Archív anyagaink
2002. június

(jun.30.) Vasárnap

Méltósággal 

A választások után óriási energiák mozdultak meg, ezt az internet világa is jó tükrözi. Az egyik legérdekesebb kezdeményezés a FényHíd című e-mail újság. Ennek egyik fontos írását közöljük.

Mi az élet?  kattints

Senki ne várjon tudományos meghatározást. Ennél többet kap. Egy himnuszt az életről, Teréz Anya megfogalmazásában. Nemcsak vasárnapra.

A negyedik kattints

Ki örül, ha vereséget szenved? De ki ne örülne, ha azt mondanák róla: Te vagy a negyedik legjobb a világon? Sokat tanulhatunk a dél-koreai játékosoktól.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 

Széchényi kör - Ki képviseli a keresztény és nemzeti értékeket a parlamentben?
A Varga László vezette Széchényi kör péntek esti összejövetelének lényegét ugyan nem adja vissza a Politikafórum cikke, mégis érdemes beleolvasni. A címben feltett kérdésről Surján László azt mondta, hogy nagy baj, hogy fel lehetett tenni ezt a kérdést és meg nagyobb, hogy fel is kellett tenni. Jobb lenne, ha létezne egy közmegegyezés ezen értékek lényegéről. Ha a politikai élet szereplői mindannyian ezen értékek talaján állnának.

56-os kápolna szentelés Kiskunmajsán
Közadakozásból készült el a kápolna.

(jún.29.) Péter és Pál apostol ünnepe


Gyulafehérvár - Székesegyház - az 1190-es évekből

Politikai döntés 

Az elmúlt héten a határon túli magyarság támogatását végző Illyés Gyula Közalapítványhoz két különös telefax érkezett. Bársony András és Szabó Vilmos államtitkárok nyolc órán belüli tájékoztatást kértek az alapítvány tevékenységének elmúlt fél évéről, egyúttal leállíttatták a kifizetéseket. A második fax fél órával a kuratórium ülése előtt múlt szerdán azt jelezte, hogy a Medgyessy-kormány kezdeményezi a kuratórium összetételének megváltoztatását. Halzl Józsefet, az alapítvány elnökét senki sem kérdezte meg előzőleg.

A MeH felmondta szerződését a Magyar Nemzettel 

A Miniszterelnöki Hivatal 100 százalékos tulajdonában lévő Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. csütörtökön december 31-i hatállyal felmondta a Magyar Nemzet című napilap és a Szabad Föld című hetilap nyomdai előállítására tavaly decemberben kötött szerződést a lapokat kiadó kft.-vel.

A Fidesz-frakció közleménye 

Az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatosan a jelenleg hatályos törvény szerint a vállalkozásaban végzett házi orvosi pozíció és az önkormányzati képviselőség összeférhetetlen. Ennek feloldására törvénymódosítási javaslatot terjeszt a frakció az Országgyűlés elé, továbbá interpellációban várnak választ a szakminisztertől, támogatja-e ezt a törekvést.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Önsegélyező politikusok - Visszetérnek a Kádár-korszak emberei
A D-209 ügyéig azt gondolhattuk, a múlt lezárult, nem elegáns a rendszerváltás előtti időszakra hivatkozni. A kormányváltás óta eltelt két hónap azonban rávilágít, a múltat nem lehet lezárni anélkül, hogy megismerhettük volna, főként azért nem, mert a Medgyessy-kabinet sorra hozza vissza a Kádár-korszak embereit, akik az eltelt tizenkét esztendőt nem önkéntes száműzetésben töltötték.

A Georgikon Majormúzeum jubileuma
Harmincéves az ország egyetlen és legnagyobb vidéki gazdálkodástörténeti gyűjteménye, a keszthelyi Georgikon Majormúzeum. A jubileum alkalmából pénteken kétnapos rendezvénysorozat kezdődött az intézményben.

(jún.28.)

Ismét média-háború - MEUSZ közlemény 

"A Magyar Szocialista Párt ismét agresszív módon, alattomos eszközökkel akar beavatkozni a közszolgálati média életébe. ... A "panaszvonal" ugyanis azt a látszatot kelti, hogy a nézőknek, a hallgatóknak nincs joguk és lehetőségük panaszaikkal, észrevételeikkel máshová fordulni, kizárólag egy párthoz, nevezetesen az MSZP-hez."

Ismét szeminárium a csángók eredetéről 

- Bajos meghívások
- Csángók, svédek és bantu négerek
- Négy magyar tarthat előadást

Balaton - Lellei orgonafesztivál 

Tizenhatodik alkalommal kínál nyári orgonahangversenyeket Balatonlelle: az első előadást szombaton este tartják a katolikus templomban, s a kilenc alkalomból álló sorozat augusztus 24-én ünnepi gálakoncerttel zárul.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Szinetár az Operaház megbízott főigazgatója
Az év végéig Szinetár Miklós lesz az operaház főigazgatója, míg a főzeneigazgatói teendőket Kovács János karmester látja el - az erről szóló okmányokat Görgey Gábor kulturális miniszter megbízásából Kazal János, a tárca kabinetfőnöke csütörtökön, a Magyar Állami Operaház évadzáró társulati ülésen adta át a két vezetőnek.

Csintalan távozik a Defend éléről
Csintalan Sándor, a Defend Kft. ügyvezető igazgatója a fő tulajdonosok, az MFB és a Magyar Posta kezdeményezésére június 27-i hatállyal közös megegyezéssel távozik a cég éléről.

Al-Kaida: vérfürdő az internet felhasználásával?
A Washington Post cikke szerint az újszerű fenyegetés nem arra utal, hogy - hagyományos "hackerek" módjára - számítógépes vírusokkal és férgekkel akarják megbénítani a pénzügyi hálózatok működését, hanem arra, hogy hozzáférjenek bizonyos számítógépes irányítású infrastruktúrákhoz, így például megbénítsák (vagy megkaparintsák) gátak zsilipkapuinak a vezérlését, nagyfeszültségű elektromos távvezetékek terhelésének a szabályozását.

(jún.27.) Szent László ünnepe

Ismét média-háború 

A közszolgálati műsorokban a mi oldalunkon is éreznek elfogultságot és egyoldalúságot, csak épp a baloldal javára és a polgári oldal kárára. Éppen ezért arra biztatjuk olvasóinkat, hogy  ha elfogultságot, egyoldalúságot észlelnek, ne habozzanak azt a 459-7002-es telefonszámmal mihamarabb tudatni.

Az IKSz közleménye 

"Mivel Medgyessy Péter beismerte kémelhárító múltját, ezért nyilvánvaló, hogy hazánk nemzetközi tekintélye csorbult. Okkal fogják ugyanis fenntartással fogadni azok az államok a miniszterelnök úr közeledését, akik ellen korábban szigorúan titkos kémelhárító tevékenységet folytatott."

Szeretettel vagytok egymás iránt? 

Marosvásárhelyen az ortodox templom Krisztus megostorozását bemutató képén magyar és román viseletben lévő embereket látunk. Együtt. Csakhogy a román ruhát viselők siratják az Üdvözítőt, a magyar urak viszont a rómaiak és a zsidók szerepében állnak ott.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Négypárti egyeztetés az átvilágítási törvényről
Nem közeledtek az álláspontok a parlament előtt fekvő, átvilágítással kapcsolatos kormánypárti és ellenzéki javaslatokat illetően a házelnöknél tartott szerda esti négypárti egyeztetésen.

Napirend előtti témák az Országgyűlés szerdai munkanapján
Az Országgyűlés szerdai munkanapján napirend előtt a Defend Kft. által végzett megfigyelések ügye, Medgyessy Péter múltja, az APEH Bűnügyi Igazgatóságának megszüntetése és a kormány száznapos programja került szóba.

 (jún.26.)

Emléktáblát avattak Miskolcon a kitelepítés évfordulóján 

Az ötven évvel ezelőtti kitelepítésekről emlékeztek meg kedden Miskolcon: fekete márvány emléktáblát avattak a Hortobágyi Kényszermunka-táborokba Hurcoltak Egyesülete tagjai és a miskolci keresztény egyesületek.

Honlap-ajánló: Mindmegette.hu 

Az ajánlott portál kezdő konyhaművészeknek és inyenceknek egyaránt ajánlható. Izléses kivitelben könnyen kezelhető módon lelhetünk rá az enni- és innivalókra.

Beke György öt életideje 

Életpályájának és munkásságának alakulásában a történelmi idô és a helyszín egyaránt fontos szerepet játszik. Eddigi hetvenöt évébôl huszonnégyet töltött az útnak indító szülôföldön, huszonkét évet "szolgált" Bukarestben, tizenhatot dolgozott a történelmi Erdély fôvárosában, hatvankét éves korától él Budapesten. Amióta "csak az a dolga", hogy ô — Beke György, - akit Magyar Örökség díjban részesítettek.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Ami eszembe jutott: csak egy példa
Mt 10.26-33 Ne féljetek hát tőlük! Hiszen semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s olyan titok sincs, ami ki ne tudódnék. Amit sötétben mondok nektek, azt mondjátok el fényes nappal, és amit a fületekbe súgnak, azt hirdessétek a háztetőkről!

A magyar kedvezménytörvényről készült Jürgens-jelentést át kell dolgozni
Az Európa Tanács (ET) jogi és emberi jogi bizottsága a magyar kedvezménytörvényről készített Jürgens-jelentést keddi döntésével átdolgozásra visszaadta a jelentéstevőnek, és felkérte, hogy készítsen új anyagot - tájékoztatta az MTI-t Strasbourgból a bizottsági vitában részt vett Kelemen András és Németh Zsolt. Eörsi Mátyás ez ügyben más véleményen van: az ő értelmezése szerint a holland jelentéstevő nem vonta vissza a kedvezménytörvényről készített eredeti értékelését.

Vádemelés Juszt László ellen
A Komáromi Városi Ügyészség kedden vádat emelt Juszt László ellen, mert alaposan gyanúsítható azzal, hogy május 31-én a súri Táncsics Vadásztársaság területén, a vadászati tilalom ellenére, engedéllyel tartott vadászfegyvereivel meglőtt egy őzgidát és egy mezei nyulat, és az állatokat jogtalanul eltulajdonította. A cselekmény elkövetésekor tetten érték.

  (jún.25.)

Ülésezik az ET Parlamenti Közgyűlése 

Június 24-én megkezdődött az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének harmadik ülésszaka. Az első érdemi napirendi pont a szokásoknak megfelelően a legutóbbi ülésszak óta eltelt események értékelése volt.

Az EU nem örül D-209-nek 

Gyakran érik vádak a történelmi egyházakat, jelesül a katolikus egyházat, hogy a jobb oldali pártokkal összefonódva egyfajta új „államegyház" létrehozására törekszenek, legalább is ennek látszatát keltik – mondják. Ezen vélemények megalkotói, alapvető tényekkel és szempontokkal nincsenek, vagy nem akarnak tisztában lenni.

Mádl Ferenc fogadta Pokornit a Medgyessy-ügy kapcsán 

Medgyessy Péter nem tájékoztatta Mádl Ferenc köztársasági elnököt 1977-tól 1982-ig folytatott kémelhárító tevékenységéről - derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke adott újságíróknak az államfővel folytatott hétfői megbeszélését követően.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Összeférhetetlenség az ügynököknek, tiszteknek?
Közösen terjeszti be az országgyűlés elé az átvilágítási törvényt módosító javaslatát a Fidesz és az MDF - ezt Pokorni Zoltán jelentette ki a Fidesz-frakció ülése utáni sajtótájékoztatón, aki hozzátette: a Fidesz támogatja az MDF javaslatát egy bizottság felállításáról.

Az UNESCO Világörökség Bizottságának 26. jubileumi ülése
Megnyílt az UNESCO Világörökség Bizottságának ülése hétfőn Budapesten; a tanácskozáson elfogadják a további feladatokat kijelölő Budapesti Nyilatkozatot, és döntenek az új világörökségi felterjesztésekről, köztük a budapesti Andrássy út és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi listára történő felvételéről.

Budapestre érkezett a belga királyi pár
II. Albert belga uralkodó hétfőn háromnapos hivatalos, állami látogatásra Magyarországra érkezett. Útjára elkísérte felesége, Paola királyné is.

(jún.24.)

Medgyessykém, a sikeres D-209-es 

E-mese (azaz e-mailen terjedő történet; v.ö.:népmese)

Kereszténység és pártpolitika - olvasói levél 

Gyakran érik vádak a történelmi egyházakat, jelesül a katolikus egyházat, hogy a jobb oldali pártokkal összefonódva egyfajta új „államegyház" létrehozására törekszenek, legalább is ennek látszatát keltik – mondják. Ezen vélemények megalkotói, alapvető tényekkel és szempontokkal nincsenek, vagy nem akarnak tisztában lenni.

Romániában változtak a telfonszámok 

Június 14-től Romániában megváltoztak az előhívószámok. Szeptemberig még párhuzamosan élnek a régiek is.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

lMedgyessy Péter lemondását követelték a Batthyány-mécsesnél
Távozásra szólította fel Medgyessy Péter miniszterelnököt a Fidelitas, a Jobboldali Ifjúsági Közösség és az Áprilisi Ifjak szervezet vasárnap Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél rendezett tüntetésén.

Fenékpuszta - római kori kiállítás a Festetics-kastélyban?
A Valcum néven ismertté vált egykori római kori erődítmény romjai között 1820 körül emelt, ma elhanyagolt állapotú kastély felújításával, valamint a környezet parkosításával történelmi idegenforgalmi látványosságot szándékoznak építeni.

(jún.23.)

Nemzetünk létkérdései 

Nemeskürty István: "A lakosságnak talán fele még átéli a nemzeti önazonosságot, főleg ünnepeken vagy sportviadalokban kivívott győzelmek esetén. ... A millennium nemrég lezajlott ünnepe is egy pillanatra mintha egybeforrasztotta volna a nemzetet. Létezik az egyén tudatvilágát a közösséggel összekapcsoló nyelv is, bár szövete szakadozik. A létkérdésekben azonban nincs egyetértés."

Az SZDSZ "mindent kétszer mond" - de nem egyformán 

z első alkalommal majdnem egységesen, 17-2-1 arányban Medgyessy távozására szavaztak, a második szavazáson - nem egészen 24 óra múlva - 11-en már biztosították Medgyessyt, hogy kiállnak mellette.

A New York Times cikke Medgyessy-kémről 

A cikket emilben kaptuk meg a fordító kommentárjaival együtt.

A Magyar Új Atlanti Kezdeményezés nyilatkozata 

"A Magyar Új Atlanti Kezdeményezés elítéli, hogy ügynöki múltjáról Medgyessy Péter miniszterelnök választását megelőzően nem tájékoztatta a nyilvánosságot, mert ezáltal nemcsak a magyar polgárokat, a Magyar Köztársaság Elnökét, de nemzetközi szövetségeseinket is súlyosan megtévesztette."

Balaton Kártya: keszthelyi vendégvárás kedvezményekkel 

Balaton Kártyát igényelhetnek a Keszthelyre látogató és a városban legalább 6 éjszakát eltöltő turisták a helyi Tourinform irodában; a kártyabirtokosok számos idegenforgalmi vendéglátóhelyen 5, de akár 50 százalékos kedvezményt is kaphatnak a nyáron.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Össztűz a legfőbb ügyészre
Támadások kereszttüzében áll a legfőbb ügyész. Bírálói két ítéletet fogalmaznak meg. Egyrészt, hogy Polt Péter politikai kinevezett, és van, aki azt állítja: az ügyészség pártolja a bűnt. A legfőbb ügyésznek a parlament alkotmányügyi bizottsága előtt kell megjelennie, mert az Országgyűlés nem fogadta el két interpellációra adott válaszát.

EU-csúcs: Medgyessyék lekésték a gépet
Mire jó egy hosszú ebéd és egy elromlott repülőgép? Szlovák - Magyar egyeztetés, minden ("apparátusi") előkészítés nélkül.

(jún.22.)

 A D–209-es a külföldi sajtóban 

Címszavak: Rendőrspicli, Kémfogó, Volt kém, Államvédelmi informátor, Stasi-vádak · Veszélyezteti az EU-csatlakozást?

Megkezdődött a sevillai EU-csúcs befejező munkaülése 

Sevillában megkezdődött az EU csúcsértekezletének harmadik, befejező munkaülése, amelyen az állam- és kormányfők véglegesítik a másfél napos találkozó záró következtetéseit, és megpróbálnak megállapodásra jutni a napirenden szereplő intézményi reformokkal kapcsolatos nyitott kérdésekről.

Az iráni földrengés 

Legújabb jelentések szerint legalább 500 áldozata és 1000-nél több sebesültje van a szombat délelőtti iráni földrengésnek. Vásáry István teheráni magyar nagykövet arról tájékoztatta az MTI-t, hogy információi szerint az áldozatok között nincs magyar állampolgár.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

A budapesti MSZP Gy. Németh Erzsébetet választotta főpolgármester-jelöltnek
Az MSZP budapesti küldöttértekezlete titkos szavazással Gy. Németh Erzsébet fővárosi frakcióvezetőt választotta főpolgármester-jelöltnek - közölte Mandur László, az MSZP budapesti elnöke a mai sajtótájékoztatón.

Hídünnep
Kulturális kavalkád a Lánchíd budai és pesti oldalán

  (jún.21.)

 A szegények rovására osztogat a kormány 

"A szegények és a középosztály rovására folytatott politikát akarják valójában gyorsan kiosztott forintokkal elleplezni" - értékelte a Medgyessy-kormány intézkedéseit Orbán Viktor a Fidesz-Magyar Polgári Párt XV. kongresszusán.

 Csak idő kérdése Medgyessy Péter politikai bukása 

Pokorni Zoltán szavai szerint Medgyessy Péter, a D-209-es számú ügynök erkölcsileg és emberileg megbukott, csak idő kérdése, hogy ez politikai bukását is elhozza. A pártelnök a Fidesz elnökségének csütörtöki tanácskozását követő budapesti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a testület a rendkívüli helyzetre tekintettel javasolja a szervezet országos választmányának összehívását szombatra.

Fidesz-javaslat az Országgyűlés zárt ülésére 

A Fidesz-elnökség javaslatára a párt parlamenti frakciójának képviselője a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy az Országgyűlés keddi munkanapjának napirend előtti részében zárt ülést rendeljenek el.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Páratlanul sikeres a Hajrá Magyarország!
A polgári körök első országos gyűlésén - több mint tízezer ember előtt - Orbán Viktor úgy fogalmazott: megszületett Magyarország, sőt a Kárpát-medence legszélesebb, legerősebb, legtágasabb politikai ereje.

Mádl Ferenc pápai fogadáson és a NATO-bázison
Mádl Ferenc köztársasági elnök olaszországi látogatásának harmadik napja a Vatikánban, majd Nápolyban telt, fogadta II. János Pál pápa, majd látogatást tett a NATO szövetséges erőinek dél-európai főparancsnokságán, este pedig Nápolyban megnyitotta a herendi porcelánok kiállítását.

(jún.20.)

 MKDSZ: Még soha sem volt titkosrendőr a miniszterelnökünk 

Harrach Péter és Varga László sajtótájékoztatón fejtették ki megdöbbenésüket a történtek felett. Nyitott a kérdés: mit kapott az SZDSZ cserébe a "hűségéért"? 

 Kiss János: Medgyessynek mennie kell 

"A szocialista-liberális kormány azt ígérte, hogy helyreállítja a demokratikus intézmények uralmát, visszaadja a demokratikus politikába vetett hitet. Ha Medgyessy marad, az ígéret szertefoszlik." 

 ORTT-vitaanyag az internetes tartalomszabályozásról 

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mintegy féléves munkával elkészítette az internetes tartalomszabályozás vitaanyagának szánt koncepcióját - hangzott el a testület szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 

Sokan az egyházban látják egyetlen támaszukat 

A kismajtényi tiszteletes asszony kárpátaljai származású, és jelenleg is ukrán állampolgár. A kárpátaljai hétköznapokról, az ottani magyar közösség életéről beszélgetett vele a Szatmári Friss Újság riportere.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Kovács László szerint indokolt a kormányrendelet be nem tartása
A külügyminiszter szerint Schmitt Pál berni nagykövet felmentésének, gyors hazarendelésének indokoltsága körül nem lehet vita. Németh Zsolt (Fidesz), a külügyi bizottság elnöke szerint viszont Schmitt Pál nem sértett törvényt, mert a jogszabály egyértelműen fogalmaz: összeférhetetlenség csak akkor áll fenn, ha megválasztják főpolgármesternek.

"Nincs öregebb a tegnapi újságnál"
Az egyik megyei lap beszámolója a keddi parlamenti ülésnapról. A beszámló nevetséges és görcsös igyekezet, hiszen Medgyessy szerda reggel bevallotta: titkos szolgálati tiszt volt.

(jún.19.)

 Kínai missziótól a gyűjtőfogházig 

Idén különleges esemény tette emlékezetessé a pasaréti Páduai Szent Antal plébánia búcsúját: a szentmisét követően avatták fel Szervátiusz Tibor szobrászművész Mária-szobrát, melyet Károlyi Bernát ferences szerzetes emlékének szenteltek. Emlékbeszédet Varga László országgyűlési képviselő mondott, aki az 1947-es választásokon – a Barankovics István-féle Demokrata Néppárt jelöltjeként – egy listán indult Károlyi Bernáttal.

A PAX-TV e heti műsorából 

Ismét megkaptuk emilben a PAX TV e heti műsorát. Érdemes böngészni benne.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

SZDSZ-képviselők Medgyessy lemondása mellett
Rendkívüli ülést tartott az SZDSZ és az MSZP kedd este, miután kiderült, Medgyessy a hetvenes években együttműködött a kémelhárítssal. Az [origo] SZDSZ-es forrásokból úgy értesült, hogy a frakció többsége Medgyessy lemondását tartaná helyesnek.

Ezreket vonz a Bazilika és a „Világörökség”
Június 20-tól újból látogatható a Püspöki Palota Pécsett – és még a nyáron szenzációval szolgál: válogatást láthatunk abból a 300 festményből, amelyet Petró Sándor pécsi műgyűjtő ajándékozott az egyházmegyének. Ugyancsak nagy érdeklődést váltott ki a  Székesegyház  "Világörökség része” rangra emelt IV. századi sírkamrái.

Neves tanárok és diákok
A marosvásárhelyi római katolikus oktatás újraindulásának 300. évfordulójára a Népújság csokorba gyűjtötte a város hírneves tanárait és diákjait.

(jún.18.)

Medgyessy PéterKÉM kattints21:30

Ma délután nyilatkozatot adott ki Medgyessy, amely beismerésnek számít, de más szóhasználattal él, sőt szhinte elismerést vár a haza védelméért.

 A D-209 ügynök esete kattints

Sok MSZP hívőt is megrázott a tegnapi bejelentés: Medgyessy szigorúan titkos tisztként szolgálta a Kádár rendszert. Joggal jelentette ki tehát az MSZP-nek, hogy elkötelezettségéhez nem férhet kétség. A Magyar Nemzet közlése meglehetősen egyértemű képet fest a francia becsületrend lovagjáról. 

 A csángók javára döntött a Bákói Bíróság 

A moldvai csángómagyarok érdekeit védő Szeret-Klézse Alapítvány javára döntött a Bákói Bíróság abban a perben, melyet a Bákó Megyei Tanfelügyelőség indított az alapítvány ellen. A tanfelügyelőség azzal vádolta a csángómagyar alapítványt, hogy délutáni órákon törvényellenesen tanítja magyarul a klézsei gyermekeket. 

Országos Sajtószolgálat által kiadott Fidelitas közlemény 

"Medgyessy Péter állításával ellentétben Nagy Imre és mártírtársainak áldozata nem 1991. június 19-én érte el célját, hanem 1989. június 16-án és 1990-ben, az első szabad választások napján. Akkor, amikor 1989-ben a magyar nemzet először mondta ki, hogy a kommunista hatalom megbukott és a szovjet csapatoknak távozni kell Magyarországról."

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.17.)

Mennyire biztos a magyar demokrácia  

„Magyarországon a demokrácia a választások után is szilárd, és nem várható változás az ország olyan külpolitikai elkötelezettségei tekintetében, mint a NATO-tagság, az európai uniós csatlakozási törekvés, illetve a terrorizmus elleni nemzetközi harcban való részvétel.”

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Jobb:Bal 69:31 a franciáknál

Az MSZP szerint Schmitt nem független
Schmitt Pál megjelent a Fidesz kongreszusán és a polgári körök összejövetelén is. Nem lehet tehát független, mondják a budapesti szocialisták, (akiket a koalíció alighanem ismét a hátsó sorokba rendel - kérdés, hogy ismét hagyják-e magukat). 

A polgári körök találkozója
A Korridor viszonylag hosszasan számol be az eseményről. Érdekes viszont, hogy nem említi meg Kerényi Imre felszólalását, aki a polgári oldallal szemben állókat a Kun Bélák Magyarországának nevezte. 

(jún.16.) NAGY IMRÉRE ÉS MÁRTÍRTÁRSAIRA EMLÉKEZÜNK

Nagy Imre görög bélyegen  

A mártír miniszterelnök még halála után is útjában állt gyilkosainak.

Nagy Imre görög bélyegen
 
Orbán Viktor beszéde a Hős ök terén 1989. június 16-án 

Egy ember képességeit mondanivalójának időtállósága is mutatja. Ez a sokat emlegetett, de talán nem elégszer olvasott beszéd rádöbbentheti a polgári gondolat híveit: vezetőjük méltó a bizalomra. Ez a beszéd a legszebb emlék, s egyben a legigazabb tisztelgés Nagy Imre emléke előtt is.

Torday E. Kornél: Alakuló gulyáskapitalizmus   

Nem is volt olyan rossz az a gulyásszocializmus - mondják. Csak megroppant benne a nemzet lelke, tönkrement az egészsége, összeomlott gazdasága. Kiagyalói és haszonélvezői ma a kapitalista változat létrehozásán fáradoznak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

A cseheknek sem jobb: győzött a bal

Alakul a 100 napos program
A kormány a 100 napos programmal mintegy 4 millió meber életkörülményin akar javítani. Elvben örülünk ennek. Lásd még cikkünket a gulyáskapitalizmusról

A XV. Fidesz kongresszus
A kongresszusról kevés jelent meg az interneten. A Tallózó által bemutatott írás viszont meglepően részletes.

(jún.15.)

Ismeri-e Schmitt Pál Budapestet? 

Demszky Gábor Schmitt Pált tekinti valódi kihívójának. A szocialista jelölt nem számít. A baloldali média és az SZDSZ által csóvált külügyminiszter máris mindent megtesz, hogy engeszteljen Gy. Németh Erzsébet indításáért.

Talán révbe ér a magyartanítás a csángó vidéken 

Igaz, csak két faluban, és csak kevés gyermek számára, de ősztől ismét lesz iskolai magyartanítás a csángó gyerekek számára.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Középiskolás fokon
A Medgyessy kampány egyik front embere volt. Gál Zoltán fia nem tartotta fontosnak hogy felsőfokú tanulmányokat végezzen.
Demszky megfenyegette Kerényit

A főpolgármester tovább dobja a labdákat, s közben igyekszik eltalálni Kerényi Imrét is.
Schmitt Pál: felmentették, mert főpolgármester jelölt lehet
A külügyminiszer kapkodott és fenyegetőzött, a külügyi bizottság tisztázni akarja a helyzetet. Erre az előjelek szerint a miniszter személyesen nem lesz hajlandó. Éles vita, botrány várható a külügyi bizottság hétfői rendkívüli ülésén, vagy pedig az, hogy a szocialisták távollétükkel valósítják meg a "demokrácia csomagot".

(jún.14.)

Nógrádinak még a sofőrje is ártatlan 

Tegnap adták hírül, hogy Nógrádi László gépkocsivezetőjét ártatlannak találta a Legfelső Bíróság. Emlékezünk, két fiatal tragikus halálát eredményezte  az Ordacsehinél bekövetkezett baleset. Nógrádi, aki maga is megsérült, lemondott, mert nem akarta, hogy a kormányra vetüljön az ellen indított lélektani háború. A Korridor nevű internetes újság hozzászólásai most sem a tényeket, hanem a végzetes elfogultságot tükrözik. Halkan megkérdezzük, hogyan reagált a baloldal, amikor Gál Zoltán került hasonló helyzetbe? És hogyan reagált Gál maga?

Mi történt a Millenárissal? 

„…értetlenül állunk az előtt, hogy a forradalmat és annak miniszterelnökét nemrég még kórusban gyalázók ma váratlanul ráébrednek, hogy ők Nagy Imre reformpolitikájának folytatói. Azt sem értjük, hogy azok a párt- és állami vezetők, akik elrendelték, hogy bennünket a forradalmat meghamisító tankönyvekből oktassanak, ma szinte tülekednek, hogy – mintegy szerencsehozó talizmánként – megérinthessék ezeket a koporsókat.”

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Mindenki győzzön meg egy embert
A Hajrá Magyarország mozgalom nem riválisa, nem alternatívája a politikai pártoknak, nem akar párttá alakulni, a pártok helyébe lépni, együtt kíván velük működni, s erőt szeretne adni a pártok nem kielégítő erejéhez
Labdákkal a parkért
Az Origo meglehetősen elfogult tudósításából is az derül ki, hogy sikeres, méltóságos rendezvénye volt a Friss Levegőt polgári körnek.
Polgári siker
Korábban is jeleztük, sikeresnek tartjuk azt a fellépést, amelyet a Szent Korona előtti tiszteletadás ügyében - többek között a házbizottságban - a polgári oldal kifejtett. Ez a hír végképp lezárja az ügyet.
Csetlő botló miniszter
Nincs szerencséje Görgey miniszter úrnak a barátaival. Évtizedes barátság ide-oda, felmenteni kényszerült Jankovich Ma rcellt, majd a Nemzeti Színház élére nem találja - nemhogy a megfelelő vezetőt, hanem a vezető megtalálásának módját sem. Erős a gyanúnk, hogy a nemzet sokat szidott - ám most már irigyelt - színházára nem épp a nemzeti gondolat letéteményeseinek fájdult meg a foga.

(jún.13.)

Hírek, vélemények 

Magyarországon érvényesülnek az emberi jogok - Megegyezés közeli légkör a média törvény módosításban - Csorbulhat a Nemzeti Bank függetlensége - Lesz önálló szocialista polgármester jelölt - Kongresszust tart a Fidesz  

A vezetőket cserélik, az agyakat mossák 

A tettek és a szavak egységét hiába keressük: mind a személycserék, mind a megtévesztési kísérletek folyamatosak.

Orvtámadás a diákhitel ellen 

A kormányváltás alatt, suttyomban megváltoztatták a diákhitel szerződés módosításának feltételeit. Az eddigi biztonságot az eszi, nem eszi nem kap mást kíméltetlensége váltja fel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

A szerzetes bosszúja
"Ajánlom e néhány gondolatot egy barátomnak, aki sok pofont kapott mostanában, s azt hiszi, hogy összedőlt a világ, pánikba esett, menekülne bárhová, akárhová, ki ebből a romlott világból, ahogy ő mondja, Nicaraguába" 

(jún.12.)

Zökkenők a kormányzat munkájában 

Tud-e távollevő miniszter felelni a képviselő kérdésére?

Ki az úr a házban? 

Ha megtekintjük az SZDSZ által elfoglalt hatalmi posztokat, mindenki számára világos, hogy "jól megkérték az árát". Ám lehet, hogy ez a koalíció végképp összeforrasztja a magyarországi "baloldal" két generációját. Mindössze a magyar liberalizmus és a szociáldemokrácia lesz az áldozat...

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Kuncze a szavazatok újraszámolása ellen
Az SZDSZ elnöke hevesen támadta Orbán Viktornak a polgári körökhöz intézett levelét. Érthető, hiszen ha szavazókörönként csak három szabaddemokrata szavazattal keveseb lenne, már nem érnék el az ötszázalékos küszöböt.

Akció az Erzsébet téren
A csütörtökön a budapestiek érdekében mozdulnak meg a polgári körök.

A világ nem eladó
Könyv a globalizációról, világkereskedelemről

(jún.11.)

Nem mindenki olvas, aki ír
Nem elég nagyhangon kijelenteni dolgokat, például a gazdaság állapotáról, ha hitelesebb adatok is napvilágra kerülnek. Bonifert Donát a Népszabadságot a Népszabadsággal szembesíti. A lap hazugságban maradt.
Ismét a megosztottságról 
A baloldal vádjára, miszerint a polgári oldal megosztja az országot, több megközelítésben lehet válaszolni. Az egyik a politológiai, amelyben a megosztottság tartalmáról, az egység tényleges lehetőségéről kell szólni. A másik egyfajta tréfás hozzáállás, amely visszafordítja a dolgot a baloldal felé, mondván: nem mi, hanem ők osztják meg az országot. A harmadik a történelmi megközelítés, amely arra kíván emlékeztetni, hogy a baloldal által egykoron megvalósított „egység” valójában milyen is volt, és miképpen jött létre.
Autonómia és vallásszabadság 
Mindkét fogalom komoly és nehezen kezelhető téma a Vajdaságban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.10.)

Orbán Viktor levele a magyar polgárokhoz

Bizonytalanság az egyházügyi államtitkár személye körül 

Nem találják könnyen Semjén Zsolt utódját. A kusza lapértesülések szerint még nincs meg a megfelelő személy. Az biztos, hogy nem akarnak olyan embert, aki az egyházakat képviselné a kormányzatban, de olyant sem, akinek kinevezése erős ellenállást váltana ki az érintettekben.

Megindult a szekták szerecsenmosdatása 

A baloldal és a polgári erők felfogása között jelentős eltérés van a vallási szektákat illetően (is). Ezért a tudományos kutatásnak mondott felmérésekről határozott politikai tartalommal számoltak be a lapok.

 A Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) vezetőinek ülése 
A Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) vezetőinek ülésén, amely vasárnap este kezdődik Washingtonban, Magyarországról a Fidesz képviseletében részt vesz Orbán Viktor, Martonyi János volt külügyminiszter, valamint Szájer József, a párt alelnöke.
Országos Sajtószolgálat által kiadott közlemény 
A dr. Varga László elnökletével működő Kereszténydemokrata Néppárt országos elnöksége a Budapesten 2002. június 8-án tartott kibővített ülésén nyilatkozatot fogadott el.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(júni.9.)

 Kormányprogram - Kádár-kori társadalomfilozófiával 

Pokorni Zoltán szerint a kormányprogrammal a régi, gyámkodó, Kádár-kori társadalomfilozófia tér vissza, mert a kormány mindenkinek osztogat egy kicsit, de nem tűri el, hogy az emberi közösségek ereje, cselekvése is érvényesüljön.

Vitézi emlékhely a Csillagvárban 

A törökök elleni harcoknak, a végvári hétköznapoknak állít emléket a Balatonszentgyörgy határában található Csillagvár.

Leváltási hullám - Útilapu-kötöde 

Politikai kinevezettek helyett szakemberek - a baloldali sajtóban így nevezték azt a folyamatot, amelyet viszont a polgári pártok tömeges tisztogatásnak tartanak. Medgyessy Péter mindeközben miniszterelnökségének első hetében ellentmondásba keveredett saját nyilatkozatával.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.8.)

Választások és egyházak címmel fórumot rendeztek 

Balog Zoltán református lelkész szerint az országgyűlési választások idején az egyház önfelfogásában nem a politika eszközeként működött, sokkal inkább a politikát tekintette eszköznek az egyház. Orbán Viktor korábbi egyházügyi főtanácsadója a Mérleg Keresztény Közéleti Klub első alkalommal megrendezett vitaestéjén beszélt erről pénteken Budapesten.

(jún.7.)

Hírek, kommentárok 

Görgey össze-vissza beszél: nem a maga ura? Kukkanst be egyéb híreinkbe is: Másfél milliárdos gödör. Szabazat újraszámlálás. Lesz-e gátja a Duna gátnak?

(jún.6.)

A pártkatona ma már nem szakértő, hanem tapasztalt 

Csak az lehet ma vezető a külügyben, aki 1982 előtt lépett be a szolgálatba.

Összefogás a magyar családokért 

Új országos egyesület a magyar családokért. Belépési nyilatkozat letölthető.

Alkotótábor - Hirdetés 

Művészeti alkotótábor a Manrézában, 13 éven felülieknek.

Nemzetközi ökológiai konferencia - Hirdetés 

Diákoknak való, vidám és komoly, ráadásul keresztény.

Mit kezdjünk az Örömhírrel? 

Kerényi Lajosnak a Magyar Rádióban elhangzott gondolatai.

Lehet-e pártközi tárgyalásokat folytatni párton kívülivel?

Kovács László nem ismer lehetetlent.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.5.)

Milyen lesz a parlament új munkarendje? 

Nem tudja senki. Ami kiszivárog, illetve amit kiszivárogtatnak az arra utal, hogy megnehezedik a képviselők területi munkája, és egyre formálisabbá válik a szavazás. Mindez megfelel az alábbiakban idézett koalíciós szerződés szellemének: nem a szabadon választot képviselő dönt, hanem a két koalíciós frakcióvezető.

Láttad e már Rómát odafentről?
Műhold felvétel a Piazza Navonatól a Vatikánig

Kép a DigitalGlobe szívességéből, ld: www.digitalglobe.com

Széljegyzetek a koalíciós szerződéshez

Újabb adalék (dokumentum) ahhoz, hogy az MSZP kormányoz, de az SZDSZ irányít. Vagyis a farok csóválja a kutyát. 

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.4.)

Varga László: Fények a ködben - könyvismertetés

Egy XX. századi életút. Dokumentumok, gondolatok, tapasztalatok. Tudunk-e tanulni belőle? Ez a könyv segít ebben.

Kádár János 90 éves lenne 

Na és? - kérdezed. Ki volt ő? - kérdi gyermeked. Ne hagyd tudatlanul...

Országgyűlés 

Kedden napirend előtti felszólalásokkal és interpelláviókkel keződött a nap. Mellesleg megválaszották - lényegében egyhangúan - Fidesz-MDF médiakurátorait. Ritka alkalom: az MSZP megtartotta a szavát. 

Trianon szelleme 

Egyre távolabb és mégis egyre aktuálisabb.

A WTC romjait lassan eltakarítják 

Mit szólt volna a magyar liberális sajtó, ha a leégett Budapest sportcsarnok utolsó gerendáját a nemzeti zászlóval felékesítve távolították volna el? Amerika más.Szeptember 11 után végképp nemzeti jelképpé lett a Világkereskedelmi Központ.

(jún.3.)

Hírek, kommentárok 

Orbán Viktor a Vasárnapi Újság vendége volt. Kedden ülésezik az országgyűlés. Hatezer polgári kör alakult már. Schmitt Pált a főváros élére! Ne utazzunk Indiába, Pakisztánba.

Márai Sándor Niemetz Ágnes írása

Juthat szerep ma a politikai vezetésben Magyarországon olyan emberek számára, akik kiszolgáltak egy totalitárius rendszert? Ha időben kezdték volna olvasni Márait, megértették volna, hogy nincs szerep a számukra. Játszani lehet a szerepet, de valójában a függöny már legördült.

Milyen is volt a kommunizmus? 

Nem tudományos leírás, de meglehetősen pontos.

Elhúnyt Péterfi Vilmos Tamási Orosz János írása

Kényszerűségból lett jogászprofesszor. Amerikában. Ám valószínűleg csak magyar szeretett volna lenni. Magyar író.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.2.)

Ékes édes apanyelvünk 

A magyar nyelv sok szójátéka, ragozási fortélya versbe szedve. Jó szórakozást.

Ki osztotta meg az országot? Mikor? 

A baloldal egyik vádja az, hogy a polgári oldal megosztotta az országot. Valójában az értékek vállalása vagy elutasítása mentén ez a megosztás régen kialakult. Ezt az állítást Prohászka Ottokár egy 1917-ben elhangzott beszédével bizonyítjuk.

Mitől függ az ingatlanok értéke? Tamási Orosz János írása

A külföldi bankok alacsonyabb kamaton kínálják a hitelt, s közben lenyomják az ingatlanárakat.

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún.1.)

Megkezdte a munkát a Medgyessy csapat 

Már az első hét is sok meglepetést okozott. Tömeges utilapu felkötések, Medgyesy villa, vizsgálódások. Folyik a kampány. Népszerűnek lenni népzerű intézkedésekkel lehet. Az első száz nap - legalább a felszínen ezekkel lesz tele. Hogyan viszonyuljunk ehhez a polgári oldalon?

Államfői hivatal a Sándor-palotában 

Államfői hivatalnak javasolja a 2,2 milliárd forintból felújított Sándor-palotát az a háromtagú bizottság, amely Medgyessy Péter miniszterelnök felkérésére alakította ki álláspontját e kérdésben.

Tíz éves a Duna Televízió 

A Tíz éves a Duna Televízió - a kerek évfordulót köszöntve ünnepi filmvetítést rendeznek kedden Budapesten, a Francia Intézetben.

Az IKSZ közleménye 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) védjegy bejelentést tett a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok" szlogen jogi védelemben részesítése érdekében

Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére