Archív anyagaink
2003. január

(jan.31.)

  Orbán Viktor Polgári Körének nyílt levele Görgey Gáborhoz   
"Tisztelt Drámaíró Úr! Aláírásával Ön egy szocialista és szabaddemokrata pártpolitikai szándéknyilatkozatot szentesítene. Ez a szándék pedig nem irányul másra, mint hogy megfosszák a XX. század magyar tragédiáját a katarzistól és egy fanyar komédiává tegyék, hogy meghamisítsák a történelmet. A nemzet lelkiismerete sérülne ezzel. A diktatúrák kárvallottjainak arculcsapása lenne ez."

  Irak: a nyolcak felhívása
Németh Zsolt: a kormányfőnek nincs joga kész helyzet elé állítani a közvéleményt
 

A nyolc európai vezető közös levele a The Wall Street Journal csütörtöki száma szerint elszigetelődéssel fenyegeti Németországot és Franciaországot mind Európában, mind az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Bush amerikai elnök üdvözölte a nyolc európai vezető által aláírt nyílt levelet, amelyben az aláíró államférfiak támogatásukról biztosították az Egyesült Államokat Irakkal szembeni fellépésében.
A témával kapcsolatos MTI híradás
Fidesz - Medgyessy aláírásával kapcsolatban
   Koalíciós vita a Fővárosi Közgyűlésben   
Nem vette napirendjére a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a szocialistáknak azt a javaslatát, hogy előzetesen, a költségvetés márciusi elfogadása előtt vállaljanak kötelezettséget 3,7 milliárd forint értékű beruházásra, hogy azok megkezdődhessenek.
   Fél áron válthatók jegyek az Erkel színházi előadásokra  
Huszonegy előadásra válthatnak fél áron jegyeket az Erkel Színház produkcióira a kispénzű operarajongók a február 3-án kezdődő, huszonegy napig tartó akció keretében.
   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata XII. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka XII. része.
   Meghívók 
Gál Mihály gyergyóalfalui előadóművész pódium estje
Videovetítés és élménybeszámoló Déváról
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Fidesz: "végső döfés" a kedvezménytörvényre
  A Fidesz antistátustörvénynek minősíti a határon túli magyaroknak kedvezményeket nyújtó jogszabály módosításának tervezetét, amelyet a külügyi tárca nemrégiben juttatott el a pártokhoz. Eörsi Mátyás szerint a kedvezménytörvény módosításával kapcsolatban semmiféle egyeztetés nem történt az SZDSZ és MSZP között.
 • Az Európai Parlament határozata
  Az Európai Parlament csütörtökön határozatban nyilvánította ki, hogy ellenez mindenfajta egyoldalú katonai akciót Irakban.
 • Pótnyomozás a csillebérci vadászház ügyében
  A pótnyomozást elrendelő ügyészségi határozat egyik oka az volt, hogy a tényállás az alapeljárásban nem tisztázódott kellőképpen, a rendőrség nem végzett el minden nyomozati cselekményt.
 • Megnyitották a magyarországi francia kulturális évadot
  Noelle Lenoir francia Európa-ügyi miniszter megnyitotta a magyarországi francia kulturális évad novemberig tartó rendezvénysorozatát csütörtökön Budapesten.

(jan.30.)

   Mikor változik már meg a jelenlegi "sztálinista" alkotmány?  
Az 1989-ben átalakított alkotmány szövege nem sztálinista. Ám nem ilyen egyszerű azonban a helyzet a sztálinista gondolkodással. A szépre festett jog hirdetése és az azzal ellentétes cselekvés a „sztálini örökség” része.
   A VMSZ sürgeti a Máért összehívását   
A kedvezménytörvény körül kialakult helyzet miatt szerdán a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetségi (VMSZ) is kezdeményezte a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) haladéktalan összehívását, szorgalmazva azt is, hogy a Jugoszláviával szemben bevezetendő vízumkényszer miatt mihamarabb megbeszélések kezdődjenek a magyarországi illetékesekkel.
   A Fidesz a gyógyszerár-emelésekről  
Február 1-jétől a patikák pénztárainál ismét érzékelhetik a nyugdíjasok, hogy az általuk használt gyógyszerek jelentős áremelésével Medgyessy Péter miniszterelnök ismét benyújtotta számukra a számlát járandóságuk múlt évi egyszeri 19 ezer forintos kiegészítéséért.
   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata XI. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka XI. része.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Orbán Viktor az Éjjeli menedékben
  Orbán Viktor 2003. január 26-án, könyvének dedikálása után az M2 Éjjeli menedék című műsorának adott interjút. Az interjú szövegét teljes terjedelmében, szerkesztve közöli a Polgári körök honlapja.
 • Öt százalékkal kevesebb az önkormányzatok költségvetése
  Demszky Gábor szerint az idén a fővárosi önkormányzatok gazdasági mozgástere rendkívül beszűkült a jelentős közalkalmazotti, köztisztviselői bérteher miatt.
 • Budapest Sportaréna: megnyitás előtti programismertető
  Bár a Budapest Sportaréna megnyitásának időpontját hivatalosan még nem jelentették be, a háromnapos megnyitó és a következő hetek-hónapok programját szerdán, a helyszínen tartott sajtóértekezleten ismertették.
 • Tihanyi bencés évkönyv
  Az évkönyvben közreadott tanulmányok, visszaemlékezések a bencés szellemiség ébrentartását szolgálják - írja kalendáriumbeli ajánlásában Korzenszky Richárd perjel, a tihanyi apátság vezetője.

(jan.29.)

   ET: lényeges előrelépés a kedvezménytörvény ügyében  
Magyar szempontból igen kedvező előrelépés történt kedden a kedvezménytörvényről készített Jürgens-jelentés végleges megszövegezése terén .
   Magyarországon a legmagasabb a munkát terhelő adó   
A foglalkoztatottság csökkenésének megállítása érdekében első lépésben mindenképpen szükséges a munkát terhelő adókat csökkenteni - hangzott el a Fidesz- és az MDF-frakció közös keddi sajtótájékoztatóján.
   Ismét adóbevallási időszak van  
Az SZJA adóív kitöltését nagymértékben megkönnyítő, a számolásokat automatikusan elvégző program tölthető le az APEH honlapjáról.
   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata X. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka X. része.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Bárhol a világon hős lenne... Járai megvédte a hazát
  Az erős magyar forintot kihasználó spekulációs támadás keretein belül mintegy 100-130 milliárd forintnyi pénzt vetettek be, a Járai Zsigmond vezette MNB pedig villámgyors reagálással kivédte a kísérletet, két óra alatt 45 milliárd forintot "nyerve" ezáltal! Járai Zsigmond eurónként 14-15 Ft aktívumot hozott Magyarországnak! Hogy válhatott akkor belőle első számú közellenség?
 • Informatikai pályázatok óriási érdeklődéssel
  Nagy az érdeklődés az oktatási, a foglalkoztatási és az informatikai tárca számítógép és számítástechnikai eszközöket gyártó cégeknek szóló közös felhívása iránt, a kijelölt határidőig 306 gazdálkodó szervezet vásárolta meg a pályázati dokumentációt.
 • A magyar közvélemény ellenzi az Irak elleni háborút
  A Magyar Gallup Intézet az Irakkal szembeni katonai akcióról közvélemény-kutatást végzett, és a többség valószínűnek tartja ugyan a háborút, de az ENSZ felhatalmazása esetén is ellenzi azt.
 • Gyorsult a népességcsökkenés
  A népesség csökkenésének mértéke tavaly január-novemberben 3,4 ezreléket tett ki, szemben a 2001-es 3,2 ezrelékkel - derül ki a KSH kedden nyilvánosságra hozott előzetes adataiból. A statisztikai hivatal szerint 2002. január-novemberben 43 300 házasságot kötöttek, 88 600 gyermek született és 120 300-an haltak meg.

(jan.28.)

   Újabb elbocsátások: Diósgyőr után leállt Ózd is  
Az olasz tulajdonban lévő, január 1-je óta nem működő diósgyőri DAM Steel Rt. után hétfőn reggel leállították a termelést a német érdekeltségű Ózdi Acélmű (ÓAM) Kft.-ben is.
   A Fidesz kérdései az elbocsátások ügyében  
Több mint 20 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta - szögezte le Áder János, hozzátéve, hogy a munkanélküliség hamarosan ismét 6 százalék fölött lesz.
   EU-kampány: "Ez a kampány más, mint a többi"  
Ez a kampány más, mint a korábbiak voltak, ugyanis a parlamenti pártok vállvetve érvelnek Magyarország európai uniós csatlakozása mellett - hangsúlyozta Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő hétfőn, Budapesten azon az előadáson, amelyen a négy parlamenti párt képviselői beszéltek az EU-csatlakozás nyújtotta lehetőségekről.
   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata IX. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka IX. része.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Lejárt a munkaidő?
  Kiterebélyesedni látszik a tavaly megindult elbocsátások folyamata, sorra zárnak be az ipari vállalkozások. A kormány szerint nem romlott a munkaügyi helyzet, s ha mégis, akkor annak egyedül a makacs jegybank az oka. Ellenzéki politikusok szerint azonban a valódi ok a gazdaságirányítás elhibázott koncepciója, a Medgyessy-kormány tétlensége.
 • A pártok nem tudtak megegyezni a tavaszi ülésezés rendjében
  A házbizottság hétfői tanácskozásán a pártok nem tudtak megegyezni a parlament tavaszi ülésezési rendjében - derült ki a testület ülését követő sajtótájékoztatón. A Fidesz véleménye szerint egyre kiszámíthatatlanabb a parlamenti munka.
 • Fekete fáraók szobrai
  A fekete fáraókként is emlegetett núbiai uralkodók ókori szobraira bukkantak rá francia és svájci régészek a Nílus völgyében, Szudán északi részén.

(jan.27.)

   Orbán Viktor a Duna Tv-ben  
Orbán Viktor szívesen elvégezné a Fidesz jelentős átépítéséhez vezető munkát, amennyiben az elszánja magát arra, hogy egy magyar méretekben mérve is közepes erősségű, taglétszámú és szervezettségű pártból valódi néppárttá alakuljon át.
   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata VIII. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka VIII. része.
   Quousque tandem abutere? 
"És most újra az iskolák. A szabad demokraták brutális erőszakossággal, a szocialisták - akkor még - józan ésszel aligha felfogható engedékenységét kihasználva elérték, hogy a stratégiai minisztériumok - közöttük az oktatási - szabad demokrata irányítás alá kerüljenek. A szocialisták itt tanúsították a legnagyobb ellenállást, és - megnyilatkozásai alapján igényes - politikai államtitkárt állítottak. De egy államtitkár csak akkor szólhat bele ténylegesen a minisztérium ügyeibe, ha a miniszter ezt hagyja."

Heti filmajánló 

A  heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő  nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Ezrek a Várban
  Orbán Viktor immár másodszor dedikálta a "Mi ezen az úton maradunk 1956, 2002" című emlékkönyvet a Litea könyvesboltban. Az érdeklődésre jellemző, hogy a sor a Hess András térről a Bécsi Kapuig kígyózott.
 • Útban a Szent Korona
  Elköltözteti-e a Szent Koronát az Országgyűlés épületéből a szocialista-szabad demokrata koalíció? A jobboldal nem szeretne változást, baloldali véleményformálók viszont szívesebben látnák a magyar államiság szimbólumát a Házon kívül.
 • Egyeseknek lételemük a kultúrharc
  Interjú Schmidt Máriával, a Terror Háza főigazgatójával - a Népszabadságban.

(jan.26.)

   A politikusok nyolc boldogsága 

Van Thuan vietnami bíboros szövege

   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata VII. 

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka IV. része.

   Darvas-Kozma József, alelnök beszéde 

A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (RMKDM) I. kongresszusát  Marosvásárhelyen tartotta 2003.01.24. Az alelnök mottóul az "itthon maradni, megmaradni, gyarapodni" gondolatsort választotta.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A világban
  "Mindig is alapvető kérdésnek számított, hogy milyen formában képzeli az új emberhalász a további életét. Identitásválságot, krízishelyzetet idézett elő nemegyszer a gondolat: mindent otthagyni, mindent felborítani, hogy csak a követésnek éljen a meghívott. "
 • A Mount Everesten internetkávézó nyílik
  A Mount Everesten, egy majdnem 5500 méteres magasságban fekvő bázistáborban létesül a világ legmagasabban fekvő internetkávézója.

(jan.25.)

   Gyönyörködjetek! 

Havas tájakat, ritkán látott állatokat mutat be ez a sorozat, amelyet egyik olvasónk küldött. Amíg a letöltésre vártok, gondoljatok rá is köszönettel.

   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata VI. 

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka IV. része.

   Mit csinál Clinton mostanában? 

Érdekes tanácskozás jött össze New Yorkban. Clinton a globalizációról beszélgetett vetető üzletemberekkel. Igazuk volt, amikor a mai világ ellentmondásait fejtegették. De például Soros úr jelenléte nem maga volt az ellentmondás?

   Emberinél nagyobb méltóság...  

"...nekünk, határon túli magyaroknak van egy magyar méltóságunk is, amit gyakran, akár emberi méltóságunk fölöttinek is tartunk..."

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Meglepte a MÁV az utasokat
  A vonatok, illetve a vonatpótló autóbuszjáratok menetrendjeiről az utasok a MÁV internetes honlapjáról tájékozódhatnak, valamint hívhatják az ingyenes zöld számokat: a 06-80/203-733, 06-80/204-280, 06-80/204-281, 06-80/203-282, 06-80/203-283, 06-80/203-284. A MÁV budapesti központi tudakozójának telefonszáma: 461-54-00.
 • Járai Zsigmond a monetáris politikáról
  Járai Zsigmond szerint lehet, hogy a korábbinál alacsonyabb kamatszint alakul majd ki, ha lecseng a spekulációs hullám, de ezt nagyon nehéz előre megmondani.

(jan.24.)

Elnézést kérünk olvasóinktól amiért - rajtunk kívülálló okok miatt - honlapunk elérésében akadályok merültek fel!

Elnézést kérünk továbbá a kormánypártoktól is, mert örülünk, hogy a Gallup szerint is csökkent az előnyük.

 

   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata V. 

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka IV. része.

   Pokorni Zoltán: példátlan iskolabezárási hullám indulhat el 

Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője szerint "példátlan méretű iskola- és óvodabezárási hullám" indulhat el, s akad olyan önkormányzat, ahol nyolc iskolát vonnak össze.

   Európa-diplomát kap Tihany  

Megítélte Tihanynak az Európa Diplomát az Európa Tanács.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

 

(jan.23.) Ismét a holland kereszténydemokraták nyerték a választásokat

   A mexikói földrengésről  

A globalizáció nemcsak gond és baj. A globalizáció szolidaritás minden szenvedővel. (Máskor meg részesedés minden örömben is.)

   A fontos és a lényegtelen 

Az kis írás mondanivalója mélyebb, mint stílusának könnyedsége. Ez persze még nagyon talányos felvezetés, de mit is mondjunk egy írásról, amely megtalálja az utat a kőtől a sörig?  Amikor olvasod, a lényegre figyelj. És utána állítsd fel a prioritásaid.

   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata IV. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka IV. része.
   Fidesz: az MSZP részt kér magának az orosz államadósság lebontásából 
A Fidesz véleménye szerint az MSZP részt kér magának az orosz államadósság lebontásából - állapította meg Rogán Antal, a Fidesz-frakció helyettes vezetője szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján.
   Az MSZP sarzsija Kupa Mihálynak  
Antall József egykori pénzügyminisztere most Heller Farkas díjat kapott László Csaba pénzügyminisztertől, ő az, aki a választások előtt a polgári oldal megosztására létrehozta a Centrum Pártot.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Hibák az szja-bevallás útmutatójában
  Az szja-bevallási útmutatóban hibásan szerepelnek az adóhatóság által számla nélkül elfogadható üzemanyagárak 2002 III. negyedévére vonatkozóan.

(jan.22.)

A KDNP ügyvezető elnöksége mai ülésén véglegesítette azt az állásfoglalást, amelynek tervezetét lapunk már közölte. Az anyagot a most elfogadott formában terjesztik az Országos Elnökség elé. Olvasóink több hozzászólással vettek részt a közös munkában. További észrevételeket is fogadunk és azokat eljuttatjuk az elnökséghez. 

 

A Magyar Kultúra Napja

az alábbi kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 180 éve ezen a napon fejezte be Hymnus című költeményét.

   Drog a vendéglátásban  

A nemrégen befejezett szavazás eredményét vetjük össze a Nógrád Megyei Hírlap internetes oldalán lévő hasonló szavazással. Következtetés, ezen a téren a szabadosság nem népszerű.

   A terrorizmus ellenes harc tévútjai  

A Szentszék nem az egyetlen tekintély, amely nem hisz a terrorral szemben erőszakot próbálkozás sikerében. Malajzia miniszterelnöke nem látja, hogy sokat fejlődtünk volna kőkorszaki elődeinkhez képest, legfeljebb annyit, hogy ők bunkókat használtak, a ma emberének pedig már nukleáris fegyverei vannak.

   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata III. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka III. része.
   Jobboldali közéleti személyiségek levele Orbán Viktorhoz 
Közéleti személyiségek újabb csoportja írt levelet Orbán Viktornak annak érdekében, hogy a volt miniszterelnök vállalja el a megújított Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöki tisztségét - tudatta Orbán Viktor sajtótitkára kedden közleményben az MTI-vel.
   A Fidesz a jövőben nem vesz részt az EU-s négypárti egyeztetéseken  
A Fidesz - Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselőcsoportja a jövőben nem vesz részt az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos törvénymódosításról tartandó négypárti egyeztetéseken - jelentette be a frakcióelnökség kedden.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.21.)

   Borúra derű – nyárra vezethet a Fidesz? 
A fenti következtetésre Bonifert Donát olvasónk úgy jutott, hogy összevetette az 1998-as közvéleménykutatásokat a mostaniakkal, s az akkori tendenciák szerint várható a Fidesz népszerűségének a megugrása.
   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata II. 
A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munka II. része.
   Fidesz:  vizsgálatot az árfolyamrendszerrel kapcsolatban 
A Fidesz felszólítja a kormányt: haladéktalanul indítson vizsgálatot annak kiderítése ügyében, hogy mely üzleti csoportok és milyen szándékkal spekuláltak a jelenlegi árfolyamrendszer módosítására.
   Professzorok levele Orbán Viktorhoz  
A polgári oldalnak olyan összefogást kell megvalósítania, amely képes a következő magyarországi választások megnyerésére, stabil kormányzásra - áll a tizenöt professzor által Orbán Viktornak írt levélben.
   A Volán dolgozók újabb sztrájkot terveznek 
A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) február elejére újabb sztrájkot hirdet, amennyiben január 31-ig nem tudunk megállapodni a Volán dolgozók bérfelzárkóztatásáról - mondta Inokai Géza, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Magyarokat fenyegető röpiratok jelentek meg Újvidéken
  Újvidéken a helyi magyarságot fenyegető röpiratok jelentek meg. Az újvidéki Radio 021 jelentése szerint a zömében magyarok lakta Telep nevű városnegyed főutcáján ismeretlenek a hét végén röpiratokat aggattak ki a parkoló személygépkocsik szélvédőjére.
 • Bagdad engedményei a fegyverzetellenőröknek
  Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője hétfőn bagdadi sajtókonferenciáján úgy vélekedett, hogy két napos iraki tárgyalásai során számos gyakorlati kérdés már megoldódott, de még vannak további, alapvető fontosságú kérdések, amelyek függőben maradtak.
 • Magyar dzsessz siker Párizsban
  Két teltházas, szenzációs koncertet adott Dresch Mihály és együttese a hét végén Archie Sheppel, a világhírű afro-amerikai dzsessz-szaxofonossal Európa egyik leghíresebb dzsesszklubjában, a párizsi New Morningban.

(jan.20.)

Keresztény krimi 

A KDNP tragédiája vagy tragikomédiája elevenedik meg Jezsó Ákos könyvében. Dessewffy László könyvismertetése segít eligazodni ebben a fájdalmasan tanulságos témában.  

Februártól emelkedi az áram ára 

Az utóbbi évek legjelentősebb áremelkedése mellett döntött decemberben a kormány. A szóvivői tájékoztató több mint megtévesztő volt, s megpróbálta az egész ügyet az előző kormány nyakába varrni.

Vasárnap megkezdődött a szokásos ökumenikus imahét 

Az imahétnek van "hivatalos" anyaga, összeállításunk ebből mutat egy részletet és képben próbálja kifejezni az összetartozást.

ÉÖDSZ: a Defend Kft. értékesítéséről 

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉÖDSZ) annak kiderítésére, kit terhel felelősség a Defend Security Kft. veszteségessé tételéért; az érdekvédelmi szervezet képviselői vasárnap demonstrációt tartottak a Parlament előtt, s átadták petíciójukat a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) képviselőjének.

Heti filmajánló 

A  heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő  nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A közjó szerepe a társadalomban
  Marosvásárhelyen a Kereszténység és közélet című rendezvényen KDNP-és és a KDNP-hez közelálló vendégelőadók is részt vettek. A rendezvényről a helyi újság számol be.

 • Következmények nélküli ország
  Tegnap megjelentetett vitairat terveztünkben talán kicsit indokolatlan reménnyel kértük a sajtót, lépjen fel a hazugságok ellen. Kellő ideig bolyongva az Interneten jó példákkal is találkozhatunk.
  Fricz Tamásnak ez az írása a Korridor című internetes lapban, - tehát nem típusosan polgári helyen - olvasható.

 • Monumentális királyszobrokat találtak Szudánban
  Monumentális gránit királyszobrokat talált egy francia-svájci régészcsoport Szudán északi részén, abból a korból, amikor Núbia és Egyiptom még egy államot alkotott.
(jan.19.)

 

Ma 164 éve született Paul Cézanne

VITAIRAT: Magyar kereszténydemokrácia az ezredfordulón 

"Mi magyar kereszténydemokraták párbeszédre törekszünk a tőlünk eltérően gondolkodókkal és összefogásra mindazokkal, akikkel közösek a céljaink. Biztosak vagyunk abban, hogy együtt sokat és hatékonyan tehetünk Magyarországért." -írja a vitairat tervezete, amelyhez hozzászólásokat várnak.

Népszavazás áprilisban 

Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió részévé váljon? Erre a kérdésre kell majd felelnünk.

Vedd könnyedén 

Lehet, hogy meglepődsz, de Medgyessynek igaza van: nem az a legnagyobb baj, hogy ő Kubában telelt. Sokak szerint többet ártott, hogy visszajött.

   Az SzNPK pályázatának díjnyertes dolgozata I. 

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör pályázatot írt ki a polgári körök számára egy adott polgári kör (vagy egymással együttműködő polgári körök) tevékenységének, terveinek és céljainak a bemutatására. A díjnyertes munkát folytatásokban közöljük.

   Őry Csaba -  a foglalkoztatáspolitikai adatok hitelességéről 

A Fidesz-frakció foglalkoztatási munkacsoportjának vezetője szerint nem felel meg a valóságnak Csizmár Gábor politikai államtitkárnak az a kijelentése, hogy az Orbán-kormány 7,8 százalékos munkanélküliségi rátával vette át a kormányzást, ez az adat szerinte 8,7 százalék volt.

 A Fidesz-frakció a március 15-i állami ünnepségek rendezéséről 

A választási ígéretek immár rutinszerű semmibe vételének újabb példája, hogy a kancellária nem ír ki nyílt közbeszerzési eljárást a március 15-i állami ünnepségek megrendezésére - vélekedik a Fidesz-frakció elnöksége. 

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Reklám az egész világ
  A kormányváltás után hol itt, hol ott kapnak állami megbízást a szabad demokraták kampányának kommunikációs szakemberei. A Heti Válasz a hasonló fészekaljból kiröppent Geszti Péter, Vágvölgyi B. András, Braun Róbert és Keszthelyi András kapcsolatrendszerének járt utána.

 • Slobodan Milosevic ismét a szocialisták elnöke Szerbiában


 • A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szombaton Slobodan Milosevic eddigi pártelnököt, a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt jugoszláv államfőt választotta ismét vezetőjévé.
 • Beiktatták James Jonest, a NATO új európai főparancsnokát


 • A NATO európai haderőinek főparancsnokságán, a belgiumi Monsban pénteken beiktatták a szövetség új főparancsnokát, James Jones amerikai tengerészgyalogos tábornokot.

 

(jan.18.) Készülj a vasárnapra

A család a politika központjában 

II. János Pál az egyház és az állam összefogását sürgette, annak érdekében, hogy ismét öröm legyen a gyermekek érkezése és nevelése. Arra is kérte a politikusokat, hogy kerüljék el a fenyegető háborút.

Találd ki   

Nem is annyira kitalálni kell, mint megérezni. Bemutatunk egy képet, s kérünk, ereszd el a képzeletedet és adjál egy jó képaláírást. Ha akarod meg is indokolhatod. Játsszunk!

NEM a homoszexuális házasságra 

Az Európa Parlament csak azután szavazta meg (kis többséggel) a szocialista J. Swiebelnek a különféle együttélési formák azonos megítélését ajánló indítványát, hogy kiemelte a jelentésnek az a részét, amelyben a homoszexuálisok házasságát szorgalmazta.

Demszky nem ilyen házasságra gondolt  

A főváros öt százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodik, mint a legrosszabb orbáni évben. Ezt Demszky Gábor mondta, aki rájöhetett, nem ilyen lovat akart. Késő bánat, eb gondolat. De azért jegyezzük meg: az MSZP még a társát is becsapta.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.17.)

Katolikusok a politikában   

A közlétben való aktív részvételre buzdítja egy vatikáni dokumentum a katolikusokat, egyben felhívja a figyelmet arra, hogy életüket nem szakíthatják ketté egy lelki és egy világi részre: mindenkor lelkiismeretük által vezetve kell tevékenykedjenek. A sajtó a dokumentumot, mint vatikáni tiltást magyarázta (félre). 

Eladják a Heti Választ 

Eladja a Heti Válasz Kft.-t a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány.

 Internet-hozzáférés a Lufthansa fedélzetén 

A nemzetközi légitársaságok közül a Lufthansa elsőként indította el szerdán műholdas internet szolgáltatását Frankfurt-Washington között közlekedő járatain

OCÖ: a Legfelsőbb Bíróság elrendelte a választás megismétlését 

A belügyminiszter második nagy kudarca: Megsemmisítették az Országos Cigány Önkormányzat megválasztását A Legfelsőbb Bíróság megállapította: határozatképtelen gyűlés szavazott.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Orbán interjú a Reggeli Krónikában (teljes szöveg)
  A 2002. évi választások tanulságai, az elkövetett hibák kiküszöbölése, az Európai Uniós tagság új helyzetet jelentenek, amelyben a pártmunkában is újítani kell.

 • Pokorni az info rádióban a Fidesz jövőjéről s az oktatáspolitikáról
  Ismét a Fidesz vezetés erejét jelentő egységet mutatja az interjú, világos érveket hozva arra, miért elkerülhetetlen a Fidesz arculatváltása.

 • Négypárti Európa-fórum Siófokon 


 • Az Európai Unióban nem egységes az idegenforgalom szabályozása, nincsenek külön turisztikai fejlesztési források sem, de például a hulladék-elhelyezésre, a szennyvíz-rendszer fejlesztésére, vagy csapadék-elvezetésre jelentős forrásokat biztosíthat a közösség a balatoniaknak terveik megvalósításához - hangzott el csütörtökön Siófokon, az országgyűlési pártok közös európai uniós fórumán, a Dél-Balatoni Kulturális Központban.

(jan.16.)

A kereszténydemokrata- Fidesz együttműködés jövője 

A Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöksége új utat jelöl ki a Fidesz számára. A hír legkevésbé talán az MKDSZ-t lepte meg, hiszen egy kereszténydemokrata elvekre épülő összefogást már régóta szorgalmaznak. Mai sajtótájékoztatóján Harrach Péter két lehetséges módját látta a 2003 utáni együttműködésnek.

A Fidesz-frakció a kormányülésekről 

A Fidesz - Magyar Polgári Párt frakciója javasolja a Medgyessy-kabinetnek, hogy az alibi kormányülések helyett folytasson érdemi munkát, és általánosságok helyett a konkrét elképzeléseiről tájékoztassa a közvéleményt - tartalmazza a képviselőcsoport közleménye.

Egyeztetés az európai parlamenti képviselők választásáról 

Várhatóan zárt listás rendszerben történik majd az európai parlamenti képviselők választása, eszerint a szavazók nem változtathatnak a pártlistákon, amikor Magyarország 24 EP-képviselőjére voksolnak - derült ki a Belügyminisztériumban tartott szerdai többpárti egyeztetést követően.

Wass Albert erdélyi mellszobrainak eltávolítását követelik 

Wass Albert erdélyi mellszobrainak eltávolítását követeli a román hősök és mártírok emlékét ápoló országos szövetség - adta hírül szerdai számának első oldalán az Adevarul című román lap.

Diákhitel - Fidesz-közlemény 

"A polgári kormány úgy dolgozta ki a diákhitelt, hogy az a hallgatóknak legyen kedvező, a Medgyessy-kormány pedig úgy alakítja át, hogy a bankárok járjanak jól. A diákhitelezés szabályainak megváltoztatása komoly veszélyeket jelent mind a rendszer működőképességére, mind a hitelt felvevő diákokra."

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Chirac és Schröder a kettős elnökség bevezetését javasolja az EU-ban


 • Németország és Franciaország azt fogja javasolni, hogy az Európai Unió vezesse be a kettős elnökség intézményét: az egyik az EU Bizottságának az Európai Parlament által megválasztott elnöke lenne, a másik az EU Tanácsának elnöke - jelentette be kedden Jacques Chirac francia köztársasági elnök.

(jan.15.)

 

Orbán Viktor a Fidesz átalakításáról 

A Fidesz májusi kongresszusa lehetőséget teremt arra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a Német Kereszténydemokrata Unióhoz hasonló szervezetté alakuljon át - hangzott el a Fidesz elnökségének kétnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

 

Vajdasági vélemény a státustörvény módosításáról 

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint a kedvezménytörvény kezdeményezett módosítása miatt a magyar diplomácia és az egész politikai elit zsákutcába került, ezért célszerűbb lenne hagyni a jogszabályt jelenlegi állapotában, s nem foglalkozni vele.

 

A PAX-TV e-heti műsora 

E-mail-ben kaptuk a program-ajánlatot.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Telki a legnagyobb vásárlóerejű település


 • A legnagyobb vásárlóerejű település, a Zsámbéki-medencében fekvő kétezer lakosú Telki, illetve a legalacsonyabb vásárlóerejű falu, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 210 lakosú Kiscsécs között 110 százalékpont különbség van. 

(jan.14.)

 
Fidesz: bojkott a szociális törvénycsomag miatt 
A Fidesz elnöksége azt javasolja a parlamenti frakciónak: a képviselők ne vegyenek részt az Országgyűlés rendkívüli ülésén, ha a kormány változatlan formában terjeszti a Ház elé a szociális törvénycsomagot - mondta újságíróknak Deutsch Tamás alelnök a Fidesz - Magyar Polgári Párt kétnapos elnökségi tanácskozásának első napját követően, hétfő este Budapesten.
 
Simicskó István  közleménye - Taszár 
"...elvárjuk, hogy a kormány a döntések indokolásakor a tudatos félrevezetés helyett törekedjen az egységes álláspont következetes képviseletére."
 
Bírósági figyelmeztetés Loppert Dánielnek 
A Tapolcai Városi Bíróság hétfőn rendzavarás szabálysértése miatt figyelmeztetésben részesítette Loppert Dánielt, amiért Kapolcson árulónak nevezte Medgyessyt.
 
A nagycsaládok széthullása a környezetre is káros 
A kisebb lakótérben élő soknemzedékes család élete kevesebb természeti erőforrást emészt fel és kisebb ártalmat jelent a természeti környezet számára, mint a nyugati individualizmus alapján szerveződő létforma
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • A pozsonyi Új Szó a kedvezménytörvényről

 • "Hovatovább nem lesz olyan határon túli magyar politikus, aki az anyaországi kiszivárogtatások, félinformációk, cáfolatok és pártcsatározások zuhatagában tisztán látná, hogy valójában mi is a helyzet a kedvezménytörvény módosítása ügyében "
(jan.13.)
 
Pluralizmusról álmodtunk 
Martonyi Jánost a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökét a Heti Válasz arról kérdezte, meghívják-e Medgyessy Pétert országértékelő beszédet tartani, miért gondolja, hogy az unió erőteljes ellenőrzése védelmet nyújthat a hazai demokratikus vívmányoknak, és miért támogatja az uniós csatlakozást, ha a feltételeket egyébként maga sem tartja fairnek.
 
Sütő András könyvadományt adott át 
A marosvásárhelyi Református Kántortanítóképző Főiskolának adományozták a tíz évvel ezelőtt megszűnt Erdélyi Figyelő című lap könyvtárát a lap volt munkatársai.
 
Olaszország véget ér a magyar kulturális évad 
Az olaszországi magyar kuturális évad gazdag programjaival maradandó emléket hagyott az olasz közönségben mindarról, amit magyar földön alkottak a film- és képzőművészek, az irodalom nagyjai, a zenei élet kiemelkedő alakjai, akárcsak a világszínvonalon dolgozó filmesek.
 
Horvátországi pápalátogatás 
Magyarországi hívekre is számítanak Horvátországban a pápa június 7-i eszéki (Osijek) szentmiséjén.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Történelemóra a parlamentben

 • Sokan az új szlovák közgondolkodás nyitányaként értékelték Pavol Hrusovsky házelnök január elsejei beszédét.
(jan.12.)

 Emlékezzünk!

 Ma 60 éve indult a 2. magyar hadsereget
megsemmisítő támadás

 
Kovács és Medgyessy 

A bábfigurának tartott Medgyessy 1989-ben élesebben látott mint Kovács. Részletek az MSZMP Központi Bizottságának jegyzőkönyvéből.

 
Egyenlő mértékkel 

Az emberek számára érthetetlen és ezért elfogadhatatlan ellentmondásban áll egymással a kormányzó erők számos cselekedete. A parlamenti ellenzék mintha békésen tűrné mindezt.

 
A kormány hazugságban hagyta Medgyessyt 

A kormány pénteken döntött a Terror Háza támogatásáról is. csak két-harmadát adta meg a Pető által elvett és Medgyessy által megígért támogatásnak, de azt is ahhoz kötötte, hogy a minisztérium beleláthasson a részletekbe. Kósza Julia cikke az egész helyzet összefüggéseire mutat rá.

 
Érjétek tetten 

A világ tele van meglepetésekkel - mondta a megválasztott dél-koreai elnök. Igen, tetten érhetjük olykor a Gondviselést. Felemelő ritka pillanatai az életünknek. A Gonosz legügyesebb trükkje viszont az, hogy elhiteti, nem létezik. Ez a kis írás segít, hogy tetten érd.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Veszélyes foglalkozás

 • Egy felmérés szerint az orvosok, s különösen az orvosnők élete rövidebb, mint a többi emberé.
 • Orosz szakértők gyors győzelmet jósolnak Irakban

 • Nehéz megítélni: pusztán szakmai megítélésről, az amerikaiak biztatásáról vagy az irakiak megfélemlítéséről van szó.
 • Gázár kompenzáción töri a fejét a kormány

 • Az első hírek szerint jó nyomon járnak, mert a fogyasztás mértékét tekintik a rászorultság jelének. Ez ugyan hátrányba hozza a nagycsaládokat, számukra viszont ki lehet dolgozni más megoldást. Mi csak azt nem értjük, hogy az áram tarifa esetén javasolt hasonló megoldás, a szociális tarifa, miért talál süket fülekre. Másrészt aggodalomra ad okot, hogy a kompenzáció tervezett összege 40 milliárd, s ez további gázár emelésre enged következtetni.
 • Összefoglaló a kormány pénteki döntéseiről

 • Áremelések, áremelések, áremelések
 • Határontúli bizonytalanság

 • Nem is mi mondjuk: a Népszabadság sem tudja elhallgatni: összeomlóban a kormány határon túli politikája.
(jan.11.) 
Szeretettel köszöntjük Erdő Pétert, akit ma iktattak be a Budapest-Esztergom egyházmegye érseki székébe.
 
Irak 

Az Egyesült Államok megkezdte a Perzsa Öböl katonai feltöltését. Az ENSZ ellenőrök viszont nem találtak semmit.

 
Innen-onnan 

Az Interneten terjedő humor nem sajátos műfaj. Összeállításunk néhány most érkezett viccet tartalmaz, továbbá régebbi humoros oldalaink linkjeit is ajánljuk, főleg új olvasóink figyelmébe. Persze a többiek se felejtsék: ismétlés a tudás anyja.

 
Fidesz közleménye a közüzemi díjemelésről 
"Úgy tűnik, a Magyar Szocialista Párt frakciója szeretné elfelejteni azokat a választási ígéreteket, amelyeket a párt képviselői az elmúlt év során tettek."
 
Szocialista ifjúságellenes politika 
Fiatal szocialisták az ifjúság ellen - nincs válasz arra: mit tervez a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvánnyal az ifjúsági tárca.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Terror Háza: Medgyessy csak ígért

 • Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum főigazgatója csalódottan vette tudomásul, hogy a kormány Medgyessy Péter korábbi ígéretével ellentétes döntést hozott mai ülésén: az intézmény így csak egy részét kapja vissza a tőle elvett összegnek, ráadásul ezt is feltételekhez kötve.
 • Újabb gyárbezárás: Bonyhád Salamander

 • Bezárja bonyhádi gyárát a cipőiről híres német Salamander konszern, a márkakollekcióval foglalkozó műszaki fejlesztési részleget viszont a cég kornwestheimi központjából áthelyezi Martfűre, másik magyarországi üzemébe
 • Az OECD világgazdasági javulást lát

 • Az amerikai gazdaság féléves kilátásai javultak, az eurózónáé pedig változatlanok maradtak - állapította meg pénteken a legfejlettebb ipari országokat tömörítő OECD a novemberben regisztrált kilátásokról kiadott értékelésében.
(jan.10.)

 A szerverfejlesztés miatti szolgáltatás kimaradásért elnézést kérünk.
Mostantól olvasóink remélhetően akadálymentesen láthatnak minket.

 
Erkölcs és politika 

Azok a politikusok, akik hitükkel, erkölcsi meggyőződésükkel ellentétes törvényekkel találják magukat szemben, a közeljövőben szentszéki útmutatásra számíthatnak.

 
Keresztény elnöke lesz Dél-Koreának 

Az élet tele van meglepetéssel, nyilatkozta Roh megválasztott koreai elnök.

 
Autópálya-díjak: drágulást terveznek 

A kormány pénteken dönt az autópályadíjak emeléséről. A Tények információi szerint a díjak jelentősen nőnek és az M7-re is kiterjednek.

 
Orbán Viktor könyvének dedikálása 

A korábban meghirdetett időpont, 2003. január 8. elmarad, mivel a nagy érdeklődésnek köszönhetően az első kiadásból már nem áll elég kötet rendelkezésre.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (jan.09.)

A szolgáltatónk hardware bővítés miatt leáll, szerencsés esetben
délután már nézhetőek vagyunk.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

  A tél örömei
  A Reuters összeállítása megmutatja, nem vagyunk egyedül a tél szépséges kínjaival

(jan.08.)

 
Milliárdos korrupciós ügy miatt vizsgálat a miniszterelnök ellen 

Az igazságügy miniszter azután rendelt el vizsgálatot, hogy a legnagyobb példányszámú napilap közölte: milliárdos korrupciós ügyet hallgatott el Leszek Miller, Lengyelország miniszterelnöke.

 
Németországra büntetés vár - Schröder rossz napjai 

A hazai baloldal és a nyugati szociáldemokrácia jelentős közeledése: Nálunk is bankárból lett a miniszterelnök, nálunk sem lehet elhinni, amit mond, és nálunk is nagy a deficit. Sajnos azonban nem mi emelkedtünk, ők érkeztek hozzánk.

 
Pápasága óta először ad közre verseket a Szentatya 

Az év folyamán - először lengyelül, majd más nyelveken is  - vallási meditációk jelennek meg II. János Páltól.

 
Veres András magasra állította a mércét 
Reményünk van arra, hogy azok a politikusok, akik a KDNP környékén is igyekeznek a saját legjobb tudásukat és keresztény elkötelezettségüket megvalósítani, azok olyan pártot tudnak létrehozni, amely mintegy élő lelkiismeretként a parlamentben vagy a politikai életben fogja az evangéliumi értékeket, a krisztusi értékeket hitelesen képviselni.
 
A Fidesz a Máért összehívását kezdeményezi 
A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) haladéktalan összehívását sürgette a kedvezménytörvény ügyében Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke a Fidesz-frakció keddi sajtótájékoztatóján.
 
A Fidesz a kormánypártokra hagyja az ülésrend meghatározását 
Az Országgyűlés elnöke még nem hívta egyeztetésre a frakciók képviselőit a tavaszi ülésezési rendről. Eddig több megoldási javaslat is felmerült, ám az biztosnak látszik, hogy hetente már nem lesz döntéshozatal a Házban. A Fidesz a kormánypártokra hagyja a döntést.
 
 Bizakodó a Heti Válasz vezetése 
Jövő héten tartja kuratóriumi ülését a Heti válasz hetilapot is kiadó Természet-és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány, amelyen a nehéz pénzügyi helyzetben lévő társaság az elkövetkezendő időszak új stratégiáját is meghatározza.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • A Szent Korona hazahozatalának ünnepe

 • Ünnepi szentmisét tartottak a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) templomban, annak tiszteletére, hogy 25 éve kapta vissza Magyarország a Szent Koronát az Egyesült Államoktól. A misét celebráló Paskai Lászlónak, esztergomi érsekként ez volt az utolsó nyilvános nagymiséje.
 • Adótöbbletükből vagy "bérhikiből" fedezik

 • A legtöbb önkormányzatra nagy terhet ró a közalkalmazottak bérének rendezése után rájuk háruló többletteher. A rábaközi polgármesterek szerint a községi fejlesztések kerülhetnek veszélybe.
(jan.7.)
 
Az orosz államadósságból származó 20 milliárdot fordítsuk hídépítésre 
A Fidesz-frakció még a héten országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a Ház elé annak érdekében, hogy az orosz államadósság rendezéséből befolyó mintegy 20 milliárd forintnyi összeget két híd építésére fordítsa a kormány.
 
Ab-beadvány az egyházfinanszírozási módosítás miatt 
Az Alkotmánybírósághoz fordult Semjén Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn, kérve a kormány javaslatára tavaly decemberben elfogadott, egyház-finanszírozással kapcsolatos módosítás megsemmisítését.
 
Megalakult a Keresztény Demokrata Fórum 
MDF-es politikusok Keresztény Demokrata Fórum néven (KDF) egyesület megalakítását jelentették be hétfőn Budapesten a Kossuth Klubban tartott sajtótájékoztatójukon.
 
 Heti filmajánló
A  heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő  nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

Elhunyt Eke Károly újságíró, volt képviselő

(jan.6.)
 
 Harrach és Surján közvetítene a szociális törvénymódosítás vitájában 
A kormány merev elutasító magatartása vagy valódi egyház-ellenes szándékait leplezi le, vagy arról árulkodik, hogy nem érti meg az egyházak történelmi tapasztalatokból fakadó jogos félelmeit.
 
 Honlap-ajánló: EU pályázati lehetőségek 
Az EUOLDAL egy non-profit kezdeményezés, valamennyi Európai Uniós pályázati lehetőség teljes háttéranyagával, sikersztorikkal  és ingyenes uniós pályázati tanácsadással.
 
Megérkezett a logisztikai előkészítő csapat Taszárra
Megérkezett a taszári bázisra az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó irakiak kiképzését irányító katonák logisztikai előkészítő csapata vasárnap.
 
Kezdődik a báli szezon 
Vízkereszt, január 6-a a római katolikus naptár szerint Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenésének napja: az egyházi évben a farsang ezen időponttól hamvazószerdáig, vagyis a Húsvét előtti 40. napig, a nagyböjt kezdetéig tart.
 
 Az IKSz közleménye a Volán-sztrájkkal kapcsolatban 
"A 2003-as béremelések az állami szférában nem vártan alacsonyak, még az inflációt sem követik. Ezzel még a korábban megvalósult béremelések is elértéktelenednek. Ez mind aláássa a családok gazdasági stabilitását."
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Kialakult II. János Pál pápa idei programja

 • II. János Pál ebben az esztendőben mindössze négy rövid külföldi utat tervez, mégpedig Spanyolországba, Horvátországba, Boszniába és Szlovákiába - írja vasárnapi számában az Il Messaggero.
 • Az EU kitart az atomenergia mellett

 • Az Európai Unió nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy lemondjon az atomenergiáról - mondta az EU közlekedési és energiaügyi biztosa, Loyola de Palacio vasárnap, az El Mundo című spanyol lapban megjelent nyilatkozatában.
(jan.5.)
 
Ismét kipukkadt egy vád-léggömb
Burány Sándor az orosz államadósságnak az Orbán kormány által előkészített rendezéséről szólva példátlannak minősítette, hogy a kormány a választások után "herdálja a közpénzeket". (Népszabadság 2002. május 14.)Az akkori "herdáláshoz" képest a Medgyessy-kormány elérte: az adósságért januárban (?) befolyó összeg forintban számolva kevesebb lesz, mint amit májusban kaphattunk volna.
 
Hétfőn megtartják a Volán-dolgozók sztrájkját 
A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöksége szombati ülésén nem fogadta el a kormányoldal által felajánlott megállapodáscsomagot, így hétfőn megtartják a Volán-dolgozók 4.30 és 6.30 óra közötti országos sztrájkját.
 
 Strómanok kora 
Pártkötődésektől mentes, angyalarcú vállalkozó - izzasztó versengés után - közpénzre tesz szert, s azt az utolsó fillérig nemes célra költi. Ilyesfajta közbeszerzési eljárásokat ígért a tavalyi választások előtt az MSZP. Azóta kiderült: az angyalpajtások is emberek, és őszinte hívei a szocialista lezsírozásoknak. Az eddigi legagyarfúrtabb (ál)közbeszerzési eljárás tárgya: a kormányzati intézkedések társadalmi fogadtatásának felmérése, szondázása.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Jégtörő hajók dolgoznak a Tiszán

 • hajók dolgoznak a Tisza Dombrád-Tokaj közötti szakaszán, ahol harmadfokú jeges árvíz elleni készültséget tartanak a vízügyi szakemberek
 • Fedőneve: civil

 • Levitézlett káderek a társadalmi szervezetekben. "Magyarországon a szocializmus utáni nonprofit szektor egyik legmeglepőbb vonása a kommunista örökség továbbélése" - írják amerikai kutatók a hazai társadalmi szervezetekről.
(jan.04.)  Készüljünk a vasárnapra
 
Téli nyaralás 

A sokakat meglepő hír, hogy Medgyessy pont Kubában tudja kipihenni 2002   fáradalmait, egyre nagyobb hullámokat ver. Magyaródy Szabolcs az óperencián túlról küldte el véleményét.

 
A békének nincs alternatívája   

Az Observatore Romano figyelmeztetése a Közel-Keleten egymással tusakodóknak szól.

Az eddig ismert legfiatalabb galaxis: POX186. 100 millió éves, kicsi
és mindössze 68 millió fényévre van. Turista utat még nem szerveznek.

 
Törvénysértő magyar nyelvű plakát Szlovákiában 
A szlovák kulturális tárca szerint sérti a szlovák államnyelv védelméről rendelkező törvényt, hogy Szlovákiában kizárólag magyar szöveget tartalmazó óriásplakátokon hirdetik a Magyarországon megjelenő Blikk szlovákiai mutációját.
 Szemkeő Judit a polgári körök székházáról 
Már megkötötte az adásvételi szerződést a polgári körök székházának otthont adó budapesti VIII. kerületi épületről a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, az ingatlan felújítása a tervek szerint nyár végére, ősz elejére készülhet el - közölte Szemkeő Judit, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör szóvivője.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Olvad az Antarktisz jégtakarója

 • Amerikai geológusok mérései szerint az Antarktisz egyik nagy jéglemeze hétezer év alatt teljesen elolvadhat, s ettől a világtengerek vízszintje 4,8 métert emelkedhet, szigeteket és a kiterjedt szárazföldek partvidékeit elárasztva.
(jan.03.)
 
Porladás a Délvidéken 

A 2002. évi népszámlálás szerint 300 000-nél kevesebb magyar ér Szerbiában.

 
Tamási Orosz beszélgetése Jordán Tamással 

Már attól is hevesebben dobog az ember szíve, hogy magyarként lehet európai.

 
Nyitva van(?) az áramkapu, ki bújik be rajta? 

Érdekcsoportok vitája tükröződhet az árampiac liberalizálásához szükséges rendeletek megkésett megjelenésében. A lakosság szegény rétegeinek védelme viszont csak a szociális tarifa bevezetésétől várható.

Stromboli szigetének mind a 300 lakóját kimenekítették,
miután hétfőn az egyik vulkáni kúp a tengerbe csúszott.
Az ekkor keletkezett hullámok házakat és hajókat rongáltak meg.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

  Áder János sajtótéjékoztatója

  Elszalasztott lehetőségek éve
 • Mi lesz veled szociális törvénycsomag?

  A szaktárca és az MSZP frakció változatlanul küldené vissza. Harrach Péter szerint ki kell javítani azokat a pontokat, amelyek miatt az államfő vissza adta a tervezetet.
 • Egy megyei kórház gondjai

  Bercsényi Lajos, a salgótarjáni kórház igazgatója nyilatkozott.

  Szeretettel a gyűlölet ellen
  Újra áll a kettős kereszt a Moszkva téren. A Duna Nouva Press cikke nem a rongálók büntetését követeli, hanem értelmes párbeszédet a miértekről.

 • Túlélésért küzd a TV2

  Fél millióval csökkent a két nagy kereskedelmi televízió nézetsége. Ez a kiköltekezett TV2 számára akár a pusztulást is jelentheti. A TV vezetése ráadásul rossz úton jár: a kormány tulajdonában álló banktól remél kölcsönt, pedig a nézettség csökkenésében a már eddig is túlzott baloldali hangvétel játszhat főszerepet.
(jan.02.)
 
Áttörésből átverés?? 

A 2002-es esztendő egyik nagy külpolitikai sikere a kormány szerint az áttörés a magyar-orosz kapcsolatokban. Többek között azért, mert még idén rendezzük az orosz államadósság kérdését - hallottuk. A rendezés 2003-ra maradt. Reméljük, hogy az áttörésből nem lesz átverés.

 
Az elszalasztott lehetőségek éve volt 2002 

A 2002-es esztendő az elszalasztott lehetőségek éve volt: a Medgyessy-kormánynak nem sikerült olyan gazdaságpolitikát megalkotnia, amely a polgári kabinet eredményeihez hasonlóan a költségvetési hiány, a munkanélküliség és az infláció csökkentésével egyidejűleg emelte volna az életszínvonalat és a nyugdíjak vásárlóértékét - vonta meg az év mérlegét Áder János, a Fidesz frakcióvezetője.

 
A pápa a viszályok ellen 

II. János Pál szerdán, az Újév első napján határozottan felszólította a világhatalmakat és a nemzetközi közösség tagjait, hogy békés eszközökkel szüntessék meg a világbékét fenyegető jelenkori feszültségeket, különösen a Szentföldön dúló viszályt.

 
 Görögország vette át az EU soros elnöki tisztét 

Athén a következő fél évben igyekszik tartani az Európai Unió bővítési menetrendjét, fel akarja lendíteni az európai közös szociális és bevándorlási politikát, miközben felkészül az Irak elleni esetleges támadás következményeinek a kezelésére is - szögezte le szerdán Athénban Tasszosz Janicisz, a görög külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős társminisztere abból az alkalomból, hogy hat hónapra Görögország vette át Dániától az Európai Unió soros elnökének a tisztét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
  Petőfi-szilveszter KiskőrösönKiskőrösön az év utolsó napján a hagyományokhoz híven az idén is megrendezték a Petőfi-szilvesztert, amelyen az irodalombarátok emlékeztek a költőre.
 • Járai: értelmetlen az inflációs cél módosítása
  Az inflációs cél módosítása értelmetlen, mert a kormánnyal együtt tűzte ki a jegybank, és nem elérhetetlen az, hogy 2003 decemberében 4,5 százalék alatt legyen a pénzromlás üteme - mondta az MTI-nek Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke év végi nyilatkozatában.

  2003
 

(jan.01.)

Az Új Év első naplementéje a Balatonon, ahogy a siófoki obszervatórium webkamerája látta:

 
 
HOL A BOLDOGSÁG MOSTANÁBAN? 

Talán ma nem is az a kérdés, hol van, hanem, hogy mi az? No meg az, hogy miként érhetjük el. Legyen minden napunk egy felfelé törő lépcső - tanítja Németh László. Próbáljuk meg!
 

 
Jöjjön el a Te országod! 

Ha másból nem, mások tetteiből is épülhet tovább a mi Karácsonyunk. Olvasd el, mi történt Böjte Csaba atyával most Karácsonykor. S gondoljunk arra ma, a béke világnapján, hogy kiengesztelődés nélkül nincs béke.

 
Böjte Csaba: Ember a magasból! 

Milyen szép lenne, ha nemcsak kérnénk az Úr imájában, hogy: "Jöjjön el a te országod", hanem összeszedett, öntudatos, komoly munkával el is kezdenénk azt építeni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)