Archív anyagaink
2005. április

 

(ápr.30.)

Lehár Ferenc
Zeneszerző

Született: 1870. április 30., Komárom
Meghalt: 1948. október 24., Bad Ischl

 

Válaszok öt kérdésre  

Történelmünk egyetemes tanulsága lehet az, ha kimondjuk: nagyjaink mindegyike akaratát csak diktatórikus módszerekkel tudta érvényesíteni. Akkor is így van ez, ha hozzátesszük: sokuknak igazsága (is) volt. Tartós nemzeti egységet azonban egyetlen igazság sem eredményezett. Vajon miért?

Hírek az Unióból: figyelmeztetés az újraéledő Sztálin kultusz miatt 

Az újraéledő Sztálin kultusz veszélyére figyelmeztet egy európai képviselő. Aligha mondhatja bárki is, hogy ez az ügy Oroszország belügye. Sztálin egész térségünk sorsát befolyásolta, szobrát 1956-ban méltán döntötte le a népharag. Mégis, vannak, akik visszasírják. Szerencsére nem nálunk,

Éljen május másodika 

És mentünk röhögni. Éljen május, – itt az a jellegzetes, szavakkal visszaadhatatlan rajkini fintor következett, majd a csattanó: másodika. Mert az úttörő oly vidám: ajkáról ki nem fogy a bauxit. Majális, juniális, győzelem napja; mindegy az ok, de: nagyrét, emháesz, sör és főtt kolbász – jegyre, vagy tagságira. Micsoda ünnepek voltak!

Röviden

Jogtalanul bocsátották el Mellár Tamást  - A Fővárosi Bíróság másodfokon is kimondta, hogy Mellár Tamást jogtalanul bocsátották el a Központi Statisztikai Hivatal éléről.

II. János Pál tér - Magyarországon elsőként Székesfehérváron -Székesfehérvár önkormányzatának közgyűlése április 21-én döntött, hogy a székesegyház előtti teret II. János Pál pápáról nevezi el a város tiszteletének jeléül. Erdő Péter bíboros prímás április 28-án, csütörtökön az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából Székesfehérváron tartott ország-felajánló imádság első évfordulóján a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően áldotta meg  a boldogemlékű pápáról elnevezett teret.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.29.)

 

A mai nap szentje:

 

Szienai Szent Katalin
egyházdoktor és Európa társvédőszentje
625 éve, 1380. április 29-én halt meg Rómában

Elég a beszédből   

A szocialista politikusok életének is vannak ciklusos elemei. Különösen, ha csak az orráig, azaz a választásokig látó kvázi-politikusról van szó. Megjelenését lelkes reménykeltéssel fogadják. Ahogy telik az idő, s az újabb "csodafegyverről" is kiderül, hogy csorba, megindulnak az érted haragszom kritikák. Féltő óvó mondatok, amelyek célja, hogy nagyobb teljesítményre, jobb eredményre késztessék az illetőt.

Eötvös, Trefort, Hóman, Klebelsberg, Hiller, Bozóki  

Tamási Orosz János pesszimizmusának a jelenlegi és múltbéli kultuszminiszterek célkítűzéseinek "ordító" különbsége ad alapot. Bozóki szerint ugyanis csupán az a feladata, hogy  menedzselje a már elindított ügyeket, másrészt, hogy nagyobb botrányok nélkül vezesse a minisztériumot.

Egy éve vagyunk EU-tagok  

Az Unióba való belépésünk óta eltelt egy év. Tegnapi anyagunkban mi is mérleget készítettünk a hivatalos statisztikai adatok alapján. Nem igen lehetünk elégedettek az eredményeinkkel. A szocialisták viszont elégedettek. Az alábbiakban olvasható az MTI-ben megjelent MSZP közlemény, melyet az EU-évfordulóra adtak ki, s mellette közreadjuk a Fidesz frakció EU-kabinetjének reagálását is.

Ki tudja, mi az igazság   

A közeljövőben távozik posztjáról Puch László, az MSZP pénztárnoka, akinek a K&H-ügyben játszott szerepe miatt kell mennie.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.28.)


Hopp Ferenc
    optikus, világutazó, műgyűjtő, mecénás
172 éve, 1833. április 28-án született a morvaországi Fulneken

Felhős az ég Brüsszel felett   

Sűrű felhők gyülekeznek a 2007 utáni időszak uniós költségvetési tervei felett. Amint azt sokan ismerik, az Unióban van többéves keretköltségvetés, s vannak az ezeket megvalósító éves költségvetések.

Kati Szilliputban  

"...hogyan fogja magát érezni Szili Katalin, abban a pillanatban, amikor megválasztják, és tudni fogja, hogy vannak olyan szocialista alapszervezetek, amelyekben most felhúzzák a fekete zászlót? És arra is gondolok: hogyan fogja magát érezni Szili Katalin az Országgyűlés elnöki székében akkor, amikor nem választják meg a köztársaság elnökének? Kiderül: a jelen lévő képviselők döntő többsége alkalmatlannak gondolja erre a feladatra. De akkor a jelenlegi helyzetben sincsenek túl jó véleménnyel róla, gondolhatja. Felnéz a mikrofon mögül, egy-egy ülésnap kezdetén, és arra gondol: jobb lett volna Baranyában…?"

Egy éve az Unióban  

Május elseje 2004 óta új tartalommal gazdagodott. Az Unióba való belépésünk alkalmából egy éve országszerte nagy ünneplések voltak. Itt az ideje, hogy mérleget készítsünk. Meghozta-e a taggá válás a hozzá fűzött reményeket, vagy sem? A lelkesedőknek vagy a kétkedőknek lett igaza?

Állatvilág   

Az állatvilág "bosszúja"

Röviden

Ratzinger bíboros könyvei újra kaphatók - A nagy érdeklődésre való tekintettel a Szent István Társulat újranyomja a XVI. Benedek néven pápává választott Joseph Ratzinger két interjúkötetét, és hamarosan megjelenteti önéletrajzát is. A föld sója c. kötet már április végén, az Isten és a világ pedig május második hetétől lesz újra kapható. A Társulat a közeljövőben tervezi kiadni az Életem c. önéletrajzi kötetet is.

A KSH első negyedévi gazdasági folyamatokat összegző jelentéséből kiderül, hogy a foglalkoztatottak száma stagnál, a munkanélküliek száma egy év alatt több mint 15 százalékkal nőtt , a munkanélküliségi ráta pedig 6-ról 6,9 százalékra emelkedett. A KSH szerint az elmúlt év egészében a reálkeresetek 1 százalékkal mérséklődtek, míg a nyugdíjak reálértéke 4 százalékkal emelkedett. A központi költségvetésből folyósított családi támogatások és szociális juttatások reálértéke csökkent.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.27.)


Alpár Ignác (Schöckl Ignác)
   építész
77 éve, 1928. április 27-én halt meg Zürichben

Magyarország percei drágák   

A Fidesz négy-öt jelentős kérdésben készen áll az együttműködésre a kormányzattal.

Száz apró lépés egyhelyben toporogva 

Egy lépés előre, két lépés hátra. Csak ezzel a közhellyel minősíthetjük Gyurcsány Ferenc kampánystratégiáját. Mert erről van szó – ha bárki azt feltételezte, hogy a miniszterelnök(?) hivatali idejének hátralévő részét az ország állapotának javításával foglalná el, az téved. Ahogyan Kovács László az előző ciklus harmadik évében, 2001 május elsején a Városligetben hivatalosan is útjára indította a visszaszámlálás szocialista kampányát, úgy ő is – most – hasonló lépéseket tervez.

Akár vicc is lehetne, de nem az 

Juscsenko takarítónőknek tartott beszédet a román parlamentben. Főleg a parlamenti segédszemélyzet hallgatta végig Bukarestben Viktor Juscsenko ukrán elnök orosz nyelvű beszédét. Mivel a teremben csak maroknyi honatya tartózkodott a látogatás idején, a szenátus elnöke mozgósította a takarítónőket és titkárnőket, villanyszerelőket és sofőröket.

Az SZDSZ (soproni) vereségének gyökerei  

Az SZDSZ nagy reményeket fűzött a soproni időközi választásokhoz. Egy helyben ismert jelöltet választottak, aki már bizonyított: egyéni mandátumot szerzett az önkormányzati választásokon. A remények csalókának bizonyultak, az öt százalékos küszöb elérhetetlennek bizonyult.

Röviden

Az EU átvállalja a gabonaintervenciós kamatok jórészét - Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei azt az európai bizottsági javaslatot, amely szerint Brüsszel támogatja a magyar gabonaintervenciós kamatköltségek jelentős hányadát.Ez több milliárd forintot jelent a magyar költségvetésnek.

Magyarország képes történelmi kronológiája - Több mint 12 ezer képet, köztük 1956-os röplapgyűjteményt társítottak a szerkesztők ahhoz az adatbázishoz, ami feldolgozza Magyarország történetét. A Magyarország Képes Történelmi Kronológiája című internetes adatbázis http://www.kepido.oszk.hu címről érhető el. A Sulinet Digitális Tudásbázishoz (SDT) kapcsolódva a kronológia jelentős segítséget nyújt az infokommunikációs technológiát az oktatás folyamatában felhasználó pedagógusoknak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.26.)

Markusovszky Lajos
   orvos, egészségügyi szervező, az MTA tagja
190 éve, 1815. április 26-án született Csorbán

Mitől euroszkeptikus XVI. Benedek?   

Míg a tagállamok egy része lendületesen készül az európai alkotmány bevezetésére, másutt alighanem megálljt parancsolnak a folyamatnak. Közben az European Voice hasábjain már beiktatása előtt euroszkepticizmussal vádolták XVI. Benedeket, aki Európa védőszentjének nevét vette fel, s bizonyára aggódik, s nem ok nélkül, az Unióban (is) tapasztalható liberalizálódás és világiasodás miatt.

Szocialista kampány Janis Joplin Porschéjából? 

"...Bozóki úr nemrég még azon a véleményen volt: minisztériuma a fiatal tehetségeket akarja támogatni azért, hogy egyáltalán lehetőséget kapjanak. „Sem gagyit, sem befutott sztárokat nem támogatunk. Az előbbi jó lenne, ha háttérbe szorulna, a befutott sztárokat pedig tartsa el a piac”. Ehhez képest most saját népszerűségét próbálja egy befutott sztárműsor farvizein felfuttatni; s ha a tanácsadói legközelebb azt javasolják neki, akkor talán még Anettkát is elkíséri Csillagvárosba. Vagy legközelebb Győzikénél tesz családlátogatást – mit lehet tudni. "

Aláírták Bulgária, Románia EU-csatlakozási szerződését 

Bulgária és Románia csatlakozási szerződése értelmében 2007. január 1-jével teljes jogú tagja lehet az Uniónak. A dokumentum záradékai között mindazonáltal szerepel, hogy a csatlakozás egy évvel elhalasztható, ha a felkészülés üteme elmarad a kívánatostól.

Budapesti Nyilatkozat  

Az április 18-19-én megrendezett "Családok Európája" Konferencia Budapesti Nyilatkozatának  szövege.

Röviden

Magas kitüntetés a magyar professzornak az egyiptomi államfőtől - Az egyik legmagasabb egyiptomi kitüntetést kapta Fodor Sándor professzor, az ELTE Arab Tanszékének vezetője. A Művészeti és Tudományi Érdemrendet Hoszni Mubarak egyiptomi államfő adta át az ismert keletkutatónak. Fodor Sándort több évtizedes tudományos munkájáért, az arab kultúra, az iszlám civilizáció és vallás európai megismertetéséért tüntették ki.

Rákóczi-kiállítás nyílt Szécsényben - A Rákóczi-év nyitányaként II. Rákóczi Ferenc és a ferencesek címmel kiállítás nyílt április 17-én Szécsényben, a ferences kolostorban. A szerzetesközösség és a helyi plébánia az egyedülálló, értékes és védett dokumentumok bemutatásával tiszteleg a felséges fejedelem emléke, valamint a szécsényi országgyűlés 300. évfordulója előtt, amelyet 2005 szeptemberében ünneplünk. A kiállítás október 31-éig látogatható vasárnap és hétfő kivételével 10 és 16 óra között óránként induló vezetéssel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.25.)

Beiktatták XVI. Benedek pápát

A beiktatási ünnepélyes szentmisén az adományokat hozó párok közül az első a Pápai Német-Magyar Kollégium közösségét képviselte: a szemináriumban szolgálatot ellátó Ilinka Stipić nővér rendi öltözékben, míg a Szatmárnémeti Egyházmegye papnövendéke, Lapka József alföldi népviseletben, csikós ruhában járult XVI. Benedek pápa elé.

XVI. Benedek a beiktatási mise után fogadta a külföldi küldöttségek vezetőit és a szentszéki diplomatákat, köztük Mádl Ferenc köztársasági elnök urat. A pápa a  mise utáni audiencián megismételte Mádl Ferencnek: nagyra értékeli azt, amit Magyarország a történelem során a kereszténység jegyében és az Európához való csatlakozás terén tett már ezer évvel ezelőtt is. A pápa láthatóan ismeri jól Magyarországot, s mint ezt az audiencián is hangsúlyozta Mádl Ferencnek, a legjobb üdvözleteit küldi Magyarországnak és nagyra becsüli a vatikáni-magyar kapcsolatrendszert.

csiksomlyói szobra

Kájoni János
   ferencrendi szerzetes, orgonista, orgonaépítő, nyomdaalapító
318 éve, 1687. április 25-én halt meg az erdélyi Szárhegyen

Európai tükör   

Egy magyar munkás a dániaiak bérének csak 13 százalékát kapja, s 2004-ben kevesebbet, mint 2003-ban, miközben vagy 4 százalékkal több értéket hozott létre, mint egy évvel korábban. Csoda-e, hogy az átlagbérek rangsorában a 48 európai ország között csak a 31. helyet szereztük meg?

Szocreál és panelproli 

"...nem értem körülöttem a sok-sok így gondolkodó, vagy nem is gondolkodó, embertársamat. Akik mindazt elfelejtették, amit fentebb leírtam. A sok-sok hazugságot. Lelkeink kifosztását, öntudatunk finom, már-már mesteri áthangolását. Amely ma is hat – mert másképp nem lehetne ennyire szabadon játszani az emberek indulataival, érzelmeivel, befolyásolásával. Ne hagyjuk. Szóljunk rájuk – és, így, azokra, akik azóta is, és folyamatosan, hisznek nekik."

Megszűnnek az autótemetők?

Holger Kramer német Európa parlamenti képviselő javaslatot nyújtott be, amely arra lenne hivatott, hogy kapcsolódva már meglévő szabályokhoz, megakadályozza az autó-roncstelepek kialakulását.

Humor  

Viszonylag kevés politika töltetű viccet gyűjtöttünk csokorba.

Röviden

Megint a Magyar Nemzet volt a jól értesült. Az első 2 lépés a százból: Draskovics után már Németh is repül. Vajon mit fog igazgatni? - A kormányfő az MSZP hétfői frakcióülésén közölte: leváltja Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert. Utóda sajtó-értesülése szerint Gráf József szocialista országgyűlési képviselő, a parlamenti szakbizottság tagja lesz. (Bár a szóvivők cáfolnak, a hírek szerint Lampert is repülni tanul)

Kiütéses, de érvénytelen Fidesz-győzelem Sopronban - A szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál a fideszes Firtl Mátyásra 64,81, a szocialista Csák Ferencre 24,39 százaléknyi szavazat érkezett. A többi jelölt, Kóczán Zoltán (SZDSZ), Sárdy Barbara (MIÉP), Nagy Tamás (MDF), Kirkovits Balázs (Jobbik Magyarországért) és Friedl László Mihály (Magyar Vidék és Polgári Párt) a szavazatok 5 százalékát sem szerezte meg. A 28,2 százalékos részvételi arány még a novemberi aránynál is rosszabb volt, holott a szavazásra jogosultaknak akkor is csak 32 százaléka járult az urnákhoz. Május 8-án második fordulót kell tartani.

Magyar Kulturális hét kezdődött Zágrábban - Ilyen összművészeti magyar hetet most először rendeznek a horvát fővárosban. A Magyar Világörökség kincseit bemutató fotókiállítással kezdődött a kulturális hét programsorozata. A megnyitón a horvát kulturális miniszter azt mondta, ez csak az első lépés a két ország együttműködésében.

A Nagy Könyv játék 100-as listájáról - Szombaton este megszületett A Nagy Könyv című olvasásösztönző játék első szakaszának záróeredménye, a 100-as lista. Az első fordulójában hajszál híján 400 ezer szavazat érkezett. A dobogó harmadik helyén Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye, a másodikon Molnár Ferenc Pál utcai fiúkja végzett, a legtöbb szavazatot pedig Gárdonyi Géza Egri csillagokja kapta. A legkedveltebb magyar könyvek sorába Wass Albert három regénye is bekerült, de ott van a legjobb 50 között Móricz Zsigmond Erdély trilógiája és Tamási Áron regénye, az Ábel a rengetegben is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Harmadszor is hiába nyert Firlt Mátyás (Fidesz-KDNP) Sopronban. Több mint 40 százalékkal verte az MSZP jelöltjét (64.73 ill. 24.36 %). Öt százalékot más nem is ért el! Harmadik az MDF (3.43 %), majd a MIÉP (3.18 %), SZDSZ (2.5 %) és a Jobbik (1.01 %) jelöltje. A részvétel csak 28,3 % volt. Ez elég lenne a második fordulóra.

 

(ápr.24.) Vasárnapi gondolat

Aki megkísérli Isten Országát a maga szívében felépíteni, elősegíti azt a világban.

John Henry Newman Breviáriumából
(Mi bűnösök)

Tömörkény István (Steingassner István)
  író
88 éve, 1917. április 24-én halt meg Szegeden

XVI. Benedek beiktatási szentmiséje elé   

Szombaton a Szentszék sajtótermében Crispino Valenziano prelátus, a pápai liturgikus hivatal tanácsosa tájékoztatót tartott az újságíróknak a vasárnapi szertartás egyes mozzanatairól, újdonságairól.

A hatalom minősége 

"Felidéződik bennem egy mondat a nem oly régi időkből: „nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell, látszani”. Ha nem Kósáné  mondta volna, talán még mosolyt sem csalna arcunkra… Bizony: nem könnyű tisztességesnek látszani, ha konkrét ügyeik vannak, folyamatosan, és amelyek ellen hajmeresztően sovány ellenvádakkal képesek csak előállni." - írja Tamási Orosz János cikkében.

Meghívó  

A Haza a magasban előadás-sorozat következő vendége prof.dr.Tomka Ferenc plébános, egyetemi tanár, "Halálra szántak, mégis élünk! Egyház a diktatúrában (1945-1990) és az ügynökkérdés" címmel tart nyilvános előadást.

Röviden

415 éves a Vizsolyi Biblia - Az eredeti kiadásból 28 példány van Magyarországon. A 415. évforduló alkalmából április 23-24-én Károlyi Gáspár napokat tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyon.

Kőszeg városa nyerte el "Az Év Települése" díjat  több mint 13.000 szavazattal. A megtisztelő cím birtokosának a Magyar Turizmus Rt. különdíjat ajánlott fel, amelynek értelmében a település a szervezet kiemelt promóciós támogatását élvezheti egy éven keresztül. A támogatás nem pénzbeli juttatást jelent, hanem a település értékeinek, eseményeinek népszerűsítését a turisztikai marketing szervezet kommunikációs csatornáin keresztül.

Bevezetik az uniós domain nevet -Az Európai Unió bejelentette, hogy az év végére bevezeti az internetes címek végén a .eu domain nevet. Brüsszel szerint az új azonosító lehetővé teszi, hogy a vállalkozások és az állmpolgárok európai identitást hozzanak létre az interneten.

Képviselőválasztás Sopronban: 11 óráig csak 9,62 százalékos részvétel. Kevesebb, mint novemberben! 13 órás részvétel: 13,18 százalék, szintén lemaradva a novemberitől mintegy két százalékkal.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.23.)

Mednyánszky László
festőművész
153 éve, 1852. április 23-án született Beckón

Mélyponton az MSZP, tovább romlik a miniszterelnök megítélése   

Gallup felmérés 2005. áprilisában.

“Milyen szép a magyar föld!”  

Niemetz Ágnes tudósítása Habsburg Ottó Egyesült Államok-beli körútjáról számol be. A politikus találkozott magyar és amerikai politikai személyiségekkel, előadást tartott Washingtonban a John’s Hopkins Egyetemen és a Heritage Foundation-ban. Találkozott Colin Powell volt külügyminiszterrel és számos kongresszusi képviselővel.

Áldozatok nélkül áldozattá válunk  

Tamási Orosz János interjúja Polgár Lászlóval a Miskolci Operafesztiválról, Zürichről és az etióp bérekről, aki közel másfél évtizede a Zürichi Opera vezető művésze.

Röviden

Csak kilenc év múlva jön a magyar euró? - Sok nemzetközi szakértő véli úgy, hogy Magyarországon az euró reális bevezetési dátuma 2014-ben lehet.

Kazinczy szép magyar beszéd – 40. alkalommal  rendezik meg a Kazinczy szép magyar beszéd nyelvművelő versenyt Győrben. Az elmúlt négy évtizedben ezerszám adta az országnak a magyar anyanyelv őrzőit a nemes megmérettetés, amelyet Péchy Blanka és a névadó gimnázium tanára Z. Szabó László indított útjára, s a siker azóta is töretlen. Az idén 61 gimnáziumi, 61 szakiskolai és 23 határon túli magyar ajkú diák indul a díjakért, külön kategóriában kötelező és szabadon választott művekkel.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.22.)

Bárány Róbert
magyar-osztrák származású svéd Nobel-díjas orvos, orr-fül-gégész
129 éve, 1876. április 22-én született Bécsben

Nem az egészségesnek kell az orvos   

A pápaválasztásról európai szemmel - Még el sem foglalta hivatalát az új pápa, máris kritikus, elítélő hangok szólalnak meg. Az év elején az Európa Parlament egy egyedi döntése támogatást adott ahhoz a kölni világifjúsági találkozóhoz, amelynek egyik vendége II. János Pál. Vajon elfogadja-e a meghívást az új pápa? Hozzájárul-e majd tevékenysége ahhoz, hogy csillapodjék az európaiak Krisztofóbiája?

Egy meg egy kulcs az egykulcs – avagy a logika és az SZDSZ  

Egykulcsosat akartak, még az Orbán-kormány alatt. Egykulcsosat szorgalmazott Demszky. És Kuncze (lásd az SZDSZ nem is idézett hírcsokor-archívumát), de egykulcsosat szeretne – honlapja szerint – Eörsi képviselő úr; Horn Gábor szerint viszont kitartanak a kétkulcsos személyi jövedelemadó tervénél. Talán, egymás között, nem ártana egyeztetniük a véleményüket.

Kulturális program-ajánló  

Májusi hangversenyek a Ciszterci Szent Imre templomban. A belépés ingyenes.

Röviden

Megnyílt a XXIII. magyar sajtófotó kiállítás - Csaknem ezer fotó tekinthető meg a XXIII. magyar sajtófotó kiállításon, amely csütörtökön nyílt meg Budapesten, a Művészetek Palotájában; az eseményen adták át a sajtófotó pályázat díjait.

Romániában bemutatták a kemény lejt - Az új pénz 10 000 jelenleg forgalomban lévő lejjel lesz egyenértékű. Az új fizetőeszköszt júliusban vezetik majd be, és 2006 január elsejétől kizárólag már új lejben lehet fizetni. Jelenleg egy euró 36 ezer lejt ér. Az új pénz a Román Nemzeti Bank reményei szerint az infláció csökkenésének szimbóluma lesz.

A pápa levelet írt a római főrabbinak - XVI. Benedek pápa a római főrabbinak küldött üzenetében kifejezte óhaját, hogy folytatódjék a párbeszéd és erősödjék az együttműködés a zsidó közösséggel. "Bízom a Mindenható segítségében ahhoz, hogy folytatódjék a párbeszéd és erősödjék az együttműködés a zsidó nép fiaival és leányaival" - írta a szentatya Riccardo Di Segninek küldött üzenetben, amellyel a főrabbi szerdai táviratára válaszolt. A pápai választ a római zsidó közösség hozta nyilvánosságra.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.21.)

Táncsics Mihály
író, politikus
206 éve, 1799. április 21-én született Ácsteszéren

Földhözragadtan   

"...azon tűnődtem, sokadszor is: az a politika, amely leszélsőjobboldalizza a gazdákat; amely rettegésben tartja alkalmazottait, és – sok esetben – a helyi önkormányzatok ellen hangolja őket; amely arról beszél, hogy nagy a jólét, majd korrigál, hogy annyira talán nem, de…; amely folyamatosan takarékos államról beszél, de a nadrágszíjat a legszegényebbeken húzza meg; egyetlen bevált költségvetési bevételt ismer szinte: a külföldi hitelfelvételt; s amely folyton a holnappal hiteget. Hogy most 2007-ig kell várni, akkor nyílik az uniós bőségszaru. Hogy majd az euró. Hogy adóreform. Ez a politika – honnan meríti még mindig a támogatottságát?"

Hiller hiteltelen hitele  

A hitel jó esetben lehet a gazdaság motorja, legyen is. Rossz esetben a tulajdon elvesztésének biztos útja. Mi különbözteti meg a kettőt? Mindössze az, hogy a jó hitellel elért eredmény biztosítja a megtérülést, azaz biztosan vissza lehet fizetni a kölcsönt, a rossz hitelnél pedig erre nincs esély.

Bankárvilág Magyarországon  

A bankszektor 2004-ben rekordszintű, 275 md Ft adózott nyereséget ért el, a tavalyinál 58 %-kal többet, ami nemzetközi összehasonlításban is magas jövedelmezőség - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) április 20-án publikált jelentéséből. Emlékezünk ugye a kérdésre: Hol a pénz? Most itt egy lehetséges felelet: a bankokban. Jó fél éve már, hogy a bankár-kormány helyét átvették a milliárdosok. Övék már a pénzügyminiszteri szék is. Azaz semmi sem változott.

Miért és miből ábrándultunk ki?  

"...mikor leszünk mi magyarok is olyan egységesek és lesz-e olyan személy, akinek megválasztásakor mi is olyan egységesen, őszintén tudunk majd örülni, mint a katolikusok milliói Rómában a Szent Péter téren és világszerte a televízió és rádió készülékek előtt. Mennyire felemelő lenne, ha a pártok egységesen tudnának egy igazán köztiszteletnek örvendő személyt találni, akinek mindenki örülhetne és éljenezhetne párthovatartozás nélkül, pusztán azért, mert magyar és mert a mi köztársasági elnökünk." - írja egy olvasónk.

Röviden

Új utakon a Malév Európában - Európai piacok felé nyit a Malév annak a négy új járatnak az indításával, amelyek a kontinens nagyvárosaiból kelnek majd útra athéni és balatoni célpontok felé. A Malév heti három alkalommal Dublinból és Helsinkiből Athénba indít járatokat, valamint heti egyszer, gépei München, Stuttgart és a Balaton között fognak közlekedni.

Két új közszolgálati csatornát indít a Duna Televízió - Hamarosan két új csatornát indít a Duna Televízió - jelentette be Cselényi László. A csatorna elnöke, aki korábban a Minoritates Mundi című, kisebbségekkel foglalkozó műsort is jegyezte, úgy fogalmazott: Európában több a kisebbség, mint a többség. A Duna Televízió szoros kapcsolatot akar ápolni ezekkel a kis népekkel, etnikumokkal, ezért indítja el Autonómia címmel új programját. Cselényi László szerint lassan egyéves uniós tagságunk is olyan lehetőség, amellyel mindeddig nem tudtunk ügyesen sáfárkodni. Ehhez szorosan kapcsolódik másik törekvésünk, az egységes nemzeti kulturális égbolt megteremtése, amely együtt alkotja gerincét az Unió címmel hamarosan szintén elinduló új Duna Televíziós programnak

Kezdődik a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - Közel 1600 négyzetméteren több mint 550 magyar és külföldi kiadó kínálja majd portékáját a Budapest Kongresszusi Központban április 21-24-e között a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.20.)

XVI. Benedek

 első szavai a Szent Péter téren:

 

 Kedves testvérek, a nagy Pápa II. János Pál után, a bíborosok engem választottak meg, az Úr szőlőjének egyszerű és alázatos munkását. Az a tény vigasztal engem, hogy az Úr csekély eszközökkel is tud munkálkodni és én mindenek előtt a ti imáitokra bízom magamat. A feltámadt Úr örömében, és az Ő állandó segítségében bizakodva haladjunk előre. Az Úr segít majd bennünket és az Ő Legszentebb Édesanyja, Mária a mi oldalunkon fog állni. Köszönöm.

Szeleczky Zita
színésznő
90 éve, 1915. április 20-án született Budapesten

XVI. Benedek pápa életrajza   

Ratzinger bíboros teológiai köteteinek, tanulmányainak éppoly terjedelmes a listája, mint különböző egyetemektől kapott elismeréseinek, díszdoktori kitüntetéseinek sora. Nem hivatali tekintélye, hanem személyes tekintélye és világos előadásmódja tette, hogy előadásai zsúfolt előadótermek előtt hangzottak el, könyvei pedig nagy példányszámban érdekelték az embereket. 10 nyelven beszél, emellett szívesen játszik zongorán is, kedvenc zeneszerzője Mozart.

Könyv-ajánló - Joseph Ratzinger: Krisztusra tekintve  

A könyv Ratzinger bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa, 1986 nyarán tartott lelkigyakorlatának anyagát tartalmazza. A lelkigyakorlat gondolatmenete a három "isteni erény'' (hit, remény, szeretet), körül mozog és a keresztény horizonton felvázolt filozófiai ábrázolást kitágítja a teológia és a lelkiség felé.

Megkezdődött a szimpátiaszavazás  

Elindult a Fidesz által kezdeményezett, a köztársasági elnök személyére vonatkozó szimpátia-szavazás. Schmitt Pál hétfőn elmondta, hogy az utcai szavazatgyűjtő standokon kívül, a szavazók betérhetnek az ország összes Fidesz-irodájába leadni a voksukat, és elektronikusan is lehet szavazni.

Röviden

Szlovéniába látogatott Mádl Ferenc - Mádl Ferenc hétfőn este érkezett meg Ljubljanába. Délelőtt Janez Drnovsek szlovén köztársasági elnök fogadta katonai tiszteletadással magyar vendégét. A délelőtti program később négyszemközti megbeszélésekkel, később pedig plenáris tárgyalásokkal folytatódott. Mádl Ferenc kétnapos látogatásán gazdasági, kereskedelmi témában tartanak megbeszéléseket, de a két ország kisebbségi ügyei is szóba kerülnek.

BKV: Jobb lesz az éjszakai közlekedés - Ősztől javul a fővárosban az éjszakai tömegközlekedés, a BKV a mostaninál nagyobb hálózaton és több járattal szállítja az utasokat. Régi adóságát törleszti a BKV azzal, hogy kidolgozta, s hamarosan életbe is lépteti az új éjszakai tömegközlekedési rendszert - jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Lakos Imre, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke. Ez azt jelenti, hogy nem lesz olyan kerület a fővárosban, ahová éjfél után is ne lehetne tömegközlekedési járművel eljutni úgy, hogy egyáltalán nem, vagy legfeljebb csak egyszer kell átszállni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.19.) Pápaválasztó konklávé 2.nap

"Habemus papam"

Megválasztották az új pápát,
felszállt a fehér füst a Syxtus kápolna kéményéből 17.50-kor

Joseph Ratzinger az új pápa

XVI. Benedek néven

Joseph Ratzinger 1927-ben Marktlban született.

Teológiát és filozófiát tanult, 1951-ben szentelték pappá. Harmincéves korában doktorált, a freisingi főiskolán lett a dogmatika professzora. Később tanított Bonnban, Münsterben, Tübingenben és Regensburgban. 1977-ben lett München és Freising érseke, később bíboros.

Nem sokáig töltötte be ezt a posztot. 1981-ben II. János Pál pápa Rómába hívta és a hittani kongregáció vezetésével bízta meg. Barátja, legközelebbi munkatársa volt II. János Pálnak. Idén ő írta a nagypéntek esti keresztút elmélkedéseit.

Az új pápától a világsajtóban megjelent cikkek szerint sok változást várnak az emberek. E cikkekben a papi nőtlenség megszüntetésétől a nők pappá szenteléséig sok, a katolikusok szerint zavaros gondolat felmerül. XVI. Benedek megválasztása most világos feleletnek látszik: Az én utaim nem a ti utaitok. Ratzinger bíborost a "hit őrének" tekintik, ami a gyors és drámai társadalmi változások korában sokak szemében elismerő minősítésnek számít.

Egy vatikáni teológus egyszer azt mondta, hogy Luther Márton óta még nem volt német, aki ennyire rányomta volna szellemének bélyegét az egyházra, mint a Bajorországból származó Ratzinger.

Noha névválasztása nem utal vissza közvetlen elődjére, minden bizonnyal ő a folytatás, aki leginkább tudja az Egyházat abba az irányba vezetni, mint a nagy előd. Szellemi képességei, teológiai tudása alapján nem lehet "kisebbrendűségi érzése" még II. János Pállal szemben sem.

Honlapunk nem foglalkozott a különféle jóslatokkal, személyi várakozásokkal. Most érdekesség kedvéért megjegyezzük, hogy a londoni fogadóirodáknak XVI. Benedek megválasztása nem meglepetés, ott Ratzingerre fogadtak a legtöbben.

Most, hogy pápává választották, érdemes különös figyelemmel elolvasni II. János Pál temetésén mondott és a konklávé kezdetét bevezető ünnepi misén mondott beszédét.

Kísérje pápaságát Isten áldása! 

 

Gózon Gyula
színész
120 éve, 1885. április 19-én született Érsekújváron

Fekete füstön nem tör át a fehér   

Láss, ne csak nézz - de az információ-kereskedelem mértékegysége a nézettségi index, és nem a látás megmérettetése. Nyissátok meg szíveteket – de óvakodjatok az annak kamráit értéktelen kacatokkal telepakoló kufároktól.

Draskovics ment? Na és…?l   

Magyarországon az elmúlt 3 évben összesen 3-szor cseréltek pénzügyminisztert. 2004 elején László Csaba helyére Medgyessy Péter miniszterelnök Draskovics Tibort nevezte ki, most Gyurcsány Ferenc döntése értelmében Veres János veszi át a pénzügyminisztérium vezetését

Meghívó   

A Képmás Családmagazin tovább folytatja sikeres rendezvényeit. Április  hónapban  "A New Age foglya voltam" címmel hallhatunk egy tanulságos beszámolót, majd beszélgetést Balog Zoltán református lelkész, Dr. Erdélyi Judit kardiológus főorvoss, Gál Péter katolikus pap, és Sztrilich Ágnes szociális testvér társaságában.

Röviden

Csodálatos mandarin animációval - Különleges produkció helyszíne lesz csütörtökön a Művészetek Palotája. Szimfonikus animáció a Csodálatos mandarinból.  Animációs technikával előállított képsorozatok jelennek meg egy vetítővásznon miközben a színpadon Bartók Béla: Csodálatos mandarin című művét adja elő a Nemzeti Filharmonikusok együttese Kocsis Zoltán vezényletével.

Minden ötödik pályakezdő fiatalnak nincs munkája - Folyamatosan nő a pályakezdő munkanélküliek száma, jelenleg minden ötödik fiatalnak nincs munkája. A foglalkoztatási tárca járulékkedvezményekkel igyekszik orvosolni a problémát, s állítja: a gondok az előző kormány döntéseiből fakadnak. A Fidesz politikusa a szaktárcáról szólva kijelentette: fordítva ülnek a lovon.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.18.) Pápaválasztó konklávé 1.nap

Németh László
író, műfordító
104 éve, 1901. április 18-án született Nagybányán

Nemzetközi Családfesztivál 2005   

„Szeretettel építjük a békét” - ezzel a mottóval tartották meg április 16-án, szombaton a világ öt kontinensének száznál több országában, 154 városban a Nemzetközi Családfesztivált a Fokoláre Mozgalom kezdeményezésére. Magyarország két helyszínnel – Budapest és Szentes – csatlakozott a felhíváshoz, összesen mintegy 3000 fővel.

A nyereségelvonás még nem jelent árcsökkentést   

Úgy nőttem fel, hogy, mielőtt nyugat felé átlépjük autóval az országhatárt, csurig kell tankolni az olcsó magyar benzinnel. És ezt a szokásomat tartom, egészen mostanáig, túl az ötvenedik ikszen is. Bár legutóbb már az asszony is szólt – kis híján az árokba is csúsztam a meglepetéstől, hiszen ő aztán valóban spórolós fajta -, hogy ne álljunk be emiatt a sorba, kint olcsóbb, vagy „egykutya”. Ne már, ingattam a fejem kétkedően. De bizony, derült ki hamarosan – már rég megváltozott a benzinturizmus iránya. Már nem hozzánk járnak tankolni az öthatár felől, hanem tőlünk járnak a határközeliek külföldre. Tankolni. Akár oda-vissza ötven kilométert is megér, bizonygatják.

Meghívó   

A délvidéki, nagybecskereki Emmánuel kamarakórus budapesti koncertje nemcsak egy hangverseny, hanem lehetőség arra, hogy ismét jót tehessünk. A koncertre a belépés ingyenes, de adományainkkal hozzásegíthetjük a kórust, hogy a a bánsági magyarok lakta szórványtelepülésekre is eljuttathassák a magyar kórusmuzsikát. Lehetőség nyílik arra is, a szórványban élő magyar ált. iskolás gyerekeknek használt irodalmi tankönyveket és mesekönyveket küldjünk.

A koratavasz kicsalta a kirándulókat a Holdvirág-árokba is

 

Röviden

Gyurcsány leváltotta Draskovicsot - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Veres Jánost javasolta pénzügyminiszternek hétfőn. "Azt javaslom, hogy jövő héttől Veres János legyen az ország pénzügyminisztere" - mondta a kormányfő az MSZP-frakció hétfő délelőtti ülésén.

Cultura Nostra történelmi verseny - A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség idén negyedik alkalommal hirdette meg Cultura Nostra címmel történelmi versenyét, amelynek döntőjére 2005. április 16-án, szombaton került sor a Tihanyi Bencés Apátságban. A zsűri, amelynek elnöke Solymosi László tanszékvezető egyetemi tanár, tagjai Érszegi Géza főlevéltáros, c. egyetemi tanár, Korzenszky Richárd perjel, Csóka Gáspár levéltárigazgató voltak, a következő döntést hozta: A történelmi verseny első helyezettje a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata, a második és harmadik díjat a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium, illetve a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum kapta.

Magyar képzőművészeti kiállítás nyílt Avellinóban - Magyar képzőművészeti kiállítás nyílt a hét végén Avellinóban, amely a Magyar Nemzeti Múzeum 19. századi metszeteiből és litográfiáiból nyújt ízelítőt Dunai pillanatok címmel. A Duna völgyének életét bemutató csaknem negyven alkotást felvonultató kiállítást a Római Magyar Akadémia és az olaszországi Avellino megye közösen szervezte.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.17.) Vasárnapi gondolat

"Itt nyugszik a teteme Franklin Benjamin könyvnyomtatónak.
(Mint valami ócska könyvnek a táblája
Amelyből kiszaggatták a lapokat,
S amelynek gerince és aranyozása elkopott.)
Most a férgeknek az eledele.
De a mű nem fog megsemmisülni,
Mert mint a boldogult hiszi, meg kell jelennie
Egy újabb - És szebb kiadásban,
kijavítva és helyesbítve
A Szerzője által".

(Sírfeliratát  maga fogalmazta meg)

Benjamin Franklin
diplomata, tudós, feltaláló, államférfi
aki példaképe lehetne minden politikusnak, mert a hatalom és az egyéni érdeke fölé tudta helyezni a köz érdekét
215 éve, 1790. április 17-én halt meg Philadelphiában
(életrajza helyett saját életéről vallott számadását idézzük)

A pápaválasztás tíz lépcsője   

 La Vie, francia hetilap. 3111. sz. 2005. április 11-i száma alapján állította össze Tóth Annamária a pápaválasztás menetéről a tudnivalókat. A cikk mellékleteként a pápaválasztó konklávén résztvevő bíborosok földrészenkénti és országonkénti felsorolását is láthatjuk.

Kitaszítottság, kiszolgáltatottság, életcsapda   

Csoma Judit – több, mint a darab nyújtotta élmény. Csak miatta feltétlenül meg kell nézni; ha történetesen gyöngébb munkáról lenne szó, miatta akkor is a nézőtérre űzném önöket; de, mert hogy nem erről van szó, nyugodt szívvel ajánlom: ki ne hagyják..

Röviden

Nem a bestsellerek vezetnek a Nagy Könyv szavazáson - péntek éjfélig lehetett képeslapon véleményt mondani, az internetes és a mobiltelefonos szavazás még tart. A világhálón eddig 60 ezren mondták el, melyik a kedvenc olvasmányuk. Az a folyamatos huhogás, hogy úgy is a Harry Potter lesz az elején, nem igazolódott. Harry Potter jelen van, a középmezőnyben, nagyon messze a lista élétől.

Meghibásodott a „gondolkodó" űrszonda - Határidő előtt fejezte be küldetését az első önmagát navigáló űreszköz. A szonda több száz kilométeren keresztül követte a Pentagon egyik műholdját emberi beavatkozás vagy a földi irányító központ segítsége nélkül, de útja végül műszaki hiba miatt félbeszakadt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.16.)


Katona József
a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja
175 éve, 1830. április 16-án halt meg Kecskeméten

Hová lett Lévai?   

Nő legyen a jelölt, mondta volt Hiller (két el nem egyelté). S lőn. Közben ugyan Lévai Katalinka is kijelentette magáról, hogy megfelel ennek a feltételnek, de senki nem kapott utána.

Neve, ha van is, csak áruvédjegy…?   

Nem szeretem az emlékéveket… Mindig azt igazolják, amit épp a huszadik század egyik talán legnagyobb felperese, a most százesztendős, éltében kitagadott testvérbátyánk, József Attila fogalmazott meg: neve, ha volt is, áruvédjegy… Alig múlt el születésnapja, s lám, máris nyakunkban az első botrány, s az első – nem tudok erre jobb szót – szamárság.

Színpad és valóság  

Niemetz Ágnes. Kentucky állam Louisville városában működő „Actors Theatre of Louisville” színházáról "Mai amerikai darabok és az aktuális politika" címmel küldött cikket.

Röviden

Szili Katalin az MSZP köztársaságielnök-jelöltje - Szili Katalint választotta meg pénteken az MSZP kongresszusa a szocialisták köztársaságielnök-jelöltjének - jelentette be Juhász Ferenc, a párt alelnöke. Szili Katalin 309, Glatz Ferenc 230 szavazatot kapott - közölte, hozzátéve, hogy összesen 540 érvényes szavazatot adtak le.

Az EasyJet Budapestre jön? - valószínű, hogy Ferihegy lesz az EasyJet bázisrepülőtere a kelet-európai térségben. Európa vezető diszkont-légitársasága, az Easyjet pénteken vette át flottájának századik repülőgépét. A diszkont légitársaságok közül az Easyjet 100 gépes, Boeing 737-esekből és Airbus A319-esekből álló flottája a legnagyobb Európában. Az elmúlt hónapban a cég 2,6 millió utast szállított, csak a Lufthansa előzte meg, s maga mögé utasította a British Airways-t, az Alitaliát, az Air France-ot és a KLM-et is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.15.)


Leonardo Da Vinci
firenzei festő, szobrász, építész, feltaláló és még ki tudja minek nevezhetnénk - egy szóval: "polihisztor"
553 éve,
1452. április 15-én született a Firenzéhez közeli Vinciben

Politikai egységben minden jogfosztás ellen   

A magyar külpolitika egyik fontos eleme a jószomszédság. A jelenlegi kormány agyonhangsúlyozta, hogy helyreállítja az Orbán kormány által összekuszált, sőt tönkre tett kapcsolatokat. A jelek szerint nem sok sikerrel.

Orbán Viktort megölni. Nem kell félnetek. Jó lesz.   

"...a gazdasággal foglalkozó szakértők és újságírók pontosan tudják: a számok mikrokörnyezetébe helyezve a tényeket sokkal nehezebb hazudni, mint a tömegtájékoztatás egyéb fórumain, nem beszélve a szórakoztató műfajokról (Heti hetes, rádiókabaré, stb…), amelyekben egy-egy poénnak álcázott hazugság terjedési sebessége akár még – paradox módon – a hangsebességéét is meghaladhatja..."

Bolha a fül mögött

Nem kellene játszadozni a közjogi javaslatokkal!

Az MSZOSZ is leleplezi a Draskovics féle "adóreform" álságos voltát 

Az MSZOSZ elutasít minden olyan javaslatot, amely a terheket úgy csoportosítja át, hogy a munkavállalók közterhei tovább növekedjenek. Különösen sérelmesnek tartják, hogy miközben az adóreform célja éppen a nettó keresetek és a bérköltség közötti különbség csökkentése, a javaslat szerint a különbség tovább növekedne.

Röviden

„Jó utakat, jövőt szeretnénk a szülőföldünkön” - Udvarhelyszéken mintegy 500, Gyegyószéken közel 200, Csíkszéken pedig mintegy 100 személygépkocsi csatlakozott ahhoz a figyelemfelkeltő akcióhoz, amelyen a gépkocsitulajdonosok Székelyföld közútjainak katasztrofális állapota miatt tiltakoztak.

Debrecen rákerült a világ légiforgalmi térképére - Úgy tűnik, egyre jobban sikerül hasznosítani a volt szovjet katonai repülőtereket. A legújabb hír Debrecenből érkezett, Sármellék után a Hajdú-bihari megyeszékhelyre is érkeznek menetrendszerű járatok Münchenből. A város ettől természetesen a turizmus fejlődését várja.  Kósa Lajos polgármester történelmi jelentőségűnek nevezte a május 9-i járatindítást.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.14.)

II. János Pál pápa sírja a Szent Péter bazilika altemplomában


Tóth Árpád
költő, műfordító
154 éve,
1886. április 14-én született Aradon

Álvita egy látszatdemokráciában   

"alulmarad, vagy megválasztásra kerül – a tőle elvárható közjogi tolerancia, népfenségi legitimáció mindkét esetben csorbát szenved. A média találgathat, ha akar, de a politika döntési folyamata – a legutolsó pillanatokig – maradjon csak zártkörű"

Lehet, hogy egy pohár vízben, de vihar   

Értesülések szerint Gyurcsány Ferenc Bihari Mihályt szeretné köztársasági elnöknek. Amennyiben a küzdelemből Bihari kerül ki győztesen, Gyurcsány mindenképpen újabb győzelmet könyvelhet el az MSZP-n belül, Hiller és a megyei elnökök pedig veszítenek. Ha azonban Szili nyer, akkor Hiller és a párt diadalmaskodik, gyengítve ezzel a miniszterelnök párton belüli pozícióit.

Meghívó  

Születésnapi Fidesz-házibuli a műjégpályán - Az "f 17 házibuli"-ra nemcsak a szövetség tagjait, hanem minden érdeklődőt, főként fiatalokat várnak. A bulin zenekarok lépnek fel, köztük a United és a Zanzibár, a kora esti órákban pedig sor kerül egy rendhagyó "kereszttűzre" is, amelyen Orbán Viktor a Fidesz elnöke válaszol a kérdésekre, tabuk nélkül.

Jótékonyság   

2005. április 14-én 15 órakor a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika tantermében (1083 Budapest, Bókay u. 54.) tart előadást Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Árvaház és Gyermekvédelmi Központ megalapítója.

Röviden

A szerb fuvarozók tiltakozó határzárra készülnek - Határzárra készülnek a szerb fuvarozók Magyarország és Szerbia-Montenegró határán - jelenti a HavariaPress. A Határőrség a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint Röszkei (Horgos) és a Tompai (Kelebija) Közúti Határátkelőhelyeken csütörtökön 10 órától, szerb oldalon lezárják a határt, amennyiben nem teljesítik követeléseiket az adómentes közúti fuvarengedélyekkel kapcsolatban.

Váratlan adomány Böjte Csabának - Egymillió forintot kapott egy ismeretlen adományozótól a dévai gyermekotthon alapítója, Böjte Csaba. A ferences szerzetes tegnap előadást tartott a Belvárosi Polgári Szalonban. Amikor átadták volna neki azt az 50-60 zsák ruhát és gyermekjátékot, amit a szalon tagjai gyűjtöttek össze, valaki átadott neki egy borítékot, benne egymillió forinttal.

Uniós támogatást kapott a Pannonhalmi Főapátság - 345 millió forintnak megfelelő, vissza nem térítendő támogatást kapott a pannonhalmi bencés főapátság, miután az elbíráló bizottság a világörökség részévé nyilvánította azt. A szerzetesrend bízik benne, hogy a pénzt sikerül a kolostor környezetének rendezésére fordítani.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.13.)


Iglói Szontagh Tamás
 geológus, a hazai természetvédelem apostola
154 éve, 1851. április 13-án született Ózdon

Bezárják az értelmi fogyatékos gyerekek iskoláját   

A több mint 80 éves kastélyépület nem felel meg a követelményeknek, 600 millió forintra lenne szükség, hogy ötven középsúlyos értelmi fogyatékos kisgyerek továbbra is megszokott környezetében maradhasson Nógrád megyében. A cserhátsurányi Speciális Iskolát és Gyermekotthont júliustól megszüntetik.

Temesvár és Budapest   

Megszólalt a szakma. Hétfőn A Nemzeti Napló köszöntése című cikkünkben egy képet mutattunk be, amely arról is szólt, hogy Európa első elektromos közvilágítású városa Magyarországon volt. Ezt követően kaptnuk egy levelet.

Európai Körút III  

Meghívó egy kamaraestre, amely  a Karinthy Szalonban 2005. április 16-án 18.30 órakor lesz.

Dísznövényvásár 2005   

Ismét várja látogatóit a Budapesti Corvinus Egyetem (volt Kertészeti Egyetem) Budai Arborétuma a több mint tízéves múltra visszatekintő Dísznövény Szakkiállításon és Vásáron a Villányi út 29-43-ban. A hagyományokhoz híven április utolsó hétvégéje, 2005. április 22-23-24. (péntek, szombat és vasárnap).

Röviden

Kondor Katalin pert nyert a Ringier ellen - Első fokon, nem jogerősen, pert nyert Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke a Magyar Hírlap korábbi kiadója, a Ringier Kft. ellen, amiért a lap tavaly február 27-én megjelent, "Kondor iratai az NBH-nál vannak" című írásában valótlan és hamis látszatot keltő tényállításokat közölt.

Idén nem lesz ablakcsere állami pénzből - A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium minden évben pályázatot hirdet a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében. Az itt nyert pénzekkel a lakosság és a vállalkozók energiatakarékosabbá tehetik a környezetüket, házukat, munkahelyüket. Nyílászárókat cserélhetnek le vagy ésszerűsíthetik a fűtést. Ebben az évben azonban a lakossági pályázatokra nem jutott pénz. "Idén nem tudunk új pályázatot kiírni a korlátozott költségvetési lehetőségek miatt" - mondta Tóth Judit, a minisztérium szóvivője.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.12.)

Még tart a 9 napos gyász II. János Pál temetését követően,

gyászolnak a lengyel lakótelepek is:

 


Dr. Rómer Flóris Ferenc
bencés tanár, régész, művészettörténész, múzeumalapító, egyetemi tanár, az MTA  tagja
190 éve, 1815. április 12-én született Pozsonyban

MDNP - MDF  

A pártok egyesülése vagy szétválása nagy esemény, legalább is az érinttettek számára. A választópolgár valamiképp mindig érintett: bővül vagy szűkül a kínálat. Méltán hihetnénk, hogy egy parlamenti párt ilyen változása nagy teret kap a sajtóban.

"HIMNUSZ" - emlékmű  

Felhívás az első kőbe vésett "HIMNUSZ” EMLÉKMŰ felállításának támogatására. Az ötlet kigondolója és alkotója V.Majzik Mária Magyar Örökség-dijas képzőművész. Az emlékmű fővédnöke: Jókai Anna Kossuth – díjas író.

Szabó Dezső: Levél a tisztviselőkérdésről   

Bár a részleteket akkor másképp nevezték, s a felszín is egyebekről fecsegett - azért a felelősséget elhárító köztiszviselői reflexek mélységei ma is változatlanok. Legalábbis többek számára - reméljük - elgondolkodtatóvá válnak Szabó Dezső írásának áthallásra ingerlő vonatkozásai. Olvassuk - és értelmezzük a sorokat.

Röviden

Mádl Ferenc köztársasági elnök könyvet fogad örökbe az ELTE Egyetemi Könyvtárban - Az Egyetemi Könyvtár XVI-XVIII. századi könyvgyűjteményének helyet adó Dísztermet nyitják meg és az Egyetemi Könyvtár könyv-örökbefogadási programját indítják el április 14-én 11 órakor. A négyszáznegyvennégy éve folyamatosan működő Egyetemi Könyvtár újonnan kialakított 16-18. századi gyűjteménye megújulva várja a látogatókat. A rendezvény- és konferenciaterem megnyitásával egy időben az Egyetemi Könyvtár elindítja könyv-örökbefogadási programját is: az első könyvet Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök, akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora fogadja örökbe. A többfunkciós kulturális rendezvényteremmé átalakított Díszteremben elsőként az Egyetem közgyűjteményeiben megtalálható, Mohács előtt keletkezett oklevelekből válogatott kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. (Educatio Press)

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Szász Károly támadója ellen - Maradandó testi fogyatékosságot okozó testi sértés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Szász Károly bántalmazása ügyében.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.11.) A magyar költészet napja


József Attila
költő
100 éve, 1905. április 11-én született Budapesten

Az ihlető József Attila  

Tamási Orosz János néhány éve vetette papírra ezt az írást, egy karcsú, ám annál tartalmasabb kötet előszavaként. Szécsi Magda, a nagyon tehetséges, Ferenczy Noémi díjas balladaíró és ballada-festő, rajzoló kiválogatta József Attila Istenkereső verseiből a neki leginkább tetszőket, és grafikákat illesztett melléjük. Impozáns vállalkozás volt. Most, természetesen, az ő műveiből is láthatnak néhányat.

Két emlékező írás József Attiláról a múltból   

A Nemzeti Napló köszöntése   

„December 5-e után kiderült, hogy nem ismerjük egymást. A történelem viharai olyan messze sodortak minket, magyarokat lelkileg és szellemileg, mintha fényévekre élnénk egymástól... Mi dolgunk tehát? Megismerni magunkat, azaz egymást.”– írja Stoffán György főszerkesztő a hamarosan induló hetilap, a Nemzeti Napló ismertetőjében.

Versnyi hazám – József Attilától  

József Attilának vannak nagyon ismert, közszájon forgó versei. És vannak olyanok, amelyeket nagyon mélyen magunkba tudunk fogadni, akár az előbbiek „rovására”. Mert a költő kilép a sorok mögül, és rámutat a világra: itt éltem, s itt élek: VILÁGOSÍTSD FÖL és GYERMEKKÉ TETTÉL

Röviden

Megvannak a Versünnep döntősei - Három határon túli magyar előadóművész is bejutott aközé a 12 közé, aki részt vehet a Magyar Rádió által a Költészet Napja alkalmából szervezett szavalóverseny döntőjében. A Magyar Rádió és a Veszprémi Petőfi Színház közös szavalóversenyére 250-en jelentkeztek, a selejtezők után a kétnapos középdöntőben negyvenen mérték össze tudásukat. Közülük választott ki a zsűri 12 versenyzőt, akik a hétfői döntőben versenyezhetnek.

A gazdák elégedetlenek a kifizetésekkel - Érvénytelennek tekinti az agrár-megállapodást a Magosz, ha egyetlen pontjának teljesítése is elmarad. A gazdaszervezetek elégedetlenek a terület-alapú támogatások kifizetésével, ezért haladéktalan intézkedésre szólítják fel a kormányt. A Magosz hódmezővásárhelyi gyűlésén Jakab István, a szervezet elnöke elmondta egyedül gabona-fronton történt elmozdulás, a területalapú támogatások kifizetése továbbra is akadozik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.10.) Vasárnapi gondolat

Serkenj fel mély álmodból, és szánd meg hazádnak
Nyelvét, mely ha kihal, tudd meg, örökre kihalsz.
A magyar ifjúsághoz (1777)

 


Baróti Szabó Dávid
jezsuita szerzetes, tanár, költő, műfordító
266 éve, 1739. április 10-én született az erdélyi Baróton

Pusztulunk, veszünk  

Tény, hogy az előrejelzések alapján a következő öt évtizedben drámai népességcsökkenés lesz. A kérdés, mit teszünk: (a) semmit, hiszen 8 millió magyar is lehet olyan boldog, mint tíz, (hallottam már ezt az érvet liberálisoktól), (b) növeljük a bevándorlást, hogy legyen elég munkaerő, vagy (c) hozzásegítjük a családokat, hogy ne legyen kevesebb gyermekük, mint amennyire vágynak.

MDF + MDNP = MDF   

 Az MDF és az MDNP egyesülése e két szervezet számára igen fontos esemény, s a sajtó egy részének törekvései talán elegendőek ahhoz is, hogy címoldalra kerülhessen a hétfői lapokban. Mi sem engedjük meg magunknak, hogy ne reagáljunk, ezért négy tételben foglalkozunk az eseménnyel. Három nyilatkozatot adunk közre s egy levelet, amelyben Hans-Gert Pöttering üzent az MDF számára.

Gazdagítson ismeretben és értelemben 

Ma délelőtt tíz órakor kezdődik a Kerepesi temetőben az a csendes virrasztás, a költő sírjánál, amely este hatig (a sírkert bezárásának időpontjáig) várja mindazokat, akik az emlékezés virágaival akarják köszönteni József Attilát. A megemlékezés részleteiről – és a síremlék közelgő változásáról – kérdeztük Dr. Fogarasi Katalint, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság titkárát. Akinek nem volt egy könnyű hete…

Röviden

Keményen bírálta a magyar kormány Ukrajna-politikáját Kovács Miklós a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség újjáválasztott elnöke. Kovács Miklós Beregszászon, a szervezet tisztújító közgyűlésén úgy fogalmazott, hogy Budapest az Európai Unión belül egyedüliként az oroszpárti Janukovics-féle irányvonalat támogatta az ukrán választásokon, most pedig elkezdte megfojtani a beregszászi főiskolát.

Magyar sikerek a pozsonyi párbajtőrversenyen - Magyar sikerekkel zárult a pozsonyi nemzetközi férfi párbajtőr viadal egyéni versenye: Pádár Tamás győzött, Boczkó Gábor bronzérmet szerzett, emellett pedig további négyen kerültek be a legjobb nyolc közé. A döntőben Pádár a román Alexandru Nyisztort verte meg, s a dobogó harmadik fokára Boczkó mellett még a cseh Jiri Berán állhatott fel. A B kategóriás versenyen tíz ország 75 vívója indult.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.09.)

 

Eltemették II. János Pál pápát

Mostantól kezdve II. János Pál teste ott nyugszik, Szent Péter sírjától nem messze, boldog XXIII. János korábbi nyugvóhelyén, közel a Magyarok Nagyasszonya kápolnához.

A hazamenni nem akaró, ünneplő tömeg, a mozdulni nem akaró milliók hirdették: itt több történt, mint egy test temetése.

Az Egyház hálát adott és ünnepelt.

Ünnepelte Isten kegyelmét, amely hatalmas dolgokra képesíti az embert. Ünnepelték Krisztust, akinek evangéliumoskönyve most bezárult a Pápa koporsóján, de már örökké nyitva marad mindazok szívében, akiknek II. János Pál hirdette az evangéliumot.


Reviczky Gyula
költő, író, esszéíró
150 éve, 1855-ben született a felvidéki Vitkócon

II. János Pál emléke  

Válogatás II. János Pál verseiből - 1950-ben jelent meg első verse a Tygodnik Powsecjny című hetilapban. Írásait, verseit "Andrzej Jawien" álnéven jelentette meg.

Elnök kerestetik   

A legnagyobb  baj  nem az, hogy a koalíció vagy megzavarodott, vagy valami nagyon tisztességtelen színjátékot játszik velünk és a jövendő elnökkel, hanem az, hogy nincs hiteles jelölt. Ráadásul a bal oldalon nincs hiteles eszme sem.

Az új EU tagok hiábavaló reményei 

A Le Monde diplomatique cikke csalódásainkat sorolja. Ám ismeretei felületesek, következményei pontatlanok, bár néhányszor, mint például az adócsökkentések kérdésében fején találja a szöget.

A bomlás virágai 

Felmentését kérte Braun Róbert, a miniszterelnök politikai főtanácsadója. Az Index hírportál azt írta: Braun Róbert lemondása mögött az áll, hogy "az elmúlt hónapokban szervezeti és stratégiai kérdésekben képviselt véleménye jelentősen eltért Gyurcsány Ferenc álláspontjától". Egy vezetőnek egyébként nem Fejbólintó Jánosokra van szüksége, hanem munkatársakra, akik az eszüket is használják.

Röviden

Legkésőbb június végéig kaszálni kell  - Június 30-ig kell elvégezniük a tulajdonosoknak a parlagfű-irtást a földjükön.  Ahol nem irtják ki a növényt a megadott határidőig, közérdekű kényszerkaszálást rendelnek el, amelynek költségeit a tulajdonosra terhelik, és bírságot is kirónak a mulasztókra.

Rekordszintre emelkedik a benzinár - A Mol ismét drasztikusan: 7 forinttal emeli a benzin, 5 forinttal pedig a gázolaj irányadó kútárát. A kormány tárgyalna, ám a tavalyihoz hasonló adócsökkentésre nem hajlandó. Valamivel több, mint egy héten belül tehát több mint 10 forinttal nő mindkét üzemanyag ára, így az soha nem látott mértékűre emelkedik: a 95-ös ólmozatlan benzin 258 forint 50 fillérbe, a 98-as 267 forint 50 fillérbe, a gázolaj pedig 252 forintba kerül holnaptól.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.08.) - MHL-megemlékezés II.János Pál pápáról

II. János Pál pápa temetésének napja

Gyásznap

Félárbocra engedik az állami lobogót pénteken reggel a Kossuth téren, a parlament pedig várhatóan a jövő héten határozatban tiszteleg II. János Pál pápa emléke előtt.

A Mátyás-templomban kivetítőt helyeznek el, hogy a hívők élőben követhessék figyelemmel a gyászszertartást.

A hírTV, az MTV, a Duna Televízió, a Kossuth és a Katolikus Rádió is közvetíti a szertartást.

 

Szokásos világi megemlékezésünk helyett:

április 8-án született :
73 éve, 1932-ben Antall József miniszterelnök, történész;
108 éve, 1897-ben Leövey Klára, pedagógus, írónő, a nőnevelés egyik úttörője;

188 éve, 1817-ben Jókainé Laborfalvi Róza színésznő;
574 éve, 1431-ben François Villon francia költő;
április 8-án halt meg:

270 éve, 1735-ben II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, hadvezér;
145 éve, 1860-ban gróf Széchenyi István;
86 éve, 1919-ben Eötvös Loránd fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója;
32 éve, 1973-ban Pablo Picasso spanyol festő.

Prohászka Ottokár írásaiból  

Csendes tanítások

Hiszem a szentek közösségét

„Totus tuus” – II. János Pál emléke  

Bratinka József, 1995-1999. között Magyarország szentszéki nagykövete küldte el az MHL-nek emlékező írását II. János Pál pápával való találkozásairól.

Imamozgalom  

Egy olvasónk küldte el a felhívást, hogy indítsunk rövid, de annál jelentőségteljesebb, széleskörű imamozgalmat a mai naptól a "Habemus papam" kihirdetéséig, kérve Istenünket, hogy adjon az Egyháznak jó vezetőt.

Merre tart Bulgária? 

Bulgária a NATO tagja és az Európai Unióba tart - vághatja rá mindenki a kész feleletet. Nem is akarom megkérdőjelezni, ez pontos válasz. ha valaki épp egy jól felszerelt Hilton szállodában konferenciázik, mindenképp úgy érzi: Bulgária elindult a felzárkózás útján.

Röviden

Lengyelországban lényegében leáll az élet pénteken, a pápa temetésének napján. - Zárva maradnak az iskolák, a bankok, az üzletek, nem veszik fel a munkát a minisztériumokban, s a hatóságoknál sem. Marek Belka kormányfő arra kért minden munkaadót, hogy adjanak szabadnapot alkalmazottaiknak.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó egy magyar zarándokcsoporttal vesz részt II. János Pál pápa pénteki temetésén. Szerdán magánúton utaztak a Vatikánba, ahol az esti órákban Erdő Péter bíboros, prímással együtt lerótták kegyeletüket a szentatya ravatalánál a Szent Péter Bazilikában. Részt vettek az Erdő Péter által csütörtökön bemutatott misén a Pápai Magyar Intézet melletti templomban. Pénteken mindketten egy magyar zarándokcsoporthoz csatlakoznak és a magyar hívekkel együtt vesznek részt a temetési szertartáson.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.07.) - MHL-megemlékezés II.János Pál pápáról

Krauser: Klapka György portréja

Klapka György

tábornok

185 éve 1820. április 7-én született Temesváron

Felhívás  

Fiatalok zarándoklata a Szentatya látogatásának budapesti útvonalán.

Európai Parlament - ENP-ED frakció  

Két napos kihelyezett vezetőségi (büró) ülést tart az Európai Néppárt - Európai Demokraták frakció Szófiában 2005. április 7én, 8-án.

A kibővült Európa kihívásai és költségvetése 2007 után 

A fejletlenebb régiók felzárkóztatását tartják a legfontosabb feladatnak az Európai Parlament és a tagállamok nemzeti parlamentjeinek képviselői is. A Böge jelentés jól szolgálja ezt a közös célt, s ezért nő a remény: lesz megegyezés a 2007 utáni évek pénzügyi kereteiről, s Európa tovább épül.

Röviden

Humboldt-díj Oplatkának - Andreas Oplatka kapja az első Magyar Humboldt-díjat. A Neue Zürcher Zeitung tudósítójának az elismerést a magyar kultúra és irodalom német nyelvű megismertetéséért ítélte oda a nagy múltú Humboldt Alapítvány magyar ösztöndíjasaiból álló egyesület.

Az olaszok jóváhagyták az EU alkotmányt - Az alapító tagok közül elsőként Olaszország jóváhagyta az Európai Unió alkotmányát szerdán este. Az olasz szenátus a várt nagyarányú többséggel, 217 szavazattal 16 ellenében fogadta el az alaptörvény szövegét.

Nagyobb lett a vártnál az államháztartás hiánya - Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya márciusban 91 milliárd forint volt, így az első három havi deficit 484,9 milliárd forintot tett ki, közölte a Pénzügyminisztérium. Ez az éves előirányzat 47,4 százaléka. Az elemzők 88 milliárd forint hiányt vártak márciusra.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.06.) - MHL-megemlékezés II.János Pál pápáról

Ybl Miklós

építész

191 éve 1814. április 6-án született Székesfehérváron

Sajtótájékoztató a Vatikánban 

A keddi nap fontos eseménye volt az a sajtótájékoztató, amelyet rendkívül nagy várakozás előzött meg, és amelyet a II. János Pál pápa nevét viselő szentszéki sajtóteremben Joaquín Navarro-Valls igazgató, és Piero Marini érsek, pápai szertartásmester tartott.

 Gyűjtés a csángóföldi középiskola számára 

Mint ismeretes, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége karöltve a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal iskolaépítésbe kezdett. Föl akarják építeni Rekecsinben a Csángóföldi Magyar Középiskolát, 1-12 osztállyal, kollégiummal, étkezdével, tanári lakásokkal. Kész csángó-campus.

Röviden

Két budapesti szálloda a világ legjobbjai között - Két fővárosi hotel is felkerült a régióból a világ legjobb szállodáinak toplistájára. A legrangosabb amerikai szaklap, a Condé Nast Traveler olvasói szerint a Kempinsky és a Marriott is benne van a legjobb hétszázban.

III. Közlekedésmérnöki konferencia - 2002-ben Drezdában hét európai ország műszaki egyetemének öt-öt közlekedésmérnöki szakon tanuló hallgatója részvételével nemzetközi konferenciát tartottak. A második konferencia helyszíne 2004 áprilisában Zágrábban volt. A harmadik találkozó április 5-9. között lesz Magyarországon, Győrött, amelyet a Széchenyi István Egyetem Közlekedési és Gépészmérnöki Intézete, az Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottság, a közlekedésmérnöki szak hallgatói és a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület szervez.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.05.) - MHL-megemlékezés II.János Pál pápáról

 

Pénteken temetik a szentatyát
A bíborosok gyűlésének döntése értelmében pénteken délelőtt 10 órakor tartják a temetési szentmisét, majd II. János Pál testét a Szent Péter bazilika altemplomában helyezik végső nyugalomra.

A gyászmisét Joseph Ratzinger kardinális, a bíborosi testület dékánja mutatja majd be.
A temetésen közel kétszáz külföldi állam- és kormányfő részvételével számolnak.
A magyar kormány gyásznappá nyilvánította II. János Pál pápa temetésének napját

Örkény István

 író

93 éve 1912. április 5-én született Budapesten

Szent István Bazilika, 2005. április 4.  

Erdő Péter bíboros szentbeszéde a II. János Pál pápa lelki üdvéért bemutatott szentmisén.

Magyar Kultúra Emlékív-sorozatot jelentet meg az OSZK

Éppen húsz éve költözött a Budai Várba az Országos Széchényi Könyvtár, amely azelőtt csaknem 140 évig a Magyar Nemzeti Múzeum épületében működött.

Röviden

A budapesti Apostoli Nunciatúrán is leróhatják kegyeletüket a pápát gyászolók - szerdán délelőtt fél tíz és fél egy között.

Sokszoros a túljelentkezés a Veszprémi Egyetemen - Bár országosan csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, a Veszprémi Egyetemen a múlt évinél 5 százalékkal többen csaknem 11 ezren érdeklődtek a különböző szakok iránt.

Lovastúra Rodostóba Rákóczi emlékére - Tíz lovas indult el vasárnap reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisrozvágyból a törökországi Rodostóba, II. Rákóczi Ferenc halálának 270. évfordulója alkalmából. A történelmi emléktúra résztvevői a tervek szerint Rodostóból felkeresik azokat a helyeket, amelyek felidézik a kuruc szabadságharc eseményeit.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.04.)  - MHL-megemlékezés II.János Pál pápáról


Schöfft Ágoston litográfiája

Kőrösi Csoma Sándor

nyelvész, magyar őstörténet-kutató

221 éve 1784. április 4-én született a háromszéki Kőrösön

Van-e még szeretet bennünk?  

Javítsatok ki, ha tévesztenék, mondta megválasztásakor. Legyetek derűsek, én is az vagyok, mondta búcsúzóul. Két apokrif evangélium üzeneteként is felfogható mondat közé illesztette életét Karol Wojtyla, aki II. János Pál néven vonult be a történelembe. Szent Péter és IX. Piusz után ő töltötte be leghosszabb ideig az Úrtól nyert küldetését.

Meghívó  

A "Hit és Haza" Polgári Kör jótékonysági estje a Galgagután épülő "Isteni Irgalmasság-templom" felépítéséért.

Röviden

Magyaroké lett a Szobi Szörp - Újra magyar kézbe került az 1990-ben privatizált Szobi Szörp Rt. A cég eddig francia tulajdonosa, a Teisseire családi vállalat a Szobi két vezetőjének adta el 90 százalékos részvénypakettjét, míg nyolc százalék erejéig továbbra is benne maradnak a cégben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.03.) Vasárnapi gondolat

II. János Pál "krisztusi ember volt, a hit, remény és szeretet képviselője a világban élete utolsó percéig, és ez felette áll minden politikai kategóriának". (Orbán Viktor)

 

Képek a Vatikánból:

 

Búcsúzni jöttek

 

 

A felvételek megőrzik az arcát, de követjük-e továbbra is tanítását?

 

 

Pásztor nélkül

 


 

 

Juhász Gyula

költő

122 éve 1883. április 3-án született Szegeden

Prohászka Ottokár: A «másvilág» zárt kapui előtt  

"Álljunk alázatos hittel a «másvilág» zárt kapui elé; sejthetünk sokat, de tüzetes fogalmunk nincs róla"

A Mindennevű  

Sík Sándor verse

Juhász Gyula: Emberi hitvallás    

Juhász Gyula születésének évfordulójára egy versével is emlékezünk.

Röviden

Világraszóló csipkecsodák Kiskunhalason - Hatodik alkalommal rendeznek Nemzetközi Csipkekiállítást és ezúttal Cseh Csipkebemutatót április 22-május 8-ig Kiskunhalason a Csipkeházban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.02.) Meghalt II. János Pál pápa

Hans Christian Andersen

dán meseíró, költő, regényíró és elbeszélő

200 éve 1805. április 2-án született Odensében

Az Úr éltessen minket!  

"...nagy békességgel tölt el, ha arra a pillanatra gondolok , amikor az Úr majd magához szólít: az életből az Életre! Ezért gyakran a szomorúság árnya nélkül ajkamra jön egy ima, melyet a pap mond a szentmise bemutatása után: In hora mortis meae voca me, et iube me venire ad te - Halálom óráján hívj engem magadhoz, Uram és parancsold, hogy hozzád jöjjek. A keresztény reménység imája ez, mely azzal, hogy a jövőt az isteni jóság oltalma alá helyezi, nem rontja el a jelen órájának örömét. " - írta II. János Pál pápa 1999-ben.

Versnyi hazám – Bartos Aranka : ARS POETICA!  

A költő Baján él. Nyugdíjas könyvtáros; egy-egy új kötettel nagy néha meglepi őt a sors, de életművének nagyobbik része még kiadásra vár. Biztosan meg fog történni, ha nem most, akkor a távoli jövőben. Mert vannak írások, vannak versek, amelyek nem kallódhatnak el soha….

Tárlat-ajánló  

Újabb - a hazai képzőművészetet reprezentáló - tárlat nyílik a Magyarországi Volksbank budapesti Galériájában.

Szegedi program-ajánló   

“Az értékőrző- értéképítő MÁRAI SÁNDOR” -címmel tartanak előadást a Rókusi Katolikus Klubban.

Röviden

Népi kezdeményezés aláírásainak ügyében döntött a Legfelsőbb Bíróság - A Zempléni Településszövetség azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a postáról szóló 2003. évi törvényt, hogy a Magyar Posta Rt. csak ott vezethesse be a mobilpostai szolgáltatást, ahol azt igénylik, és ahol ehhez az önkormányzat is hozzájárul. Az Országos Választási Iroda  korábban azt közölte, hogy az összegyűjtött érvényes aláírások száma nem éri el az országos népi kezdeményezés eredményességéhez szükséges 50 ezer aláírást, miután a benyújtott 60.079 aláírásból, statisztikai és matematikai módszerrel megállapítva, legalább 47.052, legfeljebb 49.206 aláírás felel meg minden szempontból az előírásoknak. A Legfelsőbb Bíróság most úgy döntött, hogy: egyenként kell vizsgálnia az OVB-nek az aláírásokat a postatörvény módosítását célzó népi kezdeményezés ügyében.

Nemzetközi ütősfesztivál Győrben -Utcai menetdobolással kezdődött a győri nemzetközi ütősfesztivál. A kétnapos rendezvényen nyolc csoport lép színpadra, köztük amerikai, indiai és lengyel művészek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(ápr.01.)

II. János Pál 2005. április elsején délután 19 órakor elvesztette eszméletét. Olasz sajtójelentések szerint ezt követően meghalt. A Vatikán hivatalos bejelentése nem történt meg. A halálhír vétele után a Szent Péter téren a hívek énekelve kezdtek imádkozni. A hírek ellentmondásosak.

A pápa vérnyomása továbbra sem stabilizálódott, nehezen lélegzik - közölte már délután a Vatikán szóvivője. Joaquin Navarro-Walls elmondta: II. János Pállal kezdettől ismeri állapota súlyosságát, és maga döntött úgy, hogy nem megy kórházba. Délelőtt fogadta munkatársait.

Tömegek gyűltek össze a Szent Péter téren s világszerte fohászkodnak érte. Olaszországban eltűntek a vidám műsorok és a reklámok a TV képernyőről. Csatlakozzunk s lélekben, fohásszal a szívünkben álljunk a nagybeteg mellé. A képen az érte mondott szentmise, amelyet Ruini bíboros mutatott be. Ruini bíboros feladata egyébként a Szentatya halálának bejelentése. 21:02-kor a Vatikán hivatalosan jelentette, hogy II. János Pál él.

Nagy békességgel tölt el, ha arra a pillanatra gondolok , amikor az Úr majd magához szólít: az életből az Életre! II. János Pál 1999.  

Zsigmondy Richard Adolf

 magyar származású osztrák Nobel-díjas kémikus, fizikus

140 éve 1865. április 1-jén született Bécsben

Ki a hazaáruló, nemzetáruló?   

Katona Béla belebonyolódott a hazaárulózásba, s közben elvbarátai a jelek szerint folytatják, amit december 5-én elkezdtek. Sajtóhírek szerint Tabajdi és Szent-Iványi nem támogatták azt a javaslatot, amely feltételül szabná a magyar kisebbség önrendelkezési jogának biztosítását az Unióba való belépéshez.

Kor-dokumentum * SzDSz  

Egyre több a fiatal politológus. Egyre több a fiatal választópolgár. Akik úgy döntenek, hogy a rendszerváltást megelőző évek és hónapok eseményeiről – semmit sem tudnak. És egyre többen vannak azok, akik – felejtenek. Sokak számára talán nem haszontalan időről időre újraolvasni egy-két dokumentumot. Így például azt az interjút, amelyet 1989 szeptemberében készült Szent-Iványi Istvánnal, az SZDSZ szándékairól…

Kor-dokumentum * TGM (1)   

Vajon mennyi utat járt be, és hogyan, Tamás Gáspár Miklós? Vajon meddig terjed a kisebbségi filozófus felelőssége? Szemére vethet-e másoknak bármit is az, aki valaha – egészen pontosan 1983 augusztusában – így vélekedett: „Mert a kisebbség számára a közvetlenül érzékelhető fájdalom: az ellene szünet nélküli célozgató propaganda, az erre fölépült fenyegetettség-érzés. A közéletnek, a mindenfajta politizálásnak egyetlen formája a magyar kérdésről való mitologikus beszéd Romániában. Lényegében minden csatorna ebbe a kloákába torkollik.” Vagy így: „Például, van egy csomó megalkuvó szülő Romániában, aki román iskolába adja a gyerekét, gondolván, hogy jobb esélyekre tesz szert a gyermek. Megfeledkeznek arról, hogy a numerus clausus nem úgy érvényesül, hogy ki milyen iskolába járt, hanem aszerint, hogy kinek milyen neve van. Tehát a Kovács Pistikét, aki törve beszél már csak magyarul, azt pont úgy rúgják ki az egyetemi felvételi vizsgán, mint azt a Kovács Pistikét, aki csak törve tud románul. Mert a nevét nézik, és nem a szülei enyhe kis opportunizmusát.” Tudjuk: több napra való olvasmányt kínálunk – de nem épp haszontalan szembesítés ez az írás azzal a Tamás Gáspár Miklóssal, akit ma ismerünk….

Röviden

A gazdasági és a bölcsész szakok a legnépszerűbbek - Idén több mint 86 ezer jelentkező adott be mintegy 277 ezer jelentkezési lapot nappali képzésre, a legtöbben a gazdasági jellegű szakokat jelölték meg első helyen, ezt követik a bölcsész szakok..

Hét forinttal drágul a benzin - Az április elsején éjféltől érvényes áremelést a kőolajárak magas szintjével indokolta a társaság. A közlemény szerint a február elején megindult erőteljes áremelkedési tendencia tartóssá vált, ennek oka a világméretekben gyorsan növekvő kőolajfelhasználás, valamint a kitermelés rövid távú növelésének korlátai.

Salvador Dalí - Az Aranykor címmel látható Salvador Dalí tárlaton az elsősorban szürrealista festményeiről ismert művész grafikái, rajzai, akvarelljei, világirodalmi illusztrációi láthatók a Műcsarnokban április 1. és május 29. között.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére