordítják. A kötet hónapról hónapra mutatja be a polgári körök tevékenységét. Olvasható benne Jókai Anna, Tőkéczky László és Eperjes Károly írása is.

Iraki szerepvállalásunk 

A Fidesz azt szeretné, ha az Országgyűlés politikai nyilatkozatban rögzítené: amennyiben június 30-ig az ENSZ nem tudja átvenni Irak civil és katonai irányítását, úgy a kormány kezdeményezné a magyar katonák hazahívását - mondta Simicskó István 

Honlap-ajánló: SANSZ Alapítvány 

Alapítványok, Civil- és nonprofit szervezetek, magánszemélyek figyelmébe ajánljuk a nekünk megküldött levelet.

Röviden

A vártnál nagyobb lett a folyó fizetési mérleg hiánya márciusban. A deficit a tervezett 420 millió euró helyett 588 millió euró volt.

 

"Kötelezően választható" tantárgy lesz a hittan a szlovákiai általános iskolák alsó tagozatán ősztől. Az ateista tanulók hitoktatás helyett etikai nevelésben részesülnek. Az erről szóló dokumentumot a Szlovákiában elismert tizenegy egyház képviselői, az állam részéről Rudolf Schuster elnök, Mikulás Dzurinda kormányfő és a parlament házelnöke, Pavol Hrusovsky, a Szentszék képviseletében pedig Henryk Józef Nowacki, apostoli nuncius írták alá csütörtökön Pozsonyban.

 

Szerda éjszaka feltörték és kirabolták a Fidesz Zuglói szervezetének Cinkotai úti irodáját. A párt kerületi alelnöke, Gyügyei Attila elmondta, elvitték az irodában található műszaki cikkeket, készpénzt valamint az összegyűjtött kopogtatócédulákat és a Nemzeti Petíció 500 aláírást tartalmazó példányait.

 

Személyiségi jogi pert nyert  Kövér László a Fidesz választmányi elnöke Veér Andrással szemben. A Fővárosi Bíróság megállapította, hogy a Népszavában egy éve megjelent cikkében Veér András személyiségi jogokat sértett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.13.)

A Parlamentből jelentjük 

A szerdai politikai vitanapon, melyet  "Megfelelően felkészült-e Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozásra?" címmel a Fidesz kezdeményezésére tartottak, Surján László felszólalásában dokumentumokra hivatkozva bizonyította, hogy a felkészülés legalább is a kormány oldalán hiányos.

A nyugdíjak szintje és az MSZP-SZDSZ kormányok felelősége 

Éppen a napokban kapták kézhez a nyugdíjasok a kormány legújabb kettős kampánycéduláját féligazságokkal és hazugságokkal tarkítva. A közölt írásban éppen azt mutatja ki a szerző, hogy a szoc-lib kormányok által a nyugdíjasoktól elvett összegeknek még a kamatait sem fedezi a 19000 Ft és mostani egy heti nyugdíj-adomány.

Nyilatkozat gyűlölet és harag nélkül 

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk küszöbén, még márciusban született a hozzánk most eljutott nyilatkozat az 56-os elitéltektől.

Meghívó 

Május 26-án a zugligeti Keresztény Közéleti Klub vendége Surján László. Az összejövetel nyilvános, mindenkit szívesen látnak.

Röviden

A kormány felkészült az uniós tagságra? - Kovács László bejelentette vitanyitó beszédében, hogy a magyar búza-kvóta nagyobb, mint a lengyeleké. Ám, amint arra Szájer József és Glattfelder Béla is rámutatott, a búzára nincs is kvóta.

 

Rákóczi emlékérmet kapott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Nagybaracska települése ezzel köszönte meg a volt kormányfőnek azt a több 10 millió forintot, amelyet a Széchenyi-terven nyertek. A faluban több mint 70 millió forintos fejlesztések indulhattak meg 1998 és 2002 között, melyek munkalehetőséget is jelentettek a helyieknek.

 

"Tisztelem ezen felmagasztalt Szent Képedet..." címmel a maga nemében páratlan ritkaságokat bemutató időszaki kiállítás nyílt Esztergomban. A katolikus népi vallásosság tárgyi emlékeit, a hitélet egyéni ájtatosságait segítő szentképeket és metszeteket a Főszékesegyházi Kincstárban tekinthetik meg az érdeklődők.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.12.)

Itt vannak a fagyosszentek

„sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz"

A Parlamentből jelentjük 2004.05.10 

Pokorni Zoltán

Szijjártó Péter
.

Soltész Miklós

"Szavak és tettek"

"Tények és hazugságok, azaz: hol van a 400 ezer új munkahely?"

"A cisztás fibrózis-betegek élete függhet-e a megszorítócsomagoktól?"

Az Olaszországi Katolikus Magyar Misszió közleménye 

Május 18-tól minden héten magyar szentmisét tartanak a római Szent Péter-bazilikában.

Szövetséget kötött a Fidesz a KDNP-vel 

Együttműködési megállapodást írt alá kedden Budapesten a Fidesz és a KDNP elnöke. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a megállapodás aláírása előtt azt mondta: egy régi és egy új kereszténydemokrata párt köt egymással szövetséget.

A Millenáris Kht és Berkecz Mária pere 

2004. május 1-jei Tallózónkban felhívtuk Olvasóink figyelmét a fideszfrakcio.hu egyik cikkére. Erre Mizsei Zsuzsa a Millenáris Kht jelenlegi vezetője két levelet is küldött, mely szerint a tallózott cikk állításai nem felelnek meg a valóságnak, ezért kérésének eleget téve a tallózó linkjét töröltük.

Meghívó 

Május 13-án az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Káel Csaba filmrendező, a Bánk bán rendezője.

Röviden

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz a csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka.

 

Ez egy világos, beszélő adat... A nyugdíjasok hasonlítsák össze  a 2002. februári és a 2004. februári nyugdíjból a rezsi levonása után megmaradt összeget. (Köszönjük a javaslatot egy hűséges Olvasónknak!)

 

Rakétatámadás ért Afganisztánban egy nemzetközi katonai bázist, amely a magyar egészségügyiek szálláshelyéül is szolgál. A délelőtti, kabuli robbanásban egy német megsebesült, a tíz magyar közül senki sem sérült meg.

 

Felújítják a waterloo-i csatamezőt, hogy a világtörténelem egyik leghíresebb ütközetének helyszínén méltó módon fogadhassák az ide látogató turistákat. A Brüsszeltől délre fekvő mezőn 1815. június 18-án ütköztek össze Napóleon francia császár hadai a Wellington brit herceg vezette szövetséges haderővel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.11.)

Mennyibe kerül az adófizetőknek Vörös Csilla?  

A Werber-vírus minden szocialistát megfertőzött, akik képtelenek kigyógyulni a betegségből. A ragályos kór a kultúráért felelős minisztert is megmételyezte. Nincs háború, ezért nincs szükség arra, hogy a kulturális miniszter kabinetje rohamosztagként működjön, és utcai botrányokat provokáljon - mondta Halász János Hiller Istvánhoz intézett azonnali kérdésében.

A magyarok háromnegyede visszahívná a katonákat Irakból 

Magyarországon négyszer annyian ellenzik az amerikaiak iraki szerepvállalását, mint ahányan támogatják - állapította meg a Magyar Gallup Intézet az április 25-28. között végzett közvélemény-kutatás alapján.

Meghívó: Képmás Est

A Képmás Családmagazin tovább folytatja sikeres rendezvényeit. Május  hónapban a Keresztény Európa címmel tartott beszélgetésnek  a történelmi egyházak neves vezetői lesznek a résztvevői.

Röviden

Idén jóval kisebb mértékben emelkednek a hazai fizetések, mint az elmúlt három évben - vélik a gazdaságkutatók. Míg 2001 és 2003 között átlagosan 8 százalékos reálbér-emelkedés volt Magyarországon, addig a GKI adatai szerint idén ez 1-2 százalékkal nőhet. A következő években gyorsuló növekedés várható a bérek terén, igaz az EU-s átlagbéreket így is csak évtizedek múlva érjük el.

 

A benzin fogyasztói ára 10-15 forinttal, a dízelé pedig 10-20 forinttal emelkedhet. A Mol a nemzetközi kőolajpiacok jelenlegi extrém helyzete ellenére sem látja reálisnak, hogy a hazai benzinárak literenként 300 forintig nőjenek - mondta az Rt. ügyvezető igazgatója.

 

Választott a világ legnépesebb demokráciája - Indiában befejeződtek az öt szakaszból álló, három hétig tartó parlamenti választások. Összesen 370 millió választópolgár adta le voksát, ami 55 százalékos részvételt jelent. A közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a kormányzó Nemzeti Demokrata Szövetség veszített pozícióiból, ám így is a legtöbb mandátumra számíthat az 543 tagú szövetségi parlamentben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.10.)

Orbán Viktor kampánynyitó beszéde  

Miről nem szól ez a választás? Először is nem szabadna, hogy a barátaink felől érkező támadásokról szóljon. Nem baj, ha Münnich Ferencnek neveznek bennünket. Nem baj, ha valakinek Grósz Károly jut rólunk az eszébe. Ha a barátainkról van szó, akkor egyetlen tanácsom van az Önök számára: tűrjük el. Legyünk udvariasak, szelídek, akármilyen nyilak is repüljenek felénk a kalapok alól.

Összetartani -Interjú Méray Tiborral  

Épp száz éve, 1904-ben Perczel házelnök zsebkendős jeladására a többség szabályellenesen szavazott meg egy törvényjavaslatot. A képviselők ököllel estek egymásnak, tintatartókat hajigáltak, bútorokat törtek össze. 1912-ben a sípoló, doboló, trombitáló ellenzékieket az akkori házelnök, gróf Tisza István rendőrséggel vezettette ki, (rendőrség a magyar Parlamentben!). Fényképfelvétel őrzi, amint gróf Apponyi Albertet karhatalommal távolítják el az ország házából! Ezekben a szép békeidőkben egy eszement képviselő rálőtt Tiszára és öngyilkosságot kísérelt meg. Még jó, hogy akkor nem volt televízió, így aztán manapság a verekedő japán képviselőkön háborodhatunk fel. És a Tisztelt Házban nagytudású, művelt, jól nevelt emberek ültek. Arisztokraták, jeles írók, tekintélyes jogászok! Ehhez a viselkedéshez képest azért léptünk valamit előre.

Röviden

A Magyar Koalíció Pártja az egyetlen kisebbségi párt, amely önálló listát állít az európai választásokon - mondta Bugár Béla pártelnök a Szövetség kampánynyitó beszédén.

 

Szabó György szocialista képviselő a Zemplén televízióban azt mondta, hogy még egyetlen tagállam sem akart kilépni az Európai Unióból, még egyetlen belépő állam sem bánta meg a felvételét. Nem érti, hogy akkor mitől félnek egyesek itthon. Szerintünk még egyetlen tagállamot sem vezetett be az Unióba olyan kormány, amelynek tagjai diktatúrában nőttek fel és a diktatúra kiszolgálóiként értek el magas állásokat. Ez bizony elegendő ok az aggodalomra. Június 13-án megmutathatjuk: már nem élvezik bizalmunkat.

 

Bűnözők a kormány körül. Aránytalanul drágán, 600 millió forintért vásárolt a Honvédelmi Minisztérium egy An-26-os szállítógépet. A vásárlással megbízott cég vezetője ellen lopás, köz- és magánokirat-hamisítás miatt büntetőeljárás folyt a közelmúltban. Veres Istvánt idén januárban jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a honvédség szolnoki repülőbázisán műszaki szolgálatvezetőként elkövetett visszaélései miatt.

 

Juhász lapáton? Szocialista körökben egyre erősebb a vélemény, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek a következő kormányátalakítás idején – május közepén vagy június elején – távoznia kell posztjáról. Az MSZP-ben legfőképpen amiatt aggódnak, hogy Medgyessy Péter kormányfő újra megpróbálja meggyőzni Simonyi András washingtoni magyar nagykövetet: vállalja el a tárca vezetését, háttérbe szorítva ezzel Iváncsik Imrét, akit a párt látna szívesen Juhász utódaként.

 

Európai nyomás a nagy költségvetési hiány miatt. Az Európai Bizottság június 23-án várhatóan javasolja majd a túl nagy deficit miatti eljárás formális megindítását több új tagállam ellen. A határ a három százalékos hiány. Az eljárások megindításakor időpontokhoz kötött deficitcsökkentési menetrendeket javasolhatnak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.09.)

Az első Európa nap itthon  

Magyarok Nagyasszonya szobor a falu felett - kék Európa szalag a millenniumi zászlón. Iliny ünnepelt.

Tamási Orosz János: Szóló szőlőt az Unióba  

Mire vezet, ha elromlik a vízcsap? Szerzőnk gondolatai szabadon csaponganak, fanyar humora jól tükrözi uniós képzeteink kuszaságát.

Tamási Orosz János: Egészségünkre, urak 

A ballagás és az érettségi találkozók időszakában szembesülhetünk azzal a teherrel is, amelyet évek óta hordozunk, s nem tudunk letenni: megosztottságunk, rendezetlen tisztességtelenségeink halmaza elborít, ünneplés helyett feszültségeinket növeli. 

Tallózó az árnyoldalakról (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.08.)

Vöröskeresztes Világnap  

1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ennek hatására 1860 május 8-án megalapította a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszervezetet. Az ún. Genfi Egyezmény egy évvel később hagyta jóvá a kezdeményezést. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.

50 százalékos részvétel várható az EP-választásokon 

Brüsszelben sajtótájékoztatón ismertették a csatlakozó és a tagjelölt országok Eurobarométere kutatás első eredményeit. Az idén tavasszal, februárban és márciusban tizenhárom országban személyes megkérdezéssel végzett felmérést az Európai Bizottság megbízásából a  Magyar Gallup Intézet koordinálta és ugyancsak a Gallup végezte az adatok elemzését.

170 millió a Mátyás-templom felújításának indításához

Tirts Tamás, a Főváros Kisebbségi, Emberi Jogi és Vallásügyi Bizottságának elnöke szerint a Mátyás-templom felújításának megkezdéséhez a főváros idei költségvetéséből tervezési célokra 170 millió forintot kellene elkülöníteni.

Röviden

Harangoztatni akart a kormányzat május 1-jére- A magyar történelmi egyházaktól harangozást "rendeltek meg", ám azok nem tettek eleget a kérésnek - derült ki Bölcskei Gusztáv református püspök minapi nyilatkozatából. A Magyar Református Egyház tegnap lezárult zsinata többek közt az európai csatlakozással is foglalkozott. Bölcskei ennek kapcsán kifejtette: Protestáns józansággal kell megközelíteni ezt a kérdést. Bölcskei utalt arra is, hogy épp ez a józanság vezette a történelmi egyházakat, amikor nem tettek eleget "egy megrendelésnek", és nem harangoztak április 30-án éjfélkor.

 

Aszlan Abasidze Moszkvába menekülésével Grúzia visszaszerezte Adzsária nevű tengerparti tartományát. Az Abasidze család több mint tíz éve magánbirtokként irányította a területet: idősebb Abasidze volt a tartomány elnöke, a fia pedig a főváros polgármestere. A hatalmukat biztosító pénzt a kikötőn átfolyó rengeteg olajból szerezték. Abasidze hiába robbantotta fel a tartományba vezető hidakat és szedette fel a síneket, kénytelen volt az orosz Biztonsági Tanács vezetőjének magángépén elhagyni tartományát csütörtökön.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.07.)

Berzsenyi Dániel
1776. május 7-én született Egyházashetyén

Fővárosi utcabútor tender elleni tiltakozás    

Már nemcsak a főváros Fidesz-frakciója, hanem a Városháza vizsgálóbiztosa is tiltakozik egy fővárosi pályázat miatt. A tendert az utcabútorok telepítésére és reklámfelületeinek hasznosítására írták ki. A 25 év alatt több mint bruttó 300 milliárd forintos haszonnal járó üzlet előkészítéséről rendkívüli gyorsasággal, a közbeszerzési eljárás megkerülésével döntött a városvezetés, állítja az ellenzék.

Meghívó és honlap-ajánló  

A most májusban gyémántmisés Barlay Ödön Szabolcs atya - ciszterci tanár, a történelemtudományok doktora - által szerkesztett honlap szerteágazó témakörével (művészet, irodalom, cserkészet, teológia stb.) tükrözi "BÖSZ" atya fantasztikusan összetett, tudósi és lelkészi karizmáját. 

Drámai helyzet a kórházban - Medgyessy meg vigyorog   

A 2004. május 6-án az egri Markhót Ferenc Kórház udvarán Medgyessy Péter miniszterelnök nagy ívű, Oscar-díj átadásba illő kampánybeszédet mondott a jelen levő hallgatóságnak. A Fidelitas közleményben tájékoztatja a miniszterelnököt, hogy sajnos a felállított egri diagnózis tele van tévedéssel.

Röviden

Az államháztartás első négy hónapos hiánya valamivel meghaladja az 547 és fél milliárd forintot - közölte a Pénzügyminisztérium.  Arányait tekintve ez az éves előirányzat valamivel több, mint 46 százaléka. Tavaly ugyanebben az időszakban a hasonló arány majdnem 38 százalék volt.

 

13 éves csúcson zárt tegnap a kőolaj ára a szabadpiacon: 39 dollár 57 centért adták hordóját New Yorkban. Egy éve még 25 dollár körül mozgott a hordónkénti olajár. Az árak a közel-keleti feszültség miatt bizonytalanná váló olajellátás, és az amerikai tartalék vártnál kisebb mértékű bővülése miatt emelkedtek. Szakértők további drágulással számolnak, így a mostani, magyarországi 250 forintos literenkénti benzinár az év végére akár 280-300 forintra emelkedhet egyes becslések szerint. Az ár emelkedése nemcsak az autósokat érinti, közvetve hat az árakra is, a szállítás drágulása miatt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.06.)

Együtt Európáért    

Nemzetközi találkozó Stuttgartban, magyar részvétellel - 2004. május 8-án „Együtt Európáért” címmel kerül megrendezésre az eddigi legszélesebb körű ökumenikus összefogással megvalósuló nemzetközi találkozó Stuttgartban (Németország), amelynek célja, hogy hozzájáruljon Európa egyetemes hivatásának, a népek közötti békének és egységnek a megvalósításához.

Meghívó és honlap-ajánló  

Összefog a magyar építésztársadalom - "Kérjük, hogy jelenlétével, személyes és hivatalos érdeklődésével tisztelje meg Ön  is a közel 100 építész - nagyszámban Kossuth-és Ybl-díjasok-  rendhagyó, példaértékű rendezvényét a budavári Magyar Nemzeti  Galériában."  

Antidemokratikus törvény és adminisztratív eljárás   

A romániai választási bizottság adminisztratív eszközökkel megakadályozta a Magyar Polgári Szövetség indulását a romániai helyhatósági választásokon. (A Budapest Analyses elemzése.)

Röviden

Brókerügy: Washington értesítette a magyar titkosszolgálatokat, de az információk nem jutottak el a brókerbizottsághoz - a K&H ügyben érintett cégek egy része az Egyesült Államokban van bejegyezve, ezért kezdeményezett beszélgetést Demeter Ervin az ügyben egy amerikai diplomatával. A tárgyalás során derült ki, Washington korábban az ügyben tájékoztatta a magyar titkosszolgálatokat. Arról is, hogy a brókerügy terrorizmussal való esetleges érintettsége akkor merült fel, amikor a letartóztatott palesztin orvos által vezetett iszlám közösségről kiderült, hogy tagjai azok a pénzváltók is, akik egyikét a bróker ügyben vették őrizetbe.

 

Tilos a magyar élősertés-bevitel Ausztriába - Az osztrák állategészségügyi hatóságok megtiltották a magyar élősertés bevitelét. A Vágóállat és Hús Terméketanács titkára elmondta, már a múlt héten értesítést kaptak a behozatali tilalomról.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.05.)

Meghívó kampánynyitóra    

Csak együtt sikerülhet! - A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség hivatalos kampánynyitója, május 9-én vasárnap lesz a Városligetben, délután 3 órakor.

Fidesz: a munkanélküliség elérte a lélektani határt  

A munkanélküliség elérte 6,1 százalékos lélektani határt, ami 250 ezer főt jelent. A Fidesz szerint a munkanélküliségi mutatók romlásának egyik fő oka, hogy a kormány rosszul használja a foglalkoztatáspolitika aktív és passzív eszközeit.

Látható módon szolgálni...   

II. János Pál pápa 2004. április 2-án a Pozsony-Nagyszombati Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki Orosch János korábbi párkányi esperes-plébánost. Püspökké szentelése 2004. május 2-án, Jó Pásztor vasárnapján 15 órakor volt a Keresztelő Szent János társ-székesegyházban, Nagyszombatban. A püspök atya eddigi működéséről, a magyar hívekhez fűződő kapcsolatáról és terveiről beszélt.

Röviden

Tulajdonosváltás a Heti Válasznál - Csák János volt Mol-vezér, Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövet, Szabadhegy Péter ameikai-magyar üzletember, valamint a fele részben Csák János többségi tulajdonában álló Sasliget Tanácsadó Kft. vásárolta meg a Heti Válasz Kft.-t. A lapra korábbi kiadója egy éve keresett vevőt, miután az Országgyűlés idei költségvetési támogatását 50 millió forintra, a korábbi tizedére csökkentette. A lap készítését egyelőre Osztovits Ágnes irányítja felelős szerkesztőként. Az új tulajdonos szerkesztőbizottságot hozott létre, amelynek elnöke Elek István, tagja Csoóri Sándor, Martonyi János és Matolcsy György.

 

Az APEH adatai szerint jelenleg 44.305 magyar adóalany igényelt EU-s adószámot. Az uniós adószám Magyarországon a HU előtagból és az adószám első 8 számjegyéből áll. Használatával érvényesül a célországi adózásként ismert európai uniós irányelv, amely szerint a közösségi kereskedelmi kapcsolatok során az adót a beszerző fizeti meg – közölte az Adó -és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.04.)

EP-ülés Strasbourgban az „új” államokkal  

Megkezdődött Strasbourgban az Európai Parlament első olyan ülésszaka, amelyen teljes jogú tagként vehetnek részt a május elsején csatlakozott új európai uniós tagállamok, köztük Magyarország képviselői. Ez az utolsó ülésszak a szervezet júniusi újraválasztása előtt

Az IKSZ kifogása az OVB határozata ellen  

Csak az menjen le a pályára focizni, aki labdába akar rúgni; a szurkolók és az edző a pályán kívülről biztassák a csapatot. - így fogalmazható meg tömören az, amit az IKSZ Jogsegélyszolgálata által kidolgozott, az MSZP listáját nyilvántartásba vevő kifogás tartalmaz.

Aszódi Pál az Európai Senior Unió alelnöke    

Az idősek jogainak biztosításáért küzdő Európai Senior Unió alelnökévé választották Aszódi Pált, a Fidesz Nyugdíjas Tagozatának országos elnökét.

Röviden

A készülő európai alkotmány nem fog utalni a keresztény gyökerekre - jelentette be a soros elnök ír kormányfő. Bertie Ahern úgy véli, hogy a mostani szövegváltozat marad érvényben. Kwasniewski lengyel államfő is azt közölte, hogy az utalást már nehezen lehet beilleszteni a szövegbe, ezért a keresztény gyökerekre való hivatkozást egy ünnepélyes határozatnak kellene tartalmaznia, amit az alkotmánnyal együtt fogadnának el.

 

A pozsonyi NATO-csúcs miatt szigorított ellenőrzésre kell számítaniuk egészen június 2-ig a Szlovákiába utazóknak. A szlovák határőrök belépéskor gyorsabban végeznek az útlevéllel utazók ellenőrzésével, mint azokkal, akik régi típusú személyi igazolvánnyal rendelkeznek. A határőrség szerint ezért jobb, ha mindenkinél van útlevél.

 

Engedélyhez kötik a köztéri zenélést - Budapesten a köztéri muzsikusoknak is meghallgatáson kell részt venniük, mielőtt engedélyt kapnak a zenélésre.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.03.)

Szent István Könyvhét  

Május harmadikától egy hétig könyvsátrak népesítik be a budapesti Ferenciek terét, jelezvén, kezdetét veszi a tizenkettedik Szent István Könyvhét.

Honlap-ajánló: Egységes munkaügyi adatbázis    

A munkaviszony megszűnését május 1-jétől egy munkanapon belül be kell jelenteniük a munkáltatóknak az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisba (EMMA).

Röviden

Nyitnak és drágulnak a strandok - 100-200 forinttal drágultak a strandbelépők idén. A legolcsóbb a 14. kerületben a Paskálfürdő, ahol nyitástól zárásig felnőttnek 800, gyereknek és nyugdíjasnak 700 forint a belépő. A legdrágább strand a Margitszigeten a Palatinus. Egy teljes napra felnőtteknek 1400, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 1200 forintot kell fizetniük.

 

Beiktatták Leszek Miller utódát - Az új miniszterelnököt, Marek Belka. Elődje, Leszek Miller még márciusban, a lengyel kormánypárt kettészakadása után bejelentette, hogy Lengyelország európai uniós csatlakozásának másnapján lemond. Ezt vasárnap délelőtt meg is tette, az államfő pedig beiktatta utódját.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(máj.02.) Vasárnapi gondolat

Együtt, a mi Európánkban 

Az újraegyesüléssel 450 millióan leszünk európai polgárok együtt, új lehetőségekkel és kihívásokkal. Csak együtt tudjuk megteremteni a biztonságot és fellendülést a mi Európánkban - áll az Európai Néppárt miniszterelnökei és vezetői dublini nyilatkozatában.

Ünnepeltünk
Emlékkő a tegnap felavatott sóshartyáni Európa parkban

A munkást megadóztatják, a tőkejövedelem adómentes    

Kontur Pál, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Munkás és Alkalmazotti Tagozatának vezetője a Hajógyári-szigeten tartott beszédében a Tagozat május 1-jére készült nyilatkozatát ismertette.

Uniós polgárként is Magyarországon ébredünk   

A Magyarországgal együtt most belépő országok uniós csatlakozása Európa egységének helyreállítása. A hidegháború által kettészakított kontinens egésze számára is történelmi pillanat, hiszen olyan országok válnak taggá, amelyek mindig is Európa részei voltak. A most leomló nem európai határok mesterségesen választották el a magyar nemzet részeit is egymástól. A határon túli magyarok nagy részével, jelentős részével most helyreáll az egység, s reméljük, rövidesen Erdély magyarsága is európai állampolgárrá válhat - fogalmazott Pokorni Zoltán a Hajógyári-szigeten EU-tagságunk első napján.

Röviden

Teljes holdfogyatkozás lesz! - Május 4-én, az esti órákban ismét gyönyörködhetünk az "elfogyó" Hold látványában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Visszatekintés az EU csatlakozási ünnepre:

(máj.01.)

Magyarország az Európai Unió tagja

Legyen ez a nap a közös reményé és a közös ünneplésé 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportjának ünnepi nyilatkozata hazánk európai uniós csatlakozása alkalmából.

Honlap-ajánló: Európai választások    

Az Európai Unió 25 tagállamának, 455 millió lakosából 342 millió választópolgár fog június 10-e és 13. között európai parlamenti képviselőket választani a következő öt esztendőre.

A Nemzeti Petíció aláírás-gyűjtés szabályos  

Az Adatvédelmi Biztos jóváhagyása megerősíti, hogy a Nemzeti Petícióhoz való aláírásgyűjtés nem sérti a személyes adatok védelmét.

Röviden

Arany- és ezüst emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank az Uniós csatlakozás alkalmából. - Az ötvenezer forintos aranyérméből hétezret, míg az ötezer forintos ezüstérméből tízezer darabot készítettek. Mindkét érmén a mondavilágból ismert Csodaszarvas látható, amelyeket Papp László tervezett. Az aranyérmén a 12 csillagos uniós lobogón ugrik át, az ezüstön pedig egy gótikus ablak előtt áll. Az MNB az 50 forintost is ünnepi díszbe öltöztette. Az egymillió darab érme hátoldalán a magyar államcímer és az uniós zászló 12 csillaga szerepel, valamint „ A Magyar Köztársaság az Európai Unió tagja” felirat olvasható. A jegybank tíz százalékos felárral árulja az érméket.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére