Archív anyagaink
2005. június

 

(jún. 30.)

Lajtha László
  zeneszerző, népzenekutató

113 éve, 1892.  június 30-án született Izsákon

Gyurcsányék javaslata kárt okoz Magyarországnak 

A kormány diplomáciai offenzívába kezdett a Budapest kompromisszumnak elkeresztelt elképzelés mellett. Az Európai Parlamentben csodálkozással illetve felháborodással fogadták a gondolatot, hogy Magyarország három éves "középtáv"-ban gondolkodik.

Magyarország egyenlőbb elbánást kíván az EU-ban a magyar gazdáknak 

Végre egy jó hír, aminek a szándékával nincs semmi gondunk. Ugyanakkor a kormány kontár mivoltát mi sem jellemzi jobban, hogy a miniszterelnök nem kapott pontos felkészítést. A magyar gazdák már 2004-ben is a régebbi tagállamok gazdái által megszerezhető támogatás 25+ 30 százalékában részesülhettek volna, ha a kormány tisztességesen kifizeti amit ígért. Ha csak az Uniótól jövő támogatást nézzük, akkor az egy harmad kifejezés közel pontos, de nem engedhető meg, hogy a nemzeti kiegészítésről elfelejtkezzünk, ahogy a kormány 2004-ben ezt sajnos megtette.

A GALLUP pártpreferencia adatai 

Egy lépés előre, kettő hátra: nő a kormánnyal és a kormányfővel szembeni elégedetlenség. A szavazók ismét elbizonytalanodtak a pártokban.

SZENTÁGOTHAI JÁNOS TUDÁSKÖZPONT 

A Tudásközpont tájékoztatója a "Mi, fiatalok a magyarkutatás-fejlesztés jövőjéért - Mit akarunk, és hogyan váltsuk valóra? " című konferenciáról, mely  hazai és külföldi magyar kutató-fejlesztő szakemberek részvételével a Veszprémi Egyetemen kerül megrendezésre. Minden érdeklődőt szívesen látnak.

Kamarazene és jazz ajánlatunk 

Folytatjuk a nyári kulturális program-ajánlónkat, most komolyzenei és jazz programra hívjuk fel a figyelmet.

Röviden

Elkészült a politikai atlasz - a Dunántúlon a jobboldali, a Tiszántúlon a baloldali szavazók vannak többségben. A választók nagy része az elmúlt 15 évben mindig ugyanarra voksolt, ezért a Magyarországon a választók nagy része nem nevezhető köpönyegforgatónak, sokkal inkább hűségesnek. Ez derül ki a kedden megjelent Politikai Atlaszból. A tanulmány szerint a politikusok harca a választók alig egyharmadát befolyásolja a voksolásnál.

Gyurcsány már nem emlékszik - Mégis ma számolt be meggazdagodásáról a miniszterelnök a parlamenti vizsgálóbizottságnak. Eredetileg későbbi időpont szerepelt a javaslatban, hogy legyen elég idő tanulmányozni a Gyurcsány-cégek állami megrendeléseiről bekért dokumentumokat. A kormánypárti tagok azonban, az MDF voksával, úgy döntöttek, hogy előre hozzák Gyurcsány Ferenc meghallgatását. A miniszterelnök több kérdésre is azt mondta: mint tulajdonos, nem emlékszik arra, hogy milyen feltételekkel vette bérbe az állam tőle a Országgyűlési Képviselői Klubot, vagy a Balatonőszödi üdülőt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 29.)

Szily Kálmán
 nyelvész, természettudós

167 éve, 1838.  június 29-én született Izsákon

Két híradás, egy napon, egy kormánytól 

Veress János pénzügyminiszter és Mesterházy Attila, az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca politikai államtitkára ugyanarról a témáról különféleképpen nyilatkozott.

Pokorni kontra Gyurcsány perről 

A Nemzeti Tankönyvkiadó RT. eladásával kapcsolatos nyilatkozataiért Pokorni Zoltánt Gyurcsány Ferenc beperelte. Megszületett az elsőfokú bírósági döntést: Gyurcsány négy pontban jelölte meg a kifogásolt mondatokat. Ebből kettőt elutasított a bíróság, kettőnél pedig nyelvészeti hibát állapított meg Pokorni Zoltán terhére, vagyis az egész szövevényes céges és privatizációs történet összes többi tényét, körülményét Gyurcsány Ferenc a bíróság előtt nem tudta, jórészt nem is próbálta cáfolni.

Kinizsi idén is közbelép 

A Bakony egyik leghíresebb vára a nagyvázsonyi, amely Mátyás király legendás vitézének, Kinizsi Pálnak volt a lakhelye. A XV. században épült gótikus lakótornyát hihetetlen épségben megőrző vár előtt szobrot is emeltek az egykori vitéz lakónak, akinek vörös márvány sírlapja a kápolnában látható. A négyszögletű udvarban fa vízmedence áll, de érdekes a farkasverem, a kaputorony és a saroktornyos belső várfal is. A legrégibb várnak számító nagyvázsonyi meglett kora ellenére nagyon is pezsgő életet él: parkjában immár hagyomány az évről évre megrendezett lovasjátékok.

Röviden

Tizennégyen pályáznak Szinetár helyére - Tizennégyen jelentkeztek az Operaház főigazgatói posztjára. A Szinetár Miklós lemondásával megüresedett tisztségre pályázott többek között Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója, Bátor Tamás, a Miskolci Operafesztivál ügyvezetője, Gulyás Dénes operaénekes, valamint Kürthy András és Kovalik Balázs rendező.

Balassi emlékszoba nyílt a szlovákiai Kékkőn - A magyar reneszánsz legnagyobb alakja előtt tisztelgő állandó tárlatot a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum állította össze. A szervezésben közreműködött a magyar és a szlovák kulturális minisztérium. A Felvidéken született Balassi Bálint életének nagy részét az egykori Észak-Magyaroszág váraiban töltötte és 1593-ban maga is részt vett a kékkői vár ostromában.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 28.)

Kriza János
népköltészeti gyűjtő, költő, az MTA tagja

194 éve, 1811.  június 28-án született Nagyajtán.

 

Lecke Szófiából 

Surján László levele a magyar választóhoz.

Három a komolyzene magyar igazsága… 

A magyar főváros szinte teljes nyári művészeti programját meghatározza a Budafest Nyári Zenei Fesztivál. Három helyszínen, a Bazilika előtti Szent István téren, a Magyar Állami Operaházban és a Hilton szálló Dominikánus udvarában csendülnek fel a dallamok, július 3-a és augusztus 17-e között.

Adócsökkentés - bizonytalanabb makrogazdasági helyzet 

Nem okozott kitörő örömöt senkinek a miniszterelnök adócsökkentési csomagja.

Röviden

Drága a magyar áram – Az ok a privatizáció elszabadulása - Jóval többet kell fizetni Magyarországon az áramért, mint a térség országaiban. Az Európai Unió statisztikai hivatala, vagyis az Eurostat nemrégiben publikált adatai azt mutatják, hogy Közép- és Kelet-Európában mi állunk a képzeletbeli dobogó második helyén: a lakossági áram csak Szlovákiában, az ipari áram pedig csak Romániában drágább a hazainál.

Másfél órára elsötétül az RTL Klub - jTizenöt napon belül másfél órára szüneteltetnie kell adását az RTL Klubnak. A tévécsatorna az ORTT szerint 2003. december 1-én, a Mónika-show Segítség, a gyermekem pedofil áldozata lett című műsorával sértette meg a kiskorúak védelmére vonatkozó jogszabályokat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 27.)

a veleméri templom freskója
Szent László király ünnepe
 

Adoma 

Nem is adoma, hanem adó ma, pontosabban: adó majd.

Európai gondok – magyar megoldások 

Feltartott kéz kezdeményezés: boldogok lehetnénk, ha egy komoly európai gondra magyar megoldást tudnánk adni. Formailag ilyen a kormány azon ötlete, hogy három éves átmeneti pénzügyi tervet kell alkotni 2006 elején. Rossz időben mondott rossz javaslat ez. Felemelt kézzel még senki nem nyert csatát.

Egy szégyennel kevesebb... 

Sok beszédnek sok az alja, inkább elmondjuk egy képpel, hogy mitől menekedtünk meg - az átszavazók ellenére - 2005 júniusában.

Röviden

Új görög katolikus templom Sajószentpéteren - Francesco Marchisano bíboros a római Szent Péter Bazilika vezetője szentelte fel a templomot, s elhelyezett a szentélyben egy olyan dísztéglát, amelyet még II. János Pál pápa bontott ki a vatikáni Jubileumi Kapuból. A borsodi település templomát hat hónap alatt építették fel, Szent Péter főapostol tiszteletére. A munkálatok 46 millió forintba kerültek, az összeg nagy része ezer-ötezer forintos adományokból gyűlt össze.

Uniós támogatás Pannonhalmára - Részben uniós pénzekből rendezik a Pannonhalmi Bencés Főapátság környezetét. A szeptemberben kezdődő munkálatokra közbeszerzési eljárást írtak ki. Az intézmény 345 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió regionális fejlesztés operatív programjából. Az összeget mintegy kilencmillió forint magyar társfinanszírozás egészíti ki.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 26.) Vasárnapi gondolat


Herman Ottó
 természettudós, néprajzkutató, politikus, polihisztor
170 éve 1835. június 26-án született Breznóbányán

Szövetség a Szövetségben, vagy szövetség a Szövetséggel? 

Együtt, vagy külön utakon? A kérdés, bár szempontunkból akadémikus, mégis izgatja néhány ember fantáziáját. Legfőképp azokét, akik jobban szeretnének egy minden ízében egymással konfrontálódó polgári oldalt látni, önös érdekeik okán, mintsem egy erősödő, sokszínűségében is egységes Szövetséget. Amely szóról, ha akarjuk, azt is mondhatjuk: mi vittük be a Fidesz struktúrájába, afféle szellemi apportként. Hiszen, amikor a Kereszténydemokrata Szövetség helyet kért és kapott önmagának a Fidesz soraiban, akkor az még nem viselte nevében ezt a kifejezést. A természetes kapcsolat, ennél, természetesen, sokkal eredendőbbnek mondható… De hogyan tovább, a „kétpártrendszerben”? Erről (is) kérdeztem Harrach Pétert, az MKDSZ elnökét, a Magyar Országgyűlés alelnökét.

Békés demonstráció Nagyváradon 

Tőkés László, püspök ésa Magyar Polgári Szövetség Bihar megyei szervezete felhívást tett közzé egy hétfői ( 06.27.)tüntetésre: 15 órára a a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium elleni támadás ügyében.

Röviden

ÁSZ: hiba volt az áfa visszatartása - Az intézmény belső munkaanyagából kiderül: a pénzügyminiszter tavalyi intézkedése súlyos és nehezen kezelhető hatással volt a költségvetésre, az adóhatóság működésére, és nem csökkent az adóelkerülések száma sem. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint szakmailag hibás döntés volt a miniszteri utasítást minden uniós adószámmal rendelkező adózóra kiterjeszteni. Így ugyanis olyan cégek is az ellenőrzés alá estek, amelyek nem is bonyolítottak le uniós forgalmat.

Magyar alelnököt választott a Vám Világszervezet - Nagy János vezérőrnagy személyében először választottak közép-európai szakembert erre a tisztségre. A Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka az európai régiót, képviseli a szervezetben.

Már használható az új horvát autópálya  - az autópályát teljes hosszában hétfőtől lehet használni, a Zágrábot Splittel összekötő autópálya legújabb szakaszán már szombaton megindult a forgalom annak ellenére, hogy az ünnepélyes átadás vasárnap van.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 25.)


ifj.Szlávics László portréja
Karinthy Frigyes
író, műfordító, kritikus, újságíró, humorista
118 éve 1887. június 25-én született Budapesten

A Budapest Analyses elemzése 

Egyre többek részéről fogalmazódik meg az igény, hogy a magyarországi parlamenti pártok folytassanak érdemi párbeszédet egymással, és politikai és gazdasági alapkérdésekben alakítsanak ki konszenzusos álláspontot. A nemzetközi gazdasági közösség Magyarországon tevékenykedő képviselőinek, akárcsak egyes politikusoknak vagy értelmiségieknek ez az elvárása jogos, hiszen a parlamenti demokrácia politikai és társadalmi alapkonszenzus hiányában nem működhet.

Nyílt levél Budapest vezetéséhez 

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület nyíilt levélben fordult a főváros vezetőihez a budapesti villamos-vonalak védelmében.

Zenei műhely Szombathelyen - felhívás  

Korlátozott befogadóképességgel inspiratív, baráti légkörű együttmuzsikálásra hívnak aktív és passzív hallgatókat Szombathelyre. A tanári- és növendékhangversenyekre pedig minden érdeklődőt várnak .

Programtól programig    

Ajtókoszorú-kiállítására invitálnak Nagykovácsiba, a Benczúr-kertben 29-én, szerdán Sebő Ferenc szólaltatja meg a  magyar irodalom színe-javából válogatott megzenésített verseket. És a gyermekekről sem feledkezve meg ajánljuk a ingyenes szűrést végző mozgó fogászati busz melletti gyermekprodukciókat.

Röviden

Demeter Ervint, az Orbán-kormány titokminiszterét választotta elnökévé a Fidesz egri szervezete - A fideszes országgyűlési képviselő Révész Tamás helyi tanárt váltja ezen a poszton. Demeter Ervin hangsúlyozta: mindent megtesz azért, hogy Magyarországnak újra polgári kormánya legyen.

Az Unió támogatja gabonaexportunkat - Az Európai Unió támogatja 300 ezer tonna magyar gabona spanyolországi kiszállítását, és hozzájárult 500 ezer tonna harmadik országba vitelének exporttámogatásához. Az Európai Unió nemcsak engedélyezte gabonafölöslegünk egy részének kivitelét, de hozzájárul a szállítási költségekhez is. .

Díszfényben úszik az esztergomi Bazilika vasárnaptól - Június huszonhatodikán ünnepélyes keretek között avatják fel az esztergomi Bazilika díszkivilágítását. A mintegy kétszázötven reflektor közel 80 kilowatt teljesítménnyel világítja meg ezeréves európaiságunk, a magyar kereszténység egyik legjelentősebb jelképét

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 24.)


Baktay Ervin
  író, (orientalista), műfordító
115 éve 1890. június 24-én született Dunaharasztiban

Tetten ért tényfeltárók 

Túl sok okunk, az örömre, nincs. Hiszen mind az MSZP illetékese, mind az alperes úgy érzi, és úgy is kommunikálja: az igazság az ő oldalukon van. A szocialisták azzal érveltek: őket eddig sem érdekelte az, hogy Orbán Viktor kijelentései taggyűlésen hangzottak-e el, vagy sem. Az Élet és Irodalom főszerkesztője pedig azzal érvel: sérelem esett a tényfeltáró újságírás becsületén. Hiszen az ő birtokukban csupa olyan dokumentum van, amelyen egyértelműen az áll: jegyzőkönyv. Szegény tényfeltáró újságírás…

Lendületben a munkanélküliség: minden ötödik pályakezdő állástalan 

Ismét nőtt a munkanélküliség a KSH adatai szerint, de a hazai munkahelyek 60 százalékát biztosító kis-és középvállalkozásokat terhelő adó-, járulék- és egyéb terhek radikális csökkentését nem tervezi a kormány. Pedig e nélkül nem várható a munkahelyek számának bővülése és a hazai gazdaság fellendülése.

A MOK elnökének levele  

"Az elmúlt hetek, napok eseményei azonban azt a benyomást keltik bennünk, mintha a Magyar Köztársaságnak két kormánya, de legalábbis két kormányprogramja lenne. Nem értékelhető ugyanis másképpen az a helyenként ultraliberálisnak nevezhető megnyilvánulás-sorozat, amelyet immár nemcsak a gazdasági és közlekedési miniszter neve fémjelez, hanem pl. a Gazdasági Versenyhivatal elnökéé is, aki a szakmai köztestületeket súlyosan, negatívan minősítő levéllel igyekezett lejáratni Kamaráinkat a Parlament képviselői előtt. "

Magyar Örökség-díjak - invitáló    

Szombaton adják át a Magyar Örökség-díj újabb elismeréseit az I. András által 950 éve alapított Tihanyi Apátságnak, a 110 éves Magyar Olimpiai Bizottságnak, Csoóri Sándornak (irodalmi életművéért), a 425 éves kolozsvári Báthory István Kollégiumnak, Muzslay István leuveni professzornak, magyarságmentő szolgálatáért, Tardy Jánosnak, természetvédő munkásságáért, s a 120 év művészgenerációinak munkásságából építkező Magyar Állami Operaháznak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 23.)


Fekete István
 író
35 éve 1970. június 23-án halt meg Budapesten

Meghalt a király! Éljen a király! 

A tehetséges demagógot és a kiemelkedő államférfit biztosan csak tetteik különböztetik meg egymástól. Azzal mérjük majd Blair teljesítményét, hogy tető alá hozza-e a pénzügyi kerettervet, vagy átcsúsztatja az osztrákoknak. Számunkra ugyanis az időzítés nagyon fontos. Ha még idén van megállapodás, akkor egy év elég a Bizottságnak a felkészülésre, s 2007-től indulhatnak az új felzárkóztató programok az Unió elmaradt régióiban.

A dinoszauruszok vége? 

Fehérek között egy európai, mondtuk a minap József Attila szavait Jean-Claude Juncker miniszterelnök úrra. Mai beszéde teljes mértékben igazolta ezt a véleményt, az Unió soros elnökét pártállástól függetlenül, hosszú tapssal, felállva köszöntötték a képviselők, mind belépésekor, mind beszéde végén.

Konszenzus pedig valóban nincs 

A szabaddemokraták lényegében már jó évtizede abból élnek, hogy adócsökkentést, adóreformokat, takarékosabb államot, és ehhez hasonlóakat emlegetnek; kampányidőszakban emlékezetes plakátokkal is illusztrálva azt, hogy szerintük már mi mindenünk rámegy a magas adókulcsokra. A bökkenő ugyanakkor az, hogy kormánykoalícióban már nem nagyon szorgalmazzák az adóreformok végrehajtását – szeretnek ugyan, kifelé, akár még koalíciós szakadást is kommunikálni, a kérdések tárgyalásai kapcsán, azonban valahogy mindig meg tudnak állapodni a halasztásokban. 

Vigasztaló szavak krízis idején  

Ne tagadjuk: krízisbe került az Európai Unió. A két népszavazás és a csúcsértekezlet kudarca mindenre rányomja bélyegét. Ebből a helyzetből két kitörési pont van: a munkának folytatódnia kell és ki kell mondani - ha kellemetlen is, - a valóságot. Például az alkotmányról, a bővítésről és Európa gazdaságáról. 

Nagy Feró Harley-Davidsonon    

Az idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Devils Motor Club ( az egyik legrégebben – tizenhét éve – fennálló hazai motorosklub ) az ország és Közép-Kelet Európa legnagyobb saját, egyedi arculattal rendelkező motoros-találkozóját Újszilváson, június 24 és 26 között. A tavalyi rendezvényen összesen tizenegy országból, ötezer motor és tízezer látogató érkezett.

Röviden

Tovább tart nyitva a Munkácsy-tárlat - A Magyar Nemzeti Galéria három héttel meghosszabbította Munkácsy-kiállítását. A tárlaton az eddig csak szakirodalomból ismert Munkácsy művet, Az ásító inas című festményt is bemutatják majd. A képet, amelyet Londonból hoznak a kiállításra, a Múzeumok éjszakáján, szombat estétől láthatja először a közönség.

Magyar szakmai siker az Európai Parlament Ipari Bizottságában - Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága ma szavazott Barsiné Pataky Etelka képviselő asszony úgynevezett "Galileo" jelentéséről. Nagy sikerként értékelhető, hogy a bizottság 43 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el a jelentést.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 22.)


Szentjóbi Szabó László
  költő, író
238 éve 1767. június 22-én született a Bihar megyei Ottományban

EU - egyablakos áfa-rendszer 

Megszavazta az Európai Parlament gazdasági bizottsága Becsey Zsolt javaslatát az egyablakos áfa-rendszerről.

Közép-Európa fogja megújítani az Európai Uniót 

Orbán Viktor szerint Közép-Európa fogja megújítani az Európai Uniót; a Fidesz elnöke erről egy Magyarországon megjelenő németnyelvű hetilapnak nyilatkozott.

Forgácsok egy fakeresztről  

Na szóval, volt az a Terv-egy, amiről hónapokon keresztül azt hallottam: a szakértők kidolgozzák, finomítják, és elénk tárják. Ezt követte a „szááááz lépés” (tudják: hórukk-akkord…), amelyek számlálása során kinek-kinek más eredmény jött ki; személyes zavaromat eloszlatandó, fellátogattam az MSZP honlapjára, de a „hivatalosban” is csak hatvannégy lépés olvasható; és azokban még benne van a borravalós is, szóval gondban lehetnek… Hétfőtől meg, nagy hirtelen, a Második Nemzeti Fejlesztési Tervről beszélgetnek a parlamentben. Mi történt az elsővel? Kimúlt, még a szakértők asztalán? És ezt a másodikat látták már orvosok?

Kulturális programok 

Szegedi ajánlatok hétvégére
Programok a jazz kedvelőinek

Röviden

Trianon-per: a százmilliós büntetést is eltörülték - A Csíkszeredai Bíróság helyt adott a csíkcsicsói Péter Lukács fellebbezésének a Trianon-perben. Péter Lukácsot a rendőrség százmillió lejes pénzbírsággal sújtotta, mert február hatodikán a csíkcsicsói művelődési otthonban a Magyar Polgári Szövetség helyi szervezetének gyűlése után levetítették Koltay Gábor Trianon című filmjét. A csíkszeredai rendőr-felügyelőség szóvivője, Daniela Crisan, a Marosvásárhelyi Rádió tudósítójának azt nyilatkozta, hogy amint az ítélet indoklását kézhez kapják, fellebbezni fognak.

Lecserélte luxusautóparkját az őrezred - Tizenhárom A8-as és 14 A6-os Audit szerzett be a Köztársasági Őrezred 501 millió forintért, nyilatkozta az InfóRádiónak Batiz András kormányszóvivő. A cserére azért volt szükség, mert elöregedett az őrezred delegációs gépjárműparkja és a beszerzésig a kormányfő is bérelt járművel volt kénytelen közlekedni.

Az Európai Bizottság figyeli a Vajdaságot - Az Európai Bizottság tisztában van mindazzal, ami a Vajdaságban történik, és továbbra is nyomon követi az eseményeket,  mondta a testület bővítési biztosa. Olli Rehn hozzátette, Brüsszelben fontosnak tartják, hogy a kisebbségi jogok Szerbiában megfelelő védelmet kapjanak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 21.)


Stróbl Alajos
  szobrász
149 éve 1856. június 21-én született Liptóújvár mellett, Királylehotán

Fehérek közt egy európai... 

A múlt heti EU csúcs komoly sebeket ejtett a lelkeken. Ennek egyik legszebb kifejezése Juncker elnök úr mélyen emberi nyilatkozata. Mégis ne az európai eszmében csalatkozzunk, hanem némely európainak az önzésére mutassunk rá. Vegyük észre: valóban itt az idő az újraevangelizálásra...

Egyre mélyebben az adósságcsapdába  

Magyarország roadshow-t rendez e héten Japánban az 50 milliárd jen (1 dollár=109 jen) értékben kibocsátandó szamurájkötvény ismertetésére.

Vissza a szocializmusba  

Nem olcsó a taxi mifelénk, de a különféle cégek az egymással való versenyben komoly kedvezményekkel is előállnak. Mindennek vége lenne, ha a szocialista fővárosi képviselőnek a fix ár bevezetéséről szóló javaslatát elfogadnák. Magyarország másfél évtizede a piacgazdaság útján jár, s ez alatt ennek sok hátrányát ismerte meg. Most a kevés előnyből is elvennének egyet a budapesti közönségtől.

Vámbéry expedíció 

 Dunaszerdahely - Teherán: nyolcezer kilométer Vámbéry Ármin nyomában kerékpáron.

Kétszáz magyar az EP-ben  

Elérte a kétszázat az Európai Parlamentben asszisztensként, hivatalnokként vagy éppen képviselőként dolgozó magyarok száma. A magyarországiak mellett szlovákiai magyarok is tevékenykednek az EP-ben, hamarosan pedig Erdélyből is érkeznek magyar nemzetiségű megfigyelők.

Röviden

Wass Albert-szobor Solymáron - június 24-én avatják fel Wass Albert szobrát a solymári templomtéren. 2004 nyarán több solymári civil szervezet - a Solymári Polgári Körök, a Patrona Solymáris, a Cédrus Táncegyüttes, a Solymári Cserkészcsapat és a Fidesz solymári szervezete - elhatározta, hogy ha már Budapest nem engedte be a városba Wass Albert szobrát, akkor a főváros határától pár kilométerre felállítják ők a szobrot. 

Tolvajok jártak Szijjártó Péternél - a Fidesz országgyűlési képviselőjének, a Gyurcsány-bizottság ellenzéki tagjának a házából elvitték a laptopját és a kézitáskáját, amelyben vizsgálóbizottsági munkájával kapcsolatos iratok is voltak. A politikus elmondta, hogy a közelmúltban többször kapott halálos fenyegetéseket. Nem Szijjártó az egyetlen fideszes képviselő, akinél rablók jártak a napokban. Egy hét alatt kétszer törtek be a Gyurcsány-bizottság másik ellenzéki tagjához, Papcsák Ferenchez.

Budapest a 24. helyen a világ nagyvárosainak drágasági listáján  Amszterdammal azonosan - 200 különböző áru és szolgáltatás ára alapján tavaly  még a 34. helyen álltunk. A listát Tokió vezeti, Moszkva a 4.  New York a 13. Kelet-európai nagyváros nem előzi meg Budapestet.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 20.)


Csontváry Kosztka Tivadar
festőművész
86 éve 1919. június 20-án halt meg

Az unión kívül is van élet 

Akkor, bizony, mi a kínai piacot fogjuk választani; előbb-utóbb megtanulunk saját búzából saját kenyeret sütni, és – bármit is mondjon Szanyi államtitkár az unióra hivatkozva – mi bizony le fogjuk vágni Dezsőt, a garázsban, és olyan kisüstit fogunk inni a böllér egészségére, hogy annak illata a Lajtán túlig száll. Mert – életben kell maradnunk.

Interparlamentáris konferencia 

Az Európai Unió és Latin Amerika között már a XVII. interparlamentáris konferenciát tartook Limában, 2005 június 14 és 17 között. "A világ távoli részeire utazni, mindig öröm, egy kicsit kiváltság, s bizony nem egyszer irigység tárgya. Mégsem tehetem meg, hogy ne számoljak be erről a konferenciáról, amelyet sokan bizonyára a politikai turizmus címkével illetnek, s nem is jogtalanul. Hiszen első pillanatra joggal vélheti az ember, hogy az Európai Parlamentnek nem sok köze van Dél-Amerikához. Mégis, több mint harminc éve rendszeresek ezek a találkozók..." - írja Surján László beszámolójában.

A gyanú árnyékában tovább menetel a túlélők ügyvédje 

Amerikából kaptuk a "Forward" internetes kiadásában megjelent cikk fordítását. Ez az újság a legrégebbi, 1897 óta fennálló amerikai zsidó szocialista (ma már csak heti)lap.

Az MDF Somló-hegyi Kiáltványa  

Minden kommentár nélkül adjuk közre a Magyar Demokrata Fórum 2005. június 18-án megfogalmazott kiáltványát.

Röviden

Életre kelt sakkfigurák táncjátéka a Budai Várban -  június 25-26-án,  július 2-3-án és  9-10-én a Szent György téren, az egykori királyi istállók területén hatalmas sakktáblára vonul Mátyás király fekete serege és a nagy ellenfél, a török sereg, hogy megküzdjön egymással. A harcnem ezúttal azonban nem kard lesz, a főszerep pedig nem az izmoknak jut, hanem az elme küzdelmére számíthat majd a tisztelt nagyérdemű. A Vasas együttes ifjú táncosai - dacolva a nyári kánikulával - látványos kosztümökbe bújnak, s ki lovagként, ki bástyaként küzd majd társaival vezéréért, s a győzelemért. Híres történelmi személyiségek nem kevésbé híres sakkjátszmái elevenednek meg.

További akadályok, még több dugó a fővárosban - Hétfőtől tovább bonyolódik az amúgy sem egyszerű budapesti közlekedési helyzet. Újabb hat helyszínen kezdődnek útfelújítások. A főpolgármester-helyettes szerint biztos, hogy emiatt lesznek újabb torlódások, mert nincsenek elkerülő utak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 19.) Vasárnapi gondolat

 


Passuth László
író, műfordító
26 éve 1979. június 19-én halt meg

Nincs megegyezés a 2007 utáni idők pénzügyi kereteiről 

Teljes kudarccal végződött az Unió kormányfőinek júniusi találkozója. Hiába folyt a tárgyalás a hajdani Antall kormányra emlékeztető módon hajnali fél kettőig, nem volt más bejelenteni való, minthogy nincs megegyezés. A kompromisszumképtelenség mindig a képességek hiánya és az alkalmatlanság jele.

Vigyázó szemünket merre is vessük 

Milyen naiv vagyok. Ártatlanul, gyanútlanul szemlélem Európát; az talán felmerül bennem, hogy egy nagy cél érdekében egyfajta önfeladásban veszek részt, ám ennek szükségszerűségéről is meg vagyok győződve – lásd: senki sem önálló sziget… -, ám az a kérdés fel sem merül bennem: kellek-e én Európának? Miért merülne? Európa évtizedeken át maga volt a tiltott gyümölcs.

Készen áll a Szent István Terv 

Szent István Terv néven nemzetstratégiai dokumentumot készített a Professzorok Batthyány Köre. A társadalomtudományi munka a nemzet előtt álló legfontosabb feladatokat veszi sorra - közölte szombaton Náray-Szabó Gábor, a szervezet elnöke és Pálinkás József, a Fidesz kulturális tagozatának vezetője, a szervezet tagja.

Honlap-ajánló 

Elindult a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus honlapja a Magyar Katolikus Egyház honlapján belül. Az oldalon információk találhatók az előkészületekről, a jelentkezés módjáról, a rendezvény programjáról.

Ünnepelnek a múzeumok  

Harmadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját az európai hagyományoknak megfelelően az év leghosszabb éjszakáján: a Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, június 25-én. Az érdeklődőket több mint húsz budapesti múzeum várja éjszakába nyúló programokkal: új kiállítással, tárlatvezetéssel, vetítésekkel, beszélgetésekkel, koncertekkel és táncbemutatókkal.

Röviden

Magyar Örökség-díjat kapott a kolozsvári Báthory István Líceum - A Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség-díj Bíráló bizottsága a 425 éves kolozsvári Báthory István Líceumnak ítélte a MAGYAR ÖRÖKSÉG kitüntető címet. Az oklevél és aranyjelvény ünnepélyes átadására június 25-én, szombaton délelőtt 11 órakor kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében

Seregély István érsek aranymiséje Egerben - Seregély István érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke június 25-én délelőtt 10 órakor mutatja be aranymiséjét az egri bazilikában.

Százhetven párt működik Magyarországon - Tavaly és idén összesen 8 új politikai tevékenységű szervezetet jegyeztek be Magyarországon. Jelenleg 45.421 társadalmi szervezet, ebből 170 párt van bejegyezve Magyarországon. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács nyilvántartása és tájékoztatása szerint összesen 1.185 olyan társadalmi szervezet működik, amely politikai tevékenységet folytat.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 18.)


Fráter György eredeti nevén: Martinuzzi
erdélyi kormányzó, királyi helytartó és római katolikus főpap, aki megkezdte Erdély és a vele határos területek (Partium) külön állammá szervezését
523 éve 1482. június 18-án a horvátországi Kamacicban született

Győzelem, ha lesz 

„Elfogadhatatlan az országos lista intézménye, alapvetően azért, mert antidemokratikus megoldást jelent, amely ellentétben áll a képviseleti demokrácia alapelveivel; tudniillik privilégiumosztó hatalmi monopóliumot konzerváló korporatív megoldás irányába visz, a korporatív logika pedig feleslegessé teszi az állampolgári alapon történő szavazást. Továbbá elfogadhatatlan azért is, mert jórészt olyan hatalmi pozícióban levő személyeket juttat be - gyakorlatilag automatikusan - a parlamentbe, akiknél elemi követelmény lenne a nyílt versenyben való megmérettetés"

Minden második gyermeket megkeresztelnek hazánkban 

A világ valamennyi egyházmegyéje, így a hazaiak is minden évben összeállítják az előző naptári esztendőre vonatkozó statisztikájukat, amelyet megküldenek a Vatikáni Államtitkárságnak is.

Röviden

Az Egyházak Ökumenikus Világtanácsának főtitkára meghívta a Pápát Genfbe- Dr. Samuel Kobia metodista lelkész, az Egyházak Ökumenikus Világtanácsának főtitkára vatikáni látogatása során, június 16-án meghívta XVI. Benedek pápát Genfbe, a Világtanács székhely ére. A hírt maga Dr. Kobia jelentette be azon a sajtókonferencián, amelyet vatikáni látogatása után tartott.

A Magyar Nemzet a horvát tengerparton is kapható lesz - június 20-tól augusztus 31-ig a Magyar Nemzet aznapi száma a horvát tengerparton is kapható lesz nyolc kuna-ért.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 17.)


Sütő András
  író, drámaíró
1927. június 17-én született az erdélyi Pusztakamaráson

Szeretettel gratulálunk a 78. születésnapon!

Az államháztartási hiány pénzügyminisztériumi prognózisa 

Az államháztartási hiány az idei év első felében 1 billió forint körül alakul, ez az éves deficit 96 %-a

Június tizenhatodika, ma 

Az elmaradt rendszerváltás – végrehajtható. Ehhez egy polgári pártfegyelem szükséges. Demokratikus vasakarat. Hogy ne azok kormányozzák tovább az országot, akik negyven év alatt már előidéztek egy államcsődöt. És akik ma is ugyanezt teszik – mert képtelenek másban gondolkodni.

Járai  interjú a bécsi Kurierban  

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint megrendült a pénzügyi világ magyar gazdaságba vetett bizalma a gazdaságpolitika súlyos hibái miatt. Járai Zsigmond a bécsi Kuriernak úgy nyilatkozott, hogy számára nyugtalanító a Standard and Poor legutóbbi értékelése, amely leminősítette Magyarországot.

Versnyi hazám – Bartos Aranka: Máriánk 

Bartos Arankát már bemutattuk olvasóinknak. Baján él - nyugdíjas könyvtáros. Most közreadott verse nem új - fél éve született. Egy akkora fájdalomból, amelyből - talán - megszülethetünk...

Röviden

Ismét nem kapták meg a kiegészítő normatívát az egyházak - A történelmi egyházak vezetői felháborítónak tartják, s ezért levelet intéztek Göncz Kinga  esélyegyenlőségi miniszternek, mert ismét elmaradt az egyházi kezelésű szociális intézmények kiegészítő normatívája és több helyen az alapnormatíva utalása. "A legrászorultabbakról gondoskodó szociális intézményeink önhibájukon kívül működésüket ellehetetlenítő anyagi helyzetbe kerültek" - olvasható a levélben. Ebben a félévben már másodszor nem utalta át a tárca a törvény által garantált egyházi kiegészítő normatívát, sőt ebben a hónapban néhány megyében az alapnormatívát sem kapták meg a szociális intézmények.

A magyar szabadság emlékműve Brüsszelben - Az Európai Parlament Magyar Néppárti Delegációja június 16-a - Nagy Imre újratemetésének évfordulója - napján Orbán Viktor javaslatára kezdeményezi, hogy az 1956-os Forradalom és Szabadságharc jövő évi, 50. évfordulója alkalmából a magyar közösség állítson méltó emléket a magyar forradalomnak és szabadságharcnak Brüsszelben.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 16.)


Körösfői-Kriesch Aladár
 festő- és iparművész
85 éve 1920. június 16-án  halt meg Budapesten

Bagatell történet 

Mintha csak a hetvenes években járnánk… Amikor az ember odafigyelve fogalmazott egy-egy társaságban; sőt, nem is nagyon járt – vagy próbált nem járni – a vele nem hasonszőrű emberek közé. Persze, bizonyára a munkájával is jár; biztosan ki van adva „szigorú napiparancsba” az, hogy az ügyfelekkel tilos politizálni. De miért? Attól, hogy valaki más nézeteket vall, még lehet korrekt ügyfél, vagy elvárhat korrekt szolgáltatásokat…

Küzdelem a szegénység ellen a fenntartható fejlődés érdekében 

Az Európai Parlamentben munkacsoporti szinten jelen van az "ATD Quart Monde" (angolul "ATD Fourth World", "Negyedik Világ") mozgalom, amely képviselők illetve munkatársaik bevonásával igyekszik céljait valóra váltani.

Erdélybe látogat Mádl Ferenc köztársasági elnök 

Pénteken-szombaton Szatmárnémetibe, Zilahra látogat a köztársasági elnök úr.

Röviden

345 000 fiatal regisztrálta magát a kölni Ifjúsági Világtalálkozóra - Matthias Kopp, a rendezvény német szervezőirodájának munkatársa elmondta: a fiatalok 70%-a európai. A legtöbben Franciaországból, majd Spanyolországból és Olaszországból adták le jelentkezésüket, a világtalálkozó olasz honlapja szerint. A találkozón mintegy 3500 magyar fiatal vesz részt. XVI. Benedek pápa augusztus 21-én zárja le a találkozót.

Különleges ecuadori kiállítás a Néprajzi Múzeumban - A Múzeumok Éjszakájának ünnepi programjaként nyílik a budapesti Néprajzi Múzeumban június 25-én az Ecuador ősi művészetét bemutató kiállítás.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 15.)


Brassai Sámuel
 polihisztor, akadémikus
208 éve 1797. (1800) június 15-én  született Torockószentgyörgyön

Írástudók felbolydulása 

"A dolgok szép lassan a helyükre kerülnek. A megmondó emberek nem mennek, nem látnak, és nem győznek mellébeszélni. Mindent annak a sajátos logikának alárendelve, amelybe pedig, szerintem, már ők is belefáradtak. Mert az nem lehet, hogy változatlanul hiszik is azt, magánemberként, amibe oly hevesen lovalják bele magukat a képernyőkön, a rádiókban, az újságok oldalain. Lassan azért érezniük kellene már: valami nagyon nem stimmel." - írja Tamási Orosz János

Nyílt CDU-ODS levélváltás az Európai Parlamenten belül 

A cseh államfő, Václav Klaus által alapított ODS (Polgári Demokratikus Párt) európai parlamenti képviselői hevesen megtámadták Bernd Posselt CSU párti (német Keresztényszociális Unió) uniós képviselőt és a Landschaft (Bajorországi Szudétanémet Szervezet) szövetségi elnökét nyilatkozata miatt: Posselt ugyanis reagált Klaus államfő azon kijelentésére, amelyet a kitelepítéssel kapcsolatosan tett. A cseh képviselők azt vetik Posselt szemére, hogy kritikája ellentétes a német-cseh megállapodás tartalmával. Honlapjukon egy további cikket közölnek, amelyikben az ODS EP képviselők Hans-Gert Pötteringhez, az EPP-ED frakció elnökéhez fordulnak azzal a felszólítással, hogy járjon el Posselt ellen. Erre válaszolt a CSU-s képviselő. A levél magyar fordítását közöljük.

Elmaradt ünnepek ünnepe 

„Úgy akarom bemutatni a művet, ahogyan az le van írva”, mondta José Cura a koncert előtti sajtótájékoztatón. A Miskolci Operafesztiválon Kodály Zoltán Te Deumát vezényelte (Rossini Stabat Mater-je mellett) – rendkívül szuggesztíven. Ez a mű nem egy fohász, hanem jajkiáltás, folytatta. Két világégés, számtalan nemzeti tragédia közben fogalmazódott meg. Azt akarom, hogy hallják, amit én hallok a kottából.

Röviden

Mádl Ferenc: alkotmányellenes az ügynöktörvény -  Az államfő ezért az Alkotmánybírósághoz fordult. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a törvénymódosítás több ponton is alkotmányellenes, így például törvényes indok nélkül korlátozza az érintettek személyes adatainak védelmét.

Rákkeltő színezőanyag a keverékben - Újabb botrány a fűszerpiacon -Rákkeltő hatású színezőanyagot találtak egy Görögországból importált fűszerkeverékben. A fokhagymás bors fűszerkeveréket már nem lehet kapni, mert a Fogyasztóvédelem megtiltotta árusítását. A mérgező keverékre egy átfogó, fűszer-razzia után találtak rá az ellenőrök.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 14.)


Mechwart András
 mérnök, feltaláló
98 éve 1907. június 14-én halt meg Budapesten.

Mini Máért Bécsben 

A hétvégén Bécsben tartották a januárban Szabadkán megalakított Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának újabb tanácskozását. A találkozó zárónyilatkozata szerint ezentúl a nyugat-európai, és az amerikai magyar szervezeteket hivatalosan is bevonják a közös munkába.

Fesztivál az Avas alján 

Ez az ötödik fesztivál, és idén már a negyedik kulturális miniszterrel kell mindent elölről kezdenünk – mondja szkeptikusan a Miskolci Operafesztivál egyik háttérembere. A legkönnyebb dolgunk Rockenbauer Zoltánnal volt; noha sokan mondták, hogy „persze, hiszen mániája a komolyzene”. Azért a népzenét sem hagyta sorsára, vetem közbe, az Új Pátria sorozat neki köszönhető mind létrejöttét, mind az első évek zökkenőmentes működését. Persze, legyint beszélgetőtársam is. Azt igazság az, hogy őt érdekelte a magyar kultúra.

Közel 75%-os távolmaradás az olaszországi referendumon 

Hírügynökségek eddig jelentései szerint az olaszországi, bioetikai kérdésekkel kapcsolatos népszavazáson 110 megye közül 101-ben 26,1%-os volt a részvétel. Mint ismeretes, a négy kérdés a mesterséges megtermékenyítésről, a megfogant embriók jogairól illetve a velük való kísérletezésről, valamint a páron kívüli harmadik személy donorként való bevonásáról szólt. A katolikus egyház és az Olasz Püspöki Konferencia a szavazás előtt távolmaradásra szólított fel.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 10. rész  

Befejezzük Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Röviden

Legmagasabb árvízkészültség a Hernádon - Néhány óra alatt harmadfokúra emelték a készültségi szintet a szombat óta rohamosan áradó Hernád folyó teljes magyarországi szakaszán. Bár a felső szakaszon vasárnap estére már apadt, a folyó alsó szakszán további vízszintemelkedés történt: ötezer homokzsákot tartanak készenlétben a környező települések védelmére.

GKI: folyamatosan romlik a gazdaság megítélése - Májusban tovább romlottak a fogyasztói és az üzleti várakozások is a GKI Gazdaságkutató és a Wallis felmérése szerint. Romlott a magyar gazdaság egészének megítélése is. A fogyasztók pénzügyi helyzetüket hónapról hónapra rosszabbnak látják, és a következő 12 hónapban is további romlásra számítanak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 13.)


Budenz József
 nyelvtudós, a magyar nyelv finn-ugor eredete elméletének kidolgozója
169 éve 1836.  június 13-án született a Fulda melletti Rasdorfban

Hat-e az Egyház a mai világra? 

VI. Pál pápa: Populorum progressio enciklikája a népek fejlődéséről szól és 1967. március. 26-i dátumot visel. Ebben a pápa "a javak egyetemes rendeltetéséről" ír, és arról, hogy a fejlődést illetően a fejlettebb népeknek súlyos kötelezettsége "a fejlődés útján lévők segítése". A közölt hír mintha válasz lenne a közel negyven éves pápai felhívásra.

Összegyűltünk 

Jó sokan voltunk. Kisgazdák, fórumosok, független értelmiségiek, kereszténydemokraták, határon túliak, érdeklődő polgári körösök, s persze fideszesek. Együtt mind a Szövetség és barátai. Hazafias Népfront, fanyalognak majd odaátról. Ami annyit tesz, irigyek, s fáj nekik, hogy míg a hajdani Népfrontot ők vezették, most meg már magukat sem tudják irányítani, ld. köztársasági elnökválasztás.

Levél Amerikából Sólyom Lászlónak 

A Los Angelesi Magyar Kör levéllel köszöntötte dr. Sólyom Lászlót elnökké választása alkalmából.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 9. rész  

Folytatjuk Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Röviden

A Gyermekkórus tagjainak nagyszabású találkozója - A Magyar Rádió 50 éves jubileumát ünneplő Gyermekkórusának több száz volt és jelenlegi tagja találkozott a Budapesti Olasz Kultúrintézet nagytermében.

Mindszenty József bíborosra, Magyarország hercegprímására emlékeztek Tihanyban. - Lezsák Sándor, független parlamenti képviselő, a Mindszenty Társaság ügyvivője hangsúlyozta: a Mindszenty életmű forrása lehet a magyar jövendőnek.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 12.) Vasárnapi gondolat

 


Kemény Zsigmond
 író
191 éve 1814.  június 12-én született

Szombati kongresszusok 

A Fidesz és MSZP szombati kongresszusának rövid összefoglalói, Orbán Viktor beszédével együtt.

Rico Saccani nyílt levele 

Válságos anyagi helyzetben van a Budapesti Filharmónia Társaság. A zenekar tavaly augusztus óta nem kapott állami támogatást. A kulturális minisztérium idén a beígért 50 millió forint helyett 12 millióra csökkentette a támogatást, s ezt a pénzt sem utalták még át. Rico Saccani a zenekar vezető karnagya és művészeti vezetője nyílt levélben fordult a sajtó képviselőihez segítségüket kérve a 150 éves zenekar megmentése érdekében.

Hobbiminisztérium 

A fenti cikkben szereplő Budapesti Filharmónia Társaság nem támogatásával szemben Bozóki miniszter úr az ezer sebből vérző költségvetés terhére egymilliárd forintos pénzalapot hozott létre a magyar rockzene támogatására.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 8. rész  

Folytatjuk Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Meghívó  

A KDNP fővárosi szervezete és az Info13 Egyesület meghívója 2005. június 13-án (hétfőn) 17 órára a Csángó múlt, jelen és jövő című fotókiállítás megnyitójára,

Röviden

A Szentatya első külföldi útja Kölnbe vezet - XVI. Benedek pápa első külföldi útja Kölnbe vezet, a XX. Ifjúsági Világtalálkozóra. Ezt Renato Boccardo püspök, „útimarsall”, vagyis a pápai utazások felelőse, június 9-én jelentette be.

Camillo Ruini bíboros bejelentette II. János Pál pápa boldoggá avatási eljárásának megkezdését - „Egy olyan hírrel fejezem be beszédemet, amely bizonyára mindenkinek nagy örömére szolgál: június 28-án, kedden, este 7 órakor, ebben a lateráni Szent János bazilikában, Szent Péter és Pál apostolok ünnepének vigíliáján, hivatalosan megindítjuk szeretett Püspökünk és Pápánk, II. János Pál boldoggá- és szentté avatási eljárását. Mindannyiunk számára nagy ajándékról van szó, amelyért rendkívüli hálát adunk az Úrnak.”

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 11.)


Barnabás apostol
június 11-e szentje

Undormány 

Hibák és trükkök, undorító lépések jellemezték a kormányzó koalíció frakcióinak eheti teljesítményét. A hibalista a szocialistáknál nagyobb, de a szabaddemokraták velük együtt nem csak köztársasági elnök jelölésre használták ezt a folyamatot, hanem saját pecsenyéjüket akarták megsütni. Odakozmált.

Felhívás  

Épül a Szikszói Görögkatolikus Egyházközség új temploma, s a még hiányzó összeg előteremtéséhez a közösség támogatókat keres.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 7. rész  

Folytatjuk Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Röviden

Athén díszpolgárai lettek a tavalyi játékok magyar aranyérmesei -  A budapesti Hotel Intercontinentalban rendezett fogadáson Dimitrisz Kontumasz, Görögország budapesti nagykövete hangsúlyozta, országa büszke arra, hogy jó hangulatú, kiváló olimpiát rendezett, amely méltó volt az ókori hagyományokhoz. Mint mondta, a sikerhez a kiváló magyar sportolók is nagymértékben hozzájárultak, akik ennek elismeréseként kapják a díszpolgári címet.

Közös hadgyakorlatot tartott a brit és a magyar légierő - A négy-négy MiG-29-es és L-39-es vadászgép mellett a brit légierő hat Tornado F3-as repülője vett részt az ötnapos gyakorlaton , mely jó felkészülést biztosított mindkét fél számára a közeljövőben sorra kerülő NATO-gyakorlatra.  A  közös repülőkiképzés során, naponta két bevetésen a támadó és a védekező műveleteket gyakorolták a pilóták.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 10.)

 


Apáczai Csere János
író, természettudós, tanító, filozófus, polihisztor
380 éve, 1625. június 10-én született az erdélyi Apácán

Mi a titka?  

Valaha azt mondták eleink: "Vigyázó szemetek Párizsra vessétek". Mai elkényelmesedő világunkban már nem is kell olyan messze tekintenünk, ha jó példát akarunk látni, elég, ha Pozsonyig tekintünk.

Történelmi fiaskó volt, Ferenc   

S hogy miként bukott meg Gyurcsány másodszor is? Az egyik kereskedelmi televízióban, szerda este. A műsorban kérdezni lehetett a miniszterelnököt. Az első kérdező egy huszonhárom éves fiatalember volt. Pontos, lényegre törő, egyenes kérdéseket tett fel. Például arról: a GDP növekedésének ígérete ellenére a mutató héttizednyi százalékpontot csökkent; az ígérthez képest pedig már másfél-két százalék körüli a negatív eltérés. Miért? Gyurcsány visszakérdezett: maga hogyan oldaná meg? A fiatalember frappánsan visszaszólt: „ha tudnám a választ, jelöltetném magam miniszterelnöknek, és végrehajtanám. Nem egy huszonhárom éves suhanctól kérnék tanácsot. Maga ezt teszi – tehát alkalmatlan a feladatára”. Igen – ilyen egyszerű.

Veres János miniszter igazsága  

A magyar gazdaság nemzetközi tükörben - Veres János azt mondta: nemzetrontó az, aki megalapozatlanul, a tényekkel ellentétesen úgy minősíti az országot, hogy súlyos gazdasági gondok vannak. Veres Jánosnak igaza van. Igen elítéljük azokat, akik a tényekkel ellentétesen minősítik az országot úgy, hogy súlyos gazdasági gondjai vannak. A közölt idézetek hozzásegítik a tisztelt olvasót ahhoz, hogy eldöntse, a tényekkel ellentétes-e az, amit az ellenzék politikusai mondani szoktak.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 6. rész  

Folytatjuk Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Meghívó  

Meghívó a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség június 11-i szombati nyílt napjára.

Röviden

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 7-9. között megtartotta rendes nyári ülését - Az ülésről június 9-én délután Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára tájékoztatta a sajtó képviselőit. A püspöki konferencia Történeti Bizottsága megbízást kapott egy történeti intézet felállításának előkészítésére, amelynek feladata lesz a magyarországi levéltárak kutatása, különös tekintettel a kommunista diktatúra idején történt egyházüldözés időszakára.

Ítéletidő Európában - Az évszakhoz képest szélsőséges időjárás uralkodik Európában. A kontinens középső részén a korábbi hőség után hideg köszöntött be, havazott az Alpokban és Boszniában, Portugáliában azonban 40 Celsius-fokos hőség van, míg Bulgáriában szünet nélkül esik az eső.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 9.)


Hauszmann Alajos
építész
158 éve, 1847. június 9-én született Budán

Népmesékkel a depresszió ellen  

"Kormányozni kell, mondja Gyurcsány. Végre kell hajtani a száz lépést. Amely valójában nem is létezik, tenném hozzá görcsösen, hiszen az adóváltoztatásokról már kiderült: többe kerülnének, mint amennyi hasznot hoznának. A többiről pedig azt sem tudjuk, hogy léteznek-e még, hiszen eredeti formájukban már régen visszavonták őket. Miközben a Miniszterelnöki Hivatal már költi a pénzt: látom a kék munka kampányklippjeit a televízióban, és nem tudom, miről szólnak? Hiszen kék munka – még nincs. Csak kampány. Közpénzen. Adópénzből."

Dupla családi pótlék – szimpla átverés   

Az új családtámogatási rendszerrel a legszegényebb családok, a leginkább rászorultak járnak rosszul, ezt bizonyította a nemrég közreadott NOE-anyag is. Ez az elemzés más megvilágításban, de ugyanezt állapítja meg.

Diószén – Itt még a kutyák is magyarul beszélnek  

Lemegyünk a térképről. Csak Erdély- térképet hoztunk magunkkal, s a Szeretnél véget ér rajta a világ. Vannak még a kezünk ügyében kiadványok a csángókról, pontosan kettő, de a Diószén nevű helység egyik szerint Gioseni, a másik szerint egy hangzásában sem hasonló helység, ráadásul a magyar megnevezés is időnként Dzsoszénnak van írva. Így legyen valaki pontos és tudományos. Mindenesetre át kell menni a Szereten, ebben egyetértenek a források.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 5. rész  

Folytatjuk Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 8.)

 


I. Rákóczi György
erdélyi fejedelem, író, mecénás
412 éve, 1593. június 8-án született Gyulafehérváron

EU - Pénzügyi keretek 2007 után  

Sólyom László köztársasági elnökké választása napján tárgyalta az Európai Parlament plenáris ülésen a 2007-13-as pénzügyi kerettervről szóló Böge jelentést. Surján László, a témára felállított ideiglenes bizottság tagja, is szót kapott.

Mert győzni kell végre   

Azt, hogy mi történt volna akkor, ha a Fidesz az első fordulóban alkalmazott taktikával nem teszi lehetetlenné az anonimitás maszatolását – talán sohasem tudjuk meg. De azt egyértelműen látnunk kell: a lopakodó agresszióra csak határozott eszközökkel lehet válaszolni. Mert talán valóban elmaradt a rendszerváltás – kedves demokrata fórumos képviselő úr. De végrehajtható…

Dr. Szakolczai György tanulmánya 4. rész  

Folytatjuk Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Röviden

Írország megtartja a népszavazást az EU alkotmányáról - Írország úgy döntött, hogy megtartják a népszavazást az Európai Unió alkotmányos szerződésének ratifikálásáról - közölte Dermot Ahern ír külügyminiszter.

Szabó Magda és Bibó István franciául - A párizsi Magyar Intézetben Szabó Magda és Bibó István műveit mutatták be francia fordításban. - A Franciaországban egyre népszerűbb Szabó Magdától a Pilátus című kötetet ismertette Kányádi András, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója. A könyv idén elnyerte a független francia könyvkereskedők díját. Bibó István esszéi az Európa szelleme című tanulmánykötetben jelentek meg.

Rnedkívüli MSZP-kongresszus szombaton! - Az MSZP országos elnöksége rendkívüli kongresszust hív össze szombatra - jelentette be Hiller István, az MSZP elnöke a párt elnökségének ülése után. A pártelnök közölte: a kongresszust azért hívják össze, hogy az elmúlt napok eseményeit és a 2006-ig tartó kormányzás részleteit értékeljék és megvitassák, valamint a szükséges választási előkészületeket megtegyék.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 7.)

Sólyom László lesz az új köztársasági elnök
A harmadik fordulóban 3 szavazattal az ellenzék jelöltjét választotta meg a parlament.
Sólyom nyerte a második kört
érvényes, de eredménytelen: Sólyom László 185 - Szili Katalin 178 szavazatot kapott


Csinszka - Boncza Berta
 
költő, Ady Endre felesége
111 éve, 1894. június 7-én született Csucsán

Árpádházi Szent Erzsébet helye a globazilált világban 

Étvágygerjesztőnek szánt szlovákiai útibeszámolót ír egy Caroline Hurry nevű  emancipált  feleség a Saturday Star nevű Dél-Afrikai lap turizmus rovatában.

Hármas, hetes, dáma  

Tamási Orosz János az elnökválasztás körül kialakult helyzetet, illetve az egyes szereplőket a pókerjátszma terminológiájával állítja elénk.

Trianoni Emléknap - Zebegény   

Dr. Latorcai János Trianoni emlékünnepségen elhangzott beszéde.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 3. rész  

Folytatjuk Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Röviden

Az Egyesül Királyság nem vág neki az európai alkotmányról szóló népszavazásnak - külügyminiszter hétfői felszólalásával megakasztotta a szükséges törvény második olvasatát, s a belátható időben nem is tűzik azt napirendre.

Kiállítás nyílik Pollack Mihály terveiből - A Budapesti Történeti Múzeumban pénteken nyílik kiállítás Pollack Mihály építész terveiből és megvalósult alkotásaiból. A 150 évvel ezelőtt Bécsben született mestert a magyar klasszicista építészet meghatározójának tartják. Pollack Mihály tervezte a többi között a Magyar Nemzeti Múzeumot. Pest-Buda tervezőjének kiállítása augusztus 20-ig látható a várbéli Metszettárban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 6.)

Eredménytelen államfőválasztás

Szili 183, Sólyom 13 szavazatot kapott

221-en vették fel a szavazólapot, 165-en nem. A szavazólapot húszan visszaadták, közülük 19-en SZDSZ-esek (Mécs Imre szavazott), a huszadik Németh Zsolt fideszes képviselő volt. A szavazó urnába 199 képviselő dobta be a voksát - ketten tehát nem voksoltak - ebből 196 volt érvényes.

Tölgyessy Pétert leszámítva a fideszes képviselők az államfőválasztás első fordulójában nem szavaztak. A Kossuth Rádió információi szerint a 8 MDF-es, és a 8 MDF-ből kivált képviselő megmutatta egymásnak a szavazólapokat, s azon mind Sólyom László neve szerepelt, közülük tehát hárman utólag érvénytelenné tették szavazatukat.

A frakciók megoszlása:

Létszám Szavazott Visszaadta
MSZP 178 178  
Fidesz 169 1 1
SZDSZ 20 1 19
MDF 8 8  
független 11 11  
Összesen 386 199 20

 


Bánki Donát

gépészmérnök (Csonka Jánossal a pórlasztó feltalálója)
146 éve, 1859. június 6-án született Bakonybánkon

Trianonért szól a harang 

Surján Lászlónak az I. Abaúji Polgári Pikniken Szikszón elmondott beszéde.

Hallgatni arany...   

Jó lenne, ha az MDF elnök-asszonya megmutatná, hogy hol jelezték a Fidesz-KDNP képviselők, hogy tudnák támogatni az MSZP jelöltjét. Ilyen jelzés ugyanis a fenti értelemben nem volt. Vagy nem értették meg az MDF-ben Deák András képviselő úr nyilatkozatát, - ez súlyos fogyatékosság, vagy tudatosan ferdítik el, - ami gyalázat.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 2. rész  

Folytatjuk Szakolczai György részletes elemzését arról, hogy milyen demográfiai változásokat idézett elő a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság.

Röviden

Államfőválasztás: első menet hétfőn - Az országgyűlés hétfőn kezdődő háromnapos ülésének első és második napján választja meg az államfőt. Hétfőn az első fordulót tartják, majd kedden a második és harmadik fordulót követően, a megválasztott köztársasági elnök leteszi az esküt.

2008-tól már tartanak szentmisét a Sagrada Familia katedrálisban - Madrid: A világhírű, és mind a mai napig befejezetlen barcelonai Szent Család katedrálisban három év múlva már tarthatnak szentmisét.Antonio Gaudi 1883-ban, 31 éves korában kezdte építeni a Sagrada Familia katedrálist. 43 éven keresztül dolgozott az épületen. 1926-ban villamosbaleset áldozata lett és élete fő műve befejezetlen maradt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

A látszat és Gyurcsány csal - Átrendezik az adókat. A MHL postaládájában megtaláltuk a Pénzügyminisztérium egyik háttértanulmányát:

 

(jún. 5.) Vasárnapi gondolat

 


Gábor Dénes
magyar-angol Nobel-díjas villamosmérnök, a holografikus módszer feltalálója
105 éve, 1900. június 5-én született Budapesten

Krízisből esély 

Gondolatok az európai alkotmányozás megakadása után - Nem csillapodik az érdeklődés: az európai alkotmány francia és holland elutasítása után egyre többen teszik fel a kérdést, mit jelent mindez nekünk. Jól vagy rosszul döntöttek ebben a két országban. Sokasodnak a kérdőjelek: mi lesz ezután. Ezért most áttekintjük mi is van veszélyben, levonjuk a tanulságokat és keressük a megoldást.

A csapágygolyó sorjázatlan élei   

A gulyáskommunizmus „élj a mának” szabadság-élménye máig sem feldolgozott. Tanulságai még kevésbé. Van viszont adó-sagánk – amely szappanopera évről évre arra figyelmeztet bennünket: ne is foglalkozzunk a holnaputánnal, a jövővel. Hiszen csinálhatsz te bármilyen üzleti tervet, számolhatsz te akárhogyan a jövedelmeddel – valamivel úgyis átverünk minden költségvetési év után. Üzeni a kormányzat. Itt van például az EVA – amelyről most, hogy sikertörténet, gyorsan kiderült: lehetőséget ad a csalásra.

Dr. Szakolczai György tanulmánya 1. rész  

Befejeztük Kengyel Ákos tanulmányát s most egy újabb sorozattal jelentkezünk: Szakolczai György arról készített részletes elemzést, hogy a rendszerváltás és a politikai váltógazdaság milyen demográfiai változásokat idézett elő.

Röviden

Schröder és Chirac óvnak attól, hogy az alkotmányra adott két NEM általános európai válságba torkoljon. Biztató, hogy Schröder hajlandónak mondta magát, hogy rugalmasabban tárgyaljon a 2007 utáni időszak költségvetéséről. Talán már tudja, hogy nem neki kell állnia a számlát?

Megjelent Áder János Visszaszámlálás című könyve azokról az évekről, amelyek a tanuljunk meg kicsik lenni jelmondattal vették kezdetüket. Áder János a könyvhéten 2005. június 5-én, vasárnap 12.00-14.00 valamint 16.00-20.00 óra között a Bazilika lépcsőjénél, a Magyar Egyetemi Kiadó pavilonjában dedikálja a könyvet.

Megdöbbentő szlovák közvéleménykutatás a Benes dekrétumokról: Egy felmérés szerint a szlovákok több mint egynegyede helyesli, hogy a második világháború után az érintett magyarokat a kollektív bűnösség elve alapján kitelepítették, vagyonukat elkobozták.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 4.)

 

„ Trianon mocskos ügy volt, egy felmérhetetlen katasztrófa. Jóvátehetetlen bűnt igazán sohasem lehet – az eredeti igazság – alapján rendbe hozni, mert például Trianon akkor, 1920-ban eleven húsba, eleven országtestekbe vágott bele, aminek következtében népek és nemzetek élete teljesen megváltozott; és ha most az eredeti állapotokat akarnók visszaállítani, újra csak eleven húsba, eleven országtestekbe kellene nagy henteskésekkel belevágni. Ez azonban teljesen lehetetlen. Európa politikusainak, jogászainak értelmiségi embereinek tehát az a feladatuk, hogy másféle megoldásokat keressenek a történelemben felhalmozódott nemzeti, nemzetiségi sérelmekre.”  Mitterand 1977.

 


Kovács Margit
 szobrász, keramikus
28 éve, 1977. június 4-én halt meg Budapesten

Az Európai Parlament néppárti frakció vezetőségi ülése Bukarestben   

A kihelyezett ülésen a romániai politikai helyzet elemzése volt a fő téma. Június másodikán délután az elnökség tagjai meglátogatták Robu érsek urat.

A családtámogatási rendszer változásainak hatása - 2. rész   

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a különböző családtípusok alapján számításokat végzett: miként érinti a családtámogatási rendszer átalakítása az egyes családokat.

Póker  

Az elmúlt napokban az MSZP nagy, harcias nyilatkozatokban közölte a világgal, az utolsó Sziliig kitart. De mikor mondott az MSZP igazat? Péntek délután már megkezdődött a visszavonuló. Vagy ez is csak porhintés?

Röviden

Amennyiben az MSZP kőbányai elnöksége nem hajlandó egy tisztességes tagrevíziót végrehajtani, akkor várhatóan négy- vagy ötszáz ember kiválik a pártból, és önálló szervezetbe tömörül. Ha a nyilvánosság erejével mégsem sikerül a fiktív tagoktól megszabadulni, akkor a fővárosi és az országos vezetéshez fordulunk - nyilatkozta a Reggel című napilapnak "A Tiszta Kőbányáért Mozgalom" szóvivői. Véleményük szerint felháborító, hogy míg ők több százan legitim tagként dolgoztak a közéletben, addig a vezetők egy részben "gründolt" tagság révén betonozták be magukat a hatalomba. Hétfőn eddig be nem mutatott anyagokat is a nyilvánosság elé tár a fenyegetések és ígéretek miatt fogyatkozóban lévő bíráló csoport egyben maradt magja.

Az elhunyt pápa titkárát nevezték ki krakkói érseknek - Krakkó érsekének nevezte ki pénteken XVI. Benedek pápa Stanislaw Dziwisz érseket, az elhunyt II. János Pál pápa személyi titkárát. Dziwisz a 78 éves Franciszek Macharski bíboros érsek utóda lesz a krakkói érseki tisztségben. Ez volt az új pápa első döntése a lengyel püspöki karra vonatkozóan - jelentette be a varsói pápai nunciatúra.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 3.)

 


Békésy György
magyar biofizikus, orvosi Nobel-díjas
a modern hallásvizsgálat megalapozója, az "audiológia atyja"
106 éve, 1899. június 3-án született Budapesten

A 18 százalékos szja 21-re, az 5 százalékos ÁFA 10-re „csökkenhet”  

Milyen igazság az, ha a 100 000 forintot kereső ember 21 százalék adót fizet, a milliárdos pedig a kamatjövedelme után semmit?

Bevallani, vagy elzavarni  

Van úgy, hogy nem megy az írás. Előfordul ez kormányprogram-készítőkkel is, különösen mostanában; ötlet ötlet hátán ugyan, de az egészből hiányzik a vezérmotívum, az egységbe állító közös elgondolás. És elég egy kis elkedvetlenítés ahhoz, hogy a ritmus is megtörjön; már egy hete például, hogy a hatvanadik lépésre gondolok, de – sehol semmi... - írja Tamási Orosz János.

A családtámogatási rendszer változásainak hatása - 1. rész   

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a különböző családtípusok alapján számításokat végzett: miként érinti a családtámogatási rendszer átalakítása az egyes családokat.

Kengyel Ákos tanulmánya 12. rész  

Befejezzük Kengyel Ákos a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszék Európai Tanulmányi és Oktatási Központja docensének írását az Európai Bizottság 2007-2013 közötti költségvetésre tett javaslatairól és a kiadási oldal megváltoztatására tett javaslatok értékeléséről.

Röviden

Megnyílt a 76. Ünnepi könyvhét - Az ötnapos könyvünnepen 229 kiadó várja az olvasóközönséget 254 új kiadvánnyal, a kortárs magyar irodalom ünnepén Tolnai Ottó vajdasági író mondott köszöntőt a bazilika előtt.

Kecskemét vállalja a Kodály-örökség gondozását azzal a nem titkolt céllal, hogy az a város egyfajta védjegye legyen. Kecskemét nem adja fel – mondhatnánk méltán, hiszen azt követően, hogy kiesett az Európa fővárosa címért folyó harcból, a Bács-Kiskun megyeszékhely meghirdette a Kodály-örökség programot, melyre idén több mint 50 millió forintot különített el a város.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 2.)


Csengery Antal
közgazdász, politikus
193 éve, 1822. június 2-án született Nagyváradon

A második bukás  

Már-már megszokott: ha népszavazás, akkor bukott az alkotmány. A hollandok is nemet mondtak, de ezen nincs mit csodálkozni. A francia nem rátett még egy “lapáttal” A zárás pillanatában közölt felmérések hatalmas, majdnem kétharmados elutasításról szólnak, de ez sem csoda.

Kövér László: hihetetlen mértékű károkat okozott a kormány 

Hihetetlen mértékű károkat okozott a szocialista-liberális kormány az országnak; talán egyetlen kivétel a környezetvédelem, de csak azért, mert ott semmi nem történt" - jelentette ki Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke kedden este egy politikai fórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon.

Az Európai Alkotmány ratifikálási menete  

Az Unió országai különféle időpontokban és különböző módon szavaznak az Európai Unió alkotmányos szerződéséről. Ezt foglaltuk össze táblázatban, országonként és szavazási típusonként.

Beszámoló egy írországi zarándokútról 8. rész   

Befejezzük az MHL webmesterének beszámolóját az írországi zarándokútról.

Kengyel Ákos tanulmánya 11. rész  

Folytatjuk Kengyel Ákos a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszék Európai Tanulmányi és Oktatási Központja docensének írását az Európai Bizottság 2007-2013 közötti költségvetésre tett javaslatairól és a kiadási oldal megváltoztatására tett javaslatok értékeléséről.

Röviden

Felfüggesztették az M.Szabó Imre televíziós-újságíró ellen indított személyiségi jogi pert a Tatabányai Városi Bíróságon. Mint ismeretes, dr.Cserni János a Fővárosi Bíróság titkárságvezetője, csoportvezető bíró indított eljárást, mivel a Hír Tv-ben 2004. július 11-én vetített Terítéken c. adásban a feljelentett bírálta azokat a bírókat, akik véleménye szerint politikai megrendelésre hoznak ítéleteket a nemzeti újságírók ellen.  A tárgyalást akkor folytatódik, ha az ugyanebben az ügyben a Székesfehérvári Városi Bíróságon folyó bűntetőperben megszületik a jogerős ítélet.  A következő tárgyalási nap 2005. július 15., Székesfehérvár.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jún. 1.)

 

A várható kudarc: 63 százalék nem az európai alkotmányra Hollandiában

 

Feszty Árpád
festőművész
91 éve 1914. június 1-én halt meg

Ópusztaszer - Feszty-kőrkép

Alkotmánybírósághoz került a felsőoktatási törvény  

Mádl Ferenc elnök úr véleményezésre az Alkotmánybírósághoz küldte a felsőoktatási törvényt, álláspontja szerint több pontja ellentétes az alkotmánnyal.

Levelek az illúziók földjéről   

A pártok tűnődjenek el azon: a jövőben minden kétharmados, négyötödös, vagy egyéb – tartalmi súlyától függően akár egyszerű többséget igénylő – kérdésben – név szerinti szavazás történjen. Ezt ugyanis joggal várhatja el a társadalom s az egyén – aki „a dolgozó nép okos gyülekezetébe” küldte képviselőjét. Akik saját megválasztásukkor még nyíltan, nevüket és arcukat vállalva indultak a mandátumért…

Beszámoló egy írországi zarándokútról 7. rész   

Folytatjuk az MHL webmesterének beszámolóját az írországi zarándokútról.

Kengyel Ákos tanulmánya 10. rész  

Folytatjuk Kengyel Ákos a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszék Európai Tanulmányi és Oktatási Központja docensének írását az Európai Bizottság 2007-2013 közötti költségvetésre tett javaslatairól és a kiadási oldal megváltoztatására tett javaslatok értékeléséről.

Röviden

A Yahoo! portál új fotó-mail szolgáltatást nyújt regisztrált felhasználói számára - A szolgáltatás segítségével akár 300 képet is át lehet küldeni egyetlen elektronikus levélben. A Yahoo! új szolgáltatása a csatolt képek kicsinyített mását küldi el, a levél pedig egy a portálon található fotóalbumra mutat, ahol elérhető az eredeti kép. A Photomail elnevezésű szolgáltatás a Yahoo! levelező, fotó és böngésző funkcióját egyesíti. A szerveren tárolt fotóalbum képeihez megjegyzéseket is lehet fűzni.

Elhárult a technikai akadálya annak, hogy a mobiltelefonokat a repülőgépeken is veszélytelenül lehessen használni. Az engedélyezés azonban nem történt meg, s a háttérben az amerikai hatóságoknak a terrorizmustól való - s nem alaptalan - félelme lehet.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére