Archív anyagaink
2005. auguszuts

 

(aug. 31.)Virág Benedek
 pap, költő, műfordító, történetíró
251 éve, 1754. augusztus 31-én született a zalai Dióskálón

Nincs új a Nap alatt   

Nincs új a Nap alatt. Ez a régi mondás jutott eszembe, amikor a hétfői lapokban a kormánypárti politikusok és bértollnokok privatizációt féltő kórusában feltűnt az MDF is.
Elég volt egy hétvége ahhoz, hogy irracionálissá váljék az egész vita. Ma a magyar piacgazdaságot attól félteni, hogy a privatizáció leállítása miatt visszatérünk az állami tulajdonon alapuló és kétségtelenül végérvényesen megbukott gazdasági rendhez több mint értelmetlen.

Kolozsvárott öregotthon születik   

Egy öregotthon létrehozása nagy segítséget nyújtana azoknak, akik magukra maradtak. Emberséges, civilizált környezetet tudnánk biztosítani 45-50 embernek. Kolozsváron két magyar öregotthon működik, amelyek összesen huszonkét idős ember ellátását biztosítják. Az igény ennél sokkal nagyobb. Hosszú várakozó listák bizonyítják, hogy sok idős embernek megoldatlan a helyzete.

A Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség vezetőségének         felhívása  

2005. szeptember 15-én 19,30 órakor a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében kerül sor arra a jótékonysági hangversenyre, amely által támogatni szeretnénk egy kolozsvári öregotthon építését.

 

Röviden

Orbán: az állam a milliárdosok érdekeit képviseli  - A 2006-os választás tétje, hogy sikerül-e Magyarországot olyan országgá tenni, ahol a magyarok a legfontosabbak - mondta Orbán Viktor a Barankovics-emlékülésen kedden Győrött. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke a Magvassy Mihály Sportcsarnokban, mintegy kétezer ember előtt tartott előadásában kijelentette: a kereszténydemokráciának e cél érdekében kell tevékenykednie, és a magyar demokrácia megújításában kell szerepet vállalnia. Az ellenzéki politikus bírálta az államot, amely szerinte nem az emberek, hanem a nagytőke oldalán áll, nem a választópolgárok, hanem a milliárdosok érdekeit képviseli. "Ezt kell a következő választásokon megváltoztatni" - hangoztatta (MTI)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 30.)


Reményik Sándor
evangélikus  költő
115 éve, 1890. augusztus 30-án született Kolozsvárott

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek   

A francia kormány néhány héten belül listát hoz nyilvánosságra azokról az iparágakról, amelyeket meg akar védeni a külföldi felvásárlóktól, idézte az ipari miniszter, Francois Loos nyilatkozatát a Les Échos című gazdasági lap. Az EU illetékese azzal kommentálta a hírt, hogy Brüsszelben bizonyosra veszik: Franciaország nem fogja megsérteni az európai szabályokat.

A szudéta-németek és a Benes dekrétum   

Két fájdalmas pont, amely nehezíti Csehország helyzetét az Unióban. Úgy tűnik a szudéta kérdésben van némi előre lépés.

Brekeke  

Eszembe jutott egy régi vicc, szerencsére nincs benne politika: A szélesszájú kisbéka útelágazáshoz ér, előtte egy táblán felirat: "Balra az okosak, jobbra a szépek". Sokáig gondolkozik, azután felsóhajt: "Akkor én most merre menjek?"…

János, legyen, fenn – de mikor?  

Eredetileg kocsival akartunk felmenni a János-hegyre: a kilátóból szerettük volna megnézni a várost. De kiderült, hogy már több, mint tíz éve természetvédelmi terület; nem lehet behajtani. Nagyon helyes, támogatom a környezetvédelmet.

Középhatalom: nem túlzás, nem ámítás  

A magyar alkotmány szerint a köztársasági elnök támadhatatlan. Mégsem alkotmánysértés az origo-nak az elnök úr Szent István napi beszédével, pontosabban annak egy kitételével foglalkozó cikke. Az internetes újságírás egyik magyarországi éllovasa a következő mondatot akarta értelmezni:  "Legyünk tudatában annak, hogy európai mércével mérve középhatalom vagyunk. Van beleszólásunk abba, mi történik az Unióban, hogy mi történhet az Unióban."

Röviden

A közigazgatási jogszabály módosításakor az RMDSZ nem kezdeményezi a régiók határainak módosítását,  - ezt egy későbbi időpontra halasztja. Most a legsürgősebb a decentralizált intézmények megfelelő alárendeltségének a biztosítása és a különböző megyei és helyi tisztségviselők hatáskörének a pontosítása – mondotta Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

(aug. 29.)


önarckép
Pór Bertalan
festő
41 éve, 1964. augusztus 29-én halt meg Budapesten

Miért elégedetlenek a magyarok?  

Az Economist adataira támaszkodva megállapíthatnánk, hogy a rendszerváltó országok lakosságának többsége elégedetlenebb az életével annál, mint amit az adott ország egy főre jutó GDP-je indokolna.

Csetepaté tanulságokkal   

Felháborodott az MSZP, mi mást tehetett volna? Zajlik Kőszegen az Új Nemzedék ifjúsági találkozó. Ezen szigorú, de igazságos elemzés hangzott el Kövér Lászlótól.

”A keresztény világnézet emberközpontú politikát jelöl ki  számunkra…” (Barankovics)   

ORBÁN VIKTOR, a Szövetség elnöke Győrben
A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉGIEK SZÖVETSÉGE (KÉSZ) győri szervezete
BARANKOVICS-EMLÉKÜLÉST szervez, melynek

Röviden

Nemcsak a Kárpát-medencében rombolnak az elemek. A 250 km-es hurrikán elől kiürítik egész New Orleanst. Gondoljunk bele, közel félmilliós város!

A Szonda Ipsos szerint a legnagyobb kormánypártnak 1,2, a Fidesznek 1,6 millió elkötelezett támogatója van.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 28.) Vasárnapi gondolat


Márton Áron
 gyulafehérvári római katolikus püspök
109 éve, 1896. augusztus 28-án született Csíkszentdomokoson

„A szabadság a legnagyobb ajándék”   

Alig fejeződött be az Ifjúsági Világtalálkozó Kölnben, megkezdődött Olaszországban a másik, óriási tömegeket vonzó keresztény találkozó, a Rimini Meeting. Összefoglalót adunk a Rimini Meeting augusztus 21-27. közötti rendezvényről.

Invitáló - A jó bornak is kell cégér   

Mustsátor, fröccssátor, gyümölcssátor, sajtsátor, borfagyi, információs pultok, kisbírók, csinos háziasszonyok, és természetesen gazdag kulturális program fogadja a látogatókat.

Segély Torontálkeresztesnek   

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat segítsége szeptember 5-én érkezik a Temes megyei Torontálkeresztesre, amely települést idén tavasszal az árvíz 6 hétig teljesen elzárt a külvilágtól. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a falu minden gyermekének, - vagyis 108 fő részére - 12 000 Ft/fő szeptemberi tanévkezdési támogatást nyújt, melynek összes értéke 1 296 000 Ft.

Röviden

Krakkó érseke lett II. János Pál magántitkára, Stanislaw Dziwisz - szombaton délelőtt ünnepélyes szertartás keretében elfoglalta érseki székét a Wawel székesegyházában.II. János Pál pápa személyi titkárát, aki csaknem 40 éven át volt Karol Wojtyła legközvetlenebb munkatársa, XVI. Benedek pápa június 3-án nevezte ki a krakkói főegyházmegye élére. Dziwisz érsek a 78 éves Franciszek Macharski bíborost követi a krakkói székben. Az olasz Televízió 5-ös csatornája pénteken este exkluzív interjút sugárzott Dziwisz érsekkel, aki arra a kérdésre, hogy tudatában volt-e annak, hogy egy szent mellett élt, a következőket válaszolta: Azt hiszem ez mindenki számára világos volt. Miért keresték volna őt a fiatalok, ha nem azért, hogy elvezesse őket Istenhez? Ez haláltusája idején is világossá vált, amikor fiatalok ezrei töltötték meg a Szent Péter teret, hogy elkísérjék végső útjára. „Hagyjátok, hagy menjek az Úrhoz” – ezek voltak a Pápa szavai – aki utolsó pillanatig tudatánál volt. A még életében közbenjárásának tulajdonított csodákról soha nem akart beszélni, ezt ismételte: "A csodákat Isten csinálja, én csak imádkozom" – mondta még Stanislaw Dziwisz az olasz televízió számára adott interjújában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 27.)Galgóczi Erzsébet
író
75 éve, 1930. augusztus 27-én született Ménfőn

Egerek és emberek…   

Tudom én, hogy nálunk is van érdekvédelem: bizalommal lehet a Munkaügyi Bírósághoz fordulni. Az a bajom, hogy amikor a bíróságra kell menni, akkor már késő. Egyszerűbb lenne, ha kormányunk olyan magatartást mutatna, amivel megelőzné a nyugati befektetők kedvét a dolgozók túlhajszolásától, megalázásától.

Száz lépésre a Mars   

Kacsa a telehold méretű Marsot ígérő e-mail. A Mars nem augusztusban, hanem októberben kerül idén legközelebb bolygónkhoz, ám akkor sem látjuk majd telehold méretűnek.

XVI. Benedek pápa a kölni találkozóról   

"A vén Európa szívéből a fiatalok a soha nem csalatkozó reménység üzenetét intézték korunk embereihez"

Röviden

Chagall Szegeden - A Móra Ferenc Múzeumban már készülnek a szeptemberi Chagall-kiállításra. Nizzán kívül a kontinensen először Szegeden mutatják be az Odüsszeia-illusztrációkat ábrázoló, színezett kőnyomatsorozatot.

Kevesebb az áfabevétel a tervezettnél – Az idén eddig a tervezettnél kevesebb az áfabevétel. Az első hét hónapban 946,3 milliárd forintnyi áfa folyt be az államkasszába, ami az éves előirányzatnak mindössze 46,2 százaléka (holott időarányosan legalább 58 százaléknál kellene tartani). Igaz, júniusban még rosszabb volt a helyzet: az első félévben még csak 36,8 százaléka teljesült az éves előirányzatnak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 26.)Bulla Elma
színésznő
92 éve, 1913. augusztus 26-án született Selmecbányán

Gondolatolvasás helyett   

Surján László válasza Bauer Tamás: Orbán, bal, jobb című cikkére, amely a Népszabadság augusztus 10-i számában jelent meg. Bauer ugyanis két Orbán-bemutatásával kezdi írását. Ki nem mondott célja, hogy ezzel hiteltelenítse az ellenzék vezérét.

Aki szétcsapott a pesti provincializmusban   

"Európa rákényszerít majd bennünket is a spórolásra. Ennek a jelei már most is mutatkoznak. Nemcsak nálunk, hanem Németországban is reng a föld. Előbb-utóbb a régi európai kulturális intézményrendszer felborul..." - jósolja Fischer Iván abban az interjúban, amelynek aprópója, tulajdonképpen, a budapesti Mahler-ünnep volt.

Baka István: Trauermarsch   

Baka István verse, amelyet Gustav Mahler emlékének ajánlott, lélekközelivé hozza a nagy zeneszerzőt.

Röviden

Gyurcsány Budapestre várja az elszakított területek magyar képviselőit - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szeptember 5-re Budapestre hívta a határon túli magyar szervezetek elnökeit, hogy a nemzeti felelősség öt pontjáról egyeztessenek - jelentette be Batiz András kormányszóvivő. A megbeszélés központi témái a határon túli magyarok közjogi státusza, illetve az unió területére való beutazást segítő megoldások lesznek.

Sepsiszentgyörgy - Új támadás a Petőfi utca ellen. A prefektúra hivatalos levélben felszólította a sepsiszentgyörgyi helyi tanácsot, hogy vonja vissza az utcanevek megváltoztatására vonatkozó határozatának az 1918. December 1. sugárút átnevezésére vonatkozó részét. A határozat szerint a színház sarkától a Szent György térig terjedő szakasz a Petőfi Sándor nevet viselné, folytatólag a Széchenyi térig (a jelzőlámpákig) pedig a Mihai Eminescu nevet kapná.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 25.)


Manschgo-Görner: Vitkovics Mihály - litográfia
Vitkovics Mihály (Vitkovits)
 nyelvújító, költő, meseíró, az első író, aki magyar műveket fordított le idegen nyelvre

227 éve, 1778. augusztus 25-én született Egerben

Ön egyetért ezekkel…?   

Egyetért-e azzal, hogy Gyurcsány Ferenc azért képes a vízen járni, mert tudja, hová verte le Horn Gyula a cölöpöket?

Leforrázott szegfűt adtak át fiatalok Szili Katalinnak Marosvásárhelyen   

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke az Erdélyben tett magánlátogatása alkalmával augusztus 24-én 11 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában találkozott az RMDSZ Maros megyei politikusaival, valamint önkormányzati tisztségviselőivel, zárt ajtók mögött. A találkozó után Szili Katalin 12 órától sajtótájékoztatót tartott a helyszínen.

Röviden

Válságban az Operaház - Lapértesülések szerint 442 millió forintot vont el az Operaháztól a kulturális tárca. Ezért az Andrássy uti intézmény válságos helyzetbe kerülhet. Az Opera körülbelül félmilliárd forintos egyensúlyhiánnyal küzd. A kialakult helyzetben az új vezetés jelentős kiadáscsökkentésre kényszerül majd.

A Katolikus Karitász segítséget nyújt Székelyudvarhelynek - A segélyszervet főtitkára, Adányi László augusztus 25-én Székelyudvarhelyen találkozik a helyi karitász szervezet munkatársával, hogy a közös segélyprogramot kidolgozzák.Mint ismeretes, a heves esőzések miatt számos patak kilépett a medréből Székelyudvarhelyen és környékén. A Katolikus Karitász 5.000.000 Ft gyorssegélyben részesíti a székelyudvarhelyi és környékbeli árvízkárosultakat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 24.)Zathureczky Ede
 Kossuth-díjas hegedűművész

102 éve, 1903. augusztus 24-én született Iglón

Apaország – avagy: kertjeink alatt Budai Ilona   

Látom nyomorúságos nyolcvan évünk égi csatornáin: hogyan süllyed maga alá a magyar, miként találja ki a maga megsemmisítésének a módozatait – mindennapi viselkedésében, hitetlenné válásában, erkölcsi és nyelvi züllésében egyaránt. Miközben valakik folyton arról tesznek tanúbizonyságot, hogy él és a nagy internacionalizmus hálójában lubickol a nemzet. Nem élt és nem lubickolt – legföljebb egy-egy hétvégi sörözésben, vagy határon túli hátizsákolásban élhette meg (és ki) a maga magyarságát.

Eltemették Roger testvért   

A taizéi Kiengesztelődés Kápolnában kedden délután 2 órakor kezdődött katolikus szertartás szerint Roger Schütz testvér, a taizéi ökumenikus közösség alapítójának és perjelének temetési szertartása, amelyet Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke vezetett. A Szentszék képviseletében jelen volt Fortunato Baldelli érsek, franciaországi apostoli nuncius.

Rövid hírek

Észtország 5000 kettős állampolgára - A most Oroszországhoz tartozó, és Észtországgal határos pecsorszki-övezetben a 25 000 lakos ötöde egy kék és egy vörös útlevéllel is rendelkezik. A kettős állampolgárság papíron tiltott, a valóságban azonban mégis létezik, mert Észtország mindenkinek, akinek az ősei 1920 és 1944 között a "hagyományosan észt" pecsorszki-övezetben éltek, kiállítja az észt útlevelet. Így 5000 orosz állampolgár ma Észtország, és ezzel egyúttal az unió polgára is.. állomása)

Zágráb: Kettős állampolgárság - Egyezményt írt alá a kettős állampolgárság megadásáról Zágrábban Adnan Terzic boszniai és Ivo Sanader horvát kormányfő. Az államközi egyezmény aláírásával a két miniszterelnök lényegében a Horvátország és Bosznia között meglévő gyakorlatot törvényesítette, Szarajevó ugyanis eddig nem gördített akadályt az elé, hogy boszniai horvátok horvát állampolgárságot kapjanak. Zágráb az 1992-95 közötti háború alatt tömegesen adta meg a horvát állampolgárságot a boszniai horvát közösség tagjainak.

„Újraszámolás” az MSZP választójogi javaslata alapján - A nyári szünet után ma folytatódott a négypárti egyeztetés a kisebb parlamentről és a választási rendszer reformjáról. A Fidesz arra kérte az MSZP-t, hogy a következő találkozóra készítsék el az általuk javasolt szabályok adaptációját az 1994-es és 1998-as választási eredményekre.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 23.)

 

Ma 14 órakor temetik Roger testvért

Levél Taizéből

Egy ismerős pár évek óta él gyermekeikkel együtt Taizében, tőlük érkezett az alábbi levél. Ma a temetés napján lélekben mi is velük vagyunk.

 


Hernádi Gyula
író

79 éve, 1926. augusztus 23-án született Oroszváron

Kilenclukús, Piroschkás demochráczia   

Az emberek döntő többsége – a megkérdezettek hetven százaléka, hogy szakszerűségbe bújjak – járatják maguknak az ügyészség belső tájékoztatóit, a különböző közlönyöket; óránként ránéznek annak internetes honlapjára, együtt vizsgálják a különböző ügyeket az eljáró ügyészekkel, otthon, vacsora közben megvitatják házastársaikkal azt, hogy aznap, valamely ügyben, a fővárosi, vagy megyei ügyész vajon elég szakszerűen kérdezett-e. Nézeteiket összevetik a minden háztartásban a szakácskönyv mellett tartott perrendtartási kézikönyvekkel.

Versnyi hazám – Bágyoni Szabó István versei   

"vajon az egek hogyan fogadják
a föl nem síró
tetemet
a névtelent az anyanyelvtelent?"

A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetőjének közleménye 

"Felháborító, sőt ijesztő, hogy mennyire balesetveszélyessé váltak a BKV járművei, miközben a jegyárak - pontosan a biztonság ígéretével - az egeket ostromolják. "

Roger testvér üzen:

Azért van szemünk, hogy lássunk, és a tekintetünknek időnként szüksége van arra, hogy megpihenjen a kereszten függő Krisztus arcán. Művészkezeknek néha sikerült Krisztus arcának olyan kifejezőerőt kölcsönözni, melynek nyomán tekintetünk behatolhat a titok mélyére. Megértjük, hogy Krisztus mindenkinek meghagyja a szabadságát, hogy mellette döntsön, vagy megtagadja Őt. Senkit sem kényszerít. Majd kétezer éve áll egyszerűségében szívünk ajtaja előtt és kopogtat: Szeretsz-e engem? Mellettem maradsz-e, hogy virrassz és imádkozz azokért, akiktől ma a Föld bármely pontján elpártolnak azok, akiket pedig ők szeretnek; imádkozol-e azokért, akik a gyűlöletnek vagy kínzásnak áldozatai? Még ha nem is tudjuk hogyan imádkozzunk, akkor is megmaradhatunk a Föltámadott jelenlétében. A csönd hosszú ideje alatt, amikor látszólag semmi döntő fontosságú sem történik, akkor növekszik bennünk a jó, s akkor építjük föl belülről önmagunkat. (Roger testvér és Teréz anya közös keresztútjának 12. állomása)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 22.)Bakfark Bálint
lantművész, zeneszerző

429 éve, 1576. augusztus 22-én született Brassóban

George Washington magyar ősei   

Amerika egyik legtekintélyesebb történelmi szemléje feltárta a számunkra felbecsülhetetlen értékű hiteles adatokat, amelyekre minden magyar szíve büszkén kell, feldobogjon, mert George Washington ősei révén a magyar királyi családdal volt vérrokonságban. Itt közöljük az angol cikk első oldalát fényképmásolatban és első ízben a fordítását magyar nyelven.

Avatják Aradon a Megbékélési parkot   

Augusztus 22-én, Arad Napján kerül sor a Megbékélési park hivatalos felavatására. Mostanra tisztázódott, hogy az ünnepségen részt vesz Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke Ioan Onisei kulturális államtitkár és Onno Simons, az Európa Bizottság bukaresti delegációja helyettes vezetőjének társaságában.

Hol vagy, Ismeretlen Anyuka?   

Idén szoborból, emlékműből is mintha kevesebbet állítottunk volna Szent István tiszteletére. Legalább nincs még több István-szobor, ami előtt pironkodhatunk, hogy mit is kezdtünk a ránk örökül hagyott országgal.

Roger testvér üzen:

Keresd, hogyan lehetsz kovász a tésztában, miként szerethetnéd még jobban az egyházat. Gyakran ütközöl majd válaszfalakba, amelyek megosztják Krisztus Testét, az egyházat. A kiengesztelődés munkálóit mindig az jellemzi, hogy Krisztust követve inkább beteljesíteni akarnak, mintsem lerombolni. Inkább megérteni, mint kioktatni. Az ilyenek a közösségen belül maradva kitartanak helyükön mindaddig, amíg át nem változik, meg nem dicsőül az egyházban még az is, ami esendő. (Roger testvér és Teréz anya közös keresztútjának I. állomása)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Különbusz Budapestről Roger testvér temetésére

Roger testvér temetése augusztus 23-án kedden 14 órakor lesz a taizéi templomban.

 

(aug. 21.) Vasárnapi gondolat

A nap szentje:

Szent X. Pius pápa (Giuseppe Sarto)
augusztus 21.

Sólyom László elnök úr ünnepi beszéde   

Új egyensúlyra van szükség az alkalmazkodás és a kezdeményezés között - jelentette ki Sólyom László augusztus 20-a alkalmából elmondott ünnepi beszédében Budapesten szombaton.

Bármilyen hazugság megengedhető…   

A múltat be kell vallani, írta József Attila. Magyarországon még nem tartanak ott, hogy - mint azt Németországban megtették - megvallják a múltat. A nácizmus és kommunizmus erkölcsi romjait el kell takarítani - mondta Fejtő Ferenc...

Fórumot is tartottak a gazdák 

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött szombaton a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által szervezett egész napos Szent István-napi rendezvény, melyet gazdanagygyűlés és fórum követett Budapesten a Felvonulási téren.

Roger testvér üzen:

Anélkül, hogy tudnád, sebet ejthetsz azon, akit megérintesz. Egyedül Krisztus érintése nem horzsol. Felebarátod életéből ne ragadj ki csupán egyetlen szakaszt, hanem életének egészét tartsd szem előtt. Ne próbáld hát szétválasztani a konkolyt és a búzát. Az egyikkel kitépnéd a másikat is, és csak letarolt vidék maradna utánad. Az igazgyöngyöt repedezett földre cserélnéd, mely mohón elissza a vizet. (Források)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 20.) Ünnepi gondolat


Senyei Károly alkotása a Hősök terén
Szent István király ünnepe

Határon innen, határon túl   

"Mert sok olyan határ rejtőzik az emberi természetben, amely oka lehet az okozatnak: a földrajzi határok erőszakos megváltoztatásának. És e belső okok jóval nehezebben küzdhetőek le, mint akár egy államhatár – két nép, két nemzet között. Ott lapulnak azok az emberi lélek legsötétebb zugaiban; az érzelmek ingoványaiban; a mocsaras gőg kaotikus justizmordjaiban... A józan ész gátló határai: a gyűlölet, kegyetlenség, bosszú, közömbösség; azok a belső határok, amelyeket nehezebb megfékezni, nehezebb legyőzni, mint akármely, katonákkal, bunkerekkel, szögesdrótokkal, taposóaknákkal megerősített országhatárt..." Péterfi Vilmosra emlékezünk, és emlékeztetünk, egy aktuális hangulatú novellája felelevenítésével.

Egy híján húsz

Épp csak bemocskolta kicsit; épp csak „árnyalta” annak emelkedett hangulatát; épp csak annyit mondott, amennyi kell ahhoz, hogy holnap – a zászlókra pillantva – felnevethessen, felröhöghessen az, akinek ez a három szín egyébként sem oly kedves.

Hazádé maradni   

„Mi a cél? A folytatás, az újrakezdés. S eszköze: a létezés, a túlélés, a fennmaradás; agyunk, szívünk, gondolataink, hitünk, beszédünk, a kéz, a marok, a láb, a múlt és jövő. Ebben tévednek ellenfeleink. A mai megadásunk nem az ő győzelmük. Az ő győzelmük a mi megsemmisülésünk volna..."

Roger testvér üzen:

Minden azon múlik, hogy milyen szemmel nézzük magunkat, a többieket, az eseményeket. Végső soron belőlünk indul ki szinte minden, ami velünk történik. Vagy az élet kevélysége lesz egzisztencián motorja, s uralkodni vágyunk az emberek és dolgok fölött (akár a pénzük révén, akár anélkül), - vagy pedig a krisztusi szemlélet irányítja tekintetünket. Akkor megnyílik előttünk az élet odaadásának útja. (Források)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 19.)


Horváth Mihály 
püspök, történetíró, kultúrpolitikus, miniszter, az MTA tagja

127 éve, 1878. augusztus 19-én halt meg Karlsbadban

Szlovák szemmel Magyarországról 

A Hospodárske noviny budapesti munkatársa augusztus 17-én elemezte a kormánykoalíció és az ellenzék küzdelmét és a jövő évi választások előtti kampányt. A szerző megállapítja: nem egyértelműen váltak be a Medgyessy-Gyurcsány váltáshoz fűzött remények.

Újra együtt tombol az Ős-Hungária   

Fenyő Miklóst bátran nevezhetjük az egyik legnagyobb magyar könnyűzenésznek, hiszen „Mr. Rock and Roll" az elmúlt 36 évben nem kevesebb, mint 27 albumot készített, 3 pártfogoltjának pedig összesen 7 albumán vállalt menedzseri feladatot.

A fele sem tréfa

Egy újabb oldallal folytatjuk nyári könnyű, politikai humoros sorozatunkat.

Invitáló – Sátoraljaújhely, focivarázs   

Bár főszerepben a labda; no de ez mégis egy nyár végi, utolsó, nagy pihenésre invitálás. A Tokaji Borvidék fellegvára, Sátoraljaújhely, a természeti szépségekben és kulturális örökségekben gazdag Hegyköz fővárosa, augusztus utolsó hétvégéjén – 26-tól 28-ig - vendégségbe hívja a futball szerelmeseit.

Roger testvér üzen:

Megbocsátani, elfeledni mások múltját, ez egyike a legnagyobb, reánk váró merész tetteknek, ha Krisztus akarjuk élni az emberek között. Megbocsátani és újból megbocsátani, ez eltörli a múltat, és a közvetlen jelenbe visz át... Ha megbocsátasz, Krisztussal együtt elmondhatod az Ő utolsó könyörgését: "Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek". És ebből az imából egy másik is fakad: Atyám bocsáss meg nekem, hisz oly gyakran én sem tudom, mit teszek. (részlet Egy más jövő bizonysága című levélből)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 18.)


Ferenc József
osztrák császár, magyar és cseh király

175 éve, 1830. augusztus 18-án született
Schönbrunnban

Boldog Gizella arcképe Lövétebányán   

Egyetlen olyan templomot találtak a Kárpát-medencében, amelynek Boldog Gizella a névadója. A Hargita lábainál lévő alig 150 lelkes kis település Szentkeresztbánya filiáléja. Surján László feleségével együtt úgy döntött, hogy ennek a közösségnek adományozzák Szabó Béla Leó Boldog Gizellát ábrázoló festményét.

Eltemették Szabó Ivánt 

Elment tehát. Kiváló ember volt. Hitét nem tudta megtörni semmi. Politikai sikerei nem tették gőgössé, politikai csalódásai nem keserítették meg az életét.

Nyílt levél a Népszabadság Szerkesztőségének 

Dobai Miklós budapesti lakos nyílt levélben tiltakozik a Népszabadság erőszakos olvasó-fogó akciói ellen.

Röviden

Roger testvér üzen: "Ha Te nem támadtál volna föl, Krisztus Urunk, honnan merítenénk az erőt, hogy követhessünk emberlétünk végső határáig, hogy újból és újból Téged választhassunk, egészen öregségünkig?"


Augusztus 18-án csütörtökön este 19:30 órakor Roger testvérre emlékező taizéi imaóra a Városmajori templomban.Szent Istvánról is megemlékezett a Szentatya az általános kihallgatáson - Castel Gandolfo: A mai általános kihallgatáson jelen lévő hívek között magyar zarándokokat is köszöntött a pápa, megemlékezve Szent István király közelgő ünnepéről. A magyar köszöntés így hangzott: „Isten hozott benneteket, kedves magyar zarándokok. A héten tartjuk Szent István király ünnepét. Őrizzétek híven az Ő örökségét. Szeretettel adom rátok apostoli áldásomat.”

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 17.)

Meggyilkolták Roger testvért
 

Augusztus 16-án, kedden gyilkosság áldozata lett Roger Schütz. A Taizéi Közösség alapítóját egy elmeháborodott nő ölte meg 20.30-kor, az esti ima közben. Korunk egy újabb szentje távozott a Földről. Halálának különös jelentősége, hogy épp az ifjúsági világtalálkozó megnyitásának napján távozott az örök hazába. Egész életében kiemelkedő szerepe volt a fiatalsággal való foglalkozásnak.
Ma este 6 órakor engesztelő szentmiseáldozatot mutatnak be érte többek között a budapesti zugligeti Szent Család plébániatemplomban is.
Benedek Elek
író, újságíró

76 éve, 1929. augusztus 17-én halt meg az erdélyi Kisbaconban

Találkozás Kallós Zoltánnal, a népzene szerelmesével 

Olvasom a hírt, hogy Kallós Zoltán visszautasította a minisztérium kitüntetését. Hogy miért, azt kellően megindokolta: de talán nem árt felelevenítenünk egy hét esztendővel ezelőtt készült interjú szövegét. Amelyből kitűnik: Kallós Zoltán nem először emelt szót, nem először békétlenkedett a segítség helyett kitüntetéseket osztogató látszatpolitizálás ellen. Olvassák az egykori, ma is elevenen szóló mondatokat - minden aktualizálás, kommentálás nélkül...

Gyógyul Gyurcsány gerince 

A milliárdokat(?) sikkasztó(?) csaló(?) pedig – de hát tudják. Nem árt a sok-sok kérdőjel – a végén még kiderül, hogy semmit sem követett el, amiben pedig bűnös lenne, azt az ügyészség szabálytalanul rögzítette. Komolyan mondom – nem értem az egészet. Ezek az emberek, ott, a médiában, és a bűnüldözésben, komolyan azt hiszik, hogy – egyszer – nem kerülhetnek a helyzet másik oldalára?

NGKM Dolgozóinak Önálló Szakszervezete közleménye   

Esélytelen fogyasztóvédők az esélyegyenlőségi minisztériumban - 4-ből 3?

Röviden

Elkészült a Márton Áron szobor Bocskai Vince szobrászművész szovátai műtermében elkészült Márton Áron püspök egész alakos, három méter magas bronzszobra, amelyet ez év novemberében avatnak fel Kolozsvár főterén, a Szent-Mihály templom előtt.

Öt-tízezer gazdát vár a fővárosba a Magosz - Öt-tízezer gazda indul pénteken és szombaton Budapestre a Felvonulási térre a Magosz szervezésében: A gazdák bográcsokat hoznak magukkal, hogy megvendégeljék a fővárosiakat. A tavaszi gazdademonstráció helyszínén már pénteken megkezdődik az ökörsütés, 20-án ökumenikus istentiszteletre, gazda-nagygyűlésre kerül sor, a gazdák által a fővárosiak részére készített ételekkel a minőséget kívánják bemutatni. "Olyan ízeket, amelyek nem találhatók meg az áruházláncok silány, tucatáruiban

Visszautasította az NKÖM díját Kallós Zoltán - Visszautasította a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által adományozott Csángó-díjat a neves néprajztudós, Kallós Zoltán, mert nem ért egyet a magyarországi támogatások jelenlegi gyakorlatával. Szerinte Magyarországon nincs meg a megfelelő akarat a romániai szórványmagyar közösségek művelődési-oktatási rendszerének támogatására.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 16.)


szobra Szentgothárdon
Széll Kálmán
politikus, miniszterelnök, az MTA ig. tagja

90 éve, 1915. augusztus 16-án halt meg Rátóti birtokán

Nosztalgia laktanya látogatás 

Lenti Város Polgármestere Nógrádi László tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt egy nosztalgia laktanya látogatásra.

Kuncog a labda, nem pattog… 

Ugyanarról, másképp, azaz Öcsi talán mégis bácsi - hiszen a labdarúgás olyan távoli üzenetét jelenti a mai magyar szurkolónak, mint a világlátott, ezeréves öregemberek történetei. Hiszem, hiszem, be bizonyisten, nem igaz...

Beutalót kell kérni a sebészhez is  

Januártól beutaló nélkül nem lehet majd szemészhez, sebészhez vagy fülészhez fordulni. A betegek tömegeit bosszanthatja fel, ha enyhe sérüléssel, rövidlátással kétszer kell sorban állniuk az orvosnál. Annak, aki beutaló nélkül megy szakorvoshoz, kiszámlázhatják a vizsgálat költségeit is.

Röviden

Ahol Isten eltűnik, ott az ember lesz kisebb - Castel Gandolfoban a Szentatya a nyári rezidenciájának otthont adó helység plébániatemplomában mondott szentmisét Mária Mennybevételének ünnepén. A pápa beszédében Isten jelenlétének fontosságáról szólt. Ahol Isten eltűnik, ott az ember nem nagyobb lesz, hanem kisebb. Végül már csak a vak fejlődés produktuma lesz, eszköz, akit kihasználnak, nemegyszer megaláznak – mondta a Szentatya.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 15.)

Nagyboldogasszony ünnepe


Tiziano: Mária mennybevétele

Egyszerűbb a törvények semmibe vétele? 

Nem futná mindenre, akkor inkább ne is csináljunk semmit?! Azért szerintem annak nagyobb propaganda értéke lenne, ha legalább pár középületet megközelíthetővé tennénk. Látnánk, hogy az adóforintjainkat értelmesen költik el. Ennek közeli megvalósulásától sajnos nem félek. Kis hazánkban továbbra is egyszerűbb a törvények életbe léptetésének elhalasztása, vagy éppen a törvény semmibe vétele...

Honlap-ajánló: autópályadíjak  

Még nincs vége a nyaralási szezonnak, így sok hasznos információhoz lehet jutni a sielők honlapjáról. Országonként ismerteti az autópályákon alkalmazott díjrendszereket és a személygépkocsival fizetendő díjakat. Minden ország autópálya-úthálózatáról található térkép is.

Tanulási lehetőség a Kastli Európai Magyar Gimnáziumban   

A németországi, Kastl városi Európai Magyar Gimnázium és Internátus vezetősége 45—50 erdélyi — romániai — tanuló számára biztosít lehetőséget és feltételeket, hogy gimnáziumi tanulmányaikat a nyugati magyarság egyetlen magyar nyelvű intézményében folytassák és fejezzék be.

Röviden

Wim Wenders ökumenikus díjat kapott - Wim Wenders, a német filmrendező a Locarnói Filmfesztiválon az ökumenikus zsűri különdíját vehette át a filmművészetben végzett kiemelkedő tevékenységéért. „A hamis látszat keltése és az erre való képesség újra és újra beárnyékolta a filmművészetet” – hangsúlyozta Karsten Visarius, a locarnói ökumenikus zsűri elnöke a díj átadásakor. „Wenders művészete azonban már a kezdetektől, vagyis az Aura című filmjétől kezdve az emberben és a dolgokban meglévő, nem fizikai minőségeknek ered a nyomába. Kevés mai rendező gondolkodott olyan felelősségteljesen a filmezésről, mint ő.”

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 14.) Vasárnapi gondolat


Barabás Miklós akvarellje
Clark Ádám
angol mérnök, az alagút és a Lánchíd építője

194 éve, 1811. augusztus 14-én (vagy 11-én)
született Skóciában

Dyptichon Öcsiért 

Lehet-e esélyünk egy szelíd, ám határozott politikai kampányra? Aligha. Másfél évtizede botorkálunk a rendszerváltás útján, olykor helyben futva, olykor az egy lépés előre, kettő hátra taktikájával; s most határozottan ugyanoda érkeztünk, ahonnan indultunk. A hatalomnak láthatóan nincsenek konkrét gazdaságépítő elgondolásai; az állami vagyon további eladásából, és újabb, s újabb adók beszedéséből próbál eredményeket felmutatni (miközben az egész évre tervezett költségvetési hiányt már az esztendő felére produkálta). 

Kommentár nélkül!  

Szabó Csaba, a Tokaj Kereskedőház Rt igazgatósága volt elnökének közleménye szerint a Népszabadság című napilap csütörtök és pénteki számában vezető hírként foglalkozik a Tokaj Kereskedőház Rt polgári kormány alatti működésével. Nem meglepő, hogy az írások tendenciózusan, a témát sokadszor felmelegítve próbálják lejáratni az Orbán kormány tagjait és a Tokaj Kereskedőház Rt akkori vezetőit. Kiemelt téma a Szárhegydűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft és a Tokaj Kereskedőház Rt kapcsolata, amelynek tényszerű feltárására parlamenti vizsgáló bizottság alakult. A két írás összhangban a Parlamenti Bizottság kormánypárti tagjainak a sajtóban tett eddigi állításaival, számos valótlanságot tartalmaz.

Közvéleménykutatás  

Legújabb szavazós kérdésünkkel azt tudakoljuk, hogy melyik rádiót hallgatod legszívesebben? Hat rádióállomást soroltunk fel, s kíváncsian várjuk a véleményedet.

Röviden

Liszt Ferenc kerékpártúra másodszor - 2004. augusztus 22.-én ragyogó napsütéses időben Harka és az osztrák Nyék (Neckenmarkt) önkormányzata hagyomány-teremtő céllal, Liszt Ferenc kerékpártúrát szervezett. Cél, a határon átnyúló kapcsolatok további erősítése, emlékezés közös kulturális múltunkban jelentős szerepet betöltő Liszt Ferencre, valamint a kerékpározás, a kerékpáros turizmus népszerűsítése volt. Az idei túra ideje: 2005.augusztus 28. vasárnap, nevezni a harkai futballpályán 9-órától lehet, nevezési díj: 250 Ft / 1 Euró. Start: 10-órakor, szintidő 3 óra, Információ: 06-20/365-21-26 A túra útvonala: Harka-Sopronnyék-Doborján /Harka-Neckenmarkt-Raiding / Oda -és vissza kb. 25 km.

Megkezdődött az idei Zempléni Fesztivál a sárospataki várban tartott koncerttel - Huszonhét településen több mint 50 program várja vendégeket egy héten át. A négy központi helyszín Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs. Magyar, szláv, skandináv, mediterrán, latin és afrikai napok mellett barokk és vadászlakomák, zenés teadélutánok várják a fesztiválbarátokat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 13.)


Borsos Miklós
szobrász, grafikus, éremművész

99 éve, 1906. augusztus 13-án
született Nagyszebenben

Quo Vadis, Polgártárs? 

Lehet-e esélyünk egy szelíd, ám határozott politikai kampányra? Aligha. Másfél évtizede botorkálunk a rendszerváltás útján, olykor helyben futva, olykor az egy lépés előre, kettő hátra taktikájával; s most határozottan ugyanoda érkeztünk, ahonnan indultunk. A hatalomnak láthatóan nincsenek konkrét gazdaságépítő elgondolásai; az állami vagyon további eladásából, és újabb, s újabb adók beszedéséből próbál eredményeket felmutatni (miközben az egész évre tervezett költségvetési hiányt már az esztendő felére produkálta). 

A Püski házaspár kapja a Szent István-díjat  

Az összmagyarság érdekében végzett áldozatos tevékenysége miatt, a hetvenedik házassági évfordulóját ünneplő Püski házaspár kapja idén a Szent István-díjat. Erről július 16-án döntött az alapítvány kuratóriuma, valamint a támogatók. Az ünnepélyes díjátadóra augusztus 14-én kerül sor a Mindszenty József Katolikus Iskola Millenniumi díszudvarán.

Nyári úti beszámoló - Olaszország (4)  

Egy kedves Olvasónk küldte meg nyári szabadságáról készített beszámolóját és fényképeit. Ez egyben bíztatás arra is, hogy aki készít hasonló beszámolót, ossza meg velünk élményeit, mi pedig szívesen közreadjuk.

Röviden

A Világtalálkozó interneten is nézhető - A kölni sajtóiroda közlése szerint a Világtalálkozó eseményeit interneten is lehet majd követni augusztus 16-án délelőtt 10 órától. A cím: www.weltjugendtag.tv. A televízió naponta legalább 10 órát közvetíti élőben a koncertekről, előadásokról és a Szentatya látogatásáról.

Végvári napok Sümegen - Sümegen szombaton kezdődik az évek óta komoly turisztikai látványosságnak számító sümegi végvári napok programsorozata. A török seregek sosem tudták bevenni a hegyormon lévő Sümeg várát, de szombaton a korhű jelmezekbe öltözött turbános csapatok ismét rohamot indítanak a magyar várvédők ellen. A várostrom első napját ókori cirkusz, lovagi torna és középkori lakoma zárja.

Az MDF aláírja a kormány tervezetét - Aláírja a Magyar Demokrata Fórum a gazdaságpolitikai nyilatkozattervezetet - jelentette be a párt frakcióvezetője. A párt négy kiegészítő javaslatát a gazdasági miniszter is elfogadta.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 12.)Bródy Sándor
író, drámaíró, publicista

81 éve, 1924. augusztus 12-én halt meg Budapesten

Mákoskalács-elvonókúra 

Az EU-csatlakozás népszavazásának másnapján Medgyessy „Come Back” Péter ex-miniszterelnök a félelmek eloszlatására mákosgubát osztott a Felvonulási téren. Hogy a mákosguba-őrület nem éppen népi kezdeményezésként indult, hanem a kormány béna EU-propagandája ültette el a köztudatban, akkor, ott, mintha nem hangzott volna el. Mindegy. A lényeg, hogy megígérték nekünk. Okosok most kitalálták, hogy január 1-től egy kivételével az összes nálunk honos mák termesztését betiltják.

Egy nyelv kevés, három már sok 

Miért kell „helyből” két nyelvvizsgával rendelkeznie az egyetemre jelentkezőnek? Diplomát e nélkül kiadni valóban nem tartható; ez rendben van. De vajon milyen körülmények között jut el az érettségiig az a középiskolás, akinek az érettségiig még két nyelvvizsgát is le kell tennie, ahhoz, hogy elérje a felvételi ponthatárát?

Drágám, te Prágám… II.  

Prágát járva minden pillanatban elénk lép valaki, vagy valami az egyetemes kultúrtörténetből. Egy kávéház neve, egy szobor; bármi. A város idegenforgalmának szervezői műveltség-élményekre építenek; és mindig bővül, mélyül, formálódik a kínálat. És Budapesten?

Strasbourgi kalandozások IV.  

Hazajöttem Strasbourgból. A hazai szelek a szeparált autópálya után valahol a főváros határán csaptak meg először. Amikor az autó harmincas tempónál elkezdett veszettül zötykölődni, akkor éreztem igazán, hogy itthon vagyok. Hát igen, azok a szép pesti kátyúk, azok nagyon fognak hiányozni! Ha egyszer eltűnnek. Ez amolyan Hungarikum, meg kéne őrizni az utókornak.

Nyári úti beszámoló - Olaszország (3)  

Egy kedves Olvasónk küldte meg nyári szabadságáról készített beszámolóját és fényképeit. Ez egyben bíztatás arra is, hogy aki készít hasonló beszámolót, ossza meg velünk élményeit, mi pedig szívesen közreadjuk.

Röviden

Csütörtökön kezdődtek a németországi előtalálkozók - A német egyházmegyék előtalálkozóra fogadják a XX. Ifjúsági Világtalálkozóra Kölnbe tartó fiatalokat. Augusztus 15-ig 160 országból több mint 120000 fiatalt látnak vendégül a német egyházmegyék plébániái és közösségei.

Háromszéken megépítik a világ legnagyobb székelykapuját - Közel tíz méter magas és több mint 14 méter széles lesz az a székelykapu, amit szeptember 10-én avatnak fel Kovászna megyében, a torjai községnapokon.  A kaput egy helybéli mester faragja ki egy régebbi kapu mintája alapján. Egy másik, Kovászna megyéből származó óriás székelykaput a múlt év végén avattak fel Argentínában, a Buenos Aires-i Magyar téren. Ezt a kaput Gelencén készítették.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 11.)Heltai Jenő
író, költő, színpadi szerző, szerkesztő

134 éve, 1871. augusztus 11-én született

 

Rossz hírek 

Mondják, hogy a régi időkben a rossz hír hozóját akár le is döfték. A lefejezés, a dárdával átszúrás vagy más hasonlók már eltűntek a gyakorlatból, de a hírek "rosszasága" ma is ellenérzéseket kelt, különösen kormánykörökben.

Hol a pénz? Részben a biztosítóknál... 

A 28 magyarországi biztosító - 24 részvénytársaság és 4 biztosító egyesület - tavaly 48,99 milliárd forint adózás előtti profittal zárt és 7,3 milliárd forint társasági adót fizetett. Profitjuk egy év alatt 50 százalékkal emelkedett. A cégek 2004-es nyereségükből közel 25 milliárd forint osztalékot fizettek ki tulajdonosaiknak - mintegy 7 milliárd forinttal többet, mint 2003-ban.

Drágám, te Prágám… I.  

Prága épp oly sajátos logikát vár el az autóval közlekedőktől, mint Budapest. Elég egyszer rossz sávba keveredni, és az ember – jószerivel - csak a város határában tud visszafordulni; ott sem épp szabályosan. A belső, kisebb utcák egymáshoz viszonyított forgalmi rendje kaotikus; az ember hiába tájolja be magát, hogy, úgy körülbelül, mondjuk, észak-keleti irányba akar eljutni. Mert a behajtani tilos táblák szép komótosan kiviszik a délnyugati városrészbe…

Strasbourgi kalandozások III.  

Kedden egész nap esett az eső, maradtam a négy fal között. Strasbourg elég unalmas ahhoz, hogy ne akarjak elázni benne, szuvenír-vadászatban megfáradt idegeimnek meg jót is tett egy nap szünet. Gondoltam, nézem a tévét, de az itteni műsor semmivel sem jobb, mint a hazai. A szerkesztők itt sem az én kegyeimbe akarnak beférkőzni az infantilis vetélkedőkkel, és a "médiasztárok" érdekfeszítő beszélgetéseivel.

Nyári úti beszámoló - Olaszország (2)  

Egy kedves Olvasónk küldte meg nyári szabadságáról készített beszámolóját és fényképeit. Ez egyben bíztatás arra is, hogy aki készít hasonló beszámolót, ossza meg velünk élményeit, mi pedig szívesen közreadjuk.

Röviden

A legtöbb szlovák állampolgár Szlovákiában nyaral (44%). A külföldi lehetőségek között Horvátország vezet (23,6%), majd Görögország (8,6%), Olaszország (8,3%) és Bulgária (5,9%) jön. Csak minden huszadik szlovák állampolgár( 5,6%) tölti Magyarországon a szabadságát, s ezzel hazánk az 5. helyen áll, megelőzve Csehországot (4,1%), Egyiptomot, Spanyolországot.

Induljunk hullócsillaglesre! - Minden év augusztusának közepén szép égi látványt nyújt a Perseida-meteorraj vonulása. Bár a jelenség csúcsa augusztus 11-én és 12-én éjszaka várható, érdemes már szerda éjszaka is hullócsillaglesre indulni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 10.)Toldy Ferenc (Schedel)
„Ô a magyar irodalomtörténet atyja"  orvos, nyelvész, irodalmár és történész

200 éve, 1805. augusztus 10-én született Budán

Mélymeggyőződés 

Ez már majdnem olyan értelmetlen szó, mint a mélymagyar. De ne becsüljük le. Mint vasárnap óta tudhatjuk, az ország jelenlegei miniszterelnöke „mélyen meg van győződve” arról, hogy vezetésével az MSZP győzni fog a következő választásokon.

Elszáll talán a repülőtér is  

Van annak, aki el nem issza – tartja a mondás. Van annak, aki el nem adja – mondhatjuk a kormány privatizációs rohamát látva. A „családi ezüstnek” ez az elkótyavetyélése már nemcsak a politikai arénában vált ki éles vitákat, hanem az érintettek körében is.

Doktorrá fogadom  

A doktorrá avatásokkal/fogadásokkal kapcsolatosan tettünk fel néhány etikai kérdést, melyre várjuk olvasóink reagálását.

Nyári úti beszámoló - Olaszország (1)  

Egy kedves Olvasónk küldte meg nyári szabadságáról készített beszámolóját és fényképeit. Ez egyben bíztatás arra is, hogy aki készít hasonló beszámolót, ossza meg velünk élményeit, mi pedig szívesen közreadjuk.

Röviden

Kétszázezren látogattak el idén a Művészetek Völgyébe - A tíz nap legsikeresebb rendezvényei az Amadinda együttes vezette Ütősvölgy, a dzsessz-minifesztivál, valamint a Bárka Színház előadásai voltak. Több olyan program is volt, amelyre legalább ötször annyian szerettek volna bejutni, mint amennyi néző befogadására alkalmas volt a terem vagy sátor.

Megtisztelő hetedik hely. Egy dán utazási iroda felmérése szerint Budapest a hetedik legnépszerűbb célpont a városi turizmust előnyben részesítő dánok körében. A sorrend: 1. London, 2. Párizs, 3. Barcelona, 4. Nizza, 5. New York, 6. Malaga, 7. Budapest, 8. Róma, 9. Prága. (Berlingske Tidende)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 09.)


báró Orczy Lőrinc
költő, mecénás, a Tisza szabályozásának kormánybiztosa 

287 éve, 1718. augusztus 9-én született Tarnaőrsön

Szelmenci álom 

Szelmencen hatvan év óta először látszik úgy, hogy végre teljesül a határ két oldalán fekvő egykor összetartozó falu lakosságának álma, miután augusztus elején lebontották a települést elválasztó szögesdrótkerítést. 

Nyári bolondságok  

Politikai humor.

Augusztus 20-tól Szent István Rádió  

Az öt éve indult Egri Katolikus Rádió augusztus 20-tól Szent István Rádió néven működik. Ez az új név nem a cégér átfestése, hanem inkább a fél évtizedes következetes munka megkoronázása, s a jövő kihívásainak bátor vállalása.

Röviden

Húsz centiméter hó esett augusztus 8-án éjszaka a Magas-Tátra ezer méter feletti csúcsain. Az Alacsony-Tátrában tíz centiméter hó hullott. A szakemberek szerint csak késő ősszel szokott ilyen idő lenni.

A világ legdrágább SMS-ei közpénzből? - Dobó László fidesz- képviselő szerint darabonként 27500 forintba került az eddig  beérkezett tízezernyi sms, amit a kormányzati kérdésekre küldtek az állampolgárok. A kampányt egy külföldi cég, a Young és Rubican bonyolítja le 275 millió forintos keretszerződés alapján. A honatya szerint az adatkezelés törvényessége is kérdéses, ezért azt kérdezik a miniszterelnöktől, hogy lesz-e felelősségrevonás, tudnak-e róla, hogy külföldre kerülhetnek magyar adatok és, hogy mi értelme van az egész kampánynak.

Öttusa-világbajnokság: aranyérmes a magyar férfi váltó - A Kállai Ákos, Horváth Viktor, Fülep Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a varsói öttusa-világbajnokság váltó versenyében. GRATULÁLUNK!

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 08.)


Ferenczy István alkotása
Kölcsey Ferenc
költő, kritikus, politikus, szónok

215 éve, 1790. augusztus 8-án született Sződemeteren

Gondoljunk a marik-ra! 

Vajon ma Magyarországon hány olyan falusi iskola van, ahol a diákok megnézhetik: merre élnek a marik?

Hamisítók és tudatmódosítók  

Kommentár nélkül adjuk közre M.Szabó Imre írását a Szent István-tervben szereplő médiaetikai testület létrehozásával kapcsolatosan.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 20.  (befejező rész)

Társadalombölcseleti alaptételeinkből folyik, hogy szerintünk az államhatalom gyakorlóinak minden joga megszűnik, mihelyt összeütközésbe kerülnek a közjó törvényével. S valóban, a mai keresztény állambölcselők kivétel nélkül elvként állítják fel, hogy amikor az államfői abszolutizmus vagy akár a többségi önkény is az államhatalommal visszaélve nyilvánvalóan és tartósan megsérti a közjót, akkor a népet, mint egészet, megilleti, végszükségként, az ellenállás joga.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 07.) Vasárnapi gondolat


Bibó István
jogtudós, politikus, szociológus
94 éve, 1911. augusztus 7-én született

Mayer püspök a csángók kegyhelyén Nagyboldogasszonykor 

A román–magyar egyházi kapcsolatok örvendetes fejleménye, hogy Petru Gherghel jasi püspök felkérte Mayer Mihály pécsi megyés püspököt a Nagyboldogasszony napi magyar szentmise és szentbeszéd megtartására a csángók legrangosabb búcsújáróhelyén.

Ködös reggel, napos dél  

Ködös reggel, napos dél, négy tételben a Duna felső folyásánál.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 19. 

Semmiféle politika sem minősíthető „nemzetinek” akkor, bármilyen irányú és szándékú is egyébként, ha ellene van annak, hogy a nép valami hivatástudat nyomán nemzetté emelkedjék, vagy a hivatástudat birtokában nemzet maradhasson.

Röviden

Felújítják Marco Polo szülőházát - A horvátországi Korcula szigetén felújítják a nagy felfedező, Marco Polo szülőházát. A kétemeletes ház Dél-Dalmáciában, Korcula városka falakkal körülvett labirintusában áll, és sóhajok hídján lehet megközelíteni.

300 fiatal Máriapócs felé - A Hajdúdorogi Egyház és az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda augusztus 7-12. között idén is megrendezi az immár több éves hagyományra visszatekintő Ifjúsági Gyalogos Zarándoklatot Máriapócsra; Sátoraljaújhely – Pácin – Dámóc – Kisvárda – Baktalórántháza érintésével. A Zarándokalt főszervezője dr. Seszták István főiskolai lelkész, tanár, a nyíregyházi Katolikus Kollégium igazgatója. A tervek szerint a kb. 300 fiatal augusztus 12-én, pénteken érkezik Máriapócsra,

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 06.)


Mányoki Ádám
festőművész
248 éve, 1757. augusztus 6-án halt meg Budapesten

Hirosima a történelem első nukleáris holokausztjára emlékezik 

Szombat reggel 8.15-kor rövid időre leáll a város forgalma, és Japán-szerte mindenki csatlakozik a néma tiszteletadáshoz. 1945. augusztus 6-án ebben az időpontban dobták le a „Little boy” nevet viselő bombát. Hirosima 350 000 lakosa közül 140 000 ember halt meg azonnal, a túlélők sugárfertőzöttsége miatt még napjainkban is évente 5000-en válnak a bomba kései áldozataivá.

Újvidéki rádió: „magyar állampolgárok vagyunk!"  

Az Újvidéki Rádió szerda délutáni (augusztus 3.) magyar adásában a kettős állampolgárság témáját tűzte műsorra. Felvezetőként a délvidéki politikusok interjúját játszották be, majd a hallgatók is hozzászólhattak a témához.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 18. 

Mindig ismert a történelem tömegek fölé magasló nagy egyéniségeket, akik feláldozták, vagy készek voltak feláldozni életüket a népükért. Nem az államért és nem a társadalomért, hanem a népért, amellyel egynek érezték, és tudták magukat. Már ez is figyelmeztetés arra, hogy a népet egy külön társas alakulatnak kell tekinteni, amely, ha sokban össze is mosódik az állammal és a társadalommal, mégis más, mint ez a kettő.

Röviden

Az SZDSZ rászólt Hillerre - Gusztos Péter arra kérte az MSZP pártelnökét, hogy ne szóljon bele az SZDSZ belügyeibe.  A szabad demokrata ügyvivő Hiller István pénteken megjelent lapinterjújára reagált. Ebben Hiller arról beszélt, hogy nem fog habozni, ha tennie kell azért, hogy Mécs Imre képviselő maradhasson.

Megtalálták Dávid király palotáját? - Izraeli régészek a bibliai Dávid király idejéből való, mintegy 3000 éves palota romjaira leltek Kelet-Jeruzsálemben. A Szilván negyedben, Jeruzsálem legrégebbi részén végzett ásatás eredményeképpen mintegy harminc méter hosszú palota maradványai kerültek elő. A kutatók megtalálták egy néhány évszázaddal későbbi, ókori héber feliratú pecsét lenyomatát is, amely egy Jeremiás könyvében említett tisztviselőé volt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 05.)


Szerelmey Miklós (Liebe Miklós)
litográfus, mérnök, feltaláló
130 éve, 1875. augusztus 5-én halt meg Budapesten

Köszönjük, Elnök Úr  

Hol kisszerűség, ott békétlenkedés; hol békétlenkedés, ott gyűlölet; hol gyűlölet, ott információ-mérgezés; hol információ-mérgezés, ott hazugság-hatalom; hol hazugság-hatalom, ott – mi állunk. A négyhatalmi szorítóban… Egy ilyen társadalmi légkört csak a demokrácia tekintélyének megszilárdításával lehet orvosolni. Jobbá tenni. Alkalmassá tenni egy olyan összefogásra, amely az élhető jövő reményét elérhetővé teheti.

Miért hagytuk, hogy így legyen? 

Hogy is kezdődött? Néha, furcsa hangulatban, olykor láttunk is, bár többnyire csak néztünk. És dehogy gondoltuk azt, hogy, egyszer, miénk lehet a világ. Hogy eljön a nulladik nap, amelyen eloszlik a téli álom, kicsit megriadnak a bűbájosok; de amely, mégis, alig volt zöld. Amelyen, talán, lehetett volna. De – szétestünk. Miért hagytuk, hogy így legyen?

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 17. 

A tekintély a társadalom tárgyi rendjében gyökerezik. Jogosultság ez arra, hogy a társadalom tagjait a közjó szolgálatára kötelezzék, mert egyébként a társadalom nem érhetné el célját, s értelmét veszítené, hogy társadalomban élünk. A politikai hatalom gyakorlóit viszont, akik ténykedéseikben szükségszerűen iparkodnak erre a tekintélyre támaszkodni, az a ténykörülmény minősíti, hogy beváltak-e a közjó követelményeinek felismerésében, és a célravezető eszközök megválasztásában. Végeredményben ugyanis, mint tudjuk, a közjó a döntő azoknak igazolásában, akik a politikai hatalmat kezükben tartják.

Röviden

Krakkót választotta a német MAN teherautó gyára telephelyének - Az építési munkálatok már az idén ősszel megkezdődnek, az első tehergépjármű pedig 2007 közepén gördül majd ki a csarnokból. A MAN számos tényezőt vett figyelembe a telephely kiválasztásakor. közöttük a jogi és a politikai környezetet, az infrastruktúrát és a fejlesztési lehetőségeket. Korábbi értesülések szerint a cég négy lehetséges helyszínt vizsgált, köztük Magyarországon Miskolcot.

Péntektől újra jár a szentendrei HÉV - Négy kilométer pályát újítottak fel, ennek során 120 méter hosszú síneket helyeztek el, amiből az utasok azt fogják észlelni, hogy csendesebb lesz a HÉV. Két megállót felújítottak, és megújult a Batthyány téri végállomás is. A felújítás után akár 70 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek majd a szerelvények, 4 percenként követve egymást.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 04.)


Babits Mihály
költő, író
64 éve, 1941. augusztus 4-én halt meg Budapesten

Tamási Orosz János: Tallózó, önmagamtól II.  

Az embernek ekkor eszébe jut sosem látott nagynénje is. Aki a családi fáma szerint ugyanígy kezdte. Csak ott. A húszas évek derekán érkezett az Újvilágba, küldött egy amerikai anzixot, majd elkezdett nyomorogni. Egyszer aztán megszaladt neki – jutott a hozzávalóra, hát sütött egy tepsi fánkot. Illata volt, íze, tésztája; tíz ujját is megnyalta utána a szobaasszony. Majd megkóstoltatták néhány gyorsbüféssel is. Ízlett. Így lett a kétcentes fánkból – persze, nem azonnal – milliomos a nagynéni. Aki persze biztosan módosított közben a recepten. Meg az áron. De ennyire!?

Beszünteti megjelenését a Romániai Magyar Szó 

Szeptember elsején lenne 58 éve annak, hogy megszületett a romániai magyarság első és azóta is egyetlen napilapja, a Romániai Magyar Szó. Az évfordulót azonban már nem éri meg,

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 16. 

A közjó a társadalom egészének a java, de csak a társadalom összes tagjainak egyéni javában valósulhat meg, vagyis a társadalom célja nem állhat meg függetlenül a tagok céljaitól. A közösség céljait, amelyeket a hatalom birtokosai megfogalmaznak, mindenkor a tagokra való kihatásuk alapján kell megítélni. Önmagában helyes cél lehet pl. az állam hatalmának fokozása, de el kellene utasítanunk, ha az a nép elszegényesedését hozná magával. A társadalom egész javának tartalmaznia kell az egyének javát a maguk összességében.

Röviden

Ismét gyártják a legendás kisautót - A Fiat felújítja az egykori legendás kisautó, az 500-as gyártását. A régi-új modellt természetesen a mai körülményekhez igazítva és korszerűsítve dobják majd piacra. A tervek szerint a kisautót a Fiat lengyelországi gyárában szerelik majd össze, 2007-től.

Ismét elsötétült az RTL - Az RTL Klub adása szerda délután is elsötétült. Ezúttal a törvény egyik - kiskorúak személyiségfejlődését óvó - paragrafusának többszöri megsértése miatt kényszerültek erre.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 03.)


Gárdonyi Géza  (Zigler Géza)
író és költő

142 éve, 1863. augusztus 3-án született Agárdon

Tamási Orosz János: Tallózó, önmagamtól I.  

Mindenről a munkáltatók kiszámíthatatlansága tehet. Akik szintén ártatlanok, hiszen sújtja őket a munkavállalók hepciáskodó hozzáállása. A lánc végén pedig ott az értetlenkedő bérszámfejtő asszony, aki panaszkodik az adóelőlegszámítások kiszámíthatatlanságára meg a folyton változó törvényekre. Ahelyett, hogy elfogadná egy régi, ám roppant tanulságos vicc magyarázatát. Így hangzik: "Mondd, komám, miért iszol folyton? Dühömben; mert az asszony folyton pöröl velem. Miért zsémbeskedik? Mert folyton iszom."

Új igazgatót a Mikroszkóp élére! 

A fővárosi Fidesz-MKDSZ képviselőcsoportjának közleményben követeli a váltást, miután a Fővárosi Főügyészség vádat emelt Sas József színházigazgató ellen, a frakció szerint alkalmatlansága után méltatlanná is vált a bizalomra a Mikroszkóp Színpad igazgatója.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 15. 

Éppen, mert a természet semmiféle egyenlőséget nem ismer, kap tartalmat annak a testvériségnek fogalma, amely által a természetes egyenlőtlenség elveszti járulékos elemeit, az önkényt, az erőszakot és a szeretetlenséget. Általa, a testvériség által alakíthatjuk ki egyedül magunkban azt az emberi személyiségét, amely a természetes egyenlőtlenségen, de mindjárt annak legyőzésén is nyugszik. Így, ha az emberek egymást testvérnek tekintik, akkor tisztelik és szeretik is egymásban az emberi személyt.

Röviden

Dávid Ibolya nem kér a nagyobbik ellenzéki párt békülési szándékából - ezt kedden a Klubrádióban mondta, arra reagálva, amit  múlt szerdán Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke mondott a közszolgálati televízióban, hogy a két párt alapvető politikai szándékai közösek, és azt szeretné, ha a viszony javulna a Fidesz és az MDF között.

Átvágták a szögesdrótot a kettészelt faluban Szelmencen -  Az ukrán kormány engedélyezte a kettéosztott magyar falu határátkelőjének megnyitását.A település a második világháború végén vágta ketté egy szovjet tábornok: Kisszelmenc Ukrajnához, míg Nagyszelmenc Szlovákiához tartozik. A helyiek határákelő híján csak hatvan kilométeres kerülővel juthattak át a település egyik feléből a másikba rokonaikhoz. Az ukrán oldalon már meg is kezdték a határátkelő építését. A falu főutcáján létesülő átkelőt csak a gyalogosok és a biciklisek vehetik majd igénybe.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 02.)


Szabolcsi Bence
 zenetörténész
106 éve, 1899. augusztus 2-án született Budapesten

Szocialista metakommunikáció 

Hát, úgy nagyjából, ez a baloldaliság. Csalni és rágalmazni, lopni és összekacsintani a zsákmány fölött, mindeközben a lelkéig hazudni a mindig váró, mindig reménykedő kisembereknek. Akik, persze, bizakodnak. Hiszen ki fogunk mi keveredni a bajból, mondogatják. Csak várni kell, amíg a jó elvtársak legyőzik a rossz elvtársakat. Akik, persze, sosem voltak elvtársaink. Ahogyan ezt a jövő heti történelemkönyvekben majd olvashatjuk is.

Strasbourgi kalandozások  

Odakint is előítélettel viseltetnek a politikusok iránt, és a politikának szólt a májusi népszavazás eredménye is. Messziről jött ember viszont azt mond, amit akar, és azért én látom az EU pénzek nyomát: jó minőségű utak, tiszta utcák, rendezett házak mindenhol. Egyszer majd biztos ilyen lesz nálunk is.

Történetek a közjó állapotáról 

Az elmúlt napok során három olyan apróság is történt velem, amelyek kapcsán ismét azon gondolkodtam: megérdemlünk-e mi, állampolgárok, bármilyen politikai rendszert? Kell-e nekünk akárhány pártból álló demokrácia; képesek vagyunk-e akár nyomaiban létrehozni egy olyan országot, amely a keresztény politika iskolája szerint szerveződik, és működik?

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 14. 

Egy nép anyagi életszínvonalának foka – a szociológia mai állása szerint – függ az általa lakott terület természeti kincseitől és viszonyától, függ azoktól a találmányoktól, amelyek révén a nép e természeti kincseket és viszonyokat hasznosítani tudja, s függ végül a gazdasági rendszertől, amely a termelést és a javak elosztását szabályozza. E három tényező közül a természeti kincsek és viszonyok egyszerű adottságok, amelyeken a nép nem változtathat, a találmányokat, ha eszméjük már egyáltalán felmerült, szorgalmazhatja ugyan, de határidőre meg nem rendelheti; a gazdasági rendszer milyensége viszont, kimagasló módon, a nép akaratán és választásán múlik.

Röviden

Káprázatos jégtóra bukkantak a Marson - Nagy kiterjedésű jégtóról készített felvételt az Európai Űrhivatal Mars Express szondája a Mars északi sarkvidékén. A korong alakú jégtó az északi pólushoz közeli Vastitas Borealis (Északi síkság) területen, egy 35 kilométer széles és maximum két kilométer mély kráterben helyezkedik el. National Geographic

Szenzációs régészeti lelet! - Stonehenge az Uralban -  Baskiria keleti részén ufai archeológusok: a neolitikumból származó csillagvizsgáló korát több mint ötezer évesre becsülik. A talajon lévő szabályos koncentrikus köröket még az ötvenes években vették észre katonai légi felvételek során, ám a képek, amelyek a közelmúltig szigorúan titkos minősítést viseltek, csak most váltak kutathatóvá. A Baskir Nemzeti Múzeum régészei szerint egy száz méter átmérőjű kör mentén elhelyezkedő bonyolult erődítményrendszerről van szó, amelynek kőoszlopait pontosan a kelő és a lenyugvó hold szerint tájolták.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(aug. 01.)


Arany László
 költő
107 éve, 1898. augusztus 1-jén halt meg

Kereszténység nélkül nincs magyar nemzet… 

Generációk nőttek fel a nemzetre kényszerített idegen ideológiák: az internacionalizmus és a liberalizmus nyomása alatt. Történelmünket a diktatúra nagyollójával „szemelvényekre” szabdalták – ezzel is félrevezetve és félrenevelve a nemzet ifjúságát. Ennek többnyire néma tudomásulvételében rejlik az írástudók megbocsáthatatlan árulásának felelőssége.

A dédnagymama bibliája 

Egy mesterség múzeuma. És egy életformáé. Falain az ősöreg szerszámok; az egyszerű bútorokkal berendezett szoba sarkában dédnagymama régen elhagyott ágya – bevetve vár. A kis asztalkán, az ágy mellett, kinyitott Biblia.

Aracs-Főnix Díj Orbán Viktornak 

A díjat odaítélő bizottság véleménye szerint minden kitüntetett a hivatása mellett a délvidéki és az egyetemes magyar közéletnek, a nemzeti művelődésnek és oktatásnak olyan jellegzetes, hatékony személyisége, akit számon tart a közvélemény, és nem feled majd a jövő sem.

Barankovics István: A keresztény politika iskolája 13. 

Ha tehát nem akarjuk azt, hogy a család tagjai állapotbeli kötelességeik hátrányára, mint a feleség, vagy időnek előtte, mint a gyermekek, családon kívül kereső munkára kényszerüljenek, amit a természetjog alapján, de erkölcsi, sőt, gazdasági okból elleneznünk kell, akkor elengedhetetlen követelmény, hogy a családfőknek mindezek a csoportjai olyan munkabért kapjanak, amely a feleség és a még nevelésre szoruló gyermekek megfelelő ellátását is biztosítja.

Röviden

Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem Pécsett -  A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának Nemzetközi Oktatási Központja az idén hatodik alkalommal szervezi meg a "Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem, Pécs" programját július 31-től augusztus 28-ig. Az idei Nyári Egyetemen 85 diák tanul.

Azonosították a Naprendszer tizedik bolygóját - Amerikai csillagászok bejelentették, hogy felfedezték a Naprendszer tizedik bolygóját. A Neptunusz 1846-os regisztrálása óta ez a legnagyobb égitest a naprendszerünkben, amelyre a tudósok rábukkantak. A szóban forgó égitestet 2003-ban figyelték meg először, de csak most vált nyilvánvalóvá, bizonyítottá a csillagászok szerint, hogy bolygóról van szó. A 2003 UB313-nek nevezett objektum maximum 3000 kilométeres átmérőjű, jégből és kőzetekből áll, és valamivel nagyobb, mint a Plútó.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére