Archív anyagaink
2003. június

(jún. 30.)

A Fidesz közleménye - szekszárdi hídról  

A sors különös fintora, hogy a hidat egy olyan ember avatja majd fel - rendes szabadsága miatt majd csak jövő pénteken -, aki mindent megtett annak érdekében, hogy lejárassa azokat, akik a létrejöttét segítették.

Röviden

Ma választ új elnököt az Alkotmánybíróság, mivel a testület jelenlegi vezetője, Németh János alkotmánybírói megbízatása július 31-én, 70. életévének betöltése miatt megszűnik. Sajtóértesülés szerint a pozícióra ketten esélyesek leginkább: a korábbi főtitkár, ma helyettes, Holló András és Erdei Árpád.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Szolgáltatónktól az alábbi értesítést kaptuk:

"FreeWeb.hu ingyenes oldalait kiszolgáló szervert ez idáig nem sikerült üzembe helyezni. Az ok se nem hardware hiba, se nem emberi mulasztás. Várhatóan szombat éjjel ismét leállítjuk a régi szervert. Mivel most nem csupán a számítógépet hanem a teljes operációs rendszert és egyéb kiegészítő alkalmazásokat is lecserélünk így a várható leállás legalább 1 nap! Nagyon bízunk benne, hogy ezt követően már nem kerül sor hasonló eseményre és az eddigiek miatt is az elnézéseteket kérjük. "

(jún. 29.)

Európai Unió - alkotmány   

II. János Pál pápa szombaton ünnepélyesen megismételte azt a kérését, hogy a leendő európai alkotmányban rögzítsék vallási és különösen a keresztény örökségre vonatkozó hivatkozást.

Aláírás-gyűjtés a XIII. kerületiek kérésére   

A fővárosi önkormányzat jóváhagyta bizonyos vállalkozóknak, hogy augusztusban lezárják az Újpesti rakpartot a Margit híd és az Árpád híd között. Tengerpart épülne itt, homokkal, pálmafákkal, éttermekkel és egyébszórakozási lehetőségekkel. Mindezt a Lipótváros önkormányzat és lakók beleegyezése nélkül.

Katasztrofális eredmények az erdélyi  kisérettségin   

A magyar tagozatok 2355 nyolcadikos tanulójából mindössze 1272-nek sikerült a vizsgája.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 28.)

Semjén Zsolt a KDNP új elnöke  16:30

Semjén Zsoltot választotta a párt elnökévé nagy többséggel a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmánya szombaton Budapesten. Gratulálunk, és munkájához sok sikert kívánunk.

Főpolgármesteri bérek   

Többségi szavazással döntött a Fővárosi közgyűlés arról, hogy júliustól 60 százalékkal nőhet a főpolgármester jövedelme.

Munkanélküliségi ráta: 6 százalék  

A munkanélküliségi ráta az idén március és május között 6,0 százalék volt, 0,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Program-ajánló: Megmentett műkincsek 2003  

Képzőművész- és tárgyrestaurátorok diplomamunkáiból nyílt kiállítás pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Röviden

Oláh György Nobel-díjas kémikust Klebelsberg Kuno-díjjal tüntették ki pénteken a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) doktoravató ünnepségén

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ két-három héten belül mentessé válhat az atípusos tüdőgyulladástól (SARS), de figyelmeztetett, hogy a betegség télen újra felütheti a fejét Kínában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 27.)

Botrány az ETPKGY szocialista frakciójában 12:50

Botrány az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szocialista frakciójában a közelgő főtitkár választással kapcsolatban.

A kistérségek szerepe az EU országaiban és Magyarországon   

Magyarország területét az utóbbi évtizedekben számos alkalommal, különféle szempontok és módszerek alapján osztották fel régiókra különböző tudományos műhelyek és politikusok. Az ismertebb változatokból is legalább 15 megoldást ismer a szakirodalom, ami azt jelzi, hogy a tudományos kutatás szférájában valójában nem lehetett eljutni egy általánosan elfogadott régióbeosztáshoz.

A közvélemény rosszabbnak ítéli a gazdaságot  

Gallup közvéleménykuatás: Az MSZP elvesztette előnyét * Nőtt az elégedetlenek aránya * Már csak a relatív többség elégedett a miniszterelnök munkájával.

Kovács László sikere 3.   

A szlovák kormány csütörtökön nyilatkozatban utasította el a magyar kedvezménytörvényt, mert az Pozsony szerint a módosítás után is ellenkezik a szlovák fél álláspontjával, ezért Szlovákia sem most, sem később nem kíván annak végrehajtásáról megállapodni.

Röviden

A Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója és hat másik volt igazgatója ellen. Mindannyiukat társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezeléssel vádolják. Az ügy iratai reggel érkeztek meg a Fővárosi Bíróságra. Az ügyészség szerint Princz Gábor és társai több éven keresztül pazarlóan gazdálkodtak és ezzel több mint 36 milliárd forint kárt okoztak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 26.)

A kábítószerfogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör közleménye   

"A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör sajnálattal állapítja meg, hogy a Medgyessy-kormány egyéves ténykedése során nem volt képes kiszámítható, következetes agrárpolitikát kialakítani, ennek következtében mára nemcsak egész ágazatok, hanem a mezőgazdaság egésze jutott bajba, leálltak a meghatározó fejlesztések."

Fidesz évértékelője a parlament munkájáról  

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja szerint az Országgyűlés munkájának elmúlt egy évét az üresjárat és a bizottsági munka kiüresítése jellemezte - mondta Rogán Antal szerdai sajtótájékoztatóján.

Honlap-ajánló: Vatikáni múzeum on-line   

Bemutatták a vatikáni múzeumok új, a leghíresebb képzőművészeti remekműveket is tartalmazó honlapjait.

Sándor György - Karinthy emlékgyűrűs  

Sándor György "humoralista", a Magyar Nemzet munkatársa vehette át a humor műfajában végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Rádió által 1975-ben alapított Karinthy-emlékgyűrűt Karinthy Frigyes születésnapján.

Röviden

Havonta 10 ezer vírus, és naponta 30, többségükben amerikai hacker támadja meg a Vatikán hivatalos honlapját, mondta  Claudio M. Celli érsek, a Szentszék örökségét igazgató tanács titkára, de a számítógépkalózoknak mindeddig nem sikerült bejutniuk II. János Pál pápa személyes honlapjára, mert a szentatyát az interneten is igen hatékony szakértők védik. Igaz, a pápa, éppen biztonsági okokból, nem küld személyes e-maileket, és a neki címzetteket is megszűrik. Májusban, 83. születésnapja alkalmából a pápa nem kevesebb, mint 23 ezer elektronikus levelet kapott.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 25.)

100 éve született
George Orwell/Eric Blair
író, újságíró, kritikus

Kovács László sikere 2.  17:30

A magyar kormány totális vereségével végződött Strassbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos jelentés vitája.

Jár a kismamáknak az elmaradt pótlék   16:50

Felemás ítéletet hozott a Legfelsőbb Bíróság: Jár a kismamáknak a pótlék, de nem 5, hanem csak 3 évre visszamenőlegesen, és kamatmentesen.

Kovács László sikere   

A kedvezménytörvény módosításának fő célja a szomszédokkal való vita lezárása volt. Az eredmény nemcsak kiábrándító, hanem felháborító.

EU: az emberi embrió sejteken történő kutatások finanaszírozása  

Július 2-án fogja tárgyalni az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely szerint az emberi embrió sejteken történő kutatásokat az Unió költségvetéséből támogatni kellene.

Az Elektronikus Újságírók Szövetségének közleménye   

A MEÚSZ felháborítónak, döbbenetesnek tartja, hogy tizenhárom esztendővel a rendszerváltás tán még mindig működik a cenzúra a Magyar Televízióban.

Orbán Viktor a szekszárdi Szent László-híd átadásán  

Hídünnep elnevezéssel polgári pikniket rendeznek a Szekszárdi Polgári Körök és a Fidesz Szekszárdi Szervezete 2003. július 2-án, szerdán este fél héttől.

Röviden

Felavatták Winston Churchill néhai brit miniszterelnök első budapesti szobrát és sétányt neveztek el róla a Városligetben.

 Az idei év elso négy hónapjában valamennyi fontosabb népmozgalmi mutató kedvezotlen képet mutat az egy évvel korábbihoz képest; csökkent a házasságkötések és az élveszületések száma, emelkedett a halálozásoké - közölte a Központi Statisztikai Hivatal

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 24.)

Kórháztörvény percről-percre június 23-án
Több mint kétszáz gyógyszer ára emelkedik  

Júliustól több mint 200, nem támogatott gyógyszer ára emelkedik, átlagosan 9,7 százalékkal

Többszázezer embert várnak Csíksomlyóra  

Alig egy hónappal a pünkösdi búcsú után újra százezreket várnak Csíksomlyóra: július ötödikén az eredetihez hasonló szereposztásban bemutatják a Bródy-Szörényi szerzőpáros István a király című rockoperáját. Húsz évvel a darab premierje után többszázezer erdélyi magyar álma válik valóra, a Mária-kegyhelyen pedig minden idők legnagyobb magyar nyelvű szabadtéri előadására kerülhet sor.

Röviden

A világ minden részéből összesereglett Trabant-rajongók találkoztak a hétvégén a németországi Zwickauban. Az egykori NDK legendás népautójának tiszteletére rendezett találkozó csúcspontja volt, amikor vasárnap a környezetszennyező, zajos, de olcsó jármű több mint ezer példánya gördült végig Zwickau utcáin. A 10. Nemzetközi Trabant-találkozón nemcsak európai országokból sereglettek össze a résztvevők, volt aki az Egyesült Államokból vagy éppenséggel Brazíliából érkezett.

Júliustól 1-től átlagosan négy százalékkal nőnek az M5-ös autópálya díjai. A díjemelésnél a várható idei infláció mértékét vették alapul.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 23.)

Meddő igyekezet?   21:00

Falra hányta-e a borsót a köztársaság elnöke? Erre a kérdésre csak a kormánypártok tudnak válaszolni. Az ember mindenesetre úgy érzi, hogy a törvény visszaküldésére a kormánypártok merőben formai választ adnak. Nem lesz érdemi megfontolás, sőt - annak érdekében, hogy a képviselők elmehessenek szabadságra - sebtiben beindítják a szavazógépet.

Értékek nélkül a haza  csak gazdasági vállalkozás  

A kormányváltástól függetlenül folytatni kell az ország építését szellemi, lelki és szervezeti téren egyaránt - mondta Orbán Viktor Szerencsen.

Kedvezménytörvény - erdélyi szemmel 

Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői ragaszkodnak a kedvezménytörvény eredeti tartalmához és formájához.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A magyarság érdekében kifejtett tevékenységéért a Tőkés László Alapítvány 2003. évi egyéni díjával tüntették ki Orbán Viktort. A díjat a pártelnök ünnepi istentisztelet keretében vette át Kisvárdán, a város református templomában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 22.)

Válságban van-e a jobboldal?   

Az elkövetkező években még igen sok és szívós munkára, a Debreczeniéhez hasonló aknamunkák elleni folytonos védekezésre lesz szükség ahhoz, hogy a jobboldal szervezeti és politikai bázisa megszilárduljon, s a győzelem esélyével vehesse fel a küzdelmet a baloldali túlerővel szemben.

Mádl Ferenc köztársasági elnök Bakonyszűcsön 

Bensőséges, híradásban nehezen visszaadható hangulatú ünnepség keretében a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntette ki Mádl Ferenc június 18-án Bakos-Tóth Márta főorvos asszonyt, a Veszprém megyei kis faluban lévő Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonának vezetőjét.

Meghívó - jótékonysági koncert   

2003. június 26-án 19 órakor Budapesten, a Belvárosi Plébániatemplomban adománygyűjtő koncert lesz a Csibész Alapítvány javára.

Röviden

Rekordnagyságú, 28 ezres tömeg gyűlt össze a nyári napéjegyenlőség ősi kelta ritusok szerinti megünneplésére szombaton Anglia bronzkori kőemlékénél, a Stonehenge-nél.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 21.)

A Fidesz-frakció közleménye   

Ismét független intézmény vezetésébe avatkozik be durva, alkotmányos aggályokat is felvető eszközökkel a Medgyessy-kormány.

Szent Iván éj - Budapesten 

Fények és árnyak címmel húsz budapesti múzeum kínál programokat szombaton, a "múzeumok hosszú éjszakáján", a nyári napforduló napján

Áder: Elég a hazudozásból - Medgyessy menekülőben   

Áder János úgy véli: Medgyessy Péter ahelyett, hogy az elmúlt napok rendkívül súlyos kérdéseket felvető ügyeinek kivizsgálásával foglalkozna, összeesküvés-elméleteket gyárt. Saját szorult helyzetéből politikai ellenfelei lejáratásával, független intézmények vezetőinek hírbe hozásával próbál kimenekülni. "Azt kell mondanom, hogy elég volt. Elég volt a mellébeszélésből, elég volt az alaptalan vádaskodásból és elég volt a hazudozásból!"

Röviden

Péntekre megnyugodtak a kedélyek a forintpiacon. A magyar valuta a délelőtti gyengélkedés után délután 261 forintra erősödött. Ez azonban még messze van a 250 forintos jegybanki céltól. Nem meglepő, hogy a piac arra számít, hogy a mostani kamatszint nem sokáig marad. Vannak, akik arra számítanak, hogy már hétfőn újra kamatot emel a jegybank.

Szombattól augusztus 31-ig a hétvégeken - szombat reggel nyolc órától vasárnap 22 óráig - teljes kamionstop lesz érvényben a közutakon, nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 20.)

Kórház- és gyógyszertörvény  

Mikola István, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának elnöke arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a hétfőn elfogadott kórháztörvényt küldje az Alkotmánybíróság elé előzetes normakontroll céljából.

Adatokat gyűjtöttek a legfőbb ügyészről  

A többoldalas összegzés arról szól, hogy a Polt Péter által irányított ügyészségi szervezet melyik büntetőeljárásban járt el a készítő vagy készítők szerint rosszul, hibásan. A dokumentumban a valótlan adatokat úgy csoportosították, hogy azok "tendenciózus közéleti szerepvállalásba" próbálják beállítani Polt Pétert.

Honlap-ajánló: Virtuális diafilm-történeti múzeum 

A reneszánszát élő diafilm-műfaj internetes megjelenítése a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht., valamint a Laterna Magica Bt. együttműködésében jött létre.

IKSZ közlemény   

 Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) sajnálattal látja, hogy a politikai pártokat és képviselőiket annyira lefoglalják a napi politikai csatározások, hogy generációs kérdésekkel, így a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézményi megteremtésével nem foglalkoznak kellőképpen.

Röviden

A csütörtöki jegybanki kamatemelésben egyetértés van a kormány és a jegybank között - hangsúlyozta Járai Zsigmond jegybankelnök és László Csaba pénzügyminiszter a Monetáris Tanács döntését követő csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatójukon.

Albertirsa, Bábolna, Kaba és Nyékládháza városi címet kap július elsejétől

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 19.)

Tovább gyűrűzik az iraki botrány  

Sikeres háború után sikertelen béke felé haladnak az események. Mára már kevesen hihetik el, hogy a háború megindításának valós indokai voltak, pontosabban, hogy a háború pártiak valós indokaikat tárták fel. Iraknak a 90-es évek végén már nem voltak tömegpusztító fegyverei - jelentette ki Robin Cook volt brit külügyminiszter a londoni alsóház külügyi bizottsága előtt.

Orbán Viktor az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt  

"Hazánk megítélésének azok a reflexek ártanak, amelyek szerint közösen kellene ellepleznünk, hogy mi történik az országban" - emelte ki Orbán Viktor a lisszaboni CDI-határozat kapcsán az Országgyűlés Külügyi Bizottsága előtt.

Megérkezett az új pápai nuncius 

Megérkezett Budapestre szerdán Magyarország új apostoli nunciusa

MOK  közlemény  

 A Magyar Orvosi Kamara a leghatározottabban visszautasítja az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkárának a médiában elhangzott nyilatkozatát, mely szerint az intézményi törvényt a hálapénzben érdekelt "orvoslobbi" ellenzi.

Röviden

A Fidesz budapesti választmányának tisztújító közgyűlésén ismét Deutsch Tamás képviselőt, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ Képviselőcsoportjának vezetőjét választották a párt budapesti elnökévé

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 18.)

Medgyessy, a kívánalmak dalnoka  

Medgyessy (és a többi késő Kádár-kori politikus) egyik lényeges tulajdonsága az azonosulás igénye. A mindenáron megfelelni szándékozó, lakáj magatartás.

Humor : ) 

Ma a változatosság kedvéért nem a politika világából, hanem a használati utasításokból adunk közre egy humoros csokrot.

A "történelmi" Szociáldemokrata Párt közleménye 

"A Szociáldemokrata Párt (SZDP) Országos Elnöksége megütközéssel értesült arról, hogy az Országgyűlés a kormánytöbbség jóvoltából elfogadta az úgynevezett kórháztörvényt, annak ellenére, hogy az orvosi kamara, a szakszervezetek, valamint a közvélemény széles körben tiltakozott ellene."

Az MKDSZ  közleménye  

 "Közvetlen kapcsolatot politikai erők és a bűncselekmény között nem lenne szerencsés feltételezni, viszont a független köztisztviselők - így Szász Károly - ellen egy év óta intézett sorozatos kormánypárti támadások súlyosan veszélyeztetik a közélet békéjét."

Röviden

Elhunyt Knézy Jenő, a közszolgálati Magyar Televízió sportriportere.

 

Nyugodjék békében!

Orvvadászok leselkednek az orosz parton a két kontinens között a Bering-szoros jégtábláin utazó-vándorló jegesmedvékre. Ha az öldöklés folytatódik, veszélyesen megcsappanhat a fehér bundás mackók száma..

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 17.)

Szeretettel köszöntjük

Rubovszky Györgyöt

a Fidesz frakció esküt tett új képviselőjét,

Szövetségünk alapító tagját

Parlamenti munkájához sok sikert kívánunk!

A Fidelitas országos elnökségének közleménye  

"A mai napon lép életbe az a kormányrendelet, amely jelentősen szűkíti a fiatalok, családosok kedvezményes lakáshitelhez jutásának feltételeit. Az a kormányrendelet, amely - ha a kormányzó pártok komolyan veszik választási ígéreteiket - nem is létezhetne. "

Politikai humor : ) 

Szerencsére még él a humor köreinkben.

A "demokratikus" SZDSZ 

Úgy látszik Pető Iván csapatának van mit takargatnia már a tagság előtt is.

A Fidesz-frakció közleménye  

 A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség javasolja Hriczu Anitának, az oktatási tárca kabinetfőnökének, hogy ismerkedjen meg munkahelye, az Oktatási Minisztérium honlapjának tartalmával.

Röviden

Állítólag Budapest közlekedésében várhatóan nem okoz majd fennakadást, hogy júliustól augusztus 20-ig hétvégenként, szombat-vasárnap kísérleti jelleggel ki lesznek tiltva a Lánchídról az autók.

Moszkva Európa legdrágább, és egyben a világ második legköltségesebb városa - derül ki a Mercer Human Resource Consulting nemzetközi tanácsadó cég hétfői jelentéséből.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 16.)

Emlékezzünk

Nagy Imrére

Orbán Viktor
1989. június 16-án mondott beszédével
,

melyet a Hősök Terén, Nagy Imre és mártírtársai temetésén hallhattunk

CDI az emberi jogok védelmében

A határozat szövege mellett összefoglalót készítettünk a témával kapcsolatos leglényegesebb reagálásokról illetve a tényekről, ami a határozat meghozatalához vezetett.

Az Áprilisi Ifjak közleménye 

"Magyarországon már egy éve korlátozzák az alapvető emberi jogokat. A parlamenti ellenzék és neves személyiségek figyelmeztetései, felszólalásai ellenére a helyzet máig nem javult."

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok. Külön kiemeljük a csütörtök este az M2-n adásba kerülő műsort: Történelmi emberöltők - Varga László

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 15.)

Újra él a Magyar-Hon-Lap
A technikai kényszerszünet miatt elnézést kérünk, 
s ismét várjuk olvasóink érdeklődését

Nem felfedező, nem is utazási iroda, de tisztességes ember 

Igen, Robert Cookról van szó, aki az Irak elleni megalapozatlan fellépés miatt lemondott külügyminiszteri székéről.

Megint egy posztávós megnyilvánulás 

Tavaly tavasz óta rendszeresen fenyegetik baloldali politikusok azokat, akik szerintük nem eléggé - hogy is mondjuk? - alkalmazkodnak a szoclib elvárásokhoz. Félreértés ne essék: nem a törvények betartását vagy betartatását kérik számon a kipécézetteken, hanem kifejezetten félelmet akarnak kelteni.

Meghívó - Beszélgetés Eperjes Károllyal 

Budapesten, vasárnap este 8 órakor lehet találkozni a színművésszel. A téma: A Hídember - gróf Széchenyi István élete és rejtélyes halála

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 13.)

Kisposták bezárása 

Júliustól 625 településen indul kísérleti jelleggel a mobilposta

Meghívó - Beszélgetés a Sacra Coronáról 

Kaposváron, június 26-án este 18 órakor lehet találkozni a a Gézát alakító Oberfrank Pál színművésszel és a film rendezőjével, Koltay Gáborral.

Ausztriai magyarok segélykiáltása  

 Az Ausztriai Magyar Népcsoport Akciócsoportja csütörtöki konferenciáján az osztrák kormány kisebbségi politikájának megváltoztatását követelte.

Röviden

A négynapos "zöld" autópálya-matrica péntektől már kapható és augusztus végéig használható.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 12.)

Levélváltás a VDSzSz elnökével 

A Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke megküldte a képviselőknek a szervezet állásfoglalását a paksi erőmű gondjaival kapcsolatban, amelyre Surján László válaszolt is. Viszont-válasz egyenlőre nincs.

A kormány gazdaságpolitikai csődje szociális csődhöz is vezethet 

A Medgyessy-kormány gazdaságpolitikai csődje szociális csődöt is eredményez majd, és ennek jelei máris látszanak - mondta Harrach Péter sajtótájékoztatóján

Nyári táborok az IGEN folyóirat hírlevele alapján  

 Az idei nyár gazdag tábor-ajánlataiból adunk közre egy válogatást a 13 éves korosztálytól kezdve a családok számára meghirdetett programokból.

Röviden

Virágzik a Tisza a Szeged alatti szaka-szán, a rövid életű kérészek nászrepülé-süket szerdán késő délután kezdték

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 11.)

Debrecenbe kéne menni... 

De nem ám pulykakakasért, hanem hogy okosnak nyilváníttassunk. Az okos ugyanis más kárán tanul. Ami Debrecenben az Egyetem radiológiai vizsgálatával történt, az a híradások szerint mindenképp elkerülendő, rossz példa. Viszont megmagyarázza, miért veszélyes az egészségügy privatizációja.

Felhívás kereszténydemokrata elnökökhöz 

"Veled együtt tudjuk, hogy kötelességünk Varga Laci bátyánk emlékét ápolnunk, és munkáját folytatnunk. Ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy valamennyi kereszténydemokrata elnökhöz felhívással fordulunk, legyen az KDNP vagy MKDSZ szervezet vezetője ... hogy  alapítsunk Egyesületet Varga László emlékére,

Mennyi is a mennyi? (2) 

Néhány nappal ezelőtt fölvetettük a kérdést mi lehet a forint árfolyamvesztése mögött? Kérdésünkkel arra céloztunk, hogy a gazdaság szempontjából kétélű lépés, komoly előnyhöz juttathatta a spekulánsokat. Noha a kormányszóvivő szerint a piacon semmi nem utal erre, a piaci szereplők szerint komolyabb euró-vásárlást lehetett észlelni, s a legbuzgóbb vásárló JP Morgan Bankház volt. A JP Morgan a januári forint elleni spekulációban is gyanúba került.

A Fidesz a miniszterelnök meghallgatását kezdeményezi  

 Parlament Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ellenzéki tagjai kezdeményezték Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatását a bizottság soron következő ülésén, hogy a kormányfő számoljon be a múlt héten bejelentett költségvetési megszorító intézkedések okairól és várt hatásairól, illetve az ezzel kapcsolatban a Miniszterelnöki Hivatal által elrendelt tíz napos hírzárlatról.

Röviden

Lehet, hogy a legendás szépségű egyiptomi királyné Nofretete múmiáját találta meg a brit Joanne Fletcher vezette régészcsoport. Ha bebizonyosodik, hogy valóban Nofretete múmiájára bukkantak, akkor ez a legjelentősebb egyiptológiai felfedezés lesz Tutenkámen sírjának 1922-es megtalálása óta

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 10.)

Horn Gyula és az emlékezet 

Horn Gyula 2003 június 10-én 7 óra 10 perckor a Magyar ATV Másnap című műsorában szerepelt. A volt miniszterelnök szerint a Medgyessy kormány egy év alatt többet tett, mint a Orbán-kormány 2-3 év alatt.

Főegyházmegyei missziós program 

Két éven át tartó missziós program kezdődött hétfőn az Esztergom-budapesti Főegyházmegyében - jelentette be Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek a máriaremetei kegytemplomnál tartott pünkösdi rendezvényen.

Program és honlapajánló: Gyerek-sziget  

A hétvégeken megrendezésre kerülő Gyerek Sziget az Óbudai Szigeten (Hajógyári sziget) a Mokka Cuka Café (Sziget Café) kávézó és étterem környékén, valamint a Nagyréten lesz.

Röviden

Carlos Santana nagylelkű bejelentést tett: nyári koncertkörútjának teljes nyereségét az AIDS elleni küzdelemhez ajánlja fel. A gitárvirtuóz számításai szerint közel 3 millió dollár jön össze az Egyesült Államokban tartandó 23 koncertből.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 9.) Pünkösdhétfő

Érvényes a lengyel EU-csatlakozási népszavazás 

Érvényes az EU-csatlakozásról rendezett lengyelországi népszavazás az első, nem hivatalos közvélemény-kutatási előrejelzések szerint: a részvétel elérte az 56,2 százalékot, az igen pedig a 80 százalékot.

Közép-európai Katolikus Találkozó Esztergomban

Megkezdődött a Közép-európai Katolikus Találkozó éve és liturgikus ünnepségsorozata az Esztergom-budapesti Főegyházmegye területén.

Csángó könyvbemutató Magyarfaluban 

2003. június 3-án Gajcsána-Magyarfaluban nevezetes eseményre került sor. Fodor Ráduly szervezésében csángó könyveket mutatott be Duma András, a klézsei Szeret-Klézse Alapítvány elnöke és Halász Péter, a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület titkára.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Óriásharcsát fogott egy horgász péntek éjszaka a fehérvárcsurgói tározótavon. A hal 77 kilogrammot nyom, 218 centiméter hosszú, a törzsátmérője pedig 117 centiméter.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 8.) PÜNKÖSD

Paks Szentlélek templom

Az elmélyedéshez csend kell 

Brückner Ákos Előd a pünkösdi üzenetről, a hit rangos megvallásáról és a bódulatról

Katolikus majális Pünkösdhétfőn

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye idén is a máriaremetei kegytemplom parkjában rendezi meg június 9-én, 9 órától a hagyományos pünkösdhétfői majálisát „Karizmák Ünnepe” címmel.

Újságot indít az Esztergom-budapesti főegyházmegye 

A lap negyedévenként jelenik meg „Esztergom-Budapest” címmel – egyelőre 8 oldal terjedelemben. Az ingyenes kiadvány viszonylag nagy, negyven ezres példányszámban kerül kiosztásra az egyházmegyéhez tartozó templomokban.

Röviden

Lengyelországban a szombat reggel 6 óra óta zajlik az EU-csatlakozási népszavazás. A szavazóhelyiségeket este 20 órakor zárják, és vasárnap 6 órakor nyitják meg újra. A központi választási bizottság várhatóan szombaton éjjel 22.30 tájban ismerteti a részvételi adatokat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 7.)

Nyílt levél Medgyessy Péter miniszterelnöknek 

"A köztünk lévő politikai nézetkülönbségek ellenére biztos vagyok benne, Ön is egyetért velem abban, hogy a Magyar Köztársaság Oktatási Miniszterének, aki a felnövekvő nemzedékek tagjainak tartozik példaadással, a miniszterek között is elsőnek kell lennie az erkölcsi fedhetetlenségben. Kérem fontolja meg, egy olyan ember kedvéért, aki Önt esetleg személyesen is megtévesztette, érdemes-e kockára tennie kormánya becsületét? "

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek

Oktatási tárca: Négy bukott vezető két hét alatt, a miniszter persze ártatlan és marad.

Mennyi is a mennyi? 

Föl kell tennünk a kérdést: Mi lehet a forint - remélhetőleg ideiglenes - árfolyamvesztése mögött? Hitelesen nem tudunk felelni erre a kérdésre, ám egy dolog biztos, azok a spekulánsok jártak jól, akik a változás előtt eurót vásároltak, és az árfolyamesés után ezt forintra visszaváltották.

Röviden

Idén már nem üzemel a 2-es blokk a paksi atomerőműben az ideiglenes üzleti terv-módosítás reális változata szerint. Ebben az esetben 9,5 milliárd forintos veszteséggel zárja az évet az erőmű az eredetileg tervezett 1,5 milliárd forintos nyereség helyett.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 6.)

Tájékoztató a Katolikus Püspöki Konferencia üléséről

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2003. június 3-5. között megtartotta rendes nyári ülését. A tanácskozás kezdetén a testület ünnepélyesen köszöntötte a legutóbbi hetekben nyugállományba vonult tagjait, Takács Nándor volt székesfehérvári megyéspüspököt és Keszthelyi Ferenc volt váci megyéspüspököt. A Konferencia ugyancsak üdvözölte a két újonnan kinevezett megyéspüspököt, Spányi Antalt és Beer Miklóst.

Hírek a dévai gyermekotthonról 

Böjte Csaba ofm beszámolója a vizsgálatok utáni helyzetről.

Mozart-est a dévai gyermekekért 

Ma este, vagyis 2003. június 6, 19.30 órakor a Szent Imre Gimnázium Díszterme (Budapest, XI. ker., Villányi út 27) ad otthon a jótékonysági hangversenynek.  

Röviden

Gheorghe Funar közölte, hogy bűnvádi panaszt tesz a bíróságon a múlt hét végén lezajlott Sepsiszentgyörgyi Fórum résztvevői, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csatlakozási nyilatkozatát aláíró 40 000 magyar ellen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 5.)

Csomagtalanul

Június 4-én rá kellett jönnünk, hogy László Csaba nem Erhardt képességű pénzügyminiszter.  Amit tett: a forint váratlan és jelentős leértékelése, nem vetekszik ugyan 1920. június 4-ével, de azért gyászos cselekedet.

Cikicikk az MDF-ről 

A kormánypártok, valamint Csapody Miklós MDF-es képviselő támogató szavazatával általános vitára alkalmasnak ítélte a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény módosítására irányuló törvényjavaslatot az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága június 4-én. A testület 11 igen és 9 nem szavazattal hozta meg döntését. Ha Csapody nemet mond, akkor a javaslat 10:10 arányú, azaz tárgyalásra alkalmatlan minősítést kap.

Vak vezet világtalant 

Lehet, hogy el kellene hagyni mindazokat a szólásokat, amelyek a fogyatékkal élőket emlegetik. Ám ismerjük el, a címnek választott szólás szemléletesen és a látásukat elvesztőket nem gúnyolva fejezi ki a lényeget. Jelen esetben azt, hogy az FKGP a szociáldemokratákkal összefogva akar kilábolni szorult helyzetéből.

Röviden

A kövérek és az erős dohányosok a jövőben csak akkor részesülhetnek kezelésben az ingyenes brit állami egészségügyi hálózatban (NHS), ha előtte szerződésben vállalnak kötelezettséget a kímélő étkezésre, vagy a dohányzás abbahagyására - áll a munkáspárti brit kormány egyelőre nem nyilvános tervezetében.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 4.)

Cikicikk

Talán igaza is van a miniszter asszonynak abban, hogy a polgári oldalon a kutya sem figyel rá, ennek is meg van az oka. Sőt két oka is van. Az egyik az, hogy a miniszter asszony nem szokott semmit mondani. Beszélni beszél olykor, de inkább csak ködösít.

Volt-e Toller-ügy, egyáltalán? 

Sok nyilatkozatot hallottunk, de ezek között nem volt egy szó sem arról, hogy "hibáztam, elnézést kérek". Nem, ez a gondolat idegen a szocialisták lelkivilágától. Sokkal inkább az jellemzi őket, hogy a szabályok addig érdekesek, amíg a javukat szolgálják.

Jelentősen enyhítenék a cseh drogtörvényt (is) 

Tízről kétszázötvenre emelné a legálisan birtokolható marihuánás cigaretták számát a kábítószerrel foglalkozó egyeztetőtanács Csehországban. Az 1999-ben szigorított cseh drogtörvény jelenleg két évre büntetheti azokat, akiknél több mint tíz cigarettát találnak.

Röviden

A tizennegyedik Bach-hét kezdődött el kedden a budapesti  Deák téri evangélikus templomban. A nyitó kamaraesten Horváth Anikó csembalóművész és Kertész István hegedűművész lépett fel. A Bach-hét házigazdája a Lutheránia Énekkar, de rajtuk kívül fellép még sok más híres szólista és zenekar is. 

Ötven éve Nagy-Britannia trónján - A Westminster apátságban a királyi család tagjai, politikusok, valamint több száz meghívott vendég jelenlétében emlékeztek meg II. Erzsébet királynő megkoronázásának 50. évfordulójáról június 2-án.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 3.)

Áder János: Más voksolt Toller László helyett

Rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze hétfő este a parlamentben a Fidesz frakcióvezetőjének kérésre, mert szerinte az egyik szavazásnál más voksolt Toller László szocialista képviselő helyett.

Szentlászló nevű települések elöljáróinak találkozója 

Vasárnap Tordaszentlászlón rendkívüli eseményre került sor. Összesen tíz Szentlászló nevű település elöljárója gyűlt össze. A házigazda Tamás Gebe Andrással együtt tíz polgármester vett részt a rendezvényen, és egy unitárius pap is érkezett. Kilencen Magyarországról jöttek, ketten pedig erdélyiek voltak: a székelyföldi Nyárádszentlászlóról érkezett Kiss Mihály unitárius lelkész, illetve Tordaszentlászló polgármestere.

Nyugati magyar diákoknak tanulási lehetőség itthon  

Öt nagynevű magyar egyházi középiskola vállal egy évre nyugati magyar diákokat.

Röviden

A jövő ősszel induló évadban, de legkésőbb a 2005/2006-os szezonban - új rendezői koncepcióban - ismét műsorra kerül Az ember tragédiája a Nemzeti Színházban. Erről Jordán Tamás, a teátrum főigazgatója hétfőn nyilatkozott.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 2.)

Részvételünk az iraki eseményekben

Az előjelek szerint kiegyeztek a pártok és részt vehetünk vagy háromszáz katonával az iraki helyzet stabilizálásában. Miként szállt fel a "béke füstje". Jó ideig az ellenzék megakadályozni látszott mindenféle iraki akciót. Mi változott?

Tévúton 

A terrorizmus nem (csak) gonoszság. Oka van. Az ellene viselt irtó hadjárat viszont csak tüneti kezelés. Amíg vannak emberek, akik céljaik elérésére semmi más esélyt nem látnak, mint a terrorcselekményeket, addig a terrorizmus kiirthatatlan. Az erőszak ráadásul újraszüli a tiltakozást. A világ tévúton jár, amikor a terroristát tankkal és bombázó repülőkkel üldözi.

Meghívó egy konferenciára, a Terror Házába 

Az 1953. június 17-i kelet-német munkásfelkelés 50. évfordulója alkalmából rendezendő „Kövekkel és puszta kézzel szovjet tankok ellen” című konferencián minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ünnepséggel fogadták a Csomolungma első megmászóját

A cikkben lévő egyik felvétel az űrből nézvést mutatja a nagy hegyet. Innen minden egyszerűbb. Lehet, hogy bonyolult és feszültségteli világunk ugyanilyen áttekinthető és egyszerű, ha felülről, azaz az örökkévalóság oldaláról nézzük?

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Jászok világtalálkozója - Idén Jásztelek ad otthont a jászok világtalálkozójának; a szervezők negyven településről 2500-3000 embert várnak. Tuzáné Farkas Katalin polgármester elmondta: a hagyományoknak megfelelően színes hagyományőrző, kulturális és sportprogramokkal várják az érdeklődőket június 6. és 8. között.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 1.) Pedagógusnap

Ebből egy hónap is sok... 

A Magyar-Hon-Lap csak arra kíváncsi, meddig lehet még külügyminiszter az, aki "nem lát a pályán"?

A távozott sportminiszter 

A polgári oldalon értetlenség fogadta a vagdalkozó-vádaskodó-rágalmazó új kormányt. A méltatlan vádakkal illetett sértettek sok esetben a bíróságnál kerestek elégtétel maguknak és kaptak is. Immár sokadszor vesztett a hazudozó rágalmazó szocialista. Most éppen Jánosi György, a kirúgott sportminiszter, civilben választmányi elnök az MSZP-ben.

Elvonulás a csöndbe jezsuitákkal 

Júniusi lelkigyakorlatok a Manrézában.

A berlini ökumenikus Kirchentag  

A német fővárosban a Brandenburgi-kapu előtt nyílt meg május 28-án szerdán este ünnepi liturgiával és népünneppel az első ökumenikus Kirchentag, a nagy egyházi találkozó, amely során 200 ezer német katolikus és protestáns hívő folytat eszmecserét olyan témákról, mint az etika a politikai életben, erkölcsteológia és az egység felé vezető út felgyorsítása.

Röviden

Háromnyelvű emléktáblát avattak Benyovszky Móric tiszteletére szombaton Budapesten; az ünnepségen jelen voltak a XVIII. századi világutazó, felfedező, Madagaszkár egykori királya egyenes ági leszármazottai is. A három részből álló táblát a világutazó nevét viselő utcában, a Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság VIII. kerületi székházának falán helyezték el.

Az idén 51. alkalommal ünneplik meg június első vasárnapján Magyarországon a pedagógusnapot és köszöntik az oktatásban dolgozókat.

Utolsót repült a francia légitársaság nyugalmazott szuperszonikus gépe, a Concorde: szombat délután New Yorkból Párizs Roissy-Charles-de-Gaulle repülőterére érkezett az AF 001 számot viselő járat. Mintegy 3 óra 45 perc alatt tette meg az utat 79 utassal, akik között ott volt Dominique Bussereau francia közlekedésügyi államtitkár.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére