Archív anyagaink
2005. október

 

(okt.31.) A reformáció emléknapja
 


 

Ne zavarják meg az áhitat óráit

Mindenszentekkor halottaik emlékezetére gyertyát és mécsest gyújtanak az emberek, a sírokat virággal díszítik. Illő tehát, hogy ezekben a pillanatokban a pártok is tekintettel legyenek az ünnepre.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség felkéri mind a parlamenti, mind a parlamenten kívüli pártokat, a politikai közélet egyéb szereplőit, valamint a média képviselőit, hogy a mindennapok vitáit az elkövetkező három napra félretéve, ne zavarják meg az áhitat óráit, biztosítva ezzel az ország polgárainak a szeretteikre való nyugodt emlékezés lehetőségét.

Budapest, 2005. október 29.

 

Fények között az éj 

Tamási Orosz János írása életről, halálról, szeretetről, békéről...

Gondolatok 

Ha az életünkben egyszer szerettünk valakit, rájövünk, hogy bár képtelenek vagyunk helyette megtenni azt, ami neki jó, mégis „vele" tudunk lenni.

Van, ahol szabad 

Emlékpark a II. világháborúban életüket vesztett magyarok tiszteletére. Turulmadárral.

Hallgassanak a fegyverek 

A szabad fegyvertartásról szavaztak az Origo-n.

Versnyi hazám –  A halál ünnepén  

És vacsorázunk, bort iszunk s teát,
és harapunk, ahogy fogunk haraphat;
már nem gondolunk rá, hogy odaát
szegények milyen éhesen maradtak,
a jóbarátok, a jó nagymamák

Versnyi hazám –  Halottak Napja Bécsben  

Aj miféle népek volnánk
szégyentől mért ég az orcánk
mivel vétettünk mi többet
mint akár a legkülönbek

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.30.)


az általa kiadatott imádságos és énekeskönyv
Torkos József
evangélikus lelkész, a teológia magistere
295 éve, 1710. október 30-án született Győrött

Fohász... 

Fohász a Magyarok Nagyasszonyához az ilinyi szobor előtt

Gémesi György levele 

Gémesi György levele az MDF Országos Elnökségéhez

A héten Strasbourgban ülésezett az Európai Parlament 

Összefoglaló az ülésnapokon történtekről

A történelem pillantásai 

Beszélgetés Méray Tiborral.

Stuart Mária a Pesti Színházban 

Győzedelmeskedett a történet… Amely, különösen így ősszel, akár ízig-vérig magyar történelmi pannó is lehetne. Cselszövések és árulások egyfelől, a mártírhalál jutalma egy régi, ám nem múló bűn lelkiismeret-furdalásáért – másfelől.

Tárlat-ajánló 

Triznya Mátyás emlékkiállítása Szentendrén a Ferenczy Múzeum - Szentendrei Képtárában 2005. november 20-ig tekinthető meg.

Versnyi hazám –  Budapest, 1956  

Először csak a lyukas zászlók meneteltek,
alattuk egy nemzet vitte sorsát,
kitárva mellét a vad sortüzeknek

Röviden

A reformáció ünnepe - A nagy reformátort, Luther Mártont idézve Bölcskei Gusztáv református püspök és Halász D. János, Debrecen alpolgármestere pénteken este kitűzte a Nagytemplom ajtajára a reformáció ünnepe alkalmából rendezett kulturális fesztivál programjának 95 pontját, s ezzel megkezdődött a háromnapos református kulturális fesztivál Debrecenben. Vasárnapig 95 különböző programmal várják az érdeklődőket Debrecenben.

Széchenyire emlékeztek Sopronban és környékén - A Magyar Tudományos Akadémia alapításának 180. évfordulójára és a társaság alapítójára, Széchenyi Istvánra emlékeztek Sopronban és környékén. A „legnagyobb magyar", a pozsonyi országgyűlésen 1825. november 3-án egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság létrehozására. Az Akadémiát elsősorban a magyar nyelv ápolására, fejlesztésére alapította.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.29.)


Steindl Imre

 építész, aka démikus
166 éve, 1839. október 29-én  született Pesten

Beszéljenek a tények IV. 

Folytatjuk sorozatunkat: ma a munkanélküliségi ráta alakulásáról szólunk.

Higgadtnak maradni 

Turulmadár...

Invitáló - a tegnap világa a Zeneakadémián 

Várjon Dénes hangversenysorozatának műsorában többek között Debussy, Enescu, Bartók, Kodály, Richard Strauss, Zemlinsky, Fauré és Janácek kompozíciói kaptak helyet.

Versnyi hazám –  Magyar litánia  

Megbocsáthatok-e
a cvikkeres Nagyért,
a hórihorgas Pálinkás őrnagyért,
Maléterért és Mansfeld Péterért,
a Kossuth téren meggyilkoltakért,

Röviden

Budapest Airport Rt. - A lehető leggyorsabban szeretné értékesíteni a Gyurcsány-kormány a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt-t. Kormányhatározatban szólítják fel a pénzügyminisztert, hogy az ÁPV Rt. a versenyeztetési szabályzatban rögzített 30 napnál rövidebb határidőt szabjon a vevőjelölteknek ajánlatuk benyújtására. Az írás a zártkörű pályázatra meghívandó cégeket is megnevezi. Az elbírálásnál az azonnali fizetés is fő szempont lesz.

20 millió a BKV-vezérnek - Aba Botond idei munkáját mintegy húszmillió forintos prémiummal jutalmazná a főváros. Keddi ülésén csak szavazategyenlőség miatt nem hagyta jóvá a BKV-vezérigazgató prémiumáról szóló javaslatot a városháza tulajdonosi bizottsága. Majd legközelebb... Mi addig a méregdrága bérlettel a zsebünkben örömmel várjuk a tömött buszt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.28.)


Székely Aladár fotója
Hatvany Lajos
író, kritikus, irodalomtörténész, az MTA tagja
125 éve, 1880. október 28-án született Budapesten

Eredmények és kihívások 

„Az egyik idősebb kolléga – még az ősidőkből itt maradt beszédíró – szólalt meg: - A „párt és a kormány” kitétel helyett a koalíciót kellene használni... Így, hallás után, meg sem tudnám mondani: mely részeket írtam még Grósz Károly főtitkár elvtársnak..."

Középmezőnyben, lefelé csúszva 

Magyarország a 12. legnépesebb tagállam az EU-ban, de a lakosság száma egyre jobban leszakad a hozzá hasonló tízmilliós országok csoportjától. Ennek pedig kihatása lehet az ország szavazási súlyára vagy EU képviselőinek számára is. A baj persze ennél sokkal nagyobb.

Iskola a lovagvárban 

„Az iskola folyosóin felszerelt hangszórók mozgalmi dalokat és Lenin életrajzát sugározták mindaddig, míg a 10 órás szünetben el nem vágta az egyik diák a hangszórók vezetékét, miközben az egész diákság a folyosó falai mentén néma csöndben állt."

Kulcsár & Haverok  

Volt egyszer egy szegény, iskolázatlan fiú, aki legkisebb királyfi szeretett volna lenni. Azon töprengett, hogyan lehet lóvé és tudás nélkül gyors karriert és rengeteg pénzt csinálni. Hamarosan meglelte a legjobb megoldást és a kapuk sarkig tárultak előtte: mindenfelől dőlt a lé, belőle pedig egy-kettőre király lett.

Politikai vicc – Családtámogatás Gyurcsány módra  

Gyurcsány Ferenc átadja a Fészekrakó program tizenhatezredik résztvevőjének édesanyja mikrohullámú sütőjét. (JPG-kép, 40k)

Versnyi hazám –  Olthatatlan tűz  

Hiszek benned s csak érted hiszek még
a város népe megint fegyvert fogott
halld hogyan üvölt a gyász és a kín
s én dicséretedre ütöm a dobot.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.27.)


Buday László
szociológiai író, statisztikus, egyetemi tanár, a KSH igazgatója.a Magyar Statisztikai Társaság alapítója
132éve, 1873. október 27-én született Pécsett

Négy milliárd euró többletet! 

„Legalább négy milliárd euróval többet kellene 2006-ban közös céljainkra fordítani.” Honlapunkon elolvashatja Dr. Surján László felszólalásának teljes szövegét, amely az Európai Parlament költségvetési vitájában hangzott el.

Bemutatták az országjelentéseket 

Brüsszel szerint halad a bolgár és a román EU-csatlakozási felkészülés.

Nem semmi 

Az egyik szlovák kereskedelmi televízió értesülése szerint a szlovák titkosszolgálat technikusai 2000-ben lehallgató berendezéseket szereltek a kassai Magyar Főkonzulátus épületébe...

Invitáló - BEHÍVÓ  

Mindenki, aki ezen írást kezéhez kapja, a kultúra szolgálatára ezennel behívatik, és köteles legkésőbb 2005. október 28-án délután 4 órakor tartózkodási községéből a Bajor Gizi Színészmúzeum állomáshelyére bevonulni.

Tiltakozás a civilekért  

A FIKSZ Rádió úgy gondolja, hogy egy igazi civil rádiónak abban a helyzetben, amilyenben jelenleg a civil szféra van, nem elsősorban önmaga dicsőítésével kell foglalkoznia, hanem segítenie kell.

Versnyi hazám –  Jelképek  

A félelmet oldó-áldó emlékezés kevés,
Szerelmet, zenét, nevetést fújjon a szél felénk.

Röviden

Ötödször - Ötödször marasztalták el az oktatási minisztert. Több pontban is alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a felsőoktatási törvényt. A testület megállapította, hogy a törvény egyes rendelkezései sértik a tanszabadságot, a tudományos élet szabadságát, illetve a felsőoktatási intézmények autonómiáját.

Zárszámadás - Elfogadhatatlannak tartja a zárszámadási törvényjavaslat módosítását is a katolikus, a református és az evangélikus egyház; erről kedden közös nyilatkozatot juttattak el az MTI-hez. Az egyházak azt kifogásolják, hogy elmaradtak a szükséges egyeztetések a javaslatról, az abban foglalt úgynevezett oktatási egyházi kiegészítő korrekció összegéről, és "semmibe vették" az eddigi számítási elvet.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.26.)


 Schütz Antal 
piarista szerzetes, egyetemi tanár
125 éve, 1880. október 26-án született a bánáti Kistószegen

A Magyar Szellemi Védegylet díjazottjai 

1991-ben alapították a „Rendületlenül” kitüntetést, amelyet azok a személyek kapnak, akik kiemelkedő teljesítményükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar kulturális és szellemi élet gyarapodásához.

Politikai vicc – Furcsány-beszéd furcsán, nem túl kurtán 

„...ezt csak a bunkó populisták kedvéért mondom, mert az ő anyja is éppolyan mosónő volt, mint én...mert mindnyájan mosónők vagyunk, csak a populisták nem azok...de eljött az idő, hogy kimondjuk...ez így nem igazságos...mosógépet minden mosónőnek!"

Meghívó – Képmás Est  

Erkölcs és média – Értünk legyen, ne ellenünk! Ezzel a címmel tartja újabb estjét a Képmás Családmagazin.

Versnyi hazám –  Öt év után  

Megéri-e az igazság a máglyát
nem felel aki belehalt
öt éve rothad már a föld alatt
s nem felel aki túlélte a bajt

Röviden

Mi lesz az euróval? - A Fidesz azt várja a miniszterelnöktől, döntse el, hogy akarja-e az euró bevezetését - hangsúlyozta Varga Mihály, a frakció gazdasági kabinetjének vezetője a képviselőcsoport hétfői ülésén.

Ungár Klára lebontatná a turul szobrot - Az SZDSZ-es Ungár Klára nemcsak a turulmadaras, második világháborús emlékművet, hanem a zsidók megmentőinek állított falat is lebontatná.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.25.)


ifj. Johann Strauss
keringőkirály
180 éve, 1825. október 25-én született Bécsben

Te mit tennél most, Fletó? 

A forradalom és szabadságharc nagy eszményeiért küzdő Kuncze Gábor azzal a Horn Gyulával kötött politikai szövetséget, aki akkor és a mai napig is büszke arra, hogy az ellenforradalmat leverő karhatalmisták között harcolhatott. És azzal a Gál Zoltánnal, aki rendőreivel szétverette még 1988-ban is a Nagy Imre halálára emlékezni merő néhány ember tüntetését.

Legközelebb a díszpálmát legeli le? 

A múlthéten Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Markó Bélával közösen tartott sajtótájékoztatót Bukarestben. Amikor az RMDSZ elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese vette magához a szót, a magyar kormányfő is mozgásba lendült. Letölthető videó!

Meghívó - Képmás Est  

A Képmás Családmagazin következő estje október 27-én kerül megrendezésre „Egyház a diktatúrában” címmel.

Versnyi hazám –  1956 UTÁN  

MELYIK LESZ AZ A RÓZSÁS HAJNAL
MELYIK LESZ AZ AZ ÁLDOTT REGGEL
MIKOR FÖLÉNK DERÜL A NAP

Röviden

Változni és változatni - „Magyarországnak új gazdaság, új állam és új politika kell. Mélyreható változásra van szükségünk, hogy helyükre kerüljenek a dolguk" - szögezte le Orbán Viktor vasárnap délután a Műegyetemnél, tartott ünnepi beszédében, amelyet 130 ezer ember hallgatott a helyszínen.

Lech Kaczynski nyert - Lech Kaczynski a szavazatok 54,04%-ának megszerzésével aratott győzelmet a lengyel elnökválasztáson a hétfőn Varsóban közzétett hivatalos végeredmény szerint. Az elnökválasztás után hétfőn folytatódtak a szeptemberi 25-i képviselőválasztásokat követően kezdett, de a két fordulóra elhúzódott elnökválasztás miatt felfüggesztett koalíciós tárgyalások a legtöbb parlamenti mandátumot szerzett két jobboldali erő, a Jog és Igazságosság pártja (PiS), illetve a Polgári Platform (PO) között.

Kifütyülték Bozókit a Műegyetem előtt - Bozóki András kulturális miniszter szombati ünnepi beszédébe fiatalok többször is belefütyültek, de Bozóki Göncz emlékezetes esetével ellentétben végigmondta beszédét. Az első sorokban helyet foglaló idősebbek, mintegy negyvenen, hangos, folyamatos tapssal adtak hangot nemtetszésüknek. „Hagyd abba!", „Elég" - lehetett hallani. Füttyöt és pfújolást kapott a beszédet követő koszorúzáson megjelenő Kóka János gazdasági miniszter is. Kérdés, hogy mi vagy ki volt méltatlan az ünnephez? Ha az említett urak méltók lettek volna, akkor a fütty ízléstelen. De vajon - költői kérdés - azok voltak e?

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.24.)


Lehár Ferenc
1948. október 24-én hunyt el

Az összekacsintás diktatúrája 

Legfeljebb évente cserélünk pénzügyminisztert, kétévente meg miniszterelnököt. A hiányt ráfogjuk az előzőre, az újjal megígértetjük a hiánykorrekciót, közben meg felveszünk pár milliárdot a hitelkamatok kamatainak kamat-törlesztésére.

Gyurcsány, a „földosztó” 

Gyurcsány Ferenc három és fél évnyi szocialista kormányzás után hirtelen „felfedezte” a vidéket. „Földosztást” ígért a gazdáknak. Gyorsan kiderült, hogy ez is csak ugyanolyan üres szövegelés volt, mint a szocialisták eddigi 619 ígérete.

A tengervíz sós  

Gömöri György jegyzete a magyar forradalomról és annak lengyel szemtanúiról.

Versnyi hazám –  Mi csak maradunk  

Mi csak állunk pernyeszagúan,
lila fényben, hamuszínűen,
halottaink, gödreink felett,
mint a füstös, néma fegyverek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.23.) Vasárnapi gondolat
 

A ma a tegnapból születik
1956-2005

 

 

Varga László: A magyar ügyből akta lett... 

Varga László, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, évtizedeken át szolgálta a Forradalom ügyét. Cikkek sokaságával, beszédekkel és konferenciák szervezésével. Alábbi írása az egyik ezek közül; egy alapos, átfogó, és szomorkás összefoglalás.

Családtagok az újratemetésről 

Egy tanulságos, tizenhat esztendővel ezelőtt készült interjú. Az Unio-ban jelent meg; s bizony, újraolvasva – s összevetve néhány azóta történt eseménnyel – érdekes tanulságokat hordoz. Túl az őszinte megrendüléseken, bizony, ma azon is el kell gondolkodnunk: mi és miért is történt 1989-ben…?

Mansfeld Péter rövid élete és halála  

„édesanyám csomagoljon nekem vastag meleg ruhát, meg legalább három kiló kolbászt, mert bennünket innen nagyon messzire elvisznek majd”

Versnyi hazám –  Kormos kövek  

de hajszolt árny vagyok csak
és ha néha
hozzájutok hogy önmagam legyek
csupán a holdnak elfogyó karéja
hallgatja távolodó léptemet

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.22.)

 


Orlai Petrich Soma
festőművész
183 éve, 1822. október 22-én született Mezőberényben

Szégyenpadon 

Az EU pénzügyi biztosa úgy véli, példátlan az, hogy a Gyurcsány-kormány már másodszor nem követi Brüsszel ajánlásait az ijesztően magas hiány csökkentésére. Sikerült tehát elérni, hogy pellengérre állítsanak.

Beszéljenek a tények III. 

Sorozatunk harmadik részében az államadósságról szólunk.

Segélykoncert Székelyföldért 

Október 28-án segélykoncert lesz a székelyföldi árvízkárosult családok Karácsonyáért a Papp László Budapest Sportarénában.

Premier - Morus 

„Rangot s hatalmat is vállalok hát, ha az erkölcs erejét képviselhetem, de mindkettőről lemondok inkább, ha ezt az erkölcsöt lojalitássá próbálják silányítani."

Invitáló - A bel canto Itáliája  

Az Olasz Kultúrintézet és az Opera Historica Alapítvány A bel canto Itáliája című, három estből álló hangversenysorozattal várja az opera műfajának szerelmeseit.

Versnyi hazám –  CANTATA AOUILARUM  

Én is itt jártam, itt voltam gyerek
a halhatatlan kék dombok felett,
feledhetetlen iskolába járván
Magyarország kies kálváriáján

Iskolai ünnepéllyel, kopjafa állítással, régi Csepel teherautót is
 megmozgató fáklyás felvonulással emlékeztek 1956. október 23-ára a Nógrád megyei Cserhátsurányban.
Képünk: dr. Surján László mondja az ünnepi beszédet.

Röviden

Hiller csak magyaráz - Eddig is sejtettük, Hiller nem olvassa a MHL-ot. Ha tenné, nem mondott volna olyan értelmetlenséget, mint ami egy október 20-i TV műsorban elhangzott. Szerinte az euró 2010-es bevezetése érdekében 2008-ra teljesíteni kell a maastrichti feltételeket, a költségvetési hiány 3 százalékra, vagy az alá szorítását. Arra a kérdésre, hogy már elvileg most is annyinak kellene lennie, mivel pár éve így volt tervezve, Hiller István azt válaszolta, hogy a hiány története nem másfél, nem is három esztendeje kezdődött, egy 2001 óta tartó, hosszabb folyamatról van szó. A hiány alakulását nézd meg a Tények sorozatban.

Újra a hiányról - Többen hihetetlennek tartották tegnapi írásunkat a költségvetés várható hiányáról. Ide másoljuk az országgyűlés honlapjáról letölthető 2006 évi költségvetés tervezetének első paragrafusát:
Az Országgyűlés a központi költségvetés 2006. évi
a) kiadási főösszegét 7 309 095,5 millió forintban, azaz hétmillió-háromszázkilencezer-kilencvenöt egész öttized millió forintban,
b) bevételi főösszegét 5 775 792,2 millió forintban, azaz ötmillió-hétszázhetvenötezer-hétszázkilencvenkettő egész kéttized millió forintban,
c) hiányát 1 533 303,3 millió forintban, azaz egymillió-ötszázharmincháromezer-háromszázhárom egész háromtized millió forintban
állapítja meg.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.21.)


Alfred Nobel

 vegyész, a dinamit feltalálója, a róla elnevezett díj alapítója
172 éve, 1833. október 21-én született Stockholmban

Beszéljenek a tények II. 

Elég volt! Ezt érzi sok ember. Elege van a politikából, pedig még csak most kezdődik a tánc.

Invitáló - Német requiem 

Különleges hangversenyre készül a Gödöllői Szimfonikus Zenekar. 2005. október 30-án, vasárnap este a gödöllői Szent István Egyetem aulájában Brahms Német requiemjét adják elő

Tizenkét dühös ember  

Beszélgetés Bitskey Tiborral igaz és dühös emberekről

Versnyi hazám –  Tűzbe néző  

A halott nem halt meg –
az élők nem élnek.
Aki él, nem él már,
halottai élnek.

Röviden

Pécset javasolja Európa Kulturális Fővárosának a kormány - A minap még azt írták, Eger áll a lista élén. Pécs valóban alkalmas hely, s reméljük, hogy ez a döntés nem Toller örökös polgármesterré balzsamozását jelenti.

Magyar év Brüsszelben - Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jövőre esedékes 50. évfordulójára Magyarország évét hirdette meg Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő az EP néppárti frakciójában működő magyar képviselőcsoport nevében hétfőn este egy brüsszeli rendezvényen.

A nyugdíjasok többsége nem kaphat fűtési támogatást - Egy hete átvehető a távhőszolgáltatási támogatás igényléséhez szükséges nyomtatvány. Az érdeklődés nagy, ám még nagyobb lenne, ha a fa-, szén- és villanytüzelésű lakásokban élő kisnyugdíjasok is élhetnének a lehetőséggel, ám a havi kétezer forint így is kevés az igazán rászorulóknak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.20.)

 


Szuhay Balázs
 színész, parodista
70 éve, 1935. október 20-án született

 

Betelt a pohár 

Az Európai Bizottság újraértékeli Magyarország költségvetési helyzetét. A Bizottság javaslatot tett a Tanácsnak, hogy az idén második alkalommal hozzon határozatot arról, hogy a magyar kormány elmulasztotta a költségvetésének kiigazítására irányuló hatékony lépések megtételét.

Beszéljenek a tények I. 

Elég volt! Ezt érzi sok ember. Elege van a politikából, pedig még csak most kezdődik a tánc.

Segítsetek, hogy segíthessünk! 

2005. november 16-án este 7 órakor a Thália Színházban tartják a „IV. Határon Túli Magyarok Zenéje” jótékonysági gálakoncertet

Szoboravatás 

Radics Béla emlékére avatnak szobrot szombat délelőtt, este pedig szuperkoncert lesz tiszteletére a Petőfi Csarnokban.

Morus  

Október 22-én mutatják be a Budapesti Kamaraszínházban Robelt Bolt Morus c. darabját Eperjes Károly főszereplésével.

Utolsó csók  

Valódi ősbemutatóra készül a Budapesti Operettszínház, és egy igazi szabadtéri világpremiert tart júliusban a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Versnyi hazám – Mennyből az angyal  

Ahol nem csillog a karácsony.
Nincsen aranydió a fákon,
Nincs más, csak fagy, didergés, éhség.
Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.19.)


Vészi Endre

író, költő
89 éve, 1916. október 19-én született

 

Két hazugságról, röviden  

Polgártársak! Elvtársak! Benneteket valóban az tesz boldoggá, hogy van, aki biztosan elszedi a pénzeteket…?
 

Orbán nyert: vesztett a FIDESZ  

Amerikában élő olvasónk írását azoknak ajánljuk, akik szeretik a tiszta beszédet és örülnek, ha a valóság ismeretében tervezhetnek. A Gallup felmérése bizonyítja: a szocialisták kampánya nem volt hatástalan. Ez ne bénítson meg minket, de ne söpörjük félre és ne a vélt győzelem illúziójában várjuk a 2002-es csalódás megismétlését. Minden érv, erkölcsi szempont és valós érdek mellettünk szól. A választás azonban nem divatbemutató vagy boxmeccs, amelyen pontozással is lehet győzni. Kormányozni az fog, akire többen szavaznak. Ma kit fogsz meggyőzni? És holnap?

Versnyi hazám –  Egy mondat a zsarnokságról  

mintha nyitva az ablak
s bedől a dögszag,
mintha a házban
valahol gázfolyás van

Röviden

A pápa Lengyelországba készül - XVI. Benedek júniusban kíván elődje szülőhazájába, Lengyelországba látogatni. Ezt az egyik lengyel televízióban tegnap este sugárzott interjúban jelentette be a katolikus egyházfő. Az áprilisban megválasztott egyházfő eddig egyetlen külföldi látogatást tett: augusztusban Németországban járt.

Gyertyás felvonulás Erdélyben a Bolyai újraindításáért - Könyves, gyertyás tüntetést szerveznek hétfőn délutántól Erdély négy városában a Bolyai Egyetem újraindításáért, a Sapientia állami támogatásáért, valamint "az iskolásokat sújtó kisebbségellenes állapotok megszüntetéséért". A felvonulás résztvevői első lépésként önálló magyar karok létrehozását sürgetik a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), a jövő tanévtől pedig szerintük be kellene indulnia az önálló Bolyai Egyetemnek.

Az Európai Unióban naponta 2,2 dollárral támogatnak minden tehenet - Az Európai Unióban naponta 2,2 dollárral támogatnak minden tehenet. A Földön mintegy három milliárd embernek ennél kisebb a jövedelme. Többek között ez is komoly érv amellett, hogy az Uniónak át kellene gondolnia mezőgazdasági politikáját. Így ír a Guardian-ban október 17-én Larry Elliott, aki a gazdasági rovat vezetője.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.18.)


Hans Krell: Habsburg Mária (München)
 Habsburg Mária királyné
, Mohács özvegye
II. Lajos magyar és cseh király felesége
447 éve, 1558. október 18-án halt meg Spanyolországban

 

Kapkod fűhöz, fához...  

Gyurcsány mester az ő nagy szorultságában kitalálta, hogy az autópálya fontosabb, mint az euró. Lett is ebből nagy felfordulás, még a jámbor koalíciós partner is felkapta a vizet, mert annyit Kuncze is megtanult, hogy az euró övezet gazdasági stabilitást jelent, kiszámíthatóságot, s az attól való távolodás rossz jel, bizonytalansági tényező.

Lendületben az uniós diszharmónia 

Hogy jogosan-e, azt majd a gyakorlat eldönti; mindenesetre – a közleménnyel ellentétben – e pillanatban igenis van ok „megkérdőjelezni, hogy az új budapesti képviseletvezető hatékonyan tudja közvetíteni az uniós politikát a magyar közvélemény felé”.

Hóhér grimaszversenyen 

Sem az nem igaz, amit mond, sem az, hogy mondta… Viszont – micsoda mimikája van! Lehet, hogy az ő hatására terjed mostanában olyan sebesen ez a mondat: a hóhért grimaszversenyre küldték - eszméletlen fejeket tud vágni…

Versnyi hazám –  Október 23.  

Rian a föld a falak dőlnek,
Kék harsonákkal zeng az ég,
S barlangjából a dohos kőnek
Az ember újra fényre lép.

Röviden

Digitális fotókiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban - Hétfőn 11 órakor nyitják meg a IV. Lumix Digitális fotópályázatot és Kiállítást a Néprajzi Múzeum dísztermében. A Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett fotópályázatra beérkezett képeket idén is a fotós szakma rangos képviseli értékelték. A kiállítást november 13-ig lehet megnézni.

Fidel Castro az egyház segítségét kéri a művi vetélések megállítása érdekében - „Fidel Castro tőlünk kér segítséget az abortuszok megállításáért folyó küzdelemben” – mondta Tarcisio Bertone genovai bíboros érsek, aki nemrég tért vissza a Karib tengeri országból. A genovai bíboros érsek a genovai főegyházmegye két papját kísérte el Kubába, akik ott kezdik meg missziós szolgálatukat a Szent Klára egyházmegye egy-egy plébániáján. Fidel Castro két órás beszélgetést folytatott az olasz bíborossal, amely során számos kérdés merült fel, ezek között volt a népességfogyás és művi vetélések kérdése.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.17.)


Deák Ferenc
a haza bölcse
jogtudós, politikus, országgyűlési követ, illetve képviselő, az első felelős magyar kormány igazságügyi minisztere
202 éve, 1803. október 17-én született Söjtörön

Elhúzódó rendszerváltás  

"...a leninizmus-sztálinizmus, mint a marxizmus politikai tényezője, biztonságot adott a hatalomnak, biztosította mozdulatlanságát. Megteremtették maguknak ezt a rendszert, amely a forradalom marxista elméletén alapul, a proletariátus diktatúrája nevében. Ezután megszabadultak a proletariátustól, azt eltávolították a hatalomtól, és a diktatúrát a pártra, helyesebben a párton belül egy kiváltságos osztályra bízták és ez a mai napig tart. - írta II. János Pál pápa 1988-ban.

Összevetni nem érdemes 

Összevetni nem érdemes. Bár van mit… A szocialisták felelevenítették a hetvenes évek szervezetten oldott ünnepségeinek hangulatát. A polgárok – ünnepeltek. A Fidesz összegzésén ők voltak főszerepben, míg a szocialisták kampányrendezvényén a tömeg épp úgy a kulissza részét képezte, mint a transzparensek.

Versnyi hazám –  Templom és iskola  

Csak nektek ajánlgatják templomul
Az útszélét s az égbolt sátorát?
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.16.) Vasárnapi gondolat

 


Mezey Mária
színésznõ
96 éve, 1909. október 16-án született Kecskeméten

Megadjuk-e? 

Adjátok meg a császárnak ami a császáré, Istennek, mai az Istené. De átgondoljuk-e, hogy megadjuk-e, ami a császáré és megadjuk-e, ami az Istené? - teszi fel a kérdést Surján László.

A vajdasági kisebbségek ügye 

Csütörtökön meghallgatást tartott az Európai Parlament a vajdasági kisebbségek ügyében. Az EP Délkelet-Európáért felelős delegációja a szerb kormány több tagját is fogadta, hogy beszámoljanak a vajdasági magyar kisebbség helyzetéről. A meghallgatáson Raszim Ljacic szerb kisebbségügyi miniszter elismerte, hogy a helyzet javulását célzó folyamatok igen lassan haladnak.

Hólégvár csodái 

Nem értették meg, hogy nekünk ez a legbiztosabb nemzetstratégia. Az indulónk is úgy szólt: egy a jelszónk: tartós hiány, unokád is fizeti ám… Mi köthet ennél jobban össze nemzetrészt és nemzetrészt, embert és embert, mint a közös adósság törlesztése?

Szegedi programajánló  

2005. október 19-én a Közösségi Házban Kiss Imre általános püspöki helynök “Közösségi lelkiség” címmel előadást tart.

Versnyi hazám –  Arany János: Az örökség  

Igy a zászló, ránk örökbe maradt,
Ránk hagyák azt erős átok alatt:
Átok alatt, hogy, ha elpártolunk attul,
Ne legyen az isten istenünk azontul.

Röviden

Felavatták II. János Pál mellszobrát a Lakiteleki Népfőiskolán - Lantos Györgyi szobrászművész alkotása a Szent István kápolnája előtti szoborparkban kapott helyet. Az ünnepségen Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius beszédében kiemelte, a szoborállítás időpontjának jelentőségét, hiszen Október 16-án emlékezik meg a világ Karol Wojtyla érsek pápává választásáról.

Az EU alkalmazottai - 2005. október 10-ei állapot szerint a tíz új tagállamból 1477 személyt alkalmazott az Európai Bizottság. ebből 1015-tel kötöttek állandó szerződést. Az alkalmazottak közül 975 volt un. A kategoriás, azaz érdemi munkatárs.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.15.) Nagy Szent Teréz


Marastoni József litográfiája
Szász Károly
egyházi író, református püspök, költő,  műfordító, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, később másodelnöke
100 éve, 1905. október 15-én halt meg Budapesten

Összegzés Napja 

A Nemzeti Konzultáció lezárásaként 2005. október 16-án, vasárnap, 13-órai kezdettel a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség nagyszabású rendezvénye lesz a Felvonulási téren (Dózsa György út). Beszédet mond: Orbán Viktor.

Fizessünk, ismét  

A liberálisok szeretnék, olvasom a mai hírekben, ha az üzemben tartási díj ismét a szolgáltatást igénybevevőkre hárulna. Magyarán – vezettessék be a televízió-előfizetési díj.  Pető Iván szerint havi 1000 forint körüli összeg már megfelelő lehetne.

Pályázati felhívások 

- a Faludi Akadémia X. nemzetközi amatőrfilm pályázatára

- képregény-pályázatra

Pro Patria - Meghívó  

dr. Sipos Imre szerzetes Teremtés és evolúció címmel tartandó előadására.

Versnyi hazám –  Zas Lóránt: Ez ma   

De egyszer mozdul,
megrándul leláncolt lába.
Felül. Félelmetes. És
törpéit lerázza.

Röviden

A szlovák kormány elfogadta a 2006 évre vonatkozó költségvetési tervet, a deficit a GDP 4,2 százaléka, beleszámítva a nyugdíjreform hatását. Ez a mérték kissé meghaladja az idei évben megcélzott, GDP-hez viszonyított 4,05 százalékos hiányt, az ország azonban ennek ellenére még a 2009 évi euróbevezetéshez vezető úton halad. Ellentétben hazánkkal.

Tilos a műanyag zacskó! - Tiltakozást váltott ki a francia iparosok körében a képviselők azon döntése, miszerint betiltják a műanyag zacskókat és más, nem-környezetbarát csomagolóanyagokat 2010-től. Ekkor lép életbe az a szabály, hogy tilos a francia állam területén bármiféle műanyag zacskót vagy más csomagolást kereskedelmi forgalomba hozni, vagy osztogatni. Erről a szabályozásról október 11-én egyhangúlag, ellenszavazat nélkül döntött a francia képviselőház.

Aláírásgyűjtés a privatizáció ellen - Népi kezdeményezést indít a tartós állami tulajdont képező vagyontárgyakról a Fidesz. Áder János frakcióvezető elmondta, hogy az Országos Választási Bizottsághoz ma adták be a kérdés hitelesítéséről szóló ívet. A Fidesz az alábbiakról kérné ki az emberek véleményét: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a privatizáció korlátozása érdekében az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával elfogadott törvényben határozza meg a tartós állami tulajdon körét?"

Megnyílt a World Press Photo kiállítás - Az előző év legjobb sajtófotóit felvonultató 48. World Press Photo kiállítás pénteken nyílt meg Budapesten, a Néprajzi Múzeumban. Az 1955-ben Hollandiában létrejött World Press Photo független nonprofit szervezet legfőbb céljának tekinti a hivatásos sajtófotográfusok munkájának támogatását és népszerűsítését. A fotókból vándorkiállítás készül, a képeket évente 35 országban mutatják be, a legjobb alkotásokat évkönyvben is megjelentetik. A kiállítás november 13-ig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 


Fittelina projekt

(okt.14.)


Bécsben 1881-ben készült fotó
Zichy Mihály
festő, grafikus
178 éve, 1827. október 14-én született a Somogy megyei Zala községben

Erre már szavam sincs 

„Nem tetszik valami? Jelents fel”… Ez volt a rím a viceviccekben… S mégis, a legnagyobb vicc Vadai felháborodása. Aki – milyen érdekes – párttársaival együtt nem bírt azon felháborodni, amikor az ellenzék tagjait „hozták hírbe” az erre kapható sajtó segítségével. Amely sajtó még azon sem finnyáskodott, hogy terhelő bizonyítékként próbáljon felhasználni egy arra tartalmilag sehogy sem megfelelő, ráadásul lopott iratköteget. Lehozta a lap, s másnap a szocialisták egyik szócsöve nem arról kárált, hogy „Ez a vadászat államtitkok, adótitkok, és személyiségi jogok megsértésével folyik”. Nem. A szocialisták azt követelték, hogy Orbán Viktor pereljen, vagy ismerje be.

Az Európai Parlamentben történt 

Csütörtökön sem mondott csütörtököt az Európai Parlament. Ülésein nagyüzem folyt – bár ez, ugyanakkor, a szokásos tempó…

A világ legdrágább parkja 

Demszky Gábornak 9 évre volt szüksége ahhoz, hogy egy ideiglenes parkot hozzon létre és mindezt 425 ezer forintos négyzetméteráron, ami egy kulcsrakész budai luxuslakás négyzetméter ára.

Képzőművészet 

A Szentendrei Művésztelep alkotóinak kiállítása a római Magyar Akadémián

Versnyi hazám –  Vörösmarty Mihály: Országháza   

Neve: szolgálj és ne láss bért.
Neve: adj pénzt és ne tudd mért.
Neve: halj meg más javáért.
Neve szégyen, neve átok:
Ezzé lett magyar hazátok.

Röviden

Újkőkori leleteket találtak az M7-es autópálya nyomvonalán - A régészek igazi ritkaságnak számító újkőkori településekre bukkantak. A hétezeréves leletekből kiderül: akkoriban kelták éltek a Délnyugat-Dunántúlon. A leleteket januárban a nagyközönség is megtekintheti a Nagykanizsai Múzeumban.

Bíróság ítélte el a bukott agrárminisztert - Elmarasztalta Németh Imre volt földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök jó hírnévhez fűződő személyiségi jogának megsértése miatt a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében, és 400 ezer forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte a politikust.

Havazik Spanyolországban - Spanyolország középső részén, a Madridtól északra fekvő hegyekben leesett az első hó. A Sierra de Guadarrama több hágója csak hólánccal járható.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.13.)

önarckép
Lotz Károly
festő
101 éve, 1904. október 13-án halt meg Budapesten

gyurcsány és az igazság 

Ma reggel a Kossuth Rádió 7:20:45 és 7:27:13 között tényszerűen ismertette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2001. szeptember 11-ét követően hányszor és hogyan nyilatkozott a rádió hangarchívumában fellelhető anyagok tanúsága szerint.

Nem tény, nem való... Csúsztatás mesterfokon 

Csak egy szót kell áthelyezni az egyik mondatból a másikba, s máris sikerül visszájára forgatni az üzenetet. Ezt a trükköt engedte meg magának az MTI tudósítója. Tény és való helyett, a Financial Times két cikkét összevontan sikerült úgy ismertetni a magyar közönséggel, hogy annak figyelme elterelődjék a lényegről.

Versnyi hazám –  Ábrányi Emil: Él a magyar...   

Bízom s hiszek, míg Isten lesz fölöttünk,
Ki trónusán bírói széket űl!
És hogyha minden búra, bajra válik,
Romok között is hirdetem halálig,
Erős, nagy hittel, rendületlenűl:
Legyen bár sorsunk még oly mostoha,
Él a magyar s nem veszhet el soha!

Röviden

Rézkori település Nógrádban - Három és fél ezer éves sírt találtak a régészek Nógrád megyében. A szurdokpüspöki hármas sírhantban egy anya és két gyerekének csontvázára bukkantak, akik feltehetően egyszerre haltak meg, és valószínűleg komoly betegségben szenvedtek. A lelőhelyen késő rézkori településrészeket is feltártak, ezek közül a legidősebb 5000 éves.

Függőhíd az olasz csizma és Szicília között - A három és fél kilométer hosszú és hetven méter széles híd az olasz csizmát Szicília szigetével köti majd össze: eddig komphajó működött a két part között, a jövőben autósztráda és vasúti sín halad majd át a függőhídon. A római kormány bejelentette, hogy a fáraói építkezés alapkövét 2006 elején helyezik el,

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.12.)


önarckép
 Gulácsy Lajos
festőművész
123 éve, 1882. október 12-én született Budapesten

Jó szomszédság 

A költségvetési bizottság szorosabb ellenőrzést kíván az újjáalakuló szomszédságpolitikai eszköz jövőbeli működése felett. A Surján László előterjesztette javaslatok alapján a Parlament véleményezi az egyes országokra irányuló programokat, azok tartalmát is befolyásolhatja, s ha komoly nézeteltérés alakul ki, akkor a végső szó az együttdöntési eljárás során a Parlamenté és a Tanácsé.

Monnyá’ le, Viktor 

Működtethető programokról kellene beszélni. Nem arról, hogy miért rossz az, ami egyébként a te idődben működőképes volt, hanem arról, hogy miért is működik valóban az, ami, egyébként, valójában annyira mozgékony, mint Lenin két újrabalzsamozás között.

A szolidaritás Európa esélye   

Frank Turner jezsuitát szeptember elsejével nevezték ki az OCIPE (Európai Katolikus Információs Központ) általános igazgatójának. Első teendője, hogy felkeresi mindazokat az irodákat, amelyek szervesen kapcsolódnak a brüsszeli központ munkájához. Elsőként Budapestre látogatott, ahol számos egyházi és társadalmi szervezet vezetőjével, valamint egyetemi oktatókkal tárgyalt. Az OCIPE-ről és a közeljövő terveiről kérdezte az ÚjEmber az új igazgatót.

Versnyi hazám –  Radnóti Miklós: Nem tudhatom...  

Nagy szárnyadat borítsd ránk, virrasztó éji felleg.

Röviden

A Kultúra Magyar Városa cím első győztesei - Kecskemét, Keszthely és Vasvár nyerte el elsőként a Kultúra Magyar Városa címet. Az erről szóló elismeréssel mintegy kétmillió forinttal jár, amelyet a városok kulturális célokra fordítanak. A pályázatot három településkategóriában írták ki, a zsűri az elmúlt öt év kulturális teljesítményét értékelte. 

Európai Bizottság újabb állásfoglalást ad a magyar gazdaságról - Október 20-án adja ki újabb jelentését a magyar államháztartás helyzetéről az Európai Bizottság, és ebben minden bizonnyal negatív irányban módosít korábbi véleményén - jelentette be Luxembourgban Joaquín Almunia, a brüsszeli végrehajtó testület pénzügyi felelőse.

Bihari Mihály az Alkotmánybíróság új elnöke - Elődeihez hasonlóan a becsületes és a tisztességes alkotmánybírói munka feltételeit szeretné megteremteni a testület új, megválasztott elnöke, akinek mandátuma 3 évre szól. Bihari Mihály novemberben foglalja el hivatalát, mert akkor jár le a jelenlegi elnök, Holló András mandátuma.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.11.)

A nap szentje:

boldog XXIII. János pápa
ünnepét II.János Pál pápa azért tette október 11-re, mert 1962-ben ezen a napon nyitotta meg a II. Vatikáni Zsinatot

Bush és a szólás szabadsága 

George Bush egy primitív, bosszúálló diktátor, aki minden őt ért bírálatot nyilván tart, és annak tartalmát hosszú évek múltán is képes kíméletlenül megtorolni. Nem ismerve el a szólásszabadság gyakorlatát; sem a demokrácia egyéb önkifejezési lehetőségeit. Mert, ha nem így lenne – ugyan miért került volna szóba most Washingtonban Csurka ominózus kijelentése…?

Olvassunk a sorok között 

Surján László szubjektív sajtószemléje.

Együttműködési megállapodást kötött a MIT és a Fidelitas   

 A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Fidelitas (magyarországi politikai ifjúsági szervezet) elnökségének tagjai és képviselői október 6-án, délelőtt Aradon találkoztak, ahol együttműködési megállapodást írtak alá.

Versnyi hazám –  Major-Zala Lajos: Betöpörödünk  

így letöpörödünk a még kisebb alá: a legparányabbig
hogy széttöpörödött akaratunk ne is válaszoljon
személyiségünk SOS-jeleire a mikroszkóp alatt

Röviden

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a felsőoktatási törvény módosítása miatt - Pokorni Zoltán alelnök szerint most a koalíció egy kerülő törvényt fogadott el, egy korábbi rendelet alapján. Az Alkotmánybíróság határozata szerint csak törvényben lehet szabályozni a felsőoktatás szerkezetét és tartalmát érintő jogokat. Emlékeztetett: ez a kormány most harmadszor próbál alkotmányellenes felsőoktatási törvényt elfogadni, az előző módosítási javaslatot Mádl Ferenc küldte vissza az Alkotmánybíróságnak.

Jön a digitális útlevél - A Belügyminisztérium még az idén kiírja a jövőre bevezetendő új, digitális azonosítóval ellátott útlevél előállítására vonatkozó tenderét, 2006. augusztus–szeptemberben pedig megjelenhet a piacon az új termék első lépcsős változata. Az Európai Unió tanácsa a múlt év végén döntött a digitális útlevél két lépcsőben történő bevezetéséről. Az első lépcsőben az útiokmány tulajdonosának arcképét rögzítik digitálisan, és beépítenek az okmányba egy csipet is, amely az útlevél adatait tartalmazza.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.10.)

Angela Merkel (CDU) lesz Németország új kancellárja a konzervatív uniópártok (CDU/CSU) és a szociáldemokraták (SPD) között hétfőn létrejött egyezség értelmében


Guiseppe Verdi

 a 19. századi olasz opera és az európai operatörténet egyik legnagyobb alakja
192 éve, 1813. október 10-én született Le Roncole-ban

Próbáljuk meg róka nélkül  

Kit látunk a képen? Rókát? Nem. Azt, aki nagyarányú nyugdíjemelést, bérreformot, földosztást ígérget mostanában. Egyenes következményeiként a lendületes gazdaságnak, a tartható államadósságnak és alacsony költségvetési hiánynak. Mert, egyébként, nem megy, nemde?

Bársonyszék és punk-taraj   

„A lázadás destruktív ösztöne – érdekes, de igaz ellentmondás – a konstruktív gondolkodás egyik kiindulópontja lehet. A kételkedés és a bálványdöntögetés ugyanazon iskola zsibongója. Én az anarchizmustól jutottam el a mérsékelt baloldalig”-írja Bozóki miniszter egy nem épp mérsékelt hangvételű honlapon...

A vajdaságiak védelmében   

A Szerbia és Montenegrónak nyújtott támogatással kapcsolatos kötelezettségvállalások (198 millió euró) egy részét a demokratikus stabilizáció támogatására kell fordítani, különös tekintettel a vajdasági kisebbségek védelmére.

Erdősirató  

Úgy volt, hogy amikor Fehérlófia feljött a griffmadárral, Fanyűvő, Vasgyúró meg Hegyhengergető nem haltak meg, hanem elbujdostak szégyenükben. Vasgyúró meg Hegyhengergető jó útra tértek, Fehérlófia vissza is fogadta őket a szolgálatába. Fanyűvő viszont gonosz marad. Vándorlásai során eljutott Magyarországra, annak is a szívébe, a tihanyi erdőbe. A fenti képek mutatják, mit művelt arrafelé. Ám azokat, akik odaengedték Fanyűvőt, Vasgyúró hamarost összegyúrja, s a gyuradékra Hegyhengergető ráteszi a sümegi várhegyet. Aki nem hiszi, várja ki a végét.

Versnyi hazám –  Lászlóffy Aladár: Húsvét  

Az önmagukkal eltelt eszmék
ha estig kitartottak, már nem,
a menekülést sem keresték.

Röviden

Magyar zarándokokat köszöntött a pápa a Szent Péter téren - XVI. Benedek pápa a Szent Péter téren megtartott szokásos Úrangyala imádság után magyar nyelven köszöntötte a nemzeti zarándoklaton résztvevő magyarokat: „Szeretettel köszöntöm a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjait, és a számos magyar zarándokot, akikkel tegnap együtt ünnepeltük a bazilika magyar kápolnája felszentelésének 25. évfordulóját. Szeretettel üdvözlöm a magyarokat!” A zarándoklaton több mint ezer magyar vett részt.

Már nem kérik Ártándnál a román határőrök a meghívólevelet - Hivatalosan még kell a meghívólevél, de Bors–Ártándnál már nem kérik a román határőrök a kiutazó román állampolgároktól a magyarországi meghívólevelet. Bár már megtörtént a két ország belügyminiszterének megállapodása, az új szabályozás még nem jelent meg a közlönyben, ezért kellene elvileg még a meghívólevél.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.09.) Vasárnapi gondolat

 


Segner János András
 orvos, matematikus, fizikus, csillagász, a Segner-kerék megalkotója
301 éve, 1704. október 9-én született Pozsonyban

 

Két szentbeszéd Magyarok Nagyasszonya ünnepén  

A határon túli magyarok hitéletének kérdései a magyar–szentszéki kapcsolatok napirendjén  

Egy nemzetiségi, nyelvi és vallási szempontból annyira megosztott térségben, mint Közép-Európa, a vallás a nemzeti identitásnak is része, gyakorlása egyben annak megőrzését is szolgálja. A határon túli magyarokért alkotmányos felelősséget viselő kormánynak vállalnia kell a szomszédos országokban élő magyarok azon igényeinek képviseletét, amelyek hitéleti kérdéseket érintenek. Legutóbb Mádl Ferenc köztársasági elnök 2005. július 1-i vatikáni búcsúlátogatásán került szóba a szlovákiai magyar püspök, az erdélyi érseki tartomány kialakítása, valamint a csángók anyanyelvi vallásgyakorlásának kérdése. A 2005. szeptember 13-i magyar–szentszéki külügyminiszteri találkozó napirendjén ezzel szemben főként Európa jövője és a magyarországi egyházfinanszírozási kérdések szerepeltek.

Fegyvertelenül   

Az ügyesebbek, persze, találtak kibúvót: mindenüket, az egész életüket, belevitték egy cégbe, majd visszalízingelték onnan. De azóta sem kérdezi meg senki azoktól, akik a mi életünket lízingelték vissza – hogy mikor fognak fizetni érte?

Versnyi hazám – Arany János: Magányban   

És vissza nem foly az időnek árja,
Előre duzzad, feltarthatlanúl;
Csak szélein marad veszteg hinárja,
S partján a holt-viz hátra kanyarúl.
Bízvást!... mi benn vagyunk a fősodorban:

Röviden

Pusztító földrengés Dél-Ázsiában - Több ezer áldozata is lehet a Dél-Ázsiát sújtó földrengésnek. Pakisztánban összedőlt egy felhőkarcoló, több tucat épület dőlt össze Afganisztánban és Indiában is. A földrengés epicentruma a pakisztáni fővárostól nyolcvan kilométerre, az indiai határ közelében volt. A Richter skála szerinti 7,6-os földmozgást az indiai Delhiben, és az afganisztáni Kabulban is érezték.

Közgyűjteménybe kerül Csontváry Kosztka Tivadar festménye, a Magányos cédrus - A magyar festészet történek egyik legismertebb és legtöbbet reprodukált alkotását október 12-én, szerdán ünnepélyes keretek között adja át a tulajdonos Magyar Nemzeti Bank nevében Járai Zsigmond bankelnök Bereczky Lorándnak, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatójának. Az alkotást egy hónapig láthatja a közönség a Magyar Nemzeti Galéria C épületében; ezt követően a kép tartós letétként visszakerül a többi Csontváry-mű mellé, Pécsre.

Újabb régészeti leletek Jeruzsálemben - Jeruzsálemben a régészek egy közel kétezer éves fürdőházat fedeztek fel, amelynek falai az első templom idejéből, a Krisztus előtti 586 körüli időből származnak. A látogatók a tervek szerint egy földalatti alagúton keresztül jutnak majd el ehhez a lelethez.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.08.) Magyarok Nagyasszonya


gróf
Bethlen István
Magyarország volt miniszterelnöke
131 éve, 1874. október 8-án született Gernyeszegen

Tűz és víz  

Az MSZP közvetett és közvetlen választási üzeneteinek a lényege: A Fidesz meg az MSZP közel azonosak, semmi értelme újjá alakítani a kormányt. Ha velünk mindkét nagy vezetésével ugyanaz történik, akkor okosabb nem váltani, kevesebb macerával, feszültséggel jár. Ezt a kampányvonalat szolgálja ki az MDF, azt remélvén, hogy a mindkét nagyból kiábrándultak őket fogják választani.

Növekvő támogatás  

Jó hír a magyaroknak is: az Európai Parlament költségvetési bizottsága több mint tíz százalékkal meg kívánja növelni az Unió felzárkóztatást elősegítő kiadásainak keretét.

A kormány kártyavárat épít   

A Magyar Rádió riportja Orbán Viktorral.

Kormánypropaganda ellenszolgáltatás nélkül   

Minden tiszteletem a bátran kockáztató, az igazat szem előtt tartó, őszinte vállalkozóké. Mint például Németh Péter, a Népszava főszerkesztője. Aki minden szívfájdalom nélkül zsebbe nyúlt, és rááldozott lapja kampányára legkevesebb tízmillió forintot. A kormány Száz lépés programjával foglalkozó, egymillió példányban nyomott ingyenes különszámot jelentetett meg pénteken, jó üzleti vállalkozás reményében.

Versnyi hazám – Ady Endre: Magyar jakobinus dala   

Meddig lesz még úr a betyárság? Soha aktuálisabb kérdés. Soha aktuálisabb vers. Ősz van – lassan betemet bennünket a hó. Lesz-e tavaszunk…?

Röviden

Az atomenergia ügynökségé a Nobel-békedíj - A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és annak igazgatója Mohamed el-Baradei kapta a 2005-ös Nobel-békedíjat. Az indoklás szerint a Nobel-békedíjat a szervezet és annak vezetője azért kapta, mert erőfeszítéseket tettek, hogy megakadályozzák az atomenergia katonai célokra való alkalmazását.

Rekordot döntenek a becsődölt magyar cégek - Az elmúlt 10 évben egyszer sem volt annyi csődeljárás, végelszámolás és felszámolás, mint idén az első 9 hónapban - hozta nyilvánosságra adatait a Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség. Ráadásul tovább romlik a társaságok fizetőképessége, fizetőkészsége is, egyre többször fordul elő 30-50 napot meghaladó fizetési késés.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.07.)


 Hutyra Ferenc
a magyar állatorvosi belgyógyászat, járványtan, igazságügyi állatorvostan és összehasonlító kórtan megalapozója
145 éve, 1860. október 7-én született Zsibrán

Központi Statiszt(ik)a(i) Hivatal  

Nem lenne szabad nyakra főre eltávolítani a KSH-ból azokat, akik az adatok pontosságát fontosnak tartják, s meg kellene állítani a szakemberek elvándorlását is ebből az intézményből. Így már szó sincs statisztikáról, csak a kormányzati ámokfutáshoz való statisztálásról.

Jönnek a törökök?     

Állítólag az információs társadalomban élünk. Miért van az, hogy minden információt többszörösen ellenőriznünk kell, mielőtt elhinnénk? Ha nem alakítjuk ki magunkban ezeket a reflexeket, az orrunknál fogva vezetnek. Ne engedjük.

Mahler és a zárkioldó   

Varázslatos, a világ bármely hangversenytermében ihletett örömet szerző este volt – de azért, hála a fényképezőgépek zárkioldójának, ez mégis egy nyugat-balkáni koncertélményként vésődött a közönség emlékezetébe… 

Könyv-ajánló: A politikus Antall József   

A Mundus Magyar Egyetemi Kiadó az Antall József Baráti Társaság Évkönyvei sorozat 20. köteteként 2005. év második félévében megjelenteti a Jeszenszky Géza - Kapronczay Károly - Biernaczky Szilárd szerk.: A politikus Antall József - Az európai úton című írás- és dokumentumgyűjteményt.

Röviden

NEM Gyurcsány Ferencnek New Yorkban - A Hagyaték Őrzői Egyesület és a New York Polgári Kör szembesítő-demonstrációt szervezett a megnyitását ünneplő New York-i Magyar Kulturális Központ előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fogadására felháborodott magyar tömeg gyűlt össze. A tüntetőkkel való találkozás elől a miniszterelnök gyáván megfutamodott: a Broadwayon lévő főbejárat helyett a hátsó, sikátoros bejáratot választotta.

Költségvetés - kormány vagy MSZP? - Meg szeretnénk nyerni a jövő évi választásokat, ennek megfelelően kell a döntéseket meghozni - fogalmazott Veres János pénzügyminiszter az ING üzleti reggelijén tartott előadásában. Ez egyet jelent a választási költségvetés elismerésével.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.06.)

Október 6-a vértanúi:

gróf Batthyány Lajos

 

Az aradi tizenhárom:


Barabás Miklós litográfiája

Knézic Károly, Nagy-Sándor József, Damjanich János, Aulich Lajos
Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly,
Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos

"De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett."

NAGY-SÁNDOR JÓZSEF utolsó szavai a kivégzése előtt

Az MHL október 6-i archívuma  

Százötvenhat évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki a magyar szabadságharc tizenhárom tábornokát Aradon és Pesten Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét

A Nemzeti Színház október 8-án köszönti  75. születésnapja alkalmából Berek Katit, valamint - 80. születésnapja alkalmából - Kállai Ferencet, a Nemzet Színészeit. Mi most, csatlakozva a köszöntéshez, két hosszabb, az ünnepeltekkel készült interjút közlünk. Mindkettő 2001 nyarán készült, de ebben a változatban először olvashatóak. (Akkor megjelent változataik terjedelmi okok miatt nem jelenhettek meg részleteikben.) Úgy érzem - fontos, megszívlelendő, és aktuális mondatok ezek, ma is...

Invitáló   

A Pesti Színház Stuárt Mária előadására invitáljuk olvasóinkat is.

Humor   

Abszolút politika-mentesen 6 tételben.

Versnyi hazám – Váci Mihály: Valami nincs sehol   

Váci Mihály versében arra tanít: ne mulasszunk el nyitott szemmel és szívvel élni, járni. És ne mulasszuk el felismerni – ha valami nincs sehol….

Röviden

Szabó Magda 88 éves - Szabó Magdát köszöntötték 88. születésnapján és egyúttal legutóbbi regénye, a Für Elise százezredik példányának megjelenése alkalmából a budapesti Károlyi-palotában. A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett írónő munkásságát Lator László irodalomtörténész és a házigazda, Osztovits Levente méltatta. Szabó Magda a műveit megjelentető nyomdától egy óriási, bőrkötéses könyvet kapott, amelynek belsejében az életmű-sorozat valamennyi kötete megtalálható.

Decembertől él .eu doménvégződés - Az ".eu"-ra végződő, azaz uniós doménnevek regisztrációja december 7-tel kezdődik el. Ekkortól a hivatalos szervezetek kérhetik a "doteu" doménnév bevezethetőségét, február 6-ig, őket követik majd - már bizonyos feltételek teljesítése mellett - a gazdasági szervezetek, végül a magánszemélyek is kérhetik majd az ilyen végződésű doménnevek engedélyezését, az EURid tájékoztatása szerint egy-egy erre felhatalmazott ügynöküktől, akiknek hálózata valamennyi tagországra kiterjed. Lényeges lesz, ki milyen gyorsan jelentkezik regisztrációs kérésével.

Mérgezett paprika ügy - A kecskeméti ügyészség vádat emelt a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. négy vezetője ellen a fűszerpaprika-botrány kap, a vád ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés büntette, illetve a fogyasztók megtévesztésének vétsége. A vádemelés azon alapul, hogy a négy vezető tudott a nagy toxintartalomról szóló laboreredményekről.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.05.)


Xantus János
néprajzkutató, akadémikus
180 éve, 1825. október 5-én született a Somogy megyei Csokonyán

Szélkakas forgószélben 

Képzeljük el most annak a szegény független újságírónak a helyzetét, aki annak idején hevesen magyarázta, milyen jó az a lakosságnak, hogy a kormány emeli a gáz árát és mennyi baj származott abból, hogy Orbán ezt nem tette. Most majd azt kell megmagyaráznia, hogy ha Orbán nem emel, az rossz, ha Gyurcsány nem emel, az jó az embernek.

Emberek és emberek  

Orbán Viktort azért kritizálták, mert beszédeiben az "emberek mögé bújik". Veres Jánost ugyanezért nem érte kritika.

Nem aktuális Lenin eltemetése   

Az orosz parlament felsőházának elnöke szerint nem időszerű Lenin bebalzsamozott holttestének eltemetése. Mironov nem ellenzi Putyin elnök egyik munkatársának elképzelését, de nem tartja aktuálisnak a kérdés felvetését.

Böjte Csaba: Az önzetlen szeretet képes lavinákat indítani    

Beszámoló a torockói ház megynitásáról.

Röviden

Pécsett is kiállítják Pákh Imre Munkácsy-gyűjteményét - A főváros és Debrecen után szilvesztertől Pécs közönsége is láthatja Pákh Imre, Amerikában élő műgyűjtő Munkácsy-gyűjteményét. Pécs önkormányzata megállapodott Pákh Imrével és Debrecennel, a cívis városban december 26-ig látható Munkácsy-gyűjtemény - a Krisztus-trilógia kivételével - szilveszterre már Pécsett lesz. A tárlatnak több hónapon át a Pécsi Galéria kisgalériája ad majd otthont.

Magyarország a legdrágábbak a roaming tarifák  - Az Európai Unió Bizottsága az interneten tette közzé a 25 tagú unió telefonszolgáltatóinak külföldi hívási tarifáit. Viviane Reding, a bizottság tájékoztatási biztosa közölte: a tarifákat ezzel a lépéssel kívánják átláthatóvá tenni.

Szakemberek szerint minden termék árát befolyásolja a gázáremelés - Bár csak a nagyfogyasztók számára emelik a gáz árát Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke szerint a háztartások kiadásait a novemberben életbe lépő nagyfogyasztói gázáremelés nyilvánvalóan befolyásolja. A Magyar Pékszövetség elnöki tanácsadója szerint, ez egy olyan lépés, amely a sütőipar helyzetét még jobban megnehezíti. Szerinte a gázáremelés a kenyér árában legalább 5 százalékos emelést jelent.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.04.)


Pázmány Péter
esztergomi érsek, író
435 éve, 1570. október 4-án született Váradon

Jönnek-e a törökök? 

Kezdődhetnek a török csatlakozási tárgyalások. Más kérdés, hogy a tárgyalások most a minden vagy semmi dilemmájával kell megküzdjenek. Törökország az objektív megfigyelők szerint igen messze van a tagságtól, s ha nem teljesíti a feltételeket, a végén hoppon maradhat, míg a különleges partner státusszal élvezhetné a tagság legtöbb előnyét a tagság terhei nélkül. Csak az idő fogja megmutatni, hogy a hétfői döntés siker vagy kudarc a számukra.

Fidesz-MPSZ közlemény  

A Fidesz - szemben a kormány állításával - nem akarja szigorítani a nők nyugdíjba-vonulását. Ellenkezőleg: szigorítás helyett választási lehetőséget kínál, hogy a negyven év szolgálati idővel rendelkező nők már a nyugdíjkorhatár elérése előtt választhassanak: tovább dolgoznak, vagy nyugdíjazásukat kérik.

Fizetnünk kell a sárospataki könyvekért!   

Magyarországnak fizetnie kell a Nyizsnyij Novgorod-i Megyei Könyvtárnak, mert tárolta, restaurálta a sárospataki könyvtár elhurcolt köteteit és gondoskodott állagmegóvásáról.

Invitáló   

Az Új Színház színre vitte Line Knutzon dán szerző Közeleg az idő című művét, melyben a hippi-generáció gyermekeit mutatja be, akik kivétel nélkül gyerekes felnőttek, illetve felnőttes gyerekek maradtak, akiknek nem kellett lázadniuk, mivel soha senki nem korlátozta szabadságukat. Nincsenek céljaik, alkotó energiájukat nevetséges semmiségekre fecsérlik el, s így céltalanul és talajtalanul hagyják, hogy az idő lassan eljárjon felettük.

Versnyi hazám – Batta György: Egy mondat a szeretetről   

Egy közismert vers parafrázisa, amely felnőtt mesteréhez. A felvidéki költő örökérvényű testvért illesztett Illyés Gyula soraihoz.

Röviden

Brazíliában is megnyílt egy eMagyar pont - Megnyílt az első eMagyar pont a tengerentúl: a brazíliai, 10 milliós Sao Paolóban működő Magyar Házban létrehozott teleház átadása szeptember 30-án történt. A 40 fős ünnepségen részt vettek a helyi magyar intézmények vezetői és a magyar diplomáciai testület tagjai.

Átkelés helyett átverés? - Harmadával kevesebb román állampolgár lépett Magyarország területére szombat óta, mivel Románia október elsejétől 240 euró és hitelesített meghívólevél bemutatását követeli az EU-tagországokba utazó állampolgáraitól. A román belügyminiszter ugyan az RMDSZ vezetésének korábban azt mondta, a Magyarországba utazóktól nem követelik a dokumentumot, mégis többeket visszafordítottak a határról. Az RMDSZ szerint a rendeletet meg kell változtatni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.03.)


Petrik Géza
bibliográfus, Magyar Örökség-díjazott
160 éve, 1845. október 3-án született Alsószeliben

Szegénység részletfizetésre 

Megengedem, hogy a milliárdosok államkötvény-milliárdjai valóban szárnyalnak. Másoknak azonban érkezik, viharosan, a szegénység – részletfizetésre…

Októberi hangulat   

"a harcot, melyet őseink vívtak oldja a vodka, így lesz a drúzsba."

Megkezdődött a XXI. püspöki szinódus   

Október 2-án vasárnap XVI. Benedek pápa a Szent Péter-bazilikában fél tíz órai kezdettel bemutatott szentmisével ünnepélyesen megnyitotta a XXI. püspöki szinódust. A szinódus témáját még II. János Pál pápa választotta: „Az Eucharisztia az Egyház életének és küldetésének forrása és tetőpontja”.

Versnyi hazám – Ratkó József: István imája   

Juttasd eszükbe, ki vagy Te, Uram,
s kicsodák ők! És tedd, hogy ne legyünk
gyalázatja a szomszéd nemzeteknek,

Röviden

Nemzedéki Konzervatív Kör alakult - Nemzedéki Konzervatív Kör (NKK) néven szellemi kört alakított a Fidelitas mintegy félszáz tagja vasárnap a Pest megyei Királyréten. A társaság célja egyebek között a tiszta közélet megteremtése. 

Ne más tervezzen nekünk Székelyföldön - A Szózat eléneklésével kezdődött Sepsiillyefalván a magyarországi Kós Károly Egyesülés konferenciája, amelyen az anyaországi építészek, közéleti személyiségek mellett az erdélyi és a Kárpát-medence magyar lakta vidékeiről érkezett szakemberek, érdeklődők is részt vettek. Az értekezleten megfogalmazódott a szerves építészeti irányzat megteremtése, az értékék átmentése, a hagyományoknak a transzszilvanizmus szellemében való megtartása és továbbvitele.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.02.) Vasárnapi gondolat


Szép Ernõ
költõ, író
52 éve, 1953. október 2-án halt meg Budapesten

Makkai Sándor: Miért? 

Nyugdíjemelés, földosztás, béremelés - panelek egy választási ígérethalmazból. Amelynek pontosan láthatjuk a végét, hiszen ezen az úton már kétszer is zsákutcába jutottunk; először a nyolcvanas évek végére, másodszor a Medgyessy-kormány által megkezdett, és a Gyurcsány-RT által folytatott út során. És mégis: állítólag fokozódott a pápai gyerek népszerűsége; s növekedik a szocialistáké is. Miért? Makkai Sándor válasza természetesen nem erre felel. Vagy talán - mégis...?

Konferencia az Egyház és a média kapcsolatáról   

Mi az Egyház? Milyen társadalmi közegben él, és milyen kommunikációs stratégiákat kell kialakítania ebben a közegben? Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak a „Média az Egyházban – Egyház a médiában” címmel rendezett konferencia előadói és a kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

“Bebádogoztak minden ablakot...”   

Az 1956-os forradalom-és szabadságharc tiszteletére a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány vetélkedőt hirdet a középiskolás fiatalok számára ’56 a szépirodalomban címmel.

A Kereszténydemokrata Néppárt köszönti az időseket   

A KDNP nagy tisztelettel köszönti az időseket az Idősek Világnapja alkalmából. A ma idősei voltak azok, akik a második világháború után újjáépítették az országot, és olyan körülményeket teremtettek hazánkban, melyek a ma fiataljai részére adnak lehetőséget a jólétre és a gyarapodásra.

Versnyi hazám – Radnóti Miklós: Éjszaka   

"alszik a holdban a láng, hideg érem az égen;
fölkel az ősz és lopni lopakszik az éjben".

Röviden

Európa kegyhelyeinek egyházi vezetői Máriapócson - Európa Mária-kegyhelyei egyházi vezetőinek háromnapos találkozója kezdődött Máriapócson. Az Európai Máriás Háló elnevezésű szervezethez tartozó 15 kegyhely közül 11-nek a főpapjai vesznek részt a találkozón, amelyre meghívták az új tagjelölteket, a felvidéki Lőcse, az erdélyi Csíksomlyó, valamint a nyugat-európai Gibraltár püspökét is

Szlovákiába látogatott az MKPK Titkársága -Az MKPK Titkárságának munkatársai Veres András püspök vezetésével szeptember 29-én Pozsonyban látogatást tettek a Szlovák Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságán. A megbeszélésen szlovák részről František Tondra szepesi püspök, a szlovák Püspöki Konferencia elnöke, Marián Chovanec nyitrai segédpüspök, főtitkár és Cyril Jančišin görög katolikus lelkész vett részt a megbeszélésen. A megbeszélést követően Veres András püspök, Sánta János irodaigazgató és Halkó József pozsonyi magyar lelkész koncelebrált szentmisét mutatott be a pozsonyi Szent Márton dómban, ahol tizenegy magyar királyt koronáztak, és több esztergomi érsek, köztük Pázmány Péter bíboros is nyugszik.

Orbán Viktor szerint kisiklott a rendszerváltás vonata - Nem erről volt szó. "Tizenöt évvel ezelőtt közösen felszálltunk egy vonatra, amire az volt felírva, rendszerváltoztatás. Ha körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy ez a vonat letért az eredeti pályájáról, azt is mondhatnám, hogy kisiklott" - mondta Orbán Viktor a Vállalkozók Pártja szombati rendkívüli kongresszusának vendégeként. A Fidesz elnöke úgy vélekedett, nem egy ilyen országról volt szó 15 évvel ezelőtt. A magyar gazdaság ma kettészakadt, ahol a kis- és középvállalkozások a vesztesek oldalára kerültek. A helyzet javítása
érdekében e kör számára radikális adócsökkentésre és feltőkésítésre van szükség.

Másfél év börtönre ítélte Dunaújváros szabad demokrata alpolgármesterét a Buda Környéki Bíróság első fokon. - A vád jelentős kárt okozó csalás és  huszonnégy rendbeli magánokirat hamisítás volt. Az ítélet nem jogerős. A per elsőrendű vádlottja egy kulcsi vállalkozó 2000-ben nehéz szociális helyzetűeket vett rá arra hogy lakásaikat adják el neki, és azt ígérte: szociálpolitikai támogatásukat felhasználva társasházakat épít számukra. A házak azóta sem készültek el, gazzal benőve állnak Kulcs határában. Az egykori lakástulajdonosok közül pedig sokan fedél nélkül maradtak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.01.)


Bárdos Lajos
zeneszerzõ, karnagy, zeneteoretikus
106 éve, 1899. október 1-én született Budapesten

Határozott határozat a Vajdaságért 

Az Európai Parlament szeptemberi plenáris ülésének zárónapján "A nemzetiségi sokféleség védelméről a Vajdaságban" című határozatot fogadott el. Az Európai Parlament Vajdaságról szóló vitájához négy magyar felszólalás hangzott el (Becsey Zsolt, Duka-Zólyomi Árpád, Gál Kinga, Olajos Péter).

Meghívók Böjte Csaba testvértől  

Az elkövetkező hetekben Csaba testvér mindenkit szeretettel vár Torockóra, Kolozsvárra, Marosillyére, Dévára, Szászvárosra.

Építészet Hónapja fesztivál   

Immár harmadik alkalommal, október 1. és 31. között az OCTOGON architecture&design magazin ismét megrendezi az Építészet Hónapja fesztivált, mely a műfaj legnagyobb hazai rendezvénysorozata a szakma és a széles nagyközönség számára egyaránt.

Hárfahangok Gödöllőn   

A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválra már hetedik alkalommal juthatunk el, a Gödöllői kastély festői szépségű dísztermébe. A fesztivál művészeti vezetője Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia tanára. Munkássága eredményeként mára a világ hárfás zenei életének legjelentősebb eseményei közé került ez a fesztivál…

Röviden

Román állampolgárok csak meghívólevéllel jöhetnek hazánkba - Románia október elsejétől szigorítja saját állampolgárait illetően az országból való kilépés feltételeit. A Romániából Magyarországra kilépő román állampolgároktól kiutazási feltételként a román hatóságok 250 eurót kérnek bemutatásra, emellett Magyarországra érvényes, közjegyző által jóváhagyott, román nyelvre lefordított meghívólevéllel is rendelkezniük kell. A külföldi állampolgárok hazánkba történő belépési feltételei a magyar hatóságok részéről nem változtak.

Részleges napfogyatkozás jövő hétfőn - Október harmadikán, hétfő délelőtt Magyarországról részleges napfogyatkozás lesz látható. A jelenség 10 óra után néhány perccel kezdődik, maximális fázisát fél 12 előtt éri el, és háromnegyed 1 körül fejeződik be. A fogyatkozás során a Hold a Nap közel hatvan százalékát takarja el a megfigyelő földrajzi helyzetétől függően.

Magyar Népmese Kiállítás és Vásár-nak ad helyet a Magyar Kultúra Alapítvány Székháza (Bp., I. Szentháromság tér 6.) 2005. október 1 - 2-án (szombat-vasárnap) a Napvilág Alapítvány szervezésében. Hazai ipar- és népművészek alkotásait tekinthetik és vásárolhatják meg az érdeklődők. Természetes anyagokból készült használati tárgyakat, játékokat, bábokat, mézeskalács figurákat állítanak ki, amelyeket a magyar népmese tárgyköréből és a hagyományos magyar jelképi világból merítve készítettek az alkotók.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére