Archív anyagaink
2003. november

(nov.30.) Vasárnapi gondolat

 

Adventi gyertyagyújtás

 

Makói kereszt 

A Jobbik, civil szervezetekkel összefogva Makón is keresztet akart állítani Ádventben. A helyi MSZP-jelölt képviselők elutasították az ötletet, s nem azért, mert a kereszt inkább a Nagyböjt jelképrendszerébe illik. A kereszt azonban legfrissebb híreink szerint mégis áll.

Fidesz országos választmányának tanácskozása    

Áder János a Fidesz frakcióvezetője szerint a forint gyengüléséhez hozzájárult a kormány politikai támogatottságának csökkenése, az üzleti élet kabinettel szembeni bizalomvesztése és a jövő évi költségvetési sarokszámok elfogadása.

Konferencia a modern konzervativizmusról 

Akkor van értelme politizálni, ha be tudjuk bizonyítani, hogy a politika mögött értékek, elvek és tételek is állnak - mondta Martonyi János szombaton a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által a modern konzervativizmusról tartott konferencián. Az egyesület elnöke szerint az igazi dilemma az, hogy miről szól a politika: kizárólag adatbázisokról, aktivistákról, háztól házig történő kampányolásról, legális, illegális praktikák alkalmazásáról, vagy valami másról is.

Röviden

Egy kaland vége: Kupa Mihály a Centrum szombati közgyűlésén bejelentette:  nem jelölteti magát, azaz nem kíván a párt elnöke maradni mandátumának december közepi lejárta után.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.29.)

 

Krisztus Király

A keresztény embernek kötelessége részt venni a közösség szolgálatában a politikai és közéletben. A politikai hatalmat az erkölcsi törvények szerint kell gyakorolni az emberek javára. A keresztény politikus hivatása az, hogy az evangélium szellemében építse a társadalom életét.

Én, én, én, én  

Hatszor mondat elején, s még tízszer egyetlen műsorban. Medgyessy az én-mondás rekordere lett - szerénységből még nem versenyérett.

Röviden

Társadalombiztosítás. A kormány csak látszatellenőrzést akar. Így el is utasította a munkavállalói oldal az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén a társadalombiztosítás társadalmi felügyeletére kidolgozott kormányzati javaslatot. Ismét egy megszegett ígéret.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Megvannak a költségvetés fő számai, zuhan a forint
  Pénteki rövid híreinkben már jeleztük: drasztikus, három százalékos kamatemelésre kényszerült a jegybank, hogy megállítsa a forint értékvesztését, amely a költségvetés főszámainak meghatározása után kezdődött.

(nov.28.)

Tanácsrendszerváltás felé halad az önkormányzatiság vívmánya?

Szita Károly, Kaposvár első embere beszél a költségvetésről Tamási Orosz János mikrofonja előtt.

Emelkedtek a kamatok     

Októberben kis mértékben nőttek a kamatlábak - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Például a háztartási szektor folyószámla-hiteleinek kamatlába a szeptemberi 18,6 százalékról 18,99 százalékra emelkedett.

Fidesz Kulturális Tagozatának közleménye

Megalakult a Kulturális Tagozat Tolna megyei Területi Tanácsa.

Röviden

BKV jegyáremelés - Januártól 140 forint lesz egy BKV-jegy, 5200 forint a dolgozói és 1850 forint a tanulói bérlet ára, a Fővárosi Közgyűlés ugyanis az MSZP-SZDSZ- képviselők szavazataival csütörtökön elfogadta a BKV-tarifák januári 13, valamint a júliusi további 5 százalékos emelési javaslatát. A másfélórás vita után elfogadott döntés szerint júliustól a jegyek további 5 forinttal, a bérletek pedig 200-200 forinttal drágulnak.

Kiállítás és vásár a Műcsarnokban -  Az immár tizedik alkalommal megszervezett antik enteriőr régiség kiállítás és vásár csütörtöktől vasárnapig látogatható Budapesten, a Műcsarnokban. Az idei mustrán a magyarországi műkereskedelem képviseletében 55 galéria állít ki, 1500 négyzetméteren tízezer műtárgyat ajánlva az érdeklődők figyelmébe.

Jegybanki alapkamat: 12,5 % A Monetáris Tanács azonnali hatállyal 300 bázisponttal 12,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatlábat pénteki rendkívüli ülésén - áll az MNB honlapján. Az elmúlt hetekben a forintárfolyam jelentősen gyengült, az állampapír hozamok pedig emelkedtek. A külföldi befektetők elbizonytalanodtak, aminek a jegybank szerint az államháztartás magas hiánya, és az emelkedő folyó fizetési mérleghiány az oka.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • 2004 tavaszán vezetik be az egészségügyi minimumfeltétel-rendszert
  A tervek szerint jövő tavasszal kezdi vizsgálni ÁNTSZ az egészségügyi intézményeket, hogy megfelelnek-e az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) októberi rendeletében megfogalmazott az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételeknek.

 • Az 1956-os Intézet nem igényli a Terror Házától átcsoportosított költégvetési támogatást
   Visszavonását kéri az 1956-os Intézet igazgatója annak a költségvetési módosító indítványnak, amely a Terror Háza támogatásából 40 millió forintot csoportosítana át az intézet közalapítványához - erről Rainer M. János csütörtökön levélben értesítette a javaslatot benyújtó SZDSZ-es Mécs Imrét és MSZP-s Donáth Lászlót.Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő csütörtöki nyilatkozata szerint nem tartja szerencsésnek, hogy az 1956-os Intézet igazgatója nyilvánosságra hozta levelét.

 • Kezdeményezik a balatoni régió önállóvá válását
  A Balaton-vidék önálló régióvá válása érdekében az Országgyűlésben rövidesen jogszabály-módosítási indítványt nyújtanak be, s a 164 település önkormányzatainak a tavaszi uniós választással egy időben népszavazás kiírását javasolják a kezdeményezés támogatására - hangzott el csütörtökön Balatonakaliban a Balatoni Szövetség elnökségének ülésén.

 • Nagybeteg a kórházprivatizáció
  Kolláth György távolról sem ellenzéki alkotmányjogász szerint a törvény „több sebből vérzik”. Egyetlen pozitívuma, hogy gátat vetett az ágazatban korábban elindult vadprivatizációnak, a haszonnal kecsegtető részlegek „kimazsolázásának”. Ugyanakkor megszületése óta egyetlen valóságos privatizáció sem történt. A jogszabály és a hozzá kapcsolódó kiszámíthatatlan politikai légkör elriaszt minden érdemi befektetőt. Gyönyörű gesztus a kormányzat részéről, hogy támogatott hitelt nyújt a magánosításban szerepet vállaló egészségügyi dolgozóknak. Ám ez nem más, mint a templom egerétől várni a lepusztult ágazat felvirágoztatását.

(nov.27.)

Fél évszázada ment el az irodalmi Nobel díjas O'Neill

Magyar mise a csángók számára

Noha a megoldás még odébb van, a nuncius úr végre megértette a csángók gondjait és orvoslást ígért. Áttörés.

Átadták az idei Washington díjakat   

Az amerikai magyarok elismerése a világ magyarságának értékeire hívja fel a figyelmet. Niemetz Ágnes beszámolója New Yorkból.

Meghívó Katalin napra

Nem az elmúlt névnapra szólt a meghívás, hanem valami egész másra. Ráadásul törvényt hoztak róla. Olvasd el!

Zöld folyosó

Jártál már az Al-Dunánál? Nézd meg felülről.

Röviden

Európai Unió: Dánia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország után a francia alsóház is igent mondott az Unió bővítésére.

Vatikán: A szentatya az utolsó, október 21-én kreált bíborosokat kinevezte a római kúria egy vagy több dikasztériumának tagjai közé. Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímását a Katolikus Nevelés Kongregációja, valamint az Egyházi Törvényszövegeket értelmező Pápai Tanács tagjává nevezte ki a szentatya.

A BRFK megtiltotta a Lelkiismeret, 88 Csoport december 1-jén estére a BAH-csomóponttól induló fővárosi rendezvényét. A Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány által aláírt határozat a BRFK illetékes főosztályának szakvéleményére hivatkozik: a jelzett időszakban és helyen a rendezvény megtartása "a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével" járna.

Gyűlöletbeszéd és SZDSZ Továbbra is megosztott az SZDSZ a kormány által beterjesztett szájkosár-törvény ügyében. Az ifj. Hegedűs felmentése azokat támogatja, akik szerint szigorítani kell, de egy kisebb csoport kitart a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos joga mellett. Pető Iván nehezen dönt érzelmei és az ésszerű megoldás között. A frakció többsége az alkotmánybíróságtól várja a törvény megsemmisítését.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.26.)

A Parlamentből jelentjük  2003.11.24
Tamás Gáspár Miklós, a lángoszlop

Tamás Gáspár Miklós az örök és megcáfolhatatlan igazság birtokosának tekinti magát – függetlenül attól, hogy az általa éppen kinyilvánított igazság időnként jelentősen eltér attól, amit korábban nyilvánított ki.

Már nincs esély az értelmes párbeszédre    

A külügyminisztérium esete az MDF-fel

Mondtam is, nem is

Szili Katalin, akiben még nemrég is sokan az MSZP megmentőjét, egy Kovács utáni értelmesebb és nagyobb felelősséget érző ígéretet láttak, megtréfálta hallgatóságát.

Röviden

Rajzfilmfiguraként tér vissza Derrick felügyelő a mozikba - harminc évvel televíziós bemutatkozása után - és persze "hűséges fegyverhordozója", Harry. 2004-ben mutatják be a rajzfilmet, a szinkronmunkák nemrég kezdődtek el Münchenben, mert a két főszereplő hangja változatlan marad: Horst Tappert kölcsönzi hangját Stephan Derricknek, Fritz Wepper Harry Kleinnek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.25.)

Orbán Viktor a Rádió Háttér műsorában

Nagyon sok család élete nehezül el az előttünk álló rossz költségvetés miatt, és az uniós csatlakozásra való felkészületlenség is egy újabb terhet jelent az emberek számára – jelentette ki Orbán Viktor a Háttér című műsorban majd hozzátette: bár az európai uniós parlamenti választáson látszólag Európára fogunk szavazni, a választás mégis, mint mindig rólunk, magyarokról és Magyarországról szól.

A Fidesz nem támogatja a Szerencsejáték Rt. magánosítását

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség nem támogatja a Szerencsejáték Rt. 50 százalékot el nem érő tulajdonrészének privatizációját - közölte Tállai András hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. "A Medgyessy-kormány le akarja vágni az aranytojást tojó tyúkot" - jelentette ki a fideszes honatya.

Szabad Európa lesz a Fidesz-lista neve  az EP-választáson    

A Fidesz az európai parlamenti választáson Szabad Európa elnevezéssel állít listát - mondta a Fidesz elnöke újságírók előtt, miután hétfőn részt vett a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció ülésén.

Meghívó  

November 27-én az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Borókai Gábor a HírTV igazgatója.

Röviden

Napfogyatkozást figyelhettek meg közép-európai idő szerint vasárnap éjszaka az Antartktiszon működő kutatóállomások szakemberei.

Nemzeti múzeuma lesz az amerikai feketék történelmének és kultúrájának - megépítéséről a kongresszus a minap határozatot fogadott el, csaknem kilencven évvel azután, hogy a rabszolgaság intézményét felszámoló polgárháború fekete veteránjai az elképzelést felvetették. A Smithsonian Intézet legújabb múzeuma az első rabszolga-kereskedő hajó csaknem 400 évvel ezelőtti megjelenésétől a polgárháborún át a polgárjogi mozgalmakig tekinti át az afrikai amerikaiak történetét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Válságban a hazai bútorgyártás
  Találkozunk jövőre, ha megéljük - a Bútor és Faipari Szövetség elnöke ezzel a gondolattal nyitotta meg az idei Bútorvilág kiállítást.

 • Később fizet az állam az adó-visszaigénylőknek
  Az eddigi harminc nap helyett akár öt hónapot is várhatnak adójukra az szja-visszaigénylők. Az állam így tovább használhatja ingyen az adózók pénzét.

 • Történelmi értékű kézirat került elő
  Érdekes dokumentumra bukkant nemrég Szatmárnémeti múltjával kapcsolatban Balogh Géza történelemtanár, a Kölcsey Főgimnázium aligazgatója, a város históriájának jeles kutatója.

 • KSH: tovább nőtt a népességfogyás mértéke
  Csökkent a házasságkötések száma az idén, az első kilenc hónapban némileg kevesebb gyermek született és többen haltak meg, mint egy évvel korábban; a népességfogyás mértéke 17,5 százalékkal haladta meg a 2002-ben mért szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal .

(nov.24.)

Ady-ünnepség Érmindszenten      

Több százan vettek részt a magyar költő születésének 126. évfordulójára rendezett emlékünnepségen, amelyet minden esztendőben megtartanak.

A Szent Erzsébet rózsája díj Fábián Zsuzsannáé    

Fábián Zsuzsanna, az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársa vehette át vasárnap a Pesti Vígadóban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által négy éve alapított Szent Erzsébet rózsája elismerést.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Koalícióra lép három másik szerbiai, illetve vajdasági regionális párttal a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ).

Az olasz Angelo D,Arrigo kétéves munkával hozott létre Leonardo da Vinci mintegy 500 éve készített tervei alapján egy repülő szerkezetet. Leonardo (1452-1519) Tollnak nevezte el tervét, de kivitelezéséhez nem volt elég pénze - mondta D,Arrigo, aki munkájához szakértők tanácsait is felhasználta. A zseniális művész D,Arrigo szerint eleve azt tervezte, hogy a szerkezetet az ember testsúlya áthelyezésével irányítja majd.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Mire tanít Demecser?
  "...felszólítok minden jóérzésű magyar demokratát arra, tegyenek meg mindent azért, hogy 2004 júniusában és később se lehessen manipulálni a választásokat. Nem fogadható el, hogy visszaessünk a kommunisták 1947-es és azt követő tisztességtelen módszereihez, illetve a Balkán és Kelet-Európa kiszámíthatatlanságaihoz." - írja Fricz Tamás. Cikke megírásakor még nem tudhatta, hogy egy kelet-európai volt kommunistában több a becsület, mint az MSZP vezetőiben.

 • Csak a baltiakat és Szlovéniát várja első körben az euróövezetbe
  Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovénia korai euróövezeti tagságát pártolja Michael Heise, a német Allianz-csoport és a Dresdner Bank vezető közgazdásza a Handelsblatt hét végi számában közölt beszámoló szerint.

 • Gyenesdiáson felélik a tartalékokat
  Először történik meg, hogy nem jut pénz fejlesztésekre, és lassan feléljük tartalékainkat is a költségvetési támogatás drasztikus csökkenése miatt - jelentette ki Gyenesdiás polgármestere. A várt költségvetési támogatások elmaradása miatt az önkormányzat nem tudja előteremteni a pályázati részvételhez szükséges minimális pénzösszegeket, és ezáltal nem jutnak hozzá az Európai Uniós pályázati forrásokhoz sem.

 • Egészségügyi bomba ketyeg Magyarországon
  Gazdasági, szociális és egészségügyi bomba ketyeg Magyarországon- mondta Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Lehetséges Népesedési Stratégiák című konferencián.

(nov.23.) Vasárnapi gondolat

 

Még egy grúz volt kommunistában is több a becsület, mint az itthoniakban. *  Lemondott Sevardnadze, akinek pártja csalással "nyert" a választásokon!

 

 

Részletek a CNN-ről

A Magyar Rádió tudósítása


Bezárt a 6795 szavazókörzet Horvátországban. A választásra jogosultak száma: 3,972,559
Az első - előzetes - eredmény szerint a Horvát Demokratikus Közösség győzött. Ez a párt az Európai Néppárt családjába tartozik és sokat köszönhet is a Néppártnak, amely segítette átalakulását és az olykori túlzások elhagyásával a mérsékelt középpárttá való átalakulást. A még csak becslésnek számító adatok szerint 76 helyük lesz a 140 fős parlamentben.


 Névnapján tisztelgünk Mikes Kelemen emléke előtt

Mi az igazság a KSH és az EU-elvárások ügyében?      

A Külügyminisztérium honlapján található, 2003-as uniós monitoring jelentés statisztikára vonatkozó része leszögezi: "a statisztika területén a közösségi vívmányok átvétele az olyan alapelvek átvételét követeli meg, mint a pártatlanság", valamint: "Magyarország a statisztika területén alapvetően megfelel azoknak a kötelezettségvállalásoknak és követelményeknek, amelyek a csatlakozási tárgyalásokból erednek".

Az MKDSZ elnökségének közleménye      

”Amennyiben az önkormányzat-ellenes politika a jelenlegi ütemben folytatódik, a kormány 2004-ben egy elszegényedett Magyarországot, a köz igazgatására alkalmatlan önkormányzati rendszert kényszerít Európa fejlett közösségére."

Növekszik a Szövetség  

Nógrádban is megalakult a Szövetség falusi tagozata. Feladata, hogy a vidékfejlesztés motorja legyen a térségben.

Ismét Gyürk András a Fidelitas elnöke  

A Fidelitas VI. tisztújító kongresszusán Áder János, a Fidesz frakcióvezetője is beszélt. Véleménye szerint a Medgyessy-kormány eredményei láthatóak és kézzel foghatóak. "Sorozatos gyárbezárások, kivonuló tőke, csökkenő gazdasági teljesítmény, növekvő államadósság és infláció, leépítés és leépülés szinte minden szinten"

Röviden

Eduard Sevardnadze grúz elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Grúziában, miután ellenzéki tüntetők szombaton a parlamentbe behatolva szétkergették az újonnan választott törvényhozás alakuló ülését. Az ellenzék kinyilvánította, hogy Nino Burdzsanadze ellenzéki vezető személyében új elnöke van az országnak. Sevardnadze elnök az állami televízióban elmondott rövid beszédében fegyveres államcsínynek minősítette a parlamenti ülés ellenzéki szétzavarását, és a rend helyreállítására hivatkozva rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Schmidt Mária: ellehetetlenülhet a Terror Háza Múzeum
  A jövő évi költségvetés tervezetéhez benyújtott kormánypárti módosító indítványok a jelentős mértékű elvonások révén lehetetlen helyzetbe hozhatják a Terror Háza Múzeum működését - közölte Schmidt Mária főigazgató az intézményben tartott sajtótájékoztatón. A benyújtott módosító indítványok ugyanis 290 milliót forintot vonnának el a múzeum 2004-re tervezett 313,5 milliós támogatásából

 • Kennedy gyilkosság: 40 éve
  Több ezer emlékező, elméletgyártó vagy éppen érdeklődő gyűlt össze szombaton az egyesült államokbeli Dallas azon utcáján, ahol 40 évvel ezelőtt merénylet áldozata lett John F. Kennedy amerikai elnök.

 • Egy hír, kétféle tolmácsolásban
  Lejtőre került a mosolytalan város (Magyar Nemzet Online)
  Az isztambuli robbantások zaja takarásba hozott néhány hírt, melyekre pedig figyelnünk kéne. Ilyen az Economist Intelligence Unit felmérése az unióba igyekvő országok életszínvonaláról, és arról, melyik főváros lehet az új övezet központja.
  Budapest, ébredj! (Népszabadság Online)
  A turizmus visszaesése, a csökkenő befektetési kedv, a visszaeső építőipari termelés és a ritkuló ingatlanfejlesztések mutatják Budapest pozícióvesztésének egyértelmű gazdasági jeleit. A számok nem magyarázhatók csupán az európai recesszió kézre eső okaival.

(nov.22)

Hurrá! Csökken az szja!     

Újmódi átok: csökkentse a te adódat a Medgyessy! Valóban felér egy arculcsapással. Olvassátok el a részleteket.

Köz- vagy részvény-társaság vagyunk?     

Egy ország több, mint részvénytársaság - mondta Orbán Viktor Császártöltésen.

Beleérzésre, kultúrára, az idősekről való gondoskodásra, a fiatalok előtti távlatnyitásra, tehát nemzetépítéses gondolkodásra van szüksége.

Marxnak Kovácsa     

Lehet Marxot szeretni és lehet megtagadni. De önazonossági zavart tükröz, ha valaki tiszteli és ezt titkolja.

Röviden

A Sevardnadze elnök vezette Új Grúziáért tömörülés végzett az élen a november 2-i választásokon, de utólag beismerték: csaltak. A Bild értesülése szerint Sevardnadze a németországi Baden-Badenben 11 millió euróért (mintegy kétmilliárd 840 millió forintért) vásárolt egy villát. A lap szerint a hazájában tömegtüntetésekkel szorongatott Sevardnadze ezzel esetleges  száműzetésbe vonulását készíti elő.  Sevardnadze szóvivője cáfolta a lap jelentését. Mi viszont még gyűjtenénk is, ha a magyarországi választási csalók elmennének.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Mire jó az Európai Unió?
  Szerintem bűnbaknak nem. Pedig Kiss Péter most épp ezzel próbálkozik: "Minekünk megfelelt Mellár, de az uniós körülmények között..." A KSH élén történt változás valódi okait Áder János tárta fel.

(nov.21)

A hírműsorok aránytalanságairól     

Az ORTT megírta a maga jelentését, amely botrányos aránytalanságokról számol be. A TV2 Tényeknek nevezett műsora, amely egyes állítások szerint talán 40 százalék igazat tartalmaz, augusztusban 81 százalék kormánypárti és csak 19 százalék ellenzéki politikust szólaltatott meg.

Ragács a székéhez ragadt     

Színjáték volt a felmentési javaslat, vagy fellázadt a társadalmi kurátorok kara, nem tudjuk. Tény, hogy Ragácsot odaragasztották a székéhez.

Röviden

Kiss Péter kancelláriaminiszter indoklás nélkül lefejezte a statisztikai hivatalt. Mellár Tamás, az elküldött elnök megjegyezte: ez egy olyan precedenst indíthat el, aminek az lesz a következménye, hogy ezt a pozíciót is politikai zsákmányszerzésnek fogják tekinteni, és a szakmai munka ellehetetlenül.

Hatvanmillió forint értékű megbízást kaphat a fővárosi önkormányzattól egy konzorcium, amelynek tagja a Demszky Gábor korábbi kampányait irányító cég, a Sawyer Miller Group (SMG) is.

Kuncze Gábor  etikai kódexet hirdetett a következő választásokra, melyben azt mondja, tartózkodni kell más pártok lejáratásától. Ezzel Kuncze Gábor elhatárolódik saját pártja 2002-es kampányától. Plakátjaikon, honlapjaikon akkor rohadó narancsokat, állatkertbe vagy börtönbe ültetett, ringben kiütött miniszterelnököt, rohadó és öngyilkos narancsot lehetett látni.

Hordozható föld-levegő rakétáik is lehetnek, és ezeket akár katonai szállítógépek ellen is használhatják, sőt akár biológiai vagy vegyifegyver-támadást is intézhetnek szerte a világban az al-Kaida terroristái - áll az ENSZ bizottságának jelentésében. A világszervezetnek az al-Kaidával és a tálibok elleni szankciókkal foglalkozó bizottsága csütörtökön szivárogtatta ki ezt a jelentést, és ebben számba veszi, hogy mi mindenre kell felkészülni a világnak. Mert az al-Kaida nem csak, hogy nem lankad, hanem stratégiát változtat.

 

A Prima Primissima Díj
Elektronikus Sajtó kategóriájának jelöltjei

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.18.)

A közigazgatási reform korlátai      

"Lehetséges, hogy a Medgyessy-kormány főként takarékossági szempontok alapján szeretné, hogy a 19 megyei helyett csak 7 regionális önkormányzat fenntartását kelljen finanszíroznia,"

Ügyefogyott miniszter     

”Mindannyian fogyatékkal élünk. Én is.” - vallotta be Gyurcsány Ferenc szakminiszter 2003. november 13-án az ifjúság helyzetéről tartott parlamenti nyílt napon. Nyilvánvalóan piros pontokat szeretett volna szerezni a meghívott civil szervezetek képviselőinél, nem is sejtve, hogy bizonyos értelemben mennyire igazat beszél.

Őszi Képmás Estek  

Budapesten november 25-én és december 11-én lesz Szent Margit Gimnáziumban Képmás Est, és elindult a vidéki sorozat is: november 22-én Nagymaroson, december 3-án pedig Százhalombattán kerül sor a rendezvényre.

PAX TV jövő heti műsora   

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló   

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

V

Elhunyt
Marosi Izidor
a Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke

Marosi Izidor 1916-ban Újkécskén született, 1941-ben szentelték pappá, a második világháború alatt kórházlelkész és tábori lelkész volt, majd évtizedeken át plébános Izsákon. 1979-ben szentelték püspökké, 1992-ben vonult nyugállományba.

Temetése a Váci székesegyházban 2003. november 25-én,
10.30-kor lesz

Nyugodjék békében!

Világszerte egyre több légitársaság vezet be járatain internetes szolgáltatásokat, melyre jó példa, hogy a Japan Airlines System és a Boeing vezetősége a napokban állapodott meg az ügyben, hogy a japán vállalat 2004-től több olyan repülőgépet helyez üzembe, mely a Boeing-féle Connexion internetes megoldásokkal lesz felvértezve. Ezen megállapodásra egyébként nem sokkal azt követően került sor, hogy a Singapore Airlines hasonló internet-szolgáltatási szerződést kötött a Boeinggel.

Hamlet a Nyugati pályaudvaron -Színházzá alakul át a jövő hét végén a Nyugati pályaudvar egyik váróterme: a temesvári társulat magyar színészekkel kiegészülve Shakespeare Hamletjét adja elő ezen a szokatlan helyszínen. A bemutató apropója, hogy a darabot kétszáztíz éve mutatták be először magyar nyelven.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.17.)

Az Európai Újságírók Szövetsége budapesti kongresszusa    

Az Európai Újságírók Szövetségének 41. kongresszusára egyetlen magyarországi nem kormánypárti újságíró-szervezet sem kapott meghívást, így azon .nem vehettek részt polgári, konzervatív újságírók, aktív ellenzéki politikusok.

      A Fidesz médiaszekciójának közleménye

      A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének felhívása

A Professzorok Batthyány Köre elnökségének közleménye     

"A magyar társadalom minden tagjának felelőssége, hogy az elmúlt hónapok veszélyes folyamatai megálljanak, és megszűnjenek a demokratikus alapelvek, a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége elleni egyre durvuló támadások."

Honlap-ajánló: Magyar Virtuális Enciklopédia  

Elkészült a Magyar Virtuális Enciklopédia első 150 címszava a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutató Intézete, valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) együttműködésében.

Veszélybe kerülhet az ingyenes internet hozzáférés  

A Parlament elé kerülő új Elektronikus Hírközlési Törvényt jelenlegi formájában aggályosnak tartják az ingyenes internet hozzáférést nyújtó szolgáltatók. A törvény eredeti, a nyár folyamán lezajlott szakmai egyeztetés utáni változata valós piaci versenyt teremthetett volna a telefonos internet hívások piacán.

Meghívó  

November 20-án az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő, volt belügyminiszter.

Röviden

Szerbia polgárainak vasárnap harmadszorra sem sikerült megválasztaniuk a köztársaság elnökét, de a szavazatok tekintetében kellemetlen meglepetés született: a szerb radikálisok jelöltje Tomislav Nikolic szerezte meg messze a legtöbb szavazatot.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.16.) Vasárnapi gondolat

Aki másokat ismer: okos,
Aki önmagát ismeri:
bölcs,
Aki másokat legyőz:
bátor,
Aki önmagát legyőzi:
hős.

Forrás HírTV:

Helyzetkép csatlakozás előtt      

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete a fenti címen tartott konferenciát Budapesten, amelynek egyik meghívott előadója dr. Surján László volt. Az ott elhangzott előadás szerkesztett változatát adjuk közre.

Aláírásgyűjtés a Közoktatási Törvény módosításának újratárgyalásáért      

A Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (MANTE) véleménye szerint megengedhetetlen, hogy a törvény a tanuló érdekeinek védelmét és jogainak kiteljesítését a tanuló, a szülő és a pedagógus közötti bizalmi légkör megteremtése és hármójuk együttműködése helyett a szülő előtti titkolódzással akarja megvalósítani.

Meghívó jótékonysági orgonaestre  

Orgonahangverseny a Kada utcai orgona javára.

A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének közleménye 

A MEÚSZ levélben fordul az Európai Újságírók Szövetségének elnökségéhez, amelyben tájékoztatja a külföldi újságíró kollégákat a magyarországi média tragikus helyzetéről.

Röviden

Várhatóan január 1-től egységessé válik a Balaton természetvédelmi rendszere, ugyanis a somogyi tópart is a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz kerül.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.15.)

Legyen-e tantárgy a média?     

Aligha lehet túlbecsülni a média jelentőségét a mai társadalomban. Mégis - mondja John Foley érsek, a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának elnöke: komoly hangok szólnak amellett, hogy nem kell kommunikációs szak, nem kell a médiát oktatni az iskolákban. Dehogy nem, mondjuk mi is az érsekkel egyetértve.

A Fidesz  gazdatagozatának közleménye     

Egerben tartotta ülését az MSZP vidék- és agrártagozata Karakas János és Pásztohy András (MSZP országgyűlési képviselők) vezetésével. Az MSZP vidéki agrárpolitikusai messzemenőkig elégedetlenek a kormány agrárpolitikájával. (Minden nagyon szép, minden nagyon jó... - erre már egyszer ráfizetett az ország!)

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye  

Hazánkban 100 születésre mintegy 60 abortusz esik, míg Finnországban 15, Franciaországban 13, Hollandiában 11, Spanyolországban és Belgiumban 8.

Másképp 

Medgyessy Péter egyik legjobb mondása, illusztrálva.

Röviden

Szövetségre lép a 2004-es európai uniós választásokra készülve a Magyar Demokrata Fórum és a Vállalkozók Pártja – jelentette ki pénteken az MDF elnöksége. A közös nyilatkozat szerint a Vállalkozók Pártja felkéri szimpatizánsait és a magyar vállalkozói réteg egészét, hogy az uniós választáson az MDF listáját támogassák.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.14.)

Útlevél nélkül az Unióba     

A személyi igazolvány is elég lesz.

Hol az Isten helye  

Az EU alkotmány tartalma körüli viták rámutatnak a hívők és a nem hívők közötti gondolkodásbeli eltérésekre is. Vajon megmutatják-e a keresztények a nem hívőknek, mit jelent számukra az Isten?

Ki a legalkalmatlanabb a kormányban? 

A Népszava szégyentábla szavazásán továbbra is Medgyessy  vezet, kedvence Gyurcsány a következő, a harmadik László Csaba, majd szoros versenyben Csillag, Magyar, Lampert és Kökény.

Röviden

Nagyszabású adócsökkentésekkel kíván szilárd alapot teremteni a növekedéshez a finn kormány. A fogyasztás élénkítése végett mindenekelőtt a személyi jövedelemadót fogják csökkenteni, emellett további vásárlóerő keletkezhet a szeszes italok adójának 40 százalékos leszállítása folytán. További lépésként 29-ről 26 százalékra szállítanák le a vállalati nyereségadót. A bevételkiesés – legalább részleges – ellensúlyozására viszont a jövőben magánszemélyek is fizetnének osztalékadót, ilyen címen közterhet korábban csak vállalatoknak kellett leróniuk a tőkejövedelmeik után. Ez utóbbi lépéssel Antti Kalliomäki pénzügyminiszter egyébként egy idevágó uniós direktívához is igazodni szeretne.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.13.)

A Fidesz-frakció elnökségének közleménye     

A szocialisták kiállították magukról a bizonyítványt. Ma ugyanis azt kérték számon a Fidesz-frakción, amit maga Medgyessy Péter ígért: adócsökkentést és jóléti rendszerváltást, azaz csökkenő bevételeket és növekvő kiadásokat.

A Fidesz kulturális tagozatának közleménye  

A Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről szóló törvény tervezete szerint 2004-ben a 2003. évihez képest nem nő, hanem csökken a kutatás és fejlesztés költségvetési támogatása.

Heten kapnak Julianus-díjat Csíkszeredában 

A szórványmagyarság indentitása megtartásában kiemelkedő érdemeket szerzett hét személy kap idén Julianus-díjat. Tavaly a Sapientia erdélyi magyar tudományegyetem létrehozásában játszott szerepéért Orbán Viktort tüntették ki a Julianus-díjjal.

Politikai humor  

A söjtöri ebédről.

Röviden

Az Oroszlán csillagkép irányából érkezõ Leonidák meteorraj több ezer meteoritja hull a Földre csütörtökre virradó éjszaka. A ragyogó felvillanásokat az északi félteke sok országban szabad szemmel lehet majd észlelni, feltéve, hogy tiszta lesz az égbolt.

Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök szerdán aláírta az önálló szlovákiai magyar egyetem létrehozásáról szóló törvényt. A szlovák parlament október 23-án egyetlen szavazati többséggel szentesítette, hogy a jelenlegi szlovák kormány programnyilatkozatában foglalt szándék szerint január elsejétől Révkomáromban önálló magyar egyetem jöjjön létre, melynek három karán, a pedagógiai, a közgazdasági és református teológus-képző karon "magyar és egyéb nyelveken" a jövő év szeptemberétől megkezdődhet az oktatás.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.12.)

Kovács a mutogatós bácsi  

Kovács Lászlót könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát, ugyanis az idei országjelentéssel kapcsolatban visszamutogatásnak helye nincs. Magában a jelentésben áll: "Az Átfogó Monitoring Jelentés ezen részének az a célja, hogy a tavalyi éves jelentésben megfogalmazott ajánlások teljesítését értékelje. Ezért a jelentés a tavalyi évre fókuszál, nem pedig a működő piacgazdaság meglétére, vagy a versenyképesség fokára általánosan."

A Parlamentből jelentjük  
A fővárosi Fidesz-MKDSZ képviselőcsoport közleménye  

"... félő, hogy a főváros előkészített pályázatok híján elesik a célzott támogatás által bevonható forrásoktól."

Ádventi gyertyagyújtások

2003 adventjének minden vasárnapján 17 órakor meggyújtunk egy-egy újabb gyertyát közös adventi koszorúnkon az EU magyarországi képviselete előtt (Budapest I. ker., Bérc u. 23.), hogy megvilágítsuk azt, ami egyértelmű: Európa és kereszténység nincs egymás nélkül.

Csángó ünnep Egerben  

November 8-án, szombaton az egri Petrás Incze János Kulturális Egyesület emléktáblát helyezett el az egri Hittudományi Főiskola falán a néhai klézsei minorita pap, neves népköltészeti gyűjtő emlékére, aki ebben az intézetben végezte tanulmányait, ott szentelték pappá 1836-ban. Az emlékünnepségre Petrás Incze János születésének 190. évfordulója alkalmából került sor.

Röviden

A Külügyminisztérium honlapján elérhető az Európai Bizottság múlt héten közzétett országjelentésének nem hivatalos magyar nyelvű fordítása .

A titokban eladott reklámszerződések ügye miatt indult vizsgálat lezárásaként az MSZP-SZDSZ-MDF összetételű testület egyhangúlag döntött a tévéelnök menesztése mellett. Ragáts az ülésről távozóban csak annyit mondott, "még én vagyok az elnök". (Vajon mire használja ki a rövidebbre szabott időt?)

Keddre virradóra, az éjszaka folyamán le kellett állítani a Paksi Atomerőmű 1-es blokkját egy meghibásodás miatt; délelőtt a javítást követően megkezdődött az újraindítás – jelentette be a műszaki vezérigazgató-helyettes.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.11.)

Sodródunk a szocialista diktatúra felé  

A XX. században több meddő kísérlet történt egy új államforma bevezetésére: szerencsére a proletárdiktatúrának egyik formája sem lett életképes. Most egy új változattal találkozunk. Baloldali kormányunk folyamatosan támadja az úgynevezett független intézményeket.

Volt-e szerepe a kormánynak a K&H botrányban?  

A 2003 júniusában kirobbant bankbotrány (K&H, Inter-Európa Bank) egyik feltáratlan, ám legfontosabb eleme, hogyan és kinek az utasítására, illetve tudtával került 13 milliárd forintnyi (kb. 55 m USD) költségvetési pénz a K&H brókercéghez. A cikk azt bizonyítja, hogy ezt csak a kormány tudtával lehetett végrehajtani.

Ragáts még maradna egy kicsit  

Ragács távozásának igénye mögött az SZDSZ húzódik meg, aki szeretné, ha a televízió élén úgymond szakember állna. Egyesek már az illető nevét is tudni vélik Baló György személyében.

Korrupció  

Részlet az országjelentésből.

Nemzeti kormány nélkül nem lehet nemzeti televízió  

Nemzeti kormány nélkül nem lehet létrehozni egy nemzeti televíziót, hangoztatta Pálinkás József, a Fidesz kulturális tagozatának elnöke, a Szabadelvű Médiaműhely szombati budapesti konferenciáján.

Röviden

Magyarország a díszvendége a kedden megnyíló zágrábi könyvvásárnak, amelyen 163 horvát könyves műhely mellett mintegy 100 külföldi kiadó mutatkozik be .

Kisbolygót neveztek el Marik Miklós csillagászról és József Attila költőről. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) döntéséről a Magyar Csillagászati Egyesület titkára adott ki tájékoztatót. A 28492-es és a 39971-es sorszámú kisbolygó néhány napja viseli a Marik, illetve a József nevet - közölte Sárneczky Krisztián, a két égitest egyik felfedezője.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.10.)

Tüntetés a sajtószabadságért  

A sajtószabadság világszerte veszélyben van: nem a szakma, hanem a tulajdonos irányítja. Nálunk azonban ehhez hozzá jön még a politika. Az eredmény: siralmas. Kondor szerint 1972 óta nem volt ilyen veszélyben a sajtószabadság, mint most.

Ha a számítógéped alkalmas, hallgasd meg, mit is mondott Kovács László!

A mindennapi létezés gondjával küzd a a Csemadok  

Szlovákiában máig nincs olyan törvény, amely megnyugtatóan rendezné a nemzetiségek jogállását, ezen belül a nemzetiségi szervezetek költségvetési támogatásának kérdését, ezért a szlovákiai magyarok legnagyobb közművelődési szövetsége, a mindennapi létezés gondjával küszködő Csemadok is e törvény megalkotását sürgeti.

Orbán Viktor a felelősségről a Tudományos világfórumon  

A politika felelőssége, hogy megadjon minden segítséget a tudomány, a kultúra, valamint a közösségek és társadalmak számára ahhoz, hogy lelassítsák, majd megállítsák a globális üzleti világ terjeszkedését - mondta Orbán Viktor a Tudományos világfórumon szombaton Budapesten.

Felhívás

Az Origo c. internetes újságban szavazni lehet arról, hogy az EU-alkotmány bevezetőjében szerepeljen-e utalás a keresztény értékekre?

Szavazz te is, ahogy lelkiismereted diktálja.

Röviden

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy a kormány halassza el a Nemzeti alaptanterv (Nat) bevezetését 2006-ra - mondta Pokorni Zoltán szombaton Budapesten. A  Nat 2004. szeptemberében történő bevezetése nem lehetséges, mivel nem készültek vizsgálatok a Nat és a kerettantervek bevezetésének várható hatásairól.

A média teljes érdektelensége mellett már több mint harminc napja tart Körösi Imre éhségsztrájkja. Körösi azt állítja, hogy a lakásmaffia áldozata lett. Nemrégen vesztette el csecsemőkorban lévő harmadik gyermekét. A Magyarok Világszövetsége biztosít helyet számára, de éhségsztrájkjának célját, mint szövetség, nem tekinti magáénak. Vagy mi nem vagyunk Ghandi országa, vagy Körösi nem Ghandi.

Medgyessy - Baja - Kulcsár

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.9.) Vasárnapi gondolat

Egy ismeretlen, ősi fényű
örök Titokról elszakadtan
küldöncnek jöttem, s eltűnök majd,
ha üzenetem általadtam.

25 éve halt meg Mécs László
 

A Királyfi három bánata (szöveg)

A Misztrál együttes megzenésítésében

*

Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a Föld

Üzenet (Válogatott versek)

Mécs László: a bátor költő (Új Ember)

Mécs László költészetéről

 

Választási csalások "kézikönyve"  

Még a 2002. évi választások előtt írta Tóth Zoltán a választási csalásokról szóló tanulmányát. Egyesek szinte forgatókönyvként használták a munkát, bár bővítették is az eszköztárat. Mi a megelőzésre való felkészülés érdekében ismertetjük. Tóth Zoltán ma belügyi közigazgatási államtitkár.

Grúziában valami történt  

A grúzok nem fogadják el a nyilvánvaló választási csalást. Szerencséjük van: a csalások tényét nemzetközi megfigyelők is elismerik.

Röviden a mérgekről

Margot Wallströmtől, az EU svéd környezetvédelmi biztosától vért vettek, hogy 77 féle toxikus kémiai anyag jelenléte után kutassak - 28-at meg is találtak. A kísérletet a Természetvédelmi Világalap (WWF) szervezte. A  leghétköznapibb tárgyak veszélyeire akarták felhívni a figyelmet. Nem ismeretes, hogy milyen egészségügyi következményei lehetnek a legtöbb emberi testben fellelhető toxikus anyagoknak. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs közvetlen kapcsolat a trillionodnyi mérgező részecskék és a betegségek kialakulása között. Ám Wallström szerint már ma is elfogadhatatlan, hogy tudatosan juttassuk ezeket a kémiai anyagokat az emberek és állatok szervezetébe.

Feri Baja Sz.Gyula Minálunk nem kémiai mérgek, hanem a hazugság és a korrupció okozza a legtöbb bajt. Íme egy újabb példa: Összesen háromszor hallgatták ki tanúként az ORFK-n Sz. Gyulát, aki Kulcsár Attila megbízásából az elsikkasztott milliárdok kipostázásában működött közre. A taxisofőr a pénzmozgások tekintetében nagyszámú, az exbróker ügyfélkörébe tartozó személy ellen tett terhelő vallomást. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az üggyel kapcsolatban - bár nem a pénzátadással összefüggésben - terhelően nyilatkozott politikusok, köztük Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkár ellen is. Baja állítólag a következőképp reagált: Kiderült? Ez a méreg, nem a ciánkáli!

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Álnévvel az interneten, névvel a bíróságon
  Talán jogtörténeti érdekesség lesz, egy álnéven internetvitázó valakit jelentett fel a sértett, s az illető felfedte kilétét, s vállalja a pert.

 • Újabb milliárdos csalás
  Az RTL Klub híre nyomán a rendőrség is ismertette, újabb milliárdos csalás nyomában van. A hír, ami tehát nem a kormányt támadó ellenzéki sajtó terméke, jó jellemzi közállapotainkat. Szinte illusztráció ahhoz, amit Raksányi Gellért mondott tegnap este a Szent Ferenc kórház javára rendezett jótékonysági hangversenyen: "...elmentek a tankok, megjöttek a bankok."

 • Jánosi ismét megmondta a magáét 
  Miközben a szocialisták választmányi elnöke a kormányt hibáztatja a népszerűségvesztésért, Kovács László és Lampert Mónika arra készülnek, hogy harmadszor is elverjék a Fideszt. Eközben a külföldön történő szavazás bizalmi ügyét ismét utaztatási vitává züllesztette. (Ismeretes: a Fidesz ellenőrizhető, korrekt választásokat akar, de a kormány nem tenné lehetővé, hogy az ellenzék belelásson a külföldön leadott szavazatok számlálásába).

 • Értékeink
  Rohanó világunkban talán többen voltunk, akik nem figyeltek fel: Raksányi Gellért maradandó értéket alkotott többek között egy CD lemezével.

Kiállítás

A Magyar Nemzeti Galériában soha eddig nem látott Mednyánszy kiállítás várja az érdeklődőket. A festő fiatalkori művei Szlovákiában vannak. Most először nyílott lehetőség egy életmű kiállításra, amely februárig itt van a várban, majd Pozsonyban és Bécsben lesz látható. Kedvcsinálónak egy mű részlete a KFKI internetes Képtárának anyagából.

  

 

(nov.8.)

Brüsszelből jelentik 

Nehéz dolga volt Kovácsnak, amikor sikeresnek akarta eladni a Magyarországról készült utolsó országjelentést. Ez  legyen az ő baja. Ám, ha a kormány önelégülten nem törekszik a hibák kijavítására, az mindannyiunk baja lesz.

 Nem nézik jó szemmel a PSZÁF elleni lépéseket 

Alighanem öngólt lő a kormány a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére vonatkozó törvény módosításával. Ez sokakban itthon is azt a benyomást kelti: a kormány maga is sáros a feltárt ügyekben. Külföldről nézve pedig mást nem is lehet elképzelni.

Gépjármű biztosítás: Még dönthetünk  

Itt a gépjárműbiztosítási szerződések felülvizsgálatának ideje. Novemberben biztosítót is válthatunk, ha érdemes. Márpedig több tízezer forintos eltérés is előfordul. Ember legyen a talpán, akinek volt ideje, ereje végigbogarászni a hirdetéseket. Ez az internetes megoldás megkönnyítheti a dolgunkat.

 

Holdfogyatkozás

 

 

Röviden

A TÁRKI szerint október (is) a Fideszé!
(Már Budapesten is vezet egy kicsit.)

A több mint 1700 módosító indítványból negyvenet fogad el a kormány. Az ellenzéknek sikerül megvédenie a betegek számára a táppénz 70 százalékos értékét. A költségvetés megszorító jellege viszont nem változik. (Ahhoz valószínű magának a kormánynak kellene megváltoznia. Az ezzel kapcsolatos módosító indítványt 2004-ben kell beterjeszteni az Európai választásokon, a döntés előreláthatóan 2006-ban lesz.)

Nagyképű leszek – mondta Pálffy István, az MTV Híradójának műsorvezetője a Nők Lapjának adott interjújában. – Létezik olyan hírműsor, ahol azt mondom, jó ha az elmondottak negyven százaléka igaz; a közszolgálati televízióban ez ma hatvan százalék fölött van – állította az újságíró. – És ebben nekem igenis szerepem van. Tehát az m1 hírei közel 40 százalékban hamisak és a műsorvezető még büszke is az eredményre!

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.7.)

Meghívó  

A Szabadelvű Médiaműhely (SZEMM) konferenciát rendez A nemzeti televíziózás esélye címmel 2003. november 8. szombaton a Vármegye szalonban.

Varga Mihály, Fidesz Gazdasági Kabinet vezető közleménye  

"Másfél év után végre ideje lenne az első jó, szakmailag megalapozott döntést meghozni a gazdaságpolitikában. Olyan forint árfolyammal kellene belépni az euró-övezet "előszobájába", amely segíti a magyar vállalkozások versenyképességét, és emellett az ország és az állampolgárok vagyonát nem értékeli le a belépéskor. "

A Barankovics Akadémia Alapítvány nyilatkozata 

A magyar közbeszédben és nyilvánosságban egyre gyakrabban kell szembenéznünk olyan jelenségekkel, amelyek alkalmasak nyelvünk, nemzeti öntudatunk, családok és az emberi méltóság rombolására.

Röviden

Kovács szerint a kormány szégyelli magát. Helyes. Van miért. Ráadásul nemcsak Söjtör miatt. A jóléti rendszert - ígéretük szerint - váltották. Le. Amikor a programot meghirdették, nem mondtak semmit.  Magára vessen, aki nem találta ki, hogy a szociális segélyeket Mágnáskert Étterem szállította ebédre váltják majd át. Maguknak. Még örülhetünk is, mert van önkritikájuk: nem készpénzben, hanem természetben kapnak támogatást. El ne igya valamelyik!

Huszonhat évvel felbocsátása után a Voyager-1 amerikai űrszonda elérte a Naprendszer peremét - közölték szerdán amerikai tudósok. Az űrszonda jelenleg legalább 13,5 milliárd kilométeres távolságban halad a Földtől - ez a Föld és a Nap közötti távolság kilencvenszerese. A Voyager-1 az első olyan, ember alkotta szerkezet, amely ilyen messze távolodott el bolygónktól és műszereiről még mindig küld adatokat.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg az a kamara-kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotásaiból Budapesten, a Vármegye Galériában. A szoborkiállítást Orbán Viktor nyitott meg.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.6.)

Az élről a középmezőnybe  

A mintegy hatvan oldalas EU országjelentésből lehet majd jó mondatokat mazsolázni és kiemelhetők a hiányosságok, elmarasztalások is. Egy azonban nem szubjektív megítélés kérdése: az élmezőnyből a Medgyessy kormány alatt a közép kategóriába kerültünk.

Hol van ez?   

A Föld egy különleges szépségű helyét mutatjuk be egy űrfelvételen. Tudod hol van?

Honlap-ajánló: Szombathelyi Egyházmegye 

Mindenszentek ünnepére elkészült a Szombathelyi Egyházmegye új honlapja, amely megújult megjelenésével és folyamatosan bővülő tartalmával az evangélium hirdetésének modern fóruma kíván lenni.

A Fidesz szociális kabinetjének közleménye   

Az MSZP-frakció, a korábbi gyakorlatához hasonlóan a mai napon sem tett mást, minthogy önmagával egyeztetett. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szociális kabinetjének határozott álláspontja, hogy a nyugdíjas társadalmat az Idősügyi Tanács képviseli, nem pedig a szocialista nyugdíjas szervezetek.

Röviden

Egy év alatt közel 60 ezerrel, 261 ezerre nőtt az értékesített Blikk példányok száma - írja a Világgazdaság. A vezető bulvárlapból immár több fogy, mint a Magyar Nemzetből és a Népszabadságból együttvéve. Mindkét vezető politikai napilap példányszáma 20 ezernél is többel csökkent az elmúlt év során (Népszabadságból 177 ezer, Magyar Nemzetből 82 ezer fogyott). A Magyar Hírlap és a Népszava is tovább veszít olvasótáborából, előbbinek 34 ezerre, utóbbinak 27 ezerre csökkent az átlagos példányszáma a harmadik negyedévben. A HVG esetében megállni látszik a példányszám-csökkenés, a hetilapból a legutóbbi negyedév során átlagosan 107 ezer fogyott. Figyelőből eközben 15 900, Heti Válaszból 21 ezer példány kelt el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.5.)

 

Európai Bizottság
 országjelentések összefoglalójáról ma döntenek:

Magyarországot
 négy területen marasztalta el az EB

Parlamenti napló  

Áder János napirend előtti beszéde: Minden hatalmat a szovjeteknek? címmel.

Pártutasításra szavazó MSZP-sek   

Egy interpellációnál a szavazás végére a kormánypártiak becsörtettek és "mellbedobással" megnyomták a gombot. Jól bizonyítja ez, hogy nem az elhangzott válaszra, hanem kiadott pártutasításra szavaztak. Ugyanis éppen a legfőbb ügyész aktuális leszavazása volt soron.

EU pénzügyminiszterek tanácskozása 

A francia költségvetési hiány és a középtávú előcsatlakozási gazdasági program elfogadása miatt izgalmasnak ígérkezik a 25 jelenlegi és leendő EU-tagállam pénzügyminisztereinek hétfő-keddi tanácsülése (ECOFIN).

Meghívó   

November 6-án az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége M. Kiss Sándor történész

Röviden

A temetetlen halott - Nagy Imre naplója címmel e hónap közepén fejeződik be Mészáros Márta Kossuth-díjas rendező filmjének forgatása - közölték a készítők november 4-ére időzített budapesti sajtótájékoztatójukon, amelyen részleteket vetítettek a történelmi dráma munkakópiájából. Az 1956-os forradalom és szabadságharc tragikus sorsú miniszterelnökéről - magyar-szlovák-lengyel koprodukcióban, Jan Nowicki lengyel színész főszereplésével - készülő nagyjátékfilm nemzetközi bemutatóját jövő májusra, magyarországi premierjét októberre tervezik.

A Postabank új tulajdonosa, az Erste Bank módosítani kívánja a pénzintézet vezetőségét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.4.)

„A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét!”

 (A. Camus)

A szétlőtt Kilián laktanya

A Szociális Szakmai Szövetség nyílt levele  

"A 2004. évi költségvetésből semmilyen közvetlen erőfeszítés nem látszik a súlyos helyzetek enyhítésére, sem pedig a várható tömeges új problémák megelőzésére. Ezért a Szociális Szakmai Szövetség a szegényedők és kirekesztettek nevében kéri a törvényhozókat, a kormányzatot és az önkormányzatokat, hogy már a 2004. évi költségvetésükben biztosítsanak forrásokat a szociális jövedelmek érzékelhető emeléséhez"

Surján László  közleménye   

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség azt várja a kormánytól, hogy a Miniszterek Tanácsában az ország javára szolgáló módosítást támogassa és tartózkodjon a további értelmetlen presztízs-nyilatkozatoktól."

Vizi E.Szilveszter felavatta a magyar tudomány emlékművét 

A XXI. században sokkal inkább igényli a gazdaság az innovációt, a tudósok munkáját, mint eddig valaha - mondta Vizi E. Szilveszter a magyar tudomány emlékművének avatásakor hétfőn Budapesten.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye   

"2003 adventjének minden vasárnapján 17 órakor meggyújtunk egy-egy újabb gyertyát közös adventi koszorúnkon az EU magyarországi képviselete előtt, hogy megvilágítsuk azt, ami egyértelmű: Európa és kereszténység nincs egymás nélkül."

Röviden

Megemlékezés a Kisfogház Emlékhelyen -Mádl Ferenc köztársasági elnök november 4-én kedden 11 órakor részt vesz a Kisfogház Emlékhelyen rendezendő ünnepi megemlékezésen. A tervezett programnak megfelelően Mádl Ferenc és Dalma asszony 10:45-kor érkezik a Kisfogház elé. (Budapest, X. Kozma u. 13. sz. alatti börtönépület.) Az ünnepségen Balás-Piri László, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriuma elnöke köszönti a megjelenteket, ezt követően Dávid Ibolya alelnök asszony és Fónay Jenő, a POFOSZ volt elnöke mond beszédet. Az emlékhelyen Mádl Ferenc és Dávid Ibolya, valamint Balás-Piri László helyez el koszorút.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.3.)

Az Alkotmánybíróság egyhangúlag elfogadott határozatával a Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő által vezetett parlamenti testület felállításáról szóló országgyűlési határozatot elfogadásának napjára, 2002. július 9-ére visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

Ellentmondások  

Gondolkozz! A te segítőkészséged melyik szituációban aktívabb?

Nyílt levél az Élet és Irodalom főszerkesztőjének  

" ...felszólítjuk a Polgári Körök tagjait, ne vásárolják többé ezt az uszító, gyűlöletkeltő szellemi végterméket...."

Kétszeres gyorsasággal növekedtek az energiaárak  

12 havi összehasonlításban legkevésbé a fogyasztási termékek árai emelkedtek (3,1%), a legnagyobb áremelkedés pedig az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban (6,9%), ezen belül is az energiatermelő ágazatokban (10,5%) volt.

Honlap-ajánló: Mindentudás egyeteme   

A 2002. szeptember 16-án indult sorozat a hazai tudományos ismeretterjesztés talán legmerészebb vállalkozása: a Magyar Tudományos Akadémia szakmai együttműködésével, A honlapon valamennyi előadás olvasható.

PAX TV jövő heti műsora   

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló   

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Hétfőn dönt a Parlament arról a javaslatról, amely a magyar tudomány ünnepévé nyilvánítaná november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét felajánlotta a Tudós Társaság, a későbbi akadémia megalapítására.

Nem érvényesek szombattól a tavaly kiállított diákigazolványok, több tízezer diák azonban még nem kapta meg új igazolványát. A fennakadás oka: sok diák későn, vagy hibásan adta le kérelmét. Akik eddig nem kapták meg az új, állandó okmányt, azoknak az oktatási intézmény állít ki ideiglenes igazolványt, amivel ugyanazokat a kedvezmények vehetők igénybe.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.2.)

Halottak napja

 

 

Vigasztaló

Taszár -  levél a honvédelmi miniszterhez  

A taszári légi bázison szolgáló katonák és polgári alkalmazottak női hozzátartozói levelet adtak át a Honvédelmi Minisztérium képviselőjének a település polgármesteri hivatalában.

"Jó ebédhez jár a jegyzet"   

Kocsis L. Mihály jegyzete a Gondolában - "Hogyan méltóztatott a vagyonát szerezni, netán tisztességesen? Nuná hogy úgy! Még szép! Nagyon is! Kuss, mer” odavágok! És oda is (fog) vág(ni), előbb-utóbb. Mert „uncsi”, hogy mindig jönnek ezekkel a dolgokkal. Hogy honnan van ez, meg honnan van az? Van. És kész."

Európa Parlament: Választások júniusban  

Jövőre már oda is küldünk képviselőket. Nem mindegy, hogy melyik párt küldheti a legtöbbet a lehetséges 24-ből és az sem: megmutatja-e a magyar társadalom, hogy elege van a mai kormányból. A polgári oldal nem engedheti meg magának, hogy elbizakodottan vágjon neki a kampánynak.

Röviden

Sikeresen zárult a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett Lumix 2003 Digitális Fotópályázat. A nyertes képek és a legjobbnak ítélt további több mint 70 kép megtekinthető a Magyar Állami Operaház előcsarnokában 2003. október 31. és november 10. között, minden nap délelőtt 11 órától.

Ismét víz alá került szombaton Velence történelmi központjának egy része az esőzés, a havazás és a szél következtében, amely két napja jellemzi a térség időjárását.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(nov.1.)

Mindenszentek ünnepe

 

Budapest-Farkasrét Mindenszentek Plébánia

Áder János (Fidesz) közleménye   

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportjának Elnöksége felkéri mind a parlamenti, mind a parlamenten kívüli pártokat, a politikai közélet egyéb szereplőit, valamint a média képviselőit, hogy a mindennapok vitáit e hétvégére félretéve, ne zavarják meg az áhítat óráit."

Parlamenti napló  

A 2004. évi költségvetés általános vitájában Áder János beszéde.

Veszprémi meghívó   

Veszprémben a polgári pártok és civil szervezetek közösen emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbefojtásának áldozataira .

Röviden

Szombaton fél tizenegykor kezdődik a magyar katolikusok főtemplomában, az esztergomi bazilikában az az ünnepi szentmise, melyre dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek minapi római bíborosi beiktatása alkalmából hív a harang. Az eseményen várhatóan a hazai közélet számos magas rangú képviselője is jelen lesz.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére