Archív anyagaink
2003. október

(okt.31.)

A reformáció emléknapja

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal  

A kormány szakmailag megbukott, és fogalma sincs az Európai Unió működésének alapelveiről sem. Így viszont nem vezethetik az országot, különösen nem az Unió adta lehetőségek korában.

Méregpohár Bad Gasteinből  

Tamási Orosz János Márait olvas.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ képviselőcsoport közleménye  

"A főváros polgárainak a szocialista-szabaddemokrata kormány jövő évi költségvetése miatt a Bokros-csomag óta példátlan megszorítási hullámmal kell szembesülnie. "

A Fidesz-frakció elnökségének közleménye   

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség parlamenti képviselőcsoportja tiltakozik amiatt, hogy Pál Tibor belügyi államtitkár ismételten valótlan tartalmú nyilatkozatokat tesz az európai parlamenti választásokról tartott négypárti egyeztetésekről.

Gyürk András (Fidesz) országgyűlési képviselő közleménye

A Magyar Szocialista Párt politikusai egymással számháborúzva próbálják bizonygatni, hogy a jövő évi büdzsé a gyermekek és a fiatalok költségvetése lesz. Míg László Csaba azt állítja, a gyermek és ifjúsági célú támogatások jövőre 115 milliárddal, addig Arató Gergely szerint 100 milliárddal, Keller László szerint pedig már csak 51 milliárddal nőnek.

Meghívó   

2003. október 31.-én, pénteken este, a Budavári beszélgetések vendége lesz:  Dragonits Tamás a Budai Vár korábbi főépítésze.

Meghívó   

Ugyancsak 2003. október 31.-én, pénteken este, az Arcvonal Irodalmi Kávéházban Molnár Pál vendége Makovecz Imre.

Röviden

Orbán Viktor ott lesz Teller Ede atomfizikus temetésén november 3-án San Francisco mellett.

Megtalálták a vizsolyi templomból ellopott Károli-bibliát, a sértetlen könyvritkaság már visszakerült a református egyházhoz. A Biblia egy komáromi házból került elő, ahol már jártak korábban a rendőrök.

Várhatóan a következő tanévtől diplomácia szakkal bővül az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, valamint a tervek között szerepel egy doktori iskola megindítása is

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt. 30.)

Kisebb lesz a bürokrácia?  

Az érintetteken kívül sokan örültek annak a hírnek, hogy csökkentik a központi kormányzat létszámát. Pavics Lázár indulatos, de elgondolkodtató írása már egy hónapja bolyong az interneten. Most mi is bemutatjuk, egyetértőleg, bár a leépítést is pártolnánk, ha a névsor Baja Ferenccel kezdődne, lenne benne Medgyessy, Kovács, Gyurcsány, Magyar Bálint és még folytathatnám. A kedves Kökény Misit se feledjük ki a sorból.

Antall Józsefről és az 56-os forradalmárokról  

Tamási Orosz János gondolatai az októberi évforduló és a Marinovich Endre által megírt posthumusz Antall napló körül forognak.

Mozgáskorlátozottak gondjai  

A képviselők postáját a költségvetés tárgyalásakor az ehhez hasonló gondok alkotják. Ezért nem hisszük, hogy a kormánypártiaknak igazuk van abban, hogy folytatódik a jóléti rendszerváltás.

Röviden

A jelenlegi körülmények között a lehető legjobb döntés az euró 2008-as bevezetése, de addig még rendbe kell hozni a magyar gazdaságot - mondta el Járai Zsigmond Hódmezővásárhelyen. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a hátralévő idő erőltetett menet lesz a magyar gazdaság számára.

Mondjak egy viccet! - Rajta. - Medgyessy, Kiss Péter, Kovács László, Lampert, Juhász Ferenc... - Mi ebben a vicc? - Hát nem kész röhej, hogy ők  alkotják a kormányt??

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.29.)

Parlamenti napló  

A 2004. évi költségvetés általános vitájában Surján László beszéde.

A Fidesz-frakció elnökségének közleménye   

A minimálbérből élők nyilván nem gondolták, hogy a Medgyessy Péter által beharangozott jóléti rendszerváltás azt jelenti, az idén egy fillérrel sem, jövőre pedig csupán 3000 forinttal emelkedik havi jövedelmük.

Semjén Zsolt: a KDNP december elejére működőképes párt lesz

"A párt jogi, szervezeti és politikai újraszervezésének határideje december 5., amikorra a KDNP következő nagyválasztmányát összehívtuk" - jelentette be a párt elnöke sajtótájékoztatón.

Törvényt sértett a Krónika   

A Magyar Rádió Rt. Esti Krónika, illetve Reggeli Krónika című műsoraiban 2003. október 2-án és 3-án megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény kiegyensúlyozottságról szóló rendelkezéseit, amikor arról számolt be, hogy a fideszes képviselők nem voltak jelen a magyar miniszterelnök beszédekor az Európa Tanács strasbourgi ülésén, azonban nem adott helyt Surján László távolmaradást megindokoló magyarázatának.

Röviden

A jó pásztor
1918
Üvegablak
Pázmány Péter Hittudományi Akadémia, Budapest

Körösfői-Kriesch Aladár
140 éve, 1863. október 29-én született a festő és iparművész, a magyar szecesszió egyik jellegzetes képviselője.

A megkövezésre ítélt nigériai Amina Lavalt - a világ minden tájáról érkező tiltakozások hatására - szeptember 25-én szabadon engedték!

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Négypárti egyeztetés a médiatörvény módosításáról
  Nem közeledtek az álláspontok a Kovács Kálmán informatikai miniszter által kezdeményezett, a médiatörvényt érintő négypárti megbeszélésen hétfőn a Parlamentben.

 • A román állam szerint a székely tanácsok jogi szempontból nem léteznek
  A román állam nem fogadhatja el a törvényesen megalakult helyi tanácsokkal párhuzamos struktúrák létét, az úgynevezett székely tanácsok és székek tehát jogi szempontból nem léteznek - jelentette ki kedden Gabriel Oprea, a román kormány közigazgatással megbízott minisztere.

 • Találkozás Eperjes Károly magyarországi színművésszel
  Az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó keretében több száz fiatalnak tartott vasárnap délben előadást Eperjes Károly, többek között Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas színművész, majd délután, két és fél órán át a Szatmári Magyar Polgári Egyesület és a Házas Hétvége katolikus lelkiségi mozgalom vendége volt. Ô az a színművész, aki élő és alkotó hittel nemzetet szolgál.

(okt.28.)

Orbán Viktor a 25-ök Európájáról  

Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke és José María Aznar spanyol miniszterelnök egyetért abban, hogy az Európai Unió új növekedési programjainak pénzügyi forrása ne azokat az alapokat apassza, amelyekből Magyarország is támogatáshoz juthat, hanem új alapokat hozzanak létre ezekre a célokra.

A Magyar Polgári Média Egyesület közleménye  

"...mélységesen megdöbbentőnek tartjuk, hogy a jelenlegi kormányfő azt hiszi, egy demokratikus államban minden különösebb következmény nélkül avatkozhat be a sajtó szabadságába antidemokratikus módon..."

Nyílt levél Salgó László, országos rendőrfőkapitánynak

A Kéthly Anna Szociáldemokrata Kulturális Egyesület nyílt levele.

Medgyessy beszólt a Duna TV-nek is   

Az Index információi szerint Medgyessy Péter miniszterelnök a közelmúltban hivatalába kérette Pekár Istvánt a Duna TV első emberét. Az Index úgy tudja: az elnök plusztámogatást szeretett volna kijárni a műholdas csatornának, a beszélgetésen azonban ez nem került szóba, Medgyessy ellenben kritizálta a Duna TV hírműsorait, melyek szerinte nem elég kiegyensúlyozottak.

Levél Csángóföldről   

Elmentem volna én is innen
Ahol a szívem annyit vesztett,
Hol temetés volt, úgy fáj minden,
Mi a halottra emlékeztet!
De a Nagy-Sándor bérc havát,
A Szent Anna égnéző tavát,
Kakukkos erdők méla csendjét,
Hol holt századok árnya leng még:
A völgyet, hol csillog a Kászon,
Mint könnyhullás nagy, régi gyászon,
Nem bírtam idehagyni!...

Röviden

Legalább 14-en meghaltak és 650 ház égett le az elmúlt napokban a Kalifornia déli részén tomboló tűzvészben. A lángok már 60 kilométerre megközelítették Los Angelest. A tűzvész miatt több tízezer embert szólítottak fel otthonuk elhagyására. A 80 ezer hektáron tomboló lángok húszezer házat veszélyeztetnek.

Szabálytalanul nyert a kormánypárti jelölt Demecseren. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság megsemmisítette a demecseri választási eredményeket. Így új időközi választást kell kiírni a településen. A bíróság megállapította, hogy több olyan szabálytalanság is történt, ami befolyásolhatta az eredményeket. A kormánypárti polgármester győzelme ellen a Fidesz emelt kifogást, és a párt érveit a bíróság megalapozottnak találta.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Antall József posztumusz megírt naplója
  Antall József valódi arca csaknem tökéletes ellentéte volt annak a képnek, amelyet politikai ellenfelei megpróbáltak róla kialakítani – mondja Marinovits Endre, a tíz esztendeje elhunyt miniszterelnök egykori kabinetfőnöke.

 • Teller-levél: a MÚOSZ elmarasztalta Eötvös Pált
  Szigorú megrovásban részesítette a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Etikai Bizottsága Eötvös Pált, a Népszabadság főszerkesztőjét a lapban megjelentetett, Teller Ede posztumusz üzenete című írás miatt. Eötvös "az írással súlyosan megsértette az újságírói etikai kódexnek az újságírói felelősségre, a személyiségi jog védelmére, valamint a valósághű tájékoztatásra és a lelkiismeretességre vonatkozó szabályait" - áll a MÚOSZ határozatában.

 •  Csapó I. József a Székely Nemzeti Tanács elnöke
  Sepsiszentgyörgyön megalakult a Székely Nemzeti Tanács, amelynek célja Székelyföld őshonos lakossága, a székelység nevében igényelni és elnyerni a történelmi terület autonómiáját. A testület elnökének Csapó I. Józsefet, az autonómiastatútum-tervezet kidolgozóját választották.

(okt.27.)

Mádl Ferenc Erdélyben 

A magyar állam felelősséget visel a határon túli magyarság sorsáért, és fontos, hogy ezt a felelősséget a magyar köztársasági elnök személyesen is kifejezésre juttassa - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök vasárnap Kolozsváron.

Orbán Viktor üzenete a Székely Nemzeti Tanácsnak  

"A rabszíjat tehát elszakítottuk, ám úgy jártunk, mint a fogságban tartott cirkuszi sasmadár, amelyik szabadulása után is csak körbe-körbe tud szállni. Úgy jártunk, hogy még mindig nem hisszük el, hogy sorsunk a saját kezünkben van, csak élnünk kell vele."

Meghívó 

Október 30-án az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Csermely Péter (Magyar Nemzet) és Tamás Ervin (Népszabadság).

PAX TV jövő heti műsora   

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló   

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A mosonmagyaróvári sortűz 47. évfordulóján tartott megemlékezésen Wittner Mária ,56-os halálraítélt beszédében a zsarnokság természetét jellemezte. "A zsarnokság, amely mindenütt jelen van (...), mára új arcot öltött (...), a zsarnokság és a pénzhatalom egy tőről fakadnak" - mondta.

A napokban megkezdődött a Keleti Pályaudvar Lotz csarnokának felújítása. A műemléki munka során kicserélik a födémet, felújítják a tetőszerkezetet, a gipsztagozatokat és a csarnokot díszítő oszlopfőket. Az újjávarázsolt csarnokot december 15-én adják át a nagyközönségnek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Jövőre 170 milliárd forintos EU-s támogatást kap Magyarország
  Magyarország pozitív egyenleggel kezdi meg EU-tagságát. Jövőre ugyanis az uniós támogatások és a hazai befizetések egyenlege plusz 350 millió euró, mintegy 88 milliárd forint lesz .

 • 79 milliárd kintlévősége van hazánknak
  79 milliárd forint. Összesen ennyi pénzzel tartoznak Magyarországnak. A három legnagyobb adós, Irak, Oroszország és Kuba. Ha minden ország megadná tartozását, akkor a 800 milliárdos államháztartási hiány tíz százalékkal lenne kevesebb.

 • Szacsvay-emléknap Nagyváradon
  Koszorúzás, történelmi emlékezés, megbeszélés és díjkiosztás jegyében zajlott pénteken Nagyváradon a Szacsvay-emléknap, amelyen az Országgyűlés jegyzői karának küldöttsége is részt vett.

(okt.26.)

Óraátállítás szombatról vasárnapra virradó éjjel

Rákóczi-kiállítás Sárospatakon  

A Rákócziak dicső kora című új állandó történeti kiállítást  nyitottak meg a sárospataki Rákóczi Múzeum felújított Palota-szárnyában.

A balos 56 

Az mindenkinek érthető, hogy 1956 kényelmetlen a baloldalnak. Ám, hogy miért akarnak utólag a legyőzöttek oldalára kerülni, az rejtély.

Kovács levelezőre jár 

Hiller megmondta, hogy politikai hibák vezettek az MSZP térvesztéséhez, Kovács pedig gyorsan felfedezte, hogy soha nem mondta: tanuljunk meg kicsinek lenni. Ettől persze még nem lesz egy hibával kevesebb.

Csudurtig telt a postaláda 

A parlamenti képviselők elfoglaltságiról, nemzetközi feladatairól szóló háttéranyagból megtudhatjuk: miért nem olvassa Eörsi Mátyás az Európa Parlamentbe érkező postáját.

Honlap-ajánló: Szent István díj 

Az esztergomi alapítású civil kezdeményezésű SZENT ISTVÁN-DÍJ Alapítvány, melyet 2002-ben jegyzett be a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság, az összmagyarság érdekében kiemelkedő jelentőségű tevékenységet végző honfitársunknak adja át minden év augusztus 20. előtti vasárnapon Esztergomban.

Röviden

Az Ipoly-hidak hiányáról tanácskoztak szombaton a szlovákiai Ipolynyéken az érintett térség magyarországi és szlovákiai polgármesterei, a hídépítés szakemberei, a régiófejlesztés szlovák és magyar kormányzati szakértői. Hajdan negyvenhét híd volt a trianoni döntés óta magyar-szlovák államhatárt alkotó Ipoly határszakaszán, ma csak három van, pedig az újjáépítésük igen olcsón megoldható lenne.

Gyulai Líviusz grafikus és illusztrátor műveinek tárlatával pénteken délután megnyíltak a Prágai Magyar Kulturális Napok, amelyet immár egy évtizede rendez meg hagyományosan a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szervezete a Prágai Magyar Kulturális Központtal együttműködve.

Az orosz főügyészség csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás és adócsalás miatt vádat emelt Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari óriásvállalat vezetője ellen. 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A legfontosabb, hogy ne személyeskedjek
  Sűrűn sétálok a gyerekeimmel az utcán, és közben megszólítanak. Van, aki azzal jön, hogy ideje lenne még keményebben szólnom, de van, aki dicsér. Nekem nagyon fontos, hogy meg mernek állítani - mondja Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a hvg interjújában.

 • "A magyarok ledöntötték a Sztálin szobrot, de ott maradt a csizma"
  A XX századi Intézet konferenciát rendezett 1956-ról. A történelem kedvelői számára az előadók a szabadságharc történetének néhány újabb részletét világították meg. A szakma nagy öregjeit és tehetséges fiatalokat felvonultató eszmecseréről készített beszámolót a Gondola munkatársa.

 •  Batthyány-Strattmann László-emlékünnepség Dunakilitin
  Batthyány-Strattmann László-ereklyével gazdagodott a neves gyógyító szülőfaluja, Dunakiliti, a településen szombaton avatták fel mellszobrát is, így emlékezve az idén boldoggá avatott szemészorvos születésének 133. évfordulójára.

(okt.25.)

„A megbékélés idejét éljük” 

Interjú Mádl Ferenccel, a Magyar Köztársaság erdélyi látogatásra készülő elnökével.

Mi teszi önt boldoggá? 

Németh Zsolt vallomása.

Veszélyben a Mississippi deltája  

"A Mexikói-öböl sós tengervize nyugodt biztonsággal falja fel a partokat, el-elvesz belőle, harminc percenként egy futballpálya tűnik el a Mississippi delta mocsarából."

Fizika vizsga

Az anekdotákat kedvelőknek ajánljuk egy koppenhágai fizika vizsgán történteket.

Röviden

Több mint a kétszeresére növekedett az utóbbi 5 év alatt Ausztriában a Magyarország iránti rokonszenv - derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet pénteken ismertettek Bécsben a közelgő osztrák nemzeti ünnep alkalmából.

Kovács László szocialista pártelnök pénteken nyílt levelet írt Orbán Viktorhoz, amelyben kifogásolja, hogy a Fidesz elnöke és egyes politikusai azt sugallják, a külügyminiszter el akarja venni a nemzet önbizalmát, és arra biztatja az országot: tanuljunk meg kicsinek lenni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A bíboros kísérője
  Hogy a rabságból szabadult Mindszenty bíborost Budára kísérte, csak ürügy volt a kivégzésre: származása miatt kellett elszenvednie a legkegyetlenebb büntetést. A sok száz éves múlt, melynek során a főúri család több dózsét, bíborost és hadvezért adott a történelemnek, megbocsáthatatlan bűn volt a kommunisták szemében. A mártírhalált halt Pallavicini-Pálinkás Antal őrnagy emlékét Kanadából hazalátogató fiával, Pallavicini Andrással idézi fel a Heti Válasz.

 • Gyurcsány százmilliós üzlete Pakson
  A paksi vizsgálóbizottság megdöbbenéssel értesült arról a szerződésről, amelynek köszönhetően "közel százmillió forint ütötte Gyurcsány Ferenc cégbirodalmán keresztül Gyurcsány Ferenc markát". E szerződés ugyanakkor érthetővé teszi, "mi takargatnivalója is van a Magyar Szocialista Pártnak Paks ügyében" - közölte Koltai Tamás, a testület fideszes elnöke sajtótájékoztatón pénteken.

 • A Fidesznek csak az eredeti összeg felét kell kifizetnie a Postának
  A Fővárosi Bíróság idén tavasszal arra kötelezte a Fideszt, hogy összesen 120 millió forintot fizessen a Magyar Postának az országgyűlési választások második fordulójában kiküldött kampánylevelek költségeként. Ezt az összeget a héten a Fővárosi Ítélőtábla megfelezte.

 • Román Belügyminisztérium: az aradi Szabadság-emlékmű a fasiszta típusú revizionizmus jelképe lehet
  A román Belügyminisztérium szerint az aradi Szabadság-emlékművet vissza kellene adni Magyarországnak, vagy zárt helyen kellene tartani, mert a szoborcsoport állítólag – idézzük - a fasiszta típusú revizionizmus jelképe.

(okt.24.)

A szabadság összeköt 

"Mert mindig, a legkilátástalanabb időkben is van egy másik Magyarország, amit a szívünkkel láthatunk, és ha meglátjuk, feltámad" - hangsúlyozta Orbán Viktor a polgári erők 1956-os megemlékezésén, a budai Széna téren.

Ünnepség Freiburgban 

Október 23-a nemcsak az anyaországban, hanem szerte a nagy világban ünnepe a magyaroknak. Ezidén Freiburgban a környékbeli magyarok Surján Lászlóval ünnepeltek. 1956 azoké, akik vállalják. Az "árkokat" azok ássák, akik akkor lövettek.

Szerkesztőségi közlemény  

A múlt héten leállt a statisztikai rendszerünk, most pedig megszűnt a vendégkönyvünk. A szolgáltatók előre nem jelezték a leállást.

Újabb alkalom a segítésre

November 21-én este 19 órakor a Pesti Vigadóban jótékonysági estet rendeznek a dévai (valamint a szászvárosi, szovátai) árvaházban, gyermekotthonban és internátusban élő gyermekek megsegítésére. Az est fővédnöke Mádl Dalma asszony.

 

Röviden

Szlovákiában a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elvárásai nyomán megalakuló Selye János Egyetem tervezetét a kormánypártok képviselői maradéktalanul, 75 szavazatukkal támogatták, de két független képviselő támogatásával összesen 77 lett az igenlő szavazatok száma, szemben a magyar egyetemet ellenzők 49 szavazatával. Hat képviselő tartózkodott.

Egy titkosügynök titokban elhagyta az országot. De visszajön...

Hevesen védelmezte az Egyesült Államok vezette szövetségesek iraki háborúját és köszönetet mondott az ahhoz nyújtott ausztrál támogatásért George Bush amerikai elnök csütörtökön a canberrai parlamentben, beszédét ellenzéki képviselők mindazonáltal kétszer is félbeszakították.

Utoljára száll fel menetrendszerű útra pénteken a repüléstörténet első és a jelek szerint - legalábbis egyelőre - utolsó szuperszonikus utasszállító repülőgépe, a brit-francia fejlesztésű Concorde, amelyet 27 évi szolgálat után a British Airways is kivon a forgalomból.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Magyar siker Strasbourgban.
  A Magyar Rádió is beszámolt róla: Surján László javaslatára az eredeti tervekhez képest mintegy 12 százalékkal nő jövőre a tíz új tagállam költségvetése. Hazánknak ez 18 milliárd többletet hozhat, ha a kormány elvégzi a dolgát.

 • Képviselőt rángatott a "kulturált" szocialista
  Kedd délután a 2004-es év költségvetésének a kultúrára vonatkozó részleteit tárgyalta a Parlament Kulturális Bizottsága. A bizottság fideszes tagjai nem kaptak szót, Halász János alelnök szünetet kért, megpróbálta elhagyni a termet - azonban a szocialista frakcióvezető-helyettes Balogh Miklós rángatni kezdte, s nem engedte kimenni a fideszes képviselőt.

 • Hiller és Kuncze tévedése - A Himnusz alatt nem volt hangoskodás Söjtörön
  A HírTV-hez eljuttatott videó-felvételek más megvilágításba helyezhetik a Söjtörön történteket. A videó letölthető.

 • Weboldalak versenye Heves megyében
  Heves megyei cégek és szervezetek weboldalait tesztelték, zsűrizték és díjazták Egerben; a szeptemberben induló megmérettetésen a 2190 weboldalból 70 került a zsűri elé, és 26-ot találtak érdemesnek a díjazásra.

 • Titoktan tanároknak
  Átírja a közoktatási törvény a szülők jogait - a pedagógus nem árulhatja el a gyermek hozzájárulása nélkül, hogy a kiskorú terhes, beteg, az iskolán kívül drogozik, avagy bűnözőkkel került kapcsolatba. A törvény ellen tiltakoznak a szülői szervezetek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, módosítást kér az oktatási jogok biztosa, a püspöki kar, az Alkotmánybírósághoz fordult a Fidesz. Az egyetlen elégedett szereplő az Oktatási Minisztérium.

(okt.23.)

Magyar Szabadságharcos Emlékmű
Los Angelesben

 

1956 - 2003

1956 - Így kezdődött  

Részlet Lipták Béla 1956 című könyvéből, mely az Amerikai Magyar Szôvetség Magyar Online honlapján teljes egészében olvasható.

Az EP megszavazta a költségvetésben a támogatások emelését  

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön első olvasatban megszavazta az EU jövő évi költségvetésének tervezetét, azzal a módosító indítvánnyal együtt, amelyet Surján László kezdeményezésére nyújtottak be, és amely szerint 2004-ben 600 millió euróval emelkedne az újonnan csatlakozó országokra jutó strukturális és kohéziós támogatások összege.

Megalakult a Székely Nemzeti Tanács  

A marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében kedden este a marosszéki kisrégiók képviselői, a Település Székely Tanácsának vezetői, a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezői megalakították a Marosszéki Székely Nemzeti Tanácsot. Elnökéül Fodor Imre marosvásárhelyi alpolgármestert választották.

Németh Imre utóda nem Lakos László lesz  

Mészáros Gyula távozásával nem csökkentek a bajok az agrártárcánál, rájöttek tehát: a fejétől bűzlik a hal: keresik máris Németh Imre utódját. Sajtóértesülések szerint Lakos László megköszönte a felkérést, ám - főként a jelenlegi költségvetési állapot miatt - nem vállalkozik a politikai visszatérésre.

Meghívó 

A Rákóczi-szabadságharc zászlóbontásának 300. évfordulóját a zuglói Széchenyi István Általános Iskola A VEZÉRLŐ FEJEDELEM c. iskoladráma előadásával köszönti.

Röviden

November elsejétől a Budapesten működő három parkolási társaság közös ügyfélszolgálattal áll az autósok rendelkezésére. Az autósok így bármelyik parkolási társaság ügyfélszolgálatán minden parkolással kapcsolatos ügyet el tudnak majd intézni, s az egységes ellenőrzése is megvalósulhat - ismerteti a fővárosi közlemény.

Elismerő oklevelével tüntette ki a nemzetközi zsűri Gyarmathy Lívia Táncrend című dokumentumfilmjét az "Új mozi és új médiák fesztiválján" Montrealban

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.22.)

Meghívó  

2003. október 23-án 17.00 órakor a Széna térre. Ünnepi beszédet mond Balás Piri László 1956-os forradalmár, Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke és Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke.

Boldog P. Rupert Mayer  

Egy boldog, aki Erdélyben és Moldva szélén is járt.

Székelyföldi autonómia – ahogy egy bukaresti román látja  

„Tudom, hogy hozzászólásom nem fog megjelenni nyomtatásban, mégis veszem a fáradtságot, és írok néhány sort. Én egy "fajtiszta" román vagyok Bukarest-Pantelimonból...A Ceausescu elméletektől megcsömörölve, a hamisított történelemből kiábrándulva, őszintén kérem, SEGÍTSENEK!

Csíkszereda Millenniumi temploma  

"Ím' valóra vált az évszázados álom!
Az Isten és az ember hajléka áll itt,
amelyet székely népünk küzdelmek árán
emelt magasztos jövendőnk otthonává."

Meghívó 

Az MKDSZ-KDNP-IKSZ és a Varga László Társaság közös ünnepségen emlékezik meg az 1956-os forradalom 47. évfordulójáról.

Röviden

Összességében mintegy 30 milliárd forinttal több pénzhez jutnak a jövő évi költségvetésből az önkormányzatok - jelentette be Medgyessy Péter kedden. A miniszterelnök a szocialisták vezető önkormányzati politikusaival, köztük több polgármesterrel folytatott délutáni egyeztetése után elmondta, az átcsoportosítások pénzügyi fedezetét úgy biztosítják, hogy a közszféra dolgozói a jövő évi 13. havi fizetésüket csak 2005-ben kapják meg.

Drámai módon olvad Ausztria legnagyobb gleccsere, a Grossglockner oldalát borító Pasterze: pereme csak az idei forró nyárban harminc méterrel húzódott vissza - közölte az Osztrák Rádióban (ORF) Gerhard Lieb, a grazi egyetem professzora.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Félbevágott székelykapu a kettészelt faluban
  “Két Szelmencnek kapu-szárnya, falvainkat egybezárja”, “Áldjon Isten békességgel, tartson egybe reménységgel”. Ezek a feliratok olvashatók azon a fél székelykapun, amelyet az ukrajnai (Ungvári járás) Kisszelmenc határában állítottak fel. A másik fele Nagyszelmencről (Szlovákia) kiabál át szótlanul a túloldalra. Szombaton, amikor e két fél székelykapu felavatására gyűlt össze a közel hatvan éve kettévágott falu elszakított testvérnépe, megható ünnepségre került sor.

 • A kormány elveszi az olimpikonok pénzét?
  Megszűnik a Magyar Sportmarketing (MS) kft. által üzemeltetett Magyar Csapat-program, miközben a 2002-ben kötött szerződések még érvényesek - írja a Nemzeti Sport. A programot az Orbán-kormány idején indították be azzal a céllal, hogy segítsék a felkészülést az athéni olimpiára.

 • Kevés a pénz, az orvos, a nővér - Mélyen az EU-átlag alatt
  Lehangoló képet fest a magyar egészségügy helyzete nemcsak az európai uniós, hanem a velünk csatlakozó országokkal készített összehasonlításban is. Kevés a pénz, az orvos, a nővér, viszont sok a beteg. Magyarországon az EU-átlag 40 százalékát éri el az egy főre jutó egészségügyi kiadások nagysága.

(okt.21.)

Az MTV1 ma 11 órakor közvetíti a Biborosok kreálását a Vatikánból

 

A parlament ülésterméből jelentjük  

Horváth Csaba MSZP képviselő, Budapest II. kerületi polgármester nem érti, hogy a kerületi MDF és Fidesz közös ünnepségén miért nem beszélhet október 23-án.

A Kereszténydemokrata Néppárt közleménye 

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöksége sajnálatát fejezi ki, hogy egyes csoportok a Deák-emlékév alkalmából tartott ünnepséget megzavarták.

A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének közleménye  

Felkérjük az államtitkár urat, hogy tájékoztassa a közvéleményt arról, milyen módon lehet kartonokhoz jutni a Nemzetbiztonsági Hivatalból, fizetni kell-e, vagy egyesek ingyen is hozzájuthatnak ilyen dokumentumokhoz.

Európai uniós támogatásból felújítják a Baradla-barlangot 

Európai uniós támogatásból felújítják az aggteleki Baradla-barlang jósvafői ágát - közölte az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) igazgatója.

Röviden

Az idei év első nyolc hónapjában kevesebb házasságot kötöttek, némileg kevesebb gyermek született és többen haltak meg, mint egy évvel korábban, így a népességcsökkenés mértéke meghaladta a 2002. január-augusztusi értéket - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.

Hosszú szünet után ismét komolyzenei műsort láthatunk az MTV képernyőjén. Varnus Xavér orgonaművész a bernsteini hagyományokat idézné fel az Utókor Ítéletében. A műsorvezetőként most debütáló muzsikus október 21-én, kedden este fél tizenegykor Bach életművét dolgozza fel.

Aláírták a Postabank megvételéről szóló szerződést az osztrák Erste Bank és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatói hétfőn Budapesten.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.20.)

Tőkés László az összefogásról   

Sokan nem értik mi is történik ma Erdélyben. A sokáig példaképszerűen összefogó erdélyi magyarságban a széthúzás jelei már nem tagadhatók. Vajon a szokásos "magyar átokról" van szó? Vagy a baloldallal együtt haladó erdélyi magyar pártpolitika "korpa közé keveredett"? Tőkés Lászlónak a Hitelben megjelent tanulmánya segít a tisztábban látásban.

Könyvajánló   

Néhány újabb kötet az Ócsított könyvtárból

Megérkezett az első megfejtés   

Gratulálunk szegedi olvasónknak a gyors megfejtésért!

A Vállalkozók Pártjának közleménye

A Vállalkozók Pártja tiltakozik az adóbevallásokkal kapcsolatos bizonyítási kényszer megfordítása ellen!

Röviden

Tóth Ilonka, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírja emlékére emelt szobrot vasárnap avatták fel Budapesten a XVI. kerületben.

Bokros három problémát lát: a reálgazdasági teljesítés visszaesését, a rossz járulékbefizetési fegyelmet, illetve a katasztrofális demográfiai helyzetet.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.19.)

Boldoggá avatták


Egyéb cikkek 2003 október 19-én


 

(okt.18.)

Kovács megy. Vagy marad.  

Megkezdődött az elnökválasztási kampány az MSZP-ben. Az ellenzéknek ez jó, mert az érintettek - közük több miniszter - mostantól főleg pártpolitizálni fognak. Az országnak nem jó, mert kormányzás továbbra sem lesz. Pedig nem besodródni, hanem belépni akartunk az Európai Unióba.

Orosz demokrácia  

Talán sokan azt hiszik, ez fából vaskarika. Putyin erős kézzel, de talán jó irányba vezeti az országot, de törvényekfelettisége akár vissza is üthet.

Hétvégére  

Milyen esélye van Magyarországnak, ha visszatérhet oda, ahonnan kiszakítatott? Náray-Szabó Gábor tanulmányát szeretettel ajánljuk a hétvégére.

Röviden

Ismét diplomáciai kudarc: A szlovák külügyminiszter válaszolt Kovács László eheti levelére, de a részleteket nem hozták nyilvánosságra. A magyar külügyminiszter afelől érdeklődött, hogy Szlovákia kialakította-e álláspontját az ottani magyaroknak juttatandó oktatási-nevelési támogatások fogadásának módozatairól.

Újabb támadás Szász Károly ellen. Több millió forint kárt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt július 7-én rendelt el nyomozást a Fővárosi Főügyészség a PSZÁF egyes intézkedéseivel, szerződéseivel kapcsolatban. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal dokumentumaiból kiszivárgott hírek szerint egyebek közt a felügyelet székházbérlését, a biztonságtechnikai beruházást, a megbízási szerződéseket és a külföldi utazásokat vizsgálják. 

Már féltucat perben vesztett a főváros a Lágymányosi híd okozta forgalomnövekedés miatt. Ez ugyanis jelentősen csökkentette számos ingatlan értékét.

Hamis bírósági végzéssel akarták Csurka Istvánt bekísérni a rendőrök. Valóban itt az ideje a rendszerváltásnak, amennyiben a hír igaz.

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.17.)

Bicentenárium

 

200 éve született Deák Ferenc

Korrupt, korruptabb, szocialista  

Talán nem megalapozott a fenti fokozás. Nem minden korrupt szocialista és elképzelhető, hogy  nem minden szocialista korrupt. Mi magyarok mindenesetre a vonal alatti helyezéssel és lefele csúszó tendenciával álltunk elő, nem szerencsés az Unióba való belépés előtt. Angolul tudó olvasóinknak különösen is ajánljuk a Trancparency International ez évi elemzését.

A Munkástanácsok közleménye  

"Miközben a kormány igazságosságról beszél az amúgy is egyre nehezebben élő munkavállalókat még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza: aki betegséggel küzd még rosszabb helyzetbe kerül; a pályakezdőket diszkriminálja, kiszorítja az ellátási rendszerből. "

Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása   

"Az idei rendkívüli energia-áremelések után az már szinte cinikus, hogy a költségvetési bevétel növelése érdekében ugyancsak a jövő évtől tervezik emelni a villany áfáját 12-ről 23 százalékra, a földgázét 12-ről 15 százalékra."

2004 a környezetkímélő közlekedés fekete éve lesz?   

A 2004. évi költségvetési törvényjavaslat a közúti fejlesztésekre közel kétszer akkora összeget juttat, mint 2003-ban, ugyanakkor a vasút 30 százalékkal kevesebbet kap. A tervezett intézkedések végtelenül igazságtalanok, hiszen mindazokat sújtják, akik nem tudnak rendszeresen személyautóval közlekedni - írja a Levegő Munkacsoport.

Meghívó   

Október 20-án a Régi magyar énekelt vers ünnepén kerül átadásra az idei Tinódi-lant.

Röviden

 

Hosszú, súlyos betegség után életének 78. évében elhunyt Papp László háromszoros olimpiai bajnok,
a magyar és az egyetemes ökölvívás kiemelkedő alakja.
 NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

Lichtenstein megakadályozta az Európai Gazdasági Tér kiterjesztését az EU új tagállamaira, mert a Benes dekrétumok elítélésére Szlovákia és Csehország nem volt hajlandó.

Lehet, hogy megbukik a szerb-montenegrói kormány, mielőtt aláírnák Magyarországgal a vízumkérdéseket rendező egyezményt. A válság oka a parlament elnökével szembeni bizalmatlanság, s a kormánypártok is inkább hajlanak egy előrehozott választásra, mint a jelenlegi szinte állandó válsághelyzet megtartására.

Amerika elnöke elvesztette az eszét? - Ezt kérdezte az Economist cikkírója annak kapcsán, hogy Bush elnök Oroszországot a demokráciával, a szabadsággal és a jogállamisággal hozta kapcsolatba Putyin legutóbbi Camp David-i látogatása során. A csecsen választások botránya élesen cáfol mindent, ami Oroszország demokratikus voltára vonatkozik.

A pénzügyminiszter szerint az uniós csatlakozás legnagyobb kockázata, hogyan tudunk a támogatások fogadására felkészülni. A tagság első évében 369 milliárd, 2005-ben 470 milliárd, 2006-ban pedig már 564 milliárd forint támogatás kifizetésére vállalt kötelezettséget az Európai Unió. Ez azonban csak lehetőség, a támogatásokat csak jó projektekkel és megfelelő intézményrendszer kialakításával lehet igénybe venni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Tüntető kezelés
  Elmaradó központi béremelés, csökkenő kórház-finanszírozás, alultervezett gyógyszerkassza - részletek a jövő évi költségvetési tervezetből. Patthelyzet a tárgyalóteremben, bérrendezésért tüntető orvosok zuhogó esőben - az elmúlt napok krónikája. Kökény Mihály miniszter elterelő műveletet tervez: törvényességi kifogással élve megsemmisíthetik a nyári kamarai választás eredményét, és ezzel megvonhatják a határozottan fellépő új kamarai vezetés mandátumát.

 • Matolcsy György a gazdaságról
  A kormánypárti politikusok terveivel ellentétben a jövő évi reálkeresetek nem 0,5-1 százalékkal nőnek, hanem 2,5-3 százalékkal csökkennek - mondta csütörtökön Matolcsy György, a Növekedéskutató Intézet igazgatója Kecskeméten. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere a kecskeméti Hozam Klubban az ország gazdasági helyzetéről tartott előadást. Elmondta: az infláció a tervezett 6-6,5 százalékkal szemben 7 százalék felett lesz.

 • Magyarok Nagyasszonya-érmet hordott
  Deák Ferencnél korának vezéreszméjét, a liberalizmust keresztény etika és krisztusi emberszeretet hatotta át. A nemzet történetének válságos fordulójában, a kiegyezés reálpolitikai alkotásának legfőbb mestere, a Haza bölcse, a keresztény hit meggyőződésével és emberszeretetével megáldott államférfi volt.

(okt.16.)

 

Huszonöt éve
az Egyház élén

Az igaz szeretet nem állít feltételeket, nem számító és nem tiltakozik, egyszerűen csak szeret.

II. János Pál

(Angol nyelvű) köszöntő levelek küldhetők a Szentatyának:

john_paul_ii@vatican.va.
Az elmúlt huszonöt év egy képben

Főhajtás Deák Ferenc emléke előtt  

Ma adják át a Deák Kúriát. Az ünnepi beszédet Nógrádi László tartja. Vörösmarty írta  Deákról: Ily emberre szükség van a világon, nemcsak az országért, hanem azért is, hogy rossz óráinkban meg ne tagadjuk azon állítást, hogy az ember Isten képére alkottatott.”

A gazdasági bajokra fejlesztéssel kellene válaszolni  

Orbán Viktor Brüsszelben arra biztatott, hogy vegyünk példát az Európai Uniótól. Ott a gazdasági bajokat a fejlesztés fokozásával, s nem megszorításokkal akarják orvosolni. Látogatása során megszerezte az Európai Néppárt támogatását ahhoz a magyar javaslathoz, amely a kisebbségek védelmét akarja beemelni az Európai Unió  alkotmányába.

Fiatalok a kereszténység megemlítése mellett   

Keresztény fiatalok emelik fel szavukat annak érdekében, hogy az Európai Unió alkotmánya tegyen említést a kereszténységről.

Tovább tart az MSZP olvadása  

Csak a törzsszavazók maradtak meg az MSZP pártján, a Fidesz pedig lassan visszaszerzi a bizalmat. A közvéleménykutatás szerint csökken a miniszterelnök alkalmasságába vetett hit is. - Igaz, 2002 óta fenntartásokkal fogadjuk a közvéleménykutatás eredményeit, de mennyivel jobb egy olyan adatban kételkedni, amely szerint 10-15 százalékkal vezetünk, mint az ellenkezőjében!

 

Rövid de fájdalmas

A táppénz mérséklését javasolja a jövő évi költségvetési törvénytervezet. A javaslat szerint 2004-ben a ma a kereset 70 százalékát kitevő táppénz 65 százalékra, az eddig 65 százalékos pedig 60 százalékra mérséklődne.

A  magyarországi bankbotrány Svájcban is hullámokat keltett. Különféle svájci bankoknál pénzmosás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak az igazságügyi hatóságok. A zürichi hatóságok már korábban zárolták Rejtő E. Tibornak, a K&H Bank egykori vezérigazgatójának, valamint Garamszegi Gábornak, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesének a számláit, akik Budapesten vizsgálati fogságban vannak. A botrány középpontjában Kulcsár Attila, a K&H Equities brókerház egykori vezetője áll.

Röviden

Az első sikeres kínai űrutazás után sorra érkeznek a gratulációk Pekingbe, miközben az amerikaiakban nő az aggodalom: milyen katonai felhasználást tervezhetnek Pekingben ezek után. Kína persze ünnepel, de vannak fanyalgó hangok is: Mi ér többet keresni egy yuant vagy fellőni egy űrrakétát.

Mit láthatott Yang Li-wei odafentről?

 

Rézbánya Peruban, űrfelvétel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.15.)

Varsó megvétózza az alkotmánytervezetet?  

Hátrányosan érintené az EU kis és közepes tagállamait a nizzai szerződésben rögzített, országonként meghatározott szavazatisúly-megosztási arányok tervezett megváltoztatása. Az uniós alkotmány a szavazati súlyarányokat a négy nagy tagállam javára módosítaná, míg a változás legnagyobb vesztese Lengyelország és Spanyolország lenne.

Rejtőt saját kérésére szállították az ügyészségre   

Rejtő E. Tibort kérelmére, a fogva tartásával kapcsolatos panasza nyomán szállították át az ügyészségre - közölte a legfőbb ügyész a belügyminiszterhez írt válaszlevelében.

Pályázati felhívás   

Sokan azt mondják, hogy a politikában undorító, hogy a felek folyton egymást szidják. Annak bizonyítására, hogy ennek mindig oka van, most örömmel adunk közre egy hírt, amely örömmel tölt el bennünket. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kiemelt feladatának tekinti anyanyelvünk ápolását, megőrzését, méltó közvetítését az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk idején. Kívánjuk, hogy szép és értékes pályázatok érkezzenek és a pártatlan zsűri a bőség zavarában szenvedjen. Emlékezzünk: A Toldi és a Bánk Bán is pályázati mű volt.

Röviden

Ötszázezer eurót, mintegy 130 millió forintot kapott lemondását követően Rejtő E. Tibor a Kereskedelmi és Hitelbank volt vezérigazgatója - értesült a Világgazdaság. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő volt bankvezető július 10-én jelentette be lemondását, hangsúlyozva: személyes felelősségére semmilyen jel nem utal.

Mintegy 450 Mednyánszky-mű látható a magyar festészet egyik legjelentősebb alkotójának életművét bemutató tárlaton, amely kedden nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.14.)

Székely autonómia   

Az Európa Tanács szorgalmazza. Nastase elutasítja. Az RMDSZ nem tartja időszerűnek. De a székelyek igen...

Értelmiségiek, művészek és sportolók nyílt levele  

"...ha Magyarország kormánya a független közszolgálati intézményeket és egyes médiapiaci szereplőket pártszolgálatba állítja, azzal Magyarország polgárainak demokratikus szabadságjogait, az alkotmányos rendet és az európai demokrácia alapértékeit sérti. Ennek a folyamatnak a megállítása közös felelősségünk."

"Úgy tűnik, stopot kapott a jóléti rendszerváltás"    

A pedagógusok érdekképviseletei bírálják a költségvetés tervezetét.

Németh Zsolt (Fidesz) közleménye   

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoport Külügyi Kabinetje megdöbbenéssel értesült arról, hogy a román hatóságok akadályozni próbálják, a székelyföldi magyarok szólás- és gyülekezési szabadságát.

PAX TV jövő heti műsora   

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló   

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A Magyar Televízió programigazgató-helyettese, Vadas Mihály  szerint a filmkínálatnál céljuknak tekintik, hogy az igényesség legyen a válogatás egyik legfőbb szempontja. "A filmkínálatra több családi mozi lesz a jellemző" - mondta. Ez szavai szerint azt is jelenti, hogy a kereskedelmi csatornáknál jóval kevesebb teret adnak az akciófilmeknek. Reméljük, nemcsak a sajnos már mindennapos ígéret-halmazról van szó!

Bokros Lajos szerint megkérdőjelezhető azon egyházak léte, akik nem tudnak elegendő hívet szerezni. Véleménye szerint a legjobb megoldás az egyházi adó bevezetése lenne. A Miniszterelnöki Hivatalban elkészült egy dokumentum, amely a vallásszabadság biztosításának, az állam és az egyházak szétválasztásának irányelveit foglalja össze. A kabinet szerint hosszú távon a híveknek kellene kizárólag finanszírozniuk egyházukat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Rejtő elrablása
  Juhász Gábor szocialista képviselő arról tájékoztatta a Köztársaság népét rendkívülileg, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Rejtő E. Tibor egykori K&H vezért elrabolták a rendőrségről. Méghozzá a nyomozást vezető ügyészség rabolta el, és éppen akkor, amikor a rendőrök több hetes várakozás után ki akarták volna hallgatni.

 • Magyar Magic: magyar kulturális évad Londonban
  Az angliai magyar évad, a Magyar Magic a Névjegyünk Európában című projekt első programja. Az egyéves rendezvénysorozat november 3-án kezdődik Nagy-Britannia egyik legpatinásabb kulturális központjában, a Somerset House-ban.

 • A Gyulafehérvári Érsekség körlevele
  "Az egyházunkért és népünkért érzett felelősség tudatával felszólítunk minden katolikus hívőt, minden jóakaratú, népét szerető testvérünket, hogy ne hagyják ki ezt a lehetőséget, és szavazzanak igennel az Alkotmányra. Járuljunk hozzá, hogy egy lépéssel előbbre jussunk az Európába vezető úton" - írja Jakubinyi György érsek az október 19-i romániai népszavazásra buzdítva.

 • MSZP - frakciófegyelem Gyurcsány majdnem leszavazása után
   A szabályok következetes érvényesítését határozta el az MSZP-frakció hétfői ülésén: Lendvai Ildikó hangsúlyozta: "A részvétel mindenki számára kötelező, és a közös álláspont képviselete is".

(okt.13.)

Kábítószer? Fogyaszd nyugodtan!  

A K & H bank körüli pénzmosási botrány arra utal, hogy a politikai hatalmát veszteni látszó szocialisták a már bevált módszert alkalmazzák: gazdasági hatalommá alakítják mai befolyásukat. Az ország eladósodásának trükkjét is bevetik, hogy az új kormánynak ne legyen mozgástere. Mindez nagy baj, de talán eltörpül amellett, ami az ifjúsággal történik.

Írástudatlanság fenyeget!?   

Igen rangos elismerésben részesült nemrégiben Fekete J. József zombori író, a Zombori Rádió magyar műsorának felelős szerkesztője. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Irodalmi Tagozata az idén hat díjat ítélt oda. Esszéírói munkásságáért Fekete J. Józsefet részesítette Pro Literatura Díjban.

A Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportjának közleménye   

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportja meglepetéssel fogadta, hogy a képviselői mandátummal nem rendelkező kormánytagoknak, a kezdeti lelkesedés után, mintha mégsem akaródzna nyilvánossá tenni vagyonbevallásukat.

Vízhordó edények   

Egy Olvasónk küldte a kis tanmesét a kínai vízhordóról valamint a megrepedt és a hibátlan korsóiról. Köszönet érte!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye   

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség "06-90-STOP" néven országos mozgalmat indít az újságokat továbbra is elözönlő különféle erotikus telefon-hirdetések visszaszorítására. A hatályos jogszabályok nyújtotta lehetőségekkel élve az IKSZ Jogsegélyszolgálata szabálysértési eljárást kezdeményez, és magas pénzbírság kiszabását indítványozza minden szexhirdetést közlő lap ellen.

Röviden

Helyezetlenül fejezték be szereplésüket a magyarok a világbajnokság férfi tőr csapatversenyében, mivel - a hivatalos indoklás szerint - agresszív viselkedés miatt - valójában káromkodásért - kizárták őket. (A sportoló példakép??!!)

Az áremelések, a munkanélküliség ,az infláció, a korrupció és a bizonytalan jövő egyaránt elfordítja az embereket a jelenlegi kormánykoalíciótól. Hende Csaba morális válságról beszélt Miskolcon a Történelem Fő utca című rendezvénysorozaton.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.12.)  Vasárnapi gondolat

Mitől rettegnek az MSZP-ben?  

Az MSZP sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy az ügyészség törvényes jogkörével élve a rendőrségtől függetlenül is nyomoz a bróker-botrányban. Ezt a fellépést akár beismerő vallomásnak is vélheti a külső szemlélő.

Inkább a kereszténység hiánya a baj! Válasz Bauer Tamásnak  

A Magyar Hírlap terjedelmes cikket közölt Bauer Tamástól, amelyben a szerző kifejti nézeteit Európáról és a kereszténységről. Ez az írás Surján László válasza Bauer Tamásnak.

Együttműködési megállapodást kötött a Fidesz és a Fidelitas   

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas együttműködési megállapodást kötött, a szerződést Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Gyürk András, a Fidelitas elnöke írta alá szombaton este, a Fidelitas 7. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen.

Őszi Képmás Estek   

A Képmás Családmagazin szeptembertől tovább folytatja sikeres rendezvényeit. Október hónapban Wittner Mária ’56-os halálraítélt lesz a vendégük.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nyilatkozata    

A Jobbik Magyarországért Mozgalom véleménye az Oktatási Minisztérium felsőoktatás-fejlesztési koncepciójának 3. (2003. október 2-i keltezésű) változatáról.

Röviden

Az MSZP nőtagozatának ülésén Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára azt mondta: az a baj, hogy kezd elveszni a kormány és a szocialista párt emberi arca. Két kérdés: Volt-e arcuk egyáltalán? Tudja-e Baja, hogy mi a másik közkeletű kifejezés a magyarban az arctalanságra?

30 milliárd bevételtől esik el a magyar állam a folyamatos benzinturizmus miatt. Ha a kormány végrehajtotta volna a nyáron ígért jövedéki adó és forgalmi adó csökkentést - a gázolaj forgalmi adójának öt forintos mérséklését, s az üzemanyagok forgalmi adójának 25 százalékról 23 százalékra apasztását - valószínűleg kevesebb hazai autós járna át külföldre tankolni.

A beterjesztett javaslathoz képest 40-50 milliárd forinttal többre van szükség minimum ahhoz, hogy egyik oldalról a nagyvárosi tömegközlekedési problémákat és a másik oldalról, és ezt hangsúlyozottan szeretném kiemelni, a kistelepülési működési költségeket elő tudjuk teremteni. Weckler Ferenc a 2004 költségvetésről.

Tallózó (A linkek olykor csak a tárgynapon élnek)

(okt.11.)

Harrach Péter  közleménye  

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Szociális Kabinetje üdvözli a Legfelsőbb Bíróság döntését, melynek értelmében megindult végre a kismamák elmaradt jövedelempótlékának kifizetése. Harrach Péter és Mátrai Márta országgyűlési képviselők szeptember 8-án, a parlamenthez benyújtott módosító javaslatukban kezdeményezték: a kismamák ne csak három, hanem öt évre visszamenőleg, kamattal együtt kapják meg jövedelempótlékukat."

Elkezdődött a kismamák elmaradt jövedelempótlékának kifizetése   

Pénteken elkezdődött a 2000. január 1. és 2002. március 7. között gyermekgondozási segélyben részesült kismamák elmaradt jövedelempótlékának kifizetése, így várhatóan már kedden hozzájuthatnak pénzükhöz az első érdekeltek.

1984: kiállítás a Terror Házában   

Időutazásra hívja a látogatókat a XX. Század Intézet legújabb, 1984 című tárlata, amelyet George Orwell születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett a Terror Háza Múzeum, Budapesten - mondta az intézetet, s az Andrássy úti intézményt egyaránt vezető főigazgató pénteken, a kiállítás megnyitásakor. Az időszaki tárlaton szerepelnek többi között 1984-es folyóiratokból, szakszervezeti lapokból vett idézetek és Kádár János az évben mondott beszédeinek részletei.

Az IKSZ közleménye  

"Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megfontolandónak tartja, hogy a jövő évre tervezett áfakulcs-változások kapcsán a kisgyermekes családokat szükségszerűen terhelő papírpelenka eddigi 12 százalékos áfáját ne a magasabb, hanem az alacsonyabb áfa-kulcsba sorolják át. Különös tekintettel arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök úr a jövő évet a gyermekek évének nyilvánította."

Levél Erdélyből   

A marosvásárhelyi rendőrségi zaklatás egyik érintettjének, Márton Lajosnak a beszámolója.

Röviden

Sirin Ebadi iráni jogász, közíró, emberi jogokért küzdő aktivista kapta idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Az ellenzék és a HÖOK szerint a költségvetés súlyosan érinti az oktatást
  A 2004-es költségvetés súlyosan érinti az oktatást - mondta Pokorni Zoltán (Fidesz) pénteki sajtótájékoztatóján. A Magyar Demokrata Fórum szerint félő, hogy a 2004-es költségvetés jelenlegi formában történő elfogadása végleg padlóra küldi a teljes magyar felsőoktatást. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is megdöbbenéssel értesült a felsőoktatás szereplőit és különösen a hallgatókat sújtó tervezett kormányzati lépésekről.

 • A minisztérium szerint a piacnak megfelelő gázárrendszer alakul ki október 15. után
  Piaci követelményeknek megfelelő árrendszer alakul ki a nem lakossági gázárnál az október 15-i emelése után - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleményben pénteken. Októberben a lakosság körében csökken, a nem lakossági nagyfogyasztóknál viszont átlagosan 16,4 százalékkal emelkedik a gáz ára.

 • A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye
  Mádl Ferenc megerősítette azt az írásban is megfogalmazott kérését, miszerint a kormány képviselői, tekintettel az európai és a magyar hagyományokra, elfogadva a magyar történelmi egyházak és más fórumok kérését, támogassák a keresztény értékek, az európai örökség vallás-erkölcsi értékeinek megjelenítését az Unió új Alkotmányában.

(okt.10.)

Medgyessy színes tintája   

A Fidesz ma délutáni sajtótájékoztatóján Surján László értetlenségét fejezte ki, hogy mi módon vár a magyar miniszterelnök 1,1 milliárd eurót abból a Kohéziós Alapból, amelynek a tízekre vonatkozó összege 56 millió euró. A sajtótájékoztató többi része egy power point bemutatóról leolvasható. (A bemutatón az egér révén lehet végighaladni)

II. János Pál üzenete a kelet-európai katolikusokhoz   

A kelet-európai országoknak mindent el kell követniük a vallási, erkölcsi és társadalmi újjáépítésért "az ateista totalitárius rendszerek súlyos örökségének" felszámolása érdekében - hangsúlyozta II. János Pál a kelet-európai világi katolikusok Kijevben zajló első kongresszusához intézett üdvözletében.

Segélykérő levelet vitt a posta a parlamenti képviselőknek   

"A 2004. évi állami költségvetés beterjesztett tervezetének megismerésekor megdöbbenve és szomorúan tapasztaltuk, hogy a fogyatékos emberek civil szervezeteinek költségvetési támogatását,  a Kormányzat soha nem tapasztalt drasztikus mértékben csökkenteni kívánja."

Az egészségügyi dolgozók demonstrációja  

A politika reprezentásait szeretnénk egy asztal körül látni, hogy olyan koncepciót dolgozzanak ki, amiért az egészségügyben kitartó kollégák hajlandóak az országban maradni az EU-csatlakozást követően is - hangoztatta a Magyar Orvosi Kamara elnöke az egészségügyi minisztérium épülete előtt rendezett demonstráción.

A Fidesz kulturális tagozatának állásfoglalása  

A felsőoktatásban tervezett elbocsátásokról és a kutatást és fejlesztést sújtó költségvetési megszorításokról.

Rehabilitálták a Mentőszolgálat felmentett főigazgatóját  

Az egészségügyi minisztérium rehabilitálta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) korábban felmentett főigazgatóját, Göbl Gábort, akinél "előfordultak szabálytalanságok, de bűncselekmény gyanúja sem most, sem korábban nem merült fel"

Röviden

Az Egyesült Államok Iránnal szembeni elhárítórakétákat állomásoztatna Európában, s kétoldalú megállapodások megkötésének lehetőségét vizsgálja az egyes országokkal - értesült egy német napilap.

A külkereskedelemi áruforgalom hiánya az idén az első nyolc hónapban 3,368 milliárd euró volt. Tavaly az első nyolc hónapban a külkereskedelmi áruforgalom deficitje majdnem feleakkora 1,963 milliárd eurót tett ki. (KSH)

Az egész settecento korszakba betekintést nyújt az az új tárlat, amely a Szépművészeti Múzeum Márvány-csarnokában tekinthető meg csütörtöktől. Az olasz irodalom és művészet 18. századi szakaszára jellemző festmények, valamint az elhelyezésükre szolgáló Márvány-csarnok restaurálása 13 évig tartott.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 •  A parlamenti ellenzék a közszférában történő elbocsátások ellen
  A Fidesz és a Munkástanácsok Országos Szövetsége egyetért abban, hogy "példátlan az az elbocsátási törekvés, amelyre a közszférában a kormány készül közel 60 ezer alkalmazott elbocsátásával" - közölte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón.

 • A Vasutasok Szakszervezetének közleménye
  "Aggódva figyeljük a kormány jövő évi költségvetési javaslatát, mert az nem tartalmazza az évek óta elmaradt vasúti fejlesztéseket pótló, a magyar vasút jövőbeni működését megalapozó költségvetési forrásokat.... Követeljük, hogy a kormány elé kerülő előterjesztést érdemben véleményezhessük, illetve a munkabéke és a vasútbiztonság fenntarthatósága érdekében tett javaslatainkat vegyék figyelembe."

 • A Krúdy-évforduló: félszáz esemény hét városban
  Hét város csaknem félszáz eseménnyel tiszteleg Krúdy Gyula emléke előtt az író születésének 125. és halálának 70. évfordulója alkalmából a jövő héttől kezdődően.

 • A szakszervezetek 3,5 százalékos reálbér-emelést igényelnek
  A reálbérek 3,5 százalékos emelését kívánják elérni jövőre a szakszervezetek, de ezt nem biztosítja a kormányzati oldal által javasolt 6 százalékos, illetve a munkaadói érdekképviseletek részéről tett 5-6 százalékos bruttó béremelési ajánlat.

(okt.09.)

Négypárti egyeztetés a közigazgatási rendszer korszerűsítéséről  

Politikai konszenzus szükséges olyan fontos kérdésekben, mint a közigazgatási rendszer korszerűsítése vagy a területi önkormányzatiság újragondolása - erről a kancelláriaminiszter beszélt Budapesten, négypárti egyeztetésen.

Meztelenül tüntettek a diákok a bentlakási nyomor miatt  

Meztelenül, csupán egy hirdetőtáblával takarózva tüntetett hétfőn hét diák Bukarestben a túl magas kollégiumi (bentlakási) díjak ellen.

Prefektusi vétó a Kossuth név ellen  

Mégsem kaphat magyar nevet a Călăraşilor utca Marosvásárhelyen.

A tudomány fellegvára lesz Budapest november 8-tól 10-ig  

A tudomány fellegvára lesz Budapest november 8-tól 10-ig: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által rendezett World Science Fórumra eddig 63 országból háromszáznál többen jelezték részvételüket a tudomány, a gazdaság, a politika területéről

Röviden

A kishatár-átlépési engedélyeket csak október 15-én éjfélig használhatják a magyar és a román állampolgárok a két ország közötti forgalomban. Ettől az időponttól csak érvényes útlevéllel lehet utazni – közölte a határőrség szóvivője kedden az MTI-vel. A Magyarország és Románia között eddig érvényben lévő kishatárforgalmi egyezmény a két ország közös döntése alapján szeptember 1-jével érvényét vesztette.

Kisebb földmozgás volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócs, Nyírbátor, Nyírbogát térségében, szerdára virradóra, éjfél után, károkról nem érkezett jelentés

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.08.)

Nem kegy, kötelesség!  

A kormánynak nem kell "mindent elkövetnie", hogy figyelembe vegyék a drágulásokat, csak végre kell hajtania a hatályos törvényeket.

Új vatikáni külügyminiszter  

Giovanni Lajolo nuncius irányítja a jövőben a Szentszék diplomáciáját

Kivonult az ellenzék a bizottsági ülésről  

Kivonultak, mert az előző bizottsági ülésen megállapodtak abban, hogy a testület elnöke beszerzi az Orvosi Kamara javaslatait és azokat bizottsági módosító javaslatként nyújtják be a parlament elé, s ez nem történt meg.

Meghívó  

Jótékonysági est 2003. október 16. /csütörtök/ 19.00 órakor a VIZUS Alapítvány  a látássérültekért megalakulásának 10. évfordulója alkalmából.

(okt.07.)

Gyurcsány és Hiller  

Antall József: "Mi szeretnénk hinni, hogy az ő politikai tevékenységük a jövőben sem lesz olyan, hogy nekünk azonosítani kellene az ő politikájukat és magatartásukat az elmúlt négy évtizeddel."

Demonstrálnak a postások  

A postások tarthatatlan élet és munkakörülményei, valamint a jövőt illető bizonytalanság miatt az ÁPV Rt. székháza előtt demonstrál csütörtökön a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szövetsége.

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség közleménye  

"Sajnálatos, hogy a szocialista frakció újra és újra megpróbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant"

Meghívó  

Október 9-én az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Fűr Lajos .

Röviden

Válságkormányt hozott létre és rendkívüli állapotot rendelt el a palesztin területeken Jasszer Arafat palesztin elnök vasárnap este. A Hamász szélsőséges palesztin szervezet katonai szárnya eközben kilátásba helyezte, hogy megtorolja a szíriai palesztin célpontok ellen végrehajtott vasárnap reggeli támadást.

Paul C. Lauterbur amerikai és Peter Mansfield brit tudós kapja idén az orvosi Nobel-díjat - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska Intézet. A díjat odaítélő intézet indoklása szerint a két szakember a mágneses rezonancia elvét hasznosító tomográfia (angol nevének kezdőbetűivel rövidítve MRI) terén tett felfedezéseivel érdemelte ki a tudományos világ legbecsesebb kitüntetését.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.06.)

 

Szili Katalin mentette meg Gyurcsányt a leszavazástól

"Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük."

Kiss Ernő utolsó szavai a kivégzése előtt

 

Október 6. - NEMZETI EMLÉKNAP

Százötvennégy évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki a magyar szabadságharc tizenhárom tábornokát Aradon és Pesten Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Idén a Magyar Nemzet egy korábbi cikkével emlékezünk meg a hősökről, valamint őket a vesztőhelyre kísérő és utolsó vigaszt nyújtó négy minorita szerzetesről.

Surján László csodálkozik a kormány bátorságán  

Őszintén csodálom a kormány bátorságát, hogy konkrét számokat mondott a jövő évi európai uniós kifizetésekkel kapcsolatban, amikor az EU költségvetése még nem készült el – mondta Surján László a vasárnapi rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatóra reagálva.

Kossuth nem venné jónéven Kovács nyilatkozatát  

Nem arról a szoborról van szó, annak a felállításáról, vagy nem felállításáról, amely az aradi vértanúkra emlékezik, ez ahogy román részről ezt persze nagyon ki is hangsúlyozzák, ez inkább a Nagymagyarországnak állít emléket, és nem annyira a 13 aradi vértanúnak - nyilatkozta Kovács László külügyminiszter az Info Rádió Aréna című műsorában .

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Marosvásárhelyen épülő campusának ünnepélyes alapkőletétele vasárnap megtörtént.

Válságkormányt hozott létre és rendkívüli állapotot rendelt el a palesztin területeken Jasszer Arafat palesztin elnök vasárnap este.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.05.) Vasárnapi gondolat

A farkas és a bárány  

Nincs új a nap alatt. Ezópus közismert meséjét Heltai Gáspár fordításában vetjük össze egy mai történéssel.

Százak levele a keresztény örökség megjelenítéséért  

Száz európai közéleti személyiség levélben fordult az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Olaszország miniszterelnökéhez és az Apostoli Szentszékhez, kérve, hogy az EU jövendő alkotmányának preambulumában közvetlen hivatkozás történjen Istenre és az európai keresztény örökségre. Az aláírók között van Surján László is.

Kezdődik a kórháztörvény alkotmányosságának vizsgálata  

"Az államfő a törvényhozási eljárásban betöltött szerepének értelmezését kéri annak kapcsán, hogy az Országgyűlés 2003. június 23-i rendkívüli ülésén változatlan formában fogadta el a kórháztörvényt, amelyet a köztársasági elnök aznap küldött vissza megfontolásra a parlamentnek."

A pápa és a canterbury érsek találkozójan  

A két egyházi vezető egyetértett abban, hogy egyesíteni kell Krisztus egyházát.

Egyetemi tanévnyitó Csíkszeredán  

Harmadik tanévét nyitotta meg csíkszeredai részlegén szombaton a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). Magyar nyelven tanulni kiváltság és ajándék - hangsúlyozta a tanévnyitó ünnepségen mondott beszédében Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Röviden

Az IBM a kelet- és közép-európai szoftverfejlesztés fellendülésével párhuzamosan kibővítette budapesti központját, amely ezt követően független szoftverfejlesztőknek is nyújt tesztelési lehetőséget .

Leghamarabb 2004 szeptemberében indítja útnak következő űrrepülőgépes misszióját az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.04.)

Mádl Ferenc: Assisi Szent Ferenctől ma is tanulhatunk

 

Medgyessy nem állt ki a kereszténység megemlítése mellett   

A római kormányközi konferencián Medgyessy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elgondolásából hármat: a kisebbségek jogvédelmét, az egy ország-egy biztos elvét és a rotációs elnökséget kiemelten hangoztatta, de a kereszténységről, mint az európai kultúra meghatározó eleméről hallgatott.

Mentés az enyészet fogságából  

Tudod-e, Kedves Olvasó, hogy hol van Turony? Tudod-e, hogy miért lenne jó ha tudnád? Ne törd a fejed, de olvasd el a cikket.

A Fidesz Fővárosi Önkormányzati Tagozatának közleménye  

Az MSZP-s és SZDSZ-es politikusok a választások előtt jóléti rendszerváltást ígértek az embereknek és több pénzt ígértek az önkormányzatoknak is. E helyett a 2004-es költségvetés tervezetének ismeretében a lakossági és önkormányzati terhek elképesztően drasztikus növekedésére lehet számítani.

Orbán Viktor és Christian Wulff találkozója  

Az európai parlamenti közös munkáról, és a gazdasági kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor az alsó-szászországi miniszterelnökkel pénteken, Budapesten. A Fidesz elnöke tárgyalópartnerével együtt úgy vélte: Magyarország nem egy kész Európához csatlakozik.

Röviden

Idei gyártmányú, korszerű francia légvédelmi rakétákra bukkantak lengyel katonák Irakban. A lengyel egységek szeptember 29-én, egy Hillához közeli fegyver- és lőszerraktárban találtak rá a négy darab, Roland típusú rakétára. A fegyvereket 2003-ban gyártották. A rakétákhoz egy helyi lakos vezette el a katonákat.

2003. október 7-12. között kerül megrendezésre a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál a Királyi Kastély dísztermében.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.03.)

Polgári Magyarországért Alapítvány  

Polgári Magyarországért Alapítvány néven német mintára közéleti alapítványt hozott létre a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportja - jelentette be Orbán Viktor, a Szövetség elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet a párt elnökségi ülését követően tartottak Budapesten.

Utcai tüntetést szervez a MOK és az EDDSZ 

Tüntetést szervez a Magyar Orvosi Kamara és az EDDSZ október 9-ére. Éger István a kamara elnöke elmondta: szórólapokon keresztül tájékoztatják majd a lakosságot arról, milyen állapotban van az egészségügy. Hangsúlyozta: követeléseik a betegek érdekeit szolgálják.

Ungár Klára: megbukhat a kormány, "ha így folytatja"    

Nocsak, az SZDSZ nem kormánypárt? Az SZDSZ ügyvivője szerint a közvélemény-kutatási adatok ijesztőek, hiszen kormánypártként csak az MDF népszerűsége csökkent olyan tempóban, mint most az MSZP-é, viszont most ezt taxisblokád nélkül sikerült megismételni.

A Fidelitas közleménye    

Pályáztatási színjáték keretében, szakmai indokok ellenére távolította el Gyurcsány Ferenc a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkári karát.

Röviden

Menyhért Anna, a József Attila Kör (JAK) elnöke személyében magyar tagja is van immár az Európai Írókongresszus (EWC) vezetőségének. A 28 ország 52 írószövetségét tömörítő szervezet először választott elnökségébe kelet-európai tagot.

A dél-afrikai John Maxwell Coetzee kapta idén az irodalmi Nobel-díjat - jelentette be a díj odaítéléséről döntő Svéd Akadémia. Az 1940-ben, Fokvárosban született, angol nyelven alkotó dél-afrikai írót régóta a díj esélyesei között emlegették.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.02.)

Diplomáciai szarvashiba  

"Azt gondolom, hogy fordítva ülünk a lovon. Nem az a kérdés, hogy én miért nem vagyok ott, hanem az a kérdés, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök úr miért van ott. A magyar diplomáciai szolgálat mindent elkövetett, hogy ezt megakadályozza" – jelentette ki az Info Rádiónak Surján László, aki az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettesként vesz részt az Európa Tanács (ET) munkájában.

A belépés előtti utolsó országjelentés  

A monitoringjelentés tervezetének előző, már majdnem teljes verziója szeptember 11-én lett kész. A monitoringjelentés az 1997 óta minden ősszel elkészült országjelentések helyébe lép, de egyúttal az utolsó is lesz ebben a sorban: tagországként már nem készülnek hasonlók.

Többen feltételeznek kormányzati korrupciót, mint fél éve 

Márciushoz képest 20 százalékponttal csökkent a Medgyessy-kormány működésében kevesebb korrupciót feltételezők aránya, és 13 százalékponttal nőtt azoké, akik most több korrupciót vélelmeznek.

Új sajtófőnök a Fideszben    

Orbán Viktor bemutatta a Szövetség új sajtófőnökét: Csépe Krisztinát, aki az oktatási minisztériumi sajtófőnöke volt korábban.

Röviden

"Legalább 11 ország egyetért az alkotmány szövegének II. János Pál által óhajtott módosításával" ezért a pápa bízik abban, hogy Európa majdani alkotmányában mégis történik utalás a földrész keresztény gyökereire.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(okt.01.)

Ülésezik az ET Parlamenti Közgyűlése   

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének első napirendi témája a szélsőségekkel foglalkozott. Az Európai Néppárt véleményét Surján László mondta el, mint a frakció vezérszónoka.

Újabb üzenet Déváról   

"Kérlek benneteket, hogy továbbítsátok ezt a levelet a barátaitoknak. Szükséges, hogy eljusson a hír minél több emberhez. Jó lenne ha templomokban is hirdetnék."

Prodi európai népszavazást szeretne  

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szeretné, ha összeurópai, azaz az összes EU-tagállamban megtartandó népszavazáson hagynák majd jóvá az Európai Unió új alkotmányát.

Röviden

Az egyházak szerepe Budapest életében lesz a címe a fővárosi közgyűlés Kisebbségi, Emberi Jogi és Vallásügyi Bizottsága által szervezett konferenciának, amelyet október 3-án, 9 órai kezdettel tartanak Budapesten, az Újvárosházán. (1052 Bp. Váci utca 62-64.) Tirts Tamás elnökletével katolikus, protestáns és zsidó személyiségek beszélnek majd egyházaik, közösségeik és a város kapcsolatáról. Szó lesz pályázati, együttműködési formákról, az egyházak közösségszervező lehetőségeiről. Katolikus részről előadást tart Erdő Péter prímás érsek, Blanckenstein Miklós rektor, Németh Emma szociális testvér és Tomka Miklós professzor.

Római amfiteátrum maradványaira bukkantak a dél-spanyolországi Córdobában hazai régészek. A monumentális ellipszis alakú épület a Krisztus utáni első században épült. Alapterülete 178-szor 145 méter, magassága eléri a húsz métert - közölte az ásatásokat vezető régész.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére