Archív anyagaink
2003. december

(dec.31.)

 

Búcsú egy nehéz esztendőtől    

Még nem övezte az ideihez hasonló figyelem a köztársasági elnöki hivatalt. Mádl Ferenc karácsony előtt is fontos bejelentéseket tett: Alkotmánybírósági normakontrollra küldi a gyűlöletbeszéd- és a lex Szász néven elhíresült törvényt. Az elnököt döntéseiről, a demokrácia állapotáról és politikai hitvallásáról kérdezte a Heti Válasz.

Újesztendei ajándék az Egyesült Államoktól    

A nem egészen kitapintható irányba haladó globális fizikai biztonságért cserébe az egyénnek, ha nem is a lelkét, de az utazásával, munkájával, családjával, adófizetésével és bankszámlájával kapcsolatos jogocskáit, a személyi biztonságérzetét kell odaadnia.

Pálinkás József (Fidesz) közleménye    

"Nem megengedhető, hogy visszaélve a szólásszabadság adta lehetőségekkel, Demszky Gábor kedvenc rádiója viszályt szítson jóérzésű emberek, politikai csoportok, vagy vallási felekezetek között. Emberek bármely csoportjának kiirtására való felszólítás olyan probléma, amely a társadalomban tovább élhet, és újabb súlyos helyzeteket teremthet amennyiben az ország vezetői ezt nem veszik komolyan."

Nyomasztó MSZP-fölény a híradásokban  

Októberben a közszolgálati és kereskedelmi médiumok hírműsoraiban a kormánypártok politikusainak szereplése 68 százalék volt, míg az ellenzék politikusai 32 százalékon álltak - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) műsorelemző szolgálatának felmérésében.

Röviden

A nemzetgazdaság bruttó adóssága 43 milliárd euróra emelkedett a III. negyedévében a II. negyedévi 40,2 milliárd euróval szemben - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden. A harmadik negyedévben a nettó adósság 17,7 milliárd euróra nőtt az előző három havi 17,1 milliárd euróról.

Kasza József marad a VMSZ elnöke - A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöksége nem fogadta el kedden Kasza József pártelnök lemondását.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.30.)

Ki a felelős?    

A karácsonyi ünnepek vezető híre lett a Tilos rádió. Hogyan nőtt fel az az ember, akinek gondolkodásán most egy ország botránkozik? Hol voltak szülei, tanárai? Nem egy magáról megfeledkezett műsorvezető mondott itt csődöt, hanem az egész magyar kultúra, s azon belül a magyar keresztény társadalom. Hány hasonló ember, fiatal él körülöttünk és mit teszünk értük? Erdő Péter bíboros úr megtalálta a kézenfekvő és azonnali keresztény választ. Fohászkodni kell ezért a szerencsétlen, szánalmas alakért.

2003 a bizonytalanság éve volt    

A Fidesz-frakció szerint 2003 a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság esztendeje volt - jelentette ki Rogán Antal sajtótájékoztatón. Rogán Antal a kormánynak jövőre az ideinél több sikerélményt kívánt, a kormánypárti képviselőcsoportoknak pedig azt tanácsolta, hogy 2004-ben "legyenek egy kicsit nyugodtabbak".

PSZÁF közlemény a volt főosztályvezető valótlan állításairól  

A felügyelet vezetése csak remélni tudja, hogy a bizonyítható tények meggyőző ereje és a törvényesség többet jelent ma Magyarországon, mint egyes politikai jellegű vélemények.

A Fővárosi Főügyészség közleménye  

"A Magyar Köztársaság ügyészsége politikai pártok politikai pártok elvárásainak eddig sem tett eleget és ezután sem fog."

Röviden

Az Antenna Hungária Rt. 1 milliárd forintos beruházással 25 állomásból álló adóhálózatot épít ki 2004 végéig az országban, s ezzel a Kossuth Rádió sztereoadása is a korszerű nyugati hangnormán lesz fogható.

Több mint 19 méter hosszú és mintegy 30 tonna súlyú bálna vetődött partra vasárnap Bretagne-ban. Az állat vagy beteg volt, vagy a Nyugat-Franciaországban tombolt heves vihar sodorta partra.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.29.)

Még mindig Karácsony   

Balás Béla püspök Mi a karácsony? című rövid írása nem csak a karácsonyról szól.

Ismerkedjünk a démonokkal   

A démonizál szóról és a "jó szándékú" falurombolókról.

175 éve született Szendrey Júlia    

175 éve, 1828-ban a keszthelyi Újmajorban született Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Megőrizte székét a biatorbágyi polgármester, Palovics Lajos, miután a vasárnapi időszaki polgármester-választáson ismét megválasztották - közölte a szavazatok esti összeszámlálása után a Biatorbágyi Polgári Együttműködés Egyesület vezetője.

Fegyveres biztonsági őrök fognak szolgálatot teljesíteni egyes brit utasszállító repülőgépeken a fokozott amerikai biztonsági készültségre tekintettel - jelentette be vasárnap a brit közlekedési minisztérium.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.28.) Szent Család ünnepe

Ma választott Szerbia

Az első nem hivatalos részeredmények szerint a Szerb Radikális Párt a szavazatok 27,5 százalékával megnyerte a szerbiai előre hozott parlamenti választást, de ez nem elegendő ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson. A magyar pártok, illetve koalícióik, nem jutnak át az öt százalékos küszöbön. Mindez a szavazatok 54 százalékos feldolgozása révén kapott adat.

A karácsonyi öröm megszabadít a félelemtől   

II. János Pál pápa is üzeni nekünk: Ne féljetek! Ezt mondták az angyalok is a pásztoroknak. Mai félelmeinktől is a Megváltó hozta öröm szabadíthat meg.

A kőbányai Szent Család plébánia üdvözlete    

Lapunk rendszeres olvasója most az ünnep hangulatát kifejező képpel köszöntött bennünket.

Röviden

Két fagyhalál a szeretet ünnepén. Kihűlés okozta egy 56 éves férfi halálát Pécsett. A férfi csütörtökön éjszaka tért haza, mivel nem tudott bejutni házába, a kertben aludt el. A megfagyott holttestre a szomszédok találtak rá tegnap reggel. Budapesten is történt fagyhalál az ünnep alatt. Csütörtök reggel Kőbányán egy parkban álló Wartburgban találtak rá az ötven év körüli férfi holttestére. A férfi valószínűleg hajléktalan volt, az autó a szállása lehetett.
 

Hetvenezer ember vesztette életét a pénteki iráni földrengés következtében. Irán számára a világ minden részéről felajánlottak segítséget, a közel-keleti ország ezek közül egyedül Izraelét nem hajlandó fogadni. Magyarország 100 ezer dollárnyi segélyt küld. Napokkal korábban az Egyesült Államokban is hasonló erejű földrengés volt, ott három ember halálát okozta a természeti katasztrófa.

 

Tűz ütött ki a hatvani szocialista képviselő-polgármester házában, személyi sérülés nem történt, az épületben ugyanakkor komoly károk keletkeztek. A tűz okát még vizsgálják. Egy szemtanú szerint a szocialista polgármester jó ideig tehetetlenül nézte a lángokban álló házat, a tűzoltók ugyanis egy másik tűzeset miatt csak késve kezdhették meg az oltást.

Drágaságom. Január elsején számos árucikkért, szolgáltatásért kell többet fizetni. A 12 százalékosról 15 százalékosra emelkedő forgalmi adó miatt drágul a hús, a zöldség, a gyümölcsök, a tejtermékek, a háztartási energia. A villamos- energia áfája több mint kétszeresére emelkedik, az eddigi 12 százalékról 25 százalékra. A jövedéki adó növelése miatt drágulnak a dohánytermékek és a szeszes italok. További ilyen jó hírek a Figyelőben

Hat centiméteres jég borítja a Balatont. A korcsolyázáshoz 10 cm kellene.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.27.)

Az üldözött keresztényekről emlékezett meg a pápa   

II. János Pál pápa pénteken az üldözésnek kitett keresztények iránti szolidaritását fejezte ki a Szent Péter téren egybegyűlt több ezer zarándok előtt elmondott úrangyala imádságában.

Az MKDSZ közleménye    

"Nincs helye tovább a magyar médiában az ilyen és ehhez hasonló műsoroknak, ahol is egyes, magukat riporternek, humoristának, közéleti szereplőnek beállító emberek másokat hitük, világnézetük miatt fenyegetnek, gúnyolnak."

Röviden

Eredményes tiltakozás: Haladéktalanul és végleg kizárja soraiból a december 24-i esti műsor vezetőjét a Tilos Rádió kuratóriuma. A közeljövőben megtartandó fegyelmi tárgyalásig felfüggesztik a műsort, amelynek egyik műsorvezetője szenteste úgy fogalmazott: "kiirtaná az összes keresztényt". A Jobbik, a Fidesz és az MKDSZ tiltakozása ezek szerint eredményes volt.

 

A magzatok védelmében. Még mindig az anyaméhben pusztul el a legtöbb magyar ember. Életvédő zarándoklat elnevezéssel csendes demonstrációt tartanak szombaton Budapesten civil szervezetek, hogy felhívják a figyelmet a magzatok védelmére, és tiltakozzanak az abortuszok ellen. Téglásy Imre, az az Alfa Szövetség főtitkára elmondta: szeretnék, ha az egészségügyben dolgozók az év napjai közül három napon nem vennének részt művi terhesség-megszakításban. Ez a három nap december 28., az aprószentek napja, amelyet a keresztény világ a heródesi gyermekgyilkosság gyászünnepeként tart nyilván, március 25., a dél-amerikai és európai civil szervezetek által megünnepelt magzatgyermek napja - ez a katolikusoknál Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe is -, és június 1., amelyet az ENSZ az élet napjává nyilvánított. Téglásy Imre szerint évente 58 ezer abortuszt végeznek el Magyarországon, azaz naponta 300 magzatkorú gyermeket pusztítanak el.


Bám városában az épületek 60-70 százaléka összeomlott

A város ahogy az űrből látszik

Az iráni kormány jelentése szerint 20 ezerre nőtt a péntek hajnali földrengés halálos áldozatainak a száma, legalább 50 ezren megsérültek, további tízezrek pedig elvesztették otthonukat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.25-26.)

2003 Karácsony

(dec.24.)  

Boldog karácsonyt, mindenkinek    

Tamási Orosz János egy kórházi ágyról közvetíti nekünk a régi új üzentet:
Szeressétek egymást!

Zizzenő szeretet    

Fodor István írása a Magyar Szóban jelent meg. A bevásárlás kínos öröménél többet érő emlékek kerülnek elő.


A kép a KÉPMÁS magazinból való. Olvasd!

Röviden

Az olasz szenátus okos törvényszöveget fogadott el az úgynevezett in vitro megtermékenyítésről. Ez Olaszországban lényegében csak házasoknak lehetséges, legfeljebb három petesejt termékenyíthető meg és az összes embriót be kell ültetni az anyaméhbe. A rendelkezések így kellően védik a magzatot. A kérdést még tárgyalja az alsóház, de elfogadása igen valószínű.

A szerbiai katolikus püspökök körlevélben adtak hangot sajnálatuknak azon "nézeteltérés" miatt, amelynek következtében az idei Gergely-naptár szerinti karácsony kimaradt a téli iskolaszünetből. "Ennek következtében igazságtalanul vallási alapon megkülönböztették polgárainkat. A katolikus egyház mindig is az együttélés és a tolerancia híve volt, és támogatta minden polgárnak a szeretetben való egyesülését." A katolikus püspökök kellemes karácsonyt kívántak azoknak a hívőknek is, akik január 7-én ünneplik a karácsonyt.

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai a jövőben a saját államuk által kiállított személyazonossági okmánnyal utazhatnak Romániába - határozott keddi ülésén a román kormány. Az intézkedés a román hivatalos közlönyben való közzétételtől számított harminc nap elteltével lép érvénybe. Addig a román közigazgatási és belügyminisztérium rendeletileg szabályozza az okmányellenőrzési eljárásokat a román határátkelő helyeken - közölték kedden bukaresti hírforrások. Ez a lehetőség tehát májustól ránk is vonatkozik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.23.)  

Sugarazd szét békességedet    

„…a demokrácia is csak akkor lehet jó, ha az emberekben él az erkölcs, az igazság szeretete, és szeretettel közelednek egymás felé.”

Sötéten látó polgármesterek. Van rá okuk.    

Az önállóság biztosítéka az önrendelkezés, a bevételek, a források, a pénz felett. Ahol nincs pénz, ott nincs önkormányzatiság.

Mádl Ferenc az Alkotmánybírósághoz fordult   

A köztársasági elnök figyelemmel követte a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályozással kapcsolatos vitát, mérlegelte az elhangzott érveket. Áttekintve a törvény szövegét, arra a meggyőződésre jutott, hogy a Btk. módosítása komoly alkotmányossági aggályokat vet fel. A köztársasági elnök a befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos, úgynevezett PSZÁF-törvény ügyében is a testülethez fordult.

Pénzért toborzott tagokat a romák közül az MSZP?    

Pénzt kínált a pártba való belépésért Vas megyei romáknak az MSZP egyik aktivistája - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Horváth Csaba, a Vas Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Tanukat nem hozott.

Tovább nőtt a népességfogyás mértéke      

Az idén az első tíz hónapban a születések 1,3 százalékos csökkenése és a halálozások 3,3 százalékos emelkedése miatt nőtt a népességfogyás mértéke, 16 százalékkal haladta meg az előző évit. Az ország lélekszáma, az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve, 10,118 millió fő volt.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Az Országgyűlés hétfőn 354 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a mozgóképről szóló törvényt.

MÁV: január elsejétől a belföldi személyszállítás jegyárait átlagosan 11 százalékkal emelik. A MÁV közleménye szerint az árhatóság és a szakminisztérium döntése alapján, a nettó áremelés 8 százalékot tesz ki, ám az áfa-emelés miatt további 3 százalékkal kénytelen emelni a jegyárakat a MÁV Rt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.22.)  

Mária látogatása Erzsébetnél    

Az evangélium hívőknek és nem hívőknek egyaránt üzen. Próbáljuk a tanítását mindinkább meghallani, s ebből fakadóan megfogadni is.

Magda Sándor és Gyurcsány Ferenc megbékélési akciói    

Ha nem lenne is Karácsony, mindig vágyunk a megbékélésre. Persze ki-ki ezt másképp képzeli el. Írásunk két szocialista változatot mutat be.

Röviden

A Tárki szerint elenyészett a Fidesz előnye, az MSZP beérte. Ma a decemberi felmérés szerint 42-42 százalék lenne az eredmény és az SZDSZ is elérne hat százalékot. Megfigyelők ugyanakkor nem értik az eredményt, mivel a kormányoldal semmi olyan nem mutatott, ami növelte volna a népszerűségét.

Egészen más a Gallup eredménye: Az ő decemberi méréseik szerint a szocialistákra egy most vasárnapi választáson a lakosság 24 százaléka szavazna, a Fideszre 32 %. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz híveinek aránya 52, az MSZP-é 38 százalék. A teljes népességhez viszonyítva hónapok óta viszonylag stabil a biztos szavazók pártszimpátiája. A kormányfővel a lakosság 36 százaléka elégedett, 48 százalék szerint azonban inkább rosszul látja el feladatát. A kormánnyal 31 százalék elégedett, 55 százalék elégedetlen.

A Szonda Ipsos még nem közölte decemberi adatát.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 (dec.21.) Vasárnapi gondolat

 Adventi gyertyagyújtás

Négy gyertya ég: közeledik a Karácsony    

Az Advent vége felé még megpróbálhatod pótolni, ami elmaradt. El kell indulnod, különben soha nem érkezel meg, el kell indulnod az Igent mondás nagy kalandjára.

Kovács a locsogó    

Ki hallott már olyat, hogy egy miniszter kikotyogja, mi hangzott el a kormányülésen, ki kit tolt le? Ki hallott már olyat, hogy egy vásárló kihirdeti, hogy mindenáron vesz? Ki ne emelné ilyenkor az árat? Ki hallott már olyant, hogy egy (hályog) kovács külügyminiszter lehet? Szegény Hazánk!

Röviden

Magyar Örökség-díjak - Harmincharmadik alkalommal osztották ki a Magyar Örökség-díjakat szombaton Budapesten. A Magyar Örökség részévé nyilvánították Maczkó Mária "magyar lélekből fakadó énekművészetét."  Pozsgay Imre példamutató politikai szerepvállalását".  Gyulai István újságíró, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára sportdiplomáciai tevékenységéért vehette át a díjat tanúsító oklevelet. Az erdélyi Haáz-család és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia szintén bejegyeztetett a kitüntetettek nevét megörökítő Aranykönyvbe. Díjjal ismerték el Magyary Zoltán (1888-1945) jogászprofesszor "közigazgatási és tudománypolitikai munkásságát" is. Magyar Örökség lett Medgyessy Ferenc (1881-1958) szobrász művészete. Kerényi Károly (1897-1973) klasszika-filológus, vallástörténész, egyetemi tanár, szerkesztő "nemzetközi klasszika filológiát gazdagító életműve" .

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.20.)

Televíziós közvetítés a fővárosi közgyűlésről    

Élő televíziós közvetítést szorgalmazott a Fővárosi Közgyűlés üléseiről a nyilvánosság biztosítása érdekében a Fővárosi Fidesz-MKDSZ frakciócsoportja pénteken. A Fővárosi Közgyűlés üléseinek széles körű nyilvánosságot akar teremteni a fővárosi Fidesz-MKDSZ, ezért tárgyalásokat kezdeményez a folyamatos, élő televíziós közvetítés érdekében - hangoztatta Kupper András, a frakciócsoport vezetője és Tirts Tamás (Fidesz) budapesti sajtótájékoztatóján.

Az adatvédelmi biztos közleménye    

"A sajtószabadságnak kitüntetett szerepe van az alkotmányos alapjogok között, viszont az emberi méltóság, a becsület, a jó hírnév, a személyes adatok is alkotmányos védelem alatt állnak és a véleménynyilvánítási szabadság korlátjaiként jelennek meg."

A Fővárosi Fidesz-MKDSZ képviselőcsoport közleménye     

"Joggal tehető fel a kérdés, a főpolgármester a budapestiek helyett kit képvisel, amikor saját pártja által felügyelt minisztérium is cáfolja a brutális csatornadíj emelés szükségességét?"

Emlékezés Salkaházi Sára szociális testvérre     

A ferencvárosiak és a Szociális Testvérek Társasága hívja azokat, akiknek ma is fontos az emberi élet, szabadság és méltóság, hogy gyújtsunk mécsest december 27-én, szombaton 16 órakor Salkaházi Sára szociális testvér és Bernovits Vilma hitoktató életáldozatára, a névtelenségbe vesző áldozatokra és üldözöttekre emlékezve a Szabadság híd pesti hídfőjénél.

Röviden

Kiállítás Anisits Ferencről - "Szolnok szülötte, dr. Anisits Ferenc, a BMW dízel motorok világhírű konstruktőre" címmel nyílt kiállítás pénteken Szolnokon a Tudomány és Technika Házában a híres konstruktőr jelenlétében. Az 1938-ban Szolnokon született Anisits Ferenc az 1980-as évek elején ért szakmai pályafutása csúcsára, amikor a BMW dízelfejlesztési és -kutatási központjának a vezetésével bízták meg. Munkatársaival itt fejlesztette ki az elsőgenerációs DDE (Digital Diesel Elektronik) vezérlésű dízel motort.

Megjelent az Újszövetség cigány fordítása. A világon az első cigány nyelvű Biblia teljes terjedelmében a legkésőbb 2005-ben megjelenhet. A szentírás lovári és magyar nyelven, egymás melletti hasábokban olvasható, így párhuzamosan követhető a két szövegrész, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jóváhagyásával lát napvilágot - mondta a kiadványt gondozó Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat ügyvezető elnöke.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.19.)

Főhajtás Varga László emléke előtt    

Varga László most lenne 93 éves. Kereszténydemokrata gondolkodású fiatalok közleményben tudatták, hogy Varga László emberi-politikusi tartása példát mutat, és erőt jelent a számukra.

Orbán Viktor az Arénában    

"Úgy érzem, hogy akármiről van szó, mint ha a kormányzó pártok hadban állnának velünk, meg személy szerint velem is. Tehát nem tud olyasmi történni az országban, lehet az egy közlekedési baleset, hóesés, aszály, forintválság, bármi, amiről ne az jutna eszükbe, hogy mi, illetve személy szerint én tehetek a dologról. Most már ez lassan olyan, mintha a mohácsi vészre hivatkoznának."

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének állásfoglalása    

"Elfogadhatatlan, hogy a lakáshitelek adókedvezményére való jogosultság jövedelmi határának megállapításakor nem veszik figyelembe az eltartottak számát, nem használják az "1 főre eső jövedelem" fogalmát. Óriási különbséget jelent, hogy a jogosultság felső határát egyedülálló személy, vagy például egy négygyermekes apa éri el!"

Röviden

Egyhangú szavazással elfogadta Ragáts Imre MTV-elnök január 1-jei hatállyal benyújtott lemondását csütörtöki ülésén a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége - közölte a tanácskozást követően újságírókkal Czeglédi László, a grémium elnöke. "Nem vizsgáltuk, hogy egészségi, vagy nem egészségi okból mondott le előző nap az elnök úr, mi a lemondást fogadtuk el" - közölte kérdésre válaszolva.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) legalább hat százalékos, valamennyi, oktatásban dolgozó munkavállalóra kiterjedő garantált béremelést tart szükségesnek januártól - közölte Kerpen Gábor, az érdekvédelmi szervezet elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón. "Elfogadhatatlan az a kormányzati érvelés, hogy az önkormányzatoknál ott a béremelés forrása és átszervezésekkel a hat százalékos bérnövelés kigazdálkodható" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.18.)

Régi álom már valóság    

2003. december 15.-én "gördült" ki a nyomdából a CSÁNGÓ TÜKÖR nevű havi lap. Szerkesztették a Magyarországon tanuló csángó fiatalok és szól mindenkinek, akit érdekel a csángóság.

Medgyessy nyaral és haragszik    

Nekünk mindegy, hogy Medgyessy hol tölti szabadságát, de talán a legjobb az volna, ha nyugdíjasként pihenne...

Könyvpremier Kecskeméten Kodály tiszteletére    

A nyilvánosság számára évtizedeken át hozzáférhetetlen, szigorúan bizalmasnak minősített dokumentumokkal fűszerezve jelent meg a kecskeméti népzenei találkozók történetét felölelő kiadvány, amelyet szerdán Kecskeméten a Kodály Intézetben mutattak be. Az "És egyszer csak megkezdődtek a kecskeméti népzenei találkozók..." címmel megjelent kiadvány Kodály Zoltán születésének 121. évfordulója alkalmából jelent meg

Meghívók   

Magyar Örökség Díj átadása
Szentegyházi Gyermekfilharmónia karácsonyi koncertje
Teatro di Musica Kamarazenekar hangversenye

Röviden

Már semmin sem csodálkozunk. A reklámidő szabálytalan értékesítéséről szóló megállapodások után újabb vitatott szerződések kerültek nyilvánosságra, amelyeket szintén Ragáts Imre tévéelnök kötött. A HVG cikke szerint Ragáts még a nyáron titokban szerződéseket kötött volt felesége üzlettársával egy ismeretterjesztő sorozatra, állítólag a piaci ár többszöröséért.

Fáradtan és boldogan ért haza Fa Nándor csapata. - A 24 órás repülőúttól fáradtan, de az elért eredménynek rendkívüli módon örülve tartott élménybeszámolót a december 6-án, 15 órakor célba ért djuice legénysége, amely harmadik lett az Atlantic Rally for Cruisers (ARC) vitorlásverseny 235 hajót felvonultató mezőnyben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.17.)

Gyorshír:

Érdekes betegség. Egészségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról Ragáts Imre, a Magyar Televízió Rt. elnöke - közölte Czeglédi László, az intézmény közalapítványi kuratóriumának elnöke szerdán az MTI-vel. Ragáts Imre egy nappal azt megelőzően lett január elsejei hatállyal beteg, hogy tárgyalták volna azt a vitatott filmvásárlási szerződést, amelyet a reklámszerződéshez hasonlóan felhatalmazás nélkül kötött meg. Jó hír, a fák nem nőnek az égig... 

 

Eddig és ne tovább    

A szocialistáknak az a szinte győzelmi jelentése, hogy az Alkotmánybíróság tartalmi hibát nem talált a legügyesebb és igen veszélyes hazugságok egyike. (Mindig az a hazugság a legrosszabb, ami valójában igazat mond, mégis megtéveszt.) Formailag ugyanis igaz, hogy a törvényt megsemmisítő határozat nem ítéli el annak egyetlen paragrafusát sem. De hogy ennek az el nem ítélésnek az az alapja, hogy a formai okból történő megsemmisítése miatt a törvény tartalmi alkotmányellenességét nem is vizsgálták, mélyen hallgatnak.

A pápai békeüzenet szerint a béke kötelezettség    

A béke lehetséges, és mivel lehetséges, kötelezettség is - áll II. János Pál békenapi üzenetében. A Béke Világnapja hagyományosan január elsejére esik, de a - kissé borús hangvételű - pápai üzenet szövegét már kedden nyilvánosságra hozták a Vatikánban. Végezni lehet egy, tíz, tízezer terroristával, de ha nem szüntetjük meg az okokat, mindig lesznek terroristák - áll a pápai üzenetben.

Tizenegyedszerre: Julianus díjak    

A Julianus alapítvány 11. díjkiosztó ünnepségére 2003. XII. 20-án délután az új református templomban, ezt követően a Városi Művelődési Házban kerül sor.

Meghívó    

December 18-án az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Antall Péter Antall József miniszterelnök fia.

Röviden

Számos régi és új repülőgép-típus száz gépéből összeállított kötelékkel emlékeznek meg a magyar pilóták a motoros repülés 100. évfordulójáról szerdán délelőtt Budapest légterében - közölte a Goldtimer alapítvány. A Wright fivérek első motoros repülésének emlékére az emlékrepülés keretében száz gépből járja végig a magyar motoros repülés fővároshoz közelálló helyszíneit.

Tematikus rendszerben folytatódik a jövő év februárjától a Mindentudás Egyeteme - közölték a szervezők hétfőn Budapesten. Az eredetileg tervezett három szemeszter a jövő heti, immár 57. előadással véget ér, az alapítók azonban úgy döntöttek, folytatják a sorozatot.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.16.)

Parlamenti napló    

December 15-én a magyar parlament egyhangúlag megerősítette az EU-bővítésről szóló dokumentumot, és elsöprő többséggel elfogadta az Európai Parlament tagjainak megválasztásáról szóló törvényt. Nem véletlen, hogy kormányoldal és ellenzék azonos módon szavazott, mert "Tudjuk, nem kormányokat, hanem nemzeteket, államokat vesz fel az Európai Unió" - ahogyan Surján László mondta felszólalásában.

Bankárvilág Magyarországon    

Át kell írnunk a közmondást: nem szemesnek áll a világ, hanem a bankosnak.

Orbán Viktor a Napkeltében a költségvetésről    

Orbán Viktor: Ki is adósodik el? Ha ön megnézi a mögöttünk hagyott másfél, kettő esztendőt, akkor azt láthatja, hogy a lakossági hitelfelvételeknek, az ún. lakossági eladósodásnak az üteme az 1/5-e volt az állam eladósodásának az üteméhez. Az állam ötször gyorsabban adósodik el, mint az emberek. Akkor nem az embereken kell takarékoskodni, nem azt kell mondani neki, hogy kedves Betlen János, tudja mit, ha van egy kis pénze, akkor ön most ne vegyen lakást, ne otthonteremtésben gondolkodjon, hanem tegye szépen a pénzét a bankba, mi meg majd az állam számára azt bevonjuk. Tehát ha az állami eladósodás a probléma, akkor ne a lakosságon takarékoskodjanak.

Röviden

Alkotmányos és személyiségi jogi szempontból kifogásolhatónak tartja az egészségügyi minisztérium romákkal kapcsolatos  kérdőívét az adatvédelmi biztos és az állampolgári jogok biztosa. A vizsgálatot a Magyar Orvosi Kamara elnöke és más magánszemélyek kezdeményezték.

Hétfőn 16 óra körül egy euróval 264,60/90 forint között kereskedtek a bankközi devizapiacon, ami két forinttal gyengébb a péntek délutáni 262,50/60 forintnál. A forint délután 6,24 százalékon állt a sáv erős oldalán, 78 bázisponttal gyengébben a pénteki helyzeténél.

Medgyessy Péter december végén ismét Kubába utazik szabadságra – értesült a Népszabadság. Mint ismeretes, a kormányfő tavaly decemberben úgy utazott a karibi szigetországba, hogy hollétéről – legalábbis hivatalosan – a kormányszóvivő sem tudott. Az ellenzék azzal támadta a kormányfőt, hogy olyan helyen pihent, ahol diktatúra van, és folyamatosan megsértik az emberi jogokat. Medgyessy erre azt felelte: „Azért mentem Kubába, mert ott meleg van, sok a napsütés, és jó koktélokat lehet kapni.” Hozzátette: nem politikai alapon választ pihenőhelyet.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.15.)

40 éves a József Attila Művelődési Ház Mihálygergén    

Bárcsak minden település a mihálygergeiekhez hasonló szinten őrizné, fejlesztené kincseit.

Jobbközép győzelem időközi választáson    

Nagy Csaba, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és az MDF közös jelöltje nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást Pécs 10. számú választókörzetében vasárnap

Üzenőfal a lakáshitelezéssel kapcsolatos vélemények jelzésére     

Üzenőfalat indít honlapján a Fidelitas, hogy a lakáshitelezéssel kapcsolatos véleményeiket jelezhessék azon az érdeklődők - hangzott el a Fidelitas vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten. Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke közölte, hogy az üzenőfalra érkező véleményeket eljuttatják Medgyessy Péter kormányfőnek.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Meglepetéseket és újabb rejtélyeket tárt a tudósok elé a Mars felszín mágnesességének példátlan részletességű feltérképezése. Az első meglepetést az okozta, hogy a Mars kérge egyes helyeken tízszer nagyobb mágnesességgel rendelkezik, mint a Föld kérge.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

"Szeptember 11-e" óta az első siker
Elfogták Szaddam Husszeint

Szombat este óta fogoly. A bujdosás megviselte, érthető, hogy DNS vizsgálat is kellett az azonosításhoz.

 

(dec.14.) Vasárnapi gondolat

Adventi gyertyagyújtás

A kormány nem készíti elő a közigazgatási reformot    

A kormány a közigazgatási reform előkészítése helyett kommunikációs csatát vív - hangzott el Mikes Éva (Fidesz) és Gémesi György (MDF) szombati budapesti sajtótájékoztatóján. "Nem vagyunk partnerek abban, hogy a kistérségi társulások kötelező jelleggel jöjjenek létre" - szögezte le Gémesi György

Hörcsik Richárd (Fidesz) közleménye    

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja megdöbbenéssel fogadta, hogy az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága december 9-i ülésén a kormánypárti képviselők megakadályozták Baráth Etele államtitkár meghallgatását.

A reálbérek szinten tartását követelik a közszolgálati szakszervezetek     

A közszférában dolgozók szakszervezetei kitartanak amellett, hogy a kormánynak jövőre szinten kell tartania a reálbéreket, és erre jogi garanciát is vállalnia kell. Erre hívták fel a figyelmet az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság szervezésében tartott pénteki közszolgálati szakszervezeti fórum résztvevői.

Röviden

Ha az SZDSZ-nek a 2004-es európai parlamenti választásokon nem sikerül legalább ötszázalékos eredményt elérnie, lemond pártelnöki posztjáról - közölte Kuncze Gábor egy szombaton megjelent lapinterjúban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.13.)

Leépítés-leépülés   

Internetes laptársunk, az "Eszméletlen" indított egy hírgyilkosnak nevezett rovatot. Érdemes rá odafigyelni. Az eddigi cikkekből úgy látszik mindkét oldal megkapja a magáét.

A Fidesz szociális kabinetjének közleménye   

A szocialista kormány kommunikációs hadjáratba kezdett az emberek életszínvonalának javítása helyett.

Prima Primissima díjak: átadták az elismeréseket     

Első alkalommal adták át a magyar értelmiség eredményeinek megőrzésére, a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártoktól független fejlesztésére létrehozott Prima Primissima díjat; a tíz kategóriában odítélt elismerést Szabó Magda író, Darvas Iván színművész, Varga Imre szobrászművész, Vizi E. Szilveszter akadémikus, Nemeskürty István filmtörténész, író, Makovecz Imre építész, Gömöri Endre újságíró, publicista, Vitray Tamás újságíró, tévériporter, Sebestyén Márta előadó, énekművész és Rost Andrea operaénekes vehette át a Nemzeti Színházban megtartott ünnepségen.

Röviden

Ünnepi vásár az Iparművészeti Múzeumban - Immár hagyomány, hogy december második hétvégéjén a hazai iparművészek színe-java felvonultatja legszebb termékeit a patinás múzeum falai között. Az idén különösen gazdag a kínálat: 14O keramikus, szövő, papírmerítő, üvegművész, bőrműves, grafikus, ötvös és még sok más művészeti ág jeles képviselője várja a látogatókat. A kiállítás vasárnap délután ötig tart nyitva s délelőtt 11-kor, valamint délután 16 órakor karácsonyi muzsika szól, jeles művészek előadásában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.12.)

10 éve ment el

Hiba volna azt hinni, hogy az előző rendszer vezető rétege lemondott volna arról, hogy visszatérjen a hatalomba. Akár gazdasági eszközökkel, akár újabban, demokratikus eszközökkel élve. Jó, ha tudjuk, hogy az az uralkodó osztály, ami a hatalmat gyakorolta eddig, annak fiatal képviselői nem tettek le erről. Ennek érdekében megpróbálják akár szociáldemokratákként elfogadtatni magukat, ha kell nemzeti jelszavakat is felhasználva. Antall József 1992-ben

 

Gahler és a Fidesz a PSZÁF függetlenségéért   

A PSZÁF függőségének Magyarországra nézve nagyon negatív következményei lesznek. A Fidesz és az Európai Néppárt figyelmeztet. A tervezet még visszavonható, leszavazható.

Mennyiben független szervezet a PSZÁF?    

A PSZÁF függetlensége megmutatkozik abban, hogy vezetőjét az országgyűlés nevezi ki, nem a kormány. Még. Mert pont ezt akarja megszűntetni a Medgyessy csapat.

A PSZÁF elnökének levele Kovács Lászlóhoz   

Kovács László a Napkelte december 10-ei adásában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével kapcsolatosan olyan kijelentéseket tett, amelyek Szász Károly, a szervezet elnöke szerint nem felelnek meg a valóságnak. E tévedésekre a PSZÁF elnöke levélben hívta fel a külügyminiszter figyelmét, s miután Kovács az állításait nagy nyilvánosság előtt ismertette, a neki írt levele tartalmát Szász Károly is megosztja a szélesebb közvéleménnyel.

A Fidesz frakcióelnökségének közleménye   

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportját nem érte váratlanul, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter a mai napon egyértelművé tette, a szocialisták, eddigi gyakorlatuknak megfelelően, a holnapi négypárti egyeztetés eredményétől függetlenül szeretnék végrehajtani a közigazgatás átalakítását.

A Fidesz gazdasági kabinetjének közleménye     

Egy nappal az otthonteremtési program megnyirbálása utána a Fidesz különösen hamisnak tartja Csillag István kincstári optimizmusát az ország jövője tekintetében. Az infláció 7 százalék feletti mértékűre nőhet, a gazdasági növekedés jelenleg hatéves mélyponton áll, és jövőre sem várható számottevő javulás. Mindeközben már szeptemberben meghaladta az államháztartási hiány az egész évre tervezettet.

Röviden

Bokros Lajos szerint a lakáshitelezés szigorítása nem elegendő. A Világbank igazgatója a gyöngyösi Liberális Klub rendezvényén kijelentette, a valutaválság miatt szükség lenne a jövő évi költségvetés módosítására még a végszavazás előtt. Úgy vélte, a 3 százalékos kamatemelés legalább 200 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetésnek. A MOL privatizáció elhalasztása 50 milliárdos kiesés. Szükség van az adóterhek radikális csökkentésére és további megszorító intézkedésekre is.

Veszteség-kalkulátort működtet december 11-étõl a Fidesz. A furcsa találmány a párt honlapjáról tölthető le és segítségével mindenki kiszámolhatja hány forintot vesz el tőle a Medgyessy-kormány 2004-ben. A kalkulátort először a nyugdíjasok vehetik igénybe, mert a Fidesz szerint ők a jövő évi megszorítások legfőbb vesztesei.

Nemzetközi filmfesztiválokon rangos díjakat nyert magyar játékfilmek is szerepelnek a krakkói Ars filmszínházban csütörtök este megnyíló magyar filmhét műsorán. A krakkói Magyar Központ harmadik alkalommal rendezi meg - december 11-15. között - a magyar filmnapokat A boldogság színei címmel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.11.)

Elmar Brok cáfolja Kovács állításait    

A kormánynak egyre kényelmetlenebb, hogy sem itthon, sem külföldön nem fogadják jó szívvel a független intézmények ellen indított támadásait. A külföldi kritikák méregfogát Kovács László próbálta kihúzni, de mintha csak a gyufát húzta volna ki...

A kormány súlyos döntést hozott    

A lakáshitelek feltételeinek megváltoztatásával a kormány súlyos döntést hozott, amely ráadásul nem megoldás a jelenlegi pénzügyi helyzetre - "Vajúdtak a hegyek és egeret szültek" - mondta Varga Mihály az Orbán-kormány pénzügyminisztere.

Elégedetlenség minden területen   

Gallup felmérés: 59 százalék szerint Magyarországon összességében rossz irányba mennek a dolgok. Az ország gazdasági helyzetét a lakosság közel háromnegyede (73%) rossznak tartja, és ez a felnőttek kétharmada (67%) szerint inkább romlik.

 

Ha az Európa választások eredménye a Gallup mostani mérésével egyezne meg, a Szövetségnek 14, a szocialistáknak 10 képviselője lenne.
A többi pártnak egy sem.

Százmilliárdos rés az önkormányzati feladatok és lehetőségek közt    

Az önkormányzati kötelező feladatok és a végrehajtás pénzügyi lehetőségei között "százhúszmilliárd forintos rés tátong", és ez a kedvezőtlen helyzet jövőre is megmarad - mondta Pokorni Zoltán szerdán Karcagon.

Bencze Imre: Édes, ékes apanyelvünk   

Kezdjük tán a jó szóval: Tárgy esetben jót.

Ámde tóból tavat lesz, nem pediglen tót.

Egyes számban kő a kő, többes számban kövek.

Nőnek nők a többese, helytelen a növek.

Röviden

Mivel az európai közösség jogrendszerében nincs kötelező előírás a nemzeti kisebbségek vonatkozásában, ezt a mulasztást mindenképpen pótolni kell, és lehetővé kell tenni az unió minden polgárának, hogy nemzeti identitását, kultúráját szabadon megélhesse és gyakorolhassa. (Hans-Gert Pöttering ENP frakcióvezető)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.10.)

Ülésezett a Katolikus Püspöki Konferencia    

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 2-4. között megtartotta téli rendes ülését a Városligeti Központban..

Kudarc    

Washington jelenleg már nem tud és nem is akar komolyabb lépéseket tenni a továbbra is válsággal fenyegető, észak-koreai és iráni nukleáris programok megfékezéséért.

Egy nem nagydobra vert hír  

Nem az ellenzék, hanem a polgári oldallal soha kesztyűs kézzel nem bánó közgazdászok tartják fontosnak, hogy valami történjék.

Átalakulóban a világ    

Amerikában a részvénytársaságokra vonatkozó szabályozás megújítására, Japánban a pénzügyi szektor működésének reformjára van szükség a stabil gazdasági növekedés helyreállításáért, a globális versenyképesség javításáért azonban Európának kell a legsürgősebben változtatnia gazdaságpolitikáján.

Szijjártó Péter (Fidesz) közleménye   

A néhány évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc által vezetett KISZ-t most egy újabb KISZ, a Központosított Ifjúsági Szervezet váltja fel.

Röviden

Kína a Holdra készül - Kína még eben az évtizedben el szeretne jutni a Holdra, de egyelőre ember nélküli űreszközökkel. Lüan En-csie (Luan Enjie), a kínai nemzeti űrhivatal vezetője a China Daily című angol nyelvű pekingi kormánylap keddi számában megjelent nyilatkozatában elmondta: az első lépcsőben a tervek szerint 2007-ben egy kéttonnás keringőegységet állítanak Hold körüli pályára.

A mintegy 750 esztendős Nagyboldogasszonyról nevezett budavári Koronázó Főtemplomról, közismert nevén Mátyás templomról jelent meg a napokban rendkívül igényes és tartalmas kötet. A karácsonyi ajándéknak is kiváló albumot Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek méltatta december 5-én a Budavári Nagyboldogasszony templomban tartott sajtótájékoztatón.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.09.)

Győzött a józan ész    

A demokrácia nehéz és bonyolult dolog, mert csak a jól informált lelkiismeret dönt helyesen. Korunkban sokan akarnak bennünket informálni, de kevesen jól informálni. A rosszul informálást viszont megtévesztésnek, agymosásnak nevezik.

A költségvetés európai érdekeink védelmére is alkalmatlan  

A jövő évi költségvetés sarokszámai nem a valóságos helyzetből indulnak ki; ilyen költségvetés alapján az unióban nem lehet sikeresen védeni nemzeti érdekeinket - mondta Orbán Viktor Brüsszelben.

Az Áprilisi Ifjak Egyesületének közleménye     

A Gyermek és Ifjúsági Konferencia szervezői 2003. december 7-én demokráciában megengedhetetlen módon jártak el, ezért az Áprilisi Ifjak Egyesülete közleményben tiltakozik.

Meghívó    

December 11-én az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége dr. Mikola István az Orbán kormány egészségügyi minisztere.

Röviden

A parlamentből kiszorult hat kis párt és "a politikai élet környezetéből eltanácsolt" nemzeti gondolkodású civil szervezetek szövetséget, választási pártot alakítanak - jelentette be Balogh Gyula országgyűlési képviselő. A párt kedden bont zászlót Budapesten, és tagja lesz többek között "a megújult Független Kisgazdapárt, a szociáldemokraták, a Nyugdíjas Párt, a Magyar Vállalkozók Egységpártja, a Magyarok Világszövetsége és a Honfoglalás 2000". Balogh Gyula szerint ez a tömörülés - amely az európai parlamenti választásokon listát kíván állítani - méltó ellenfele lesz bármelyik parlamenti pártnak.

Az országgyűlés alelnökévé választották Deutsch Tamást, a Fidesz képviselőjét. A titkos szavazáson 239 igen szavazattal, 78 ellenében szavazták meg, hogy a Fidesz képviselője töltse be a posztot azután, hogy a parlament korábbi fideszes alelnöke, Szájer József lemondott posztjáról. A volt alelnök azzal indokolta távozását, hogy ezután inkább az Európai Parlamenti munkájára koncentrál.

Szabályos tejúttá, pontosabban tej-átjáróvá alakult az Európai Parlament központjának folyosója. Német képviselők javaslatára valódi tejbüfét alakítottak ki a sokat látott brüsszeli épületben. A különféle frakciókhoz és nemzetekhez tartozó képviselők örömmel vették az ingyen kínált pohár tejet, a különféle tejturmixokat. Az akciót a tejtermelők szervezték, mert úgy vélik, az Európai unió nem védte meg érdekeiket a világkereskedelmi szervezet, a WTO konferenciáján.

Magyar grafikus nemzetközi elismerése - Czakó Zsolt grafikusművész-designer-t, az Articsók Stúdió alapítóját, a Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció tanszékének tanárát, a Londonban megjelenő Thames and Hudson kiadó The Typographic Experiment című, tekintélyes kiadványa a designer-szakma 37 világnagysága közé sorolta.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Emberveszteségünk: félmillió
  A társadalom legnagyobb bajával, a népességfogyással nem foglalkozik a média, miközben a századrangú ügyek hatalmas terjedelmet kapnak. Ne vegye észre a kábított tömeg, hogy közeleg a vész. Amikor rátör, akkor már úgyis késő lesz észbe kapni.

 • Szlovákia: szakad a Dzurinda vezette kormánypárt
  Kormányválsággal fenyegető helyzet alakult ki Pozsonyban, miután hét képviselő - köztük a volt védelmi miniszter - kilépett a legerősebb szlovák kormánypárt parlamenti frakciójából. A Mikulás Dzurinda kormányfő vezette SDKÚ-ból a közelmúltban Szabad Fórum (SF) néven párton belüli platformot alakító Ivan Simko és a csoport hat további képviselője távozott, jelezve: januárban a pártból is kilépnek.

 • Sztrájkveszély Ferihegyen
  Amennyiben eredménytelen lesz a tárgyalás a munkáltatóval, december 19-én reggel 4.30 órától délután 18.00 óráig sztrájkot hirdet a Ferihegyi repülőtéren dolgozók többségét tömörítő három szakszervezet - jelentette be a sztrájkbizottság elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. Kovács István hangsúlyozta: mivel a repülőtéren dolgozó valamennyi területet érintené a munkabeszüntetés, a sztrájk idejére megbénulhat a Ferihegyi forgalom.

 • Áldás az adventi keresztre
  Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök távollétében Zatykó László szegedi ferences rendházfőnök áldotta meg vasárnap este a makói adventi keresztet.

 • EU-alkotmány: nem lesz olasz kompromisszumos javaslat
  Az Európai Unió soros olasz elnöksége nem terjeszt kompromisszumos javaslatot a tagállamok elé az EU-alkotmány legfontosabb vitatémája, a minősített többséggel való döntéshozatal ügyében, hanem továbbra is az alkotmány szövegtervezetét kidolgozó konvent formuláját alkalmazza - jelentette be Franco Frattini olasz külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

(dec.08.)

Vészjelző     

Az elmúlt napok hírei egyértelműen mutatják, valami nagy baj van a magyarországi gazdaság és gazdaságpolitika körül. Hazánk helyzetével több gazdasági világlap is foglalkozott, de dicsérő jelzőt nem találtak.

Ernyők gomba módra     

Az MSZP rá akar telepedni a civil és az ifjúsági szektor részhalmazára. A szervezethez kötődő fiatalok aránya alig 10%-os, de általuk irányítani lehet azt a réteget, mely a mostani közéleti elkötelezettsége alapján valószínűleg a jövőben is tenni akar majd társaiért.

KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT Merre? Hogyan?     

Sokan érdeklődtek a MHL-tól, mit is akar a KDNP? Az nyilatkozat talán világossá teszi a párt irányát, amit röviden úgy foglalhatunk össze: a teljes keresztény tanítás megalkuvás nélküli képviselete és a szociális igazság érvényesítése. A párt nem döntött az összefogás módjáról, de világossá tette, ezt csak az Európai Néppárt tagjaival kész megvalósítani.

Fogalom tisztázás     

A fele sem tréfa sorozatunk legújabb gyöngyszeméből megismerhető a gazdasági recesszió és a válság meghatározása, valamint megtudható, mi a felemelkedés első jele.

Orbán Viktor: a privatizáció felfüggesztésére van szükség     

A privatizáció felfüggesztésére lenne szükség, tekintettel a forint meggyengülésére - mondta Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke vasárnap Budapesten. A párt gazdasági konferenciáját követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor úgy vélte, hogy az ilyen alacsony árfolyamon való privatizáció "a közvagyon bagóért való eladását jelentené".

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Szentmisével emlékeztek a tíz évvel ezelőtt elhunyt Antall József miniszterelnökre vasárnap a budapesti Szent István-bazilikában; a néhai miniszterelnökért Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be a misét. "Magyarország történelmében, de minden nép történetében tartalma és jelentése van az időnek; egy közösség fennmaradása és boldogulása, az egyén élete és üdvössége szempontjából is" - mondta a bíboros. Erdő Péter szavai szerint a rendszerváltoztatás ideje, Antall József miniszterelnökségének ideje intenzív és jelentésben gazdag történelmi idő volt Magyarország számára.

A világ lakosságának a 10 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, az iparilag legfejlettebb országokban viszont már a lakosság 44 százaléka - derült ki abból a jelentésből, amelyet a nemzetközi távközlési intézet (ITU) hozott nyilvánosságra annak kapcsán, hogy a jövő héten Genfben tartják az ENSZ által szervezett informatikai világtalálkozót.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(dec.07.) Vasárnapi gondolat

Szent Ambrus milánói püspök ünnepe

 

Adventi gyertyagyújtás
Üzenet a homályban botorkáló európaiaknak

Drágább lesz az élet a fővárosban     

Több 10 ezer forintos plusszkiadás évente.

Észak-erdélyi autópálya    

Kész az észak-erdélyi autópálya félhivatalos terve. "Pénzügyi háttere bizonytalan" - így említi a 410 km-es Brassó-Nagyvárad autópályát az Útfelügyelet nyomvonal-térképe. A sztráda 3,49 milliárd dollárba kerülne, s építésére talán az EU is rábólint.

Röviden

A Sándor-palota kapuja évente mindössze egyszer nyílik meg az érdeklődő polgárok előtt, az Akadémiai Kiadó jóvoltából viszont most már mindenki otthonában is bármikor megcsodálhatja az államfő hivatalának otthont adó épület csodálatos termeit. A Sándor-palota írásban és képben című kötet tucatnyi tudós szakember együttműködésével készült el.

Hideghullám számos európai országban és Észak-Amerikában

New York -La Guardia repülőtér szombaton

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Kihallgatták a miniszterelnök ismerősét brókerügyben
  Tanúként hallgatta ki az ORFK Mudura Sándor romániai magyar vállalkozót, Medgyessy Péter miniszterelnök ismerősét. A rendőrség azzal indokolta a kihallgatás szükségességét, hogy Mudura szerepelt a K&H Bank VIP-listáján.

 • Nincs új büdzsé, esik a forint
  Minden rendben van a magyar gazdasággal - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő, mire a forint árfolyama meredeken zuhanásnak indult. A befektetőket csak kisebb hiány nyugtatná meg, az meg nem lesz egyhamar, így marad a kamatemelés vagy a leértékelés. A lakosság jól egyikkel sem jár.

 • Az olasz elnökség az EU-bizottságról
  Az Európai Unió olasz elnöksége a kisebbségek jogainak védelme után elfogadott egy másik, Magyarország számára ugyancsak nagyon fontos követelést: Franco Frattini olasz külügyminiszter pénteken Brüsszelben bejelentette, hogy az EU-alkotmány ügyeiben döntő jövő heti csúcsértekezleten javasolni fogják, 2014-ig minden egyes EU-tagállamnak legyen 1-1 szavazati joggal rendelkező biztosa az Európai Bizottságban.

 • Villasor-kötelesség
  Egyre több, egymásnak is ellentmondó részlet lát napvilágot Juhász Ferenc luxusvilla-vásárlásáról. Bár a kormányváltás óta több villaügy is borzolta a kedélyeket, a 95 millió forintos vételárral a vagyongyarapodásban egyelőre a honvédelmi miniszter vezet.

(dec.06.) Szent Miklós ünnepe

Tisztújító országos választmány a Kereszténydemokrata Néppártban

Ismét Semjén Zsolt a párt elnöke. Alelnökök: Básthy Tamás, Kalmár Ferenc, Molnár Béla, Mészáros József, Nógrádi László, Papp Tibor, Surján László

Az Országos Választmány új elnöke: Latorcai János

Az Országos Választmány elfogadta azt az alapszabály módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a párttagok az Európai Néppárt valamelyik tagpártjaiban is tagok lehessenek. Orbán Viktor az országos választmány vendégeként kijelentette, nincs felemelkedés és biztonság kereszténydemokrácia nélkül. Üdvözölte, hogy a KDNP a Szövetséghez hasonlóan lehetővé teszi a kettős tagságot. Ma ugyanis - nehéz időkben - nem egységbontókra-békebontókra van szükség, hanem összefogásra, egymás elfogadására. Semjén Zsolt hitet tett a kereszténydemokraták elveinek megalkuvás nélküli képviselete és a szociális igazság mellett.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ képviselőcsoport közleménye     

Forrás nélkül veszélyben a BKV - Sajnálatos dolog, hogy a főváros csak az EU-nak tulajdonított intézkedése hatására gondolkozik el azon, amit már 13 éve meg kellett volna tennie a BKV finanszírozása terén, vagyis a megrendelt szolgáltatásokért állni a számlát.

VMSZ: sorsdöntő a parlamenti pártok támogatása    

A vajdasági magyarok remélik, hogy jövőre az anyaország eleget tesz kérésüknek, és idetelepülés nélkül, alanyi jogon megkaphatják a magyar állampolgárságot - mondta Kasza József pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közölte: sorsdöntő momentum számukra, hogy - tudomása szerint - a négy parlamenti párt támogatja a kettős állampolgárságra vonatkozó elképzeléseket.

Járai Zsigmond a pénzpiacról  

Nincs pánik a pénzpiacon, csak egy kicsit elbizonytalanodtak a befektetők, egyre több pénzre van szükség az államadósság finanszírozásához, a gazdaság helyzetét ma bizonytalanabbnak tartják és ezért csak magasabb kamattal hajlandók kölcsönt nyújtani, mint hat hónappal ezelőtt - jelentette ki Járai Zsigmond.

Röviden

A Mikulás  - szocialista nevén Télapó - egy hagyomány folytatása. Olyan hagyományé, amely sajnos rossz irányban változott. Az ajándék nem személyes megemlékezés, nem a jótékonyság eszköze, hanem az üzleté és a számításé. Emiatt pedig mindannyian szegényebbek lettünk.

Antall József, a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök szobrát avatták fel Miskolc belvárosában. Az ország első, Antall Józsefről elnevezett terén álló szobor Jószay Zsolt miskolci szobrászművész munkája.

Személyiségi jogi pert indított a Legfőbb Ügyészség Kovács László MSZP-elnök ellen. A beadvány szerint Kovács megsértette az ügyészség személyiségi jogait, amikor azt állította: a vádhatóság "bűnpártolásnak látszó módon foglal állást különböző ügyekben". Az ügy tárgyalását jövő év február 12-én kezdi a Fővárosi Bíróság.

Szabaddemokrata nevelés: Csinos lányok kebleiben gyönyörködhettek azok a gimnazisták, szülők és pedagógusok, akik ellátogattak november végén az Oktatási Minisztérium egyik háttérintézménye által szervezett Educatio 2003 kiállításra.

Tűzkeresztség Támadás érte az iraki magyar szállítóalakulat egyik humanitárius szállítmányát szombat reggel nyolc óra körül Kuvait és Hilla között. A magyarok közül senki sem sérült meg. Az eset mintegy 120 kilométerre a kuvaiti határtól, iraki területen történt. A támadók gépkarabéllyal lőttek a konvoj tagjaira, akik viszonozták a tüzet, és egy támadót megsebesítettek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Sztrájkkészültség
  Országos sztrájkhullám kezdődhet, mivel még a bérek reálértékének megőrzését sem kívánja a közszolgálatiak számára garantálni jövőre a kormány. Sorra alakulnak a sztrájkbizottságok a kórházakban is. Egyre nyilvánvalóbb a felismerés: a tavalyi ötvenszázalékos béremelés nem a kezdet volt, hanem a vég.

 • A ferencesek autista farmot létesítenek Karácsondon
  Autista felnőttek foglalkoztatására szolgáló farmot hoz létre ír és német minták alapján a Heves megyei Karácsondon a Ferences Rend által működtetett gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK).

 • A kisebbségeknek maguknak kell képviselniük érdekeiket
  "Ha segítenek magukon, nemcsak az Isten segíti meg önöket, de még az is előfordulhat, hogy az Európai Unió és a nemzetközi közjog is" - mondta Orbán Viktor a kisebbségi autonómiákról rendezett budapesti tanácskozáson.

(dec.05.)

Kisebbségi ügyekben az EU kettős mércét alkalmaz    

A kisebbségi jogokat illetően az EU kettős mércét alkalmaz, mert miközben a csatlakozni kívánó országoktól számon kéri ezek tiszteletben tartását, saját tagállamai nem mindenben felelnek meg a követelményeknek - állapította meg Szájer József, a Fidesz alelnöke Brüsszelben.

Az Európai Néppárt konzultációja Párizsban     

Az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletének küszöbén egyeztető konferenciát tartottak az Európai Néppárt (EPP) vezető képviselői a párizsi miniszterelnöki palotában. A francia kormányfő, Jean-Pierre Raffarin meghívására rendezett néppárti találkozón az EPP alelnökének minőségében Orbán Viktor is részt vett.

IV. Csángó Nap - Sepsiszentgyörgyön     

"Legyen egy nap, amikor kimondjuk: fontos nekünk a csángó kultúra.
Egy nap, amikor segítünk hátrányos helyzetben levő testvéreinken.
Egy nap, amikor nem számon kérünk, hanem elfogadjuk őket.
Amikor nem nevetjük ki, ha olyan különösen beszélnek magyarul.
Amikor azt nézzük, milyen jót tehetünk értük.
Amikor nem a politika dominál, hanem a szeretet."

A Fidesz oktatási kabinetjének közleménye  

Burány Sándor, Magyar Bálint és Csepeli György mai sajtótájékoztatója bátran viselhette volna "A vesztesek magyarázkodása" címet. A kormány most nyilvánosság elé álló tagjai folytatták azt a kormányzati gyakorlatot, amely részigazságok hangoztatásával próbálja elterelni a figyelmet a valóságról.

Röviden

Korlátoznák az üzletek nyitvatartását és a forgalmazható árucikkek körét a fővárosi kerületi önkormányzatok. A józsefvárosi önkormányzat levélben fordult a többi kerülethez, hogy közösen lépjenek fel az erre vonatkozó kormányrendelet módosításáért a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál. Azt szeretnék elérni, hogy a jegyző megtilthassa az éjszakai nyitva tartást vagy az alkoholos italok árusítását.

Harminckét alkotás szerepel a hivatalosan szerda este kezdődő 13. budapesti Európa Filmhéten, a Művész és a Puskin moziban tíz nap alatt 25 játék-, 5 rövid- és 2 dokumentumfilmet vetítenek. A legérdekesebbnek és legeredetibbnek tartott európai filmek ez évi kínálatban különösen erős a francia és a spanyol alkotások jelenléte.

Kényszerleszállást hajtott végre a Leszek Miller lengyel kormányfőt és kíséretét szállító helikopter csütörtök este Varsó mellett; a balesetben eddigi jelentések szerint tizenhárman sérültek meg, köztük a miniszterelnök, aki állítólag lábát törte.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Visszatér a tanácsrendszer utasításos gyakorlata?
  A Fidesz önkormányzati kabinetje felháborítónak tartja, hogy a belügy- és a kancelláriaminiszter körlevélben kérte az önkormányzatok vezetőit egy kormányzati nyilatkozat támogatására.

 • Orbán Viktor jogerősen pert nyert Juszttal szemben
  Az indoklásban hangsúlyt kapott, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a becsületsértésre alkalmas, valótlan tények állítására.

 • A határon túli magyaroknak az autonómia jelenti az egyetlen esélyt
  "A határon túli magyarok számára egyedül az autonómia jelenthet esélyt a közösségként történő tartós megmaradásra. Ezt sem a kedvezménytörvény, sem a magyar állampolgárság kiterjesztése nem szavatolhatja" mondta Németh Zsolt (Fidesz-MPSZ) azután, hogy a brüsszeli Magyar Ház Közéleti esték című rendezvénysorozatának keretében előadást tartott a nemzeti érdekérvényesítés és az EU viszonyáról.

 • Válságban a húságazat, kormányzati segítség szükséges
  A Fidesz szerint válságban van a húságazat, ezért a kormánynak segítséget kell nyújtania a húsüzemek számára - hangzott el az ellenzéki párt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen Glattfelder Béla parlamenti képviselő a Hajdú-Bét Részvénytársaságnak sürgetett kormányzati támogatást. A kormánynak úgy kellene eljárnia a baromfiágazatban működő Hajdú-Bét Részvénytársaság kapcsán, ahogyan az Orbán-kabinet a Mizo-ügyben intézkedett.

(dec.04.)

Árva a Ház, nincs kacagás     

Képviselő nélkül maradt a parlament, csak tisztségviselők jelentek meg szerda reggel nyolc órára. Érdekesek a pártok reakciói. Nem volt miről tárgyalni, mondták a kormánypártiak. Az MDF is talált mentséget. Az, hogy hiba történt, egyedül a Fidesz vetette fel: Halász János szóvivő szerint néhány frakció tagnak minden esetben jelen kell lennie.

Mélyponton a miniszterelnök munkájának megítélése     

17 százalékos Fidesz vezetés mellett a kormányfő munkájával elégedettek aránya 32%-ra csökkent, az azzal elégedetleneké viszont már 50%. A Medgyessy Péterrel elégedetlenek aránya magasabb, mint eddig bármikor ebben a ciklusban.

Tájékozatlan a külügyminiszter? 

Kovács László külügyminiszternek nincsenek információi arról a levélről, amelyet az Európai Unió küldött a kormánynak a PSZÁF-fel kapcsolatban. Az EU belső piacokért felelős főbiztosának asszisztense kijelentette: az anyagot november 24-én elküldték. A Fidesz szerint a Kádár-rendszerben volt bevett szokás, hogy meghatározó külpolitikai eseményekről nem értesülhet a közvélemény.

Röviden

Horváth Balázs szerdán elmondta, hogy december 15-től átül a Veszprém Megyei Közgyűlés Fidesz frakciójába. Az egykori belügyminiszter, az MDF egyik vezetője független képviselőként vett részt a testület munkájában.

Egy svájci cég házi hóágyút dobott piacra, amellyel a felmelegedés korszakát élő emberek megteremthetik maguknak a hófödte tájat aláfestésként a karácsonyhoz. A Bachler Top Track cég, amely eddig is gyártott ipari hóágyúkat sípályák számára több mint 30 éve, kifejlesztette a 98 kg-os verziót, amelyet gurítani lehet a kertben a fűnyíróhoz hasonlóan.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Fideszes védőnőkre vadásznak? - A Kökény-féle botránykérdőívek
  A hírTV bírtokába jutott az elmúlt napokban botrányt kavart, védőnőkhöz eljuttatott kérdőív, melynek kapcsán végül Mikola István volt egészségügyi miniszter lemondásra szólította fel szocialista párti utódját, Kökény Mihályt. Az Országos Alapellátási Intézet kérdőíve az EÜ Minisztérium kutatási programjára hivatkozva olyan kérdéseket tesz fel, melyek a gondozottak zsidóságára, cigányságára vonatkoznak illetve a védőnők velük kapcsolatos vélekedése felől érdeklődik.

 • Tárgyalások kezdődnek a közszféra béremeléséről
  A közszférában dolgozó 700-800 ezer munkavállaló jövő évi béremeléséről szerda este kezdődnek tárgyalások a kormány megbízottjai és a sztrájkbizottság képviselői között.

 • Négypárti egyeztetés a kettős állampolgárságról
  Egyetértés van abban, hogy a négy parlamenti pártnak szándékában áll a kettős állampolgárság érdekében egy minél szélesebb körű elemző munka megkezdése.

(dec.03.)

Folytatódik a forint "különszáma"     

Magyarország a pénzügyi krízis határán tántorog. A kormány képtelen volt kincstárjegyeket értékesíteni. A spekulánsokon kívül a magyar gazdaság fejlődésében bízó alapok egy része is eladta magyar állampapírjait. A Financial Times szerkesztői cikke szerint Magyarország mindezért csak gazdaságának irányítóit okolhatja. Ahelyett, hogy minden erejükkel az államháztartási hiány csökkentésére törtek volna, rövid távú intézkedéssel próbálták a forint helyzetét stabilizálni - katasztrofális eredménnyel.

Gyengül a forint - gyengül az ország     

Általános bizalmi válság van a magyar gazdaságpolitikával szemben. Csak a múlt hét pénteki kamatemelés 80 milliárd forintjába kerülhet az államháztartásnak - jelentette ki az Országgyűlésben napirend előtt Varga Mihály.

A Fidesz frakcióelnökségének közleménye     

A Medgyessy-kormány kommunikációja túllendült a holtponton. Ennek első jele, hogy a múlt kiretusálásában már gyakorlott szocialisták a mai napon megkezdték a jelen átírását is.

Meghívó - Kisebbségi önkormányzatiság Európában 

Konferencia a Gellért Szállóban, a megnyitó beszédet, Vizi E. Szilveszter az MTA elnöke, a zárszót pedig Orbán Viktor mondja.

Kis magyar demokrácia  

Megakadályozta a rendőrség, hogy a Lelkiismeret '88 Csoport fáklyás aktivistái Medgyessy Péter budapesti otthona elé vonuljanak. A tüntetés amúgy alkotmányos alapjog, nem "engedély" köteles, csupán be kell jelenteni.

Gyertyagyújtás advent első vasárnapján 

Sikeresen lezajlott az IKSZ első adventi gyertyagyújtása a Bérc utcai EU Delegáció előtt. Az eseményen felszólalat Harrach Péter, Jürgen Köppen, Dr. Kránitz Mihály, Szikora József és Berecz András.

Röviden

Nem lesz tilos a petárdázás idén Szilveszterkor: este 6 órától másnap reggel hatig az úgynevezett "kis tűzijátékokat" külön engedély nélkül is lehet használni. Az úgynevezett játékos pirotechnikai termékek, például a torták díszítésére használt kis tűzijátékok hétfő óta legálisan árusíthatók. A tűzoltók attól tartanak: az intézkedés miatt több munkájuk lesz Szilveszterkor, és hosszú távon is sok baj lehet abból, hogy mostantól könnyebb hozzájutni a petárdákhoz.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Mádl: Jogszerű a kettős állampolgárság
  A magyar állampolgárság megszerzésének egyszerűsítése a szerbiai és horvátországi magyaroknak "nem ütközik kényszerítő jogi akadályba sem a magyar alkotmány, sem a nemzetközi és az európai jog alapján" - hangzik a köztársasági elnök állásfoglalása.

 • Az Európai Bizottság levelet írt a kormányhoz a PSZÁF ügyében?
  Az Európai Uniós nagybizottság ülésén a magyar külügyminiszter számolt be a Nápolyi Konklávé Magyarországot érintő eredményeiről. Az Európai alkotmány tervezett szövegébe magyar javaslatra bekerült a kisebbségek védelme. Az eredeti javaslattól eltérően azonban nem kollektív, hanem személyes jogként értelmezik a kisebbségek védelmét. A külügyminiszter szerint kockázatos lenne újratárgyalni a kérdést, így nincs esély a változtatásra.

 • A Fidelitas salgótarjáni csoportjának közleménye
  1956-os forradalmunk és szabadságharcunk leverése után december 8-án a városunkban állomásozó szovjet megszálló erők, és a kollaboráns magyar egységek százharmincegy fegyvertelen embert lőttek agyon Salgótarján belvárosában. Városunk történetének legszomorúbb pillanatait élte át ezen a hideg, decemberi napon.

(dec.02.)

Kereszt vagy jászol     

Soltész Miklós ügyvezető titkárunk nyilatkozata a Magyar Nemzetnek.

A Fortus körüli bajok nem most kezdődtek 

Egy 1996-ból származó parlamenti jegyzőkönyv-részlet azt bizonyítja, hogy az erőművek privatizációs folyamata során lehetséges volt-e az állami tulajdon működtetésére, a vagyon hasznosítására létrehozott társaságon keresztül egy magáncégnek ingyen vagyonhoz jutnia Magyarországon.  A szóban forgó magáncég akkor a Fortus Rt volt, melynek alapítói Gyurcsány Ferenc Altus Rt-je és az MVM volt.

Gyurcsány Altus Rt-jének privatizációs diadalmenete 

Az 1994-es kormányváltást követően töretlen volt az Altus Rt. privatizációs diadalmenete.

Egyre kuszább a villaügy 

A Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 95 millió forintos villavásárlásához 15 millió forintos kölcsönt adó Füzesi család egyik vállalkozásában felbukkant a K&H Equities Rt. későbbi vezérigazgatója, Csuka László is.

Röviden

Szájer József (Fidesz) európai parlamenti elfoglaltsága miatt, jövő év februári hatállyal lemondott parlamenti alelnöki posztjáról; erről az Országgyűlés elnökét levélben tájékoztatta.

A forint árfolyama a hivatalos zárás utáni kereskedésben a pénteki szintnél is mélyebbre esett: egy euró 271,90 - 272,40 forintot ért a bankközi devizapiacon este fél nyolckor. A nagymértékű forinteladás a piac bizalmatlanságát tükrözi a magyar gazdaságpolitikával szemben.

Emelkedik az euró, gyengül a dollár. Hétfőn, közép-európai idő szerint 12.30-kor újabb rekordot döntött az euró dollárhoz viszonyított árfolyama: egy euróért ekkor 1,2041 dollárt adtak Londonban. Két órával később az árfolyam kissé már csökkent - 1,2022 dollárra - de még így is meghaladta a pénteken csúcsnak számító 1,2015-öt, amelyet fél három után ért el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A Fortus Rt. elnök-vezérigazgatója a Budapesten meglőtt férfi
  A Fortus Rt. elnök-vezérigazgatója az a férfi, akit egy ismeretlen több lövéssel megsebesített a főváros XVII. kerületében hétfőn reggel - értesült több televíziós társaság. A HírTv a vállalatvezető nevét is közölte, s kiemelte: Sáska László cégét "az Altus Rt. (a televízió minősítésében Gyurcsány Ferenc jelenlegi sportminszter vállalkozása) és a Magyar Villamos Művek alapította, 11 és 9 millió forintos tőkebefizetéssel".

 • Nemcsak a Kulcsár féle csalás volt a K & H banknál
  Egy egykori helyi szépségkirálynőt és a barátját 400 milliós sikkasztással gyanúsítják a győri rendőrök, akik vádemelési javaslattal befejezték a nyomozást az ügyben. A hölgy a K&H bank csornai fiókjának alkalmazottja volt, aki barátja biztatására kezdte el a számlák dézsmálását.

 • Emelkedik a tej és kenyér ára
  Átlagosan 30 forinttal drágul a kenyér kilónkénti ára januártól. A tejtermékek közül például a vajért vagy a tejfölért várhatóan 10-15 százalékkal kell majd többet fizetni, a húsárak azonban valószínűleg nem nőnek.

 • Fideszes interpellációra is leszavazták Polt Pétert
  A hétfői ülésnapon folytatódott a legfőbb ügyész vesszőfutása: ezúttal kétszer is leszavazták, ráadásul az egyik esetben egy fideszes képviselő interpellációjára. Polt a leszavazások után azt nyilatkozta, hogy amíg az ügyészség szakmailag megalapozott döntéseket hoz, addig számára tartható ez a helyzet.

(dec.01.)

Mit mértek Misi?    

A kormánynak van egy titkos műhelye, amelyben naponta felelni kell a következő kérdésre: a választók melyik csoportja nem dühös ránk eléggé. Az egésznek az az értelme, hogy a kampány időszakára kifáradjanak, kidühöngjenek, s azt mondják: no ezek már nem tudnak ennél többet ártani, most már csak jobb jöhet. Ez olyan, mint a -1-gyel való szorzás.

Szász Károly után már a bírókat is verik 

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint a jogrendet fenyegetik a bírák elleni támadások. Lomnici Zoltán áttekintette - az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának jelentései alapján - az utóbbi időben történt eseteket.

A hit a kommunizmus után 

Interjú az olasz püspöki kar Avvenire c. napilapjának kulturális rovatában Erdő Péter bíborossal, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érsekével. Az interjút a lap milánói szerkesztőség készítette abból az alkalomból, hogy Erdő Péter bíboros szerdán előadást tartott Szent Ambrus városának katolikus egyetemén.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Hétfőtől már a brit autósoknak is tilos lesz kézben tartott mobiltelefont használniuk vezetés közben, bár az új törvény hatékonyságát sokan előre megkérdőjelezik, mivel a kilátásba helyezett bírság a töredéke annak, amennyibe egy használható kihangosító kerül.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • (Talán) Nem lesz uniós büntetés az államháztartás hiánya miatt
  Egyes vélemények szerint nem lehetetlen, hogy Magyarországnak az uniós csatlakozást követően akár több százmillió euró büntetést kell fizetnie a magas államháztartási hiány miatt. Az integrációs miniszter szerint azonban ez a veszély nem áll fenn.

 • A szervezet helyrehozhatatlan túlmelegedését okozhatja az Exstasy
  A szervezet helyrehozhatatlan túlmelegedését okozhatja, akár halálra is vezethet a diszkókban világszerte használt exstasy tabletta - figyelmeztetett a Nature című lap legfrissebb számában az ohiói Északi Egyetem egy kutatócsoportja. A csoport megállapítása szerint létezik az emberi szervezetben egy bizonyos fehérje, amely összefüggésben áll a testhőmérséklet túlzott emelkedésével.

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére