Archív anyagaink
2002. szeptember
(szept.30.)
 

A Fidelitas értékelte Demszky 12 évét
Kukkants bele Te is!

 
Áder János az MSZP névváltoztatásáról 
Kutyából nem lesz szalonna - fogalmazott egy, az MSZP esetleges névváltoztatására vonatkozó hallgatói kérdésre válaszolva Áder János vasárnap Székesfehérváron, egy választási fórumon.
 
MÉCS: TELJES KUDARC 

Ne mi mondjuk. Arra kérjük olvasóinkat, tekintsék meg az Origo cikkét. Alighanem egyetértenek majd: csak ámokfutás volt, amit Mécs Imre és csapata művelt parlamenti bizottság címén.

 
Harrach Péter a szociálpolitikáról 
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a kormány pénteki szociálpolitikai döntéseinek egy részével egyetért, azonban komoly hiányosságokat vél felfedezni a tervezett intézkedések között.
 
Filmajánló 
E-maialben kaptuk a jövö heti TV-műsorokból kigyűjtött a magyarsággal, velünk élő más nációkkal, vallással,
természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok listáját.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)


(szept.29.)A PÁKOZDI CSATA NAPJA

 
További gondolatok az új szja. tervezetről 
Az szja új tervezete sem a korábbi ígéreteknek, sem annak a győzelmi diadaléneknek nem felel meg, amellyel le akarják nyomni a képviselők torkán. Valószínűleg nem is annyira az ellenzéktől félnek, mint saját képviselőiktől.
 
Évforuló - névforduló 
A ritkán megnyilatkozó Szili Katalin kritikusan lépett fel mind a kormánnyal, mind a Mécs bizottsággal szemben. Érthetően az ellenzéket sem szereti. Új nevű pártot vár, amit vajon ki fog vezetni???
 
A Világbankról és népszerűtlenségéről 
A globalizáció ellenfelei a Világbankban és az IMF-ben látják legfőbb ellenfelüket. Lehet, hogy egyszer mégis szövetségesek lesznek? Mindenesetre tudjunk minél többet ezekről a szervezetekről.
 
Kamatlábon forgó kastély 
A választások óta újabb és újabb állatmesék jelennek meg. Ez a mostani inkább közgazdasági alapképzés, mint politikai üzenet, de azért továbbmesélését nem tiltjuk meg...
 
(sajtó)Szabadság-tér III 
A sorozat újabb tagja megváltozott külsővel jelentkezik, és egy látszólag nem nagyon fontos ügyben tetten éri a Fidesz hangját eltüntető újságírói gyakorlatot.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.28.)
 
Orbán Viktor: 'Kemény vagyok, de EU-párti' 11:00
Az osztrák-magyar kapcsolatok töretlenek és a két ország változatlanul stratégiai szövetségesnek tekinti egymást - ezt Wolfgang Schüssel osztrák kancellár és Orbán Viktor volt kormányfő állapította meg ma Bécsben négyszemközti megbeszélésük során. Orbán a Die Presse című bécsi lapnak adott interjújában rámutatott: nem alternatíva, hogy Magyarország ne csatlakozzon az Európai Unióhoz, de az unió nagy csalódássá válhat a magyarok számára. A volt kormányfő elmondta azt is, hogy arra törekszik, hogy a jobboldalon csak egyetlen csoportosulás legyen..
 
Könyvajánló - Schmitt Pál: A csapatember 
A csapatember címmel jelentette meg Schmitt Pál önéletrajzi ihletésű könyvét a szerző 60. születésnapja alkalmából a Válasz Kiadó.
 
Karsai Károly és Katona Kálmán lakossági fórumon 
A parkolás, a közlekedés, a köztisztaság és a közbiztonság kérdései jelentik a legnagyobb problémát a Belváros lakóinak - hívta fel a figyelmet az V. kerület újrainduló fideszes polgármestere a polgári összefogás péntek esti lakossági fórumán Budapesten.
 
Mikola István az egészségpolitikáról 
Mikola István szerint a kormánynak vissza kell térnie az előző ciklusban megkötött, három évre vonatkozó gyógyszerár-megállapodáshoz.
 
A XIII. kerületi Fidelitas tiltakozása 
Sajtószabadság eltiprása helyben is címmel tiltakozó közlemányt adott ki a Fidelitas helyi szervezete, mert felháborítónak tartják, hogy a hivatalostól eltérő vélemény megfogalmazása politikai tevékenységnek, és nem a polgárok tájékoztatásának tekintendő, s ezért egy helyi egyesületet a kerületi rendezvényről kitiltanak.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.27.)
 
Jogerős ítélet a KDNP törvényes működésére 13:20
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) törvényes működésének helyreállítása iránt indított polgári perben a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön elrendelte a párt 1997-es választmányának összehívását, az elmúlt négy év személyi döntéseinek felülvizsgálatát és az alapszabályszerű működéshez szükséges intézkedések meghozatalát.
 
Önkormányzati választás - kampányrendezvények
Orbán Viktor - Szentesen
Áder János - Bonyhádon
Fidesz-MDF-MKDSZ-fórum Újpesten
 
Meghívó az “Értékrendek Európája” konferenciára 
Az OCIPE Magyarország és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Európai Tanulmányi Központja konferenciáját rendez az “Értékrendek Európája”  a lelkiségi mozgalmak szerepe Európa integrációjában címmel.
 
Az Európai Unió kialakulása 
Az Európai Unió felé haladó Magyarországon növekszik az érdeklődés az Unió és intézményei iránt. Összeállításunkból az Unió kialakulásának vázlatos történetét lehet megismerni.
 
Hídünnep - Esztergom-Párkány 
Az Esztergom és Párkány közös szervezésében megrendezett Hídünnep – hagyományteremtő szándékkal – idén első ízben kerül megrendezésre szeptember 27-29-e között. Ekkor adják át az esztergomi polgárok által alapított Szent István Díjat Orbán Viktornak.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.26.)
 
Orbán Viktor: a kormány 320 milliárd forintot osztott szét 
Orbán Viktor szerint soha rosszabb öröksége ne legyen egy kormánynak annál, mint amit a Medgyessy Péter vezette kabinet kapott, mert bár azt mondták, hogy üres az államkassza, ötven nap alatt mégis szét tudtak osztani 320 milliárd forintot.
 
Orbán Viktor: győzedelmeskedni kell gyűlöleten 
Orbán Viktor véleménye szerint az egyháznak és intézményeinek az lehet a legnemesebb történelmi feladata, hogy erkölcsi kérdésekben rendszeresen felmutatja a zsinórmértéket.
 
Újra TF! (Budapestért!!) 
Dr. Schmitt Pál lesz a vendége a TF Esték sorozatnak 2002. szeptember 27-én, pénteken, 18 órakor.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.25.)
 
Polgári Összefogás Csepelért 
A panelházak felújítását, az épülettömbök lakóparkká alakítását, az elkerülő gerincút megépítését, a kerékpárút-hálózat fejlesztését, illetve a HÉV metrócsatlakozását sorolta a következő évek általa elgondolt fontosabb csepeli fejlesztései közé a Fidesz-MDF-MKDSZ fővárosi listavezetője.
 
Vita Jugoszlávia felvételéről az Európa Tanács közgyűlésén 
Surján László, aki több indítvány beterjesztésében is szerepet vállalt, elmondta, a parlamenti pártok között egyetértés alakult ki abban, hogy közösen nyújtják be a jugoszláviai magyarság érdekeit, a kisebbségek védelmének és jogainak biztosítását szolgáló módosító indítványokat.
 
"Vérlázító" az új adótábla! 
"Elképesztő! Ez volt az első, ami kifutott a számon, amikor a ma reggeli újságokban rámeredtem az új adótáblára. Vérlázító-ez volt a második."
 
Magyar Rádió - Fidesz-közlemény 
A Fidesz - Magyar Polgári Párt nemzetközi sajtószervezetekhez fordul, hogy vessék latba tekintélyüket a Magyar Rádiót ért durva kormányzati nyomásgyakorlás megszüntetése érdekében.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.24.) Szent Gellért ünnepe
 
Önkormányzati választás - kampányrendezvények
Orbán Viktor - Baján
Áder János - Tiszakécskén
Kövér László - Somogyváron.
 
Szita Károly (Fidesz) közleménye 
Az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők leszavazták a háziorvosok passzív választójogát.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.23.)
 
Orbán Viktor a Vasárnapi Újságban 
Orbán Viktor az uniós csatlakozás feltételrendszeréről, a MIÉP-ről és az MDF-ről, a polgári körök feladatairól és jövőjéről, valamint az önkormányzati választások feladatairól beszélt a Vasárnapi Újság hallgatóinak. A miniszterelnök kitért a polgári oldalt ért aljas támadásokra is.
 
Szlovákiai választások - előzetes hivatalos eredmények 
A legtöbb szavazatot, 19,50 százalékot a Vladimír Meciar féle Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS-LS) szerezte meg a szlovákiai parlamenti választásokon, míg a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szavazatok 11,16 százalékával a negyedik a pártok sorrendjében. A parlamenti többséget - így a kormányalakítás lehetőségét is - valószínűleg a jelenlegi kormánykoalíció pártjai tudják biztosítani.
 
Megtorpant a státustörvény végrehajtása 
Németh Zsolt közleményben szólította fel a kormányt, hogy biztosítsa a státustörvényben előírt kedvezmények és támogatások fedezetét! Az erdélyi magyarság képviselői ugyanis elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy nincs meg a kellő fedezet a státustörvényben biztosított kedvezményekre és támogatásokra,
 
Honlap ajánló: Schmitt Pál főpolgármesterjelölt oldala 
A polgári oldal által is támogatott Schmitt Pál főpolgármesterjelölt honlapján olvasható, de külön is felhívjuk a figyelmet a 06 81 320320 telefonszámra. Minden hívással 300 Ft-ot adhatunk a kampánynak. A szám mobilról nem hívható.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.22.)
Keresztény Értelmiségi Fórum
a Budahegyvidéki Evangélikus Templom gyülekezeti termében
(Budapest, XII. Kék Golyó u. 17.)
2002. szeptember 23-án, hétfőn 18.30-kor
Dr.  Korzenszky Richárd bencés szerzetes, tihanyi perjel
"A polgár" címmel
előadást és fórumbeszélgetést tart
Az alkalomra minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 
Orbán Viktor a Professzorok Batthyány Körénél 
Orbán Viktor volt miniszterelnök szombaton arra kérte a Professzorok Batthyány Körét, hogy készítsék el azt a javaslata szerint Szent István nevét viselő tervet, amely a Magyarország előtt álló tizenöt év teendőit tartalmazza.
 
Kereszténydemokrata szervezetek konferenciája 
Együttesen tagozódnak az Orbán Viktor vezetésével létrejövő uniópártba a különböző szervezetekben működő kereszténydemokraták, erről képviselőik közös konferencián fogadtak el nyilatkozatot.
 
Schmitt Pál Dugóhúzó programja 
A fővárosban élők személyenként naponta 30 perc, egy év alatt egy teljes hétnek megfelelő többlet-szabadidőhöz juthatnának a város autós és tömegközlekedésének jobb megszervezésével - mondta Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott független főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján Budapesten.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.21.)
 
Egy minuszos hír margójára 
Mínuszos hírnek hívja a szakzsargon azokat a néhány mondatból álló híreket, amelyeket az újságok egy része külön címmel el sem lát, hanem valamely általános cím alatt egymás után sorjáz. E hírek első mondata előtt gyakran kis vonal, a mínusz jel, áll.
 
Újra indul  az eredeti Sajtóklub! 
Bayer azt "üzente" a balliberális oldalnak, hogy kár volt őket ennyire felbosszanatni, mert amit a Sajtóklubban másfél év alatt mondtak a "komcsikról" és a "szadeszról", az babazsúr volt ahhoz képest, amit eztán fognak mondani.
 
Áder János  az új száznapos programról 
A kormány új száznapos programját Áder János "a Fidesz programjának blöffökkel tarkított, szakmailag dilettáns módon összetákolt utánzatának" nevezte.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.20.)
 
Már Faludy sem hisz Demszky szavának? 
Mini dráma több tételben.
 
Orbán Viktor Ráckevén - Szigetszentmiklóson 
Orbán Viktor arra szólítja fel a polgári köröket, hogy jobban szervezzék meg magukat, és az önkormányzati választásokkor járjanak házról-házra, kopogtassanak be szomszédjaikhoz és vigyék el az embereket a polgári összefogás jelöltjeire szavazni.
 
ÁFA a gyógyszerekre? 
Lapértesülések szerint a költségvetési törvénytervezetben - amelyről még nem született politikai döntés - az szerepel, hogy a jövő évtől áfa terhelné a gyógyszereket.
 
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye 
Az IKSZ aggodalmát fejezi ki, hogy az utóbbi időkben az ifjúság testi és lelki fejlődésének egészséges kibontakozását súlyosan sértő fejlemények sorozatosan nyernek teret a nyilvánosság előtt.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.19.)

Kétszáz éve született Kossuth Lajos


"Annak az országnak, amelyben nem lehet az összes nézeteket és bármely nézetet szabadon vallani és megtárgyalni, rossz a kormányzata, rosszak az intézményei. Nem az emberek és elvek elítélendők, hanem a kormányzat és az intézmények." - írta Kossuth. Elgondolkodtató, hogy ma egyetlen hazai napilap címlapján nem látjuk fényképét, nincs megemlékezés az évforduló napjáról.

Érdeklődő és megfelelően felszerelt számítógéppel rendelkező olvasóink figyelmét felhívjuk arra, hogy letölthető és meghallgatható a turini remete hangja. Szavaira figyelve emlékezzünk rá tisztelettel. Fenti soraira pedig gondoljunk vissza olyankor, amikor a mai politikai vitákból bizonyos kérdéseket ki akarnak zárni, vagy azt kifogásolják, hogy hol hangzik el egy-egy kijelentés. Akik a "miért nem a parlamentben mondta?" kérdéssel állnak elő, magukra mondanak ítéletet: rossz a kormányzat, rosszak az intézmények...

 
Huszonnyolc éve 
Huszonnyolc éve, 1974-ben semmi sem sejlett még abból a kibontakozásból, amit a kilencvenes évek megvalósítottak.
 
MKDSZ közlemény 
"...mi, a magyar országgyűlés kereszténydemokrata képviselői, elkötelezett hívei vagyunk Magyarország mielőbbi uniós tagságának. Ahhoz azonban, hogy ez a történelmi lépés valóban áldást és ne átkot hozzon, még sokat kell tenni:..."
 
Megindul a csángó gyerekek iskolai  magyar oktatása 
E héten kapják meg helyettes tanári kinevezésüket azok a fiatalok, akik Pusztinán és Klézsén az iskolai tanterv keretében kezdik el a magyar anyanyelv tanítását.
 
Az ország minden polgára büszke lehet az elmúlt négy évre 
Csak önbecsülésben, önbizalomban megerősödve érdemes belevágni az önkormányzati választások kampányába - hangoztatta Orbán Viktor a főváros V., VI., VII., VIII. és IX. kerületében a polgári összefogás által indított polgármester-jelölteket bemutató keddi budapesti rendezvényen.
 
Meghívó: Schmitt Pál és Gy.Németh Erzsébet vitára 
A főpolgármester-jelöltek a környezetvédelmi elképzeléseikkel kapcsolatos kérdésekre válaszolnak a Közgázon szeptember 20-án 17 órától.
 
Biciklis felvonulás szombaton! 
Aki fontosnak tartja, hogy Budapesten lehessen biztonságosan biciklizni, annak egy programajánlat szombat délelőttre.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Zárszámadásról tárgyal az Országgyűlés

 • Az MSZP és a Fidesz vezérszónoka mindössze egyetlen ponton értett egyet a kétéves költségvetés 2001. évi végrehajtásáról szóló előterjesztés általános vitájában, szerdán a parlamentben: mindketten furcsának nevezték azt a helyzetet, hogy a zárszámadást a Medgyessy-kormány terjesztette be, de még az Orbán-kabinet készítette elő.
  (szept.18.)
   
  "A hatalom fél a polgári köröktől" 
  A polgári köröknek saját magukat kell létrehozniuk, majd egymás közötti kapcsolataikat megszervezve törekedniük a tartalmas munkára.
   
  FIDESZ-MDF-MKDSZ polgármester-jelöltek nyilatkozata 
  "A jelöltekkel szemben igazságtalannak, az egyenlő feltételek biztosítása súlyos sérelmének tartjuk, hogy az esélyegyenlőség, "az azonos feltételek" csak pénzért vásárolhatóak meg."
   
  Magyar gimnázium Máramarosszigeten 
  Hétfőn, a romániai tanévnyitás napján magyar állami segítséggel új, önálló magyar középiskola kezdte meg működését Máramarosszigeten.
   
  Parlamenti munka 
  Surján László írásbeli választ igénylő kérdést tett fel  Németh Imre miniszter úrnak a már megszűnt szövetkezetek üzletrészeivel kapcsolatban.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
 • Nagy Sándor saját kampányfőnökét is kinevezte

 • A Miniszterelnöki Hivatal területfejlesztésért felelős politikai államtitkára, Nagy Sándor saját kampányfőnökét
  nevezte ki Hajdú-Bihar megyében a hét kistérségi menedzser tevékenységét összefogó megyei koordinátori
  posztra.
  (szept.17.)
   
  Orbán Viktor: EU-csatlakozás és alkotmánymódosítás 
  A polgári ellenzéknek csak akkor szabad közreműködnie az Európai Unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításban, hogy ha néhány feltétel ehhez teljesül - ismételte meg Orbán Viktor korábban tett kijelentését hétfőn, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, egy választási fórumon.
   
  Honvédelmi pazarlások 
  Miközben a honvédelmi tárca a levegőben utántölthető Gripenek beszerzésén fáradozik, olyan lehasznált, közel 30 éves teherautókat szerez be a hadsereg számára, amelyek Németországban már feleslegessé váltak. Simicskó István fideszes politikus szerint ez elhamarkodott és rejtélyes döntés a minisztérium jelenlegi vezetésétől.
   
  Önkormányzati választás - kampányrendezvények 
  Áder János Solymáron
  Kövér László Mosonmagyaróváron
   
  Parlamenti munka 
  Surján László írásbeli választ igénylő kérdést tett fel  Lampert Mónika miniszterasszonynak az önkormányzati tisztségek összeférhetetlenségi szabályaival kapcsolatban.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.16.)
   
  Medgyessy kontra Magyar Nemzet 
  Tanúk meghallgatását követően várhatóan hétfőn hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Pesti Központi Kerületi Bíróság abban a sajtó-helyreigazítási perben, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök indított a Magyar Nemzet ellen egy, az aláírásával ellátott 1976-os keltezésű állambiztonsági irat másolatának közlése miatt.
   
  Szeretnék retardált lenni! 
  A vajdasági Képes Ifjúság folyóiratban jelent meg a cikk arról, hogy egyesek milyennek látják, vagyis nem jól látják a vajdasági magyar fiatalokat.
   
  MKDSZ- közlemény 
  "A kormány nemzeti kérdésben sem törekszik konszenzusra, pedig egy tagjelölt ország kabinetje nem teheti meg, hogy semmibe veszi az ellenzéket. Erre utalt a volt kormányfő és arra, hogy a csatlakozás csak az egyik fontos nemzeti kérdés, melyhez ugyanúgy szükség van a lakosság felét képviselő ellenzék támogatására, mint a gazdaság lendületének megőrzéséhez, vagy nemzeti öntudatunk visszanyeréséhez. "
   
  Könnyedén - viccek 
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.15.)
   
  A szocialisták heves reakcióját rossz lelkiismeretük okozza 
  Szájer József, a Fidesz alelnöke, külügyi kabinetjének vezetője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán Viktor az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás kapcsán nem napi pártpolitikai feltételekről, hanem az ország nemzeti érdekeit érintő garanciavállalásokról beszélt.
   
  Polgári körök találkozója Győrött 
  Makovecz Imre építész szerint kellenek a polgári körök, szükséges, hogy létrejöjjön egy pártok felett álló mozgalom, amelyben az emberek tudatukkal és teljes szívvel a nemzet felemelkedését szolgálják.
   
  Önkormányzati választás: a Polgári Összefogás  konferenciája
  Jobboldali önkormányzati vezetők szerint szoros együttműködésre van szükség a főváros és a kerületek között a következő években a közlekedés, a környezetvédelem, a bűnmegelőzés, valamint a panelházak felújításának kérdésében.
   
  Egyedem-begyedem 
  "Necsak kevesebbet vigyünk be, hanem többet adjunk le! Sportoljunk. Lépcsőt használjunk lift , és kerékpárt autó/busz helyett. Menjünk friss levegőre, és tanuljuk meg: egy óra heverés az ágyban, vagy másfél kilót tesz ránk két-három hónapon belül."
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.14.)

  Elfogták a szeptember 11-i terrortámadás egyik tervezőjét


  Megkezdődött a X. országos közigazgatási konferencia
  A siófoki tanácskozáson részt vett Mádl Ferenc államfő, aki üdvözölte a konferencia azon törekvését, hogy létrejöjjön a köztisztviselők kamarája, valamint megszülessen az új köztisztviselői törvény, mert mindezek hozzájárulhatnak a szakterület átláthatóságához, etikai tisztaságához.
   
  Újragondolják a nemzeti és állami jelképeket
  Glatz Ferencnek, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének vezetésével szakértői bizottságot hozott létre a kormány a nemzeti és állami jelképrendszer áttekintése, illetve az ezzel kapcsolatos módosítások előkészítése érdekében. A testület foglalkozni fog a Miniszterelnöki Hivatal Parlamentből való kiköltöztetésének tervével is. Aggódva olvastuk a hírt, de talán nem lesz nagy baj.
   
  Médiaerőszak
  Hazánkban 1997 óta működhetnek a földi sugárzású kereskedelmi - vagy ahogy a köznyelv nevezi ôket: gagyi - televíziók. Sokan a bűnügyi filmek véres jeleneteiben látják e televízók legaggasztóbb veszélyét. S ilyenekkel a kommersz műsorkínálat szinte leönti a társadalmat. A képernyô órákon át hírverést nyújt a bűnnek. Reklámozza az erôszakot. Népszerűsíti a nyers agressziót. S az aggodalom jogos.
  Ha van flash player 6-od, akkor megismerheted a magyar szuperkém vérfagyasztó történetét. Csak kattints ide. Ha nincs, letöltheted: ITT
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.13.)
   
  Orbán Viktor: Egységes jobboldali fellépést
  Az önkormányzati választással kapcsolatban a jobboldali erők egységes fellépését szorgalmazta Orbán Viktor csütörtökön Kapuváron.
   
  Fidesz-MDF-MKDSZ fővárosi listája
  A polgári összefogás az önkormányzati választás kapcsán hivatalosan is nyilvánosságra hozta közös fővárosi listáját. Katona Kálmán budapesti listavezető csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Fidesz, az MDF, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) minden fővárosi polgármester- és képviselőjelöltjének összegyűlt a szükséges számú ajánlócédulája.
   
  Ötven éve védett a Tihanyi-félsziget
  Ötven évvel ezelőtt nyilvánítottá tájvédelmi körzetté a Tihanyi-félszigetet, öt évvel ezelőtt pedig létrejött a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.12.)
   
  Nem dönthet saját hovatartozásáról a Pest megyei lakosság 

  Az MSZP szája íze szerint döntött a bíróság. Jogerős ítéletével nem adott lehetőséget arra, hogy Pest megyében a polgárok maguk döntsenek, akarnak-e a központi régióhoz tartozni, vagy sem. Az info rádió jelentéséből kiderül, hogy nem könnyű a közvetlen demokrácia érvényesítése sem. A bíróságot nem hatotta meg, hogy a megye lakosságának nagy többsége az elszakadás mellett van. A döntés kétélű. Egyes elemzők véleménye szerint biztosítja a polgári összefogás sikerét az október megyei önkormányzati választásokon.

   
  Milyen szabályok szerint támogatja majd a gyógyszereket az OEP? 

  A gyógyszerek árának megállapítása régóta érzékeny kérdés. A kormány a vonatkozó rendeletek megváltoztatását tervezi, s az előre látható vihar máris kitört. A változásokat betegbarátnak állítja be a biztosító, miközben vérlázító pimaszsággal oktatja ki az orvosokat. Ha ugyan hihetünk a sajtónak.

  Ki mondta el, s hol az alábbiakat?
  ...Azok közé sem tartozom, akik úgy hiszik, alkalmazkodni kell, ha átmenetileg is, bele kell törődni a rémuralomba. Ez a rémuralom szocialistának nevezi magát, nem több jogon, mint ahogyan az inkvizíció hóhérai keresztényeknek mondták magukat.
  (A válaszokat az mkdsz@elender.hu címre kérjük)
  (sajtó)Szabadság tér II. 
  Az azonnali hatállyal felmentett Schmitt Pál és a korhatár betöltése ellenére előbb meghosszabbított, majd szeptember 30-ával visszahívott Katona Tamás esetét eddig csak politikai szempontból néztük, hiszen rámutat arra, hogy Kovács László mai is inkább pártelnök, mint szakminiszter. Ez az írás azonban a sajtó felelősségére mutat rá. A független sajtónak és nem a képviselőknek kellene foglalkozni az ilyen esetekkel. Már ha lenne független sajtó Magyarországon.
   
  Veszprém megyei ellenzéki politikusok nyilatkozata 
  "Cinizmusnak tartjuk azonban azt is, hogy a miniszteri záróbeszédet - Nagy Imre mártíromságáról - az a Szekeres Imre MSZP-s országgyűlési képviselő - politikai államtitkár - tartotta, aki néhány évtizeddel korábban, mint a Veszprém megyei Kommunista Ifjúsági Szövetség meghatározó figurája, egyik sorstársával együtt könyvet írt a KISZ Veszprém megyei történetéről, s ott laponta használta az "ellenforradalom", az "ellenforradalmárok", a "söpredék" kifejezést."
   
  Horn Gyula elhatárolta magát Medgyessy Pétertől 
  ...arra is következtethetünk, hogy Medgyessy ügynök múltjának nyilvánosságra kerülése mögött az MSZP vezető személyiségei közötti hatalmi harcok húzódnak meg.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.11.)

   Az összedőlt két toronyra emlékezik a világ

   
  (sajtó)Szabadság tér 
  Voltunk vagy százezren, s több mint hatvanezren bedobtuk a százast. Kuncze szerint hülyeségre szántuk, és ráadásul nem is tudunk olvasni...
  Így kicsit nehéz lesz a kiengesztelődés.
  Válasszuk el a búzát az ocsútól 
  Jókai Anna Kossuth-díjas író beszéde a Magyar Televízió Szabadság téri székháza előtt a sajtószabadság védelmében augusztus 30-án megrendezett nagygyűlésen hangzott el.
   
  Agrárminiszterek tanácskozása az EU-bővítésről 
  Az Európai Bizottság és a soros EU-elnökség képviselői megértést tanúsítanak Magyarországnak a csatlakozási tárgyalások mezőgazdasági fejezetével kapcsolatos szempontjai iránt, a határozott állásfoglalástól azonban egyelőre tartózkodnak.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
  Súlyos károkat okozott a Szent Gellért téri csőtörés
  (szept.10.)
   
  Orbán Viktor Bicskén
  Szerdán este fél nyolckor Orbán Viktor lakossági fórumon vesz részt Bicskén. A fórumot a Művelődési házban tartják, a Kossuth téren.
   
  Kövér László a polgári értékekről, a családtámogatásról 
  Az önkormányzati választások tétje, hogy a polgári erőknek sikerül-e elérni a politikai inga visszalengését, s megtudják-e védeni azokat az értékeket, amelyeket támadás ér azok részéről, akik, ha "paraszthajszállal is, de megnyerték a tavaszi választásokat" - mondta Kövér László, hétfőn Dunaújvárosban.
   
  A Pokorni Zoltánt a Fidesz frakcióvezető-helyettese 
  Fidesz - Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselőcsoportja hétfői tanácskozásán frakcióvezető-helyettessé választotta.
  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
  (szept.9.)
   
  Itt sincs akta- ott sincs akta 

  Gyors egymásutánban három baloldali állításról derült ki, hogy nem igaz. Érdemes áttekinteni a sorozatot. Az az állítás viszont, amelyről Kuncze úr állította: kolosszális hazugság, az derült ki, hogy igaz.

   
  Csak egy kis hazugság 

  Tessék elolvasni, valóban kicsi és jelentéktelen: Rá akarta-e beszélni Deutsch Csurkát a visszalépésre, vagy sem. Írásunk megpróbálja kitalálni, mi az téma felvetésének az értelme.

   
  Ismét a Szabadság térről 

  Már több mint egy hete történt. Ám mégis sokat gondolunk rá. Írásunkban egy szemtanú mondja el saját belső érzéseit. Talán sokunkét sikerült megfogalmaznia.

  Magyar siker az 59. Velencei Filmfesztiválon:
  a legjobb európai rövidfilm: Péterffy Zsófia "Kalózok szeretője" című alkotása.

  (szept.8.) Vasárnap

   
  Egységrontók 

  Talán a mi életünkben nem volt még ilyen helyzet, mint most, amikor ekkora szükség lett volna egységre.

   
  TV műsor ajánló 

  Pannonhalmán 1999-ben végzett fiatalok ajánlata a jövő hétre.

   
  Most már szabad a gazda 

  Szeptember 5-én kérdeztük egy képről, hogy mit ábrázol. Több megfejtés és érkezett. Köszönet érte.

   
  Mit kaptunk a Csángóföldi úttól? 

  Ez a csángó levelezési listáról származó beszámoló elgondolkodtat és talán többeket is útnak indít...

   Nem gondoljátok, hogy nagy neki a kalap?

  (szept.7.)

   
  Amit tilos Schmittnek, szabad Katonának? 

  Egyértelmű politikai alapú megkülönböztetés alapján dönt Kovács László, aki pártcéljainak megfelelően értelmezi és hajtja végre a törvényeket. Nincs ugyanis más magyarázat arra, hogy Schmitt Pált azonnal hatállyal mentették fel, Katona Tamás pedig szeptember 30-áig maradhat. Surján László és Kelemen András írásban kérik a minisztert, magyarázza meg ennek az eltérésnek az okát.

   
  Káosz és Kudarc 

  Káosz és Kudarc jellemzi a már Kuncze által is kifogásolt Mécs bizottság működését. Tevékenysége egy szóba sűrítve: gyalázatos. A most "önként" beismerő Szalay semmiben nem tér el erkölcsi megítélést tekintve, Boros Imre esetétől. Az egyiknek eltűntetik az anyagát, majd megállapítják, hogy nem érintett, a másikat meghurcolják. Mert minden ember egyenlő, de vannak akik egyenlőbbek.

  Miért van mindez? - Hát beszél még valaki Medgyessyről?
   
   

  Úgy látszik, mifelénk lassú a posta.

  Igaz, nekünk nem a feladó küldte, hanem más jótét lelkek.

  Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
   A sajtóklub élt, él és élni fog
   Az új helyszínen megtartott nyilvános adásból tudható, rádiót indít a sajtóklub, és ausztriai, pontosabban burgenlandi stúdióból sugároz majd. Terveik szerint az adás az interneten is fogható lesz, újabb indíték egyeseknek az ADSL felé.
  (szept.6.)
   
  Bizalmas iratokat loptak el Hende Csabától 
  Bizalmas iratokat loptak el Hende Csabától szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, az eltulajdonított aktatáskában a polgári körökkel kapcsolatos iratok voltak, bizalmas, személyi adatokhoz nem juthatott a tolvaj, mert a polgári körök adatbázisa biztonságos helyen van.
   
  Bayer Zsolt közleménye 

  "A kormányváltást követően a KEHI azonnal vizsgálatot indított ellenünk, s jelenleg cégem iratait az APEH és a rendőrség szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága is vizsgálja. "

   
  Felhívás az Összefogás a Városért Egyesület nevében 

  2002. szeptember 6-án, pénteken, 16.00 órától dr. Schmitt Pál független főpolgármester jelölt kampánynyitó koncertje a Margitszigeten, a Nagyréten. A rendezvényen részt vesz továbbá sok híres olimpikon és Orbán Viktor is.

  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)
   Példátlan méretű tisztogatást hajtott végre a kormányA Fidesz szerint a Medgyessy-kormány példátlan méretű tisztogatást hajtott végre tevékenysége első száz napja során. Répássy Róbert, a Fidesz jogvédő munkacsoportjának vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: 19 önálló állami szervnél voltak személycserék, több minisztériumban főosztályvezetői szinten is történtek változások.
  (szept.5.)

  Merénylet Kabulban

   Nem sokkal aztán, hogy egy 22 halottat követelő bombamerénylet történt Kabulban,  sikertelen merényletet követtek el Hamid Karzai nyugat barát afgán elnök ellen. Képünkön az elnök, még a merénylet előtt - jelenti az MTI


  Mit ábrázol ez a kép?
  A megfejtéseket az mkdsz@elender.hu címre várjuk,
  határidő szeptember 7. 22 óra.


  Önkormányzati választás - kampánynyitás Szécsényben 
  Kövér László a Medgyessy-kormányról
  A Fidesz - Magyar Polgári Párt alelnöke szerint most különösen nagy szükség lenne arra, hogy az önkormányzati választás kiegyensúlyozza a politikai erőviszonyokat.
  Az önkormányzati választási kampány kezdetén
  Bár a beszédet Surján László a szécsényi kampány-nyitó gyűlésen mondta el, de talán máshol is érdemes megismerni.
   
  Honlap ajánló - játék 
  E-mailban érkezett a felkérés szerkesztőségünkhöz, hogy adjuk tovább a hírt: a Magyar Katolikus Püspöki Kar Sajtóosztályának támogatásával újraindítják  az emberhalász játékot.
   
  Megalakult a Gondolatok Európai Hálózata 
  Az Európai Parlament EPP frakciója segítségével egy olyan agytröszt kialakítására történt kísérlet, amely politikusokat, egyetemei kutatókat, üzletembereket, újságírókat, párt-embereket hoz össze. A szervezet Európa-szerte lényeges problémákra próbál a jobb-közép politikai gondolkodásának megfelelő válaszokat vagy legalább továbbgondolásra érdemes ötleteket adni.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.4.)
   
  A megtévesztés világa - Surján László a 100 napról
  Nem a politikai viták létezése mérgezi a közéletet, hanem a hazugság, a másik ember félrevezetése, az ellenfelek szavainak kiforgatása. Ha minden politikus megtartaná a Deák Ferencnek tulajdonított sajtótörvény javaslatot (hazudni nem szabad) – sokkal nyugodtabb, a polgárok számára vonzóbb lenne a közélet.
   
  Magyar Professzorok III. Világtalálkozója 
  Várhatóan mintegy 180 professzor vesz részt a világ 14 országából a Magyar Professzorok III. Világtalálkozóján, amely pénteken kezdődik meg a romániai Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen - hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.
   
  Kormányintézkedések az egészségügyben 
  Mikola István szerint a Medgyessy-kormány egészségügyet érintő bérintézkedései szándékukban jók, végrehajtásuk azonban elkapkodott, és hosszú távon nagy árat fizetnek majd miatta az intézmények.
   
  A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör közleménye 
  A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör örömmel állapítja meg, hogy a sajtószabadság védelme érdekében a Magyar Televízió székházánál augusztus 30-án megtartott rendezvénye példátlanul sikeres volt.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.3.)
   
  Áder János a Medgyessy-kormány első száz napjáról 
  Áder János szavai szerint a Medgyessy-kormány első száz napja alatt nem történt más, mint az, hogy szétosztották azt a 320 milliárd forintot, amelyet az Orbán-kormány sikeres gazdaságpolitikája többletforrásként előteremtett.
   
  Gondolatok a tüntetés kapcsán 
  "A polgári úton nem nem kell kapkodva, kisebbségi érzésektől gyötrődve kerülgetni a veszekedésektől zajos roggyant szekeret. Annak már annyira balra húz a sárba a kereke, hogy a belső sávban is kényelmes sebességgel megelőzhető."
   
  Az MTV Közalapítvány civil kurátorainak közleménye 
  A Magyar Televízió civil kurátorainak 2/3-a továbbra sem tartja Ragáts Imrét az MTV Rt. törvényes vezetőjének, mert kinevezéséről a politikai kurátorok döntöttek a civilek megkérdezése nélkül. Ez a lépés súlyosan sérti a médiatörvény szellemiségét.
   
  Iskolakezdés - Veni Sancte 
  A béremelés 550 ezer közalkalmazottnál, illetve 50 ezer egyházi, egyéni, vagy civil szférához tartozó közszolgálati dolgozónál emeli meg a béreket szeptember 1-jétől átlagosan 50 százalékkal. Ezt a magasabb  illetményt a szeptemberi fizetések esedékes október elején kifizetésekor teljesítik az intézmények.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.2.)
   
  Orbán Viktor augusztus 30-i beszéde 
  "A hiányok egyre hosszabbodó láncolata keserűséggel tölt el bennünket. Ebben a most épülő új szocializmusban nem a boltok piacáról hiányzik az áru. Ebben az új szocializmusban nem az hiányzik, ami megvehető, hanem az, ami nem, mert nem ára, hanem értéke van."
   
  A közalkalmazottak illetményemeléséről 
  A béremelés 550 ezer közalkalmazottnál, illetve 50 ezer egyházi, egyéni, vagy civil szférához tartozó közszolgálati dolgozónál emeli meg a béreket szeptember 1-jétől átlagosan 50 százalékkal. Ezt a magasabb  illetményt a szeptemberi fizetések esedékes október elején kifizetésekor teljesítik az intézmények.
   
  Honlap-ajánló: lapat.gondola.hu 
  Az MSZP politikusai többször említették a választási kampány során, hogy politikai okokból senkit sem fognak elbocsátani, és helyükre nem fogják saját embereiket kinevezni. A Gondola Lapát  dossziéjában azt követhetjük nyomon, hogy mennyire bízhatunk az ígéretekben, hol és kik kerültek lapátra.
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (szept.1.)
   
  Orbán Viktor Oxfordba utazott 
  A volt miniszterelnök az Európai Gondolatok Hálózata (European Ideas Network - EIN) néven alakult új, páneurópai egyesület díszvacsoráján, a Christ Chruch College-ban szólal fel.
   
  Országos református tanévnyitó 
  A rendszerváltozás óta az egyházi oktatási intézményhálózat talpra állításáért, a tudásra, a hitre, az erkölcsre, a szép és az igaz értékelésére nevelő szellem megerősítéséért tett erőfeszítéseket méltatta szombaton Pápán Mádl Ferenc köztársasági elnök, aki ünnepi köszöntőt mondott az országos református tanévnyitón.
   
  A Fidesz kulturális kabinetjének közleménye 
  "Gál J. Zoltán tegnap újból tanúbizonyságát adta annak a szocialista gyakorlatnak, hogy ha már nem jut eszükbe semmi ésszerű magyarázat a tényeket illetően, úgy a legegyszerűbb minél nagyobbat hazudni. Sajnálatos, hogy a jogi tanulmányait befejezni nem tudó kormányszóvivő nem ismerhette meg a Deák Ferenc-féle sajtótörvény azon passzusát, miszerint hazudni pedig nem szabad."
  Tallózó(A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)