Archív anyagaink
2002. május
(máj.31.)
 
Hírek, kommentárok 
Sok rövid hír, még rövidebb kommentár. A legérdekesebb, hogy marad a Szent Korona díszőrsége. (Ezt május 29-én megszüntették.) Ez a polgári oldal első sikere az értéksemlegesek felett.
 
 Torday: A leszegett fejű emberek nyugalma 
Feltűztük a kokárdát. Megvallottuk identitásunkat. Vállaltuk, hogy itt kell élned s halnod. Nem az országért, hanem a hazáért. Nem a népességért, hanem a nemzetért. És akkor – elkezdődött a pokol. Szinte mérhetővé, de mindenképp érzékelhetővé vált az indulat-hullám, amely az egekig csapódott. Félelmetes volt – és érthetetlen.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.30.)
 
 Fidesz - a kormányprogram értékelése 
Pokorni Zoltán véleménye szerint félő, hogy a Medgyessy-kormány a jövőbe mutató beruházások leállításával kívánja megteremteni választási ígéreteinek fedezetét. A Fidesz elnöke a frakció gazdasági kabinetjének szerdai tanácskozásán azt a mottót adta az új kormány programját értékelő konferenciasorozatnak, hogy "vissza a jövőbe".
 
Fidesz-frakció - médiatörvény módosítás 
A Fidesz-frakció külügyi és kulturális kabinetje a parlament elé terjesztette a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítását - jelentették be a képviselőcsoport szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet a felújított Uránia moziban tartottak, Budapesten.
 
Megnőtt a lakásépítési kedv Magyarországon 
Mintegy 66 ezer magyar háztartás tervezi, hogy a következő két évben lakást vásárol, vagy épít, 50 százalékkal több. mint 2001-ben - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. reprezentatív minta alapján végzett felméréséből.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.29.)
 
Javított kiadás: Lehet 100 millióval kevesebb? 
Medgyessy, a szegénységbarát bankár a villák proletárjaihoz tartozik, megszokott kényelmét nem adja fel, inkább megszavaztatta az illetékes bizottság kormánypárti tagjaival, hogy a magánvillájának őrzéséhez szükséges átalakításokat mintegy százmilliós értékben közbeszerzés nélkül végezhessék el.
 
Wildmann a jelölt az egyházügyi titkárság élére 
A katolikus Wildmann Jánost, az Egyházfórum című keresztény folyóirat alapító főszerkesztőjét, a Pécsi Tudományegyetem vallástudományi központjának vezetőjét kérték fel az egyházi kapcsolatokkal foglalkozó államtitkárság irányítására.
 
 Tisztogatások, elbocsátások a közigazgatásban 
A magyar közigazgatás Szent Bertalan éjszakáját éljük - mondta Pokorni Zoltán.
 
Csángó Tatros Tábor 
Idén is lesz TATROS TÁBOR SOMOSKÁN, MOLDVÁBAN 2002. augusztus 5-től 11-ig.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.28.)
 
Létezik-e párt-semleges gazdaságpolitika 
Az új miniszterelnök szerint nem. Ami azt jelenti, hogy szerinte egy szociáldemokratát semmi nem különbözteti meg egy teacheriánustól. Legalábbis a gazdaságban.
 
Kevéssé  javított kiadás: Medgyessy és a tőkejövedelmek 

A magát szociáldemokratának hirdető Medgyessy kormány a tőkéből származó haszon adójának eltörlését tervezi. Csak találgatni lehet, hogy ez mekkora hasznot hajt magának a kormányfőnek. A munkából élő és fizetése után komoly adóterheket viselő emberek számára ez a helyzet akkor is igazságtalan, ha az ő adójuk is csökken esetleg valamilyen mértékben.

 
A Fidesz frakció kereszténydemokrata tagozata 

A frakció új alapszabálya lehetővé teszi tagozatok alakítását. Tegnap Orbán Viktor védnöksége alatt meg is alakult az MKDSZ tagozat. Vezetője Harrach Péter társelnök, titkára Soltész Miklós. Az alakuló ülés első része nyilvános volt, és nagy sajtóérdeklődés kísérte. A tagozat egyik célja, hogy a majdani polgári (jobb közép) pártunió létrejöttét elősegítse. Közvetlen célja a kereszténydemokrata politika megjelenítése a parlamentben.

 
Formálódik a jobbközép pártunió 
Ha újrakezdhetném, keményebben irányítanám a kormányzat munkáját - nyilatkozza Orbán Viktor. A miniszterelnök Debreczeni Józseffel beszélgetve a választások óta először értékeli kormánya tevékenységét, és sorra veszi a jövő feladatait.
 
Kedv-ébresztő 
A Pax TV mai műsor-ajánlata
 
Medgyessy kormánya 
A miniszterek mellett a politikai államtitkárok is megkapták megbízó levelüket.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
(máj.27.)
 
Letette az esküt a Medgyessy kormány
Ma délelőtt elhangzott a miniszterelnök válasza a kormányprogram vitájára. A vita tíz órás időkeretben zajlott, a válasz előkészítése szombat délutántól hétfőig tartott. Ez rekord. A miniszterelnöki beszéd alig volt több, mint harminc perc.
 
Javított kiadás 
Lexikonok, tudományos kézikönyvek esetén látunk ilyen hirdetéseket: „második, javított kiadás”. Ez jut eszembe, amikor az MSZP-SZDSZ ismételt kormányzás kezdő lépéseit látom. A fő kérdés az, milyen mértékű javítás történt, s nem annak vagyunk-e kitéve, hogy a hirdetés ellenére változatlan utánnyomással találkozunk?
 
Az IKSZ közleménye 
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség aggodalommal fogadta a leendő kormányzat azon tervét, hogy a hónapok óta sikerrel megvalósított "Egészséges Nemzetért" Népegészségügyi Programot át kívánja dolgozni, létrehozva "az egészség évtizedének" nemzeti programját. Nem értjük, hogy egy sikeresen folyó, működőképes, szakmailag is elismert programot, miért kell félretenni.
 
Megemlékezés a Tienanmen térről Hongkongban 
Tüntetők százai - a szervezők szerint 1200-an - vonultak fel vasárnap Hongkong utcáin, hogy megemlékezzenek a pekingi Tienanmen téren 13 évvel ezelőtt történt mészárlásról, és követeljék a kínai "egypárti diktatúra" felszámolását.
 
A leköszönő pénzügyminiszter az átadás-átvételről 
Varga Mihály leköszönő pénzügyminiszter az elmúlt négy év fő eredményének azt tartja, hogy átlagosan évi 4,5 százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP), miközben csökkent az infláció és emelkedett az életszínvonal.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.26.)
 
Szövetség alakult a nemzetért 20:50
Szövetség a Nemzetért néven alakított polgári kört Budapesten Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök és 16 jobboldali elkötelezettségű értelmiségi - köztük Makovecz Imre építész és Martonyi János távozó külügyminiszter.
Ma van a hősök napja

A  hősök tornya Kőszegen
 
Hősök napja 20:50
Mely a hazáért élt, a hű kebel,
Földjét termékenyítve hamvad el;
És szelleme a sír körül marad,
Tettekre intvén az utódokat.
Eötvös József: MohácsCikk a Tallózóban

 
Benelux-államok és a Visegrádi négyek 
Szombaton a szlovákiai Trencsénben befejeződött a Benelux-államok és a Visegrádi négyek kormányfőinek találkozója.
 
Bugár Béla a szlovákiai magyar pártok egyesítéséről 
Az elmúlt négy év alatt beigazolódott, hogy a három szlovákiai magyar párt 1998-as egyesítése helyes lépés volt - jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) negyedik országos közgyűlésén elhangzott beszédében szombaton Pozsonyban Bugár Béla, a párt elnöke.
 
Melbourne 1956 - SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 
Pénteken adtunk hírt arról, hogy film készül a híres vizilabda mérkőzésről, most megérkezett a sajtótájékoztató időpontja is: 2002. június 1-én a Termál Hotel Boróka II termében, délután 16 órakor.
Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.25.)
 
A Fidesz nem ért egyet a kormányprogrammal 
Pokorni Zoltán, a Fidesz vezérszónoka szerint a benyújtott javaslat nem üti meg egy kormányprogram szintjét.
 
II. János Pál pápa útja Azerbajdzsánba és Bulgáriába 
A pápa azerbajdzsáni látogatása külföldi útjainak sorában a 96., ezúttal egy rendkívül kis katolikus közösség érdekeit ment képviselni a muzulmán többségű szovjet utódállamban, mindössze 120 katolikus él az országban.
 
Meteorit a Merkúrról 
Valószínűleg a Merkúrról származik az a rejtélyes kődarab, amely két és fél éve került elő a marokkói sivatagból. Ha a szakemberek feltételezése beigazolódik, akkor az NWA 011-es lehet az első ismert Merkúr-meteorit.
 
Gyermekkönyvnapok a Millenáris Parkban
A mintegy másfél évtizedes szünet után ismét megrendezett Gyermekkönyvnapokat Janikovszky Éva író nyitotta meg pénteken, Budapesten, a Millenáris Parkban..
 • Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • (máj.24.)
   
  VITA - Demokrácia deficit? 
  A választásokat értékelő vitaindító cikkhez megjött az első alapos hozzászólás. A példa követhető!!!
   
  Harrach interjú a Vasárnapi Újságban 
  A kormány intézkedéseiről és a kereszténydemokráciáról.
   
  Választás 2002 a Kárpátokon túli szemmel 
  A  levél a két forduló között íródott, de most is értékes olvasmány. Hajrá, magyarok!
   
  Melbourne 1956 - ELŐZETES 
  Itthon az oroszok tankjaival, ott a távolban pólósaival hadakoztak a mieink. Most film készül a híre s vizilabda mérkőzésről.
   
  IN MEMORIAM - Péterfi Vilmos 
  Ismét elment egy igaz ember. Gyötrődött a XX. században. Jobbat érdemelt. Most reméljük, megkapja.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.23.)
   
  Orbán Viktor a Reggeli Krónikában - 2002.05.22
  "Azt kívánom a következő kormányoknak is, hogy olyan törvénytisztelő módon tegyék a dolgukat az utolsó pillanatig, mint ahogy a működését hamarosan befejező polgári kormány tette."
   
  Miniszterjelöltek meghallgatása - Parlament
  A szerdai bizottsági üléseken a baloldali képviselők - a polgári oldal tartózkodása, esetenkénti ellenszavazata mellett - támogatták a miniszterjelöltek kinevezését. Egyhangú támogatást senki nem kapott.
   
  2003 végén elérhető a 3,5 százalékos infláció 
  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint 2003 decemberében elérhető a 3,5 százalék körüli év végi infláció, a plusz-mínusz 1 százalékpontos sávot is beleértve. Járai Zsigmond szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte: a keddi 50 bázispontos kamatemelés egyik célja az volt, hogy erősödjék a forint, ez a mostani fejlemények alapján bekövetkezett.
   
  Egyházpolitikai hírösszefoglaló - INFOSENDER
  .
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.22.)
   
  Bővülnek a médiakuratóriumok 
  A polgári oldal ma alkotmánybírósági fiaskótól mentette meg a bal-liberális erőket. Kérdés, hogy a Ház többsége állja-e a ma adott szavát.
   
  Koalíciós hajó 
  1994-ben 54 százalékos többséget nyerve nem volt ráutalva a koalíciókötésre, mégis magához emelte a liberális pártot három miniszteri poszt átengedésével. Most, a számarányok szerint "másfél" SZDSZ-es minisztériummal teljesítené a választói akaratot az MSZP. Ám "kettő és féllel" megfejelte a szükséges mértéket.
   
  Nyílt levél, választások után 
  Horváth Zoltán, Rákosszentmihály plébánosa nyílt levélben foglalta össze, hogy miért vesztettünk, és mi a teendőnk a következőkben, egyházi oldalról nézve.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.21.)
  Idén is Csiksomlyó
  II. János Pál a békéről és a szegénységről 
  II. János Pál május 17-én vette át Belorusszia, Nigéria, Svédország, Benin, Szudán, Izland és Jordánia nagyköveteinek megbízó levelét. Az ebből az alkalomból mondott beszéde a békéről és a szegénységről szólt.
   
  Megújuló egyházi kommunikáció 
  A katolikus egyház szeretné megújítani kapcsolatát a sajtóval, mert vezetői úgy látják, hogy az egyháznak egyre inkább vállalnia kell a nyilvánosságot.
   
  A főállású anyaság intézményének fejlesztése 
  A Magyar Rádió Krónika című műsorában elhangzott Márki Lászlóval, a NOE elnökével készített interjú alapján készült rövidített ismertetés.
   
  Utólag könnyű okosnak lenni... 
  Mindenkit óvunk attól, hogy egyetlen tényezőre vezesse vissza a választások furcsa alakulását. Ám minden - esetleg egyoldalú - elemzésnek is van értelme: feltár egy okot a sok közül. Azok a levezetések igazán értékesek, amelyek révén az ember saját maga számára fogalmaz meg tennivalót.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.20.)
   
  VITA - Demokrácia deficit 
  Ezt a tanulmányt, amely cáfolja, hogy létezik "kormányváltó többség", továbbá kifejti véleményét a választási csalásról és az 1997. évi C. törvényről egy vita kiindulásának tekintjük. Az Orbán és Medgyessy beszédekről többen kifejtették véleményüket, reméljük most is így lesz. Írjatok, csak ide kell kattintani.
   
  SZEMBESÍTŐ - Az orosz államadósság eladásáról 
  A szocialisták szerint elkótyavetyélte az orosz államadósság egy részét az Orbán kormány. Csaba László cáfolja a vádakat: szakmailag helyes lépés történt és sem megvalósításának módja, sem az eladás időzítése nem kifogásolható. Az ár is megfelelő. Miért támad tehát Burány? Folytatja a kampányt.
   
  A rejtőzködő Isten napja 
  A Heti Válasz interjúja Bíró László püspökkel a pünkösdről és a találkozások öröméről.
   
  Pünkösdi Találkozó Egerben 
  Keresztény családok, közösségek és katolikus hívek részvételével főegyházmegyei Pünkösdi Találkozó kezdődött vasárnap Egerben.
   
  Megújul a fertődi Esterházy-kastély kiállítása 
  A fertődi Esterházy-kastély helyreállításával párhuzamosan a nyáron új elemekkel gazdagodik a kiállítási program: a tárlatvezetést kínai árnyjáték-bemutatóval egészítik ki, s éjszakai gyertyás körutakat szerveznek a látogatók számára.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.19.) PÜNKÖSD
                                              Szeretetét ránklehelte:
                          Ég a pünkösd izzó Lelke,
                          Zúgnak élő nagy szelek.
                                                              Sík Sándor


  Ha rákattintasz, jobban megismered!

   
  Németh Miklós aggódik- nincs egyedül
  Két rossz lépése lehet Medgyessynek, hogy megtartja az ígéreteket, s az hogy nem.
   
  Nem tiltották ki a katolikus egyházat Oroszországból 
  De megpróbálták és ez aggasztó jel az orosz vallásszabadság és demokrácia jövőjét illetően.
   
  Értelmetlen halál: sátánista jelek a halott fiú mellett
  A Trencsénben lejátszódótt tragédia legyen figyelmeztetés a hazai jogalkotóknak is.
   
  A Legfelsőbb Bíróság elnöki posztja 
  Várhatóan a jövő héten kezdődnek meg az egyeztetések a parlamenti pártok között a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjának betöltéséről. Megválasztásához az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatára van szükség.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

  Egy pünkösdi királyleány
  (máj.18.)
   
  Fidelitas: új nemzedék jelent meg a magyar politikában 
  Új nemzedék jelent meg a magyar politikában - jelentette ki Gyürk András, a Fidelitas elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol a Fidesz ifjúsági partnerszervezetének parlamenti tagozatáról beszélt.
   
  11,8 százalékkal növekedtek a reálkeresetek 
  A reálkeresetek az év első három hónapjában 11,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
   
  Kézművesek kiállítása az Iparművészeti Múzeumban 
  A Kossuth és kora, valamint a Magyar Kézművesség 2002 című pályázatra beérkezett munkákból nyílt kiállítás pénteken Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.17)
   
  Nemzeti Gyásznap
  Tegnap elhúnyt az utolsó móri áldozat is. 
   
  Útravaló a megújult parlamentnek 
  Bizonyára nem nekünk szánta, de nekünk is szól François- Xavier Nguyen Van Thuan bíboros üzenete.
   
  Az olvasó kérdez, a MHL válaszol 
  "A déli hírekben hallom, hogy Demszky Gábor lemond parlamenti mandátumáról és saját helyére Mécs Imrét javasolja. Ki tudja, hogy ez mennyire felel meg a választási törvényeknek?"
   
  Orbán Viktor Bocskai-díjat kapott 
  Orbán Viktor távozó magyar miniszterelnöknek ítélték oda az idén a budapesti székhelyű Bocskai Szövetség díját.
   
  Széchenyi-terv: 1,2 milliárd  támogatás lakásépítésre 
  A Gazdasági Minisztérium (GM) a Széchenyi-tervben meghirdetett lakásprogram keretében kiírt pályázatok közül 14 támogatásáról döntött; a megítélt támogatás összege mintegy 1,2 milliárd forint.
   
  A Történelmi Igazságtétel Bizottság állásfoglalása 
  Márai Sándor prófétikus szavait idézve: "A kommunizmus megbukott mindenféle értelemben. De a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem mezítelen életét és a zsákmányt.".
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.16.)
   
  Holland kereszténydemokrata győzelem
  Kiütéssel győzőtt a holland Kereszténydemokrata Tömörülés a nyolc éve kormányzó baloldallal szemben.
   
  Orbán és Medgyessy beszéde a parlementben
  Tegnap Varga László körelnök méltón és okosan látta el feladatát, szavai iránymutatók lehetnek a későbbiekben is. A leköszönő és a kijelölt miniszterelnök beszédének komoly politikai jelentősége volt. A napirend többi része rutin.
   
  A demokráciaközpont jelentése 
  A demokráciaközpont jelentése a maga szikár mivoltában is elgondolkodtató. Talán sokakat megzavar, hogy egy ilyen jelentés után miért nincs nagyobb reakció. Félő, hogy a jogállamba, mint értékbe vetett hit sokakban meginog. Ez érthető, de ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket is. Mindeközben dolgozzunk azon, hogy a jog és az erkölcs közelítsen egymáshoz.
   
  Szombat: Búcsú Csíksomlyón
  A Hargita Népe című újság tegnapi számából három rövid cikk. Fontos: Aki nem tud elmenni, megtekintheti a búcsút élő közvetítés révén.
   
  A Fidesz-frakció a Batthyány-örökmécsesnél
  Pokorni Zoltán szavai szerint a Fidesz képviselőcsoportjának következő négyéves tevékenységét olyan alapértékeknek kell meghatározniuk, mint a szabadság és a nemzeti függetlenség.
   
  Mikola István a tárcát "felfutó állapotban" adja át 
  Az Egészségügyi Minisztériumot jó állapotban adjuk át utódomnak, mert a tárca kiváló menedzsmenttel, döntés-előkészítési és végrehajtási rendszerrel működik, költségvetése pedig, ha szárnyalónak nem is mondható, de stabil - mondta kedden Mikola István.
   
  Egyházpolitikai hírösszefoglaló - INFOSENDER
  .
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.15.)
   
  Szlovák és magyar  püspökök tanácskozása 9:00
  A magyar püspökök megismételték a Szlovákiában élő magyarok kívánságát magyar anyanyelvű püspök kinevezésére. A szlovákiai püspökök a kérést megértéssel fogadva kilátásba helyezték, hogy a közeljövőben ismét megfelelő jelöltet terjesztenek a Szentatya elé.
   
  II. János Pál az internetről 
  A Szentatya az internetben is látja az Evangélium terjesztésének lehetőségét. És mi?
   
  Ne hagyd el az őrhelyedet - Add tovább 
  A választások után lassan kezd lecsitulni a felháborodás. De a lényegről soha nem szabad elfelejtkezni, s az őrhelyet el nem hagyhatjuk. Kerényi Lajos atya két őrhelyet nevez meg: a hitet és a családot.
   
  Épitkezni - Tamási Orosz János 
  A választások után lassan kezd lecsitulni a felháborodás. Vannak akik még mindig a jog útvesztőiben bolyonganak és igazságot keresnek. De az igazság elfedheti a lényeget: a magyar társadalom fele nem osztja értékeinket. Lehet, hogy ez csak a kisebbik fél, de ne ezen tépelődjünk. Tamási Orosz régi szárszói beszéde az építkezés felé tereli gondolatainkat. Terelje lépteinket is.
   
  Épitkezni - Hont András cikke nyomán 
  A választások után lassan kezd lecsitulni a felháborodás. Hont András cikke mélyebbre lát, mint a választási eredmények. Rámutat annak a két világnak a természetére, amely megközdött egymással. És kijelöli a feladatot is: egyre kevesebb olyan ember legyen, akit a külvilághoz csupán a pletykalapok, a televíziók bulvármagazinjai kapcsolnak.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.14.)
   
  Négy év - Erdélyből nézve 19:15
  Négy év - ez a két szó Erdélyben egy meghatározott időszakot jelent, legalább 2-3 generáció számára. Az akkor négy évhez hasonló az az élmény, amit a mostani magyarországi polgári kormányzás jelentett számukra.
   
  IKSz közlemény - Antall szobor Budapesten
  Egy nappal a negyedik szabadon választott Országgyűlés nyitónapja előtt az IKSZ minden képviselő és az egész ország figyelmét felhívja arra, hogy a közéletben olyan felkészült és jellemes emberekre van szükség, mint Antall József. Ezért az IKSZ Antall József emlékének megőrzése céljából aláírás-, és adománygyűjtést indít, hogy a budapesti Moszkva téren szobra álljon a néhai miniszterelnök úrnak, és a teret is nevezzék el róla.
   
  Megnyílt a Szent István-könyvhét Budapesten 
  Tizenkilenc keresztény könyvkiadó összesen 63 újdonságot kínál a hétfőn megnyílt, immár 10. alkalommal megrendezett Szent István könyvhéten Budapesten, az V. kerületi Ferenciek terén felállított standokon.
   
  Volt átvilágító bíró levele Medgyessy Péterhez 
  Tarr György egykori átvilágító bíró levelet intézett Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölthöz, amelyben kifogásolta: a politikus annak ellenére vállalta a jelölést a kormányfői posztra, hogy az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott bizottság 1997-ben az átvilágítási törvény alapján érintettnek találta.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.13)
   
  Ismét a csángókról és a státustörvényről12:30
  A román szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint nem tudnak magyarul, akik magyar misét kértek Iasiban. Vajon miért kérték akkor, tehetjük fel a kérdést. Figyelemre  méltó, hogy az elnök úr nem veszi komolyan az MSZP-nek az Orbán-Nastase megállapodás felülvizsgálatára tett ígéreteit.
   
  Mi van veled, Pannon Rádió? 
  Sokan szeretik, mégtöbben hallgatják. Kérdés, hogy meddig illetve mit hallhatnak majd.
   
  Magyar Nemzet előfizetési akció 
  A polgári oldal egyetlen napilapja a Magyar Nemzet. Ne hiányozzon az otthonainkból!
   
  Bikavér konferencia Egerben 
  Az egri bikavér hazai és külhoni hírnevének erősítése érdekében Bikavér Konferenciát és hozzá kapcsolódóan Nemzetközi Bikavér Borversenyt rendeznek június 6-tól 8-ig Egerben.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.12.)
   
  Megegyezett a négy párt
  Engedett az MSZP: 1-2 fős kormánypárti többség lesz a bizottságokban. 
  Ebben a ciklusban 5 alelnöke lesz az országgyűlésnek.
  Ez az első jel arra, hogy a 10 fős többség miatt a szocialisták nem folytathatják azon  az  agresszív hangon, amelyet már megszoktunk tőlük. Békésebb húrokat kell pengetniük.
  .
  Mit köszönhetünk Bokros Lajosnak? - Emailen érkezett
  Ezt a nagyon érdekes tanulmányt szerzői bírósági feljelentésnek szánták. Mint ilyen talán nem fog sok port verni maga körül, de a per nélkül is fontos olvasmány.
   
  Fidesz-választmány - Kövér László a választmányi elnök 
  Pokorni Zoltán szerint a választási eredmény ugyan váratlanul érte a polgári összefogást, azonban az megerősödött, és célja - az erős, gyarapodó, polgári Magyarország megteremtése - változatlan maradt.
   
  Orsós magnó múzeum nyílt Terényben17:45
  A politikai élet megy a maga útján, közben az emberek is teszik a dolgukat. Egy vidékre költözött öt gyerekes családapa saját erejéből műszaki múzeumot hozott létre Terényben. A megnyitóról szól képes beszámolónk.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.11.)
   
  A kereszténydemokrácia feladatai - Erdélyből érkezett
  Ezt az elemző írást szeretettel ajánljuk az MKDSZ barátainak és természetesen tagjainak is.
   
  A gyűlöletmagvak táptalajra hullottak
  A vizsolyi plébános vagyok. Falum neve minden magyar szívében összefonódott az igével. És a magyar igével. Isten magyar igéjével. Ezért döbbentett meg mindannyiunkat a Vizsolyi Biblia elrablása. De a szomszéd falumban, Göncruszkán ennél súlyosabb is történt.
   
  Széchenyi-terv: turisztikai pályázatok
  A Gazdasági Minisztérium a Széchenyi-terv keretében termál-, illetve gyógyfürdők, a kapcsolódó szálláskapacitás, valamint a kongresszusi turizmus fejlesztésének támogatására kiírt pályázatok közül 17 támogatásáról döntött; a megítélt támogatás összege több mint 3,7 milliárd forint.
   
   Kiss Melitta- Pápai Ferenc: A Házsongárdi temető 
  A térkép és temető ismeretetésünket Dsida Jenő kriptájának bemutatásával zárjuk. A térkép anyaga Hasznos rovatunk Kultúra gyűjteményéből bármikor elérhető.
   
   Honlap ajánló - BKV menetrend
  A BKV honlapján valamennyi busz, villamos, metro, trolibusz, hév és az éjszakai járatok megállókban kifüggesztett menetrendje megtalálható.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.10.)
   
  Erdélyi olvasóink figyelmébe 18:30
  Váradi Péter Pál - Lőwey Lilla:  Erdély - Siebenbürgen - Transylvania című fotóalbumának bemutatói Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán.
   
  Kovács a tűzzel játszik
  Bele gondolt-e valaki a Köztársaság téren abba, hogy milyen indulatokat szabadíthat el Kovács László tegnapi célzása, amellyel Milosevicshez hasonlította miniszterelnökünket? Ez az írás a hasonlat szakmai hibáit taglalja, egyben rámutat, hogy a párhuzam nagyon veszélyes a magukat győztesnek képzelők számára. Lehet, hogy Kovács tudatosan provokált?
   
  Példázat az állatvilágból 
  Hazánk nyugalma ma az oroszlán bölcsességére van bízva.
   
  Gondolatok a Polgári Szalonból 
  Szent Pál szerint: „szenvedéseinkkel is dicsekszünk, mert tudjuk, hogy a szenvedésből türelem sarjad, a türelemből kipróbált erény, a kipróbált erényből pedig remény" (Róm. 5,3).
   
  Daliás idők 
  1988. március 15. A szerkesztőségünkhöz beküldött képen Medgyessy Péter unatkozik, most bizonyára azt mondaná, akkoriban azt sem tudta, hogy Orbán Viktor a világon van és azt sem, hogy fiatalokat tartóztatnak le a Nemzet Ünnepén.
   
   Honlap ajánló - EU-konvent 
  Európa Napja, vagyis május 9. alkalmából Szájer József az EU Konventjével foglalkozó személyes internetes honlapot indított.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.09.)
   
  Fortélyos félelem - ukrán módszerek12:40
  Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok néven egyesületet alapított a Fiatal Baloldal - tudatta kedden Újhelyi István, a szervezet elnöke, aki egyben az MSZP elnökségének tagja is.
   
  Orbán Viktor beszédének  szövege - ADD TOVÁBB 7:40
  A Dísz téren elhangzott beszédet tökéletesen kiforgatta, átértelmezte tegnap az Aktuálisban egy Kovács László nevű ember. Terjesszük tehát az eredetit.
   
  Kovács Balóval az Aktuálisban - Kommentárunk 19:20
  Az MSZP elnöke először szólalt meg hosszabban a választási végeredmény kihírdetése után. Kiderült, hogy szerinte Milosevics miniszterelnök volt. Az Aktuális riportját részleteiben kommentáljuk.
   
  Dísztávirat 
  M.Szabó Imre Dísztáviratban köszönti Kovács László kijelölt külügyminisztert a magyar román viszony javításában elért eredményéért.
   
  Fidesz-frakció alakuló ülés - frakcióvezető Pokorni Zoltán
  A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja egyhangúlag, 151 szavazattal egy évre Pokorni Zoltán pártelnököt választotta a képviselőcsoport vezetőjévé szerdán Budapesten. A frakció alakuló ülésén Orbán Viktor miniszterelnök javaslata alapján választották meg titkos szavazással a képviselőcsoport élére Pokorni Zoltánt.
   
  A 75 éves Paskai László bíboros köszöntése 
  Mádl Ferenc köztársasági elnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntötte 75. születésnapján Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseket szerdán a Parlamentben.
   
   Csáky Pál Ján Sokollal érsekkel tárgyalt 
  Csáky Pál miniszterelnök-helyettes múlt hét pénteken nem hivatalosan tárgyalt Ján Sokol érsekkel a szlovákiai magyar katolikus püspök kinevezésének kérdéséről. A megbeszélésre a magyarországi Pilisszentkereszten szervezett konferencián került sor.
   
  Egyházpolitikai hírösszefoglaló - INFOSENDER
  .
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)


  (máj.08)


  "Az is identitászavart okozhat a Fideszben, hogy az embereket már nem lehet az utcára vinni. Ez a demokrácia óriási teljesítménye: a kétmillió   híve otthon fog ülni, főzi a levesét, és eszébe sincs az utcára menni.”
  Lengyel László nemrégi jóslatának (Magyar Hírlap, áprils 13.) "sikere" újabb bizonyíték: a baloldal semmit nem ért abból, ami most történik.

  A Magyar Nemzet Online képei a keddi összejövetelről:
  Megtelt a Dísz tér Orbán beszédére
  Nem több, mint 1460 nap
  Százezrek a Dísz téren

   
  Politikai nagygyűlés a Várban 
  A Fidesz elnöke szerint az egymásra találás, az összefogás erejét az "irigykedő győző" nem veheti el a polgári tömegektől, és ha ezt a hitet sikerül erősíteni az elkövetkező hónapokban és években, akkor "a polgári Magyarország győzni fog".
   
  Van néhány képünk... 
  A május 5-i Tallózónkban útjára indított kampánnyal kapcsolatos képgyűjteményünket most bővítettük. Továbbra is várjuk olvasóink javaslatait a gyűjteményünk gyarapítására.
   
  Az állami földek eladásának versenyszabályzata 
  Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten aláírta az állami földek eladását ténylegesen is lehetővé tevő versenytárgyalási szabályzatot.
   
   Az Akadémia új elnöke: Vizi E. Szilveszter 
  Az MTA új elnöke az MTI-nek nyilatkozva megtiszteltetésnek nevezte, hogy akadémikus és köztestületi tudós társai bizalmából oly sok kiváló előd után a nagy múltú nemzeti Akadémia elnöke lehet.
   
  Fakultatív magyar oktatás Csángóföldön 
  Két jelentôs csángómagyar településen, Pusztinán és Klézsén összegyűltek a szülôi aláírások. A törvénynek megfelelôen ez lehetôvé teszi, hogy a megyei tanfelügyelôség kérje az oktatási minisztériumtól a magyar nyelv fakultatív iskolai tanításának jóváhagyását a két helység iskoláiban.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.07)
   
  Megegyezés a betlehemi Születés templomáról 19:50
  Az amerikai és európai uniós közvetítéssel létrejött egyezség értelmében az izraeli biztonsági szolgálatok által körözött palesztinok közül 13 embert száműznek Olaszországba, 26-ot gázai börtönökbe küldenek, a többieket szabadon engedik.
   
  Mégis megtartják a holland választásokat 19:00
  Annak ellenére megtartják  a választásokat, hogy az országot megdöbbentette Hollandia történelmének első politikai gyilkossága: tegnap lelőtték Pim Fortuyn jobboldali populista pártvezetőt.
  GYERE EL
  és hozz magaddal még egy embert!

     Május 7-én, kedden 19 órakor
    a Várban, a Dísz téren

  ORBÁN VIKTOR

  mondja el gondolatait
  a Polgári Magyarország jövőjéről.

  Hajrá Magyarország!
  Hajrá magyarok!

   
  Nyugtalan a mi szívünk 
  Veszíteni nem jó, s a vesztes erkölcsi nagysága jól mérhető azon, hogyan fogadja, miként kezeli a helyzetet. Orbán már április 21-én este gratulált Medgyessynek. Ehhez képest balról állandóan jön a kioktatás, a Fidesz nyugodjon már bele végre a ténybe, elvesztette a választásokat.
   
  Batsányi János  - Bíztatás 
  A nyugtalankodóknak, biztatásul álljon itt Batsányi szép verse.
   
  Új pályázatok a Széchenyi-terv keretében - Egészségügy
  A Gazdasági Minisztérium az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve két új pályázatot írt ki a Széchenyi-terv keretében egészségturisztikai központok és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére.
   
  Határon túli magyar ifjúságpolitika - Deutsch Tamás 
  Az ifjúsági miniszter reményei szerint a következő években folytatódik majd az a határon túli magyar fiatalokat érintő intézményesült ifjúságpolitika, amelyet az Orbán- kormány alakított ki az elmúlt négy évben.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.06)
   
  Higgadtan az eredményekről 16:15
  Torday E. Kornél rámutat: morálisan nehezen fogadható el a lejtőn még lentebbre csúszott törpe pártocska mérleg nyelve szerepe, de Mádl elnök úr nem tehet mást, mint a várható többség számára ad kormányalakítási megbízást. Ezért nem a baloldalt kell hibáztatnunk, több úgymond jobb oldali erő is komolyan segített nekik.
   
  JACQUES CHIRAC: 81.96 %
  KÖSZÖNTJÜK A FRANCIÁK ELNÖKÉT!
  Kétmillió személyi számítógép Magyarországon 
  Magyarországon mintegy kétmillió asztali személyi számítógép van használatban, ezek 42 százaléka a háztartásokban, 40 százaléka a vállalati és 18 százaléka a költségvetési szférában működik - közölte a BellResearch és a Think Consulting a Magyar Infokommunikációs Jelentés 2002/I. című közös jelentésében.
   
  Pázmány Európa Napok - beharangozó 
  Az egyház és az Európai Unió kapcsolatát, valamint Magyarország integrációs folyamatát is áttekintik az előadók a Pázmány Európa Napok című kétnapos konferencián, amely szerdán kezdődik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai campusán.
   
  Megjelent a Távoktatás CD-ROM 
  A teljes magyar felsőoktatás a 2002/2003-as tanévre vonatkozó távoktatási kínálata megismerhető a közelmúltban megjelent Távoktatás CD-ROM-on.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.05.)
   
  Lecke az új fiúknak - Surján László 
  Egy ideig úgy látszik gyakran kell majd szégyenkeznünk a negyedik szabadon választott magyar miniszterelnök nyilatkozatai miatt. Valószínűleg hozzá szokott még fiatal korában, hogy úgyis kiigazítják, amit mond a sajtónak.
   
  Mindszenty-emlékhely avatása Esztergomban
  "Ha Mária és a Szent István országa felett lehull a moszkvai hitetlenség csillaga, vigyék testemet az esztergomi bazilika sírboltba."
   
  Fidesz-konferencia a termőföld tulajdonlásról
  Ma Magyarországon közvetlenül vagy közvetett módon 2,5-3 millió ember kötődik az agrárgazdasághoz - hangoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter szombaton Budapesten a Fidesz által a földtulajdonlásról rendezett tanácskozáson.
   
  Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - Kossuth tér
  Tizenötmillió magyar egységéért tüntetett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombaton a Kossuth téren.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Van néhány képünk...

 • Forrás: Kampányarchívum (akár honlapajánló is lehetne)
  (máj.04.)
   
  Szabaddemokraták az országimázsért - Torday E. Kornél 
  Úgy tűnik: a szabaddemokraták a választásokon reprezentálódott társadalmi súlyarányuknak megfelelően juthatnak kormányzati posztokhoz. Értesülések szerint az SZDSZ-nek felajánlott öt tárca, amelyből választhatnak, a közlekedési, a környezetvédelmi, a gazdasági, az ifjúsági, továbbá a most felállítandó informatikai. Amennyiben valósak a vélekedések, úgy megállapíthatjuk: a szabaddemokraták egyetlen egy úgynevezett stratégiai tárca irányításához sem juthatnak hozzá.
   
  A méreg nyelve - Lujza és Jenő
  És akkor "átlendülhet a mérleg nyelve" - ringatják illúziókba híveiket az állampárt utódjával összetartozó, s már régen összenőtt egykori "liberális" párt tagjai.  Sajnos, az egykor nagyra hivatott párt mára nem a mérleg, hanem a méreg nyelvének bizonyult. Végérvényesen a segédpárt, a fegyverhordozó szerepébe süllyed.
   
  Népi kezdeményezés: a szavazatok újraszámlálására 
  A Fidesz népi kezdeményezést indít a választási eljárási törvény módosítása érdekében, hogy lehetőség nyíljon a szavazatok újraszámlálására - jelentette be Szájer József, a párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
   
  Schmitt Pál a főpolgármester-jelöltségéről 
  Schmitt Pál: "Amennyiben valóban felkérnek a főpolgármester- jelöltségre, azt rendkívül nagy megtiszteltetésnek tartanám. Bevallom őszintén; számítottam rá, hiszen az elmúlt 12 év alatt többször is szerepeltem a jelöltek között."
   
  MKDSZ - ülésezett az Országos Elnökség
  Szövetségünk a pénteki országos elnökségi ülésén felkérte Orbán Viktort, hogy vállalja el a védnök tisztet a Szövetségben, a miniszterelnök a felkérést elfogadta. Értékelték a parlamenti választásokat, s elutasították az önálló párttá-alakulás gondolatát.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.03.)
   
  Az MKDSZ Országos Elnöksége a mai ülésen egyhangú szavazással felkérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy egy alapszabály módosítással létrehozandó "védnöki" poszt elfogadásával vegyen részt a szervezet életében. 
  A felkérést Orbán Viktor elfogadta.
  .
  A 176 egyéni választókörzet képviselőinek pártállása 
  Jó ránézni az ország térképére. Az a benyomásunk, hogy a választást a Fidesz csoport nyerte meg. De a jobb alsó sarokban ott van a Főváros térképe is!
   
  A humorban ne ismerjünk tréfát 
  Jó tudni, hogy ha nem is kedvünk szerint alakunak a dolgok, a humorérzékünket nem veszítettük el. Örömmel fogadjuk az olvasóink által beküldött vicceket is.
   
  A Fidesz vezető testületeinek döntései
  Kövér László kerül a Fidesz országos választmányának élére -  Várhatóan Pokorni Zoltán lesz a frakcióvezető - a Fidesz parlamenti frakciója Nemzetvédelmi munkacsoportot hoz létre.
   
  Elmúlt május elseje, de vannak tanulságok
  Karcagon nemcsak a baloldal ünnepelte meg május első napját. A helyi plébánia és a KÉSZ olyan majálist rendezett, amelyre még a Metro című kiadvány is felfigyelt.
   
  Végrehajtotta nagyapja bravúrját a Lindbergh-unoka 
  Hetvenöt évvel a legendás sportpilóta, Charles Lindbergh akkori világbravúrja után, unokája is átrepülte magányosan az Atlanti-óceánt, és csütörtökön délben a párizsi Le Bourget repülőtér betonján landolt, ugyanott, ahol nagyapja.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.02.)
   
  A beetetés vége - Megszűnik a Mindenkinek csomag22:22
  A Matáv 60 nap múlva megszűnteti a Mindenkinek nevű és az intenetezést (is) támogató csomagját. Titakozzunk! Lehet, hogy falra hányt borsó, de magunknak tartozunk vele.
  Május 15-én 14 órakor lesz az új országgyűlés alakuló ülése.
  A levezető elnök ismét Varga László lesz, immár harmadszor.
  Erre már volt példa, de arra nem, hogy egy évezred legutolsó; és az új évezred első ciklusát ugyanaz a korelnök vezesse le. Ezt a rekordot ezer évig nem dönti meg senki.
   
  IKSZ közlemény - Erzsébet téri park megnyitásáról 10:00
  Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) felszólítja Budapest főváros vezetését, hogy hagyjon fel dacpolitikájával, és - a városlakók érdekeit szem előtt tartva - vegye át és nyissa meg az újonnan állami pénzből megépült Erzsébet téri parkot.
  Tűz van Betlehemben, közvetlenül a Születés Temploma mellett, jelentette csütörtök reggel a CN N. A szembenálló felek - mit is várhatnánk tőlük - egymást hibáztatják.
  .
  12 pont a sajtószabadságról - M.Szabó Imre
  12 fájdalmas pont mai média viszonyainkról. Szégyen - mondhatni egy szóval. Védekezés? Értő nézővé / olvasóvá válni.
   
  Darabokra szaggattatnánk - Torday E. Kornél
  Darabokra szaggatnánk, ha hagynánk magunkat. De nem tesszük. Minden erőnkre szükség van, mert a megnyugvást sürgető szavak a végső harc előhírnökei.
   
  Sokan vagyunk - Torday E. Kornél 
  Sokan vagyunk, de nem elegen - miniszterelnökünknek ez a mondása sokáig a fülünkben cseng. Torday E. Kornál ebben az írásban azt vizsgálja, mit tegyünk, hogy ez a sokaság megmaradjon.
   
  Miért szavaznék a Fideszre? - Stefaniga Szilárd 
  Ez az írás jól érzékelteti annak a két világnak az eltérést, amely közül kellett most választani az országnak.
   
  Demokratikus offenzíva 
  Add tovább! jelezte az email, amely ezt az írást hozta. Rövidesen megérkezett egy másik példány is. Lehet, hogy az SMS kampány után itt az email kampány is? Ideje, mert már csak négy év van a választásokig. Mi ezúton adjuk tovább, olvassátok.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (máj.01.)
   
  A múlt elkezdődött - 19:17
  Kedves MSZP szavazók!Győzzetek meg, hogy Medgyessy alkalmas lesz miniszterelnöknek, hogy tudni fog normálisan tárgyalni az Európai Unióval, hogy lesznek saját gondolatai is, nem csak diktálnak neki. Hogy nem fog klientúra rendszer kiépülni, annak ellenére, hogy például Medgyessy ügyvédje lesz az igazságügy- miniszter.
   
  Gondolatok innen-onnan május elsejére
  Nincs ünnepi hangulat, pedig évszázadok óta ünnepelnek ezen a napon.
   
  Kormányülés - sajtótájékoztató 
  Az állami tulajdonban lévő földeket versenytárgyalás formájában azonnali értékesítésre tűzik ki - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón... A kormány minél hamarabb szeretne megállapodni a Mol- gázüzletág megvásárlásáról, így a tárgyalások gyors előrehaladásában érdekelt - mondta. Hozzátette: "a kormányváltásig erre a lehetőség rendkívül szűkös, de nem reménytelen".
   
  Háborút indítottak - Torday E.Kornél
  Aki hétfőn este belenézett a „Legyen ön is milliomos" kvízjátékába, döbbenetes élménnyel gazdagodhatott. Elhangzott egy kérdés: mikor volt Nagy Imre újratemetése? 1985, 1989, 1992, 1996? A versenyző - harminchárom éves, végzettsége vegyészmérnök, foglalkozása biztosító cégnél csoportvezető - nem tudta. A közönség segítségét kérte...
   
  1915 április 24.: egy elfelejtett genocídium 
  Az örmény genocídium neve „Metz Yeghern", vagyis „nagy rossz". Ezen a néven vonult be a történelembe a XX. század elsô nagy népirtása. Az 1915-ben véghezvitt tömegmészárlás több, mint 1 millió 500 ezer örmény életét oltotta ki.
   
  Egyházpolitikai hírösszefoglaló - Infosender
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)