Archív anyagaink
2004. január

(jan.31.)

Szalonképtelenek  

Túlérzékenyen reagált néhány szocialista az Európai Néppártnak a kommunizmust elítélő javaslatára. Nem ismerik talán a mondást: akinek nem inge, ne vegye magára...

Az EU-posztok ügyében is megszegte Kovács a szavát   

Szájer József pénteken közölte: a külügyminiszter nem tartotta be azt az ígéretét, hogy a kormány egyeztetni fog az ellenzékkel a Magyarországot illető európai uniós posztok betöltéséről. "A külügyminiszter esetében itt szószegés történt" - mondta a politikus budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fővárosi  Fidesz-MKDSZ képviselőcsoport közleménye  

A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakciója sajnálattal állapítja meg, hogy Demszky Gábor ismét igazolta: nem a budapestiek főpolgármestere. Nem érdekli Budapest, nem érdeklik a budapestiek, csak az európai parlamenti kampányára koncentrál.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szövetségének közleménye    

A Magyar Társasházkezelők Országos Szövetsége ezúton tiltakozik az elmúlt tíz év legmagasabb lakhatási költség emelése emelése ellen.

Röviden

Tudás alapú társadalom? Magyar Bálint beismerte: OECD összehasonlításban, de önmagában is kevés az a GDP-hez viszonyított egy százalék amit ma Magyarország kutatás-fejlesztésre költ. Az európai uniós átlag 1,8 százalék és az is nagyon jelentős lemaradást mutat az Egyesült Államokhoz vagy Japánhoz képest.

 

Romanek Inka festőművész kitapintható, vakírással feliratozott képeiből nyílt kiállítás csütörtökön az Almássy Téri Szabadidőközpontban. "Kérem, próbálják meg csukott szemmel nézni a képeket, ahogyan a látássérültek: ne a szemükkel, a szívükkel lássák" - ajánlotta a különleges tárlat megnyitóján Váczi András, a szabadidőközpont igazgatója.  Élményt jelentett Érdi Tamás vak zongoraművész játéka és a vers, amelyet Adél, a képek egyik főszereplője, Romanek Inka vak kislánya mondott el a megnyitón.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.30.)

Az EBRD figyelmeztetése  

Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban gyors költségvetési korrekcióra van szükség a pénzügyi krízis elkerülése érdekében - jelentette ki Willem Buiter, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza.

Égszakadás, földindulás    

A HVG így fogalmaz: "január közepére drámaian megváltozott a politikai és gazdasági közhangulat." 

Szájer József és Michl Ebner   

Szájer József és Michl Ebner közös sajtótájékoztatót tartott az Európa Parlamentben abból az alkalomból, hogy a parlament elfogadta a következő ciklus bizottságainak feladatköréről szóló határozatot.

Röviden

A szaktárca szerint: Legalább tíz év kell ahhoz, hogy az egészségügy helyzete érezhetően javuljon.

Igaz, kis korrekcióval: Legalább tíz MSZP mentes év kell ahhoz, hogy az egészségügy helyzete érezhetően javuljon.

 

A gazdaság alapjait figyelembe véve várhatóan gyengül a forint az euróval szemben az év első felében. Ez magas kamatszint fenntartására kényszeríti a jegybankot, ha az tartani akarja a 2005 decemberére kitűzött négyszázalékos inflációs célját - áll a Goldman Sachs befektetési bank elemzésében. Becslésük szerint idén 2,4 százalékkal bővül a magyar gazdaság. Fél év múlva 285 egy év múlva 295 Ft-os euróra számítanak

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.29.)

A BBC megint példát mutat  

A BBC elnöke lemondott. Vajon hány olyan főszerkesztő van, akinek lapjában politikusok lejáratására alkalmas, megalapozatlan híreket nem közöltek? El lehet-e érni valaha, hogy az ilyen vádaskodás miatt távozzanak jól fizetett posztjukról a vétkesek?

Elmarasztaló jelentés Magyarország agrárszektoráról  

Egyedül Magyarországról fogalmaz meg erősen elmarasztaló véleményt az a jelentés, amelyet az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában az EU-hoz csatlakozó országok agrárszektorának felkészüléséről fogadtak el .

A fővárosi Fidesz-MKDSZ javaslata a közbiztonság növelésére  

"Javaslatot teszünk arra a közgyűlés csütörtöki ülésén, hogy a főváros a 2004. évi költségvetés terhére vállaljon kötelezettséget 300 millió forint biztosítására a közbiztonság javítása érdekében"

Újabb támadás a polgári körök ellen 

Nem létezik a polgári körök zárt levelezőrendszere, amelyre a Bencsik-ügy bírája, Cserni János megfenyegetéséről a Népszava szerdai számában megjelent cikk hivatkozik - mondta Hende Csaba, a polgári körök koordinátora

Röviden

A Progressz M-48 teherűrhajóba a szétkapcsolás előtt Alekszandr Kaleri orosz és Michael Foale amerikai űrhajós az ISS-en öt hónap alatt összegyűlt 1393 kilogramm szemetet rakodott át, amely a szétválást követő néhány óra múlva becsapódik a  Csendes-óceán előre kijelölt térségébe. Ezen a területen - Új-Zéland és Dél-Amerika között - megközelítőleg 4 kilométeres mélységben nyugszik majd a teherűrhajó maradványa, ugyanis  az űrállomáson feleslegessé vált szemét és a teherűrhajó tömegének nagy része még a légkörbe belépéskor elég.

 

Február közepén tartandó országos méretű demonstráció megtartásáról döntött szerdán Kecskeméten a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma. Zsikla Győző közölte: a tiltakozó akciókkal a mezőgazdaság általános válságának haladéktalan kezelését kívánják a kormánytól kikényszeríteni.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.28.)

TÁGULÓ LÁTÓHATÁR - Kitekintő - betekintő   

Hogyan lesz valakiből EU biztos?

Biztosok "tanulópárban" 

Nyilvánosságra került, kik lesznek azok a biztosok, akik mellé beosztják a tíz új tagállam első biztosait.

A kórházak a tavalyinál is kevesebb pénzt kapnak  

A megszorítások miatt a kórházak idén tíz százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint tavaly - közölte Selmeczi Gabriella fideszes képviselő a frakció sajtótájékoztatóján. Kökény Mihály egészségügyi miniszter "a legrosszabb szocialista pénzügyminisztereken is túltesz abban, hogy miként kell pénzt elvenni a kórházaktól és hogyan kell a betegekkel fizettetni az egészségügyi ellátásokért".

A dolgozni akaró többgyermekes szülőktől vonnák el a pénzt 

A dolgozni akaró, többgyermekes családok adókedvezményének csökkentését, lassú megszüntetését látja Harrach Péter abban az MSZP által szorgalmazott elképzelésben, amely összevonná a családi pótlékot és az adókedvezményt.

Röviden

Orbán Viktor évértékelő beszéde - a Hír Televízió február 10-én kedden 18 órától élőben közvetíti Orbán Viktor évértékelő beszédét. A beszédet vágatlanul megismétlik aznap este 21 órakor.

 

Május elején kezdi meg működését Magyarországon a Wizz Air olcsó jegyes légitársaság. Kezdetben budapesti és katowicei központtal indít járatokat Nyugat- és Dél-Európa nagyobb városaiba. Később a járathálózat Észak-, valamint Közép- és Kelet-Európa nagyobb központjaira is kiterjed majd. A társaság négy repülőgéppel kezdi meg működését, a gépek számát az év végéig tízre kívánják növelni. A Wizz Air a negyedik Magyarországra is repülő fapados társaság lesz, s a második magyar tulajdonban lévő a SkyEurope után. Alapítója és igazgatója a Malév tavaly tavasszal menesztett vezérigazgatója, Váradi József.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.27.)

Horn és Schmitt  

A Horn-Schmitt találkozó két eleméről.

A média-fogyasztás kockázata és gazdagító hatása  

A Szentatya értelmes és felelős média-fogyasdztásra buzdítja a családokat és kéri a gyermekek védelmét, megfelelő nevelését. Tanácsai alkalmasak arra, hogy kivonjuk magunkat a médiaterror bűvhatásából.

Már lehetne pénzügyminiszterünk   

A kormánypártok nem akartak új pénzügyminisztert. A régi bejelentette, hogy a gazdaság köszöni, jól van. Viszont az ördög elvitte a fináncot...

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás ideje  

Amiként egy éve, most is felhívjuk a figyelmet az APEH internetes oldalára, ahonnan az adóbevalláshoz kaphatunk hathatós segítséget.

Röviden

A EU tagállamok ideiglenesen visszaállítják a sertéshús exporttámogatását. A szubvenció nem vonatkozik a 12 tagjelölt országba szállítandó sertéshúsokra, azért mégis kellemetlen: a harmadik piacokon – például a csatlakozó országok számára oly fontos orosz piacon – rontani fogja azok versenyhelyzetét. Mégsem szólhatunk a rendelkezés ellen, hiszen nemrég Magyarország is elkezdte támogatni a sertés és a marhahús kivitelét.

 

Vitányi Iván egy tanácskozáson: Pártunk tetszhalott. Azt mondom: Kelj fel és járj. Emlékeztetőül: Jézus nem tetszhalottat, hanem halottat támasztott fel ezekkel a szavakkal, viszont Vitányi valószínűleg messzebb van Jézustól, mint a halott a tetszhalottól. Kérdés: Tetszett-e Vitányi tetszhalottja Kovácsnak, amikor hallotta?.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.26.)

Listák 

Az MSZP és az MDF fantom listát állít az európai választásokra. Az SZDSZ pedig fantom képviselőt készül Brüsszelbe küldeni.

Ungváry Zsolt: Gulliver Hunniputban  

Hosszú utazásai során Gulliver különös országba érkezett. Ennek az államnak a kormányzati politikusai mind-mind törpék voltak. Kíváncsi kérdésére, hogy mi ennek az oka, azt a választ kapta: ennyire mertek kicsik lenni. De még ennél is érdekesebbet tapasztalt: megmagyarázhatatlan, furcsa szokásokat.

Veszi vagy eladja az M5-öst a kormány?   

A Fidesz csak remélni tudja, hogy a kormány olyan megoldást választ az M5-ös autópálya kivásárlását célzó tárgyalásokon, amely nem kizárólag politikai marketingjét segíti és ígérgetései árát nem az elkövetkező nemzedékekkel fogja megfizettetni - mondta Fónagy János fideszes parlamenti képviselő

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Az elmúlt tizennégy évben az RMDSZ nagy mértékben megteremtette az autonómia eléréséhez szükséges feltételeket - jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton Marosvásárhelyen a Kereszténység és Közélet című keresztényi tanulmányi napokon tartott előadásában.

 

A keresztény életöröm megélésére, a kapcsolatok építésére és a generációk közötti összhang megteremtésére buzdít februári körlevelében a farsangi és a báli időszak kapcsán Bíró László a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.25.)

Vasárnapi vers Juhász Gyulától 

 Nem lehet senki Krisztus tanítványa, ha embertársát gyűlöli. Még ha politikus is az Istenadta, ráadásul a másik oldalról...

Táguló-látóhatár: Regionális fejlesztések az Unióban  

A régi és az új tagállamok előreláthatóan azonos összegben kapnak majd regionális fejlesztési pénzeket.

A Kárpát medence előnyei 

Az időjárást nem szokás dicsérni, sőt sokan mondják, Árpád mehetett volna kissé arrább is. Vegyük észre, jó ez a menedék a zivataros időkben...

Meghívó   

Január 29-én az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Dr. Balsai István volt igazságügy miniszter.

 

Röviden

Baranya megyében 100 élve születésre 70 terhesség-megszakítás jut, ami magasabb az országos átlagnál. 2002-ben 100 szülés mellett országosan 57 abortuszt végeztek el, míg Nyugat-Európában ennél jóval kevesebb nő dönt úgy, hogy megszakítja a terhességét. Franciaországban és Olaszországban például 100 élveszülésre mindössze 5-12 terhesség-megszakítás jut. Az abortusz mellett döntők nagy része 18 év alatti fiatal.

 

A WHO adatai szerint a megelőzhető kockázati tényezők – többek között az étrend, a testmozgás – felelősek az évi 56,6 millió haláleset ötvenkilenc százalékáért. Ezért a WHO alacsonyabb cukor-, só-, és telítettzsír-fogyasztást javasol. Sürgeti a kormányokat, hogy ösztönözzék az egészséges étkezési szokások elterjedését olyan eszközökkel is, mint az adóztatás és a támogatási politika.  Az amerikai delegáció megvétózta a javaslatot, mert szerinte "több tudományos bizonyítékra van szükség a javaslatok megalapozásához". A washingtoni tisztségviselők azzal is érveltek, hogy az étkezési szokások megváltoztatása sokkal inkább az egyének felelőssége, semmint a kormányoké. Az Egyesült Államok ezek szerint meghátrált a hazai élelmiszeripar és különösen a cukorgyártók előtt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.24.)

Ismét egy látszat lépés avagy Draskovics futása 

Egyelőre megfutott a felelősség vállalása elől a kijelölt pénzügyminiszter. A kormány pedig nem hajlandó feltárni, mekkora az a baj, ami miatt 120 milliárdos megszorító csomagot terveznek.

Nincs új a nap alatt... 

Pozsgay Imrének 1981-ben azért kellett távoznia a kormányból, mert kifogásolta azt, hogy a gazdasági terveket hamis adatokra építették. A Medgyessy kormány ugyan ezt tette. Sőt még az Európai Uniót is ezekkel "vezette meg." Kár volt.

A szlovákiai Bartók-gyűjtemény anyagai Magyarországon  

Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter pénteken átadta a szlovákiai Bartók-gyűjtemény kiadás alatt álló anyagainak másolatát. A hangfelvételek kéziratos dokumentációjának másolatai a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézethez kerültek. A népdalok kottáját és szövegét tartalmazó gyűjtemény bekerül a Bartók Archívumba, ezáltal kutathatóvá válik a magyar szakemberek számára.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának közleménye  

A Kárpát-medencei magyar kulturális szervezetek vezetőinek a magyar kultúra napján, 2004. január 22-én Zentán megtartott ülésének zárónyilatkozata.

Röviden

Lehet, hogy 2002-ben nem voltunk elegen, de most már elegünk van... Már Thürmer Gyulának is! Szerinte: "Egy olyan kormány, amely egy hónap leforgása alatt megváltoztatja az Országgyűlés által elfogadott költségvetést, nem lehet életképes, mennie kell!" - A kormány politika a választási program legalapvetőbb tételének, a szociális rendszerváltásnak a megsértésével teljesen elvesztette hitelét.

 

A tejtermelők az uniós csatlakozásig literenként 75 forintos, a csatlakozás után a jelenlegi uniós átlagárnak megfelelő 84,52 forintos irányár, valamint 72 forintos intervenciós felvásárlási ár mielőbbi meghirdetését követelik a kormánytól - hangzott el Kecskeméten tartott országos nagygyűlésükön.

 

Lemondott posztjáról az Irakban tevékenykedő amerikai fegyverkeresők vezetője, David Kay. Kay egy interjúban kétségbe vonta, hogy az arab ország nagy mennyiségű vegyi és biológiai fegyvert halmozott volna fel. "Úgy gondolom, hogy nem léteztek" e fegyverek - hangsúlyozta.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Esküdjön meg Draskovics
  A Fidesz semmi akadályt nem gördít az elé, hogy a kijelölt pénzügyminiszter már hétfőn hivatalba lépjen.

 • Ez európai Mars kutatás is fontos eredményeket hozott
  Az amerikai Mars kutatás csodálatos sikere mellett sem elhanyagolható az európai expedíció eredménye: valaha folyékony víz volt a Marson.

 • Kasza József: magyar-magyar egyetértésre lenne szükség
  Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke egyetért azzal a felvetéssel, hogy magyar-magyar egyetértésre lenne szükség a határon túli magyarság megmaradását szolgáló össznemzeti konszenzus kialakításához. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke múlt vasárnap tett javaslatot egy magyar-magyar paktumra, mert szerinte nemzeti összefogásra van szükség a határon túli magyarok megmaradását szolgáló nemzetstratégia kialakításához.

 • Hatmilliárd forint hiányzik a fővárosi kórházak idei működéséhez
  Az egészségbiztosító az idén a szükségesnél 5,5 százalékkal, hatmilliárd forinttal kevesebb pénzen finanszírozza a fővárosi kórházak működését .

(jan.23.)

A polgári köröket a közös szellemiség irányítja 

A polgári köröket közös szellemiség irányítja, amelyet Orbán Viktor képvisel, tagjai nem pártban akarnak politizálni, hanem közösséget akarnak formálni - mondta Szemkeő Judit.

Magyar Kereszténydemokrata Szövetség közleménye  

Az MKDSZ ügyvezető elnökségének közleménye Bencsik András ügyében.

A Fidesz gazdasági kabinetjének közleménye  

Megoldás és kárcsökkentés helyett továbbra is fontosabbnak tartja a leváltásokat az MSZP.

Röviden

A Magyar Kultúra Napján, ötödik alkalommal nyílt kiállítás a Kortárs költészet - kortárs grafika című pályázat anyagából Kecskeméten, az Erdei Ferenc Művelődési Központban.

 

A kormány nagyszabású örömünnepek megtartására és támogatására készül Magyarország európai uniós csatlakozásának napjára, a rendezvények egyszerre lesznek modernek, érdekesek és európaiak - jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) koordinációs politikai államtitkára. Az április 30-i és május 1-i központi rendezvényekre 390 millió forintot költenek, míg a vidéki programokra pályázatok útján 400 millió forintot osztanak szét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be a diákhitelről
  A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be, amelynek elfogadása biztosítaná a diákhitel-rendszer hosszú távú működését, és csökkentené a hitellel rendelkezők terheit - jelentette be Pokorni Zoltán (Fidesz) és Tállai András (Fidesz) csütörtöki sajtótájékoztatóján. Tállai András elmondta, hogy a törvényjavaslat, amely január elsejétől visszamenőleges hatállyal lépne életbe, a személyi jövedelemadóról és a társasági adóról szóló törvényt módosítaná. A javaslat szerint a munkáltató vállalná a diákhitel előtörlesztését munkavállalója helyett, és ezt az összeget nem terhelnék adók, illetve járulékok.

 • Ráfaraghatunk: egyéni vállalkozótól le kell vonni az SZJA előleget!
  Az SZJA törvény kiegészült egy bekezdéssel, ami következtében, ha egyéni vállalkozótól fogadunk be egy számlát, akkor van, hogy le kell vonnunk belőle az SZJA-t kifizetéskor. Miért van szükség minderre? Nem tudunk másra gondolni, mint csak arra, hogy ha valaki nem vonja le az előleget, akkor az megbírságolható. Ha levonja, akkor pedig évközben bevétel az államkasszába. Arra már nem is merünk utalni, hogy megfelelő gazdaságpolitikával, gazdaságélénkítéssel is lehetne növelni az adóbevételeket már évközben is. Csak ahhoz kellene gazdaságpolitika, ami élénkít.

 • Négypárti egyeztetés a honvédség átalakításáról
  A honvédség védelmi képességeinek megtartása, illetve az önkéntes hivatásos haderőre történő áttérés, ezen belül a honvédelmi kötelezettség fenntartása volt a honvédség átalakításáról tartott négypárti egyeztetés központi kérdése.

 • Egyelőre hiányzik a forrás az ivóvíz arzénmentesítéséhez
  A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium idei költségvetésében nincs önálló fejezetben elkülönített forrás az ivóvíz arzéntartalmának csökkentésére - mondta Békéscsabán Hideg András, a Békés Megyei Vízművek Rt. vezérigazgatója.

(jan.22.)

A Himnusz születésnapja - a Magyar Kultúra Napja

Tizenöt esztendeje ünnepe a magyar kultúrának január 22., tisztelgésül az előtt, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 181 éve e napon fejezte be Hymnus című költeményét. Sok helyszínen sokféle ünnepséggel tisztelgünk Kölcsey és Himnuszunk előtt.
(Érdekesség: a Himnusz japán fordítása: 1.rész, 2.rész)

A katolikus iskolák sorsa és feladata a XXI. században 

A Magyar Kultúra Napjára való tekintettel emeltük ki a Tallózóból a fő helyre Jelenits István piarista atya, gimnáziumi és egyetemi tanár előadásáról a beszámolót, melyet a soproni Szent Orsolya Iskola dísztermében tartott.

Képviselőink műhelyéből: Három milliárd forinttal több jut nekünk  

Sorozatunk következő írásában Surján László brüsszeli munkájának várható eredményéről számol be.

Felsőoktatási reformkoncepció  

Az oktatási tárca korlátozná az egyetemi oktatók többszörös munkavállalását a várhatóan februárban kormány elé kerülő felsőoktatási reformkoncepció szerint, és a tanároknak egy intézményt kell a jövőben megjelölniük főállásként. A normatívát a főállásként megjelölt intézmény kapná, s az oktató további egy felsőoktatási intézményt jelölhetne meg, ahol mint vendégtanár oktat.

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör közleménye   

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör veszélyes folyamatként értékeli azt, hogy a politika és a sajtó egyre gyakrabban él vissza a polgári körök nevével.

Intőt kapott a magyar gazdaság - Brüsszelben is  

"A magunk részéről azt reméljük, hogy ha a kormány nem hallgat az ellenzék figyelmeztetéseire, talán az Európai Bizottság szakértőire oda fog figyelni."

Röviden

A Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége csütörtöki ülésén tárgyal arról, hogy kezdeményezzen-e eljárást Ragáts Imre ellen, a volt tévéelnök decemberi távozásának napján nyilvánosságra került filmszerződés kapcsán.

 

Tartós letétben marad a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Golgota című festménye, így együtt maradhat a Munkácsy-trilógia

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A kormány kezében van a döntés az euróbevezetés időpontjáról
  A kormány kezében van a döntés az euróbevezetés időpontjának kijelöléséről - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke újságíróknak a Budapesti Áru- és Értéktőzsde 140 éve című konferencián.

 • Draskovics nyilatkozzon az önkormányzatok finanszírozásáról
  A kijelölt pénzügyminiszternek most, az önkormányzatok költségvetésének tervezésekor kell nyilatkoznia arról, hogy a 120 milliárd forintos megszorító csomag érinti-e a helyhatóságokat. "Az önkormányzati rendszernek fogalma sincs, hogy mit csináljon, nem tudja megtervezni a költségvetését, olyan helyzetbe hozta a kormány" - mondta Kósa Lajos Debrecen polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő.

 • A MKIK EU-integrációs centimétert adott át Mádl Ferencnek
  Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke "EU-integrációs centimétert" adott át Mádl Ferenc köztársasági elnöknek szerdán, a Sándor-palotában. Parragh László az átadáskor hangsúlyozta: a kamara a csatlakozásig még hátralévő 100 nap teendőire kívánja a figyelmet felhívni a 100 centiméteres szalagra felírt feladatokkal.

 • Fitch: romlani fog Magyarország besorolása, ha nem lesz költségvetési szigor
  A magyar adósosztályzat kilátásának negatívra rontása óta bekövetkezett makrofejlemények csak fokozták azokat az aggályokat, amelyek a negatív kilátást indokolták, és ha Magyarország nem alkalmaz a jelenleginél komolyabb költségvetési szigort, annak eredménye az ország adósi besorolásának visszaminősítése lesz - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott országjelentésében.

(jan.21.)

Beszél a múlt: Politizáló keresztények feladata a közéletben 

Érdekes visszagondolni, hogy jó tíz éve miként vélekedtünk a témáról. Ma már nemcsak vélekedni kell. Cselekedni is lehetséges, sőt szükséges.

Kovács, Horn és Lévai a szocialista lista élén  

Érdekes Lévai miniszter asszony megjelenése a listán. A miniszteri megbízatás összeférhetetlen az európai képviselőséggel.

Árfigyelő szolgálatot indít a Fidesz  

Árfigyelő szolgálatot indít a Fidesz, amelynek az lesz a feladata, hogy kiszámítsa a kormányzati intézkedések árakra gyakorolt hatását.

Tettlegesség és fenyegetőzés  

Mélységesen elítélünk minden erőszakot és az azzal való fenyegetőzést is.

TÁGULÓ LÁTÓHATÁR - Kitekintő - betekintő   

A TÁGULÓ LÁTÓHATÁR című sorozatunk friss Európai Unióval kapcsolatos hírei, információi.

Röviden

Az OTP Bank Rt. rekorderedményt vár 2003-ra, az adózás előtti eredményben a tervezettnél 15 százalékkal, a 2002-es eredménynél 40 százalékkal magasabb összegre számítanak.

 

Szerdán kezdődik a világ több száz politikusának, gazdasági vezetőjének részvételével Davosban az idei, a 33. Világgazdasági Fórum, amely a hét végéig tart. Több mint 200 vitafórumon, műhely-beszélgetéseken értékelik a valutapiac, a dollár helyzetét, fő témaként a világkereskedelmi liberalizálás továbbvitelének lehetőségét, a politikai témák közül pedig elemzik elsősorban Irakot és a terrorizmussal szembeni amerikai fellépés ügyét.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • Megjött a gázszámla - A megvalósult jóléti rendszerváltás
  "Tegnap még nem értettem pontosan, hogy mit is ért Draskovics Tibor pénzügyminiszter az alatt, hogy a jóléti fordulat már a múlt esztendőben megtörtént. Mára azonban segítségemre sietett egy jól szabott egyenruhás herold által hozott papíros: a gázszámla. Ránéztem, és rögtön megértettem, hogy ehhez képest tavaly valóban jó volt, ami azt illeti tavaly előtt mégjobb. Hát most már legalább tudjuk, hogy már túl vagyunk ezen a jóléti rendszerváltáson. Ennyi volt."

 • A kezdet vége vagy a vég kezdete?
  A Political Capital elemzése a kormánypártok és az ellenzék decemberi kommunikációjáról a Népszabadságban megjelenő sorozat legutóbbi darabja. Külön kommentárt nem igényel, de mindenképp érdemes elolvasni.

 • A Fidesz rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a költségevtés ügyében
  A Fidesz parlamenti frakciójának elnöksége kedden közleményben tudatta, 2004. január 26-ára a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a költségvetés ügyében.

 • A felsőoktatási dolgozók bírálják a költségvetést
  Élesen bírálta a 2004-es költségvetés felsőoktatási intézményekre vonatkozó fejezetét a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke. Kis Papp László szerint a büdzsé a nagy intézményeknél 2 százalékkal csökkentette a támogatási keretet, ami néhány helyen már komoly problémákat okoz. Az érdekvédő kijelentette, az FDSZ a leghatározottabban tiltakozik a felsőoktatási intézmények támogatásának további csökkentése ellen.

(jan.20.)

Fidesz: konferenciák az EU-ról  

A Fidesz nyolc tagozata konferenciákon vitatja meg az Európai Unió aktuális kérdéseit és azok magyar vonatkozásait; az első, január 22-én tartandó konferencia témája a környezetvédelem lesz - mondta Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a párt európai parlamenti választásra való felkészüléséről szóló hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt KDNP-elnök közleménye  

A demokratikus intézmények függetlensége, az igazságszolgáltatás pártatlanságának megőrzése érdekében határozottan felszólítjuk Lévai Katalin miniszter asszonyt, hogy tartózkodjon a bíróság befolyásolásától. A folyamatban lévő, magát homoszexuálisnak valló hallgató által indított per kizárólag a bíróság és az adott egyház ügye.

A Magyar Orvosi Kamara közleménye  

"... 1.) Az egészségügy 2004. évi költségvetése elégtelen a gyógyítás színvonalának fenntartására és fejlesztésére pótlólagos források bevonása nélkül.
2.) Az EU csatlakozás nyomán 2004. május 1-től érvényes munkaidő normák bevezetése, valamint az egészségügy humánerőforrásának biztosítása a jelen költségvetési keretek között nem lehetséges..."

Meghívók  

Képmás Est - Sinkovits Imre emlékest - jan. 22.

Belvárosi Klub - jan. 22.

Liszt Ferenc Emlékmúzeum matinéhangverseny - febr. 7.

Röviden

Az APEH 5.917 milliárd forint adót és járulékot szedett be 2003-ban, ami 673 milliárd forinttal haladja meg a 2002-es adatot - mondta Király László György. Az adóhivatal elnöke hozzátette: január 24-ig mintegy 2,4 millió adóbevallási csomagot postáz ki a szervezet azoknak, akik tavaly saját maguk készítették el bevallási íveiket.

 

Magyarországra lassan visszatelepülnek a farkasok, sőt hazatérnek a hiúzok is, itt tartózkodnak anélkül, hogy az aggteleki karszt környékén  élők és a turisták észlelnék jelenlétüket. Mindkét ragadozó védett faj. Soha nem támadnak emberre, sőt kerülik a találkozást. Jelenlétük ugyanakkor rendkívül fontos, hiszen az emberrel ellentétben "bölcsen" vadásznak. Mindig csak szükségleteiknek megfelelően zsákmányolnak és szelektálják áldozataikat. Csak a gyenge és beteg állat válik zsákmánnyá, így a vadállomány fokozatosan egészségesebb lesz.

 

Több mint 1000 ó-egyiptomi bronztárgyat - isten- és istennőszobrokat - hozott felszínre egy francia régészcsoport a Földközi-tengerből Egyiptom északi partvidékén.  A múlt hónapban végzett régészeti vizsgálat eredményei szerint a lelet a Kr. e. 3-5. századból származik.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 • A PSZÁF ellen benyujtott TEBÉSZ-keresetet a bíróság elutasította
  A TEBÉSZ azt firtatta, hogy a felügyelet mely munkatársai, illetve személy szerint Szász Károly milyen eseményeken és cselekményekben vett részt az Amstel Rt.-t érintő vizsgálatok kapcsán, illetve, hogy a PSZÁF elnöke adott-e utasítást az Amstel Rt.-t érintő vizsgálatokat végző felügyeleti dolgozók részére. A bíró az elutasítás indokolásában azt is elmondta: furcsa lenne, ha például egy bírósági határozathozatal folyamatában résztvevő személyekről, iktatókról, faxkezelőkről bárki is érdeklődne.

 • Az FKGP az MDF-fel közösen indul az európai parlamenti választáson
  A Független Kisgazdapárt (FKGP) közös listán indul az európai parlamenti választáson a Magyar Demokrata Fórummal (MDF), a Magyar Demokrata Néppárttal (MDNP) és a Vállalkozók Pártjával, amint arról a párt hétfői elnökségi ülésén döntöttek.

 • A Monetáris Tanács az euró bevezetéséről, az alapkamat változatlan
  A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa változatlanul támogatja az euró lehető leggyorsabb hazai bevezetését, azzal ugyanis számottevő növekedési előnyökre tehet szert a magyar gazdaság - áll a tanács hétfői üléséről kiadott közleményben.A Monetáris Tanács változatlanul hagyta az alapkamat 12,5 százalékos szintjét hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

 • A miniszterelnök kiadáscsökkentési javaslatokat kér az ÁSZ-tól
  Medgyessy - a lakosság után - most az Állami Számvevőszék (ÁSZ) együttműködését kéri a kormány gazdaságpolitikai döntéseinek megalapozásához, és javaslatokat vár a kiadások csökkentésére.

(jan.19.)

FIGYELEM! Új rejtvény van a "Kapcsolat" rovat alján. Várjuk a megfejtéseket.

Segítsünk az ötletszegény Draskovicsnak 

A még ki sem nevezett vadonásúj pénzügyérünk ötlete: súgjunk neki, hol kellene kevesebbet költeni. Nem állunk elő a nyilvánvalókkal: a bankárokra kivetett extra adó ötletével, vagy avval, hogy a kormány a lemondásával tudná a legtöbb pénzt megtakarítani.

Nyílt levél az országgyűlési képviselőknek  

Állásfoglalás a február 1-től hatályba lépő REGISZTRÁCIÓS ADÓRÓL.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Az első takarékossági intézkedés: ingyenes szolgálati lakás a helyettes államtitkároknak - A Draskovics Tibor által bejelentett megszorító intézkedésekkel egy időben az állami vezetők újabb rétege, a helyettes államtitkárok is élhetnek a szolgálati lakás ingyenes igénybevételével. Az állami vezetők nem csekély fizetése mellé egyébként tetemes "természetbeni" juttatás is járul. Ráadásul mindez adómentesen.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.18.) Vasárnapi gondolat

Beszél a múlt: Legyen család-bizottság a parlamentben  

1995-ben meddő kísérletet tett Surján László arra, hogy a megbokrosodó szociálliberális szociálpolitikának legyen egy - ha mégoly erőtlen - parlamenti egyensúlya. Ez a  késztetés a családügynek minisztériumi szintű vállalása miatt az Orbán kormány alatt nem létezett, de ma megint aktuálisnak látszik. A több mint nyolc éves beadvány ebből a szempontból tanulságos olvasmány.

Ifjúsági zarándoklat Szent Margit tiszteletére   

Indulás: 2004. január 18. vasárnap ½ 10-kor, érkezés: 11 órára a margitszigeti kolostorromhoz,

Megalakult a szlovákiai Selye János magyar egyetem   

Révkomáromban tartották szombaton az első önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény, az ősztől már hallgatókat fogadó Selye János Egyetem alapító ünnepségét. A szónokok egybehangzóan történelmi jelentőségűnek nevezték az eseményt, hiszen a szlovákiai magyaroknak több mint 8 évtizeden át (Trianon óta, az egykori Csehszlovákiában, majd az önállóvá vált Szlovákiában) nem volt módjuk, hogy önálló, saját egyetemen az anyanyelvükön tanuljanak.

A felelőtlenség nem rendszerfüggő   

Van-e különbség a balatoni busa és angolna betelepítők és az amerikai  Illionis folyóba kínai pontyokat telepítők között?

Röviden

Erdei Zsolt a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka lett, miután egyhangú pontozással legyőzte a címvédő mexikói Julio César Gonzalezt Karlsruhéban. Gratulálunk!

 

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet európai központja 2003 júliusában az addigi stabilról negatívra változtatta a szuverén magyar deviza- és forintadósság kilátását. Indok: a gazdaságpolitika következetességét érintő kételyek. A Fitchnél az MTI-nek akkor azt mondták: ha az év, vagyis 2003 végéig nem lesz érzékelhető fordulat, a cég komolyan megfontolja a magyar besorolás tényleges rontását. Az osztályzatok sajnos nem javultak, de nem is romlottak: a pénteki megerősítése arra vall, hogy a minősítő intézet egyelőre meghosszabbította a türelmi időt.

A Fitch pénteki közleménye szerint a tavalyi költségvetési deficit megerősítette korábbi aggodalmaikat. Hozzátették: a közszféra nagy béremelései és kiadásai csökkentették a versenyképességet, növelték az inflációs nyomást, táplálták a fogyasztás és a hitelforgalom növekedését, aminek a hatása jelentkezett a folyómérlegben is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.17.)

Együttműködik a Fidesz és az Európai Néppárt  

Együttműködési megállapodást kötött a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója az EU-csatlakozás kapcsán. A nyilatkozatot Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Hans-Gert Pöttering írta alá pénteken Budapesten. A nyilatkozat szerint a Fidesz és a néppárti frakció szorosan együttműködik azon meggyőződéstől vezérelve, hogy az európai és a nemzeti érdekek összehangolhatóak, továbbá a szervezetek "minden szükséges jogi eszköz felhasználásával segítenek létrehozni egy új, igazságosabb Európát".

TÁGULÓ LÁTÓHATÁR - Kitekintő - betekintő   

A TÁGULÓ LÁTÓHATÁR című sorozatunk friss Európai Unióval kapcsolatos hírei, információi.

Történelmi sorozatot indít az Európa Könyvkiadó   

Áttekintések címmel történelmi sorozatot indít az Európa Könyvkiadó. A könyvműhely az Egyetemes történelem című brit könyvfüzérből tallóz. A nemzetközi szerkesztőbizottság által összeállított sorozat köteteiben neves - többnyire angolszász - szerzők foglalják össze azokat az ismereteket, amelyeket egy témáról vagy korszakról az átlagos műveltségű embernek tudni illik.

Röviden

Ugrásszerűen megnőtt a pénzmosás-gyanús tranzakciókról szóló bejelentések száma - közölte a rendőrség pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. "Vélhetően a K&H-ügy nyomozása miatt ugrásszerűen megnőtt az ilyen bejelentések száma a bejelentési kötelezettséggel bíró szervezetek részéről" - közölte a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) vizsgálati főosztályának vezetője

 

A Magyar Honvédség (MH) 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóaljánál több hónapos felkészülés után megszervezett elit csapat a magyar kormány felajánlásának megfelelően január 16-tól hat hónapon át lesz része a NATO reagáló erőinek, és Szolnokon állomásozva vár bevetésre. A különleges század felszerelése és fenntartása 1,7 milliárd forintba kerül, ám ha a raktáron már korábban meglévő eszközök értékét is hozzászámítjuk, akkor közel hárommilliárd forintot tesz ki az összköltség - mondta a miniszter. Az összeg hallatán "sokan biztosan a szívükhöz kapnak, de (...) ez a pénz a NATO közös biztonsági garanciájának a megszerzéséhez elengedhetetlenül szükséges" - fogalmazott Juhász Ferenc.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.16.)

TÁGULÓ LÁTÓHATÁR - Kitekintő - betekintő   

Az ember élete koncentrikus körökben zajlik. A személy a családban teljesedik ki, a családokat a település, azt pedig rendre a megye, a régió, az ország veszi körül. E körök jelzik látóhatárunkat. beszélhetünk még az egész Földre kitekintő gondolkodásról is, bár ez csak kevesek sajátja. Az Európai Unióba belépő Magyarországnak hozzá kell szoknia, hogy a nemzeti méretű (amely nálunk nem is azonos az ország-mérettel) és az egész Földre vonatkozó gondolkodás közé be kell iktatni az európai látóhatárt. Ezért a Magyar-Hon-Lap TÁGULÓ LÁTÓHATÁR címmel sorozatot indít. Ebben a sorozatban az Európai Unióval valamiképp kapcsolatos hírek, információk jelennek meg.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye  

""Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elhibázott politikai döntésnek tartja, hogy az SZDSZ Újgeneráció felkérése után az esélyegyenlőségi miniszter asszony röviden indokolt közleményében egyértelműen kiállt a Károli Gáspár Református Egyetemről eltanácsolt homoszexuális diák mellett. 

A Magyar Társasházkezelők Szövetségének nyílt levele

"Az ingatlan kezelési díj 25 százalékos áfa-tartalma alapvetően egy visszaigényelhetetlen áfa a társasházak részéről, így az bent marad a költségvetési bevételben. Alapvetően sem szakmai, sem pénzügyi-számviteli indokot nem látunk arra, hogy e tevékenységet a maximum áfával sújtsa a pénzügyi kormányzat, ezzel tovább növelve a lakhatás terheit."

Röviden

Legördült a rámpán, s így közvetlenül elérte csütörtökön a Mars-felszínt a Spirit amerikai önjáró laboratórium. Az amerikai űrhivatal, a NASA kifejlesztette Mars-autó közép-európai idő szerint fél tízkor hagyta el a két héttel ezelőtti leszálláskor elfoglalt pozícióját.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.15.)

Színház a demokrácia 

Folynak a találgatások itthon és külföldön egyaránt az új tagállamok által küldött biztosok és a majdani főbiztos személyéről.

Képviselőink műhelyéből: Mi van a pénztárcánkban a 2004. évben?  

Ezzel a cikkel reményeink szerint egy sorozat kezdetéhez értünk. Kelemen András Bicske országgyűlési képviselője ezt az üzenetet juttatja el választóihoz. Mivel a képviselő úr, aki az MDF tagja az MKDSZ-be is felvétel nyert, írását honlapunk is megkapta. A benne foglaltakat nemcsak olvasni, de terjeszteni is szükséges.

Borús jövő: győzik-e majd unokáink gyermekeink eltartását?

A népességfogyás nemcsak érzelmi kérdés, nemcsak nemzeti öntudat dolga, hanem kőkemény gazdasági vonatkozása van: a nyugdíjrendszer fenntarthatósága.

Meghívó   

Január 15-án az Arcvonal Irodalmi Kávézóban Seszták Ágnes vendége Dr. Navracsics Tibor politológus.

Röviden

Nem a református gimnázium kertjében, hanem Rimaszombat főterén állítják majd fel Izsó Miklós Petőfi-szobrát. Az eredeti tervektől eltérően a szobor avatására nem március 15-ikén, hanem május 29-én, azon a napon kerül majd sor, amikor Petőfit Rimaszombatban táblabíróvá választották.

 

NOCSAK! - Az MSZP-frakció támogatná, hogy a kormány átvizsgálja a szociálpolitika jelenlegi helyzetét és ennek ismeretében stratégiai döntéseket hozzon - hangzott el egy szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.14.)

Orbán Viktor közleménye 

"A Fidesz elnöksége arra kéri a kormányt, tartsa meg szavát, és ne hozza meg az euróhoz való csatlakozás késleltetésére vonatkozó döntését. Az euróhoz való 2008. évi csatlakozás az árnövekedések elleni utolsó garancia."

Harrach Péter  közleménye  

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoport szociális és családügyi kabinetje megdöbbenéssel értesült a szocialista kormányzat újabb, a hátrányos helyzetben lévő emberek életét súlyosan megnehezítő intézkedéséről"

A MGYOSZ fórumán a kormány gazdaságpolitikáját bírálták   

Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke  szerint a mostani helyzetben nehéz lesz stabilizálni a forintot a jelenlegi euró árfolyamon, így nem elképzelhetetlen, hogy rövid időn belül az árfolyam megközelítheti a 300 forintot is.

A csatlakozó országok kulturális fesztiválja Budapesten   

Elsőként Csehország mutatkozik be az Európai Unióhoz csatlakozó országok kulturális értékeit felvonultató budapesti fesztiválon, a bEUgró című eseménysorozat csütörtökön veszi kezdetét a Merlin Nemzetközi Színházban. A teátrum májusig tartó rendezvénysorozata január 28-tól néhány napon át Szlovákiát, február 24-től Lengyelországot állítja középpontba. A későbbiekben Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta és Ciprus "kulturális követei" érkeznek Budapestre.

Bezár-e Kárpátalján a Zrínyi Ilona Könyvtár?    

Ukrajna egyetlen magyar könyvtára, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tulajdonában levő, Munkácson működő könyvtár ma már nem tudja kifizetni a gáz-villany- és telefonszámláját, valamint a könyvtáros és a takarítónő tiszteletdíját, összesen havi 30.000 Ft-nak (!!!) megfelelő „grivnyát”.

Röviden

Úgy tűnik, hogy a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) továbbra is harcosan kiáll a dialup-felhasználók jogaiért: a Mindenkinek csomag megszüntetésekor alakított társaság legújabb találmánya a NETÉRT Takarékos Betárcsázós Internet. Az ötlet lényege: a felhasználók párokba fejlődnek, egyikük előfizet ADSL-re, a másik pedig XL díjcsomaggal olcsón betárcsáz a gépére. A Matáv közölte: szerződésszegésnek minősül a megoldás, ezért felmondhatja a kedvezményes díjcsomagot, s az ADSL-szolgáltatást is, ha trükközésen kapja ügyfeleit. (index.hu)

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.13.)

Semjén Zsolt, a KDNP elnökének közleménye 

"Az emberi méltóság védelme és az igazság tisztelete jegyében az egyházfők által írt közlemény visszhangtalan maradt, pedig az értelmes párbeszéd a társadalmi békét szolgálhatta volna. A megoldás nem a gyűlölet további szítása, hanem a kölcsönös kiengesztelődés és egymás tisztelete."

SZDSZ EU-kampány 2.  

A jöjjön el a Te országod után az SZDSZ második plakátja is legalább olyan ügyetlen, mint az első volt.

A Fidesz gazdasági kabinetjének közleménye  

"Csillag István gazdasági miniszter által a mai napon meghirdetett gazdaságfejlesztési pályázat nem más, mint porhintés és újabb kampányfogás az európa parlamenti választások előtt. "

Pálinkás József  közleménye    

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata felháborodással értesült arról, hogy a Tilos Rádiónál tartott  zászló-égetésről. Kérjük a hatóságokat, hogy a tetteseket találják meg, és indítsanak eljárást ellenük, akár értelmetlen gyűlöletet tápláló primitív emberekről, akár provokátorokról van szó.

Röviden

A MOL január 14-én, szerdán 0 órakor 4 forinttal emeli a motorbenzin és a gázolaj literenkénti fogyasztói árát .

 

Kiírta a pályázatot a Magyar Televízió Rt. elnöki posztjára a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége. A pályázatokat február 10-ig kell benyújtani, az elbírálás határideje március 5.

 

Hétfő este elindult első útjára a dél-angliai Southamptonból a Queen Mary 2, minden idők legnagyobb és legdrágább utasszállító hajója. A QM2-t, amelyet Franciaországban építettek a brit-amerikai Cunard Line hajózási társaság megrendelésére, csütörtökön avatta fel II. Erzsébet királynő, saját nagymamájáról elnevezve a hajóóriást.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.12.)

A pápa politikai fellépést sürget a terrorizmussal szemben  

Politikai lépéseket sürgetett a terrorizmus elleni harcban szombaton II. János Pál pápa, aki szerint a megtorlás kegyetlen módszerei önmagukban nem elegendőek e harc sikeréhez. A katolikus egyházfő úgy vélte, az erőszakos fellépés önmagában csak súlyosbítja a helyzetet, növeli a feszültséget, és rontja annak lehetőségeit, hogy emberek és nemzetek között békét teremtsenek.

Az ország legjobb gimnáziumai   

A budapesti Apáczai Csere János Gimnázium lett a legjobb hazai középiskola az elmúlt öt év eredményei alapján. A legjobb vidéki iskola a pannonhalmi Bencés Gimnázium.

Kipusztulás fenyegeti a gyógynövények egyötödét  

A gyógyfüvek iránti növekvő kereslet kipusztulással fenyegeti a világ jelenleg ismert gyógynövényeinek csaknem egyötödét - közölte a Természetvédelmi Világalap, World Wildlife Fund (WWF) jelentése.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

A Viktória és a Bence voltak a leggyakrabban adott utónevek 2002-ben A további sorrend a lányoknál: Anna, Vivien, Fanni, Réka, Eszter, Boglárka, Petra, Alexandra és Zsófia. A fiúknál Dániel, Dávid, Máté, Tamás, Balázs, Ádám, Péter, Márk, Gergő. Az összlakosságot tekintve a leggyakoribb keresztnevek a Mária, Erzsébet és Ilona, valamint a László, István és József - derül ki a Belügyminisztérium anyakönyvi osztályának vezetője nyilatkozatából.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.11.) Vasárnapi gondolat

 

 

Sokan voltak a Tilos Rádió elleni békés tüntetésen. A képre kattintva az index.hu felvételei láthatók. Nehéz egy olyan országban, ahol a hóhérok nem bocsátanak meg az áldozatoknak - mondta Döbrentei Kornél. 17 óra után zászlóégetés és hógolyó dobálás is volt. A zászlóégetésre a Magyar Rádió is kitért, de a valódi rendezvény lényegi mondanivalóját nem ismertette. Viszonylag részletes beszámolót olvashatunk a Magyar Nemzet online kiadásában.

 

Hit és kultúra  

A fenti címmel mutatták be a Vatikánban II. János Pál pápának január 9-én pénteken a Kultúra Pápai Tanácsa gondozásában megjelent kötetet. A könyv a szentatya péteri szolgálatának 25. évfordulója alkalmából jelent meg, és kilenc pápa tanítását gyűjti össze.

Feldolgozzák a Ménfőcsanakon talált kelta temető leleteit   

Megkezdték a Győr-Ménfőcsanak határában feltárt kelta temető tárgyi emlékeinek feldolgozását a győri Xantus János Múzeum szakemberei a napokban, akik tavaly ősszel koporsós temetkezés nyomaira bukkantak az időszámítás előtt 3. századból.

Visszásságok a regisztrációs adóval kapcsolatban  

A használt autókat importáló kisvállalkozások több szempontból is diszkriminatívnak tartják a február 1-jén bevezetendő regisztrációs adót, amely szerintük jelentősen emeli a használt autó árát.

Röviden

A MÁV januártól több vidéki városban és a fővárosban fokozott menetjegy-ellenőrzési akciót tart, amelynek célja az utóbbi időben rendkívül megnövekedett jegynélküli utazás megfékezése - közölte a MÁV Rt.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.10.)

Fidesz: a korrupció árnyéka vetül az EUKK működésére  

"Az előző kormány idején készült, az akkori ellenzék által sokat bírált Millenniumi Országjáró előállítása 41 forint volt példányonként, az EUKK három darab A4-es papírból álló levelei pedig 60 forintba kerültek darabonként."

A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetőjének közleménye   

Nyílt levél Demszky Gáborhoz.

Röviden

Hadifogolynak nyilvánította az Egyesült Államok Szaddám Huszein megdöntött iraki diktátort. Michael Shavers, a Pentagon szóvivője pénteken a döntést indokolva közölte, hogy a volt iraki elnököt megilletik a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezményben előírt jogok, mivel a volt rezsim fegyveres erőinek a vezetője volt, és ekképpen ő is katonának, elfogásával pedig hadifogolynak számít.

 

A Balatonon a hét végén már három kijelölt jégpályát is használhatnak a téli sportok kedvelői: Füreden az Esterházy-strandon, valamint a Vitorlás étterem előtti részen, Keszthelyen pedig a városi fövenyfürdő területén alakítottak ki az önkormányzat és a hatóságok hozzájárulásával korcsolyapályát.

 

Az ORTT Panaszbizottsága szerint a Magyar Televízió Rt. a 2003. november 28-án sugárzott "Nap-kelte" című műsorában a "Kinn,Padon" című blokkjában Pallagi Ferenc műsorvezető által dr. Grespik László riportalanyra tett "Ön nagyon büszke a magyar nyelvre, de nagyon keveset tanult meg belőle" megjegyzés alkalmas arra, hogy sértse a riportalany személyét. A riport során folyamatosan tanúsított műsorvezetői magatartás akadályozta a nézők szabad véleményalkotáshoz való jogosultságának érvényesülését. Kérdésünk: Mi a következménye ennek és a hasonló döntéseknek?

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.09.)

Kereszténydemokrata reakció a Járait ért újabb támadásra

Hamarosan: országosan hallható Katolikus Rádió    

Kompenzált az ORTT? A Katolikus Rádió országos sugárzási jogot kapott.

Szégyenpírban szoláriumozni    

--- tehát börtönnel kellene sújtani azt, aki „idegenszívűekről” ír, beszél, netán olvas, de enyhén megvető elnézéssel kezelendőek az olyan kijelentések, amelyek szerint a magyar irodalom a szemétre való selejt „bőgatyás és csikóbőrös” konglomerátuma.

Drága Hazánk  

A drága szó ebben a címben, nem érzelmi kötődést, hanem jövedelmünknek hideg ésszel eltervezett költődését jelenti... A tervezését bűnbakká avatott László Csaba elment, de műve itt maradt a nyakunkon. Hiszen a bankár mindent visz. Csak a hibáit nem.

Horváth Tamás: EINSTAND  

Képzeljünk csak el egy olyan helyzetet, mikor Geréb megáll a Grund kellős közepén. Halálos csend jobbról-balról, érzik, hogy valami sorsfordító bejelentés következik. Geréb hosszas makogás közepette beismeri, hogy ő kém. Spidi, besúgó, tégla, vamzer. De nem ügynök. Mindaz, amit tett, a Grund (az édes Grund) érdekében volt. Azt védte foggal-körömmel, furfanggal, igazából a vörösingesek ellen. Úgyhogy bár árulónak tetszik, valójában hős.

Borúra derű  

A fenti nem-igen lelkesítő hírek után kénytelenek vagyunk a humor nyelvén is szólni.

Röviden

Végre egy helyes döntés: Juhász Endre szerint Magyarország nem csatlakozik a hat EU tagállam azon javaslatához, hogy a nemzeti össztermék 1,24 százalékáról 1 százalékra szorítsák le az EU költségvetését.

További 450 fővel csökkenti dolgozóinak létszámát a szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft; a cipőgyártó cég a tervezett csoportos elbocsátást már bejelentette a szombathelyi munkaügyi központnak.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.08.)

Gondolkodjunk közösen    

Bokros Lajos azt üzente... Surján László reflexiói a 130 pont kapcsán.

Hiánybetegség    

László Csaba pénzügyminiszter távozott posztjáról

A Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciójának közleménye  

"A Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciója sajnálattal állapítja meg, hogy az ígéretekkel és a hangzatos kampánymondatokkal ellentétben a kormány nem támogatja Budapestet az európai uniós pályázati törekvéseiben."

Országos Lelkipásztori Napok  

Mint már hosszú idő óta évről-évre, így 2004. január 26-29-ig az Országos Lelkipásztori Intézet ismét megrendezi a Lelkipásztori Napokat. A résztvevők kb. egyharmada pap, kétharmada pedig világi lelkipásztori munkatárs, a plébániák életében aktívan részt vállaló hívő.

Röviden

Apró különbség: Az orosz költségvetés többlete nagyobb a vártnál. A magyar költségvetés hiánya nagyobb a vártnál. Pedig kiképzett kémek állnak minkét ország élén. Úgy látszik a KGB kiképzés mégis jobb volt, mint itthon az szt tiszteké.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.07.)

 

Leváltották László Csabát - Draskovics a jelölt - A forint ismét gyöngül

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének közleménye    

Balfogás, cinizmus, feltűnési viszketegség - a plakátról, amelyen az "Eljön-e a Te országod?" SZDSZ-írás szerepel, ezek a nem túl hízelgő fogalmak jutnak az ember eszébe.

Az amerikai nagykövetség közleménye    

Az Amerikai Nagykövetség Konzuli Osztálya tájékoztatja az érdeklődőket az új, elektronikus úton (on-line) kitölthető amerikai vízumkérelmezési lehetőségről. Azok a személyek, akik elektronikus úton kitöltött, amerikai nem-bevándorló vízumkérelmet nyújtanak be, 2004. január és február hónapban előzetes időpontkérés nélkül folyamodhatnak vízumért.

A Fidesz gazdatagozatának közleménye  

Súlyos, válságos helyzet alakult ki a magyar mezőgazdaság minden szektorában.

Kocsimúzeum nyílt a keszthelyi Festetics-kastélyban  

Amikor a XIX. század végén elkészült, akkor Közép-Európának, sőt részben a Lajtán túli tájaknak is az egyik legrangosabb, megjelenésében kastélyszerű lovardája volt a keszthelyi.

Röviden

Átadták a Fidesz új székházát Budapesten a Szentkirályi utcában. Az eredetileg egy emeletes, 1862-ben épült polgári lakóházra Makovecz Imre tervei alapján építették rá a többi szintet 1991-ben. A Fidesz székházban kapott irodát a Fidelitas és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.06.)

Szembesítő    

Ketten beszélnek (egymás mellé)

Meddig mehet ez így?    

Miért engedheti meg magának Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a megtévesztési megnyilatkozásokat? Talán azért, mert nincs szabad és független sajtó. Olyan, amely nem tartozik sem jobbra, sem balra, de számon kér minden hazugságot, mindenkitől.

Isten szeretetét hordozó ember az áldás, az ajándék!  

Karácsony nagy üzenete: a boldogság benned van és te ezt oda ajándékozhatod Isten nevében társadnak, gyermekednek, mindenkinek. Tedd meg alázattal, hisz erre születtél! - írja Böjte Csaba testvér Déváról.

A Magyar Nemzet közleménye  

Gál J. Zoltán kormányszóvivő, MSZP-s országgyűlési képviselő hadilábon áll az igazsággal, s mint általában a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát.

Röviden

Veszélyben van-e Medgyessy Péter Thaiföldön? - Rendkívüli állapot - Nem tudni, hol a miniszterelnök - A hírTV kormányzati forrásból származó információi szerint a miniszterelnök kedden tér haza Thaiföldről. A miniszterelnök december 26-án utazott a turistaparadicsomba. A vasárnapi merényletek nyomán rendkívüli állapotot vezettek be a távol-keleti ország Patani tartományában. A kormányszóvivő hivatala a hírTv kérdésére - tartva magát a kormányfő korábbi bejelentéséhez - továbbra sem közöl adatokat a miniszterelnök hollétéről, így arról sem tájékoztat, hogy Medgyessy Péter a rendkívüli állapot helyszínén vagy annak közelében tartózkodik-e.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.05.)

Nézzél vissza és előre    

A közbeszéd témái sokat elárulnak a belpolitikáról. Érdemes visszanézni, s a múltból megtervezni a jövendőt. Tisztelt olvasó, segíts ebben!.

Az SZDSZ megkezdte a kampányt   

Az üzenetük viszont szóra sem érdemes.

PAX TV jövő heti műsora  

Vallási témájú dokumentumfilmeket és beszélgetéseket sugárzó adó. Vételi lehetőség: műhold AMOS 1 (Nyugati 4 fok) 11,260 GHz, horizontális polarizáció MPEG 2/DVB kódolatlan műsor SR: 27500 FEC: 3/4 VPID: 1536 APID: 1537 PCR: 1536.

Heti filmajánló  

A heti TV-műsorokból ajánlható, a magyarsággal, velünk élő nemzetiségekkel, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok.

Röviden

Hatalmas üdvrivalgással fogadták az amerikai űrkutatási hivatal pasadenai központjában, hogy vasárnap közép-európai idő szerint hat óra után néhány perccel épségben leszállt a Marsra az  űrszonda, s vele a Spirit nevű önjáró laboratórium, amelynek kicsomagolódását mutatja a mellékelt kép. Az űrszerkezet röviddel később már képeket is küldött a vörös bolygóról. Ezek közül is bemutatunk egyet:

 

 

Magyar vitorlázó az élen. A harmadik futamban a negyedik helyet szerezte meg, de összetettben továbbra is vezet a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros a vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságon, Melbourne-ben. Még négy futam azonban hátra van.

 

II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte Tim Berners-Lee-t, a World Wide Web (WWW) "atyját", aki egyben a a World Wide Web Consortium, tehát a W3C nevű szervezet igazgatója is.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.04.)

Rekviem a távozottakért    

...ott alszanak, s álmodnak, végképp másoknak remélve háborítatlan sorsot, boldog új esztendőket, de önmaguknak is magyar méltóságot, európai kegyeletet.

Az IKSZ a keresztény és  egyházellenességről    

A Tilos rádióban elhangzott gyűlöletkeltés csupán az egyik logikus következménye a posztkommunista hatalom folyamatos egyházellenességének.

Humorban pácolva    

Nemcsak politika, de azért az sem hiányzik teljesen.

Röviden

Kimaradt néhány koleszterinszintet csökkentő termék a Magyar Közlönyben megjelent gyógyszertámogatási listáról, ezért ezeket most drágábban adják a patikák; a szaktárca a listát korrigálni fogja, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pedig visszafizeti a különbözetet a betegeknek.

 

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) beszédfelismeréssel és hanghordózó-technikával foglalkozó bűnügyi szakemberei úgy értékelték, hogy a terrorista főnöknek és helyetteseinek minden megnyilatkozása valódi volt. Kizárták régi képek és hangfelvételek összeillesztését és egyéb meghamisítását. Számba vették emellett a bin Laden-felvételek összes háttérzörejét is. Az egyiken például olyan madár csicsergése hallható, amely ornitológusok tudomása szerint csak egy bizonyos tájon fordul elő.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.03.)

Boldog évet? Milyen az?    

Ezekben a napokban vagy  ezerszer elmondjuk: Boldog Újévet Kívánok. De mitől lesz ez az év boldog? Ki teheti azzá?

Üzent a gyulafehérvéri érsek    

Ha őszinte volt szilveszteresti lelkiismeret-vizsgálatunk, rádöbbentünk arra, hogy messze vagyunk még a keresztény tökéletességtől. Tavaly újévkor kelt reményeink nem teljesültek sem országos szinten, sem egyéni életünkben.

Röviden

Húsz éves csúcsra ugrott az amerikai ipar kibocsátását mérő index, a gyárak megrendelés állománya pedig utoljára 1950-ben volt olyan magas, mint novemberben. A német ipari kibocsátást mérő mutató is jobb lett a várakozásoknál, s immár negyedik egymást követő hónapja a gazdasági fellendülést jelentő 50-es érték felett van. (napi.online)

 

Szinte még el sem hervadhattak a "rózsás forradalom" tüntetőinek virágai Eduard Sevardnadze elnök megbuktatása óta, máris az urnákhoz járulhatnak a grúzok, hogy utódját megválasszák. A vasárnapi elnökválasztás, amelyet napra pontosan hat héttel Sevardnadze választási csalások miatti lemondása után rendeznek, egyúttal arra is választ adhat, hogy visszanyerte-e a volt szovjet köztársaság a stabilitását.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

(jan.02.)

Ady Endre: Adja az Isten

Adja meg az Isten,
Mit adni nem szokott,
Száz bús vasárnap helyett
Sok, víg hétköznapot,
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten,
Sirásaink végét,
Lelkünknek teljességes,
S vágyott békességét,
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten,
Bár furcsa a világ,
Ne játszak, ölő, gyilkos
Cudar komédiát
Adja meg az Isten.

Adja meg az Isten,
Mit adni nem szokott,
Száz bús vasárnap helyett
Sok, víg hétköznapot,
Adja meg az Isten.

Mádl Ferenc újévi köszöntője    

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint Magyarország közelgő EU-csatlakozásával történelmi esély valósulhat meg gazdaságunk, anyagi és erkölcsi életviszonyaink felemelkedéséhez, (...) "de rajtunk áll, és sokat kell érte tennünk, hogy az európai integrációnak mi is nyertesei lehessünk".

Újévi szentmise a Vatikánban    

Legyen a 2004-es esztendő mindenki számára a béke és a kibontakozás éve - mondta az újesztendő első napján a vatikáni Szent Péter bazilikában II. János Pál pápa. Az újév első napján, a béke 37. világnapja és a Szűzanya ünnepének alkalmából tartott első idei vatikáni misét Angelo Sodano bíboros-államtitkár mutatta be, a pápa a bevezető és záró szertartásban vett részt, s ő mondta a szentbeszédet.

Karácsonyi, újévi sms üzenetek    

Öreg Isten, nagy Isten, más reményünk sincsen, mint igazad, kegyelmed, s hogy Te szabsz végül rendet. Maradék országnak adj életes kedvet! BUÉK!

Rétvári Bence OGYIP-elnök közleménye     

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Parlament (OGYIP) közleménye a fiatalok utazási kedvezményének korlátozásáról.

(Jobbnál-jobb) viccek     

Na, ez az év is jól kezdődik.

Röviden

Egyetlen nap alatt akár tizenötször is bonthatott volna pezsgőt szilveszter örömére a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két asztronautája, de az orosz Alekszandr Kaleri és az amerikai Michael Foale megelégedett azzal, hogy csak kétszer - moszkvai és washingtoni helyi idő szerint - köszöntötte az újévet.

 

Kisebb földrengés volt Pécs közelében szerda este, károkról nem érkezett bejelentés.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

2004

(jan.01.) Új Év

Áldás, Békesség

Öröm, reménység.

Legyen vígságszerző

Ez az Új Esztendő!

Merre tovább?    

Az Új Év számvetéssel, új célok megfogalmazásával jár. Elég körülnézni a világban és sok jó példát találhatunk. Így nagyon jó lenne követnünk a lengyel példát. Legyen nálunk is egy érték-központú munkára, tettre kész nemzedék.

A szülőföld megtartó erejéről    

A magyarság jövője azon múlik, megmarad-e, gyarapodik-e a szülőföldjén. Vagy porlad, mint a szikla...

Óévbúcsúztató Pozsonyban a magyar Szent Korona alatt    

A magyar koronázási jelvény, a Szent Korona lézerképe lebeg az óévet búcsúztató és az új esztendőt köszöntő éjszakán Pozsony óvárosának főtere felett. A városi magisztrátus úgy ítéli meg, hogy az egykori koronázó város jelképe ma is méltó módon szimbolizálhatja Pozsony múltját, jelenét és jövőjét.

Hívom a családokat!    

"A sokféle nyomasztó statisztika mintha azt sugallná, hogy a család és a házasság válságban van. Vitatkozunk arról, hogy az "Európa Ház" felelőseinek elismeréssel kell-e adózniuk Európa keresztény gyökerei előtt. Annyi azonban bizonyos, hogy az "Európa Ház" csak akkor lesz a népek otthonává, ha azt a keresztény családok teszik otthonossá, szeretetben megélt hitükkel, reményükkel. A szeretet otthon kezdődik, mondja a közmondás.

Röviden

- Medgyessy üzen a koktél mellől: Barátaim, jövőre jobban fogunk élni, mint most.
- Maguk igen, de mi?

- Ne csalj, ne lopj, ne hazudj!
- ???
- Úgyse győzöd a kormánnyal a versenyt...

A 25 éve tartó Bizalom Zarándokútjának idei állomása Hamburg, ahol a földrész keresztény fiataljai december 29. és január 2. között közös imával, elmélkedéssel búcsúztatják az óévet és köszöntik az újat, ünneplik hitüket.  A német város katolikus és protestáns egyházai közösen hívták meg a taizéi ökumenikus közösséget, hogy idén városukban készítsék elő a találkozót.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

 

Vissza a kezdőlapra Vissza az előző oldalra Vissza az elejére