Archív anyagaink
2005. július

 

(júl. 31.) Vasárnapi gondolat

 


Stróbl Alajos szobra az Operaházon
Liszt Ferenc
 zeneszerzõ, zongoramûvész
119 éve, 1886. július 31-én halt meg

Talányosan távlatos Tunézia

Milyen messze van? Repülővel háromórányira Budapesttől; életfelfogásban néhány ezer évre a kivédhetetlennek látszó infarktusok korától.

Strasbourgi kalandozások 

A német autópálya sem érdemes különösebb említésre. Akárcsak Ausztriában, itt is folyamatosan épülnek új szakaszok; nyilván az infrastruktúra növelése a főbb cél, nem a választások megnyerése

Báli szezon kánikulában 

"Tudod, azon gondolkodom, hogy én is írok egy könyvet. Mi is történt itt a rendszerváltás óta. Kik is voltak, még anno, Kádár mellett, és kik ’lopták el’ tőlünk a szocialista pártot. Szerencselovag, valamennyi. Levajazták, ügyesen. De legalább akkora marhaságokat ne csináltak volna, mint az elmúlt években. Meg is érdemlik, hogy akkorát bukjanak – amekkorát fognak. Mert fognak".
 

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 12. 

A dolgozók valójában nem munkaszerződést kötöttek, hanem a tőke egyoldalú diktátumát szenvedték el. Annak az egyénnek ugyanis, aki megélhetésében egyedül munkájára van utalva, védelem hiányában nem marad más választás, mint vagy elfogadja a munkaadó ajánlatát, vagy rászánja magát az éhenhalásra. 

Röviden

A római Szent Péter Bazilika kórusa Máriapócson - Máriapócson, a magyarországi görög katolikusok legnagyobb búcsújáró helyén a Szent Péter Bazilika II. Gyula által 1513-ban újjászervezett kórusa, a Capella Guilia adott hangversenyt július 30-án, szombaton este 7 órakor a kegytemplomban. Az Évszázadok Mária-kórusai című koncertsorozat negyedik, záró estjét is a Mária-kegykép harmadik könnyezésének századik évfordulója tiszteletére rendezték meg.

A száz éve született König bíborosra emlékeznek Ausztria-szerte - Bécs: Száz éve, 1905 augusztus 3-án született Franz König bíboros. Ebből az alkalomból számos megemlékezés zajlik ezekben a napokban a szomszédos Ausztriában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 30.)Tompa Mihály
költő, az MTA tagja
137 éve, 1868. július 30-án halt meg Hanván

Kultúra zárójelben 

Egyetlen fogalom sem az ma, ami lehetne. Nem szeretet a szeretet, nem hűség a hűség, nem igazság az igazság, nem jó a jó, nem tudás a tudás, nem szép a szép, nem ünnep az ünnep, nem világosság a világosság, nem béke a béke, nem művészet a művészet.

Tunézia tanulságos távolsága 

Leülünk Hammamet főterén egy kávézóba, kérünk egy vízipipát, almaízű dohánylevéllel, mellé mentateát kortyolgatunk, s hagyjuk: kússzon belénk a perc időtlensége. S ha otthon, Ferihegyen, a tiszt megkérdi: van–e elvámolni valója? Feleljünk akkor igennel.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 11. 

A szokványos munkakerülőket, semmi kétség, munkára kell szorítani s azokat, akik tétlenségük mellett még bűnöznek is, dologházba kell utalni. De mi történjék azokkal, akik szeretnének ugyan dolgozni, de kitanult szakmájukban, ahol eddig kenyerüket keresték, megcsappant a munkaalkalom s ők így foglalkozás nélkül maradtak?

Röviden

Aranyérmes Marosi Ádám és a magyar csapat - Marosi Ádám és a Marosi, Németh Róbert, Kasza Róbert összeállítású csapat révén kettős magyar győzelem született a junior korú öttusázók moszkvai világbajnokságának hagyományos férfi versenyében. Gratulálunk a dupla aranyéremért!

15 ezer vendéget várnak az Operettfaluba - Magyarország legnagyobb ingyenes operett gáláját rendezik meg szombaton, hetedik alkalommal a Szeged melletti Kübekházán.  Az est során felcsendülő dallamok magyar zeneszerzők - köztük Huszka Jenő, Lehár Ferenc vagy Kálmán Imre - tehetségét dicsérik. Az Operettfaluba legalább 15 ezer vendéget várnak. Mivel a falu nem tud elegendő ülőhelyet biztosítani a közönségnek, a rendezők arra kérik a vendégeket, hogy aki tud, hozzon magának ülőalkalmatosságot.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 29.)


Borbás Vince
botanikus, flórakutató, rendszerezô, nyelvész
161 éve, 1844. július 29-én született Ipolylitkén

A rémálom folytatódik 

Kupper András fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezető és Németh Szilárd országgyűlési képviselő közleménye szerint Demszky Gábor megint átvágta a csepelieket.

Egymilliárdos kampány-bonusz 

De ha ez a ház nem éppen a rászorulóknak épült, akkor miért kapott az államtól 300 milliós vissza nem térítendő támogatást, a fővárostól pedig további 200 milliót.

Invitáló – a Zichy-kastély színpada elé 

Nincs olyan reménytelen és brutális világ, ahol ne lenne érdemes a szabadságot, az igazságot, az emberiség valódi eszményeit és értékeit képviselni.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 10. 

A nyomor az az állapot, amelyben csupán a puszta megélésre, a tengődésre nyílik mód. Ezzel szemben a szegénység a létminimumon felül a személyileg szükségeset is tartalmazza felesleg nélkül.

Röviden

7,1 százalékra nőtt a munkanélküliség .- Az idén a II. negyedévben a munkanélküliségi ráta 7,1 százalék volt, akárcsak az első negyedévben, de jóval magasabb, mint a 2004. II. negyedévi 5,8 százalék - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A KSH közlése szerint a II. negyedévben a foglalkoztatottak száma 3,891 millió volt, szemben az első negyedévi 3,886 millióval, illetve a tavaly április-júniusi 3,894 millióval. A munkanélküliek száma az idén a második negyedévben 299,5 ezer volt, szemben az első negyedévi 303 ezerrel és a tavaly második negyedévi 241,6 ezerrel.

Október 16. Lengyelországban II. János Pál napja lesz  - Lengyelországban ezentúl II. János Pál napjaként ünneplik majd október 16-át – azt a napot, amelyen 1978-ban Karol Wojtyła bíborost pápává vá­lasz­tot­ták. Erről szerdán döntött a lengyel parlament alsóháza.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 28.)


Johann Sebastian Bach
zeneszerző
255 éve, 1750. július 28-án halt meg Lipcsében

Fejtegetések hőgutájában 

Hihetetlen mennyiségű gyűlölet szorult önbe, uram. S mind ennek mennyisége, mind e kis történelmi leckéjének minősége arra kötelez: értékeljem át magamban mindazt, amit ön eddig papírra vetett. S ellenőrizzem mindazt az emlékezés-mennyiséget, amelyet eddig elénk tárt. Vélhetően több forrásból is ellenőriznem kell majd azon állításokat, amelyeknek eddig autentikus forrásaként tartottam számon elemző memoárjait.

Invitáló - rockvízkereszt Keszthelyen 

Hatodik alkalommal nyitja meg kapuit a Balaton környékének egyik legnépszerűbb, s tán legvonzóbb nyári színháza a Festetics-kastély parkjában. A tavalyi nagy sikerű Figaro házassága után ismét Shakespeare-vígjáték, a Vízkereszt vagy amit akartok kerül színre.

Zsíros tabletták zsírozása? 

Mert végül is ők lennének a legfontosabbak, nem? A betegek és a munkahelyüket féltő gyógyszerészek.

Invitáló - hőség elől a Szaharába 

Kincsvadászat Nyugat-Afrika egyik legveszélyesebb vidékén...

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 9. 

Minél több ember születik a földre s minél magasabb színvonalra emelkedik az emberhez méltónak érzett megélhetés, annál nagyobb megszorítás alá esik a tulajdon, éspedig két vonatkozásban: a javaknak annál kisebb hányadával rendelkezhetnek tetszésük szerint a tulajdonosok, s annál nagyobb teher hárul a tulajdonra, a munkaalkalom-nyújtási kötelezettség formájában.

Röviden

A népszerű karokra jóval 120 pont felettiek a ponthatárok - A ponthatárok amúgy felkerültek a www.felvi.hu honlapra. A felvételikkel kapcsolatos összes statisztikai adat is napokon belül felkerül a világhálóra. Az adatokat intézményekre, szakokra, szakpárokra lebontva teszik közzé. Megismerhetők lesznek az idén és a régebben érettségizettek felvételi arányszámai is..

Esztergom önkormányzata megvásárolta a vargyasi Daniel-kastélyt - Együtt sem bírták volna fenntartani a kastélyt és a visszakapott 30 hektárnyi földet – ezzel magyarázzák az ősi családi fészek eladását a vargyasi Daniel bárók örökösei. A reneszánsz, barokk és klasszicista elemeket őrző patinás háromszéki kastélyt a 30 ezer lakosú Esztergom város önkormányzata üdülőtelep létesítése céljából vásárolta meg. A Münchenben élő báró Daniel Mihály a Krónikának elmondta, a műemléképület-együttes iránt több vásárló is érdeklődött, ráadásul az esztergomiaknál magasabb árat is ígértek, de mégis az utóbbiak mellett döntöttek, mert számukra „nem az adásvételi ár, hanem a vásárló volt a fontos”. A 78 éves báró megkönnyebbült, amikor az ősi fészek gazdára talált, és reméli, hogy nem csalódnak az új tulajdonosban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 27.)


báró
Eötvös Loránd
fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója
157 éve, 1848. július 27-én született a budai Svábhegyen

Az olasz fiatalok első zsinatának nyilatkozata 

Július 15-17. között tartották Pescasseroliban, Abruzzo régióban a San Biagio-i szalezi közösség által összehívott fiatalok első zsinatát. A rendezvény témája „Az öröm: ajándék vagy kockázat”.

Egy ponton botlott a száz lépés programja 

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének közleménye.

Aradszky Zalatnay nélkül ünnepel 

„Annyi bizonyos, hogy fellép Harangozó Teri és Kovács Kati. Meghúzza a fülemet Koós Jani, Bajor, Buzánszky, Albert Flóri, Grosics. Valamennyi barátom. És remélem, ott lesz az én kedves, szeretett közönségem”

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 8. 

A sajtószabadság bármilyen tökéletes érvényesítése sem teremtheti meg igazi áldásait addig, amíg a közönség meg nem tanul újságot olvasni. Elmaradottságunk ezen a téren egyenesen ijesztő. Mert nem elég csak a betűket olvasni, hanem az ész alapján kell tudni mérlegelni is azokat. A sajtóra vonatkozó elemi ismereteket és az újságolvasás módját mielőbb bele kellene állítani legalább az általános iskola oktatási anyagába és a népművelés keretébe.

Röviden

Érvényes az ápolási díj ügyében indított népi kezdeményezés - Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén megállapította, hogy érvényes az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete által kezdeményezett országos népi kezdeményezés, és erről haladéktalanul tájékoztatják az Országgyűlés elnökét, a parlamentnek pedig napirendre kell tűznie a kérdést.

GfK: csökkent a Fogyasztói Bizalom Index - A 2005. márciusi adatokhoz képest a legnagyobb mértékben az ország elkövetkező 12 havi gazdasági helyzetének lakosság általi megítélése romlott.

Eleink a lelküket, mi az alakunkat mentjük meg - Clemens Piéar lelkész fogalmazott így Bécsben, a korunkbeli „egészség-kultuszról” tartott előadásában. Ma az oltáron az egészség áll – mondta. Az ősök katedrálisokat építettek, mi klinikákat. Egy másik osztrák szerző, Manfred Lütz pedig azt írja legújabb könyvében, hogy valóságos vallási kultuszt űznek milliók az egészséges életmódból. Feltűnően sok próbálkozás folyik „alternatív gyógymódok” kidolgozására és eladására. A korábban élt nemzedékek az örök jövő felé is nyitottak voltak, mi pedig az örök jelenről ábrándozunk, mintha mindent úgy tudnánk megőrizni, ahogyan az van.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 26.)


Amadé László
költő, tábornok
302 éve, 1703. július 26-án született Bősön

Eltakarítani ezt az iszonyatos romhalmazt… (2) 

Itt valami alapvető dolog nincs tisztázva. Az, hogy egy gyarmati uralmat kiszolgáló uralkodó réteg nem alkalmas arra, hogy egy országot vezessen. És ez szól bele olyan dolgainkba, és irányítja olyan dolgainkat, amelyek minket kiszolgáltatottá tesznek, amikor a világon az érdekeinket akarjuk képviselni...  Interjú Kelemen Andrással. Második rész.

Hol lesz Demszky 2015-ben? 

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció közleménye.

Invitáló – napról napra 

Egy örökzöld házimozi, egy kis figyelmesség, egy vérbeli folytatás, és egy főhajtás. Jó szórakozást kívánunk.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 7. 

Ha magunk meggyőződünk, vagy mások meggyőznek bennünket véleményünk helytelenségéről, akkor erkölcsi kötelesség véleményünk megváltoztatása. Ha nem győződünk meg, vagy nem győznek meg arról, viszont véleményünket sem fogadják el, akkor általában lemondhatunk véleményünk hangoztatásáról, olykor azonban erkölcsi kötelességünkké válhat mellette a végsőkig, egészen a vértanúságig menő kiállás.

Röviden

Magyarverés Újvidéken: eszméletvesztés, állkapocstörés - Ismét magyar nemzetiségű fiatalokat vertek meg Újvidéken - jelentette be a Vajdasági Magyarok Szövetsége. A párt arról tájékoztatott, hogy a két fiatal szombat éjjel egy étteremből távozott, amikor 4, szerb nyelven beszélő ember támadta meg őket. A VMSZ közleménye szerint azért bántalmazták a két fiatalt, mert magyarul beszéltek. Egyikük elveszítette az eszméletét, a másik fiatalt állkapocstöréssel vitték kórházba Újvidéken.

Továbbra is fogy a magyar - A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-májusban tapasztalt értéket az év első öt hónapjában. Emelkedett a születések száma, de a halálozások száma ennél nagyobb mértékben nőtt. 2005 első öt hónapjában 4,0 százalékkal, mintegy 1500 újszülöttel több jött világra, és 1870-nel többen haltak meg mint az előző év hasonló időszakában - áll a KSH jelentésében.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 25.)


szobra Tatán az általa épített templom előtt
Fellner Jakab
építész
283 éve, 1722. július 25-én született a morvaországi Nikolsburgban

Eltakarítani ezt az iszonyatos romhalmazt… 

"Tulajdonképpen akkor kellett volna a párttá alakulásnak megtörténnie, és kiformálódnia a pártnak, amikor szinte már kormányra is kerültünk. Tehát nem volt ideje megerősödni a szervezetnek, tisztázni az eltérő véleményeket, megtalálni azt a kedvező belső irányítást, amely lehetővé teszi, hogy az emberek a képességeiknek megfelelő helyet találjanak". Interjú Kelemen Andrással. Első rész.

Gáz van, babám… 

Mi az összefüggés egy újpesti ház gázvezetékének felújítása, és az M7-es balatonöszödi felhajtója között? Ráadásul egy hónapig nem ehettem meleg ételt...

Derült égből Domingo-dallamok 

Népszerű operarészletek, operettek, musicalek közkedvelt számait, olasz dalokat, spanyol és mexikói zarzuelákat hallhat a koncert közönsége. Forró hangulatú estének ígérkezik.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 6. 

Akarod-e, hogy jogod legyen az élethez? Akarod-e, hogy ezt a jogodat senki kétségbe ne vonhassa, sem egyesek, vagy csoportok, sem az államhatalom? Ha igen, akkor nincs más választásod, mint vallani és másokkal is megvallatni az embernek azt a felfogását, amely az embert nemcsak természeti, de egyben természetfölötti lénynek is tekinti.

Röviden

Újra lesz díszőrség a Hősök terén - Több évi szünet után augusztus 20-tól alkalmanként ismét állnak díszőrök a Hősök terén. A katonák csak a nagy állami és katonai ünnepnapokon töltenek majd 24 órát az őrhelyen. Nem egy helyben állnak majd, hanem különböző fegyverfogásokat és katonai koreográfiákat mutatnak be. Naponta egyszer pedig zenés őrségváltást is láthatnak az érdeklődők.

Az idén sikerült: háromezren úszták át a Balatont - 22 fokos vízben vágtak neki az idei évben az Öbölátúszás résztvevői a 3,6 kilométer hosszú távnak Balatonfüredről Tihanyba. A rendezvényt tavaly a rossz idő meghiúsította, az idén azonban több mint háromezren küzdöttek a hűs habokkal.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 24.) Vasárnapi gondolat


Bay Zoltán
magyar-amerikai elméleti fizikus
105 éve, 1900. július 24-én született Gyulaváriban

Lesz-e vajon kólaízű Pilóta-keksz? 

Franciaországban is felröppent egy hír. Többen tudni vélik, hogy a francia ipar egyik zászlóshajójára, a Danone-ra, szemet vetett a PepsiCo. A franciák hatalmas felháborodással fogadták a hírt, amerikai inváziót, vadnyugatot, barbarizmust emlegetnek. Természetesen a PepsiCo kiadott egy cáfolatot, de azt senki nem veszi komolyan...

Invitáló – ismét a Szegedi Szabadtéri Játékokra 

Dómdixi gála, néptánc, megasztár-koncert, kedvelt opera- és operettrészletek. A szegedi nyár továbbra is heves.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 5. 

"Legyünk tisztában vele: Istennek és az ő teremtő tevékenységének tagadásához nem tudás kell, mert hiszen a tudomány mit sem bír felhozni ellene, hanem éppen úgy hit, sőt sokkal nagyobb hit, mint Istennek és az ő teremtő tevékenységének megvallásához".

Röviden

Jubileumi Anna-bál volt Füreden - A szombati volt a 180. Anna-bál. 1825-ben volt az első, reneszánsza pedig 1954-ben kezdődött. Hagyomány a díszpalotás és a keringő, meg az is, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok hatosfogata kocsikáztatja a legszebb hölgyet. A menü viszont minden évben újabb különlegességeket kínál.

Ifjúsági találkozó Érsekújváron - Tiszta lelkiismeret – tiszta életkörnyezet, ezzel a vezérgondolattal rendezik meg 2005. augusztus 5–7. között a szlovákiai Érsekújváron a XVI. Katolikus Ifjúsági Találkozót, amelyre várják az érdeklődők jelentkezését - adta hírül a szlovákiai Új Szó című napilap.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 23.)


szobra az egri Múzsák Ligetében
Bródy Sándor
író, drámaíró, újságíró
142 éve, 1863. július 23-án született Egerben

Operaházi döntés - kérdőjelekkel 

Vajon miért közölhette a Népszabadság azt az első kézből származó információt, amely – állítólag – péntek déli tizenkettőig még az érettségi tételeknél is szigorúbban őrzött titok volt. Vagy, esetleg, ennyi azért „kijárt” a minisztertől annak a lapnak, amelyben – úgy egy esztendő múlva – ismét előszeretettel közli majd közéleti írásait? Mert csüggedni ott van a Gyurcsány – mi tartsuk szárazon a kapcsolati tőkét...?

Program-ajánló: Nyár a Lánchídon 

Az autósoknak rossz hír, a sétát szeretőknek talán nem az: folytatódik a Nyár a Lánchídon programjainak sorozata. Szombaton és vasárnap, a rendezvény negyedik hétvégéjén is, reggel 10:00 órától bábszínházzal várják a szervezők kicsiket és nagyokat. Ezután 11:00 és 16:00 óra között bemutatkozik az Észak-Magyarországi turisztikai régió.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 4. 

"Minden politika hátterében tehát, ha ez a politika nem éri be a pillanatnyi helyzetek múló érdekű mérlegelésével, szóval, ha nem puszta taktikázás, hanem a jövőre is tekintő átgondolt tevékenység, szükségszerűen világnézeti rugók működnek. Ahol e rugók hiányoznak, ott nincs is komoly politikai erő, az ilyen pártok, még ha ideig-óráig külső sikereket is érnek el, az első nagyobb megrázkódtatásra gyorsan összeomlanak". Folytatjuk Barankovics István 1952 augusztusa és októbere között összeállított írásának ismertetését.

Röviden

Sürgősségi  lelkipásztori szolgálat a fővárosi kórházakban - A Budapesti Katolikus Kórházlelkészség sürgősségi lelkipásztori szolgálatot szervezett Budapest kórházaiban a súlyosan beteg, haldokló emberek számára – akik igénylik a lelkipásztor látogatását, és kérik a szentségek révén Krisztus megerősítését. Az éjjel-nappal hívható 1/213-96-20-as telefonszámon papot lehet kérni a budapesti kórházakban tartózkodó, súlyos állapotú betegekhez.

Megnyitották a titkos vatikáni alagutat - Átmenetileg megnyitották a látogatók előtt azt a titkos bejáratú folyosót, amely a Vatikánt köti össze a római Angyalvárral. Augusztus közepéig naplemente után a turisták is megtekinthetik a legendák övezte Passetto di Borgót.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 22.)


Martinovics Ignác
apát, a magyar jakobinus mozgalom vezetője
250 éve, 1755. július 22-én született

Hernádi Gyula alternatívái 

Elhunyt Hernádi Gyula Kossuth- és József Attila-díjas író. 1926. augusztus 23-án született Oroszváron, a mai Szlovákia területén. Költőként kezdte pályáját 1955-ben, de ismertté leginkább novelláskötetével (Deszkakolostor) és regényével (A péntek lépcsőin) vált. Az 1960-as évektől állandó alkotótársa, Jancsó Miklós filmjeinek forgatókönyvírója volt. Többek között a Sirokkó, Az erőd, a Kiáltás és kiáltás, a Lélekvándorlás, az Egri csillagok háborúja, a Szörnyek évadja című művek születtek tollából.

Tartózkodási engedélyért a dédi keresztlevele 

Az elmúlt pár hónapban a köztársasági elnök-választás körüli szokásos hercehurca és a brüsszeli EU-csúcs minden más témát lesöpört az asztalról. Pedig június 6-án az Országgyűlés elfogadta az új állampolgársági törvényt.

Invitáló – Delila Óbudán  

Virág úr és felesége, Marianne boldogan élvezik angliai komornyik-komornaságuk megtakarított pénzéből vásárolt kis kertes vendéglőjük, az „úri csárda” minden örömét. Ráadásul Virág úr még az osztálysorsjátékon is nyer egy kisebb vagyont...

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 3. 

"Ha volt valaha rendszer, mely a megtévesztés, a tetszetős érvelés, a hazudozás és a reservatio mentalis fogásait gátlás nélkül alkalmazta, s az igazat a hamisság, a jót a rossz szekere elé tudta fogni, a bolsevizmuson nem tett túl". Folytatjuk Barankovics István 1952 augusztusa és októbere között összeállított írásának ismertetését.

Röviden

Csütörtökön kezdődött, és vasárnapig tart a III. Lovas Világtalálkozó a Békés megyei Szarvason. A fesztiválon 18 megye lovasbandériumai mellett bécsi, spanyol és westernlovasok is bemutatkoznak: összesen 30 országból 500 ló és ezer lovas csaknem ötven programját láthatja a közönség.

Meghívó -Józsa Judit kerámiaszobrász "Magyar Nagyasszonyok II. 1800-tól tegnapig" című kiállításának megnyitójára 2005. augusztus 2-án kedden 18 órakor a Magyar Kultúra Alapítvány Budavár termében (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.)

Magyar győztese van a svájci dzsessz-énekversenynek - Szőke Nikoletta nyerte meg a dzsessz-énekversenyt Svájcban, a zsűri elismerése mellett ő kapta a közönségdíjat is. Az idei versenyre 21 országból több százan jelentkeztek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 21.)


Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása, 1859
Dugovics Titusz
Hunyadi János hős katonája ezen a napon rántotta magával Nándorfehérvár ostrománál a falra fellépő törököt
549 éve, 1456. július 21-én

A gyertyától a lámpagyárig 

"Tizenhat évesen nagykorúvá vált a Bálványosi Szabadegyetem, ebben a korban Magyarországon már jogosítványt, a felnőtté válás leglátványosabb bizonyítékát szerezhetik meg a fiatalok, a vezetés pedig azt jelenti, érdemi ráhatásuk lehet a dolgok alakulására" — ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Tusványos XVI. rendezvénysorozatot Németh Zsolt.

Könyvajánló - Magyarország Csodaszép 

A Reader’s Digest új kiadványa egy kényelmes fotelben ülve is maradandó élményt nyújt mind tartalmában, mind az elénk táruló látványban.

Fiatalabbaknak a Csárdáskirálynőről…  

Nagy várakozás előzi meg a Szegedi Szabadtéri Játékok július 29-én, 30-án és 31-én bemutatásra kerülő Csárdáskirálynőt. Kálmán Imre-Békeffi István-Kellér Dezső népszerű nagyoperettjét a fiatalok körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Alföldi Róbert rendezi, aki azt ígéri, hogy a rendezés "olyan lesz, amilyen az operett-rajongóknak még belefér, a nem operett rajongóknak pedig már”.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 2. 

Folytatjuk Barankovics István 1952 augusztusa és októbere között összeállított írásának ismertetését.

Röviden

A holdra szállás helyét is megmutatja a Google - A Google Earth szerkesztői a maguk sajátos módján emlékeztek meg az első holdra szállás harminchatodik évfordulójáról. A weboldalon rendes körülmények között csak a Föld felszínéről készült műholdfelvételeket lehet megtekinteni, mostantól viszont elérhető a Google Moon, amelyen a Hold felszínének egy-egy részletét lehet megtekinteni.

Érettségi botrány - 10 évre titkosította az idei érettségi botrány miatt elrendelt vizsgálat eredményeit a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a hírTV információi szerint.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 20.)


Moholy-Nagy László
festő, (Bauhaus) fotográfus, művészeti szakíró
110 éve, 1895. július 20-án született Bácsborsodon

 

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 1. 

Hosszú sorozatot indítunk útjára… Barankovics István 1952 augusztusa és októbere között állította össze ezt a munkáját. Barankovics szerint helyes elvi tájékozottság nélkül ugyanis nincs helyes gyakorlat, ezért aki keresztény közéletet akar, nem hagyatkozhatik pusztán becsületes jó szándékára, mert ha a kereszténység közéleti tanításait és a keresztény társadalomtudomány eredményeit nem ismeri és nem követi, legbecsületesebb, jó szándéka is messze eltávolíthatja a keresztény erkölcsi törvényektől, sőt szembeállíthatja a keresztény politika vezéreszméivel.

A Ligetben nagyszerű 

Csattan Pál a kormány SMS-körkérdésein zsörtölődik.

Levél a miniszterelnöknek 

"Akár hiszi, akár nem, az emberek többsége nem érzi, hogy most jobb neki. Elhisszük, hogy a gazdaság folyamatosan növekszik: muszáj neki növekednie, látástól vakulásig dolgozunk. Már akinek van munkája ebben a növekvő gazdaságban. Azt mindennél jobban elhisszük, hogy ezt a növekedést időnként nem tudják igazságosan szétosztani az emberek között: látjuk, hogy az osztásban mindig ugyanoda jutnak a jó lapok. Mi csak az egyre magasabb összegeket tartalmazó csekkeket kapjuk." - írja Kiss János levelében.

Az EBRD 32 millió euróval beszáll az M6-os finanszírozásába  

Az építő és a banki konzorciumok meghívására beszáll a magyarországi M6-os autópálya építésének finanszírozásába a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a keddi londoni bejelentés szerint 32 millió euró kölcsönt ad az összesen 480 millió eurós beruházáshoz.

Röviden

Különleges térképek a Széchenyi Könyvtárban - Mindössze öt napig, azaz keddtől szombatig az Országos Széchenyi Könyvtár egy különleges kiállítással várja az érdeklődőket: a Magyar Térképészet gyöngyszemei címmel a Térképtár legféltettebb kincsi lesznek láthatók.

Helsinkiben megszületett a megegyezés a békéről - Az indonéz kormány és Aceh tartomány lázadói augusztus 15-én aláírják azt a megállapodást, amely lezárja a 30 éve tartó polgárháborút. A háború mintegy 15 ezer ember életét követelte.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 19.)


Móra Ferenc
 író, újságíró, muzeológus és régész
126 éve, 1879. július 19-én született  Kiskunfélegyházán

Szakításunk írásbeli megerősítése 

"Levelet kaptam – igaz, már több hete; s az igaz, hogy valójában nem kellene megválaszolnom. Ilyen megkeresést ugyanis már többször is kaptam az elmúlt évek során; az elsőt – emlékezetem szerint – legalább nyolc esztendeje; s azóta is válasz nélkül hagyom őket. Mondván – a hallgatás beleegyezést is jelent; múljon el szépen, csöndesen ez a kapcsolat. Ne kelljen véleményeznem – hiszen nem olyan könnyű. Sehogyan sem az. Pedig annak kellene lennie." - írja Tamási Orosz János MDF tagságának megszűnésével kapcsolatosan.

Böjte Csaba szovátai beszámolója 

Az elmúlt héten Szovátán, s annak környékén, voltunk. Hosszan látogattuk napközi otthonainkat, meglátogattuk a munkatársakat, a hozzánk járó gyermekek családjait, a helybeli lelkipásztorokat, lelkészeket, polgármestereket. Erőfeszítésüket szép eredmények kísérik. Igazából mindenütt, és nemcsak katolikus, hanem református, unitárius családokban, közösségekben is igénylik segítségünket, munkánkat - írja Csaba testvér

A MAGOSZ jogi lépéseket fontolgat  

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége jogi lépéseket fontolgat, mivel egyes gazdálkodóknak még mindig nem fizették ki a 2004-es uniós és nemzeti támogatást - tájékoztatta az újságírókat Budai Gyula, a MAGOSZ jogi képviselője az érdekképviselet hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Obreczán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára hozzátette, becsléseik szerint még mintegy 4-5 ezer gazdálkodó nem kapta meg a tavalyi évre járó támogatási összeget.

Röviden

Konzervatív pártok értekezlete Washingtonban - Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke részvételével hétfőn Washingtonban megkezdődött a konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) kétnapos pártvezetői értekezlete. 

50 millióba kerül a kormány sms-kampánya - László Boglár kormányszóvivő elmondta: a héten arra várnak választ normál díjas sms formájában, akarják-e az emberek, hogy két azonos nemű gyermek születése után a harmadik nemét megválaszthassák. Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint a születendő gyermek nemének befolyásolása ellentétes a magyar jogrenddel. Halász János, a Fidesz politikusa kijelentette: a kormány családokat sújtó intézkedései miatt a harmadik gyerek meg sem születik a magyar családok többségében.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 18.)


 Keleti Károly
 statisztikus, az Országos Statisztikai Hivatal első igazgatója
172 éve, 1833. július 18-án született

1956 "központi" emlékműve 

Kivonat az amerikai HUNGLOBBY heti leveléből, melyben a Gyurcsányék által felállítandó 56-os emlékmű ellen tiltakoznak.

Szegedi invitálók 

Kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok: Csárdáskirálynő, János vitéz pazar előadásban, s vele párhuzamosan a Szabad Színházak XV. Nemzetközi Találkozója is zajlik Szegeden.

Káli napok - Káli vigasságok  

2005. július 21. és július 31. között rendezik meg a Káli vigasságokat KÉKKÚT, SALFÖLD, KÖVESKÁL, MINDSZENTKÁLLA, KŐVÁGÓÖRS és SZENTBÉKKÁLLA településeken.

Röviden

A világörökség részévé vált a mostari Öreg-híd - Az ENSZ Kulturális Szervezete, az UNESCO a dél-afrikai Durbanben tartott ülésén 17 kulturális és hét természeti értéket vett fel a világörökség részeként védendők sorába. Az emberiség kulturális és természeti örökségének UNESCO-listája így immár 812 épületet, épületegyüttest, illetve természeti tájat tartalmaz, 137 országban.

Tíz százalékot emelnének a taxisok - A teherfuvarozók számításai szerint az elmúlt fél évben a gázolaj árának emelkedése miatt legalább tizedével nőtt a szállítás önköltsége. Emiatt a taxisok is 10 százalékos fuvardíjdrágítást terveznek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 17.) Vasárnapi gondolat

 


 Orosz János és Szilágyi Bernadett szobrászművészek domborműve a szülőházán
Nagy László
költő
80 éve, 1925. július 17-én született Felsőiszkázon

Program-ajánló: Csaposok és táncosok… 

Az Óbudai Nyár következő színházi bemutatója a Delila című három felvonásos Molnár Ferenc-vígjáték. A rendező Balázs Péter, a főszereplők rajta kívül Bánsági Ildikó, Szabó Margaréta, Széles Tamás, Hajdú István, Lázár Balázs, Szirtes Balász és Ónodi Gábor.

Amit az egyházközösségek Európáért tehetnek 

Vasárnap kezdődik az idei „Európai Egyházközösségek Kollokviuma” Erfurtban. A kezdeményezés eredetileg König bíborostól származik.

Könyvajánló – Krisztus a haláltáborban  

Az ÚjEmber kiadó jelentette meg Ethel Tolansky – Helena Scott: Krisztus a haláltáborban című könyvét. A kötet Johann Gruber (1889-1944) osztrák katolikus pap és Jacques Bunel (1900-1945) kármelita szerzetes életével ismerteti meg az olvasókat. Mindketten a mauthauseni-guseni koncentrációs táborban vesztették életüket.

Röviden

Szent-Györgyi Albert-díjat alapítottak az USA-ban a rákkutatók munkájának elismerésére. A Nobel-díjas magyar tudós nevét viselő kitüntetést a rák elleni küzdelem kiemelkedő tudományos vívmányaiért és a terület vezető kutatóinak ítélik oda. A díjjal egyben szeretnék felhívni a figyelmet a rákutatás fontosságára és ösztönözni a befektetésre. Az elismeréssel 25 ezer dollár pénzjutalom is jár. A díjat az amerikai Nemzeti Rákkutató Alapítvány alapította és ítéli oda.

Gyilkosság áldozata lett Kenyában Luigi Locati püspök, apostoli helynök - Július 13-án, csütörtökön este hat fegyveres férfi megölte az olasz Luigi Locati 77 éves apostoli helynököt. A bűntényt az Isiolo-i Egyházmegye területén követték el Locati püspök ellen, aki az olasz misszionárius világ egyik legjelentősebb alakja volt. 1928-ban született Vinzaglio-ban, 1952-ben szentelték pappá, majd több, mint húsz évig missziós lelkipásztori szolgálatot folytatott a kenyai lakosság körében, különös tekintettel az AIDS-betegek ellátására. 1996-ban nevezték ki püspökké.

Száztizenhárom millió forint az árvízkárosultaknak - Száztizenhárom millió forint gyűlt össze a Püspöki Konferencia által május 22-ére meghirdetett országos gyűjtés során a katolikus templomokban a tavaszi árvizek károsultjainak megsegítésére. A Magyar Katolikus Karitász juttatja el e támogatást a hazai, az erdélyi és a délvidéki rászorultak számára.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 16.)


Fodor József
higiénikus orvos, akadémikus, a Budapesti Közegészségügyi Intézet megalapítója
162 éve, 1843. július 16-án született a Somogy megyei Lakócsán

Édes citromok és citromízű citromok 

Új rajzfilmet készíthetne Nepp mester, Gusztáv és az özönvíz címmel. Afféle áthallás lenne, persze, a történetben; az umbuldák korát dolgozná fel, azt a szocialista közreflexeken alapuló immoralitást, amely – lényegében – minden kiskaput megengedhetővé, bocsánatossá tett. Nem baj, ha lopsz, csalsz, hazudsz, csak a mi érdekünkben tedd – szólt a szinte hivatalos felszólítás. Ennek jegyében, így szocializálódtunk, s ez bizony az országlakók többségét mind a mai napig elkísérte, sőt, ők tovább is örökítették.

Álomfoci 

Kiss János víziója a kereskedelmi tévék reklám-bevétel imádatáról.

Röviden

Újonnan felfedezett aszteroidát neveztek el egy jezsuita tudósról - A Nemzetközi Csillagászati Szövetség P. Victor L. Badillo jezsuita szerzetesről nevezett el egy újonnan felfedezett aszteroidát, melynek átmérője 13 és 30 km közötti, és a Naptól kb. 450 millió km-re kering a Mars és a Jupiter között. A névadás által P. Badillo belépett azoknak a jezsuita csillagászoknak a körébe, akikről égitesteket vagy más távoli pontokat neveztek el a világűrben. Egyedül a Holdon 35 kráter viseli jezsuita szerzetesek nevét.

Átadták a megújult Ferihegy 1-es terminált - Csütörtökön sor került a felújított Ferihegy 1-es terminál műszaki átadására. Az évente 2,5 millió ember fogadására alkalmas létesítményt az utasok szeptember elsejétől vehetik majd igénybe.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 15.)


Gémes Péter rézkarca
Gyarmathi Sámuel
sokoldalú nyelvész, orvos, természettudós
254 éve, 1751. július 15-én született Kolozsvárott

Védtelenül 

"A Gyurcsányt vizsgáló bizottság túllépi a hatáskörét, és megélhetéseket veszélyeztet, pusztán azzal, hogy kérdéseket szeretne feltenni egy munkahelyi vezetőnek – az Orbánt vizsgáló bizottság vezetője meg makulátlan és feddhetetlen. Hiába ítélték el, még ha csak pénzbüntetésre is, hat évvel ezelőtt. Közel jutottam az igazsághoz, azért támadnak, állította, nyomta meg a szót Csattan. Milyen igazsághoz? Könyörgöm: mondja már ki valaki. Ne feltételezve, hanem állítva."

Love programing 

Egy olvasónktól kaptuk az "installációs"-párbeszédet.

Európa egyházainak és vallási közösségeinek közös nyilatkozata   

Július 12-én Brüsszelben José Manuel Barroso, Európa Bizottság elnöke találkozott a keresztény egyházak, a zsidóság és az iszlám magas rangú képviselőivel, akik közös nyilatkozatot tettek közzé.

Röviden

Vállalhatatlan Kóka-tervezet? - Aláírhatatlannak tartják az ellenzéki pártok a gazdasági miniszter nyilatkozat-tervezetét a ciklusokon átnyúló gazdaságpolitikai célokról. A fideszes Domonkos László szerint egyszerűen vállalhatatlan a dokumentum.

Barokk kastélynapok Gödöllőn - Magyar múzeumok és kastélyok mutatkoznak be augusztus 5. és 7. között Gödöllőn, gazdag kulturális programsorozat keretében. Szombaton és vasárnap a szokásos színes forgatag várja a közönséget: tánc- és utcaszínházi előadások, bábosok, játszóház várják a családokat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 14.)


Vasvári Pál
 író, történész, politikus
1826. július 14-én született a Szabolcs megyei Büdön

Bal, jobb, bal, jobb 

Azt mondják odafönn: lépni kell! Ne toporogjak egy helyben, ne üldögéljek a fenekemen. Lépni kell! Nem nagyot, de sok aprót, olyan hétköznapiakat.

Jó étvágyat a jövőhöz… 

Tamási Orosz János levele azokhoz a nyugdíjas nénikhez, bácsikhoz (Csákabonyi bácsiékhoz), akiknek nem számít semmit a gyermekeik, unokáik sorsa, jövője.

Lábatlani invitáló - Arborétum Blues Fesztivál 2005   

Lábatlan (július 22-23.-án) már harmadik alkalommal rendezi a közönség számára ingyenes blues-fesztiválját. A rendezvény ötlete Horváth Mihálytól származik, aki ugyan már Budapesten él, de még mindig gyermeki szívvel kötődik szülővárosához.

Röviden

A vártnál magasabb infláció… - A vártnál magasabb, 3,8 százalék volt az éves infláció júniusban. A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5,1 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a csatornadíj 13, a szemétszállítás 12 százalékkal drágult. Az idényáras élelmiszerek egyetlen hónap alatt csaknem hét százalékkal drágultak a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint.

Mégis búcsút int a román kormányfő - Továbbra is fenntartja távozási szándékát Calin Popescu-Tariceanu román kormányfő, aki szerdán délután bejelentette: hétfőn sorra kerülő brüsszeli látogatását követően formálisan is benyújtja lemondását, utána nyomban elkezdődhet az előrehozott választások előkészítése

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 13.)

A nap szentje:

 


Szent Henrik
II. Henrik császár, boldog Gizella királyné testvére
981 éve, 1024. július 13-án halt meg

Csókoltatják Bárczi Gusztávot 

Az iskolai szegregáció kérdése vallásháborúnál jóval kevesebb, roma kérdésnél jóval több. Bár ez utóbbit érinti, érintheti, alapjaiban mégis egészen más tartalmú. Persze: helyes megközelítésben. A problémát – lényegében – a szabaddemokraták a kilencvenes évek elejétől „kóstolgatják”, majd Fodor és Magyar oktatási miniszter urak, pozícióba kerülvén, felforrósították körülötte a hangulatot. Tették ezt úgy, hogy a hangsúly – legalábbis a közvélekedés előtt – szinte teljes mértékben a romákat hátrányos helyzetbe hozó iskolai megkülönböztetés kategóriájával azonosult. Ezzel – ténylegesen – annulálva egy olyan hivatást, amelyet úgy hívnak: gyógypedagógia.

Nyelvbotlás, elszólás? 

A szegénységpárti Medgyessy méltó utóda a nyudíjcsökkentő Gyurcsány.

Gyurcsány és a lépésváltás   

Újra megszólal honlapunkon Csattan Pál.

Találd ki, hol van?  

Előző képrejtvényünkre érkezett megfejtés: a tihanyi Külső tó szerepelt az űrfelvételen. Egyik megfejtőnk újabb képrejtvényt is küldött.

Debreceni invitáló – Csillagpont Református Zenei Találkozó  

A Magyarországi Református Egyház számára is fontos, hogy üzenete saját közösségeihez, a testvéregyházak közösségeihez, és nyitott szellemiségének köszönhetően akár az egyházakhoz közvetlenül nem kötődő emberekhez is eljusson. Rendezvényeinek célja - többek között - az, hogy egymás kultúráját, szokásait megismerve, békességben és szeretetben élhessünk egymás mellett.

Röviden

Végre észhez tért a magyar kormány - Veres János a keddi pénzügyminiszteri tanácsülésről szólva elmondta: többen, köztük ő maga is sürgették, hogy a brit elnökség alatt hozzák tető alá az EU hétéves keretköltségvetéséről a megállapodást. Mint leszögezte, Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a keretköltségvetés kellő időben megszülessen, s így felkészülhessen a 2007 után érkező források fogadására. Márpedig a keretköltségvetés a jelenlegihez képest több mint háromszorosára növelné a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 12.)


Mihálkovics Géza
anatómus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja
106 éve, 1899. július 12-én húnyt el

Vonzó Magyarország 

Adalék egy esetleges újabb számháborúhoz.

Szárnyaló gazdaságunk 

A Merrill Lynch júliusi előrejelzésének magyarországi fejezetében azt írta: bizonyosra vehető, hogy középtávon negatív hatással lesz a maginflációra az adócsökkentés, de 2006-ban akár 2,7 százalékpontot is lefaraghat a teljes kosárra számított fogyasztói inflációból. Ez jövőre 1 százalékig is csökkentheti az átfogó inflációt, és zéró közelébe a maginflációt.

Nyelvromlás   

"Az utóbbi években egyre gyakrabban történik meg, hogy jártomban-keltemben nem tudok rájönni: magyar beszédet hallok-e vagy románt. A hangsúly alapján legtöbbször úgy gondolom: mellettem, mögöttem, előttem románul beszélnek. Aztán ki tudok venni néhány szót, ami azt bizonyítja, tévedtem. Bizony, magyarul beszélnek, de a hangsúly teljesen romános. Meglehetősen félelmetesnek érzem a dolgot, és mindannyiszor szeretném megmagyarázni a „bűnelkövetőknek", hova is kell tenni a hangsúlyt a magyar nyelvben, és hová az újlatin nyelvekben. "

Még egyszer az Orbán-Gyurcsány vitáról  

Orbán Gyurcsány vita elemzésével oly sokan foglalkoznak és annyira ellentmondásosan nyúlnak a témához, hogy a legokosabb volna nem szaporítani a szót. Azonban a Magyar Hírlap hétfői számában érdekes dologra vállalkozott: végig ment a vita egyes elemein és pontozott, mint egy ökölvívó viadalon. De nincs olyan mérkőzés, amelyen csak egy bíró pontoz. Ez késztette Surján Lászlót arra, hogy közreadja a maga pontozását.

Röviden

A szárnyaló eredmények sorában... az Európai Bizottság két környezetvédelmi ügyben is figyelmezteti Magyarországot az egyik a környezettel kapcsolatos információszolgáltatást érinti, a másik a tengeri környezetszennyezés csökkentése érdekében a hajókon összegyűlő szennyező anyagok befogadására, kezelésére, bejelentésére, s a kikötői hatóságoknak való átadására vonatkozó szabályozás. Mindkét ügyben lejárt a határidő, ameddig a tagországoknak be kellett volna építeni a jogrendjükbe a szabályozást. Ha a figyelmeztetést az érintett országok nem veszik figyelembe, az EU-bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 11.)


Reguly Antal

néprajzkutató
186 éve, 1819. július 11-én született Zircen

Varnus Xavér a Kerepesiben 

Johann Sebastian Bach 255 éve, július 28-án este 9 órakor halt meg Lipcsében. E napon a Kerepesi temető Nemzeti Panteonjának kripta-árkádsorában ad Varnus Xavér orgonahangversenyt – már nem először.

A magyar bíboros, aki szembe mert szegülni a szovjet elnyomással  

Fenti címmel jelent meg a Resto del Carlino olasz napilap június 6-i számában Tommaso Toschi atya megemlékezése Mindszenty József bíboros hercegprímásról.

Piros-fehér-zöld EKG-hangkulissza  

A chicagói születésű kelta tigris Budapesten tartotta összehasonlító történelemóráját a magyar és az ír őstörténetről. Előzetes nyilatkozataiban legalábbis arról beszélt: nagyon sok párhuzamot lát a két nép sorsfordulóiban; ezért is volt szimpatikusabb neki fővárosunk, mondjuk, a Covent Gardennél. Merthogy akár azt is választhatta volna legújabb szuperprodukciója ősbemutatójának helyszínéül… -  állt a beharangozásban. És mi volt a valóság?

Találd ki, hol van?  

Ismét van találós kérdésünk! Várjuk a megfejtéseket.

Röviden

Az első közös német-vatikáni bélyeg - Szerdán XVI. Benedek pápa kihallgatáson fogadta Hans Eichel német szövetségi minisztert, melynek során a Vatikán és a Német Szövetségi Köztársaság mintegy „kicserélte” a XX. Ifjúsági Világtalálkozóra kiadott közös bélyeget. Ez az első alkalom, hogy a vatikáni és a német posta közös bélyeget bocsát ki.

Megszavazták a radioaktív hulladéktároló létesítését Bátaapátiban - Érvényes és eredményes volt a vasárnapi népszavazás Bátaapátiban, a település lakosságának kilencven százaléka egyetért a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésével a Nagymórágyi-völgyben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 10.) Vasárnapi gondolat

 


Kandó Kálmán
az indukciós motor feltalálója, a villamosvasút egyik megteremtője
136 éve, 1869. július 10-én született

Karnyújtásnyira a válasz 

A vita valódi lényeget az a pillanat hordozta, amikor Gyurcsány kijelentette: a parlamentnek szüksége van ellenzékre, de az országnak nincs. És Orbán vitába szállt: a parlamenti munka, úgy tűnik, nem igényel ellenzéket – s már ezért is szüksége van arra a nemzetnek. Azért ez nem egy félresöpörhető nézetkülönbség.

Nagy a falat 

Visszatekintés az európai képviselőség első évére.

Zavargó  

A mongol és a magyar főpolgármester nyilatkozott az együttműködés fő területeiről. Ennek legfontosabb pontja az a szándéknyilatkozat, hogy a mongol főváros kész Demszky Gábort uniós finanszírozású projektek kidolgozására állandó munkaviszonyban foglalkoztatni. Írásba foglalták, hogy a fix fizetésen felül Demszky számára nagyméretű jurta áll rendelkezésre, garantálják a napi kumisz adagot és azt, hogy két mongol titkárnő tartozik 24 órás szolgálatban váltott műszakban kedveskedni a szakértő úrnak - mondja az álhír.

Gyurcsány-Orbán vita  

Nem árt, ha a vita írott szövege a következő évben olvashatóan/újraolvashatóan is a kezünkben marad, ezért adjuk közre honlapunkon a teljes szöveget.

Röviden

Orbán-Markó találkozó - 2005. július 9-én, szombaton, Budapesten találkozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Markó Béla miniszterelnök-helyettes Orbán Viktorral, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnökével.

A kultúra nemzetközi díja II. János Pál pápának - Július elsején Róma mellett, a tengerparti Ostia Antica máig épen maradt antik szabadtéri színházában tartott ünnepség keretében „in memoriam” adományozták az elhunyt pápának a „Premio Roma – 2005” kulturális díjat. Az Aldo Milesi professzor alapította díjjal azokat a személyiségeket tüntetik ki, akik különösen is hozzájárulnak a kultúra értékeinek gyarapításához és azok megismertetéséhez.

Gyurcsány Ferenc a soproni VOLT fesztiválon volt. Kommentár nélkül: A miniszterelnök a fesztiválon fiatalok kérdéseire adott válaszai közt egyebek közt elmondta, hogy nincs napirenden az egyneműek házasságának engedélyezése, de biztosítani kell, hogy a szabad párválasztás joga ne csak az ellenkező neműekre vonatkozzon.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 09.)


Császár Ferenc
költő, műfordító, szerkesztő, jogtudományi író, az MTA tagja
198 éve, 1807. július 9-én született  Zalaegerszegen

Sérül a vallásszabadság Magyarországon – közel 5 milliárdos kár érte az egyházakat 

Az egyházak társadalmi tevékenységeinek feltételei romlottak, és nincsen biztosítva a vallásszabadság teljessége sem Magyarországon, mert ugyan az emberek szabadon gyakorolhatják vallásukat, de az egyházak szociális, vagy oktatási tevékenysége komoly akadályokba ütközik – állították keresztény politikusok sajtótájékoztatójukon.

A Kárpát-medencei Magyar Református Generális Konvent Zárónyilatkozata  

A Kárpát-medencei református egyházmegyék és egyházkerületek elnökségeinek tanácskozó testülete (Generális Konvent) azért gyűlt össze Debrecenben, 2005. július 6-8 között, hogy áttekintse az elmúlt időben végzett munkát és a közös továbblépés lehetőségeit.

Megszünteti a mezőgazdasági támogatást a G8  

Megígérte a világ hét legfejlettebb ipari állama, és Oroszország, hogy felszámolja a saját termelők agrártámogatását. A G8 skóciai konferenciáján ez volt az egyik legérzékenyebb kérdés. A fejlődő országok már régóta követelték a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO), a támogatás megszüntetését, amely behozhatatlan versenyelőnyhöz juttatta a legfejlettebb országok termelőit.

Programok napról napra  

Kulturális program-ajánló.

Röviden

A várt mértékben csökkent az alapkamat - A Monetáris Tanács június 23-ai ülésén valamennyi jelenlévő tag a 25 bázispontos kamatcsökkentést támogatta - áll az MT ülésének rövidített jegyzőkönyvében, amelyet pénteken tett közzé a Magyar Nemzeti Bank. A döntés nyomán a jegybanki alapkamat 25 bázisponttal mérséklődve június 21-i hatállyal 7,0 százalékra módosult.

Magyar hegymászókat mentettek ki az Alpokban - Bajba jutott magyar hegymászókat mentettek ki helikopterrel az osztrák Alpokban. Az innsbrucki rendőrség szerint hat magyar állampolgár arra kényszerült, hogy a péntekre virradó éjszakát sátorban töltse, miközben 30 centiméternyi hó esett a zillertali Alpokban. A hegymászók mobiltelefonon kértek segítséget.

Palotajátékok újra - Királyi menet felvonulásával kezdetét vette a már hagyományossá vált Visegrádi Palotajátékok háromnapos színes rendezvénysorozata. A dunakanyari városban 400, korhű ruhába öltözött szereplő elevenítette fel a középkor nagy eseményét, az 1135-ös hármas királytalálkozót. A palotajátékok a Dunakanyar legrangosabb nyári rendezvényévé nőtte ki magát, az idén a szervezők hozzávetőleg 30 ezer vendégre számítanak.

Felelősség a határontúli magyarokért - Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke és Borisz Tadics szerb elnök csütörtökön a Szabadka melletti Palicson tárgyalt. Megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy egy olyan ország, amelynek nagy számban vannak a határon túl kisebbségei, joggal érez felelősséget a határon túli honfitársakért, és a nemzetközi színpadon cselekedhet is az érdekükben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 08.)


Ferdinand Zeppelin
 az "égi szivar" feltalálója
167 éve, 1838. július 8-án született Konstanzban

Hírmorzsák a Szegedi Szabadtéri Játékokról 

A tavaly óriási sikerrel játszott Nabucco újra a Játékok színpadán –főszerepben idén a világhírű bariton, Paolo Gavanelli. Az operaénekes nem először jár Magyarországon, többször énekelt már a Magyar Állami Operaházban, és a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál vendégeként is hazánkban üdvözölhettük. Gavanelli július 10-én érkezik Szegedre, legutóbb a londoni Covent Gardenben, illetve a müncheni Staatsoperben - Verdi Rigolettójában - aratott óriási sikert. A Nabucco előadásai július 15-én és 17-én szerepelnek a Játékok programján.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció közleménye 

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint Schiffer János főpolgármester-helyettes megsértette Kupper András fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezető becsület és jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait. Schiffer János ki is fizette a 400 ezer forint nem vagyoni kártérítést is a frakcióvezetőnek, melyet Kupper András felajánlott azon jobboldali politikusok, újságírók, tisztségviselők és nyilvános szereplők jogi védelmére, akiket véleményük miatt megrágalmaztak, megbélyegeztek, lejárattak.

A Flatley-flotta behajózik  

A chicagói születésű kelta tigris Budapesten tartja legújabb szuperprodukciójának ősbemutatóját. A szombat esti premiernek különös aktualitást ad két tény is. A főpróba (amelyről képeinket most olvasóink is láthatják) Londonban volt, néhány napja; s a show alcíme: küzdelem a szabadságért… „A kelta tigris” az emberek elnyomását jeleníti meg; a tigris a lelkek ébredését, a szabadság iránti küzdelmet szimbolizálja. - mondta Michael Flatley, új táncjátékáról.

Röviden

Lemond a román miniszterelnök - Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy kormánya le fog mondani, és előre hozott választásokat írnak ki Romániában, miután előző nap a román alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentnek a tulajdonviszonyok és az igazságszolgáltatás reformjára vonatkozó törvénycsomagot.

Az al-Kaida rabolta el az egyiptomi diplomatát - Az egyiptomi elnöki hivatal megerősítette, hogy megölték kijelölt bagdadi nagykövetét, Ihab es-Serifet. Előzőleg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportja egy internetes oldalon közzétett közleményben jelentette be, hogy megölték Egyiptom kijelölt iraki nagykövetét, akit szombat éjjel fogtak el Bagdadban.

Orbán elfogadta a 17 órai időpontot - Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtökön este azt mondta, hogy "Bízunk benne, hogy kampányvita helyett valódi munkamegbeszélésre kerül sor".

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 07.)

Megrázta a világot az újabb értelmetlen gyilkolás. Megdöbbentette az európai képviselőket is a londoni terrortámadás. Hosszú, néma felállással adóztak az áldozatoknak, de ezt követően végezték a munkájukat. Nem engedhetjük, hogy a terroristák átszabják az életünket.

 

 


Lénárd Fülöp
magyar-német Nobel-díjas fizikus
143 éve, 1862. július 7-én született a Pozsonyban

Fecsegni, fecsegni, fecsegni 

Ez nem egy kiszavazó-show, vélelmezte a felelős politikai megnyilvánulásokról Gyurcsány Ferenc egy hétvégi lapinterjúban, majd pár nappal később kiszavazó-showra invitálta Orbán Viktort. Tartalmilag ugyanazt játszva meg, mint amit Medgyessy Péter egyszer már elénk produkált – amikor is egyeztető megbeszélésre hívta az ellenzék legnagyobb pártjának vezetőjét, majd azt, az érkezés pillanatában, nyilvános sajtó-protokollá alakította. Az ember azt hinné, hogy kétszer valóban nem léphet ugyanabba a folyóba – no de, úgy tűnik, a magyar politika olykor az állóvíznél is merevebb felületeket varázsol elő…

Kúttalan utakon 

Kupper András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetőjének közleménye.

Még mindig a visszaigényelhető ÁFA visszatartásáról  

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának gazdasági kabinetje felkérte a Pénzügyminisztériumot, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben, hogy kiknek a hibájából kellett majdnem tíz milliárd forint késedelmi díjat kifizetni az adófizetők pénzéből!

Gyurcsány-Orbán levélváltás  

A parlamenti választások csak jövőre esedékesek. A magyar emberek érdeke, hogy az addig rendelkezésre álló majd egy esztendőt ne vesztegessük el felesleges szócséplésre, számháborúra és kampányvitákra. Ezért nem járulok hozzá, hogy a kampányt bárki előre hozza. Helyette munkát, érdemi megbeszélést, együttműködést és összefogást ajánlok - írja Orbán Viktor Gyurcsány Ferenchez intézett levelében.

Röviden

Közeledik a 100%-hoz az államháztartási hiány - 150,4 milliárd forint volt az államháztartás hiánya júniusban, az önkormányzatok tartozása nélkül. A Pénzügyminisztérium korábban 2,7 milliárd forinttal alacsonyabb deficitet jósolt erre a hónapra. Az első hat hónap 988 milliárdos hiánya az éves előirányzat 96,6 százalékát teszi ki.

Maratoni vetítés a Parlament előtt - Egy hónapig a filmek és a gasztronómia otthona lesz a Parlament előtti terület: másodszor rendezik meg a Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált. A szervezők a tavalyihoz képest könnyedebb, de ugyanolyan látványos programot ígérnek, melyben színházi felvételek, klasszikus és kortárs magyar filmek, valamint koncert- és táncfilmek is helyet kapnak. Július 8-tól több mint 250 különböző alkotást vetítenek a szabadtéri mozivá átlényegülő Kossuth téri parkolóban.

Bartók Béla nemzetközi kórusverseny a legjobbak között - A világ tíz legjobb kórusversenye közé választotta a Bartók Béla nemzetközi kórusversenyt a Nemzetközi Kórusszövetség. A debreceni rendezvény Magyarországról egyedüliként kapott meghívást a tízek társaságába.

London rendezheti a 2012-es olimpiát! - A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 117., szingapúri ülésén eldőlt, hogy London rendezi 2012-ben a XXX. nyári játékokat. A brit főváros a szavazás negyedik, utolsó fordulójában Párizst utasította maga mögé.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 06.)


Barabás Miklós festménye
Baross Gábor
gazdaságpolitikus, közlekedési, majd kereskedelemügyi miniszter
157 éve, 1848. július 6-án született a felvidéki Pruzsinán

 Ne facsarjuk ki egymás szavait 

"Molnár László szocialista honatya arra buzdítja a sajtót: reagáltassa a Fideszt. Olyasmire, ami eredendően nem pártügy, legfeljebb a párt elnökének ügye. De az sem, hiszen – mire is kellene reagálni? Feljelenteni két ismeretlen magánszemélyt, rágalmazás alapos gyanújával, és hivatkozni Molnár László információira?"

Egyenlő esélyeket az Európai Unióban 

"Ne lökjék perifériára az Európai Unió legszegényebb régióit" - hangsúlyozta Surján László képviselő kedd esti felszólalásában az Európai Parlamentben.   A Kohéziós Alapról szóló vitában az általános forgalmi adó visszatérítésével kapcsolatban kiemelte, hogy a jelenlegi szabályozás megváltoztatása éppen a legszegényebb térségeket hozza nehéz helyzetbe.  Az elmaradott régiók saját erőből képtelenek az Európai Unió eddigi szabályozásától merőben eltérő feltételeknek megfelelni.  Meg kell állítani azt a folyamatot, amely szerint az Unió szabályai az új tagországok számára egyértelműen hátrányosan változnak.

Köszönet II. János Pálnak  

Szeretnének köszönetet mondani II. János Pálnak, az Ifjúsági Világtalálkozók atyjának. Ehhez szükség van sok-sok fiatal segítségére is - pontosabban egy-egy fényképükre.

Nyilvánosak Orbán Viktor III/III-as megfigyelési iratai   

A volt kormányfő internetes oldalán publikálta a ’80-as években róla készült, III/III-as dokumentumokat, amelyeket a történeti levéltárból kért ki. Keddi sajtótájékoztatóján (ahol vagyonáról is beszámolt) elmondta, hogy a nyolcvanas években - sikertelenül - megpróbálta beszervezni az állampárti titkosszolgálat. A beszervezési kísérletet hosszabb kutatómunka előzte meg. Mivel nem tudták beszervezni, ezért a későbbiekben megfigyelték, jelentettek róla, követték, ráadásul lakásukat egy csellel bepoloskázták. A volt kormányfő azt mondta, úgy éltek, hogy tudták: még a hálószobájukat is lehallgatják. Többek között emiatt lett a múlt rendszer ellensége, és ezért is folyt bele a rendszerváltás küzdelmeibe – közölte.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 05.)

Lavotta János
zeneszerző

241 éve, 1764. július 5-én született Pusztafödémesen

 Kovács és a matematika 

Az InfoRádióban Kovács László - az Unió legfőbb adószakértője - a következőket mondta az EVA-ról: Az valóban igazságtalan, hogy 100 Ft számlázott összeg után 25% ÁFA mellett 10% marad a vállalkozónál, mert 15%-ot fizet be. A számok azonban, amelyeket Kovács ismertetett nem igazak.

Gyurcsány-metafora 

"Gyurcsány második félidőre és árkommandóra készül; Ferihegy eladólistán; Kádár sírjánál a munkáspárt – „tőkés ellenforradalom” volt a rendszerváltás; és több oldalas Gyurcsány-interjú az egyik lapban, s a másikban, és este egy óra, a televízióban. A forgácsokról nem is szólva… Olyan nagyon fontosakat nem nagyon mond. Érzékelhető valami hangsúlyváltás, de talán csak elszoktam tőle; egy hét hosszú idő; azt mondanám, ha valóban van különbség, akkor az a krakélerségben kereshető. Valahogy – fenyegetőbben hangsúlyoz. Mert nagyobb benne a félelem, a belső bizonytalanság." - egy hét külföld után  ez a summázata annak, amit Tamási Orosz János itthon talált.

Van, ahol sikerül  

Lengyelország - a vártnál kisebb költségvetési hiány az első fél évben.

Röviden

Orbán Viktor televíziós vita helyett sajtónyilvános vitát javasol a gazdaság helyzetéről Gyurcsány Ferencnek. Rogán Antal azt mondta, Orbán Viktor pénteken, a rendszerváltás utáni miniszterelnökök találkozóját követően kész a kamerák elé állni a miniszterelnökkel. Az olyan televíziós párbajt azonban, mint amilyen 1998-ban a Horn-Orbán, majd 2002-ben az Orbán-Medgyessy-vita volt, még korainak tartaná, hiszen a Fidesz szerint a választási kampány még nem kezdődött el.

Kedd reggelre tv vitát tervezett az egyik televíziós csatorna a "Budapest kompromisszum" ügyében. A szerkesztők a témával kapcsolatos nyilatkozataikra hivatkozva Baráth Etele miniszter urat és Surján László európai képviselőt kérték fel. Surján vállalta, hogy telefonon rendelkezésre áll, Baráth miniszter úrnak "nem volt alkalmas" az időpont..

Markó Béla a hétvégén Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón nemtetszését fejezte ki a magyar kormány által a határon túli magyarok támogatására kidolgozott „Szülőföld Program” miatt: „Nagyon elégedetlen vagyok, hiszen eddig még semmilyen konkrét lépés nem történt a program gyakorlatba ültetésére, ráadásul a támogatási rendszer átláthatatlan, és a határon túli magyarok támogatására létrehozott alapítványok sem működnek megfelelően”

Eredménytelen tárgyalások, sztrájkveszély a BA-nál - eredménytelenül zárultak az egyeztetések a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport és az egyik szakszervezet között a földi kiszolgálás kiszervezéséről, ezért az érdekképviselet nem tartja kizártnak, hogy sztrájkot hirdet. Csorba Attila szakszervezeti elnök szerint a munkáltató "nem vette kellő komolysággal" az egyeztetéseket és kifogásolta, hogy ezeken a BA vezérigazgatója, Hárskuti János egyszer sem vett részt. Ugyancsak a munkavállalók érdekeit sérti az elnök szerint, hogy egyes tevékenységek elvégzésére a cég nem vesz fel munkavállalókat, hanem szolgáltatásokat vásárol.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 04.)

Szinyei Merse Pál
    festőművész

160 éve, 1845. július 4-én született Szinyeújfaluban

 Honlap-ajánló: Google térkép 

Anyagainkban a "honlap-ajánlót" nem szoktuk első helyen közölni, most mégis kivételt teszünk: döbbenetes, amit a még tesztelés/fejlesztés alatt álló térképrendszer elénk tár. Akár saját házunkat is megkereshetjük rajta, de a világ nagyobbik felét böngészhetjük már műhold-felvételek alapján. Az ígéret szerint utca-szintű térkép is csatlakozik majd hozzá. Ez jelenleg még nem teljes, pl. Magyarország vonatkozásábansem működik.

Megkezdődött a 43. közgazdász vándorgyűlés 

Az unió nem oldotta meg a magyar gazdaság gondjait, de tompította azok hatását.

„Legnagyobb bűne, hogy magyar"  

Újból meghosszabbították Szabadka volt jegyzőjének előzetes letartóztatását a szerb hatóságok. A 44 éves Ágoston Gabriellát súlyos betegen ápolják a börtönkórházban, férje pedig nemzetközi segítséget kér. Mint ismeretes, az utóbbi hónapokban felerősödtek a vajdasági magyar vezetők elleni támadások.

Röviden

Orbán Viktor: nem lesz Fidesz-SZDSZ koalíció -Orbán Viktor szerint a polgári oldal küldetése, hogy rendbe hozza mindazt, amit a baloldal már sokadszorra elrontott, ezért a mostani helyzetben  nem lehet igazán "karrierizmusnak" nevezni, ha valakinek az a szándéka, hogy 2006 után Magyarországon kormányozzon. Kérdésekre válaszolva a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: az MDF-el békességre és együttműködésre kell törekedni, "minden emberre szükség lehet". Azonban egy választások utáni Fidesz-SZDSZ koalíciótól nem kell tartani, az nem lehetséges.

Célegyenesben a verseny a 2012-es olimpiáért - Ezen a héten dönt a NOB arról, melyik város rendezheti meg a 2012-es olimpiát. A várakozások szerint július 6-án a világ 200 országában mintegy egymilliárd ember fogja tévén nézni, ahogyan Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Szingapúrban kihirdeti a 116 tagú testület döntését arról, hogy az öt pályázó – London, Madrid, Moszkva, New York és Párizs – közül melyik adhat otthont a 2012-es játékoknak.

Magyarország a díszvendég az Európa-ünnepen - Magyarország a díszvendég a franciaországi Amillyben zajló Európa-ünnepen: a szabadtéri magyar néptáncbemutató és a hagyományőrző népművészeti tárlat mellett kortárs magyar képzőművészeti kiállítást is láthat a francia közönség.

Újraválasztották Pálinkás Józsefet - A Fidesz kulturális tagozatának új országos tanácsa szombaton megtartotta első tisztújító ülését. A grémium a tagozat elnökévé újra Pálinkás Józsefet választotta meg.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 03.) Vasárnapi gondolat

Schenek István
  kémikus, MTA lev. tagja

175 éve, 1830.  július 3-án született Esztergomban

Talán majd egyszer hableányt tetováltatok a mellemre 

"Végül is Jézus nem azt kérte, hogy megértsük ezt a csodálatos szép világot, hanem azt, hogy szeressük, szeretetté váljunk ott, ahol a legnagyobb szükség van ránk." - Böjte Csaba testvér szívbe-markoló írása.

Amikor éhes voltam, adtál-e ennem?

„Hogyan kutathattok halott pergameneken, amikor testvéreitek éhenhalnak?”  írta Szent Domonkos.

Miért aggódik Joaquín Almunia? 

Hiába vezette le Gyurcsány, hogy a keletkezett hiány kezelhető, a magyar kormány szavának már nincs hitele Brüsszelben. Hiány ügyekben legalább még soha egyetlen állításukat nem igazolta az idő.

Röviden

Háromnapos folklórfesztivált tartanak a Magas Tátrában magyar részvétellel - Virágzó rét képét nyújtotta a Magas-Tátrában fekvő Vychodná falu szombaton, amikor a háromnapos folklórfesztivál mintegy ezer résztvevője - közöttük magyarok - népviseletbe öltözve felvonult az utcáin. A különböző szlovák régiókon kívül Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából és Izraelből érkeztek résztvevők az évtizedek óta hagyományosnak számító rendezvényre.

Megalakult a Magyar Gazda- és Polgárpárt - közölte a pártalapító Szeremley Huba. A badacsonyi nagyvállalkozó, borász úgy fogalmazott, hogy a párt a magyar gazdák, a vidék és a polgári értékek képviseletét, a közélet megtisztulását, a családok és az egész magyar nép boldogulását tűzi zászlajára. Szerinte a célokat már 1906-ban megfogalmazta Nagyatádi Szabó István, az egykori kisgazdapárt megalapítója, a június 22-én létrejött Magyar Gazda- és Polgárpárt annak az értékrendnek, eszmének a folytatása.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 02.)

Móricz Zsigmond
  író

126 éve, 1879.  július 2-án született Tiszacsécsén

Meddő vita a "Budapest kompromisszumról" 

Ha nem lesz megállapodás, akkor sem veszítjük el e miatt a járandóságunk két harmadát, ahogy Tabajdi Csaba erről előszeretettel nyilatkozik. Nem, mert a szocialista kormány által elfogadott koppenhágai szabályok 2006 végén érvényüket veszítik, és ettől fogva a többi tagállamhoz hasonló módon részesülhetünk a támogatásokból.

Otthon maradnak a vendégek 

Sóvidéki idénykezdés: lecsökkent a bel- és külföldi turisták száma . Az elmúlt évhez viszonyítva Szovátán 17, Parajdon 30 százalékkal esett vissza a turisták és kezelésre beutalt vendégek száma. A vendéglátó-ipari szakemberek szerint a jelenség Romániában az életszínvonal csökkenésével magyarázható, a magyarországi vendégek elmaradása pedig többek közt a december 5-i népszavazás következménye.

Nem lesz két Petőfi-szobor 

Rév helyett Szentjobbon állítják fel a költőt ábrázoló műalkotást. A Bihar megyei Szentjobbon állítják fel azt a Petőfi-szobrot, amelyet a Pro Rév Egyesület kérésére egy révi születésű szobrászművész készített el a réviek számára, de felállítását a Bihar megyei község román többségű helyi tanácsa többségi szavazással elutasította.

Nemzetközi Gastroblues Fesztivál - invitáló 

Manfred Mann Pakson – és Benke Laci bácsi. De a tizenharmadik Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon nem csak ők vetélkednek egymással. Hanem a fülünk és a gyomrunk… A blues, jazz, rock, valamint a gasztronómia és a borbarátság olvad itt össze…

Szimbólumok terápiája - invitáló 

Negyedik alkalommal rendezik Budapesten a Nemzetközi Relaxációs és Szimbólumterápiás Kongresszust. A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Közhasznú Egyesület július 7-9. között várja a téma iránt érdeklődőket a Károli Gáspár Református Egyetemen (1037 Budapest, III. kerület, Bécsi út 324.). A kongresszus alaptémája „Az önmagára találás”.

Röviden

Mádl Magyarországra hívta a pápát - Magyarországi látogatásra hívta meg jövőre a pápát a Vatikánban búcsúlátogatást tett Mádl Ferenc. XVI. Benedek nyitottnak mutatkozott a meghívással kapcsolatban. A katolikus egyházfő magánkönyvtárában tartott audienciáján ajándékként egy XVII. századi német nyelvű bibliát és tokaji eszenciát vehetett át a leköszönő államfőtől. A köztársasági elnök és felesége a Szent Péter bazilikában megtekintette a magyar kápolnát, és tisztelgett az április elején elhunyt II. János Pál sírjánál.

Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke júniusban 48,1 százalék volt, ami 4,4 százalékponttal kevesebb az előző havi értéknél; ez a feldolgozóipar visszaesését jelzi - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. A társaság tájékoztatása szerint júniusra az előző hat évben a növekedés volt jellemző, így az idei évi csökkenés ellentétes tendenciát mutat. Júniusi csökkenésre a felmérés történetében csak 1996-ban és 1998-ban volt példa.

Július 2-án 19 órától, 30 percre felfüggeszti műsorszolgáltatását a TV2. A csatorna ezzel egy 2002-es Big Brother-adás - ORTT által kifogásolt és pornográfnak minősített jelenet - miatt kiszabott szankciót érvényesít.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 01.)

Kisfaludi Strobl Zsigmond
  szobrász

121 éve, 1884.  július 1-jén született Alsórajkon

Külföldi sajtó az adóreformról 

Több külföldi újság  is foglalkozott a bejelentett magyar adóreformokkal és gazdaságunk helyzetével. Ezek közül szemléztünk hármat: egy  osztrák, egy szlovák és egy német újságcikket.

Tizennégymilliós diploma 

A kitűnő tanuló könnyen lecsúszhat az egyetemről, de a nála jóval felkészületlenebb társa könnyen bekerülhet, ha ki tudja fizetni a tandíjat.

Kubai ritmusparádé 

Festival Cubano – harmadszor Budapesten! Aki már járt a korábbi találkozókon, a Budai Parkszinpadon, az előre bekarikázta már naptárjában ezt a napot: július 5-e, kedd, este hét óra.

Röviden

A ciprusi parlament jóváhagyta az Európai Unió alkotmányát -A nicosiai döntéssel eddig már 12 ország ratifikálta a dokumentumot. Legközelebb, jövő hétvégén Luxemburgban, népszavazáson döntenek az uniós alapokmányról.

Kivitelezhetetlen a luxus- és a kamatadó?  - Szakemberek szerint kivitelezhetetlen a Gyurcsány Ferenc által hétfőn bejelentett luxusadó. Az Ingatlanszövetség vezetője szerint azért nem fog megvalósulni a gazdagokra kivetett új adó,  mert nem létezik egységes ingatlannyilvántartás. A kamatadóval ugyanez a helyzet: a nagyobb befeketetéseket általában nem egy bankban tartják az emberek, így nem lehet tudni, kinek mekkora megtakarítása van összesen. A kormányszóvivő elmondta: a részletek még nincsenek kidolgozva, de mindkét adó önbevallásra alapul majd.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére