Archív anyagaink
2003. szeptember

 

(szept.30.)

Bázeli levél a PSZÁF függetlenségéről  

Daniéle Nouy asszonynak a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság főtitkárának levele dr. Szász Károlyhoz, a PSZÁF elnökéhez .

A Fidesz kulturális tagozatának állásfoglalása 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata felemeli szavát a magyarigazolvány küllemének megváltoztatása és az aradi Szabadság-szobor eredeti helyszínen való felállításának ellehetetlenülése ellen.

A Fidesz nőtagozatának közleménye   

Gellért Kiss Gábor, az MSZP delegáltja szeptember 25-én a Magyar Rádió nagykuratóriumának nyilvánossága előtt "tahónak" nevezte a közszolgálati médium elnökét, Kondor Katalint. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Női Tagozata megdöbbenve értesült arról, hogy egy törvényesen megválasztott vezetőt - és nőt - ilyen jelzővel lehet illetni, akár következmények nélkül is a XXI. században, uniós csatlakozásunk küszöbén.

Röviden

Elsőként kelt át az Atlanti-óceánon nyitott kosarú hőléggömbbel egy brit természetkutató, aki hétfő este landolt Anglia nyugati partjainál. David Hempleman-Adams pénteken indult útnak a kanadai New Brunswickból, és viszontagságos három nap után ért partot az óceán európai oldalán.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.29.)

A Fidesz oktatási műhelyének közleménye 

Minisztériumi vezetőhöz méltatlannak tartja azt az indulatoktól fűtött, személyeskedő és alpári hangnemet, amellyel Magyar Bálint a Nemzeti alaptanterv vitájának szombati zárókonferenciáján lehetetlenné tette az érdemi párbeszédet az oktatás szereplőivel.

Az Országos Református Tanáregyesület állásfoglalása  

Az Országos Református Tanáregyesület (ORTE) megdöbbenéssel és elkeseredetten tapasztalja, hogy az oktatási kormányzat, az egyre határozottabban megfogalmazódó szakmai ellenvéleményeket figyelmen kívül hagyva, továbbra is ragaszkodik a Nat 2003 néven közzétett tervezet Nemzeti alaptantervként való elfogadásához.

Új elnöke van a Professzorok Batthyány Körének   

Náray-Szabó Gábor elméleti kémikust, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját választotta elnökének a Professzorok Batthyány Köre a szervezet közgyűlésén szombaton.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Tartományi választás volt Ausztriában. Tirolban és Felső-Auszt-riában is Wolfgang Schüssel kancellár Néppártja végzett az élen. Mindkét tartományban jobb eredményt értek el a négy évvel ezelőttinél.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.28.) Vasárnapi gondolat

Európa reménye a családokban rejlik 

Most arra kínálkozik esély, hogy társalkotók lehetünk Európa megújításában. Európa a legkevésbé “sincs készen” - húzta alá Orbán Viktor az Európai Kolping Szövetség rendezvényén a budai Szent Imre Gimnáziumban.

Polgári Gondola  

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett Polgári Gondola elnevezésű hajókiránduláson a gazdaság kérdései kerültek terítékre. Előadók voltak: Bod Péter Ákos, Martonyi János, Matolcsy György és Gémesi György.

Emlékezzünk: 40 éve halt meg Sík Sándor   

"Ne hagyj Uram, megülepednem,
sem eszmében, sem kényelemben.
Ne tűrj megállni az ostoba van-nál,
S nem vágyni többre kis mái magamnál."

Humor - Levélváltás 

Könnyed, hétvégi olvasmány. Nem kell szó szerint venni, de vannak megszívlelendő mondatai is.

Röviden

Tart a Hídünnep Esztergomban és a Duna túloldalán, a szlovákiai Párkányban. Mindkét településen több helyszínen változatos programok várják az érdeklődőket.

A szélvédőre ragasztott matricát egy, a gépjárműbe szerelt „fekete doboz" váltja fel, amely segítségével az autós menet közben, automatikusan fizethet. A virtuális kapukat valószínűleg már 2008-tól felszerelik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.27.)

Összefoglaló a NAT 2003 "vitájáról" 

Magyar Bálinték az 1995-ös NAT-hoz próbáltak viszonyulni. Báthory Zoltán a Soros támogatásával(!!!) a Szabadelvű Pedagógiai Társaságban/-gal(!!!) kidolgozott egy új verziót. Rákérdeztünk, az-e a hivatalos. Hiller ezt tagadta a Parlamentben. Aztán mégis ez lett az alap.

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör közleménye  

Mélységesen felháborít minket a Magyar Rádió elnökét, Kondor Katalint a baloldal szócsöveként ismert Népszava részéről ért újabb útszéli támadás.

Aláírásgyűjtési akció az EU-alkotmány szövegéhez    

Surján László az MKDSZ társelnökeként és Semjén Zsolt a KDNP elnökeként aláírási akciót indított azért, hogy a 2003. október 4-én kezdődő úgynevezett Kormányközi Konferencián véglegesítésre kerülő EU alkotmányának szövegébe bekerüljön  a a keresztény örökségre való utalás.

Röviden

Idén január-júliusban a kivitel volumene 3 százalékkal, a behozatalé 8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest (KSH).  Július végén 20,541 milliárd eurót tett ki az import és 18,853 milliárdot az export. Kérdés, hogy az idegenforgalom kitermeli-e a két érték közötti különbséget?

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.26.)

Kísérleteznek a gyerekeinken? 

Miközben a NAT 2003 érdemi vitája még meg sem kezdődött, már gőzerővel zajlik az el sem fogadott dokumentumra épülő kerettantervek és ajánlott tantervek kidolgozása. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség felszólítja az Oktatási Minisztériumot, hogy vonja vissza az új Nemzeti alaptanterv tervezetét, s a módosított dokumentum benyújtása előtt érdemben végezze el és hozza nyilvánosságra a Nemzeti alaptanterv, valamint a kerettantervek bevezetésére vonatkozó tudományos kutatások és vizsgálatok eredményeit, tapasztalatait - mondta Pokorni Zoltán.

Schmitt Pál vezeti a Fidesz-listát az EP-választáson  

A Fidesz elnöksége csütörtöki ülésén döntött arról, hogy az európai parlamenti választásokon a szövetség listáját Schmitt Pál vezeti, akit Szájer József követ - áll Révész Máriusz közleményében. A Fidesz elnöksége örömmel vette tudomásul, hogy Schöpflin György nemzetközi hírű egyetemi professzor, politológus vállalja a Fidesz európai listáján való szereplést.

A Polgári Egyesület Szombathelyért közleménye    

Nyílt levél Wolfgang Schüssel kancellár úrnak.

Németh Zsolt levele Kovács Lászlónak   

"Azt kell feltételeznem egy Európai Unióba rövidesen belépő ország külügyminiszteréről, hogy elfeledkezik az alapvető liberális elvekről, és származásuk alapján tesz különbséget az emberek között? Hány százezer vagy millió erdélyi vagy más határon túli magyar származásútól akarja megvonni a szabad véleménynyilvánítás jogát?"

Röviden

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) eleget tett a csatlakozással összefüggő szakmai és jogharmonizációs követelményeknek, ezekhez igazította működési rendjét - áll az Állami Számvevőszék jelentésében.

A természetes eleségüket nem találó éhes mókusok már állatokat és embereket is megtámadnak Oroszországban, a kelet-szibériai Jakutföldön - közölték az ökológiai riadót fújó helyi hatóságok.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.25.)

Kondor Katalin elleni újabb támadás   

A Népszava szeptember 25-én megjelent számában arról számolt be, hogy információik szerint Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke a ´70-es évek közepétől kapcsolatban állt az akkori állambiztonsági szervekkel. Kondor tagadta a vádakat, szerinte a cikk egyetlen célja a rendzavarás. A rádióelnök közölte: beperli a lapot.

Európai Parlament   

Az Európai Parlament szeptember 24-én jelentős többséggel megszavazta az európai néppárti spanyol Jose María Gil-Robles Gil-Delgado és a szocialista görög Dimitriosz Sztatosz értékelését a konvent által kidolgozott alkotmánytervezetről.

Rövid hírek 

Rövid hírek a szocialista párt és frakció "morgásairól"; a pénzügyminiszter ingó bársonyszékéről; a Legfelsőbb Bíróság hétfői ítéletének lehetséges következményeiről; miért nem részesedhetünk az iraki újjáépítés hasznából Medgyessy ígérete ellenére; és arról, hogy Budapesti központot alapított az olcsó repülőjegyeket kínáló SkyEurope Airlines.

Az Európai Unió népszavazások sora előtt áll  

Az Európai Unió új alkotmánytervezetének az elfogadásával kapcsolatban már öt tagállam - Dánia, Írország, Hollandia, Portugália és Spanyolország - jelezte, hogy népszavazást készül tartani.

A Fidesz egészségügyi kabinetjének közleménye  

"...Fel kell tennünk tehát a kérdést újra: mennyit ér ma Magyarországon Medgyessy Péter szava, és hogyan fordulhat elő, hogy Vojnik Mária államtitkár asszony a miniszterelnök úr ígéreteit semmibe veszi?"

Ki a legalkalmatlanabb a kormányban?   

Szeptember 15-ével a Népszava újraindította a szégyentábla szavazást, ami - bár még alacsony a leadott szavazatok száma - egy új jelenséget produkált. Medgyessy ismét vezet, de kedvence Gyurcsány a hatodik helyről feljött a másodikra. Hétfői interpellációs válasza után ezen nem is csodálkozhatunk.

Röviden

Novemberben 2,2 százalékkal emelkedik a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások összege a nyugdíjtörvény alapján, januárig visszamenőlegesen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.24.) Szent Gellért püspök ünnepe

Meghívó - Belvárosi Klub   

2003. szeptember 25-én, csütörtökön 18 órakor a Belvárosi Klubban Seszták Ágnes vendége dr. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Meghívó - Kecskemétre 

dr. Semjén Zsolt a KDNP elnöke szeptember 25-én, délután 16.30-kor előadást tart "Kereszténység és politika" címmel.

Elég volt 

"Nem véletlen, hogy Márai Sándor olyan népszerű és sokszor eszünkbe jut. Hiszen azt mondta ki, amit ma is sokan éreznek, s mondják is: ELÉG VOLT.  Vajon meghallják-e ezt a Köztársaság téren és a miniszterelnökségen?"

Nincs meg a kétharmados többség az alkotmánymódosításhoz  

Egyelőre nincs meg a szükséges kétharmados parlamenti többség az alkotmány módosításához: a kormánypártok támogatták, a Fidesz viszont elutasította a kormány előterjesztését az alaptörvény-módosítás általános vitájában, kedden az Országgyűlésben; az MDF később foglal állást a kérdésben.

Kivonult az ellenzék az oktatási bizottság üléséről   

Kivonultak az ellenzéki képviselők az Országgyűlés oktatási bizottsága keddi üléséről, a Fidesz politikusai azt sérelmezték, hogy csak előző nap délután értesültek arról: a testület tárgyalja az adótörvényeket - közölte Révész Máriusz (Fidesz)

Gyűjtés Márai Sándor „hazatérésére” - Kassán   

Gyűjtést indít Márai Sándor szorbának felállítására a Magyar Közösségi Ház – Kassán. Az életnagyságú bronzszobor elkészítése, pontosabban öntése hozzávetőlegesen egymillió koronába kerülne.

Röviden

A Világbank most közzétett adatai szerint az egy főre jutó nemzeti jövedelem (GNI) hazánkban közel háromnegyede annak, ami a legszegényebb EU-tagállamban, Portugáliában jellemző. Tavaly 12 810 dollár volt a magyar bruttó nemzeti jövedelem egy főre jutó értéke, ami nagyjából Uruguayhoz hasonló szintet jelent. Az uniós csatlakozásra váró országok közül Szlovénia és Csehország jelentősen magasabb értékekkel büszkélkedhet - a szlovén mutató például az EU-minimumszintet is meghaladja. A térség többi gazdasága ugyanakkor kisebb-nagyobb mértékben lemarad hazánk mögött.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.23.)

Erdélyiek nyílt levele

"Szimbolikus értékű számunkra a magyar igazolvány jelenlegi formája..." - áll az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kezdeményező Testülete nyílt levelében, amelyet Medgyessynek és Nastasénak címeztek.

Átfogó foglalkoztatáspolitikai koncepcióra van szükség  

Az MSZOSZ elnöke előadásában hangsúlyozta: az MSZOSZ igényli, sőt követeli egy bérfelzárkóztatási program elkészítését is, a magyarországi keresetek ugyanis az uniós átlagnak csupán az egytizedét érik el.

Újjáépítik Mikes Kelemen rodostói házát  

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Kecskemét városának Önkormányzata, valamint a Rodostói Önkormányzat összefogásával hamarosan újjáépülhet Mikes Kelemen rodostói háza.

KSH: nőtt a népességcsökkenés mértéke   

Az idén júliusban több gyermek született és kevesebben haltak meg, mint egy évvel ezelőtt, a népességcsökkenés mértéke azonban az első hét hónapban még mindig meghaladta a tavalyi azonos időszakét - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal.

Röviden

De Hoop Scheffer jelenlegi holland külügyminiszter lesz George Robertson utódja a NATO főtitkári posztján. A holland diplomácia 55 éves vezetője, az eddig kereszténydemokrata színekben politizáló De Hoop Scheffer 2004. január 1-től veszi át a NATO irányítását a brit Robertsontól, aki négyéves mandátumát kitöltve decemberben köszön le hivataláról.

 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.22.)

Könyörgés tisztességes médiáért 

A budapesti Magyar Szentek Temploma a Képmás Családmagazin kérésére szentmisét celebrált dr. Beer Miklós váci megyés püspök a családközpontú médiáért, melyen több száz ember vett részt, köztük Gáncs Lajos püspök, Surján László és Szalai Annamária országgyűlési képviselők, Ékes Ilona, Sümegh László,  Kondor Katalin, Schmitt Pál, valamint a "házigazda", Illésy Mátyás, a Képmás magazin főszerkesztője. Aláíróív letölthető!

Szomszédaink a legnagyobb kincsünk

"Minden állam, amely a szomszédunk, a legnagyobb kincsünk" -- emelte ki Svetozar Marovic, Szerbia és Montenegró elnöke. Valahogy így kellene ezt mondani, érezni és tenni minden kárpát-medencei politikusnak.

Választások Bajorországban: fölényes CSU-győzelem  

A Keresztényszociális Unió (CSU) fölényesen nyerte a vasárnapi bajorországi tartományi választásokat. A televíziók prognózisa szerint a CSU a szavazatok  kb. 62 százalékát szerezte meg.

Orbán Viktor Békéscsabán  

Az egyházak vezetőinek, az önkormányzati tisztségviselőknek, mind az ország kormányrúdjánál állóknak és az ország házának padjai sorában ülőknek is tudniuk kell, hogy azok az emberek, akik a következő esztendőnek esetleg vesztesei lesznek, azok vesztesei lesznek az európai uniós csatlakozásnak is - mondta Orbán Viktor.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A Richter-skála szerint 5,5 erősségű földrengés rázta meg Tokiót és a japán főváros környékét szombat hajnalban. Többen megsérültek, de jelentős anyagi károkról nem érkeztek jelentések.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.21.) Vasárnapi gondolat

HAS-SZÁMOK SZEREPELNEK AZ MSZP KAMPÁNYFÜZETÉBEN

"...az utcai harcosok reklámanyagának úgynevezett tényei eltérnek az MSZP honlapjáról pillanatnyilag letölthető változattól. Kinek higgyünk: az MSZP-nek vagy az MSZP-nek?"

Megalakult a Fidesz falusi tagozata  

Megalakult a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség falusi tagozata szombaton Budakeszin; a tagozat elnökének Hargitai János országgyűlési képviselőt, az MKDSZ tagját választották.

Magyar Örökség-díjak: 32. alkalommal  

Immár 32. alkalommal osztották ki a Magyar Örökség-díjakat szombaton Budapesten, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának aulájában; az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor volt kormányfő, Fidesz-elnök és Mádl Dalma, a köztársasági elnök felesége.

Röviden

Az exit poll eredményei alapján a lettek 69 százaléka mondott igent az EU-ra (a televízió által a szavazóhelyiségekből távozók részvételével végzett felmérés).

Ma tartományi választás Bajorországban. Bajorország miniszterelnökének, Edmund Stoiber pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) akár a szavazatok 60 százalékát is megszerezheti a vasárnapi választásokon. Tegnap 170. alkalommal  tartották meg Münchenben az Oktoberfest-et. A hagyományoknak megfelelően a müncheni főpolgármester, Christian Ude csapolta meg az első hordót, s nyújtotta át az első, sörrel teli literes korsót Bajorország miniszterelnökének, Edmund Stoibernak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.20.)

Meghívó holnapra, Egerbe

Már a balos szakszervezeteknek is elegük van

Elfogyott a türelem - mondják a munkaadói és munkavállalói szervezetek vezetői. A viták közben a kormány egyoldalúan 3000 Ft-tal megemeli a minimálbért.

Az Értékmegőrzők Civil Szervezet nyílt levele

"...2003-ban Magyarországon mindent meg lehet tenni. Vállvonással el lehet intézni a halottgyalázást, ..."

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület állásfoglalása  

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) állásfoglalása a legfőbb ügyész elleni támadások ügyében

Meghívó 

A Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia szeretettel vár mindenkit 2003. szeptember 20-án konferenciával egybekötött Szent Imre emléktábla-avató ünnepségre.

Kulturális örökség napjai - 2003 

Minden év szeptemberének harmadik hétvégéjét az épületek szépségének, érdekességének, megismerésének, védelmének szenteljük. Az ötlet jövőre lesz húsz éves, Franciaországból indult el a kezdeményezés, hogy be lehessen "kukkantani" olyan házakba is, ahova nem vagyunk naponta bejáratosak.

Röviden

Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka rendkívüli ülésének résztvevői,  133 szavazattal 4 ellenében, 15 tartózkodás mellett hozott határozatban követelik, hogy Izrael mondjon le a palesztin vezető eltávolítását célzó terveinek végrehajtásáról. A Reuters jelentése szerint a 191 tagú testületben az arab és el nem kötelezett országok követelték igen erőteljesen a palesztin vezető kiutasítását, illetve puszta életét fenyegető tervek megbélyegzését.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.19.)

EU - magyar kezdeményezésű néppárti javaslat 

Az Európai Néppárt - magyar javaslatra - megnövelné az új tagok 2004-es támogatását. Surján László szerint az Unió 2004-es költségvetése túlságosan kevés pénzt juttat az új tagállamnak. Ennek nyomán az Európai Néppárt 150 milliárd forinttal (600 millió euróval) kívánja a támogatás összegét megemelni.

Nem nyugszik a hamísított Teller-levél körüli botránysorozat

Nagyon is megalapozottak azok a hangok, amelyek a Népszabadság felelősségét vetik fel, és megkérdezik, mit jelent a lap vezetőjének megnevezésében a felelős főszerkesztő fogalma. Milyen felelősség az, amely következmények nélkül próbál túllépni a történteken, sőt a botrányos hamisítás magyarázgatása során még újabb, most már semmivel nem menthető hamisítással próbálkozik.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének közleménye 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszautasítja azokat a sajtóban ismételten megjelenő állításokat, amelyek szerint a felügyelet már több éve tudomást szerzett volna a K&H Equities Rt.-nél elkövetett bűncselekmények gyanújáról.

Földcsuszamlás 

Amikor a nyár elején először mutatták ki a közvéleménykutatások a szocialisták térvesztését, Kovács László arra hivatkozott, hogy ez csak egy mérés, ráadásul a Gallup mindig a Fidesznek kedvezett. Amikor már minden cég hasonlót tapasztalt, Medgyessy azzal vigasztalta magát és híveit, hogy a helyzet a Fidesz kudarca, hiszen nem tudta növelni a táborát.

Röviden

Ismét elérte három évvel ezelőtti, 28 millió négyzetkilométeres rekordméretét az Déli-sark feletti ózonlyuk, miután az ózon az idei nyár végén gyorsabban fogyott a légkörből, mint az előző években - közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Az Isabel hurrikán közép-európai idő szerint az esti órákban óránként a 160 kilométeres sebességet is elérő szelekkel és felhőszakadással lecsapott az észak-carolinai partvidékre.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.18.)

Mélyponton az MSZP 

A Gallup felmérése szerint az MSZP nyár elején elkezdődött "mélyrepülése" tovább tart: augusztus és szeptember között újabb 3 százalékponttal esett vissza a szocialisták lakossági támogatottsága.

Ékes József elemzése a magyar gazdaságról és az EU-ról 

Az Európai Unión belül 2004 és 2009 között a mezőgazdasági támogatásokat  évente 5%-kal csökkenteni fogják. Kivétel az 5000 euró alatti közvetett kifizetések. Ebből eredően az Unióban elsődlegesen a családi vállalkozások kapják erőteljesebben az agrártámogatásokat.

Röviden

Ismét elérte három évvel ezelőtti, 28 millió négyzetkilométeres rekordméretét az Déli-sark feletti ózonlyuk, miután az ózon az idei nyár végén gyorsabban fogyott a légkörből, mint az előző években

Október 1-től várhatóan átlagosan 8,73 százalékkal emelkedik a nem támogatott mintegy nyolcezer gyógyszer közül 646 ára - mondta el Potornai Lajos, a Magyar Gyógyszerész Kamara szakértője.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.17.)

Parlamenti napló 2003.09.15

"A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által feltárt brókerbotránynak, ezen belül különösen a Pannonplast Rt. részvényeinek megvásárlása körülményeinek, a K&H Equities Rt.-nél történt milliárdos sikkasztásnak, a Britton cégcsoportnak a tranzakciókban betöltött szerepének, a Medgyessy Péter által elnökölt Inter-Európa Bank Rt.-ben történt pénzmosásnak és az egész botránysorozattal kapcsolatos kormányzati és kormánypárti politikusok érintettségének kivizsgálására" országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatosan Áder János felszólalása

Napirend előtt

Rogán Antal frakció vezető: "A balmorálról" - címmel mondta el napirend előtt a gondolatait.

Interpellációk a brókerbotránnyal kapcsolatban

Lengyel Zoltán a pénzügyminiszterhez
Répássy Róbert a nemzetbiztonsággal összefüggésben

A Fidesz-frakció mezőgazdasági kabinetjének közleménye

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget aggodalommal tölti el, hogy Medgyessy Péter a hétvégén a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben is meghirdette 2004-re a takarékosság évét.

A Fidesz a MUOSZ etikai bizottságához fordul

Felháborító és példátlan, hogy az említett dokumentumot, amelyről "kiderült, hogy hamisítvány", egy olyan híres tudós nevével igyekeztek legitimálni, aki már nem tudja saját valódi álláspontját a magyar közvélemény elé tárni.

Gondolatok Johnny Cash halálával kapcsolatban

A világ, ahol nincs becsület, ott felállhat a titkosrendőr és kérkedhet azzal, hogy milyen hősiesen védte a Hazát. Ahol nincs tisztesség, ott az ügyeskedők és a sikkasztók kormánytagok lehetnek.

Röviden

A város közlekedési problémáinak megoldásával foglalkozó kormánybiztos kinevezését kezdeményezi Medgyessy Péter miniszterelnöknél, valamint Csillag István gazdasági és közlekedési miniszternél a Fidesz budapesti szervezete és fővárosi képviselőcsoportja.

The Budapest Times címmel, a Magyarországon élő külföldi üzletembereknek szóló angol nyelvű hetilap jelenik meg péntektől.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.16.)

Teller Ede és a sajtó 

Az elmúlt két napban olyan események indultak el a magyar sajtóban, amelytől - úgy gondoljuk - minden jóérzésű ember visszaborzad.

A hét végén lezárulnak a csatlakozási népszavazások 

Összefoglaló táblánk - a hátralévő lettországi szavazás nélkül - a csatlakozó országok népszavazásainak eredményét mutatja a részvételi arányokkal együtt.

A Hajrá, Magyarország mozgalom közleménye   

Köszönetnyilvánítás Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök úrnak

A Fidesz-frakció jogi kabinetjének közleménye  

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja egyetért a Legfelsőbb Bíróság véleményével, és nem támogatja a kormánynak a javaslatát az alkotmánybíróság hatáskörének kiterjesztéséről.

Röviden

Az elsősegélynyújtás világnapján megnyitotta biztonságosabb közlekedést célzó kampányát a Magyar Vöröskereszt huszonhét európai országgal egy időben, annak a programnak a keretében, melyet az Európa Tanács indított útjára az ijesztően magas baleseti halálozási statisztikák miatt

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége mai ülésén megtárgyalta a Magyar Rádió Rt. elnökének éves beszámolóját a 2002. augusztus 1-jétől 2003. augusztus 1-ig terjedő időszakról és úgy döntött(5:4 arányban), hogy azt elfogadásra a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma elé terjeszti. A kisebbségben maradt balos elnökségi tagok nemtetszésüknek adtak hangot.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.15.)

Medgyessy a vesékbe látó  

Már megint meg akarják nekünk mondani, hogy mi érdekeljen minket és mi ne. Medgyessy jobban tudja, mint magunk, hogy mire figyelünk.

Politika humorban pácolva

A média, amelyből a szegény kormánypártok annyira kiszorultak, hogy kénytelenek szórólap kampánnyal fordulni a polgárokhoz, azért elég rendszeresen közölnek részleteket az ajánlott művekből.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Brit lapértesülés szerint már a héten bejelentheti egyesülését az Air France és a holland KLM légitársaság. A The Sunday Telegraphnak a KLM egy illetékese azt mondta: a francia céggel folyó tárgyalások "előrehaladott szakaszban járnak, és jól haladnak".

Csaknem 700 liter vizet használ fel egy átlagos amerikai háztartás egy nap alatt, szemben az afrikai napi 7 literes átlaggal.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.14.) Vasárnapi gondolat

 

Svédország nemet mondott az euróra:
csak 41 % az igen!

Észtország nagy arányban támogatta az ország 2004. május 1-én esedékes európai uniós csatlakozását: a népszavazáson a szavazópolgárok 67 százaléka voksolt igennel, 33 százalékuk pedig nemmel (90 százalékos feldolgozás).

Albániában - 2004 - Teréz anya éve  

Albániában Teréz anya emlékének szentelik a 2004-es esztendőt. A Szeretet misszionáriusai rend alapítója boldoggá avatásának napját, október 19-ét pedig nemzeti nappá nyilvánítják.

II. János Pál pápa Szlovákiában

A Szentatya harmadik szlovákiai látogatásának első 3 napjáról készítettünk összefoglalót a híradások alapján.

Csattan Pál bróker lesz   

Tamási Orosz János írása megmutatja, milyen hasznos, ha valaminek fáradságos voltát bizonyítani tudjuk. Ezen kívül sok minden más is kiderül.

Honlap-ajánló: Areopagusz Könyváruház   

Szeptember 15-én megnyílik a keresztény értékeket közvetítő kiadványok leggazdagabb választéka az interneten.

Fidesz közlemény - magyar-magyar parlamenti fórum    

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség üdvözli a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága ellenzéki tagjainak és a határon túli magyar parlamenti képviselők által közösen elfogadott nyilatkozatot.

Röviden

Magyar éremeső a kajak-kenu vb-n. A magyar válogatott négy arany- és egy-egy ezüst, valamint bronzérmet szerzett az egyesült államokbeli Gainesville-ben zajló olimpiai kajak-kenu világbajnokság 1000 m-es döntői során.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.13.)

 

Laky Zsuzsa a győztes
Párizsban is rájöttek: Európában legszebbek a magyar lányok - (MTI)

 

De van sajnos rossz hírünk is: gazdasági helyzetünk nem olyan vonzó, mint Miss Európa:

 

Az Európai Bizottság legfrissebb tanulmánya szerint az államadósság nyáron elérte a bruttó hazai termék, a GDP 57 százalékát, ennél csak Cipruson és Máltán rosszabb a helyzet. Ráadásul Magyarországon folyamatosan lassul a gazdasági növekedés és az infláció sem csökken. Csaba László közgazdász szerint a kormány ennek ellenére rövid távú, látszatmegoldásokban gondolkodik.

Az Európai Bizottság tanulmányáról az RTL Klub Híradó szerette volna megkérdezni Medgyessy Péter miniszterelnököt. A pénzügyi politika irányítói tavasszal ünnepélyes keretek között jelentették be az euró 2008-ra tervezett magyarországi bevezetését. A jelenlegi folyamatok mellett a szakemberek szerint 2010 is optimista dátum.

Megnyugtatásul: 2006 után biztosan nem így folytatódik!

 

 

A magyar közvélemény a pénzmosási botrányról  

A botrányról értesültek kétharmada úgy látja, hogy a kormány egyes tagjai is felelősek a történtekért: az MSZP szavazóinak 42 százaléka, az SZDSZ támogatóinak már 56 százaléka, az ellenzéki pártok támogatói körében pedig már 80% feletti a kormánytagokat is felelősnek tartók aránya.

Utcára viszik a  politikát

A polgári oldal az utcát együttlétre, találkozásra, egymás megerősítésére használta és használja. Az MSZP kommandó érvek helyett érzelmekkel dolgozik és talán valós célja a provokálás, hogy azután a kormány a rendteremtő-rendcsináló szerepében tetszeleghessen! Nem dőlünk be nekik!

A Cselekvők Polgári Köre javasol: Küldjük haza a kommandót!    11:00

Az ötlet egyszerű: csöndes, de határozott hangon mondjuk nekik: Menjetek Haza! Hiába? Talán nem. Végül az oroszok is elmentek...

Őszi-téli programok a Budapest Sportarénában   

A hagyományos programok - zenei koncertek, sportesemények - mellett az év hátralévő hónapjaiban kiállításokkal is várja az érdeklődőket a második idényét kezdő Budapest Sportaréna (BS).

Meghívó: Őszi kamaraestre   

Szeretettel várnak a fiatal művészek minden érdeklődőt szeptember 25‑én, csütörtökön 18.30 órakor  a Szabolcsi Bence Állami Zeneiskola dísztermében tartott ingyenes őszi kamaraestjükre.

Röviden

A svéd rendőrség ujjlenyomatok alapján azonosította Anna Lindh külügyminiszter gyilkosát. A BBC értesülése szerint a hatóság egy magas, sötét hajú, feltehetően elmezavarodott férfit keres. Úgy tudni, hogy a gyilkos 32 éves és kábítószerfüggő.

Badacsonyban szombaton kezdődik a kétnapos szüret, amelynek leglátványosabb, minden évben tömegeket vonzó eseménye a másnap délelőtti jelmezes felvonulás lesz.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.12.)

 

 

Áldást osztó - áldást hozó

a Szentatya Szlovákiában

Medgyessy és az őszinteség  

Még az oly szomorú eseményekkel kapcsolatban is, mint Teller Ede halála, fel kell tennünk a kérdést: valóban őszinte Magyarország miniszterelnöke?

Anna Lindh külügyminiszter asszony halála

Mádl Ferenc köztársasági elnök részvéttávirata XVI. Károly Gusztáv svéd királynak Anna Lindh külügyminiszter asszony halálára

1:2 Jó és rossz hírek a határon túlról  

Információk, vélemények a révkomáromi magyar egyetemről, a kettős állampolgárságról és az aradi emlékműről.

A Fidesz egészségügyi kabinetjének közleménye

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció kötelezően fizettetni akar a gyógyfürdő szolgáltatásokért.

Új szavazást indítottunk   

Medgyessy kifogyhatatlan a jobbnál-jobb ötletekből, ezért újra kérdezünk: Akarod-e hogy a kormány által most eladni szándékozott üzemeknek orosz tulajdonosai legyenek? Szavazzatok!

Röviden

A kismamák az Alkotmánybíróságtól kérik hiányzó pénzüket. Ha a taláros testület helyt ad a kérelemnek, további 300 ezer kismama kaphatja meg az elmaradt jövedelempótlékot.

Elvileg jóváhagyta Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasítását csütörtöki ülésén az izraeli biztonsági kabinet, de konkrét intézkedést egyelőre nem határozott el.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.11.)

Elhunyt Teller Ede  

A világhírű magyar származású atomfizikust a kalifornia Stanfordban érte a halál. Teller Ede 1908-ban született Budapesten. NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

Kampányra készül az MSZP  

Augusztusban még kétségbe lehetett vonni, mára azonban már nem tagadható: a Szövetség vezeti a közvéleménykutatásokat..

A Varga László Társaság nyilatkozata  

A Varga László Társaság értetlenül áll a közéletben elharapódzó antidemokratikus megnyilvánulások előtt.

Férgek és vírusok hada fertőzi számítógépeinket  

Ijesztően növekszik az interneten keresztül belopakodó vírusokkal fertőzött számítógépek száma. Egyes becslések szerint minden második számítógép fertőzött.

Röviden

Újabb lépés előre: Az önálló magyar egyetem létrehozásának törvénytervezetét a szlovák parlamentben Martin Ferenc oktatási miniszter terjesztette elő. A Révkomáromban létrehozandó Selye János Egyetem közgazdasági, tanárképző és református teológiai karral január 1-jén jönne létre, és a jövő év szeptemberében háromszáz hallgatóval, "magyar és más nyelveken" kezdené meg az oktatást. A viták persze még nem ültek el, hiszen több ellenzéki felszólaló emelt kifogást a magyar egyetem létrehozása ellen, mivel az "diszkriminálni fogja az ország magyarul nem tudó polgárait"

Az orosz befektetők élénk érdeklődést tanúsítanak magyar nagyvállalatok privatizációja iránt - emelték ki kedden orosz lapok a Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök budapesti látogatásáról szóló tudósításaikban. Kaszjanovot mennyiségét és összetételét tekintve is tekintélyes üzleti delegáció kísérte el Budapestre. A Rosszijszkaja Gazeta szerint a magyarok csaknem 2 milliárd dollár értékű állami vagyont adnak el, köztük a legnagyobb magyar fémfeldolgozó kombinátot, a Dunaferrt, amelyre eséllyel pályázhat a Mecsel cseljabinszki fémüzem. A Nyezaviszimaja Gazeta Kaszjanov útja kapcsán kizárólag a Dunaferr privatizációjával foglalkozott keddi számában. - Ezt az élénk érdeklődést sajnos több évtizen át tapasztaltuk.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.10.)

Az ellenzéktől valóban független újságok állításai  

Mintha Varga Mihálynak a Szövetség képviselői előtt elmondott beszédét akarná illusztrálni a sajtó. Alig van újság, akár milyen baloldal is, amelyikben ne köszönne vissza az a gondolat, hogy jövőre mi fizetjük Európa legmagasabb ÁFÁ-ját. Azt is megírták, hogy a minimálbéresek terhei fognak jobban emelkedni. Mindez tehát nem ellenzéki rosszindulatú támadás, hanem legalább az ellenzéktől valóban független újságok állítása.

Ígéretek  

Medgyessy igéretei elhangzottak 2003. szeptember 8-án a parlamentben. Számon kérjük! .

Nincs központi irányítás  

Ha ketten nézik ugyanazt, nem ugyanazt látják - tartja a mondás. Hogy mennyire igaz, jól példázza a magát objektívnak és mértékadónak tartó sajtó.

Röviden

Nem mi mondjuk: A magyar gazdaság pályamódosítása elkerülhetetlen - jelentette ki tegnap Békesi László egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter. Kifejtette: a gazdaság nem kezdte meg az elkerülhetetlen fordulatot, a makroparaméterek számos ponton kedvezőtlen irányban térnek el a hivatalos várakozásoktól. (MTI nyomán)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.9.)

Újabb megszüntetett nyomozások  

A Fővárosi Főügyészség megszüntette a Happy End Kft. és a Mert 2000 Rt. vezetője, illetve az Országimázs Központ osztályvezetője ellen csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indult eljárást, mert a nyomozás adatai alapján bűncselekmény nem állapítható meg, károkozás nem történt.

Meghívó  

2003. szeptember 12-én pénteken 15.00 órakor " - Szeptember 11 - Veszélyes évforduló - két évvel a terrortámadás után" címmel kerekasztal - beszélgetésre várják az érdeklődőket.

Leállították az aradi Szabadság-szobor építését   

Veszélybe került az aradi Szabadság-szobor október 5-i felállításának a lehetősége, mivel az aradi hatóságok leállították az emlékmű talapzatának építési munkálatait - mondta Király András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aradi szervezetének elnöke.

Röviden

Az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén Hanti Erzsébet, a munkavállalói oldal részéről felvetette: az eddig megismert szja-változások alapján még az 5 százalékos bruttó keresetemelés esetén is 2 százalékkal csökkenne a reálbér, tehát 8 százalékos bruttó keresetemelést kellene elérni ahhoz, hogy a reálbér szinten maradjon.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.8.)

Meghívó a Magyar Örökség-díjkiosztó ünnepségére  

Szeptember 20-án délelőtt 11 órakor kerül sor a nyilvános díjátadásra.

A KDNP elnökének közleménye   

"...a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselői, polgármesterei és önkormányzati képviselői hozzájárultak nevük nyilvánosságra kerüléséhez, amennyiben bármilyen formában érintettek lennének a K and H brókerügyben. Ezt a nyilatkozatot elvárjuk minden felelős politikai személytől, ..."

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Az ENSZ diplomatái és alkalmazottai ezentúl már csak a világszervezet New York-i székhelyén kívül, a kapuk előtt gyújthatnak rá cigarettára. A 38 emeletes New York-i üvegpalotában, Kofi Annan ENSZ-főtitkár utasítására immár tilos a dohányzás az irodákban, a folyosókon, a csarnokokban és a kávézókban is,

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.7.) Vasárnapi gondolat

Előbb utóbb minden kiderül... 5.   

Orbán-Lendvai szópárbaj a gazdaságról címmel 2003. augusztus 31., vasárnap 18:31-perckor az alábbi, - azóta a MR honlapján 684 alkalommal elolvasott -  hír jelent meg.

Mádl Ferenc egyetemi tanévnyitón   

A társadalomnak és az államnak elemi érdeke, hogy anyagilag is támogassa a felsőoktatást - mondta a köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem tanévnyitóján a Budapest Kongresszusi Központban szombaton.

Pokorni Zoltán a polgári körök országos találkozóján    

A Medgyessy-kormány egy év alatt olyan mértékben adósította el az országot, mint Kádár János egy évtized alatt - jelentette ki Pokorni Zoltán szombaton Váralján, a polgári körök második országos találkozóján.

Miniszter váltás 

Ezúttal képekben.

Röviden

A Pannonhalmi Bencés Főapátság a Herbária Rt.-vel közösen bővíti a gyógyhatású teák választékát; egy tizennyolcadik századi bencés receptkönyv alapján jelenleg négyféle teát forgalmaznak. Tavaly 100 ezer doboz tea talált gazdára.

Megnyílt a 107. Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) szombaton a Budapesti Vásárközpontban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.6.)

Nem  (csak) Cseháknak kellene mennie   

A Népszava feltehetően nem ellenzéki olvasói most Medgyessy Pétert látják a kormány leggyengébb tagjának. Gyurcsány kilencszer rosszabb, mint Juhász Endre.

Horn menesztené a minisztereket az elnökségből   

A Magyar Rádió információi szerint Horn - hogy jobban végezhessék kormányzati munkájukat - új vezetőket javasol az MSZP számára.

A Professzorok Batthyány Körének felhívása   

"Mély meggyőződésünk, hogy az értelmiség most nem hallgathat. Közös kötelességünk megoltalmazni a jogállamot: a köztársaságot. Ezért kell ma védelmünkbe vennünk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, és - pártállástól függetlenül - együtt kérnünk a magyar kormányt, hogy törvényes hivatali idejének lejártáig mondvacsinált indokokkal ne kísérelje meg sem Szász Károlynak, sem más független szervezet törvényesen kinevezett vezetőjének elmozdítását."

Schmitt Pál a polgári körök országos találkozóján    

A legszélesebb értelemben kívánjuk a szövetséget hirdetni, mindenkivel készek vagyunk együttműködni, aki a mi értékeinkkel azonosul - jelentette ki Schmitt Pál pénteken Váralján.

Sztrájkkészültség a Magyar Orvosi Kamaránál 

"Barátságtalan lépésnek, sőt prejudikációnak" tartja a Magyar Orvosi Kamara azt, hogy az egészségügyi minisztérium vezetői megkérdőjelezik a köztestület vezetőinek legitimációját, és a jövő héten mindenképpen elkezdik a sztrájk előkészítését - jelentették be pénteken Budapesten a kamara vezetői.

Röviden

Szilágyi Pál professzort nevezték ki a Sapientia erdélyi magyar tudományegyetem új rektorává a Sapientia Alapítvány alapítói, a négy erdélyi történelmi egyház püspökei, illetve az alapítvány kuratóriumának tagjai. Az intézmény rektori tisztsége azután üresedett meg, hogy Tonk Sándor, a Sapientia egyetem volt rektora ötvenhat évesen, a múlt hónapban váratlanul elhunyt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.5.)

 

Gyorshír:

Kökény ismét becsücsülhet a bársonyszékbe. Idézet emlékeztetőül korábbi írásunkból: az esetleges jelöltek alkalmatlanságának biztos jele, ha elfogadják a felkérést. S ezen Vojnik sem segíthet.

Surján Csehák távozásáról   

A híradások többségé valószínűleg az itt bemutatottnál nagyobb torzulásokkal jut el az emberekhez. Fordítás: ferdítés - szokták mondani, de esetünkben magyarról magyarra fordítanak. Írásunkból megítélhető: mennyire jutott el az üzenet a hallgatókhoz.

Erdély - visszakapják az egyházak tulajdonaikat   

2003. szeptember 2-án ülésezett az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról rendelkező bizottság. Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának helyettes államtitkára elmondta: a közel 70 ingatlanból, melyeknek visszaszolgáltatása lehetővé vált az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról rendelkező kormánybizottság határozata nyomán, 49 a történelmi magyar egyházakhoz kerül vissza.

Tájékoztató a Katolikus Püspöki Konferencia őszi üléséről   

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2003. szeptember 2-4. között megtartotta rendes őszi ülését. Az új apostoli nuncius Juliusz Janusz első alkalommal találkozott az MKPK tagjaival, mint testülettel. Ezen alkalomból átadta megbízó levelét és a köszöntésen túl elmondta azt is, milyen célkitűzések vezetik eljövendő szolgálatában.

"Hazatérhet" egy régi magyar iskola Brassóban    

Otthonában kezdheti a szeptember 15-én kezdődő tanévet a brassói Áprily Lajos Gimnázium.

Brüsszeli vizsgálat készül - eltűnt EU-pénzek Romániában 

Iratokat kért be az EU csalások ellen fellépő hatósága (OLAF) azokkal a pályázatokkal kapcsolatban, amelyeken Hildegard Puwak román EU-csatlakozási miniszter családi cégei nyertek 2001 januárjában 150 ezer eurós támogatást az Unió Leonardo da Vinci oktatási keretéből.

Röviden

Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója szerint a tervezett kormányzati szigorító lépések miatt, a normatíva bevezetése nélkül, olyan mértékű jegyáremelésre kényszerülnek, aminek következtében jelentősen csökkenhet a jegyet vásárlók száma.

A szokásosnál mintegy három héttel hamarabb megkezdődött a korán érő fajták és a muskotályos szőlő szürete Tokaj-Hegyalján, a szakemberek a termés mennyiségét és a minőséget is kielégítőnek tartják.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.4.)

Pártpolitikai harcok helyett volna fontosabb teendő  

A magyar időseknek a legrosszabb az egészségi állapota, a legalacsonyabb komfortfokozatú lakásban ők élnek, kevesüknek van telefonja és autója - derül ki az öt országot összehasonlító vizsgálatból, amelyben szociológusok vizsgálták az 55 év felettieket. A kormánypártok eközben önmagukkal és egymással vannak elfoglalva.

Kéretik nem megbetegedni!   

Figyelem, aki beteg lesz, a kormány hátra köti a sarkát. Ha ez sem elég, Kökény dr. fogja kezelni.

Európai Unió bővítésének szavazási naptára   

Közeleg a két utolsó népszavazás a csatlakozó országok sorában. Erre tekintettel foglaltuk táblázatba az eddigi szavazások eredményeit.

Keresztény zenekarok koncertje a Petőfi Csarnokban   

"A szeptember 13-i alkalommal az esernyőnkön kívül hozzuk el a megbocsátani tudó szívünket, és addig is gyakoroljuk a bocsánatkérés alázatát. Hiszen az ember újra és újra vétkezik, megbánt másokat. De ne legyen elég a békekötés; legyen benne mindig az elhatározás: "Szeretetben akarok veled élni, igyekszem tiszta lappal mindent újrakezdeni.""

Szili naivitása  

Szili vágya az erkölcsi megújulásra valami olyan töretlen optimizmusra utal, amelyet - ha elfogadjuk őszinteségét - csak naivitásnak lehet minősíteni. Hogyan képzelhető el erkölcsi megújulás egy velejéig erkölcstelen párttól?

Röviden

A 2004 és 2009 közötti parlamenti ciklusban az Európa Parlamentben a bizottságok száma 19-re emelkedik. A új bizottságok: a külgazdasági, a regionális fejlesztési valamint a belső piaci, fogyasztóvédelmi bizottság. A több bizottság felállítását szakmai szempontokon túl a bővítés is indokolja.

II. János Pál pápa Rozsnyón bemutatott szentmiséjét a Duna Televízió egyenes adásban közvetíti jövő szombaton 11.30 órai kezdettel. II. János Pál pápa szeptember 11-tõl 14-ig tartózkodik majd Szlovákiában: Besztercebányán, Rozsnyón és Pozsonyban.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.3.)

Csehák Lemondott   

Görgey miniszter úr távozásakor hallottuk először a formulát, "csak egy évig vállaltam"

Negyedmillió kismamának 33,6 milliárd forint   

Várhatóan mintegy negyedmillióan kapják meg a 2000 január és 2002 március közötti, elmaradt, kismamáknak járó jövedelempótlékot még az idén, amennyiben megszületnek az ehhez szükséges jogszabályok - mondta el Dani Csaba, a Magyar Államkincstár osztályvezetője.

A Fidesz-frakció közleménye   

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a családok elleni újabb támadásnak ítéli azt a kormányzati elképzelést, amely szerint jövőre akár több mint 90 százalékkal is növekedhet a diákjegyek és -bérletek ára. A tervezett intézkedés másfél millió diákot érint, sokak számára lehetetlenné teheti, vagy jelentősen megnehezítheti tanulmányaik folytatását."

A Fidesz országos elnökségének  közleménye   

Két hónappal a vízumkényszer bevezetése előtt a kárpátaljai és vajdasági magyarok még mindig nem tudják, hogy november 1-jétől milyen feltételekkel utazhatnak Magyarországra.

Alkotmánymódosítás Romániában  

A román parlament képviselőháza után a szenátus is megszavazta az alkotmánymódosítást, amely tartalmazza az RMDSZ által kezdeményezett változásokat a felekezeti oktatás állami elismeréséről és az anyanyelvhasználat szentesítéséről a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.

Röviden

Átadták a Budapest Stadion autóbusz-pályaudvart A Volánbusz Rt. új autóbusz-pályaudvarát az eredeti helyen építették újjá. Innen indulnak a távolsági járatok többek között Gyöngyösre, Kékestetőre, Egerbe, Bükkszékre, Ózdra, Salgótarjánba, Hollókőre, Nyíregyházára, Mezőkövesdre, Aggtelekre, Jósvafőre és Tiszafüredre.

Elbocsátják az ajkai Shoe Makers Cipőipari Kft. 175 dolgozóját október 15-től. A zömmel női dolgozókat foglalkoztató üzemet teljesen felszámolják és Romániába (Nagyváradra) telepítik át a berendezéseket - közölte Bettin Florindo, a 100 százalékos olasz tulajdonban lévő üzem termelési igazgatója, végelszámoló biztos.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.2.)

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének közleménye  

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) családjainak nevében határozott tiltakozását fejezi ki a budapesti távfűtési díj több mint 9 százalékos emelése ellen.

KDNP és KDF közös közlemény  

Semjén Zsolt, a KDNP és Szászfalvi László a KDF  elnöke közös közleményben szólítja fel a kormányt, hogy az igazságos közteherviselés jegyében a kormány ne a kisembereket, a bérből és fizetésből élőket sanyargassa meg egy újabb 550 milliárd forintos Medgyessy-csomag terheivel, hanem adóztassa meg a tőkejövedelmeket.

A Fidesz-frakció közleménye   

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség felkéri Medgyessy Pétert, hogy valljon színt bankelnöki munkásságáról.

A volt pénzügyminiszter diagnózisa -  interjú Varga Mihállyal  

A Gondola által készített interjúban Varga Mihály a gazdaság helyzetét, tágabb összefüggéseiben a jelenlegi politikai helyzetet értékeli.

Röviden

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn politikai vitanapot kezdeményezett "Mit hoz a jövő, avagy mennyi pénzt vesz ki a Medgyessy-csomag a családok pénztárcájából?" címmel. A Fidesz azt szeretné, hogy még a költségvetési vita előtt sor kerüljön a vitára, amely az ellenzéki párt szerint esélyt adna a kormánynak, hogy végiggondolja, mit tart értéknek.

Mádl Ferenc köztársasági elnök az aradi Szabadság-emlékmű ügyében levelet írt Ion Iliescunak, Románia elnökének.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(szept.1.)

A választás  

Vicc - vagy valami más.

A szegény pénzügyminiszter  

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény pénzügyminiszter. A szegény jelző nem a vagyoni helyzetére vonatkozik.

Ígérgetések kora  

Kirabolták egy iskolát...

Jó kezekben van az ország  

Szegény Laci, miért is bántjátok...

Röviden

A vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait, de ennek mechanizmusa még nem ismert - állította vasárnap Bécsben két görög kutató az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 25. kongresszusán.

Az új tanévben további középfokú oktatási intézménnyel, a vasárnap Karácsfalván felavatott görög katolikus líceummal bővült Kárpátalján a magyar oktatási intézmények hálózata.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére