Archív anyagaink
2002. november
(nov.30.)
 
Érdekegyeztetők kudarca 

Elveszti reálértékét a minimálbér, ha gyermeknevelő családról van szó. Az érdekegyeztetésnek ezt az eredményét sikeresnek minősítette a szakszervezeti oldal.

 
Magyar-román stratégiai partnerségi nyilatkozat 
Stratégiai partnerségi nyilatkozatot írt alá pénteken Budapesten Medgyessy Péter magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök. A nyilatkozat teljes szövegét közreadjuk.
 
BKV jegyármelés 10% 
A pénzügyminiszter hozzájárult ahhoz, hogy a BKV tarifái január 1-től 10 százalékkal, július 1-től pedig további, legfeljebb 5 százalékkal emelkedjenek, így a BKV jegyár-emelése meghaladja a tervezett infláció háromszorosát.
 
Svéd ajánlat a modernebb Gripenekről 
A Honvédelmi Minisztérium megkapta azt a svéd ajánlatot, amely arról szól, hogy mennyivel növelné meg a Gripen vadászrepülőgépek bérleti díját a légi utántöltési képesség, valamint a precíziós fegyverek célba juttatási kapacitásának megteremtése.
 
Pokorni Zoltán újabb levele Magyar Bálintnak 
"...nehezen tudom értelmezni azon véleményét, mely szerint az előző kormány drogpolitikája "megbukott", hiszen éppen az Ön dicsérő szavai bizonyítják, hogy a polgári kormány komoly eredményeket ért el e probléma kezelését illetően. Másfelől az állítását statisztikai adatok is cáfolják."
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.29.)
 
Költségvetés: jövőre kevesebb jut a kultúrára 
Homa János csütörtöki egri sajtótájékoztatóján elmondta: nem felel meg a valóságnak a kormánypártok azon állítása, hogy 2003-ban, a 2002-es költségvetéshez képest 30 százalékkal több pénz jut a kultúrára, az igazság ezzel szemben az, hogy csökken a rendelkezésre álló pénz.
 
Az Ifjúsági Demokrata Fórum közleménye 
Az Ifjúsági Demokrata Fórum elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypártokat kiszolgáló "civilek" döntsenek a civil szervezetek működési támogatásáról.
 
A nemzet függetlensége a tét 
Én azt gondolom - Deák Ferenc szellemében, - hogy nem szabad hatásköröket átadni, hanem a többi állammal közösen kell gyakorolni, és ezt kellene kimondani az Alkotmánynak – jelentette ki Orbán Viktor szerda reggel a Krónika műsorának adott interjújában.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.28.)
 
Megegyeztek a pártok az alkotmánymódosításról 
A négy parlamenti frakció még a nap folyamán közös módosító javaslatokat nyújt be a tárgyalás alatt lévő előterjesztéshez.
A két kormánypárt és az ellenzék megállapodott az ország szuverenitását érintő úgynevezett csatlakozási klauzula szövegéről. Orbán Viktor is üdvözölte a megállapodást.
 
Székely szépmíves bolt nyílt 
A bolt helyszine nem rossz, de a teljes kamionnyi áru átvétele után reklámra nem maradt pénz, ezért fontos, hogy a bolt megnyitásának híre eljusson az erdélyi magyarságot ilyen módon támogatni tudó és akaró közönséghez is.
 
Indulhat a Hír TV 
Az Országos Rádió és Televíziós Testület november 26-i hatállyal nyilvántartásba vette a Hír Televíziót. Korábban Ladvánszky György a testület szocialista tagja azt javasolta, hogy a testület tagadja meg a televízió nyilvántartásba vételét.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.27.)
 
Négypárti egyeztetés az alkotmánymódosításról 
Jelentős előrelépéssel zárult az európai uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról tartott négypárti egyeztetés kedden az Országházban - derült ki a konzultációt követően a résztvevők nyilatkozataiból.
 
Szlovákia ellenzi a kedvezménytörvényt 
Szlovákia alapvetően ellenzi a kedvezménytörvényt, a tervezett módosítással együtt is - jelentette ki Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő kedden Budapesten azután, hogy megbeszéléseket folytatott Medgyessy Péter miniszterelnökkel.
 
Az Erzsébet tér privatizációja 
Egyetlen racionális érv sem szól a fővárosi Erzsébet tér privatizálása mellett, amiről várhatóan csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés - mondta Mészáros Tamás publicista az Erzsébet tér civil támogatói nevében rendezett keddi budapesti sajtótájékoztatón.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.26.)
 
Az UNIÓ kapujában 
Az Európai Unió közelsége egyre több emberben veti fel a kérdést, jól meggondoltuk-e a dolgot. Ezt a kérdést feszegeti egyik olvasónk is, akinek ez úton adjuk meg a választ. Mindenkit biztatunk, keressék szerkesztőségünket, legyen minél inkább kapcsolatban író és olvasó.
 
Kormányüzenet: Világ drogbárói, ide jöjjetek! 
A kormány előzetesen kijelentette, nem fogja legalizálni a könnyű drogokat. Most azonban minden kábítószert szabadon lehet majd terjeszteni, csak egyszerre kis mennyiség legyen a terjesztőnél és magát is álcázza fogyasztónak.
 
Európai körút a sikeres EU-csatlakozásért 
Orbán Viktor ezen a héten európai körutat tesz Magyarország sikeres uniós csatlakozásának előmozdítása érdekében.
 
A Fidesz a drogtörvény tervezett módosításáról 
A Fidesz a társadalmi rend, a társadalmi normák fellazításának ítéli a Btk. tervezett módosítását, amely a drogterjesztés és -fogyasztás büntetőjogi megítélésén változtatna. A Fidesz-frakció hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, Harrach Péter és Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ezt a kérdést nem szabad pártpolitikai ügyként kezelni.
 
Parlament - elfogadták a Fidelitas javaslatait 
A Fidelitas módosító csomagjából az Országgyűlés Ifjúsági és sport bizottsága jelentős javaslatokat támogatott. A Fidelitas Parlamenti Tagozata ezért kéréssel keresték meg a Magyar Köztársaság Országgyűlésének összes 35 év alatti képviselőjét, hogy mindent tegyenek meg saját képviselőcsoportjukban a Fidelitas által a költségvetéshez benyújtott nemzedéki módosító csomag elfogadásáért.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.25.)
Harminchat év után ismét a csúcson
Gratulálunk az Osztrák Néppárt fölényes győzelméhez!
A koalíciós tárgyalások teljesen nyitottak
 
Négypárti egyeztetés - prágai NATO-csúcs
Megállapodtak a parlamenti pártok képviselőivel arról, hogy a közeli napokban a külügyi és a honvédelmi bizottság egy együttes zárt ülésen kap részletes tájékoztatást a prágai csúcstalálkozón született döntésekről.
 
Egészségügyi bizottság - költségvetés 
Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága vasárnapi ülésén a kormány egyetlen ellenzéki módosítványt nem támogatott. A bizottság a sürgősségi betegellátás fejlesztését támogatta, az ápolói hűségjutalom jövő évi bevezetését elvetette a 2003-as költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott képviselői módosító indítványokról szavazva. A szocialista többség elvonná a kollégiumokba járók étkeztetési támogatását.
 
Heti filmajánló 
E-mailben kaptuk a jövő heti TV-műsorokból kigyűjtött a magyarsággal, velünk élő más nációkkal, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok listáját.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.23-24.)

Már a francia partot is veszélyezteti az óceánba ömlő olaj

 
Ausztriai választások: az ÖVP elsöprő győzelme?
Ausztriában a vasárnapi előre hozott választásokon az első becslések szerint Wolfgang Schüssel kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) elsöprő győzelmet arat. A jelenlegi koalíciónak meg lesz az abszolút többsége, de a párt még nem nyilatkozott.
 
A Fidesz Mezőgazdasági Kabinetjének közleménye 
A Fidesz Mezőgazdasági Kabinetje örül annak, hogy a kormánypárti képviselők is belátták, hibás és elhamarkodott a 2003. évi költségvetés keretében tervezett nagymértékű privatizálás - áll a párt sajtóosztályának közleményében.
 
Vita a felekezetek támogatásáról 
A népszámlálás adatainak felhasználásával támogassa a kormány az egyházakat, s ezzel a katolikusoknak kedvezzen? Avagy továbbra is a személyi jövedelemadó egy százaléka legyen az irányadó, s így a kisebb és újabb felekezetek járjanak jól? Fel van adva a lecke a szocialistáknak, hiszen a hőn áhított társadalmi béke az egyházi pénzek szétosztásán is múlik.
 
Meghívó - hangversenyre 
A "FIATAL TEHETSÉGEK KONCERTJEI" sorozat - az Országos Széchényi Könyvtár támogatásával  és szervezésében - következő előadása  2002. november 27-én, szerdán 18 órakor lesz. A belépés díjtalan!
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)


(nov.22.)

 
Nagyobb lesz a NATO is 

A tegnapi NATO csúcson nemcsak a hét ország megívásáról döntöttek, hanem egy olyan szövetség kialakításáról gondolkodtak, amely képes felvenni a harcot a világméretű terrorral is.

 
PÁRTOK AZ EURÓPA PARLAMENTBEN 

Az Európa Parlament tagjai ugyanúgy választott képviselők, mint a nemzeti parlamenteké. A munka is politikai frakciók szerint történik, az ülésrend is ezt, s nem a nemzeti hovatartozást tükrözi. Két nagy tömb, az Európai Néppárt (kereszténydemokraták) és a szocialisták 65 százalékot tesznek ki, és mellettük még vannak 7-8 százalékos csoportok. Liberális képviselő öt országból nem jutott be az Európa Parlamentbe.

 
A Szövetség a Nemzetért polgári kör közleménye
"Amikor határozottan visszautasítjuk az Orbán Viktort és kormányát ért rágalmakat, akkor arra is kérjük a MEASZ-t, hogy a jövőben tájékozódjon azokban az ügyekben, amelyekben nyilatkozatot tesz."
 
MKPK nyilatkozat a drogfogyasztás liberalizása miatt 
"...a karitatív segítségnyújtás mellett a törvények szigorára is szükség van az eredményesség érdekében. Ez a közös feladat alkalom lehet a különböző felfogású emberek összefogására is a jó cél érdekében."
 
Már most ellehetetlenítenék a Hírtévét 
A Hír Televízió igazgató tanácsa értetlenül fogadta Ladvánszky György, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szocialista kurátorának szerdai beadványát, amelyben a csatorna médiahatósági bejegyzésének megtagadását indítványozta.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.21.)
.

Bulgáriát, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Romániát, Szlovákiát, Szlovéniát meghívtuk a NATO-ba

 
A Fidesz -MKDSZ a drogfogyasztásról 
A szocialista kormány becsapta a választópolgárokat, mert a választások idején elfelejtette közölni, hogy enyhíteni fog a drogfogyasztásra vonatkozó szabályokon - mondta Mátrai Márta, az Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottságának fideszes elnöke szerdán, Budapesten.
 
Az EP jóváhagyta az EU-bővítési határozatot 
Az Európai Parlament óriási többséggel jóváhagyta szerdán azt az állásfoglalást, amely szerint 2004-ben tíz tagjelölt ország csatlakozhat az Európai Unióhoz.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.20.)
 
Magyarország de facto már "tagja az EU-nak" 
Az Európai Parlament által készített, Magyarországgal foglalkozó jelentéstervezet korrekt dokumentum: elismeri, hogy készen állunk a belépésre, s hogy ott a helyünk az Európai Unióban - mondta az MTI-nek Szájer József.
 
Költségvetési vita a Parlamentben 
Az önkormányzatok támogatása, a közlekedési fejlesztések, a privatizáció és az egyház-finanszírozás kérdése állt az érdeklődés középpontjában kedden a parlamentben, a 2003. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat folytatódó általános vitájában.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.19.)
 

Kövesházi-Kalmár Elza
mázas majolikája
Készült: 1912 körül
Árpádházi
Szent Erzsébet

a koldusok, betegek, gyámoltalanok segítője

"Számára a pénz, a jövedelem arra szolgált, hogy enyhítse vele a nélkülözést. Így töltötte be a ferences karitász hármasságát, a bőkezűséget (largitas), a munkálkodást (labor) és az együttérzést (compassio). "

Részlet Jónás Ilona Szent Erzsébetről írt tamulmányából

 
A bántás célja: a család 
MÁR MEGINT MANIPULÁLNAK. A Népszabadság szerzői összeállításukkal – igen ravasz módon, a gyerekekért való aggódást színlelve – valójában a hagyományos, főként a konzervatív-keresztény értékrend által védelmezendőnek tekintett családot kívánták bántani.
 
A Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozata 
"A Máért résztvevői annak tudatában támogatják az alkotmánynak az uniós jogharmonizációval kapcsolatban szükséges módosítását, hogy a Magyar Köztársaságnak a határon túli magyarsággal kapcsolatos alkotmányos felelőssége nem csökken az Európai Unióhoz való csatlakozása után, hanem a lehetőségek szerint növekszik."
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.18.)
 
Franciaország: egy táborban a jobboldal 
Alain Juppét választotta elnökévé vasárnapi alakuló kongresszusán Franciaország első, széles jobboldali gyűjtőpártja. A szociáldemokráciától a hagyományos jobboldal valamennyi irányzatát magában foglaló, a jobbszél felé hermetikusan záró új párt Népi Mozgalom Unió (UMP) néven jött létre. Az ülésen a Fidesz képviselője, Szájer József is részt vett meghívottként.
 
A Fidesz vádaskodásnak tartja az MSZP nyilatkozatát 
A Fidesz országos elnöksége újabb vádaskodásnak tartja az MSZP szóvivőjének azon nyilatkozatát, amely szerint Orbán Viktor "kétszínű játékot" űz az európai uniós csatlakozás támogatása kapcsán.
 
Honlap-ajánló: Mátyás-templom 
Szívet-lelket gyönyörködtető a Budavári Mátyás-templom honlapja. A szépség mellett a gondokról is informálódhatunk, a halaszthatatlan felújításokról és azok anyagi kihatásairól.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.17.)
 
Zöld jelzés a státustörvény módosításnak 

Egyetértés alakult ki a MÁÉRT mai ülésén, az ellenzék úgy érzi, sikerült  megvédeni a legfontosabb elemeket. A kormány megkapta a módosításhoz és a szlovákokkal való tárgyaláshoz a mozgásteret, a határon túliak viszont továbbra is élvezhetik a törvény adta kedvezményeket.

EU csatlakozás 
Orbán Viktor és Mart Laar  közös nyilatkozata
A Fidesz-elnökség hiányolja a tájékoztatást
 
Felavatták a Sapientia főiskolát 
Ünnepélyes keretek között szombaton felavatták a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola felújított épületét.
 
Heti filmajánló 
E-mailben kaptuk a jövő heti TV-műsorokból kigyűjtött a magyarsággal, velünk élő más nációkkal, vallással, természetvédelemmel, kulturális témákkal, esztétikailag ajánlható filmekkel és tudománnyal foglalkozó műsorok listáját.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.16.)
 
ORVOS ÉS CSALÁDAPA 

Tovább bővül a magyar szentek tábora. Jövő tavasszal boldoggá avatják dr. Batthyányi-Strattman Lászlót. Tanuljunk tőle.

 
KDNP: ÖNÁLLÓAN, DE NEM MAGÁNOSAN 

A gyors és hatékony pártépítést tartotta legfontosabb feladatának az KDNP országos elnöksége. Hitet tettek az MKDSZ és a KDNP közötti szoros együttműködés mellett, és készek a rokon pátokkal való összefogásra is.
 
 
 

A történelem a szabadság oldalán áll 
Orbán Viktor a szerző társaságában mutatta be Mart Laar volt észt miniszterelnök Vissza a jövőbe című könyvének magyar nyelvű kiadását a Terror Házában pénteken délután.
 
Az MSZP-s boszorkányüldözés újabb áldozatai 
Berkecz Mária, a Millenáris megalázott vezetőjének esete után, a szocialisták boszorkányüldözési akciója keretében hétfőn újabb nagy rendőrségi attak volt az Országimázs Központtal kapcsolatban álló cégek vezetőinél. Egy koraszülöttet ápoló anyára e hét első napján hajnali hat órakor törtek rá a rendőrök. Előzetes letartóztatásba helyeztek egy férfit, aki alvállalkozóként az Országimázs Központ nyomdai beszállítója volt.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.15.)
 
 

Honlap-ajánló:


Erdély Online

 
A szociális igazságnak érvényesülnie kell! - interjú Semjén Zsolttal 

A mai kormánynak nincs egyházpolitikája - mondta Semjén Zsolt az UNIO riporterének. Hitet tett a rokon értékeket támogató pártok összefogása mellett, miközben a sikert a KDNP erősítésével akarja szolgálni. Az interjú az UNIO november 21-i számában jelenik meg, a MHL előzetesen közli.

 
Csángók - peren kívüli megegyezés 
Peren kívüli megegyezéssel zárult az a per, amelyet a Bákó megyei tanfelügyelőség indított a Szeret-Klézse alapítvány ellen a csángó gyerekek számára indított magyar nyelvű foglalkozások miatt.
 
Járai Zsigmond az inflációs célkitűzésről 
Szó sincs arról hogy meg kellene változtatni az inflációs célkitűzést és arról sem, hogy lazítani lehetne a monetáris kondíciókon. Ha az inflációs célkitűzést megváltoztatná a jegybank, nem lenne követhető maga a rendszer, mert abban épp az a lényeg, hogy a cél kitűzése után annak elérésére kell törekedni, ehhez kell igazítani a monetáris feltételeket - mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a GKI Rt. szerdai konferencián elhangzottakra reagálva.
 
+1 Éjjeli menedék Baráti Kör 
Élő televíziós felvétel keretében tartotta első összejövetelét a +1 Éjjeli menedék Baráti Kör. A +1 Éjjeli menedék Baráti Kör legközelebbi összejövetele december 6.-án, este fél nyolckor veszi kezdetét a Magyarok Háza színháztermében (Budapest V., Semmelweis u. 1-3.).
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.14.)
 
A Szentatya az olasz képviselőházban 21:15

A jövő Európája ne lehet csak gazdasági és politikai jellegű. Nem feledkezhet meg keresztény gyökereiről sem.

 
A KDNP megjelent a sajtóban, igaz  még torzít a tükör 17:35

Az Origo című internetes újság foglalkozott az Orbán-Varga találkozóval. A hír azonban hemzseg a - finoman fogalmazva - pontatlan adatoktól.

 
A MKPK aggodalommal tekint a közel-keleti háborús készülődésre 
A Püspöki Konferencia tagjai elítélik a terrorizmus minden formáját, s ugyanakkor kérik népünk felelős vezetőit, hogy a maguk részéről tegyenek meg mindent a háborúval fenyegető konfliktusok békés eszközökkel való megoldásáért, ugyanis a háború mindig ártatlan emberi életek elvesztésével jár.
 
Medgyessy és az amerikai útja 
Örülhetünk, hogy Medgyessy amerikai útján a szigorúan titkos tiszti múlt felhánytorgatása nem rontotta helyzetünket, de egyáltalán nem vigasztaló, hogy cserébe az egész látogatás „szigorúan titkosnak” bizonyult.
 
Orbán Viktor keresete Juhász Ferenc és Juszt László ellen 
Orbán Viktor jogi képviselője szerdán postára adta a volt miniszterelnök keresetét Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Juszt László újságíró ellen - tájékoztatta az MTI-t közleményben Doncsev András, az exkormányfő sajtótitkára
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.13.)
Távolabb került a háború veszélye
Irak alávetette magát az ENSZ BT határozatának
 
Parlamenti napló - Azonnali kérdés 
Az azonnali kérdések órájában Surján László azt tudakolta, miért nem ismerhette meg az ellenzék a versenyjogi és a mezőgazdasági fejezet tárgyalási anyagait.  A miniszterelnök első reagálásában megkerülte a témát: mindenfajta ellenzék és kormánypárt közötti kapcsolatot fölsorolt, de a konkrétumra nem válaszolt.
 
Egészségi szabályok 1909-ből - 2. rész
1909-ben jelent meg református népiskolai tanulók számára az idézett, rigmusba szedett jó tanács gyűjtemény.
 
Bizonytalan a fővárosi koalíciós szerződés aláírása 
Lénárt László az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke leszögezte, az SZDSZ-nek azt kellene már eldöntenie, hogy akar-e egyáltalán koalíciót kötni az MSZP-vel. Az is kiderült, az SZDSZ nem tartja a szavát.
 
Helyzetkép a csángók anyanyelvi oktatásáról 
Tíz településen mintegy ötszáz moldvai csángó-magyar gyermek vesz részt magyar anyanyelvi foglalkozáson — hangzott el vasárnap, az erdélyi Szovátafürdôn szervezett csángó oktatási konferencián.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.12.)
Ma megkezdődött a parlamentben a büntetőtörvénykönyv módosításának, azaz fellazításának vitája. Emlékeztetjük olvasóinkat a Bűnözők pártján című korábbi írásunkra és kérjük, hogy azt és az abban foglalt gondolatokat terjesszék minél szélesebb körben, és valósítsák is meg. 
 
Egészségi szabályok 1909-ből - 1. rész
1909-ben jelent meg református népiskolai tanulók számára az idézett, rigmusba szedett jó tanács gyűjtemény.
 
Lemond frakcióvezetői tisztségéről Balsai István 

Balsai István lemond az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetői posztjáról. Közölte azt is, hogy az új frakcióvezető megválasztásáig Font Sándor frakcióvezető-helyettes intézi az ügyeket.
 

Magyarország az Európai Unóban 
A Fidesz Országos Választmánya december 7-re hívta össze a párt rendkívüli kongresszusát, amelynek a Magyarország az Európai Unóban című program elfogadása lesz a feladata.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)


(nov.11.)

 
Minden pillanatban egy éh-halál 16:48
Az éhezés, a mérhetetlen szegénység még ma is vele járója a keserves mindennapoknak, még ha a világ fejlett országaiban nem is szokás beszélni róla. Nem mintha ezekben az országokban teljesen megszűnt volna, de természetesen nem lehet összehasonlítani a két helyzetet. A politikusok időről időre megpróbálnak szembenézni a helyzet tarthatatlanságával, de az eredmény kevesebb, mint a semmi. Nincs tehát mentség, a karitatív szervezetekre nagy felelősség hárul. Egy olyan honlapra hívjuk fel a figyelmet, amelynek a puszta megtekintése is adományt gyűjt.
 
Áll a bál... 
De sajnos nem a táncteremben, hanem a gyógyszerészek forrongó fórumán. Kökény Mihály ugyan megpróbálta az előző kormányt hibáztatni, de nem aratott nagy sikert. A gyógyszerészek ugyanis jobban járnának, ha Csehákék megtartanák, mit Mikola ígért.
 
Környezetünkről etikusan 
A XX. század hihetetlen technikai fejlődése azt a látszatot keltette, hogy az ember ura a természetnek. Ám egyre többen vélik: lépéseink inkább ártalmasak, mint hasznosak. Ha nem is terjed elég gyorsan a „zöld” gondolat, - ennek éppen bizonyos túlzások megjelenése az oka - kétségtelenül divattá lett. Sok olyan dolog van, amelyet technikai szempontból minden további nélkül meg lehet tenni. De érdemes-e?
 
Orbán Viktor becsületsértési és személyiségi jogi eljárást kezdeményez 
Orbán Viktor becsületsértési, illetve személyiségi jogi eljárást kezdeményez Juhász Ferenccel szemben, mert szerinte a honvédelmi miniszter őt nyíltan és egyértelműen antiszemitának és nacionalistának bélyegző nyilatkozatot tett.
 
Vendégségben Budapesten 
A Vendégségben Budapesten - határon túli magyar színházi estek című rendezvénysorozatra az idén Kolozsvárról, Beregszászról és Szabadkáról érkeznek társulatok produkcióval - tájékoztatta Goldschmied József, a Fővárosi Önkormányzat programigazgatója az MTI-t.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.10.)
 
Gond gond hátán 

Hiába érvelt Demszky azzal, hogy ha őt választják, összhangba kerül a  főváros a kormánnyal. A Fidesz-MKDSZ frakció úgy látja: romlott a főváros helyzete a Medgyessy költségvetésben a korábbi négy évhez képest.

 
Kérdőív az egyházaknak 

Kérdőívet juttatott el a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) valamennyi bejegyzett egyháznak; a lapon a fontosabb adatok és a hívek létszáma mellett a vallási közösségek hitvallásának, történetének, valamint karitatív, határon túli, illetve közfeladatot átvállaló tevékenységének ismertetését is kérik.
 

Európai Néppárt frakciója - Szájer József Frascatiban 
Az Európai Néppártnak (EPP) az Európai Konventben működő frakciója kétnapos munkamegbeszélést tartott az olaszországi Frascatiban, ahol a jövendő európai alkotmány szövegét vitatták meg - tájékoztatta szombaton az MTI-t Szájer József.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.9.)
 
A határon túli magyarokért aggódva 
Elértéktelenedne, üres papírrá válna a magyarigazolvány, ha a parlament elfogadná a kedvezménytörvény kormány által javasolt módosítását - szögezte le Németh Zsolt és Kelemen András a Fidesz – Magyar Polgári Párt és az MDF közös pénteki sajtótájékoztatóján.
 
Az Orbán-kormány tagjainak találkozója 
Az előző kormány tagjait ért támadások miatt és a jövő évi költségvetés megvitatására hívta egész napos találkozóra pénteken egykori kabinetje tagjait a Pest megyei Garancsi-tónál egy étterembe Orbán Viktor.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.8.)
 
II. János Pál a rózsafüzérről 

Sokan úgy vélik, nem illik a modern emberhez. Mások szerint nincs helye egy közéleti civil újságban. Mi úgy érezzük, mindenkinek érdemes elolvasni, aki csak egy kicsit érdeklődik a katolikusság iránt.

 
Lehet, hogy közel a csángók magyartanítása miatt i háborúság vége? 

Már csak a perköltségek viselését szeretné megúszni a tanfelügyelőség. Az óvatosak azonban cseltől tartanak.

 
Aki egyet befogad az én nevemben... 

A romániai gyermekvédelem Európa szerte ismerten sok gonddal küszködik. A helyzet ugyan az évek folyamán sokat javult,  de - amint a ferencesek tevékenységéről szóló kis összeállításunk mutatja - tengernyi tennivaló van még.

 
Demszky nem a főváros mellett, hanem Orbán ellen küzd 
Az áprilisi választások óta ugyan már több mint hat hónap eltelt, ám Budapest első embere most sem a fővárosért küzd, hanem Orbán Viktor ellen hadakozik - olvasható a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának közleményében.
 
A Fidesz-elnökség közleménye 
"...helyes-e, ha azok oktatják ki a polgári Magyarország híveit európai és atlanti elkötelezettségből, akik évtizedeken keresztül, még a rendszerváltoztatást megelőző években is a Varsói Szerződésben szolgálták ki a szovjet birodalmi érdekeket?"
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.7.)
Elhunyt Kis Gyula az MDF vezető egészségpolitikusa. 65 éves volt. Nyugodjék békében!
 
A kormány a bűnözőkért -NE NÉZZÜK TÉTLENÜL 

A Büntető Törvénykönyv tervezett változtatása a bűnözőknek kedvez. Kevesebbet kap majd például a gyermekgyilkos és a kábítószer kereskedő. Ezeket a terveket eltitkolták a választók előtt.

 
Az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról 
A Fidesz elnökségének véleménye szerint az EU-csatlakozás kapcsán szükséges alkotmánymódosítás parlamenti vitájával párhuzamosan a négy frakcióvezetőnek egyeztetnie kell az alaptörvény-változtatás még vitás kérdéseiről.
 
A Kisgazda Polgári Egyesület közleménye 
A különböző szervezetektől érkező jelzéseket, kéréseket, amely a gazdatársadalom helyzetére vonatkozik, szövetségeseink: a Fidesz - Magyar Polgári Párt, az MKDSZ és az MDF támogatásával érvényesíteni kívánjuk az Országgyűlésben, a megyei és helyi önkormányzatokban.
 
Az etikus gondolkodásról 

Az etika a jogon túli világ útjelzője az ember számára. Minden cselekedet előtt vizsgáljuk meg: lehet-e, szabad-e, érdemes-e.

Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.6.)
USA: Republikánus győzelem a bal-liberálisok felett
Megnőtt a kongresszusi többség és az elnöki szavazattal meglett  a szenátusban is.
 
Az Európai Parlament magyar delegációja 
Kialakult annak a magyar országgyűlési delegációnak az összetétele, amely november 18-án Brüsszelben részt vesz az Európai Parlament ülésén.
 
Az MKKSZ országos választmányának rendkívüli ülése 
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) országos választmánya szerint a kormány eddigi, a köztisztviselőknek és közalkalmazottaknak tett, a költségvetés tervezetében is megjelent bérajánlata "némi túlzással, egyenlő a nullával".
 
Elkészült a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmánya 
A Fidesz azt javasolja a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnak, hogy a lehető legrövidebb időn belül hozza nyilvánosságra teljes terjedelmében a 2012-es budapesti olimpia október 31-re elkészült megvalósíthatósági tanulmányát.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.5.) Szent Imre herceg ünnepe
 
Szüzességnek liliomja
Szeretet piros rózsája
Kegyesség violája
Üdvözlégy dicső Szent Imre
Tekints reánk is e földre
E kis magyar nemzetre
Már te látod Isten színét
Esedezz, hogy mi is innét
kikelvén, lássuk színét. Amen
Régi Szent Imre himnusz

Az egyházasdengelegi Szent Imre tiszteletére szentelt
Árpád-kori műemléktemplom
 
Sík Sándor: Szent Magyarság 
"Szent István mellett, aki megteremtette a hazát, ott áll Imre is! A nagy ideál mellett, aki megmutatja, mit tesz magyarnak lenni, ott áll Szent Imre és még valamit mond, még valami nagyot, valami szükségeset. Meg kell hallgatnunk őt is, tanulmányoznunk kell őt is, hogy lássuk, merre visz az út, hogyan kell továbbépíteni a szentistváni alapokon."
 
Kék Dolmány 
A KékDolmány alapítvány anyagának bemutatása ezzel az oldallal véget ér. Köszönjük az anyagot dicsérő sok értesítést, rövidesen az egész sorozatot egy mappában a hasznos oszlopról is elérhetik. Addig is érdemes gyönyörködni benne.
 
Elfogadhatatlan a 3 éves védzáradék 
A Fidesz véleménye szerint sajnálatos módon az utóbbi időben romlottak Magyarország pozíciói az EU-csatlakozással összefüggő védzáradék ügyében, amelyet az unió meghatározott időre kíván érvényesíteni a belépő államokkal szemben.
 
KDNP közlemény 
A Legfelsőbb Bíróság 2002. szeptember 26-i ítélete pontosan meghatározta azt a 215 OV-tagot, akit meg kellett hívni a KDNP országos választmányi ülésére, ezért a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az OV ülés mindenben a bíróság itéletének megfelelően zajlott.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.4.) Az oroszok bevonulása 1956-ban
 
Borromeo Szt Károly ünnepe 
Borromeo Szt Károly nevéhez fűződik a Turini-lepelnek Torinóba vitele is.
 
Mitől félünk és mit tehetünk ellene? 
A francia Jean Vanier, a Bárka közösség alapítója a sérülteknek, a fogyatékkal élőknek szentelte életét. Tőlük sokat tanult és gondolatait szívesen osztja meg másokkal. Ne félj című könyvének bevezetőjében a közéletben tevékenykedők néhány megdöbbentően fontos gondolatra találhatnak.
 
Internetes hírforrások 
Az Internet egyik jó tulajdonsága: nem ismer államhatárokat. Azoknak adunk egy komoly válogatást, akik főleg a határon túli magyarok helyzete iránt érdeklődnek.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)


(nov.3.)

 
Mi történt a kereszténydemokratákkal? 17:00
A Halottak Napja kereszténydemokrata feltámadásnak bizonyulhat. A KDNP köztiszteletben álló elnököt választott, aki egy személyben képviseli a Demokrata Néppárt hagyományát és a mai helyzetnek megfelelő összefogási készséget. Ahogy a vulkánból a láva, úgy tört elő a megbékélés szelleme a KDNP különféle áramlatai között. Az ezáltal az erő által leváltott vezető szocialista-szabaddemokrata barátaiban reménykedik, és ezt újságíróknak el is mondja. Ezáltal bizonyítást nyert a nyílt titok: a KDNP mint a Centrum része eladta magát a szocialsitáknak.
 
A Magyar Tudomány Napja 
A Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére nyilvánították november 3-át a Magyar Tudomány Napjává, annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon a pozsonyi országgyűlésen gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyévi jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság – a mai Tudományos Akadémia – megalapítására.
 
A KDNP új elnökének nyilatkozata 
A Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmánya 2002. november 2-i ülésén, amelyet a Legfőbb Ügyészség kereseti kérelmének megfelelően a Legfelsőbb Bíróság hívott össze jogerős ítéletével, véget vetett a törvénysértések 1997. június 22. óta tartó sorozatának, és helyreállította a párt törvényes működését. Ld. még az ülés sajtóvisszhangjáról kommentált ismertetésünket is.
 
A polgári körök következő heti eseménynaptára 
A hajramagyarorszag.hu rendszeresen közreadja az országban megrendezésre kerülő polgári kör rendezvényeket.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.2.) Halottak napja
 
KDNP választmányi ülés 17:10
Bírói ítélet értelmében ma összeült a párt utolsó legitim 1997-es országos választmánya, hogy rendezze a párt ügyeit. Az ülés határozatképes volt, és megtörtént a tisztújítás is.
 
Gyertyaláng és jégzajlás 
"A halál tényeinek természetes elfogadását egyáltalán nem túlzás elvárni. Élnek, még mindig élnek azok a hagyományok, amelyeket fel lehetne eleveníteni. A magyar irodalomban talán Sütő András regénye, az Anyám könnyű álmot ígér szolgáltatja a legtöbb példát arra, hogy a halál szellemi környezetének védelméhez igenis van honnan mintákat választanunk."
 
Adósávhatárok változásai 2001-2004 között 
A két éves költségvetést rémtettnek tekintő szocialista vezetés az adószabályokat maga is két évre alkotta meg. Ezért össze tudjuk vetni az Orbán és a Medgyessy kormány adósávokkal kapcsolatos politikáját. Az összehasonlítás nem a szocialistáknak kedvez...
 
Bőrhímzések 
Végéhez közeledik a KékDolmány sorozat. Most egy olyan bőrhímzés sorozatot mutatunk be, amelynek láttán az ember szeme-szája nyitva marad a csodálkozástól.
 
100 éve született Illyés Gyula 
Illyés Mária művészettörténészt Illyés Gyula születésének századik évfordulóján édesapjáról, a szemérmesen rejtőzködő magánemberről kérdezte a Heti Válasz riportere a József-hegy utcai szülői házban.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek) (nov.1.) MindenszentekAz ünnep eredetéről
 
Szellemi ön(hon)védelem 

A polgári oldal visszhangzik ma a televíziós műsorok silánysága miatti felháborodástól. Közreadunk egy Interneten terjedő ajánlást, amely remélhetően értékes műsorokra hívja fel a figyelmet.

 
Alkotmánymódosítás: viták kereszttűzében 

Ellenőrizze a magyar parlament, hogy milyen jogszabályokat hoznak a miniszterek Brüsszelben!

 
KékDolmány 04 
Most néhány remek hímzést láthat, aki szereti a szépet. Kedvcsinálónak:
Koránt sem biztos, hogy ez a legszebb! Nézd mega többit is.
 
Kevesebbet ér jövőre a gyereket nevelő minimálbéresek jövedelme 

Medgyessy Péter miniszterelnök büszkén tekint a 2003. évi költségvetésre. De ha nem emelik a minimálbért, lesz 5 % infláció, akkor azoknak a jövedelme, akik az adójóváírást nem élvezhetik (mert nem alkalmazottak vagy mert a gyerekek miatt nem adóznak), a családi pótlék 10 százalékos emelése ellenére, kevesebbet ér majd vagy öt százalékkal.

 
Megszűnik a kollégiumokban lakók étkeztetési támogatása 

A kormány állja a szavát. Még a kampányban kimondták: fordulatot hoznak a jövedelmek újraelosztásában. Megszűntetik a kollégiumokban nevelkedők gyermekélelmezési költségeit csökkentő támogatást, s közben bevonják a támogatotti körbe a gyermekvédelmi támogatásban részesülőket. A kiadott többlettámogatás jó, de nem lett volna szabad tovább növelni azon kistelepüléseken élő családok terheit, akik áldozatot vállalnak gyermekeik tanítatásáért.

 
Varga Mihály: "nadrágszíj-költségvetés" a 2003-as 
A kormány jövőre semmit sem ígér, de azt be is tartja - mondta Varga Mihály az Orbán kormány pénzügyminisztere.
 
Fidesz - Mezőgazdasági Kabinet közleménye 
Törvényt sértett a kormány azzal, hogy nem terjesztette időben az Országgyűlés elé az agrárágazat 2001. évi jelentéséről szóló tervezetet. Így nem lehet eleget tenni annak a törvényi kötelezettségnek, hogy a jelentés elfogadásáról még a központi költségvetés tervezetének benyújtása előtt döntsenek.
 
A British Airways sárga lapokat oszt a földön is 
A British Airways légitársaság csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben "sárga lappal" büntetik azokat az utasokat, akik zavarják a beszállás nyugodt körülményeit.
 
Honlap-ajánló: Magyar Rádió Kincsestára 
A Magyar Rádiónak kevesek által ismert világába nyerhetünk bepillantást az ajánlott oldalakon.
Tallózó (A linkek gyakran csak a tárgynapon élnek)