Archív anyagaink
2001. november
(nov.30.)
 
A Parlamentből jelentjük - 2001.11.29. - 12:50
Politikai vitanap az Európai integrációról
 • Martonyi János külügyminiszter
 • Szájer József Fidesz
 • Kovács László MSZP
 • Orbán Viktor miniszterelnök
 •  
  Élet a háborúságban - AFGANISZTÁN12:40
  Remélhetően a politikai megoldás kimunkálásával együtt azok a tervek is megszületnek, amelyek Afganisztánt a működő és fejlődő, állampolgárairól megfelelően gondoskodni képes államok sorába emeli. De addig segítenünk kell. Te mit teszel ezért?
   
  Magyar Kulturális Központ - NEW YORK-ban
  Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere csütörtökön hivatalos látogatásra New Yorkba utazott, látogatásának fő célja a Magyar Kulturális Központ jövő hét keddi megnyitása.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.29.)
   
  Parlamentből jelentjük - 2001.11.28. - 18:15
  A szerdai munknapon a parlament elsősorban pénzügyi , igazságszolgálatási témakörökbe tartozó törvényjavaslatok részletes vitáit folytatta le.
  Napirend után - WESZELOVSZKY ZOLTÁN
   
  Új katolikus tábori püspök -  DR.SZABÓ TAMÁS12:15
  II. János Pál pápa Dr. Ladocsi Gáspár tábori püspököt - saját kérésére - egészségügyi okokból fölmentette hivatala alól és tábori püspökké nevezte ki Dr. Szabó Tamás pápai prelátust, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Püspökkari Titkárságának irodaigazgatóját.
   
  Kérdőjeles hazugság - BULVÁRLAP TECHNIKA08:31
  A tv2 átszervezte Sváby András feladatait, de volt újság, ahol áthangszerelték a hírt. Mindez a Sánta Kutya sorozatunk tipikus példája.
   
  A minisztérium felülvizsgálja az örökbeadás szabályait 
  A kormány döntésének értelmében teljesen felülvizsgálja az örökbefogadással kapcsolatos szabályozásokat a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) a gyermekvédelmi törvény folyamatban lévő módosítása kapcsán - közölte Szemkeő Judit politikai államtitkár.
   
  EU csatlakozási tárgyalások - BEL- IGAZSÁGÜGY 
  Magyarország a csatlakozási tárgyalásokat folytató EU-tagjelöltek közül elsőként ideiglenesen lezárta a bel- és igazságügyi együttműködésre vonatkozó joganyag-fejezetet.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.28.)
   
  Kada Lajos 
  c. érsek, pápai nuncius 
  lelkiüdvéért a gyászmise 2001. dec. 6-án 13 órakor lesz a budapesti Szent István Bazilikában, temetése ugyanezen a napon, fél négykor a Kerepesi Temetőben
  A Magyarországi Református Egyház Zsinata szerdán - zárt ajtók mögött - a református hitvallással összeegyeztethetetlennek nyilvánította ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkésznek, a MIÉP alelnökének az Ébresztő című lapban megjelent cikkét.


  A Parlamentből jelentjük - 2001.11.27. - 12:22
  Vita:
  - A felsőoktatás fejlesztésének irányelveiről
  Kérdések:
  - Csángóföldi gondok a magyar nyelv oktatása körül
  - Erkölcstelen javaslat: szülőknek visszajuttatott jövedelemadó
  Interpellációk
  - "Tud-e számolni az Orbán-kormány?" - Burány Sándor
  Főtisztviselői kar - miért most? - Kóródi Mária
   
  Egyre több a katona - AFGANISZTÁN
  Nem csillapodnak a harcok, sőt egyre több katona érkezik Afganisztánba. Bonnban viszont az ENSZ támogatásával megkezdődtek a békét, illetve az átmeneti időszakot előkészítő tárgyalások. Reméljük nem egy új Dayton születik.
   
  Perlekedő képviselő - MÉCS IMRE ÉS AZ ATV 09:45
  Nem fogadja el a vele foglalkozó megszólalások hangnemét Mécsi Imre szabaddemokrata képviselő és feljelentette az ATV sajtóklub szereplőit valamint a Magyar Demokratát.
   
  Meditáció - Pilinszky-versek ihlette CD-ROM 
  A XX. századi magyar költészet egyik legnagyobb hatású képviselője, Pilinszky János költői világa ihlette azt a CD-ROM-ot, amelyet kedden mutattak be Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
   
  Egyházpolitikai  hírösszefoglaló - INFOSENDER 
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.27.)
   
  A Parlamentből jelentjük - 2001.11.26. - 10.15
  Napirend előtt - Az egészségügy helyzetéről
  Határozati j.vitája - Társadalmi szervezetek támogatásáról
  Törvényjavaslat vitája - A választási eljárásról
  Napirend után - "Harmadik évezred irányító eszméi"
   
  A magyar katolikus püspökök az egészséges életről08:40
  Szent Erzsébet napjára keltezték a Magyar Katolikus Püspöki Karnak (MKPK) azt a körlevelét, amely az egészséges élet védelmében íródott. Talán ez az első olyan körlevél, amely egy hosszú távú nemzeti programra reagál és megadja annak elvi erkölcsi alapjait.
   
  Medgyessy Pécsett - Nem mi fanyalgunk! 08:40
  Medgyessy Péter rövid sétát tett a belvárosban, a vele együtt Pécsre érkező Doszpot Péter exrendőr és a városvezetés társaságában. ...fényképezőgépek csattogása közepette sétált a miniszterelnök-jelölt, úgy, akár egy popsztár. Medgyessy Péter azonban nem énekes, bár kétségkívül szeretné „kiénekelni” a Fidesz szájából a sajtot. - írta a pecs.index.hu tudósítója.
   
  Háromszáz éve született Anders Celsius
  Háromszáz éve, 1701. november 27-én született Uppsalában Anders Celsius svéd fizikus és csillagász.Apja az uppsalai egyetem asztronómia professzora volt, Anders is itt tanult matematikát, fizikát és csillagászatot.
   
  Európai uniós díjat nyert Miskolc 
  Az Európai Unió integrációs feltételeinek teljesítésében élen járó városok 2001 címet nyerte el Miskolc,  a díjat Kobold Tamás, a város MKDSZ-es  polgármestere kedden veszi át Brüsszelben.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)


  (nov.26.)

  Ma reggel 7 órakor, hosszú szenvedés után meghalt 
  Kada Lajos nuncius 
  Nyugodjék békességben!
   
  Pető nem érti - ELTÉRŐ DEMOKRÁCIA FELFOGÁS  09:49
  Pető Iván kifogásolta a Széchényi terv egyik reklámját. Kijelentései arról árulkodnak, hogy nem érti a demokrácia lényegét.
   
  Nehéz idők - KI SZERVEZI AZ MSZP KAMPÁNYÁT?  09:35
  Kiszivárgott az MSZP kampány stratégiája. A Heti Válaszban közölt részletek riasztóak. Nem az értelmes párbeszéd, hanem a durvaságok ideje közelg.
   
  Kisebbségi figyelő - UKRAJNA 
  "Ezeréves Magyarország" címmel az Apáczai Kiadó gondozásában és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával készült magyar történelmi tankönyvet adott át Beregszászon Esztergályos Jenő, a kiadó ügyvezető igazgatója és Koltai lldikó, a FIDESZ parlamenti képviselője Kárpátalja valamennyi magyar iskolájának és könyvtárának.
   
  MKDSZ - Fidelitas siker Angyalföldön 
  A kerületi plébániákat és a katolikus általános iskolánkat végigjárták és pályázásra bíztatták őket. Az összes megkeresett intézmény pályázott, kertépítéstől ólomüveg ablak cseréig és kerítésmagasításig elég sok mindenre. Végül is az intézmények idei önkormányzati támogatását közel 50%-kal lehetett megemelni. Gratulálunk a fáradságot nem kímélőknek!
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.25.) VASÁRNAPI GONDOLAT

  (A Kepesifi levelező listáról)
  Még Ő is nézi az internetet... és üzen is az
  Adventről, Ramadanról, böjtről és békéről (13:41)
   
  F. Schubert Ász dúr miséje  - KOLOZSVÁRT 14:25
  Schubert a császárnak szánta, de csak a valódi "uralkodó" tiszteletére szólalt meg ez a gyönyörű alkotás, ma épp Kolozsvárt a Szent Mihály tempolmban.
   
  Az esélyesek felelősségével  - Az MSZP bajai 
  Egyes politikai elemzők, mint Kóczián Péter,  már a nyár elején látták, hogy az MSZP nem lesz képes tartani akkori előnyét. Augusztusban ugyan még nagyon reménykedtek az új felállásban, az azóta zajló folyamatok azonban nem sok jót ígérnek a baloldal számára.
   
  Kisebbségi figyelő - UKRAJNA 
  Az ukrán Kisebbségi és Migrációs Hivatal osztályvezetője bejelentette, hogy megkezdődött a hivatal visszaalakítása állami bizottsággá, így ismét önálló kormányszerv foglalkozik majd az ukrajnai kisebbségek ügyével.
   
  A keresetek és a fogyasztói ár alakulása 
  Örvendetesen nő a különbség a nettó bérek és fogyasztói árak növekedési üteme között. A Horn-kormány alatt kezdetben az árnövekedés volt a magasabb, a valós fordulatot az Orbán korszak hozta.
  Kattints rá, ha nagyobb méretben akarod látni!
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.24.)

  Gyorshír: Eldőlt a Tárki és a Gallup vitája. - A Tárki nagymintás mérése megerősítette a Gallup adatát, jelentősen vezet a Fidesz-MDF összefogás, a választók körében kilenc százalékkal.

   
  Megvert reménnyel  - SZOCIALISTA KILÁTÁSOK  20:31
  A novemberi körvéleménykutatások - immár minden cégnél - a Fidesz-MDF összefogás látványos fölényét mutatják. Medgyessy persze minderről nem vesz tudomást. A kormány meg "csak" dolgozik.
   
  Otthonteremtés Magyarországon - KONFERENCIA
  A lakáshitel-kamatok a Fidesz vezette kormány alatt 24 százalékról ötödére, 4,5 százalékra csökkentek - mondta Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára a Fidesz-Magyar Polgári Párt Otthonteremtés Magyarországon című konferenciáján.
   
  Kisebbségi figyelő - UKRAJNA 
  Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövetségének tanácsnoka a határon túli magyarok jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatban kifejtette, hogy üdvözli a státustörvény gondolatát, hiszen amikor a magyar állam támogatja a kárpátaljai magyarokat, egyben ukrán állampolgárokon segít.
   
  43,3 millió euró uniós támogatás - KÖRNYEZETVÉDELEM 
  Az Európai Unió az ISPA pénzügyi keretből öt magyarországi környezetvédelmi projekthez nyújt 43,3 millió euró vissza nem térítendő támogatást az Európai Bizottság szerdai döntése alapján.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.23.)
   
  Kisebbségi figyelő - Ukrajna 18:10
  Magyarország Kijevbe akkreditált rendkívüli és meghatalmazott új nagykövete, Kontra Ferenc első hivatalos útján Kárpátaljára látogatott, ahol találkozott Hennagyij Moszkallal, a megyei állami közigazgatás elnökével, és Ivan Ivancsóval, a megyei tanács elnökével, akik átfogó tájékoztatást adtak Kárpátalja helyzetéről.
   
  Kövér László: Medgyessyvel veszítenek a szocialisták 
  A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint kérdéses, hogy Medgyessy Péter lesz-e az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 2002-es választásokon. Megfogalmazása szerint "Medgyessy Péter valójában még bele sem bocsátkozott a kampányba, de máris elvesztette azt".
   
  Az elmaradt Mikola-Demszky találkozó valós oka 
  Az egészségügyi miniszter szerint komolytalan lett volna, ha két vezető olyan tízmilliárd forintos nagyságrendű kiadásokat igénylő programokról tárgyal, amelyekről a főváros egészségügyi és sportbizottsága sem tárgyalt még, és a szaktárca apparátusa előtt sem ismert.
   
  Educatio 2001 oktatási szakkiállítás 
  A felvételi és képzési lehetőségekről, a hallgatói ösztöndíjakról, a nyelvtanulási lehetőségekről, valamint a kollégiumi elhelyezésről tájékozódhatnak a továbbtanulás előtt álló középiskolások az Educatio 2001 címmel csütörtökön, a budapesti vásárközpont A pavilonjában megnyílt négynapos oktatási seregszemlén.
   
  Közigazgatási törvény és a kisebbségi nyelvhasználat 
  A román kormány elfogadta az új közigazgatási törvény kisebbségi nyelvhasználatról szóló előírásainak végrehajtási utasítását. A jelenlegi adatok alapján összesen 1342 romániai településen haladja meg valamely nemzeti kisebbség aránya a 20 százalékot, ebből 1062 olyan település van, ahol a lakosok legalább 20 százaléka magyar nemzetiségű.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.22.)
   
  Kereszténydemokrata Internacionálé  - MEXICO 
  A kongresszuson a Fideszt felvették a CDI-be, majd Orbán Viktort a CDI alelnökévé választották. Orbán Viktor megbeszélést folytatott  Aznar spanyol kormányfővel, hogy a svédekhez, valamint a belgákhoz hasonlóan szoros baráti, szakmai együttműködés alakuljon ki az unió soros elnöki tisztét a jövő év első felében betöltő Spanyolországgal.
   
  Jobbközép pártszövetség nyert - DÁNIÁBAN 
  Dániában a keddi parlamenti választások nem hivatalos végeredménye szerint a jelenlegi baloldali vezetésű kormánykoalícióval szemben a jobbközép pártok szövetsége kerül hatalomra.
   
  Szabad identitásválasztás - KONFERENCIA 
  A határon túli magyar pártoknak a konferencián felszólaló vezetői szerint a kedvezménytörvény elősegítheti a kétoldalú kapcsolatok normalizálását, de a törvény igazából majd alkalmazásakor válik meghatározóvá.
   
  Képes Ifjúság előzetes - 2001.11.21.
 • A Kelták visszatérése - Orthodox Celts a Mojóban
 • Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)

  (nov.21.)

   
  CDI kongresszus - MEXICO 
  A világ 72 országának kereszténydemokrata és néppártjait tömörítő szervezet kongresszusára Mexikóba utazott Orbán Viktor vezetésével a Fidesz - Magyar Polgári Párt küldöttsége. A delegáció tagja Szájer József, a Fidesz alelnöke, Surján László, az MKDSZ társelnöke és Gyürk András, a Fidelitas elnöke.
   
  A felsőoktatás emberi jog, nem piaci szolgáltatás
  Az európai főiskolai és egyetemi diákszervezetek küldöttei Brüsszelben kinyilvánították, hogy a felsőfokú tanulmányokat emberi jognak tekintik, ami ezért nem kezelhető piaci szolgáltatásként, hanem megkülönböztetés nélkül mindekinek biztosítani kell az egyenlő hozzáférést.
   
  Képes Ifjúság előzetes - 2001.11.21.
 • KÖRKÉRDÉS - Mi fán terem a jugonosztalgia?
 • Színház teszi a várost…
 • A pesti színészek élete sem fenékig tejfel - Beszélgetés Ulmann Mónival és Sághy Tamással
 • Új magyar filmek - film.hu
 • Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.20.)
   
  Képes Ifjúság előzetes - 2001.11.21.- 13:50
 • Politika - Kié a miénk? A politikai élet “fenegyerekének” véleménye tisztségekről, autonómiáról, elorzott tulajdonról
 • Humor - Amit filmek nélkül sohasem tudtál volna meg...
 •  
  A választási kampány hangneméről - KÖVÉR LÁSZLÓ 
  Kövér László reméli, hogy a közeljövőben találkozik a Fidesz és az MSZP elnöke, s ezen valamilyen megállapodás születik a választási kampány stílusát, hangnemét illetően is.
   
  Csángóföldi magyar nyelvoktatás - AKCIÓ 
  "A Csángóföldön zajló disznóságokat már nem nézhetjük tovább karba tett kézzel." - írják a csángómagyar levelezési listán és arra kérnek mindenkit, akinek egy kicsit is szívügye a csángók magyar nyelvű oktatása, hogy kapcsolódjon be a meghirdetett akcióba.
   
  Hozzáférhető a holt-tengeri tekercsek teljes szövege
  Évtizedekig tartó fáradságos és sok vita övezte munka után egy nemzetközi tudóscsoport közzétette a nevezetes holt-tengeri tekercsek teljes szövegét.
   
  Magyar sportriporterek legjobb mondásai
  A mérkőzések, sportesemények közvetítései nemcsak izgalmat, örömöt, bánatot jelentenek a sportrajongóknak, hanem gyakran a derű perceit is meghozzák, amikor egy-egy jeles sportriporterünk bakizik. Ezekből nyújtunk át egy csokorra-valót.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.19.)
   
   Kézirat árverés - SZÉLJEGYZET AZ EMBERRŐL  19:30
  Nagy a hírverés: kéziratokat fognak árverezni. Lesz-e kézírata a mai költőknek? Mi változik, a technika vagy az ember? - Szubjektív gondolatok az emberi természetről.
   
   Lezárt szavazásunk II. - KI ÉRVELT JOBBAN?  15:30
  Mielőtt a záró grafikont értékelnétek, olvassátok el szerkesztőségi jegyzetünket. No meg tessék szavazni az egyetemi rendezvények dolgában.
   
   Lezárt szavazásunk I. - Katonai válasz a terrorra  10:50
  Olvasóink - a szavazás során szinte állandóan - 50-50 százalékban értettek egyet a katonai csapással, illetve utasították el annak alkalmazását.
   
   Cári gondok - BULGÁRIA  08:30
  A nemzetközi kereszténydemokráciához közeledni kívánó bolgár miniszterelnök hiába támogatta a magát függetlenné kikáltó volt kereszténydemokrata elnököt. A közvéleménykutatók szerint a volt szocialista jelölt lesz Bulgária új elnöke.
   
   Eureka találmányi világkiállítás - MAGYAR SIKER 
  Minden bemutatott magyar találmány érmet nyert Brüsszelben az újítások, találmányok, új technikák vasárnap zárult világkiállításán, az Eurekán, amelyet ezúttal 50. alkalommal rendeztek meg.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
  (nov.18.) VASÁRNAPI GONDOLAT
   
   MDNP választmány - VESZETT FEJSZE NYELE  21:09
  A veszett fejsze nyele keresésébe kezde az MDNP, amikor a KDNP, a HOME és a demokratikus zöldek lehetséges partnerségével új párton töri a fejét.
   
   Minden összedől? - Chiara Lubich 
  A szeptember 11-i Egyesült Államokbeli megdöbbentő merényletek után, sokan szerették volna tudni, hogyan látja az eseményeket Chiara Lubich a Fokoláre Mozgalom alapítója és vezetője. A mozgalom lapjában, az Új Város októberi számában olvahatók gondolatai.
   
  Választási szövetség - hat budai kerület 
  A Pro Patria Összefogás a Kereszténydemokráciáért Egyesület szervezésében együttműködési megállapodást írt alá hat budai Fidesz- és MDF-szervezet vezetője Dávid Ibolya, és Pokorni Zoltán jelenlétében.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.17.)
   
  Felavatták az új kemencét - HERENCSÉNY 22: 59
  Herencsény apraja-nagyja ott fagyoskodott a kezdetben még hideg új kemence körül, amely ezentúl a falu közösségi ünnepeit fogja szolgálni. Az ötlet nagyon jó , a kivitelezés nagyon szép. Járjatok egyszer arra.
   
   Közvélemény, óh 15:30
  A Gallup - közismerten objektív - kutatásai szerint meggyőző a Fidesz-MDF lista fölénye. Ám a Tárki - ezt a kutatóintézetet a szocialisták gyakorta Fidesz közelinek mondják - mást mért: szerintük azonos ereje van a két listának.
   
   Gyermekvédelmi törvény - Sajtótájékoztató 
  A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a Terry Black-ügy nyomán a nemi önazonosságra nevelést is a nevelési célok közé kívánja sorolni a gyermekvédelmi törvény napirenden lévő módosításakor - hangzott el Selmeczi Gabriella és Surján László képviselők pénteki sajtótájékoztatóján.
   
  Szünet az OTP bankkártya elfogadó rendszerében 
  Szünetel az OTP bankkártya elfogadó rendszere szombat este 10 órától vasárnap reggel 8 óráig.
   
  “Ezer város Európáért” - Kongresszusi záródokumentum
  A kongresszust Herwig Van Staa polgármester, az Európai Unió Önkormányzati Kamarájának elnökének kezdeményezésére szervezték az Egység Mozgalommal - a Fokoláre Mozgalom politikai-kulturális szekciójával – együttműködésben.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.16.)
   
  Lázadás Belgrádban - NEMCSAK A SAPKA VÖRÖS 12:25
  Új elem a közép-európai átalakulási folyamatban: A jugoszláv különleges alakulatok nem engedelmeskednek és nem keresnek kompromisszumot.
   
  Meggyőzően vezet a Fidesz-MDF lista - GALLUP 09:55
  A Gallup Intézet novemberi adatai a közvéleménykutatókat is meglepték. Az első eredményeket azonban az utóvizsgálatok is megerősítették.
   
  Az Északi Szövetség sikerei - AFGANISZTÁN 09:45
  Közre adunk egy térképet, amely segít eligazodni és a térben elhelyezni a hallottakat.
   
  Ismét lesz magyar képviselőjelölt Kárpátalján 
  A jövő márciusi parlamenti választásokra megmarad a Beregszász központú választókerület, amelyben a kárpátaljai magyarság ismét saját jelöltet állíthat.
   
  Kisebbségi figyelő - ROMÁNIA 
  Felavatták az Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai központját. Sürgősségi rendelettel - az egyetem megnyitása előtt egy nappal - a román kormány elfogadta, hogy a magánegyetemek bevételének 10 százalékát az államkasszába kell befizetni.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.15.)
   
  Csángó nap - CSÍKSZEREDA  21:25
  Nincs szükség sem frázisokra, sem szólamokra, csak szeretere!
   
   Az agymosás nagymesterei - SÁNDOR LÁSZLÓ  21:25
  Sándor László statisztikai adatokat közölt. A régi vicc jut eszembe: Mik a hazugság fokozatai? Kis hazgugság, nagy hazugság, statisztika.
   
   Se vallás, se politika - EGYETEM BUROKBAN  12:05
  A Debreceni Egyetem rektora nem engedélyezte vezető ellenzéki politikusok szereplését az egyetem területén. Kár.
   
   Csángó kisebbségi kultúra védelme 1. - ET-állásfoglalás
  A romániai Moldvában élő csángómagyar kisebbség kulturális hagyományainak védelméről adott ki állásfoglalást az Európa Tanács miniszteri bizottsága. Szorgalmazta az anyanyelvi oktatás támogatását és a csángó nyelvű istentiszteletek biztosításának lehetőségét, s ennek kapcsán üdvözölte a Szentszéknek a csángó kisebbség anyanyelvű hitoktatását és lelkipásztori ellátását célzó törekvéseit.
   
  Csángó kisebbségi kultúra védelme 2. - A GYAKORLAT
  Mert többévi kérvényezés után sem indulhatott magyar nyelvű oktatás, a csángóföldi Klézsén a szülők úgy döntöttek, civil alapon, iskola után tanítják meg gyermekeiket magyarul írni és olvasni. Ezt viszont a bákói hatóságok nem hagyhatták annyiban és megfenyegették a gyerekeiket magyarul oktató szülőket.
   
  Kisebbségi figyelő - ROMÁNIA 
  A román miniszterelnök közölte, hogy leváltják az igazgatókat azokban az iskolákban, ahol a román oktatási minisztérium által nem engedélyezett tankönyvekből oktatják a diákokat. Vizsgálatot rendelt el annak ellenőrzésére, hogy hol használnak magyarországi történelem- vagy egyéb tankönyveket.
   
  Egyházpolitikai  hírösszefoglaló - INFOSENDER 
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.14.)
   
  Vajdaság státusa - AUTONÓMIA 
  A 17 vajdasági párt és civil szervezet képviselői hétfőn este Palicson megtartott ülésükön ellenszavazat nélkül egyeztek meg abban, hogy népszavazást kell kiírni Vajdaság státusával kapcsolatban.
   
  A kormány a kommandósok zendüléséről - SZERBIA 
  A szerbiai kormány szerdai ülésén tárgyal a szerbiai belügyminisztérium Állambiztonsági Hivatalában kialakult válság megoldásáról és meghatározza a válság felszámolása érdekében foganatosítandó intézkedéseket.
   
  Pártvélemények az EU országjelentéséről
  A parlamenti pártok csaknem kivétel nélkül üdvözölték az Európai Unió kedden nyilvánosságra hozott országjelentésének számos pozitív megállapítást tartalmazó, Magyarországra vonatkozó megállapításait. (Az országjelentés angol nyelvű szövege letölthető a Külügyminisztérium honlapjáról!)
   
  Fórum a VMSZ honlapján - VAJDASÁG 
  A Vajdasági Magyar Szövetség honlapján Fórumot indítottak, ahol hat témában lehet véleményt mondani, és lehetőség van új témák felvetésére is.
   
  Két év a kormányrúdnál  - OLVASNIVALÓ 8.rész 
  A Kairosz Kiadó 2000-ben megjelentette Jonathan Sunley és Kovács Tibor: "Két év a kormányrúdnál - Mérlegen a Horn- és az Orbán-kabinet első félideje" című kötetet. Olvasnivaló rovatunkban - a könyv ismertetéseként - néhány fejezetet bemutatunk.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.13.)
  Minden bizonnyal műszaki baleset okozta
  a légi katasztrófát
  .
  .
  A talib csapatok elhagyják Kabult, a Szövetségiek pedig elfoglalták!
   
  A magyar külügyminiszter New Yorkban 10.35
  Bush elnök Palesztinát „államnak” nevezte. Martonyi János, az ENSZ Közgyűésen New Yorkban tartózkodó magyar külügyminiszter, palesztin kezdeményezésre, találkozott Arafattal. - Niemetz Ági írása.
   
  Az Országgyűlés elfogadta a zárszámadást  09.45
  Az Országgyűlés 207 igen szavazattal, 160 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hétfőn elfogadta a 2000. évi központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály szentesíti a költségvetési többletbevételek felhasználását.
   
  Otthonteremtési program - ZÁRSZÁMADÁS  09.45
  Az MSZP-SZDSZ nem szavazta meg a zárszámadásról szóló törvényjavaslatot, így többek között azt az 5 milliárdos tételt sem, amit a kormány további bérlakások építésére csoportosított át annak érdekében, hogy az alacsonyabb jövedelműek is lakáshoz jussanak.
   
  A pénzügyi törvénycsomag módosításai  09.45
  A továbbdolgozó nyugdíjasokat érintő legfontosabb módosítás, hogy csökkennek a nyugdíj mellett szerzett  munkajövedelmek adóterhei.Emelkedik az új lakások megvásárlásához, építéséhez, építtetéséhez, valamint a meglévő lakások jelentős bővítéséhez kapcsolódó hitel esetében az adókedvezmény mértéke.
  Afgán gyermekek egy menekülttáborban

  a NETSCAPE honlapjáról
   
  Botrány? Humanitárius katasztrófa? - ROMÁNIA 
  Egyre nagyobb a skandináv adakozók felháborodása: a román hatóságok felszámolták az általuk rendbehozott gyermekotthont.
   
  Kisebbségi figyelő - SZLOVÁKIA 
  Jaroslav Chlebo, a szlovák külügyminisztérium államtitkára néhány héten belül egyeztetni kíván az oktatási és a pénzügyminisztérium, továbbá az egyházi kérdésekért felelős kulturális tárca illetékeseivel a révkomáromi teológiai akadémia mielőbbi akkreditációjának ügyében.
   
  Két év a kormányrúdnál  - OLVASNIVALÓ 7.rész 
  A Kairosz Kiadó 2000-ben megjelentette Jonathan Sunley és Kovács Tibor: "Két év a kormányrúdnál - Mérlegen a Horn- és az Orbán-kabinet első félideje" című kötetet. Olvasnivaló rovatunkban - a könyv ismertetéseként - néhány fejezetet bemutatunk.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.12.)
  Megszavazta az Országggyűlés a 2000. évi költségvetés zárszámadását

  Baleset vagy terror?
  Lezuhant az American Airlines utasszállító repülőgépe a New Yorkhoz tartozó 
  Queens Borough-ban helyi idő szerint kora reggel. 4 épület lángol.
   
  A parlamentből jelentjük - 2001.11.09 ülésnap  15:10
  Vita különféle törvényjavaslatokról:
  - az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról
  - az országgyűlési képviselők jogállásáról
  - az un. "Kórház-törvény"-ről
   
  Otthonteremtés, bérlakás építés - HOLLÓKŐ  11:10
  Az Orbán-kormány egyik legnagyobb eredménye, hogy sokak számára elérhető módon megnyílt a lehetőség az otthonteremtésre.
   
  Képeslapok Párkányból - HONLAP AJÁNLÓ  09:10
  Áttekintés a párkányi Mária Valéria híd térténetéről.
   
  Ki a gyorsabb? - Politika, humor  09:10
  Csípős megjegyzések az SZDSZ-ről és Medgyessyről.
   
  Újság figyelő - MEGYEI LAPOK  09:10
   Közreadjuk a Kontroll csoport felmérésének teljes szövegét. Az elemzés pártossággal, elfogultsággal vádolja az Axel Springer lapokat. A vádakat tényekkel támasztja alá.
   
  Kisebbségi figyelő - SZLOVÁKIA 
  Új pártot jegyzett be a szlovák belügyminisztérium, miután a parlamenti ellenzékhez tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kettészakadása nyomán létrejött a Valódi Szlovák Nemzeti Párt (PSNS) nevet viselő új nacionalista erő, ez azt is jelentheti, hogy egyik sem jut be a következő parlamentbe.
   
  Két év a kormányrúdnál  - OLVASNIVALÓ 6.rész 
  A Kairosz Kiadó 2000-ben megjelentette Jonathan Sunley és Kovács Tibor: "Két év a kormányrúdnál - Mérlegen a Horn- és az Orbán-kabinet első félideje" című kötetet. Olvasnivaló rovatunkban - a könyv ismertetéseként - néhány fejezetet bemutatunk.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Horváth Béla SZDSZ-es dokumentumai
 • Egy terrortámadás képei - MTA kiállítás
 • (nov.11.) VASÁRNAPI GONDOLAT
   
  Bugár Béla az Új Szó szerkesztőségében - POZSONY 
  Egyre gyakoribb, hogy vezető politikusok az internet segítségével nyilvános vitát folytatnak. Az Új Szó első on line vendége Bugár Béla volt.
   
  Márton napja - nov.11 
  Kicsit kiesett a figyelemből, de napjainkban mintha ismét elfoglalná méltó helyét ez a jeles nap. Az Új Szó összefoglalta számunkra a Márton napi népszokások egész sorát.
   
  Jobboldali helyzetkép  - NAPI HÍREK 
  Orbán nem határolódik el, de világosan fogalmaz. Sem a szocialistákkel sem a szélsőjobbal nem fog kormányozni.
   
  Bethlen István a harmadik honalapító
  Szent István és IV. Béla utáni harmadik honalapítónak nevezte gróf Bethlen Istvánt Orbán Viktor kormányfő szombaton, amikor a Fiumei úti sírkertben felavatta a néhai magyar miniszterelnök síremlékét.
   
  Az euró  Magyarországon - talán 2006-ban 
  Magyarország kész arra, hogy eleget tegyen minden EU-kritériumnak, nem szeretnénk alkudozni - mondta Járai Zsigmond. Egyedüli gondnak az inflációt nevezte, amely magasabb, mint az uniós átlag, de folyamatosan csökken.  Az év végére 7-7,5 százalékra, jövő év végére pedig 4,5 százalékra becsülte az éves inflációt.
   
  Kisebbségi figyelő - SZLOVÁKIA 
  A júniusban kezdődött egyéves magyar V4-elnökség programja az infrastrukturális együttműködést helyezi a középpontba.
   
  Két év a kormányrúdnál  - OLVASNIVALÓ 5.rész 
  A Kairosz Kiadó 2000-ben megjelentette Jonathan Sunley és Kovács Tibor: "Két év a kormányrúdnál - Mérlegen a Horn- és az Orbán-kabinet első félideje" című kötetet. Olvasnivaló rovatunkban - a könyv ismertetéseként - néhány fejezetet bemutatunk.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.10.)
   
  Európai Néppárt frakciótanácskozása - BUDAPEST 
  Az Európai Parlament (EP) Európai Néppárt-Európai Demokraták (EPP-ED) frakciójának vezetősége kétnapos, budapesti ülésén egyetértett abban, hogy a magyar státustörvény hozzájárul a kulturális-nyelvi sokszínűség fenntartásához, amely Európa nagy erőtartaléka.
   
  Kisebbségi figyelő - SZLOVÁKIA 
  Az Európai Parlament (EP) költségvetési bizottsága október elején Strasbourgban úgy döntött, hogy átmenetileg visszatartja a Szlovákiának járó előcsatlakozási támogatás egy részét, s csak akkor szabadítja fel ezt, ha teljesülnek a megfelelő feltételek az Unió jövő évi költségvetésének november közepén esedékes, második olvasatakor.
   
  Két év a kormányrúdnál  - OLVASNIVALÓ 4.rész 
  Jonathan Sunley és Kovács Tibor mérlegre tette a Horn- és az Orbán-kabinet első félidejét. Könyvük néhány fejezetét Olvasnivaló rovatunkban találod meg.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.09.)
  Röviden
   
  Egyházpolitika, hadtörténet - MEGHÍVÓ  12.45
  Ma délután Semjén Zsolt az Egyházak és az Állam kapcsolatáról, Simicskó István pedig "A hadtörténet új fejezete, védekezés az ismeretlen ellen" címmel tart fórumot.
   
  A Parlamentből jelentjük - 2001.11.08 ÜLÉSNAP 11.45
  Vita különféle törvényjavaslatokról:
  - A polgári perrendtartás
  - Cég-, csőd és felszámolási eljárás
  - Összeférhetetlenség, vagyonnyilatkozat
  Napirend után - Medgyessy és 1956
   
  Bethlen  István síremlékének felavatása 
  Bethlen István gróf miniszterelnök síremlékének felavatására 2001. november 10-én, szombaton 14.00 órakor kerül sor a Fiumei úti temető 12/2 parcellájában.
   
  Orbán Viktor felajánlja a Strauss-díj pénzjutalmát 
  Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét végén kapott Franz Josef Strauss-díjjal járó húszezer márkát a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola részére és a budapesti Németajkú Református Egyházközség harangjának újraöntésére adományozza.
   
  Két év a kormányrúdnál  - OLVASNIVALÓ 3.rész 
  A Kairosz Kiadó 2000-ben megjelentette Jonathan Sunley és Kovács Tibor: "Két év a kormányrúdnál - Mérlegen a Horn- és az Orbán-kabinet első félideje" című kötetet. Olvasnivaló rovatunkban - a könyv ismertetéseként - néhány fejezetet bemutatunk.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.08.)
   
  Újabb sortűz per - Három évet kapott a vádlott  22.55
  Három évet kapott a tatai sortűzper vádlottja. Ez a  második börtönbüntetés.
   
  A Parlamentből jelentjük - 2001.11.07 ÜLÉSNAP 20.25
  Törvényjavaslat vitája - A Nemzeti Földalapról
                                 - Gyermekvédelmi törvény
  Napirend után - Torgyán-MSZP-SZDSZ paktum
   
  Két év a kormányrúdnál  - OLVASNIVALÓ 2.rész 
  A Kairosz Kiadó 2000-ben megjelentette Jonathan Sunley és Kovács Tibor: "Két év a kormányrúdnál - Mérlegen a Horn- és az Orbán-kabinet első félideje" című kötetet. Olvasnivaló rovatunkban - a könyv ismertetéseként - néhány fejezetet bemutatunk.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)