Archív anyagaink
2003. július

(júl. 31.)

Ismét egy megszegett ígéret 

 A szakszervezeti szövetség szerint a minisztérium semmibe veszi az érdekegyeztetés normális rendjét, ami azért is különös, mert a kormány a választások előtt azt ígérte, hogy a szakszervezeteket partnerként fogja kezelni.

Kora Árpád-kori települést találtak Vas megyében  

Kora Árpád-kori településre bukkantak a Savaria Múzeum munkatársai Celldömölk külterületén, a Ság-hegy lábánál

Röviden

Legördült az utolsó, a 21 529 464.  Volkswagen bogár a gyártósorról:

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 30.)

A modern populizmus esélytelensége 

A populizmus sikere a mérsékelt pártok kritikája: lehet, hogy túl mérsékeltek, s mint a langyos vizet elutasítják a világos beszédre vágyók.

MSZP-s cégek az eltűnt dollármilliók mögött  

Nyomozást rendelt el az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága a hazánkkal szemben fennálló orosz államadósság lebontása során elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt.

Fogadóépület épült a Pannonhalmán 

Háromszintes fogadóépület készül a vendégek jobb kiszolgálására a világörökség részét képező pannonhalmi várban.

Röviden

A hágai Nemzetközi Törvényszéken újra megszakították, ezúttal kilencedszer a Slobodan Milosevic, az utolsó jugoszláv elnök ellen folytatott pert. A volt jugoszláv elnök konkrétan nem nevezte meg az egészségügyi problémát amely miatt a halasztást kérte.

A Volánbusz Közlekedési Rt. ma megkezdi a Budapest Sportaréna mellett felépített buszpályaudvar átvételét és előreláthatólag 2003. szeptember 1-jétől a pályaudvar az utazóközönség rendelkezésére áll.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 29.)

Előbb-utóbb minden kiderül...3. 

A Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Szlovéniát összehasonlító tanulmány hangsúlyozza, hogy a forint sávközepének eltolása, a hazai valuta mesterséges gyengítése nem éri el célját a versenyképesség növelésében. 

Felszabadítás, felszabadúlás  

Sokasodnak a gyászjelentések, egyre több amerikai életet követel az iraki beavatkozás. A Bush kormányzat természetesen védi az álláspontját: Irak kérdése a terrorizmus kérdése.

Végre  

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a verseny torzítása miatt sokmilliós bírságra ítélte a Westel Mobil Távközlési Rt.-t és a Pannon GSM Távközlési Rt.-t. A Westelnek 210, a Pannonnak pedig 150 milliót kell fizetnie.

Meghívó  

Bicskén, a Batthyány kastély díszudvarában a Szentegyházi Gyermekfilharmónia („Fili”) 100 tagú kórusa és 40 tagú zenekara ad koncertet.

Röviden

A televíziókészülékek üzemben tartási díjának ismételt bevezetését tartja szükségesnek a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány két, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) által delegált kuratóriumi elnökségi tagja.

Napi másfél órás élő helyszíni közvetítéssel jelentkezik a Sziget fesztivál ideje alatt a Magyar Televízió (MTV) kettes csatornája.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 28.)

Előbb-utóbb minden kiderül...

Az első öbölháborút elegánsan megnyerő idősebb Bush megverhető volt 1992-ben. Az ifjabb Bush, ha lehet még ügyesebben növelte népszerűségét, s szinte semmi esélye sem látszik a még ismeretlen kihívójának.

Vitára alkalmatlan a felsőoktatási reformról szóló koncepció  

A közoktatásban és felsőoktatásban működő nyolc ágazati szakszervezet társadalmi vitára alkalmatlannak tartja a felsőoktatási reformról szóló koncepciót - mondták el érdekvédők közös sajtótájékoztatójukon.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Hálaadó istentiszteletet tartottak az árvízi újjáépítésért vasárnap a tiszaszalkai református templomban. A szertartáson részt vett Orbán Viktor is.

Harminc év után ismét Magyarország a világbajnok férfi vízilabdában. Kemény Dénes együttese a szombati, késő esti döntőben 11-9-re verte az olaszokat, s ezzel 1973-at követően másodszor lett vb-aranyérmes.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 27.)

Előbb-utóbb minden kiderül... 16:40

"Sohasem gondoltam, hogy valaha lesz közös gondolatom Soros Györggyel. Az ő - kezdetben nagyon tiszteletreméltó szereplése térségünkben több kritikát váltott ki, mint elismerést. Néhány országból ki is ebrudalták, Franciaországban elítélték." - írja Surján László.

Kilenc méter magas lett a "sírkő"

A cserhalmi ütközetről és Szent László királyunk leánymentő cselekedetéről Vörösmarty Mihály írt szép költeményt, de a magyarok többsége ma sem tudja, hogy a Cserhalom nevű nagy domb Beszterce megyében, Cegőtelke falu közvetlen szomszédságában található, ahol most impozáns emlékmű jelzi a győztes csata emlékét.

Sziget fesztivál - ökumenikus sátor is lesz 

Közös Pont elnevezéssel az idén is sátrat állít a budapesti Sziget fesztiválon az Ökumenikus Ifjúsági Iroda: a jövő hét közepétől papok és lelkészek, valamint különböző programok várják a fiatalokat az óbudai Hajógyári-szigeten.

Röviden

Sikeresen teljesítette rekordkísérletét a kisbéri Bakony Néptáncegyüttes: tagjai egymást váltva szerdán déltől szombat délig folyamatosan táncoltak a városháza előtt felállított dobogón. Vállalkozásuknak kettős célja volt: a közvélemény figyelmének a felhívása a néphagyományok ápolásának fontosságára, valamint az, hogy teljesítményükkel bekerüljenek a rekordok könyvébe.

Új részvételi csúcs született a 23. Balaton-átúszáson. Kb  10500-an vágtak neki a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távnak. A rekordot tavaly állították fel, akkor 10031-en kísérleteztek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 26.)

Európaiság és nemzet identitás az EU-ban és a tagjelölt országokban

Az Európai Unió 15 tagországának átlagában nagyobb arányban vannak a magukat csak nemzeti identitásúnak tekintők, mint a 2004-ben csatlakozó tíz tagjelölt országban - állapítja meg az az elemzés, melyet a Magyar Gallup Intézet készített.

Szent Család Családsegítő és Képzési Központ 

Szeretettel kérlek, segítsetek átimádkozni, kitalálni, létrehozni, és működtetni a Szent Családról elnevezett, Családsegítő és Képzési Központot.

Böjte Csaba ofm

Mesterségek Ünnepe  

A kézművesek és népművészek hagyományos seregszemléjére 2003. augusztus 16. és 20. között kerül sor a Budavári Palota történelmi környezetében.

Röviden

A június 13-i bevezetés óta eddig 567 ezer D1 kategóriájú négynapos autópálya matricát értékesített az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.

Thomas Klestil államfő és Andrei Plesu volt román kulturális és külügyminiszter ünnepi beszédeivel pénteken este megkezdődtek a 83. Salzburgi Ünnepi Játékok, amelyeken augusztus végéig összesen 190 rendezvényen találkozhat a közönség a művészet különféle ágaival, s azok legnevesebb művelőivel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 25.)

Hazai 

'Német bort a német politikusoknak!' - írta a minap első oldalas cikkében a Die Welt napilap. Az írás szerint a német kormányzati és az ellenzéki politikusok egyaránt támogatták a nemzeti Német Borfórum létrehozását, amely első intézkedéseként kitiltotta a kormányzati éttermekből az olasz chiantit, a francia pezsgőt, az osztrák Grüner Veltinert.

Művészek és értelmiségiek nyilatkozata - válasz 

Hétfőn baloldali értelmiségiek nyilatkozatban intéztek támadást a Magyar Rádió vezetése és munkatársai ellen. A jobboldali értelmiségiek nem sokat késlekedtek a válasszal. Egymás mellett olvasva a két nyilatkozatot nem nehéz a döntés, vajon melyik oldal áll ki a valódi sajtószabadság mellett.

Három szűk esztendő?  

"Megkezdődik hát a böjtje az eddigi kortesköltekezésnek. Szó sem lehet a tavaly szintén megígért adómérséklésről. Nem csoda, hogy a koalíciós partnerek között feszültség támadt. Az egész kormánybázis lázongani fog, mert az első bő évet három szűkös esztendő követi. Immár nem lehet az államadósság növelésének eszközéhez nyúlni, hiszen az EU és az EMU szabályai tiltják a következő generáció terhére történő eladósítást." - írja Bod Péter Ákos a Heti Válaszban.

Röviden

Az OTP megkapta a bolgár versenyhivatal engedélyét a DSK megvételére csütörtökön. Bolgár internetes lapok híradása szerint a Konkurencia-védelmi Bizottság csütörtöki határozatában kimondta, hogy az OTP-DSK ügylet nem sérti a monopólium ellenes törvényt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert is sátrat állít a budapesti Sziget Fesztiválon; az állatkert a "Zöld udvar" rendezvénypalettáját gazdagítja.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 24.)

Mit is írnak a párthonlapok? 

Itt a nyár, az emberek (egy része) nyaral, elment a miniszterelnök is, pedig nem is kell szavazni kényes törvényekről a parlamentben. Leáll sok minden, de működnek a pártok honlapjai. A Magyar-Hon-Lap annak nézett utána, hogy mennyire.

Könyv- és honlapajánló 

Néhány könyvnek az ismertetését emilben kaptuk, amelyek - az ajánlók szerint - befolyással lehetnek sorsunkra a nem túl távoli jövőben. A könyvek angol nyelvűek, de a honlapjukon magyar nyelven is találhatunk bőséges információt, s a képgyűjtemények megtekintése sem igényel nyelvtudást.

Virtuális Antall József-múzeum a neten  

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) Antall József családjával közösen elkészítette a néhai miniszterelnök honlapját – közölte Lévai Zoltán, az IDF alelnöke.

Röviden

Kossuth Lajos mellszobrát avatta fel Kézdivásárhelyen másfél ezer ember előtt Török Sándor polgármester és Deutsch Tamás.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 23.)

Szlovákia

Rudolf Schuster államfő megvétózta az abortusztörvény módosítását, újratárgyalásra visszaadta azt a parlamentnek.

A szocialisták becsapták a nyugdíjasokat (is) 

"Bizonyára nem vigasz a nyugdíjasok számára az sem, hogy a megszorító csomag gyermekeiket és unokáikat is hasonlóan sújtja, mint őket. " - áll a a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Országos Elnökségének közleményében.

Fidesz-közlemény 

"Egy felelősen gondolkodó politikus számára első számú, a nemzet egészét érintő kérdés kell hogy legyen a népesedési helyzet alakulása, ezért az év első öt hónapjának megdöbbentő adatai kihívást jelentenek a döntéshozóknak. "

Az amerikai hadsereg Kelet-Európában keresi új bázishelyeit  

Az Egyesült Államok Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban akar katonai bázisokat létrehozni. Ezen országok földrajzilag közelebb találhatók a Közel-Kelethez, mint Amerika régi szövetségesei.

Röviden

2004. május 9-én, Európa napján írják alá 25 ország vezetői az első európai alkotmányt. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én nagy beszédben vetette fel a nyugat-európai országok összefogásának gondolatát, innen származik az ünnepnap.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 22.)

Kormányzás és pókerezés 

A választók lenézése és egyben arcátlanság, amit a szocialista pártelnök mondott: 2005-ben lehet szó adócsökkentésről. Ki adna még hitelt a mostani szószegés után az újabb ígéretnek?

Újabb hazug vád dőlt meg 

A Fővárosi Főügyészség megszüntette a Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió Rt. (MTV) volt elnöke ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást .

Felgyorsult a népesség csökkenése    

Az év első öt hónapjában mintegy 30 százalékkal nőtt a népességfogyás mértéke 2002 azonos időszakához képest; a népesség száma május végén 10,121 millió volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Röviden

Teller Ede magyar származású fizikus egyike annak a 11 embernek, akit George Bush amerikai elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetésre, az Elnöki Szabadság-érdemrendre kiválasztott - jelentette be hétfőn a Fehér Ház.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 21.)

A sajtótól való szabadság 

Ma a demokrácia legnagyobb veszélye, hogy a véleményformálók fölött nincs semmiféle demokratikus kontroll.

Programajánló: Történelem Főutca 

Új országjáró rendezvénysorozat indul július 25-én, melynek első helyszíne Pécs lesz. A Történelem Főutca elnevezésű rendezvénysorozat célja, hogy a polgári gondolkodást és erkölcsöket valló emberek számára közéleti és kulturális találkozókat szervezzenek az ország minél több városában.

Fájdalmas búcsú a befektetési adóhiteltől    

A kormány döntése alapján jövőre megszűnik a befektetési adóhitel, és állományát 2007-ig vissza kell fizetniük az adózóknak. Becslések szerint mintegy 30 milliárd forintnyi állományt és több mint 100 ezer adózót érinthet a változtatás .

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A hazai műemlékvédelem idei legnagyobb beruházásaként, ma megkezdődik a fertődi Esterházy-kastély díszudvari homlokzatának és díszkertjének a felújítása.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 20.)

Koalíciós válság - Elterelő hadművelet vagy zsarolás? 

Szocialista-szabaddemokrata koalíciós válság mindig akkor keletkezett, amikor valami kellemetlen esemény erodálta a kormányzó baloldal közös népszerűségét. A mostani brókerbotránynál kellemetlenebbet a kormányra elképzelni nehéz. Meg is érkezett hát a menetrendszerű kormányválság. Kuncze adócsökkentést követel, miközben a pénzügyminiszter szerint az eszdéeszes kormánytagok és szakértők is részt vettek a döntésben: jövőre nem lesz adócsökkentés.

Stoiber sikere a CSU-kongresszuson    

Óriási szavazattöbbséggel újraválasztotta pártelnöki tisztében Edmund Stoibert szombaton Nürnbergben a Német Keresztényszociális Unió (CSU) kongresszusa.

Programajánló - Végvári vigasságok Egerben    

Katonai hagyományőrző csoportok színpompás felvonulásával kezdetét vette Egerben, a Végvári Vigasságok elnevezésű fesztivál július 27-ig tartó rendezvénysorozata.

Röviden

Tíz falu lakosai mintegy harminc autóval négy órára lezárták a Baranya megyei Bólyt Borjáddal összekötő út fél pályáját pénteken, hogy így tiltakozzanak a településeiket érintő autóbuszjáratok megszüntetése, illetve ritkítása miatt..

A Munkáspárt népszavazást kezdeményez az úgynevezett kórháztörvény megsemmisítése érdekében - jelentette be Thürmer Gyula, szavai szerint a kórháztörvény "a legaljasabb, legmocskosabb tettek egyike, amit a magyar nép ellen el lehet követni".

Lestár Éva parlamenti gyorsíró nyerte a Rómában, a héten megrendezett gyorsíró világbajnokságot. Ez a negyedik világbajnoki címe. Gratulálunk!

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 19.)

Gál J. Zoltán figyelmébe 

Ma érthetővé vált, hogy Gál J. Zoltán miért nem tudta befejezni jogi tanulmányait, hiszen nyilatkozatával egyértelmű tanúbizonyságát adta, hogy a joggal és a tisztességgel még csak köszönő viszonyban sincs. Ellenkező esetben nyilván Tóth Andrást szólítaná fel tanúvallomás megtételére, miszerint hogyan történhetett meg, hogy az évszázad sikkasztási ügyében az önmagát feljelentő bróker szabadon külföldre távozhatott - áll Halász János, a Fidesz-frakció szóvivőjének közleményében.

IKSZ közlemény    

"A lakáshitel lehetőségek csökkenése egyenesen arányos a kormány hitelének csökkenésével az új lakásra vágyó fiatalok körében. " áll az  Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleményében.

Aláírták a megállapodást az északi M0-ás hídról   

Az Újpestet a Szentendrei szigeten át Budakalásszal összekötő híd mintegy 30 milliárd forintos beruházással 2006. december végéig készülhet el.

Röviden

Svájci orgonista szombati hangversenyével kezdődik meg a Tihanyi Bencés Apátság templomában az idei nyári hangverseny-évad, amely szeptember 6-áig tart. Valamennyi orgona-hangverseny este fél kilenckor kezdődik..

Minden várakozást felülmúlóan sok terv érkezett a Világkereskedelmi Központ tragédiáját megörökítendő. Hatvankét nemzet művészei 5200 pályázatot küldtek be a WTC emlékműre.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 18.)

Döntetlen   

Július 16-án került sor az Európai Tanács pénzügyminiszterei bizottsága és az Európa Parlament költségvetési bizottsága között az első egyeztető tárgyalásra a 2004. évi költségvetés előkészítése céljából.

A Fidesz-frakció elnökségének közleménye    

"Csak remélni tudjuk, hogy Medgyessy nagy ívű tervei között nem szerepel a 2006 utáni politikai szerepvállalás lehetősége, s hogy addigra talán tanácsadói is rájönnek, hogy a király meztelen. "

Esztergomi Nyári Játékok  

Szinte valamennyi műfaj szerepel a ma kezdődő és augusztus 20-án záruló Esztergomi Nyári Játékok programjában.

Röviden

Szeptembertől telefonon is lehet majd időpontot kérni az okmányirodákban történő ügyintézésre.

Huszonegy alkotó, mintegy félszáz műve lesz látható a balatonfüredi amerikai művésztelep idei munkáját felvonultató kiállításon; amely ma nyílik a városi galériában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 17.)

SZJA-csökkentés elmarad, növekszik az ÁFA   

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a személyi jövedelemadó (SZJA) jövő évre meghirdetett csökkentése elmarad, megszűnik a nullás áfa-kulcs, a 12-os kulcsot 15-re emelik, a háztartási energiát átsorolják a legmagasabb áfa-kulcsos termékek közé. Szűkítik az adókedvezmények körét, és bevezetik az ápolásbiztosítási járulékot, amit a munkavállalók fizetnek majd.

2008. január elsejétől Euró nálunk is   

A kormányfő a pénzügyminiszterrel és a jegybank elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette a 2004. évi költségvetés - szavai szerint az euró bevezetéséhez vezető út első évének - prioritásait.

Szigetfesztivál 2003  

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Hajógyári szigeten a fesztivált július 30. és augusztus 6. között.

Röviden

Martin Schulz német európai parlamenti képviselő szerdán elnézést kért azért, hogy a Silvio Berlusconival történt minapi európai parlamenti incidense után rasszistának nevezte az olasz kormányt.

Újabb magyar aranyérem született a pesarói öttusa világbajnokságon. A nők után szerdán a férfi váltónk is világbajnok lett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 16.)

Közútra megy a Posta   

Úgy látszik vannak még csodák. A Magyar Posta azt állítja, hogy vasút helyett közútra terelvén a szállításokat, gyorsabb, pontosabb és olcsóbb lesz a szállítás. Ráadásul mintegy 1000 fővel csökkentheti az alkalmazottak számát.

Egészségvédelem az USA-ban  

A kiürült államkassszát tőzsdézéssel feltöltő (autópályás) mai vezetés figyelmébe ajánljuk az egészségbiztosítók számára tetemes bevétellel kecsegtető az amerikaihoz hasonló perek megindítását.

Kamatlábak  

A The Economist cikke szerint kamatláb-csökkentési hullám söpör végig a világon

Röviden

Az EU pénzügyminiszterei tegnapi tanácskozásukon ellenezték Jacques Chirac francia köztársasági elnök azon kezdeményezését, hogy átmenetileg enyhítsenek az erős euró védelmében elfogadott növekedési és stabilitási megállapodáson.

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek még egy hétig kell izgulniuk, hogy megtudják felvételt nyertek-e a választott egyetemre, főiskolára; az idén július 22-én határozzák meg a ponthatárokat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 15.)

Elhunyt Janikovszky Éva, Kossuth-díjas író
 Temetése július 30-án 10.30 órakor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben

(Könyvei több mint 30 nyelven jelentek meg)

Nyugodjék békében!

Kleptokraták   

Az MSZP kormány - a "rendszerváltó" SZDSZ aktív segítségével - ismét a nyakunkra ültette a késő-kádárkori vezető réteget. Akik jól megtanulták a leckét: ami a tiéd az az enyém és ami az enyém, ahhoz semmi közöd...

Magyar misék Csángóföldön   

Anyanyelvükön hallgathattak szentmisét hétfőn a Bákó megyei Lujzikalagor és Magyarfalu római katolikus hívei: a két faluból származó kispapok magyar nyelven mutatták be első szentmiséjüket.

Rhoda Scott a cserfői JazzLand Fesztiválon  

A világhírű amerikai hammond-orgonista, Rhoda Scott is fellép július 19-én a cserfői JazzLand Fesztiválon.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Málta parlamentje szűk többséggel jóváhagyta a szigetország európai uniós csatlakozását hétfőn. Málta lakossága a március 8-án tartott véleménynyilvánító népszavazáson kis többséggel ugyan, de szintén igent mondott az ország uniós tagságára.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 14.)

Orbán Viktor a csonka státustörvényről   

Tiszaújlakon több ezer fő részvételével tartottak ünnepséget vasárnap abból az alkalomból, hogy 300 évvel ezelőtt, 1703. július 14-én a falu határában zajlott le a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatája. Az ünnepségen az ukrán és a magyar kormány képviselőin kívül részt vett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Pomogáts Béla, az Illyés Közalapítvány elnöke is.

Reneszánsz és barokk napok Keszthelyen  

Mesterkurzussal egybekötött Reneszánsz és barokk napokat tartanak július 14-étől Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban - közölte a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége.

Röviden

Nemzeti ünneppé nyilvánította április 9-ét, Szaddám Huszein bukásának napját az iraki kormányzó tanács, amely vasárnap tartotta alakuló ülését Bagdadban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 13.)

Soféleségében egyesült Európánk   

Az európai alkotmányszerződés szövegébe az utolsó pillanatban új jelképek kerültek be. Az eddigi zászló, himnusz és ünnepnap mellett ilyennek számít maga az euró és az Unió mottója.

Lángész és üvegzseb   

A szekszárdi hídavató beszédet okos és eszetlen kiadásokat helyezett kilátásba és többek között elárulta, hogy a miniszterelnök nem ismeri társadalombiztosítási rendszerünk alapvető szolgáltatásait, vagy nagyon is ismeri és ezen a réven akar ingyen pénzhez juttatni bennfentes biztosító intézeteket. 

Az államfőnek keddig kell döntenie a közoktatási törvényről  

A köztársasági elnöknek keddig kell eldöntenie, hogy aláírja, normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalja, vagy újratárgyalásra visszaküldi az Országgyűlésnek a közoktatási törvény módosítását

Röviden

Magyarországon 2,6 millió autó volt forgalomban tavaly év végén, a járművek átlagos életkora pedig 11,7 évet tett ki, ami 3 évvel magasabb az Európai Unió tagállamaiban mértnél.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 12.)

Csáky Pál: Márpedig lesz magyar egyetem   

A szlovák kormányalelnök szerint a valaha készült legjobb tervezetet utasította el a bizottság.

Újabb gyárbezárás 

Több mint ezer ember elbocsátását tervezi szeptember végétől a szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft.

Röviden

George Tenet, a CIA igazgatója pénteken szervezete nevében elismerte, hogy rosszul tájékoztatták az amerikaiakat és az elnököt, mert a szakértőknek kétségeik voltak afelől, hogy Irak valóban próbált uránt beszerezni Afrikából. Kérdés, le lehet-e zárni az ügyet, vagy lesz egy Irakgate is?

Augusztus végéig ingyenesen látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaháza. A trópusi élővilágot bemutató üvegház megtekintéséért csütörtöktől nem kell fizetniük a látogatóknak.

Az utolsó Bogár július 30-án gördül le a Volkswagen gyár mexikói, pueblai üzemében a szerelőpadról, 21,6 millió legyártott példány után. Ez a Bogár ezután a VW múzeum darabja lesz, miután visszahajózik Európába.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 11.)

Magyar képviselők az Európai Parlamentben  

A minden idők legolcsóbb bővítése után az Unió most minden idők legolcsóbb költségvetésére készül. A tervek szerint jövőre a tagállamok nemzeti jövedelmüknek csak 0.99 százalékát fogják befizetni. Ez Magyarország terheit is csökkenti, viszont a támogatások lehetősége sem bővül.

Európai Konvent - Szájer József levele Medgyessy Péterhez   

"A Konvent által elfogadott Alkotmányos Szerződés tervezete kompromisszumok eredménye, amely összességében megfelel nemzeti érdekeinknek, de a Kormányközi Konferencián további módosításokra van szükség annak érdekében, hogy a szöveg jobban tükrözze a Magyarország számára fontos szempontokat."

Bush  beszéde az iraki háború megindításakor  

Nincs öregebb a tegnapi újságnál - tartja a mondás. A politikusok megítélésében is komoly tényező az idő. Csak három és fél hónap telt el, s mai ismereteink birtokába sajátos gondolatok jutnak eszünkbe a háború megindításakor elmondott elnöki beszéd kapcsán.

Röviden

"Idő egy versre" mottóval cseh, horvát, magyar, osztrák, szlovák és szlovén kortárs költők műveit olvashatják az utasok plakátokon Budapesten a metróban, illetve forgalmas utak megállóiban.

A mai nappal megkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 72. évadja.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 10.)

Valami bűzlik  16:10

Valami bűzlik, szoktuk mondani, ha gyanús jelekkel találkozunk, s esetleg az a benyomásunk, hogy a szőnyeg alá akarnak seperni valamit. Úgy tűnik, hogy a K and H Equities-zel kapcsolatban most már nem lehet.

Az EU alkotmány-tervezet szövege  

Az Európai Konvent elnöksége az Európai Tanács elé terjesztette az Európai Unió Alkotmányos Szerződése I-II. része tervezetének szövegét. Az első, az alkotmányos rész magyar szövege.

A MOSZ az aszály-kárenyhítésről  

"A kormány által mezőgazdasági kárenyhítésre elkülönített forrás vissza nem térítendő 10 milliárd forintos része csupán a nyári betakarítású növényekben keletkezett károk csökkentésére elegendő."

Programajánló - utcabál  

A Francia Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából az idén is utcabállal zárja a szezont a budapesti Francia Intézet, a vigadalmat ezúttal vasárnap tartják.

Röviden

Habsburg Ottó Szombathelyen az Európai Unió határairól és a bővítésről beszélt: Magyarországnak érdeke, az ország biztonságát is az szolgálná, ha Horvátország is minél előbb tagja lenne az Európai Uniónak.

Csütörtökön indul Irakba a magyar szállító kontingens előkészítő csoportjának első 7 katonája.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a hét végén Baján a halászléfőző fesztivált, amely mára már tízezreket vonz a "halászlé fővárosába".

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 9.)

Hírek - vélemények  11:00

Mai rövidhírek - MHL-kommentárral.

A Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének közleménye  

Medgyessy Péter és Csillag István teljesítménye egyre inkább ahhoz a szakácséhoz hasonlítható, aki a hét minden napján más és más nevet ad ugyanazon a levesnek.

Verheugen: az EU-bővítésnek vannak határai  

"Minden európai ország kérvényezheti az EU-tagságot. Oroszország ezt nem cselekedte meg és nem is fontolgatja. Integrációs képességünknek és készségünknek világos határai vannak. Ellenzem, hogy a földrajzilag Európának nevezett egész térséget úgymond az Európai Unió végső állapotának tekintsük."

Röviden

Medgyasszay Lászlónak nincsenek pártelnöki ambíciói, az MDF-es képviselő, volt államtitkár erről annak kapcsán beszélt sajtótájékoztatón, kedden Győrben, hogy Lezsák Sándor korábban felvetette: vezethetné a Demokrata Fórumot..

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 8.)

A Funar korszak vége   

Ötmillió lejes büntetőjogi pénzbírsággal, illetve 50 millió lejes erkölcsi kártérítéssel sújtotta a Szucsáva megyei bíróság Gheorghe Funar kolozsvári polgármestert a Teodor Pop Puscas megyei (volt városi) rendőrparancsnokkal folytatott perben. Az ítélet jogerős.

Romzsa Tódor, Kárpátalja vértanú püspöke  

Közel ötezer kárpátaljai és külföldi katolikus hívő zarándokolt el június végén a kárpátaljai megyeszékhelyre, ahol az 1947-ben meggyilkolt Romzsa Tódor görög katolikus vértanú püspök földi maradványait helyezték végső nyugalomra.

Röviden

A Richter skála szerinti 4,7 erősségű földrengés rázta meg Szicília és Málta szigetét. A lakosságát az ijedtségen kívül más kár nem érte. Első jelentések szerint anyagi kár sem keletkezett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 (júl. 7.)

Szétesik-e a szlovák kormány-koalíció?  

A szlovák kormány liberális tagpártjának képviselői a koalíciós szerződés megsértésével erőltettek át egy terhességmegszakítással kapcsolatos törvényt a képviselőházban.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye   

'Fontos lenne, hogy a kormány a fiatalsággal kapcsolatban valódi terveket alkosson, és az ifjúságpolitika ne merüljön ki kapkodó és rendszertelen ígéretek halmozásában.'

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Haldoklik a Palicsi tó. Naponta egy cm-rel apad a hőség miatt. Ha minden jól megy a héten megkezdik a Tisza vizének átemelését: 1 millió köbméter friss vízre volna szükség. 

Az Európai Unió és Ázsia számos országának pénzügyminisztere Bali szigetén tartott megbeszélésén arra a megállapításra jutott, hogy a világgazdaság már a közeli jövőben megélénkülhet. Ugyanakkor a tanácskozásukról kiadott közleményben azt is meg kellett állapítaniuk, hogy éppen rövid távon még fennállnak a növekedést akadályozó bizonytalanságok.

A katalán síkságot uraló romos erőd csúcsán építik meg azt a szélorgonát, amelyet Salvador Dalí, a nagy szürrealista festő álmodott meg, és amellyel 2004. szeptemberében az excentrikus zseni születésének századik évfordulóját köszöntik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 (júl. 6.)

Európa Parlament  

A háttérben dolgoznak a magyar parlamenti képviselők az Európa Parlamentben. Háttérben, de eredményesen.

Össztűzben az elnök: Berlusconi  

Berlusconi túlreagálta az őt provokáló képviselőt. Emiatt ugyan sajnálkozását fejezte ki, de a háborgás nem csillapodik. Vajon akkor is ez lenne a reakció, ha az olaszok "keresztapázása" mintájára a magyar képviselők D-209 táblákkal köszöntenék Strasbourgban Medgyessyt?

Nagyot mondás a nagy hídon 

Medgyessy Péter szerint "nyelvbotlásnak" tulajdonítható az amikor bejelentette, hogy "minden család óvodás korú gyermeke térítésmentesen kapjon ebédet az óvodában".

Újabb Fidesz-aggály igazolódott az oktatási tárcánál   

Az Oktatási Minisztériumhoz tartozó intézet elállt attól a félmilliárdos szerződéstől, amelyet egy tapasztalat nélküli cég szerzett meg.

Röviden

Most úgy látszik, nem lesz rosszabb a búza minősége a tavalyinál, ami azért jó hír, mivel a termés jóval elmarad a vártnál az aszály miatt..

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 5.)

150 éve született Csontváry Kosztka Tivadar festőművész

Önarckép 1900 körül

Csontváry Kosztka Tivadar   

Azóta a Mostari híd romokban, a Szentföldön harcok...

"Áldásukat adták” a csángók magyaróráira   

Hét Bákó megyei falura terjed ki ősztől a magyar nyelv iskolai tanítása.

Hiba volt a sáveltolás   

Veres János  pénzügyminisztériumi politikai államtitkár egy gazdasági tanácskozáson elismerte, a forint árfolyamsávjának eltolásakor rosszul ítélték meg a piacot.

A leendő nemzeti egység hídja    

Tízezren hallgatták Orbán Viktort a Szent László híd avatásán. A Szövetség elnöke hangsúlyozta: a két és fél év alatt felépített Szent László híd a magyar modell sikerét jelképezi

Röviden

Jövőre megkezdik az erdélyi Brassó-Segesvár-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad és Bors nyomvonalon haladó autópálya  építését, jelentette be a román belügyminiszter Kolozsváron.

Az egykori Pannóniában egyedülálló, reprezentatív tér, a szent kerület fórumának feltárásán dolgoznak a régészek Gorsiumban. A gorsiumi fórumhoz hasonló, reprezentatív, és teljes egészében feltárható tér Itálián és a mediterrán világon kívül sehol másutt nem került még elő.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 4.)

100 év született Szervátiusz Jenő

 

Farkaslaka - Tamási Áron emlékmű

Megállapodott a Fidesz a CDU/CSU-val   

Az Európai Parlament (EP) legnagyobb politikai frakciójához, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó német CDU/CSU csoport szerdán Strasbourgban együttműködési megállapodást kötött az EP-ben aktív megfigyelőként részt vevő Fidesz-MDF csoporttal.

Turisztikai centrumot terveznek Ipolytarnócon    

Az elképzelések szerint a nemzeti park területén kívül, az ősmaradványok közelében építenék ki a 80-100 turistának szállást biztosító központot.

Röviden

A kormány a jövő heti ülésén dönt az aszály-, illetve a fagykárok enyhítéséről. A miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem tudják az egész terhet átvállalni, de biztosan segítséget adnak. A Kossuth Rádió reggeli adásában Medgyessy Péter kijelentette: amíg ő a miniszterelnök, Magyarországon nem lesz gazdasági válság. (Ha mégis, akkor lemond? szerk.)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 3.)

Orbán Viktor a szekszárdi hídünnepen   

Eljött az ideje, hogy szóba elegyedjünk azokkal is, akik másképpen szavaztak -jelentette ki Orbán Viktor a Szent László híd szekszárdi hídfőjénél a polgári körök által szervezett ünnepségen.

Olaszország az EU soros elnöke   

Július 1-jétől Olaszország tölti be az EU soros elnöki tisztségét és az előjelek nem éppen bíztatóak. Az EU vezetőit foglalkoztató fő kérdés, hogy vajon Silvio Berlusconi miniszterelnöknek lesz-e elegendő energiája az európai ügyekre, miközben súlyos belpolitikai viharok is várnak rá. 

Millenáris: elhallgatott világsiker    

2003 májusában a legjelentősebb nemzetközi építészeti díjakat kapta meg a Millenáris. A Nemzetközi Ingatlanszövetség Ingatlan-Oscarként is emlegetett díját (Prix d'Excellence), valamint az Európai Unió Eurpa Nostra-díját. A hírt Magyarországon mély hallgatás övezi, azt sem tudni, átvette-e valaki - azt pedig végképp nem, hogy ki...

Röviden

A parlagfű virágzása a napokban országszerte megkezdődött, a közegészségügyi intézet ezért felhívja az allergiások figyelmét, hogy szükség esetén időben kezdjék el a gyógyszeres tünetmegelőzést.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 2.)

Orbán-Dávid találkozó   

Orbán Viktor az együttműködés fontosságát, Dávid Ibolya viszont az ellenzéki tevékenységben lévő párhuzamosságot hangsúlyozta.

Megmenteni és közkinccsé tenni!   

Számunkra, erdélyi magyarok számára minden történelmi vihar ellenére Erdély földje nemcsak szülőföld, hanem egy csodás Tündérkert, az ígéret földje, ahol az Ég a földdel összeér.

Orbán Viktor levele a köztisztviselőkhöz   

"Csak egy olyan köztisztviselői kar építheti fel Európa egyik legjobban szervezett államát, amely eszközt és lehetőséget kap, hogy munkáját élethivatásszerűen gyakorolja."

Röviden

Mennyire becsületesek, erkölcsösek a magyarok az európai nemzetekhez képest? -vizsgálta a kérdést a Reader's Digest 19 európai országban. A vizsgálat folyamán kiderült, hogy a magyarok kevésbé erkölcsösek, becsületesek, mint az európai átlag, ugyanis bátrabban ülünk alkoholos állapotban a volán mögé, merészebben csenünk apróságokat a munkahelyünkről, kevésbé tartunk az adóhatóságoktól és a járműellenőrtől Európa többi nemzetéhez képest.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júl. 1.)

Kutatási jelentés és kvízjáték a Gallup oldalain 

Mit tudnak jól, s mit nem a magyarok, a tagjelölt országok és az EU polgárai? -Néhány alapvető természettudományos tény ismerete

Torzít a tükör 

Sajátos csúsztatásokra adott alkalmat a Népszabadságnak, hogy interjút készített Boross Péterrel. Olvasóink többnyire tudják, hogy az újságírói konyhanyelv leadnak vagy kopfnak nevezi azt a kis összefoglalót, amely a cikkek elején, eltérő írásmóddal kimondja a lényeget, illetve felhívja a cikkre a figyelmet. Ezekben a felvezetőkben szoktak nagyokat csúsztatni. Sajnos.

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére